هدایت شده از کتابشناخت
💠معرفی اجمالی کتاب امنیت متعالیه/ دکتر نجف لک زایی
مقدمه کتاب امنیت متعالیه ( ق اول)
مقدمه کتاب امنیت متعالیه ( ق دوم)
🔷در این فرسته ،مقدمه کتاب به قلم استاد نجف لک زایی می آوریم و علاقه مندان به مباحث دانش سیاسی می توانند نسخه چاپی یا دیجیتال ان را فراهم کنند و از مباحث ارزنده آن بهره برداری کنند.
✅مقدمه
◾️ضرورت توجه به مطالعات اسلامی امنیت
از مهمترین اهداف انقلاب اسلامی ارتقای امنیت مردم است، چه مردم ایران و چه مردم کشورهای دیگر. ارتقای امنیت از راههای مختلفی تأمین میشود: بخشی از راهها عملی است؛ از قبیل مبارزه با استبداد، استعمار و نظام سلطه و تأسیس نظامات عادلانه از جمله تأسیس جمهوری اسلامی ایران. بخشی نیز از طرق تأمین و ارتقای امنیت، نظری و علمی است. تأملات در حوزه علوم انسانی و ارائه نظریههای مورد نیاز نظیر نظریه امنیت مبتنی بر آموزههای اسلامی از این جمله است؛ زیرا در میان منابع متنوع امنیتآفرین، منبع الهی بهترین نوع آن محسوب میشود. پیروزی انقلاب اسلامی، مقاومت اعجابانگیز هشتساله رزمندگان ایرانی در برابر نظام سلطه، پیروزی حزبالله لبنان بر ارتش مشهور به شکستناپذیر رژیم اشغالگر قدس و حماسههای مسلمانان صدر اسلام به رهبری حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و اله مؤید برتری منبع الهی است.
⏹علت اصلی این مسئله هم بر میگردد به تأمین امنیت درونی و روانی که پایه دیگر انواع امنیت است؛ بنابراین منبع تأمین تعادل روحی و امنیت روانی افراد یک جامعه و تداوم حیات بانشاط یک ملت و امت ارزشمندترین سرمایه آن جامعه محسوب میشود که پیجویی آرمانهای مردم را امکانپذیر میسازد.
با این اوصاف هنوز گامی جدی در جهت تبیین دیدگاه اسلام در این زمینه برداشته نشده است. متون مورد استفاده در مباحث امنیتی در کشور ما نوعاً متون ترجمهای است. اولویت رشته مطالعات اسلامی امنیت ازآنرو توجیهپذیر است که در کشور ما اسلام مبنای نظم است.
🔰توجه مقام معظم رهبری به بحث جهاد، در اولویت درس خارج فقه، شایسته بود که به موجی از امنیتپژوهی با رویکرد اسلامی در جامعه ما منجر میشد؛ اما چنین نشد. برخی از مهمترین اهداف مطالعات اسلامی امنیت از این قرار است:
1️⃣ آشنایی با مباحث بنیادین امنیت در اسلام؛ بهگونهایکه در تمام نظریهپردازیها، سیاستگذاریها،تصمیمسازیها و برنامهریزیهای امنیتی در جمهوری اسلامی مورد توجه قرار گیرد.
2️⃣. ارائه و تبیین فهم قرآنی، روایی و تفسیری از امنیت؛
3️⃣. بررسی، تبیین و تفکیک ابعاد معرفتشناسانه امنیت در حوزه فلسفه سیاسی، فقه سیاسی، کلام سیاسی، عرفان سیاسی و ...؛
4️⃣. نیل به نظریه امنیتی اسلام در ساحتها و سطوح مختلف امنیت؛
⬅️بهطورکلی مهمترین شاخهها و گرایشهای مطالعات اسلامی امنیت - که نویسنده در اثر پیش رو به عنوان زیرساخت نظریه امنیت متعالیه از آنها متأثر است و بهره میبرد، بدین شرح است: 1. مطالعات امنیتی - فلسفی؛ 2. مطالعات امنیتی - کلامی؛ 3. مطالعات امنیتی - اخلاقی؛ 4. مطالعات امنیتی - قرآنی؛ 5. مطالعات امنیتی - حدیثی؛ 6. مطالعات امنیتی در تاریخ و سیره معصومان؛ 7. مطالعات امنیتی - سیاست نامهای؛ 8. مطالعات امنیتی - عرفانی؛ 9. مطالعات امنیتی - ادبی؛ 10. مطالعات امنیتی - فقهی.
❎در اثر حاضر، از برخی گرایشهای مذکور بهویژه گرایش فلسفی، فقهی و سیاستنامهای سخن گفته شده است، هرچند بحث از این رویکردها دغدغه و هدف اثر حاضر نبوده است. در این اثر، دغدغۀ اصلی اولاً ظرفیتسنجی متون و منابع اسلامی و متفکران متعلق به نحله فکری حکمت متعالیه در حوزه امنیت و ثانیاً تلاشها معطوف به ارائه مستنداتی از متون و منابع اسلامی و متفکران پیشگفته در زمینه امنیت متعالیه است. امید است به فضل الهی در آینده توفیق ارائه دیگر گرایشها و رویکردهای امنیتی مطرح در علوم اسلامی و نیز نقد و بررسی مکاتب امنیتی متدانی حاصل شود.
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
هدایت شده از کتابشناخت
مقدمه کتاب امنیت متعالیه ( ق دوم)
مقدمه کتاب امنیت متعالیه ( ق اول)
🔶چنانکه پیداست، مطالعات امنیت با رویکرد اسلامی در سنت اسلامی ریشهها و بنیادهای عمیق و سترگی دارد؛ امید که در عصر و زمان ما نیز مطابق با نیازها و مقتضیات سر برآورد و با شکوفههای خود میوه امنیت را برای جهان امروز به ارمغان آورد.
🔷تا کنون آثار متعددی درباره امنیت در اسلام منتشر شده است؛ اما نوآوری اثر حاضر، اگر نزد ارباب معرفت نوآوری محسوب شود، تلاشی است که برای نخستین بار با هدف ارائه « مکتب امنیتی اسلام » صورت گرفته است؛ چیزی که نگارنده نام « امنیت متعالیه » را برای آن انتخاب کرده است. مفهوم « متعالیه » هم اشاره به مبنای فلسفی این مکتب دارد و هم به مبنای قرآنی « تعالوا الی کلمه سواء »؛ یعنی کلمه توحید که امنیت در آن است؛ زیرا خدا امنیتبخش و « مؤمن » است و هر کس به خدا متصل شود، امنیت دارد و برای دیگران نیز به درجاتی تولید امنیت میکند. بر این اساس تمام اسلام و تفکر توحیدی با رویکردهای مختلف فقهی، کلامی، اخلاقی، عرفانی، ادبی و سیاستنامهای - مشروط بر اینکه اسلامی و متعالیه و توحیدی باشد -مکتب امنیتبخش میشود.
❎پس از بحثهای نظری مقدماتی مستندات، ظرفیتها و زمینههای نظریه امنیت متعالیه در اندیشه برخی بزرگان فکر و اندیشه اسلامی نشان داده شده است و مسیر مباحث بهگونهای پیش رفته است که خواننده با گستره و ابعاد این نظریه از صدر اسلام تا کنون بهطورکلی آشنا شود تا وقتی به نظریه میرسد، در تصور و تصدیقش دچار مشکل نشود. روشن است که این اثر گام آغازین در ارائه این نظریه است و از خدای متعال توفیق ادامه کار را میطلبم. گفتنی است نگارنده طراح تمام جدولها و نمودارها در این نوشتار است.
🔳متن پیش رو حاصل بیش از دوازده سال تحقیق، تدریس و سمینارهای نگارنده در حوزه مطالعات اسلامی امنیت در ایران و برخی کشورهاست. بهطورخاص لازم است از دانشگاه عالی دفاع ملی و پیشگامیِ آن در زمینه مباحث « فلسفه امنیت در اسلام » و نیز دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام و پیشگامی آن در مباحث « فقه امنیت » یاد کنم. بیشتر مباحث این اثر نیز در این دو دانشگاه و برخی مراکز تخصصی حوزه علمیه قم بحث و بررسی شده است.
🔳همچنین دو جلسه کرسی نظریهپردازی فقه امنیت در مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام و یک کرسی تخصصی در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه در قم برگزار شد. در کرسی نظریهپردازی مذکور که زیر نظر هیئت حمایت از کرسیهای شورایعالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، امنیت متعالیه به عنوان نظریه مورد تأیید قرار گرفت.
🔵در اینجا لازم میدانم از تمامی کسانی که در پیشرفت مباحث نقش داشتهاند، بهویژه دانشجویان و همکارانم تشکر و قدردانی کنم. بهطورخاص از آقایان حجتالاسلام و المسلمین استاد حمید پارسانیا، دکتر علیرضا صدرا، حجتالاسلام و المسلمین دکتر منصور میراحمدی و دکتر علی عبداللهخانی که شورای داوری کرسی نظریهپردازی را بر عهده داشتند و آقایان دکتر محمد ستوده، دکتر نورالله قیصری و دکتر علی شیرخانی که اعضای کمیته ناقدان بودند و آقایان دکتر مسعود معینیپور و دکتر رجبعلی اسفندیار که دبیری جلسات کرسی را بر عهده داشتند و دکتر میثم چگین که ناظر جلسه بودند و نیز دکتر شریف لکزایی تشکر ویژه کنم. در مباحث حکمت و سیاست متعالیه مرهون دیدگاه استاد عزیزم علامه جوادی آملی هستم که امیدوارم از این پس نیز این توفیق رفیقم باشد.
♦️همچنین بخشهایی از مباحث پژوهش حاضر پیش از این در مجلات علمی - پژوهشی منتشر شده است که از دستاندرکاران این نشریات که مشخصات کامل آنها در فهرست منابع در پایان اثر آمده است نیز تشکر میکنم. پذیرای همه نظرها و دیدگاهها هستم و مایه خرسندی است، اگر مرا از نظرهای خود مطلع کنید.
💠از همسر فرهیخته و فرزندان عزیزم که بدون همراهی آنان این اثر پدید نمیآمد، قدردانی و تشکر میکنم و این اثر را تقدیم میکنم به همه شهدای راه خدا بهویژه برادر عزیزم سردار شهید حاج حبیب لکزایی و فرزند شهیدش طلبه فرهیخته مسلم لکزایی و خواهر دانشمندم دکتر صدیقه لکزایی که در واپسین لحظات تکمیل این اثر در خردادماه سال 1397 به لقای الهی شتافت و همسر شهیدش جناب حجت الاسلام و المسلمین دکتر نعمتالله پیغان و پدرم که پس از تدوین این مقدمه در تیرماه 1398 به فرزند شهیدش پیوست.
قم، نجف لکزایی
استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام
#معرفی_اثر
#پژوهشکده_علوم_واندیشه_سیاسی
#نجف_لک_زایی
#آثار_پژوهشی
🌐https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/356
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
#نشست_علمی
#پژوهشکده_فقه_وحقوق
#علی_محمد_حکیمیان
#خادمی_کوشا
✅هم اندیشی : بررسی چالش های فقهی و حقوقی پرداخت تسهیلات به شرکت های دانش بنیان
🔷اساتید : حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی محمد حکیمیان، حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی خادمی کوشا | جناب آقای دکتر عبدالحسین شیروی، جناب آقای دکتر ابراهیم عبدی پور و فاضل ارجمند جناب آقای علیرضا باباخان
🔶دبیرعلمی: حجت الاسلام والمسلمین مهدی فیروزی
🔷 زمان: پنج شنبه 1398/12/1
🔷مکان: قم- ابتدای خیابان معلم-پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی- تالار امام مهدی ع
🔳برگزار کننده: پژوهشکده فقه و حقوق و مرکز همکاری های علمی و بین الملل
🌐https://eitaa.com/isca24/6830
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
#نشست_علمی
#مرکز_مطالعات_اجتماعی_وتمدنی
#محمد_تقی_اسلامی
✅برگزاری نشست علمی؛هنجارشناسی اخلاقی کرامت در مددکاری اجتماعی
🔷پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی (ایسکا): در ادامه سلسله نشست های علمی، نشست علمی «هنجارشناسی اخلاقی کرامت در مددکاری اجتماعی» با ارائه دکتر محمدتقی اسلامی برگزار شد.
💠به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی): با همکاری مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی، معاونت فرهنگی نهاد نمایندگی ولی فقیه در هلال احمر و مرکز همکاری های علمی و بین الملل، نشست علمی «هنجارشناسی اخلاقی کرامت در مددکاری اجتماعی» با ارائه حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمدتقی اسلامی و با حضور اعضای هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، روز ۲۸ بهمن ۹۸ برگزار شد.
🔷حجتالاسلام والمسلمین محمدتقی اسلامی، مدیر گروه اخلاقِ پژوهشکده اخلاق و معنویت، ضمن بیان معنا و تعریف واژه های مددکاری اجتماعی، کرامت انسانی و این که آیا کرامت ذاتی انسان است یا موجودات غیر انسانی را نیز شامل می شود، به ارزیابی کرامت از نظر اخلاقی پرداخت.
🔶وی افزود: ما از کرامتی که از قبیل فضیلت اخلاقی است، سخن نمیگوییم. کرامتی که از آن سخن میگوییم، از نظر اخلاقی خنثی است، از نظر هستی شناسانه دارای ارزش مثبت است؛ ولی از نظر اخلاقی هیچ گونه ارزشی ندارد. وقتی میگوییم در مددرسانی، کرامت مددجو و مددکار باید رعایت شود، مثل این است که گفته باشیم شخصیت و احترام این دو باید رعایت شود.
💠جزئیات خبر در لینک زیر
🌐https://b2n.ir/028757
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
✅در اولین جلسه از نشست بررسی تأثیر فتح ایران بر روند شکل گیری تمدن اسلامی مطرح گردید:
#نشست_علمی
#پژوهشکده_اسلام_تمدنی
#باغستانی
❎ اهمیت تاریخ دانی و تاریخ پژوهی
🔷تجربه زیسته انسان و جوامع انسانی، دیدن عاقبت جوامع، عمل به دستور قرآنی و عبرت آموزی، تحکیم هویت جویی مذهبی، فهم تأثیر گذشته در حال و چشم اندازی به آینده از ویژگی ها و اهمیت تاریخ پژوهی است.
🔷به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی) به نقل از روابط عمومی پژوهشکده اسلام تمدنی، اولین جلسه از سلسله نشست های بررسی تأثیر فتح ایران بر روند شکل گیری تمدن اسلامی با ارائه استاد دکتر باغستانی مدیرگروه و عضو هیأت علمی گروه هنر و تمدن اسلامی پژوهشکده اسلام تمدنی در مدرسه علمیه جعفریه برگزار شد. در ابتدای این جلسه دکتر باغستانی نکاتی را درباره اهمیت تاریخ دانی و تاریخ پژوهی بیان کرد:
✅اهمیت تاریخ دانی و تاریخ پژوهی
1️⃣ اولین ویژگی و اهمیت تاریخ، تجربه زیسته انسان و جوامع انسانی است. استفاده از تجربیات پیشینیان منوط به مراجعه به منبع مکتوب تاریخ است.
2️⃣ دیدن عاقبت جوامع: علل و عوامل سقوط و ماندگاری جوامع و سلسله های حکومتی در تاریخ ذکر شده است.
3️⃣ عمل به دستور قرآنی و عبرت آموزی: در حدود یک سوم از آیات قرن کریم به موضوعات تاریخی اختصاص یافته است. در نگاه قرآن، تاریخ یک منبع معرفتی محسوب می شود که خداوند در قالب نقل داستان های تاریخی، معارف دینی و اخلاقی را بیان کرده و انسان را به عبرت آموزی از گذشتگان توصیه کرده است. عبرت یعنی فهم، آگاهی و بصیرت و عبور از آن. به کمک عبرت می توان دریافت که امروزه چه باید کرد.
💠جزئیات خبر در لینک زیر
🌐https://b2n.ir/678174
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
#نشریات_علمی_پژوهشگاه_علوم_وفرهنگ_اسلامی
#پژوهشکده_اسلام_تمدنی
✅به همت اداره نشریات شعبه خراسان رضوی
❎شماره نودوسوم فصلنامه علمی ـ پژوهشی پژوهشهای قرآنی منتشر شد.
🔳به همت اداره نشریات شعبه خراسان رضوی و پژوهشکده اسلام تمدنی، نودوسومین شماره فصلنامه علمی ـ پژوهشی پژوهشهای قرآنی چاپ و منتشر شد.
⏹به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی) به نقل از روابط عمومی پژوهشکده اسلام تمدنی، نود و سومین شماره فصلنامه علمی ـ پژوهشی «پژوهشهای قرآنی» مربوط به زمستان ۱۳۹۸، به همت اداره نشریات شعبه خراسان رضوی و پژوهشکدۀ اسلام تمدنی چاپ و منتشر شد و مقالات این شماره بر روی سامانه نشریه به آدرس http://jqr.isca.ac.ir نمایه گردید.
💠جزئیات خبر در لینک زیر
🌐https://b2n.ir/540114
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
#پژوهشکده_اسلام_تمدنی
#کارگاه_آموزشی
#علی_اصغر_سلطانی
✅در کارگاه تحلیل گفتمان مطرح گردید:تحلیل گفتمان انتقادی و نظریه های بساساختگرای گفتمان سه نوع رویکرد مهم تحلیل گفتمان است.
💠تحلیل گفتمان تلاشی برای دستیابی به انگیزه ها و اندیشه های پنهان در پس متن، مانند تحلیل متون سیاسی برای کشف ایدئولوژی ها و شناخت روابط قدرت پنهان در آنهاست.
🔷به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی) به نقل زا روابط عمومی پژوهشکده اسلام تمدنی، کارگاه تحلیل گفتمان با حضور دکتر علی اصغر سلطانی عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم به همت اداره امور پژوهشی اداره کل پژوهش با حضور اعضای هیأت علمی آموزش و پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی و پژوهشگران پژوهشکده اسلام تمدنی برگزار گردید.
🔶سلطانی در ابتدای جلسه گفت: تحلیل گفتمان حوزه گستردهای است و از زوایای متفاوتی مورد بحث بوده است. بنابراین توضیح اینکه گفتمان و تحلیل گفتمان چیست، کار چندان سادهای به نظر نمیآید. اما اگر بخواهیم تعریفی کلی از تحلیل گفتمان ارائه بدهیم، شاید بتوانیم بگوئیم شیوهای برای حل مسئله پژوهشی از طریق ساختشکنی و واسازی و تجزیه و تحلیل متن است.
⏹البته این تعریف خیلی کلی است و بستگی زیادی به این دارد که با چه رویکردی به مسئله نگاه کنیم. اگر بخواهیم یک دستهبندی کلی ارائه بدهیم، شاید بشود سه نوع نظریه گفتمانی را از هم متمایز کرد. مدل اول همان تحلیل گفتمان نقشگرا و کاربردشناسی زبان است. دسته دوم تحلیل گفتمان انتقادی یا گفتمان شناسی انتقادی است. دسته سوم نظریه های بساساختگرای گفتمان(نظریه لاکلا و موف) است.
💠جزئیات خبر در لینک زیر
🌐https://b2n.ir/762836
۳۰ بهمن ۱۳۹۸