💢فقه نظام ساز از دیدگاه آیتالله خامنهای
✔️حجتالاسلام سیدمهدی موسوی:
🔹در نگاه رهبری فقه نظام ساز در واقع فرایندی تدریجی و تکاملی است که برایند هم افزایی همه علوم اسلامی است و به تعبیری نظام سازی کار ویژه همه ارکان و علوم و دانشهای حوزوی است، یعنی هر دانشی در حوزه است باید به نوعی یک پسوند نظام سازی را با خودش حمل کند که از مجموع تلاش و نظریه پردازی در حوزههای علوم عقلی و نقلی نظام سازی اتفاق بیافتد.
🔸در نگاه رهبری فقه در همه ادوار تاریخی دانش نظام ساز بوده است، یعنی هیچگاه فقه را از حوزه زندگی اجتماعی و نظم اجتماعی نمیتوانیم جدا کنیم. ایشان معتقدند اگر دانش فقه در یک روابط شبکه دانشی با بقیه علوم یک همگرایی و انسجامی را پیدا کند و دانش فقه ذیل توحید مطرح بشود و حقیقت توحید را آنگونه که است تبیین کنیم و نظام ارزشی برآمده از توحید و ابعاد اجتماعی توحید را به مثابه دکترین اجتماعی، به درستی تحلیل کردیم آن وقت فقه میتواند به رسالت اصلی خودش که نقش آفرینی در نظام سازی و تنظیم نظام زندگی اجتماعی و سیاسی است به درستی عمل کند اما اگر فقه از آن مبانی فکری و نظام ارزشی جدا شد و آن دکترین اجتماعی اسلام که قائمه حیات اجتماعی انسان است، لحاظ نشد و در فقاهت امتداد ندادیم، فقه نظام ساز نمیتواند تحقق پیدا کند.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/h46195
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 کرسی ترویجی «رویکردها و نوآوریهای فقهی؛ با تأکید بر اندیشه آیتالله خامنهای»
👤ارائه: حجتالاسلام رفیعپور و آقای آجرلو
👥ناقدین: دکتر فراهتی کاشانی و سرکار خانم دکتر هاشمی و پورعبدالله
⏰ زمان: دوشنبه 23خردادماه 1401، ساعت 10 تا 12
🖇 لینک وررود: https://b2n.ir/korsielmi
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست علمی «دستیابی به نظریه فقهی؛ با بهرهگیری از اصول حاکم بر فقه نظام ساز»
🎙ارائه: استاد حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین ملکزاده
🕰 زمان: دوشنبه 23خرداد 1401، ساعت 11-13
مکان: قم، موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(ع)
🖇لینک شرکت مجازی: https://join.skype.com/I7qOg2slYw3U
📺 پخش زنده و مستقیم با ترافیک رایگان: heyatonline.ir/irsi
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست حدیث پژوهی «منابع کهن حدیث شیعه؛ گونه شناسی و اعتبار سنجی»
🎙ارائه:حجتالاسلام والمسلمین سید محمدجواد سیدشبیری
📆 زمان: دوشنبه 23 خردادماه 1401، ساعت ۱۳:۳۰
🖇لینک حضور در نشست: https://rejal.lms2.hozehkh.com/ws/ccm0sz02r7c
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اجتهاد حاکم، راهکاری برای واکنش به جرایم جدید سایبری
✔️حجتالاسلام غلامرضا پیوندی:
🔹مجازاتی که فقه برای جرایم رایانهای در نظر میگیرد از آنجا که اصل و اساس جرم باتوجه به فضای حقیقی معلوم است، میتواند یا در بخش تعزیرات باشد یا در حیطه حدود. در حوزه فقه، چند بخش است که در آن جرمانگاری اِعمال مشخص میشود، یا به طور مشخص در شریعت آمده است که از اّن به حدود الهی یاد میشود؛ یا اینکه به حاکم و حکومت اسلامی واگذار شده که از آن به عنوان تعزیرات یاد میکنیم.
🔸در بحث نوع جرم و تشخیص آن فقه مقارنتی بین فضای مجازی و فضای حقیقی را در نظر میگیرد تا حدی و تعزیری بودن آن را در یابد. اگر از جرایم حدی بود که حد انجام میشود، اما اگر نبود، فقه در برابر این نوع جرایم پیشبینیای که انجام داده تعزیرات است؛ یعنی حاکم با توجه به شرایط و اوضاع و احوال مجازاتی را برای آن جرم (مشخصاً جرایم رایانهای) در نظر میگیرد، یعنی دست فقه در این باره خالی نیست؛ بلکه اجتهاد حاکم با توجه به عنصر زمان میتواند موضعگیری فقه را روشن سازد.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/h36190
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نظام مسائل و کاربردهای فناوری هوش مصنوعی در اجتهاد
✔️ امروزه با پیشرفتهای چشمگیر و روزافزون سطوح کاربردی فناوری «هوش مصنوعی»، سیستمهای مجهز این فناوری، عملکردی شبیه عملکرد ذهن انسان دارند که در آینده نزدیک، این قرابت عملکردی بیش از پیش خواهد بود.
اندیشمندان عرصه معارف اسلامی به دنبال راهکارهایی برای استفاده از قابلیتهای این فناوری در حل مسائل دینی هستند. مهم ترین سوالی که ممکن است به ذهن پژوهشگران این حوزه خطور کند این است که آیا با توجه به پیشرفتهای چشمگیر فناوریهای حوزه هوش مصنوعی در عصر کنونی، میتوان برای این فناوری، کارکردی شبیه کارکرد ذهن فقیه در جریان فرایند استنباط معارف و احکام دین تعریف کرد؟
آیا نتایج استنباط فناوری هوش مصنوعی، حجیت شرعی خواهد داشت؟ پیش از پاسخ به این سوال، پرسش مهم تر این است که اساساً مصادیق کاربردی استفاده از این فناوری در طول فرآیند اجتهاد کدام اند؟
👈 دریافت گزارش: https://b2n.ir/e57698
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢جامعه مدرسین باید ریشههای فقهی، روایی و تفسیری مواضع رهبری را کار کند
✔️استاد سیفی مازندرانی:
🔹خدا را شاهد میگیرم و اعتقاد راسخ به این موضوع دارم و از آن عدول نخواهم کرد که مبانی رهبر انقلاب براساس ارزشهای انقلاب است؛ اما با حکمت، درایت و تدبیر در منصه اجرا توأم است.
🔸ایشان براساس حکمت و حفظ ارزشهای انقلابی، حلم و بردباری و بدون تنش موضع میگیرند و در برابر هر رئیس جمهوری که بر سر کار آمده، با حکمت و تدبیر برخورد کرده است.
🔹رئیسجمهوری بوده است که تا رهبری، مطلب انقلابی را گوشزد میکردند، آن رئیس جمهور در برابر سخنان رهبری موضع میگرفت؛ اما مقام معظم رهبری ضمن حفظ ارزشهای انقلابی، بیان اعتراض، ایراد و اشکال و با کمال درایت و بردباری موضع میگرفتند تا تنشی در کشور ایجاد نشود و به تدریج و با آرامش، حکمت و دقت بسیار، ارزشهای انقلابی را در این نظام نهادینه و حفظ میکنند؛ البته که این مواضع رهبری، نیاز به مساعدت علمی و استدلالی حوزه انقلابی قم دارد.
🔸جامعه مدرسین انقلابی، جامعهای است که با انتشار مجله علمی فقهی، بازوی موضع گیریهای مقام معظم رهبری باشد و ریشه فقهی، تفسیری و روایی مواضع رهبری را باید در مجله علمی جامعه مدرسین یافت.
👈 اما حوزه علمیه نجف: https://b2n.ir/h26604
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚خلافت ولیفقیه، تحقق بخش امت واحده
✔️ترکیب سه موضوع کلیدی «مدلهای اِحیای خلافت در جهان اسلام»، «شیوههای تحقّق امّت واحده» و «نقش آفرینی نظریهٔ ولایت فقیه در برپایی امّتِ واحده»، شاکله کتاب جدید حجتالاسلام ذبیحالله نعیمیان را تشکیل داده است.
👈 معرفی کتاب: https://b2n.ir/h29297
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تمایز دیدگاه امام خمینی و محقق نائینی در مسئله اعتبارات عقلاء
✔️استاد احمد مبلغی:
🔹درباره نظرات مرحوم نائینی نقدهای زیادی مطرح شده است. طبیعی است بحث اصول بدون نقد نمیشود و ما در مدرسه اجتهاد نشستیم، نه مدرسه تعبد.
🔸نظریه امام در ارتباط با اعتبارات عقلا از اوجب واجبات است و حوزه باید آن را بشناسد. این اعتبارات پشت صحنه تفکر اصولی را تشکیل میدهد ولی بحث مستقلی درباره آن انجام نمیگیرد. از این جهت نظریه اعتبارات امام نیازمند پیگیری و دقت و بررسی است.
🔹امام اعتبارات عقلا را تا سر حد مصدر اصول ارتقا میدهد. در فقه اعتبارات عقلا جزء مصادر نیست و فقط کتاب و سنت و عقل و اجماع به عنوان مصدر شناخته میشود ولی امام سیاقی را ذکر کرده است که انگار در نظر ایشان اعتبارات عقلا جزء منابع اصول است. البته معنای این سخن، عدم نیاز به امضا و قبول شارع نیست. پس محور اول این است که امام اعتبارات عقلایی را در حد مصدر میداند.
🔸آیا مرحوم نائینی چنین برداشتی داشت؟ خیر. مرحوم نائینی همان تعاملی که با سیره عقلا در فقه دارد، در اصول هم دارد. یکی از نتایج منبعث از این نگاه مصدرگونه به سیره عقلا، ارجاع است. چون امام اعتبارات عقلا را منبع میبیند دلایل دیگر و حتی روایات را به سیره عقلا ارجاع میدهد یعنی رویکرد ارجاعی دارد. این در اصول نائینی مشاهده نمیشود.
👈 گزارش نشست «سنخشناسی نقدهای امام خمینی(ره) به محقق نائینی»: https://b2n.ir/h95913
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢برخی از نظرات رجالی امام خمینی(ره)
✔️استاد عندلیب همدانی:
🔹امام خمینی در کتاب «الطهاره»، دایره را برای فتوا دادن محدود به روایات کتب اربعه و امثال آن نمیکند، میگوید همین شهرت عظیمه کافی برای فتواست.
🔸امام نقدهایی به کتاب رجال کشفی وارد میکند و سپس سراغ ابن ابی عمیر میآید و میگوید نجاشی درباره او میگوید علمای ما به روایات ابن ابی عمیر اطمینان دارند چون کتابهای ایشان از بین رفته بود و از حافظه کمک میگرفت. امام خمینی میفرماید که صرف زیان کتب نمیتواند موجب عمل به مراسیل ابن ابی عمیر باشد باید دلیل دیگری باشد برای مراجعه به او. این هم دلالت میکند که مرسلات او مورد قبول است.
🔹در کتاب «بیع» در بحث ولایت فقیه، صریحا میفرماید: «مراسیل مرحوم صدوق که با «قال» شروع شده باشد نشان از اعتماد صدوق دارد و این برای ما کافی است». بنابراین مرسلات صدوق را قبول میکند درحالیکه میفرماید در مرسلات ابن ابی عمیر، «ان قلت» است.
🔸امام در کتاب البیع راجع به حدیث مجاری الامور، میفرماید: درست است که این حدیث در تحف العقول است و در اعتماد به این کتاب، بحثهایی است اما همینکه صاحب وسائل نسخهای دستش بوده و اعتماد به آن نسخه تحف العقول کرده و نقل کرده است، اینکه این کتاب وجود دارد، برای ما کافی است.
🔹این درحالی است که آیتالله بروجردی، به مناسبتی بحث تحف العقول را مطرح کرده و مولف آن را مجهول میداند یعنی برای ایشان ثابت نشده است که صاحب کتاب، حسن بن علی بن شعبه است با اینکه صاحب وسائل گفته است.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/u03995
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نسبت جمهوریت و اسلامیت در حکومت اسلامی؛ تحول و تطور در اندیشه امام خمینی
✔️حجتالاسلام کاظم قاضی زاده:
🔹اگر اسلامیت را طوری تفسیر کنیم که بر اساس آن، جمهوریت تحتالشعاع اسلامیت قرار گیرد این شیوه و نگاه موردنظر امام خمینی نمیباشد. اگرچه امام در آثار فقهی خود جایگاه مردم در حکومت اسلامی را مطرح نکردند بلکه به نصب عام حاکم اشاره نمودهاند. اما بهتدریج جایگاه مردم و رأی مردم در اندیشه امام پررنگ شد.
🔸دیدگاه حضرت امام اگرچه در کتب و آثار علمی که قبل از تشکیل نظام مطرح نمودهاند بر اساس نظریه نصب استوار است که همان دیدگاه سنتی در فقه شیعه است بحث جایگاه مردم طرح نشده است. ولی پس از تشکیل نظام جمهوری اسلامی از شیوه حکمرانی و رفتار سیاسی ایشان و هم جملات منقول از ایشان بیانگر این حقیقت است که ایشان به مشروعیت مردمی قائل هستند. امام حکم ولی منتخب مردم را نافذ میداند در نفوذ حکم ولایی انتخاب مردم را شرط میدانند. تولی امور مردم را منوط به آرای اکثریت مردم میدانند.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/n56737
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اگر عنصر حکومت و سیاست از دین جدا شود، ۷۰ درصد دین کنار گذاشته میشود
✔️حجتالاسلام سیدسجاد ایزدهی:
🔹احکام دین مملو از مباحث حوزه سیاست و حکومت است. برای مثال عنصر قضاوت که به اجماع فقها در شان فقیه است یک عنصر سیاسی است، چرا که قضاوت یعنی حق کسی را از کس دیگری ستاندن، فردی را در قبال ظلمی که کرده بازخواست کردن، به زندان انداختن، قصاص کردن و غیره. همه این امور اموری سیاسی هستند که جز با حکومت میسر نمیشوند.
🔸اگر عنصر حکومت و سیاست از دین جدا شود شاید چیزی حدود ۷۰ درصد دین کنار گذاشته میشود. طرح نشدن بخشی از دین به این معنا نیست که این ظرفیت وجود ندارد. در ادبیات فقهی اسلام علاوه بر ارتباط شخص با خدا، ارتباط شخص با خودش، با دیگران مملو از ادبیات سیاسی است. ابواب مختلفی مانند ولایت، جهاد، امر به معروف، نماز جمعه، حدود، دیات، قصاص، حبس، صلح و امثال اینها بسیار در فقه وجود دارد که اگر عنصر سیاست از آن گرفته شود دیگر وجود خارجی نخواهند داشت. حوزه عقاید و اخلاق نیز همینطور است و امکان تحقق آنها کاملا با حکومت و سیاست عجین شده است.
🔹 دوگانه دین و حکومت از دوران معاویه به وجود آمد. زمانی که معاویه قدرت را به دست گرفت گفت من متصدی امور دین نمیشوم و فقط به امور سیاست میپردازم و در کنار حاکمیت خود مفتیانی را در نظر گرفت که اداره امور دینی را به عهده بگیرند.
👈 گزارش نشست: https://b2n.ir/p95651
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢ماهیت و امکان فقه نظام ساز
✔️حجتالاسلام والمسلمین خالد غفوری با اشاره به کارکردهای فقه سنتی و فقه نظام ساز، گفت: در فقه سنتی، فقیه به دنبال کشف احکام فردی و پراکنده ولو در یک باب واحدی است اما در فقه نظام، فقیه به دنبال کشف شریعت و نگاه و حکم شارع نسبت به مسائل کلان و حل مسائل پیرامون آن است.
وی بیان داشت: آیا منابع شریعت نیاز یک فقیه که میخواهد یک نظام را کشف کند، میتواند تامین نماید؟ در حالی که همه میدانند این منابع بالاخره محدودیت دارد و جایی هم برای اجماع نیست که بشود در خصوص مسائل جدید از آن بهره مند شد. متون شرعی ما محدودیت دارند و اکثرا نیز درباره تعیین تکلیف احکام فردی و جزئی است و این سوالی که مطرح شد، سوال بسیار جدی است و چنانچه نتوان به این سوال پاسخ داد و نشود آن را حل کرد، فقه نظام در حد یک شعار خواهد بود.
👈 گزارش هشتمین پیش نشست همایش فقه نظام ساز: https://b2n.ir/z33745
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚پرداخت دیه از بیتالمال: مبانی قلمرو و دادرسی
📖کتاب «پرداخت دیه از بیتالمال: مبانی قلمرو و دادرسی» به همت دکتر حسینعلی بای از سوی گروه فقه و حقوق پژوهشکده نظامهای اسلامی و توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به زیور طبع آراسته و راهی بازار نشر شد.
✂️در نظام حقوقی اسلام هیچ خونی پایمال نمیشود و هیچ جنایتی بدون جبران باقی نمیماند. در مواردی که مرتکب جنایت توان مالی پرداخت دیه را نداشته باشد و یا مرتکب جنایت شناسایی نشود و یا پس از ارتکاب جنایت متواری شود، پرداخت دیه کشته شده بر عهده حکومت اسلامی خواهد بود.
✂️نگاهی به مقررات دیه و مسئولین متعددی که اسلام برای پرداخت دیه در چهارده قرن پیش پیش بینی کرده است، پیشگامی و جامع نگری نظام حقوقی اسلام را به رخ هر پژوهشگر و محقق منصفی میکشد. این اهتمام ویژه و نگاه خاص در لزوم جبران خسارتی که بر مجنیعلیه یا خانواده او وارد شده است، ناشی از جایگاه انسان و مقام رفیع او در این آیین نشات گرفته است.
👈 معرفی اثر: https://b2n.ir/u82389
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 نشست علمی «اصل عدم تقیه در روایات»
👤 ارائه: حجتالاسلام سید حسین منافی
👤 ناقد: حجتالاسلام محمد فائزی
📅 زمان: سهشنبه 24 خردادماه 14101، ساعت 12
🏢 مکان: قم، مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، طبقه دوم
🖇 لینک وبینار: www.markazfeqhi.com/live
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مواجهه فقهی با مسئله کنترل نسل
✔️حجتالاسلام محمدرضا ترابی شاهرودی
🔹بعضی از فقها در مسئله جمعیت، احکامی همانند جواز پیشگیری از انعقاد نطفه و شرایط آن و عدم جواز سقط جنین را مطرح کردهاند و به اصل و محتوای مسئله کنترل جمعیت و برنامههای تنظیم خانواده نپرداختهاند؛ گویی این برنامهها از اساس ارتباطی به دین ندارد مگر در این حد که آیا پیشگیری جایز است یا خیر. اما بعضی دیگر سعی کردهاند جمعیت را در ارتباط با مبانی اسلام و تعالی و قدرت اسلام مطالعه کنند و فرآیندی برای این سطح از تفقه بیان کردهاند.
🔸آیتالله مؤمن مطلوبیت به تکثیر نسل اصرار دارند و دلالت بر وجوب را از آنها برمیدارد و شواهد قطعیه را بر آن اقامه میکنند مثل بحث عزل منی که در روایات آمده است. ایشان سپس به بحث کنترل نسل پرداخته و این کار را در صورت سقط جنین یعنی بعد از انعقاد نطفه حرام دانسته و قبل از آن جایز دانستهاند و استفاده از وسائلی همچون وسایل جلوگیری یا اعمال جراحی را جایز دانستهاند.
🔹از لحاظ بُعد اجتماعی حاکم شرع میتواند در موارد مباحات که به اختیار مکلف واگذار شده مثل بحث جمعیت که وجوبی بر مکلفین ندارد بر اساس مصالح عمومی حیطه آن را ضیق کنند.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/n53476
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مسئله فقه، دانشی ناظر به تحقق
✍️حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین ملکزاده
🔻 دانش فقه، عمدتاً به نظام رفتاری میپردازد و از جنس دستورالعمل، برنامه کار و اقدام است. اساساً این دانش تدوین شده است تا در عالَم خارج، در فعل مکلفین و در زندگی بشر تحقق یابد؛ از همین رو بیهیچ دغدغه میتوان گفت فقه، دانشی ناظر به تحقق است. همین امر، یعنی ناظر به تحقق بودنِ فقه، میتواند ضامن تحقق عینی و عملی آن هم باشد. اگر فقیه در مقام اجتهاد و فقاهت با عنایت به این حقیقت و با لحاظ مقام امتثال و تحقق که پهنۀ واقعی حیات انسان است، به استنباط بپردازد طبعاً خروجی استنباط او دست کم در مواردی که میتواند شامل موارد مهم و سرنوشتسازی هم باشد، متفاوت خواهد بود.
برای زندگی انسان میتوان پنج سطح فردی، خانوادگی، اجتماعی، حکومتی و تمدنی در نظر گرفت. همچنان که گفته شد، فقه برای تحقق در خارج و زندگی انسان شکل گرفته و تدوین شده است اما اینکه فقه در چه سطحی از سطوح پنجگانۀ زندگی انسان تحقق پیدا کند، بیش از همه در گرو آن است که این فقه در مقام تحقیق و تدوین، برای کدامیک از این سطوح و با لحاظ کدام یک از آنها تدوین شده و کدام سطح از این سطوح را هدفگیری و هدفگذاری کرده است.
به طور مثال فقهی که برای تحقق در زندگی فردی و ناظر به آن تنظیم شده است در صورت موفقیت در مقام اجرا، فقط در زندگی فردی و شخصی انسانها خود را نشان میدهد و زندگی آنها را عمدتاً در همین سطح سامان و جهت میدهد. طبعاً انتظار از چنین فقهی برای تأثیرگذاری جدّی و اساسی در سطوح و لایههای دیگر در حیات بشر، انتظار به جایی نیست.
پس اگر مثلاً میخواهیم فقه در عرصه حکومت، حکومتداری و حکمرانی، تحقق و تجلی یابد و یک ساختار حکومتی مبتنی بر شریعت اسلامی شکل بگیرد، نخست باید فقهی مناسب و متناسب با این سطح از زندگی انسانها را سامان دهیم و عرضه نماییم. البته آشکار است که این سخن بدان معنا نمیباشد که به محض شکلدهیِ نظری به فقهی با رویکرد حکومتی و تدوین فقه تخصصی و مضافی همچون فقه الحکومه، کار تمام میشود و به پشت سر نهادن هیچ مرحله و برداشتن هیچ گام دیگری نیاز نیست ولی بدون شک، یکی از مهمترین گامها در مسیر تحقق فقه در عرصه حکومت، تدوین فقه ناظر به تحقق در این سطح و عرصه است. همین مطلب درباره تحقق فقه در دیگر سطوح و ساحات حیات بشر نیز صدق میکند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تغییر «شکلی» و «ماهوی» رسالهها ضروری است/ حکم را روی فضیلت و رذیلت ببریم
✔️حجتالاسلام محمد پروازی:
🔹بهبود رسالههای عملیه باید «شکلی» و «ماهوی» باشد. بهبود شکلی به ادبیات برمی گردد؛ ما باید مباحث فقهی را از دایرههای فقهی بیرون بیاوریم و به زبان روز هر قومی تبدیل کنیم و اصطلاحات گنگ و نا آشنای آن را حذف کنیم و با حفظ معنا و مفهوم، اصطلاحات جایگزین بسازیم و به قلم روان و شیوای مورد نیاز هر زبانی ارایه دهیم.
🔸بسیاری از مباحث غیرفقهی مانند کرامت انسان و عدم تبعیض در حقوق زن و مرد، اگر در رسالههای عملیه دیده شوند، نشان از تغییر نگاههاست و اگر این مباحث در رساله دیده نشود در فاز مباحث علمی باقی میماند.
🔹اگر امروز از هر فقیهی درباره استدلال و منطق این مساله که چرا ارث زن کمتر از یک مرد است؟ بپرسید، به دو نکته اشاره میکند: اول اینکه میگوید: خداوند دستور داده و دوم اینکه میگوید: در روایات آمده است. در این میان کسی که اهل بحث و علم است، پاسخ میدهد: چون مرد نان آور خانه هست، باید دو برابر ارث ببرد. امروز این پرسش مطرح است که اگر زن سرپرست خانواده بود، تکلیف چیست؟ شاهدیم که کسی به این پرسش پاسخی نمیدهد.
🔸باید حکم را روی فضیلت و رذیلت ببرید، چرا روی خلقت کرامت میبرید!
👈 چهار مرحله تحول در رسالههای عملیه: https://b2n.ir/q00860
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
اظهارنظر فقهی پیرامون طرح تجارت مرزنشینان.pdf
2.43M
🔖اظهارنظر فقهی – تخصصی پیرامون «طرح تجارت مرزنشینان»
✔️طرح تجارت مرزنشینان در راستای حل معضل کولبری تدوین و بر حل کوتاهمدت مشکل معیشتی کولبران از راه تجارت تمرکز نموده است. همچنین این طرح دولت را مکلف به انجام فعالیتهای بلندمدت و ریشهای برای حل این معضل کرده است. در کنار مزایای متعدد این طرح، نقایصی در مواد 1، 3، 5، 10، 13 و 14 به نظر میرسد.
ماده 1 با قاعده لاضرر و حفظ نظام در تعارض است و نیز به ظرفیت واردات مرزنشینان به عنوان مقدمه حفظ نظام توجه کافی نشده است. نکات مندرج درباره مواد 3 و 5 این نوشتار نیز در راستای تقویت منافع اقتصادی طرح در جهت رشد بنیه اقتصادی کشور میباشد. ذیل بند مربوط به مواد 10 و 14مطالبی جهت تأمین کامل نظر اسلام در تجارت و پیشگیری از لغویت قانون و بستن منافذ فساد و رانت ذکر شده است.
به منظور تأمین کامل اهداف قانونگذار و عبور از تحریمپذیری نفتی، ذیل بند مربوط به ماده 13، تاسیس پالایشگاههای مرزی در جنوب و شرق کشور و فروش فرآوردهها به مرزنشینان با هدف صادرات فرآوردهها پیشنهاد شده است.
مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔کرسی علمی پژوهشی: «تحلیل فقهی حقوقی ازدواج فرزند خوانده با سرپرست در بستر مذاق شارع و روح حاکم بر قوانین»
👤ارائه: دکتر اعظم خوش صورت موفق
👥ناقدان:
🎙استاد جواد حبیبی تبار (عضو هیئت علمی جامعه المصطفی)
🎙حجتالاسلام والمسلمین امیررضا دهقانی نیا (معاون قضایی رئیس کل دادگاه های عمومی و انقلاب تهران)
🎙حجتالاسلام والمسلمین مجید دهقان (عضو هیدت پژوهشکده زن و خانواده)
⏰ زمان: چهاشنبه 1401/03/25، ساعت 13:15 الی 14:45
🏢مکان: قم: دانشگاه ادیان و مذاهب، سالن امام موسی صدر
🔹دانشجویان برای شرکت در جلسه آنلاین از لینکhttp://el.urd.ac.ir/lms/index.php?option=com_bigbluebutton&view=meetingview&id=21
با رمز عبور : 22 وارد شوید.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔دومین پیش نشست همایش «الهیات خدمت» با موضوع «فقه امداد»
🎙سخنران: استاد احمد مبلغی
👤دبیر نشست: حجتالاسلام والمسلمین مهدی فیروزی
⏰ زمان: پنجشنبه 26 خرداد 1401، ساعت 18 الی 20
🖇لینک حضور در جلسه: dte.bz/scscenter
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔همایش ملی فقه نظام ساز (چیستی، ساختار و رویکردها)
🎙با حضور اساتید: میرباقری، اراکی، رشاد، مبلغی و ارسطا
✔️ همراه با:
📖 ارائه مقالات برگزیده
📚رونمایی از مجموعه آثار همایش
💰تقدیر از مقالات برتر
⏰ زمان:پنجشنبه 26 خرداد 1401، ساعت 8:30 الی 13
🏢 مکان: قم- میدان سعیدی، خیابان هفت تیر، کوچه 12، تقاطع اول، سمت چپ، موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام
📺 پخش زنده و مستقیم با ترافیک رایگان از تلویزیون اینترنتی موسسه امام رضا(ع): heyatonline.ir/irsi
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔فراخوان پذیرش دانشجو دانشگاه مذاهب اسلامی
🔹مهلت ثبت نام: تا 15 تیر 1401
🔸تاریخ آزمون: 10 شهریور 1401
📌جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به آدرس reg.mazaheb.ac.ir مراجعه نمایید.
☎️ شماره پاسخگویی: 66465252-021 داخلی: 464؛ از ساعت 8 تا 13
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔فراخوان تحصیل همزمان حوزه و دانشگاه در «دانشگاه علوم اسلامی رضوی»
✔️ در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در رشتههای «فقه و مبانی حقوق اسلامی»، «علوم قرآنی و حدیث»، «بانکداری اسلامی»، «فقه و حقوق وقف»، «حقوق بینالملل» و....
📌 علاقهمندان میتوانند در هشت رشته دوره کارشناسی و چهارده رشته در دوره کارشناسی ارشد و شش رشته دکتری از فرصت تحصیل رایگان در جوار حرم مطهر امام رضا علیه السلام بهره مند شوند.
👈 جهت کسب اطلاعات بیشتر نام خود را به سامانه *۳۰۰۰۲۴۹۸* ارسال فرمایند یا به سایت دانشگاه به آدرس https://astan.ir/wgDO26 مراجعه نمایند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔اولین دوره آموزش آنلاین امر به معروف و نهیازمنکر و حکمرانی اسلامی
🔰 مزایا:
🔹اعطای گواهی دوره از وزارت علوم
🔸ارائه منابع آموزشی وزشی و پژوهشی
🔹ارائه نظام مسائل امر به معرف و نهی از منکر
🔸اولویت شرکت در دوره تربیتمربی
🔹و جذب پژوهشگر
✔️ با تدریس اساتید متخصص
📆 تاریخ برگزاری ۱ لغایت ۳۱ مرداد ماه (دوره به صورت رایگان)
👈 جهت ثبتنام در این دوره به لینک https://formaloo.com/hokmrani1401 مراجعه نمایید.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢توصیه و هشدارهای مراجع تقلید و اعضای جامعه مدرسین به رئیس دستگاه قضاء
🔹نفوذ افراد نا اهل در بین دستگاهها از مشکلات موجود است، این موضوع از جمله مسائل پیچیدهای است که افراد نفوذی در دستگاهها دارند آن را انجام میدهند؛ مسائل پیچیده اقتصادی از جمله سرقتهای اقتصادی، رانت خواری، رشوه خواری که باید برای اینها تدبیر و فکر کرد. قبل از مسؤولیت شما در جرائد منتشر شد که فلان تشکیلات چند هزار خودرو به صورت غیرقانونی وارد کرده است. قطعا یک نفر به تنهایی نمیتواند این کار را بکند و قطعاً با نفوذ در دستگاههای دیگری دست به این کار زده است.
🔸اطاله دادرسی از مشکلات همیشگی است؛ برای کاهش هرچه بیشتر دوران دادرسی باید قوانین دست و پاگیر حذف شود؛ ممکن است بعد از اینکه حکم هم صادر شد باز هم در پیچ و خم قانون بیفتد و اعتراض کنند که قانون یا حکم ایراد داشته است.
🔹قاطعیت دستگاه قضا در کاهش مشکلات بسیار مؤثر است؛ اگر قوه قضاییه اقتدار داشته باشد بسیاری از مشکلات برطرف خواهد شد. متأسفانه در میان قضات هم افراد خاطی هست اینها را باید اصلاح کرد تا مشکل قاضی نداشته باشیم.
👈 این گزارش را بخوانید: https://b2n.ir/d71344
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢حکمرانی دانش برای جهتدهیِ تحقیقات اسلامی به سوی مسائل فضای مجازی
✔️حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین ملکزاده:
🔹مهمترین و مؤثرترین اقدام برای راهبری تحقیقات اسلامی و سوق دادن مجتهدان و اسلامشناسان تخصصی به سوی بررسی اسلامی و فِقاهیِ مسائل فضای مجازی، تبیین اهمیت و ضرورت پرداختن به این مسائل، البته ضمن توضیح اجمالی آنهاست.
🔸وقتی یک عالم و محقق اسلامی از جایگاه تعیینکننده و نقش حیرتآور هوش مصنوعی در حال و آینده زندگی بشر، به درستی اطلاع یابد و اهمیت این موضوع را به خوبی درک نماید، خود به خود و بنا بر وظیفه شرعی به سمت انجام تحقیقات اسلامی در این زمینه میرود و نیازمند هیچ محرّک دیگری اعمّ از پژوهانه! و امثال آن نیست.
🔹اگر بداند امسال چند ده زتابایت داده بر روی اینترنت بارگذاری شده است. آنگاه به او بگوییم که تنها فناوریای که توانایی مدیریت این حجم سرسامآور از داده را دارد فقط هوش مصنوعی است و تازه این، بخشی از کارایی و توانایی هوش مصنوعی میباشد، تا جایی که اگر بگوییم جهان آینده را، البته نه آینده دور بلکه آینده نزدیک را هوش مصنوعی اداره خواهد کرد و بالتبع، هر کشوری که در فناوری هوش مصنوعی پیشرفتهتر باشد، به یک ابرقدرت جهانی تبدیل خواهد شد، سخن مبالغهآمیزی نگفتهایم.
🔸وقتی مجتهد از این امور و از کاربردها و کارکردهای گسترده و شگفتآور هوش مصنوعی و نقش محوری آن آگاهی یابد، بیمعطلی، یکی از اولویتهای علمی و تحقیقیِ خویش را کار بر روی این مسأله از منظر اسلام در نظر میگیرد.
👈 متن کامل گفتگو: https://b2n.ir/h41661
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست تخصصی بررسی سیره حکمرانی رهبر معظم انقلاب
🎙با حضور استاد محسن اراکی و استاد عباس کعبی
⏰ زمان: شنبه ٢٨ خرداد، ساعت ١٨:٣٠
📌پخش زنده در هیئت آنلاین، ورود از سایت رسا؛ RASANEWS.IR
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست علمی «فتوای معیار در قانون گذاری»
👤ارائه: حجتالاسلام والمسلمین محمدجواد ارسطا
📆 زمان: یکشنبه 29 خرداد ماه، ساعت 19
🏢مکان: قم، صفائیه، انتهای کوچه 19 سمت راست، مدرسه فقهی امام محمد باقر علیه السلام
🖇 پخش آنلاین از طریق صفحه مدرسه فقهی در اینستاگرام
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 دورهآموزشی تک درس عدالت جنسیتی
👤مدرس: سرکار خانم دکتر علاسوند
🔻سرفصلها:
1. تبیین نظریه های مهم عدالت: واکاوی مفهومی و نظری، معیارهای برابری یا نابرابری
2. کاربست عدالت در تحلیل فمینیستی
3. تبیین جنسیت (Gender) و نسبت آن با معیارهای عدالت
4. معنای عدالت جنسیتی به مثابه نتیجه بحث
5. عدالت در متون اسلامی
6. عدالت میان زن و مرد و نظریه اسلامی: کاربست واژه عدالت در متون دینی شامل قرآن و حدیث
7. نسبت میان عدالت و احکام شرعی
📌شش جلسه بصورت حضوری و مجازی
📅 زمان برگزاری دوره 4 الی 9 تیر ماه 1401؛ ساعت 11-10
⏳ مهلت ثبت نام 22 خرداد الی اول تیر ماه 1401
👈ثبت نام: http://register.wrc.ir/view.php?id=47275
🆔 https://eitaa.com/ijtihad