📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣(پس از خواندن آيه ۱ و٢ سوره تكاثر، 《 افزون طلبی شما را به خود مشغول داشته تا آنجا كه به ديدار قبرها رفتيد؟.》. فرمود):
قسمت_اول
1⃣هشدار از غفلت زدگی ها
♦️شگفتا چه مقصد بسيار دوری، و چه زيارت كنندگان بيخبری! و چه كار دشوار و مرگباری! پنداشتند كه جای مردگان خالی است، آنها كه سخت مايه عبرتند، و از دور با ياد گذشتگان، فخر می فروشند، آيا به گورهای پدران خويش می نازند؟ و يا به تعداد فراوانی كه در كام مرگ فرو رفته اند؟ آيا خواهان بازگشت اجسادی هستند كه پوسيده شد؟ و حركاتشان به سكون تبديل گشت؟ آنها مايه عبرت باشند سزاوارتر است تا تفاخر! اگر با مشاهده وضع آنان به فروتنی روی آورند عاقلانه تر است تا آنان را وسيله فخرفروشی قرار دهند. اما بدانها با ديده های كم سو نگريستند، و با كوته بينی در امواج نادانی فرو رفته اند، اگر حال آنان را از ورای خانه های ويران، و سرزمينهای خالی از زندگان می پرسيدند، هرآينه می گفتند: آنان با گمراهی در زمين فرو خفتند، و شما ناآگاهانه دنباله روی آنان شديد بر روی كاسه های سر آنها راه می رويد. و بر روی جسدهايشان زراعت می كنيد؟ و آنچه به جا گذاشته اند می خوريد، و در خانه های ويران آنها مسكن گرفتيد، و روزگاری كه ميان آنها و شماست بر شما زاری می كند، آنها پيش از شما به كام مرگ فرو رفتند، و برای رسیدن به آبشخور، از شما پیشی گرفتند.
2⃣ شرح حالات رفتگان
♦️ آنها دارای عزتی پايدار، و درجات والای افتخار بودند، پادشاهان حاكم، يا رعيت سرفراز بودند كه سرانجام راه به درون برزخ پيمودند، و زمين آنها را در خود گرفت، و از گوشت بدن های آنان خورد، و از خون آنان نوشيد. پس در شكاف گورها بی جان و بدون حرکت پنهان مانده اند. نه از دگرگونيها اندوهناك، و نه از زلزله ها ترسناك، و نه از فريادهای سخت هراسناكند، غائب شدگانی كه كسی انتظار آنان را نمی كشد، و حاضرانی كه حضور نمی يابند، اجتماعی داشتند و پراكنده شدند، با يكديگر مهربان بودند و جدا گرديدند. اگر يادشان فراموش گشت، يا ديارشان ساكت شد، برای درازی زمان و دوری مكان نيست، بلكه جام مرگ نوشيدند، گويا بودند و لال شدند، شنوا بودند و كر گشتند، و حركاتشان به سكون تبديل شد، چنان آرميدند كه گويا بيهوش بر خاك افتاده و در خواب فرو رفته اند.همسايگانی كه با يكديگر انس نمی گيرند، دوستاني كه به ديدار يكديگر نمی روند، پيوندهای شناسایی در ميانشان پوسيده، و اسباب برادري قطع گرديده است، با اينكه در يك جا گرد آمدند تنهايند، رفيقان يكديگرند و از هم دورند، نه برای شب صبحگاهی می شناسند، و نه برای روز شامگاهی، شب، يا روزی كه به سفر مرگ رفته اند برای آنها جاويدان است. خطرات آن جهان را وحشتناك تر از آنچه می ترسيدند يافتند، و نشانه های آن را بزرگ تر از آن چه می پنداشتند مشاهده كردند، و برای رسيدن به بهشت يا جهنم تا قرارگاه اصلی شان مهلت داده شدند، و جهانی از بيم و اميد برايشان فراهم آمد، اگر می خواستند آنچه را كه ديدند توصيف كنند، زبانشان عاجز می شد. حال اگر آثارشان نابود شد، و اخبارشان فراموش، اما چشمهای عبرت بين، آنها را می نگرد، و گوش جان اخبارشان را می شنود، كه با زبان ديگری با ما حرف می زنند و می گويند:...
📜 #نهج_البلاغه ، #خطبه221
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
قسمت_دوم
3⃣هشدار از پيام مردگان!
♦️چهره های زيبا پژمرده، بدنهای نازپرورده پوسيده شد، و بر اندام خود لباس كهنگی پوشانده ايم، و تنگی قبر ما را در فشار گرفته، وحشت و ترس را از يكديگر به ارث برده ايم. خانه های خاموش قبر بر ما فرو ريخته، و زيبایی های اندام ما را نابود، و نشانه های چهره های ما را دگرگون كرده است، اقامت ما در اين خانه های وحشت زا طولانی شده، نه از مشكلات رهایی يافته، و نه از تنگی قبر گشايشی فراهم شد. مردم! اگر آنها را در انديشه خود بياوريد، يا پرده ها كنار رود، مردگان را در حالتی می نگريد كه حشرات گوشهايشان را خورده، چشمهايشان به جای سرمه پر از خاك گرديده، و زبانهایی كه با سرعت و فصاحت سخن می گفتند پاره پاره شده، قلبها در سينه ها پس از بيداری به خاموشی گراييده ، و در تمام اعضای بدن پوسيدگی تازه ای آشكار شده ، و آنها را زشت گردانيد، و راه آفت زدگی بر اجسادشان گشوده شده، همه تسليم شده، نه دستی برای دفاع، و نه قلبی برای زاری دارند. و آنان را مي بيني كه دلهای خسته از اندوه، و چشمهای پرشده از خاشاك دارند، در حالات اندوهناك آنها دگرگونی ايجاد نمی شود و سختی های آنان برطرف نمی گردد.
4⃣عبرت از گذشتگان
♦️ آه! زمين چقدر اجساد عزيزان خوش سيما را كه با غذاهای لذيذ و رنگين زندگی كردند، و در آغوش نعمتها پرورانده شدند بكام خويش فرو برد، آنان كه می خواستند با شادی غمها را از دل بیرون كنند، و به هنگام مصيبت با سرگرميها، صفای عيش خود را بر هم نزنند، دنيا به آنها و آنها به دنيا می خنديدند، و در سايه خوشگذرانی غفلت زا، بی خبر بودند كه روزگار با خارهای مصيبت زا آنها را درهم كوبيد و گذشت روزگار توانایی شان را گرفت، مرگ از نزديك به آنها نظر دوخت، و غم واندوهی كه انتظارش را نداشتند آنان را فرا گرفت، و غصه های پنهانی كه خيال آن را نمی كردند در جانشان راه يافت، در حالی كه با سلامتی انس داشتند انواع بيماريها در پيكرشان، پديد آمد، و هراسناك به اطبا، كه دستور دادند گرمی را با سردی، و سردی را با گرمی درمان كنند روی آوردند كه بی نتيجه بود زيرا، داروی سردی، گرمی را علاج نكرد، و آنچه برای گرمی بكار بردند، سردی را بيشتر ساخت، و تركيبات و اخلاط مزاج را به اعتدال نياورد، جز آنكه آن بيماری را فزونی داد، تا آنجا كه درمان كننده، خسته، و پرستار سرگردان، و خانواده از ادامه بيماريها سست و ناتوان شدند، و از پاسخ پرسش كنندگان درماندند، و درباره همان خبر حزن آوری كه از او پنهان می داشتند در حضورش به گفتگو پرداختند.
5⃣سختی های لحظه مرگ
♦️ يكی می گفت تا لحظه مرگ بيمار است، ديگری در آرزوی شفا يافتن بود، و سومی خاندانش را به شكيبایی در مرگش دعوت می كرد، و گذشتگان رابه ياد می آورد، در آن حال كه در آستانه مرگ، و ترك دنيا، و جدایی با دوستان بود كه ناگهان اندوهی سخت به او روی آورد، فهم و دركش را گرفت، زبانش به خشكی گراييد، چه مطالب مهمی را می بايست بگويد كه زبانش از گفتن آنها باز ماند، و چه سخنان دردناكی را از شخص بزرگی كه احترامش را نگه ميداشت، يا فرد خردسالی كه به او ترحم می كرد، می شنید وخود را به کری می زد. همانا مرگ سختی هایی دارد كه هراس انگيز و وصف ناشدنی است، و برتر از آن است كه عقلهای اهل دنيا آن را درك كند.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه221
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
❆ ๑❀•°°•❁•°•༻❀༺ °•❁•°°•❀๑ ❆
#خطبه221
#سؤال1⃣ : منظور حضرت از «چه کار دشوار و مرگباری»، در میان توصیفات غافلانی که به اموات شان فخر می کردند چیست؟
#جواب :
🔴 اولاً: برای انسانها در همین دنیا هم به شرط اینکه خوب بندگی خدا را بکنند راهی هست که عذاب آخرت و نعمت بهشت را با چشم دل به حقیقتش برسند.
📢 خدا در قرآن کریم میفرمایند: «کلا لوا تعلمون علم الیقین. لترونا الجحیم.»
💬 در همین سوره ی تکاثر یعنی اگر شما به مقام علم الیقین برسید که میتوانید برسید آن موقع قطعاً جهنم را همین الان می دیدید.
⛔️ اما اینکه ما خودمان در غفلت زندگی میکنیم و در اعمال شرعی و توسل به اهل بیت و تعبد نسبت به خدا چشم دلمان کور است؛ دلیل بر این نیست که نتوانیم حقیقت این عذاب ها و یا حقیقت این نعمت ها و لذت های بهشت را در این دنیا ببینیم.
🔴 ثانیاً: آیا ادب بندگی این است که ما حتماً قبل از اینکه هر حرف خدا را بپذیریم باید کاملاً نتیجه و عقاب و ثوابش را به ما نشان بدهد تا ما حرفش را قبول کنیم؟
⁉️ آیا این همه استدلال، اینهمه راهنمایی ، این همه معجزه ، این همه آیات برای اینکه ما یقین کنیم آنچه که خداوند متعال در مورد پاداش اعمال خوب و عقاب اعمال بد به ما فرموده حقیقتا امر بسیار بسیار بزرگ و خطیری است، کافی نیست؟
⏪ بنابراین ادب ایمان و بندگی اقتضا میکند همچنان که خود خدا در قرآن کریم مثل همین آیات سوره تکاثر بیان کرده و آیات دیگر در عذاب و ثواب، با جان و دل به آنها ایمان بیاوریم و لازم نیست که همه چیز را ببینیم تا بپذیریم. این ادب بندگی است.
#سؤال2⃣: چرا با توجه به اینکه انسان ، روی زمین و در دنیا زندگی می کند و اعمال خوب و بد را در دنیا انجام می دهد و تنها ظاهرِ قضیه رو می بیند ، عذاب و عقاب آنچنانی داشته باشد که هیچ چشمی ندیده و هیچ گوشی نشنیده و بالاتر از چیزی هم هست که توصیف شده است؟
#جواب :
✳️ معنای دقیق این عبارت:
👈 "و خطراً ما افظعه" همان است که در پایان خطبه آمده است یعنی عبارت " و انَّ لِلمَوتِ لَغَمَراتِِ هیَ اَفظَعُ مِن اَن تُستَغرَقَ بآصِفَتِه او تَعتَدِلَ بعُقولِ اهلِ الدنیا"
🔔 همانا مرگ سختی هایی دارد که هراس انگیز و وصف ناشدنی است و برتر از آن است که عقل های اهل دنیا آن را درک کند.
📢 حضرت در ابتدای خطبه میخواهند بفرمایند اینها که برای فخر فروشی به زیارت قبور می روند نمی فهمند که در باطن این قبرها چه صحنه ها و سختیهای هول آور و هراس انگیزی هست!
#سؤال 3⃣ : چرا بعضی گناهانی که در دنیا انجام شده ، عذاب ابدی دارند؟ آیا چند سال انجام آن عمل در دنیا، با عقاب ابدی سازگار است ؟
#جواب :
❎ اثر و طول بقای اثر هر عملی ربطی به مقدار زمان انجام آن عمل ندارد بلکه به کیفیت و اهمیت عمل وابسته است.
⚜مثلاً وقتی یک خیّر در ظرف مدت چند دقیقه چک می کشد و زندگی یک بیمار فقیر را که پول درمانش را ندارد از مرگ نجات می دهد آیا چند دقیقه در مقابل چند پاداش باید قرار بگیرد؟
♻️ یا وقتی کسی ظرف مدت چند ثانیه با ضربه ای بینایی یک نفر را از او می گیرد آیا عذابش باید چند ثانیه باشد؟
#سؤال4⃣ : منظور از اینکه : "برای رسیدن به بهشت وجهنم تا قرارگاه اصلی شان مهلت داده شدند و جهانی از بیم و امید برایشان فراهم آمد ."
این است که در آن دنیا، بازهم تا رسیدن به قرارگاه اصلی اشان که بهشت باشد یا جهنم ، مهلت دارند و ممکن است سرنوشت شان عوض شود ؟ من اینطور متوجه شدم که این مهلت به میت نیست بلکه در مورد خیراتی که بازماندگان برای میت بفرستند و اعمال ما تأخر هست...درست متوجه شدم؟
#جواب :
✍ نه منظور حضرت روشن است.
📢 می فرمایند : آنها خطرات آن جهان را وحشتناک تر از آنچه مى ترسيدند يافتند و آيات و نشانه هاى (پاداش و ثواب) را بزرگتر از آنچه مى پنداشتند، مشاهده کردند .
💯 و براى وصول به هر يک از اين دو نتيجه نهايى (بهشت يا دوزخ) تا رسيدن به قرارگاهشان مهلت داده شدند و عالَمى از بيم و اميد براى آنها فراهم ساخته است که تا رسیدن به پایان کار دائما در حال خوف و رجا هستند که آیا به بهشت می روند یا کارشان ختم به دوزخ خواهد شد.
↩️ادامه دارد...
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
❆ ๑❀•°°•❁•°•༻❀༺ °•❁•°°•❀๑ ❆
❆ ๑❀•°°•❁•°•༻❀༺ °•❁•°°•❀๑ ❆
#خطبه221
#سؤال5⃣ : ... مردم !....مردگان را در حالتی می نگرید که حشرات گوش هایشان را خورده ،...
آیا خورده شدن جسم توسط حشرات و ... برای انسان، عذاب محسوب میشود؟ آیا الان ، حضرت در مقام بیان چنین مسئله ای هستند؟
#جواب :
📛 امیرالمؤمنین علیه السلام با بیان این نکته که حالات متلاشی شدن و اوضاع ترسان جسم مردگان را بیان میکنند در واقع میخواهند به ما هشدار بدهند .
♨️نه اینکه بیان عذاب آن اموات را بکنند.
📢 میخواهند به ما بگویند که اگر در این دنیا معطل زیبایی جسمتان و رسیدن به ظاهرتان شدید بهتر است همین الان ببینید صحنه ای را که شما هم در آینده ی نه چندان دور قطعاً اسیر خاک و حشرات و موجودات درون خاک می شوید.
❌پوسیده میشوید ، چشمان قشنگتان متلاشی میشود ، زبان فصیح و گویای شما تکه تکه میشود ، گوش های شما از بین میرود .
‼️آن لحظه و آن منظره را اگر ببینید آن موقع مراقبت شما از رسیدگی به جان و روحتان بیشتر خواهد شد .
📣 پیامبر عزیز اسلام در یک جمله ی کوتاه میفرمایند : « ما رایت منظرا الا والقبر افزع منه. »
👈 یعنی من هیچ منظره ی ترسناکی را ندیدم مگر اینکه قبر از آن صحنه وحشتناک تر بود.
🚫 اگر ما دائما بیاد داشته باشیم که یک روزی این جسم در خاک میرود و وقتی وارد خاک شد به سرعت میپوسد و از بین میرود و نابود می شود ، به گونه ای که اگر در قبر را میگشودند و آدم ها از بیرون میدیدند که همان آدم زیبا و تنومندی که دائماً به جسم و ظاهرش میرسید چه صحنه ی کریح و زشتی پیدا کرده از رسیدگی به جسم خودشان دست می کشیدند و بیشتر به روح خودشان می رسیدند.
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
❆ ๑❀•°°•❁•°•༻❀༺ °•❁•°°•❀๑ ❆
🍀◼️🍀◼️🍀◼️🍀◼️🍀◼️☘
#تبیین_نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
💥بسم الله الرحمن الرحیم💥
✅ امروز،در بحث تبیین نهضت نهج البلاغه خوانی به یک نکته اکتفا میکنیم:
🅾 و آن اینکه، قرار ما از اول کار این بود هر کسی هر بهره ای از این کتاب نورانی میبرد و به هر میزانی که توفیق مطالعه و فهم این کتاب را پیدا میکند ، این موهبت را در خود حبس نکرده و به دیگران هم با کرم وبزرگواری و تواضع برساند .
👈 الحمدلله عده ای از خواهران این توفیق را دارند .
⚠️منتها نکته ای که هست این است ؛ اگر قرار شد برای امیرالمؤمنین و نهج البلاغه کار کنیم ، باید در تراز و شایستگی نهج البلاغه کار کنیم .
🔔 گاه می شنوم که بعضی از خواهرانی که برای اداره جلسات میفرستیم ، یا خودشان دعوت میشوند ، مقداری کم لطفی کرده و بدون مطالعه
و آمادگی وارد جلسه می شوند.
‼️حتی بعضاً خواهران گله کرده اند که وقتی حکمتها را میخوانند یا احیانا سؤالی برای خانمها پیش می آید ، فرد بزرگواری که بعنوان مطلع و با تجربه وارد جلسه می شود ، با استفاده از موبایل و امثال این جوابگو است.
🚫این کمی شایسته نیست !
☑️ ما باید اینقدر مطالعه و انس با نهج البلاغه داشته باشیم ، که تک تک این عبارتها و حقایق به جان ما بنشیند .
⬅️ باید بتوانیم از آنچه به دل ما درست رسیده و فهمیده ایم استفاده کنیم .
❌حقیقت این است که ترس این را دارم که عده ای از خواهران و برادران ما فقط اسم نهج البلاغه ای را داشته باشندخدای ناکرده!!
💯 درحالیکه قرار ما این بود که خودمان هر روز نهج البلاغه بخوانیم.
✅ خدا میداند ، بنده با همه گرفتاری ها و مشغله های زیادی که بخشی اش را شما در جریان هستید ، نه بخاطر اینکه بتوانم در جلسات و منبرها و گفتگو های علمی پاسخگو باشم ، بلکه خودم را محتاج و نیازمند وعاشق این کتاب و معارفش میدانم ، دائما با این کتاب محشورم و می خوانم و هر بار هم استفاده بیشتری میکنم .
⁉️همین #خطبه221 را نگاه میکنم می بینم وقتی به قالب پرسش و پاسخ ، در می آید ، انگار آن عظمت موعظه ای که در آن هست حذف می شود .
✔️دلم می خواست یکبار بنشینیم و با هم این خطبه را بخوانیم فراز به فراز خود را در آن قبرها قرار بدهیم و از موعظه های تکان دهنده ی آن واقعاً عملاً استفاده کنیم .
💯خطبه ای که ابن ابی الحدید معتزلی سنی چنان تعابیر عجیبی در موردش به کار برده ، که قاعدتا انتظار از ما شیعیان و محبان خیلی بیشتر از اوست .
📢 می گوید من بیش از هزار بار این خطبه را خوانده ام و هر بار اندام من به لرزه در آمد ، قلب من شکست و چنان تحت تأثیر موعظه های این خطبه قرار گرفتم ، که هیچ کلامی و هیچ استاد اخلاق دیگری نمی توانست این تأثیرات را در من داشته باشد.
⏪ خلاصه بیایید خودمان جدی تر باشیم و خود را فقیرتر بدانیم نسبت به معارف امیرالمؤمنین و نگذاریم زمانی کار کردن برای دیگران و رساندن نهج البلاغه بدست دیگران خود ما را محروم کند ، که در این صورت به خسران و ضرر مبتلا می شویم .
🔘 خدا ان شاالله به همه ما این توفیق را بدهد و به همه شما هم ان شاالله این سعادت را نصیب کند که هر روز و هر لحظه بیشتر و عمیقتر با این کتاب آشنا بشوید و انس بگیرید .
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
🍀◼️🍀◼️🍀◼️🍀◼️🍀◼️🍀
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣در وصف سالكان
🔹پوينده راه خدا
♦️عقلش را زنده کرد، و نفس خويش را كشت ، تا آنكه جسمش لاغر، و خشونت اخلاقش به نرمی گراييد، برقی پرنور برای او درخشيد، و راه را برای او روشن كرد، و در راه راست او را كشاند، و از دری به در ديگر برد تا به در سلامت، و سرای جاودانه رساند، كه دو پای او در قرارگاه امن با آرامش تن، استوار شد، این پاداش آن بود كه دل را درست بكار گرفت، و پروردگار خويش را راضی كرد.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه220
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇
🕊🌿🌹🌿🌹🌿🌹🌿🕊
#خطبه220
#سؤال : منظور از برق پر نوری که حضرت بیان فرموده اند چیست ؟
#جواب :
✍ منظور از این نور، همان نور معرفت و معنویّت است که در اثر زنده کردن عقل و میراندن شهوت نفس، براى انسان سالک مى درخشد و مسیر را براى او کاملا روشن مى سازد.
📣 همان گونه که قرآن مجید مى گوید: «(یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللهَ وَآمِنُوا بِرَسُولِهِ یُؤْتِکُمْ کِفْلَیْنِ مِنْ رَّحْمَتِهِ وَیَجْعَلْ لَّکُمْ نُوراً تَمْشُونَ بِهِ)؛
🔊 اى کسانى که ایمان آورده اید، تقواى الهى پیشه کنید و به رسولش ایمان بیاورید، تا دو سهم از رحمتش به شما ببخشد و براى شما نورى قرار دهد که با آن راه را بپمایید».
❌مانند کسانى که در یک بیابان ظلمانى به راه افتاده اند؛ ولى عنایات ربّانى شامل حال آنها مى شود، برقى از آسمان جستن مى کند و مسیر را تا اعماق بیابان به آنها نشان مى دهد.
🔆از نظر عرفان اسلامى انوار هدایت الهى که به دنبال ریاضات نفسانى حاصل مى شود سه مرحله دارد:
🛑 مرحله اوّل : «لوائح» نورى در درون جان آنها مى درخشد؛ ولى چندان دوام نمى یابد.
🛑 مرحله دوم :«لوامع» که با آن سرعت زائل نمى شود؛ ولى سرانجام خاموش مى گردد.
🛑 و مرحله سوم:«طوالع» که بقا و دوام قابل ملاحظه اى دارد و پویندگان راه خدا را از هرگونه انحراف حفظ مى کند.
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
🕊🌿🌹🌿🌹🌿🌹🌿🕊
🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇🎇
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣(در ميدان نبرد جمل در سال ۳۶ هجری وقتی به جنازه طلحه و عبد الرحمن بن عتاب رسید،فرمود:)
🔹تاسف بر كشتگان جمل
♦️ابومحمد (طلحه) در اين مكان، غريب مانده است! بخدا سوگند خوش نداشتم قريش را زير تابش ستارگان كشته و افتاده بينم! به خونخواهی، بر فرزندان 《عبدمناف》 دست يافتم، ولی سركردگان 《بنی جمح》 از دستم گريختند، آنان برای كاری كه در شان آنها نبود سر برافراشتند، و پيش از رسيدن به آن سركوب شدند.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه219
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣درباره كسانی که برای جنگ با حضرت به بصره رفتند
🔹افشای خيانت ناكثان
♦️بر كارگزاران و خزانه داران بيت المال مسلمانان كه در فرمان من بودند، و بر مردم شهری كه تمامی آنها بر اطاعت من، و وفاداری در بيعت با من وحدت داشتند، هجوم آوردند، آنان را از هم پراكندند، و به زبان من در ميانشان اختلاف افكندند، و بر شيعيان من تاختند، گروهی را با نيرنگ كشتند، و گروهی دست بر شمشير فشرده با دشمن جنگيدند تا صادقانه خدا را ملاقات كردند.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه218
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣گله از قریش
🔹شكوه از قريش
♦️خدايا من بر ضد قريش، و يارانشان از تو كمك می خواهم، كه پيوند خويشاوندی مرا بريدند، و كار مرا دگرگون كردند، و همگی برای مبارزه با من در حقی كه از همه آنان سزاوارترم، متحد گرديدند. و گفتند: 《حق را اگر توانی بگير، و يا تو را از حق محروم دارند، پس يا با غم و اندوه صبر كن، يا با حسرت بمير.》 به اطرافم نگريستم ديدم كه نه ياوری دارم، و نه كسی از من دفاع و حمايت می كند، جز خانواده ام كه مايل نبودم جانشان به خطر افتد، پس خار در چشم فرو رفته، ديده برهم نهادم، و با گلویی که استخوان در آن گير كرده، جام تلخ را جرعه جرعه نوشيدم، و در فرو خوردن خشم در امری كه تلخ تر از گياه حنظل، و دردناك تر از فرو رفتن تيزی شمشير در دل بود شكيبایی كردم.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه217
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣از سخنرانیهای امام علیه السلام در صحرای صفين
(قسمت_اول)
1⃣حقوق اجتماعی
♦️پس از ستايش پروردگار! خداوند سبحان، برای من، بر شما به جهت سرپرستی حكومت، حقی قرار داده، و برای شما همانند حق من، حقی تعيين فرموده است، پس حق گسترده تر از آن است كه وصفش كنند، ولی به هنگام عمل تنگنایی بی مانند دارد.! حق اگر به سود كسی اجراء شود، ناگزير به زيان او نيز روزی به كار رود، و چون به زيان كسی اجراء شود روزی به سود او جريان خواهد داشت. اگر بنا باشد حق به سود كسی اجراء شود و زيانی نداشته باشد، اين مخصوص خدای سبحان است نه ديگر آفريده ها، به خاطر قدرت الهی بر بندگان، و عدالت او بر تمام موجوداتی كه فرمانش بر آنها جاری است، لكن خداوند حق خود را بر بندگان، اطاعت خويش قرار داده، و پاداش آن را دوچندان كرده است، از روی بخشندگی، و گشايشی كه خواسته به بندگان عطا فرمايد.
2⃣حقوق متقابل رهبری و مردم
♦️پس خدای سبحان! برخی از حقوق خود را برای بعضی از مردم واجب كرد، و آن حقوق را در برابر هم گذاشت، كه برخی از حقوق برخی ديگر را واجب گرداند، و حقی بر كسی واجب نمی شود مگر همانند آن را انجام دهد. و در ميان حقوق الهی بزرگترين حق، حق رهبر بر مردم، و حق مردم بر رهبر است، حق واجبی كه خدای سبحان، بر هر دو گروه لازم شمرد، و آن را عامل پايداری پيوند ملت و رهبر، و عزت دين قرار داد. پس رعيت اصلاح نمی شود جز آنكه زمامداران اصلاح گردند، و زمامداران اصلاح نمی شوند جز با درستكاری رعيت. و آنگاه كه مردم حق رهبری را ادا كنند، و زمامدار حق مردم را بپردازد، حق در آن جامعه عزت يابد، و راههای دين پايدار، و نشانه های عدالت برقرار، و سنت پيامبر (صل الله علیه واله وسلم) پايدار گردد، پس روزگار اصلاح شود، و مردم در تداوم حكومت اميدوار، و دشمن در آرزوهايش مايوس می شود. اما اگر مردم بر حكومت چيره شوند، يا زمامدار بر رعيت ستم كند، وحدت كلمه از بين می رود، نشانه های ستم آشكار، و نيرنگبازی در دين فراوان می گردد. و راه گسترده سنت پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم ) متروك، هواپرستی فراوان، احكام دين تعطيل، و بيماريهای دل فراوان گردد، مردم از اينكه حق بزرگی فراموش می شود، يا باطل خطرناكی در جامعه رواج می يابد، احساس نگرانی نمی كنند، پس در آن زمان نيكان خوار، و بدان قدرتمند می شوند، و كيفر الهی بر بندگان بزرگ و دردناك خواهد بود. پس بر شماست كه يكديگر را نصيحت كنيد، و نيكو همكاری نماييد. درست است كه هيچ كس نمی تواند حق اطاعت خداوندی را چنانكه بايد بگذارد،- هر چند در به دست آوردن رضای خدا حريص باشد، و در كار بندگی تلاش فراوان نمايد- لكن بايد به مقدار توان، حقوق الهی را رعايت كند كه يكی از واجبات الهی، يكديگر را به اندازه توان نصيحت كردن، و برپا داشتن حق، و ياری دادن به يكديگر است. هيچ كس هر چند قدر او در حق بزرگ، و ارزش او در دين بيشتر باشد، بی نياز نيست كه او را در انجام حق ياری رسانند، و هيچ كس گرچه مردم او را خوار شمارند، و در ديده ها بی ارزش باشد، كوچكتر از آن نيست كه كسی را در انجام حق ياری كند يا ديگری به ياری او برخيزد.
(پس يكی از ياران بپا خواست و با سخنی طولانی امام را ستود، حرف شنوایی و اطاعت از امام را اعلام داشت آنگاه امام فرمود:)
كسی كه عظمت خدا در جانش بزرگ، و منزلت او در قلبش والاست، سزاوار است كه هر چه جز خدا را كوچك شمارد، و از او سزاوارتر كسی كه نعمتهای خدا را فراوان در اختيار دارد، و بر خان احسان خدا نشسته است، زيرا نعمت خدا بر كسی بسيار نگردد جز آنكه حقوق الهی بر او فراوان باشد.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه216
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣یکی از سخنرانی های امام در صفین
(قسمت_دوم)
3⃣روابط سالم و متقابل رهبر و مردم!
♦️از پست ترين حالات زمامداران در نزد صالحان اين است كه گمان برند آنها دوستدار ستايش باشند، و كشورداری آنان بر كبر و خودپسندی استوار باشد، و خوش ندارم، در خاطر شما بگذرد كه من ستايش را دوست دارم، و خواهان شنيدن آن می باشم، سپاس خدا را كه چنين نبودم، و اگر ستايش را دوست می داشتم، آن را رها می كردم به خاطر فروتنی در پيشگاه خدای سبحان، و بزرگی و بزرگواری كه تنها خدا سزاوار آن است. گاهی مردم، ستودن افرادی را برای كار و تلاش روا می دانند. اما من از شما می خواهم كه مرا با سخنان زيبای خود مستاييد، تا نفس خود را به وظایفی كه نسبت به خدا و شما دارم خارج سازم، و حقوقی كه مانده است بپردازم، و واجباتی كه بر عهده من است و بايد انجام گيرد اداء كنم، پس با من چنانكه با پادشاهان سركش سخن می گويند، حرف نزنيد، و چنانكه از آدمهای خشمگين كناره می گيرند دوری نجوييد، و با ظاهرسازی با من رفتار نكنيد، و گمان مبريد اگر حقی به من پيشنهاد دهيد بر من گران آيد، يا در پی بزرگ نشان دادن خويشم. زيرا كسی كه شنيدن حق، يا عرضه شدن عدالت بر او مشكل باشد، عمل كردن به آن دشوارتر خواهد بود. پس، از گفتن حق، يا مشورت در عدالت خودداری نكنيد، زيرا خود را برتر از آنكه اشتباه كنم و از آن ايمن باشم نمی دانم، مگر آنكه خداوند مرا حفظ فرمايد، پس همانا من و شما بندگان و مملوك پروردگاريم كه جز او پروردگاری نيست، او مالك ما، و ما را بر نفس خود اختياری نيست، ما را در آنچه بوديم خارج و بدانچه صلاح ما بود درآورد، به جای گمراهی هدايت، و بجای كوری بينایی به ما عطا فرمود.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه216
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣همواره با این کلمات خدا را می خواند
🔹ستايش و نيايش
♦️ستايش خداوندی را سزاست كه شبم را به صبح آورد بی آنكه مرده يا بيمار باشم، نه دردی بر رگهای تنم باقی، و نه به كيفر بدترين كردارم گرفتار كرد، نه بی فرزند و خاندان، و نه از دين رويگردان، و نه منكر پروردگارم، نه ايمانم دگرگون، و نه عقلم آشفته، و نه به عذاب امتهای گذشته گرفتارم. در حالی صبح كردم كه بنده ای بی اختيار و بر نفس خود ستمكارم. خدايا بر تو است كه مرا محكوم فرمايی در حالی كه عذری ندارم، و توان فراهم آوردن چيزی جز آنچه كه تو می بخشایی ندارم، و قدرت حفظ خويش ندارم جز آن كه تو مرا حفظ فرمایی. خدايا به تو پناه می برم از آنكه در سايه بی نيازی تو، تهيدست باشم، يا در پرتو روشنایی هدايت تو گمراه گردم، يا در پناه قدرت تو بر من ستم روا دارند، يا خوار و ذليل باشم در حالی كه كار در دست تو باشد. خدايا ما به تو پناه می بريم از آنكه از فرموده تو بيرون شويم، يا از دين تو خارج گرديم، يا هواهای نفسانی پياپی بر ما فرود آيد، كه از هدايت ارزانی شده از جانب تو سر باز زنيم.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه215
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
•┈┈••••✾•✨🌿🌺🌿✨•✾•••┈┈
#خطبه215
#سؤال: چرا حضرت از میان تمام نعمتها، از خداوند می خواهند جان را بعنوان نخستین نعمت گرانبها از ایشان بستاند ؟
#جواب:
✳️ منظور امیرالمؤمنین علیه السلام این است که :
♣️ خدایا قبل از اینکه جان ما را از ما بگیری نعمت و موهبت شنوایی ، بینایی ، قدرت جسمانی را از ما مگیر .
👈 یعنی اولین نعمتی که از بین بقیه نعمتها از ما میگیری ، جان ما باشد .
❌ و قبل از آن نعمت دیگری مثل شنوایی یا بینایی و قدرت جسمانی را از ما نگیر .
⛔️ چون انسان اگر در دوران پیری این نعمتها از او گرفته شد ، احساس سر بار بودن بر دیگران می کند و این احساس خوبی نیست !
📢 در دعایی از پیامبر اکرم داریم که : «اللهم امتعنا باسماعنا و ابصارنا وقوتنا ما احییتنا وجعله وارث منا»
⏪ یعنی خداوندا نعمت گوش ، چشم و قدرت جسم و جان ما را تا زمانی که زنده ایم بر ما ارزانی بدار و آنها را وارث ما قرار بده یعنی آنها را برای ما حفظ کن تا لحظه ای که جان داریم.
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
•┈┈••••✾•✨🌿🌺🌿✨•✾•••┈┈؛
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣در وصف پیامبر و عالمان
1⃣شناخت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم )
♦️گواهی می دهم كه خدا عدل است و دادگر، و دادرس جداكننده حق و باطل است، و گواهی می دهم كه محمد (صلی الله علیه و آله وسلم) بنده و فرستاده او، سرور مخلوقات است. هرگاه آفريدگان را به دو دسته كرد او را بهترين آنها قرار داد. در خاندان او نه زناكار است و نه مردم بدكار. آگاه باشيد! خداوند برای خوبيها گروهی، و برای حق ستونهای استواری، و برای اطاعت نگهدارنده ای قرار داد، و در هر گامی كه در اطاعت برمی داريد ياوری از طرف خدای سبحان وجود دارد كه زبانها به نيروی آنها سخن می گويند، و دلها با كمك آنها استوارند، برای ياری طلبان ياور، و برای شفاخواهان شفادهنده اند.
2⃣ارزش دانشمندان الهی
♦️ بدانيد! بندگانی كه نگاهدار علم خداوندند، و آن را حفظ می كنند، و چشمه های علم الهی را جوشان می سازند، با دوستی او با يكديگر پيوند دارند، و با دوستی يكديگر را ديدار می كنند، جام محبت او را به همديگر می نوشانند، و از آبشخور علم او سيراب می گردند، شك و ترديد در آنها راه نمی يابد، و از يكديگر بدگویی نمی كنند، سرشت و اخلاقشان با اين ويژگيها شكل گرفته است، و بر اين اساس تمام دوستيها و پيوندهايشان استوار است. آنان، چونان بذرهای پاكيزه ای هستند كه در ميان مردم گزينش شده، آنها را برای كاشتن انتخاب و ديگران را رها می كنند، با ازمايشهای مكرر امتياز يافتند، و با پاك كردنهای پی در پی وارسته شدند.
3⃣ پندهای جاودانه
♦️پس آدمی بايد اندرزها را بپذيرد، و پيش از رسيدن رستاخيز پرهيزكار باشد، و به كوتاهی روزگارش انديشه كند، و به ماندن كوتاه در دنيا نظر دوزد تا آن را به منزلگاهی بهتر مبدل سازد، پس برای جایی كه او را می برند، و برای شناسایی سرای ديگر تلاش كند، خوشا به حال كسی كه قلبی سالم دارد، خدای هدايتگر را اطاعت می كند، از شيطان گمراه كننده دوری می گزيند، با راهنمایی مردان الهی با آگاهی به راه سلامت رسيده، و به اطاعت هدايتگرش بپردازد، و به راه رستگاری پيش از آنكه درها بسته شود، و وسائلش قطع گردد بشتابد، در توبه را بگشايد، و گناهان را از بين ببرد. پس به راه راست ايستاده، و به راه حق هدايت شده است.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه214
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
┄┅═══✼🍃🌼🍃✼═══┅┄
#خطبه214
#سؤال1⃣ : ... هر گامی که در طاعت بر می دارید ، یاوری از طرف خدای سبحان وجود دارد که زبانها به نیروی آنها سخن می گویند و دلها باکمک آنها استوارند . برای یاری طلبان یاور و برای شفا خواهان ، شفا دهنده اند.
لطفاً دربارهٔ این قسمت توضیح مختصری بفرمایید .
#جواب :
✍ حضرت در این خطبه بعد از توصیف عالی از پیامبر اکرم میفرمایند: که در هیچ عصر و دوره ای عالم از رهروان آن پیامبر خالی نمی شود که امدادهای الهی هم زبانشان را گویا می کند و هم دلهایشان را استوار می سازد.
💯 اساساً این سنت و قانون الهی است که "ان تَنصروا الله ینصرکُم و یُثَبِّت اقدامّکم"
💢 همانطور که زبان موسی را شرح دهد و او را با برادرش هارون تقویت فرمود.(رب اشرَح لی صَدری و یَسِّر لی امری و احلُل عُقدهً مِن لِسانی...)
#سؤال2⃣ : در قسمت دوم #خطبه214 منظور از دانشمندان الهی آیا علما هستند یا...
#جواب :
📌منظور در درجه اول خود اهل بیت هستند.
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
┄┅═══✼🍃🌼🍃✼═══┅┄
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣آفريدگار بی همتا
1⃣خداشناسی
♦️سپاس خداوندی را سزاست كه از شباهت داشتن به پديده ها برتر است، و از تعريف وصف كنندگان والاتر، و با تدبير شگفتی آورش بر همه بينندگان آشكار، و با بزرگی عزتش بر همه فكرهای انديشمندان پنهان است. داناست نه آن كه آگاهی او از جایی گرفته شده يا در حال فزونی باشد، و يا از كسی فراگيرد، اداره كننده سراسر نظام آفرينش است بی آنكه نيازی به فكر كردن يا انديشه درونی باشد، خدایی كه تاریكی ها او را پنهان نسازد، و از نورها روشنی نگيرد، شب او را نپوشاند، و روز بر او نمی گذرد؛ نه بينایی او از راه ديدگان است، و نه علم او با اطلاعات و اخبار است.
(قسمتی از اين سخنرانی پيرامون پيامبر صل الله علیه و آله وسلم است)
2⃣ويژگيهای پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم)
♦️خدا پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم ) را با روشنایی اسلام فرستاد، و در گزينش، او را بر همه مقدم داشت، با بعثت او شكافها را پر، و سلطه گران پيروز را درهم شكست، و سختی ها را آسان، و ناهمواريها را هموار تا آنكه گمراهی را از چپ و راست تار و مار كرد.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه213
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣در نكوهش اصحاب
🔹بسيج مردم برای جنگ با شاميان
♦️خدايا! هر كدام از بندگان تو، كه سخن عادلانه دور از ستمكاری، و اصلاح كننده دور از فسادانگيزی ما را نسبت به دين و دنيا شنيد، و پس از شنيدن سر باز زد، و از ياری كردنت باز ايستاد، و در گرامی داشتن دين تو درنگ كرد، ما تو را بر ضد او به گواهی می طلبيم، ای خدایی كه از بزرگ ترين گواهانی و تمام موجوداتی كه در آسمانها و زمين سكونت دادی! همه را بر ضد او به گواهی دعوت می كنيم با اينكه تو از ياری او بی نيازی، و او را به كيفر گناهانش گرفتار خواهی كرد.
📜 #نهج_البلاغه #خطبه212
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈؛
#خطبه212
#سؤال : گواهی گرفتن خداوند توسط امام بر ضد بندگانی که از شنیدن سر باز میزنند ، به چه معنی است ؟
#جواب:
✳️ اولاً: این نوع سخن گفتن که در اثنای صحبت با فرد یا جمعیتی خدا را گواه خواسته و عون و پشتیبان خود بگیری- در همه زبانها معمول است- یکی از وجوه بلاغت است.
🔴 و وقتی بکار می رود که سخنگو بخواهد تأکید شدید بر حرف خود بکند و گویا به مخاطب بفهماند اگر تو حرفم را نمی پذیری خدا با آن قدرت نامتناهی پشتیبان من است و تو تاب مقاومت در مقابل خدا را نداری.
✳️ ثانیاً: امیرالمؤمنین علیه السلام هم در این خطبه درصدد تحریک و تشویق کوفیان برای حرکت به سمت مبارزه با اهل شام و معاویه است .
⁉️و چون از طرفی سستی و نامردی در امت خود می بیند
‼️و از سوی دیگر ریشه کن کردن فتنه معاویه برایش بسیار مهم است
⬅️ لذا از نهایت هنر بلاغت و فصاحت بهره می برد.
🖊حجتالاسلام مهدوی ارفع
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣در قدرت خداوند
🔹شگفتی آفرينش پديده ها
♦️از نشانه های توانایی و عظمت خدا، و شگفتی ظرافتهای صنعت او آن است كه از آب دريای موج زننده، و امواج فراوان شكننده، خشكی آفريد، و به طبقاتی تقسيم كرد، سپس طبقه ها را از هم گشود و هفت آسمان را آفريد، كه به فرمان او برقرار ماندند، و در اندازه های معين استوار شدند. و زمين را آفريد كه دريایی سبز رنگ و روان آن را بر دوش می كشد، زمين در برابر فرمان خدا فروتن، و در برابر شكوه پروردگاری تسليم است، و آب روان از ترس او ايستاد، و سپس صخره ها، تپه ها، و كوههای بزرگ را آفريد، آنها را در جايگاه خود ثابت نگاه داشت، و در قرارگاهشان استقرار بخشيد، پس كوهها در هوا و ريشه های آن در آب رسوخ كرد، كوهها از جاهای پست و هموار سر بيرون كشيده و كم كم ارتفاع يافتند، و ريشه آن در دل زمين ريشه دوانيد، قله ها سر به سوی آسمان
برافراشت، و نوك آنها را طولانی ساخت، تا تكيه گاه زمين، و ميخهای نگهدارنده آن باشد، سپس زمين با حركات شديدی كه داشت آرام گرفت، تا ساكنان خود را نلرزاند، و آنچه بر پشت زمين است سقوط نكند، يا از جای خويش منتقل نگردد. پس پاك و منزه است خدایی كه زمين را در ميان آنهمه از امواج ناآرام، نگهداشت، و پس از رطوبت آن را خشك ساخت، و آن را جايگاه زندگی مخلوقات خود گردانيد، و چون بستری برايشان بگستراند، بر روی دريایی عظيم و ايستاده ای كه روان نيست و تنها بادهای تند آن را بر هم می زند، و ابرهای پرباران آن را می جنباند. (و توجه به اين شگفتی ها درس عبرتی است برای كسی كه بترسد.)
📜 #نهج_البلاغه #خطبه211
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣