🌕 نقد فیلم قطار یخشکن(2013 snow piercer)؛ مبارزه با سرمایهداری، رادیکال و اخلاقمدار.
💡 نگاهی به فرم
🔦 بعد از فیلم قطار یخ شکن ژانر جدیدی از فضای آخرالزمانی با نگاه انتقادی به سرمایهداری ایجاد شد که فیلمهایی مثل پلتفرم دنبالهروی این اثر بودند. فیلمنامه نقاط قوت خوبی دارد؛ پرداخت شخصیت ها و همچنین ریتم و ضربآهنگ خوب فیلم همراه با غافلگیرانه هایی که کارگردان دارد باعث می شود از فیلم خسته نشوید. رنگ پردازی سیاه و قهوه ای سوخته و زرد چرک همراه با تصویر برداری لرزانِ مختص قطار حس ناامنی و خفقان را تداعی میکنند.
🔦 کارگردان گاها به زیبایی از تکنیک تغییر فوکوس دوربین برای انتقال مفاهیم استفاده میکند. صحنه نبرد در قطار با فیلمبرداری خوب خود نقطه قوت اثر است. ساختار دراماتیک فیلم باعث شده اثر شعارزده نباشد و دیالوگ های استعاری دقیقا وجه روایی و معنایی را با هم حفظ کنند.
#نقد_فیلم
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🌕 خلاصه ای از داستان
🔦 داستان از جایی آغاز می شود که برخی دولت ها برای پیشگیری از خطر افزایش بی رویه دمای کره زمین ماده ای شیمیایی(cw7) را وارد اتمسفر میکنند. اما از بد حادثه این ماده بیش از حد خوب عمل می کند و کل زمین را برف و بوران دربر میگیرد.
🔦 در این میان ویلفورد که نابغه ای علاقهمند به قطار و لوکوموتیو است این خطر را می تواند پیشبینی کند و قطاری بسازد که رو بسوی ابدیت دارد. قطاری که موتور آن حیات ابدی دارد و در یک دور همیشگی، دائما در حال حرکت است و خود سوخت را تامین و مایحتاج مسافران را با تدابیر ویلفورد آماده میکند.
🔦 اما اینجا یک مسئله هست، عده ای از سرمایهداران با پرداخت هزینه، مسافر قطارند و عده ای بیخانمان مستضعف بخاطر بقا مجانی سوار شده اند! حال بخاطر تبعیض های بیشمار میخواهند به قسمت های جلویی قطار راه پیدا کنند و این نظم ناعادلانه را بهم ریزند.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
خانم وزیر میگوید: تمام گرما و آبی که به ما می رسد، بلطف موتور اسرارآمیز ویلفورد است. در فیلم همینطور هم هست.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🔦 پایه تئوریک علم اقتصاد در توجیه ستم طبقاتی فیلم و جامعه
🔦 قیاسِ شکل گرفته و نمادسازی فیلم از جهان و طبقات اجتماعی به شدت بر روی پایه تئوریهای علم اقتصاد است که منابع را کمیاب میدانند و نیازهای انسان را بیشمار. وقتی حیات انسانی به این گستردگی و وفور نعمت با یک آکواریوم که حفظ تعادل آن بر همه چیز ارجحیت دارد مقایسه می شود، طبیعی است در چنین نظامی باید هرکس که بیشتر لیاقت دارد بیشتر بهره بردارد.
🔦 حال با اینکه کمیابی منابع در میان اقتصاددانان بالاتفاق پذیرفته شده است، اما حقیقت این است که منابع بسیار گسترده ای از ثروت و منابع در اختیار بشر می باشد و اصل کمیابی که پایه علم اقتصاد است دچار تزلزل است، برای مثال قاره آفریقا با دارا بودن نزدیک به نیمی از طلای جهان و یک سوم مواد معدنی، تقریبا حدود ۱۸ درصد از کل جمعیت جهان را تشکیل میدهد؛ اما آیا مردم آفریقا سهم کامل خود از این ثروت ها را دریافت میکنند؟
🔦 آیا مشکل معیشت مردم آفریقا به خاطر جمعیت زیاد است یا چپاول دول غربی؟ پس هیچگونه کمیابی آنجا مطرح نیست. همچنین فیلم بحثی از چگونگی تقسیم و توزیع این ثروت میان ساکنان واگن(مردم جهان) نمیکند و ما تنها میدانیم که ثروتمندان با صرف هزینه وارد قطار شدهاند و از گذشته آنان سخنی در میان نیست؛ ما نیز صرفا به همین خاطر، ناخودآگاه حق را به آنان میدهیم.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🔦 اما مگر حقیقت جز این است که اکثر بهرهمندان میتوانند بیشتر بهرهمند شوند و فقیران و مستمندان روز به روز ضعیفتر میگردند؟ در واقع فیلم با قبول دو پیشفرض های نادرست سرمایه دارس به نبرد او می رود و بدیهی است که با پذیرش اصولی که او وضع میکند؛ شکست حتمی است.
🔦 در سکانس های پایانی که حتی کورتیس میفهمد راهبر معنوی او نیز همدست ستمگر بوده و اصلا چاره ای جز این ظلم منظم و حسابشده نیست و ویلفورد نیز با بودن در جلوی قطار زحمت جایگاه خودش را می کشد؛ وی حسابی شکست میخورد و جلوی دخترک شرقی می ایستد و با ویلفورد همراه میشود. یعنی هرچه ویلفورد گفته است منطقی است. اکت های غمبار کریس اوانز، تسلط ویلفورد و نحوه استقرار دوربین و ساکت ماندن کورتیس نشاندهنده این است که تمام هرچه او می گوید درست است! درحالیکه اصلا چنین نیست نه جهان آکواریوم است، و نه منابع به این شکل محدود و نه چاره کار این ظلم و ستم منظم!
🔦 وقتی سعادت انسان در گرو برآوردن همه نیاز های کاذب و صادق او به هرنحوی تعریف شد و سودپرستی و طمع به عنوان یک پایه انسانشناسی در علم اقتصاد مورد قبول واقع شد، در پس چنین جهانبینی نفسمحوری؛ باید منابع کم باشند و نیاز ها بیشمار. درحالیکه نیاز های مادی انسان بیشمار نیستند، این کمالطلبی و ایدهآل خواهی اوست که در جهت طمع به مادیات و خلود(جاودانگی) در زمین منحرف شده است. چاره کار تقسیم عادلانه فرصتها و باز تعریف مفاهیمی چون انسان، نیاز و ... است. تا مستضعفین هم بتوانند به نسبت تلاشهایشان بهرهمند شوند و هم از فرصت ها به اندازه کافی برخوردار.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🌕 دستآویز اخلاقی احمقانه!
🔦 در ادامه همراهی کورتیس با ویلفورد دخترک وقتی از ارتجاع کورتیس آگاه می شود کاشی اتاق موتور را باز می کند و کار کردن کودک بینوای سیاهپوست را به او نشان میدهد تا ظلم ویلفورد عیان شود. کورتیس با او همراهی میکند و میبیند بله کودکِ کار آنجا جا خشک کرده، اینجاست که رگ غیرت اخلاق غربی اش باد میکند و مشتی بر صورت ویلفورد مینوازد که شرم بر تو که از کودکان استفاده ابزاری میکنی! چرا تا قبل آن مشتی نزد چون تماما حرفهایش را قبول کرده بود.
🔦 در حقیقت جز یک دستآویز اخلاقی ضعیف کورتیس هیچ انگیزه ای برای شکستن این نظم قطار ندارد! آن هم در چه شرایطی؟ در قیامی که همه انسان ها را بجز دو نفر به کشتن میدهد، و فقط با وجود احتمال حیات قطار زندگی را منفجر میکند! مگر افول سرما نزدیک نبود؟ پس چرا با این سیستم ادامه ندادند تا با هزینه دادنی اندک بقیه را حفظ کنند و وقتی سرما کامل از بین رفت، بیرون بروند؟ کورتیس که جوابی برای سخنان ویلفورد نداشت و سردرگم بود پس بهتر نبود اینچنین کند؟
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🌕 حفظ جان دختر شرقی کلیشه ترند شده سینما!
🔦 در این فیلم و همچنین در فیلم پلتفرم مسئله حفظ جان یک دختر شرقی مطرح میشود(گاها هم فرزندی نامشروع است). علیالخصوص که این دختر در این اثر غیبگویی و باطن بینی هم گاها می کند!
🔦 قیام کورتیس که نماد بیداری مردم غرب است باید حیات مردم را از سرمای وحشتناک سرمایه داری عبور دهد و با فدا کردن خود راه را برای حیات تمدن جدید شرقی که بعد از افول قطار سرمایهداری سر بر می آورد، باز کند.هرچند این فیلم محصول کره است اما چون مخاطب فیلم بیشتر کشورهای غربی هستند میتوان گفت که از ادبیات آنگلوساکسونی برای نمادگرایی و استفاده از زن به عنوان سرزمین استفاده شده است.
🌕 جمعبندی
🔦 در واقع نسخه پیچی آنارشیک بونگ جو هو، آنقدر در محتوا ضعیف و غیرمنطقی است که گویی مخاطب با سرمایهداران همراه می شود و فیلم(خودآگاه یا ناخودآگاه) بیشتر تبلیغ سرمایهداری یا حداقل معرفینامه ای برای ظهور تمدن شرقی جدید است.
🔦 قطار یخشکن از جمله فیلمهایی است که در ظاهر برخی مخاطبین را برای مبارزه با ظلم، بیعدالتی و اختلاف طبقاتی تهییج میکند، اما با تعمق بیشتر درمی یابیم که نه تنها زبان فیلم الکن تر از آن است که بتواند خدشه ای بر هیمنهِ شبه علمیِ بورژوآزی وارد کند بلکه آن را اجتنابناپذیر و سرنوشت محتومِ بشر رقت انگیز می شمارد.
🔦 اما عدهای با برداشت های ناقص تصور میکنند این فیلم با سرمایهداری سرِ ستیز دارد، بخاطر همین بارها و بار ها این فیلم در صداوسیما نیز پخش شده است.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🌕 نقد فیلم فرشتگان کثیف؛ جنگجویان فمنیست وارد میشوند!
🌙مشخصات اثر
🔦 فیلم فرشتگان کثیف ساخته مارتین کمبل هشتاد و یک ساله است؛ کسی که سازنده بسیاری از سری فیلمهای جیمزباند میباشد. کارگردانی که قهرمانش را به دل آتش میبرد و به طرز معجزهآسایی صحیح و سالم بیرون میآورد!
🔦 فرشتگان کثیف میخواسته نسخه زنانهای از حرامزادههای لعنتی کوئینتین تارانتینو باشد، که البته نتوانسته و کیلومترها از آن فاصله دارد. فیلم قدرت روایی خوبی دارد که حاصل تجربه کارگردان و مهارت تدوینگر است و این دو هر سکون، سکته و شتاب بیجا را از روایت فیلم گرفتهاند.
🌙شروع قدرتمند
شروع فیلم با معرفی قدرتمند قهرمان و ضد قهرمان که یکی زن و دیگری ضدزن است؛ مخاطب را از هر گونه ابهام خارج میکند.
🌙ابهام بزرگ فیلم
ولی ابهام بزرگتر اینجاست: ضدقهرمان فیلم که به زن جز به چشم کنیز نمینگرد جنسی تقلبی است که در پوست اسلام فرو رفته و به مخاطب قالب میشود.
🌙نگاهی به ایرادات فرمی
🔦 لوکیشنهای فیلم نابسامان هستند چراکه از یکسو کارگردان سعی داشته پاکستان و افغانستان را کشورهایی عقبافتاده و ویرانه نشان دهد، و از سویی دلبسته لوکیشنهایی روشن، گرم و آفتابی همچون فضای فیلمهای وسترن دهه پنجاه و شصت میلادی بوده؛ لذا فضای کلی فیلم هویت جغرافیایی ندارد.
🔦 هنرپیشهها سادهترین هنرنماییشان را ارائه کردهاند، گویا کارگردان هشتادساله فیلم فرشتگان کثیف بیرمقتر از آن بوده که با برداشتهای مکرر بازی مقبولی از هنرپیشه ها بگیرد.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse3
🌙 داستان غیرمنطقی فیلم!
🔦 بر این همه بیافزایید داستان غیر قابل قبول فیلم را که بیشتر به یک کمدی میماند: چند زن مأموریت دارند تا تعدادی دختر آمریکایی اسیرشده در چنگ داعش را نجات دهند و آنان علیرغمِ ازبین رفتن مردان گروهشان موفق به اینعملیات میشوند!
🔦 این داستان را قبلاً سینمای هند با نام تایگر زنده است با لوکیشن عراق تجربه کرده و حالا ما شاهد نسخه آمریکایی همان داستان هستیم! عمری بالیوود فیلمهای هالیوود را کپی میکرد اینبار قضیه معکوس شده است!
🌙کلیشه تکراری فیلمنامه!
🔦 داستان فیلم فرشتگان کثیف با الگوی همیشگی سفر قهرمان، بر همان پلتفرم نجات چند زن از دست داعش بنا شده؛ تا ضمن خلق مثلاً صحنههای هیجانیِ نو، حرفهایی تازهتر زده شود.
🌙اعتراف به استفاده از سازمان های بین المللی برای ماموریت تروریستی!
🔦 از جمله نکات قابل توجه فیلم فرشتگان کثیف؛ اعتراف غرب در استفاده از بنیادهای بینالمللی برای ماموریتهای تروریستی میباشد.
🔦 در این فیلم تیم زنانه ترور در قالب واکسیناسیون با ملیتهای مختلف برای آزادسازی گروگانها به افغانستانی که اکنون در اختیار طالبان است گسیل میشوند.
این همان ترفندی است که گویا آمریکا برای شناسایی محل اختفای بنلادن به کار گرفته بود: ترفند واکسیناسیون خانه به خانه!
🔦 و در آن پلان که واکسنها در انباری در مرکز نظامی آمریکایی تخلیه میشود این سؤال برای مخاطب هوشمند پیش میآید که نکند خود واکسیناسیون یک تهاجم نظامی باشد؟!
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse3
🌙موضعگیری شدید علیه طالبان
🔦فیلم فرشتگان کثیف موضعگیری شدیدی بر علیه طالبان دارد؛ مثلاً آنجا که مخالفت طالبان با موسیقی را بعنوان شباهتش با داعش بیان میکند و نیز آنجا که گفته میشود طالبان اعدام را همیشه اولین راه حل میداند!
🔦 گویا آمریکا هنوز اخراجش از افغانستان را نتوانسته هضم کند و این در فیلمهای این سالها مشخص است؛ مثلاً در فیلم فرشتگان کثیف آن دیالوگ که به نیروی آمریکایی گفته میشود:"قبل از رفتنت یک کار خوب انجام بده"، گویای این امر واضح است که در فاصله حضور و خروج آمریکا در افغانستان هیچ اتفاق خوبی رخ نداده است.
🔦 صحنه نمادین دفن دو مرد آمریکایی در خاک افغانستان نیز گویای حسرت خالق فیلمنامه از شکست مفتضحانه آمریکا در خاورمیانه است.
🔦 در قسمتی از فیلم تروریستهای آمریکایی در یک گذرگاه مرزی بنام خیبر، گیر میافتند اینجا توسط یک افسر بومی نفوذی از مهلکه نجات پیدا میکنند و این ترادف نام خیبر و نفوذی؛ ذهن را به سمت یهودیان مخفی در همه جای دنیا میاندازد.
🔦در جایی دیگر از فیلم گفته میشود که توسط ماماها توانستهاند به دژ داعش نفوذ کنند؛ که یادآور استفاده یهود از ماماها برای شناسایی حضرت محمد مصطفی صل الله علیه و آله در میان قبیله قریش است. و نیز شناسایی مادر باردار امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف با استفاده از ماما ها!
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🔦 و باز این خرده روایت فیلم توجه مخاطب هوشمند را باید معطوف کند به این موضوع که غربِ تروریست همواره در علوم و صنایع مربوط به زاد و ولد دست بالا و انحصاری را دارد: از تجهیزات پزشکی و فرآیندهای غربالگری حاملگی گرفته تا داروهای ویتامین بارداری و شیرخشک!
🌙فمنیسم افتضاح!
🔦 فیلم فرشتگان کثیف از فرمولهای نخنمای فمینیستی و نژادپرستانه بیبهره نبوده است؛خسته شدن مرد قبل از زن در کندن قبر نمونهای از صدها نمونه در این داستان سراپا فمینیستی است.
🔦 و آنجا که از این تیم زنان بزنبهادر فقط زن غیر آمریکایی مشهور به راکی و زن سیاهپوست از بین میروند؛ نیز کهن الگویِ برتری نژاد غربی یکبار دیگر در فیلمی دیگر تکرار میشود.
البته این دو قربانی جاگذاشته میشوند؛همانگونه که در ابتدای فیلم قاضی دادگاه نظامی، از اینگونه جاگذاشتنهای ناشی از فرار دفاع میکند.
🌙جمعبندی
🔦 چند سال است که هالیوود بر ساخت فیلمهای اکشن با محوریت قهرمانان زن تمرکز کرده است و این هشداری است برای جامعه زنان که مراقب باشند بیش از این توسط لیبرالیسم جهانی مورد سوء استفاده قرار نگیرند؛ آنگونه که در فتنه زن زندگی آزادی دچار خطای شناختی شدند و نقش بنزین روی آتش را به دوش کشیدند.
#نقد_فیلم #تحلیل_فیلم #هالیوود #فمینیسم #سینمای_استراتژیک #طالبان #داعش #پاکستان #افغانستان #زن_زندگی_آزادی #سینما #لیبرالیسم #یهود #صهیونیسم
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2