*️⃣ حکیم الهی
⚫️پرونده ویژه بنیاد تاریخپژوهی بهمناسبت سالگرد ارتحال علامه طباطبائی
▫️شاگردان طراز اول علامه طباطبائی؛ یاران انقلاب اسلامی
▪️پاره کردن اطلاعیه علامه طباطبائی توسط هواداران شریعتی
▫️تاریخسازی به سبک کدیور؛ خاطرهسازی مجعول و بهتان به علامه طباطبایی(ره)
▪️پیام کمتر دیده شده مقام معظم رهبری (رئیسجمهور وقت) بهمناسبت اولین سالگرد ارتحال علامه طباطبائی
▫️علامه طباطبایی؛ احیاگر فلسفه در حوزه علمیه
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۲۵ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #کیهان ۲۵ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #جمهوری_اسلامی ۲۵ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
♨️حضور علامه طباطبائی در حلقه سیاسی علمای طراز با محوریت امام خمینی
🔹امام بهمنظور فروزان كردن آتش انقلاب اسلامى، مقامات روحانى قم را براى مشاوره و تبادل نظر در مورد مسائل جارى كشور و اتخاذ تصميم واحد، به نشست هفتگى و منظم فراخواند و علىرغم ندانمكارىها، بىميلىها و تكروى و دورى برخى از مقامات روحانى از هرگونه اجتماع سياسى و دخالت در سياست! امام در سايه كوششهاى شبانهروزى و پيگير خود، توانست آنان را دور هم گردآورد و مسئوليت سنگين آنان را در برابر اسلام و ملت به آنان يادآورى كند و آنان را بر ضد هيأت حاكمه فاسد ايران و رفرم استعمارى و ارتجاعى #انقلاب_سفيد به حركت درآورد.
🔸علما و روحانيانى كه با پيشنهاد امام در هر هفته دور هم گرد مىآمدند و درباره اوضاع جارى ايران با هم گفتگو مىكردند، علاوه بر شخص امام خمينى عبارت بودند از آقايان: گلپايگانى، شريعتمدارى، حاج شيخ مرتضى حائرى، #علامه_طباطبايى، سيد محمد موسوى (معروف به داماد)، سيداحمد زنجانى، سيد مرتضى لنگرودى و ميرزا هاشم آملى. گاهى نيز اگر ضرورت ايجاب مىكرد برخى از اساتيد برجسته حوزه علميۀ قم نيز در اين گردهمايى شركت مىكردند.(نهضت امام خمینی، ج1، ص320)
🇮🇷 @IRANeMOASER
*️⃣نقش علامه طباطبائی در رسالت افشاگرى علیه رژیم پهلوی
▫️امام بر اساس رسالتى كه بر عهده داشت و طبق تعاليم قرآن كه عالم دينى وظيفه دارد از «قول اِثم» (ياوهسرايى ـ دروغپردازى) جلوگيرى كند، در برابر نيرنگ شاهانه كه دستبرد به قانون اساسى را «اجراى قانون اساسى»! مىخواند، نمىتوانست بىتفاوت بنشيند و اين عوامفريبى او را
ناديده انگارد. از اين رو، با تمام نيرو در برابر اين دروغ فريبنده شاه بهپاخاست و موضوع را با مقامات روحانى كه در نشست مزبور شركت میكردند، در ميان گذارد.
▪️غلطاندازىها، نيرنگبازىها و تناقضاتى را كه در اين «توجيه شاهانه» به كار رفته بود، مو به مو، مورد بررسى قرار داد و طى اعلاميهاى مستدل، متقن و حساب شده ـ كه شخصاً نوشت و به مقامات روحانى شركتكننده در نشست ارائه داد و از آنان امضا گرفت از اين توطئه رژيم شاه پرده برداشت و نقشه شيطانى آنان را براى فريب تودهها، در مورد خيانتى كه به قانون اساسى ايران كردند، نقش بر آب كرد.
▫️نه تن از علمای برجسته حوزه علمیه، این بیانیه انقلابی را امضا کردند که علامه طباطبائی رحمهالله یکی از آن امضاکنندگان بود.
پاورقی:
برای مطالعه متن بیانیه رجوع شود به کتاب: نهضت امام خمینی، ج1، صص327-323)
🇮🇷 @IRANeMOASER
🔘مهاجرت علامه طباطبائی از قم به تهران، در حمایت از امام خمینی و مطالبه آزادی ایشان
▫️پشتيبانى و حمايت علماى اعلام و روحانيان ايران از امام، تنها به صدور اعلاميه، تلگراف و نامه محدود نگرديد، بلكه از علماى طراز اول حوزههاى علميه قم و مشهد تا علماى عالیمقام شهرستانها بهمنظور نشان دادن حد اعلاى هماهنگى و اتحاد به تهران هجرت كردند و رسماً از رژيم شاه خواستار آزادى بىقيد و شرط امام شدند.
▪️پيشنهاد مهاجرت علما به تهران ـ بنابر اطلاع تأييد شده ـ از جانب حاج #سيدمحمدرضا_گلپايگانى(ره) در نشستى كه پس از دستگيرى امام با آقاى شريعتمدارى داشتند مطرح شد. آقاى گلپايگانى ضمن تأكيد روى اين پيشنهاد اظهار كرده بود: البته نظر من اين است كه اين مهاجرت به اتفاق باشد و من و شما (گلپايگانى ـ شريعتمدارى) به همراه يكديگر رهسپار تهران شويم و اگر شما براى اين مهاجرت آمادگى نداشته باشيد، من صلاح نمىدانم كه به تنهايى آن را انجام دهم.
▫️آقاى شريعتمدارى پاسخ قطعى خود به اين پيشنهاد را به «فكر و تأمل» بيشتر موكول كرد و پس از رايزنى با مقامات ساواک و جلب نظر آنها به تنهايى رهسپار تهران شد و براى آقاى گلپايگانى پيام داد: «من رفتم! اگر خواستيد بياييد»! اين برخورد او موجب شد كه آقاى گلپايگانى از مهاجرت به تهران منصرف شود و رسالت خود را در پشتيبانى از امام و نهضت اسلامى از قم پى بگيرد.
▪️گفتنی است علامه طباطبائی نیز از جمله علمای مهاجر به تهران بود.(نهضت امام خمینی، ج1، صص669-668)
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۲۶ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #کیهان ۲۶ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #جمهوری_اسلامی ۲۶ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
💢شریعتمداری و ایجاد زمینه نفوذ رژیم پهلوی در حوزه علمیه قم
📌نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/133
🔹«دارالتبليغ» كه از سوى #سيدكاظم_شريعتمدارى بنياد شد... براى رژيم شاه زمینه رخنه در حوزه قم و به دست آوردن پايگاهى در مركز روحانيت فراهم آورد.
🔸در اينكه آيا #دارالتبليغ بنا بر نقشه رژيم شاه در قم بنياد شد، و يا در گام نخست طرح آن از خود شريعتمدارى بود و در مرحله دوم، رژيم درصدد بهرهگيرى از آن برآمد، به بررسى جداگانهاى نياز دارد، ليكن در اين نكته جاى ترديد نيست كه اگر موضع هوشيارانه امام در برابر اين مؤسسه نبود، شايد رژيم شاه به آسانى مىتوانست از راه آن زمينه چيرگى خود بر حوزه قم را فراهم سازد و به يكى از آرزوهاى ديرينه استعمار جامه عمل بپوشاند، ليكن چون امام نسبت به «دارالتبليغ» نظر خوشبينانهاى از خود نشان نداد، مايه بدبينى و بدگمانى ملت ايران، عالمان اسلامى و محصلين علوم دينى نسبت به آن گرديد.
🔹بيشتر روحانيان پيرو راه امام از هر گونه همكارى با آن خوددارى ورزيدند و بدينگونه آن مركز نوبنياد نيز كاميابى براى رژيم به همراه نداشت. با اين وجود بايد دانست كه رژيم شاه از «دارالتبليغ» بهرهبردارى فراوانى كرد و از اين راه آسيبهايى به حوزه قم و عالمان مبارز وارد ساخت. (نهضت امام خمینی، ج3، ص915)
#نهضتخوانی
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۲۷ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #کیهان ۲۷ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #جمهوری_اسلامی ۲۷ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
♨️تاریخ جنگ برای جوانان
⬅️اشارات تاریخی مقام معظم رهبری در دیدار با مردم اصفهان
🔹دفاع مقدس هشت ساله خیلی حادثه مهمی بود. خیلی از جوانهای ما نمیدانند چه اتفاقی افتاد. هشت سال همه قدرتهای دنیا یک طرف؛ ایران یک طرف. خب حالا مثلاً در بعضی از جاها یک حوادثی هست، به یک کشوری حملاتی میشود مثلاً، اوّلاً به آن وسعت نیست که در ایران بود. ثانیاً بالاخره کسانی هستند به آنها کمک میکنند.
🔸 آن زمان #ناتو همراه صدام بود، #آمریکا به خصوص همراه صدام بود، #شوروی_سابق همراه صدام بود، بعضی از کشورهای اروپا که خیلی وابستگی به شوروی نداشتند وابستگی به آمریکا هم نداشتند آنها هم همراه صدام بودند؛ مثل #یوگسلاوی. یعنی همه دنیا یک طرف بود و جمهوری اسلامی یک طرف.
🔹 خب در این جنگ با همین حرکت مردم و همین انگیزههای مردم آن هم با دست خالی ایران توانست پیروز بشود. ما در جنگ هشت ساله یک پیروزی کامل و درخشان پیدا کردیم. (۱۴۰۱/۸/۲۸)
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۲۹ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #کیهان ۲۹ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #جمهوری_اسلامی ۲۹ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
💢مواجهه فکری مجتهدان شیعه با لایه های نرمافزاری مدرنیته در ایران
*️⃣غرب جديد در ايران معاصر در سه مرحله و هر بار با چهرهاي متفاوت وارد شده است: نخستين چهرۀ آن، چهره تبليغی ـ مسيحی آن است که قريب به سيصد سال (از عصر صفويه تا ابتدای قاجار) به شکل فعال و پس از آن به صورت نيمهفعال بوده است.
دومين چهرۀ آن، چهره سياسی، نظامی و اقتصادی آن ميباشد که از ابتدای قاجار تا آستانۀ مشروطه به شکل فعال بوده است.
سومين چهرۀ آن، چهرۀ فکری ـ نرمافزاری غرب است که از آستانۀ مشروطه تا انقلاب اسلامی به شکل فعال بوده است. مجتهدان شيعی با چهرۀ فکری ـ نرمافزاری غرب در سه مرحله مواجهه داشتند: در مرحلة نخست (از ابتداي قاجار تا آستانة مشروطه)، غرب فکری، صرفاً توصيف شده (غربشناسی توصيفی)؛ در مرحلۀ دوم (قبل و بعد مشروطه)، غرب فکری به ارزيابی و چالش کشيده شده (غربشناسي انتقادی) و در مرحلۀ سوم (عصر انقلاب اسلامی) در برابر غرب فکری، طرحی اثباتی ارائه شده است (غربشناسی اثباتی). نوشتار حاضر به مرحلۀ نخست از مواجهۀ جريان دينی با غرب فکری میپردازد.
🖇پیوند مقاله:
https://iranemoaser.ir/quarterly-15-article-3/
#مقاله #مدرنیته #مراجع_شیعه #قاجار
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۳۰ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #کیهان ۳۰ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #جمهوری_اسلامی ۳۰ آبان ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER
💢ریشههای مردمی ولایت فقیه
📌نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/134
🔹برخی از گروه ها و جريان هاى سياسى و روشنفكرى ايران در بررسىها و نظريهپردازىهاى خود چنين وانمود مىكنند كه ملت ايران پيش از طرح حكومت اسلامى از سوى امام در سال 1348 و حتى پيش از آن، هيچگونه آشنايى با اين مسئله نداشتند و موضوع #حكومت_اسلامى و #ولايت_فقيه اصولا در ميان مردم مطرح نبوده است!
🔸اينگونه نظريه پردازىهاى نادرست، ريشه در نبود شناخت نسبت به مردم دارد. جريانهاى روشنفكرى در كشور ايران از روزى كه چشم گشوده، گوش به زنگ بافتهها و ساختههاى غرب بوده است، نه از ويژگىها و دلبستگىهاى مردم هيچگونه شناختى دارد، نه ايدهها و انديشههاى ملت
ايران را برمىتابد، نه از خواست و داشت آنان خبر دارد، نه اصولا با مردم زندگى كرده است و نه زبان مردم را مىفهمد؛ از اين رو، انديشهها و آموختههاى غربى خود را به نام مردم بازگو مىكند.
🔹بايد دانست كه باورمندى مردم به اصل ولايت فقيه پيشينهاى هزاره دارد. البته در هر دوره و سدهاى اين مسئله با ادبيات ويژه آن زمان مطرح بوده است، روزى با عنوان « نايب امام » روز ديگر به عنوان « حجت الاسلام » دوره اى به عنوان « آخوند » دورانى با عنوان « مجتهد » و « شريعتمدار » روزگارى به عنوان ،« پيشواى دينى » در دوره ديگر به عنوان « مرجع تقليد » و... سرانجام در دوران انقلاب به عنوان « ولى فقيه »
مطرح شده است.
🔸اگر پيش از طرح حكومت اسلامى از سوى امام، اين مسئله در ميان مردم ايران مطرح نبود آن خروش و خيزش حماسى مردم در پى حكم تحريم تنباكو ريشه در چه انديشهاى داشت؟ تاجر اصفهانى كه انبار تنباكو را شبانه به آتش كشيد و اعلام كرد «با خدا معامله کردم» چه انگيزهاى داشت؟ و چه عاملى او را به اين فداكارى واداشت؟ ملكه قاجار را چه انديشهاى بر آن داشت كه قليان را از دربار برچيند؟ و آنگاه كه ناصرالدين شاه از او پرسيد چه كسی قليان را حرام كرده است؟ پاسخ داد« آنكه مرا بر تو حلال كرده است » آيا اين جريان نشان از ريشه اصل ولايت فقيه در دل و جان مردم ايران ندارد؟
🔹 سرهنگ #آخوندف، عنصر #فراماسونرى كه اصولا در ميان ملت ايران نزيسته و از رژيم تزار هويت روسى گرفته بود و در ارتش آن دولت خدمت مى كرد، نزديک به دو سده پيش در نوشتههاى خود به نكوهش حكومت دينی برخاسته و آن را دسپوتيزم(دیکتاتوری) دينى خوانده است...اين آورده نشان مىدهد كه شرعى و قانونى نبودن حكومتها جز حكومت اسلامى از زمانهاى دور در ميان مردم كوچه و بازار به درستى ريشه داشته است كه عناصر وابسته به سازمان فراماسونرى را اينگونه پريشان و آشفته و نگران داشته و به چنين نوشتههايى وادار كرده است. (نهضت امام خمینی، ج4، صص67-66)
#نهضتخوانی
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۱ آذر ۱۳۶۱
🇮🇷 @IRANeMOASER