فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸 فرماندهان مذهبی اسرائیل در موقع شلیک به افرادی که میدانند بیگناهند، با خود چه فکری میکنند؟
#معرفی_مستند
#پیشنهاد_تماشا
✅این بخشی از مستندی با ترجمه "دروازهبانان جهنم" است که توسط شبکه آرته فرانسه ساخته شده و تا کنون بیش از ده جایزه بینالمللی را از آن خود کردهاست.
🔸این مستند، به بهانه بازخوانی جنگ شش روزه سال 1976، به سراغ افسران بلندپایه بازنشسته سازمان امنیت اسرائیل رفته و از نمایی نزدیکتر، احساسات، عقاید و چالشهای درونی آنها را در خلال درگیریهای اسرائیل و فلسطین مورد بررسی قرارداده است.
✅چرا باید این مستند را دید؟
در روزهایی که بار دیگر آتش و دود، سرزمین موعود ادیان را فراگرفته، نگاهی به درونیات افراد آنسوی خاکریز، ما را در کنشگری رسانهای بهتر کمک خواهد کرد و البته به ما یادآوری خواهد کرد که دینگرایی سطحی، میتواند چه فجایع عمیقی را در سیاست و رسانه رقم بزند.
🔸تماشای این مستند به چه کسانی توصیه میشود؟
✔️ دانشجویان مطالعات جهان
✔️ مستندسازان حوزه بینالملل
✔️ کنشگران رسانهای فعال در مساله فلسطین
⬇️ شما میتوانید این مستند را با زیرنویس فارسی در یوتیوب ببینید و یا دانلود کنید .
🔸https://eitaa.com/hodaacademy
✅شاید برای ما قابل تصور نباشد که خبر نابودی مکان مقدس یک مذهب،تا چند هفته پخش نشود. امّا در عصری که خبری از استوری ها و توئیتها نبود، "جنت البقیع" با همه زیارتگاه های مقدسش، یک روزه با خاک یکسان شد و خبر آن تا یک ماه از مسلمانان جهان مخفی ماند.
🔸امّا در میان همین سانسور شدید، کسانی بودند که سعی کردند هرطور شده، خبر را به گوش مسلمانان برسانند به این امید که بتوان کاری کرد.
✅در پرونده فوق، چند نمونه از اولین تلاشها برای اطلاعرسانی تخریب بقیع را مرور کردهایم تا ببینیم قدما چگونه از رسانه برای مطالبات مذهبی خود استفاده میکردهاند...
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کمی نفس عمیق: چرا سریال حشاشین به ناگاه فراگیر شد؟
"با این که نیمه ماه رمضان است، خیابانهای قاهره ناگهان خلوت شد، خدای من،سریال حشاشین شروع شده!"
✅در هفتههای گذشته اوصافی چنین در کنار محتواهای شبکههای اجتماعی، خبر از فراگیری سریالی تاریخی- مذهبی در جهان عرب میداد.
🔺فرای تحلیلهای تکراری حول کیفیت بالای این سریال، از نگاهی دیگر اقبال به آن را باید در پدیدهای جست که به عنوان ساده ولی در ماهیت پیچیدهاست و آن "اسطورهطلبی دیرینه عربی" است.
✅بسیاری از آنهایی که تجربه سفر اربعین را داشتهاند، از حجم تصاویر شخصیتها بر در و دیوار و خصوصاً سردر موکبها شگفتزده شدهاند: از شمایل حضرت عباس(ع) تا آیتالله صدر و فریبرز عربنیا در نقش مختار. (بعضاً هر سه در کنار هم!)
🔺این پدیده البته نه محدود به عراق و شیعیان است، نه محدود به این سالها. پژوهشهای مختلفی نشان دادهاند که سه تمدن کهن عربی (مصر، عراق و شامات) میل بیشتری به داشتن اسطوره دارند و سریعتر از دیگران، یک شخصیت را در موضع اسطوره قرار میدهند، نظریاتی که نهایتاً این اسطورهطلبی را به عنوان بخشی از فرهنگ عربی فوق پذیرفتهاند.
ادامه دارد....
@Hodaacademy
✅این نظریات البته بیان میکنند که میل به داشتن/ساخت اسطوره در ادواری که ملتها تحت ظلم و ناپایداری قرار میگیرند، بیشتر میشود.
🔺حالا به خیابانهای خلوت قاهره برمیگردیم و مردمانی که سفره افطار را جمع نکرده، پای حشاشین نشستهاند. در چهار دگرگونی سیاسی مصر در پانزده سال اخیر، هیچ یک از منتخبین سیاسی، آرای اکثریت را به همراه نداشتهاند. در این بیثباتی سیاسی و ناامیدی از منجیها ، تماشای مردی که مقتدرانه تصمیم میگیرد، مخالفان را با هوشمندی شکست میدهد و با سپاهی نه چندان پرتعداد، هویتی شکستناپذیر و البته کاریزماتیک برای خود میسازد شاید سیمای همان اسطورهای باشد که ملت مصر این روزها آن را کم دارند و از تماشای آن در دل تاریخ لذت میبرند.
✅این سریال، حتی با وجود خطاهای فاحش تاریخی بسیار، با چنین رویکردی در کنار خلق شخصیتهای باورپذیر خاکستری، پرداخت عجیب به جزئیات و البته ارائه داستانی گیرا، پررمزوراز و احساسی، توانسته کاری کند که دگربار همگان متوجه قدرت رسانه در برساخت روایتهای تاریخی شوند.
@Hodaacademy
دنیای آنلاین زنان شیعه در ایتالیا
🔺این موضوع اولین مقاله نسخه اخیر ژورنال دین و رسانه دانشگاه آکسفورد است.
✅مساله خانم مینو شاهولد در این پژوهش این است که جوامع آنلاین شیعی در ایتالیا، چگونه بر باورها و رفتارهای زنان شیعه تاثیر میگذارند.
🔸او برای این پژوهش در بازه پنج سال (۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱) گروههای تلگرامی و واتساپی شیعی در ۱۳ شهر ایتالیا را بررسی کردهاست. زنانی که بعضاً اروپایی تازه شیعه شده و مابقی از کشورهای شیعی نظیر لبنان، ایران و...بودهاند.
✅بخشی از یافتههای این تحقیق به شرح زیراند:
1️⃣در جمعهای حضوری زنان در ایتالیا نظیر جلسات ختم قرآن، اختلاف سلیقهها و نگرشهای درونشیعی (نظیر گرایشهای فقهی و سیاسی مختلف) موجب تنشهای جدی میان افراد میشد. امّا در گروههای آنلاین، این تنشها به مراتب کمتر بود، در حالی که بروز آراء مختلف در آن بیشتر بود. او علت این تنش کمتر را به خاطر:
الف-کارکردهای مجازی(امکان مساوی برای صحبت کردن)
ب-امکان تامّل بیشتر در رفتارهای آنلاین (عاقلانه نوشتن و ادیت کردن به جای برخوردهای احساسی)
ج-بروز سردتر احساسات [نظیر حالات چهره ،بلندی صدا و...]
ادامه دارد...👇👇👇👇
@Hodaacademy
2️⃣از طرفی در دوره کرونا، مراجعه به نهادهای شیعی در ایتالیا نظیر مساجد و حسینیهها کم شد. این نهادها نیز تعامل مجازی جدیای با مخاطبین خود برقرار نکردند. رفتهرفته زنان برای برخی مناسک و گفتگوهای دینی، به گروههای تلگرامی و واتساپی رو آوردند. گروههایی که در آنها الزاماً یک خوانش دینی واحد توسط مرشدی دینی (نظیر سخنران مسجد) ارائه نمیشد و سلایق و برداشتهای شخصی افراد از دین، در این گروهها بروزی جدی داشت.
3️⃣به باور نویسنده دو مساله فوق - یعنی حضور کمرنگ نهادهای دینی مرجع (مثل نمایندگان علما) در فضای مجازی و کشیده شدن افراد به کامیونیتیهای آنلاین مذهبی- دین را برای خیلی از این زنان از یک خوانش واحد ارائه شده توسط علمای دینی، به امری شخصی و دستچین شده تبدیل کرد.
4️⃣در عین بروز خوانشهای اعتقادی متفاوت، نکته جالب اینکه رفتار غالب زنان در این جوامع آنلاین سنتی بودهاست. عمده آنان روی پروفایل چهره خود را نمیگذاشتند، با مردان وارد گفتگوی مستقیم نمیشدند و از ارسال صدای خود در گروهها با وجود مردان خودداری میکردند.
@Hodaacademy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دستخط محتمل از امام صادق(ع) چه پیامی برای ما دارد؟
✅چندی پیش، یک پژوهشگر حوزه سنگنبشتههای کهن در عربستان، ویدئوی سنگی در اطراف مکه را منتشر کرد و گفت که باور میرود متن بر روی این سنگ، متعلق به امام صادق(ع) باشد، که بر روی آن نوشته شده:
"من جعفر بن محمد هستم.همه مومنان را به تقوای الهی توصیه میکنم و عمل به اطاعت او و رضایت به تقدیر او و صبر بر بلای او و شکر بر عطای او و توکل بر او. نگاشته شده به تاریخ دهم شعبان سال ۱۱۰ ه. ق"
🔺پس از انتشار این فیلم در سعودی، شیخ العويناتي از مولفان تاریخ اسلام،در مقالهای بیان کرد که مضمون این سنگ با احادیث امامان شيعه در انطباق است و دلیل محتوایی برای جعلی بودن آن وجود ندارد و احتمالاً ایشان این را در حاشیه یکی از سفرهای حج خود نگاشتهاند.
✅دکتر خامهیار، دانشآموخته مطالعات اسلامی نیز احتمال اینکه این نبشته متعلق به امام جعفر صادق (ع) باشد را دور ندانست هرچند لازمه رسیدن به حکم قطعی را انجام آزمایشات تاریخی بیشتر بر روی این سنگ دانست.
امّا آیا اهمیت ماجرا فقط به کشفی تاریخی از دستخط امام شیعیان است؟
@Hodaacademy
🔺برای پاسخ،باید جایگاه سنگنبشته به عنوان یک رسانه را شناخت.پژوهشگران بیان میدارند که این نوع کتابت بر سنگ، یا متعلق به اتفاقاتی نظیر پیروزیها بودهاند یا توصیههای تاریخی از سمت بزرگان اخلاق و دانش هر زمان،چرا که احتمال نابودی و تحریف این رسانه، از کتابها به مراتب کمتر بودهاست.
✅با این وجود، اگر انتساب این سنگنبشته به امام صادق(ع) ثابت شود، این میراث را باید پیامی از جانب ایشان دانست که قرار بوده برای همیشه،راهگشا بماند.
پنج + یک پیشنهاد خواندنی، برای یک اردیبهشت پرکتاب!
✅ در آخرین روزهای خنکای بهاری، کتابهای زمستانی به قفسه برمیگردند تا اوراقی با دنیاهایی جدید جای آنها را بگیرند.
📚 در این میان نوستالژی نمایشگاه کتاب، بهانهایست که زنبیل مطالعه به دست بگیریم و با دقت برای یک سالمان انتخاب کنیم.
✔️برای علاقمندان دنیای دین و رسانه ۶ مورد زیر را پیشنهاد میکنیم: (با کلیک بر روی نام هر کتاب، آدرس آن در نمایشگاه را پیدا کنید.)
1️⃣نسل Z: قرنی در حال ساخته شدن
از سال ۲۰۰۶ که عبارت نسل z توسط یک روانشناس به کار رفت هجده سال میگذرد و نمیشود انتظار داشت که خصوصیات این نسل ثابت مانده باشد. نویسنده سعی کرده به صورت جامع، آخرین خصوصیات این نسل را در ابعاد مختلف، خصوصاً حوزه باورها و مذهب بررسی کنند.
2️⃣ قواعد واگیری
چه کنیم فوروارد شویم؟ حرفهایها میدانند که بازی از لایک و فالو گذشته و بُرد با فوروارد بیشتر است. حالا حساب کنید استاد ریاضیات دانشگاه لندن، به دنیای رسانه پا گذاشته و قواعدی را برای فراگیری پیش روی ما میگذارد.
3️⃣ انقلاب هشتگها: قواعد کنشگری برای اسلکتیویستها
تکراریست اگر بخواهیم از انقلابهایی صحبت کنیم که با هشتگها رخ دادند. امّا آیا فرمول ثابتی برای خلق تغییر از طریق هشتگها وجود دارد؟ نویسنده با تکیه بر "سستکوشی" درکی از دگرگونیهای برخاسته از پشت گوشی میدهد.
@Hodaacademy
ادامه دارد👇👇👇
4️⃣ عصر هوش مصنوعی و آینده ما انسانها
پیر پرحاشیه آمریکا، آقای کیسینجر در آخرین سالهای عمرش قلم به دستگرفت تا بنویسد که چگونه هوش مصنوعی یک بازیگر جدی خواهد شد. نیت مرد سیاست هرچه که بوده، کتاب پیشبینیهایی از تغییر ذائقه مخاطبین پیش روی دغدغهمندان حوزه تبلیغ دینی میگذارد.
5️⃣ رسانههای اجتماعی و عصرپساحقیقت
آیا رسانههای اجتماعی خیلی شیک دارند بنای دنیا را بر دروغ میسازند؟ نویسنده ایتالیایی بحث دروغها را از شیطنتهای رسانهای ساده فراتر برده و با بررسی اثرات آن در شرق و غرب عالم ما را نسبت به آن انذار میدهد.
6️⃣ پایان فراموشی: بزرگ شدن با رسانههای اجتماعی
اشتراک گذاری عکس فرزندانتان در اینستاگرام، اثراتی وحشتناکتر از چیزی دارد که احتمالاً در دورههای سواد رسانهای گفتهاند. یک موردش این که آنها نمیتوانند از گذشته خود دور شوند و فاصله منطقی برای رشد را حفظ کنند. پدیدهای که دستمایه پژوهش دانشگاه MIT شدهاست.
@Hodaacademy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹 سرمایهگذاریهای عجیب و غریب روی تبلیغ همیشه قرار نیست صرف سروصدا برای معرفی یک ایدئولوژی شوند. گاهی برخی مثل خوجهها ترجیح میدهند هزینهکرد رسانهای خود را صرف حفظ و توسعه اجتماع خود کنند.
🔸برای این گروه اثنیعشری شدنی نبود که در این سالها مثل سابق چراغ خاموش حرکت کنند، امّا آنها تمرکز بر بازطراحی ساختار اجتماع صدهزاری خود را حفظ کردند تا نامشان را به عنوان یکی از متحدترین گروههای اجتماعی در لیستهای اروپایی ثبت شود.
✅رسانه کجای بازی این گروه شیعه با سرمایههای عجیب و غریبشان ایستاده؟ روایتی متفاوت از رسانه خوجه ها را در #گنبد_مینا ی ششم بشنوید و ببینید!
@Hodaacademy
🔺لالاییها، فراتر از لغاتی ریتمیک برای خواباندن کودک، تلاشی برای انتقال باورها و احساسات مادران نیز بوده اند. جامعهشناسانی نظیر ژوکوفسکی بیان میکنند که اساساً لالایی نمود عمیقترین احساسات زنان است.
🔸آیا این قاعده، برای باور هویتی مهم زنان شیعه ایران یعنی جایگاه علی(ع) بعد از پیامبر(ص) نیز صدق میکند؟
✅ سیری تاریخی در زمزمههای آرام مادران ایران به بهانه عید غدیر، ما را با رسانهای نادیده و عمیق در انتقال باورها روبرو میکند...
فراتر از شعار:
آیا شعار عزاداری هرسال در کشورهای خلیجی، کارکردی هم دارد؟
🔺از سالی که پلیس بحرین پرچمهای عزاداری را در بحرین پایین کشید و محدودیتهایی در عزاداری وضع کرد، هر ساله خطبای شیعه بحرین، شعار واحدی را برای مراسمات عزای آن سال اعلام میکنند.
✅شعار امسال خلیجیها "معالحسین ابدا" اعلام شدهاست؛ یعنی "همیشه با امام حسین هستیم". امّا آیا این شعارها صرفاً نمادی برای استفاده در دکور هیئات و هشتگی در انتهای پستهاست؟
🔺مرور شعارهای سالیان گذشته، نشان میدهد که این شعارها، همسوی با محتوای منبرهای اصلی و البته کنشهای اجتماعی در حاشیه عزاداری (نظیر پیگیری آزادی زندانیان شیعه و...) بودهاند.
✅به عنوان مثال، در سالی که شعار "و بشر الصابرین" اعلام میشود، خبری از تظاهرات گسترده از سمت جنبشهای اصلی نظیر ۱۴ فوریه مشاهده نمیشود و در سالی که " امضی علی دینالنبی" شاهد همراه شدن چند نهاد بزرگ اهل سنت در اقامه عزا بودهایم و همچنین "هیهات منا الذله" و...
🔺در ایران نیز البته چند سال است که تعریف شعار و هشتگ، مرسوم شدهاست. البته نه به صورت مشترک، به این صورت که سازمان تبلیغات یک شعار معرفی میکند، ستاد اربعین یک شعار و برخی هیئات هم- نظیر هیئت ریحانه با مداحی حسین پویانفر- یک شعار.
✅به نظر میرسد مواجهه نزدیک با دشمنی مشترک (حاکمیتهای خلیجی) که هر ساله به نوعی عزاداریها را محدود میکنند، آنها را به اتحادی منسجم رسانده که رگههای آن را در محتوای منابر، اشعار مداحان و حتی پستهای توئیتری شیعیان مشاهده میکنیم.
🔸@Hodaacademy