فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌 توصیهی #امام_رضا علیه السلام به حضرت #عبدالعظيم حسنی علیهالسلام
👈 مجازات کسی که یکی از محبین #اهل_بیت را بیازارد...
🆔 @islam_history
❓لقب سیدالشهدا متعلق به کیست؟
✅ سیدالشُهَداء، به معنای سرور شهیدان، لقبی است که رسول اکرم صلی الله علیه و آله به عموی خویش ،حمزة بن عبدالمطلب، پس از شهادتش در جنگ احد داد. این عنوان از مشهورترین القاب #امام_حسین علیه السلام نیز هست.
📖 در بیشتر کتابهای تاریخی و روایی، از #حمزه با لقب سیدالشهداء یاد شده است، اما در بعضی روایات او را با عناوین دیگری خواندهاند، مانند سید شهیدان #بهشت، سید شهیدان اولین و آخرین جز انبیا و اوصیا، خیرالشهداء،افضلالشهدا اسداللّه و اسد رسوله.
🔰پس از #شهادت امام حسین علیه السلام، لقب سیدالشهداء به امام حسین نیز اختصاص یافت، اگر چه پیش از آن در احادیثی از رسول اکرم صلی الله علیه و آله، از امام حسین علیه السلام با لقب سیدالشهداء یاد شده بود.
👈 به نظر میرسد که عمومیت یافتن این لقب برای امام حسین علیه السلام از زمان #امام_صادق علیه السلام باشد. یکی از زنان به نام ام سعید احمسیه که از اهالی عراق و از یاران امام صادق علیه السلام بود، قصد #زیارت قبور شهدای #مدینه را داشته است که امام صادق به وی میگوید چرا قبر #سیدالشهداء را نزد خودتان زیارت نمیکنی؟ امسعید با تصور اینکه مقصود امام، قبر #امیرالمومنین علیه السلام است میپرسد: سیدالشهداء کیست؟ امام صادق علیه السلام پاسخ میدهد: سیدالشهداء #حسین بن #علی است.
💠 ملا صالح مازندرانی در توضیح اینکه این لقب، هم به حمزه و هم به امام حسین علیه السلام اعطا شده، گفته است حمزه، سیدالشهدای زمان خود و امام حسین سیدالشهدای علی الاطلاق است.
📚 کامل الزیارات، ص۲۱۷ـ۲۲۰.
📚 الخصال، ج ۱، ص۵۷۵.
📚 کتاب سلیمبن قیس، ص۱۳۳.
📚 مازندرانی، شرح اصول #کافی، ج۱۱، ص۳۶۸.
🆔 @islam_history
📌 به مناسبت ۱۵ شوال
✅ زيد بن وهب میگويد از عبدالله بن مسعود پرسیدم: آیا همۀ مردم از اطراف رسول الله صلی الله علیه و آله پراكنده شدند تا جایی كه کسی با پیامبر نماند مگر #على بن ابى طالب علیه السلام و ابودُجانه و سهل بن حنيف؟!
ابن مسعود گفت: همۀ مردم پراکنده شدند مگر تنها علی بن ابی طالب، و سپس تعدادی بین سه تا ده نفر بسوی پیامبر برگشتند و اولینشان عاصم بن ثابت و #ابودجانه و سهل بن حنیف بودند، و بعد طلحة بن عبيدالله هم به آنها پیوست.
پرسیدم: و #ابوبكر و #عمر کجا بودند؟
گفت: جزو كسانى بودند كه به گوشهای فرار كرده بودند!
پرسیدم: و #عثمان كجا بود؟
گفت: سه روز بعد از جنگ آمد! و رسول الله صلی الله علیه و آله به او گفت:
«براستی که آبروریزى کردى!»
پرسیدم: و تو كجا بودى؟
گفت: من هم جزو کسانی بودم که به گوشهای فرار كرده بودند!
گفتم: پس چه كسى اين جریان را برایت بازگو كرده؟
گفت: عاصم [بن ثابت] و سهل بن حنيف.
به او گفتم: پایداری على علیه السلام در آن موقعيت واقعاً شگفتآور است!
گفت: اگر از آن تعجب میكنى پس بدان كه ملائكه هم براستی از آن پایداری و ازخودگذشتگی تعجّب كردند؛ آيا نمیدانی كه #جبرئيل در آن روز در حالى كه به سوى آسمان بالا میرفت گفت:
«لا سيف إلّا ذو الفقار ولا فتى إلّا عليّ!»
: شمشيرى نیست مگر شمشير ذوالفقار و جوانمردى نیست مگر على!
پرسیدم: از كجا دانسته شد كه آن ندا از جبرئيل است؟
گفت: مردم شنيدند كه فریاد زنندهای در آسمان این را فریاد میزند لذا از پیامبر دربارۀ آن فریاد زننده پرسيدند، و حضرت فرمود: او جبرئيل است.
📚شیخ مفید٬ الارشاد ١: ٨٣- ٨٥،
علامه مجلسی٬ بحار الانوار ٢٠: ٨١- ٨٥.
🆔 @islam_history
هدایت شده از تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام
📌 به مردم فشار نیاورید❗️
✍ #امام_صادق علیه السلام فرمودند:
🔰به مردم فشار نياوريد! آيا نميداني كه روش حكومت داري #بنی_امیه، متکی به زور شمشير و فشار و ستم بود؛
👈ولي روش حكومتداري ما #اهل_بیت، به نرمي و مهرباني و متانت و تقيه و خوشاخلاقی و پاكدامني و كوشش است؟
پس كاري كنيد كه مردم به دين شما و مسلكي كه داريد رغبت پيدا كنند.
📚 الخصال، ج۲، ص۳۵۴.
🆔 @islam_history
📌 هیچکس از عیب مُبرّا نیست...
🔰جمعی نزد #امام_صادق علیه السلام بودند و حضرت براي آنها #حديث مي كرد، در اين ميان مردي از آنها نام مردي را به بدي ياد كرد و گله او را به حضرت صادق علیه السلام نمود، حضرت به او فرمود:
🔸كجا برايت برادري تمام عيار به دست آيد، و كدام مردي است كه مهذب و پاك از همه عيوب باشد؟!
📚 #کافی، ج۲، ص۶۵۰.
🆔 @islam_history
هدایت شده از تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام
❤️ صلّیاللهعلیکیاأباعبدالله...
🕊حضرتفرمود: ...این ذکر را ۳مرتبه بگو؛ چرا که سلام از نزدیک و دور به ایشان میرسد!
🌙 #شبزیارتی
🆔 @islam_history
هدایت شده از تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام
📌 صلوات
✍ #امام_صادق علیه السلام فرمودند:
💠 هنگامی که شب جمعه فرا رسد ملائکه ای به تعداد مورچگان [حاکی از کثرت آنها] از آسمان فرود می آیند و در دستانشان قلم هایی از طلا و کاغذهایی از نقره است و تا شب شنبه چیزی نمینویسند جز صلوات بر #محمد و آل محمد. پس زیاد #صلوات بفرست.
📚 #کافی، ج۳، ص۴۱۶.
🆔 @islam_history
📌 در وصف یاران حضرت حجت علیه السلام
✅ #امام_صادق علیه السلام در وصف اصحاب حضرت قائم علیه السلام فرمود:
💠 گویا دل هایشان قطعه ای از آهن است که هیچ گونه شکی درباره خداوند در آن راه ندارد، از سنگ سخت تر که اگر بر کوه ها حمله برند، آنها را از جای برکنند، با پرچم های خویش به هیچ شهری روی نیاورند مگر اینکه آن را خراب کنند گویی که بر اسب هایشان عقاب ها نشسته اند، به زین اسب #امام علیه السلام دست میکشند و تبرک میجویند، و پیرامون حضرتش حلقه میزنند، در جنگها با جانبازی آن بزرگوار را یاری میکنند و آنچه میخواهد انجام میدهند.
✨ در میان آنان مردانی هستند که شبها خواب ندارند، در نمازشان زمزمه ای دارند همچون زمزمه زنبور عسل، شب را با عبادت به صبح میرسانند و صبحگاهان بر اسب هایشان آماده اند، شبها پارسا و روزها شیرند، آنان از آن حضرت فرمانبردارند، مانند کنیز نسبت به ارباب خود.
🌱 همچون چراغها روشنند و دلهایشان نورانی است و از خشیت إلهی
لرزان، از خداوند #شهادت درخواست میکنند و آرزو دارند که در راه خدا کشته شوند، شعارهایشان: یا لثاراتِ الْحُسَینِ. (خونخواهی #حسین علیه السلام) میباشد.
هرگاه به سویی حرکت کنند به مقدار یک ماه رعب و بیم پیشتر از آنها میرود، به سوی مولای خود میشتابند، خداوند توسط ایشان #امام حقّ را یاری میکند
📚 #بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۰۸.
🆔 @islam_history
📌 زندگی نامه امام جعفر صادق علیه السلام
✅ جعفر بن محمد بن علی بن حسین بن #علی بن ابیطالب، ششمین #امام مذهب شیعه امامی و پنجمین امام مذهب اسماعیلیه است. پدر او امام محمد باقر علیه السلام و مادرش ام فروه دختر #قاسم پسر محمد بن #ابوبکر بود.
🌻 #امام_صادق علیه السلام در ۱۷ ربیعالاول سال ۸۳ق در #مدینه به دنیا آمد و در سال ۱۴۸ق در ۶۵ سالگی همانجا به #شهادت رسید.
⚡️ حیات امام صادق علیه السلام، با خلافت ده خلیفه آخر #بنی_امیه از جمله عمر بن عبدالعزیز و هشام بن عبدالملک و دو خلیفه نخست عباسی، سَفّاح و منصور دوانیقی همزمان بود. در دوران حیات حضرت، حکومت بنیامیه ضعیف و سرانجام سرنگون شد و پس از آن بنیعباس روی کار آمدند. ضعف و عدم نظارت حکومتها فرصت مناسبی برای امام صادق علیه السلام جهت انجام فعالیتهای علمی فراهم کرد.
✨ به عللی چون پراکندگی شیعیان در مناطق مختلف اسلامی، دشوار بودن ارتباط با شیعیان به علت فشارهای سیاسی و عدم دسترسی #شیعیان به امام صادق علیه السلام، وی مجموعهای از نمایندگان را در مناطق مختلف اسلامی تعیین کرد که از آن با نام سازمان وکالت یاد میشود. این سازمان وظایفی چون دریافت وجوه شرعی مانند #خمس، #زکات، #نذر و هدایای شیعیان و تحویل آنها به امام، رسیدگی به مشکلات شیعیان، ایجاد ارتباط میان ائمه و شیعیان و پاسخ به سؤالات شرعی آنها را برعهده داشت.
📖 فضای باز علمی در در زمان امام صادق علیه السلام سبب شد، روایات فراوانی در زمینههای گوناگونِ فقه، کلام، تفسیر و... از حضرت نقل شود.
📜 با اینکه امام صادق علیه السلام در ظاهر علیه حکومت وقت، اقدام خاصی نکردند؛ اما با سخنان و رفتار خود، انزجارشان را از حکومت جور نشان می دادند. حضرت در پاسخ به منصور دوانیقی که از او خواست مانند دیگر مردم نزد او برود، نوشت: ما چیزی نداریم که به جهت آن از تو بترسیم و تو چیزی از امور اخروی نداری که ما به جهت آن به تو امیدوار باشیم و نه تو در نعمتی هستی که ما آن را به تو تبریک گوییم و نه باور داری که در مصیبتی هستی که آن را به تو تسلیت گوییم. پس چرا نزد تو بیاییم؟!
🔥 بنا بر روایتی والی مکه و مدینه، به دستور منصور عباسی، خانه امام را آتش زد. طبق این روایت در این آتشسوزی در و دهلیز خانه امام در آتش سوخت و #امام_صادق علیه السلام در حالی که از میان آتش عبور میکرد، از خانه خارج شد و گفت:
من فرزند اَعراق الثَّرَی (لقب حضرت #اسماعیل)هستم. من فرزند #ابراهیم خلیل الله هستم.
📝 حضرت جعفر نزد بزرگان #اهل_سنت جایگاه بالایی داشته است. #ابوحنیفه از پیشوایان اهل سنت، #امام_صادق علیه السلام را فقیهترین و داناترین فرد در میان مسلمانان دانسته است. به گفته #ابن_ابی_الحدید علماء اهل سنت از جمله پیشوایان فقهی آنان چون ابوحنیفه، احمد بن حنبل و شافعی با واسطه یا بیواسطه شاگرد امام بودهاند.
✏️ شیخ صدوق تصریح کرده است که امام صادق به دستور منصور دوانیقی و بر اثر مسمومیت به #شهادت رسیده است. ابن شهر آشوب نیز در مناقب و صاحب دلائل الامامه نیز همین نظر را مطرح کردهاند.
📚 ویکی شیعه
🆔 @islam_history
📌 بشارت #امام_صادق علیه السلام به زید شحام
✏️ زید شحام میگوید:
☀️ روزی به خدمت پیشوا و رهبرم حضرت صادق علیهالسّلام شرفیاب شدم. امام به من فرمود: زید! به فکر #توبه باش و در عبادتهایت بیشتر کوشش کن و از طاعت و بندگی پروردگارت غفلت مکن!
🌿 زید ـ که یک راوی تیزهوش بود ـ میگوید: من از سخن #امام فهمیدم که مرگم نزدیک شده و به روزهای آخر زندگی خود رسیدهام. حضرت که متوجه چهره اندوهناک من شد، فرمود: "زید! آنچه نزد ماست، برای تو بهتر است. تو از شیعیان ما هستی. ما صراط و راه مستقیم و میزان هستیم و حسابرسی #شیعیان به ما سپرده شده است. سوگند به خدا، ما امامان از خود شما به خودتان مهربانتر و دلسوزتریم. گویا میبینم تو را که در #بهشت چه جایگاه و منزلت بلندی داری!
📚 رجال کشی، ج۲، ص۶۲۸.
🆔 @islam_history
📌 قدر و منزلت شیعه (۱)
✏️ سليمان ديلمى می گوید:
🔰نزد #امام_صادق عليه السّلام بودم كه ابو بصير، در حالى كه نفس هاى عميقى مى كشيد، بر آن حضرت وارد شد. هنگامى كه نشست، امام صادق عليه السّلام رو به او كرد و فرمود: چرا اين گونه نفس عميق مى كشى؟
✅ابو بصير گفت: فدايت شوم اى فرزند رسول خدا، پير و ناتوان شدهام و زمان مرگم نزديك شده، با اين وجود نمى دانم در آخرت چه حالى خواهم داشت!
❓#امام عليه السّلام فرمود: اى ابا محمّد، تو هم، چنين مى گويى؟
🔰گفتم: قربانت گردم، چرا نگويم؟ امام عليه السّلام فرمود:
👌 اى ابا محمّد، مگر نمى دانى كه خداوند تعالى، جوانان «شما» (شيعيان) را گرامى داشته از اينكه كيفرشان نمايد و از پيران «شما» شرم مى كند كه از آنها حساب بكشد. ابو بصير گفت: فدايت شوم، آيا اين مقام، ويژه ما (شيعيان) است يا براى عموم اهل توحيد و يكتاپرستان است؟
حضرت عليه السّلام فرمود: به خدا سوگند فقط مخصوص شما [شيعيان] است و ساير مردم را شامل نمى شود. در حديث آمده است كه خداوند مى فرمايد: «سفيدى محاسن مؤمنين از نور من است و من شرم دارم از اينكه نورم را با آتشم بسوزانم». همچنين نقل شده است: «سفيدى محاسن، زيور عقل و نشانه وقار و سنگينى است».
📚 فضائل الشیعه، شیخ صدوق، حدیث ۱۸.
🆔 @islam_history
📌 قدر و منزلت شیعه (۲)
✅ #ابوبصير گفت: فدايت شوم، [مخالفين شما] به ما لقبى داده اند كه پشت ما را شكسته و دل هايمان را ميرانده است، و زمامداران و واليان، به خاطر همين لقب- و بنا بر حديثى كه فقهايشان #روايت مى كنند- خون ما را حلال مى شمرند!
❓امام عليه السّلام فرمود: مقصودت لقب «رافضى» است؟
👌 ابو بصير گفت: آرى. #امام عليه السّلام فرمود: نه، به خدا سوگند، اينان شما را به اين نام نخوانده اند، بلكه خداوند شما را بدان ناميده است. اى ابا محمّد، مگر نمى دانى كه هفتاد نفر از بنى اسرائيل، وقتى گمراهى #فرعون و قومش، و هدايت موسى را تشخيص دادند، فرعون را رها كردند و به #موسى پيوستند، به همين سبب، در ميان لشكر موسى عليه السّلام به «رافضى» خوانده مى شدند. اينها در بين لشكر موسى عليه السّلام بيش از ديگران عبادت مى كردند و نسبت به موسى و #هارون و فرزندانشان عليهم السّلام محبت بيشترى داشتند و خداوند به موسى عليه السّلام وحى فرمود: اين نام را در #تورات براى آنها ثبت كن، زيرا من آنان را به اين اسم ناميدهام و اين نام را بدانها بخشيده ام.
موسى عليه السّلام نيز اين نام را براى آنها ثبت فرمود و پس از آن، خداوند، اين نام را براى شما ذخيره كرد و به شما عطا فرمود.
🔰اى ابا محمّد، اينان خوبى را رها كردند و شما به كمك خوبى، بدى را رها كرديد. مردم به دستهها و گروه هاى مختلفى تقسيم شدند و شما در گروه خاندان پيامبرتان #محمد صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم در آمديد و به راهى رفتيد
كه خداوند به آن امر فرموده است. شما همان راهى را كه خدا برايتان برگزيده بود، انتخاب كرديد و كسى را كه خدا اراده كرده بود، اختيار نموديد. پس مژده باد بر شما و باز هم مژده باد بر شما! به خدا سوگند، شماييد كه مورد رحمت حقّ قرار گرفته ايد، كردار نيك نيكوكارانتان پذيرفته مى شود و از كردار زشت بدكارانتان چشم پوشى مى شود. هر كس روز #قيامت بدون آن عقيده اى كه شما داريد به پيشگاه پروردگار درآيد، خداوند نه كردار نيكش را مى پذيرد و نه از كردار بدش درمى گذرد.
📚 فضائل الشیعه، شیخ صدوق، حدیث ۱۸.
🆔 @islam_history