May 11
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع:🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_اول
💠من معتقدم که کشور ما با امکاناتی که داریم میتواند ۱۵۰ میلیون نفر جمعیت داشته باشد من معتقد به کثرت جمعیتم هر اقدام و تدبیری که میخواهد برای متوقف کردن رشد جمعیت انجام بگیرد بعد از ۱۵۰ میلیون انجام بگیرد.
مقام معظم رهبری در جمع مسئولان نظام ۱۶مرداد۱۳۹۰
📣شعار فرزند کمتر زندگی بهتر چه شد؟
بیش از دو دهه است که در همه جا به ما گفتهاند فرزند کمتر زندگی بهتر حالا چه شده که شعاری در جهت عکس آن میدهید و میگویید اشتباه کردهایم!بالاخره فرزند کمتر زندگی بهتر یا فرزند بیشتر زندگی بهتر؟
🔴لزوم یک تذکر قبل از پاسخ,
برای دانستن اینکه در آینده جامعه چه اتفاقی میافتد باید پای آمار را وسط کشید. بدون دقت کافی بر روی آمار، هشدارها بیمعناست.
سه مطلب را در ابتدا بررسی می کنیم:
اول: تاریخچه کنترل جمعیت در ایران
دوم:دلایل کنترل جمعیت در دهه ۶۰
سوم: در کجا اشتباه کردیم؟
بررسی مورد اول:
ابتدا نگاهی به تاریخچه کنترل جمعیت در برهه زمانی پس از انقلاب میاندازیم البته پیش از انقلاب هم تلاشهایی در این راستا انجام گرفت اما موفقیت آمیز نبود.
پس از انقلاب اسلامی رشد جمعیت شتاب گرفت چنانکه در بازه ۱۰ ساله ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۵ نرخ رشد سالیانه جمعیت به ۳.۹۱ درصد نرخ باروری کلی رسید که البته ورود مهاجرانی از همسایگان شرقی و غربی بخشی از این افزایش را توضیح میدهد. پس از سرشماری سال ۱۳۶۵ بود که کارشناسان جمعیت و بهداشت نسبت به انفجار جمعیت هشدار دادند و مسئولان کشور را برای پیگیری سیاست تهدید جمعیت قانع ساختند از این رو در سال ۱۳۶۸ در متن برنامه اول توسعه اقتصادی اجتماعی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به برنامه مهار جمعیت توجه شد و در برنامههای دوم و سوم توسعه نیز پررنگتر پیگیری شد.
بر اساس بند ج قانون برنامه اول توسعه اقتصادی اجتماعی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تصویب شده ۱۱ ۱۱ ۱۳۶۸ که به تصویر کلان برنامه میپردازد خطوط کلی سیاست تحدید موالید کشور به این شهر به تصویب رسید:
بر مبنای بررسیهای به عمل آمده اعمال سیاست تعدیل موالید از ۶.۴ مولود زنده به دنیا آمده در طی دوران بالقوه بارداری یک زن در سال ۱۳۶۵ به ۴ نوزاد در سال ۱۳۹۰ و کاهش نرخ رشد طبیعی جمعیت از ۳.۲ به ۲.۳ درصد در همین مدت با توجه به ساختمان فعلی بسیار جوان جمعیت و ویژگیهای زیستی و فرهنگی جامعه امکانپذیر خواهد بود از این رو کاهش باروری عمومی زنان تا حد ۴ نوزاد و نرخ رشد طبیعی ۲/۳ درصد در سال ۱۳۹۰ مهمترین هدفهای دراز مدت سیاست تحدید موالید کشور خواهد بود.
بررسی مورد دوم:
دکتر علیرضا مرندی وزیر بهداشت وقت بعنوان فعال ترین فرد در زمینه سیاست های تنظیم خانواده وکنترل جمعیت در مصاحبه ای به دلایل ضرورت کنترل جمعیت دردهه60 اشاره می کند:
الف) مرگ ومیر زیاد مادران ونوزادان
ب) کافی نبودن امکانات کشور برای جمعیت در حال افزایش
مرگ مادران بیش از ۲۵۵ در هزار تولد زنده و مرگ بچههای زیر ۵ سال هم ۱۷۳ در هزار بود که نسبت به آمار امروز ۲۱ تا ۲۲ یا ۱۸ در ۱۰۰ هزار است. آمار بالای مرگ و میر به جهت عدم وجود امکانات بهداشتی و نداشتن برنامه منظم در باروری مادران بود آموزش مادران از کارهای انجام شده در این زمان بود که به مادران گفته میشد فاصله میان بارداریها را طوری تنظیم کنید که بدنتان آمادگی پذیرش فرزند بعدی را داشته و به راحتی سقط نشود. امکانات آن روز کشور کفاف جمعیت را نمیداد از نظر آموزشی تغذیه اشتغال و در نهایت از نظر امنیتی دچار مشکل بودیم. در چنین شرایطی امام در واکنشی به دغدغههای دکتر مرندی این چنین میگویند :مطلب تنظیم خانواده آقای مرندی مطلب خیلی مهمی است و این مطلب بایستی در رسانهها و دانشگاهها مورد بحث قرار گیرد .(البته از آنچه حضرت امام فرمودند بر نمیآید که ایشان با اجرایی شدن این سیاست موافقت کرده باشند بلکه دستور دادند که درباره این طرح بحث شود)
بررسی مورد سوم:
با توجه به گفتههای آقای مرندی در شرایط خاصی مسئولان نظام با در نظر گرفتن برخی از مصالح عمومی کشور به این نتیجه رسیدند که باید سیاست محدود کردن فرزندآوری در کشور اجرایی شود.
⭕️اینکه آیا اصل این سیاست حتی با در نظر گرفتن همان مصالح مقطعی درست بود یا نه بماند؛ اما در این تردیدی نیست که مصالح مقطعی باید سیاست مقطعی داشته باشد ولی ما برای یک مصلحت مقطعی سیاستی بدون حد و مرز را اجرا کردیم که بدون تردید اشتباه بزرگی بود.
برای درک این اشتباه.....
🖊ادامه دارد.....
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع:🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_دوم
♻️ آیا اصل سیاست محدود کردن فرزندآوری در کشور با در نظر گرفتن مصالح مقطعی درست بود یا نه ؟
🔹 در این تردیدی نیست که مصالح مقطعی باید سیاست مقطعی داشته باشد ولی ما برای یک مصلحت مقطعی سیاستی بدون حد و مرز را اجرا کردیم که بدون تردید اشتباه بزرگی بود.
♦️برای درک این اشتباه خوب است نگاهی به برنامه اول توسعه بیندازیم که در آن برای اولین بار پس از انقلاب به صورت رسمی کنترل جمعیت به عنوان یک چشم انداز برای جامعه ما تبیین و هدف گذاری گردید.
در سال ۱۳۶۷ در بخش اول از بند ج عنوان برنامه اول توسعه خطوط کلی سیاست محدود کردن فرزندآوری در کشور اینگونه تبیین شده بود که نرخ باروری از ۶.۴ نوزاد به ازای هر زن در سن باروری به ۴ نوزاد در سال ۱۳۹۰ برسد. هدف در سال ۱۳۷۱ محقق شد یعنی هدفی که بنا بود ۲۳ سال بعد به دست آید ۴ ساله انجام شد ۸ سال بعد در سال ۱۳۹۰ به ۲.۱ فرزند رسیدیم.
2.1 فرزند را سطح جانشینی جمعیت میگویند. یعنی وقتی به ازای هر پدر و مادری دو فرزند وجود داشته باشد این دو فرزند جانشین پدر و مادر میشوند در نتیجه وقتی پدر و مادر از دنیا میروند هر کدام برای خود یک جانشین خواهد داشت آن یک دهم اضافه را هم برای مرگ و میرهای غیر طبیعی در نظر گرفتهاند. در این شرایط در طی دو نسل جمعیت تثبیت میشود. کاهش نرخ باروری در سال ۱۳۹۰ به ۱/۶ و نرخ رشد جمعیت هم به ۱.۲۹ درصد رسید. در سه دهه گذشته نرخ باروری کلی در جهان نزدیک به ۳۳ درصد و در جهان اسلام نزدیک به ۴۱ درصد کاهش داشته اما نرخ باروری کلی در ایران ۷۰ درصد کاهش یافته است.
♦️ما برای حل یک مشکل مقطعی برنامه مقطعی ریختیم .قدری در تبلیغاتمان زیاده روی کردیم.
♦️دلیل اجرای این سیاستها زشت و ناپسند بودن اصل زاد و ولد نبود. دلیل اصلی آن شرایط خاص جامعه بود.
♦️تبلیغات رسانهای و غیر رسانهای بچهدار شدن را تبدیل به یک ضد ارزش و فرزند کمتر داشتن را تبدیل به یک ارزش کرد.
♦️بزرگ بودن این اشتباه هم به جهت فرهنگ ساز بودن آن است.
🚨وقتی مسئلهای تبدیل به فرهنگ شد به راحتی قابل بازگرداندن نیست.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_سوم
⭕️ مگر شرایط امروز با دیروز تفاوت دارد؟
🔸 امروز هم چندان شرایط خوبی نداریم پس نباید تغییری در سیاستهای جمعیتی خودمان بدهیم.
🔻سه نکته:
1⃣.نگاه آینده نگرانه در مسئله جمعیت
2⃣.تفاوت جدی وضعیت امروز و دیروز
3⃣.انفجار سالمندی
🔹بررسی نکته اول: در بحث جمعیت باید یک نگاه آینده نگرانه داشت.آیندهای نه چندان دور.آیندهای که بسیاری از جوانان حتی میانسالان امروز ما آن را خواهند دید.نباید با نگاه به مشکلات امروز که در اثر کم شدن جمعیت به سراغمان خواهد آمد برای آینده تصمیم بگیریم.زیرا آینده را خراب خواهیم کرد.
🔹بررسی نکته دوم: درست است مردم با مشکلات اقتصادی زیادی روبرو هستند اما منصفانه نیست که ما به جهت وجود مشکلات اقتصادی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته هم وجود دارد به طور کلی پیشرفتهای چند دهه بعد از انقلاب را فراموش کنیم. ما در این سالها ثابت کردیم که میتوانیم کشورمان را بسازیم و در آینده هم چنین خواهد بود.
🔹بررسی نکته سوم: به کمک آمار نگاهی آینده پژوهانه خواهیم داشت تا از جهت ترکیب سنی بتوانیم تفاوت دیروز،امروز و فردای جامعه خود را درک کنیم. خطر انفجار سالمندی کمتر از انفجار جمعیت نیست.
🔸سالمندی جمعیت سه مرحله دارد: مرحله اول مرحله سالمند شدن است. مرحله دوم جامعه سالمند شده است. مرحله سوم فوق سالمندی یا انفجار سالمندی است که بیشتر از ۲۱ درصد از جمعیت در سن بالای ۶۰ سال قرار دارند. ایران ششمین کشور جهان است که به سوی سالمندی به سرعت پیش میرود.
🔸سازمان ملل بر اساس نتایج سرشماری کشورها هر ۴ سال یک بار تحولات جمعیتی کشورها را در افقهای زمانی ۵ ساله بررسی کرده و در سه سناریو حد پایین،حد متوسط و حد بالای رشد جمعیتی پیش بینی میکند.
♦️بر اساس سناریوی حد پایین جمعیت ایران از ۷۰۵ میلیون و ۱۵۰ هزار نفر در سال ۱۳۹۰ به ۸۷ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در سال ۱۴۲۰ خواهد رسید با این پیش بینی در ۲۸ سال آینده کشوری فوق سالمند خواهیم داشت.
♦️بر اساس سناریوی حد متوسط جمعیت ایران از ۷۵ میلیون و ۱۵۰ هزار نفر در سال ۱۳۹۰ به ۹۶ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در سال ۱۴۲۰ افزایش خواهد یافت. طبق این پیش بینی ما در ۲۸ سال آینده تنها ۴ دهم درصد با انفجار سالمندی مواجه خواهیم بود.
♦️بر اساس سناریوی حد بالای جمعیت ایران از ۷۵ میلیون و ۱۵۰ هزار نفر در سال ۱۳۹۰ به حدود ۱۰۶ میلیون نفر در سال ۱۴۲۰ افزایش خواهد یافت. طبق این پیش بینی از هر ۵.۳ نفر جمعیت یک نفر سالمند است.
♦️با نگاهی دوردستتر بر اساس سناریوی حد پایین سازمان ملل، جمعیت ایران در سال ۱۴۸۰ با کاهش چشمگیر به ۳۱ میلیون نفر خواهد رسید که ۴۷ درصد از این جمعیت سالمند خواهد بود.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_چهارم
#قسمت_اول
چرا باید از سالمندی جمعیت نگران باشیم؟
چه ایرادی دارد که جامعهای سالمند شود؟سالمند شدن جمعیت چه خطری برای یک جامعه تولید میکند؟
♻️کشور ما هنوز وارد مرحله سالمندی نشده است.از همین رو عواقب سالمندی برای بسیاری از مردم ملموس نیست.
💠پنج نتیجهای که سالمندی هر جامعه در پی خواهد داشت:
۱. هزینه نگهداری سالمندان
۲. کم شدن نیروی کار و در نتیجه کاهش تولید
۳. مهاجرت
۴. ضعیف شدن نیروی دفاعی کشور
۵. کاهش جمعیت جوان و نخبه کشور
🔎بررسی نتیجه اول(هزینه نگهداری سالمندان):
در جوامعی که خانوادهها به سمت تک فرزندی میروند خانه سالمندان یک ضرورت میشود.مسئولیت نگهداری والدین به دوش همین یک فرزند میافتد. پیشرفت جامعه متوقف خواهد شد.زیرا با وجود وقت زیادی که نگهداری از یک سالمند میگیرد،نسل بعدی از فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی محروم خواهند شد.در نتیجه دولت باید وارد عمل شده و سالمندان نگهداری کند.
🔸بطور مثال آمار کشور سوئد,
یکی از کشورهای پیشرفته اروپایی است که با مساحت ۴۴۹.۹۶۴ کیلومتر مربع سومین کشور بزرگ اروپا از نظر مساحت میباشد. حدود ۱۵ درصد سوئدیها را مهاجران تشکیل میدهند. رشد جمعیتی این کشور در حدود نیم درصد است که دو سوم آن مدیون ورود مهاجران است. وقتی جمعیت کار کم باشد باید زنان که مادران جامعه هستند مشغول کار می شوند.۷۹ درصد زنان در سوئد تمام وقت کار میکنند.حد متوسط زنان شاغل در اتحادیه اروپا ۵۶ درصد است. خود سوئدیها به این نتیجه رسیدند که باید به افزایش جمعیت فکر کنند آمار بالای جمعیت سالمند این کشور باعث شده کارشناسان جمعیت این کشور را نسبت به آینده نگران کننده بدانند.
🔸اگر نسبت هزینههای مراقبت از سالمندان سوئد را با بودجه کشور خودمان حساب کنیم باید بگوییم با بودجه ۷۲۷ هزار میلیارد تومانی سال ۹۲ حدود یک بیست و هفتم بودجه مملکت را باید صرف مراقبت از سالمندان کنیم. جمعیت سالمند ما در سال ۱۴۲۰ حدود ۲۰ میلیون نفر خواهد شد یعنی بیش از دو برابر کل جمعیت فعلی سوئد. در سال ۱۴۸۰ جمعیت ایران به ۳۱ میلیون نفر خواهد رسید که نزدیک به نیمی از آن سالمند خواهد بود. با آمار ارائه شده معلوم خواهد شد سالمندانی که آخرین سالهای عمر خود را باید در خانه سالمندان بگذرانند پدر و مادرهایی هستند که در دهه ۶۰ به بعد به دنیا آمده و پس از ازدواج هم بیش از یک یا دو فرزند نیاورده اند.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_چهارم
#قسمت_دوم
🔎بررسی نتیجه دوم (کم شدن نیروی کار و در نتیجه کاهش تولید):
نیروی کار در هر جامعهای طبق تعریف استاندارد بین المللی بین ۱۵ تا ۶۵ سال سن دارند. این افراد تولید ثروت کرده و افراد دیگر مصرف میکنند.در مرحله سالمندی متوسط سنی بالا میرود. در این صورت تناسبی بین تولید ثروت و مصرف آن نخواهد بود. نظام حکومتی است که پس از بازنشستگی باید به بازنشسته خدمات بدهد. در همه نظامهای اقتصادی هزینه این خدمات از ثروتی که نیروی کار تولید میکند به دست میآید.
🔸کشور ژاپن به عنوان کشوری سالمند میتواند عبرت خوبی برای ما باشد که بخش مهمی از درآمدهای خود را برای حمایت از سالمندان هزینه میکنند. ژاپن در سال ۲۰۱۲ میلادی نزدیک به ۲۹ درصد از بودجه ۱.۱۲ تریلیون دلاری خود را برای حمایت از سالمندان و مستمری بگیران هزینه کرد.
🔎بررسی نتیجه سوم(مهاجرت):
با فرض وجود توان تولید در جامعه نیروی کار کافی اگر نباشد،جمعیت مصرف کننده زیادتر از میزان تولید بوده و چارهای جز وارد کردن نیروی کار وجود ندارد.وقتی نیروی کار وارد جامعهای شد،فرهنگ خود را هم وارد میکند. به تجربه ثابت شده شهرهای مهاجرپذیر از مشکلات و ناهنجاریهای اخلاقی بیشتری نسبت به شهرهای بومی و اصیل رنج میبرند. در تعریف ما شهرهایی مهاجر پذیرند که از دیگر شهرهای کشور خودمان مهاجر میپذیرند.
🔸مثلاً به آمار طلاق در این شهرها در سال ۹۱ توجه کنید تهران ۳۷ .کرج ۲۸.۸. مشهد ۱۸. مفهوم این اعداد آن است که به ازای هر ۱۰۰ ازدواج این اندازه طلاق در این شهرها ثبت شده است. هر اندازه فرهنگ شهرهای ما با هم تفاوت داشته باشد شباهتهای زیادی نیز به یکدیگر دارند حالا شما جامعهای را تصور کنید که مهاجران آن از کشورهای دیگر هستند.به راحتی میتوان تصور کرد که اگر ما در دهههای آینده مجبور باشیم از کشورهای دیگر که حتی در همسایگی ما هستند نیروی کار وارد کنیم چه بلایی بر سر فرهنگ ما خواهد آمد.
🔎بررسی نتیجه چهارم(ضعیف شدن نیروی دفاعی کشور):
این یک گمان اشتباه است که با پیشرفتهایی که در عرصه جنگهای مدرن شکل گرفته برخی گمان کردهاند امروزه برای حفظ اقتدار دفاعی نیازی به جمعیت نیست.
🔸مثلاً اسرائیل با اینکه مدرنترین تسهیلات نظامی را در اختیار دارد به شدت با کنترل جمعیت مخالف بوده و در این رژیم هر عائله یهودی حداقل باید چهار فرزند داشته باشد. جالب اینکه در میان ۲۶ کشور منطقه چشم انداز از نظر نرخ باروری کل, رژیم اشغالگر قدس با نرخ ۲.۹۱ رتبه هفتم و ایران با نرخ ۱.۵۹ رتبه بیست و پنجم را دارد!!!
🔎بررسی نتیجه پنجم(کاهش جمعیت جوان و نخبه کشور):
هر اندازه جمعیت به سمت سالمندی پیش رود طبیعی است که از طبقه جوان نخبه هم کاسته میشود.درست است که دانشمندان سالمند از سرمایههای بیبدیل هر جامعهای محسوب میشوند،اما باید پذیرفت نخبگان جوان از بازوان اصلی این دانشمندان هستند. برخی از کشورهای پیشرفته که با کاهش جمعیت مواجه شدهاند با جذب جوانان نخبه از کشورهای دیگر این خلاء بزرگ را پر میکنند.
(متوسط سنی دانشمندان هستهای ما در مراکز مهم هستهای ۲۵ سال است).
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_پنجم
چرا کنترل جمعیت از سال ۷۱ متوقف نشد؟
🔶اگر ما در سال ۷۱ به نتیجهای که در برنامه اول توسعه پیش بینی کرده بودیم رسیدیم ،چرا باز هم مسئولان مردم را به داشتن فرزند کمتر توصیه کردند؟ چرادر رسانهها و حتی کتابهای درسی این مسئله را گنجاند؟
🔸برخی معتقدند به جهت نبود یک نهاد رصد کننده راهبردی جمعیت نظام از روند سریع کاهش جمعیت عقب ماند.
⭕️نکته: اشتباه بزرگ ما آن بود که برای حل یک مشکل مقطعی به گونهای تبلیغ کردیم که فرزند زیاد داشتن تبدیل به یک ضد ارزش شد.فرزند زیاد در این تبلیغات بیش از دو فرزند اعلام شد.واقعیتها نشان دهنده پیری جمعیت در آیندهای نه چندان دور است و سیلی از مشکلات که به سوی ما روان خواهد شد.
⭕️از گذشته باید عبرت گرفت.نباید در آن متوقف شد.
♻️شاید از دلایل اینکه مقام معظم رهبری به صراحت در جمع مردم خراسان شمالی از این اشتباه یاد میکنند این باشد که ما دیگر درباره این«چرا»حرف نزنیم اشتباه کردیم و تمام شد.
💠بیانات مقام معظم رهبری در جمع مردم استان خراسان شمالی ۱۳۹۱/۷/۱۹:
یکی از خطاهایی که خود ما کردیم _بنده خودم هم در این قطار سهیمم_ این مسئله تحدید نسل از اواسط دهه ۷۰ به این طرف باید متوقف میشد؛البته اولی که سیاست تحدید نسل اتخاذ شد ،خوب بود. لازم بود؛لیکن از اواسط دهه ۷۰ باید متوقف میشد. این را متوقف نکردیم این اشتباه بود. عرض کردم؛مسئولین کشور در این اشتباه سهیمند.خود بنده حقیر هم در این اشتباه سهیمم.این را خدای متعال و تاریخ باید بر ما ببخشد.نسل جوان را باید حفظ کرد.با این روند کنونی اگر ما پیش برویم_من چندی پیشم در ماه رمضان در سخنرانی گفتم_کشور پیر خواهد شد. خانوادهها،جوانها باید تولید مثل را زیاد کنند.نسل را افزایش دهند.این محدود کردن فرزندان در خانهها به این شکلی که امروز هست،خطاست.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_ششم
#قسمت_اول
آیا فکری برای اشتغال فرزندان آینده کردهاید؟
هنوز برای جوانان امروزمان نتوانستهایم موقعیت اشتغال فراهم کنیم پس چرا از ما میخواهید بچههای بیشتری بیاوریم؟
به بررسی هفت مطلب در این زمینه میپردازیم:
1⃣ نگاه آینده نگرانه به کار
2⃣ واقعیت مشکل بیکاری
3⃣ عدم استفاده صحیح از منابع و ظرفیتها
4⃣ رابطه جمعیت و اشتغال
5⃣ نقش اشتغال زنان در بیکاری
6⃣ مشکل بیکاری تنها برای ما نیست
7⃣رابطه بیکاری و فرزندآوری
♻️بررسی مطلب اول(نگاه آینده نگرانه به کار):
آینده پژوهی علمی است که از اصلیترین وظایف آن تحلیل آینده بر اساس وضع موجود می باشد.
با آینده پژوهی جمعیت ایران معلوم میشود در آیندهای نه چندان دور جمعیت ایران به سمت پیری خواهد رفت.
مشکلاتی را تولید میشود که به راحتی قابل جبران نیست.
همین نسلی که امروز فرزندان شما هستند و کسانی که به تازگی ازدواج کردهاند به این مشکل مبتلا خواهند شد. حل برخی از مشکلات را میشود به فردا واگذار کرد اما مشکل پیری جمعیت را نمیتوان.
مشکل پیری جمعیت که در آینده گریبان ما را خواهد گرفت تنها با افزایش جمعیت در امروز حل خواهد شد.
🤦♂آیا راه حل شما در آینده قرار دادن جایزه برای کشف اکسیر جوانی است؟
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_ششم
#قسمت_دوم
بررسی مطلب دوم(واقعیت مشکل بیکاری):
🔸با توجه به آمار رسمی تعداد بیکاران در ایران بین ۳ تا سه و نیم میلیون نفر است.
🔸وزارت کار اعلام کرده است در ۱۲ ماهه سال گذشته مجموعاً ۲ میلیون و ۹۴۴هزار و۱۴۳ نفر در کشور بیکار بودند که از این تعداد ۸۷۴ هزار و ۳۰۷ نفر زن و ۲ میلیون و ۶۹ هزار و ۸۳۶ نفر نیز مرد هستند. بر پایه آمار ارائه شده حدود ۳۰ درصد کل بیکاران و متقاضیان شغل کشور را زنان و ۷۰ درصد باقیمانده را نیز مردان تشکیل میدهند. (خبرگزاری مهر ۱۹ /۹ /۱۳۹۲)
🔸برخی معتقدند دستکاریهای آماری و اعمال سلیقهها این آمار را نشان میدهد وگرنه آمار حقیقی بیکاری بیش از این میزان است. ما نیز بدون بحثی این فرض را پذیرفته در نهایت بدبینی میگوییم ۵ میلیون بیکار داریم.
🔸در فاصله سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۷۹ جمعیت کار دو برابر رشد جمعیت شد. در سال ۱۳۷۵ جمعیت فعال در کشور ۵۶ درصد کل جمعیت را تشکیل میداد. این رقم در سال ۱۳۸۵ به بیش از ۶۹ درصد رسید. مشکل اشتغال در جامعه امروز قابل انکار نیست؛اما اگر همینطور پیش رویم در آیندهای نه چندان دور مشکل نیروی کار خواهیم داشت.
🔸تنها دلیل بالا بودن آمار بیکاری بالا بودن جمعیت نیست که با کم شدن جمعیت مشکل آن حل شود.
🔸در دهه ۶۰ رشد جمعیتی قابل توجه بوده اما به دلیل عدم استفاده از منابع عظیم کشور در ایجاد اشتغال و اندازه کافی ناتوان بودهایم.
🔸در حال حاضر یک اشتباه دیگر در حال انجام است و آن بیتوجهی به آمار بالای سالمندی در دهههای آینده است که به معنای کم شدن نیروی کار است.
🔸کاهش جمعیت کار از سال ۱۳۹۰ آغاز شده و در سالهای آینده به خوبی خود را نشان خواهد داد.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_ششم
#قسمت_سوم
بررسی مطلب سوم(عدم استفاده صحیح از منابع و ظرفیتها):
🔸 عدم مدیریت صحیح؛یکی از اصلیترین دلایل وجود بیکاری در جامعه ما با وجود منابع عظیم و جغرافیای منحصر به فرد است.
🔸 نشریه آمریکایی وال استریت در گزارشی به معرفی ۱۰ کشور اول ثروتمند دنیا در میزان ذخایر منابع طبیعی پرداخت و اعلام کرد ایران رتبه پنجم را در بین این کشورها دارد.
🔸 ایران با در اختیار داشتن منابع غنی نفت و گاز به ارزش اجمالی ۲۷ تریلیون دلار پس از کشورهای روسیه آمریکا عربستان سعودی و کانادا در رتبه پنجم جهان قرار دارد.
🔸 ایران برای یکی از کمربندهای کوه زایی جهان واقع شده که این موقعیت جغرافیایی موجب شده تا مواد معدنی ارزشمندی با ذخیره احتمالی ۵۴ میلیارد تن در ایران شکل بگیرد. اما سالیانه به طور میانگین ۱۳۰ تا ۱۵۰ میلیون تن مواد معدنی در کشور ما استخراج میشود که حداکثر معادل ۰/۲۷ درصد از کل ذخیره احتمالیست. این در حالی است که میزان بهرهبرداری از ذخایر معدنی در جهان حداقل یک درصد است یعنی در کشور ما حدود یک چهارم عرف جهانی استخراج مواد معدنی انجام میگیرد.
بررسی مطلب چهارم(رابطه جمعیت و اشتغال):
🔸 تنها دلیل رشد بیکاری جمعیت نیست. اتفاقاً رشد جمعیت در بالا رفتن میزان اشتغال میتواند موثر باشد.
🔸 با تولد هر انسان کارهایی نیز به دنیا میآید هر فردی که به دنیا میآید با نیازهایی که دارد تقاضا را در جامعه بالا میبرد. وقتی در جامعهای تقاضا بالا رود کارخانهها رونق گرفته و فرصت شغلی تولید میشود.
🔸 اقتصاددانان میگویند رشد اقتصادی و تغییر عوامل کمی اقتصاد که در راس آنها افزایش تولید ناخالص داخلی کشور است، با شدت جمعیت و اندازه ی آن از نظر کمی و کیفی مرتبط است.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_ششم
#قسمت_چهارم
بررسی مطلب پنجم( نقش اشتغال زنان در بی کاری):
توجه به چند واقعیت:
۱. زنان موقعیتهای شغلی زیادی را در جامعه دست گرفته اند.
۲. بسیاری از زنان شاغل برای زندگی بهتر کار میکنند؛نه برای زندگی حداقلی.
۳. بسیاری از زنان شغلهایی دارند که زنانه نیست.
۴. اولویت اشتغال با مردان است. (از نظر شرعی، قانونی و حتی عرفی این مردان هستند که عهدهدار مخارج خانواده میباشند)
۵. توجه به این مسئله که اگر زنان شغلهای غیر زنانه را کنار بگذارند چه اندازه شغل آزاد میشود؟
بررسی مطلب ششم(مشکل بی کاری تنها برای ما نیست):
🔸 یکی از ویژگیهای کشورهای در حال توسعه مواجه شدن با نرخ بی کاری بالا بوده و ایران هم از این قاعده مستثنی نیست.
🔹 طبق اعلام رسمی نرخ بی کاری در جامعه ما حدود ۱۲ درصد است. پس اوضاع ما تفاوت چندانی با کشورهای در حال توسعه ندارد.
🔸 مشکل بی کاری در کشور ما مقطعی بوده و در حال حاضر در نقطه اوج این مقطع میباشیم.
🔹 با عبور از این مرحله علاوه بر حل شدن مشکل بی کاری با مشکل کمبود نیروی کار مواجه خواهیم شد.
بررسی مطلب هفتم(رابطه بی کاری و فرزندآوری):
🔸 باید مشکل بیکاری را حل کرد؛اما نباید فکر کرد تنها با حل این مشکل مسئله جمعیت هم در جامعه حل خواهد شد.
🔹 اگر نرخ بیکاری در جامعه ما ۲۰ درصد هم باشد به این معناست که ۸۰ درصد دارای اشتغال هستند؛اما چرا بسیاری از این ۸۰ درصد به فرزندآوری بیشتر رغبت ندارند؟
♻️ آنچه باید تغییر کند سبک زندگی و نوع نگرش ما به زندگی است.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_هفتم
جمعیت زیاد، فضای آموزشی زیاد میخواهد:
⁉️ در دورهای با کمبود محیطهای آموزشی مواجه بودهایم تا جایی که برخی از مدارس چند شیفته بودند. امروز اگر مردم را به افزایش جمعیت تشویق کنیم، باز هم باید شاهد مدارس چند شیفته باشیم.
1⃣ : وضعیت امروز محیطهای آموزشی
🔻پس از انقلاب ۴۸۵ هزار کلاس درس در کشور احداث شده که از این تعداد ۲۰ درصد (معادل ۹۰ هزار کلاس درس) توسط نیکوکاران مدرسه ساز ساخته شده است. حدود دو و نیم میلیون دانش آموز در این فضاها مشغول به تحصیل شده اند.
🔸در گذشته تعداد قابل توجه مدارس کپری داشتیم که در حال حاضر متمایل به صفر شده است.
🔸 فارغ از خوب و بد بودن مدارس هوشمند در سال تحصیلی ۹۰_ ۹۱ تعداد مدارس هوشمند ما به حدود ۲۰ هزار مدرسه رسیده است و این یک پیشرفت خوبی است.
2⃣ : وضعیت آینده ما
اگر با همین نرخ رشد جمعیت پیش رویم بسیاری از مدارس ما در آینده با مشکل کمبود دانش آموز مواجه میشوند آمار کل دانشآموزان در سال ۹۲، ۱۲ میلیون و ۲۴۲ هزار نفر است. کل فضاهای آموزشی کشور نیز ۹۱۸۳۰ مرکز است که با توجه به آمار دانش آموزان و تعداد مدارس باید گفت به صورت متوسط در هر مدرسهای حدود ۱۳۳ دانش آموز در حال تحصیل هستند.
⭕️ با نگاه خوشبینانه اگر با همین نرخ رشد جمعیت پیش رویم طبق برآوردهای سازمان ثبت احوال از سال ۱۴۲۰ شمسی مواجه با کاهش جمعیت خواهیم شد.
🚨 آن وقت است که به جای اینکه مدارس را دوشیفته یا سه شیفته کنیم باید چند مدرسه را در یک مدرسه ادغام کنیم.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_هشتم
مشکلات اقتصادی و فرزندآوری
⁉️ با وجود همه استدلالهایی که میآورید، اگر مشکلات اقتصادی حل نشود، مردم به سمت فرزندآوری بیشتر نخواهند رفت.پس به جای این حرفها به فکر حل مشکلات اقتصادی باشید.
1⃣ : رابطه میان توان اقتصادی و فرزندآوری بیشتر
🔻 یکی از اصلیترین وظایف حکومت،رسیدگی به مشکلات معیشتی مردم است و باید مشکلات اقتصادی هرچه زودتر حل شود. اما از نظر جمعیت شناسان نه تنها ربطی میان توان مالی پایین و تعداد فرزندان پایین نیست؛ بلکه این نسبت برعکس هم هست.
🔸در میان تمام قاره ها،آفریقا که فقیرترین کشورها را دارد، بیشترین آمار زاد و ولد و اروپا هم کمترین را داراست.
🔸 اولین کشور ثروتمند جهان «موناکو»است که دومین کشور کوچک دنیا هم میباشد درآمد سرانه در این کشور ۱۸۳۱۵۰ دلار است؛اما نرخ رشد جمعیت آن ۰/۳۳ درصد است. حتی با نگاه کردن به اطرافمان این مسئله واضح است.
2⃣ : مقایسه امروز و دیروزمان
🔸امروزه توان اقتصادی خانوادهها بیشتر از خانوادههای دیروز است. سازمانهای بینالمللی نیز اینگونه قضاوت میکنند.با اندکی انصاف کافیست تا حکم کنیم به طور مثال توان اقتصادی خانوادههای دهه ۹۰ بیش از خانوادههای دهه ۶۰ می باشد با این وجود فرزندآوری در آن زمان بیشتر بوده است.
3⃣: تغییر سبک زندگی
🔸باید پذیرفت در کنار گرانی و تورم سبک زندگی ما عوض شده است قناعت در زندگی ما کم و توقعات بیش از اندازه نیاز است. برخی از چیزهایی که واقعاً از نیازهای اساسی یک زندگی نیست،وارد حلقههای نیاز شده است.
🔸در سبک زندگی مدرن مصرف بیشتر فارغ از اینکه نیاز واقعی ما هست یا نه نشانه خوشبختی است. در سبک زندگی مدرن هر اندازه هم که انسان ثروتمند شود تمایلش به فرزندآوری بیشتر نمیشود.
🔸سبک زندگی را باید عوض کرد.
4⃣ : ایمان به گزارههای اقتصادی دینی
🔸بین جلوگیری از فرزنددار شدن و کشتن فرزند(مخصوصا درصدر اسلام) تفاوت زیادی وجود دارد اما دلیل هر دو یکی است.
🔸خداوند در سوره انعام آیه ۱۵۱ میفرماید: و فرزندان خود را از بیم تنگدستی مکشید ما شما و آنان را روزی میرسانیم.
🔸اهل بیت علیهم السلام هم به صراحت درباره این دغدغه سخن گفتهاند. امام موسی کاظم علیه السلام در پاسخ نامه بکر بن صالح که ۵ سال از آمدن فرزند جلوگیری کرده بودند میفرمایند:به دنبال فرزند باش که خداوند عزوجل روزی فرزندان را میدهد.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_نهم
سنت های خدای مهربان و روزی انسان
⁉️ اقتصاد و خرج یک واقعیت غیر قابل انکار و فرار است. ایمان و اعتقاد پول انسان را که بیشتر نمیکند، نهایتش صبر انسان را زیاد میکند. همه ما هم که صبر ایوب نداریم! پس زنده باد شعار فرزند کمتر زندگی بهتر. یکی از دغدغههای اصلی بسیاری از مردم ما هم در بحث کنترل جمعیت دغدغههای اقتصادی است.آیا نوع نگاه انسان به زندگی میتواند به این دغدغه هم پاسخ دهد؟
پاسخ:
1⃣ : جهان را صاحبی باشد خدا نام
🔻 در نوع نگاه دین به زندگی خدا همه کاره است و تنها وظیفه انسان بندگی است. تامین رزق در نگاه دینی به عهده انسان نیست ما باید به دستور خدا عمل کرده و به دنبال کار برویم نباید تنبل باشیم در گوشهای بنشینیم تا خداوند رزق ما را برساند.
🔸 کلیدهای آسمان و زمین از آن اوست،برای هر کس که بخواهد روزی را گشاده یا تنگ میگرداند.او است که بر هر چیزی داناست.«شوری،آیه۱۲»
🔸 خداوند در این آیه چه اندازه زیبا به مسئله رزق اشاره میکند.اگر رزق ما از آسمان است که هست و اگر این آسمان کلیدی داشته باشد که دارد، کلید آن در دستان خداست و تنها هم در دستان او است؛نه کسی دیگر.
مشکل ما از وقتی شروع میشود که خودمان را همه کاره رزق میدانیم.قدیم،در فرهنگ ما«از تو حرکت از خدا برکت»پایه اقتصاد خانواده بود.ما خود را وسیله میدانستیم و رزق خود و فرزندانمان را در دست خدا میدیدیم.
2⃣ : نگاه مادی و معنوی به دنیا
🔸 طبق روایتی از امیرالمومنین علی ع :رزق برای کسی ضمانت شده است که به دنبال آن برود؛اما به دنبال رزق رفتن تنها به معنای پی جویی اسباب مادی آن نیست.در قرآن و روایات به شدت روی عوامل معنوی رزق تاکید شده است.کسی که به آن عوامل معنوی رزق توجه نداشته باشد،یا شناختش از دین ناقص است یا باید در ایمان خودش شک کند.
🔸 بدون نهادینه کردن تقوا جامعه اسلامی اگر هم روی رفاه اقتصادی را ببیند،باید در نعمتهایی که به سویش آمده شک کند.شاید خدای ناکرده مشمول سنت استدراج شده باشد.
🔸 و اگر مردم شهرها ایمان آورده و به تقوا گراییده بودند قطعاً برکاتی از آسمان و زمین برایشان میگشودیم ولی تکذیب کردند.پس به (کیفر)دستاوردشان(گریبان)آنان را گرفتیم.«اعراف،۹۶»
🔸 و اگر آنان به تورات و انجیل و آنچه از جانب پروردگارشان به سویشان نازل شده است عمل میکردند قطعاً از بالای سرشان و زیر پایشان برخوردار میشدند.از میان آنان گروهی میان رو هستند و بسیاری از ایشان بد رفتار میکنند.«مائده۶۶»
این سنت تنها برای ما نیست،سنت جاری خدا در تمام زمانها بوده است؛سنتی که هیچگاه تغییر و تبدیلی در آن نیست.
🔸 این آیات به سنتهای اجتماعی نظر دارد.یعنی اگر یک جامعه راه تقوا را در پیش گیردخدا برکات را از آسمان و زمین در جامعه جاری میکند.اما اینگونه نیست که اگر در جامعهای تقوا نهادینه نشد،و برخی از افراد آن جامعه تقوا را رعایت کردند،خدا درِ رزق را به روی آن افراد باز نکند.
همانطور که تقوا عامل جلب روزی است گناه رزق را کم می کند. همچنین پایمال کردن حقوق دیگران برکت را از زندگی انسان بیرون میکند.
♻️همه افراد جامعه باید در جهت منافع اقتصادی جامعه تلاش کنند.اما نباید فراموش کرد که این تلاش تنها با برنامهریزیهای مادی امکانپذیر نیست.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_دهم
پاسخهای عقلی و علمی ؛ نه قرآنی و حدیثی!
⁉️ در این شرایط اگر بچه آوردم به مدرسه بگویم که من به شما تقوا میدهم؟به صاحبخانه تقوا بدهم؟خواستم پوشک بگیرم بگویم تقوا میدهم؟این تقوا برای مدینه فاضله است که تقوا داشته باشی و بقیه هم درکت بکنند. بحث تقوا سر جای خودش و روزی دهنده هم خداست؛اما بچه که به دنیا آمد نمیشود رهایش کرد تا خدا روزیاش را بدهد. پس مسئولیت پدر و مادر چه میشود؟ تنها نمیشود از طریق دین جلو رفت. این حرفها داستان است الان شرایط تغییر کرده است. بهتر است جواب منتقدین را عقلی و علمی بدهید نه با خواندن آیات و روایات.
🔻🔻پاسخ:
1⃣ : معنای عقلی و علمی حرف زدن
🔸 آیات قرآن سخن خداوندی است که خالق عقل است. آیا حرفی عاقلانهتر از حرف خدا و اهل بیت علیهم السلام هست؟حتماً باید بگوییم فردریک و ویلیام چه گفتند تا عاقلانه شود؟در زیارت جامعه کبیره از اهل بیت به عنوان«خزان العلم»یاد نمیکنیم؟
🔸 پیشوای عقل و علم امام باقر علیه السلام فرمود:به شرق و غرب عالم بروید،نمیتوانید علمی صحیح پیدا کنید؛مگر آنچه از نزد ما خارج شده است.
🔸 مگر علمی که شما میگویید چیزی جز شناخت قانونهایی است که در این عالم وجود دارد؟برای علمی زندگی کردن راهی جز پناه گرفتن در سایه وحی وجود ندارد.
🔸 شما میگویید برای یک آدم عاقل خوب نیست که تنها از راه دین جلو برود.ما هم میگوییم عاقل هر اندازه که عقلش بیشتر میشود،تکیهاش به دین بیشتر میشود.
🔸 عقل و دین در دو جزیره جدا از هم زندگی نمیکنند نباید میان عقل و دین فاصله انداخت. نشانه عقل مداری،دینداری است.
🔸 معدن علم و پیشوای عقل امام صادق علیه السلام فرمود:کسی که عاقل است دیندار است و کسی که دین دارد،وارد بهشت خواهد شد.
🔸 دین برنامه زندگی است.یکی از دلایل اصلی دور بودن علوم غربی از دین فاصلهای است که علم غربی با واقعیتهای حاکم بر عالم هستی دارد.غیب در علم مادیگرای غربی جایی ندارد.
2⃣ : مدینه فاضله
🔸 یعنی ما دین و قرآن را در پستوی خانهها بگذاریم و خدا حافظ؟
🔸 دین برای عمل کردن است نه برای شنیدن و قربان صدقه رفتن در هیچ روایت و آیهای نیامده که واقعیات دینی به درد زمانی میخورد که مدینه فاضله بنیان نهاده شود. در زمان رسول خدا ص هم مدینه فاضله بود؟حضرت به اباذر فرمود: اگر آسمانها و زمین بر بنده تنگ بگیرد,سپس تقوای الهی پیشه کند,خداوند از میان زمین و آسمانها راه گشایش و خروجی را قرار میدهد.
3⃣ : تقوا
🔸تقوا موجب گشایش در زندگی است.به دنبال کار نرفتن و تلاش نکردن یکی از مصادیق بیتقوایی است.نباید فکر کنیم جز آنچه با حسابهای مادی از تلاشمان به دست میآوریم دیگر چیزی نصیبمان نمیشود.
4⃣ : این داستان است
🔸 داستانها گاهی افسانه و گاهی واقعیتند.اینها اگر داستان هم باشد،داستانی دنبالهدار و واقعی است.واقعیتر از آنچه خدا و اهل بیت میگویند سراغ ندارم.قصهگوی این داستان خود خداست.
5⃣ : مسئولیت پدر و مادر
🔸 شما وظیفه خود را انجام دهید. خدا هم وظیفهاش را میداند.
6⃣ : تغییر شرایط
🔸 ما سختیها را انکار نمیکنیم. شرایط تغییر کرده؛اما یقین داریم که رفاه نسبی و ظاهری در زندگی مردم بیشتر شده است.ما این شرایط را تغییر دادهایم.خودمان عوض شدهایم.توقعاتمان زیاد شده,سبک زندگیمان عوض شده,قناعتها کم, اینها را نمیشود انکار کرد.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_یازدهم
⁉️بروید در میان مردم و واقع بینانه حرف بزنید.
آیا مردم در رفاهند یا نه؟ما برای تفریح به دنیا نیامدهایم؟مگر قرار است من به دنیا بیایم و بروم کار کنم و با بدبختی زندگی کنم و آخرش هم بمیرم؟تعداد جوانانی که ازدواج نکردهاند را ببینید و جوانانی هم که ازدواج کرده و در خرج خانوادهشان ماندهاند!؟وضعیت مستاجرها را ببینید.
🔻🔻پاسخ:
1⃣ : من هم در میان شما هستم.
طعم فقر و نداری را با تمام وجودم چشیدهام. مدتهاست در مشاوره ها با مردم،با درون زندگیها آشنا هستم.
2⃣ : باز هم نوع نگاه ما به زندگی.
نوع نگاه ما در زندگی در برداشتمان از واژههای کلیدی و احساسی که نسبت به آن واژهها داریم بسیار موثر است. نوع نگاه به زندگیست که معلوم میکند خوشبختید یا نه؟
اگر بخواهم درباره بدبخت بودن و خوشبخت بودن قضاوت کنم،از شما میپرسم که شما این اندازه که از خدا عمر گرفتهاید،چقدرش را بنده بودهاید؟به همان میزان هم خوشبخت هستید و وقتی در این حالت هم از دنیا رفتید باید خدا را شکر کنید که خوشبخت ازدنیا رفتهاید.
💎 و هر کس خدا و پیامبرش را فرمان برد،قطعاً به رستگاری بزرگی نائل آمده است.«سوره احزاب،آیه۷۱»
💎 علی علیه السلام فرمودند: کسی خوشبخت نمیشود؛مگر با طاعت خداوند سبحان و کسی هم بدبخت نمیشود؛مگر با معصیت الهی.«غرر الحکم ص۱۸۳»
شما اگر در حال کار باشید و از دنیا بروید،در حال طاعت خداوند از دنیا رفتهاید. مشکل ما آن است که امروزه به خاطر غلبه سبک زندگی مادیگرای غربی،حاشیهها در زندگیمان متن و متنها حاشیه شده است.
هدف آفرینش تفریح نیست، بندگیست.تفریح را هم باید برای افزایش توانایی و کمک به بندگی انجام داد.
🔸در مورد تفریح دو روزه دنیا نمیپرسند که چرا تفریح نرفت؟اما اگر بندگی نکرد او را مؤاخذه میکنند. ما دنیا را جدی گرفتهایم در حالی که خدا آن را بازیچه میداند. تفریح اصلی مومن در قیامت است. مقصود ما از این حرفها نفی تفریح نیست. اما اگر کسی به جهت شرایط سخت زندگی نتوانست تفریح کند،بدبخت نیست.
3⃣ : وای از ناشکری!
در جامعه ما کم نیستند مردمی که مشکلات پیچیده زندگیشان ریشه در ناشکری دارد.
💎 و نیز یاد کنید زمانی را که پروردگارتان اعلام کرد اگر سپاسگزاری کنید قطعاً نعمت خود را بر شما میافزایم و اگر ناسپاسی کنید بیتردید عذابم سخت است.«سوره ابراهیم،آیه۷»
4⃣ : کمی هم به فکر یکدیگر باشیم.
ما در جامعه اسلامی زندگی میکنیم،باید به داد خودمان برسیم. صاحبخانههایی که اگربه کرایههایشان اضافه نکنند هیچ اتفاق خاصی در زندگیشان نمیافتد.کمی از خرجهای غیر ضروری را کم کنیم و قناعت ورزیم به خاطر برادر و خواهر دینیمان. به شکرانه اینکه مستاجر نیستیم،به جای افزودن کرایهها از کرایهها کم کنیم.
🔸مسئولان باید به فکر فقرای جامعه باشند.
🔸البته حتی در دوره حکومت اسلامی هم مردم وظیفه ای در برابر فقرا دارند.
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_دوازدهم
⁉️ گویا کسانی که تردید دارند در اینکه خداوند بر اثر تقوا روزی را از جایی که گمان نمیکنیم میرساند، درست معنای تقوا را متوجه نشدهاند.
تقوا را فقط در دزدی نکردن و مرتکب فحشا نشدن و اینجور چیزها میدانند؛
اما دامنه تقوا خیلی وسیعتر از این حرفاست.
بهتر است درباره مصادیق تقوا بیشتر صحبت کنیم.
🔻🔻 مصادیق تقوا:
🔸 برخی از ما وقتی چند گناهِ خیلی بارز را انجام ندادیم ، منتظر میمانیم که درهای آسمان باز شده و برکت روی سرمان ببارد.
💎 حضرت علی علیه السلام در روایتی کوتاه برخی از صفات متقین را برمیشمارد که میتواند ملاک خوبی برای داشتن تقوا یا نداشتن آن باشد:
«برای اهل تقوا نشانههایی است که با آن شناخته میشوند: صداقت در گفتار،امانت داری ،وفای به عهد،کم کردن از فخر و بخل،صله ی رحم،مهربانی با ضعیفان، اختلاط اندک با زنان، احسان کردن بیدریغ، خوش اخلاقی ، بردباری زیاد و پیروی از علمی که او را به خداوند عزوجل نزدیک میکند»
💎 برخی از مصادیق بیتقوایی که سبب تنگی روزی میشود در زندگی ما تبدیل به عادت شده؛مانند بد اخلاقی که حضرت علی علیه السلام فرمود: «هر که اخلاقش بد باشد روزیاش تنگ میشود.عیون الحکم والمواعظ ص۴۳۱»
💎 و یا دروغ گفتن هم برای برخی از ما عادت شده؛حضرت علی علیه السلام در این مورد فرمودند: «عادت به دروغ موجب فقر است.الخصال،ج۲،ص۵۰۵»
💎 و غیبت؛همان گناهی که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود از زنا بدتر است.علل الشرایع،ج۲ص۵۵۷.
🔸 تقوا مراتبی دارد.
قرآن در جایی تقوای ایدهآل را مطرح کرده و میگوید:
«ای کسانی که ایمان آوردهاید! آنگونه که حق تقوا و پرهیزگاری است،[از مخالفت فرمان]خدا بپرهیزید.سوره آل عمران،آیه۱۰۲»
🔸 بسیاری از مشکلات زندگی ما ریشه در کوتاهی در کارهایی دارد که میدانیم باید انجام دهیم، میتوانیم انجام دهیم اما انجام نمیدهیم.
🔸 ممکن است انسانی تقوا داشته باشد؛اما خدای مهربان فقر را برای او بهتر از ثروت بداند.
خدای عزیز مربی و هدایتگر ماست. اوست که میداند راه رسیدن هر انسانی به سوی هدف آفرینش چیست. در کنار سنت تقوا نباید از سنت امتحانهای الهی غافل شد.
🔸 قرآن میگوید تقوا پیشه کنید تا خدا از جایی که گمان نمیکنید شما را روزی دهد.
🔹به دلیل ترس از مسائل مالی از امر فرزندآوری فاصله نگیرید...
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_سیزدهم
🖋قسمت اول
⁉️ وقتی فقر از یک در بیاید، ایمان از در دیگر خارج میشود.پس این حرفها دیگر چه معنی دارد؟
بچههای فقیر در معرض بیایمانی و انحراف هستند این را روایات میگویند.
چرا وقتی یک خانواده از نظر اقتصادی نمیتواند یک بچه را هم اداره کند،به فکر دومی باشد؟
🔸 یک تذکر مقدماتی؛
هیچ اندیشمندی معتقد نیست که جامعه را باید در حالت فقر نگه داشت. اعتقاد به اینکه اگر فقر از دری بیاید،ایمان از در دیگر بیرون میرود،وقتی در کنار این اعتقاد قرار میگیرد که فرزند بیشتر آوردن مساوی با فقر است،نتیجهاش فرزندآوری کمتر میشود.
ما میخواهیم به این شبهه پاسخ بدهیم.
⭕️ رابطه فقر و ایمان
هیچ یک از علما معتقد نبوده و نیست که میان فقر و ایمان رابطه عکس وجود دارد؛یعنی اگر فقر آمد ایمان از در دیگر خارج میشود. این عقیده را روایات و همچنین تجربههای تاریخی و تجربههای شخصی خودمان هم رد میکند.
🔸 بیشتر کسانی که در کنار انبیا قرار داشته و از اولین کسانی بودند که به آنها ایمان میآوردند فقرا بودند. یکی از بهانههایی که اغنیا برای ایمان نیاوردند میتراشیدند همین بود که به انبیا میگفتند در اطراف شما انسانهای فقیر وجود دارد. مثلاً اصحاب صفه که در اوج فقر بودند از بهترین و عاشقترین یاران رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بودند.
در زمانه خود ما نیز کم نیستند کسانی که در اوج فقرند و در قله ایمان.
💎 [این غنایم نخست]اختصاص به بینوایان مهاجری دارد که از دیارشان و اموالشان رانده شدند:خواستار فضل خدا و خشنودی [او]میباشند و خدا و پیامبرش را یاری میکنند اینان همان مردم درست کردارند.(سوره حشر.آیه۸)
💎 حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم فرمود:
خوشا به حال مستمندانی که صبر میکنند آنها کسانی هستند که ملکوت آسمانها و زمین را میبینند. (کافی ج۲,ص۲۶۳)
🔸 نه تنها فقرا طبقه بیایمانی نبودهاند؛ بلکه بسیاری از آنان از گروه مقربان الهی بوده و هستند.
🔸 روایات زیادی داریم که برخی فقر و مذمت کرده و برخی هم فقر و ستوده و برخی هم نه به صورت مطلق جانب فقر و نه به صورت مطلق جانب ثروت را گرفته است.
🔸 دین، فقر را برای جامعه اسلامی امر مطلوبی نمیداند اما نتیجه فقر همیشه بیایمانی نیست.
🔸 در روایاتی بیان شده که فقر زمینه از بین رفتن ایمان را فراهم میکند؛نه اینکه حتماً ایمان را از بین میبرد. کسی که در شرایط تنگنای اقتصادی نسبت به خدا سوءظن پیدا کرده و تدبیر و حکمت الهی را به جهت فقر خود زیر سوال ببرد، آرام آرام ایمانش کمرنگ میشود. اما در این جهت تفاوت چندانی میان فقر و غنا نیست. غنا هم زمینه از بین رفتن ایمان را فراهم میکند.
💎 آری هر آینه آدمی سرکشی میکند و از حد میگذرد از آن رو که خود را بینیاز و توانگر بیند. (سوره علق آیه ۶ و ۷)
ادامه دارد.....
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع :🌱ایران جوان بمان🌱
#جلسه_چهاردهم
🖋قسمت دوم
⭕️ فقر مالی،فقر دینی،فقر اخلاقی
🔸 مرحوم راغب اصفهانی لغت شناس قرآنی معروف،چهار استعمال برای فقر آورده است:
1⃣ : فقر به معنای نیاز ذاتی انسانها؛حالتی که همه انسانها دارند و خداوند هم به آن اشاره میکند:يا أَيُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ إِلَى اللَّهِ .
2⃣ : فقر به معنای تهی دستی که معنای معمول فقر در میان ما همین است.
3⃣ : فقر به معنای فقر نفس که حرص و سیری ناپذیر بودن نفس انسان است.روایتی:كَادَ الْفَقْرُ أَنْ يَكُونَ كُفْراً.
4⃣ : فقر به معنای نیازمندی انسان به خدا که در دعای رسول خدا ص آمده است: خداوندا! مرا با نیازمندی به درگاهت بینیاز گردان و با[احساس] بینیازی به خودت مرا فقیر نگردان.
🔸 در برخی روایات به صراحت مقصود از مذمت فقر، فقر در دین بیان شده است.
🌼از امام حسن علیه السلام درباره فقرسوال شدکه فرمودند: آزمندی و حرص نفس نسبت به هر چیزی.(بحارالانوار،ج۷۵،ص۱۰۳)
🌼حضرت هادی علیه السلام فرمود:
فقر، سیریناپذیری نفس و نومیدی شدید است.(بحارالانوار،ج۷۵،ص۱۰۹)
🌼رسول خدا ص در سفارشی به امیرالمومنان علی ع فرمودند:
فقر،مرگی بس بزرگ است.
عرض شد: فقر درهم و دینار؟
فرمودند فقر دینی. (بحارالانوار،ج۷۴،ص۶۳)
#ایران_جوان_بمان
#محسن_عباسی_ولدی
@iran_javaan