🔦 اما امان از محتوا!
فیلم در ظاهر میخواهد با تقبیح فمنیسم افراطی؛ رویکردی معقول و منطقی از فمنیسم لیبرال مدنظر خود ارائه دهد اما در عین حال بشدت حاوی المان های فمنیسم رادیکال است!
تا آنجا که فیلم بدون درنظر گرفتن تفاوت های ذاتی و فطری زن و مرد به دنبال تساوی حقوق ایشان است؛ کوته نظرانه رویکرد فمنیسم لیبرال را دنبال می کند تا زن را هرچه بیشتر به مرد شبیه کند و از خود بیگانه.
اما در یکی از سکانس ها آداب معاشرت صحیح با بانوان چنین عنوان می شود: «یه آقای محترم هیچ وقت از یه خانم سوال نمیپرسه، فقط میگه چشم!» یا در سکانسی دیگرو وقتی دوستِ «ماهی»(کاندید ریاست جمهوری) از او می پرسد چرا اصلا باید مرد ها بخواهند شما رئیس جمهور شوید، در پاسخ میگوید: «باید بِخوان!»، همینقدر رادیکال و مردستیزانه!
🔦 مثل یوسف نباشید!
شخصیت یوسف در اغلب اوقات مجموعه ای از عقاید اسلامی، اما با بیانی تند و اغراق آمیز است. یوسف معتقد است مشکل فرهنگی است، اختلاط دختران و پسران حرام است.
در یک سکانس یوسف از اینکه دختران حجاب خوبی ندارند و پسران زیر ابرو بر می دارند و اختلاط بدی با هم دارند ناراحت است و با تندی و عصبانیت از مدیر بخاطر کم کاری اش مطالبه می کند. این وسط مدیر دانشگاه با روشنفکری خاصی می گوید «خب که چی؟»!
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse3
فیلم می گوید جامعه یعنی اختلاط زن و مرد؛ بله سَلَّمنا همینطور است و یوسف اشتباه می کند که کل اختلاط را زیرسوال می برد ولی واکنش فیلم به روابط نامشروع و دوستی های امروزی مثبت و تایید کننده است. (سکانس دعوای یوسف و مدیر دانشگاه)
این سکانسها روی هم با تصویرسازی منفی و خشن از دغدغه حجاب و روابط نامشروع و همچنین بولدکردن مسئله اختلاس در مقابل این مشکلات سعی در سفیدشویی ولنگاری و هرزگی و سیاهنمایی مطالبات فرهنگی برحق دارند و هر فردی زبان اعتراض به این نابهنجاری ها بگشاید با برچسب های ابوبکر البغدادی (در فیلم بارها خواهر یوسف چنین میگوید) تحقیر می شود.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse3
🌕 خلاصه ای از شرح فضای بازی
🔦 فضای بازی به شکلی است که نقش اول داستان یعنی خود بازیکن، از یک جای خاص که اتاق خوابش بوده یا محل زندگی و استراحت وی می باشد؛ دوربین به دست مشغول فعالیت و یا فیلمبرداری از سوژه ای می شود (به قصد ثبت خاطرات یا اجرای مهارتی خاص). شخصیت اصلی تا حدی جلوتر می رود و فیلم ضبط میکند و ناگاه با سست شدن زیر پای خود، مستقیم سقوط میکند و به اصطلاح علمی علی الظاهر به درون زمین اما در واقع به بُعدی دیگر تِلِپورت میشود و این دقیقا نقطه شروع بازی است. بازی در حال حاضر پایانبندی ندارد چراکه با بروزرسانی های مکرر مراحل دیگری نیز اضافه میشوند. مراحل بازی بیش از حد و خسته کننده است و درصد کثیری از مراحل سختی زیادی دارند و بازیکن در آن به قصد تلاش برای بقا میجنگد.
🌕 شرح مراحل بازی
🔦 مرحله complex در سری گیم های backrooms از نقطه اول (0 level) شروع میشود. و گیمر و مخاطب باید به مراحل و مراتب بالاتر برسد.
🔦 مراحل تا بینهایت هم ادامه دارند؛ اما تا ده یا بیست مرحله به صورت اتفاقی بک رومز به حالت بازی منسجم انتشار یافته است که با گرافیک بالا در کامپیوتر (pc) نیز اجرا میشود.
🔦 گروه Acync و برخی یوتیوبر ها روی این پروژه ها و ترندینگ چنین بازیهایی کار می کنند. گاها نیز بازدیدهای میلیونی بدست میآورند.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🔆 @lighthouse3
🌕 پس زمینه تحقیقاتی بازی BackRooms
🔦 تحقیقاتی در دهه های ۸۰ تا ۹۰ میلادی روی پروژه تئوری های بکرومز انجام گرفته است، که وجود حیات در دیگر ابعاد دنیا را تئوریزه میکنند. تا حدی که محققان این امر ادعا دارند که این تئوری اثبات و تبدیل به نظریه شده است(اما این نتایج بیشتر مسائل شبه علمی است).
🔦 در آن برهه از زمان طبعاً تکنولوژی به چنین حدی از قدرت نرسیده بود، بنابراین آنان از طریق مطالعات محدود مهندسی_مجازی و فناوری (با امکانات محدود) قصد داشتند بیشتر به حقایق نادیدنیِ دنیای واقعی اطراف پی ببرند و این فرضیه را آزمایش کنند که آیا میان ورای ابعاد متعارف جهان؛ ابعاد دیگری نیز وجود دارد؟
🔦 تحقیقاتی که این گروه آغاز کردهاند بیشتر بررویِ مطالعهِ مبحث "مکانی بین واقعیت و مجاز اما در ماورای این دنیا " (dimension that exists between reality and non-reality, possibly linking to multiple realities and dimensions) بوده که در مرکز تحقیقات " ACYNCE " کلید خورده است.
🔦 این افراد با دستگاه و آلات خاصی شروع به جستجوی چنین مکان و کوریدور هایی میکنند و ادعا میکنند که زمان در چنین فضایی معنی ندارد و مکان ها مدام به طور تصادفی تغییر میکنند(loop).
🔦 نظریه اتاق های پشتی و یا بکرومز از تلفیق سه جزء اصلی تشکیل میشوند:
۱.مکان های شهودی و شعوری (liminal spaces) ۲.موجودات(Entities) ۳.تفکر(theory & thoughts)
🔦 بخش تفکر و تئوری خود شامل پارادیمهای مطالعاتی زیر است: ۱.علم فیزیک(فیزیک کوانتوم) و متافیزیک ۲.تجربه شهودی۳.علم روانشناسی
💡طبق الگوی فکری اتاق های پشتی: حیات در ماورای جهانی که در آن زندگی میکنیم، وجود دارد. حتی ممکن است پشت دیوار اتاقی که در آن زندگی می کنیم جهانی دیگر نهفته باشد. این گونه نظریات بیشتر پاسخی انحرافی به فطرت غیبجوی انسان است تا بافته های شبه علمیِ مدرن غرق شود و حقیقت را نبیند.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🔆 @lighthouse3
🌕 اجزاء اصلی سهگانهِ تشکیلدهنده بازی بکرومز خود با پارادایم های سهگانه مذکور در ارتباطند:
🔦 جزء اول مکان های شهودی و شعوری است که به نظریه دنیاهای موازی و دیگر دنیاها پرداخته بوده و بدنبال آن است که با کمک متافیزیک و فیزیک کوانتوم تصورات خویش را اثبات کند. در قسمتهای مختلف بازی که بنحوی مستندگونه نیز هستند، به نظریه نسبیت و سفر در زمان اشاراتی شده و سعی شده تا بدین نحو خود را علمی جلوه دهد.
🔦 مکان های شهودی_شعوری به مکان های ماورای این دنیا گفته میشود که گویا برگرفته و زاییده دنیای ماست اما فضایی کاملا متفاوت و به اصطلاح دینی " برزخ گونه" دارند!(البته برزخ نیست و صرفا شباهت هایی دارد)
🔦 در مکان های سابلیمینال و لیمینال (sublimimal or liminal)، موجودات متنوعتر و ماوراییتر ظاهر میشوند و جستجوگرها در مراحل backrooms وارد این ابعاد میشوند. این مکان ها خود نیز شامل مراحل کودکی ، نوستالژی و خاطرات و بنوعی یاد آور اعمال ما و ترس های ماست.
🔦 شاید عده ای تصور کنند که نوعی تئوریزه و علمی کردن اصل معاد در چنین آثاری وجود دارد اما چنین نیست. بلکه تولید کنندگان این بازی ها، بخاطر نفع و سود شخصی و اشاعه تفکرات ناقص و باطل خویش از طریق تشبث به شبه علم و تحقیقات ناقص و غیرِروشمند چند دهه گذشته قصد ابراز وجود دارند تا میل و فطرت غیبخواهی را با چنین سرابهایی سیراب کنند تا خداجویی و غیبجویی در کانال هایی ادامه پیدا کند که آنان می خواهند.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🔆 @lighthouse3
🌕جمع بندی و نتیجه گیری
🔦 تصاویر و تعلیقات ترسناک و صداگذاری وحشتناک این بازی بر ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه بازیکن تاثیرات بسیار سوءی خواهد داشت و با آلوده شدن قوه خیال مکان ها و مفاهیم خاصی به صورت شرطی برای بازیکن ترسناک خواهند شد.
🔦 اما سوای آثار روانشناختی چنین بازیهایی حس کنجکاوی و تحقیق و نیاز و میل به کشف و ارتزاق روحی و فکری از غیب عالم و جهانهای نادیدنی و رسیدن به توحید به سمت سیر در افکار وهمانه تکرار در لوپ های بازی و کشف ابعاد دیگری از جهان خواهد شد؛ بطوریکه مخاطب (نوجوان) بجای انجام اعمال درست و سیر و سلوک بوسیله جسم مادی و روح الهی، در دام وهمیات این چنینی بیفتد و زمان گراهنبهایش یا صرف چنین بازی های پوچی شود و دنبال حقایق این جهانی نیز نرود چون صرفا از بکرومز یاد گرفته که چنین دنیاهایی به این شکل وجود دارند.
💡و این حقیقت در دل و عقل کمرنگ میشود که انسان صاحبی دارد و مسیر صحیح رسیدن به حقیقت کل از یگانه راه بندگی خداوند است.
💡در عین حال میشود گفت که هنر و تفکر حاصل از تمدن غرب سوایِ تحقیقات علمی و پی بردن به اپسیلونی از حقایق اطراف خود، "حقیقت کامل معنا" را درک نکرده و "معنا" را از دست داده و اساسا به سمت گیجی ، پوچی و نهایتا سردرگمی و "وهمیات" پیش میرود.
💡ریشه چنین انحرافی در تفکر غربی اساسا آنجاست که درک حقایق را تمام و کمال محدود به عقلجزء نگر و مغز کوچک مادی کرده و هیچ چیز جز تجربه و حس را برنمیتابد.
💡این اکتفا به عقلِ جزءنگرِ محدود اتصال انسان با منبع بی نهایت هستی و حقیقت را قطع کرد و در مقام مثال می گوییم سرنوشت نوزادی که بند ناف خود را از مادر خویش ببرد، چیست؟ جز تباهی و سقوط؟
💡غرب در تلاش است با پارادایم های فکری ناقص و به اصطلاح چُلاق پا در راه شناخت حقیقت و ماورا و غیب کند! راهی که حتی برخی عرفا فلسفه صحیح را هم در رسیدن به کُنه آن ناتوان میدانند چه رسد به اینکه بشود با تجربه و تکنولوژی و دم و دستگاه بازی به کنه این حقایق رسید!
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🔆 @lighthouse3
🌕 تصاويری از فضای بازی
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🔆 @lighthouse3
🌕 نقد فیلم قطار یخشکن(2013 snow piercer)؛ مبارزه با سرمایهداری، رادیکال و اخلاقمدار.
💡 نگاهی به فرم
🔦 بعد از فیلم قطار یخ شکن ژانر جدیدی از فضای آخرالزمانی با نگاه انتقادی به سرمایهداری ایجاد شد که فیلمهایی مثل پلتفرم دنبالهروی این اثر بودند. فیلمنامه نقاط قوت خوبی دارد؛ پرداخت شخصیت ها و همچنین ریتم و ضربآهنگ خوب فیلم همراه با غافلگیرانه هایی که کارگردان دارد باعث می شود از فیلم خسته نشوید. رنگ پردازی سیاه و قهوه ای سوخته و زرد چرک همراه با تصویر برداری لرزانِ مختص قطار حس ناامنی و خفقان را تداعی میکنند.
🔦 کارگردان گاها به زیبایی از تکنیک تغییر فوکوس دوربین برای انتقال مفاهیم استفاده میکند. صحنه نبرد در قطار با فیلمبرداری خوب خود نقطه قوت اثر است. ساختار دراماتیک فیلم باعث شده اثر شعارزده نباشد و دیالوگ های استعاری دقیقا وجه روایی و معنایی را با هم حفظ کنند.
#نقد_فیلم
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🌕 خلاصه ای از داستان
🔦 داستان از جایی آغاز می شود که برخی دولت ها برای پیشگیری از خطر افزایش بی رویه دمای کره زمین ماده ای شیمیایی(cw7) را وارد اتمسفر میکنند. اما از بد حادثه این ماده بیش از حد خوب عمل می کند و کل زمین را برف و بوران دربر میگیرد.
🔦 در این میان ویلفورد که نابغه ای علاقهمند به قطار و لوکوموتیو است این خطر را می تواند پیشبینی کند و قطاری بسازد که رو بسوی ابدیت دارد. قطاری که موتور آن حیات ابدی دارد و در یک دور همیشگی، دائما در حال حرکت است و خود سوخت را تامین و مایحتاج مسافران را با تدابیر ویلفورد آماده میکند.
🔦 اما اینجا یک مسئله هست، عده ای از سرمایهداران با پرداخت هزینه، مسافر قطارند و عده ای بیخانمان مستضعف بخاطر بقا مجانی سوار شده اند! حال بخاطر تبعیض های بیشمار میخواهند به قسمت های جلویی قطار راه پیدا کنند و این نظم ناعادلانه را بهم ریزند.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
خانم وزیر میگوید: تمام گرما و آبی که به ما می رسد، بلطف موتور اسرارآمیز ویلفورد است. در فیلم همینطور هم هست.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🔦 پایه تئوریک علم اقتصاد در توجیه ستم طبقاتی فیلم و جامعه
🔦 قیاسِ شکل گرفته و نمادسازی فیلم از جهان و طبقات اجتماعی به شدت بر روی پایه تئوریهای علم اقتصاد است که منابع را کمیاب میدانند و نیازهای انسان را بیشمار. وقتی حیات انسانی به این گستردگی و وفور نعمت با یک آکواریوم که حفظ تعادل آن بر همه چیز ارجحیت دارد مقایسه می شود، طبیعی است در چنین نظامی باید هرکس که بیشتر لیاقت دارد بیشتر بهره بردارد.
🔦 حال با اینکه کمیابی منابع در میان اقتصاددانان بالاتفاق پذیرفته شده است، اما حقیقت این است که منابع بسیار گسترده ای از ثروت و منابع در اختیار بشر می باشد و اصل کمیابی که پایه علم اقتصاد است دچار تزلزل است، برای مثال قاره آفریقا با دارا بودن نزدیک به نیمی از طلای جهان و یک سوم مواد معدنی، تقریبا حدود ۱۸ درصد از کل جمعیت جهان را تشکیل میدهد؛ اما آیا مردم آفریقا سهم کامل خود از این ثروت ها را دریافت میکنند؟
🔦 آیا مشکل معیشت مردم آفریقا به خاطر جمعیت زیاد است یا چپاول دول غربی؟ پس هیچگونه کمیابی آنجا مطرح نیست. همچنین فیلم بحثی از چگونگی تقسیم و توزیع این ثروت میان ساکنان واگن(مردم جهان) نمیکند و ما تنها میدانیم که ثروتمندان با صرف هزینه وارد قطار شدهاند و از گذشته آنان سخنی در میان نیست؛ ما نیز صرفا به همین خاطر، ناخودآگاه حق را به آنان میدهیم.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🔦 اما مگر حقیقت جز این است که اکثر بهرهمندان میتوانند بیشتر بهرهمند شوند و فقیران و مستمندان روز به روز ضعیفتر میگردند؟ در واقع فیلم با قبول دو پیشفرض های نادرست سرمایه دارس به نبرد او می رود و بدیهی است که با پذیرش اصولی که او وضع میکند؛ شکست حتمی است.
🔦 در سکانس های پایانی که حتی کورتیس میفهمد راهبر معنوی او نیز همدست ستمگر بوده و اصلا چاره ای جز این ظلم منظم و حسابشده نیست و ویلفورد نیز با بودن در جلوی قطار زحمت جایگاه خودش را می کشد؛ وی حسابی شکست میخورد و جلوی دخترک شرقی می ایستد و با ویلفورد همراه میشود. یعنی هرچه ویلفورد گفته است منطقی است. اکت های غمبار کریس اوانز، تسلط ویلفورد و نحوه استقرار دوربین و ساکت ماندن کورتیس نشاندهنده این است که تمام هرچه او می گوید درست است! درحالیکه اصلا چنین نیست نه جهان آکواریوم است، و نه منابع به این شکل محدود و نه چاره کار این ظلم و ستم منظم!
🔦 وقتی سعادت انسان در گرو برآوردن همه نیاز های کاذب و صادق او به هرنحوی تعریف شد و سودپرستی و طمع به عنوان یک پایه انسانشناسی در علم اقتصاد مورد قبول واقع شد، در پس چنین جهانبینی نفسمحوری؛ باید منابع کم باشند و نیاز ها بیشمار. درحالیکه نیاز های مادی انسان بیشمار نیستند، این کمالطلبی و ایدهآل خواهی اوست که در جهت طمع به مادیات و خلود(جاودانگی) در زمین منحرف شده است. چاره کار تقسیم عادلانه فرصتها و باز تعریف مفاهیمی چون انسان، نیاز و ... است. تا مستضعفین هم بتوانند به نسبت تلاشهایشان بهرهمند شوند و هم از فرصت ها به اندازه کافی برخوردار.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🌕 دستآویز اخلاقی احمقانه!
🔦 در ادامه همراهی کورتیس با ویلفورد دخترک وقتی از ارتجاع کورتیس آگاه می شود کاشی اتاق موتور را باز می کند و کار کردن کودک بینوای سیاهپوست را به او نشان میدهد تا ظلم ویلفورد عیان شود. کورتیس با او همراهی میکند و میبیند بله کودکِ کار آنجا جا خشک کرده، اینجاست که رگ غیرت اخلاق غربی اش باد میکند و مشتی بر صورت ویلفورد مینوازد که شرم بر تو که از کودکان استفاده ابزاری میکنی! چرا تا قبل آن مشتی نزد چون تماما حرفهایش را قبول کرده بود.
🔦 در حقیقت جز یک دستآویز اخلاقی ضعیف کورتیس هیچ انگیزه ای برای شکستن این نظم قطار ندارد! آن هم در چه شرایطی؟ در قیامی که همه انسان ها را بجز دو نفر به کشتن میدهد، و فقط با وجود احتمال حیات قطار زندگی را منفجر میکند! مگر افول سرما نزدیک نبود؟ پس چرا با این سیستم ادامه ندادند تا با هزینه دادنی اندک بقیه را حفظ کنند و وقتی سرما کامل از بین رفت، بیرون بروند؟ کورتیس که جوابی برای سخنان ویلفورد نداشت و سردرگم بود پس بهتر نبود اینچنین کند؟
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2
🌕 حفظ جان دختر شرقی کلیشه ترند شده سینما!
🔦 در این فیلم و همچنین در فیلم پلتفرم مسئله حفظ جان یک دختر شرقی مطرح میشود(گاها هم فرزندی نامشروع است). علیالخصوص که این دختر در این اثر غیبگویی و باطن بینی هم گاها می کند!
🔦 قیام کورتیس که نماد بیداری مردم غرب است باید حیات مردم را از سرمای وحشتناک سرمایه داری عبور دهد و با فدا کردن خود راه را برای حیات تمدن جدید شرقی که بعد از افول قطار سرمایهداری سر بر می آورد، باز کند.هرچند این فیلم محصول کره است اما چون مخاطب فیلم بیشتر کشورهای غربی هستند میتوان گفت که از ادبیات آنگلوساکسونی برای نمادگرایی و استفاده از زن به عنوان سرزمین استفاده شده است.
🌕 جمعبندی
🔦 در واقع نسخه پیچی آنارشیک بونگ جو هو، آنقدر در محتوا ضعیف و غیرمنطقی است که گویی مخاطب با سرمایهداران همراه می شود و فیلم(خودآگاه یا ناخودآگاه) بیشتر تبلیغ سرمایهداری یا حداقل معرفینامه ای برای ظهور تمدن شرقی جدید است.
🔦 قطار یخشکن از جمله فیلمهایی است که در ظاهر برخی مخاطبین را برای مبارزه با ظلم، بیعدالتی و اختلاف طبقاتی تهییج میکند، اما با تعمق بیشتر درمی یابیم که نه تنها زبان فیلم الکن تر از آن است که بتواند خدشه ای بر هیمنهِ شبه علمیِ بورژوآزی وارد کند بلکه آن را اجتنابناپذیر و سرنوشت محتومِ بشر رقت انگیز می شمارد.
🔦 اما عدهای با برداشت های ناقص تصور میکنند این فیلم با سرمایهداری سرِ ستیز دارد، بخاطر همین بارها و بار ها این فیلم در صداوسیما نیز پخش شده است.
📌 لایتهَاوس || نقد فیلم و سریال
🔆 @lighthouse2