💠💠 رماننویسها در خدمت سازمان سیا (4)
✡ فرانکلین، انجمن ایران و آمریکا و دیگران (قسمت دوم)
1⃣ تجلی #نویسنده در نقش #جاسوس و جاسوس در نقش نویسنده، به هیچ وجه موضوع تازهای نبود.
2⃣ #سامرست_موآم (Somerset Maugham) از موقعیت ادبی خود بهعنوان پوششی در جهت ماموریتهایش برای #سرویس_مخفی_بریتانیا در طول جنگ جهانی اول استفاده نمود.
3⃣ #گراهام_گرین (Graham Greene) مطالب داستانی فراوانی را از تجارب خود بهعنوان #مأمور_مخفی اداره امنیت داخلی بریتانیا، الهام گرفت. وی زمانی از این اداره بهعنوان «بهترین آژانس مسافرتی جهان» یاد میکرد!
4⃣ #جان_اشتاینبک (John Steinbeck) نویسندهی رمانهای معروفی مانند «خوشههای خشم» و «موشها و آدمها»، که از پیشروان مکتب ادبی سوسیالیسم رئالیسم آمریکایی و #نویسنده_محرومین لقب گرفته بود، به همراه #جان_فورد (John Ford) از هنگام تأسیس «سرویس خدمات استراتژیک آمریکا» #OSS به استخدام آن درآمد.
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/tzFrkd
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #فرانکلین
💠💠 رماننویسها در خدمت سازمان سیا (5)
✡ فرانکلین، انجمن ایران و آمریکا و دیگران (قسمت دوم)
1⃣ در روزهایی که نیروهای آمریکایی با نیروهای استقلالطلب ویتکنگ درگیر بودند و روزانه دهها تُن بمبهای خوشهای و میکروبی و... را با بمبافکنهای غولپیکر B-52 بر سر آنها ریخته، خانه و کاشانهشان را به آتش کشیده و زن و مرد و بچههای بیدفاع را قتلعام میکردند، نویسندهی بهظاهر آزادیخواهی به نام #جان_اشتاینبک بهعنوان خبرنگار همراه نیروهای متجاوز آمریکایی گزارشی بهشدت دروغپردازانه از ویتنام با درونمایهی دفاع از حملات یانکیها و محکوم کردن دفاع ویتکنگها از سرزمینشان در نشریهی اداره اطلاعات آمریکا به چاپ رساند.
2⃣ «اشتاین بک» در بخشی از گزارش یاد شده در وصف دهکدهای به نام «راخ کئین» (که توسط آمریکاییها اشغال شد) نوشته بود:
✍ …این دهکده همانند بیماری است که پس از سالها درد و رنج، اکنون بهبود یافته است. علفهای هرزه و بلند سراسر خیابانهایی که زمانی پاک و تمیز بودند، فراگرفته، سقف خانهها شکسته و به داخل اتاقها سرازیر شده، کانالها و چاههای آب متعفن گردیده و کوچهها از قلوه سنگ و کثافات پوشیده شدهاند. ویتکنگها حوصلهای برای مردم باقی نگذاشته و حتی ارادهی آنها را هم گرفتهاند تا آنجا که دیگر کسی به فکر پاک کردن و تمیز نگهداشتن محیط زندگی خود نیست…
3⃣ «اشتاین بک» در ادامهی گزارش به وضعیت اهالی دهکده پرداخته که چگونه زندگیشان در اثر حاکمیت ویتکنگها به هم ریخته است! این در حالی است که حتی خود فیلمهای آمریکایی و هالیوودی هم نشان میدهد که چگونه نیروهای متجاوز آمریکایی با مرگبارترین سلاحها، همهی هستی خانوادههای ویتنامی را به آتش کشیده و حرث و نسلشان را نابود میکردند. «جان اشتاینبک» مینویسد:
✍ …در زمان تسلط ویتکنگها بر دهکده «راخ کئین»، بسیاری از اهالی دهکده متواری شدند و به جاهای امنتری رفتند ولی بعضی هم در جای خود باقی ماندند، چون آنجا محل دائمی آنها بود و خیلیها هم در تمامی عمر خود بیش از 5 کیلومتر مسافرت نکرده بودند… رئیس دهکده و معلم مدرسه به قتل رسیده بودند و این روش ویتکنگها برای برانداختن آداب و رسوم ملی است. در عوض آنها با سخنرانی پند و اندرز و حتی با تهدید مردم را وادار به اطاعت کورکورانه از خود مینمایند…
4⃣ «اشتاین بک» چنان دروغهای بزرگی درباره مبارزان ویتنام میبافد که امروزه حتی یک نظامی آمریکایی را هم به خنده میاندازد، چرا که خود او شاهد بوده که چگونه همپالکیهایش با هواپیماهای بمبافکن با فروریختن هزاران تن بمب که چندین برابر حجم بمباران در جنگ جهانی دوم بود، همهی امکانات آموزشی و اقتصادی و درمانی ویتنام را خاک و خاکستر کردند. اما «اشتاین بک» گویی قصهپردازی کرده و داستانسرایی میکند، مینویسد:
✍ …ویتکنگها حتی از ویران کردن مدرسهی دهکده هم ابایی نداشتند و پس از ویرانی از آن برای سنگر خود استفاده میکردند. پس از مدرسه نوبت به بیمارستان میرسید که اینک بهصورت خوکدانی و لانه پرندگان درآمده بود… پلها همه ویران و در هوا معلق بوده و جادهها بهکلی ویران شده و یکنوع آشفتگی و از هم پاشیدگی که در همهجا به چشم میخورد، مانند بیماری جلدی، سراسر کشور را فرا گرفته است…
5⃣ او در پایان گزارش خود، نیروهای ویرانگر و متجاوز آمریکایی را همچون ناجیان مردم ویتنام تصویر کرده و مینویسد:
✍ …در ضمن اینکه قوای متفقین (ارتش آمریکا و نیروهای مزدور محلی) جادهها را پاک کرده و پلها را مرمت میکنند، یکبار دیگر دهکده راخ کئین را با دنیای خارج که مدت زمانی رابطهاش با دهکدهی مزبور قطع شده بود، متصل میسازند…
6⃣ در ذیل گزارش یاد شده، عکسی نیز از «جان اشتاینبک» در کنار مزدوران محلی ارتش آمریکا چاپ شده است.
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/tzFrkd
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #فرانکلین
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (1)
1⃣ بیتردید همواره #جنگ را میتوان یکی از نقاط عطف تاریخ ملتها دانست؛
2⃣ چه بسیار ملتهایی که به این واسطه مضمحل و نابود گردیدند و چه بسیار ملتهایی که اسباب ظهور و بروز تمدنی ایشان در جنگها رقم خورد.
3⃣ در تاریخ معاصر شاید بتوان #جنگهای_جهانی اول و دوم را مصداقی روشن و قابل اندازهگیری برای این بیان دانست؛
4⃣ جنگهایی که طی آن شکوهمندی قدرتهای سنتی جهان برای همیشه و یا نهایتاً مقطعی مشخص، به افول گراییده و به موازات آن پیدایش قدرتهایی جدید در عرصهی جهانی رقم خورد.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (2)
1⃣ از این جهت است که #جنگ_جهانی_اول (World War I) را میتوان کاتالیزوری مؤثر برای ظهور و بروز قدرتی ویژه با عنوان اتحاد جماهیر سوسیالیستی #شوروی (Union of Soviet Socialist Republics) در عرصهی معادلات بینالمللی دانست.
2⃣ و به موازات آن فروپاشی و اضمحلال یکی از مهمترین ابرقدرتهای برتر جهان آن روزگار، یعنی امپراتوری #عثمانی (Ottoman Empire) و سه امپراتوری برجسته و شکوهمند دیگر در عرصهی جهانی اتفاق افتاد:
3⃣ امپراطوری اتریش-مجارستان تحت حاكمیت #خاندان_هابسبورگ (House of Habsburg) در اروپای شرقی.
4⃣ امپراطوری روسیه تزاری زیر سلطه #خاندان_رومانوف (House of Romanov) در روسیه.
5⃣ امپراطوری آلمان به قیومیت #خاندان_هوهنزولرن (House of Hohenzollern) در اروپای غربی و آلمان.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (3)
1⃣ همچنین بُروز و بهطور کل رسمیت یافتن ابرقدرتی ایالات متحده امریکا (United States of America) را میتوان محصول فرایند #جنگ_جهانی_دوم (World War II) دانست.
2⃣ که بهنوعی ویژه با افول قدرت سنتی بریتانیای کبیر (Great Britain) و همچنین نابودی رسمی توان تمدنی آلمان نازی (Nazi Germany) و ایتالیای فاشیسم (Italian Fascism) در اروپا و امپراتوری ژاپن (Empire of Japan) در آسیا همراه گردید.
3⃣ و عرصهی جهانی را بهنحوی قابل تأمل در اختیار کابویهای امریکایی قرار داد و موجب شد تا #یهودیان_آنگلوساکسون بتوانند در فراغتی با شکوه، در عرصهی جهانی به تعریف و تبیین #سبک_زندگی_آمریکایی (American Way of Life) و #رویای_آمریکایی (American Dream) مبادرت ورزند.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (4)
1⃣ البته دو ابرقدرت ظهوریافته در فرایند جنگهای جهانی اول و دوم، بهصورتی خاص فضای جنگی حدوداً پنجاه ساله را بر عرصهی بینالمللی حاکم نمودند؛
2⃣ جنگی با عنوان #جنگ_سرد (Cold War) که موجب شد تا در طول دهههای ۱۹۴۰ تا ۱۹۹۰ میلادی، نوع متمایزی از فرایند جابجاییهای فرهنگی و تمدنی در سطح جهانی بوقوع بپیوندد؛
3⃣ جابجاییهای فرهنگی و تمدنی ویژهای که شاید بخش محدودی از آن را بتوان در شکلگیری احزب عربی سوسیالیستی #بعث از سال ۱۹۴۷ میلادی به بعد در منطقهی خاورمیانه و یا تشکیل حکومتهای مجهولی همچون #آلسعود عربستان در سال ۱۹۳۳ میلادی و رژیم غاصب #صهیونیستی در سال ۱۹۴۸ میلادی و نظایر آن در آسیای شرقی و آمریکای جنوبی مشاهده نمود؛ همچون واقعهی کودتای سال ۱۹۷۳ میلادی در شیلی و یا جنگ ویتنام و…
4⃣ و در این میان #سینما نیز به عنوان ابزاری قدرتمند در اختیار #جنگ قرار داشت و ابرقدرتهای مطرح آن روزگار، اقدام به انعکاس تمایلات و تمنیّات خود از جهان حال و آینده مینمودند.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (5)
1⃣ اگر چه #سینما رسماً در سال ۱۸۹۵ میلادی یعنی حدوداً بیست سال قبل از آغاز جنگ جهانی اول (۱۹۱۴ میلادی) متولد شد، اما با این همه در سالهای پس از جنگ جهانی اول بود که سینما نطق گشود.
2⃣ در سال ۱۹۲۷ میلادی #سینمای_صامت جای خود را به سینمای صدادار داده و این ابزار مهم رسانهای به عاملی اصلی جهت پیشبرد اهداف قدرتهای مطرح عصر خود مبدل گردید.
3⃣ و این همه در حالی صورت گرفت که مابین #جنگ_جهانی اول و دوم، سینما هم از لحاظ فیلمبرداری و بهطور کل موضوعات تکنیکی و هم از جهات مفهومی و داستانگویی و روایتسازی، پیشرفتهای زیادی كرد.
4⃣ این امر موجب شد تا تمامی قدرتهای دخیل در فرایند تحولات جنگ جهانی دوم، بهنحوی محسوس از این #ابزار_رسانهای، کمال بهره را گرفته و دوشادوش درگیری سربازان در جبهههای متنوع خاکی و آبی و هوایی، جبههی جنگ دیگری را بر پردهی نقرهای سینمای جهان رقم زنند.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (6)
1⃣ و اینگونه بود که حجم قابلتوجهی از آثار سینمایی در فاصلهی جنگ جهانی دوم، یعنی از سپتامبر ۱۹۳۹ میلادی تا سپتامبر ۱۹۴۵ میلادی، در سینماهای جهان به نمایش درآمد؛
2⃣ آثار سینمایی ویژهای همچون فیلم سینمایی دختر شماره ۲۱۷ (Girl No. ۲۱۷) که توسط ابرقدرت نوظهور شوروی ساخته میشد،
3⃣ و یا فیلمهایی نظیر سینمایی شکلات و سربازان (Chocolate and Soldiers) که امپراتوری ژاپن به تهیه و تولید آن مبادرت میورزید،
4⃣ و یا آثاری مانند یکی از جتهای ما گم شده است (One of Our Aircraft is Missing) که توسط امپراتوری بریتانیای کبیر تولید میشدند،
5⃣ و به تقابل با آثار سینمای آلمان نازی، یعنی فیلمهایی همچون سربازان فردا (Soldiers of Tomorrow) و خدمه دورا (The Crew of the Dora)
6⃣ و همچنین آثار سینمای ایتالیای فاشیسم یعنی فیلمهایی مانند سه خلبان (The Three Pilots) در عرصهی جنگ رسانهای میرفتند.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (7)
1⃣ #سینما طی جنگ جهانی دوم بهخوبی نشان داد که بهعنوان یک رسانهی کاملاً حرفهای، میتواند نقشی موثر در تحولات #جنگ برعهده گرفته و بهنحوی غیرقابل توصیف، نقش #آفندی (offensive) و #پدافندی (Defense) منحصر بهفردی را در عرصهی تحولات جنگی سرزمینی و فراسرزمینی خود ایفا نماید.
2⃣ این در حالی است که بیتردید میتوان محصول فرایند #جنگ_جهانی_دوم را رسمیّت یافتن ابرقدرتی ایالات متحده امریکا در معادلات بینالمللی و آغاز عصر جهان دو قطبی دانست.
3⃣ عصری که پیش از آن با پیداش #بلوک_شرق (Eastern Bloc) بر محور ابرقدرتی اتحاد جماهیر شوروی آغاز شده بود و با تثبیت ابرقدرتی آمریکا در فرایند جنگ جهانی دوم و تشکیل #بلوک_غرب (Western Bloc) بهرهبری این کشور و مبتنی بر #طرح_مارشال (Marshall Plan) در جهان شکلی ویژه پیدا نمود.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
🌐 دربارهی طرح مارشال:
👉 goo.gl/37FPY3
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (8)
1⃣ #جنگ_جهانی_دوم بهخوبی نشان داد که چگونه #جنگ را میتوان نقطهی عطف تاریخ ملتها دانست؛
2⃣ چگونه ملتها بهواسطهی جنگ مضمحل و نابود میشوند و چگونه اسباب ظهور و بروز تمدنیِ ملتهایی دیگر در جنگها رقم میخورد و از این جهت است که میتوان فاتح اصلی جنگ جهانی دوم را ایالات متحده امریکا دانست؛
3⃣ کشوری که در طول جنگ هیچگاه مورد هدف مستقیم کشوری قرار نگرفت و جُز واقعهی مشکوک #حمله_به_پرل_هاربر (Attack on Pearl Harbor)، حتی گلولهای به مرزهای سرزمینی آمریکا شلیک نگشت؛
4⃣ با این همه پیروز نهایی میدان جنگ، ایالات متحده بود و توانست بهنحوی فرصتطلبانه بر گردهی تمدنهای موجود اروپایی، ابرقدرتی خویش بر جهان را رقم زند؛
5⃣ ابرقدرتیِ ویژهای که شاید اصلیترین عامل در بروز آن بر دوش رسانهها و بالأخص صنعت سینمای آمریکا و #هالیوود_یهودی بود.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
🌐 روایت ویکیپدیا از حمله به پرل هاربر:
👉 goo.gl/3zLpJ8
🌐 نگاهی متفاوت به واقعهی پرل هاربر:
👉 goo.gl/ZZdcLQ
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (9)
1⃣ البته باید توجه داشت که #صنعت_سینما ی جهان بهصورتی گسترده و پویا در عرصهی جنگ جهانی دوم وارد شد.
2⃣ هنرمندان سینمایی نیز فعالیت طاقتفرسایی را در طول سالهای #جنگ متحمل گردیدند تا تعهد هنری را در راستای مقاصد تمدنیِ مطلوب خویش بروز دهند.
3⃣ در این میان بهطور ویژه سینمای کشورهای دخیل در فرایند #جنگ_جهانی_دوم، طی سالهای ۱۹۳۹ تا ۱۹۴۵ میلادی، حدود ۳۵۰ اثر سینمایی شاخص را تولید و به مخاطبان خود در سراسر جهان عرضه داشتند.
4⃣ که البته بیش از نیمی از این تعداد آثار متعلق به صنعت #سینمای_آمریکا میباشد.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (10)
1⃣ #آنگلوساکسونها ی آمریکایی برای فتحالفتوح در عرصهی جنگ جهانی دوم و رسمیت بخشیدن بر ابرقدرتیِ خود، بیش از آنکه از باروت و مهمات جنگی کمک گیرند، انبوهی از #آثار_سینمایی را روانهی اذهان جهانیان ساخته و فضای ذهنی ساکنان جهانی را به تسخیر خود درآوردند؛
2⃣ به عبارتی دیگر آمریکاییها برای رسمیت دادن بر ابرقدرتیشان، اگرچه در طی دوران #جنگ، هم سود سرشاری را از فروش تسلیحات برای خویش حاصل نموده و هم تسلیحات کشتار جمعی خود را بهصورتی کاملاً عملیاتی افتتاح کردند؛
3⃣ اما در این میان نقش اصلی در ترسیم ابرقدرتیِ ایالات متحده در عرصهی بینالملل محصول فعالیت هوشمندانهی #رسانهها ی آمریکایی و بالاخص #صنعت_سینما ی این کشور بود.
4⃣ #هالیوود توانست با ارائهی آثار هنری، ذهنیت جامعهی جهانی را بر باورپذیری ابرقدرتیِ این کشور متحول سازد و در عین حال به #انسان_آمریکایی چنین باوری را القا نماید که بر تمام جهانیان برتری دارد.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده
✡ صنعت سینما و حاکمیت موضوع جنگ (11)
1⃣ البته باید توجه داشت که جنگ جهانی دوم برای #رسانهها و بالأخص #صنعت_سینما ی جهان همچنان ادامه داشته و الهامبخش بسیاری از سینماگران در تولید آثار خود بوده است؛
2⃣ اما شاید در این میان صنعت سینمای آمریکا را بتوان اصلیترین نهاد در حفظ و پاسداشت میراث این جنگ خانمانسوز دانست.
3⃣ #هالیوود با رویکردی ویژه، همچنان به تولید آثار شاخصی همچون #نامههایی_از_ایوجیما (Letters from Iwo Jima) و #خط_قرمز_باریک (The Thin Red Line) و #دم_قرمزها (Red Tails) و دهها اثر دیگر مبادرت میورزد که هریک در صدد القای مقاصد رسانهای مختص به خود هستند.
4⃣ البته در این میان ترسیم #مظلومیت_قوم_یهود یکی از اصلیترین کارویژههای صنعت سینمای امریکا بعد از جنگ دوم جهانى بوده که طی هفتاد سال هیچگاه به فراموشی سپرده نشد.
5⃣ [این یهودنوازی] همچنان بهعنوان یکی از مهمترین اولویتهای رسانههای آمریکایی در آثار شاخصی همچون #پیانیست (The Pianist) و #فهرست_شیندلر (Schindler’s List) و… ظهور و بروز مییابد.
✍ دکتر موسی اسماعیلنژاد
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Vu5uZS
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی : #رسالت_گمشده