.
.
یک حاشیه از استاد مدقق عزیزم آیتالله آشیخ محمد تقی شريعتمداری (رضواناللهعلیه)
بر کتاب ارزشمند منتهیالآمال
ذیل عبارت: "قریب به چهل محمل و هودج پیدا شد" در کتاب شریف منتهی الآمال :
《ذکر محمل و هودج در این حدیث آمده است و مخالف سایر اخبار است که [در آنها] شتران بی جهاز ذکر شده است و [نیز مخالف است با] غرض دشمن که خواری اهلبیت علیهمالسلام بوده است و جملۀ خطبۀ حضرت زینب سلاماللهعلیها [که] "یتأمل وجوههن اهل المناهل" فرموده است، با وجود محامل نمیسازد. چنانکه اگر [آنان] در محامل مستور بودند، صدقه دادن به بچههای آنها هم معنی نداشت》.
"منتهیالآمال، جلد اول، صفحه ۵۷۹"
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
.
دقت معرفتی
🔹 دعای ابوحمزه ثمالی را قاعدتاً ابوحمزه از امام(ع) شنیده و ثبت کرده است. حتّی بنده بر اساس سیاق مختلف این دعا که سند صحیحی هم دارد احتمال میدهم که این دعا را ابوحمزه در بیش از یک شب یا حتی در اوقات مختلف و جاهای مختلف نوشته است مثلاً بخشی از آن را در مسجد کوفه شنیده و بعداً این فقرات به هم متصل شده است، چون عبارت «وارزقنی حج بیتک الحرام فی عامنا هذا و فی کل عام و زیاره قبر نبیّک»، قاعدتاً با این که امام در مدینه بوده باشند با آن فاصله اندک میان کوچه بنیهاشم و مسجد و مزار پیامبر(ص) نمیخوانَد.
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
✔️ مرحوم كشي روايت كرده كه فضل بن شاذان بر ابن ابي عمير وارد شد، در حالي كه او در سجده بود و سجده را بسیار طول داد. چون سر از سجده برداشت، صحبت از طولِ سجده به ميان آمد. ابن ابي عمير گفت: اگر سجده جميل بن دراج را ميديدي سجده مرا طولاني نمي شمردي، همانا من روزي نزد جميل بن دراج رفتم و او را در سجده يافتم. او سجده خود را بسيار طول داد. چون سر از سجده برداشت، گفتم: سجده را طولاني نموديد! جميل گفت: اگر سجده «معروف بن خرّبوذ» را ديده بودي، سجده مرا سهل مي شمردي.
📚 اختيار معرفة الرجال
حاشیه:
سجده اکسیر اولیاء خداست اگر دیگران سجده دیگری را میگویند ، پس به سید الساجدین علیه السلام چه میگویند حال ، یکی از مریدان امام سجاد علیه السلام درباره حضرت شروع به تعریف کرد حضرت فرمود بروید صحیفه جدم علی علیه السلام را بیاورید ببینید سجده ها و عبادات او چگونه بوده است لکن ، خود حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام میفرماید انا عبد من عبید محمد صلی الله علیه و آله
کارکرد سجده آن است که از خودت چیزی نمیبینی ، ببینید هر کدام که اهل سجده بودند ، من در وجود آنها نبود و دیگری را میفرمودند
نتیجه
سجده ها را طولانی کنیم تا به مقام فنا برسیم
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
✳️ زیارت عاشورا و بلایِ عمومی
🔹 علامه شیخ حسن فرید گلپایگانی از استاد خود مرحوم آیت اللّه حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی نقل فرمود:
🔸 اوقاتی که در سامراء مشغول تحصیل علوم دینی بودم، اهالی سامراء به بیماری وبا و طاعون مبتلا شدند، و همه روزه عدهای میمردند.
🔹 روزی به همراه جمعی از اهل علم در منزل استادم مرحوم سیّد محمّد فشارکی بودیم، ناگاه میرزا محمّدتقی شیرازی تشریف آوردند و صحبت از بیماری وبا شد که همه در معرض خطر مرگ هستند.
🔸 مرحوم میرزا فرمود: اگر من حکمی بدهم آیا لازم است انجام شود یا نه؟ همه اهل مجلس تصدیق نمودند که بلی.
🔹 سپس فرمود : من حکم می کنم که شیعیان ساکن سامراء از امروز تا ده روز همه مشغول خواندن زیارت_عاشورا شوند، و ثواب آن را هدیه روح شریف نرجس خانم والده ماجده حضرت حجة بن الحسن (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نمایند تا این بلاء از آنها دور شود.
🔸 اهل مجلس این حکم را به تمام شیعیان رساندند، و همه مشغول زیارت عاشوراء شدند .
🔹 از فردای ختم، تلف شدن شیعه متوقف شد، و همه روزه غیر شیعیها میمردند به طوریکه بر همه آشکار گردیده، برخی از آنها از آشناهای خود از شیعهها پرسیدند: سبب اینکه دیگر از شما تلف نمیشوند چیست؟
🔹 به آنها گفته بودند: زیارت عاشورا. آنها هم مشغول شدند، و بلاء از آنها هم بر طرف گردید!
📚 داستان های شگفت، آیت الله دستغیب(ره)
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
✔️ درس اخلاق آیت الله جوادی آملی (۲۵ مرداد ۱۳۹۷)
🔸 فرمود: موشها هم روزي دارند، کبوترها و کبکها هم روزي دارند. در آيه ۶ سوره مبارکه «هود» فرمود هيچ کسي نيست مگر اينکه من مسئول روزیِ او هستم، با «عَلي» تعبير کرده است، فرمود: ﴿مَا مِن دَابَّةٍ فِي الأرْضِ إِلاَ عَلَي اللَّهِ رِزْقُهَا﴾ حالا شما چه کار داريد که آن مار است يا عقرب است يا آن خوک و «نجس العين» است! مخلوق من است و من موظّفم روزي بدهم؛ اين شش ماه ميخواهد در برف بخوابد ما بايد روزياش را بدهم و ميدهم. با «علي» تعبير کرده است، فرمود من خودم را مسئول ميدانم، موظّف ميدانم که روزيِ تمام اين مار و عقربها را بدهم؛ حالا روزي ما را نميدهد؟!
حاشیه:
علی ( علا) برای استعلاء بوده یعنی نوعی وجوب است ، ودر این عبارت خداوند متکفل روزی است ، ما باید فعالیتی عاقلانه شرعی باید انجام دهیم تا آن رزق مقسوم سرازیر شود ، البته این برای متوسطین مومنین است ، اهل الله مجرایشان با ما فرق دارد آن مقام ، مقام تفویض است
ذکر شریف هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِينُ به اندازه حالتان گفته شود که برگرفته از آیه ۵۸ سوره ذاریات است بسیار نافع است
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
✳️ استخاره
✔️ آیت الله شبیری زنجانی(مدظله العالی):
🔹 مخالفت با استخاره، شبهه افتادن در ضرر را دارد و لذا احتياط آن است که مخالفت نکنند.
🔸 البته در مواردی هم با استخاره مخالفت شده، ولی هیچ اتفاقی نیفتاده است، چون خیلی از آن استخارهها محلّ ندارد. اگر استخاره محل داشته باشد، احتیاط در ترک مخالفت است.
🔹 صاحب روضات میگوید: من شنیده بودم که سلطان العلماء داماد یکی از سلاطین ثلاثه صفویه بوده: شاه عباس اول، شاه عباس دوم و شاه صفی. استخاره کردم به نام شاه عباس اول بنویسم، استخاره خوب آمد. بعد هم مراجعه کردم، دیدم مسأله همین است. میگوید: با اینکه محل استخاره نبود، اینجور درست میآید. پس اگر محل استخاره باشد، قطعاً درست درمیآید.
📚 جرعهای از دریا ج1 ص511
حاشیه:
حجیت استخاره از باب قاعده قرعه است
قاعده قرعه موضوعش جهل حقیقی است
القرعة لکل امر مجهول
لذا اگر شخصی با مشورت از جهل و حیران خارج شود استخاره محل ندارد
واگر جهل باقی باشد جای استخاره است یعنی محل دارد
البته درباره استخاره مطالب دقی وجود دارد ان شا الله به عرض خواهد رسید
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
بنابر اقوالی ایام وفات شیخ صدوق علیه الرحمه است
✔️ نخستین کسی که ابنبابویه را «صدوق» نامیده، ابن ادریس حلی است، و پس از وی تا زمان شهید اول، این لقب شهرت نداشتهاست.
🔹 از شيخ على سبط الشهيد نقل است كه «صدوقين» عبارت از صدوق ثانى محمد و برادرش حسين است. تا شبى جدّش شهيد ثانى در خواب بدو فرمود: بنىّ (پسرك من) صدوقين، محمد و پدرش ميباشد، نه برادرش.
📚 ریحانة الادب فی تراجم المعروفین بالکنیه او اللقب مدرس تبریزی، محمدعلی ج3 ص440
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
نکته مهم
نگرش های مختلف صرفهجویی
گاهی شخص برق مصرف نمیکنه میگوید پول برق زیاد میاد مگه پول زیادی دارم تا شکم..... پر کنم
گاهی برق مصرف نمیکند میگوید اسراف میشود حرام است
گاهی هم برق مصرف نمیکند میگوید اسراف من ، حق الناس است باید جواب میلیونها نفر را بدم
ودر آخر شخصی که اهل الله است میگوید من اسراف نمیکنم چرا ، زیرا دارم به حکومت اسلامی کمک میکنم ، این نگرش بسیار فراتر از بقیه است
درست هست عدم مصرف برق زیادی ، در همه مشترک است اما این مقامات با هم خیییلی فرق دارد
نکته آن است برق یکی از مصادیق است در همه حوزات مصرف اینچنین است
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
نکتهی دقیق فراتر از کلام مشهور شهید بزرگوار چمران ، از استاد نورانی و عزیز عبد صالح خدا آیت الله آشیخ محمدتقی بن محمود بهجت رحمه الله
🔸 هرچند مقام علم بالاتر از همه مقامات دنیوی است و مقامات دنیوی در برابر آن ناچیز و ناپایدار است، ولی اگر کسی× عقل و ایمان ×داشته باشد، حتی اگر علم نداشته باشد، میتواند مردم و جامعه را اداره کند؛ به شرط اینکه اگر علم داشت و آگاه بود، به علمش عمل کند، و اگر ندانست، از اهلش سؤال و تقلید کند؛ بنابراین، برای اداره تمام جهان کافی است که انسان عاقل و مؤمن و متدین باشد. دیانت و عقل برای اداره کره زمین کفایت میکند. این مسئله در همه ادیان جاری است، نه فقط اسلام، بلکه در تمام ادیان،[شرایع ]دین و عقل میخواهد.
📚 در محضر بهجت، ج۲ ص۴۳
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
نبش قبر
🔸 «نبش قبر» حرام است. دلیلش هم توهین است. این علت است. هر کجا هم توهین نیست، اشکال ندارد ولو یک روز باشد که مُرده باشد. مثلاً یک روز است که مُرده، حالا انگشتر قیمتیاش را یادشان رفته در بیاورند، گفتهاند طوری نیست. باز گفتهاند در همین مورد اگر بدن میّت بو گرفته، -هر چه باشد- نمیشود! برای اینکه هتک مؤمن است و هتک مؤمن ارزشش یک انگشتر و یک میلیارد و یک میلیون و اینها نیست. نمیشود توهین به مؤمن بشود!
🔹 بنابراین ممکن است یک روز باشد مُرده باشد و نبش قبر جایز باشد، و ممکن است هزار سال باشد مُرده باشد اما نبش قبر جایز نباشد. آن جا که یک روز است مُرده، جایز است؛ دو روز است، سه روز است، جایز است آن جا که مثلا قبر را میخواهند جابجا کنند مثلاً اشتباه دفنش کردهاند یا اینکه مثلاً میخواهند ببرند مشاهد مشرفه! داعی عقلایی روی آن است. دیگر هتک نیست. هتک مؤمن که نیست. بنابراین این نبش قبر ولو اینکه مثلا چند روز باشد مُرده باشد یا مثلا یک سال باشد مُرده باشد یا مثلا دو سه سال است مُرده است که دیگر بو و امثال اینها ندارد، فقط استخوان است میخواهند استخوانها را ببرند مشاهد مشرفه که مرحوم سید سابقاً روی آن فتوی دادند و این جا هم با این دلیلی که جلو میآییم، یک قاعده کلی درست میکنیم و میگوییم هر کجا هتک نیست - و داعی عقلایی روی آن هست که نبش کنیم- نبش میکنیم و نبشش جایز است، و هر کجا نه، نه. هر کجا هتک است نه. هر کجا هتک نیست جایز است.
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
وسیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون
عکس از سایت رهبر معظم انقلاب
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مقام عفو
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
⚡️محبّ خطرناکتر از دجّال
🔹الحسن بن علي الخزاز قال:
🔶سمعت الرضا ع يقول: إنّ ممّن يتّخذ مودّتنا أهل البيت لمن هو أشدّ لعنة على شيعتنا من الدجّال.
🔹فقلت له: يا ابن رسول الله بما ذا؟
🔶قال: بموالاة أعدائنا و معاداة أوليائنا،
إنه إذا كان كذلك اختلط الحقّ بالباطل و اشتبه الأمر فلم يعرف مؤمن من منافق.
🔻🔻🔻🔻
🔹حسن بن خزاز گفت:
🔶شنیدم که امام رضا علیه السلام می فرمود: همانا از میان کسانی که محبّ ما اهل البیت هستند افرادی هستند که بر شیعیان ما لعنشان از دجّال سزاوارتر است.
🔹گفتم: ای فرزند رسول خدا برای چه سزاوار این لعن هستند؟
🔶فرمود: به سبب آنکه با دشمنان ما دوستی می کند و با دوستان ما دشمنی می ورزد، وقتی که چنین کند حق با باطل آمیخته می شود و دیگر کسی نمی تواند مؤمن را از منافق تشخیص دهد.
(صفات الشیعة، ص8، حدیث14)
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
شهادت حضرت زین العابدین علیه السلام را تسلیت عرض می کنم
روایتی است از حضرت عشق ، زینت عارفان ، سید الساجدین علیه السلام
وَ الذُّنُوبُ الّتى تُنزِلُ النِّقَمَ عِصیانُ العارِفِ بِالبَغىِ وَ التَطاوُلُ عَلَى النّاسِ وَ الاِستِهزاءُ بهِم وَ السُّخریَّةُ مِنهُم»
گناهانى که باعث نزول عذاب می شوند، عبارت است از: ستم و ظلم کردن شخص از روى آگاهى، تجاوز به حقوق مردم،( چه مالی ، چه عرضی و آبرویی چه جانی و نفسی) و دست انداختن و مسخره کردن آنان
معانى الاخبار ، ص 270
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
غیب 1
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
غیب ۲
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
زیارت عاشورا و برداشتن عذاب قبرستان
علامه نورى نوشته: مردى صالح بود که همیشه در اندیشه آخرت شبها در مقبره بیرون شهر معروف به «مزار» كه جمعى از صلحا در آن دفن شده بودند، به سر می برد. او همسایه اى داشت كه دوران خردسالى را با هم گذرانده بودند و در بزرگى گمركچى شده بود، پس از مرگ، او را در آن گورستان كه نزدیك منزل آن مرد صالح بود به خاك سپردند.
بیش از یك ماه از مرگ گمركچى نگذشته بود كه مرد صالح او را در خواب می بیند كه او حال خوشى دارد و از نعمتهاى الهى بر خوردار است! به او می گوید: من از آغاز و انجام و درون و بیرون تو باخبرم، تو كسى نبودى كه درونت خوب باشد و كار زشتت حمل بر صحت شود،...كارت عذاب آور بود و بس، پس از كجا به این مقام رسیدى؟
گفت: آرى! چنان است كه گفتى، من از لحظه مرگ تا دیروز در سختترین عذاب بودم، اما دیروز، همسر استاد اشرف آهنگر از دنیا رفته و در اینجا (اشاره به جایى كرده كه پنجاه قدم از گورش دورتر بوده) به خاكش سپردند، دیشب سه مرتبه امام حسین علیه السلام به دیدنش آمدند. بار سوم فرمودند: عذاب را از این گورستان بردارند، لذا من آسایش قرار گرفتم.مرد صالح از خواب بیدار شده و در بازار آهنگران به جستجوى استاد اشرف می رود، او را یافته و از حال همسرش می پرسد، استاد اشرف می گوید: دیروز از دنیا رفته و در فلان مكان به خاكش سپردیم. مرد صالح می پرسد: به زیارت امام حسین علیه السلام رفته بود؟ می گوید: نه. می پرسد: ذكر مصیبت او می كرد؟ جواب می دهد: نه. سؤال می كند روضه خوانى داشت؟ می گوید: نه، از این سؤالات چه مقصودى دارى؟ مرد صالح خوابش را نقل می كند و می گوید: می خواهم بدانم میان او و امام حسین علیه السلام چه رابطه اى بوده؟ استاد اشرف پاسخ می دهد: زیارت عاشورا می خواند
اربعونیات حاشیه بر کلمه طیبه ص۲۲۱
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
وَلاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُواْ فِی سَبِيلِ اللّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْیَاء عِندَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُونَ
شهادت آرزوی مجاهدان راه حق است
حضرت امام حسن عسکری علیه السلام می فرمایند؛
خيرُ إخوانِك مَن نَسِى ذَنبَك و ذَكَر إحسانَك إليه
بهترين برادرانت آنانند كه گناه و بدى تو را فراموش كنند و نيكى و احسان تو را در حق خود به ياد داشته باشند.
بحار الانوار، ج 75، ص 378، حديث 4
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
غصه ها ، غم ها ، وبلاها در دنیا تمامی ندارند و کم نمیشوند
پس چاره چیست ؟!!
خودت را باید زیاد کنی
یکی از راه ها ،راهش شکر نعمت است
شکر نعمت فقط نعمت افزون نمیکند ، شاکر ، را زیاد میکند لان شکرتم لازیدنکم
+خودتان زیاد میشوید نه نعمت+
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
رضایت به وکالت پروردگار عزیز
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
فقه
🔹 اگر کسی گردنبند و دستبند دارد ولو احتياج هم به آن دارد خمس ندارد، اما مستحب است که زکاتش را بدهد و زکاتش اين است که به کسی که میخواهد به مهمانی برود، بدهد و او به مهمانی برود و برگردد و بعد پس بدهد. روايتی هم داريم که «زَكَاةُ الْحُلِيِّ عَارِيَّتُهُ» مرحوم سيد اين روایت را گرفتهاند و گفتهاند: زکات حُلی مستحب است و زکاتش اين است که به ديگران بدهد تا از آن استفاده کنند.
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
✔️ آیت الله شبیری زنجانی (مدظلهالعالی):
🔸 مرحوم آشیخ محمّد تقی آملی از علمای خیلی موجّه و صاحب کرامت بود. از آقای آقا رضی شیرازی شنیدم که آشیخ محمّد تقی آملی گفته بود: «من اموات را دیدم که روی قبر خودشان نشسته بودند»
🔹 شنیدم آقای[مرحوم امام] خمینی در تهران در نماز ایشان شرکت میکرد.
📚 جرعهای از دریا ج2 ص616
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14
✔️ لقب «قدوسی» آوردن ملاصدرا شیرازی برای فردوسی
🔹 و قال فردوسي القدوسي في ديباجة كتابه-
جهان را بلندى و پستى توئى
ندانم چه هر چه هستى توئى
📚 الحكمة المتعالية في الأسفار العقلية الأربعة، الملا صدرا ج2 ص334
شیخ محمود صنیعی تهرانی
https://eitaa.com/m_s_t14