💢ایجاد بخش احکام حج و بانوان در اپلیکیشن اطلاعرسانی جامعه الزهرا
✔️کتابهای احکام حج و احکام بانوان همچنین «برگزیده مسائل مبتلیبه و استفتائات جدید» در ۱۲ جلد از سوی جامعةالزهرا(س) تدوین و بارگذاری شد.
🔹اداره پاسخ به سؤالات جامعةالزهراء سالهاست به صورت حضوری، تلفنی، ایمیلی و مکاتبهای با کسب آراء و نظرات مراجع عظام از آخرین منابع و مآخذ فقهی آنان به پرسشهای شرعی بانوان پاسخ گفته است و از این رهگذر مجموعهای از پنجاه موضوع فقهی در مسائل مستحدثه را برای دسترسی آسان اساتید به پاسخ صحیح و مستند، با عنوان «برگزیده مسائل مبتلیبه و استفتائات جدید» در ۱۲ مجلّد تدوین کرده است.
🔹با توجه به نیاز بانوان و اساتید پاسخگو به ویژه در ایام حج تمتع، دو مجموعه مسائل مبتلیبه و استفتائات جدید با موضوع حج و نیز مجموعه احکام بانوان برای دسترسی سریع و آسانتر آنان در اپلیکیشن اطلاعرسانی جامعه الزهرا بارگذاری شد.
🔹علاقهمندان میتوانند با نصب اپلیکیشن اطلاعرسانی جامعه الزهرا علیهاالسلام از نشانی jz.ac.ir/app/news با مراجعه به بخش داشبورد به متون بارگذاری شده در بخش احکام بانوان و احکام حج دسترسی پیدا کنند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢پروژه تحقیقاتی «بهره گیری از اهداف دین در اجتهاد»
✔️حجتالاسلام سعید ضیائی فر، دانشیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:
🔹تا کنون اجتهاد عهده دار استنباط احکام شرعی فرعی بوده ولی به مسائل نوپیدایی مانند نظام سازی، برنامه ریزی، قانون گذاری و ارائه الگو، فلسفه و امثال اینها کمتر وارد شده است.
🔹اگر بخواهیم عرصه و قلمرو فقه را گسترش دهیم و بگوییم که فقه باید در عرصههایی نظیر تدوین نظامهای مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، تربیتی و امثال اینها وارد شود، نیازمند این هستیم که بدانیم دین در این عرصهها چه اهدافی را دنبال میکند.
🔹باید ابتدا اهداف دین را کشف کنیم تا بر اساس آنها نظام اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و سایر نظامهای اسلام را تدوین کنیم و تا این اهداف مشخص نشود، نمیتوانیم نظام سازی داشته باشیم والگوی اسلامی برای زندگی در عرصههای مختلف را داشته باشیم.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/lrCHJ
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢صد و سی و چهارمین شماره ماهنامه دادرسی منتشر شد
http://yon.ir/aPTOa
✔️صد و سی و چهارمین شماره ماهنامه دادرسی، نشریه حقوقی، فرهنگی و اجتماعی سازمان قضایی نیروهای مسلح منتشر شد.
📜در این شماره میخوانید🔻
🔸تحلیل و بررسی مواد ۳۰۸ تا ۳۱۱ قانون مجازات اسلامی با رویکرد کاربردی
🔸جلوههای اصل فردی کردن مجازات در نظام عدالت کیفری ایران
🔸کودکی، عامل رافع مسئولیت کیفری در نظامهای عدالت کیفری ایران و انگلستان
🔸حمایت حقوقی از حریم خصوصی در فضای سایبر (مطالعه تطبیقی در اسلام، نظام حقوقی ایران و مقررات بین المللی)
منفعت مشترک آئینهای دادرسی بر پایه نقطه تلاقی اثر آنها
🔸صلاحیت ذاتی محاکم در آئین دادرسی جرایم نیروهای مسلح مصوب ۱۳۹۳
🔸پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر با رویکردی به زیانهای اقتصادی خانوار
🔸بررسی تأثیر عسر و حرج در ضمان قهری عامل زیان در فقه و حقوق
🔸آراء وحدت رویه هیئت عمومی دیوان عالی کشور
🔸نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه
🔸نظریات مشورتی اداره حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح
با داوطلبان آزمونهای حقوقی قضایی
آشنایی با حقوق شهروندی
🔸اگر شما قاضی این پرونده بودید چگونه رأی میدادید؟
🔸قضاوتهای حضرت علی (ع)
🔸داستان «ای کاش با مواد آشنا نمیشدم».
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢رجال کاربردی با تکیه بر سندشناسی
✔️کتاب «رجال کاربردی با تکیه بر سندشناسی» نوشته مهدی غلامعلی به تازگی از سوی انتشارات دارالحدیث چاپ و منتشر شد.
🔹این کتاب با هدف آموزش شیوه بررسی اسناد در قالب رجال کاربردی تدوین شده است. درس نامه رجال کاربردی، از پنج بخش و شانزده درس تشکیل شده است.
🔹پنج عنوان عبارت است از کلیات و مفاهیم، اتصال سند، هویت شناسی راویان، بازشناسی احوال راویان و اعتبار سنجی اسناد. شناسایی افرادی که گفتار و رفتار معصومان (ع) را گزارش کردهاند و شناخت چگونگی ارتباط آنان با یکدیگر به عهده دانش رجال است.
🔹این کتاب با استفاده از فنون مختلف این دانش به ویژه سندشناسی و علم طبقات، روشهای کاربردی متنوعی را برای شناسایی این افراد و اعتبار سنجی سند شکل گرفته از آنان ارایه داده است.
🔹تطبیق این روشها بر اسناد پر تکرار کتاب شریف کافی، دیگر ویژگی این کتاب است که به دانشجویان کمک میکند تا بتوانند اسناد صدها حدیث را اعتبارسنجی کنند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥مراسم تشییع آیت الله سید عبدالاعلی سبزواری/ نجف اشرف ۱۹۹۳ میلادی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢عنوان مرجعیت تام فقط برازنده شیخ انصاری بوده است/ نهاد متمرکز مرجعیت تقلید شیعی در اواسط دوره قاجار پدید آمد
✔️«تکوین نهاد مرجعیت شیعه» نوشته محسن صبوریان که پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات آن را به تازگی منتشر کرده است، پژوهشی است تاریخی پیرامون مسئله تمرکز در نهادهای دین و دولت و نسبت آن با گسترش روندهای بوروکراتیک در نهاد دولت.
🔹این کتاب که برگرفته از رساله دکترای نویسنده آن است، بررسی تکوین تاریخی مرجعیت تقلید شیعه در دوران معاصر را در دستور کار خود قرار داده است.
🔹از جمله نکات جالب کتاب، توجه نویسنده به مقوله «مرجعیت تام» است. او معتقد است چیزی تحت عنوان مرجعیت تام فقط برازنده شیخ انصاری بوده است و حتی میرزای بزرگ شیرازی در بدو امر مرجعیت تامه نداشت.
تفصیل مطلب👈 http://yon.ir/AnT7X
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢ارائه بسته تابستانی دوره فقه نظام
🔹بسته تابستانه دوره فقه نظام رویکردها و نظریات مشتمل بر ۲۵ ساعت برنامه آموزشی است که به صورت مجازی ارائه میشود که اساتید این دوره اساتید مؤمن، اراکی، میرباقری، علیدوست، کعبی، قوامی، مبلغی، لکزایی، ایزدهی، و ملکزاده هستند.
🔹متقاضیان باید با مباحث فقه حکومتی آشنا باشند و ۳۰ هزار تومان نیز هزینه در نظر گرفته شده است؛ علاقه مندان برای دریافت این بسته میتوانند تا پایان شهریورماه به سامانه اینترنتی مؤسسه فرهنگی آفاق حکمت به نشانی http://afaghehekmat.ir/ مراجعه کنند.
🔹به دانشپژوهانی که در این دوره ثبتنام کرده و در آزمون پایان دوره شرکت کنند، گواهی پایان دوره معتبر مشترک از سوی مؤسسه علمی فرهنگی آفاق حکمت و دانشگاه باقرالعلوم (ع) اعطا خواهد شد.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/4xhT6
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢محفوظ بودن نظام در گرو داشتن دانشجویان و طلاب عالِم است
✔️توصیههای اخلاقی آیت الله سبحانی به طلاب:
🔹باید نسبت به مسائل علمی و فقهی فوق العاده علاقمند باشید. باید همه آقایان، متن سیوطی و لمعه را حفظ کنید و اینگونه حافظه خود را تقویت کنید.
🔹آیت الله العظمی خوئی میفرمودند: سن ۷۰ سالگی احساس کردم حافظه ام در حال ضعیف شدن است، به حفظ قرآن مشغول شدم و دوباره حافظهام به حالت اول برگشت.
🔹آیت الله سبحانی یکی از آفت های درس خواندن، تلفن های همراه است، گفتند: این سبب می شود بخشی از فکر شما از دایره علم بیرون رود البته موبایل بد نیست اما اشتغال داشتن به موبایل و گاه و بیگاه نگاه کردن به آن آفت است.
🔹فضای مجازی بلایی است که همه کشورهای اسلامی را فرا گرفته است. ۴۱ رسانه علیه شیعه سخن می گویند لذا شما باید در برابر این هجمه ها از نظر علم و دانش بالا باشید و لذا حداقل ۸ ساعت کار علمی منظم کنید.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢25مین نشست تخصصی اقتصادنا
✔️ماهیت بانک و فرایند خلق پول بانکی؛ دلالتهایی برای اصلاح بانکداری بدون ربا
🎤سخنران: دکتر_سیدعلی_روحانی (مدیر دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی)
🗓 زمان: ۵شنبه دهم مرداد ماه ٩٨ ساعت ١٠-١٢ صبح
🏢مکان: چهارراه خسروی کوچه شوکتالدولة مدرسه علمیه سلیمانیه
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نوآوری علمی امام خمینی(ره)، از عناصر استنباط فقه معاصر
✔️آیت الله علی اکبر سیفی مازندرانی:
🔹علم اصول برای استنباط فقه معاصر سه عنصر دارد🔻
1⃣ عنصر اول نوآوری علمی امام خمینی(ره) است و شامل امر و نهی هایی که به صورت قانونهایی از سوی شارع مقدس بیان شده است و تک تک مکلفان را در برمیگیرد.
2⃣ سیره عقلاء، عنصر دوم است که ذاتا حجیت شرعی ندارد بلکه باید شارع مقدس به آن حجیت ببخشد و این عنصر از سوی شهید صدر در اقتصادنا و حلقات به آن پرداخت شده است.
3⃣ عنصر سوم که اصطلاحاً به آن منطقة الفراغ (نقطه خلأ) میگويند، را با مثال ولایت فقیه بیان میکنیم. از آنجا که شارع مقدس فقیه جامع الشرائط را ولی قرار داده، حکم وی بر همه مکلفان حتی دیگر مجتهدان نیز واجب است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آیا خمس در هنگام حج فقط بر لباس احرام واجب است؟
✔️پاسخ آیت الله سیستانی:
🔹آیت الله سیستانی به پرسشی درباره خمس لباس احرام پاسخ گفته است که متن پرسش وپاسخ مطرح شده بدین شرح است🔻
❓پرسش: آیا خمس در هنگام حج فقط بر لباس احرام واجب است یا اگر لباس یا وسیلهای که در حج استفاده نشود شامل خمس میشود؟
🔸پاسخ: اگر بر لباس احرام سال خمسی گذشته باشد و از آن استفاده نکرده است باید خمس آنرا بدهد وهمچنین سایر وسایل دیگر.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢پیشبینی رؤیتپذیری هلال ماه ذیحجه ۱۴۴۰ قمری
✔️بنا بر مبانی مختلف فقهی:
🌓 بنا بر مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی مشهور فقهاء مانند حضرات آیات عظام امامخمینی(ره)، گلپایگانی(ره)، اراکی(ره)، سیّدمحمّد صدر(ره)، بهجت(ره)، سیستانی، شبیریزنجانی، مکارمشیرازی، سیّدمحمّدتقی مدرّسی) شنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۸ شمسی، در ایران روز اوّل ماه ذیحجّه ۱۴۴۰ قمری خواهدبود.
🌓 بنا بر مبنای «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی حضرت آیتالله العظمی خامنهای) شنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۸ شمسی، در ایران روز اوّل ماه ذیحجّه ۱۴۴۰ قمری خواهدبود.
تفصیل مطلب(سایر نقاط جهان و سایر مبانی فقهی)👈 http://yon.ir/MBJYv
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢حوزه فعالیت بانوان مجتهد محدود است
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با خانم دکتر زینب طلوع هاشمی، استاد حوزه و دانشگاه:
🔹وقتی یک زن به حد اعلای اجتهاد هم که برسد بنا بر نظر عموم فقها، تنها میتواند نیازهای فقهی خودش را تأمین کند و نمیتواند بهعنوان مرجع تقلید مورد مراجعه دیگران قرار بگیرد، لذا حوزه فعالیتش محدود میشود.
🔹متاسفانه نظام کنونی حوزه خواهران چه در برگزاری امتحانات، چه در شکل ارائه دروس، متأثر از نظام حاکم بر دانشگاه است که در جای خود کارایی دارد و با اهدافی متفاوت از حوزه طراحی شده است و برنامه درسی فعلی با آسیبهای بسیار زیادی مواجه است؛ بنابراین نظام فعلی هم نظام مجتهدپروری نیست.
🔹در تدوین برنامههای درسی و ساختارهای اداری و مسئولیتهای اجرایی در حوزه، از دیدگاههای بانوان صاحبنظر استفاده نمیشود.
مشروح گفتگو👈 http://yon.ir/f7Utd
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢درخواست علما و اساتید حوزه و دانشگاه از رییس قوه قضاییه نسبت به بافت شهری پیرامون حرم مطهر رضوی
🔹جمعی از علماء و اساتید حوزه و دانشگاه و سازمانهای مردم نهاد از حجتالاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی رییس قوه قضاییه در خواست کردند ضمن تذکر به دیوان محترم عدالت اداری برای جلوگیری از لغو مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی در خصوص بافت پیرامون حرم مطهر امام رضا (ع) از قانون اساسی تدبیری فراهم آورده شود تا طرح جدیدی بدون نواقص و ضایعات فراوان طرح قبلی و در شان حریم قدسی تدوین و تصویب و ابلاغ شود تا این بافت با ارزش تاریخی و فرهنگی از بلاتکلیفی نجات یابد.
📜در متن این نامه آمده است👈 http://yon.ir/2a0SX
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢رقابت بر سر القاب حوزوی
🔹القاب حوزوی مسئلهای عرفی میان حوزویان است، ولی رقابت برای آن، ولو در بین اندکی از این جامعه باشد، شایسته حوزه و حوزوی نیست.
🔹آنچه در میان این القاب و به خصوص در دهه اخیر از رشد بیسابقهای برخوردار شده است، لقب «آیتالله» است مرکزی برای اعطای این لقب به افراد وجود ندارد و بسیاری براساس تشخیص خود از یکسو و اقبال بخشی از شاگردان ایشان از این لقب استفاده میکنند.
🔹حتی کسانی را شاهدیم که جز در دایره محدود چند ده نفر شاگردان خود شناخته شده نیستند، ولی در فضای تبلیغی که امروز از طریق فضای مجازی عمومی شده به کمتر از این لقب رضایت نمیدهند و برخی هم برای تحکیم جایگاه مرجعیت آینده خود دست به بیانیه و اطلاعیه هستند.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/8hRU4
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢عملیات بانکی: حلالهای قانونی، حرامهای اجرایی
✔️یادداشت روز /جواد عبادی:
🔹مقام معظم رهبری ضمن چندین استفتاء میفرمایند: کلیه عملیات بانکی که بر اساس قانون عملیات بانکی مصوب مجلس شورای اسلامی و موردتایید نگهبان باشد محکوم به صحت است.
🔹از طرفی مراجع عظام تقلید نسبت به وضعیت شرعی عملکرد نظام بانکی هشدارهای تند و تیزی داده اند. این دوگانگی موجب ابهاماتی شده است که در این نوشته به تبیین این موضوع پرداخته میشود👈 https://b2n.ir/50217
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥سخنان حزن انگیز امام خمينی(س) پس از كشتار مظلومانه حجاج بيت الله الحرام در سال ١٣٦٦
✔️برای اولین بار بمناسبت سالروز اقدام وحشيانه آل سعود در حمله به حجاج ايرانی منتشر میشود
🔹در مسائل جنگ، در همۀ اینها تحمل داشتم. اما این بی تحمل کرده من را.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢ثابت نبودن شئون ولایی برای زنان، نباید حربهای برای خارج کردن آنان از سطوح تصمیم گیریهای کلان بشود
✔️بخش دوم گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلام مهدی سجادیامین، عضو هئیت علمی گروه فقه و حقوق مرکز تحقیقات زن و خانواده:
🔹از نظر فقهی، تقلید از فقیه زن که به درجه اجتهاد رسیده و چهبسا از دیگران اعلم باشد اشکال ندارد، منتهی ممکن است در عالم خارج یا در مقام عمل چنین فقیه زنی نداشته باشیم، لذا این منافاتی با جواز فقهی ندارد.
🔹اگر فقیه زنی به اجتهاد برسد و صاحب فتوا باشد، میتواند فتوای خود را در اختیار دیگران قرار بدهد بدون اینکه مراوده و ارتباطی با نامحرم داشته باشد و از این جهت مانعی ایجاد نمیشود.
🔹آیت الله خوئی(ره)، مذاق شارع را در عدم حجیت فتوای زن و عدم مرجعیت زن دانستهاند.
مشروح گفتگو👈 http://yon.ir/ZYR7p
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اصولیان و اخباریان و سهم سیاسی و اجتماعی مجتهدان در ایران
✔️ديدگاه و نظر /حسن انصاری:
🔹متأسفانه بیشتر آنچه تاکنون در خصوص ایران عصر قاجار و صدر مشروطه از نقطه نظر سهم علما نوشته شده به جزئیات مسائل وارد نشده است.
🔹جالب است که در بیشتر آنچه من تاکنون در این زمینه از این گونه نوشتهها چه کتاب و چه مقاله خواندهام تاکنون ندیدهام هیچ کدام به روشنی با ارجاع به بحثی معین در آثار اصولی (چه در فقه و چه در اصول) روشن کنند چرا دیدگاههای متفاوت اصولیان و اخباریان به نتایجی متفاوت در عرصه سیاست و اجتماع میانجامد.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/oYgxp
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢کتاب «احکام الاسلام» آیتالله مدرسی به زبان انگلیسی منتشر شد + دانلود
✔️کتاب «احکام الاسلام» به زبان انگلیسی مجموعه آرای فقهی آیتالله سید محمدتقی مدرسی است که بهصورت رساله عملیّه و در ۴۸۰ صفحه، در دسترس همگان قرار گرفته است.
🔹کتاب با بیان مهمترین و ضروریترین احکام شرعی و با ذکر شمّهای از دلایل قرآنی و روایی آنها، خوانندگان را به احکام و مسایل شرعی رهنمون ساخته و مؤمنان را با روح شریعت اسلام بیشتر آشنا مینماید تا محتوای احکام را بهتر درک نموده و بدین وسیله با شور و نشاط بیشتری بدان عمل نمایند.
🔹شایان ذکر است کتاب «احکام الاسلام» تا کنون به زبانهای عربی، فارسی، اردو و انگلیسی منتشر شده است.
🔹آیتالله سید محمدتقی مدرسی هر سال در ماه مبارک رمضان به ایران سفر میکند و در طول اقامت خود، در دفاتر تهران و مشهد به تفسیر قرآن کریم و برخی دیدارها میپردازد و اکنون در شهر مقدس مشهد حضور دارد.
دانلود👈 http://yon.ir/n0wfw
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نقد مقدمه کتاب «غناء و موسیقی» و پاسخ استاد رضا مختاری
🔹محمدصادق مستفید در یادداشتی به بهانه رونمایی از درسنامه «غناء و موسیقی» متن درس خارج فقه مکاسب محرمه آیتالله خامنهای، نقدی بر مقدمهی کتاب نوشته و مدعی است که شأن مقدمه بودن حفظ نشده و سپس به مبانی آیتالله معرفت در موسیقی اشاره دارد.
🔹استاد رضا مختاری نیز در نوشتاری که در کانال سرائر منتشر شد، پاسخی متین به این مطلب داشته است که با هم میخوانیم👈 http://yon.ir/HoQ9j
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢سخنان شنیده نشده رهبر انقلاب دربارهی زندگی امام جواد(ع)
🏴شهادت مظلومانه جوانترين شمع هدايت و نهمين بحر کرامت ، باب المراد ، جواد الائمه حضرت امام محمد تقی (علیه السلام) تسلیت باد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢هیچوقت نسبت به آرای فقهی دیگران نظر منفی نداشتم/ آثار مستشرقین را زیاد خواندم، اما کَکِمان هم نگزید
✔️آیتالله مدرسی در جمع فضلای حوزه علمیه مشهد:
🔹اگر روایات رسیده از اهل سنت را کنار بگذاریم، کار غلطی است. باید یک صیاد ماهری باشیم. هرجایی مطلب کوچکی دیدیم که به درد کارمان میخورد، جذبش کنیم و بیاوریم حتی اگر در منابع اهل سنت باشد.
🔹من همیشه درباره سید قطب گفتهام، میترسید که چیزی خلاف حرفهای مشهور بزند.
🔹امروز مسائل متعددی مغفول مانده است خصوصاً با کثرت تحولات در دنیا که ما باید کار روی آن کنیم.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad