#در_آینه_تاریخ ؛ آخرین سلام نوروزی #جمشید_آموزگار و هیئتوزیران
شماره آرشیو: 403-112گ
http://yon.ir/yVKcP
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
#در_آینه_تاریخ ؛ آخرین سلام نوروزی #جمشید_آموزگار و هیئتوزیران شماره آرشیو: 403-112گ http://yon.i
✳️ برنامه های #جمشید_آموزگار برای بقای حکومت پهلوی؛
چرا سیاست ریاضت اقتصادی شکست خورد؟
#مقاله
#چکیده
✅ دلایل موفق نشدن سیاست ریاضت اقتصادی جمشید آموزگار را نمیتوان در چند جمله و چند مورد خلاصه کرد. مجموعهای از دلایل، سیاسی، اقتصادی، مدیریتی، اجتماعی و فرهنگی باعث شد که این سیاست به سرانجام درستی نرسد. آموزگار در ابتدای کار و برای نشان دادن اینکه با تمام وجود به دنبال اجرای سیاست ریاضت اقتصادی است، اقدامات متنوعی از قبیل کاهش بودجه دولتی، گماردن افرادی برای مبارزه با فساد اداری، برنامه مبارزه با گرانفروشی و ... انجام داد.
✅ با این حال بخشی از برنامههای وی باهم در تضاد بود. به طور مثال وی از طرفی کنترل بر قیمتهای اقلام را از دستور خود خارج کرد و از سوی دیگر، خواستار تثبیت حقوق کارکنان و کارگران شد. طبیعتاً چنانچه کنترلی بر قیمت اجناس وجود نداشته باشد، قدرت خرید اقشار با درآمد پایین بسیار کاهش پیدا خواهد کرد و این مسئله به معنای شکست برنامه ریاضت اقتصادی و البته افزایش اعتراضها است. از سوی دیگر وی یکی از مهمترین برنامههای خود را مهار تورم اعلام کرد، این در حالی است که سیاست آزادسازی قیمتها به معنای افزایش تورم است. در چنین شرایطی وی برای کنترل تورم و افزایش قدرت خرید مردم، اجازه افزایش دستمزدها را صادر کرد ولی این افزایش دستمزد با بودجهای که وی برای پرداخت حقوق در نظر گرفته بود، همخوانی نداشت. در این وضعیت دولت دو راهکار بیشتر ندارد؛ یا باید اقدام به استقراض از بانک مرکزی و چاپ اسکناس کند و این به معنای افزایش تورم و باز هم شکست برنامه ریاضت اقتصادی است، و یا با افزایش مالیات مردم، کسری بودجه تأمین شود که این مسئله نیز به معنای دزدیدن قانونی از جیب مردم است. آموزگار راهکار دوم را اتخاذ کرد که اعتراضات تجار و اصناف مختلف را به همراه داشت. در کنار تمامی این موارد، اشتباهات استراتژیک آموزگار نیز مزید بر علت شد تا سیاستهای وی با شکست مواجه شود.
✅ در شرایطی که حکومت پهلوی از سوی روحانیون سرشناس به رهبری امام خمینی مورد نقد جدی قرار گرفته بود و مبارزه برای سرنگونی این رژیم به روزهای حساسش رسیده بود، وی برای برطرف کردن کسری بودجه دولت، کلیه وجوهی را که به روحانیت و حوزههای علمیه در جهت کمک به طلاب داده میشد قطع کرد. چنین اقدامی آن هم در شرایطی که مردم پشت سر روحانیون علیه رژیم پهلوی قیام کرده بودند، نشان دهنده آن است که جمشید آموزگار نه تنها در برنامههای اقتصادی شکست خورد بلکه در سیاستورزی و انجام تصمیمات در زمان مناسب خود نیز با شکست مواجه شده است. #جمشید_آموزگار برای طرحهای متنقاضی که در راستای اجرای برنامه ریاضت اقتصادی به کار میبست، مجبور بود خسارتهای زیادی را متحمل شود. بخشی از این خسارتها مربوط به فشار سیاسی بود که از سوی دربار به وی انجام میشد و بخشی دیگر به موضع مردم نسبت به وی باز میگشت. در کنار برنامه ناموفق ریاضت اقتصادی، آموزگار در اجرای برنامه فضای باز سیاسی نیز با تناقض عمل کرد. وی در ماههای ابتدایی تلاش کرد خود را یک دموکرات و آزادیخواه جلوه دهد و از سرکوب اعتراضات جلوگیری نماید ولی در ماههای پایانی نخستوزیری دقیقاً عکس آن را انجام داد.
✅ در پایان باید گفت که #محمدرضا_شاه که در بازی سیاسی با شکست مواجه شده بود، تلاش کرد با استفاده از آموزگار که نسبت به وزیرانی چون منصور و هویدا از بدنامی کمتری برخوردار بود، اوضاع را تغییر دهد. بر همین اساس وی به جای ورود به حوزه سیاست، بازی اقتصاد را به عنوان راه حل برون رفت از مشکلات مطرح کرد ولی نه تنها این راهبرد نیز با شکست مواجه شد، بلکه دوران کوتاه نخست وزیری آموزگار و البته حکومت پهلوی نیز به پایان رسید.
http://yon.ir/V6DLy
@iichs_ir
✳️ « #فیضیه وسیاست،پیش وپس از انقلاب» درآیینه تصاویر
«مدرسه علمیه فیضیه قم»، درطول ادوار گوناگون حیات حوزه این شهر، به مثابه نمادی برای تحرک علمی وعملی این کانون پژوهشی بوده است. این نقش دردوره اخیر وهمزمان با آغاز نهضت امام خمینی تا هم اینک، بس پررنگ تر گشته واساسا این مدرسه را به مثابه یکی از نهادهای سیاست ورزی دینی درآورده است. 42 سال قبل در چنین روزهایی، مدرسه فیضیه قم صحنه مواجهه طلاب با ماموران امنیتی ساواک بود که یادبود فاجعه 15 خرداد 42 را برنمی تافتند. درپی این رویداد، مدرسه فیضیه تا مدتها تعطیل بود تا سرانجام وپس از ارتحال آیتالله حاج میرزا ابوالفضل زاهدی، توسط مردم بازگشایی شد وفعالیت خود را از سر گرفت.
تصاویری که پیش روی شماست، حضور«فیضیه»را در متن رویدادهای نهضت اسلامی ایران نشان می دهد.
http://yon.ir/tBJ0K
@iichs_ir
اسفند 1357. آیتالله العظمی سید محمدرضا #گلپایگانی درحاشیه حضور در مراسم ترحیم شهدای انقلاب اسلامی در مدرسه #فیضیه قم
http://yon.ir/tBJ0K
@iichs_ir
اسفند 1357. پاسداری طلاب از محوطه مدرسه #فیضیه قم درآستانه ورود امام خمینی
http://yon.ir/tBJ0K
@iichs_ir
10 اسفند1357. اولین لحظات حضور امام خمینی در مدرسه #فیضیه پس از15 سال تبعید از شهر قم
http://yon.ir/tBJ0K
@iichs_ir
اسفند 1357. پاسداری طلاب از محوطه مدرسه #فیضیه قم درآستانه ورود امام خمینی
http://yon.ir/tBJ0K
@iichs_ir
اردیبهشت 1358. #آیت_الله_طالقانی در حال عزیمت به محل سخنرانی خود در مدرسه #فیضیه قم. در تصویر مرحومان حاج سید احمد خمینی وشهاب الدین اشراقی دیده می شوند
http://yon.ir/tBJ0K
@iichs_ir
اردیبهشت 1358. #آیت_الله_طالقانی در ایراد سخنرانی خود در مدرسه #فیضیه قم
http://yon.ir/tBJ0K
@iichs_ir
اردیبهشت 1358. مدرسه #فیضیه قم، نمایی از حضورمراجع تقلید وقت درمراسم بزگداشت شهید آیتالله #مطهری
http://yon.ir/tBJ0K
@iichs_ir
✳️ از افزایش حملات رادیو مسکو علیه ایران تا اعلام آمادگی آمریکا برای کمک به تهران!
#روزشمار
22 خرداد 1340
❇️ آخرین آمار کشته ها و مجروحین زلزله لار
آخرین خبرهای رسیده از لار حاکیست زلزله دیروز این شهر تاکنون 60 کشته و عده ای مجروح بر جای گذاشته است .
در سیرجان ، فسا ، جهرم ، میناب و بندرعباس هم زلزله روی داده است .
هنوز تعداد قطعی تلفات معلوم نیست و اجساد را بدون انجام تشریفات مذهبی دفن می کنند !
در دهکوهه همه آب انبارها خراب شده و مردم در جست و جوی یک قطره آب هستند .
❇️ سفر #پکوف به شوروی از نظر خبرگزاری های خارجی
آسوشیتدپرس گزارش داد : تصمیم عزیمت پکوف سفیر کبیر شوروی به مسکو بعد از مذاکرات طولانی اخیر او با امینی نخست وزیر ایران راجع به بهبود روابط دو کشور در محافل سیاسی تهران با اهمیت تلقی شده است .
مسافرت پکوف به مسکو هنگامی صورت می گیرد که رادیو مسکو بر شدت لحن حملات تبلیغاتی خود علیه دولت ایران افزوده است .
عزیمت پکوف به مسکو که گفته می شود به منظور مذاکره می باشد مخصوصا هنگامی که هولمز سفیر جدید آمریکا وارد ایران شده و انعکاس شایعه مذاکرات خروشچف و کندی درباره ایران هنوز در محافل سیاسی این کشور محسوس می باشد از نظر محافل سیاسی تهران حائز اهمیت است.
❇️ آمریکا آماده کمک به ایران است
#جولیوس_هولمز سفیر جدید آمریکا در ایران امروز وارد تهران شد .
وی بعد از تبریک مقامات وزارت خارجه ایران و اعضای سفارت آمریکا اظهار داشت که دولت ایالات متحده به دقت متوجه تحولات ایران است و آماده کمک به این کشور می باشد .
iichs.ir
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، 22 خرداد 1340 : تظاهر ملی عظیم در استقبال مردم تهران از قهرمانان سربلند / آمادگی آمریکا برای کمک به ایران!
iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ نمایشگاه «همیشه با امام» برگزار شد نمایش اسناد و عکسهای قدیمی و کمتر دیدهشده از امام خمینی ii
✳️ نمایشگاه «همیشه با امام» برگزار شد
نمایش اسناد و عکسهای قدیمی و کمتر دیدهشده از امام خمینی
به گزارش روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشکده تاریخ معاصر ایران، نمایشگاه « #همیشه_با_امام » همزمان با فرارسیدن بیستونهمین سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) در نگارخانه فرهنگسرای ملل برگزار شد.
در این نمایشگاه، بیش از 20 تابلو در اندازه 30 در 40 از فعالیتهای امام خمینی در دوره تبعید در پاریس، نجف و ترکیه و اسناد تاریخی مربوط به دهه 1350 به نمایش درآمد.
علاقهمندان به مشاهده این تابلوها که با همکاری پژوهشکده تاریخ معاصر جمعآوری شده است، تا 24 خردادماه 1397 فرصت دارند به نگارخانه فرهنگسرای ملل مراجعه کنند.
گفتنی است دربهای این نگارخانه از ساعت 9 تا 20 به روی علاقهمندان باز است.
نشانی فرهنگسرای ملل: تهران، بزرگراه صدر، خیابان قیطریه، بوستان قیطریه
شماره تماس: 22671718-22212392
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ امضای قرارداد مرزی دقیق میان ایران و عراق و از بین رفتن همه اختلافات!
#تقویم_تاریخ
23 خرداد
❇️سال 1335
يوجين بلاک رئيس بانک بينامللي ترميم و توسعه وارد تهران شد.
❇️سال 1351
مهندس رضا نیازمند مدیر عامل مس سرچشمه و دکتر منوچهر تسلیمی مدیر عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران شدند.
سپهبد محسن مبصر معاون نخست وزیر و سرپرست سازمان دفاع غیر نظامی شد.
❇️سال 1354
با امضای قرارداد مرزی ایران وعراق در بغداد، کلیه اختلافات دو کشور از میان رفت و مرز دقیق ایران و عراق از لحاظ آبی و زمینی مشخص شد.
❇️سال 1356
عباسعلی #خلعتبری به دعوت وزرای خارجه بلغارستان، یوگسلاوی و لهستان به اروپا سفر کرد. در این سفر وزیر خارجه ایران مذاکراتی با سران سه کشور به عمل خواهند آورد.
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ کمک 25 هزار دلاری شاه به کنگو در حالی که ایران به دنبال دریافت وام از آمریکا بود!
#روزشمار
23 خرداد 1340
❇️ خبرگزاری های خارجی : سفیر #شوروی از بی طرف نبودن ایران ناراضی است
#یونایتدپرس در گزارشی به عزیمت سفیر شوروی به مسکو پرداخته و اعلام کرد : بزعم ناظران سیاسی عزیمت پکوف به مسکو نشانه اعتراض وی به شکست مکرر در ایران می باشد .
یک منبع موثق اظهار داشت که گمان نمی رود پکوف قبل از 45 روز دیگر به تهران بازگردد.
#پکوف یک روز پیش از آن که با قطار به مسکو عزیمت کند مدت طولانی با امینی نخست وزیر ایران مذاکره کرده بود .
پکوف در اوایل این هفته به خبرنگار یونایتدپرس اینترنشنال اظهار داشته بود که از روش امینی در مورد روابط ایران با شرق و غرب دچار حیرت و شگفتی است .
پکوف گفت : من هرگز انتظار نداشتم که ایران کماکان سیاست یک طرفه خود را ادامه دهد . من از تمام امکانات برای بهبود روابط دو کشور ایران و شوروی استفاده کرده ام اما این حسن نیت ظاهرا با حسن نیت متقابل ایران روبرو نشده است .
ناظران سیاسی اظهار می دارند که منظور پکوف از ذکر اصطلاح سیاست یک طرفه اشاره به تصمیم دولت ایران مبنی بر حفظ عضویت خود در سازمان سنتو است که انگلیس نیز در آن عضویت دارد .
امینی هفته قبل گفت متحد وفاداری برای غرب باقی خواهیم ماند !
❇️ ایران 25 هزار دلار به بودجه کنگو کمک می کند
در حالی که ایران با کسری شدید بودجه روبرو است و از آمریکا تقاضای کمک کرده است امروز اعلام شد که دولت 25 هزار دلار به بودجه کنگو کمک می کند .
حکومت مرکزی کنگو ماهانه میان 9 تا 14 میلیون دلار کسری بودجه دارد که باید تامین شود ، از این میدار 10 میلیون دلار آن را آمریکا پرداخته و دول دیگر نیز بقیه را تعهد کرده اند . از جمله دولت ایران 25 هزار دلار برای کمک به کنگو می پردازد .
❇️ دادرسی ارتش پرونده سرگرد شهرستانی را به دادگستری فرستاد
بازپرس نظامی پرونده سرگرد شهرستانی را به علت نقص تحقیقات به دادگستری عودت داده است.
تیمسار سرلشکر رکنی معاون دادرسی ارتش ضمن تائید این خبر اظهار داشت : چون مدارک این پرونده ناقص بود از این جهت برای تکمیل تحقیقات به دادگستری فرستاده شد .
گزارش های رسیده حاکیست دادستان ارتش پرونده را جهت اظهار نظر درباره صدور قرار بازداشت به دادسرای تهران فرستاده است زیرا پس از آن که قرار بازداشت سرگرد شهرستانی از طرف وزیری بازپرس شعبه دوم صادر گردید چون بین بازپرس و دادستان بر سر صلاحیت رسیدگی اختلاف افتاد و کار به دادگاه استان کشید تکلیف قرار بازداشت صادره به علت صدور قرار عدم صلاحیت دادگستری درباره این پرونده معلوم نشد . چون پرونده پس از اعلام نظر دادگستری مبنی بر عدم صلاحیت خود به دادرسی ارتش فرستاده شده بود دادستان ارتش برای اعلام نظر در مورد صدور قرار بازداشت پرونده را مجددا به دادسرا پس فرستاده است.
iichs.ir
@iichs_ir
#آیت_الله_سیدعلی_خامنه_ای درآیینه تصاویر(بخش چهارم/دومین دوره ریاست جمهوری)
چهارمین بخش از مجموعه تصاویر رهبر معظم انقلاب اسلامی،به دومین دوره از ریاست جمهوری ایشان ازسال 1364 تا سال 1368اختصاص وشمه ای از فعالیت ها وبرنامه های سیاسی ودینی ایشان را در خود دارد.امید آنکه تاریخ پژوهان انقلاب وعلاقمندان را مفید ومقبول افتد.
http://yon.ir/Lg4bv
@iichs_ir