💢روایت دست اول از روز و روزگار اولین حاکم شرع انقلاب/ ناگفتههایی از شیخ صادق خلخالی
✔️در گفتگو با حاج اسدالله صفا صورت گرفت:
🔹از نظر علمی خیلی خوب بود. اولین کسی بود که امام به عنوان حاکم شرع انتخابش کرد، چون ایشان را مجتهد میدانست، در حالی که افراد دیگری هم بودند. امام که با کسی تعارف نداشت. به لحاظ عملی هم با خلوص کار میکرد.
🔹من در تمام عمرم چند نفر را دیدم که وقتی از دنیا رفتند، یک ریالی از آنها باقی نماند! خدا را شاهد میگیرم. او مرده است و بنده هم دارم میمیرم! اولی مرحوم نواب بود. دومی امام خمینی بود که در زمان خودش، زمینهای پدریاش را هم به فقرا داد. یکی هم آقای خلخالی بود. اساساً در جمهوری اسلامی، آقای خلخالی غریب واقع شد.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/422014
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢«ترک اعتیاد» موضوع درس خارج فقه یک استاد حوزه علمیه مشهد
✔️حجتالاسلام محمدحسن وکیلی، استاد حوزه علمیه مشهد در مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام، موضوع «ترک اعتیاد» را بررسی میکند.
🔹مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام، در راستای رفع نیازهای روز جامعه، جلسات درس خارج فقه را با حضور استاد محمدحسن وکیلی از مدرسان فقه و اصول و از محققان فلسفه و عرفان اسلامی برگزار میکند.
🔹موضوع درس فقه استاد وکیلی موضوع ترک اعتیاد (اعم از مواد مخدر، رسانه و فضای مجازی، مسائلی جنسی و…) میباشد.
🔹گفتنی است، این جلسات هرهفته در روزهای یکشنبه و سهشنبه ساعت ۱۶ در مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام مشهد، واقع در خیابان شهید کاشانی، کاشانی ۲۵ برگزار میشود.
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مداخله حوزه علمیه در روند تولید فیلمهای مشتمل بر نقش روحانی، اساساً شدنی نیست!
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با دکتر محمدحسین ظریفیان، مدیرکل پژوهشهای اسلامی سازمان صداوسیما:
🔹اگر اصل انعکاس شخصیت روحانیت و استفاده از لباس روحانیت و کاراکتر روحانیت در فیلمها و سریالها را بخواهیم متوقف بر این کنیم که مجوزی داده شود یا محدودیتهای فراوانی برای آن گذاشته شود بهتدریج برنامهنویس و کارگردان به خاطر این محدودیتها، بخش قابلاعتنای این کاراکترها را استفاده نخواهند کرد.
🔹ما بعد از چهار دهه از پیروزی انقلاب هرچند دیر شده است اما هرچه سریعتر باید به این موضوع توجه بیشتر نماییم که بازنمایی روحانیت و نمادهای دینی باید ضابطهمندتر و دقیقتر شود و الآن هم باید به این موضوع بیشتر توجه گردد.
مشروح گفتگو👈 https://b2n.ir/777250
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فقه حکومتی مستلزم حضور بیشتر روحانیون در مجلس است!
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با استاد ذبیحالله نعیمیان، عضو هیئت علمی گروه تاریخ اندیشه معاصر موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره):
🔹از منظر فقه حکومتی اگر ما نسبت موضوع و حکم را لحاظ کنیم، نیاز جامعه به حضور روحانیت و توانمندی آنها را لحاظ خواهد کرد و این امر به معنای تشدید وظیفه آنها از منظر فقه خواهد بود.
🔹یکی از ویژگیهای قشر روحانیت نسبت به دیگران این است که توانمندی فقهی آنان میتواند در امر مساعدت در قانونگذاری کمک کند. طبیعی است برخی از مشاغلی که ارتباط چندان با فعالیتهای حقوقی و قانونی ندارند از این توانمندی کمتر بهره دارند، مگر اینکه در رشتههای خاصی که توانمندی حقوقی آنها را افزایش میدهد وارد شده باشند.
ادامه گفتگو👈 https://b2n.ir/863896
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بررسی اعتبارسنجی تراکم ظنون در فرایند استنباط در فصلنامه «جستارهای فقهی و اصولی»
✔️شانزدهمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی «جستارهای فقهی و اصولی» شامل ۷ مقاله منتشر شد.
📜 عناوین مقالات این شماره بدین قرار است🔻
🔸اعتبارسنجی تراکم ظنون در فرایند استنباط
🔸رهیافتی بر انواع سنت فعل و نحوه تأثیر شناخت نوع سنت بر استنباط حکم
🔸جستاری در مکلف بودن کفار به فروع دین اسلام و آثار آن در فقه
🔸درنگی در تأثیر کثرت سفر در اتمام نماز و روزه مسافر
🔸ملازمه بین اذن و عدم ضمان
🔸بررسی جواز و عدم جواز لمس و دست دادن با زن مسلمان و غیرمسلمان از منظر فقه امامیه
🔸عدم مطلقیّت ضرر در امر به معروف و نهی از منکر
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آیا پیامبر(ص) محاربین را زجرکُش کردند؟
✔️نقدی بر سخنان ابوالفضل بهرامپور در رسانه ملی/ سیدحسین علیزاده طباطبایی:
🔹فهم درست آیات، بخصوص آیات الاحکام آن هم احکام جزائی متوقف بر احاطه بر تمامی ادله و روایات و اقوال و جمع بین اینها و رفع تعارضات احتمالی است و نمیتوان صرفاً با استناد به لغت و قواعد عرب از روی آیه خواند و به پشتوانه چندی تدریس در دانشکده قوه قضاییه و پارهای منقولات مجعول تاریخی که در روایات اهلبیت(ع) تصریح بر کذب آنها شده است، حکم قضایی صادر کرد و مسئولین قوه قضاییه را از مماشات بر حذر داشت و سبب ملامت دوست و دشمن شد.
🔹در چارچوب فقه رایج و قواعد آن با پیش فرض تفکیک بین مجازات بدنی و شکنجه، تنها به پاسخ این پرسش میپردازم که آیا این ادعا که آیه ۳۳ سوره مائده امر به شکنجه و زجرکش کردن محاربین (واقعه مشهور به عرنین) کرده و پیامبر(ص) نیز اینگونه عمل کردهاند، مستند فقهی و فتوایی قابل اعتنایی دارد یا خیر؟👈 https://b2n.ir/437968
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تمایل مقام معظم رهبری به مکتب قم است/ نظرات رجالی ایشان، قابلتوجه است
✔️محمدحسین رضازاده از شاگردان درس خارج فقه مقام معظم رهبری🔻
🔸درس فقه رهبری و مباحث فقه ایشان یک درس کاملاً استاندارد و بر طبق موازین فقهی ما و موازین فقه شیعه است و از عمق خوبی برخوردار است، مبانی فقهی، مبانی اصولی و مبانی رجالی در درسهای مختلف متفاوت است و این هم چیز پذیرفتهای است ممکن است نظرات متفاوت باشد و لکن از حیث رتبه، رتبه درس فقه ایشان یک رتبه قابلقبول و موفق در بین درسها و بحثهای فقهی ما است.
🔹در برخی از درسهای فقه صرفاً ذکر برخی از منابع اصلی و یک مرور اجمالی بر بعضی از روایات دیده میشود، درحالیکه در درس ایشان این چنین نیست، شاید اگر یک تقسیم مکاتب دینی بین مکتب قم و نجف اگر درست باشد صورت گیرد ایشان تمایل به مکتب قم دارند؛ چون هم شاگرد مرحوم امام و هم شاگرد مرحوم شیخ مرتضی حائری بودند.
متن گفتوگوی اجتهاد 👈https://b2n.ir/525860
#اختصاصی
https://eitaa.com/ijtihad
💢سبک درس مقام معظم رهبری متأثر از نجف است/ اعتقادی به تدریس اصول مستقل از فقه ندارند
✔️محمد صالح حائری، استاد حوزه و مدیر مدرسه علمیه کریمه اهل بیت(ع) قم 🔻
🔹سبک بحث فقهی رهبر انقلاب بیشتر متأثر از نجفیها است به این معنا که با بررسی روایات امام الباب و طرح روایات متعارض و جمعبندی به نتیجه میرسند و روش فقاهتی قمیها در درس ایشان کمتر دیده میشود.
🔸حضرت آقا مناسب میدانند علم اصول در مقام تعلیم، مستقل از فقه نباشد به خاطر دارم که مشایخ مع الواسطه ابن قولویه را میپذیرفتند که خلاف نظر مشهور است و آقای خوئی نیز اواخر عمر از آن دیدگاه به همین نظر مشهور عدول کردند.
🔹ایشان در بحث قائل به بررسی تمام اقوال یا حتی احصاء مهمترین اقوال در مسئله با طرح تفصیلی ادله آن نیستند لذا سه یا چهار قول مهم در مسئله را مطرح کرده و نقد میکنند در نهایت جمعبندی میفرمایند. لذا برای کسی که کار فراوانی قبل از درس نکرده باشند نیز مطلب کاملاً قابل فهم است و در درس ایشان مطلب گم نمیشود.
مشروح گفتگو را بخوانید⬅️https://b2n.ir/684127
#اختصاصی
https://eitaa.com/ijtihad
💢آیتالله خامنهای و صلاحیت برای مرجعیت
✔️مصطفی دُرّی، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم🔻
از متن:
🔹آیتالله خامنهای پس از رهبری، نهتنها تلاش علمی خود را افزون کرد و جلسات گعده علمی هفتگی را به راه انداخت، بلکه با انتشار کتب و مقالات و برپایی درس خارج فقه، خود را در معرض قضاوت دیگران نیز قرار داد.
🔸آیتالله در طول این سالها نشان داد که نه سودای رهبری و مرجعیت داشت، که اگر داشت از هر دوی اینها ابا نمیکرد و لااقل رسالهاش را منتشر مینمود؛ و نه هراسی از قضاوت فقهپژوهان دربارهاش، که اگر داشت درس خارجش را عمومی نمیکرد و محتوایش را در دسترس همگان قرار نمیداد.
🔹ایشان در میان فقهای شیعه، از معدود فقیهانی است که بهدرستی به جایگاه «قانون» پی برده و هوشمندانه متوجه شده است که مهمترین کارکرد قانون، جلوگیری از هرجومرج است.
🔸شاید اگر آیتاللهِ خوشسخن و فقیه انقلابی زمان ما، همانطور که خود میخواست، حاکم جامعه نبود و معاصرت در حجابش نمیبرد، امروز قضاوت درباره فقیه اعلم، برای هیچکس دشوار نبود.
#اختصاصی
اصل یادداشت در شبکه اجتهاد 👈 https://b2n.ir/552957
https://eitaa.com/ijtihad
💢ترکاشوند: بسیاری از همسران امامان (ع) حجاب نداشتند!/ وطندوست: همسران ائمه(ع) چون امولد بودند، حجاب داشتند
✔️مناظره علمی با موضوع حجاب با حضور محمدعلی وطندوست عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی و امیرحسین ترکاشوند نویسنده کتاب «حجاب شرعی در عصر پیامبر (ص)»
🔹در این جلسه ترکاشوند با اشاره به مبحث حجاب حداقلی که در کتاب منتشر شده خود به آن پرداخته است؛ بیان کرد: در این جلسه میخواهیم کف مطالبات شرع از مؤمنین در حوزه حجاب و آن حداقلی که مؤمنان در اندازه پوشش باید رعایت کنند را بیان کنم.
🔸وطن دوست در این نشست گفت: اینکه ما در اثبات محدوده حجاب شرعی صرفاً به حجاب کنیز در آن عصر استناد کنیم، چون مسئله عبد و کنیز در زمان حاضر منسوخ شده است لذا استناد به محدوده حجاب شرعی در زمان ما با آنچه که منسوخ شده از نظر علمی و فقاهتی صحیح نیست. در مباحث فقهی، تعدد موضوعات، تعدد احکام را به دنبال دارد و بین اینکه زن آزاد با حجاب است یا بیحجاب یا حجابش اندازه دارد با زن کنیز فرق است.
مشروح گفتگوی مناظره👈 https://b2n.ir/021579
#اختصاصی
https://eitaa.com/ijtihad
💢از فقه و حقوق ایران در تغییر جنسیت سوءاستفاده میشود/ جای فتاوی و نظرات مراجع در قانون تغییر جنسیت خالی است
✔️محمدمهدی کریمینیا، استاد دانشگاه علوم و معارف قرآن قم🔻
🔹تغییر جنسیت در ایران آمار فراوانی دارد بهگونهای که دومین کشور پس از تایلند در جهان است که حتی از کشورهای دیگر برای این موضوع به ایران میآیند و با توجه به ارزانی عمل جراحی تغییر جنسیت، از کشورهای اروپایی برای این امر حضور دارند و در این مورد افراط میشود و بهگونهای از فقه و حقوق ایران سوءاستفاده میشود.
🔸برخی افراد بعد از تغییر جنسیت پشیمان شدهاند و گاه خودکشی کردهاند و گاه شرایط جدید را نمیتواند بپذیرد. آیا در اینجا میتوانیم بگوییم پوشش زنانه قبل از جراحی برای این ترانس جایز است؟ یعنی پوشش داشته باشد و حدود شرعی را رعایت کند؟
🔹در ایران دچار قانون نانوشته هستیم و قانون تغییر جنسیت در کشور وجود ندارد! در عین حال ما گنجینهای ارزشمند از فتواها و نظرات مراجع داریم که تبدیل به قانون نشده است و جای قانون خالی است که همین مباحث فقهی تبدیل به قانون شوند.
ادامه مطلب👈http://urly.ir/r1DJn
#اختصاصی
https://eitaa.com/ijtihad
💢برخلاف تصور، در اسلام رحمانی، کشتار بیشتری انجام میشود!
✔️علیرضا ایمانی، معاون فرهنگی مجمع جهانی اهلبیت(ع)🔻
🔹یکی از مکاتب تبلیغی در اسلام، «اسلام رحمانی» است. کاری به خیر و شر دیگران ندارد و قائل به جهاد برای توسعه تشیع و اسلام ناب نیست. این مکتب که یک مکتب تفریطی در عرصه دینی است خاستگاه بسیاری از اغراض دشمنان اسلام قرار گرفته و از دل این مکتب، جریانهای منحرف شیعی که مبارزه با فرقههای مختلف عامه را وظیفه خود میداند، به وجود آمده است. تشیع انگلیسی از مصادیق بارز این رویکرد است.
🔸در جلسه مجمع جهانی که سران مذهبی کشورها حضور داشتند ریاست جمهوری ایران دکتر روحانی از واژه اسلام رحمانی استفاده کرد که بعد از او مقام معظم رهبری در همان جلسه قبل از پرداختن به مطالب اصلی سخنانشان متذکر این مطلب شدند و این ادبیات را ناصحیح دانستند.
ادامه مطلب👈 yun.ir/c56
#اختصاصی
https://eitaa.com/ijtihad