فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 میرزا کوچکخان؛ هویتبخش به نسل جوان
🔹 رهبر انقلاب: وقتی جوان گیلانی سرِ قبر میرزاکوچکخان میرود و میبیند این مرد تنها، این مرد باایمان و باصفا، اگرچه در وسط جنگلهای گیلان در مظلومیت مُرد، اما شخصیت خودش را در تاریخ ایران تثبیت کرد؛ مُرد، اما یک مشعل شد.
🔸 ما در دوران مبارزه خودمان، هر وقت نام میرزاکوچکخان را به یاد میآوردیم و شرح حال او را میخواندیم، نیرو میگرفتیم. او از همت و اراده و شخصیت و هویّت خود خرج کرد، برای اینکه به یک نسل #هویت و شخصیت و نیرو و اراده ببخشد. این بسیار ارزش دارد.
🔻 سالروز شهادت میرزا کوچکخان جنگلی
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۱۱ آذر ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #کیهان ۱۱ آذر ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #جمهوری_اسلامی ۱۱ آذر ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
*️⃣پاسخهای صریح شهید بهشتی و شهید هاشمینژاد به مهدی بازرگان
🔻سالروز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
🔹دولت موقت به نخستوزیری بازرگان به دنبال انحلال #مجلس_خبرگان_قانون_اساسی بود چراکه به خوبی میدانست که این مجلس، بهدنبال تصویب اصل ولایتفقیه و تغییر برخی اصول پیشنویس قانون اساسی است.
🔸 #مهدی_بازرگان در یک سخنرانی به مناسبت رحلت #آیتالله_طالقانی از مصوبات مجلس خبرگان اظهار نگرانی کرد که این اظهارات با واکنش #شهید_آیتالله_بهشتی، نائب رئیس وقت مجلس خبرگان، روبرو شد. ایشان در پاسخ به بازرگان گفتند:
🔹«»ملت ما و تحصیلکردههای ما نگران چه هستند؟ برای من و برای دوستانمان خیلی بیشتر اظهار نگرانی آقای مهندس بازرگان نخستوزیر مورد علاقهمان در سخنرانی دیروزشان مورد توجه بود زیرا از سخنان ایشان هم نگرانی از کار مجلس خبرگان استشمام میشد. ایشان از چه چیز نگران هستند؟ از اینکه نمایندگانِ به راستی میلیونها #مسلمان_انقلابی_ایران، اینجا گرد هم آمدهاند تا قانون اساسی را بر پایه #اصالتهای_اسلام بررسی و تصویب کنند، نگرانند؟
🔸شهید #سیدعبدالکریم_هاشمینژاد نیز در سخنرانی خود جوابی صریح به بازرگان دادند:
«موقعی نگران میشویم که این انقلاب را بدهیم به دست کسانی که در این مدت هشت ماه تجربه نشان داد که آنگونه که باید نمیتوانند عمل کنند. مسئله #ولایتفقیه این است که اگر امروز این را در قانون اساسی ننویسیم، فردا #امام_خمینی هم اگر بخواهد در یک موضوعی اظهار نظر کند، میگویند تو مقام غیرمسئولی و حق نداری اظهار نظر بکنی. ما میخواهیم پای ولایتفقیه را به دولت و حکومت بکشانیم تا فردا به فقیه نگویند که تو آدم غیر مسئول هستی و نمیتوانی اعتراض کنی.»(نخستین پیشنویس قانون اساسی، صص199-198)
🇮🇷 @IRANeMOASER
✳️چگونه مدعیان #حفظ_سلطنت، نویسنده قانون اساسی جمهوری اسلامی شدند؟
🔻سالروز تصویب قانون اسایس جمهوری اسلامی ایران
🔸طرفداران بقای قانون اساسی مشروطیت (که لازمهاش حفظ سلطنت پهلوی بود)، به شعارهایی مانند «شاه بماند، #سلطنت کند و نه حکومت» و «مبارزه در چهارچوب قانون اساسی» متمسک شده بودند
🔹 اما با تدبیر قاطعانه و تصمیم هوشمندانه امام خمینی(ره) همه این تلاشها بیفرجام ماند و «#سقوط_سلطنت» و «تدوین قانون اساسی جدید» از سوی امام به عنوان دو راهبرد انقلابی خللناپذیر و قطعی اعلام شد.
🔸 امام خمینی(ره) نیز علاوه بر مخالفت با سیاستهای ناصحیح #نهضت_آزادی در جلسات خصوصی، خطر انحراف #انقلاب_اسلامی از جانب ایشان را بارها در جلسات عمومی- و البته به دلیل ملاحظات مبارزاتی، بدون ذکر نام- مطرح کردهاند که بازخوانی نمونهای از این اظهار نظرها که در پاسخ به طرح بازرگان ایراد شده است، راهگشاست.
🔹امام در سخنرانی خود در تاریخ 29آبان 57 -تنها چند روز پس از ملاقات بازرگان با ایشان- خطاب به دانشجویان و ایرانیان مقیم خارج، چنین میفرمایند:
🔸من به بعضى از اين آقايان كه آمده بودند و مىگفتند كه «#سياست_قدم_به_قدم»، خوب حالا يک قدم برداريم و بعدش صبر كنيم يک مدتى بگذرد بعد قدم دوم را برداريم، گفتم آقا اگر شما اين قدم را سست كنيد، [در] قدم دوم قدمهاى شما را مىشكنند! اينطور نيست كه يک قدر صبر كنند كه شما حالا قدم اول را برداشتيد حالا ايشان سلطنت كند نه حكومت!... بعد از اين همه جنايات حالا ديگر بيايند آقا سلطنت كنند نه حكومت!
🔹اين اگر پايش مستقر بشود، دنبال اين هستند كه اين #نهضت را بخوابانند با هرطور كه مىتوانند. اينها دنبال اين هستند. و اگر اين نهضت بخوابد، اين آتشى كه در دل مردم روشن شده است و خدا روشنترش كند اگر اين بخوابد و اين آتش خاموش بشود، ديگر امكان ندارد كه اين نهضت پيدا بشود، يا شبيه آن پيدا بشود... ايرانىها بيدار باشند، ملتفت باشند كه در چه مقام حساسى واقع شدهاند، الان چه موقعيتى از براى ايران الان هست. مثل سابق نيست كه خوب حالا امروز نشد فردا؛ خير ديگر امكان ندارد. بين موت و حياتيد شماها! بين زندگى و موت هستيد. (صحیفه امام، ج۵، ص۵۹_۵۸ )( نخستین پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران،ص ۱۶۹_۱۶۸)
🇮🇷 @IRANeMOASER
🖊اندیشههای فقهی و سیاسی شهید صدر و نقش آن در تدوین قانون اساسی
🔻سالروز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
🔹بررسیهای تطبیقی دقیق نشان میدهد که اندیشههای فقهی و سیاسی #شهیدمحمدباقر_صدر در کنار اندیشههای حضرت امام خمینی قدس سره الشریف و برخی دیگر از اندیشمندان اسلامی، نقش مؤثری در تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران داشته است.
🔸ایشان در پاسخ به سؤال تعدادی از #علمای_لبنان و در مقام تبیین دیدگاه فقهی خود پیرامون «قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» نامهای به تاریخ 15بهمن1357 نگاشت. قانون اساسی پیشنهادی ایشان دارای ویژگیهای زیر است:
🔹1. نهادینه کردن #فقاهت در قانون اساسی و تحکم موقعیت و جایگاه حقوقی مرجعیت به عنوان نهادی که طی سالیانی دراز در عمق جامعه تشیع رسوخ کرده است.
🔸2. اعطای حق انتخاب به ملت در همه ابعاد و جوانب حکومت در عین پذیرش #ولایتفقیه به عنوان منشأ مشروعیت
🔹3. تساوی آحاد ملت، از مسلمان و غیر مسلمان در حق آزادی، کرامت و مشارکت همه جانبه و همه حقوق انسانی و حق آزادی مذهبی
🔸4. تساوی افراد ملت اعم از حاکم و محکوم در مقابل قانون
🔹5.لزوم #تنفیذ_رئیسجمهور توسط ولیفقیه به جهت مقابله با نفوذ عوامل گوناگون در ارکان قدرت، تقلب در انتخابات، استفاده نامشروع از اهرمهای مالی و اقتصادی و...
🔸6. اهداف والای #حکومت_اسلامی فراتر از اهداف مادی و حیوانی
🔹7. تدوین حقوق اساسی از متن قرآن و روایات به گونهای که ایشان را باید یکی از معماران تدوین حقوق و قانون اساسی اسلام دانست. (نخستین پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ص100-97)
🇮🇷 @IRANeMOASER
🔘تدوین پیشنویس قانون اساسی سکولاریستی توسط دولت موقت
🔻سالروز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
🔹پس از تعیین مهدی بازرگان بهعنوان نخستوزیر دولت موقت، یکی از مهمترین اقدامات دولت تدوین پیشنویس قانون اساسی بود اما پیشنویس منتشر شده از جانب مهدی بازرگان و دولت موقت یک پیشنویس سکولار و بیارتباط با مبانی دینی بود.
🔸این موضوع آنچنان واضح بود که اعضای دولت موقت و چهرههای ملیگرا نیز بر آن اذعان داشتند. بهعنوان نمونه کریم سنجابی میگوید:«پیشنویس کاملا دموکراتیک بود.»
همچنین عزتالله سحابی نیز تصریح دارد:
🔹«در مجموع روح لیبرال دموکراسی بر پیشنویس حاکم بود. اما در شورای انقلاب به تعبیر بنده، آن را سوسیال دموکراسی کردند.»
حسین بشیریه نیز میگوید:
«پیشنویس خصلتی سکولار داشت.»
در ادامه نظریات برخی دیگر از شخصیتهای سیاسی و مذهبی را از نظر میگذرانید:
صادق طباطبائی:
🔸«در این پیشنویس، رئیسجمهوری برای 5 سال انتخاب میشود و فقط مجلس شورای ملی وجود دارد. ولایتفقیه در این پیشنویس نیست و نظام، یک نظام دموکراتیک شبهغربی خواهد بود.»
جلالالدین فارسی:
🔹«...التقاطی از قانون جمهوری پنجم فرانسه و احکام و اصول اسلامی بود.»
حزب جمهوری اسلامی:
🔸«متن پیشنهادی قانون اساسی برخلاف آنچه انتظار میرفت و فکر میشد، متأسفانه به گونهای تدوین و تنظیم شده است که تاراجدهنده منافع و منابع نسل حاضر و نسلهای آینده کشور است. این متن پیشنهادی از نوآوری و خلاقیت اسلامی عاری است... این قانون اساسی یک رونویسی است از قانون اساسی گذشته...»
آیتالله گلپایگانی:
🔸«با توجه به برخی موارد پیشنویس، آن را تحت تأثیر فرهنگ شرق و غرب دانست که در صفحات گذشته بدان اشاره شد.»
عبدالرحیم ربانی شیرازی:
🔹«علت تغییرات اساسی در پیشنویس را متناسب بودن آن با حکومت دموکراتیک بیان میکند در حالی که خبرگان انتخاب شدند تا قانون اساسی جمهوری اسلامی را تدوین کنند.»
منبع: نخستین پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، صص189-186
🇮🇷 @IRANeMOASER
معرفی کتاب «نخستین پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران»
🔹تاکنون تحلیلهای زیادی در مورد چگونگی شکلگیری نظام جمهوری اسلامی و زمینههای تدوین پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ارائه شده است. برخی از گروهها و افراد (مانند ابراهیم یزدی و اعضای نهضت آزادی) ابتکار تأسیس نظام جمهوری اسلامی و تدوین پیشنویس آن را مربوط به پیشنهادات خود در دوران تبعید امام(ره) در پاریس دانستهاند.
🔸اکنون متن نخستین پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی بعد از سالها٬ انتشار عمومی یافته و در اختیار محققین قرار گرفته است. انتشار این کتاب٬ بر بسیاری از مدعاهای ناصحیح و یا روایتهای ناقص٬ اثر خواهد گذاشت و زاویهای تازه در بازشناسی تاریخ انقلاب اسلامی ارائه میدهد...
متن کامل معرفی کتاب «نخستین پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» در خبرگزاری تسنیم
◀️راههای تهیه کتاب:
🏢نشانی: تهران، خیابان دیباجی جنوبی، خیابان شهید تسلیمی، کوچه زاور، کوچه گل (سمت راست)، کوچه دادآفرین، پلاک6.
📞تلفن: 22579192_021
🏢نشانی دوم: قم، چهارراه شهدا به سمت چهارراه قرآن و عترت، روبروی مدرسه حجتیه، انتشارات کیهان
📞تلفن دفتر قم: 32904231-025
🇮🇷 @IRANeMOASER
📸روزشمار تدوین پیشنویس قانون اساسی
🇮🇷 @IRANeMOASER
🔹 متن نخستین پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی است در سال 1354 به صورت مخفیانه انتشار یافت و در تاریخ 54.4.11 از طریق پست به دست #ماموران_ساواک افتاد.
🔸این سند ارزشمند نشان میدهد که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی مبارزان اصیل انقلابی الگویی واضح برای اداره کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی داشتند. البته این مدرک، یکی از مهمترین ادله بر ابطال مدعای برخی جریانها و شخصیتای ملی-مذهبی مبنی بر القای مفهوم «جمهوری اسلامی» به امام خمینی قدس سره الشریف در دوران اقامت نوفللوشاتو است.
🔹کتاب نخستین پیشنویس قانون اساسی به قلم سهراب مقدمی شهیدانی در پاییز 1398 با اضافات؛ به چاپ پنجم رسید. در فصل نخست «پیشینه شناسی تاریخی جمهوری اسلامی»، در فصل دوم «متن پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی» و در فصل سوم به «پیشینه و سیر تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی» پرداخته شده است.
◀️ راههای تهیه کتاب:
🏢 تهران، خیابان انقلاب اسلامی بین خیابان فخر رازی و خیابان دانشگاه، پلاک 1210
📞تلفن: 22579192_021
🏢قم:
📞تلفن: 32904231-025
🇮🇷 @IRANeMOASER
💠قانون ملت
📘پرونده ویژه بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بهمناسبت سالروز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی
🔹پاسخهای صریح شهید بهشتی و شهید هاشمینژاد به مهدی بازرگان
🔸چگونه مدعیان حفظ سلطنت، نویسنده قانون اساسی جمهوری اسلامی شدند؟
🔹اندیشههای فقهی و سیاسی شهید صدر و نقش آن در تدوین قانون اساسی
🔸تدوین پیشنویس قانون اساسی سکولاریستی توسط دولت موقت
🔹سندی ارزشمند در رابطه با نخستین پیشنویس قانون اساسی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی
🔸معرفی کتاب «نخستین پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران»
🔹روزشمار تدوین پیشنویس قانون اساسی
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۱۳ آذر ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #کیهان ۱۳ آذر ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #جمهوری_اسلامی ۱۳ آذر ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۱۴ آذر ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #کیهان ۱۴ آذر ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #جمهوری_اسلامی ۱۴ آذر ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER