فلسطین و حقوق بینالملل
(قسمت اول)
🔹یکی از موضوعات که درخصوص فلسطین حائز اهمیت است، نحوه تشکیل دولت یهودی در خاک فلسطین میباشد. در حقوق و علوم سیاسی، عناصر سازنده یک دولت شامل جمعیت دائمی، سرزمین و حکومت (قدرت ساختار و سازمانیافته) است. اسرائیل در زمان شکلگیری اصالتا از هیچکدام از این موضوعات بهرهمند نبود.
❎جمعیت این دولت، اتباع سایر کشورها بودند که بصورت هماهنگ به سمت فلسطین گسیل داده شده بودند.
❎سرزمین ادعایی اسرائیل نیز با توسل به نیروی نظامی و فارغ از اراده صاحبان اصلی آن، تصاحب شده بود. براساس قاعده مسلم حقوق بینالملل که از زمان #معاهده تحریم جنگ (معروف به پیمان پاریس 1928 یا پیمان بریان-گلوک) شکل گرفته است، توسل به زور از منظر حقوقی نامشروع تلقی میشود و درنتیجه درصورتی که دولتی با توسل به زور سرزمینی را تصاحب کند، این تصاحب، مالکیت و حاکمیتآفرین نمیباشد.
❎حکومت اولیه اسرائیل نیز حکومت قوامنیافتهای بود که تحت قیمومت انگلیس رشد و نمو پیدا کرد.
⬅️با توجه به جهات فوق، در کتابها و مقالات در مبحث «تأسیس کشورها» هنگامی که بحث به تأسیس اسرائیل میرسد، نویسندهها میکوشند تا با عبور عامدانه از شرایط فوق، تأسیس اسراییل را به رأی دولتها درسازمان ملل منصوب کنند؛ درحالیکه این رأی مجمع عمومی از منظر حقوق، عنصر سازنده یک کشور بهشمار نمیآید مگر برای اسرائیل!!
🔸یکی از مسائل عدالتخواهانه در عرصه حقوق بینالملل، دغدغههای حقوقی پیرامون مسأله فلسطین میباشد. برآنیم در هفته پیشرو تا #روز_قدس، مطالبی را درخصوص ابعاد حقوقی قضایای فلسطین ارائه کنیم انشالله
@intllaw
🌐 آنچه که در یک هفته اخیر در کانال حقوق بینالملل گذشت:
1⃣پرونده دیوان درخصوص شکایت ایران از آمریکا
https://eitaa.com/intllaw/441
2⃣پرونده دیوان درخصوص اسراییل
https://eitaa.com/intllaw/444
3⃣گزارش ستاد حقوق بشر درخصوص وضعیت حقوق بشر در کانادا و فرانسه
https://eitaa.com/intllaw/447
4⃣قضیه جزایر سهگانه (قسمت دوم)
https://eitaa.com/intllaw/451
5⃣روز بینالمللی آگاهی از مین
https://eitaa.com/intllaw/453
6⃣پرونده قطعنامه شورای حقوق بشر علیه ایران
https://eitaa.com/intllaw/455
7⃣دادگاه ویژه کوزوو و پرونده رییس جمهور سابق این کشور
https://eitaa.com/intllaw/458
#مرور_هفته
با ما از منظری متفاوت به مسائل بینالمللی بنگرید؛
@intllaw
💡حقوق بینالملل برای ملتها، قائل به حق تعیین سرنوشت است اما حق تجزیه طلبی را به رسمیت نمیشناسد.
دلیل اصلی این موضوع ناشی از آنست که اقتضای اصل ثبات مرزها و تمامیت ارضی دولتها که از اصول مسلم حقوق بینالملل به شمار میآید، اجازه چندپارگی یک کشور را نمیدهد و الا هیچ کشوری روی ثبات را نخواهد دید.
🗳حق بر تعیین سرنوشت، درصورت وجود حاکم خارجی (اشغال توسط بیگانگان یا استعمار) اجازه میدهد تا جنبشهای آزادیبخش به سلاح متوسل شوند اما در صورتی که حکومت، همملیت مردم باشد، حق بر تعیین سرنوشت به صورت «حق بر مشارکت» سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... ظهور و بروز حقوقی پیدا میکند.
⬅️ در هر حال حق تعیین سرنوشت، قابلیت استفاده برای آسیب زدن به یکپارچگی کشور و تمامیت ارضی را ندارد (مستند به تفسیر عام شماره ۲۳ کمیته حقوق بشر و تفسیر عام شماره ۲۳ کمیته محو تمامی اشکال تبعیض نژادی).
🔺از سال ۲۰۱۱ همزمان با اوجگیری بهار عربی یا اسلامی، غرب سیاسی، رویکرد جدیدی را پایهریزی کردند که گروههای معارض حکومت مرکزی، با وجود یکسانی در تابعیت و ملیت، بتوانند با توسل به حق تعیین سرنوشت، محملی حقوقی برای توسل به سلاح و ابزار جنگی پیدا کنند درحالیکه قاطبه دولتها این رویکرد را نپذیرفته و آمریکا و اروپا نیز این رویکرد را در مواردی که نفعشان اقتضا داشته، مطرح نکردهاند (همانند عدم حمایت از معترضان در بحرین، اسکاتلند، کاتالونیای اسپانیا و...).
#تصویر تجزیه طلبی در برخی شهرهای شمال غربی ایران
@intllaw
فلسطین و حقوق بینالملل
(قسمت دوم)
🔺عدم بهرسمیت شناسی دولت فلسطین در سازمان ملل متحد منجر به بروز مشکلات عدیده ای برای این دولت شده بود. از اینرو این دولت تلاش کرد تا بعنوان دولت ناظر اما غیرعضو در ملل متحد پذیرفته شود.
🔹پس از پذیرش دولت فلسطین (شورای ملی فلسطین) بعنوان دولت غیرعضو ناظر ملل متحد، این دولت توانست با سهولت بیشتری در معاهدات مختلف بهویژه معاهدات حقوق بشری و حقوق بشردوستانه (حقوق جنگ) و همچنین سازمانهای بینالمللی عضو شود.
🔸یکی از مهمترین معاهداتی که فلسطین از مزایای آن بهره برد، اساسنامه رم یا همان #معاهده موسس دیوان بینالملل کیفری است. بموجب اعلامیه پذیرش صلاحیت دیوان که توسط دولت فلسطین صادر شد، دیوان قدرت پیدا کرد که به قضیه فلسطین ورود پیدا کند.
🔻پس از این دادستان #دیوان_بینالمللی_کیفری در ۳ مارس ۲۰۲۱ دستور به آغاز تحقیقات درخصوص جنایات اسراییل را داد.
#روز_قدس
@intllaw
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#روز_ملی فناوری هستهای
🔸️به حق بهرهمندی از انرژی اتمی در هیچ رای قضایی بینالمللی تصریح نشده است. این حق مبتنی بر اصل لوتوس (مندرج در رای لوتوس دیوان بینالمللی دادگستری) میباشد. این اصل گویای آنست که هر دولت، دارای اراده آزاد برای انجام هر اقدامی است مگر آنکه بصورت ارادی یا ضمن معاهده، محدودیتی را بر خود بپذیرد.
🔸️هیچ قاعده عام، آمره یا مقرره معاهداتی وجود ندارد که استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی را ممنوع کند.
🔸️نظام حقوقی بهرهمندی صلحآمیز از انرژی اتمی مبتنی بر معاهده منع اشاعه سلاحهای اتمی یا همان انپیتی است.
🔸️ماده ۴ معاهده منع اشاعه میگوید: هیچ ماده این معاهده نباید بنحوی تفسیر شود که بر حق مسلم دولتهای عضو در برخورداری از انرژی هستهای مانع ایجاد کند.
🔸️حق بر برخورداری از انرژی هستهای شامل تمامی مراحل بهرهبرداری میگردد. محدودیت حقوق بینالملل بر این حق: «منع بکارگیری برای ارتکاب جنایت بینالمللی» و «جبران خسارات ناشی از فعالیتهای هستهای».
🔸️آغاز فعالیتهای ایران در حوزه اتمی به سال ۱۳۲۹ بازمیگردد.
🔸️وقوع انقلاب و جنگ تحمیلی، فعالیتهای هستهای را با وقفه روبرو ساخت.
🔸️از سال ۲۰۰۲ تاکنون، دولتهای غربی و شرقی به بهانههای متعدد همانند غیرصلحآمیز بودن، عدم اطلاع بهموقع، وجود انگیزههای جنگی، وجود آلودگیهای اتمی و... تلاش کردهاند تا مانع بهرهمندی ایران از این حق شوند.
برداشتی از #مقاله استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای از منظر حقوق بینالملل با تاکید بر حق غنیسازی ایران
دکتر #مجتبی_بابایی
#فیلم از شبکه اطلاعرسانی راهدانا
#حقوق_انرژی
@Intllaw
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فلسطین و حقوق بینالملل
(قسمت سوم)
🔺بیت المقدس براساس قطعنامه ۱۸۱ مصوب ۱۹۴۷ مجمع عمومی، شهر بینالمللی شناخته میشود. بعبارت روشنتر با تقسیم خاک فلسطین به دو بخش اسراییلی و فلسطینی، این قسمت به صورت مشترک باقی ماند.
🔹از ابتدای کار، اسراییل این تقسیم را نپذیرفت و بیت المقدس یا اورشلیم را پایتخت خود معرفی میکرد. با این وجود جامعه جهانی تسلط اسراییل بر بخش شرقی این شهر را وضعیت #اشغال توصیف میکنند.
🔸در آمریکا قانون ایجاد سفارت در بیت المقدس در سال ۱۹۹۵ به تصویب کنگره رسید اما کلینتون، بوش و اوباما اجرای آن را تعویق انداختند. تا اینکه در سال ۲۰۱۷ ترامپ تصمیم خود برای انتقال سفارت را اعلام کرد.
🔹این اقدام به معنای نادیده انگاشتن حق فلسطینیها بر این شهر بود. درحالیکه #قطعنامه ۲۴۲ شورای امنیت مصوب ۱۹۶۷ بر خروج اسراییل از منطقه فلسطینی تاکید کرده بود.
🔸#دیوان_بینالمللی_دادگستری نیز در نظر مشورتی درخصوص دیوار حایل متذکر شده بود که اسراییل ضمن برچیدن دیوار، مکلف است خسارات وارده به فلسطینیان ساکن قسمت شرقی بیتالمقدس را جبران کند و از دولتها خواسته بود این وضعیت غیرقانونی را برسمیت نشناسند.
🔻علاوه بر آمریکا برخی کشورها همانند گواتمالا و مجارستان نیز اقدام مشابهی را انجام دادند و سفارتخانههایشان را از تلآویو به بیتالمقدس منتقل کردند و از منظر حقوقی، «تعهد به عدم شناسایی وضعیت غیرقانونی» را نقض کردند.
#فیلم اعلام برسمیت شناسی بیتالمقدس بعنوان پایتخت اسراییل توسط ترامپ
#روز_قدس
@intllaw
🖌همواره موضوع زنان و دختران، بخشی از ایرادات حقوق بشری سازمانهای بینالمللی را تشکیل میدهد و این ایرادات نسبت به تمامی دولتها برای بهبود شرایط زندگی زنان گرفته میشود.
🔺در دهه اخیر، #شورای_حقوق_بشر و دیگر سازوکارهای حقوق بشری دولتی و غیردولتی بر موضوع زن و دختر ایرانی متمرکز شدهاند.
🔹سن ازدواج، سن پایین مسئولیت کیفری، لزوم اجازه همسر برای خروج از کشور، ازدواج اجباری دختران و کودک همسری، حضور زنان در ورزشگاه، مشکلات حضانت مادر بر فرزند و... از جمله مواردی است که تاکنون در گزارشهای حقوق بشری مورد اشاره قرار گرفتهاند.
🔸نظام قانونگذاری ایران تلاش کرده است مواردی را که قابل رفع است متکی بر ظرفیتهای فقهی، برطرف کند. تساوی دیه زن و مرد با استفاده از ظرفیت صندوق تامین خسارات بدنی و ارثبردن زنان از عرصه و اعیان، از جمله گامهای تقنینی_فقهی در جهت تامین بهتر حقوق زنان و دختران ایرانی بهشمار میآید.
🔻اخیرا کلیات لایحه ارتقای امنیت زنان در صحن مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و برای شور دوم و رفع برخی ایرادات به کمیسیونهای تخصصی ارسال شده است. این لایحه تلاش کرده برخی ایرادات حقوق بشری را مبتنی بر مبانی شرعی و حقوقی رفع کند؛ همانند مسأله اجازه شوهر برای خروج زوجه از کشور و مسأله کودکهمسری اجباری.
#اینفوگرافی
با ما از منظری متفاوت به مسائل بینالمللی بنگرید؛
@intllaw
گزیدهٔ ارتقای امنیت زنان.pdf
1.6M
اینفوگرافی لایحه ارتقای امنیت که توسط مجلس منتشر شده است.
#پیدیاف_فارسی
@intllaw
فلسطین و حقوق بینالملل
(قسمت چهارم)
🔺پیرو تجاوز اسراییل به غزه در سال 2008 و 2009 #شورای_حقوق_بشر اقدام به انتصاب کمیته حقیقتیاب ویژه درخصوص نقض حقوق بینالملل توسط اسراییل کرد.
🔺ریاست این کمیته به ریچارد گلدستون قاضی سابق دادگاه قانون اساسی آفریقای جنوبی و دادستان دیوان بینالمللی یوگسلاوی و رواندا سپرده شد.
🔻در گزارش کمیته حقیقتیاب که معروف به گزارش گلدستون است، به نقض #حقوق_بشر، #حقوق_بشردوستانه (حقوق جنگ)، حقوق بینالملل کیفری (جنایات بینالمللی) و #حق بر تعیین سرنوشت توسط اسراییل اشاره شده است.
🔻حمله عامدانه به غیرنظامیان، کاربرد سلاحهای ممنوعه، ایجاد شرایط #محاصره زمینی و دریایی و ممانعت از وصول کمکهای بشردوستانه، استفاده از سپر انسانی بخشهایی از جنایات اسراییل براساس گزارش گلدستون میباشد.
🔹هرچند که براثر فشار لابی صهیونیسم گلدستون مجبور به عقبنشینی از برخی مواضعش شد اما گزارش چهارصد صفحهای گلدستون که به تصویب مجمع عمومی ملل متحد نیز رسید، سرآغاز روند جدیدی درخصوص مطرح شدن ارتکاب جنایت جنگی و نسلزدایی در قضیه فلسطین شد.
#تصویر گلدستون در غزه
#روز_قدس
@intllaw
G0915866.pdf
3.55M
گزارش کامل گلدستون در خصوص نقض حقوق بینالملل توسط اسراییل
#پیدیاف_انگلیسی
@intllaw
10.21M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⏳پس از پایان جنگ جهانی دوم، دادگاه نظامی نورنبرگ برای رسیدگی به جنایات نازیها برگزار شد.
🔸این دادگاه، نخستین محکمه کیفری بینالمللی بود که بهموجب اساسنامهای بینالمللی (و نه قوانین داخلی) اقدام به صدور حکم میکرد.
🔹دادگاه نورنبرگ نقطه عطفی بود زیرا خط بطلانی بر مصونیت مطلق سران و مقامات کشید. اما با دو ایراد عمده روبرو بود:
1⃣صرفا به جنایات طرف شکستخورده رسیدگی میکرد؛ درحالیکه اقتضای عدالت حقوقی، رسیدگی به جنایات طرفین نزاع است.
2⃣زمان نگارش و تصویب اساسنامه دادگاه (قانون حاکم)، موخر بر جنایاتی بود که در این دادگاه رسیدگی میشد. از اینرو اصل منع عطف بماسبق نشدن قوانین کیفری را نقض میکرد.
🔸دور روز پیش، بنجامین فرنز آخرین دادستان دادگاه نورنبرگ درگذشت. وی دارای دکترای حقوق بینالملل از دانشگاه هاروارد بود. این قاضی یهودی با تابعیت رومانیایی-آمریکایی، در سن 27 سالگی در سمت دادستانی این دادگاه منصوب شد.
🔹از 22 نفر آلمانی محاکمه شده توسط فرنز، تمامی آنها مجرم شناخته شدند و 13 نفر نیز از او حکم اعدام گرفتند که در نهایت 4 نفر از آنها اعدام شدند.
#فیلم آخرین مصاحبه فرنز. وی خود را «دلشکسته» از تجاوز به اوکراین میداند و با اشاره به هولوکاست، خواستار توقف جنگ میشود. به ادعای او برخی مقامات سیاسی دیگر نیز برای حفظ تمدن، جنگ را متوقف کردهاند و جادارد روسیه نیز چنین کند.
پینوشت: سطح نقض حقوق بینالملل در اوکراین شباهت بسیاری به جنگهای ایالات متحده در عراق و افغانستان دارد اما رسانههای آمریکایی با رویکردی دوگانه، جنگ اکراین را بیسابقه برمیشمارند.
@intllaw