💢تحلیل حیات سیاسی امام حسن عسکری(ع)
✔️سیدمحمدتقی قادری، استاد حوزه علمیه قم در یادداشتی آورد: اگر بخواهیم با کارنامه درخشان و نقش کلیدی امام حسن عسکری (ع) درزمان کوتاه امامت و عمر بیستوهشتساله آن حضرت آشنا بشویم امکانپذیر نیست مگر آنکه بدانیم حیات سیاسی اسلام در مدت دویست و پنجاه سال یعنی از سال یازدهم هجرت تا سال دویست و شصت چند بار رقم خورد و آن حضرت در چه دورهای از تاریخ سیاسی اسلام قرار داشت؛ چراکه تاریخ سیاسی اسلام از سال یازدهم تا سال دویست و شصت، چهار بار رقم خورد و هر دوره سختتر و سیاهتر گردیده است. اما هدف مشترک همه این دورهها، حذف و نابودی اهلبیت علیهمالسلام بوده است.
ادامه مطلب 👈 https://b2n.ir/946714
#اختصاصی
https://eitaa.com/ijtihad
💢مدل اسلامی بیمه با مدل فعلی متفاوت است/ خطر تبدیل کمپانیهای بیمه به قطب ثروت
✔️معصومینیا، مدیر گروه اقتصاد و بانکداری اسلامی دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با شبکه اجتهاد🔻
🔹خدمات شرکتهای بیمه با معیارهای اسلامی فاصله دارد و این نگاه که بیمه را مصداق یکی از عقود شرعی بدانیم، نگاه انفعالی است و باید مدلی را طراحی کنیم که بتواند ملاک و ضوابط اسلامی را رعایت کند و مبنای شرکتهای بیمه، تعادل و کمک جمعی به جامعه باشد و سود و ضرر برای همه باشد.
🔸مدل مطلوب اسلامی بیمه، منظور تکافل که اهل سنت به آن قائل هستند، نیست؛ بلکه باید مدلهایی طراحی شود که مبنای شرکتهای بیمه، تعادل و کمک جمعی به جامعه باشد و سود و ضرر برای همه باشد و بار از دوش یک نفر برداشته شود. اینگونه نباشد که حق بیمه جمع شود و کمپانیهای بیمه تبدیل به قطب ثروت شوند.
متن کامل گفتگوی #اختصاصی را بخوانید 👈 https://b2n.ir/634270
https://eitaa.com/ijtihad
💢مردم در جمهوری مؤمنین
✔️نگاهی به جایگاه و نقش مردم در نظام مردمسالاری اسلامی براساس اندیشه رهبر انقلاب🔻
🔹نقش و جایگاه مردم در نظام مردمسالاری اسلامی، موضوعی مهم و بنیادی در نظام اندیشهی سیاسی انقلاب اسلامی است. از جمله نکات و پرسشهای قابل تأمّل در این موضوع، این موارد است:
۱- منشأ، خاستگاه و مبنای پذیرفتن خواست و رضایت عامهی مردم در نظام مردمسالاری اسلامی چیست؟
۲- چرا در این نظام، به سازوکارهای ناظر به آراء عمومی مانند انتخابات توجه میشود؟ آیا این توجه، منبعث از پذیرفتن ــ به اصطلاحــ یک «بدِ ضروری» و «پذیرش یک اجبار سلبی» است یا بر اساس نوعی «نگاه ایجابی» به رأی مردم است؟
سعید اشیری در این یادداشت، به این دو پرسش براساس اندیشه و منظومهی فکری حضرت آیتالله خامنهای در ۱۲ بند پاسخ میدهد 👈 https://b2n.ir/429179
https://eitaa.com/ijtihad
💢اعتراض شدید آیات نوریهمدانی و علویگرگانی نسبت به طرح جدید بانکداری + پاسخ حجتالاسلام مصباحیمقدم
🔹آیتالله نوری همدانی: پول گرفتن برای تأخیر در ادای دین نوعی رباخواری است. متأسفانه روند بانکها اصلاح نشده و در بعضی از بانکها پولی که به عنوان قرض میدهند در ابتدا سودی بر میدارند که رباست و در ادامه تأخیر در ادای دین را به صورت روز شمار حساب میکنند و ربا چند برابر میشود، حال میخواهند این موضوع را رسمیت ببخشند. حوزه علمیه با این طرح مخالف است و نظر کسانی که این طرح را به مجلس بردهاند حجت نیست، این طرح ربا را رسمی میکند و حوزه در این زمینه ساکت نخواهد بود.
🔸آیتالله علوی گرگانی: این راه حلی که بانکها در پیش گرفتهاند و مشغول بنگاه داری شدند، مشکلات زیادی برای کشور و کارخانجات تولیدی ایجاد کرده است. الان یکی از مشکلات بحث رباست؛ تا مراجع میگویند ربا ایراد دارد، میگویند شورای فقهی اجازه داده، اما کدام فقیه؟ آیا فقیه این حرف را میزند که بگوید ربا ایرادی ندارد!.
پاسخ حجتالاسلام مصباحی مقدم را بخوانید👈 https://b2n.ir/358830
#اختصاصی
https://eitaa.com/ijtihad
💢بررسی نظام فقهی حاکم بر بضع زنان در فصلنامه «فقه و مبانی حقوق اسلامی»
✔️نخستین شماره از پنجاه و دومین دوره فصلنامه علمی پژوهشی «فقه و مبانی حقوق اسلامی» به صاحبامتیازی دانشگاه تهران و مدیرمسئولی احمد باقری منتشر شد.
📜عناوین مقالات این شماره بدین قرار است🔻
🔸نظام حاکم بر بضع و منافع جنسی زنان در فقه امامیه
🔸واکاوی مبانی فقهی اماره مجرمیت در جرم پولشویی
🔸میزان مهریه زوجه غیر مدخوله در وفات یکی از زوجین
🔸واکاوی و نقد راهکارهای رفع تعارض بین روایات در مبحث «صلاه الناسی فی النجس»
🔸ولایت حاکم برتزویج و طلاق صغیراز نظرامامیه و اهل سنت
🔸عدالت ترمیمی، بایستگی و ضرورت حاکمیت آن در حوزه خانواده با تکیه بر مبانی فقهی
🔸نقدی اصولی بر کنشی فقهی (حقوقی )
🔸تحلیل مبانی نظری رأی وحدت رویه شماره ٧٣٣ در خصوص ضمان درک
🔸تحلیل و بررسی مبانی مشروعیّت درمان اجباری معتادان
🔸عقل در مبانی تحلیل اقتصادی حقوق در مقایسه با حقوق اسلامی (با تکیه بر انگارههای علامه طباطبائی(ره))
🔸امکانسنجی اعراض از یاختههای جنسی و جنین و پیامدهای آن در فقه امامیه
🔸بررسی فقهی تأثیر حیثیت بر روند دادرسی کیفریِ مربوط به حق الناس
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مرجعیت و آینده نهاد دین در عراق
✔️شکسته شدن هژمونی مرجعیت در شرایط فقدان یک آلترناتیو نسبتا مقبول که بتواند بیت شیعی را دور خودش جمع کند، به طور طبیعی آینده جامعه شیعی و جایگاه فعلی آن در ساختار قدرت را تهدید میکند. در نتیجه حتی اگر کنشگری ساختهای غیراجتهادی همچون صدریها مخلصانه و صادقانه هم باشد از آنجا که خودشان امتداد اجتهادی ندارند و آلترناتیو اجتهادی هم به جای ساخت اجتهادی موجود در نجف وجود ندارد طبیعتا این رویه، خلأئی ایجاد خواهد کرد که به احتمال زیاد با رویکردهای لیبرال یا رویکردهای دینیِ غیراجتهادی پر خواهد شد. در نتیجه چنین فرایندی، بیت شیعی در ذیل تحزب و واگرایی شدید میان نخبگان سیاسی، دچار یک پسرفت و عقب رفت مجدد در تحولات سیاسی و اجتماعی عراق خواهد شد.
🔻سخنان هادی معصومی زارع، مدیر میز عراق و شامات اندیشکده مرصاد را در «شبکه اجتهاد» بخوانید👈 https://b2n.ir/189853
#اختصاصی
https://eitaa.com/ijtihad
💢«مبانی حدیث شناسی» به قلم سید محمدکاظم طباطبایی مکتوب شد
📔چاپ اول کتاب «مبانی حدیث شناسی» نوشته حجتالاسلام سید محمدکاظم طباطبایی، رئیس دانشکده علوم و معارف حدیث، در ۲۰۴ صفحه از سوی مؤسسه انتشاراتی دارالحدیث منتشر شد.
اطلاعات اثر 👈 https://b2n.ir/210443
#اختصاصی
https://eitaa.com/ijtihad
💢ضیائیفر: قانون اساسی کشورهای اسلامی برگرفته از جمهوری اسلامی نیست/ ورعی: باید برای اختلاف فتوا و قانون فکری شود
✔️در نشست «نقش و جایگاه فقه در قانون اساسی» مطرح شد🔻
🔹فقها و فقه نقش بسزایی در قانون اساسی بعد از انقلاب پیدا کردند که مصادیق آن بسیار است. فتوا نیز در قانون اساسی دیده شد و در راستای ضمانت اجرای آن، شورای نگهبان تشکیل شد. با این همه، هنوز ابهاماتی در مناسبات فتوا و حکم با قانون اساسی وجود دارد و بسیاری از اشکالات موجود به همین ابهامات بازمیگردد و رابطه بین فتوا و قانون روشن نیست.
🔸یکی از سؤالاتی که همچنان مطرح است مسئله اختلاف فتوا و تدوین قانون اساسی است؛ مثلاً در جایی که قانونی میخواهد تنظیم شود اختلاف فتوا وجود داشته باشد، سؤال این است که میشود طبق فتوای مشهور باشد یا باید طبق فتوای فقها شورای نگهبان باشد؟ در هر صورت فتوای معیار کدام است؟
قوانین کشورهایی که بعد از انقلاب اسلامی ایران دچار تحول و انقلاب شدهاند، مرتبط با قانون اساسی ایران نیست و از آن اقتباس نشده است.
🔹از ابتدا تا انتهای قانون اساسی قیودی از اسلام ذکر شده است و عمدتاً در فصل سوم که حقوق ملت است دیده میشود که این قیود نیاز به تفسیر دارد. در سالهای گذشته روند این تزاحمات اینطور بوده که تفسیر طیف اول هیچگاه غالب نبوده است و همیشه تفسیر طیف دوم و سوم که بهنوعی هزینهسازی برای ولیفقیه است، غلبه داشته و این نکته باعث شده که این تصور و توهم پدید آید که اسلام پاسخگوی نیاز جامعه نیست و باید بررسی شود که چرا مرجع رسمی قانونگذاری ما در تفسیر قیود قانونها به طیف اول مراجعه نمیکنند؟
گزارش اجتهاد از نشست نشست «نقش و جایگاه فقه در قانون اساسی» 👈 https://b2n.ir/424362
#اختصاصی
https://eitaa.com/ijtihad
💢نشست علمی «بررسی تفسیری و فقهی محاربه و افساد»
✔️نشست علمی «بررسی تفسیری و فقهی محاربه و افساد» در موسسه فهیم در قم برگزار خواهد شد.
🔹این نشست علمی روز شنبه ۲۳ آذرماه با حضور استادان، صاحبنظران و فضلا و طلاب برگزار میشود و حجتالاسلام والمسلمین کاظم قاضیزاده، رئیس مؤسسه فهیم به تبیین این مسئله میپردازد.
🔹این نشست از ساعت ۱۹ در موسسه فهیم، واقع در ابتدای خیابان ۲۰ متری گلستان، کوچه اول پلاک ۱۵ برگزار میشود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
دوفصلنامه «فقه و سیاست» دفتر تبلیغات اسلامی پروانه انتشار دریافت کرد 👈 https://b2n.ir/378646
https://eitaa.com/ijtihad