🔻اجتهاد زنان و چالشهای پیشرو
🔹دکتر فریبا علاسوند با توجه به اختلاف فقها در شروط مرجعیت گفت: اقدم قدما اشارهای به شروط مرجعیت که مرد بودن شرط است، نداشتند و بعضی از فقها مثلاً شیخ طوسی شرایط مرجعیت را شمردند و بهشرط مرد بودن اشاره کردند. برخی از فقها در حالی که شروط را شمردهاند بهشرط مرد بودن اشاره نکردهاند. از زمان شهید ثانی بهبعد مرد بودن در شروط مرجعیت آمده است.
🔹متاخرین که در این باره بحث کردند، اتفاقاً این مسئله را فرمودند که نص و آیهای که مرد بودن از شرایط مرجعیت شمرده شده باشد، نداریم. مثلاً آیت الله خویی فرموده مرجعیت شئونی دارد که با تستر و پوشیدگی که دستور دین به عدم اختلاط زنان است، سازگار نیست.
🔹بعضی محققان میگویند از مذاق شریعت استشمام میکنیم که مرجعیت برای زنان روا نیست. بعضی به ادله دیگری استناد کردند که بهجز یک مورد همه قابل نقد است.
🔹خانم علاسوند با اشاره به عدم دلیل متنی که به صراحت ممنوعیت مرجعیت بانوان را ذکر کرده باشد، تنها دلیل را ولایت دانست و گفت: ما یک اصل داریم به این عنوان که ولایت احدی بر احدی صحیح نیست، مگر ولایت الله؛ یعنی فقط خداوند است که بالذات و بالاصالة بر غیر خودش ولایت دارد. یک عدهای را خود خداوند استثنا کرده؛ مثلاً شعبی از این ولایت را به پیامبر داده، از پیامبر به وصایای او منتقل شده که این حدود مختلف است. در بحث ولایت احدی بر احدی دیگر، پیامبر و ائمه علیهمالسلام استثنا شدهاند و اینها مرد بودند و سلطه حکومتی و قضائی پیدا کردند. بنابراین اگر کسی گفت باید بهقدر متیقن عمل کنیم و چون شک داریم زنان استثنا شدهاند، اصل، عدم آن ولایت است. این دلیل مهمی در این رابطه است و محل بحث اینجاست. 👇👇
https://rahamedia.net/?p=9356
#نویسندگان_حوزوی_تهران
@howzavian_tehran
🔴 بلای فضای مجازی | بخش دوم
👌تغییر معنای واژهها و ترویج بیحیایی
✍️محمدرضا میرزائی اصفهانی
از مشکلاتی که در فضای مجازی به وجود آمده، ورود واژههای خاص با تغییر معنا، یا ورود واژههای خارجی و استفاده از آنها به جای واژههای فارسی و در کل تغییر فرهنگ گفتگو و زبان نوشتار است.
به عنوان نمونه، واژه سکسی قبل از ایجاد فضای مجازی بار معنایی خاص آن به صورت محدود و کاملا عفیفانه بود؛ اما اکنون در فضای مجازی و هنگام فروش عطر به صورت عادی و به معنای جذاب و خوشبو به کار می رود، یا کلمه "رسپی" رسما جایگزین "دستور پخت" شده است.
اگر دقت کنیم بسیاری از این واژهها عادی سازی شده و انگار برای کسی هم مهم نیست که این موضوع دارد هویت زبان و فرهنگ ما را نشانه میگیرد؛ حتی در برخی از موارد، تربیت کودکان هم تحت تاثیر این واژهها قرار میگیرد و رسما بیحیایی رواج داده میشود.
در این میان، مهندسان شرکتهای دانشبنیان نیز با ورود واژههای تخصصی خارجی، مانند ویو، ران و کرش، به زبان فارسی، به این بیهویتی دامن میزنند و به زبان فارسی آسیب میرسانند.
به نظر میرسد که هم مدیران این رسانهها و هم فرهنگستان زبان و ادب فارسی باید تلاش جدی برای مقابله با رشد فزاینده این واژهها که در برخی موارد با رواج بیبند و باری نیز همراه است، داشته باشند.
اینها دغدغههایی است که تقریبا برای بسیاری اهمیت ندارد و شاید ضرورت داشته باشد آموزش و پرورش به صورت کارشناسانه و مستقل به این امر بپردازد و نیمی از اهمیتی را که به دروسی مثل ریاضی میدهد، به زبان و ادبیات فارسی بدهد تا زحمات بزرگانی همچون فردوسی و حافظ و سعدی به هدر نرود.
#نویسندگان_حوزوی_تهران
@howzavian_tehran
💢چالش موسیقی💢
🖊بابک شکورزاده
🔹پخش موسیقی شبههدار و یا حرام قطعی در صدا و سیما به صورت امری عادی درآمده و خواسته یا ناخواسته قبح شکنی کاملی در این باره رخ داده است؛ به گونهای که خیلی سخت میشود دیگران، خصوصا نوجوانان را قانع کرد که این موسیقیها از نظر شرعی اشکال دارد. روندی که در جریان است عملا طوری پیش رفته که گویا اصلا موسیقی حرام وجود ندارد؛ در حالی که در واقع چنین نیست.
🔹در این وادی عملا یک نوع استحاله فرهنگی-دینی رخ داده؛ حتی بخش قابل توجهی از اینها به فتوای رهبر انقلاب که نظر وسیعی نسبت به موسیقی دارند نیز دارای اشکال است.
🔹این یک بُعد قضیه است و از آن بدتر پخش این نو ع موسیقیها در برنامههای مذهبی است که نقش بیشتری در این استحاله دارد و میتواند شبهات زیادی را در اذهان ایجاد کند که اگر این موسیقیها اشکال دارد، پس چرا در یک برنامه مذهبی و با تایید عالمان دینی صورت میگیرد؟!
🔹نمونه بارز این قضیه متأسفانه در برنامه حسینیه معلی اتفاق میافتد و فقط هم مربوط به امسال نیست و در فصل ماه شعبان سالهای قبل نیز این مشکل وجود داشت.
🔹این برنامه با وجود مزایای زیادی که دارد و به مقوله شادی و غم در جای خود پرداخته، مراسم اهل بیت علیهمالسلام را منحصر در عزاداری نکرده و آئینهای اقوام مختلف ایرانی و حتی غیر ایرانی را نمایش میدهد، شخصیتی مثل شیخ زکزاکی را میآورد و در مجموع نکات تبلیغی خوبی دارد؛ ولی در قسمت مراسم شاد که چند سال است در ماه شعبان و به مناسبت اعیاد شعبانیه پخش میشود دچار این نقیصه است و خواسته یا ناخواسته فرهنگسازی اشتباهی را عملیاتی میکند.
🔹جا دارد که در این موارد دقت بیشتری شود و با دوری از افراط و تفریط، حداقل صدا و سیما - ولو ناخواسته- به شبههافکنی دامن نزند.
#صدا_و_سیما
#حسینیه_معلی
#نویسندگان_حوزوی_تهران
@howzavian_tehran
🔻به چه میاندیشی؟
✍ نسا خلیلی
🔰راز مقاومت تو چیست؟ سرچشمهٔ نامیرای پایداری تو کجاست؟ اگر این سوال در مورد زنان حزبالله لبنان پرسیده میشد، شاید پاسخ آسانتری داشت؛ چراکه رسانهها نقش پررنگتری در انعکاس افکار زنان لبنانی نسبت به زنان در غزه ایفا کردند.
🔸غزهٔ مظلوم اما با ابهت، جایی است که برای خاموش کردن صدایش، اولین گلولهها، حنجر خبرنگارانش را میشکافد، تا وجدانی آگاه نشود. ازطرفی، عظمتِ مقاومت آنها عالَمی است که نمیتوان به راحتی دست به درگاهش رساند.
🔹 در جایی که بانوانش حافظ کل قرآنانند و زیست حضرت خدیجه (سلاماللهعلیه) و حضرت آسیه (سلاماللهعلیه) الگوی آنان است؛ رمز استواریشان را فقط در جلب رضایت خداوند باید جست.
🔸زنان در هر نسل به بازپسگیری سرزمین اشغالشده خود میاندیشند؛ حال چه فرقی میکند پیرزنی نود ساله باشی و خرسند از بازگشت به خانه حتی اگر ویران شده باشد؛ یا دخترکی خردسال که به رغم همهٔ خطرات عَلَم خبرنگاری را بلند کرده باشی، تا صدای مظلومیت غزه را به گوشِ سنگینِ جهان برسانی.
🔹از موفقیتهای زن غزه است که نسل به نسل آرمان فلسطین را به فرزند خود آموخته است و نسل جدیدش بیگانه و غافل از این آرمان نیست. مهمترین ویژگیش این است که میداند چه میخواهد، سرگردان و حیران روزگار از پس باد و بوران نشده و استوار مانده است. بانویی که هدف داشته باشد، نسلش هم سردرگم و بیهدف نمیمانند؛ جایی که تمام عالم توافق کردند که تو را از خانهات برانند، فریاد میزنی یا کشته میشویم یا حقمان را پس میگیریم.
🔸درخت اعتراضات و انتفاضهها در غزه، با پشتوانه، خون و فداکاری زنان غزه آبیاری شده است. جایی که پنجاه هزار شهید تقدیم دفاع از حق خود میکند اما ۶۸ هزار کودک در همان زمان به شمار مقاومان غزه افزوده میشود؛ کودکانی که تضمین حیات آرمان فلسطینند.
🔹آرمانی که از زبان تک تک ساکنان غزه شنیده میشود و چندسال پیش در آخرین ساعات حیات رزان النجار، شهیده شجاع فلسطینی هم جاری بود:«[میخواهیم] در نهایت این پیام را به جهان برسانیم که بدون سلاح هم، ما قادریم هر کاری را انجام دهیم....ما این کار را برای پول انجام نمیدهیم، نمیخواهیم به ما دستمزدی بدهند و یا جایی استخدام شویم، بلکه فقط رضایت خداوند مدنظرمان است».
#غزه
#نویسندگان_حوزوی_تهران
@howzavian_tehran
امام زمان علیهالسلام و سنتهایی از انبیاء علیهمالسلام
سعید بن جبیر میگوید: از امام زین العابدین علیهالسلام شنیدم که میفرمود: در قائم ما سنّتهایى از انبیاء وجود دارد: سنّتى از پدرمان آدم علیهالسلام و سنّتى از نوح و سنّتى از ابراهیم و سنّتى از موسى و سنّتى از عیسى و سنّتى از ایّوب و سنّتى از محمّد صلوات اللَّه علیهم. امّا از آدم و نوح، طول عمر؛ از ابراهیم، پنهانى ولادت و کنارهگیرى از مردم؛ از موسى، خوف و غیبت؛ از عیسى، اختلاف مردم درباره او؛ از ایّوب، فرج پس از گرفتارى و امّا از محمّد صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم خروج با شمشیر است. (کمال الدین/ ج۱/ص۳۲۲)
در بعضی از روایات، سنت حضرت عیسی علیهالسلام، گردش روی زمین ذکر شده؛ همچنین، سنتی از حضرت یوسف علیهالسلام هم بیان شده و آن موضوع این بود که حضرت یوسف با برادرانش تجارت میکرد ولی آنها او را نمیشناختند؛ امام عصر علیهالسلام هم در میان مردم زندگی میکند، ولی آنها او را نمیشناسند. (کمال الدین/ ج۱/ص۲۸)
#امام_زمان
#انتظار_فرج
#نویسندگان_حوزوی_تهران
@howzavian_tehran
♻️اشتراکات فریقین درباره مهدویت♻️
🔹کلیّت موضوع مهدویت از مسایل مورد اتفاق بین شیعه و سنی است که میتواند در وحدت شیعه و سنی تأثیرگزار باشد و از طرفی حتمیّت و قطعی بودن ظهور منجی را مشخص میکند که جای تردیدی در آن نیست.
شیعه و سنی در این بحث اشتراکات فراوانی با یکدیگر دارند؛ ولی در عین حال اختلافاتی هم دارند.
🔸الف) مهدی موعود علیهالسلام از نسل پیامبر و حضرت فاطمه سلام الله علیهما و آلهما میباشد.
شیعه و سنی روایات متعددی را از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل کردهاند که مهدی علیهالسلام از نسل رسول خدا صلی الله علیه و آله است. روایاتی هم به طور خاص تأکید میکند که ایشان از عترت پیامبر صلی الله علیه و آله و از فرزندان حضرت زهرا علیهاالسلام میباشد.
برخی از این احادیث به این شرح است:
۱- قال رسول الله صلى الله علیه وآله: لَوْ لَمْ یبقِ مِنَ الدّهرِ إلا یومٌ واحدٌ لَبَعَثَ اللهُ رجلاً من أهلِ بیتی، یملأها عدلاً کما مُلِئَتْ جوراً؛ اگر از دنیا یک روز باقی نمانده باشد، خداوند متعال یکی از اهل بیت مرا خواهد فرستاد که زمین را پر از عدل و داد کند؛ همانگونه که از ستم پر شده است.
📚کشف الغمه/اربلی/ج۲/ص۴۳۷
بحار الانوار /ج۵۱/ص۱۰۲
سنن ابی داود /ج۲/ص۳۱۰
المصنف/ابن ابی شیبه/ج۸/ص۶۷۹
۲- المَهدیُّ منّا اهلَ البیت...؛ مهدی علیهالسلام از ما اهل بیت است.
📚کمال الدین/ صدوق/ص۱۵۲
مسند احمد/ج۱/ص۸۴
مستدرک/حاکم نیشابوری/ج۴/ص۵۵۷
۳- المهدیُّ مِنْ عترتی مِنْ وُلْدِ فاطمة؛ مهدی علیهالسلام از عترت من و از فرزندان فاطمه سلام الله علیها است.
📚الغیبة/شیخ طوسی/ص۱۸۶
سنن ابی داود/ج۲/ص۳۱۰
الدُّرّ المنثور/سیوطی/ج۶/ص۵۸
این حدیث، منهای عبارت "من عترتی" در منابعی چون سنن ابن ماجه، معجمالکبیر طبرانی و مستدرک حاکم نیشابوری آمده است.
🔸ب) همنام بودن امام علیهالسلام با پیامبر صلی الله علیه و آله
روایات متعدی وجود دارد که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرموده است: مهدی علیهالسلام همنام من است.
📚کمالالدین و تمامالنعمه/ص۲۸۶
معجم الکبیر/طبرانی/ج۱۰/ص۱۳۱
تاریخ الاسلام/ذهبی/ج۱۷/ص۱۹۳
🔸ج)حتمی بودن ظهور
روایاتی با عبارات گوناگون در منابع فریقین وجود دارد که همه آنها با مضمونی واحد، حتمی بودن ظهور را بیان میکنند؛ گاهی اینگونه بیان شده که اگر یک روز به پایان دنیا مانده باشد، ایشان ظهور میکند؛ گاهی بیان شده که خداوند آن روز را طولانی میکند تا وی ظهور نماید و...
📚سنن ترمذی، المصنّف ابن ابی شیبه، سنن ابن ماجه و مسند احمد حنبل از جمله منابع اهل سنت هستند که این مضمون را بیان کردهاند.
📚از میان منابع شیعه هم میتوان به اصول کافی، غیبت شیخ طوسی و دلایل الامامه طبری اشاره کرد.
🔸د) محل ظهور
روایات مربوط به این باب، اذعان دارند که آغاز ظهور امام زمان علیهالسلام از مکه خواهد بود و تقریباً این اتفاق هم هست که ظهور از کعبه شروع خواهد شد.
📚غیبت نعمانی/ص۲۸۲
کمال الدین/ج۱/ص۲۸۵
مسند احمد/ج۶/ص۳۱۶
المصنّف/عبدالرزاق صنعانی/ج۱۱/ص۳۷۱
🔸ه) خروج سفیانی و خسف بیداء
خروج سفیانی به صورت چشمگیری در روایات شیعه به عنوان یکی از علائم حتمی ظهور، ذکر شده است. در منابع اهل سنت هم به خروج سفیانی و فرو رفتن(خسف) او در "بیداء"(محلی بین مکه و مدینه) اشاره شده ولی در بعضی موارد نام او ذکر نشده؛ لکن، مضمونش مشخص است که منظور، سفیانی است.
📚الغیبة نعمانی، الملاحم و الفتن سید بن طاووس و کمالالدین صدوق، نمونههایی از منابع شیعه هستند که سفیانی و خسف بیداء را روایت کردهاند.
📚صحیح مسلم، الْفِتَن نعیم بن حمّاد، مسند احمد و کنزالعّمال متقی هندی از جمله منابع اهل سنت هستند که این مطلب را نقل کردهاند.
#مهدویت
#نویسندگان_حوزوی_تهران
@howzavian_tehran