مجید دهقان
📣 انجمن علمی مطالعات زوجیت و فرهنگ دانشگاه باقرالعلوم (ع) با همکاری اداره پژوهش برگزار می کند: ماد
🌀 امروز در این نشست درباره کتاب بازتولید مادری چودورو صحبت می کنم. کتاب ممتازی در این حوزه است که سزاوار نیست تامل درباره مادری بدون خواندن این کتاب باشد. نویسنده مواجهه تک رشته ای با مادری را نقد می کند، چه مواجهه روانکاوان و چه جامعه شناسان و معتقد است تنها با رویکرد بینارشتهای می توان مادری و بازتولید آن را فهم کرد.
✔️روانکاوی مشکل تعمیمپذیری، سوگیری محقق در تفسیر دادههای بالینی و نادیده گرفتن عوامل اجتماعی را دارد و جامعه شناسی سطحی نگر، جبرگرا و انتزاعی است.
در مقابل فروید که هویت جنسیتی فرزندان را در نسبت با پدر و عقده ادیپ تبیین میکند، چودورو آن را در نسبت با مادر و همدلی یا جدایی از او توضیح میدهد.
کتاب به زبان فارسی ترجمه نشده است. فایل انگلیسی آن را تقدیم میکنم.
@majiddehghan
Nancy J. Chodorow - The Reproduction of Mothering_ Psychoanalysis and the Sociology of Gender-University of California Press (1978).pdf
6.34M
The Reproduction of Mothering
Nancy J. Chodorow
@majiddehghan
💠 طرح درس یکی از اساتید دینپژوهشی دانشگاه بوستون را می خواندم که شیوه امتیازدهی متمایزی داشت:
"این دوره شامل شش مؤلفه برای تکالیف و امتیازدهی است: مشارکت در کلاس (۲۰٪)، مقالات پاسخ هفتگی (۲۰٪)، مقاله نقد کتاب (۱۵٪)، ویرایش صفحه ویکیپدیا (۱۰٪)، و مقاله پژوهشی (۳۰٪) و ارائه (۵٪)."
غیر از مشارکت در کلاس که یک پنجم امتیاز را دارد، 65% امتیاز برای نگارش سه نوع مقاله است: مقاله پاسخ به سوالات استاد، مقاله نقد کتاب و مقاله پژوهشی و 5% هم ارائه.
ویرایش صفحه ویکیپدیا هم تکلیف خلاقانهای برای امیتازدهی است که نوعی مشارکت در ترویج دانش نیز تلقی می شود.
روشن است که این سطح از تکلیف در طرح درس تناسبی با میزان مطالعه خارج از کلاس و حجم و کیفیت آموزش در کلاس باید داشته باشد.
@majiddehghan
💠 محبت
اهل دلی گوید: «المحبَّةُ اسْتقلالُ الکثیرِ مِنْ نَفْسِکَ و استکثارُ القلیلِ مِنْ حَبیبِکَ.»
محبت آن بود که بسیار خود اندک دانی و اندک دوست بسیار دانی و این معاملت حق است بر بنده؛ که نعمت دنیا و آنچه در دنیا داده است به بنده، اندک خواند و گفت: «قُلْ مَتاعُ الدّنیا قلیلٌ (۷۷/النّساء). بگوی یامحمد که: متاع دنیا اندک است آنچه به شما دادهام.»
آنگاه اندر این عمر اندک و متاع اندک و جای اندک مر ذکر اندک ایشان را بسیار خواند؛ قوله تعالی: «والذّاکرینَ اللّهَ کثیراً و الذّاکِراتِ (۳۵/الأحزاب)»؛
تا خلق عالم بدانند که دوستِ بر حقیقت خدای است جل جلاله و این صفت مر خلق را درست نیاید و آنچه از حق است به بنده هیچ اندک نیست.
(هجویری، کشف المحجوب، باب المحبه، بخش ۶، بند ۶ و ۷)
@majiddehghan
7.35M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌گرگیعان؛ جشن کودکانه رمضانی
این جشن در شب پانزدهم ماه رمضان و به روایتی به مناسبت ولادت امام حسن مجتبی علیه السلام، نخستین نوه پیامبر اکرم(ص) در مناطق جنوبی ایران و همچنین در برخی کشورهای عربی برگزار میشود. این جشن، یک رویداد کودکانه و خاطرهانگیز است که به شادی و نشاط کودکان اختصاص دارد.
کودکان عرب خوزستانی پشت در خانهها شعر میخوانند:
«ماجینه یا ما جینه حل الکیس و انطینا» (آمدیم و آمدیم – در کیسه را باز کن و به ما عیدی و شیرینی بده)
و اگر اهالی خانه در پشتبام باشند کودکان خطاب به آنها میگویند:
«یا اهل سطوح تنطونه لو نروح» (ای افرادی که بالای پشتبام ایستادهاید، به ما عیدی میدهید یا برویم؟)
اطلاعات بیشتر
#ظرفیتهایرمضان
@majiddehghan
📚 راههایی از جنس گامها: زنان حوزوی ایران و نقش آفرینیشان
🔺 Paths Made by Walking: The Work of Howzevi Women in Iran
👈🏻 نویسنده: Amina Tawasil
👈🏻 ناشر: Indiana University Press
👈🏻 سال انتشار : (2024)
تکاپوهای علمی زنان چه دورنمایی از ساخت حکومت اسلامی پیش چشم ما میگذارد، آن هم از منظر بانوانی که دل در گرو این آرمان دارند؟ و مطالعه مردمشناختی زنانی که با بهرهگیری از تعلیمات حوزوی در پی دگرگونی شرایط خویش در ایراناند، چه بینشی از انسانیت خودمان به ما میآموزد؟
کتاب حاضر با واکاوی مشارکت زنان ایرانی در تعلیمات اسلامی پس از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷، دریچهای به این پرسشها میگشاید. این پژوهش مردمنگارانه و بدیع، با نگاهی به زنان طلبه ایرانی، نقش محوری ایدئولوژیهای زنانگی، نهادها، و آداب اسلامی را در پویایی زنان متدین و سنتگرا در خاورمیانه آشکار میکند. نویسنده کتاب با تکیه بر یک سال کار میدانی مردمنگارانه، تحلیل میکند که چگونه تحصیلات در حوزههای علمیه، راه را برای دستیابی برخی از این زنان به جایگاههای پرنفوذ هموار کرده است. با این همه، این زنان غالبا ترجیح میدهند در گمنامی بمانند یا شیوههایی در پیش گیرند که از منظر مقاومت سیاسی، فهمناپذیر یا نامعقول مینماید. نویسنده با تمرکز بر خودآگاهی زنان طلبه و آشکار ساختن برداشتهای چندلایهای که از باورهایشان دارند، چشماندازی نو از هویت زنانه به دست میدهد، هویتی که لزوماً بازتاب تمام و کمال ارزشهای جهانشمول همچون کسب جایگاه، استقلال، رهبری، یا اقتدار نیست.
اثر حاضر مخاطبان را به کلاسهای درس، اتاقهای نشیمن، و محافل همفکری زنان طلبه میبرد و آنان را به بازاندیشی در برداشتهایشان از زنان حامی جمهوری اسلامی ایران فرا میخواند.
فهرست مطالب
مقدمه
بخش نخست: نظام
۱. انقلاب و حوزه علمیه خواهران
۲. اندیشه امامخمینی، مجالی برای بحث
۳. بانوی حوزوی و اجتهاد
بخش دوم: کنشهای بنیادین
۴. چادر سیاه
۵. مباحثه و بازی
بخش سوم: بانوان حوزوی و بازآفرینی کنشها
۶. گذر از محدودیتها
۷. یک ازدواج حوزوی
۸. جنگ نرم و خودشناسی
📖 مطالعه کتاب
📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبانهای اروپایی
@majiddehghan
▪️گواهان و ستمکاران▪️
▪️اگر به شما آسیبی رسید، بدانید که آن گروه نیز آسیبی مشابه دیدند. ما این روزهای پیروزی و شکست را میان مردم میگردانیم تا خداوند مؤمنان حقیقی را آشکار کند و از میان شما گواهانی بگیرد و خداوند ستمکاران را دوست ندارد.
این آزمونها برای آن است که مؤمنان را خالص کند و کافران را نابود سازد.
آیا گمان کردهاید که وارد بهشت خواهید شد، در حالی که هنوز خداوند اهل جهاد و صبر را از دیگران جدا نکرده است؟
شما پیش از رویارویی با مرگ، مشتاقانه آرزوی آن را داشتید، اما حالا که با آن روبرو شدید، چرا تنها نظارهگر شدید؟!▪️
(141- 144) آلعمران
@majiddehghan
هدایت شده از موسسه عالی فقه و علوم اسلامی
🔰پذیرش مؤسسه عالی فقه و علوم اسلامی؛ تحت اشراف مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی)
⬅️ سال تحصیلی ۱۴۰۵- ۱۴۰۴
💠 مدرسه مقدمات(برای اولین بار)
🔹پایه اول
💠 مدرسه سطح عالی
🔹پایه ۷ تا ۱۰
💠 مدرسه خارج عمومی
🔹 سالهای اول و دوم خارج
🔻 مدرسه خارج تخصصی در پنج رشته:
🔹 فقه اقتصاد
🔹 فقه تربیت
🔹 فقه جزا
🔹 فقه زن و خانواده
🔹فقه سیاست
🔴 اطلاعات بیشتر و ثبت نام در سایت
🌐http://www.mfos.ir
◀️ ایتای موسسه:
🆔 @mfos_ir
☎️ ارتباط تلفنی:
۰۲۵-۳۷۱۷۰۰۰۰
💠 زنان ترنس زن نیستند
در تاریخ ۱۷ آوریل ۲۰۲۵، تیتر صفحه اول روزنامه دیلی تلگراف عبارت «Trans women are not women» (زنان ترنس، زن نیستند) بود. بر اساس رای دیوان عالی بریتانیا، تعریف «زن» و «جنس» در قانون برابری (Equality Act) صرفاً به زن زیستی (بیولوژیک) محدود میشود و نه به هویت جنسیتی فرد.
این حکم پس از یک سلسله چالشهای حقوقی توسط کمپین «برای زنان اسکاتلند» (For Women Scotland) و با حمایت نویسنده مشهور جی.کی. رولینگ صادر شد. موضوع دعوا این بود که آیا افرادی که گواهی شناسایی جنسیت (GRC) دارند و به صورت قانونی زن شناخته میشوند، باید در قوانین مرتبط با زنان (مانند عضویت در هیئتهای عمومی، دسترسی به فضاهای تکجنسیتی و ...) به عنوان زن پذیرفته شوند یا خیر. دیوان عالی به اتفاق آرا رأی داد که منظور از «زن» در قانون، زن بیولوژیک است و نه هر فردی که خود را زن معرفی میکند یا گواهی تغییر جنسیت دارد.
این حکم پیامدهایی دارد مانند:
1. محدود شدن دسترسی زنان ترنس به فضاهای تکجنسیتی مانند بخشهای بیمارستانی و سرویسهای بهداشتی زنان.
2. عدم امکان عضویت زنان ترنس در هیئتهای عمومی زنانه.
3.لزوم بازنگری سیاستها و آییننامهها در تمامی نهادها و سازمانها.
4.این حکم همچنین میتواند بر سیاستهای ورزشی، نیروهای مسلح و سایر حوزههایی که فضاهای تکجنسیتی دارند، تأثیرگذار باشد.
با وجود این رأی، دیوان عالی تأکید کرد که افراد ترنس همچنان تحت قانون برابری از حمایت در برابر تبعیض و آزار برخوردارند. اما دسترسی آنها به فضاهای تکجنسیتی و برخی مناصب عمومی به شدت محدود خواهد شد.
@majiddehghan
🌐 در کنار سایر کتابخانههای علوم اسلامی آنلاین، کتابخانه اهل بیت نیز قابل توجه است. کاربری آسان، تنوع حوزه های علمی، تعداد بالای کتابها، دو قالب نرم افزاری و مبتنی بر وب و رایگان بودن آن از مزیتهای این کتابخانه است. پیش از این نرم افزار مکتبه اهل بیت نیز جایگاه ویژهای در بین پژوهشگران داشت:
https://www.ablibrary.net/#/
@majiddehghan