🔻دکتر مصدق: قرارداد ۱۹۳۳ با زور و فشار به ما تحمیل شد
🔻سخنرانی دکتر محمد مصدق در شورای امنیت سازمان ملل (بخش دوم)
(به نقل از روزنامه اطلاعات؛ اول و دوم آبانماه ۱۳۳۰)
ما حاضر نیستیم که راجع به اعتبار قرارداد به اصطلاح ۱۹۳۳ در اینجا مذاکره کنیم. سر گلادوین جِب [نماینده انگلستان] از این فرصت استفاده کرده و قرارداد مزبور را معتبر جلوه میکند، در حالی که این کار بسیار غلط و اشتباه است. این قرارداد با زور و فشار به ما تحمیل شده و ما برای آن اعتباری قائل نیستیم. نماینده انگلیس سعی میکند اظهارات مرا ضد و نقیض جلوه دهد. وی حاضر نیست در اینجا صریحاً بگوید که انگلستان یک دولت دیکتاتوری به کشور ما تحمیل کرده بود. شرکت سابق نفت در واقع در جامعه ملل[=نیای سازمان ملل] بر ما پیروز آمد و موفق شد مدت قرارداد را تمدید کرده و زنجیرهایی را که دارسی به دست و پای ما انداخته بود، محکمتر سازد
نماینده انگلیس میگوید که اقدامات ما [=دولت ایران] جنونآمیز است و ملت ما نیز گول خوردهاند. وی سپس ما را عجول و هوسران خوانده و میگوید که وضع را غیرقابل تحمل کردهایم. او دستگاه قانونگزاری ما را دو به هم زن معرفی کرده و ما را سرسخت میخواند و مدعی است که برای ما [=دولت انگلستان] راهی نمانده جز اینکه اولتیماتوم صادر کنیم. آقای جِب مدعی است که ما [=دولت ایران] هیچگونه درد و ناله نداریم و فقط مایل هستیم که به شرکت نفت و به دولت انگلیس تهمت وارد کنیم. او ما را مزخرف و نمکنشناس[!] خطاب میکند. اقدامات ما را افراطی و توأم با استثمار جلوه میدهد و مدعی است که ما [=دولت ایران] برای اینکه خود را از غضب مردم نجات دهیم احساسات آنها را علیه خارجیها برمیانگیزیم
#نهضت_ملی_شدن_صنعت_نفت
#انگلیس
📌 متن کامل در آدرس زیر:
https://psri.ir/?id=ewfeg0fm
🆔 @iran_psri
۵ فروردین
🔻دامنزدن به تنشهای قومی بخشی از «استراتژی پیرامونی اسرائیل»
از آغاز تأسیس دولت صهیونیستی در سرزمین فلسطین، سیاست برقراری ارتباط با اقلیتهای قومی و نژادی و نفوذ در درون آنها، بخشی از برنامه سران و رهبران اسرائیل را در خاورمیانه عربی تا شمال آفریقا تشکیل میداد. تحریک اقوام و طوایف گوناگون جزئی از توطئه نزاع قومی در جهان اسلام بود که در چارچوب استراتژی پیرامونی اسرائیل قرار داشت. در کتاب ارتباط خطرناک، در ارزیابی اهداف اسرائیل از نفوذ در میان اقوام و گروههای مختلف و دامن زدن به اختلافات و درگیریهای قومی در کشورهای اسلامی آمده است:«بخش عمده افراد قبیله ایدی امین[دیکتاتور اسبق اوگاندا] موسوم به کاکوا در کنار مرزهای جنوبی سودان سکنا داشتند. از اواخر دهه ۱۹۶۰ یک جنبش جداییطلب به نام «آنیانیا» در این منطقه به تحریک اسرائیلیها با دولت عرب و مسلمان مستقر در خارطوم میجنگید. به گفته منابع اسرائیلی، این جریان با هماهنگی سازمان سیا انجام میشد. همانند مورد کُردهای عراق، این نیز یک کاربرد تاکتیکی از استراتژی پیرامونی اسرائیل بود که بر اساس آن کشورهای عرب تضعیف میشدند و ثبات خود را از دست میدادند.
📚 منبع: استراتژی پیرامونی اسرائیل؛ محمدتقی تقیپور؛ مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی؛ ص ۳۴۳
#اسرائیل
#رژیم_صهیونیستی
#قوم_گرایی
👇👇
https://psri.ir/?id=ah7t2qd7
🆔 @iran_psri
۵ فروردین
#سند_تاریخی
🔻انتقاد روحانیون از برنامههای رادیو تلویزیون در رمضان سال ۱۳۵۳
🔹تاریخ سند: ۱۸ مهرماه ۱۳۵۳
در این سند به انتقادهای عدهای از علما و روحانیون (از جمله مرحوم شیخ احمد کافی و آیتالله ناصر مکارم شیرازی) درباره ویژهبرنامههای رادیو و تلویزیون در ماه رمضان، اشاره میکند. جالب آنکه دیدگاه کارشناس ساواک انتقادهای مطرح شده را بجا میداند و نقش مخرب شخصی به نام «دانشی» را که به عنوان تهیهکننده برنامههای مذهبی در آن زمان فعالیت داشته در ایجاد نارضایتی از طریق تولید برنامههای مبتذل در ماه مبارک رمضان افشاء میکند.
👇👇
https://psri.ir/?id=i9khhmh5
🆔 @iran_psri
۹ فروردین
#سند_تاریخی
🔻معاشرت والاحضرت با رقاصهها در ماه رمضان
🔹تاریخ سند: ۲۷ فروردینماه ۱۳۳۷
محرمانه
گزارش اطلاعات داخلی
موضوع: دربار شاهنشاهی
یکی از مسافرین تازه وارد از کشور عراق از قول البرزی کارمند کنسولگری ایران در بصره اظهار داشته والاحضرت شاهپور حمیدرضا که برای گذراندن تعطیلات نوروز به آبادان رفته بودند به اتفاق چند نفر از همراهان با هواپیما به قصد عزیمت به کشور عراق از آبادان پرواز و ناچاراً در فرودگاه بصره فرود میآیند... و بلافاصله پس از ورود به شهر از کنسولگری آدرس کابارهها و محل دانسینگ و بارها را گرفته و به راهنمایی کنسولگری در ایام ماه مبارک رمضان چند شبی را در محلهای مذکور میگذرانند. گوینده افزوده عمل والاحضرت شاهپور حمیدرضا و همراهان ایشان بالاخص صرف مشروبات الکلی و معاشرت با رقاصهها در ماه مبارک رمضان اثر بسیار نامطلوبی بین ساکنین مطلع بصره به جای گذارده و حتی کارمندان کنسولگری سخت از این اقدامات معظمله شرمنده و ناراحت شده و در بصره نیز موضوع به طرز موهنی شایع گردیده است.
#خاندان_پهلوی
👇👇
https://psri.ir/?id=s6qwgbiy
🆔 @iran_psri
۹ فروردین
🔻اهدای نشان درجه ۱ همایون به یک صهیونیست!
🔻کیسینجر: از زمانی که از مقام وزارت خارجه آمریکا کنار رفتهام، این اولینبار است که مور لطف قرار میگیرم!
🔹روزنامه اطلاعات؛ ۲۴ اردیبهشتماه ۱۳۵۶:
«به فرمان شاهنشاه آریامهر یک قطعه نشان درجه ۱ همایون و یک قطعه نشان درجه ۳ هفت پیکر طی مراسمی به وسیله آقای اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر در آمریکا به هنری کیسینجر وزیر خارجه سابق آمریکا و همسر ایشان اعطاء شد...هنری کیسینجر وزیر خارجه اسبق آمریکا ضمن سپاسگزاری از مراحم شاهنشاه آریامهر گفت از زمانی که از مقام وزارت خارجه آمریکا کنار رفتهام، این نخستینبار است که مور لطف قرار گرفتهام.»
****
🕹هنری کیسینجر یک پناهنده یهودی بود که در سال ۱۹۳۸ با خانواده خود از آلمان نازی به آمریکا گریخت و در سال ۱۹۴۳ تابعیت این کشور را کسب کرد. او بین سالهای ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۷ در دولتهای «ریچارد نیکسون» و «جرالد فورد» حضور داشت. در دوران جنگ ویتنام، کیسینجر با بیرحمی، بمباران بیش از حد مردم کامبوج را اینگونه توجیه میکند: «ما ترجیح میدهیم در اثبات مرد عمل بودنِ خود، افراط کنیم.» او همچون دیگر صهیونیستها، عاشق نسلکشی و قتلعام بود. کیسینجر در جنگ ۱۹۷۳ اعراب و اسرائیل، رژیم صهیونیستی را تا بن دندان مسلح کرد تا از پیروزی اعراب جلوگیری کند. هنری کیسینجر حتی در مورد جنگ روسیه و اوکراین هم به محافل قدرت در آمریکا مشورت میداد.
👇👇
https://psri.ir/?id=hz5cdza8
🆔 @iran_psri
۹ فروردین
#سند_تاریخی
🔻دستور رضاشاه برای بازداشت آیتالله بروجردی
🔹تاریخ سند: ۱۷ آذرماه ۱۳۰۶
تلگراف
حکومت جلیله کرمانشاه
تعقیب نمره ۷۰۸ به مأمورینی که روانه سرحد مینمایید دستور بدهید شیخ احمد شاهرودی و حاجی آقا حسین بروجردی را در سرحد متوقف کرده، مقصود و موضوع مسافرت آنها را به ایران سؤال نموده، نوشتجاتی را که همراه دارند ملاحظه و نتیجه تحقیقات و مضمون نوشتجات آنها را مأمورین جنابعالی اطلاع بدهند و فوراً تلگراف فرمایید تا تکلیف خود آنها معین و دستور مجدد داده شود.
****
🕹مرحوم آیتالله حاج شیخعلی صافی گلپایگانی با نقل خاطرهای از آیتالله بروجردی میگوید:«من در یک ملاقاتی که ایشان با شاه (محمدرضا پهلوی) داشت، وقتی دیدم خیلی عادی، مثل برخورد با سایر مردم، با او رفتار کرد، بعد به ایشان عرض کردم: این برخورد شما، ارادت ما را به شما بیشتر کرد، فرمودند: من با پدرش که قدرتمندتر از این بود و آن وقتها من هم این قدرت را نداشتم، همینطور برخورد میکردم... در توضیح فرمود: من از سفر حج که برمیگشتم برای زیارت به عتبات رفتم. آیات نجف، جمع شدند و به من فرمودند: اوضاع در ایران چگونه است؟ آیا میشود علیه رضاخان کاری کرد؟ در هر صورت مطالب آن جلسه لو رفته بود. وقتی به مرز ایران وارد شدم، دستگیرم کردند و به تهران آوردند و در پادگان، بازداشتم کردند. رضاخان آمد با من ملاقات کند. برای هر دوی ما نیمکت گذاشتند، نشستیم. من برای اینکه بفهمانم تحت تأثیر قدرت و مقام او قرار نگرفتهام، دستم را گذاشتم روی لبه نیمکت و به آن تکیه دادم...»
📌اسناد بیشتر در آدرس زیر:
https://psri.ir/?id=1zf0qbf8
🆔 @iran_psri
۱۰ فروردین
🔻آیتالله بروجردی: دیگر کاری با شاه ندارم!
در جلد دوم کتاب «نهضت روحانیون ایران» ضمن اشاره به گوشههایی از سوابق مبارزاتی آیتالله سیدحسین بروجردی مینویسد:
«...محمدرضا پهلوی که در سال ۱۳۲۳ شمسی در بیمارستان فیروزآبادی به عیادت آیتالله بروجردی رفته بود، پس از اقامت آن مرحوم در قم و نضج گرفتن کار مرجعیت ایشان در ایران و دیگر ممالک اسلامی، چندین بار در قم نیز به خدمت آیتالله بروجردی رسید، و هر بار از آن مرحوم میخواست که هر امری دارند بفرمایند تا انجام دهد. آیتالله بروجردی که میپنداشتند محمدرضا به عکس پدرش مردی فهمیده و نرم و احیاناً دارای عواطفی است (با تظاهرات ریاکارانهای که شاه ضعیف آن روز میکرد) هر بار به وی فرموده بودند:«امور مربوط به روحانیت صرفاً بستگی به کمک مردم مسلمان دارد.» هر مقدار از آنها کمک کنند من هم رسیدگی و اداره میکنم، حتی شاه حاضر شده بود یک میلیون تومان از بابت فروش پنج ریال عوارض اضافی بلیت قطار قم! کمک به ساختمان مسجد اعظم قم کند ولی آیتالله بروجردی فرموده بود: «اگر هم این پول را از خودتان بدهید قبول نخواهم کرد، مبادا فردا به نام «مسجد شاه» خوانده شود، و لذا حاضر به قبول هیچگونه کمکی از طرف شاه و خاندان پهلوی نشدند (اسناد این مطلب موجود است و حتی منتشر شد.) آن مرحوم در عوض فرموده بودند: «به شاه بگویید آب قم شور و کم است. دستور دهد چند حلقه چاه عمیق حفر کنند و بعد هم شهر قم لولهکشی شود و سد رودخانه قم را تعمیر کنند که هیچکدام هم هزینه زیادی ندارد، و اینها بر اثر اقدامات آن مرحوم سرانجام عملی شد. آن هم بعد از بارها تذکر به دولتهای وقت. مرحوم آیتالله بروجردی چند سال قبل از این که رحلت کنند دیگر حاضر به پذیرش شاه نشدند. و هرچه قائممقام[الملک] رفیع و صدرالاشراف و دیگر رجال معمر مملکت واسطه شدند، سودی نبخشید. این نقار و کدورت تا پایان عمر آن مرحوم باقی ماند. فراموش نمیکنم در یک جلسۀ خصوصی که آن مرحوم نویسندۀ این سطور را خواسته بودند و در خدمتشان بودم «صدر» فرماندار وقت قم تقاضا کرد که آیتالله بروجردی مطلبی را به شاه بگویند شاید به دستور ایشان عمل شود. (گویا راجع به لولهکشی قم بود) آیتالله بروجردی سخت برآشفتند و فرمودند: «من دیگر کاری با شاه ندارم و یک کلمه خطاب به ایشان نخواهم گفت. من خیال میکردم ایشان عواطفی دارند و میشود تذکراتی به ایشان داد حال که بناست ترتیب اثر ندهد دیگر حرفی با ایشان ندارم» فرماندار گفت: «حضرت آیتالله! اجازه میفرمایید گزارش دهم، حضرتعالی از کارهای اعلیحضرت و دولتها ناراضی هستید؟» فرمودند: «بله، گزارش دهید! حتماً بگویید. من چه احتیاجی به شاه دارم؟ نه شاه و نه دولتها نمیخواهند کاری برای مملکت بشود، فقط سعی دارند جشنها بگیرند و دختران مردم را این روزها در این سرمای زمستان با لباس کوتاه در خیابانها به عنوان جشن ۱۷ دی بگردانند، دیگر بس است! اصلاً در این مملکت چطور میشود زندگی کرد. این واقعه در زمان دکتر اقبال بود. سه روز بعد، رژه دخترها که از قبل مقدماتش فراهم شده بود، موقوف شد. (البته در روزنامهها نوشتند به خاطر سرما برنامه به هم خورده است) و لولهکشی قم هم عملی گردید، ولی دیگر ملاقاتی بین آن مرحوم و شاه انجام نگرفت...»
👇👇
https://psri.ir/?id=8kj2ksw2
🆔 @iran_psri
۱۰ فروردین
🔻جهان تشیّع در سوگ رحلت آیتالله العظمی سیدحسین بروجردی
🔻صفحات اول روزنامه اطلاعات؛ ۱۰ تا ۱۵ فروردینماه ۱۳۴۰
🔹رحلت پیشوای بزرگ شیعیان جهان
🔹بازار تهران مدت سه روز تعطیل شد
🔹عزای عمومی در دنیای شیعه
🔹در مراسم تدفین و عزاداری حضرت آیتالله در قم علما، طلاب علوم دینی و مردم قم سروپای برهنه شرکت کردند
🔹ضریح مطهر حضرت معصومه سیاهپوش شده و مجالس ختم در مسجد اعظم و سایر مساجد برپاست
🔹امروز به مناسبت شبِ هفت حضرت آیتالله، سیل جمعیت به جانب قم سرازیر بود
👇👇
https://psri.ir/?id=srz35ryd
🆔 @iran_psri
۱۰ فروردین