📌معرفی کتاب الدین فی طور الاجتماع
اثر آیت الله محمد باقر کمرهای
روي جلد آمده است: «الدين في طور الاجتماع»، يبحث عن فلسفة الاجتماع العام و نظام الدين في الاسلام. تأليف الميرزا محمد باقر الخميني العراقي. سال چاپ کتاب 1356 ق (1316ش) است. اين کتاب به زبان عربي نوشته شده و از نثر آن چنين معلوم مي شود که نويسنده کاملا به عربي وقت عراق تسلط داشته وکتابش را بسيار سليس و روان تأليف کرده است. بخش اوّل از مجلد اوّل آن 148 صفحه وزيري و بخش دوم از مجلد اوّل 176 صفحه در همان قطع است. (7) براي شناخت انديشههايوي مروري بر مهمترين عناوين اين کتاب داريم:
مجلد اوّل کتاب شامل 12 مقاله و يک خاتمه است با اين عناوين:
المقالة الاولي: في تشخيص ماهية الاجتماع و بيان حقيقة الوحدة في الجمعية.
الثانية: في روح الاجتماع و انه کيف يجري في عروق الافراد.
الثالثة: في تشخيص روح الاجتماع في النظام الديني.
الرابعة: في بيان ناموس العصبيّة و القومية و قصوره في تنظيم صلاح البشر.
الخامسة: في ناموس الوطنية و بيان خسران ابناءها المغرورين بها.
السادسة: في تفسير يا ايها الناس: انّي رسول الله اليکم جميعا.
السابعة: في نظام المدنية مرهون بالشعوبية العلمية.
الثامنة: تشخيص موضوع الشرافة و الامتياز الاجتماعي.
التاسعة: العضو العاطل مضرّ بالمجتمع.
العاشرة: ناموس النماء الاجتماعي.
الحادية عشر: ناموس الارتزاق الاجتماعي.
الثانية عشر: العشق الصادق و الدعوي الکاذبة.
الخاتمة : نظام الاصناف.
مجلد دوم اين کتاب با عنوان «سِفْرُ النبوات» شرحي است از سيره انبياء در اصلاح. وي با اشاره به دشواريهاي فکري پديد آمده در قرن بيستم و آثار منفي آن در ايجاد پراکندگي واختلاف مينويسد: و قد وضعنا کتابنا «الدين في طور الاجتماع» تبشيرا لهذا الاتجاه الفکريالعام الساري في قلوب الملل المتفرّقة و تبيانا لمجري الحياة العامّة الّتي يسير الکون اليهابعوامل شتي شديدة التأثير في ميدانها و خصّنا قسما منها بشرح سيرة الانبياء و رجال الاصلاحا لعام و سميناه سفر النبوات (مقدمه ص 7).
نثر کتاب به همين شکل تا به آخر ادامه يافته و نشان مي دهد که مؤلف توان بالايي درنگارش به عربي روز داشته است. وي در مقدمه جلد دوم شرح ميدهد که مجلد اول را درسال 1354 ق ( 1314ش) چاپ کرده و سال بعد آن به سفر حج مشرّف شده و از صحراي نجد به استشمام فضاي روحاني و ملکوتي حرمين پرداخته و اکنون در بازگشت، مجلد دوم را تقديم کردهاست. وي مي گويد که پس از ديدن حرمين و آثار اسلامي فراوان در آنجا اکنون شوق بيشتري در انتشار اين جزء دارد. بخش مفصّلي از مجلد دوم در سيره حضرت محمد (ص) است. درادامه از تاريخ زندگي مسيح (ع) و پس از آن از زندگي حضرت موسي (ع) سخن گفته شدهاست. يک بخش از اين مجلد (صص 98 - 105) هم اختصاص به حجاب النسوان دارد که بحث روز بوده است.
متن کامل زندگینامه آیت الله کمرهای:
http://pahlaviha.pchi.ir/show.php?page=contents&id=18718
#فلسفه_الاجتماع
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/1727
📌نقش علم و صنعت در تجدید حیات ملتها
دکتر رضا آراسته
۱۳۴۷
زندگی نامه مولف:
دکتر رضا آراسته (۱۹۹۲-۱۹۲۷)، اسلامپژوه، پژوهشگر عرفان و تصوف و استاد روانشناسی در دانشگاههای تهران، پرینستون و جرج واشینگتن آمریکا بود. وی مبدع «روانشناسی یکپارچه» (integrative psychology) بود که مبتنی است بر ترکیب مفاهیم مذهبی شرق با مفاهیم روانشناسی غربی و گفتوگوی روانشناسی و مذهب. از جمله آثار وی به انگلیسی میتوان به «بهسوی یکپارچگی نهایی شخصیت»، «اعتلای خود: سهم تصوف در اسلام» و «مولوی: عارف ایرانی» اشاره کرد.
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/1729