#اصول
#استاد_درایتی
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠ناتمام بودن نظریهی تزاحم حفظی
به نظر میرسد مبنای شهید صدر در تزاحم حفظی و لزوم وجود مصلحت در مجعول احکام ظاهری عمومیت نداشته باشد، زیرا جعل حکم ظاهری از جانب شارع، همیشه براساس وجود ملاکی در مجعول آن صورت نمیگیرد (مانند موارد اباحهی لااقتضائی که واجد هیچ مصلحت و ملاکی نیست)، بلکه ممکن است شارع صرفا برای رفع تحیّر مکلف و تبیین موقف عملی برای او، اقدام به جعل یک حکم نماید که در این صورت ملاک حکم ظاهری فقط در جعل (رفع تحیّر) وجود خواهد داشت، نه مجعول و بالتبع جعل حکم ظاهری برآیند تزاحم حفظی نمیباشد (مانند تعیین قرعة یا تخییر شرعی).
📚درس خارج اصول، ۷ مهر ۱۴۰۲
📝تولید خبر :حجت الاسلام رأفت نیا
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#فقه
#آیت_الله_مرتضوی
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠 «باید با بزرگداشت مقام حضرت امام خمینی(ره) ذره ای از زحمات حضرت امام و حق عظیم ایشان بر شیعه را ادا کنیم».
آیت الله مرتضوی در پایان درس خارج خود در ایام ارتحال امام بیان کردند:
«در اين دو روز تعطيلي سزاوار است که ما حق خود را به حضرت امام خميني(ره) ادا کنيم. سخنرانان با صحبت خود، نويسندگان با قلم خود و دیگران هم با هر وسيله اي که مي توانند، ويژگيهاي اخلاقي سيدنا الاستاد را براي مردم بيان کنند. حضور در مجالس بزرگداشت هم تعظيم شعائر است و داراي ابعاد تعليمي، تربيتي، اخلاقي و سياسي می باشد.»
🔹ایشان درباره شخصیت معنوی و اخلاقی مرحوم امام می فرمایند:
«امام خميني(ره) الگويی برای تمام نسلهاست؛ الگويي کامل براي اهل فضل، اخلاق، تقوا و اهل علم و فقاهت و اهل سياست و فرهنگ. در جهان امروز هر کسي مي خواهد سراغ معنويت برود، به به امام راحل اقتدا نموده و او را الگوي اخلاقي خود قرار ميدهد. حضرت امام خميني(ره) شخصيتي عظيم و جامع بود. شخصيتي که "ينبغي ان يقتدي به" يعني سزاوار است كه او را امام قرار داد. بنابراین سزاوار است تمام انسانها در هر زمينه اي به او اقتدا کنند».
🔹ایشان ضمن تمجید از کمالات اخلاقی استاد خویش ادامه دادند :
«خاطرم هست سيدنا الاستاد در تابستان هاي گرم نجف، در مسجد شيخ انصاري با زبان روزه و در سن پیری، مقيد به خواندن نوافل ظهر و عصر بودند و این بود که ایشان را به این مقامات عالیه و معنویه رساند.
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#فقه
#استاد_مروی
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
امام(ره) با احیای فطرت انسانی، بنیان اندیشههای لیبرالیسم و کمونیسم را به لرزه انداخت
🔰تولیت آستان قدس رضوی در ابتدای جلسه درس خارج فقه:
🔺امام خمینی(ره) در هنگامه جولان تفکرات کمونیستی شرقی و لیبرالی غربی؛ تفکر، اندیشه، جهان بینی و راه دیگری را پیش روی بشریت قرار داد؛ امام(ره) با احیای منزلت و رجوع به فطرت انسانی،ن بنیانهای اندیشههای لیبرالیسم و کمونیسم را به لرزه انداخت.
🔺اگر کمونیسم شکست خورده و از بین رفته، لیبرالیسم نیز از بین خواهد رفت، زیرا این نحلههای مادیگرا برخلاف فطرت بشری حرکت میکنند و ماندگار نخواهند بود.
🔺گسست خانواده و انحطاط اخلاقی در دنیای غرب از نشانههای اضمحلال لیبرالیسم است.
🔺نباید اجازه دهیم که نام مبارک امام خمینی(ره) فراموش شود، شخصیت این مرد بزرگ در ساحتهای مختلف قابل بررسی است، از یک طرف جایگاه فقهی، علمی، عرفانی، اخلاقی و از طرف دیگر روشن بینی، شجاعت و اخلاص امام راحل ممتاز بود.
🔺رهبر معظم انقلاب با اعتقاد به مبانی، اصول و ارزشهای امام(ره) سکان کشتی کشور را به بهترین نحو هدایت کردند و پیشرفتها و جایگاه رفیع جمهوری اسلامی ایران در جهان مؤید این حقیقت است.
🔺رهبر معظم در این 35 سال کمترین لغزش، نرمش و انحرافی از مبانی امام راحل نداشتند و محکم پای اصول انقلاب اسلامی ایستادند و روز به روز نیز بر عظمت، اقتدار، قدرت و سربلندی این کشور افزوده شده است.
👇متن کامل خبر:
B2n.ir/j95515
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#استاد_انصاریان
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠امام راحل(ره) شخصیت عظیم القدری بود که تمام عمر خود را وقف خدمت به اسلام و ترویج دین خدا کرد.
🔻استاد محمدجواد انصاریان،ضمن گرامیداشت فرارسیدن سالگرد ارتحال عظیم الشأن بنیانگذار کبیر و فرزانه انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) گفت: ایشان شخصیت عظیم القدری بود که تمام عمر خود را، وقف خدمت به اسلام نمود.
وی ادامه داد: تداوم راه ایشان را در مسیر تحقق اسلام و احکام نورانی آن و تبیین معارف قرآن و ترویج مذهب حقه جعفری(علیه.السلام) از درگاه الهی مسئلت داریم.
ایشان با بیان اینکه امید است، با نابودی و اضمحلال رژیم صهیونیستی اسرائیل، این کلام امام امت که فرمود: «اسرائیل باید از صفحه روزگار محو شود»، تحقق پیدا کند، خاطرنشان کرد: بدون تردید تکریم و تعظیم و حضور در مراسم بزرگداشت این مرد الهی از مصادیق تعظیم شعائر محسوب میشود.
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#استاد_ملکی
🔰 طلاب دروس خارج با جدیت و علاقه درس بخوانند
🔻حجتالاسلام والمسلمین محسن ملکی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان، با تأکید بر اینکه باید زمینه حضور طلاب علاقهمند و مستعد در درس خارج فراهم شود، گفت: طلاب علوم دینی، در صورتی که درس را با جدیت و علاقه بخوانند، در جامعه اثرگذار خواهند شد.
📝 بیشتر بخوانیم:
https://www.hozehkh.com/OneEntry?id=53763
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
❇️فرازی از زیارتنامه امام محمدباقر(علیه السلام)
🔸 الَسَّـلامُ عَلَیْکَ اَیُّهَا الْباقِرُ بِعِلْمِ اللّهِ
الَسَّـلامُ عَلَیْکَ اَیُّهَا الْفاحِصُ عَنْ دِینِ اللّهِ
الَسَّـلامُ عَلَیْکَ اَیُّهَا الْمُبَیِّنُ لِحُکمِ اللّهِ
الَسَّـلامُ عَلَیْکَ اَیُّهَا القائِمُ بِقِسْطِ اللّهِ
الَسَّـلامُ عَلَیْکَ اَیُّهَا النّاصِحُ لِعِبادِ اللّهِ
الَسَّـلامُ عَلَیْکَ اَیُّهَا الدّاعِی إلَى اللّهِ
🆔 @Alamolhoda_com
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#تفسیر
#استاد_مروارید
💠شباهت های امراض روحی(گناهان)
با بیماریهای جسمی
🔻یکی از تعابیری که در قرآن نسبت به گناه بیان شده است، تعبیر (مرض) است در آیه 32 سوره احزاب یکی از حکمتهای رعایت عفت در صوت بانوان مقابل نامحرم را،عدم طمع کسانی است که در قلبشان مرض است بیان کرده است.
بعد از بیان مقدمه اخیر،حضرت استاد وارد شباهتهای مرض روح و جسم شدند:
1⃣همانطور که بعضی از امراض جسمی پنهان هستند،گاه رذائل اخلاقی در وجود انسانی نهفته شده اند که با محاسبه نفس و تفحص در اخلاق یافت شود.
حضرت علی علیه السلام میفرمایند:
عِنْدَ تَصْحِيحِ الضَّمَائِرِ تُبْدُو الْكَبَائِر
2⃣همانطور که بعضی از امراض جسم مسری هستند،گناه هم از این خصیصه دور نیست،مصاحبت با اشخاص مبتلا به گناه،انسان را در معرض ابتلا قرار می دهد، آیات و روایات متعددی اشاره به همین مطلب دارند:
🔸يا وَيْلَتى لَيْتَني لَمْ أَتَّخِذْ فُلاناً خَليلا لَقَدْ أَضَلَّني عَنِ الذِّكْرِ بَعْدَ إِذْ جاءَني وَ كانَ الشَّيْطانُ لِلْإِنْسانِ خَذُولا
🔸الْأَخِلاَّءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلاَّ الْمُتَّقين
3⃣پیشگیری از بیماری در علاج امراض نقش مهمی ایفا میکند پیشگیری مهمتر از درمان است همچنین پیشگیری از گناه در لسان روایات از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ
تَرْكُ الْخَطِيئَةِ أَيْسَرُ مِنْ طَلَبِ التَّوْبَة
ترک گناه ساده تر از این است که شخصی گناه کرده و سپس توبه کند.
📝تولید خبر:
حجت الاسلام صحاف
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#تفسیر
#استاد_عادلی_نیا
💠 عدل امام علی علیه السلام
🔻واژه «غفلت»در آیات و روایات متعددی
آمده است یکی از موارد کاربرد آن بحث غفلت از دشمن است.غفلت از دشمن،هم جنبه بیرونی دارد و هم جنبه درونی،دشمن درونی انسان هواهای نفسانی او است.
قَالَ اَلنَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
أَعْدَى عَدُوِّكَ نَفْسُكَ اَلَّتِي بَيْنَ جَنْبَيْكَ .
نجاشی از شاعران امیرالمؤمنین؛کسیکه در جنگ صفین بهترین شعرها را در تحریض و تشویق مردم در مقابل معاویه سروده و از علاقهمندان حضرت و در حزب ایشان است واز لحاظ اخلاص،ولایتپذیری سابقه خوبی دارد،در روز ماه رمضان مشروب خورد. وقتی حضرت مطلع شدند،او فکر میکرد درباره او مسامحه شود ولکن حضرت علاوه برحد شارب الخمر ۲۰ ضربه هم بسبب احترام ماه رمضان به او زدند،آبرویش بر باد رفت،تحمل نکرد،لذا همراه با عدهای از اقوام «کوفه» را به سوی «شام» ترک کردند و به دربار معاویه وارد شدند، معاویه از آنان خواست نسبت به علی علیه السلام بدگویی کنند، ولی نهدی از بین آنان برخاست و گفت: ای معاویه! ما از کنار امام عادل و حق فرار کردهایم، دور او افراد متقی و اصحاب رسول خدا بودند، آنان از ناکثین و قاسطین نبودند،فرار ما، تقصیر علی نیست، بلکه گناه ما سبب فرار ما شده است!! (روایت شده علی از شنیدن این قضیه خوشحال شد و فرمود اگر نهدی امروز کشته شود شهید است)
اگر شنودگان غافل نبودند می فهمیدند که نهدی معترف عدل علی علیه السلام است ولکن از عظمت علی و جایگاهش غافل شدند و قرآن ظاهری به سرگرفتند و از قرآن ناطق روی برگرداندند.
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#تفسیر
#استاد_سیدعبدالهادی_مرتضوی
💠 نقش توکل در زندگی
🔻در روایتی لقمان حکیم به فرزندش اینگونه سفارش میکند:
«يَا بُنَيَّ إِنَّ الدُّنْيَا بَحْرٌ عَمِيقٌ قَدْ هَلَكَ فِيهَا عَالَمٌ كَثِيرٌ فَاجْعَلْ سَفِينَتَكَ فِيهَا الْإِيمَانَ وَ اجْعَلْ شِرَاعَهَا التَّوَكُّلَ».(مجمع البیان٫ج۲٫ ص ۳۱۶)
لقمان به پسرش گفت: « . . . اى پسرم! دنيا درياى عميقى است كه بسيارى در آن غرق شده اند؛ پس بايد كشتىِ [نجات] تو در آن ،ايمان به خدا ، و بادبان كشتى ات توكّل،باشد»
توکل یعنی من هیچ قدرتی ندارم و هر چی هست از او است ،در قرآن، آیات زیادی وجود دارد که توصیه به توکّل شده است، نظیر:
«فَإِذٰا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللّٰهِ إِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ» «٫۱۵۹آل عمران»؛
هر گاه خواستی کاری کنی، بر خداوند توکّل کن که خداوند متوکّلین را دوست دارد.
یا مثل این آیه:
«حَسْبِيَ اللَّهُ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَ هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظيم»؛«٫۱۵۹توبه»
ما به کسی توکّل کردیم و تکیه زدیم که صاحب عرش عظیم است و دنیا در مقابل افلاک و مخلوقات چیز کوچکی است.
در قرآن و روایات نسبت به توکّل، سفارشاچ زیادی شده است که امید است با داشتن توکل، به عمر خود برکت و از سایر مردم بی نیاز شویم.
📝تولید خبر
حجت الاسلام قاسمی
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#تفسیر
#استاد_خیاط
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
🔰برتری ارزشهای الهی بر ارزشهای موهوم مردم
🔻آیات 19 تا 24 سوره مبارکه برائت، دربارهی ارزشهای اصیل اسلامی و در مقابل، از ارزشهای موهوم نزد مردم سخن میگوید.
✳️ برخی که افتخارشان سقایت حاجیان و عمارت مسجد بود گمان میکردند این مناصب، در مقابلِ مؤمنین، میتواند برای آنها برتری بیاورد.
🔻آیه 19 سوره مبارک برائت:
«أَجَعَلْتُمْ سِقَايَةَ الْحَاجِّ وَعِمَارَةَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ كَمَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَجَاهَدَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ۚ لَا يَسْتَوُونَ عِنْدَ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ»
با لحن توبیخ و استفهام انکاری، تفاخر افراد بیایمان را رد کرده و آن چه موجب فخر و ارزش است را ایمان به خدا و روز قیامت و جهاد در راه خدا برمیشمارد.
🔻به فرمودهی مقام معظم رهبری مد ظله العالی، این آیه ناظر به یک مطلب کلی است و آن اینکه پیش خدا و در منطق اسلام، هیچ ارزشی، قابل سنجش با ایمان به خدا نیست و ایمان به خدا، ملاک تقدم و شرافت و فضیلت یک انسان است.
‼️برای مطالعهی بیشتر، به صفحه 96 کتاب تفسیر سوره برائت مقام معظم رهبری حفظه الله مراجعه فرمایید.
📝تولید خبر:حجت الاسلام محقق
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#تفسیر
#استاد_زمانی_فرد
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
📌قشر خاکستری در قرآن
📜 مردم جامعه دینی دریک تقسیم بندی سه گروه میشوند؛ قشر سفید یا مومنین، قشر سیاه یا منافقین (و به تبع کافرین)، قشر خاکستری.
💡 سوال: قشر خاکستری چه کسانی هستند؟
✅ قشر خاکستری کسانیاند که باور لازم را برای مقاومت در تندبادها و سختیها ندارند و این به دلیل ضعف معرفتی آنهاست و تعبیر قرآن از این امر مریضی قلب است.
📍در کشور ما
مشکلات و پیشرفتهای جامعه وابسته به مدیریّت و هدایت صحیح این بخش از جامعه است؛ گاهی در شهادت سردار دلها قلب آنها اصلاح شده و به اسلام و انقلاب گرایش پیدا میکنند و گاهی با گرانی بنزین و مشکلات اقتصادی نا امید شده و اصل پیشرفت را منکر میشوند.
🌱 قشر خاکستری در قرآن کریم
بخش مهمّی از آیات قرآن کریم به توضیح حال این افراد و مشکلات آنها و راهحل هدایت آنها میپردازد به عنوان نمونه در آیات سوره آل عمران و ماجرای جنگ اُحُد خداوند متعال سخن اینها را اینگونه نقل میفرماید: "يَقُولُونَ لَوْ كَانَ لَنَا مِنَ الْأَمْرِ شَيْءٌ مَا قُتِلْنَا هَاهُنَا" آیه ۱۵۴ این افراد در شرایط سخت جنگی اصل دین را منکر میشوند.
🖋پیشنهاد مقاله:
راههای شناخت و هدایت قشر خاکستری در قرآن کریم
📝تولید خبر:
حجت الاسلام سید رضا علیزاده
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#تفسیر
#استاد_درایتی
💠مالکیت فکری
به نظر میرسد آیات ۳۸ تا ۴۰ سوره نجم:
﴿أَلَّا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ★وَأَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَىٰ★وَأَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَىٰ﴾جملهی خبریه در مقام إنشاء و در مقام تدوین و تبیین سه اصل کلّی حقوقی و زیربنایی است که اختصاص به شریعت خاصّی هم ندارد و از ثوابت شرایع است. آن سه اصل عبارت است از اینکه:
1⃣ هیچ انسانی مسئول رفتار و اعمال دیگری نخواهد بود، همچنان که نمیتواند از مسئولیت اعمال خود نیز شانه خالی کند.
2⃣ انسان بماهو انسان و فارق از رنگ و نژاد و اعتقاداتش، مالک تمام سعی و تلاش خویش است (مدلول ایجابی) و غیر از فعالّیت و کوشش خود را مالک نخواهد بود (مدلول سلبی).
3⃣ نتیجه و برآیند تلاش انسان قطعا نباید هدر باشد بلکه تأثیر آن باید دیده شود.
بنابراین براساس این آیات عمل هر انسانی محترم است و ذات انسان مالک اعمال و ایدهی خود بوده (مالکیت اعمال و افکار) و باید از اعمال خویش منتفع گردد. شایان ذکر است باتوجه به آیهی بعد که با ثمّ و تراخی آمده است، این آیات اختصاص به قیامت و تجسّم اعمال نداشته، بلکه مربوط به نظام حاکم در دنیاست یا نهایتا اطلاق دارد. مضافا به اینکه حتی اگر این آیات ناظر بر آخرت هم باشد، استدلال به آن مخدوش نمیباشد، چرا که نظام آخرت براساس عدل حکمفرما است و از آنجا که این دنیا ماکتی از دیار باقی و تمثیلی از مکوّنات تکوینی آن عالم است، بدون شک منطق عدل در این دنیا نیز حاکم خواهد بود.
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛