هدایت شده از زبانشناسی همگانی
چرا ایام #فاطمیه ۲۰ روز است؟
از آنجا که در زمان گذشته در نگارش متون و روایات از نقطه و اعراب استفاده نمیشده و در روایتی که به شهادت حضرت زهرا (سلامالله علیها) اشاره دارد آمده است که
(۷۵ یا ۹۵) روز پس از رحلت نبی مکرم اسلام این حضرت به شهادت رسیدند و در زبان عربی کلمات “سبعین و تسعین” بدون نقطه از نظر تعداد دندانهها و شکل حروف یکسانند از این بابت بعضی آن را به هفتاد و بعضی دیگر به نود تعبیر کردند.
🏴 @linguiran
هدایت شده از زبانشناسی همگانی
10.17M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
انسانشناسی زبانشناختی.pdf
709.9K
مقاله «انسانشناسی زبانشناختی و نقش آن در استخراج جهانبینی و گفتمانهای موجود در قرآن کریم»
فصلنامه علمی _ پژوهشی دین و ارتباطات، پاییز و زمستان ۱۳۹۸
#قاسم_درزی
#مرتضی_سلماننژاد
🇮🇷 @linguiran
"آکسفورد از معتبرترین فرهنگ لغتهای جهان «پوسیدگی مغزی» (BRAIN ROT) را به عنوان واژه برتر سال 2024 معرفی کرده است.
آکسفورد هر سال واژهای را بر اساس میزان استفاده از آن کلمه انتخاب میکند که از میان مجموعهای بالغ بر 26 میلیارد کلمه برگزیده میشود. هدف از این کار نشان دادن و منعکس کردن حال و احوال گفتگوهایی است که در سال 2024 انجام شده است.
در سال 2024 «پوسیدگی مغز» به تأثیر محتوای کمکیفیت و کم ارزش موجود در شبکههای اجتماعی بر روی فرد یا جامعه اشاره دارد.
انتشارات دانشگاه آکسفورد گفته کلمه «پوسیدگی مغزی» بیشتر توسط جوانان استفاده میشود و به تماشای بیش از حد محتواهای آنلاین اشاره میکند. استفاده از «پوسیدگی مغزی» در سال 2024 حدود 230 درصد افزایش داشته است.
رئیس بخش زبانهای آکسفورد گفته میزان گستردگی استفاده از این کلمه نشان دهنده این است که شبکههای اجتماعی به سرعت درحال تغییرات زبانی هستند. وی اشاره داشت که «پوسیدگی مغز» یکی از خطرات زندگی مجازی بوده و در بین نسل زد پذیرفته شده است.
از کلمه «پوسیدگی مغز» اولینبار در سال 1854 در کتاب «والدن» اثر «هنری دیوید ثورو» استفاده شده بود. ثورو در این کتاب نوشت:
«در حالی که انگلستان برای درمان پوسیدگی سیبزمینی تلاش میکند، آیا هیچ تلاشی برای درمان پوسیدگی مغز نمیشود که به مراتب گستردهتر و مهلکتر است؟»
و این همان چیزی است که امروزه در قرن 21 به آن مبتلا هستیم. چراکه پوسیدگی مغز نام رسمی رفتارهایی است که ما هر روز انجام میدهیم؛ دیدن تکتک استوریهای اینستاگرام، دیدن چندین باره ویدئوهای کوتاه در شبکههای مجازی مختلف، اسکرول کردن صفحه به بالا و پایین و در نهایت خستگی ذهنی و درک این حس که هیچکدام معنای خاصی برای ما نداشتند و مفید نبودند!
علائم پوسیدگی مغز، کاهش توجه، خستگی ذهنی، کاهش تفکر انتقادی براساس تحقیقات انجام شده، استفاده بیشازحد از شبکههای مجازی و اعتیاد به اینترنت در درازمدت باعث اختلالاتی همچون افسردگی و اضطراب و اختلالات شناختی خواهد شد.
انتخاب «پوسیدگی مغزی» بهعنوان کلمه سال ۲۰۲۴ آکسفورد، تنها انتخاب یک واژه صرف نیست. این انتخاب هشداری است برای تمام جهانیان. هشداری که بیان میکند باید مراقب تأثیرات دنیای دیجیتال بر سلامت روانی افراد بود.
بد نیست کمی تأمل کنیم. آیا مغز ما نیز در حال پوسیدگی است؟
https://corp.oup.com/news/brain-rot-named-oxford-word-of-the-year-2024/
🇮🇷 @linguiran
اعضای گروه گیلهخط
سرپرست علمی:
دکتر محمدکاظم یوسفپور
مدیر اجرایی:
محسن آریاپاد
اعضای تخصصی:
محسن آریاپاد، مسعود پورهادی، دکتر علی تسلیمی، دکتر محرم رضایتی کیشهخاله، هوشنگ عباسی، دکتر محمدکاظم یوسفپور.
مشاوران علمی:
دکتر فریار اخلاقی (پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری)، دکتر محمد حسندوست (فرهنگستان زبان و ادب فارسی)، دکتر مریم دانای طوس (دانشگاه گیلان)، دکتر منصور شعبانی (دانشگاه گیلان)، دکتر مهرداد نغزگوی کهن (دانشگاه بوعلی سینای همدان)، دکتر معصومه غیوری (دانشگاه گیلان)، دکتر علی نصرتی سیاهمزگی (مدرس دانشگاه فرهنگیان رشت)، دکتر علیرضا نیکویی (دانشگاه گیلان)، دکتر هنگامه واعظی (دانشگاه آزاد واحد رشت).
ناشر:
نشر فرهنگ ایلیا. رشت، میدان فرهنگ، خیابان آزادگان، کنار دبیرستان دکتر بهشتی، خیابان صفایی، خیابان حاتم، شماره ۴۹
تلفن: ۳۳۳۴۴۷۳۳ ۳۳۳۴۴۷۳۲- ۰۱۳
🇮🇷 @linguiran
Zabane Gilaki.pdf
3.3M
زبان گیلکی
ایرانزمین، پهنهی گستردهای است با اقلیمها، فرهنگها و خرده فرهنگهای گوناگون.
دانشنامهی فرهنگ و تمدن گیلان بر آن است تا با معرفی ویژگیهای فرهنگی و طبیعی این بخش از سرزمین ایران گامی کوچک در شناخت فرهنگ بومی و ملی بردارد.
این مجموعه با همراهی و همدلی گروهی از پژوهشگران فرهیخته و با همت حوزهی هنری گیلان و دوستانمان در انتشارات فرهنگ ایلیا به سرانجام رسیده است. تلاش همهی آنان را ارج مینهیم.
#مسعود_پورهادی
🇮🇷 @linguiran
هدایت شده از زبانشناسی همگانی
✅ ارتباط
انسانِ غربی درگیر «خودش» است و انسانِ شرقی درگیرِ «انسانِ غربی».
هیچکدام درگیر «خدا» نیستیم.
@pardarca
🇮🇷 @linguiran
هدایت شده از زبانشناسی همگانی
✅ فصلنامه علمی _ پژوهشی زبانشناسی اجتماعی.
https://sociolinguistics.journals.pnu.ac.ir/
🇮🇷 @linguiran
هدایت شده از زبانشناسی همگانی
محققان به این نتیجه رسیدهاند که عبور از در باعث فراموشی میشود!
عبور از در نشاندهنده آغاز یا پایان چیزی است و این یک «مرز رویداد» در مغز ایجاد میکند. با عبور از یک در، ذهن ما یک بازه زمانی جدید تعریف میکند که اتفاقات قبل از آن اهمیت کمتری پیدا میکنند.
🇮🇷 @linguiran
فهرست بیست پژوهشگر پُر استناد حوزه زبان و زبانشناسی براساس گزارش آذر ۱۴۰۳ «موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام» (ISC)
🇮🇷 @linguiran
هدایت شده از زبانشناسی همگانی
#هوشنگ_ابتهاج (سایه) شاعر مارکسیستِ معترض پیش از انقلاب که از قضا پس از انقلاب نیز به زندان افتاد و حتی تا پای اعدام هم رفت، در خاطراتش میگوید:
-وضعیت سانسور قبل از انقلاب چطور بود؟
خیلی بد، یه چیز عجیب و غریبی بود. مدتها شعری نمیتونستم چاپ کنم. بعضی ممنوعالقلم و عدهای هم ممنوعالاسم بودن. اصلا باورکردنی نیست؛ تو یک دوره اصلا کلماتی ممنوع شده بود؛ مثلا گل سرخ و جنگل ممنوع شده بود. اگه در شعری گل سرخ یا جنگل میاومد اجازه چاپ پیدا نمیکرد. شما حتی اگه شعر حافظو میخوندید که کلمه گل سرخ توش باشه، سانسور میشد. شاید برای شما باورکردنی نباشه! بهخصوص بعد از داستان (اعدام) گلسرخی که دیگه حرام بود.
یه روز کسرایی به من تلفن کرد و ناراحتی و عصبی که این چه وضعیه و دیگه چیکار میشه کرد؟ گفتم: باز چیه سیا؟ گفت: دیگه لغت جنگل رو نمیشه تو شعر آورد، این چه وضعیه! گفتم غصه نخور سیا! شعر فارسی انقدر امکانات داره که هر مشکلی رو حل میکنه. گفت: یعنی چی؟
گفتم: جنگل یعنی یک جای پر از درخت دیگه حالا اگه یک آینه بالای جنگل بگیریم و عکس جنگلو در آینه ببینیم و وصف کنیم دیگه لازم نیست اسم جنگلو ببریم. آیینهای به بزرگی آسمان داریم. تو میتونی آسمانی رو وصف کنی که پر از سبزی و شاخه و برگ و اینا باشه.
دیدم غشغش پای تلفن میخندد.
پ.ن:
این روزها که حال همهمان خوب نیست یادآوری روزهایی که حتی نام گل و جنگل را هم ممنوع کرده بودند، شاید کمی آراممان کند. و بخندیم به طنز روزگار که چگونه ولیعهد پدری نگران آزادی این روزهای ماست که به شهادت شاعر مارکسیست، مردم را حتی از سُرخی گل و سبزی جنگل هم محروم کرده بود.
منبع: پیر پیرنیان اندیش (خاطرات سایه)
#جواد_موگویی
🇮🇷 @linguiran
هدایت شده از زبانشناسی همگانی
لطفا اشتباه نخوانید!
مینویسم تنگ بخوانید تنگ
مینویسم کشتی بخوانید کشتی
حتی میگویم کشتی بزرگی در دریا نمایش دادند
ولی دریا اسم سالن بود، پس بخوانید کشتی.
مینویسم غیبت بخوانید زندان
بخوانید سیاهی
بخوانید نفرین
هیچ شباهتی نیست؛
این تاریکی یک موضوع کاملا روشن است
ولی باز اشتباه میخوانیم و میگوییم غیبت؛ یعنی میشود همینطور ادامه داد، یعنی شلوغش نکن اینجوریاهم نیست.
عجیب است این اشتباه خواندن
لطفا غیبت را اشتباه نخوانید!
#تلنگر
@Mahdiaran
🇮🇷 @linguiran