💢انتشار کتاب کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان از منظر فقه امامیه
http://yon.ir/p4h9V
🔹کتاب کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان از منظر فقه امامیه به همت مهناز سلیمی عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان و دارای مدرک دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی به رشته تحریر درآمده است.
🔸در مقدمه این کتاب آمده است: خانواده، اجتماع کوچکی است که بر اساس ازدواج پدید میآید و از آغاز پیدایی خود، همچون حریم امنی زندگی انسان را دربرمیگیرد و موج تازهای در درون شبکه خویشاوندی ایجاد میکند و با ازدواج، حقوق و تکالیفی برای زوجه ایجاد میشود.
🔹در مواردی بین این حقوق در فقه اسلامی و ماده 16 کنوانسیون، تمایزاتی وجود دارد که در این کتاب به مقارنه حقوق زن در فقه و ماده 16 کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان پرداخته میشود.
🔸این کتاب در 128 صفحه و دو فصل کلی تدوین و در 1000 نسخه چاپ شده است. در فصل نخست، ساختارشناسی موضوع مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و در فصل دوم، دستاوردهای این مبحث، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢هر عمل بیهودهای، لهو نیست/ لهوی حرام است که فسادآفرین باشد
http://yon.ir/pp9O8
✔️محمدعلی خادمیکوشا در گفتگو با «شبکه اجتهاد» مطرح کرد:
🔹مرحوم شیخ انصاری در مکاسب و فقهای قبل و بعد از ایشان، روایات زیادی را مطرح کرده و نتیجه گرفتند که لهو حرام هست.
🔸لهوی که موضوع حرمت است به معنای کارهای بیهودهای است که اولاً فسادآفرین بوده و ثانیاً با آلات لهو همراه باشد.
🔹به ضرس قاطع، لهو حرام با تفریحات سالم، نسبت تباین دارد؛ یعنی تفریحات سالم با این شرط که فسادآفرین نبوده و موجب بههمریختگی در محیطزیست نباشد، موجب تجاوز به حقوق دیگران نشده و گناهان مختلفی در کنار این تفریحات نباشد، حرام نیستند.
🔸لهو حرام، منظور لهوی است که فسادآفرین است، یعنی لهوی که انسان را وادار میکند دچار گناهان و ترک واجبات بشود.
ادامه گفتگو👈 http://yon.ir/SePa0
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢انتقاد حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی از گرانی های افسار گسیخته
http://yon.ir/M11dW
✔️ معظم له در ابتدای جلسه درس خارج فقه:
🔹مسؤولان محترم بدانند این روزها در هر جلسه ای که می نشینیم سخن از گرانی است؛ آن هم گرانی افسارگسیخته و حتی بالای صد درصد در این شرایط واقعا اقشار آسیب پذیر جامعه از جمله کارگران، کارمندان شرایط بسیار سختی دارند؛ تاکید می کنیم مسؤولان این موضوع را جدی بگیرند؛ شوخی نیست، یک مساله سرنوشت ساز است.
🔸هر روز می شنویم فلان کالا و محصول گران تر شده است؛ توصیه و تاکید ما به مسؤولان محترم این است که شب و روز باید فکرشان این باشد که راه حلی برای این مشکلات پیدا کنند، دلخوش نکنند به این که همه اینها منتسب به فشارهای خارجی است.
🔹امیدواریم مسؤولان این موضوع را جدی بگیرند، تا به حال هرچه دور هم نشسته اند نه از دولت، نه از مجلس و نه از قوه قضاییه خبری نشد.
🔸در این گرانی گروهی از تجار و کسبه هم سهیم هستند؛ برخی از اینها تا می شنوند دلار گران شده، اجناس خود را پنهان و احتکار می کنند و اجناس را به قیمت های بالا به مردم می فروشند، مسائلی که هیچ ارتباطی به ارز ندارد اما متاسفانه مشاهده می کنیم که برخی در گران فروشی مسابقه می دهند.
🔹باید اجناس احتکار شده به قیمت عادلانه در بازار توزیع شود و نباید تنها به توقیف آن اجناس اکتفا کرد.
🔸باید دید چه افرادی به وظیفه عمل می کنند و چه افرادی برق اسکناس ایمان شان را می برد. امیدوارم همه خدا را در نظر بگیرند، روزی دهنده را خدای متعال بدانند و توجه داشته باشند که پولی که از مسیر نامشروع بدست می آید برکتی در آن نخواهد بود.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢برگزاری درس «الفائق فی الاصول» در سال تحصیلی جدید
http://yon.ir/rw7PA
✔️حجتالاسلام رستم نژاد خبر داد:
🔹کتاب جدید درسی «الفائق فی الاصول» امسال به صورت آزمایشی جزء برنامه درسی رسمی حوزه قرار گرفته است و طلاب پایه نهم و دهم حوزه میتوانند درس الفائق را در سامانه آموزش انتخاب و ثبت نام کنند.
🔸مجموعه فقه معاصر که متشکل از اساتید باتجربه و شناخته شده دروس خارج و تحت اشراف مدیریت حوزههای علمیه میباشد یکی از برنامههای خود را تالیف کتب جدید فقهی و اصولی برای تدریس در دروس سطح و خارج قرار داده است.
🔹این کتب در موضوعات جدیدی که کمتر به طور مستقل در کتب درسی اصولی و فقهی حوزه رایج است، تالیف خواهند گشت.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢کسی که چندین سال تدریس درس خارج دارد، نظریهپرداز نمیشود که حافظ علم است
http://yon.ir/CBoTE
✔️محمد علی خادمی کوشا در مدرسه هشتم مشق اجتهاد:
🔹موفقیت یک پژوهشگر در انتخاب موضوع دقیق است. این موضوع چالشی و مفید است که در کل پژوهش تأثیر میگذارد. لذا عموم دانشپژوهانی که وارد عرصه پژوهش میشوند با چالش انتخاب موضوع مواجهاند.
🔸پیدایش موضوع به جهت رویارویی با یک مشکل است. بهعنوان نمونه اگر هنگام رانندگی ماشین از حرکت بایستد، با برخورد به این مشکل، سراغ احتمالات میرویم و با بررسی تکتک محتملات درصدد حل مشکل برمیآییم.
🔹در درس خارجها به نو باوری میرسیم ولی در پژوهش به نوآوری. پژوهش فقهی غیر از تقریرات درس خارج است. معنای پژوهش نوآوریِ نهفته است بدین معنا که در فقه، مشکل مسئله نویی است که بدان پرداخته نشده است. در هر پژوهشی اگر مشکل وجود نداشته باشد و درصدد حل نباشیم، معلوم است پژوهش نویی ارائه ندادهایم.
🔸نظریه فقهی نگرشی جدید است که فروعات فقهی مختلفی را در پی دارد لکن قول و نظر، یک مسئله را پوشش میدهد بدین معنا که گرچه دانش را حفظ میکند اما قلمرو دانش را افزایش نداده و آن را جلو نمیبرد. لذا کسی که چندین سال تدریس درس خارج دارد، نظریهپرداز نمیشود که حافظ علم است.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢ضرورت نقش فعال و منسجم نخبگان در تحول حوزه علمیه کهن خراسان
http://yon.ir/791kM
✔️سیدمحمدباقر حسینی:
🔹اهم دلایل عدم ورود نخبگان در عرصه تحولهای اجتهادی و فقهی و حکومتی و اجتماعی:
۱- مشغلهها و شؤون علمی، اجتماعی، فرهنگی و فکری متشتت و شخصی هر یک باعث منسجمنبودن و عدم اتحاد رویه و در نتیجه هم سو نبودن با یکدیگر گردیده است.
۲- نامأنوسبودن با فعالیتهای گروهی و تشکیلاتی و به عهدهنگرفتن گوشهای از یک فعالیت منسجم و هماهنگنمودن خویش با گروه است که میتواند در دستنیافتن به این انسجام نقش داشته باشد.
۳- انگیزه نداشتن یا از دست دادن انگیزه و مأیوس شدن در این عرصه را از عوامل این عدم حضور فعّال شمرد.
۴- آنچه بیشتر جای خالی آن در بین نخبگان احساس میشود نداشتن تشکلیات منسجم است که مرکز هماهنگی و در واقع اتاق فکر در حرکت فعال و منسجم بین آنها میباشد.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/iE8Z0
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢حل مسائل اجتماعی یا توسعه مرزهای دانش، ملاک خوب بودن مسئله مقاله.
http://yon.ir/HEN6U
✔️مجتبی الهی خراسانی در مدرسه هفتم مشق اجتهاد:
🔹مقاله به سه قسم متن محور، موضوع محور و مسئله محور تقسیم میشود. خصلتهای یک مسئله خوب عبارتاند از؛ اولاً: مشتمل بودن بر یک موضوع معین، ثانیاً: مسئله پاسخ یا پاسخ شایسته نداشته باشد و ثالثاً: پاسخ باید در حل مسائل اجتماعی یا توسعه مرزهای دانش کاربرد داشته باشد.
🔸بهوسیله محیط زندگی و محیط دانش موردمطالعه و تقسیمات آنها میتوان از یک مشکل به مسئله واقف شد. برای تکراری نبودن موضوع مقاله میباید به منابع جمعآوری مقالات که امروزه سایتهای مشخصی این کار را بر عهدهدارند، مراجعه نمود.
🔹تکنیکهای ریز کردن مسئله عبارتاند از: تجزیه مسئله، مصادیق خاص جدید، شرایط جدید، رویکردهای متفاوت نسبت به مسئله، استناد به نظریات یا منابع محدود و جدید.
🔸تبارشناسی مسئله بدین معنا که مسئله در کدام رشته یا علم جای میگیرد اهمیت فراوانی دارد. شیوههای تبارشناسی مسئله عبارتاند از: شناخت جنس مسئله، شناخت قلمرو علوم، شناخت قلمروی علم فقه برای فقه پژوهی، پیشینه تحقیق و نحوه طبقهبندی آن و مشورت با صاحبنظران.
🔹برای سنجش و گزینش مسئله مقاله میباید سه ملاک را مدنظر قرارداد: اهمیت و دامنه کاربرد آن در حل مشکلات و رفع نیازها، اهمیت آن در توسعه دامنه دانش و میزان تناسب آن با نگرش و علاقه دانشپژوه.
🔸راههای تشخیص اهمیت مسئله عبارتاند از: بررسی مشکلات اجتماعی، حجم تراکم مقالات جدید، حجم جستجوی کلیدواژهها، ملاحظه نظرات دانشمندان ذیل مسئله و تحلیل شخصی نسبت به مسئله.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢ظرفيت هاي فقه براي نظام سازی
http://yon.ir/0ml3E
✔️حجت الاسلام حیدر همتی؛مدیر موسسه امام رضا(ع):
🔹نظام سازی فقه ابتداءً خواست مقام معظم رهبری از حوزه های علمیه بود و توقع داشتند حوزه های علمیه فقه حکومتی و فقه نظام ساز را پیگیری و راه اندازی کنند.
🔸در راستای پاسخ حوزه نسبت به این مطالبه رهبری، ما شاهد شکل گیری کرسی های درس خارج با همین موضوع در حوزه علمیه تهران و قم بودیم که این کرسی ها ابتداءً با موضوع فقه مضاف فعالیت علمی خود را شروع کردند.
🔹در ابتداء شروع بحث های فقه مضاف، در حد گفتمان سازی و راه اندازی اولیه قابل پذیرش بود و برخی اعاظم نیز شروع به مطرح کردن این بحث ها کردند اما در ادامه این موضوعات باید تبدیل به یک سیستم و نظام علمی می شد زیرا اگر این اتفاق نیفتد، در حد گفتگوی کلیّات باقی خواهد ماند و با گذر زمان امکان فراموشی و تاریخ زدگی در این مسئله وجود خواهد داشت.
🔸برای این که دچار این آفت نشویم در ورود به بحث فقه های نظام ساز، با حضور صاحب نظران این عرصه، مراحلی را در شورای علمی رشته های فقه تخصصی نظام ساز تعریف کرده ایم. اولین مسئله ای که در شورا مطرح و بررسی شد این بود که نظریه فقه نظام ساز چیست؟ مسئله دوم؛ طراحی ساختار علمی فقه نظام ساز است. و مرحله سوم؛ تولید دانش فقه نظام ساز است. و مسئله چهارم؛ طراحی رشته های آموزشی فقه نظام ساز و اخذ مجوزهای لازم برای سطح سه و چهار حوزه و به نوعی تربیت طلاب متخصص و مجتهد در عرصه های فقه نظام ساز است.
🔹برای این که این مراحل طرح ریزی و اجرائی شود، از اساتید و اندیشمندان همفکر و صاحب نظر برای شرکت در جلسات گفتگو و هم اندیشی شورای علمی فقه نظام ساز دعوت کردیم.
🔸ما مدعی هستیم دین توان مدیریت اداره جامعه را در همه شئون سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و... دارد و این تعبیر امام خمینی فرمودند «فقه؛ فلسفه عملی حکومت در ابعاد مختلف سیاسی و اجتماعی و فرهنگی است» موید همین امر است. و تنها امکان وقوع این مسئله از رهگذر تبیین مسئله فقه نظام ساز می باشد.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢فقه باید در طراحی نظام اقتصادی تعیین کننده باشد
http://yon.ir/R5gvE
✔️حجت الاسلام علیرضا پیروزمند:
🔹حوزه علمیه باید به فقهی دست پیدا کند که مبتنی بر آن فقه ولو با عقل وتجربه به یک نظامسازی متفاوت بپردازد وفقه باید در طراحی نظامات اقتصادی تعیین کننده باشد.
🔸حوزههای علمیه، میراثدار یک سرمایه غنی و باصلابتی هستند که اگر امروز به اقتضاء نیازهای جامعه سخن از تحول فقه، حوزه و دانشهای پیرامونی حوزه گفته میشود، بههیچوجه نباید به معنای کم انگاشتن و کمارزش دانستن یا کم اعتبار دانستن دانشهای حوزوی بهویژه و بهویژه فقه، در حوزههای علمیه باشیم.
🔹نکته دوم اینکه چون از موضع تفکر سکولار میخواهیم به حوزه نگاه کنیم باید توجه کنیم به اینکه این مفهوم در زادگاه خود که غرب است بامعنایی که وقتی به دنیای اسلام آمده است، با وقتیکه این واژه در درون حوزههای علمیه میآید بعد تا حتی در درون فقه که هسته سخت دانشهای اسلامی محسوب میشود وارد کنیم باید به تفاوت معنایی این توجه کنیم. یکی از نکاتی که سوءتفاهم ایجاد میکند و کرده اینکه ممکن است به این تفاوت معنایی توجه نشده باشد.
🔸وقتی میگوییم فقه و دانشهای متصل به وحی مقدس هستند، ابداً از آن نتیجه را نمیگیریم که نقدپذیر و تغییرپذیر نیست. بهشدت نقدپذیر و تغییرپذیر است و اتفاقاً اشتباه این است وقتی میگوییم مقدس است یعنی که دیگر نباید طرف آن رفت و حرفی در مورد آن زد.
🔹بنابراین نسبت بین فقه و سکولاریسم چه میشود؟ یک نسبت و تقریر این است که بگوید فقه قداستزدایی و فقه عرفی شده، در درون حوزه این حرف خاستگاه و جایگاه قابلاعتنایی ندارد.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢دشمن به دنبال حذف بیان مسائل سیاسی در منابر است
http://yon.ir/oRtZ7
✔️آیتاللهالعظمی نوری همدانی در جمع مبلغان:
🔹باید افکار و هدف امام حسین علیهالسلام را با شرایط روز برای مردم معرفی کرد.امام حسین علیه السلام برای برداشتن ظلم و ستم و مبارزه با فساد و برای برقراری عدالت و اجرایی کردن اسلام محمدی (ص) قیام کردند، این مسائل باید برای مردم بیان شود.
🔸دشمن به دنبال تضعیف عاشورا است چون میداند تا فرهنگ ظلمستیزی و ایثار و شهادت است هیچ کاری از پیش نخواهد برد.
🔹نمیشود گفت در منابر از سیاست اسلامی سخن نگوییم؛ اتفاقا دشمن دنبال همین است که بی سر و صدا مجلسی گرفته شود و تمام.
🔸روحانیت باید فریاد بکشد
علماي ما با مردم بودند، کنار آنها بودند، امروز هم وظیفه همین است. روحانیت در دفاع از مردم و انقلاب و نظام باید برسر عدهای که ضربه میزنند فرياد بكشد.
🔹بعضی از مسئولان با عملکرد بد خود مردم را ناامید میکنند؛مردم وقتی میبینید یک یک جنس صبح یک قیمت و عصر یک قیمت؛ گاهی دو مغازه کنار هم با قیمت متفاوت دارد، از این عدم مدیریت ناامید میشوند.نظارت و کنترل قیمت كه به تحریمها ربطي ندارد؛ زحمت و کار میخواهد.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢باید سنت بعنوان منبع اصلی فقه مورد توجه قرار گیرد
http://yon.ir/2AXIm
✔️سید ضیاء مرتضوی در مدرسه هشتم مشق اجتهاد عنوان کرد:
🔹ترجمه تحتاللفظی سنت، ترجمه کامل نیست؛ بلکه باید ترکیب بین کلمات را متوجه شد. اگر در این امر دچار خطا شویم استدلال دچار مشکل شده است.
🔸باید مبنای خود را در مورد وثوق خبری یا مخبری بودن مشخص کنیم. علاوه بر اینکه، آیا در امور مهم نیز خبر واحد معتبر است؟ آیا مفاد و الفاظ خبر نیز مهم است؟ آیا بهصرف صحیح بودن سند خبر، میتوان بر طبق آن فتوا داد؟
🔹مسأله مهم دیگر، شناخت زبان روایات است. برای استدلال صحیح به سنت، آشنایی با الفاظ خاص روایت لازم است. مثلا کلمه «توضأ» که در روایت آمده، آِا به معنای وضوی اصطلاحی است یا استنجای از بول که معنای لغوی آن است؟
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/Y9iMi
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢اگر در این زمان محقق حلی بود، «ساختار جدید فقه» را ارائه میکرد/ با بهره از میراث فقهی «نظام اجتماعی» ساخته و تدوین شود
http://yon.ir/7NGEF
✔️عبدالحسین خسروپناه در گفتگو با شبکه اجتهاد» مطرح کرد:
🔹ما نباید به ساختار تسلّم داشته باشیم. با توجه به مسائلی که مبتلابه جامعه است، فقه باید ساختارمند شود.
🔸امروزه علوم انسانی در جامعه ما رشد کرده، پس باید فقه اقتصاد، فقه تربیت، فقه سیاست، فقه امنیت، فقه دفاع و … را داشته باشیم و با همین میراث فقهی هم باید یک نظام اجتماعی ساخته و تدوین شود.
🔹حوزههای علمیه باید به فقههایی بپردازند که از آنها بتوان به قوانین اسلامی دست یافت تا حکومت اسلامی معنا پیدا بکند.
ادامه گفتگو👈 http://yon.ir/oYyhF
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢وجود شکافهای عمیق بین فقه سنتی و نیازهای جامعه/ جنگ سایبری را با موشک پاسخ دهیم؟
http://yon.ir/XuvvQ
✔️حمید شهریاری در مدرسه هشتم مشق اجتهاد:
🔹باید دنیای معاصر را بشناسیم تا ببینیم فقه با چه چالشهایی روبرو است. تحولاتی در سبک زندگی بشر رخداده است؛ نه اینکه صرفاً تغییر کرده باشد، بلکه تحول بنیادی نموده است. دو انقلاب در دنیای امروز رخداده است:
1⃣ انقلاب اطلاعاتی و یا سونامی اطلاعات؛ اطلاعات درگذشته محدود بود و اخبار منتشر نمیشد؛ اما امروزه اطلاعاتی که در یک سال تولید میشود با کل اطلاعاتی که بشر از ابتدای خلق تا قبل این سال تولید کرده است، برابری دارد.
2⃣ سونامی ارتباطات؛ درگذشته ارتباطات میان شهرها بسیار اندک بود لکن امروزه اطلاعات، توسط تلفن همراه بهراحتی منتقل میشود. 3.5 میلیارد انسان در کره زمین از تلفن همراه استفاده میکنند.
🔸دیگر اتفاقات زندگی مانند اطلاعات معاملات نیز فرازمانی و فرامکانی شده است. امروزه لازم نیست عقد در یک مکان و یکزمان صورت پذیرد، بلکه طرفین در هر نقطهای از عالم باشند، این امر ممکن است. امروزه در یک اتاق میتوان با میلیاردها نفر ارتباط برقرار کرد و دوستیابی به اتاقها راهیافته است، درحالیکه درگذشته، دوستیابی در کوچه اتفاق میافتاد.
🔹در این فضا نیاز به موضوع شناسی داریم. موضوعاتی که بهنوعی دیگر مطرح میشوند. بهعنوان نمونه کتاب الجهاد همراه با فناوری و بدون آن متفاوت است. امروزه جنگ، جنگ سایبری است؛ ویروسی به سیستم سد وارد میکنند و با اختلال در باز و بسته شدن درب سد و شکستن آن، دهها روستا را تخریب میکنند؛ یا اگر کارتهای اعتباری در کل کشور دچار مشکل شود و کسی نتواند خرید کند، کشور فلج میشود.
🔸چالش فقه در دنیای جدید شناخت موضوع است. فقه با سونامی از موضوعات مواجه است. بهعنوان نمونه، نیازی نبود مرحوم محقق ارتباط بین کارگر و کارفرما را مطرح نماید. در آن زمان سازمانهای مدنی و شرکتهای بزرگ وجود نداشته که رابطهای اینچنینی بین کارگر و کارفرما ایجاد شود.
🔹ازجمله مسائل در جنگ سایبر این است که اگر کشوری با ما جنگ سایبری نمود و اطلاعات ما را مورد هدف قرار داد، میتوانیم به آنها موشک بزنیم؟ آمریکا همین را تصویب کرده و پاسخ جنگ سایبر را با موشک پاسخ میدهد.
🔸معتقدم در فقه از دو ناحیه دچار چالش هستیم:
1⃣ شکاف کمّی باید سبب شود تولید محتوا کنیم. شکاف عمیقی بین مباحث سنتی حوزه و نیازهای جامعه وجود دارد. باید با مباحث سنتی آموختهشده که ارزشمند است به حل مسائل جدید پرداخت.
2⃣ شکاف کیفی فقه در نظام واره فقه است که آیا میتوان فقه را نوعی دیگر مطرح نمود یا خیر؟ هیچگاه به فقه اخلاقی نگاه نشده است. حلالها و حرامها در فقه ارزشهای اخلاقیاند.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢حتی در زمان انتقاد هم شوکت و قدرت مرجعیت را حفظ کنید
http://yon.ir/wyfU8
✔️مهدی فرمانیان:
🔹به نظر می رسد یکی از دلایل مهم و عمده که شیعه در طول تاریخ توانسته راه خود را صحیح انتخاب کند و درست حرکت کند، این است که مرجعیت شیعی بالای سر آن بوده و توانسته با توجه به آموزه هایی که از اهل بیت(ع) آموخته و همچنین با توجه به مقتضیات زمان و مکان از این پیچ و خم های مهم تاریخ گذر و خود را حفظ کند.
🔸اهل سنت در موارد متعدد تذکر می دهند که «یکی از دلایل عمده پیروزی و اعتباری که شیعه یافته به خاطر حضور مرجعیت در طول تاریخ است که ما(اهل سنت) این انسجام را نداریم.
🔹هر جایی که مرجعیت احساس کرده اصل دین زیر سوال می رود، قد علم کرده و توانسته دین را حفظ کند لذا باید ما در عین حالی که انتقاد می کنیم انتقاداتمان از روی دلسوزی باشد.
🔸حوزویان می دانند که قوام حوزه به مرجعیت است، اما نکته ای که وجود دارد این است که اکنون مجموعه نظام و انقلاب از حوزه خواسته های بسیاری دارد و خواسته های آن هم به حق است چون حکومت دینی است و می خواهد همه احکامش دینی باشد لذا جواب هایی می خواهد که طبق مقتضیات زمان و مکان و با علم روز باشد.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢طرح عفو عمومی: قانونی با ملاحظات فقهی و آثار فرهنگی مهم، که در حوزه، صحبتها بر خواهد انگیخت
http://yon.ir/45xxr
🔹طرح عفو عمومی با قید دو فوریت در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت. متن زیر خلاصه این طرح است:
1⃣ بند الف) تعزیزات:
تعزیر از لحاظ فقهی قابل تغییر است. چون «بما یراه الحاکم» است و حاکم به هر میزانی که صلاح بداند مجازات میکند. لذا تلاش شده مجازاتهای اعدام تا جایی که از نظر شرعی ممکن است، تقلیل داده شود. در این طرح «حبس ابد تعزیری و اعدام تعزیری» حذفذ شده و به حبس یک درجه پایینتر تقلیل یافته است.
2⃣ بند ب) عفو عمومی:
عفو عمومی مربوط به جنبه عمومی جرم است؛ یعنی برای کسانی که مرتکب جرمی شده اما شاکی خصوصی ندارند، «دادستان حق اقامه تعقیب ندارد» و آنها مشمول عفو قرار میگیرند. از متهمان رفع اتهام و از محکومان رفع مجازات و رفع سوءسابقه میشود. اگر زندانی هستند آزاد میشوند، اگر باید شلاق بخورند، نمیخورند. (تنها جاسوسان را استثنا کردند و مدعیالعموم میتواند علیه جاسوسان اقامۀ دعوی کند)
3⃣ بند ج) ایرانیان مقیم خارج:
در این طرح برای اعتمادسازی در این افراد، تأکید شده که هیچ مانع قانونی برای بازگشت آنها وجود ندارد. فقط اگر مرتکب جرمی (که شاکی خصوصی داشته باشد) شده باشند، باید رضایت شاکی خصوصی را بگیرند. اما جنبه عمومی جرم، مشمول عفو عمومی شده.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢بازسازی نسبتهای عقل و شریعت در حوزههای اجتماعی فساد
http://yon.ir/MzAIk
✔️یادداشت روز/محمد علی میرزایی:
🔹اگر نگوییم تمام مصادیق فساد با اعمال عقل و خرد انسان قابل شناخت و درک و دریافت است بیتردید بیشترین مصادیق فساد این گونه است.
🔸انسان با عقلی که دارد میفهمد در عرصه اقتصاد و سیاست و فرهنگ و اخلاق و زندگی حالت فساد چگونه است.
🔹فقه و شریعت و به طور کلی دین الهی برای مبارزه با ایجاد چنین پدیدههای ویرانگری و با تصریح به این که برای منع انتشار چنین اموری برنامهها و احکام و نظم و نظامهای فکری و عملی عرضه کرده است.
🔸نمیشود که دین اجرا شود و این پدیدهها هم از بین نرود. در نتیجه به طور اجتناب ناپذیری باید گفت اگر فقه و شریعتی هست و نظام و منظومهای از مفاهیم نظری و برنامهها و ساز و کارهای کنشی و عینی مرتبط با آن هم وجود دارد اما مفاسد در برابر آنها مقاومند بی تردید حاکی از یکی از این علل است:
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/WT0C
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
✔️ سلسله یادداشت های مستشرقان و فقه اسلامی/محمد صادقیان
http://yon.ir/fZr4y
🔹مکاتب فقهی و اصولی از دید یوزف شاخت👈 http://yon.ir/EMzLy
🔸فقه اسلامی در دوره عباسیان👈 http://yon.ir/z3e6
🔹امویان و اولین حرکتهای تخصصی فقه👈 http://yon.ir/I2Ia7
🔸فقه اسلامی در سه قرن نخست هجری ازنظر یوزف شاخت👈 http://yon.ir/RvCde
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢«در آینه فقه؛ تأثیر ادبیات عربی و دانش کلام بر فقه» منتشر شد
http://yon.ir/OdGm0
✔️معرفی اثرجدید حجت الاسلام ربانی بیرجندی؛
🔹کتاب «در آینه فقه؛ تأثیر ادبیات عربی و دانش کلام بر فقه» فقه را بسان آینهای به تصویر کشیده است که در آن نقشهای دو دانش نحو و کلام پدیدار شده است.
🔸این کتاب در بردارنده مسائل بسیاری از نقش آفرینیهای دانش نحو از علوم ادبی و دانش کلام از علوم عقلی ـ نقلی بر دانش فقه و تأثیر این دو دانش در فرآیند استنباط است.
🔹تدوین این کتاب از دغدغههای همیشگی استاد ربانی بیرجندی سرچشمه گرفته است، دغدغههایی چون توجه به علوم پایه و ابزاری در فهم دین، آسیب شناسی وضع ادبیات عربی در حوزه علمیه، رصد آثار دانشهای دینی بر یکدیگر و مطالعه تطبیقی میان آنها.
🔸این کتاب با شمارگان ۳۰۰ نسخه توسط نشر پژوهشکده ادیب جواهری به مبلغ ۲۵ هزار تومان در اختیار علاقه مندان به مباحث فقهی قرار گرفته است.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
📲 اپلیکیشن اندرویدی «صراط محرم»
🏴احکام عزاداری و پرسشهای عاشورایی
✔️ تهیه شده توسط شبکه اجتهاد
دانلود از کافه بازار goo.gl/ZNVB47
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir
💢هیئت انقلابی و هیهات از جا ماندن در تاریخ
http://yon.ir/UvlPl
✔️ یادداشت روز/محرم فرصتی برای رونمایی از فقه پویا و دوری از منبرهای تکراری
🔹نزدیک فصلی شدیم که بار دیگر میتواند از فقه پویا رونمایی کرده و نشان دهد که عالم واقعی میتواند با علم دینی به مردم نزدیک شود و حتی سیاست را برایشان تشریح کند چون دین، سیاست و مسایل حکومت جداناشدنی است.
🔸روز گذشته حجتالاسلام محسن قرائتی در سخنرانی خود نکتهای گفت که قابل تامل بود، او گفت: «سخنرانی تکراری در شبهای محرم فایدهای ندارد و منبرها باید براساس نیاز جامعه باشد. سخنرانیها باید به گونهای باشد که عوام بفهمند و خواص بپسندند.»
🔹نکته مهم این است که عدهای همین گریه را بس دانسته و میپرسند چرا باید در منبرهای محرم سخنرانی صورت گیرد؟ غافل از اینکه همین سخنرانیها و آگاهیبخشیها بود که باعث شد، انقلاب اسلامی شکل بگیرد.
🔸درباره نحوه سخنرانی کردن در محرم همان سخنرانی معروف شهید مطهری شاید یک نشان عینی از فقه پویا و تلاش فقها برای با مردم بودن و به روز بودن را به نمایش گذارد.
شهید مطهری در سخنرانیهای به روز میگفت: آنچه دل حسین(ع) را خون کرده، مسئله فلسطین است، او میگفت اگر امام حسین(ع) امروز در میان ما حضور داشت از عزادارانش میخواست که اگر برای او سینه و زنجیر میزنند شعارشان باید فلسطین باشد، شعارشان باید لعن و نفرین اسرائیل باشد.
🔹شهید مطهری به ولله و بالله قسم میخورد که پیغمبر در قبر مقدساش امروز از یهود میلرزد، او میگفت اگر کسی این را نگوید گناه کرده است، من اگر نگویم ولله مرتکب گناه شدهام، اگر خطیب و واعظی این را نگوید گناه کرده است.
🔸مطهری معتقد بود سخن گفتن از احکام، کفر، شرک، غیبت، تهمت، دروغ و خیانت که هزینه ندارد، اگر مرد میدان کربلا هستیم باید از مصادیق کفر، شرک، خیانت و... بگوییم. سر دادن شعار امر به معروف و نهی از منکر و سپس محدود کردن آن به اموری که هزینهای برای ما درپی نداشته باشد که هنر نیست، نهی از منکر حقیقی نهی از فساد اقتصادی است، نهی از نفوذ جبهه کفر بر مسلمانان است. امر به معروف حقیقی، امر بر قانونمداری است، امر بر شایستهسالاری است.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad