مخفی شدن چهار قمر مشتری
(۱۴مهر۷۸۹ ناقصۀ جلالی، برابر با ۱۲۴۷ شمسی)
در روز بیستوهفتم، مذکور شد که موافق استخراج منجمین اروپا، چهار قمر مشتری در این اوقات، مخفی شوند؛ چنانکه مشتری مدتی، خالی از اقمار باشد. ولی چون دارالخلافۀ طهران را با موضع رصد، اختلاف طول و عرض [جغرافیایی] است و استخراج تقاویم اقمار مشتری در این سال، در دارالخلافه نشده و از قرار روزنامۀ دولتی اروپا، تعیین وقت نیز درست محقق نبود، احتمال داده شد که در شب چهارشنبه، بیستم شهر ربیعالثانی، بعد از نیمهشب یا در شب پنجشنبه ۲۱ [ربیعالثانی]، قبل از نیمه[شب]، این کیفیت روی دهد؛ و این تحقیق بنابر استخراج میرزا عبدالغفار، معلم کل هندسۀ مدرسۀ مبارکۀ دارالفنون بود که در حل مسائل و کشف غوامض، نمیتوان او را کمتر از هیچیک از مهندسین و دانشوران اروپا شمرد. چون رأی او را صواب و حسابش را خالی از شائبۀ اغلاط و اضطراب دانسته، نگارندۀ روزنامه با مشارٌالیه و جمعی از محققین این فن، در هر دو شب، مترصّد وقوع این امر بوده و در اواسط شب دوم، با دوربینهای بزرگ، این مرحله به تحقیق پیوست؛ به این طریق که یکی از چهار قمر مشتری چهار ساعت و چهلوپنج دقیقه از شب گذشته، از سمت یسار مشتری مخفی شد و در برابر قرص حرکت نمود و مانند خالی سیاه بر صفحۀ آن دیده شد و قمر دیگر پنج ساعت و سیونه دقیقه از شب گذشته، از سمت یمین، در ورای جرم مشتری منخسف گشت و قمر دیگر پنج ساعت و پنجاهویک دقیقه از شب گذشته، از سمت یسار مخفی شد و بر صفحۀ کوکب واقع گشت و قمر دیگر شش ساعت و سیویک دقیقه از شب گذشته، از سمت یسار نیز مخفی شد و در آن وقت، مشتری خالی از اقمار نمود و آن قمر که اول بر قرص افتاد و در طول ضلع اسفل منطقه سیر کرد و قمری که بعد از آن روی قرص آمد، اندکی بالاتر حرکت کرد و قمری که آخر بر قرص رسید در طول قطر توجه نمود و این حالت یک ساعت و سیوشش دقیقه به طول انجامید و آنوقت، قمری که قبل از همه پنهان گشته و بر قرص کوکب افتاده بود، از قرص مشتری تجاوز نمود؛ ولیکن هرچند مترصّد شدیم، از طرف یمین ظاهر نگشت و آنوقت هشت ساعت و هفت دقیقه از شب گذشته بود. چون ملاحظهاش چندان مفید فایده نبود، در این وقت صرفنظر کردیم. و صورت اقمار مشتری با اوضاعش در این شکل نموده شد.
از غرائب اتفاقیه آنکه یک ساعت و ربع از شب پنجشنبه نوزدهم شهر جمادیالاولی گذشته، کرۀ آتش در جو ظاهر گشته و از جانب شمالشرقی به جانب جنوبغربی در حرکت آمده و در وسطالسماء که رسید، متلاشی گشت و قطعۀ بزرگ آن از سمتی که حرکت میکرد، از اطراف آن، ذرات زیادی ریزش میکرد و اندکاندک که متلاشی گردید، قرب آن با کرۀ ارض و حالت ریزش اجرام از اطراف و جوانب آن موجب تعجب ناظرین گردید.
🗞منبع: روزنامۀ علمیۀ دولت علّیۀ ایران، ۱۴مهر۷۸۹ ناقصۀ جلالی، برابر با ۱۲۴۷ شمسی.
💡تذکر: در اين بخش بر آنيم كه نگاهى به رخدادهاى نجومى و مسائل مرتبط با آن كه مطبوعات قديمى در اين روز منتشر کردهاند، بیندازیم و اخبار آنها را بازنشر نماييم. قابل ذکر است که بازنشر این اخبار با ذکر منبع انجام خواهد شد و بهعنوان تأیید یا رد آن خبر یا منبع نیست و هدفْ قرار دادن اطلاعات نجومی منتشرشده جهت استفادۀ پژوهشگران و علاقهمندان خواهد بود.
🔹این متن در سایت مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی-نجومی به آدرس زیر منتشر شده است.
🔗 https://farsi.nojumi.org/WebPages/Details.aspx?Id=6762
🖌️ویراستار: محمدمهدی موسوی
#آرشیو_اخبار
🌌خانه نجوم قم
@khanehnojum
الغای تاریخ قمری
(۱۵ مهر ۱۳۱۴)
متحدالمال ذیل به کلیۀ ادارات و دوائر ثبت و دفاتر اسناد رسمی مرکز و ایالات و ولایات ابلاغ شده است.
نظر به اینکه تاریخ رسمی کشور برای ماههای شمسی تنظیم شده و موافق قانون مصوب فروردین ۱۳۱۴ تمام دوائر دولتی مکلف به اجرای آن هستند، بنابراین لازم است از تاریخ وصول این متحدالمال، در کلیۀ اسناد معاملات رسمی و نوشتهجات، تاریخ شمسی را قید و از ذکر تاریخ قمری مطلقاً، خودداری نمایید. و متحدالمال نمرۀ ۶۰۴۵-۷-۳-۳۱۲ هم که قریباً، مجاز بودن قید تاریخ قمری را در متن اسناد، برحسب توافق متعاملین اشعار دارد، فسخ شده و موعد پرداخت وجه اسناد و سند و مالالاجاره و غیره در متن سند نیز درصورتیکه ماهیانه مقرر شود، باید به تاریخ شمسی نوشته شود. رضایت و توافق متعاملین موجب قید تاریخ قمری نسبت به موعد پرداخت ماهیانه نخواهد بود؛ زیرا چنانچه تذکر داده شد، تاریخ رسمی کشور تاریخ شمسی است.
🗞منبع: روزنامۀ تجدد ایران، ۱۵مهر۱۳۱۴، ص۱.
💡تذکر: در اين بخش بر آنيم كه نگاهى به رخدادهاى نجومى و مسائل مرتبط با آن كه مطبوعات قديمى در اين روز منتشر نمودهاند، بیندازیم و اخبار آنها را بازنشر نماييم. قابل ذکر است که بازنشر این اخبار با ذکر منبع انجام خواهد شد و بهعنوان تأیید یا رد آن خبر یا منبع نیست و هدفْ قرار دادن اطلاعات نجومی منتشرشده جهت استفادۀ پژوهشگران و علاقهمندان خواهد بود.
🔹این متن در سایت مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی-نجومی به آدرس زیر منتشر شده است.
🔗 https://farsi.nojumi.org/WebPages/Details.aspx?Id=6763
🖌️ویراستار: محمدمهدی موسوی
#آرشیو_اخبار
🌌خانه نجوم قم
@khanehnojum
🚀ویژهبرنامۀ بزرگداشت هفتۀ جهانی فضا با میزبانی خانۀ نجوم قم و همکاری سازمان فضایی ایران، مدرسۀ نجوم جهان مدرن، خانۀ خلاقیت و نوآوری اشراق و کانون نجوم و اخترفیزیک دانشگاه قم در تاریخ پنجشنبه ١٣مهر١۴٠٢ در سالن همایشهای مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی-نجومی بهصورت حضوری و پخش زنده برگزار شد.
در ابتدای این برنامه، جناب آقای محمدعلی شیخبهایی درمورد «جنبههای مختلف زندگی در فضا» صحبت کردند.👨🚀
بعد یک گزارش تصویری از فعالیتهای خانۀ نجوم در تابستان پخش شد.📽🎞
در ادامه جناب آقای غضنفرینیا، کارشناس حوزۀ فضایی، با موضوع «فرصتهای مغفول کارآفرینی از دریچۀ فناوری فضایی» سخنرانی کردند که این بخش با برگزاری مسابقه و اهدای جایزه هم همراه بود.🎁🤩
در پایان نیز حضار از نمایشگاه کتاب و ابزارهای نجومی خانۀ نجوم قم بازدید کردند و با کمک تلسکوپ به رصد زحل پرداختند.🔭🪐
همچنین در این ویژهبرنامه، منجمهای کوچک بهکمک سرکار خانم صادقی، مطالبی دربارۀ منظومۀ شمسی و سیارات یاد گرفتند و در انتها، جوایزی نیز به آنها اهدا شد.👶🎨💫
سپاس از همراهان عزیزی که در این برنامه حضور داشتند✨🙏✨
عضویت در کانال ایتای خانه نجوم:
🌐https://eitaa.com/khanehnojum
خانه نجوم قم
📞 02532936311-5
📞 09335032393
هدایت شده از مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی - نجومی
ماه نامه هلال شماره 139ویژه وضعیت هلال ماه ربیع الآخر1445هجری قمری.pdf
2.81M
ماه نامه هلال شماره 139ویژه وضعیت هلال ماه ربیع الآخر 1445هجری قمری.
#ربيع_الآخر #هلال #ماه_نامه_هلال #1445هـ
هدایت شده از مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی - نجومی
بنا به خبر دريافتى از دفتر حضرت آيت الله العظمى سيستانى (دام ظله) فردا دوشنبه سی ام ماه ربیع الاول و سه شنبه ( 25 / 7 / 1402 )اول ماه ربیع الآخر خواهد بود. متن خبر به شرح زير مى باشد:
أعلنَ مكتبُ سماحة السيد السيستاني (دام ظلّه) في النجف الأشرف أن يوم غدٍ الإثنين هو المكمّل لشهر ربيع الأول ، و يوم الثلاثاء الموافق (17 /10 /2023 م) هو الأول من شهر ربيع الآخر لعام 1445هـ .
#هلال #ربیع_الآخر #1445هـ
✨ فرداشب یک ستاره پشت ماه پنهان میشود
🌒 شامگاه چهارشنبه ۲۶ مهر، میتوانید شاهد اختفای ستارۀ «قلبالعقرب» پشت ماه باشید. ستارۀ پرنوری که سمت چپ ماه میبینید، یکی از بزرگترین ستارگان شناخته شده است.
🦂 ماه در هربار گردشش به دور زمین (حدوداً هر ٢٧ روز)، دو-سه شب را در صورتفلکی عقرب و یکی از آن شبها را در کنار ستارۀ قلبالعقرب میگذراند؛ اما اختفای آن اتفاقی نادر است و گاهگاهی رخ میدهد.
🔴 قلبالعقرب پرنورترین ستارۀ صورتفلکی عقرب است و به رنگ قرمز میدرخشد. قطر این ستاره ۸۹۲ برابر خورشید است، اما بهدلیل فاصلۀ بسیار زیادش (۶۰۴ سال نوری)، کوچک دیده میشود.
⏳ این اختفا حدوداً از ساعت ۱۷:۵۳ تا ۱۹:۱۰ چهارشنبه روی میدهد و پس از آن، ستارۀ قلبالعقرب را در سمت راست ماه میبینیم.
📝نویسنده: مهدیار پاکروان
🖌️ویراستار: محمدمهدی موسوی
#رصد_آسمان
🌌خانه نجوم قم
@khanehnojum
💫یکصد و نود وهشتمین باشگاه نجوم 💫
💠با موضوع: آسمان از نگاه زمین
🔹نجوم کروی ساختارها و کاربردها
🔹به همراه رونمایی از کتاب نجوم کروی مقدماتی
🔭 همراه با رصد آسمان
🕖 پنج شنبه 27 مهرماه ساعت 16:15
📍بلوار امین، 20متری گلستان، کوچه 11، پلاک4 طبقه 4
❕شرکت در این برنامه برای عموم آزاد و رایگاناست❕
خانه نجوم قم
📞02532936311-5
📞09335032393
🌐https://eitaa.com/khanehnojum
هدایت شده از مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی - نجومی
آيين رو نمايى از كتاب ( نجوم كروى مقدماتى ) از انتشارات مركز مطالعات و پژوهش هاى فلكى - نجومى همزمان با یکصد و نود وهشتمین باشگاه نجوم قم كه با موضوع: آسمان از نگاه زمین(نجوم کروی ساختارها و کاربردها) توسط خانه نجوم بخش غير حرفه اى مركز پنج شنبه 27 مهرماه درسالن همایش مرکز مطالعات وپژ وهش های فلکی - نجومی برگزار گرديد اين كتاب بعنوان يكى از منابع درسى سطح سه حوزه با گرايش فقه و هيئت قرار گرفت.
#كتاب #باشگاه_نجوم #انتشارات