📔شماره ۱۱۸ فصلنامه «فقه» منتشر شد
🔹«سهم استیلای محض از مدنی در فقه و مبانی مسئولیت حقوق ایران» نوشته احمد دیلمی؛ «معرفی و نقد نظریۀ بطلان شرط محیط بر عوض (از دیدگاه فقهی و حقوقی)» اثر اسماعیل نعمتاللهی؛ «بررسی ادله موافقان و مخالفان وطن شرعی از دیدگاه فقیهان امامیه» به قلم علی غضنفری، زهیرا مشایخی و زهرا سپهری از جمله مقالات این شماره است.
🔹 همچنین تأسیس ضابطۀ امتنانیبودن حکم شرعی و آثار آن در فقه و حقوق مدنی ایران» نوشته سعید زمانی و مصطفی غیبی؛ «ماهیت امر به معروف و نهی از منکر و تأثیر آن بر احکام ساخت و مدیریت آستانهای مقدس» به قلم سیفالله صرامی؛ «مسئولیت پزشک در پرداخت دیۀ سقط جنین» اثر اسماعیل آقابابائیبنی و « امکانسنجی مطالبۀ اجرت المثل مرضعه و شرایط استحقاق آن با عنایت به مواد ۳۳۶ و ۱۱۷۶ قانون مدنی ایران» نوشته اعظم خوشصورت موفق، سیدمهدی میرداداشی و راضیه صغیر از دیگر مطالبی است که در این شماره منتشر شده است.
🔗مطالعه چکیده و مقالات: https://jf.isca.ac.ir/issue_5687_5728.html
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست علمی «نقدی بر قرائتهای دمکراسی خواهانه از نقش مردم در مشروعیت سیاسی»
📗کتاب اول: پیامبری و قرارداد «اثر مرحوم حجتالاسلام والمسلمین داود فیرحی»
🔺جلسه اول: نقدی بر رویکرد فقهی
🎙با حضور: حججاسلام: محمد متقیان، سیدمحمد ریاضتی، سجاد قدک، محسن فیروز تبار، قاسم حمودی و حسین حمزه
🗓 زمان: سه شنبه ۶ آذرماه، ساعت ۱۵
🏢 مکان: قم، میدان معلم، مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، طبقه دوم، سالن جلسات
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔کرسی علمی ترویجی «مقایسه روش شناختی شیخ انصاری و محقق خویی در بهره گیری استقلالی از اجماع برای استنباط حکم شرعی»
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمین علی محمد صادقزاده
🎙ناقد: حجتالاسلام والمسلمین سید علیرضا حسینی
🗓زمان: سه شنبه ۶ آذرماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۵ تا ۱۷
🏛مکان: قم، بلوار جمهوری، کوچه ۲، فرعی اول سمت چپ، ساختمان انجمن های علمی حوزه
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 نشست علمی «فهم مختصات نظریه دولت در اندیشه و عمل سیاسی امام خامنهای»
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمین سید سجاد ایزدهی
🗓 زمان: سه شنبه ۶ آذرماه، ساعت: ۱۰ الی ۱۲
🏛مکان: شهرک قدس، کوچه ۳۱، پلاک ۳
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢هوش مصنوعی از نگاه آیتالله خامنهای، دغدغهها و توصیهها
✍️علی خانی
توجّه جدی و قانونمند به فضای مجازی، استفاده از ابزارهای روز دنیا، پرهیز از غفلت و بیتوجّهی نسبت به مسئله هوش مصنوعی، لزوم ارتقاء رتبه علمی کشور در حوزه هوش مصنوعی، دستیابی به استقلال علمی در زمینه فنّاوریهای نوین و فعّال و اثربخشبودن در این عرصه، از جمله محورهای فرمایشات رهبر حکیم انقلاب در زمینه فنّاوریهای امروزی، بهویژه هوش مصنوعی است.
مهمّترین دغدغهها و توصیههای رهبر معظم انقلاب در حوزه هوش مصنوعی را بیان میکنیم. امید که هرکدام از این سرفصلها، دستمایه تحقیق اهل نظر و پژوهش قرار گیرد و صاحبنظران و دستاندرکاران این عرصه نیز با توجّه به بیانات و توصیههای معظمله، نگاه جدّی و جامعی به مقوله #هوش_مصنوعی پیدا نمایند.
📝 بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=76572
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢هوش مصنوعی و استنباط حکم شرعی
✔️حجتالاسلام والمسلمین سید صادق محمدی:
🔹هوش مصنوعی در حال حاضر قدرت استنباط حکم شرعی را ندارد، اما در آینده ممکن است هوش مصنوعی قدرت استنباط حکم شرعی را پیدا کند، بحث اصلی ما این است که بر فرض وجود این قدرت، آیا استنباط هوش مصنوعی حجیت دارد و مقلد جایز به تقلید از آن است؟
🔹ممکن است برخی جواب این سوال را به سادگی بدهند که اگر #هوش_مصنوعی استنباط کند حجیت هم خواهد داشت، اما در پاسخ، باید پرسید: آیا مطلق کشف گزاره دینی حجیت دارد یا کشف خاص مورد تایید است؟
👈 در «اجتهاد» بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=76579
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اعضای نهمین دوره شورای عالی حوزههای علمیه انتخاب شدند
✔️نظر به اتمام هشتمین دوره شورای عالی حوزههای علمیه و در راستای اجرای ماده ۶ اساسنامه این شورا، مبنی بر پیشنهاد اعضای شورایعالیحوزههایعلمیه توسط جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید، این موضوع در جلسه ۱۴۰۳/۰۷/۶ شورای عالی جامعه مدرسین مطرح و کمیتهای جهت بررسی موضوع و پیشنهاد افراد تشکیل شد.
🔻پس از برگزاری جلسات متعدد و بررسیهای انجام شده؛ افراد پیشنهادی این کمیته، در جلسات شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در تاریخ ۲۷ مهر و چهارم و یازدهم آبانماه، در معرض آراء قرار گرفتند و در نهایت حضرات آیات آقایان: جواد مروی، محسن اراکی، محمود رجبی، محمدمهدی شبزندهدار، علیرضا اعرافی، محمود عبداللهی و سیدمحمد غروی، به عنوان اعضای نهمین دوره شورای عالی حوزههای علمیه انتخاب شدند و به تایید مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید رسیدند تا به مدت چهار سال سیاستگذاری کلان در عالیترین نهاد حوزوی را بر عهده داشته باشند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢«تحریر الوسیله امام» هم کتاب فقهی است هم کاربردی
✔️آیتالله جوادی آملی ضمن تاکید بر آگاهی از شرایط روز و تقویت دانش قضایی، از طریق مطالعه لوایح قضایی و منابع فقهی مانند «تحریر امام» که میتواند مسیر ارتقای قضات و دستگاه قضا را هموار کند، گفت: آیتالله بهشتی اصرار داشت که ما باید تحریر امام رو بگیریم چون هم کتاب فقهی است هم کاربردی!
👈 بیشتر بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=76583
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مؤلفههای یاددهی و یادگیری مطلوب از منظر اسلام
🔺ارائه حجتالاسلام والمسلمین علی خیاط در واتیکان
✔️دوازدهمین دور گفتوگوی دینی مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و نهاد گفتوگوی ادیان واتیکان با عنوان «آموزش جوانان در خانواده به منزله چالشی برای اسلام و مسیحیت» طی روزهای 29 و 30 آبانماه به میزبانی «کاردینال میگل آنجل آیوسو گیسو» رئیس نهاد گفتوگوی ادیان واتیکان و در شهر رم برگزار شد.
🔹سخنرانان در سه محور «مفهوم تربیت خانواده در اسلام و مسیحیت»، «فرصتها و چالشهای تربیت در زمان امروز: از منظر اسلام و مسیحیت» و «تربیت جوانان: فضایی برای گفتوگو و همکاری بین اسلام و مسیحیت» به بیان نقطه نظرات پرداختند.
🔹در این رویداد حجتالاسلام والمسلمین علی خیاط مدیر حوزه علمیه خراسان در موضوع «مؤلفههای یاددهی و یادگیری مطلوب از منظر اسلام، با تأکید بر دوره جوانی» به سخنرانی پرداخت و گفت: موضوع یادگیری و یاددهی، از موضوعات مهم و دامنهدار در تاریخ حیات بشر بوده و گفتوگوها پیرامون هستیشناسی، معرفتشناسی و روششناسی آن ادامه دارد.
🔹این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی، ضمن تبیین جایگاه دانش و آموزش در اسلام، تاکید کرد که این امور باید در خدمت انسانیت، عدالت و حقیقت باشند و در راستای توسعه فردی و اجتماعی ازآن به شیوهای سازنده و مثبت استفاده نمود. او سپس به تبیین مولفههای یاددهی مطلوب و رسالتهای یاددهندگان در قبال یادگیرندگان از منظر اسلام پرداخت.
👈متن کامل سخنرانی در نهاد گفتوگوی ادیان واتیکان: http://ijtihadnet.ir/?p=76595
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 گزارش بازتاب دیدار هیآت ایرانی در پایان برگزاری دوازدهمین دور گفتگوهای اسلام و مسیحیت با پاپ فرانسیس در واتیکان
✔️بنابر گزارش وب سایت واتیکان نیوز پاپ فرانسیس قبل از مراسم عبادی، با شرکت کنندگان در دوازدهمین دیدار نهاد گفتگوی بین ادیان با «مرکز گفتگوی بین ادیان و فرهنگ و ارتباطات» دیدار کرد.
🔹پاپ در این دیدار گفت: تعهدی که با هم، ما معتقدین به خدای صلح، خدای عشق مطلق، میتوانیم برای صلح نشان دهیم، ما را در مقابل چشمان جهان و بخصوص نسلهای جوان معتبر میکند.
🔹او تاکید کرد واقعیت جهانی تکه و پاره شده از تنفر، تنشها، جنگها و تهدیدات جنگی اتمی، همانطور که امروز حتی در روزنامه ها خوانده میشود، ما را به سوی دعا کردن و گفتگو، آشتی، صلح، امنیت و پیشرفت جامع انسانی سوق میدهد.
🔹پاپ فرانسیس پس از اظهار خرسندی برای همکاری دیرینه بین دو نهاد، که به نفع فرهنگ گفتگو است، افزود: موضوع دیدار، اساسی و برای من بسیار مهم است.
🔹او در ابتدای سخنرانی خود، یادآوری کرد که در اجلاس کاردینالی آینده در ۷ دسامبر، سر اسقف تهران- اصفهان، دومنیک جوزف ماتیو، کاردینال خواهد شد.
🔹پاپ در نهایت افزود: تصمیمی که بیان کننده نزدیکی و علاقه برای کلیسا در ایران است و همچنین انعکاسی مثبت به نفع سراسر کشور دارد و تاکید کرد که به سرنوشت گروه کوچک کلیسای کاتولیک در ایران بسیار توجه دارد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 فرآیند اصلاح حوزه در نگاه شهید صدر
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمین سید امید مؤذنی
🗓 زمان: چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳، ساعت ۱۰ صبح
🏛 مکان: قم، میدان معلم کوچه ۲۲ پ۲۶ مرکز اسناد انقلاب اسلامی قم
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آیا علم فقه با عقلانیت و اخلاق ناسازگار و ناکارآمد است؟
✔️دکتر محمد محمدرضایی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در یادداشتی درباره مناظره استاد علیدوست و دکتر سروش، به سه مدعای ۱. فقه، ضد عقلانیت و بنای عقلاست! ۲. فقه، ضد اخلاق است! ۳. فقه، ناکارآمد است! پاسخ داده است.
🔻 فقه پشتوانه عقلی مستحکمی دارد که نمیتوان آن را متهم به غیر عقلانی بودن کرد... احکام فقهی خود نوعی احکام عقلی هستند و اگر در مواردی با احکام عقلی قطعی ناسازگار باشند در آن صورت مصداق مخالفت دو حکم عقلی با هم میشوند. درست مثل تعارض دو حکم اخلاقی با هم در موضوع واحد.
دکتر سروش همچنین به صراحت در حوزه اخلاق میگوید من پلورالیست هستم یعنی همه مکاتب اخلاقی با هر معیاری درست هستند. پس ایشان نباید بر اساس چنین اعتقادی بگویند که فقه، ضد اخلاق است، زیرا که بر اساس دیدگاه برخی فقه خود نوعی اخلاق است و ایشان نباید با این دیدگاه اخلاقی مخالفت کنند و آن را ضد اخلاقی بدانند.
بر اساس دیدگاه پلورالیستی ایشان در حوزه فقه و اخلاق نباید احکام فقهی ضد اخلاق داشته باشیم چون همه فتاوا و احکام فقهی فقها صحیح و درست هستند. ایشان با پذیرش این دیدگاه نمیتواند بگوید این حکم فقهی ضد اخلاقی و نادرست و لذا باید از میدان خارج شود.
دکتر سروش مطرح میکند که فقه اگر حرفی برای گفتن داشته باشد در عرصه عبادات است ولی در حوزه عبادات هم عبادات فاقد اخلاق هستند. یعنی ممکن است صورت ظاهری نماز و روزه باشد ولی به لحاظ باطنی نماز و روزه واقعی نباشد.
👈 در پاسخ ایشان میتوان چنین گفت: http://ijtihadnet.ir/?p=76589
🆔 https://eitaa.com/ijtihad