💢مکثی کوتاه در خطبه فدکیه
✍️حجت الاسلام حسین ثنایی؛ پژوهشگر دینی و از همراهان معارف
1️⃣با آنکه نقل خطبه فدكيه، شهرت بی مانند یافته، اما نکته مهم و شاید مغفول آن است که در اين نقل، نام راوی کودک سال به چشم می آید که مستقیما و از پای منبر، آن را به سمع همگان در تاریخ رسانده است؛ زینب دختر حضرت صدیقه(س)؛ امام سجاد(ع) آن را از زینب(س) شنیده و به زید بن علی بن الحسین_ یعنی پسرش زید شهید- رسانده و به روایت زید، نقل تاریخ شده است. حضور همزمان مادر و دختر در مسجد، جای درس آموزی فراوان دارد.
2️⃣متن خطبه اینگونه آغاز می شود: "لما اجمع ابوبکر علی منع فاطمه فدکا و بلغها ذلک، لاثت خمارها علی راسها... و اقبلت فی لمه من حفدتها و نساء قومها...حتی دخلت علی ابی بکر و هو فی حشد من المهاجرین و الانصار و غیرهم..."
اولا، به محض آنکه دختر پیامبر(ص) از ظلم حاکم در منع فدک خبر دار می شود، درنگ نمی ورزد؛ یعنی اعتراض برابر ظلم، فریضه آنی است.
ثانیا، با گروهی از زنان آشنا و خویشاوند حرکت می کند؛ گویی که می خواهد ایجاد جنبش در ظلم ستیزی و عدالت طلبی را تعلیم دهد.
ثالثا، غیر از مهاجران و انصار، کسان دیگری نزد خلیفه بودند و ممکن است آنان، سرکوبگران بادیه نشینی باشند که حاکمیت های اقتدارگرا، برای فروخوابانی مطالبات مردم، از چنین نیروهای کمکی و نیابتی، استفاده می کنند!
3️⃣فاطمه(س) پشت پرده نشست؛ در زاویه ای که خلیفه صدایش را بشنود، اما سوز انباشته از حزن فراق پیامبر(ص) باعث می شود، آهی از سینه درکشد و مجلس، یکدست به اشک و آه خیزد. این جدا از تصویر ملکوتی که برای آن متصوریم، از زیباترین مهارت ها در اقامه سخن در جمع است که به ظاهر، اندیشه و ایده ای غیر از متکلم در سردارند. نمونه زنده دیگر آن، خطبه خوانی حضرت زینب(س) در اسارت کوفه است.
4️⃣آن همه سخنان توحیدی در آغاز خطبه، یعنی حرکت، وجهه توحیدی دارد و صرفا برای بازپس گیری یک قطعه زمین ظاهري نیست. در معنا، حضرت می خواهد بگوید با جابجایی زمامداری، این توحید است که غصب می شود و به محاق می رود. تبار خویش را می نمایاند، فلسفه هریک از مناسک را تبیین می نماید و دوران دشوار نبوت و جامعه جهل زده عصر بعثت را به یاد مخاطبان می آورد و به فراق و مرگ پیامبر(ص) اشاره می كند که با آن، بازگشت به قهقرا و عصر جاهلی، نمودار شده است. او از پسرعمویش علی- که اتفاقا شوی اوست- و نبردهای دامنه دارش، نقش فراویژه ای که در تثبیت حاکمیت دین در جامعه نبوی داشته است، پرده برمی گیرد و از بیعت شکنی مردم با او، در زمانه ای که زخم سوگ، حنجره اهل بیت را می خلید و جنازه پیامبر بر زمین مانده و رها بود. و... و اینجا، انصار را مخاطب نمود که چرا و چگونه، با آنکه سوارگان دارند و شمارگان، برابر این استمداد، سکوت می کنند؟!
5️⃣خلیفه با نقل حدیثی ارث نهادن پیامبران برای فرزندان و بازماندگان را به تردید می افکند! اینجاست که فاطمه(س) نمی گوید خلیفه جعل سخن می کند و وارو می بافد، بلکه با استشهاد به آیات الهی و به شکل مستتر و کنایی از ناحیه خدا، رقم مغلطه بر دفتر حدیث خوانی خلیفه می کشد؛ و شاید دختر پیامبر(ص)، اولین کس باشد که به سنجه قرآن، روایات را وزن کشی می کند.
فاطمه(س) می بیند، خلیفه ای که هنوز فرصت نکرده، ردای خلافت را بر اندامش موزون سازد، دستی در شریعت می برد، از " یا معشرالنقیبه و اعضاد المله" سخن می راند و انصار را به استعانت می طلبد. بنی قیله ای که در اوصاف شان ، فراوان سخن گفت، اما آنان اندک واکنشی نشان ندادند. به شکل عامتر، همه مردم را مخاطب می سازد و از" معاشرالناس" سخن می گوید، اما گویی قفلی استوار بر گوش و دهنها زده باشند.
فاطمه، متوجه مرقد پیامبر(ص) می شود و با سخن گفتن با او، به همه تاریخ نشان می دهد که تنهای تنها شده است. ماجراهای پیش آمده را در اسلوب شعری جانسوز و حزین، با پیامبر در میان می نهد، اشکی داغ، رخساره اش را می سوزاند، حجت را بر مردم تمام می کند و نومیدانه به خانه بر می گردد.
6️⃣این سخن امام علی(ع) در بازگشت فاطمه(س) فراوان مورد غفلت قرار می گیرد؛ یعنی:" فان کنت تریدین البلغه، فرزقک مضمون و کفیلک مامون". این عبارات نشان می دهد که گذشته از آن همه جانفشانی برای ولایت، گرفتن حق مادی از حاکمیت- ولو آنکه حاکمیت اسلامی باشد- سزاوار انسان مسلمان، بلکه فریضه ای بر اوست؛ حتی اگر، این مطالبه گر، زن باشد، آن هم در اوضاع سخت سوگ ؛مطالبه از حاکمیتی که با بستن گلوگاههای اقتصادی مخالفان، سعی در تحکیم قدرت دارد و با جعل روایت یا کج خوانی از متون دینی، دست به ساختار ایدئولوژی منحرف می زند و افکار عمومی را فریب می دهد.
┄┅┅┅┅❀⚜️❀┅┅┅┅┄
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#اختصاصی
#آیین_استادی
🌗 عوامل و موانعِ مؤثر بر فرایند تاثيرگذاری در تدریس
با تمرکز بر دروس معارف اسلامی
(کارگاه روشی)
▪️ (قسمت نوزدهم)
✍️ استاد اکبر فرحزادی
✅مجدداً متذکر میگردد:
🔻 عرصه تدریس تیغ تیز و دو لبهای است که گاه کوچکترین ترحمی بر صاحب خویش ننموده و میتواند علاوه بر «خدمت» به او، زمینهساز «خیانتی» بزرگ گردد. عرصهای بسیار متعالی و ارزشمند و «سکویی برای پرتاب» و زمینهای برای تحصیل توشهای عظیمِ برای آخرت و در عین حال عرصهای بسیار خطرناک و مهلک و «پرتگاهی هولناک» و دهشتانگیز است؛ زیرا چنانکه گفته شد، سر و کار یک استاد معارف با «نفوس انسانها»ست و «احیا» و «اماته» آنها بهدست اوست.
🔸 از اینرو، یا نباید وارد این عرصه شد و یا اگر خواستار ورود به این وادی هستیم باید از همه جهات خود را مهیا و آماده ساخت وگرنه... .
👈🏻در انتهای این بخش به تناسب این موضوع، مطالعه کتاب «اخلاق تدریس» (نوشته نگارنده) منتشره از سوی دفتر نشر معارف، به همه استادان محترم پیشنهاد میشود.
🌐 کانال نشریه معارف| کرم نما و فرودآ که خانه خانه توست🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
نشست علمی نخبگانی در
https://gharar.ir/r/f6f2d70d
┄┅┅┅┅❀⚜️❀┅┅┅┅┄
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔰 اجلاسیه سوم کنگره
🗓 زمان:
چهارشنبه ۲۹ آذر، ساعت ۸ تا ۱۶
✉️ نشانی:
اصفهان، جاده نجف آباد، مجتمع فرهنگی شیخ بهایی
┄┅┅┅┅❀⚜️❀┅┅┅┅┄
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⭕️موضوع: نسبتسنجی دوگانه اسلامیت_ایرانیت در نظامسازی دینی
🎙ارائهدهنده:
دکتر سیدحسین شرفالدین
استاد تمام موسسه آموزشی و پژوهش امام خمینی(ره)
🎙باحضور:
دکتر حمید دهقانیان
دکتر محمدصادق تقیزاده طبری
🗓 زمان:
۲۹ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۱۰
📍لینک نشست:
https://www.skyroom.online/ch/sadr/irhfc
┄┅┅┅┅❀⚜️❀┅┅┅┅┄
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#هفته_پژوهش
#کرسی_علمی ترویجی
💢معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی با همکاری گروه علمی تاریخ اهل بیت(ع) به مناسبت *هفته پژوهش* برگزار میکند:
📚 با عنوان:
«بررسی اخبار مطلاق بودن امام حسن(ع) در ادوار تاریخی از آغاز تا عصر حاضر»
🎙ارائه دهنده:
🔹 حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسین مرادی نسب
📚مدیر کرسی: حجت الاسلام والمسلمین اوصیاء
💠ناقدان:
🖋 دکتر رسول قلیچ
🖋 دکتر محمد الله اکبری
⏪زمان: چهارشنبه 29/آذر/1402
⏱ساعت 10 الی 12
🕹مکان: قم، میدان جهاد، مجتمع جامع امام خمینی(ره)، سالن شهید عارف الحسینی(ره)
🌐 لینک پخش آنلاین: https://vc.miu.ac.ir/tarikh
┄┅┅┅┅❀⚜️❀┅┅┅┅┄
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
✅ راهکارهای مسئله_محوری در پژوهشهای علوم انسانی
💠 نشست هماندیشی علمی «راهکارهای مسئله _ محوری در پژوهشهای علوم انسانی» همزمان با هفته پژوهش توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار میشود.
🔸 در این هماندیشی علمی آقایان دکتر احمد شاکری، دکتر محمود مهام و مهدی جمشیدی از اعضای هیات علمی پژوهشکدۀ فرهنگ و مطالعات اجتماعیِ این پژوهشگاه به ارائه مطلب خواهند پرداخت و دبیری علمی نشست نیز، بر عهده آقای حجتالاسلام دکتر مسعود اسماعیلی خواهد بود.
🔹 این جلسه روز چهارشنبه ۲۹ آذرماه سال جاری ساعت ۱۲:۳۰ در سالن اندیشۀ پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در تهران برگزار میشود و علاقهمندان جهت حضور در این جلسه به صورت مجازی میتوانند به لینک زیر مراجعه فرمایند:
🌐 B2n.ir/d23258
┄┅┅┅┅❀⚜️❀┅┅┅┅┄
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔹موضوع سخنرانی :
روش تحقیق در گرایشهای الهیات ایده ها، چالش ها و راهکارها
🔻سخنران : دکتر زهره اخوان مقدم
دانشیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم تهران
دبیرنشست :
دکتر مریم صادری
دانش آموخته مقطع دکتری مدرسی معارف دانشگاه فردوسی مشهد
📆تاریخ سخنرانی :
چهارشنبه ۱۴۰۲/۹/۲۹
ساعت سخنرانی: ۱۶ _ ۱۷:۳۰
🔻لینک نشست مجازی :
https://meet.google.com/vki-ofxn-oio
┄┅┅┅┅❀⚜️❀┅┅┅┅┄
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔔نشست ظرفیتهای فقه پژوهی در عرصه آکادمیک جهانی
🎙ارائه: حجتالاسلام یحیی جهانگیری، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی قم
🗓زمان: چهارشنبه، ۲۹ آذرماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۶
🕌 مکان: قم، مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)، محل نمایشگاهها
┄┅┅┅┅❀⚜️❀┅┅┅┅┄
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
✅ پژوهشکده زن و خانواده با همکاری مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهرداری تهران برگزار می کند:
✳️ سومین جلسه از سلسله نشستهای سینمایی و نوزدهمین پیش نشست همایش بین المللی خانواده مقاوم:
🔻«واکاوی شکل، جایگاه و نقش خانواده در فیلمهای دهساله اخیر سینمای ایران»
🎤 سخنرانان:
✔️ دکتر حمیدرضا شعیری "استاد دانشگاه تربیت مدرس، نشانه شناس"
✔️ منوچهر محمدی "تهیه کنند سینما، جامعه شناس"
✔️ دکتر مجید شیخ انصاری "عضو هیات علمی دانشگاه هنر، تهیه کننده سینما"
◀️ دبیر علمی نشست: دکتر سید وحید نبویزاده نمازی
📅 چهارشنبه 29 آذر 1402
⏰ ساعت: 17
📎 لینک حضور مجازی در جلسه :
🌐 http://live2.wfrc.ac.ir
🔻 به شرکت کنندگان در این نشست گواهی حضور تعلق می گیرد.
📍تهران ، بلوار کشاورز ، خیابان نادری ، کوچه حجت دوست ، پلاک 56 ، طبقه دوم، سالن جلسات پژوهشکده زن و خانواده
┄┅┅┅┅❀⚜️❀┅┅┅┅┄
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir