🌴 نکتهای از بيت الاحزان 🌴
✍️ علامه سید جعفر مرتضی عاملی
🌱 مترجم: محمد سپهری
🔹تلخیص و تدوین: نشریه معارف
برخی نيازی به بيت الاحزان نمی بينند تا فاطمه(س) در آن گريه كند. آنها تصوّر نمیكنند كه فاطمه(س) چنان در فراق پدر گريه كند كه آسايش مردم مدينه به هم بخورد و از او بخواهند كه ساكت باشد؛ زيرا اين به آن معناست كه زهرا(س) با صدای بلند در راهها فرياد میزد؟! اين فرياد و برهم زدن آسايش مردم با مقام و منزلت زهرا(س) نمیسازد. در این باره میگوييم:
🔸1. روايتی در بحارالانوار موجود است که مرحوم مجلسی خود آن را ضعيف خوانده؛ زيرا آن را در منبع معتبری پيدا نكرده است. اين روايت كه از فضّه است میگويد: فاطمه(س) در شب دوم وفات پدر از خانه بيرون رفت، گريست و مردم نيز با او گريستند. هنگامیكه مردم مدينه گريه زهرا(س) را ديدند از علی(ع) درخواست كردند كه زهرا(س) يا شب گريه كند يا روز. لذا علی (ع) بيتالاحزان را در بقيع برای او ساخت.
روشن است كه روايت فضّه، هم از لحاظ سند، و هم از لحاظ مضمون قابل اعتماد نيست. اما باید دانست بيتالاحزان، تا اين زمان باقی بوده و آن موضع معروف به مسجد فاطمه(س) در جهت گنبد مقبره حسن و عباس بوده است. ابنجبير به آن اشاره كرده و میگويد: «خانه فاطمه(س)، دختر رسول خدا(ص) به دنبال قبه عباسيه است كه به بيتالاحزان معروف است؛ و گويند: همين خانه است كه آن بانو در سوگ رحلت پدرش در آن مأوا گرفت و ديری ملازم آن خانه شد و به اندوه نشست».
🔸2. حقيقت اين است كه گريه فاطمه(س) آسايش مردم را برهم نزد بلكه هيئت حاكمه را زجر میداد. چون حاكمان جديد میبايست در مسجد پيامبر(ص) و در كنار منبر شريف آن حضرت، جايی كه فقط چند متر از خانه فاطمه(س) فاصله داشت، حضور داشته باشند. لذا حاكمان، او را از گريه منع كردند.
مردم گروه گروه به همين مسجد میآمدند و از طلوع فجر تا پاسی از شب برای نماز، و نيز پيگيری حوادث و امور در آن حضور داشتند. وقتی در مدینه با آن حجم کوچک یک انسان عادی بمیرد شهر حالت فوقالعادهای خواهد داشت. چه مردم برای تسلیتگویی به صاحبان عزا و مصیبتزدگان و دور داشتن آنان از فضای حزن و اندوه، گروه گروه خواهند آمد. حال اگر فقید از دست رفته از موقعیت اجتماعی ممتازی برخوردار باشد این اقبال، خيلی بيشتر خواهد شد. حال چگونه خواهد بود اگر متوفا بزرگترين انسان، و برترين موجود، و گرامیترين پيامبر خدا، باشد که همين مردم را از ظلمات جهل و گمراهی، به نور هدايت كرده باشد؟ قطعاً شهر منقلب خواهد شد و مردم كارهايشان را تعطيل خواهند كرد و در فضايی سرشار از عاطفه و انتظار و خوف، به سر خواهند برد. ...
🔻مطالعه ادامه این مطلب از طریق پایگاه اینترنتی نشریه 👇
http://maarefmags.ir/node/3149
🔶🔸همایش ملی گفتمان مهدویت در تمدن اسلامی🔸🔶
📆 زمان برگزاری همایش: ۲۶ بهمن ماه ۱۴۰۱
⭕️ آخرین مهلت ارسال مقالات: ۱ بهمن ماه ۱۴۰۱
☎️ تلفن دبیرخانه:
۰۱۳۳۳۴۴۰۵۶۱
۰۹۲۳۱۲۸۵۲۰۴
✍️ جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به آدرس سایت همایش مراجعه فرمایید:
🌐 www.mahconf.ir
🎓 | روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
🔻 برای دریافت اخبار و اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
🔹🌐 وب سایت دانشگاه👇👇
🌐 https://rasht.iau.ir/fa
🔹📱 پیام رسان تلگرام👇👇
📲 @iaurasht117
🔹📱پیام رسان سروش👇👇
📲 https://what.splus.ir/iau_rasht
🔹📱پیام رسان ایتا👇👇
📲 https://eitaa.com/iau_rasht117
🔹📱صفحه اینستاگرام👇👇
📲 instagram.com/iaurasht.117
👨🏻🎓مخاطب در آموزش معارف 👨🏻🎓
✍️ دکترعبدالکريم بهجتپور
عضو هيئت علمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي
🔸 باید بپذیریم که مخاطبان ما در دانشگاهها دارای تنوع هستند؛ یعنی چنین نیست که ما یک سلسله جوانی را تحویل گرفتیم که همة آنها از یک منظر به دین نگاه ميکنند، همهشان در یک موضع قرار دارند، آموزشهاي مدرسهای سابقشان دقیقاً اكنون در آنها نهادینه شده و با یک رویکرد واحد پای درس معارف ما مينشینند. این تنوع باید به رسمیت شناخته شود و در عین حال ما نميتوانیم برای هر یک از اینها هم کلاس و کارگروه ویژه بگذاریم؛ بلکه باید در حین آموزش این مجموعه را با هم ببینیم و با هر یک از این مجموعه به زبان خودشان مطالبی را منتقل کنیم.
قرآن نزدیکترین منبعی است که دقیقاً این تنوع را رعایت کرده و با هر یک از گروههاي مخاطب سخن گفته است. در یک سوره، در یک گفتگویی که قرآن در هر سوره با مخاطبانش در میان ميگذارد ـ گاه با پیامبر، گاه با معاند، گاه با اهل شبهه، گاه با مؤمنان و گاهی به سؤالات مردم توجه ميکند ـ میبینید خداوند این تنوع را در خطابها و گفتگوها به رسمیت شناخته است. این را ما در حوزة روش تدریس معارف باید مورد توجه قرار دهیم.
🔹هدف از آموزش معارف
ایمان به تعبیر دقیقی که علامة طباطبایی ذیل سورة مؤمنون بیان می¬فرمایند، حتی عقیده نیست، ایمان، اطمینان و آرامش خاطر به دیگری است. چون به پیغمبر اطمینان ندارد معجزه¬اش را سحر ميبیند همان چیزی که برای من و شما معرفت افزاست برای او «ولا یَزیدُ الظالِمینَ إلّا خَسارا» است، مشکل کجاست؟ مشکل در ایمان است. اطمینان و آرامش خاطر به ایشان پیدا نکرده، ایمان به کتاب که یکی از وظایف ما نسبت به قرآن است دقیقاً برای همین است. ایمان به غیب دقیقاً همین است، یعنی من به خدا آرامش خاطر پیدا کنم.
ما برای این کار، عقیده و معرفت لازم داریم. در حوزة عقاید بینش را لازم داریم و إلا ممکن است حتی استیقان نفس یعنی یقین قلبی باشد اما نتیجه ندهد؛ چنانچه در قصة موسی و فرعونیان «وَجَهَدوا بِها وَاستَیقَنَتها بِاَنفُسُهُم ظُلماً » برتربینی او باعث شد با اینکه یقین داشت زیر بار نرود. اگر هدف معارف یقین قلبی باشد، یقین قلبی باز خودِ ایمان نیست بلکه پلی است به ایمان؛ لازمة قطعیِ آن هم نیست. ما در جهتگیری تعلیم و تربیت و در حوزة معارف قلة کار را ایمان بگذاریم یا معرفت؟ این به نظر من خیلی مهم است یعنی اگر تلاشمان بر این است که مخاطب من آرامش خیال پیدا کند که اگر کسی بياید به او بگوید روز قیامت چنین مجازاتی است، چنین پاداشی است، ندیده باور کند.
📚 منبع: نشریه معارف، شماره 100.
سلسله نشست های معارف اسلامی و انقلاب اسلامی
📒نشست هفتم با عنوان : فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی؛ انسان شناسی انقلاب اسلامی
👤ارائه دهنده: حجت الاسلام دکتر سیدحسین جعفری نسب، استادیار گروه معارف اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شرق
⬅️دبیر علمی: دکتر سیدجواد میرخلیلی
📅زمان: سه شنبه 13 دی ماه 1401
ساعت 10 الی 12
🔷مکان: تهران، خیابان انقلاب، بین وصال شیرازی و قدس، کوچه اسکو، پلاک 15
💠لینک ورود به جلسه
🌐 dte.bz/maarefconf
مجری: پژهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی؛ با مشارکت گروه معارف و علوم انسانی دانشگاه صنعتی امیرکبیر(پلی تکنیک تهران)، حوزه علمیه امام حسین(ع) و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ✅ روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی به کانال پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی بپیوندید.
✅https://eitaa.com/joinchat/2117796090Ca36df74ac4
نشست علمی شاخصها و ویژگیهای دانشگاه تراز تمدن اسلامی
سخنران: دکتر کمال اکبری
دبیر علمی: دکتر سیدجواد میرخلیلی
زمان: چهارشنبه ساعت ۱۴الی ۱۶
مکان: قم، دانشکده دین و رسانه
لینک حضور مجازی: B2N.IR/ISCS1
🌐 کانال اطلاع رسانی #دانشکده_دين_و_رسانه_قم
@qomiribu
🇮🇷 ابعاد اخلاقی سردار شهید سلیمانی 🇮🇷
دکتر محمد جواد فلاح
🔸 درآمد
در بین شخصیتهای اثرگذار نظامی ایران، شخصیت شهید والا مقام حاج قاسم سلیمانی؟ره؟ بسیار ممتاز وویژه است. شخصیتی که در میدان نظامی شیر درنده و در میدان معنویت و اخلاق گوی سبقت را از دیگران میرباید. از اینرو شناخت شخصیت اخلاقی او بسیار حائز اهمیت است. شخصیت حاج قاسم را میتوان الگو و مدل مجسم اخلاقی در عرصههای مختلف سیاسی، نظامی و اجتماعی دانست.
شخصیت اخلاقی شهید سلیمانی در چند محور قابل ارزیابی است: 1. بصیرت اخلاقی، 2. روحیات و عواطف اخلاقی، 3. رفتارگرایی اخلاقی در مواجهه با خود و دیگران. ازسویی عرصههای فعالیت شهید سلیمانی چه در عرصه نظامی چه سیاسی و اجتماعی و حتی خانوادگی و فردی بیانگر ظهور ویژگیهای اخلاقی و معنویت این شخصیت والاست که میتواند الگوی نسل جدید انقلابی باشد. در این مقاله سعی برآن است تا با تبیین شخصیت اخلاقی شهید حاج قاسم سلیمانی برخی از مهمترین شاخصههای اخلاقی او تبیین گردد.
🔸1. بعد شناختی(بصیرت اخلاقی)
مسئله بصیرت اخلاقی از جمله مسائلی است که در بیانیه گام دوم منعکس شده است. این بصیرت از چه راهی ممکن است در فرد ایجاد شود. دیدگاههایی در این باب طرح شده و اساسا شکلگیری معرفت اخلاقی را از مسیر عقل و دانش و از سویی مبتنی بر آموزههای دینی تفسیر کردهاند. به نظر میرسد نوع شناخت اخلاقی که شهید سلیمانی از آن برخوردار بود مبتنی بر تقوی و اخلاص است که ایشان را در ابعاد مختلف بصیرتمند ساخته بود. این نوع شناخت محصول ایمان و عمل صالح و تقوای الهی است.
بصیرتی که اینجا مد نظر است از راه مراقبت و اعمال شایسته قابل تحقق است از اینرو رعایت تقوای الهی بصیرت آفرین است: «إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقاناً » اگر تقوا بورزید خداوند قوه تشخیص و جداسازی حق از باطل به شما عنایت میکند. پرهیزکاری و انجام واجبات و پرهیز و دوری از محرمات، به انسان نورانیت و روشنبینی درونی میبخشد به گونهای که انسان در پرتو آن میتواند حق و باطل را از هم تشخیص دهد و وسوسههای شیطانی را به راحتی بشناسد و خود را از دام آن رهایی بخشد. قرآن کریم در این باره میفرماید: «إِنَّ الَّذينَ اتَّقَوْا إِذا مَسَّهُمْ طائِفٌ مِنَ الشَّيْطانِ تَذَكَّرُوا فَإِذا هُمْ مُبْصِرُون » پرهیزکاران هنگامیکه شیطانی پیرامون حریم آنها گردش کند متوجه میگردند و بیدار و بصیر میباشند». چنین بصیرتی در شخصیت حاج قاسم سلیمانی در همه حالات قابل تصور است از احوالات شخصی تا میدان مبارزه. او مصداق این جمله امیرمؤمنان؟ع؟بود که «حَمَلُوا بَصَائِرَهُمْ عَلَى أَسْيَافِهِمْ » جنگاوران متقی از روی بصیرت شمشیر می¬زنند. از اینرو میتوان این بصیرت اخلاقی را در ابعاد ذیل تبیین نمود:
🔹1-1.خودشناسی اخلاقی
مهمترین عنصری که میتوان به عنوان محور رشد اخلاقی از آن یاد کرد خودشناسی اخلاقی است. خودشناسی کمک میکند افراد نسبت به داشتهها و نقاط ضعف اخلاقی خود آگاه یابد. آنچه میتوان به عنوان یکی از ویژگیهای حاج قاسم یاد کرد شناخت این شهید عزیز از خویشتن است. او جایگاه خود در برابر خدا، خلق خدا، دوستان و دشمنان خدا را به نیکی میشناخت و با چنین شناختی حیات خود را رقم زده بود از اینرو در ابتدای وصیتنامه ایشان در این نگاه خودشناسانه آمده است: «ای خدای عزیز و ای خالق حکیم بیهمتا! دستم خالی است و کولهپشتی سفرم خالیتر، من بدون برگ و توشهای بهامید ضیافت عفو و کرم تو میآیم. من توشهای برنگرفتهام؛ چون فقیر [را] در نزد کریم چه حاجتی است به توشه و برگ؟ !».
📚 منبع: نشریه الکترونیکی معارف، شماره 6.
http://maarefmags.ir
✳️ چند نکته کوتاه در باره سپهد شهید قاسم سلیمانی
🔹 در باره شهید سعید قاسم سلیمانی سخن بسیار می توان گفت؛ همان گونه که در این چند روز بسیار سخن گفته شده است.
به سهم خود چند نکته کوتاه را از باب ادب و احترام به خدمات مانای آن شهید تقدیم می دارم:
🔹 یک؛ گر چه تحصیلات زیاد رایج آکادمیک نداشت، اما نشان داد رسیدن به مقامات عالی مدیریتی، نظامی، سیاسی و از همه مهم تر مقامات معنوی و کمالات دینی، لزوماً راه مدرسه نیست.
🔹 دو؛ بی ادعا و بی سر و صدا بود و در عین اصرار بر دور بودن از نگاه ها و نگره ها، مانا و شهره آفاق شد و نشان داد که رمز جهانی و جاودانه شدن تنها و تنها در اخلاص است. «گر چو سوسن صد زبان داری، خموشی پیشه کن!»
🔹 سه؛ رفتارهای کریمانه و پر از مهر و مهربانیِ او با افراد مختلف و گروه ها و جناح های متکثر سیاسی در عین تحفظ بر ارزش ها، حکایت از آن داشت که خداوند روحی بس بزرگ و به کرانگی اقیانوس به او ارزانی فرموده است.
🔹 چهار؛ در کنار مدیریت ستودنی، شهامت و شجاعت مثال زدنی داشت و این دو ویژگی در کنار سایر اوصاف کمال او، داعش را در حالی که بخش های زیادی از منطقه را در تصرف داشت، تقریباً از صفحه روزگار محو ساخت و امن و امان را به منطقه بازگرداند.
🔹 پنج؛ همسو و همصدا با رفتار مومنانه: «المومن قلیل المؤنه و کثیر المعونه» در عین تحمیل کمترین هزینه بر بیت المال در زندگی شخصی، بالاترین خیر و خدمت را به میلیون ها دین دار ارزانی داشت.
🔹 شش؛ خوب دریافته بود که فضل و فضیلتی بالاتر از تهی ساختن جان از محبت دنیا، جهاد در راه خدا و سرانجام شهادت در این راه نبوده و نیست و چون ملّحانه خواهان آن بود، روزی اش شد.
خداوند آن شهید سعید را با انبیاء و اولیائش محشور فرماید!
بمنه و کرمه
علی نصیری
شب سه شنبه
سیزدهم دی ماه 1401
موسسه های پژوهش اسلامی و بحران ناکارآمدی
✍️دکتر سید علیرضا واسعی
امروزه کتاب های حجیم و یا حتی مقاله های بلند، مخاطبی نخواهد داشت، باید اندیشه دیگری کرد.
در سخنی از امامعلی(ع)زمان شناسی یکی ازملاکهای شخصیتی انسان دانسته شده است(بحارالانوار، ج۷۵،ص۸۰)، چون در پرتو آن امکان زیستن بروز و همراهی با جامعه و از آن بالاتر، تدبیر امور اجتماعی،به ویژه برای آنان که در جایگاه موثری قرار دارند، میسر می شود. این مسأله در دنیای امروز بیش از هر زمانی شایان توجه است. تغییرات روزبروز و پرشتابی که در آن قرار داریم، هر انسان خردمندی را، به شناختن واقعیتها و تدبیر و حرکت بر مبنای آن می کشاند و اساسا مدیریت، جز این اقتضایی ندارد.
انسان نه باید به انکار تغییر دست بزند، نه از آن هراس داشته باشد و نیز نادیده انگاشتن آن نیز منطقی و خردمندانه نیست. چاره معقول آن است که با توجه به آن تصمیم گیری شود. در عرصه پژوهش نیز، این مقوله علاوه بر دو نکته پیشین -مسأله شناسی و تسهیل فرایند- از اهمیت بالایی برخوردار است، مگر آن که دغدغه های شخصی و غیر مأموریتی دنبال شود.
بی تردید آنچه به عنوان محصول پژوهش/برونداد در موسسه های پژوهش اسلامی –با نوع نمون پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی که نویسنده عضویت آن را دارد-عرضه می شود، باید با روح و ذائقه مخاطب و از آن مهمتر اقتضائات زمانه تناسب داشته باشد، توضیح آن که:
الف. سرازیری اطلاعات گسترده از هر طرف، امکان دسترسی های آسان به خواسته ها، جستجوی آسان نیازمندی ها آنهم به زبان ساده و همه کس فهم و نیز دسترسی رایگان به آنچه مورد نیاز است، افراد را از رجوع به نوشته های بلند، با ادبیات سنتی، با رویکردی غیر روزآمد و آمیخته با نگاه های از بالا، باز می دارد.
ب. مهمترین اقتضای زمانه، دست یابی به نتیجه در کمترین زمان ممکن است. جریان پرشتاب تغییر همگان را به سوی رسیدن هر چه سریع تر به مقصد کشانده است و دیگر آدمیان فرصتی برای وقت گذاری های غیرضرور هزینه نمی کنند. پیدایی ظروف یک بار مصرف تا غذاهای آماده یا فست فودها، نشانگر همین روحیه است که همه افراد را در برگرفته است و نمی توان چنین انسانی را در حوزه مطالعات و تحقیق، هم چنان به کنش سنتی توصیه کرد یا با پافشاری بر روش های کهنه پیش رفت.
بر این اساس باید در بروندادهای پژوهشی و گونه های عرضه محصول اندیشید و حداقل آن است که از شیوه سنتی فاصله گرفت. آنچه در بدایت امر به ذهن می رسد آن است که اولا فضای مجازی برای عرضه یافته ها در اولویت اول باشد. دیگر آن که محصولات در قالب کوتاه نوشته های حداکثر ۱۵۰۰ کلمه ای ارائه شود و در مواقع ضروری به صورت مقاله کم حجم در نظر گرفته شود. سه دیگر آن که به صورت کلیپ های کوتاه منتشر شود. چهارم آنکه با بهره گیری از گونه های هنری به انعکاس تحقیق روی شود و در آخر آنکه دسته ای مطالب به صورت تک گزاره یا یک پاراگراف منتشر گردد.
روشن است چنین گونه هایی، مخاطب را با محقق همراه و به دغدغه های پژوهشی نزدیک می سازد،البته مجموعه آن چه عرضه گردید، می تواند در نهایت در بسته ای با عنوان کتاب در اختیار مخاطبان قرار گیرد،بی آنکه هدف اصلی باشد.
اگر نوشته را می پسندید، در گسترش آن همراه باشید.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی. a.vasei@isca.ac.ir
🌱مجوز تدریس درس «انس با قرآن» از سوی دانشگاه آزاد اسلامی صادر شد🌱
مجوز تدریس درس انس با قرآن کریم، قبولشدگان در آزمون کتبی و شفاهی فراخوان اول دانشگاه آزاد اسلامی صادر شد.
آزمون کتبی اولین فراخوان جذب مدرسِ درسِ انس با قرآن کریم دانشگاه آزاد اسلامی، ماه گذشته به صورت مجازی برگزار شد.
🔸بر اساس اعلام مرکز قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی و با پایان یافتن فرایند آزمون شفاهی (مصاحبه حضوری) اولین فراخوان جذب مدرس درس انس با قرآن دانشگاه آزاد اسلامی، مجوز تدریس این درس برای قبولشدگان در آزمون کتبی و شفاهی فراخوان اول، صادر شد.
مجوز تدریس درس انس با قرآن کریم قبولشدگان در تاریخ ۱۴۰۱/۱۰/۱۳، بعد از صدور و اسکن و بارگذاری در سامانه استعلام دانشگاه آزاد اسلامی، از طریق دبیرخانه سازمان مرکزی به نهاد رهبری استانها ارسال شده است.
این مجوزها مربوط به استانهای اردبیل، اصفهان، ایلام، آذربایجان شرقی، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، زنجان، سیستان و بلوچستان، قزوین، قم، کرمانشاه، گلستان، گیلان، لرستان، مازندران، مرکزی، همدان و یزد است.
در صورت ارسال نتایج آزمون شفاهی سایر استانها به نهاد سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی، مجوز تدریس درس انس با قرآن کریم قبولشدگان استانهای اعلام نشده نیز صادر خواهد شد.
با اعلام این مجوزها برای اولینبار سامانه استعلام مجوزهای تدریس درس انس با قرآن ادارهکل تبلیغ و امور دینی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی، در حال راهاندازی است و مجوزهای فوقالذکر در سامانه استعلام بارگذاری شدهاند.
📚 منبع: ایکنا
https://iqna.ir/fa/news/4112107
♦️برای او که "پدر" بود!
✍️ محمدامین رضایی
▪️اگر بخواهم حاج قاسم را دریک کلمه توصیف کنم حاج قاسم به معنای واقعی کلمه "پدر "بود. به همان معنی که در فرهنگ ایرانی و اسلامی از آن در ذهن داریم. دقیقا همان چیزی که این روزها لازم داریم و نیست! من هر چه میگردم در حوزه،در دانشگاه ،در بین مسئولین سیاسی و... آنچه بسیار کم پیدا میشود همین پدر بودگی است. اگر می بینید این روزها خیلی از بچه های نسل جدید بریدند یا بعضی از جوان های حتی انقلابی وتشکلی از پا در می آیند یا بین طلبه ها بعضی دلسرد شدند یک عنصر مهم و حیاتی نبودن همین افرادی است که حقیقتا پدری کنند.
▪️مسئول سیاسی گرفتار جناح یا پروتوکل های اداری است. استاد دانشکاه می اید درسش را میدهد و میرود در حوزه هم مدتی است وضعیت اینجور شده! سازمانی شدن این حالت پدرانه را از خیلی ها گرفته، نمیگویم نیست ولی حقیقت این است که خیلی کمند آنهایی که پدری کنند. سالروز شهادت ابومهدی الهمندس هم هست. جمله معروفی دارد که برای حرکت در بحران ها به مغز سرد و قلب گرم نیاز داریم. یکی از کارهای پدر همین است گرما دادن به قلب هایی که سرد شده و عن قریب است یخ بزند! در این روزهای آشوب ناک جوان ها بیش از هر زمان پدری میخواهند حتی آنهایی که ظاهرشان مثل ما نیست یکی باشد که حرف و دردشان را بشنود بگذارد که حداقل خالی شوند. با همه وجود برای شان قدمی بردارد.
▪️"بی پدری" حس بدی است که این روزها تعیم یافته، اگر می بینید بعضی ها به عصیان مبتلا شدند دهه هشتادی ها از ما دور شدند بخشی برای همین است چون پدر بودگی را کم می بینند. چقدر لازم است این روزها روحانیت، بزرگان سیاسی، صاحبان تریبون، آنهایی که سرد و گرم روزگار را چشیده پدر بودن را تمرین و تجربه کنند. پدر نه به معنای وجه زمخت و سختش به همان سبک که در حاج قاسم می دیدیم که پناه بود برای بچه های شهید، برای مردم محروم، برای دخترکانی که ظاهرشان هم متفاوت بود با دخترهایش ولی دختر خود میدانست، برای مردم با سلایق مختلف، حاج قاسم بهترین مثال برای کاراکتر پدر بود درجامعه و فرهنگ ما، در مقیاس های کوچک و بزرگ، در هر جایگاهی که هستیم کمی شبیه او بشویم، این روزها این انقلاب، این آب خاک این نسل بیش از هر چیز پدر بودن را طلب میکنند، دریغ نکنیم ...به خاطر او که پدر بود برای همه، ... .
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 رباعی گفتی و تقدیم سلطان غزل کردی
شعرخوانی محسن رضوانی در مدح حضرت امالبنین(سلام الله علیها)
📚کتاب فیلترینگ
پرسش ها و پاسخ ها
✍️به کوشش جمعی از کارشناسان فضای مجازی توسط نشر عاکف ( ناشر ، محمد علی لیالی ) منتشر شد.
اين سؤالات با توجه به شرايط خاصي که در نتيجة اغتشاشات اواخر شهريور و مهر 1401 در ايران شکل گرفت و دو سکوي مهم خارجي (اينستاگرام و واتساپ) مسدود گرديد، گسترش يافت و با برخي پرسشهاي موردي و مصداقي ناظر به شرايط ايجادشده همراه گرديد. در چنين شرايطي، بررسي شبهات کلي و موردي در زمينة فيلترينگ ضرورت و اولويت پيدا کرد و نوشتار حاضر در پاسخ به اين نياز، توسط برخي کارشناسان فضاي مجازي و محققان اين حوزه تدوين شد.
بخش اصلي اين نوشتار، پرسشها و پاسخها دربارة فيلترينگ، در دو بخش کلي و مصداقي (ناظر به فيلتر اينستاگرام و واتساپ) است. موضوع «مطالبات مقام معظم رهبري از مسئولان دربارة فضاي مجازي» نيز بهدليل اهميت و ارتباط مباحث، در قالب ضميمه درج شده است. رويکرد غالب در نوشتار، رعايت اختصار و پرهيز از تفصيل بوده است.
📚 کتابستان حجاب (1)
🔸به بهانه 17 دی ماه سالروز اعلام کشف حجاب از طرف رضاخان🔸
📚 اشاره
👈 پیشروی شما، معرفی عناوین گزیده کتابهایی در حوزه حجاب است که در دهه 90 شمسی منتشر شدهاند.
معارف
🔶 1. حجاب من: بررسی حجاب در میان مفاهیم مرتبط؛ امین کشوری، جام جم، 128 صفحه، 1390.
🔷 2. بررسی و تحقیق پیرامون حجاب و اشکالات مطرحشده در خصوص آن؛ مجید حاذق ـ زهرا حمزهپور، خرسندی، 232 صفحه، 1390.
🔶3. آنچه از حجاب میدانیم؛ هادی سیدیحسینی، پیام آزادی، 256 صفحه، 1390.
🔷 4. جلوه جمال زن؛ مصطفی نامور، نشر توسعه ایران، 464 صفحه، 1390.
🔶 5.حجاب از دیدگاه روانشناسی؛ مهسا شریفی، راز نهان، 136 صفحه، 1390.
🔷 6. مسئله پوشش؛ حسن ابراهیمزاده، کانون اندیشه جوان، 184 صفحه، 1390.
🔶 7. حجاب زن مسلمان؛ محمدرضا اکبری، شرکت چاپ و نشر بینالملل، 244 صفحه، 1390.
🔷 8. حجاب، عفاف و خانواده از دیدگاه حضرت امام خمینی(ره)؛ موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، 204 صفحه، 1390.
🔶 9. حکومت اسلامی و حکم حجاب؛ داود مهدویزادگان، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، 168 صفحه، 1390.
🔷 10. حماسه عفاف و حجاب؛ تحلیل روانشناسی، اجتماعی بر مسئله حجاب و بدحجابی، عبدالمجید دشتی، کریمه اهلبیت(ع)، 208 صفحه، 1390.
🔶 11. زن و بازیابی هویت حقیقی؛ برگرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، به کوشش: محسن کربلایینظر، انقلاب اسلامی، 1390.
🔷 12. مساله حجاب در جمهوری اسلامی ایران(بررسی حقوقی، جامعهشناختی)؛ علی غلامی، دانشگاه امام صادق(ع)، پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات، 404 صفحه، 1391.
🔶 13. مساله حجاب در غرب(بررسی حقوقی، جامعهشناختی)؛ علی غلامی، دانشگاه امام صادق(ع)، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، 400 صفحه، 1391.
🔷 14. معیارهای حجاب و عفاف در زنان و مردان و رابطه آن با سلامت روحی و روانی جامعه؛ موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، 152 صفحه، 1391.
🔶 15. آیین برنامهسازی درباره فرهنگ عفاف و حجاب؛ ابراهیم شفیعیسروستانی، مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما، 136 صفحه، 1391.
🔷 16. ارزندهترین زینت؛ مریم ریاضیتهرانی، زعیم، 250 صفحه، 1391.
🔶 17. گلبرگ عفاف(پژوهشی قرآنی در حجاب)؛ عبدالحسین حاجیابوالحسنی، 164 صفحه، 1391.
🔷 18. نقش خانواده در عفاف و حجاب؛ حسنعلی میرزابیگی ـ اعظم غیاثوند، آوامتن، 130 صفحه، 1391.
🔶 19. انسان برای زندگی بهتر؛ محمد استادجعفری، مرکز نشر هاجر، جلد 1 و 2، 1391.
🔷 20. انقلاب ژاکتهای دکمهدار: موج حجابخواهی در غرب؛ رقیه رودسرایی، دفتر نشر معارف، 80 صفحه، 1391.
🔶 21. اهمیت حجاب و عفاف و ازدواج در اسلام؛ علی محمودیارسنجانی، 232 صفحه، 1391.
🔷 22. به رنگ شهدا: جستاری کوتاه در مورد عفت و حجاب؛ ایمان محمدینرگسی، نیلوفران، 184 صفحه، 1391.
🔶 23. هیچ...: رفتارها و معضلات اجتماعی؛ فاطمه اسلامی، دفتر نشر معارف، 208 صفحه، 1391.
🔷 24.مجموعه قوانین و مقررات عفاف و حجاب؛ علیرضا فجری، خرسندی، 272 صفحه، 1391.
🔶 25.سلسله مقالات مدارس علمیه خواهران استانهای خراسان با موضوع حجاب؛ نصرت زاهدی ـ حبیبه ندری، خانه پژوهش، 506 صفحه، 1391.
🔷 26.حجاب از منظر دیگر: مجموعه مقالات برگزیده کنگره سراسری عفاف و حجاب؛ سوره مهر، جلد 1 و 2، 1391.
🔶 27.درسنامه حجاب؛ سیدمرتضی حسینی اصفهانی، دفتر نشر فرهنگ قرآن، 680 صفحه، 1391.
🔷 28.حجاب در آینه قلم: کارنامه منابع پیرامون حجاب اسلامی؛ موسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع، 620 صفحه، 1391.
🔶 29. حجاب بی حجاب؛ محمدرضا زائری، نشر آرما، 107 صفحه، 1391.
🔷 30. وضعیتسنجی پوشش و آرایش ایرانیان؛ منصور واعظی، کتاب نشر، 256 صفحه، 1392.
#حجاب
📚 کتابستان حجاب (2)
🔶 31.مجموعه چکیده مقالات همایش اندیشه راهبردی زن و خانواده؛ علی هندیانی، دفتر نشر معارف، 98 صفحه، 1392.
🔷32. بهای یک لباس؛ یوسف غلامی، دفتر نشر معارف، 60 صفحه، 1392.
🔶 33.جایگاه و تاثیر عفاف در تعاملات و ارتباطات با سیری در سیره رضوی؛ فائزه عظیمزادهاردبیلی، بنیاد فرهنگی هنری امام رضا(ع)، 356 صفحه، 1392.
🔷34. راز یک فریب؛ یوسف غلامی، دفتر نشر معارف، 294 صفحه، 1392.
🔶 35. زنان و حلقههای رهبری؛ سیمیندخت بهزادپور، سوره مهر، 146 صفحه، 1392.
🔷36. عفافگرایی در غرب؛ زینب برخورداری، دفتر نشر معارف، 144 صفحه، 1392.
🔶 37. نقدی بر کتاب حجاب شرعی در عصر پیامبر اسلام(ص)؛ سیدمحمدمهدی دزفولی، نظری، 128 صفحه، 1392.
🔷38. از گشت ارشاد تا چادر المیرا (چون و چراهای حجاب)؛ ابوالفضل اقبالی، دفتر نشر معارف، 96 صفحه، 1393.
🔶 39. واکاوی فقهی پوشش مشکی؛ حسین مهدیزاده، مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، 400 صفحه، 1393.
🔷40. همایش فرهنگی رسالت دانشگاهیان در توسعه و ترویج فرهنگ حجاب و عفاف؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، معاونت پژوهشی، 340 صفحه، 1393.
🔶 41. نقش و رسالت زن: جلد 1 عفاف و حجاب در سبک زندگی ایرانی اسلامی، جلد 2 الگوی زن، جلد 3 زن و خانواده، جلد 4 جایگاه و مسائل زنان در فرهنگ اسلام و تجدد، جلد 5 عرصههای حضور اجتماعی زن؛ برگرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، به اهتمام: امیرحسین بانکیپورفرد، انقلاب اسلامی، 1393.
42. پوشش و تغذیه در سیره معصومان(ع)؛ امیرعلی حسنلو، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، 364 صفحه، 1393.
🔶 43. حجاب عزت است یا اسارت؟!؛ محمدصادق ذبیحی، پیام طوس، جلد 1 و 2 و 3 و 4، 1393.
🔷44. معشوق مستور؛ ابراهیم سعدی، سخن گستر، 130 صفحه، 1393.
🔶 45. حجاب با حجاب؛ محمدرضا زائری، نشر آرما، 125 صفحه، 1393.
#حجاب
◾️سلسله نشست های معارف اسلامی و انقلاب اسلامی
✍️نشست هشتم: اخلاق و انقلاب اسلامی؛ چالشها و راهکارها
🎙ارائه دهنده: حجت الاسلام والمسلمین محمد عالم زاده نوری(معاون تهذیب حوزه های علمیه سراسر کشور)
📒دبیر علمی: دکتر سیدجواد میرخلیلی
📅زمان: سه شنبه ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
⏰ساعت: ۱۲/۳۰ الی ۱۴/۳۰
🗒مکان: قم، بلوار جمهوری اسلامی، دانشگاه معارف اسلامی، طبقه چهارم، سالن امام رضا علیه السلام
🗒نشست به صورت حضوری و مجازی برگزار می گردد.
💠لینک ورود به جلسه:
https://room.nahad.ir/ch/pajouheshgah
◾️مجری: پژهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی
✍️ دومین نشست از سلسله نشستهای دانشگاه و تمدن نوین اسلامی
⬅️ دانشگاه و حکمرانی تمدنی متعالی
👤ارائه دهنده: دکتر نجف لک زایی
📅 زمان:چهارشنبه: ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱
⏰ ساعت: ۱۲:۳۰ الی ۱۴
📒 دبیر علمی: دکتر سیدجواد میرخلیلی
◾️نشانی: قم- پردیسان- انتهای بلوار دانشگاه- پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی- طبقه سوم- تالار کوثر
🔵 نشست به صورت حضوری و مجازی برگزار می گردد.
⏮ لینک ورود به جلسه به صورت مجازی:
🌐 B2N.IR/ISCS1
🇮🇷 نوزدهم دی؛ یک نقطه درخشنده🇮🇷
حضرت آیتالله خامنهای: «نوزدهم دی یک نقطه درخشنده است؛ نه فقط در تاریخ قم، بلکه در تاریخ کشور ما و تاریخ انقلاب. جوانان قم، مرد و زن، طلبه و غیر طلبه، در این روز یک پاسخِ مؤمنانه و قهرمانانه به نیاز زمان دادند. مهم این است که هر ملتی، هر شخصی و هر مجموعهای بتواند به نیاز زمانه خود پاسخ دهد.» ۱۳۷۹/۱۰/۱۹
⬇️ افراط و تفریط در برخورد با حدیث
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدکاظم طباطبایی، رئیس پژوهشکده علوم حدیث پژوهشگاه قرآن و حدیث در نشست علمی «اعتبارسنجی احادیث با نگاهی به تاریخ حدیث» گفت: معرفت دینی باید از قرآن و سنت باشد. حدود و ثغور قرآن مشخص است ولی با سنت چگونه مرتبط میشویم؟ تنها راه، حدیث و روایات است زیرا سیره متشرعه و حتی اجماع در کلیاتی قابل استفاده است. بنابراین بیش از ۹۹/۹ درصد سنت از طریق حدیث قابل دستیابی است. اثبات اینهمانی حدیث و سنت در اینجا مطرح میشود و به تبع آن افراط و تفریطهایی را شاهد هستیم. یعنی یکسری افراد با استناد به برخی روایات نادرست و دارای اشکال، همه سنت را زیر سؤال میبرند که مخصوصاً در دوره اخیر زیاد شده است مثلاً فردی ۱۰ روایت از کافی را ذکر کرده و میگوید در آن شبهه داریم و با عقل سازگار نیست... و همه کافی را زیر سؤال میبرند. البته برخی حدیث را به جای سنت مینشانند و هر روایتی را که به معصومین(ع) نسبت داده شده مقدس و معتبر دانسته و از آن تبعیت میکنند.
طباطبایی بیان کرد: به نظر میرسد هر دو ایراد دارد؛ سنت جزیی جداناپذیر از دین است و از طرف دیگر هم اگر قرار باشد به هر روایتی اعتماد کنیم مطمئناً چیزهایی که در دین نبوده وارد دین خواهد شد؛ البته سنت و معرفت دینی صرفاً منحصر به فقه نیست، احادیث فقهی جزء کوچکی از دین هستند که مهماند. در وسائل الشیعه ۳۵ هزار روایت داریم که بیش از ۲۰ هزار روایت آن فقهی است، ولی آموزههای اعتقادی، تفسیری، اخلاقی، اجتماعی، تاریخی، سیاسی و فرهنگی و تربیتی بیش از روایات فقهی است.
استاد دانشگاه قرآن و حدیث با بیان اینکه مسلماً احادیث فقهی که در تعداد کمتر هستند در اهمیت هم اینطور نیست که در تمامی موارد از دیگر روایات مهمتر باشند، گفت: نسبت به احادیث اعتقادی و انسانساز فردی و اجتماعی، معنویت فردی و اجتماعی و تحققدهنده کمالات انسان قطعاً اهمیت پایینتری دارند؛ در این صورت ما باید با روایات چگونه روبهرو شویم؟ در دوره معصومین(ع) امثال زراره و یونس بن عبدالرحمان و... گل سرسبد اصحاب بودند و در دورههای بعدی هم بهترین علما از گروه فقها بودند طبیعتاً عملکرد اجتماعی و اقبال جامعه به آنها بیشتر بوده است و این سبب شده تا فقه، رویکرد منضبطتری نسبت به سایر حوزهها پیدا کند. الان روایات اخلاقی بیشتر از فقهی است ولی اصول اخلاق نداریم، در حالی که اصول فقه داریم.
آسیب فقه به سایر عرصههای معرفتی
طباطبایی با بیان اینکه در تفسیر هم همانند اخلاق وضع مشابهی وجود دارد، اظهار کرد: این انضباط سبب شده تا فقه خودش را بر همه عرصههای معرفتی غلبه دهد و سایر حوزههای معرفتی خود را وامدار فقها بدانند، در صورتی که این سیطره باعث آسیب زدن به حوزههای معرفتی دیگر شده است. مثلاً در فقه دنبال حجیت هستیم که در قیامت بتوانیم پاسخ فلان موضوع را بدهیم ولی در تفسیر، اخلاق و معارف دنبال معرفت هستیم نه حجت شرعی. کسی کتابی در مورد امام زمان(عج) نوشته بود، ولی چون رویکرد فقهی داشت اولین دلیلی که آورده بود استصحاب است، در حالی که این قاعده فقهی، چگونه میتواند شبهه طول عمر امام را ثابت کند.
این پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: مثلاً حجیت تعبدی در فقه کارساز است، ولی در عرصههای دیگر ما دنبال واقع ولو ناقص هستیم. در ایام فاطمیه این شبهه مطرح شد که روضه حضرت زهرا(س) خیلی محزون است، ولی جریان میخ در از چه زمانی پیدا شد؟ قدیمیترین منبع این مسئله در یک شعر از مرحوم کمپانی بیان شده و از آن قدیمیتر چیزی نداریم. بارها سخنرانان و منبریها این روضه را در منابر خواندهاند و مراجع هم علیه آن موضع نگرفتهاند. این برای مردم اهمیت بیشتری از این دارد که اگر کسی در بیابان قبله را تشخیص نداد چه وظیفهای دارد یا جایگاه آرای مردم در حکومت از بیشتر احکام فقهی اهمیت بیشتری دارد؛ چون مردم از یک طرف با حکومتی مواجهند که مدعی اسلامی و شرعی بودن است و از طرفی مردم حق رأی دارند.
بیشتر احکام فقهی دغدغه امروز مردم نیست
طباطبایی تصریح کرد: شاید بیشتر مسائل حج دغدغه چند درصد مردم باشد، ولی جایگاه رأی مردم دغدغه بیش از ۸۰ درصد مردم است یا مباحث مربوط به زنان که نیمی از جمعیت را تشکیل میدهند خیلی بااهمیت است و اینکه دین نسبت به ۵۰درصد جامعه چه نظری دارد؟ متأسفانه ما در مباحث اعتبارسنجی روی اقلیت یعنی روایات فقهی تمرکز کردهایم و مخاطب اکثریت با شبهات فراوان را رها کردهایم؛ حتی متدینین ما که افراد دعاخوانی هستند مثلاً از صحیفه سجادیه سؤال میپرسند، زیرا در صحیفه بیان شده که در آخرالزمان هر قیام و انقلابی محکوم به شکست است و با این روایات باید چه کنیم؟ برخی گفتند صحیفه، سند ندارد؛ وقتی اینطور صحیفه را خراب کنیم یعنی خود را از یک منبع دعایی غنی عمیق محروم کردهایم؛ در صورتی که بحث سند در مورد ادعیه چندان مطرح نیست.
وی بیان کرد: اعتبارسنجی باید به گونهای باشد که همه موارد و نه صرفاً فقهی را پوشش دهد؛ الان بسیاری از روایات اخلاقی رویکرد ایمانی و برخی رویکرد صوفیانه دارد؛ غزالی در احیاءالعلوم بیش از یک سوم مطالب را فاقد اصل میداند، چون رویکرد صوفیانه دارد. فیض ناظر به طراحی غزالی در احیاء با رویکرد شیعه یکسری مطالب را زدوده و یکسری مطالب جدید را وارد کرده است. اگر کسی واقعاً بخواهد در دانش اخلاق کار شایسته انجام بدهد بهتر از کتاب فیض نداریم. ما منکر تأثیر اصول فقه بر فهم برخی حوزههای دیگر نیستیم ولی اصول عقاید هیچ ربطی به فقه ندارد یعنی ۲۰ درصد اصول در منطق فهم مؤثر است ولی همان ۲۰ درصد هم اثر ناقص دارد. بنابراین اگر بخواهیم وارد منطق فهم حدیث شویم، نیازمند اصول فهم جدیدی هستیم. بحث بر سر وجوب نماز نیست بلکه نماز انسانساز صرفا با رعایت احکام شرعی محقق نمیشود. لینک کامل مطلب: https://iqna.ir/fa/news/4113144/
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 ضرورت جهاد تبیین در کلام امروز(۱۹/دی/۱۴۰۱) رهبر معظم انقلاب
🔹بارها گفتم، بازهم میگویم. در راس نقشههای دشمن تبلیغ است و علاج آن تبیین حقیقت است.
🔹وسوسهای را که روی آن جوان و نوجوان اثر میگذارد چه چیزی میتواند برطرف کند؟ باتوم که نمیتواند برطرف کند، آن وسوسه را تبیین میتواند برطرف کند.
❇️کانال "اساتید برتر" راه اندازی شد ❇️
🌸 با سلام و درود به همه عزیزان، معاونین محترم آموزشی استانی، مدیران و استادان محترم گروه معارف اسلامی 🌸
✍️ بدین وسیله به استحضار میرساند «کانال اساتید برتر» به منظور دسترسی آسان و بدون واسطه به استادان گرانقدری که همگی مرهون تلاشهای خستگیناپذیر ایشان در کلاس های معارف اسلامی هستیم، تشکیل شده است.
🔸از این پس اطلاع رسانی ها از طریق این کانال با مدیران و استادان محترم گروه معارف اسلامی برقرار خواهد شد.
🔸خواهشمند است برای تکمیل ظرفیت و ورود همه عزیزان به این کانال، لینک آن را در اختیار دیگر استادان معارف اسلامی و همکاران عزیز قرار دهید.
لینک کانال:👇
@ostadan1401
با تشکر
حجت الاسلام و المسلمین حرزاده معاون آموزشی نهاد / حجت الاسلام و المسلمین امراللهی مدیریت گروههای معارف اسلامی