🌀 باز حرم امام!
2⃣ : آنچه امام آنروز می دید ولی برخی امروز هم نمی بینند!
1⃣امام خمینی با قبه و بارگاه حتی برای علماء ربانی مخالف نبود، بخصوص اگر مجتهدی مجاهد و انقلابی و شهیدی مثل مدرس باشد.
لذا در مقابل خط رژیم پهلوی که نسیان مدرس و اختفاء و تخریب قبر او در دستورش بود، امام پس از انقلاب در بین این همه مجتهد و عالم ربانی از دنیا رفته، دستور بازسازی قبر او را دادند. اما نگاه متعالی امام در آنجا هویداست که "احیاء روحیه و بینش مدرس" را مقدم می شمارد: "برماست که ابعاد روحی و بینش سیاسی و اعتقادی او [مدرس] را هرچه بهتر بشناسیم و بشناسانیم و با خدمت ناچیز خود مزار شریف دور افتاده او را تعمیر و احیاء نماییم".(۲۸شهریور۶۳)
2⃣امام با تجلیل های بی محتوا موافق نبود. "صرف گنبد و بارگاه برایش موضوعیت نداشت". لذا حرم مجلل رسول الله(ص) هم اگر نماد رژیم سفیانی و اسلام آمریکائی سعودی و نمونه برای خادمین حرمین شدن آنها می شد را زیر سؤال می برد و می فرمود: "رسول الله نیازی به مساجد اشرافی و مناره های تزییناتی ندارد"(۲۹تیر۶۷). درحالی که چنین سخنی را درباره حرم باشکوه ثامن الحجج(ع) نداشتند. بلکه آن را "مرکز ایران" می شمردند(صحیفه امام ج۱۶ص۳۸۸) چرا که آن را برای "بقای اسلامیت جمهوری اسلامی" [اسلام انقلابی و کفرستیز] و "مشرف شدن این جمهوری به حضور بقیه الله(ع) و حل مسائلش خدمت ایشان" می خواست(ر.ک: همان).
بخاطر اینکه ساخت و ساز و مجلل سازی ها "موضوعیت" و "اصالت" نیابد و هدفها -که ساخت بینش کفرستیز بین مسلمانان است و مضمون همه زیارات- فراموش نشود، در فرمان ساخت مصلای پایتخت تأکید کردند: "ان شاء الله در کنار ساختن مصلای تهران در ساختن بینش کفر ستیزی مسلمانان موفق باشید. ضمنا سادگی مصلی باید یادآور سادگی محل عبادت مسلمانان صدر اسلام باشد و شدیدا از زرق و برق ساختمان های مساجد اسلام آمریکایی جلوگیری شود"(۲۳آبان ۶۷).
3⃣انگار امام آنروز نگران بود روزی جای "بینش کفرستیز" و "روحیه مدرس"، "ساختمان و بناء آبروی اسلام یا عالمان ربانی شود"! هرچه آن عالم ربانی تر، بارگاهش مجلل تر و آبرومندتر!
خیلی مشتاقم بدانم هم مباحثه ی آن امام عزیز -حضرت آیت الله حسن فرید گلپایگانی از عالمان بزرگ تهران- در نامه اش چه پیشنهادی به امام عزیز داده بود که ایشان در پاسخش نوشتند: "بهتر است که بنده و شما در فکر قبه و بارگاه نباشیم که اینها برای هیچکس سودی ندارد، آنچه می دانید سود دارد عمل خداپسند است...".(صحیفه امام ج۲۰ص۲۴۵).
نامه ی آن عالم و مجتهد بزرگ تهران را نیافتم اما ظاهرا باید پیشنهادی مبنی بر قبه و بارگاه بوده باشد. قبه و بارگاه هم برای زنده گان نیست و علی الظاهر برای عالمان از دنیا رفته یا زنده گانی که از دنیا می روند بوده است که امام چنین پاسخ داده اند!
این نگرانی امام را امروز محقق شده داریم می بینیم:
🔺گنبد و بارگاهی برای قبر آینده برخی بزرگان(...)!
🔺مدرسه ای مجلل و منحصر به فرد برای آینده مرجعیت برخی فاضلان(...)!
🔺مسجدی روی آب در جزیره توریستی ایران برای رونق جاذبه گردشگری آنجا(به گفته امام جمعه اش)!
🔺امامزاده ای با سونا و جکوزی (زیر زمین آن به گفته نماینده مجلس/زمین وقفی جوار آن و جزء مجموعه امامزاده به گفته مدیریت امامزاده)(باهزینه ۳۰میلیارد از بیت المال به گفته نماینده مجلس/۱۴میلیارد به گفته مدیریت امامزاده)!
🔺تخریب گلدسته کاشی کاری شده امامزاده دیگر و ساخت مجلل تر آن با هزینه بیت المال در شهری که خیابان هایش آسفالت درست و حسابی هم ندارد!
🔺و...
اینها و مثل اینها یعنی اصل شدن بناء و "آبروشدن ساختمان" و فرع شدن و فراموش شدن هدف از مزار امامزاده ها و مساجد و مدارس علمیه.
آنها که دقائق و ظرائف سخنان خمینی بزرگ را کمتر درنگ میکنند و آنها را سخنرانی -نه فقاهت و اجتهاد- تلقی می کنند شاید الان آیه تعظیم شعائر را برای هزارمین بار سر دست بگیرند همه موارد را توجیه و رویه شدنش را هم نبینند! اما این نقد و ابرامها اگر فرصتی برای رسیدن به افق پرواز آن مجتهد کم نظیر تاریخ تشیع شود، جای بسی شکرگزاری است.
ان شاء الله در فرصتی این نظرگاه خاص امام عزیز کاملتر تبیین و مبانی فقهی آن بیان می شود.
📝محسن قنبریان ۹۷/۳/۲۹
☑️ @m_ghanbarian
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #کلیپ_تصویری
💠 عیار نقد
#محسن_قنبریان
☑️️ @m_ghanbarian
آمریکا در مشاهده عرفانی امام خمینی.mp3
6.49M
#کلیپ_صوتی
🔴 آمریکا در مشاهده عرفانی امام خمینی
✅به بهانه نامه ۱۰۰نفر برای سازش با آمریکا
#محسن_قنبریان
☑️ @m_ghanbarian
تعمیر و توسعه مزار معصومین در فقاهت انقلابی امام
(چکیده ای از سخنرانی بمناسبت سالروز تخریب قبور بقیع/تیر۹۷)
#محسن_قنبریان
#بخش_اول
✅ سؤال و معما:
🔺اگر سعودی با همین وضعیت سفیانی گری در مذاکره با بخشی از علماء شیعه به توافقی برسد که حرم برای ائمه بقیع بسازد نظر شما چیست؟! کمک می دهید؟!
🔺امام خمینی درباره حرم رسول الله(ص) فرمود: "رسول الله نیازی به مساجد اشرافی[مسجدالنبی] و مناره های تزییناتی ندارد." اما درباره آستان قدس میفرماید: مرکز ایران است! و به خادمی آن حسرت میخورد(صحیفه امام ج۱۲ص۱۰۶). این دو چگونه قابل جمع است؟ چگونه پیامبر به تزیینات نیاز ندارد اما پیامبر زاده دارد؟!
✅پاسخ اجمالی:
در فقاهت انقلابی امام در این وضعیت فرضی نباید به سعودی برای ساخت حرم کمک کرد.
اسلام آمریکایی سعودی هم تعمیر و توسعه اش و هم تخریب بقیع اش، هردو محکوم است. تعمیر و توسعه در اسلام اصیل موجه است.
✅ تفصیل نظر امام:
1⃣ امام مثل سایر فقهای معاصر، بناء و توسعه حرمهای ائمه و امامزادگان و حتی علماء و شهداء را جایز می شمارد(تحریرالوسیله/تعلیقه به عروه)
2⃣ تفاوت دیدگاه و اوج اندیشه ایشان در این است که: گنبد و بارگاه و تزیینات و تعمیر و توسعه، اصل نیست و موضوعیت ندارد که همواره حکم جواز یا استحباب داشته باشد بلکه تابع یک اصل است اگر آن اصل تأمین بود، اینها جایز اما اگر آن اصل آسیب دید، کاسته شد یا متوقف شد، توسعه و تعمیر غیرجائز می شود!
3⃣ آن اصل: "ساخت بینش کفرستیز" در کلام ایشان و همان تبری از دشمنان خدا است. اگر ساخت و ساز حرمی به هر طریق این اصل را آسیب زد، جایز نمی باشد.
4⃣ شواهد این مساله در سیره امام:
🔺الف) پس از تخریب قبور بقیع، برادران شیرازی(آیت الله سید حسن و سید محمد) تلاش میکنند از طریق نامه نگاری علماء نجف و ارسال هیأت برای مذاکره با شاه سعودی، او را قانع کنند اجازه بارگاه و تجدید بناء دهد. از امام هم با اصرار نامه ای میگیرند و هم آیت الله خویی. قرار بوده آیت الله حکیم هم در حج با شاه سعودی دیدار و هیأت سیاسی هم ارسال شود. امام در نامه ای به یکی از علماء این کارها را بی ثمر و "مذاکره و مباحثه را مضر می خوانند" و توجه می دهند که "اساس مذهب در این بلاد در خطر کفر است"(صحیفه امام ج۲ص۱۵۶و۱۵۷). یعنی وقتی اساس مذهب در خطر کفر است به نظر ایشان ساخت بقیع مشکل گشا نیست. اساس مذهب هم نماز و حج و... نیست. "یؤمن بالله و یکفر بالطاغوت"، "تولی و تبری" است.
🔺ب)وقتی ۳۰مرداد۴۸ صهیونیستها بیت المقدس را آتش زده و به آن خسارت جدی زدند، برخی کشورهای اسلامی از جمله ایران(زمان پهلوی) دست اندر کار ساخت و تعمیر آن شدند. شاه حسابی افتتاح و خود یک میلیون ریال واریز کرد و کمک طلبید درحالیکه با اسرائیل رابطه حسنه داشت! امام در تبعید متنی در جراید عراق منتشر کرد و تعمیر را جایز ندانست!(از آن متن با شهید آیت الله سعیدی گفته است.صحیفه امام ج۲ص۲۵۱) در مصاحبه با الجمهوریه عراق فرمود: "تا زمانی که فلسطین اشغال شده، آزاد نشده است مسلمانان مسجد الاقصی را نباید تجدید بناء کنند بگذارند جنایت صهیونیزم هماره جلوی چشمان مسلمان مجسم باشد و مایه حرکتی برای آزادی فلسطین گردد".
ببینید سخن از عدم همکاری با شاه نیست سخن از این است که ساخت بیت المقدس با وجود جنایات اسراییل، کفرستیزی مسلمانان را کند میکند و لذا جایز نیست.
🔺ج)در تجدید بنای قبر شهید مدرس -که پهلوی ها در تخریب آن می کوشیدند- هم به تقدم ساخت بینش کفرستیز مدرس توجه دادند: "باید تلاش کنیم تا ابعاد روحی و بینش سیاسی، اعتقادی او را هرچه بهتر بشناسیم و بشناسانیم و با خدمت ناچیز خود مزار شریف و در افتاده او را تعمیر و احیاء کنیم"(۲۸شهریور۶۳). امام صرفا گنبد و بارگاه برای شهید مدرس نمی خواهد که مثل هر محترمی او هم داشته باشد بلکه احیاء قبر او را برای ایجاد روحیه انقلابی او در مردم و بینش کفر ستیز او در جامعه می خواهد.
🔺د)در دستور ساخت مصلای پایتخت هم به این اصالت در مقابل آن فروعات(خود بناء و نحوه اش) توجه می دهد: "ان شاء الله در کنار ساختن مصلای تهران در ساختن بینش کفرستیزی مسلمانان موفق باشید"(۲۳آبان ۶۷).
☑️ @m_ghanbarian
تعمیر و توسعه مزار معصومین در فقاهت انقلابی امام
(چکیده ای از سخنرانی بمناسبت سالروز تخریب قبور بقیع/تیر۹۷)
#محسن_قنبریان
#بخش_دوم
✅ تفاوت فتاوای مبتنی بر این مبنا
🔺[مبنای رقیب گنبد و بارگاه را فی نفسه خوب و مطلقا جایز میداند مگر مفسده خاصی پیش آید و توجه به این اصل ندارد که در خدمت ساخت بینش کفر ستیز هست یا نه؟ لذا برایش گنبد و بارگاه عهد صفوی و افشاری، صدامی یا انقلابی فرقی ندارد و همه جایز است].
🔺معلوم نبود اگر امام زنده و مرجع عراق بود با تعمیر و بازسازی گنبد و عتبه امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) پس از انتفاضه شعبانیه که صدام حرم را به توپ بست و سپس خود متصدی بازسازی برای نگهداری وجهه اش شد، موافق باشد و کمک به آن را جایز بداند.
🔺امام مناره و تزیینات حرم پیامبر را مثل تخریب قبور بقیع می داند! یعنی هردو حرام و غیرجایز. چون مناره تزییناتی پیامبر برای اختفای کفر سعودی ها و کند کردن روحیه کفرستیزی مسلمانان است و روی دیگر سکه خباثت آنها در تخریب بقیع است. لذا در دولت آنها که "اساس مذهب در خطر کفر است"، "پیامبر نیازی به مناره تزییناتی ندارد". بخلاف آستان قدس که پشتوانه اسلامیت[اسلام ناب] جمهوری اسلامی است(ر.ک صحیفه امام ج۱۶ص۳۸۸). از آستان قدس ندای اسلام کفر ستیز بلند است پس عمارت و توسعه آن ارزشمند است.
✅ مبنای فقهی امام مستند به سیره و سخن معصوم
1⃣ روایات منع از رفتن به مساجد ملعونه و وعده تخریب آنها در دولت امام عصر(ع).
این ۴مسجد در کوفه از سوی منافقانی چون اشعث یا جنایتکاران کربلا چون شبث بن ربعی ساخته شد تا کارهای خود مقابل علی(ع) و اباعبدالله را وجیه نشان دهند و بغض مردم را بکاهند[در روایت تصریح شده فرحا للقتل الحسین ساخته شد].
توجه: اینجا ملاک و معیار مسجد ضرار نیست که قرار بود نوعی خانه تیمی و به قصد محاربه با رسول الله باشد تا بگویید همه بر تخریبش فتوا می دهند. اینجا فقط نام و عمل آنها را تطهیر و تبری را می کاهد و الا درش مثل همه مساجد نماز و قرآن می خواندند. اما معصومین این مساجد را ملعونه نامیدند و از رفتن منع کردند. این یعنی تقدم بینش کفر ستیز بر عمارت مسجد و...
2⃣ روایت امام صادق(ع) که درباره همکاری با سلاطین جور فرمود: در ساخت مسجد یاری شان نکنید(التهذیب ج۶ص۳۳۶). [نباید در تظاهر به اسلام برای این شیاطین و مصادیق کفر، همکاری کرد]
3⃣ در کنار تخریب مکرر قبر و بارگاه سیدالشهدا(ع) توسط مثل منصور دوانیقی و هارون الرشید و متوکل عباسی، برخی خلفاء آنها نیز با سیاسی کاری رو به ساخت و تعمیر و توسعه این حرم آوردند! سفاح موسس عباسیان(سال۱۳۲ق)، مهدی عباسی(۱۵۸ق)، مامون(۲۰۱و۲۰۲ق) و منتصر(۲۴۷ق) تجدید بناء و توسعه حرم سیدالشهدا را دستور دادند. منتصر بخلاف پدرش متوکل حتی فراخوان زیارت داد و میله ای بلند هم برای راهنمایی زائران نصب کرد.
در این دوره ها چندین معصوم زنده بوده و طبیعتا در این خصوص هم تقیه راه نداشته چون خود شاه جلو دار بوده است، اما هیچکدام حرکت آنها را تأیید نکرده و همراهی ننموده اند!
نمی توان گفت شاید تأیید کرده اند اما به ما نرسیده است! چون موارد متعدد است و این احتمال بسیار ضعیف میشود. چگونه خبر جلسه روضه امام رضا(ع) در دربار مأمون به ما رسیده اما همراهی او در تعمیر و توسعه کربلا-اگر بوده- به ما نرسیده باشد؟!
این تبلور همان اصل است که امام خمینی به خوبی درکش می کند. ساخت حرم حتی برای حسین بن علی(ع) با وجودی که همین معصومین گفتند مثل کمک کردن به سلیمان در ساخت بیت المقدس است، اگر موجب کاهش تبری نسبت به دشمنان خدا و توقف بینش کفرستیز مسلمانان و شیعیان باشد ممنوع است.
✅ معصومین هم از زهرا(س) آموختند
وصیت به اختفاء قبر توسط حضرت صدیقه(س) مبارزه ای منفی از طریق مزار و حرم با خلفای جور بود. حق بزرگی که در مدینه گم و غصب شد باید نمادی ماندگار در تاریخ داشته باشد که همین مخفی بودن قبر ایشان است.
پس گاه مزار نداشتن کمک به تبری و کفر به طاغوت است. همیشه مزار و عمارتش خوب نیست.
مزار و عمارت سیدالشهدا در مقابل، مبارزه مثبت با طواغیت از طریق عمارت و مزار است. اصلا قبه که در لغت به ساختمان خیمه مانند میگویند در عرف عرب قبل از اسلام به خیمه تجهیزات جنگی در جنگها گفته می شد و مامور آنرا صاحب قبه می گفتند. روایات این نام را برای حرم حسینی برگزیدند یعنی زرادخانه است جای تجهیز برای جنگ با طواغیت است. حرمی مانند این و برای این ساختن دارد مثل توسعه کنونی نه ساخت و ساز صدامی.
☑️ @m_ghanbarian
✅هفته قوه قضاییه "فقط" بر عزیزانی در آن دستگاه مبارکباد که:
-هنوز بر روحیه شهید لاجوردی در مخالفت با تبعیض قضائی-اگربود- حتی به قیمت تودیع باقی اند.
-و بر مرام آیت الله گیلانی در عدم مماشات با آقازاده ها -حتی اگر دو فرزند خود- استوارند.
❗️پ.ن: کشته شدن فرزند آیت الله گیلانی در درگیری بود اما با اجازه پدرشان که در کلیپ صوتی به تسامح گفته شده اعدام با حکم پدرشان.
💠مناسک شکرگزاری سلامتی رهبری بعد از ۳۷سال؟!!
🔶 چرا رهبری از مراسم شکرگزاری سلامتی ایشان بمناسبت ۶تیر منع کردند؟!
بهتر است این پرسش را از آن طرف بخوانیم:
🔹چرا برخی از ما دوست داریم از هرچیزی مناسکی بسازیم؟ مراسم شکرگزاری! جشن تولد رهبر! سالروز آغاز ولایت! و...
🔹چرا برخی از ما این قدر "شکل" را بر "محتوا" و "لفظ" را بر "معنا" ترجیح می دهیم؟
"مواقف رهبری" و ایست و حرکت ایشان در جریانات اجتماعی را رها می کنیم اما "توقف گاه" ایشان را در کوهنوردی و دیدار مردمی، جایگاه و "قدمگاه" می کنیم!
🔹از قرآنی که قاری هایش را لعن می کند(حدیث) نپرس، از قاری هایی که ملعون قرآن می شوند بپرس چطور خوانده اند که قرآن لعنشان کرده است؟!لابد فقط "اقامه حروف" شده ولی "حدودش ضایع شده" است(بحار/ج۸۵ص۴۳).
🔹از مسجدی که قیامت از هم جوارش شکایت میکند(حدیث) نپرس، از همسایه بپرس چرا مشارکت در علم و کتل چندصد میلیونی، و منبر بلند مرصع و آیینه و کاشی کاری گران، عمارت مسجد برایشان ثبت نکرده و نذری های خورده شده شفاعتشان نکرده است و باز متهم اند؟! لابد چون در آن عبادت نکرده و رنگ خدا نگرفته اند!
🔹از عالم و حکیمی که قیامت از قومش شکایت دارد نپرس، از قوم بپرس با حکیم خود چه کرده اند؟! چرا تفاخر به او -نوعا پس از مرگ- نامیدن محله و خیابان بنام او و ساخت بارگاه برای او جای آموختن حکمت او و به کار بستن آن را نگرفته و با این همه خرج هنوز او شاکی است؟!
🔶 قریب ۲۰دوره کتاب ارزشمند "طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن" مقام معظم رهبری و برخی مبانی دیگر فکری ایشان را در محیط های دانشگاهی و مذهبی برای حزب اللهی های شهرهای متعدد تدریس کرده ام اما دربین این جمعیت آماری بالا -تقریبا از اغلب نقاط کشور- یک غربت خیلی اذیت کننده است: قریب به اتفاق دوستداران مقام معظم رهبری از آراء نظری و فکری ایشان خبر ندارند!
ایشان را مرجع فقهی بسیاری از مردم و فصل الخطاب سیاسی عمده نیروهای انقلاب دیدم اما مرجع فکری همه نبود! یا بعضا فکری نبود تا مرجعش ایشان باشد!شعارهای سیاسی و خط و نشانهای داخلی و خارجی از بر بود اما مبانی فکری تحلیلها و مواضع ایشان که توسط خودشان بیان هم شده است، کمتر چیزی در حافظه ها بود!
آزادی خواهان متدین، مبانی استکبار ستیزی و ولایت پذیری ایشان را نمی دانند!
ولایت مداران و فدائیان ایشان نظرات روشنفکرانه ایشان درباره مشروعیت الهی-مردمی نظام، مشروعیت سازی نظر و حتی عواطف مردم برای حاکم، آزادی مخالف، وجوب نقد و... را نمی دانند!
و هر دو نظرات ایشان درباره نسبت توحید و نبوت با نظام قسط و نفی هر قانون ظالمانه و نظام طبقاتی را خبر ندارند!
دیدم مشاهدات من کوچک را دبیر کل حزب الله لبنان -که خود همه آثار ایشان را خوانده- هم در" همایش تجدید و اجتهاد فکری در نظر امام خامنه ای" که سال ۹۰در بیروت برگزار شد، هم زبان می زند آنجا که از ندانستن مبانی فکری ایشان در امت و با پوزش حتی در بین برادران ایرانی شِکوه میکرد!
از همین جاست که می بینیم:
🔹هنوز بسیاری از نیروهای حزب اللهی و جان برکف "حکومت اسلامی" و نصب همه مسئولان توسط رهبری را بهتر از "جمهوری اسلامی" و انتخاب مردمی(مردم سالاری دینی) می دانند! و کوته بینی خود را هم مساوی با نظر رهبرشان می دانند!
🔹هنوز بسیاری از گویندگان ولایی و خطبای جمعه فاصله معنا دار و بزرگی با دیدگاه های نظری ایشان دارند و با دید بسته خود به تحلیل و موضع درباره مسائل جاری میروند و از قضا بسیاری از مواردی که صرفا به شرح فرمایشات ایشان بسنده نکرده و خود را جرأت داده حرکتی را تأیید یا تقبیح کرده اند چند صباحی بعد نقضش از رهبری صادر شده است (از تئوریزه شعار علیه سیدحسن خمینی در حرم امام تا ...)!
🔹هنوز در بسیاری از محافل حزب اللهی و فدائی فقط استقلال و بیشتر امنیت، آرمان است نه آزادی و حتی عدالت!
🔹و دهها مورد دیگر...
🔶 جای این "نادانی ها" را با جلف بازی کیک تولد(تشبه به سران برخی جناحها) یا با مقدس بازی مثل بوسه گاه و قدمگاه و اخیرا مناسک شکرگزاری و... پر می کنیم تا نزد وجدان خود اهل ولایت بمانیم!
شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی -که سه دهه است صرفا چند کلیشه را تکرار می کند- جای تبلیغ درست مبانی فکری انقلاب به نسل سوم و چهارم دنبال این مناسک سازی های بی خود و بی محتوا می افتد. اگر خود رهبری با این ابتکار جدید مخالفت نمیکرد کسی جرأت نمیکرد ابراز مخالفت کند چراکه زود توسط برخی از این ظاهر بینان متهم به ضدیت با ولایت فقیه می شد!
اما در لبنان، آن همایش موجب نشستی مطالعاتی درباره اندیشه مقام معظم رهبری در الازهر مصر، برگزاری دوره های آموزشی و مطالعاتی اندیشه های ایشان در مراکز علمی و حوزوی لبنان، برگزاری اردوهای سیار در مناطق روستایی لبنان برای معرفی اندیشه ایشان به جوانان(به پیشنهاد جوانان همایش) و...گردید.
واقعا کجا می رویم؟!
📝 محسن قنبریان ۹۷/۴/۷
☑️ @m_ghanbarian
✅در این کلیپ میشنوید:
معنای درست این فرمایش امام خمینی که:"حفظ جمهوری اسلامی از حفظ یک نفر-ولو امام عصر باشد- اهمیتش بیشتر است"(صحیفه امام ج۱۵ص۳۶۵)؟!
❓پرسش و پاسخ❗️
#محسن_قنبریان
#سخنرانی_رحلت_امام۹۷
❓سؤال:
علیرغم بیان شما این مسأله برایم حل نشد که حفظ جمهوری اسلامی از جان امام زمان هم مهمتر باشد! او آخرین ذخیره خداست و فدا شدنش مساوی با نماندن اسلام است، چگونه انقلابی که در بهترین حالت زمینه ساز ظهور اوست اهمیتش از خود او بیشتر باشد؟!
‼️جواب:
اصل ادعا را اول خوب دریافت کنید:
🔺امام معصوم فدائی اسلام است نه اسلام فدای او.
این حرف ریشه تشیع ماست. شاهان جور اسلام را فدای خود میکردند و به قیمت ماندن خود اساس اسلام هم لازم بود میکندند. اما امام معصوم برای حفظ اساس اسلام یا ارزشهای اساسی آن خود را فدا میکند. گاه از حقش میگذرد تا آن بماند مثل امیرالمومنین بعد سقیفه. گاه به قتلگاه میرود و گاه زندان و...
این حرف نفیس را امام خمینی در مقدمه وصیت نامه و شرح ثقلین به طرز عالی انجام داده حتما بخوانید.
🔺حال اگر حرکتی انقلابی برای احیاء اسلام راستین شروع شد آیا امام خود را وقف آن نمیکند؟ و آیا می نشیند تا پیروز شوند بعد می آید؟ مثلا کوفه توسط مسلم فتح شود و امویان در عراق سقوط کنند تا بیاید؟!
واضح است نه! در مقدمات قیام تا نتیجه حاضر به فداکاری است.
🔺این منعی ندارد که اگر شهری شرایط بهتری داشت از آنجا شروع کند. اما آنجا هم مقدمه ای دارد و نتیجه ای. مقدمه خیزش علیه ظالمین است و نتیجه: برپایی حکومت عدل اسلامی.
باز امام در مقدمه هم همراه مردمش هست. حال مقدمه ساز مسلم نامش باشد یا کسی دیگر.
اصلا سیدالشهدا در همین مقدمه(نهضت و خیزش علیه ظالمین) شهید شد نه در نتیجه(پس از تشکیل حکومت).
🔺از این حیثی فرقی بین ائمه نیست و همه فدائی اسلامند. و امام زمان(ع) استثناء نیست.
🔺نکته ای که هست پذیرش آن حرف از امام خمینی است که:
الف)انقلاب ایران نقطه آغاز انقلاب جهانی اسلام به پرچم داری حضرت حجت(ع) است.
یعنی اینجا هم خیزش نقطه شروع و مقدمه هست برای آن نتیجه(پرشدن زمین از عدل و داد)
ب)اگر انقلاب اسلامی شکست خورد اسلام سیلی ای میخورد که به این زودی کمر راست نمیکند.
اگر این حرف هم قبول شد مقدمه بودن انقلاب ما برای ظهور تاکید و یاری آن ضرورت می یابد.
حال همان حرفهای قبل درباره سیدالشهدا و قیام کوفه را بیاور.
🔺اما ذخیره خدا بودن و آخرین ذخیره بودن او:
این ویژگی امام زمان او را استثناء از قاعده یاد شده نمیکند و باز این سخن درست است که:
حفظ اسلام اصیل -که در نظر امام خمینی در این زمان همین انقلاب اسلامی است- از جان ولی عصر هم مهمتر است.
لکن نکته حائز اهمیت اینجاست که خداوند وعده کرده جان این آخرین ذخیره تا رسیدن به مقصد نهایی حفظ بماند.
بین این که خدا جان این ذخیره را تا رسیدن به نتیجه حفظ کند،
و بین اینکه این ذخیره از قاعده استثناء باشد فرق است(دقت کنید)
خداوند چنین وعده ای درباره ائمه قبل نداشت که مثلا امام حسین را تا نتیجه حفظ کند لذا در فداکاری امام برای اسلام، شهادت یا اسارت و زندان آنها هم اتفاق می افتاد اما در خصوص امام زمان، فداکاری اش را وعده داده با حفظ جان او باشد تا نهایت کار.
علی التشبیه وقتی قیام حضرت شروع شد و ظهور اتفاق افتاد آیا یک شبه دنیا پر از عدل میشود؟! واضح است نه!
حضرت از لحظه فتح مکه تا گرفتن کوفه، در همه مراحل مقدماتی تشکیل حکومتشان آیا خود نمی جنگند و جلوی تیر و دشمن نمی روند؟! واضح است در همه مراحل فداکاری دارند مثل سیدالشهدا و...
اما فرق در این است که خداوند جان او را حفظ میکند و در مقدمات فدا نمیشوند.
خلاصه: اینکه در مقدمات ایشان فدا نمیشود و به خواست الهی زنده می ماند. با اینکه باید در مقدمات فداکاری کند و نهضت(از مقدمه تا نتیجه) اهمیتش از جان او بیشتر است فرق دارد.(تامل کنید)
🔺اما معنای نظام جمهوری اسلامی آن است که در سخنرانی بیان شد نه رجال سیاسی یا نظام اداری(گوش دهید)
☑️ @m_ghanbarian
⚠️ضرورت فوری متناسب سازی مطالبات مردمی با اقدامات جاری!
🔹اول چند مثال:
1⃣ده سال پیش معرفی مفسدان بزرگ اقتصادی توقع مردم و برندی برای جمع کردن رأی آنان بود. وقتی به هردلیل نشد، الان دیگر معرفی سوء استفاده چی های ارز و سکه کسی را راضی نمیکند بلکه چرایی ها و پرسشها را افزون می کند!
2⃣استرداد ویلای ۱۰۰۰۰متری یک عالی رتبه و تخریب ویلای غیرمجاز یک وزیر اگر یک دهه پیش اتفاق می افتاد انقلاب دوم و سوم تلقی و در بدنه جامعه موج می آفرید اما این روزها موجی از خوشحالی و امیدواری نساخت و شاید ابهام ها و پرسشها را افزود!
3⃣تذکر و سؤال از رئیس جمهور بخاطر مشکلات اقتصادی و گره زدن همه چیز به برجام بعد از چند بار بازی سیاسی و خرید و فروش امضاء ها در ازاء مسائلی پیش پا افتاده در حوزه انتخابیه، دیگر نوید جدیتی از سوی نمایندگان ملت نیست. تغییر لحن رئیس جمهور را در یک سخنرانی، به تغییر رویکرد دولت تعبیر کردن توسط چند روزنامه نگار اصولگرا و ژست رعایت مصالح ملی گرفتن، متأسفانه دیگر احتمال زد و بندی پشت پرده را منتفی نمی کند!
اگر اینبار رأی به عدم کفایت سیاسی رئیس دولت خواست عامه باشد، در کشمکش های جناح بازی های سیاسی محقق نمیشود اینبار اصلاح طلبان خواهان و اصولگرایان مخالفند! و هردو بیش از حل مشکل سفره مردم، نظرشان معطوف به انتخابات ۱۴۰۰ است. اصلاح طلبان میخواهند با مخالفت با روحانی سبد رأی را نگهدارند و اصولگراها میخواهند با فهماندن خطا به همه رأی دهندگان شانس خود را بیفزایند!
مثل این نمونه ها خبر از یک واقعیت دارد:
سطح و میزان #مطالبه ی مردم انقلابی از سطح اقدامات جاری بسیار جلوتر است و تغییرات و اقدامات جاری دیوان سالارانه، کندتر از حرکت مردم است. برای مثال ده سال پیش مردم معرفی مفسدان را برای این می خواستند که تا ده سال بعد آن فسادها ریشه کن شود، بعد ده سال دیگر توقع ندارند تازه در بخشی محدود معرفی شوند!
🔹مردم #انقلابی اند.
آنچه مردم خواسته اند آرمانهای انقلابشان بوده است نه براندازی و نه به فرمان بیگانه رفتن.
مبارزه با #تبعیض و بی عدالتی، #فساد اقتصادی، تأمین ضروریات زندگی برای همه نقاط کشور و مانند اینها همه، شعارهای انقلاب و متن قانون اساسی ماست.
به حسب نظر سنجی مرکز مطالعات بین المللی و امنیتی دانشگاه مریلند بعد از اعتراضات دیماه ۹۶ اکثریت پاسخ دهندگان برای تغییرات بنیادین در نظام سیاسی ایران، یا شدیدا مخالف(۵۳/۵%) یا تاحدی مخالف(۲۳/۲%) [سرجمع۷۶/۷%مخالف] هستند. اما در همین نظر سنجی اکثریت وضع اقتصادی را بد و حتی در حال بدترشدن می دانند(برای آمار تفصیلی ر.ک:http://tn.ai/1645853 )
جالب اینکه بیشترین اثر منفی را نه به #تحریم ها بلکه به سوء #مدیریت و فساد در داخل[حدود۶۴%] نسبت می دهند.(نظرسنجی دیگری از سوی اپوزیسیون هم همین را تأیید میکند)
پس مردم انقلابی اند اما گله مند!
🔹راه حل
🔺تاکنون عمده ترین راه حل فرصت خواستن از مردم با وعده تغییرات و هزینه کردن از نجابت آنها با به رخ کشیدن دشمنهای مترصد فرصت بوده است. و الحق مردم هم تاکنون نجابت بالایی به خرج داده اند.
اما انصافا حل کردن #مشکل_آب شرب یک شهر مقاوم باید پس از گذشت ۶دولت با وعده همه رئیس جمهورها هنوز مساله آفرین باشد؟!
مصوبه قطعی و نهایی شده سفر استانی شخص اول مملکت در سال۷۵ برای محرومان در یک استان جنگ دیده باید با گذر این همه سال هنوز اجرائی نشده باشد؟!
🔺راه حل دیگر متناسب سازی اقدامات جاری و تغییرات با سطح توقعات و مطالبات انقلابی مردم است.
اگر متصدیان نظام در رویکردی "انقلابی" و "جهادی" [برهر دوقید تأکید دارم انقلابی مقابل ملاحظه کاری و جهادی مقابل کندی و لشی] این متناسب سازی را انجام ندهند اقلا این اتفاق ناگوار در کوتاه مدت پیش روست که براندازان و منافقان، مطالبه مردم را به انحراف و فتنه های خیابانی بکشانند.
امنیتی ها و اطلاعاتی ها بهتر از ما می دانند که در یک شهر بزرگ چند میلیونی، چندهزار(وشاید چند ده هزار)مخالف و #معارض و زخم خورده از نظام و انقلاب در طی ۴دهه وجود دارد که درصدی از آنها هرمطالبه ای را می توانند به هدفی دیگر منحرف و به #خشونت بکشند.
#مریم_رجوی در نشست اخیر سالانه مجاهدین صراحتا از پیوند میان خشم محرومان و ستم زدگان با مقاومت سازمان یافته برای ساخت کانون شورش سخن گفت.
البته همین هم هوشیاری مردم فهیم و نجیب را بیشتر میکند.
📝محسن قنبریان ۹۷/۴/۱۰
☑️ @m_ghanbarian
✅ وقتی توقع مردم محروم و معترض با حضور روحانیون بخصوص ائمه جمعه کاهش و تلطیف می یابد، آیا حضور مردمی بر آنان واجب نمی شود؟!
آیا تجبر و دوری از مردم با ماشین های دودی و محافظان بر آنها جایز است؟!
مشارکت و هم دوشی در سختی های روزگار با مردم خود وظیفه زعمای دین است(نامه ۴۵نهج البلاغه)
آفرین بر امام جمعه خرمشهر که در اعتراض مردمش، همراه و حرفشان را شنید و خود هم دست به کار شد. زیر گرمای ۵۰درجه برای روحیه دادن به کارگران سخت کوش در جهت تسریع آبرسانی، نیم ساعتی هم جوشکاری کرد.
☑️ @m_ghanbarian
محسن قنبریان
⚠️ضرورت فوری متناسب سازی مطالبات مردمی با اقدامات جاری! 🔹اول چند مثال: 1⃣ده سال پیش معرفی مفسدان بز
✅براساس نظرسنجی دانشگاه مریلند پس از اعتراضات دیماه ۹۶:
مردم با وجودی که وضع اقتصادی را بد و حتی در حال بدتر شدن میدانستند اما ۷۶% آنها با تغییر نظام سیاسی جمهوری اسلامی مخالف بوده اند.
پس مردم ولو گله مندند اما انقلابی اند.
#محسن_قنبریان
☑️ @m_ghanbarian
محسن قنبریان
⚠️ضرورت فوری متناسب سازی مطالبات مردمی با اقدامات جاری! 🔹اول چند مثال: 1⃣ده سال پیش معرفی مفسدان بز
✅اگر متصدیان نظام در رویکردی "انقلابی"(بدون ملاحظه کاری) و "جهادی"(بدون کندی) اقدامات جاری را متناسب با مطالبه و توقع مردم نکنند اقلا این اتفاق ناگوار در کوتاه مدت پیش روست که براندازان و منافقان، مطالبه مردم را به فتنه های خیابانی بکشانند.
#محسن_قنبریان
☑️ @m_ghanbarian
از حفظ جان وحیثیت مسئولین در مقابل دشمن تا....mp3
6.7M
#کلیپ_صوتی
🔴از حفظ جان و حیثیت مسئولین در مقابل دشمن تا حفظ اموالشان در مقابل ملت!
#محسن_قنبریان
☑️ @m_ghanbarian
‼️از حفاظت از جان و حیثیت شخصیتها مقابل دشمن تا حفاظت از اموالشان مقابل ملت!
#محسن_قنبریان
#پیوست_سخنرانی_رحلت_امام۹۷
🔺وقتی ماجرای ویلای ۱۰۰۰۰متری ای که ۲۵سال در تصرف یک مقام عالی رتبه بود علنی شد، سؤالاتی پدید آمد که آیا فقط همین یک ویلا در تصرف غیرمجاز است؟!آیا اگر ایشان هنوز درمسئولیت خود باقی بود، کسی جرأت تعرض به تصرف غیر مجازش داشت؟!
🔺می دانید ریشه ی این مصائب کجاست؟!
این انقلاب، حدوث و بقائش با حضور انبوه مردم بوده است. اصلی ترین نگهدار ارزشهای این انقلاب و پیشبرنده به سمت اهدافش مردم متولی به ولایت اند. با خمینی بزرگ انقلاب کردند و پای همه سختی های جانکاهش ماندند. با جانشین صالح او انقلاب را از فتنه ها حفظ کردند و با وجود همه نامردمی برخی مسئولان و سیاستها، هنوز هم حتی پس از اعتراضات دیماه۹۶ اکثریت قاطع شان از سیاستهای کلان و کلی نظام حمایت می کنند(نظرسنجی مرکز مطالعات بین المللی و امنیتی دانشگاه مریلند).
http://tn.ai/1645853
این یعنی مردم هنوز "نظام" را در مسیر "انقلاب" و اهداف و آرمانهای آن می بینند حتی اگر حرکتش گاهی کند و ازجاهایی گله ها داشته باشند.
🔺اما نظام[مجمع تشخیص مصلحت نظام برای نمونه] به این مردم چه نگاهی دارد؟!
پریروز برای حفظ "جان" شخصیتهای ارزشمند انقلاب -مثل مطهری ها- تیم حفاظت شخصیتها را پذیرفتند ولو آن شخصیتها را از مطهری و بهشتی به افراد زیادی تسری دادیم که بسیاری از آنها هیچ دشمنی جز نفس اماره شان ندارند!
دیروز باز برای حفظ "حیثیت" شخصیتهای انقلابی چون بهشتی مظلوم در مقابل تخریب های سازمان یافته ی مجاهدین و تیم بنی صدر و...قانون مجازات اسلامی را تنظیم و مدعی العموم را به یاری آوردیم. گرچه باز از آن شخصیتها به مسئولین جزء هر اداره ای تنزل شد. توهین و تخریب او -حتی اگر سدی مقابل حرکت انقلاب هم باشد- "جرم عمومی" تلقی شد که غیر خودش، مدعی العموم هم میتواند متهم را به دادگاه بکشاند(ماده ۶۰۹مجازات اسلامی).
mshrgh.ir/487570
🔺در این دو گام، مسئول مقابل "دشمن" و "دشمنی" حفظ می شد. اما در گام جدید مصوبه ای در مجمع تشخیص مصلحت نظام(!) تصویب شد که مردم را نسبت به اطلاع از دارایی های مسئولین هم نا اهل دید و انتشار دارایی ها -حتی اگر کاملا منطبق با واقع و بدون هیچ توهین و حتی نقد هم باشد- را جرم خواندند! و برایش حتی اگر انتشار اطلاعات، غیر عمد هم باشد کیفر قرار دادند! (مصوب۱۸مهر۹۴).
تمایز را متوجه می شوید:
حفاظت از جان شخصیت در مقابل "ترور" و حفاظت از حیثیت آنها در مقابل "تخریب" بود اما حفاظت از اموال مسئولان در مقابل "اطلاع" شد!
حفاظت از جان آنها مقابل "فرقان و گروهک رجوی" و حفاظت از حیثیت آنها در مقابل "سمپات های سازمان یافته بنی صدری و سازمان مجاهدینی" بود اما حفاظت از اموالشان در مقابل "مردم" شد! یعنی همان اصلی ترین موتور محرک انقلاب به سمت اهدافش.
🔺وقتی" اطلاع " نبود، "اصلاح" نیست. وقتی اصلاح نبود، "فساد" مثل موریانه ای تنه نظام را میخورد و هر از چند گاهی شاخه ای پوسیده جدا و عیان میشود.
جای "دید نافذ مردم" به چند اداره ی عریض و طویل بسنده شد که الحمدلله همیشه بهانه ی کمبود بودجه، عدم تناسب میزان نیرو با وسعت بازرسی، نبودن شکایتی از دستگاه مربوطه و...را دارند و البته خود صدچندان نیازمند نظارت عمومی ملت رشید و انقلابی اند.
مثل این مصوبات موجب می شود "صرف اطلاع رسانی" به مردم هم جرم و مستوجب زندان و شلاق شده بالتبع مردم بی تفاوت شوند و موتور محرک انقلاب رو به خموشی و خمودی رود و فقط حضورش در راهپیمایی ها طلب گردد.
🔺البته جای اطلاع درست، هزاران شایعه ی بدتر از دارایی های واقعی مسئولین دست به دست شود و ذهنیت جامعه را تخریب کند. و ناامیدی را نتیجه دهد.
امیرالمومنین(ع) اما با وجود عصمت نگاه مردم را ناظر خود و اطلاع آنان را محک گرفت آنجا که دارایی اندک خود را به مردم نمایاند و فرمود: اگر روزی که از شهرتان می روم وضعم غیر از وقتی است که آمده ام پس حتما از خائنین هستم!(المناقب ج۲ص۹۸).
☑️ @m_ghanbarian
❇️ دو حرف حساب:
1⃣ یکی با مثل این گویندگان:
"صدها سال است که روحانیت اسلام تکیه گاه محرومان بوده است. همیشه مستضعفان از کوثر زلال معرفت فقهای بزرگوار سیراب شده اند...علمای اصیل اسلام هرگز زیر بار سرمایه داران و پول پرستان و خوانین نرفته اند و همواره این شرافت را برای خود حفظ کرده اند و این ظلم فاحشی است که کسی بگوید دست روحانیت اصیل طرفدار اسلام ناب محمدی با سرمایه داران در یک کاسه است و خداوند کسانی را که اینگونه تبلیغ کرده و یا چنین فکر می کنند نمی بخشد. روحانیت متعهد به خون سرمایه داران زالو صفت تشنه است و هرگز با آنان سر آشتی نداشته و نخواهد داشت...آنها با زهد و تقوا و ریاضت درس خوانده اند و پس از کسب مقامات علمی و معنوی نیز همین شیوه زاهدانه و با فقر و تهیدستی و عدم تعلق به تجملات دنیا زندگی کرده اند و هرگز زیر بار منت و ذلت نرفته اند...به هرحال خصوصیات بزرگی چون قناعت و شجاعت و صبر و زهد و طلب علم و عدم وابستگی به قدرتها و مهمتر از همه #احساس مسئولیت در برابر توده ها روحانیت را زنده وپایدار ومحبوب ساخته است".
این جملات مرشد و مقتدای روحانیت اصیل معاصر-امام خمینی(ره)-بود که امروز هم مانند ایام انقلاب و دفاع مقدس در پرتو آمار و به نسبت جمعیت ثابت است. ائمه جمعه و جماعتی که با محرومان شهر خود یا مناطق دور افتاده در نداری شان شریک و کمک کار آنانند. فضیلت مخفی کردن زهد و نشان در گمنامی گرفتن مانع از آن شده که همه مثل سلبریتی ها ویترینی زیباتر از واقعیت یابند. درباره مبلغی معروف درشیراز شنیدم که با دیدن خانه ای محروم که میوه نخورده اند یکسال میوه نخورده است. با وجودی که بخاطر عارضه شیمیایی دکترها منع اکید از این کار دارند. با ماشین خود تبلیغ می رود و رایگان بخشی میکند.
چرا چنین نباشد وقتی رهبر روحانی جامعه مثل فقیرترین ها از زمان رهبری تا کنون آجیل نخورده باشد.
yon.ir/UlQF7
و دهها و صدها نمونه دیگر.
2⃣ یکی هم با روحانیت:
"والبته این بدان معنا نیست که ما از همه روحانیت دفاع میکنیم چرا که روحانیون وابسته و مقدس نما و تحجرگرا هم کم نبوده ونیستند".
این هم ادامه سخنان آن مقتدا در منشور روحانیت است.
🔺تا پیش از برجام به اعتراف منتقدی مثل شریعتی هم امضای هیچ آخوندی پای قراردادی ننگین نبوده است!
🔺تا قبل از دو دهه اخیر، زندگی لاکچری -ولو برای معدودی از آخوندها- سابقه نداشته است!
و همین ها بعلاوه بزرگ نمایی دشمنان دید مردم را نسبت به این صنف خدوم و کم خرج تخریب کرده است.
به حسب پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی(منتشر درفصلنامه اسلام ومطالعات اجتماعی سال۹۲) در بررسی انتظارات دینی مردم از روحانیت، در بین ۲۱مقوله مورد سنجش، ضعیف ترین نمره درباره ساده زیستی است(۴۲/۷%مردم پایبندی روحانیون به ساده زیستی راخوب و خیلی خوب و ۵۷/۳%پایبندی شان را کم، خیلی کم و اصلا دانسته اند).
✅ نتیجه:
🔺بر همه طلاب و روحانیون اصیل در این زمان فرض و لازم است که آن نشان فقر و زهد و قناعت و مسئولیت مقابل توده ها و محرومان و تشنه بودن به خون سرمایه داران زالو صفت را برای خود و دوستانشان(با مراقبت و توصیه های متقابل) نگهدارند. هم فقیرانه زندگی کنند و هم در گروههای جهادی برای کمک به محرومان حاضر باشند و صد البته همزمان فریاد بر متجملان و بخصوص روحانیون اشرافی و علی الاخص تئوری پردازی برخی از آنان برای اشرافیت مذهبی را ترک نکنند.
انجام هریک از این تکالیف بدون دیگری خسارتی جبران ناپذیر برای آبروی هزار ساله روحانیت اصیل است.
#محسن_قنبریان
#کجایید_آخوندها؟!!
#نقد_نوری_زاد
☑️ @m_ghanbarian
💠امام صادق ما را به که سپرده؟!
#فقیه_پارسا_متعهد
برشی از سخنرانی ایام صادقیه ۹۷/برش اول
#محسن_قنبریان
🔷امام صادق(ع) در "غیاب" و "غیبت" معصوم ما را به که سپرده است؟
به فقها(نه خودمان و نه عرفا و صوفیان و نه متکلمان و فیلسوفان) با دو شرط: "پارسا" و "متعهد در قبال مردم" سپرده است.
🔹دو دسته روایات مؤید این است:
الف) روایاتی که بطور خاص فقهایی مثل محمد بن مسلم و زراره و ابوبصیر و برید بن معاویه را می شمارد و دستور رجوع کردن به اینها یا دستور فتوا دادن به اینان می دهد.
ب)روایاتی که با عناوین عام فقهاء صادر شده و تشخیص فردش را به ما واگذاشته است. آیه عجیب ۱۸سبأ میفرماید: بین مردم و شهرهای مبارک، شهرهای ظاهری قرار دادیم و تقدیر کردیم مردم در آن سیر کنند تا به شهرهای مبارک برسند! آیه از متشابهات قرآن است. امام صادق(ع) فرمود شهرهای مبارک مائیم و شهرهای ظاهری فقهای ما(تفسیر نورالثقلین ج۴/المیزان ذیل آیه).
🔹به تعبیر شهید مطهری بین تمام علوم اسلامی فقط فقه است که سلسله اش متصل به معصوم می رسد. یعنی هر شاگرد از استاد خود اجازه اجتهاد گرفته تا میرسد به همان افراد نامبرده امام صادق(ع) که از او اجازه فتوا گرفته اند.
🔹اما به هرفقیه نسپرده است به فقیه پارسا سپرده است. همان روایت معروف من کان من الفقهاء، یک شرطش علمی است(که فرمود از فقهاء) ۴ شرطش پارسائی و اخلاقی است: صائنا لنفسه...: خویشتن دار، دین نگهدار، مخالف هوای نفس و مطیع امر مولا. به عامه فرمود از اینها تقلید کنید.
🔹باز نه هر پارسا! بودند فقهای پارسائی که سبزی خرید، در خانه دید مورچه ای در سبزی هاست، مورچه را به مغازه سبزی فروشی برگرداند تا دور از لانه و همراهانش نشود! این چنین کسی آیا به آدمی ظلم میکند؟
اما از ما خواستند تعهد چنین فقیه پارسائی نسبت به مردم را هم بسنجیم. ان لا یقاروا علی کظه ظالم و لا سغب مظلوم یعنی ساخت و پاختی و قراری و آرامشی سر گرسنگی مظلوم و سیری ظالم نداشته باشد.
بودند فقهای بسیار اهل علم و مجسمه پارسائی (که ضرب المثل پارسائی از مثل سوی مثل امام خمینی بودند) اما در عهد غیبت مطلقا قیام علیه ظلمه را جایز نمی دانستند!
امام صادق (ع) ما را به اینان هم نسپرده است.
🔹حالا ببین چه دقیق است و باریک. در مرجعیت فقط دنبال اعلم هستیم والسلام! در واعظان دنبال خوش بیان تر و مشهورتر هستیم والسلام در نماز جماعت دنبال نزدیکترین و آشناترین هستیم والسلام!
امام صادق(ع) بیشتر از اینها از ما خواسته بود. افقه اینها آنهم با دو شرط پارسائی و مسئولیت و تعهد در قبال محرومان جامعه را جلو اندازیم.
🔹ادامه دارد...
☑️ @m_ghanbarian
💠امام صادق ما را به که سپرده؟
#فقیه_پارسا_متعهد
برشی از سخنرانی ایام صادقیه۹۷ /برش دوم
#محسن_قنبریان
🔷درباره تأسیس نهاد فقاهت پارسا و متعهد برای حفظ جامعه شیعی توسط امام صادق(ع) سه مواجهه صورت گرفته است:
1⃣ منهائیون: اسلام منهای روحانیت.
این جریان خود طیفی است برخی جای فقهاء، قطب های صوفی را نهادند، برخی روشنفکران مذهبی و برخی خودکشیشی را تئوریزه کردند!
دکتر سروش -که لوتر ایران توسط غربی ها لقب گرفت- مروج خود کشیشی اسلامی شد. او در کتاب قبض و بسط تئوریک شریعت حتی پیامبر را صرفا آخرین نبی(پیام آور)خواند نه آخرین مفسر! یعنی ایشان وحی را متناسب زمان خود تفسیر کرد که احادیث نبوی شد، مردم این زمان هم حق دارند تفسیر خود را از آن وحی داشته باشند! در این نظر نه تنها تفسیر فقهاء که حتی تفسیر نبی هم فصل الخطاب نبود!
شهید مطهری با استفاده از طبقه روشنفکر موافق بود اما موافقت مشروط. به شرط مواجهه فکری با اسلام شناسان اصیل. و تصفیه افکار آنها(ر.ک:پیرامون انقلاب اسلامی)
2⃣ اجمعیون: همه روحانیت!
در این رویکرد هر که ملبس به لباس روحانی است محترم و دارای جایگاه است! اصالت روی شرایط سه گانه (فقاهت،پارسائی،تعهد) نرفته روی لباس رفته است! مثلا اگر جایی روحانی بی تقوایی بود اهل تقوایی مثل مرحوم دولابی هم بود برای جماعت روحانی جلو بایستد!
توجه: واضح است در صورت عادل بودن روحانی، ترجیح او برای امامت جماعت متفق علیه همه مراجع تقلید است و قابل دفاع است.
در این رویکرد تصحیح روحانیت با نهی از منکر و تصفیه بدها حتی توسط خود روحانیت مذموم تلقی شده، جنگ آخوندی و "تف سربالا" خوانده میشود.
شهید مطهری این استدلال را "برهان تف" می خواند ارزشش را اندازه همان تف میشمارد(یادداشتها ج۱ص۲۷۳)
3⃣احرازیون: قائل به نهاد روحانیت اما با احراز واجدین شرایط. فقط کسانی لیاقت سرپرستی شیعه -چه در سطح مرجعیت، چه منبر و وعظ و چه امامت جمعه و جماعت- را دارند که واجد آن شرایط سه گانه باشند.
🔹در روایت من کان من الفقهاء تصریح کرد این خصوصیات در همه فقهاء شیعه نیست در بعضی از آنهاست و هرکدام که قبایح فقهای مذهب مخالف را یافتند ازشان هیچ قبول نکنید.
شهید مطهری قبایح فقهاء را نه در شراب و قمار بلکه در نحوه تصرف در وجوهات و وضع بیت و آقازادگان میخواند(ر.ک:ده گفتار/یادداشتها ج ۴)
امام صادق(ع) در آن حدیث شر آن بعض غیرپارسا را از لشکر یزید بر سپاه حسین(ع) برای شیعیان بیشتر می داند!(بحار ج۲ص۸۸)
امام صادق(ع) فاقد خشیت را اصلا عالم نمی داند ولو موشکاف مشکلات علمی باشد!(همان ص۵۲)
متاسفانه ما در تقلید فقط بر اعلمیت مانور می دهیم.
🔹درباره وعاظ هم سخت گرفت. واعظان و منبری هایی که وقتی خود موعظه می شوند زیر بار نمی روند اما وقتی موعظه میکنند با درشتی می گویند را اهل طبقه دوم جهنم شمرد(همان ص۱۰۸). از عیسی(ع) نقل کرد که علماء سوء زمانش را خطاب میکرد: ای علماء سوئی که اجرت را می گیرید اما عمل را انجام نمی دهید!
امام صادق(ع) ما را موظف کرد پای منبر اهل علم که عامل هم باشند جمع شویم نه ترک مجالس و منابر و نه هر که مشهورتر یا صرفا خوش بیان تر!
🔹امام جماعت هم که شرطش عدالت است. موظفیم پشت سر باتقواترین و فقیه ترین به نماز حاضر شویم نه زود خود را راحت و پشت سر نزدیکترین بخوانیم!
اگر به این توجهات عمل شود مراجع وارسته و متعهد، واعظان پرهیزکار و امامان جماعت شایسته تقویت و کژی ها اصلاح می شود اما وقتی بهترها نفوذ کلام نداشته باشند و بدها هم ایمانها را بلرزانند کار سخت می شود.
🔷امام صادق(ع) خود سنت احراز را بناء نهاد
فرزند خود عبدالله افطح را -که پس از فوت اسماعیل پسر بزرگ بود- نصیحت و از پذیرش او نهی کرد. وقتی امامزاده بلافصل، خوب و بد دارد و باید از بدش احتراز و دوری کرد تکلیف شاگرد و فقیه معلوم است.
زید النار هم نوه امام صادق و برادر امام رضاست. امام رضا به او که به حسب و نسب خود تفاخر و خود را بهشتی میخواند، رویکرد غلط اجمعیون را به رخش کشید. فرمود این حرف جاهلان کوفه فریبت ندهد که فاطمه(س) پاکدامن بوده پس همه ذریه اش بهشتی اند!
وقتی درباره فرزندزادگان زهرا(س) نمیشود به درستی همه قائل شد آیا به روحانیون میشود؟!
پس نفی این نهاد هرگز اما تمییز صالح آنها از فاسد و پی صلحاء آنها افتادن وظیفه است.
🔹ادامه دارد....
☑️ @m_ghanbarian
💠امام صادق ما را به که سپرده؟
#فقیه_پارسا_متعهد
برشی از سخنرانی ایام صادقیه۹۷ /برش سوم
#محسن_قنبریان
🔷رویکرد درست با نهاد روحانیت -که احراز شرایط را اصل می گیرد- مفاهیمی مثل تقلید و اقتدا و ائتمام را تعریفی نو می کند:
🔹تقلید در رویکردی که کل روحانیت را خوب میداند، "سرسپردگی" است اما در رویکرد احرازی، همراه با نوعی "مسئولیت و نظارت" است. دیگر تقلید خود تقلیدی نیست. فرد با تحقیق واجد شرایط ترین فقیه را برمیگزیند و اعمالش را مطابق فتوای او میکند و در تمام طول تقلید هم ناظر بر اعمال خود مرجع هست که نه خدای نکرده خود خلاف فتوایش عمل کند یا از بینات سرپیچی و دنیا طلبی کند. قبول کنید هنوز تا این تقلید فرهیخته فاصله داریم. شهید مطهری سالها قبل از انقلاب از این تقلید گفته و سرسپردن و کورکورانه رفتن را نکوهش کرده است و آن را شراکت در جرم(احتمالی)خوانده است(ر.ک:مقاله اجتهاد و تقلید در اسلام از ده گفتار یا جلد۲۰مجموعه آثار).
🔹این تقلید را هم امام صادق(ع) به ما آموخت. همان روایت مشهور من کان من الفقهاء...، شروعش با این سؤال است که چطور قرآن تقلید عوام یهود را نکوهش کرده اما تقلید شیعیان از فقهایشان نیکو شمرده میشود؟! امام پاسخ می دهد چون عوام یهود می دیدند رهبانان حلال را بخاطر هوای نفس خود حرام میکنند و حرام را حلال اما باز پیروی می کردند. رشوه گرفتن و دروغ گفتن و... را می دیدند اما پیروی می کردند. بعد می فرماید "عوام ما هم اگر از علماء خود فسق آشکار و تعصب شدید و سگالی و حرص بر طلب دنیا دیدند و باز ازشان تقلید کردند مثل عوام یهود قابل سرزنش اند". سپس همان شرایط ۴گانه پارسائی(صائنا لنفسه، حافظا لدینه، مخالفا علی هواه، مطیعا لامر مولاه) را شمرده و تصریح میفرماید فقط برخی فقهای شیعه چنین اند نه همگی شان.(ر.ک:بحار ج۲ص۸۸).
از این حدیث دقیقا آن فرمایشات شهید مطهری پیداست که چه در بدو امر و چه در حین تقلید، مقلد نیازمند "تحقیق" در بودن شرایط و "نظارت" در بقاء شرایط در مرجع خویش است. این کجا و کورکورانه و چشم بسته و سرسپردن کجا؟!
لازم است جوانها حتما این مقاله ارزشمند از شهید مطهری را بخوانند و به دیگران درس دهند.
🔹مطهری آنجا نظریه عوامانه ای که علماء را متصل به کر دانسته که مثل آب کر مانع نجس شدن آنهاست را تخطئه میکند. چه حیف که برخی درس خوانده ها برای ایجاد سرسپردگی به فردی این گونه آراء سخیف را تبلیغ و تازه مخالفش را تفسیق هم میکنند. بلکه بالاتر آمده برخی فقهاء را بمثابه آب کر و خود که مرتبط با آنهایند را متصل به کر می خوانند! از اینرو واقعا بانگ زدن اندیشه مطهری در جامعه مذهبی ما یک فریضه است .
🔹امام صادق(ع) جز معصومین، معصومی به ما معرفی نکرده و فقهاء را در عین اینکه ما را بدانها سپرده است نه تنها معصوم نخواند بلکه اعتصام به کر و... هم برایشان نشمرد. به ما مثل "مغیره بن سعید" را معرفی کردند که حتی به اسم اعظم رسید اما مثل او در بین ما شیعیان مثل بلعم باعورا در بنی اسرائیل شد که قرآن ماجرای او را بیان کرده است(۱۷۵و۱۷۶/اعراف).(ر.ک: تفسیر العیاشی ج۲ص۴۲ و بحار ج۱۳ص۳۷۹). یعنی عالم و فقیهی در شاگردی امام باقر(ع) میتواند به آن اوج برسد که اسم اعظم بداند اما باز مصون از لغزش نیست و دچار انسلاخ از آیات الهی شود.
☑️ @m_ghanbarian
اصل اجتهاد در اسلام.pdf
460.2K
در بحث "امام صادق(ع) ما را به که سپرده؟!" ارجاعات زیادی به مقاله شهید مطهری داده شده است و توصیه و تاکید به فراگیری مطالب ارزشمند آن و درس دادن به آن شده است. برای سهولت، pdf این مقاله قرار داده میشود