❇️ بیش از نصف ادارات کشور منحل خواهد شد!
#روزشمار
3 خرداد ۱۳۴۰
❇️ فرهنگ تهران منحل شد
#درخشش، وزیر فرهنگ، طی یک مصاحبه مطبوعاتی گفت: به طور قطع تعداد زیادی از ادارات ما که بیشتر از نصف ادارات فعلی است، منحل خواهد شد. قصد ما تظاهر نیست، بلکه ادارات زائدی داریم که به جای نفع ضرر دارد.
وی گفت: اساس انتصابات ما در وزارت فرهنگ هنوز انجام نشده و فقط قسمت جزئی از آن دیروز انجام گرفت و آن انحلال فرهنگ استان تهران بود که با 643 نفر کارمند اداره می شد.
درخشش اظهار داشت: وزارت فرهنگ ما جنبه ملوک الطوایفی پیدا کرده بود؛ هیچ کس از کسی حرف شنوی نداشت. ادارات بزرگ دیگری هم در وزارت فرهنگ داریم که همه آن ها منحل خواهد شد و ما بکلی این اصول ملوک الطوایفی را از بین خواهیم برد.
❇️ خبرگزاری #شوروی دولت را به تسریع در #اصلاحات_ارضی تشویق کرد
خبرگزاری شوروی، تاس، ضمن تحریک دولت امینی به انجام اقدامات سریع در اصلاحات ارضی مدعی شد: روستائیان و کارگران ایران به شدت متوقع اقدامات سریع و تند اصلاحی می باشند، اما دکتر علی امینی، نخست وزیر جدید ایران، برای بهبود وضع موجود می کوشد.
تاس در گزارشی که از بیروت مخابره کرده نوشته است که درخواست اتخاذ یک سیاست بی طرفی و عدم الحاق ایران به بلوک های نظامی اکنون بارزتر می شود.
این خبرگزاری افزود: محافل اجتماعی خواهان شروع فوری انتخابات پارلمانی جدید می باشند و تقاضا دارند که این انتخابات بر اساس همین قوانین موجود انجام شود و با انجام این انتخابات، آرزوهای ملت ایران برای شرایط بهتر زندگی ارضا گردد.
#آسوشیتدپرس نیز به نقل از حسن ارسنجانی، وزیر کشاورزی و سخنگوی دولت، گزارش داد: اگر ملاکین بزرگ و عناصر ارتجاعی باز هم در برابر نظریه اصلاحات ارضی و تقسیم زمین بین روستائیان مقاومت کنند، وقوع یک انقلاب در ایران اجتناب ناپذیر خواهد بود.
#رویترز نیز سخنان وزیر کشاورزی را پوشش داده و گزارش داد: ارسنجانی هنگام مصاحبه مطبوعاتی خود با خبرنگاران جراید داخلی و خارجی قسمتی از روزنامه اومانیته چاپ پاریس را برای خبرنگاران قرائت کرد که در آن نوشته شده بود: میتینگ چند روز پیش جبهه ملی در میدان جلالیه به وسیله حزب کمونیست سابق توده برگزار شده بود.
#ارسنجانی گفت: هدف وی تنها هشیار کردن جبهه ملی است تا خطر را درک کند و از اشتباه برحذر باشد. ارسنجانی همچنین این شایعه را که در چند روز آینده 40 نفر دیگر از مقامات ایرانی دستگیر خواهند شد تکذیب کرد.
❇️برای اقدامات عمرانی، شهرداری پول ندارد
امروز یک مقام مطلع در شهرداری تهران گفت: شهرداری تهران هم اکنون مشغول تنظیم بودجه سال جاری می باشد.
وی گفت: این کار از مهم ترین اقدامات شهرداری است که پس از تصویب بودجه خواهد توانست برنامه های عمرانی خود را آغاز نماید.
مقام مزبور افزود که شهرداری برای آغاز اقدامات عمرانی پول و اعتبار ندارد و تمام همّ شهردار مصروف این موضوع می شود که برای اقدامات عمرانی اعتبار تامین کند.
❇️برنامه جدید اقتصادی جانشین برنامه تثبیت اقتصادی می شود
برنامه تثبیت اقتصادی در کمیسیونی با حضور نخست وزیر تحت بررسی قرار گرفته است و کمیته خاصی مامور بررسی دقیق و فنی این برنامه شده است.
علی اصغر پور همایون، وزیر مشاور در امور اقتصادی و سرپرست وزارت بازرگانی، در این زمینه گفت: ما برنامه تثبیت اقتصادی را که سال پیش تصویب و به مرحله اجرا گذاشته شد تحت مطالعه قرار دادیم و هم اکنون کمیته مخصوصی مامور شده است که گزارش کاملی از نتایج اقتصادی اجرای برنامه تثبیت اقتصادی از ابتدای اجرا تاکنون تهیه نماید.
بر این اساس «این کمیته در ضمن، مطالعاتی انجام می دهد تا اصول یک برنامه جامع و کامل و قابل اجرا و مفید را طرح ریزی نماید.»
بر اساس این گزارش «برنامه جدید اقتصادی جانشین برنامه تثبیت اقتصادی خواهد شد.»
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ از آزادی واردات انواع لاستیک تا تصویب قانون کشت خشخاش برای مصرف بیماران معتاد!
#تقویم_تاریخ
4 خرداد
❇️ سال 1334
فيروزآباد فارس وضع غير عادي به خود گرفت و تظاهرات مسلحانهاي عليه دولت آغاز شد و دولت حکومت نظامي در آنجا برقرار کرد.
دوازده نفر نمايندگان هشت کمپاني نفت عضو کنسرسيوم بينالمللي براي مذاکره وارد ايران شدند.
بانک صادرات و واردات آمريکا 53 ميليون دلار وام در اختيار ايران قرار داد.
❇️ سال 1345
وزارت امور خارجه نسبت به تجاوزات مرزی عراق به شدت به آن دولت اعتراض کرد.
❇️سال 1346
ارتشهای عربی وارد اردن و مصر شدند.
❇️سال 1347
#شاه اعلام کرد: ما به تنهایی قادر به دفاع از منافع خود نیستیم و سنتو هرگز قدرتی که بتوان به آن تکیه کرد بدست نیاورد.
❇️ سال 1348
قانون کشت محدود خشخاش بمنمظور مصرف بیماران معتاد به تصویب رسید.
❇️سال 1349
ورود انواع لاستیک آزاد شد.
❇️سال 1350
خانم فورتسوا وزیر فرهنگ #شوروی وارد تهران شد.
در انتخابات نظام پزشکی، دکتر منوچهر اقبال به سمت ریاست انتخاب شد.
❇️سال 1353
امیرعباس #هویدا در #یوگسلاوی با مارشال #تیتو ملاقات و مذاکره کرد.
❇️سال 1356
کمیسیون شاهنشاهی گزارش کمیته های امور طرحها، برنامه های عمرانی، امور نیرو، بیمه های درمانی و بیمه های گوناگون را انتشار داد و مسائل مربوط به خاموشی برق و کمبود نیرو را توجیه کرد.
❇️سال 1357
حزب #رستاخیز مدعی شد نارضائیهای مردم را مرتفع خواهد کرد.
iichs.ir
@iichs_ir
شخص #شاه، مقصر اصلی
#نکته_ها_و_اشاره_ها / #خدمتگزار_تخت_طاووس
چهارشنبه 17 اوت 1977 [26 مرداد 1356] تهران
دگرگونیهای سیاسی بسیار مهمی در ایران بوجود آمده است. ولی در مورد این دگرگونیها ـ که علتی هم جز تصمیم شاه به ایجاد فضای باز سیاسی ندارد ـ نباید زیاده از حد خوشبین بود. زیرا همانگونه که غالباً در چنین مواردی پیش میآید، یافتن پاسخی برای این سؤال هم اجتناب ناپذیر است که: محدوده این آزادی تا کجاست؟
این مسأله، تا آنجا که ـ بر حسب ظاهر ـ سبب شده مقالات روزنامهها حالت انتقادی به خود بگیرد و هر یک از وزرا نیز سعی کنند راجع به مسائل و مشکلات خود بیپرده سخن بگویند، چون سبب کاهش نارضایتیها میشود، به جای خود قابل تحسین است. ولی روی دیگر سکه را نیز نباید از نظر دور داشت. به این شکل که: چون شاه طی مدتی طولانی قدرت اصلی و گرداننده واقعی مملکت بود، بنابراین اگر بر هر نارسایی و کاستی انگشت گذارده شود، هرگز نمیتوان جز شخص شاه، مقصر اصلی دیگری برای آن تعیین کرد.
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ منتظر الوزاره ها ایجاد اضطراب می کنند/ آن ها که فاسدند و باید محاکمه شوند روی کاغذ کابینه تشکیل می دهند!
#روزشمار
#5_خرداد_1341
✅ کسی که باید محاکمه شود کابینه تشکیل می دهد!
ساعت 9 صبح امروز #علی_امینی نخست وزیر به اتفاق وزرای جدید به حضور شاهنشاه شرفیاب شد و جهانگیر آموزگار را به سمت وزیر دارایی و محسن نصر را به سمت وزیر مشاور معرفی کرد .
به دنبال تغییرات کابینه تغییراتی نیز در سازمان های مختلف دولتی آغاز شده است و این تغییر و تحول هنوز ادامه دارد و چنانکه استنباط می شود قرار است یک سلسله تغییرات اساسی در کلیه سازمان های دولتی داده شود.
✅ استعفای قائم مقام نخست وزیر در سازمان برنامه
مهندس صفی اصفیا قائم مقام نخست وزیر در سازمان برنامه از پست خود استعفا کرد و استعفا نامه خود را به نخست وزیری ارسال داشت.
مهندس اصفیا صبح امروز در دفتر کار خود حضور یافت و به بعضی از کار ها رسیدگی کرد و سپس جلسه ای با چند تن ازروسای سازمان برنامه تشکیل داد و قبل از ساعت یازده سازمان برنامه را ترک گفت.
اغلب روسای سازمان برنامه از استعفای اصفیا و علت آن اظهار بی اطلاعی می کردند ولی به طور کلی در سازمان برنامه گفته شد به دنبال استعفای مهندس اصفیا احتمال زیاد می رود چند نفر از روسای برجسته سازمان برنامه نیز استعفا بدهند.
یکی از مقامات سازمان برنامه گفت دلایل استعفای مهندس اصفیا ضمن نامه ای برای نخست وزیر، ارسال گردیده و به همان دلایل ممکن است سایرین هم استعفا بدهند.
✅ مهم ترین مشکل وزارت دارایی بودجه است
ساعت 11 صبح امروز امینی نخست وزیر به اتفاق جهانگیر آموزگار وزیر جدید دارایی به وزارت دارایی آمدند و در سالن کنفرانس وزارتخانه مراسم آشنایی وزیر جدید با مدیران کل و روسای ادارات وزارت دارایی به عمل آمد.
در سالن کنفرانس ابتدا نخست وزیر پشت تریبون قرارگرفت و گفت :
مشکلات وزارت دارایی مختلف است و مهمترین آن ها بودجه می باشد، موضوع کسری بودجه مطلب جدیدی نیست و همیشه وجود داشت و وظیفه ما این است که در این مورد به مردم توضیح دقیقی بدهیم.
✅ آن هایی که در مورد کسری بودجه بدهکارند طلب کار شده اند!
آنهایی که در مورد کسری بودجه بدهکارند کم کم دارند طلب کارهم می شوند کسری بودجه چیزی نیست که ما به وجود آورده باشیم و من تمام ارقام مربوط به بودجه را بعد از تنظیم بودجه در یک مصاحبه مطبوعاتی به اطلاع مردم می رسانم کسری فعلی ما مربوط است به یک مقدار قروض خارجی که از سال گذشته و سال های قبل باقی مانده در سال گذشته 15 میلیون دلار به بودجه کشور و 15 میلیون دلار به ارتش ما کمک شده و ما توانستیم با کوشش فراوان کسری ارزی سال قبل را جبران کنیم.
✅ بخشی از این کسری مربوط به اضافه حقوق معلمین است
درحقیقت ما وقتی در مقابل تورم هستیم و در آمد تکافوی مخارج را نمی دهد، باید دقت نمود و وضع را درست کرد. این کسری یک مقدار مربوط به اضافه حقوق معلمین می باشد و یک مقدار دیگر مربوط به قروض ما به خارجی ها است و همه این ها را هم گذشتگان برای ما به ارث گذارده اند.
یکی از مشکلات ما هم همین موضوع خزانه است وقتی اداره ای درخواست داد و خزانه پولش را نداد می آید سرو صدا راه می اندازد که خزانه به درخواست قانونی ما توجه نمی کند دیگر فکر نمی کنند که خزانه باید در مقابل در آمد خود پولی بدهد و وقتی درآمدی نبود چگونه می شود پول درخواست ها راداد؟ ما هنوز نتوانستیم به دستگاه های دولتی بفهمانیم که در آمد یک حدی دارد و مخارج هم باید در همین حد باشد .
✅ امیدوارم امسال شالوده یک بودجه علمی و صحیح گذارده شود
یکی از موضوعاتی که در بودجه تاثیر اساسی دارد موضوع تشکیلات اداری است تشکیلات اداری تاوقتی ثباتی پیدا نکند و انسان نداند تکلیف بودجه این تشکیلات چیست کار درست نمی شود امیدوارم امسال شالوده یک بودجه علمی و صحیح گذارده شود.
امسال به علت سختی وضع مالی بایداز مخارج غیر ضروری وغیر تولیدی بکاهیم.
✅ منتظر الوزاره ها ایجاد اضطراب می کنند/ آن ها که فاسدند و باید محاکمه شوند روی کاغذ کابینه تشکیل می دهند!
در هیچ کجای دنیا وضع خوب نیست در بعضی جاها بدتر است و در بعضی جاها بهتر در کشور ما خوشبختانه عوامل امیدوار کننده بیشتر از عوامل ناامیدی است اما متاسفانه کار ما یک ایراد دارد و آن ایجاد اضطراب است که توسط «منتظر الوزاره ها» به وجود می آید و بعضی ها روی کاغذ می آید ، اعلامیه می دهند و کارها را درست می کنند. آن ها که خودشان فاسداند و ما گفتیم فعلا آزاد باشند تا بعد محاکمه شوند کابینه تشکیل می دهند و روی کاغذ مملکت را اصلاح می کنند.
http://yon.ir/p5OyR
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، #5_خرداد_1341 : کسی که باید محاکمه شود کابینه تشکیل می دهد
http://yon.ir/p5OyR
@iichs_ir
✳️ از تغییر شهردار تهران تا انتخاب وزیر جدید دارایی!
#تقویم_تاریخ
#5_خرداد
✅ سال 1339
قرارداد ساختمان سد دز بين سازمان برنامه و کمپاني ايمگرسيت ايتاليايي به امضاء رسيد.
✅ سال 1341
#احمد_نفیسی شهردار تهران شد.
دکتر #جهانگیر_آموزگار به سمت وزیر دارائی و دکتر #محسن_نصر به سمت وزیر مشاور تعیین شدند.
مورایاما مدیر روزنامه آساهی ژاپن که پر تیراژترین روزنامه دنیا است وارد تهران شد.
قانون تمام وقت استادان به تصویب شورای دانشگاه رسید.
✅ سال 1342
شاه طی سخنانی در کرمان گفت: دو دسته از افراد هستند که با جریان #اصلاحات_ارضی مخالفند یکی مرتجعین سیاه و دیگری خائنین سرخ.
✅ سال 1344
قرارداد تحدید حدود منطقۀ فلات قاره بین دولتین ایران و کویت امضاء شد.
✅ سال 1346
شاه ایران از چک به آلمان رفت.
✅ سال 1348
مذاکرات سران پنج کشور انگلیس، ترکیه، پاکستان، آمریکا و ایران در تهران آغاز شد.
✅ سال 1349
متن اصلاحات مصوبه نقشه جامع تهران انتشار یافت و شرایط صدور پروانه ساختمانی و تفکیک اراضی تغییر کرد.
از طرف سرمایه گذاران معروف آمریکا، ایران شریک خوب لقب گرفت.
وزیر بازر گانی عربستان سعودی به تهران آمد.
✅ سال 1350
وزیر کشور 21 فرماندار را از کار برکنار ساخت.
✅ سال 1353
نایب نخست وزیر و وزیر اقتصاد لهستان در رأس یک هیئت 13 نفری وارد تهران شد.
ایران و مصر یک پروتکل مهم اقتصادی امضاء کردند.
مهندس علی صادق فرزند مستشارالدوله صادق از تبریز سناتور انتصابی شد.
✅ سال 1354
سناتور ادوارد کندی برای یک دیدار به تهران آمد.
✅ سال 1355
کنفرانس وزیران امور خارجه #سنتو در لندن گردهمایی نمودند.
امیرعباس #هویدا نخست وزیر برای پاره ای مذاکرات به فرانسه رفت.
✅ سال 1356
#شاه_و_فرح فروشگاه زنجیره ای کوروش را افتتاح کردند. خیامی مدیر عامل فروشگاه تعهد کرد فقط در تهران 50 فروشگاه بزرگ دائر کند.
#آیت_الله_گلپایگانی در پاسخ تلگراف #آیت_الله_خمینی در پی هجوم مأموران رژیم به منزل ایشان نوشت: اینگونه صدمات در راه حمایت از اسلام موجب افتخار و مزید اجراست. ملت مسلمان ایران در حوادث اخیره با تعطیل کسب و کار و بذل نفوس و اموال ثابت کرد که برای حفظ حیثیات اسلامی و پشتیبانی از جامعه روحانیت از هرگونه فداکاری دریغ ندارند.
✅ سال 1357
بزرگترین نیروگاه گازی جهانی در شهر ری آغاز بکار کرد. این نیروگاه در هفت کیلومتری شهر ری و جنوب غربی تأسیسات پالایشگاه تهران قرار دارد و هم اکنون در شبکه سراسری برق کشور از 300 مگاوات برق تولیدی این نیروگاه استفاده می کند.
http://yon.ir/iSmit
@iichs_ir
✳️ «آزادی خرمشهر» در آیینه تصاویر
آزادی #خرمشهر در سوم خرداد1361،عظمتی داشت بس بزرگ وخیره کننده، تا جایی که دشمنان این دیار، تا چند روز آن را باورنکردند و حتی خبر آن را نیز در رسانههای خویش بازتاب ندادند! این رویداد که از سوی رهبر کبیر انقلاب «فتح ونصرعظیم» لقب گرفت، نمادی از توان ملت ایران در عرصههای گوناگون است که به شرط استمرار اراده و مقاومت، همچنان می تواند تکرار شود. تصاویری که پیش روی دارید، حاصل تلاش برخی عکاسان دوران دفاع مقدس و تذکارهایی گویا از روزهای دربند شدن و آزادی خرمشهر است. امید آنکه مقبول افتد.
http://yon.ir/xDOP6
@iichs_ir
خرداد1361. نمایی از نصب تابلوی دژبانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در #خرمشهر پس از آزادی این شهر
http://yon.ir/xDOP6
@iichs_ir
3 خرداد1361. اجتماع رزمندگان در برابر مسجدجامع #خرمشهر پس از آزادی این شهر
http://yon.ir/xDOP6
@iichs_ir
3 خرداد1361. اجتماع رزمندگان دربرابر مسجدجامع #خرمشهر پس از آزادی این شهر. درتصویر آیتالله شیخ غلامحسین جمی دیده میشود
http://yon.ir/xDOP6
@iichs_ir
3 خرداد1361. اجتماع رزمندگان در برابر مسجدجامع #خرمشهر پس از آزادی این شهر
http://yon.ir/xDOP6
@iichs_ir
❇️ وزیر جدید دارایی : سیاست مالی دولت روشن نیست/ افرادی که از چند جا حقوق می گیرند حقوقشان قطع می شو!
#روزشمار
#6_خرداد_1341
✅ وزیر جدید دارایی : سیاست مالی دولت روشن نیست
امروز #جهانگیر_آموزگار وزیر جدید دارایی در مورد برنامه کار خود اطلاعاتی در اختیار نمایندگان جراید و رادیو گذاشت.
آموزگار در مورد بودجه اظهارداشت دولت احتیاج به یک سیاست مالی ثابت دارد. سیاست اقتصادی هم از چهار عنصر اساسی تشکیل می شود که عبارت از امور مالی، امور بازرگانی،امور پولی و اعتباری و امور عمرانی است.
در مورد امور عمرانی برنامه پنج ساله تهیه شده است در مورد ارز بانکی و اعتباری هم با تهیه برنامه تثبیت اقتصادی و ادامه آن سیاست روشنی داریم. در مورد بازرگانی هم امسال مقررات عمومی تهیه شده که آخرین اصلاح آن هم شب گذشته در هیئت وزیران با تصویب نامه جدید به عمل آمد.
در حال حاضر فقط سیاست مالی دولت روشن نیست که در این موردهم باید طرحی برای پنج سال تهیه شود تا سیاست مالی پنج سال آینده ما روشن گردد.
✅ از کسری بودجه نمی ترسم!
شخص بنده از کسری بودجه نمی ترسم چون در هیچ جای دنیا از کسری بودجه ترس ندارند و کسری وقتی معقول بود مهم نیست. ما در حال حاضر دو بودجه اداری و عمرانی داریم که صحبت فعلی برروی بودجه اداری است. در مورد بودجه اداری عقیده من این است که بودجه جاری باید به دو قسمت تقسیم شود یک قسمت بودجه هسته ای و اصلی که به هیچ وجه نباید کسری داشته باشد قسمت دیگر بودجه فرعی است که البته آن را تصویب و تایید می کنم منتهی به شرط پیدا شدن در آمد.
بودجه هسته ای شامل حقوق و مزایا و مخارج فنی خواهد بود که در آمد فعلی ما هم کفاف آن را خواهد کرد. بنا بر این بودجه اصلی بدون کسری تنظیم خواهد شد.
✅ افرادی که از چند جا حقوق می گیرند حقوقشان قطع می شود
حقوق افرادی که از چندجا حقوق می گیرند قطع خواهد شد و ما از آنها تقاضا خواهیم کرد که بروند در یک جا کار کنند و از یک جا حقوق بگیرند و برای وزارت دارایی یک دفتر مالی شبیه دفتر اقتصادی سازمان برنامه درست خواهیم کرد تا همه مسائل مالی و بودجه ای و خزانه و مالیاتی مورد مطالعه قبلی و عمیق مطلعین قرار گیرد.
به هرحال یک بودجه با کسری معقول آن هم مربوط به بودجه فرعی تقدیم دولت خواهد شد و هزینه اضافی از این پس تصویب نمی شود مگر اینکه در آمد آن در همان تصویب نامه پیش بینی گردد و برای بودجه جاری از خارج قرض نخواهیم کرد اما اگر برای بودجه عمرانی قرضی لازم باشد مانعی ندارد.
✅ ارز تحصیلی 2200 نفر قطع شد
از طرف وزارت فرهنگ تا کنون ارز تحصیلی ۲۲۰۰ نفر از دانشجویان ایرانی مقیم کشور های خارج قطع شده است.
هنگام تصدی درخشش به وزارت فرهنگ مجموع دانشجویانی که از ارز دولتی و کمک هزینه تحصیلی استفاده می کردند در حدود سه هزار نفر بودند ومجموع پرداخت بالغ بر ۲۰ میلیون دلار می شد ، لکن طی مدت یک سال ارز تحصیلی در حدود ۲۲۰۰ نفر از دانشجویان مزبور قطع گردیده است.
وزارت فرهنگ پس از رسیدگی به وضع تحصیلی دانشجویان و گزارشات رسیده از سرپرستی های کشور های اروپایی و آمریکایی و با توجه به وضع مالی اولیای آنان تصمیم گرفت که ارز تحصیلی عده ای از دانشجویان که مدت تحصیل آنان پایان یافته است و همچنین عده ای از دانشجویان متمکن را که قادر به پرداخت هزینه تحصیلی خود می باشند قطع کند.
http://yon.ir/SVzHs
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، #6_اردیبهشت_1341 : از قطع ارز تحصیلی 2 هزار نفر تا خیابانی که روزی صد هزار مخالف برای شهرداری به وجود می آورد!
http://yon.ir/SVzHs
@iichs_ir
❇️ آی داد و بیداد!
#قوامالسلطنه و اوضاع سیاسی بعد از شهریور 20
#نکته_ها_و_اشاره_ها
«سالها گذشت تا در شهریور 1320 رضاشاه از اریکه دیکتاتوری ساقط شد و صدای انتقاد از اوضاع گذشته درآمد چه در مجلس و چه در مطبوعات. از این جهت قوامالسلطنه خانهنشین نیز، در خانهاش را به سوی رجال و نویسندگان باز نمود زیرا او تنها رجل مطرود دوره گذشته بود که آمادگی برای تاخت و تاز در میدان سیاست داشت. دکتر مصدق هنوز آماده فعالیت نبود فقط در اواسط 1322 بود که انتخابات دوره چهاردهم مجلس شورا میخواست شروع شود، روزی او را در منزل حسین مکی دیدم که برای بازدیدش آمده بود و مکی مرا هم آن روز به منزلش دعوت نموده بود، دیدم مأیوس از ورود به میدان سیاست است در حالی که مکی و من او را تشویق میکردیم وارد مبارزه انتخابات شود تردید داشت. مرحوم مؤتمنالملک با اینکه هنگام انتخابات دوره چهاردهم زنده بود و مردم نزدش رفتند که وکالت مجلس را از تهران بپذیرد به هیچوجه حاضر نشد و این تقاضا را به کلی ردّ نمود اما قوامالسلطنه به جلب نمایندگان مجلس و نویسندگان پرداخته روز به روز موقعیت خود را تحکیم مینمود.
یکی از روزهای اوایل آبانماه 1321 بود که بیش از ده پانزده روز از تأسیس روزنامه دادم نگذشته بود که مورخالدوله سپهر، دوست قدیمیام به سراغم به اداره روزنامه آمده تقاضا نمود به منزل قوامالسلطنه برای ملاقاتش بروم. من نیز با این پیشنهاد موافقت نموده فردای آن روز به اتفاق او به منزل زیبایش در خیابان کاخ وارد شدیم. مورخالدوله تعظیمی به او نمود و با بیان حضرت اشرف به او شروع به معرفیام کرد در حالی که برای من هر دو کار، گران بود نه تعظیم به او نمودم و نه در خطاب خود به او بیش از جنابعالی نام میبردم ولی او با من گرم گرفته به شوخی به من میگفت: «آی داد و بیداد». من آن موقع باز هم احساسات قلبیم علیه او بیدار شده به خود گفتم این رجل قدیمی ایران اصلاً نمیتواند لفظ «داد» را هضم نماید زیرا با «بیداد» هم چون خو گرفته از این جهت «داد» را با «بیداد» توأماً ذکر میکند. آن ملاقات کوتاه که فقط برای معارفه بود با او آن روز پایان یافت و من دیگر مستقیماً با او تماس نداشتم جز با مورخالدوله که کراراً با تلفن با من از موقعیت قوام صحبت میکرد و میگفت همین روزها کابینه قوامالسلطنه تشکیل خواهد شد.»1
1. ابوالحسن عمیدی نوری، یادداشتهای یک روزنامهنگار (تحولات نیم قرن اخیر تاریخ معاصر ایران از نگاه ابوالحسن عمیدی نوری)، به کوشش: مختاری حدیدی ـ جلال فرهمند، ج2، تهران: مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1384، ص47.
http://yon.ir/YlmT6
@iichs_ir
#در_آینه_تاریخ ؛ #احمد_قوام ( #قوامالسلطنه ) نخستوزیر
شماره آرشیو: 2-8683-4ع
http://yon.ir/YlmT6
@iichs_ir
✳️ مردم مجازات فوری خلافکاران را می خواهند!
#روزشمار
6 خرداد 1340
❇️ نخست وزیر: مردم مجازات فوری خلافکاران را می خواهند
عصر روز پنجشنبه اعضای شورای عالی انجمن ها و روسای انجمن های محلی تهران طبق قرار قبلی در کاخ نخست وزیری با نخست وزیر دیدار کردند.
#امینی در این دیدار گفت: درباره مبارزه با گرانی و تقلیل نرخ ها باید بگویم که دولت شدیدا برای جلوگیری از ترقی قیمت ها اقدام می کند و آقایان باید توجه کنند که برای هر کاسبی نمی شود یک بازرس تعیین کرد. مردم باید در همه جا بازرس دولت باشند.
وی همچنین اظهار داشت: در جریان ملاقاتی که با افراد و دستجات مختلف می کنم به آن ها می گویم که ما باید خودمان را اصلاح کنیم و الا بیم خطر برای مملکت می رود. همه ما همیشه نسبت به مقام سلطنت که سمبل استقلال چندین هزارساله کشور ما است احترام قائلیم و مقام سلطنت را منزه و مبرا از مسئولیت می دانیم و این دولت است که مسئولیت و جوابگویی هر گونه اقدامی را در کشور باید به عهده بگیرد و دولت مسئول حفظ امنیت بوده و مقام سلطنت مبرا از مسئولیت است.
امینی درباره انحلال مجلس نیز گفت: من از شاه تقاضا کردم که فرمان انحلال مجلس را صادر کند و این تقاضای من دو دلیل داشت: یکی آن که مردم ایران و من با تشکیل این مجلس مبارزه کرده بودیم و دیگری آن که از مجلسی که خودم مخالف آن بودم چطور می توانستم رای اعتماد بگیرم؛ عده ای از وکلا به من اطلاع دادند مبالغ کلانی برای وکیل شدن خرج کرده اند.
❇️اطلاعیه جدید دولت درباره مطبوعات
دولت در اطلاعیه ای در زمینه کار کمیسیون مطبوعات تاکید کرده است: باید رسیدگی شود توانایی مالی مدیر روزنامه در اداره روزنامه چقدر است. باید رسیدگی شود میزان فروش و درآمد روزنامه از این راه و درآمد آگهی هر روزنامه چقدر است و اگر این دو رقم کفاف خرج یک روزنامه را نمی دهد معلوم شود که بقیه مخارج روزنامه چگونه و از چه راه تامین می شود.
در ادامه این اطلاعیه آمده است: بر اساس تبصره 5 ماده سوم قانون مستخدمین دولت و بنگاه هایی که با سرمایه دولت تشکیل شده یا می شود و همچنین مستخدمین شهرداری ها مادامی که شاغل خدمت می باشند حق داشتن امتیاز و انتشار روزنامه و مجله نخواهند داشت مگر مجله علمی، ادبی، فنی و هنری.
گفتنی است وزارت کشور تعداد زیادی از روزنامه ها را لغو امتیاز کرده و بدین سبب جمعی از مدیران جرائد تهران در انجمن مطبوعات ایران اجتماع و تحصن کرده اند.
❇️ خبرگزاری های خارجی: امینی شانس بیشتری برای رفرم دارد
خبرگزاری فرانسه گزارش داد: اکنون که نظم و آرامش در سراسر کشور برقرار شده است ناظرین سیاسی اظهار عقیده می کنند که دکتر امینی برای اجرای برنامه رفرم خود شانس بیشتری دارد، ولی هنوز باید با مشکلات زیادی مقابله کند.
بر اساس گزارش این خبرگزاری، امینی اکنون مسئولیت اوضاع را متوجه هیئت حاکمه ای کرده است که سال ها قدرت را در دست داشتند و به همین جهت اعضای برجسته آن را به اتهام فساد تحت تعقیب قرار داده است و از آن ها می خواهد که برای اجتناب از یک انقلاب خونین زمین های خود را بین زارعین تقسیم کنند.
❇️ جبهه ملی به سخنان سخنگوی دولت پاسخ داد
#جبهه_ملی در اعلامیه ای به اظهارات اخیر سخنگوی دولت که اجتماع اخیر این جبهه را به کمونیست ها نسبت داده بود تاکید کرد: همه می دانند روش تبلیغات کمونیست ها در هر نقطه جهان آن است که نیروها و جنبش های ملی و تظاهرات آن ها را به حساب کمونیست ها می آورند، ولی دولت ها مکلف هستند برای حفظ استقلال و حقوق ملی این قبیل دروغ پردازی ها را شدیدا و جدا رد کنند.
در ادامه آمده است: با کمال تاسف ملاحظه می شود که وزیر کابینه و سخنگوی دولت ایران به منظور آن که جبهه ملی را کوچک جلوه دهد، مندرجات روزنامه ای را که ورود و توزیع و نشر آن در کشور ما مطابق قوانین موجود ممنوع و جرم است در رادیوی دولتی منتشر می کند.
در بخش پایانی این اعلامیه آمده است: بی مروتی و غرض ورزی است که دولت برای آن که جبهه ملی را لکه دار کند و به جای آن که به درخواست قانونی جبهه ملی از دولت مبنی بر شروع انتخابات و خودداری از فترت جواب مثبت دهد، به چنین حربه های ناجوانمردانه ای متوسل شود.
iichs.ir
@iichs_ir