🔸گفتارهایی در اسلام رحمانی _ عقلانی
بسمه تعالی
به اطلاع علاقمندان به مباحث اندیشهای میرساند، یک دوره کلاس گفتگومحور درباره شناخت اسلام با حضور استاد ارجمند جناب آقای دکتر عبدالرحیم سلیمانی در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم برگزار میگردد.
📍جلسه چهلم و دوم: انتظار امام هدایتگر یا حاکم مقتدر
⏰ زمان: شنبه ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۶/۳۰
🏛مکان: خیابان صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹.
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
اطلاعیه سلسله جلسات علمی شبهای ماه رمضان در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🔸️اصول سی و دو گانه قرآنی – برهانی
بهرهای از بحر معنای کتاب خدا در ماه بهار قرآن (از سلسله جلسات شبهای ماه رمضان)
با حضور استاد گرامی: حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر عبدالرحیم سلیمانی
جلسه اول: حجیت قرآن و اعجاز محتوائی آن
زمان: سهشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۲۰
مکان: قم، خیابان صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه بهمناسبت درگذشت خواهر گرامی حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای کمری
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله وانا الیه راجعون
حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای ربیعالله کمری
درگذشت خواهر گرامیتان را خدمت حضرتعالی و دیگر بستگان تسلیت میگوئیم. از خداوند متعال برای آن مرحوم حشر با فاطمه زهرا سلام الله علیها و برای بازماندگان صبر و اجر مسالت داریم. عزت و سربلندی شما را آرزومندیم.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۲/۱۲/۲۱
🆔@majmaqomh
♦️هیچ عالمی تایید نمیکند که ما برای مقابله با بیحجابی، از حوزه خصوصی افراد عکس بگیریم
آیتالله ایازی: عکس، حریم شخصی افراد است. چرا به معضلات اقتصاد، رانتخواری، فقر، بدبختی و ناکارآمدی اعتراض نمیکنید؟عالمان زیادی، این برخوردها به نام دین را محکوم میکنند. یک خوانندهای محکوم میشود و جریمه او را خواندن کتاب بسیار خوب و عالمانه استدلالی از استاد مطهری را قرار میدهند! این کار غلطی است. کتاب برای خواندن است و باید دو عنصر خواستن و انتخاب کردن در میان باشد نه اجبار و مجبور کردنِ شخصِ احیاناً مجرم تا چنین کاری انجام دهد.
پایگاه خبری جماران: عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به حادثه در یکی از درمانگاههای قم گفت: نکته اساسی برای کسانی که دغدغه مسأله حجاب دارند این است که شیوههایی که اینها انجام دادهاند، نتیجه معکوس دارد و حتی برای کسانی که به حجاب رغبت داشته باشند این کارها ایجاد تنفر میکند؛ چه برسد به کسانی که اساساً با فلسفه حجاب آشنایی ندارند. لذا این روشها منجر به حجاب نمیشود مگر اینکه بنای کسانی که داعیه حجاب را دارند، خراب کردن دین باشد و میخواهند حجاب، موجب تنفر مردم در جامعه از اسلام باشد. من خبر ندارم که آنها چنین انگیزهای در پشت پرده کارشان دارند ولی بدون شک این روشها و کارها باعث علاقهمندی زنان به حجاب نمیشود.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔴🔵گام دوّم: تقرّب (خداجویی)
«وقَرّبنی الی مرضاتک»، «بار خدایا مرا به آنچه مورد خشنودی توست نزدیک گردان».
پس از بیداری از خواب غفلت، ضروریترین کار مشخص کردن هدف است؛ تا انسان بداند به کدامین سو میخواهد حرکت کند و به دنبال چه میگردد.
باید ابتدا نیت کرد و برای تحوّل و خودسازی تصمیم گرفت؛ باید جایگاه را مشخص و زوایهی دید را روشن کرد که هدف رسیدن به دنیاست یا آخرت؟ چرا که تعیین هدف در جهتگیری انسان و در نهایت در تکتک اعمال و رفتار وی مؤثر است. شمسالدین محمد لاهیجی گوید:
نیت دارای سه درجه است:
درجهی نخست، نیّتی است که انسان را به سوی اطاعت خدا برانگیزد، از تردید خلاصی بخشد و به کنار گذاشتن موانع دعوت کند.
درجهی دوم نیّتی است که با موانع مبارزه کند، ریشههای مشکلات را بخشکاند و تحمل دشواریها را در راه هدف ممکن کند.
اما درجهی عالی نیت، درجهی تسلیم است که بنده خود را تسلیم حق کند، بر خاک افتد تا امر حق بر گردهاش فرود آید و خویش را در دریای فنا غوطهور سازد.
در معنای قُرب گفتهاند: قُرب عبارتست از سِیر قطره به جانب دریا و وصول به مقصد حقیقی و اتصاف به صفات الهی.
برخی نیز گفتهاند: قُرب عبارتست از انقطاع از ماسوی الله (بریدن از آنچه غیر از خداست). قُرب بر دو قسم است: یکی قُرب نوافل، که زوال صفت بشریت است و ظهور صفات الوهیت بر بشر و دیگر قرب فرایض که فنای عبد است از تعلق به همهی موجودات حتی نفس خود و نماند او را مگر وجود حق.
در قرآن کریم درباره حضرت موسی(ع) آمده است: «وَ نادَیْناهُ مِنْ جانِبِ الطُّورِ الْأَیْمَنِ وَقَرَّبْناهُ نَجِیًّا» «ما او را از وادی طور فراخواندیم و به مقام قرب خود برای شنیدن کلام خویش برگزیدیم.» (مریم:۵۲) و در اینجا بود که مقام ربوبی به حضرت موسی فرمود: «فَاخْلَعْ نَعْلَیْکَ إِنَّکَ بِالْوادِ الْمُقَدَّسِ طُویً»، «کفشهایت را، که رمز وابستگی به دنیاست بکن که تو به جایگاهی مقدس درآمدهای» (طه: ۱۲).
قرب به خدا دارای مراتبی است همانگونه که مولانا میگوید:
قرب نه بالا و پستی جستن است
قرب حق از حبس هستی رستن است
کارگاه قرب حق در نیستی است
غرّة هستی، چه دانی نیست چیست؟
جان به تو نزدیک و تو دوری از او
قرب حق را چون بدانی ای عمو
دان که حق است اقرب از حبلالورید
تو فکندی تیر فکرت را بعید
[ذکر این روز «اللَّهُمَّ قَرّبنی فيه الی مرضاتک» است.]
دعای روز دوم
🔵اللهُمَّ قَرّبْنیِِ فِیهِ اِلی مَرْضاتِکَ، وَ جَنِّبْنِی فِیهِ مِنْ سَخَطِکَ وَ نَقِماتِکَ، وَ وَفِّقْنِی فِیهِ لِقَرائَةِ آیاتِکَ، بِِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ.
🔮بارخدایا! در این ماه به خشنودیت نزدیکم کن، و مرا از خشم و انتقامت وارهان، و بر تلاوت آیاتت موفقم گردان، به رحمتت ای مهربانترین مهربانان.
🆔@majmaqomh
هدایت شده از نسیم تاریخ
☘️ مار کو پولوی ایرانی(قسمت سوم)
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
✍️رضا احمدی
🔵 سیاحت در غرب
در این قسمت به موضوعاتی که حاج سیاح در ده ها کشور و صدها شهر دیده بود و در نوشته هایش به آن اشازه دارد، می توان بدین گونه دسته بندی کرد. ایرانیان در مواجهه با این وضع جدید در حیرت، حسرت و شرمندانه، کنجکاوانه می نگریستند.
🟢 نظم و آبادی
سیاح از نظم حاکم بر نظام شهری و حکومتی در تعجب است . به رفیق خود گفتم برادر فایده نظم که ملک بدین درجه ترقی و آبادی حاصل می کند. گفت: فی الحقیقت در کتاب های ما که وصف بهشت را نوشته اند از این بهتر نخواهد بود.
(سفرنامه حاج سیاح، همان، ص 158)
🟣 فاید نظم
از بلوار استراگ و ایتالیا ( شهر پاریس) گذشته آن شب به هرکجا که رفتم جز نور چراغ به خط مستقیم ندیدم. خانه ها جمیع منور به چراغ گاز تا طبقه هفتم. ...الحق گویا یک پارچه جواهر بود. به رفیق خود گفتم برادر فایده نظم این است که ملک بدین درجه ترقی و آبادی حاصل می کند.( هما، ص 159)
🟢شهرسازی
سیاح از تمیزی و نظم کوچه های شهر که براساس مهندسی است می آورد.
در تمام شهر آنچه از تماشای خانه ها و غیره سیاحت نمودم، جمیع از سنگ فرش کرده اند و دیوار آن از آجرها، تراشیده کمتر ناتراشیده دیدم. خانه ها اغلب چهار طبقه کمتر و بیشتر کم دیده شد. کوچه ها، جمله به یک نسق برای عبور انسان، هر دو طرف سنگ تخته فرش شده که پیاده بر آن برود.
🟡 شهرداری
آشنایی با مدیریت شهری و شهرداری که امور آن را به عهد دارد. هر شب شهر را جاروب نموده، صبح آب می پاشند که روز غبار نشود و شب تاصبح چراغ ها روشن است که هر کس هر جا می خواهد برود، روز و شب تفاوتی نیست.
چراغ ها به چراغ پایه چدن نصب و روشنی آنها از چراغ گاز و بدان خیابان و دیوار، کرسی ها نهاده جهت عموم مردم، که چون شخصی بخواهد شهر ئ دشت را سیاحت کند ممکن باشد و مردمان بیکار، روزنامه ها به دست گرفته ، فراز کرسی ها، در سایه درختان نشسته روزنامه می خوانند. و آب جاری به تدبیر بالای دیوار آورده اند. ( تاریخ اندیشه، ص 521-519 )
🟢 لوله کشی
آب به تمام شهر به قدر لوله سماور بزرگ از چدن برده اند و به پیچ باز می شده آب می آید و برای فواره به هر اندازه که بخواهد می جهد و نیز لوله پیچ دیگری را بدان وصل می کنند. (سفرنامه، ص 149)
🔵مریضخانه
حاج سیاح در اثر پیاده روی زیادی پاهایش زخمی شده بود در شهر لایباخ در بیمارستانی بستری شد تا هم استراحت کند و هم مداوا. از پلیس نوشته گرفتم دو روزی به مریضخانه بروم.چون وارد مریخانه شدم پاهایم را شستند. راهبه آمد گفت شستن پا کافی نیست باید حمام برود. مرا به حمام بردند، حمام بسیار خوبی بسیار بود. در آنجا دوشیر داشت و یک حوض کوچک حلبی که هر طور خواست آب سرد و گرم کند. صابون به من دانند. دیدم چند تخت در آنجا نهاده اند و بر بالای آن اسم صاحبش را نوشته اند. یه مرتبه طعام می دهند و هر که فقیر باشد خرجش از شهر داده می شود و چون می خواهد بیرون برود بر حسب تصدیق طبیب است. روز دوبار طبیب به بالین هر مریض می آید. (همان، ص100.)
کشتی
در پاریس شرکت های بسیار است که تذکره راه آهن و کشتی آتشی می فروشند به هر جای معروف دنیا که کشتی فرنگیان یا اهل ن نی روند. تجارت بسیار معتبر معرف که اکثر از شهرهای مشهور دنیا مراسلات و معاملات دارند. ( تاریخ اندیشه، ص547.)
🟡 راه آهن
اکثر شهرها اروپا و حتی روسیه و آمریکای شمالی در راه آهن مجهز است و مهمترین وسیله حمل و نقل بار و مسافر است در بین راه یکی از حاج سیاح می پرسد وضع راه آهن شما چطور است با شرمندگی پاسخ می دهد، در ایران راه آهن نیست. اولین بار در عصر امیر کبیر در پی آن بود تا از تبریز تا بندر گواتر در دریای عمان قطار بکشد. پس از میرزا حسین سپهسالار بدنبال آن بود. در ایران هنوز بحث در جوازو عدم جواز آن مانده بودند.
در مرکز پاریس پیاده شدیم. مرکز بی مانندی در نهایت خوبی، پوشیده از شیشه، گردشگاه بسیار نیکو حجرات مختلفه برای نشستن و انتظار وقت، قهوه خانه خیلی خوب. دفتر راه آهن و تلگرافخانه و پولیس هریک جداگانه مکانی دارند و منور است آنجا چراغ گاز و کالسکه ها بر در منتظر از هر هتل به کرایه اختیاری که هر جا بخواهند بروند. (همان، ص 156.)
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام سوم: تدبّر (هوشیاری و اندیشه ورزی)
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِّهْنَ وَالتَّنْبِیهَ وَأَبْعِدْنِی فِیهِ عَنِ السَّفَاهَةِ وَالتَّمْوِیهِ» «بار خدایا در این روز هوشیاری و بیداری را بهرهام فرما و از سفاهت و نادانی دورم گردان».
سومین گام در راه خودسازی، هوشیاری و اندیشه ورزی است. پس از بیدار شدن از خواب غفلت و تصمیم گرفتن برای اصلاح خویشتن، باید اندیشیدن و رهایی از جهالت و نادانی را از خدا طلب کرد. خداوند متعال میفرماید: «وَأَنْزَلْنا إِلَیْکَ الذِّکْرَ لِتُبَیِّنَ لِلنَّاسِ ما نُزِّلَ إِلَیْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ یَتَفَکَّرُونَ»، «ما این قرآن را بر تو فرود آوردیم تا برای مردم آنچه را برایشان فرود آمده آشکار سازی؛ شاید بیندیشند».
از پیامبر اکرم(ص) نیز روایت است که فرمود: «ألا أنبّئکم بأکیس الکیّسین و احمق الحمقاء؟ قالوا: بلی یا رسول اللَّه! قال: أکیس الکیّسین من حاسب نفسه، و عمل لما بعد الموت، وأحمق الحمقاء من أتبع نفسه هواه، و تمنی علی اللَّه»، «آیا شما را آگاه نسازم از زیرکترینِ زیرکها و کودنترینِ کودنها؟ گفتند: آری، ای فرستادهی خدا. فرمود: زیرکترینِ زیرکها کسی است که نفس خود را حسابرسی کند و برای پس از مرگش کارهای نیک انجام دهد و کودنترینِ کودنها کسی است که از هوای نفسش پیروی کرده و برای انجام نافرمانی خدا آرزوی امنیت کند».
در نزد عارفان کمال هوشیاری، هوشیاری دل است و ندیدن چیزی جز محبوب، خواجه عبدالله در تفسیر آیه شریفه «وابیضّت عیناه» گوید:
خداوند فرمود: چشمان یعقوب در فراق یوسف، سفید شد و نفرمود: کور شد؛ زیرا کوری در حقیقت نابینایی است که دلها را کور میکند نه دیدهها را، که در عالم عشق، چشم عاشق از دیدن جز معشوق در حجاب باید، که در مذهب دوستی دیگری را دیدن عین شرک است و نفاق. که گفتهاند: «رسم عاشق نیست با یک دل دو دل برداشتن»
خدایا در سر گریستنی دارم دراز،
ندانم از حسرت گریم یا از ناز،
گریستن از حسرت نصیب یتیم است
و گریستن شمع بهر ناز!
از ناز گزیستن چون بود؟
این قصهای است دراز!
[ذکر این روز «ربّ زدنی علما» است.]
دعای روز سوم
🔵اللهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِهْنَ وَ التَنْبِیهَ، وَ باعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفاهَةِ وَ التَمْویهِ، وَاجْعَلْ لِی نَصِیباً مِنْ کُلِّ خَیْرٍ تُنْزِلُ فِیهِ، بِجُودِکَ یا اَجْوَدَ الْاَجْوَدِینَ.
🔮بار خدایا! در این ماه تیزهوشی و بیداری بهرهام ساز.
و از نادانی و گمراهی بدارم باز.
و از هر نیکی که در آن میفرستی بهرهمندم ساز،
به بخششت ای بخشندهترین بخشندگان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔴🔵🔴گام چهارم: استمداد (یاریخواهی)
«اللَّهُمَّ قَوِّنِی فِیهِ عَلَی إِقَامَةِ أَمْرِک»، «بار خدایا در این روز مرا بر انجام فرمانت یاری بخش».
سالک الی الله بدون یاری خدا و استمداد از او راه به جایی نمیبرد:
راه سخت است مگر یار شود لطف اله
ورنه آدم نبرد صرفه ز شیطان رجیم
در دعای کمیل میخوانیم: «قوّ علی خدمتک جوارحی واشدد علی العزیمة جوانحی»، «بار خدایا اعضایم را برای خدمتت نیرو بخش و بالهای تصمیمم را برای پرواز به کویت استواری ده».
هر کار باید به نام خدا و با استعانت از خدا آغاز شود (بسم الله الرحمن الرحیم) و برای خدا و به سوی خدا ادامه یابد (انّا الیه راجعون)؛ و این غرور و خودبزرگبینی است که کسی فکر کند خودش کسی است و به یاری خود میتواند کاری انجام دهد.
«لا حول ولا قوة الّا بالله»،هیچ نیرو و قوتی نیست مگر با قوت و نیروی الهی. صفات خدا محکمات وجودند و قدرت خدا منشاء همه قدرتهاست. هیچ سنگی از جای خود حرکت نمیکند مگر به اراده و خواست او. این چنین نیست که انسان فکر کند بدون استمداد از او میتواند کاری انجام دهد و بدون یاری او میتواند در جهت خودسازی و برطرف کردن خصلتهای ناپسند و آراسته شدن به اخلاق پسندیده حرکت کند. بنابراین باید توفیق خوب شدن را نیز از خدا خواست و توفیق استمرار خوبیها را نیز از او انتظار داشت. همواره باید این دعا را زیر لب زمزمه کرد که: خدایا هیچگاه ما را به خودمان وامگذار و نظر لطف و رحمتت را از ما بر مگیر.
برای استمداد از خدا باید به ریسمان محکم الهی چنگ زد که فرمود: «وَاعْتَصِمُوا بحبلِ اللَّهِ جَمِیعاً» (آلعمران: ۱۰۳)، «به ریسمان محکم الهی چنگ زنید» و نیز فرمود: «وَاعْتَصِمُوا بِاللَّهِ هُوَ مَوْلاکُمْ» (حج: ۷۸)، «به خدا متوسل شوید که او سرور شماست».
پیر هرات گوید:
پناه جستن، چنگ زدن به ریسمان خدا و پایداری در فرمانبرداری است.
پناه جستن بر سه وجه است: پناه جستن عوام، پناه جستن خواص و پناه جستن خواصِ خواص.
پناه جستن عوام؛ تصدیق وعده و وعید، تعظیم امر و نهی و معامله کردن با دیگران بر اساس یقین و انصاف است.
پناه جستن خواص؛ اراده را در اختیار گرفتن، کار خلق به خلق واگذاشتن و تعلقات را فروگذاردن است
و پناه جستن خواصِ خواص؛ تنها خدا را دیدن، به خاطر بزرگی خدا به امر او گردن نهادن و برای نزدیک شدن به او با وی دمساز شدن است.
[ذکر این روز «اللهمَّ قوّ علی خدمتک جوارحی» است.]
دعای روز چهارم
🔵اللَّهُمَّ قَوِّنِي فِيهِ عَلَى إِقَامَةِ أَمْرِكَ، وَارْزُقْنِي فِيهِ حَلَاوَةَ ذِكْرِكَ، وَأَوْزِعْنِي فِيهِ أَدَاءَ شُكْرِكَ بكرمك، واحفظني فیه بحفظك و سترك يا أبصر الناظرين.
🔮بار خدایا! در این ماه برای برپا داشتن فرمانت یاریم رسان،
و شیرینی یادت را به من چشان، بر به جای آوردن سپاست به کرمت آمادهام فرما،
و به نگهداری و پردهپوشیت نگهداریم نما،
ای بیناترین بینایان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام پنجم: استغفار(آمرزش خواهی)
«اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِينَ»، «بار خدایا در این روز مرا از آمرزش خواهان قرار ده».
گام دیگر در جهت اصلاح نفس و جبران خطاهای گذشته، استغفار است؛
استغفار انتقاد از خود وپوزش خواهی از اشتباهات و خطا های گذشته است
آنگاه که انسان به عواقب و پیامد گناهش پی میبرد و درصدد اصلاح و علاج برمیآید، به درگاه الهی رو میکند و آمرزش گناهاش را از او میخواهد.
«اللهم لا أجد لذنوبی غافرا ولا لقبائحی ساترا ولا لشیء من عملی القبیح بالحسن مبّدلا غیرک»، «بار خدایا، برای گناهانم آمرزندهای جز تو نمییابم، برای زشتیهایم پوشانندهای جز تو نمیشناسم و برای کردار زشتم دگرگونکنندهای جز تو نمیدانم».
پیامبر خدا(ص) فرمود: «برای هر دردی درمانی است و درمان گناهان، آمرزشخواهی است».
استفغار امری درونی و قلبی است و استغفارکننده باید با تمام وجود از گناهان خود پشیمان باشد و از خداوند طلب آمرزش و غفران کند. اما علاوه بر آن باید آنرا به زیان نیز بیاورد. از امام صادق(ع) روایت است که فرمود: «هر کس کار ناشایستی انجام دهد، خدای متعال تا هفت ساعت به وی مهلت میدهد. پس اگر سه مرتبه گفت: «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَیُّ الْقَیُّومُ و اتوبُ اِلَیه»، بر وی چیزی نوشته نمیشود».
غزالی در کیمیای سعادت ذکر استغفار را برای مبتدیان و ذکر سبحان الله را برای منتهیان مناسب دانسته است.
خواجه عبدالله در صد میدان نخستین میدان را توبه و استغفار و آخرین آن را میدان بقاء دانسته است و این همه را جز به عنایت و یاری خدا میسر نمیداند، او در تفسیر سورهی قیامت گوید:
دانی که من نه به خود بدین روزم،
و نه به هدایت خود شمع هدایت میافروزم.
از من چه آید؟
و کردار من چه گشاید؟
طاعت من، به توفیق تو!
خدمت من، به هدایت تو!
توبهی من، به رعایت تو!
شکر من، به انعام تو!
ذکر من، به الهام تو!
همه تویی!
من کیم؟!
اگر فضل تو نباشد، من بر چهام؟!
[ذکر این روز «استغفرالله ربّی و اتوب اليه» است.]
دعای روز پنجم
🔵اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِينَ، وَاجْعَلْنِي فِيهِ مِنْ عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ الْقَانِتِينَ، وَاجْعَلْنِي فِيهِ مِنْ أَوْلِيَائِكَ الْمُتَّقِينَ، بِرَأْفَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ.
🔮بارخدایا! در این ماه از آمرزشخواهان قرارم ده،
و از بندگان شایستهات که سر به فرمانبرداریت فرود آورده،
و مرا از مقربان درگاهت گردان، به مهربانیت ای مهربانترین مهربانان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام ششم: تنزَّه (معصیت گریزی)
«اَللّهُمَّ لا تَخْذُلنی فیهِ لِتَعَرُّضِ مَعْصِیَتِکَ»، «بار خدایا در این روز مرا با ارتکاب نافرمانیت خوار مگردان».
پزشکان قدیم با دیدن زبان بیمار، بیماریهای جسمی وی را تشخیص میدادند و علمای اخلاق و عرفان، با دقت در گفتار افراد، بیماریهای روحی آنان را تشخیص میدهند. همانگونه که جسم به انواع بیماریها مبتلا میشود، روح انسان نیز به انواع بیماریها از قبیل حرص، حسد، طمع (آز)، خودبزرگبینی (استکبار)، عُجبْ (خود شیفتگی)، یأس از رحمت خدا (خود کمبینی و احساس حقارت)، کسالت و تنبلی از انجام وظیفه و عبادت، بد زبانی (از قبیل دروغ، غیبت، تهمت، فحاشی و ...) مبتلا میشود. آلوده شدن به هر یک از این بیماریها، باعث خفت و خواری انسان در دنیا و آخرت میشود. عیب یابی و کشف بیماریها، خود کار دشواری است و برنامهریزی برای درمان آن، کاری است دشوارتر. هرکس برای سلامت روح و روان خود باید برنامهریزی کند و از پرتگاههایی که انسان را به گرداب گناه میاندازد، دوری گزیند.
«اللهم لا تخذلنی...»؛ «خذلان» از دیدگاه عارفان، دوران بدبختی سالک است که گاهی به خاطر گناه یا ترک اولایی، از سیر و سلوک باز میماند. زمینههای این گناهان به خود انسان بازمیگردد و به طور طبیعی محرومیت از رحمت خدا را به دنبال دارد. خدای متعال میفرماید: «اِنْ یَنْصُرْکُمُ اللَّهُ فَلا غالِبَ لَکُمْ وَإِنْ یَخْذُلْکُمْ فَمَنْ ذَا الَّذی یَنْصُرُکُمْ مِنْ دونه وَعَلَی اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ».، «اگر به یاری خدا بشتابید، کسی بر شما غالب نمیشود. و اگر خدا شما را به خواری واگذارد، چه کسی است که بتواند شما را یاری رساند و مؤمنان باید بر خدا توکل کنند». و در جای دیگر شیطان مایهی خواری و گمراهی انسان معرفی شده است: «وکان الشیطان للانسان خذولاً»، «شیطان مایهی خواری و بدبختی انسان است».
بدترین حالت برای انسان این است که به خاطر آلوده شدن به گناه، خدای متعال او را به حال خود واگذارد. البته گاه این به خود واگذاردنها زمینهای برای توبه و تحول و تکامل انسان فراهم میآورد. و این خود یکی از ابزارهای آزمایش الهی و زمینهای برای بازگشت و توبه و توجه به اوست ـ که فرمود: انین المذنبین احبّ الیّ من تسبیح المسبحین.
خواجه عبدالله گوید:
چون موسی از خواست خود که «ارنی» بود دست کشید و به مقام توبه رسید، خدا او را به رسالت مبعوث گردانید و فرمود:
من تو را از یک چیز منع کردم که دیدار بود
و به شرف پیامبری بیاراستم که بر تو هموار بود
پس این نعمت را شکر کن و قدر آن را بدان.
[ذکر این روز «اللهمّ لاتخذلنی لتعّرض معصيتک» است.]
دعای روز ششم
🔵اَللّهُمَّ لا تَخْذُلْنى فيهِ لِتَعَرُّضِ مَعْصِيَتِكَ، وَلاتَضْرِبْنى بِسِياطِ نَقِمَتِكَ، وَزَحْزِحْنى فيهِ مِنْ مُوجِباتِ سَخَطِكَ، بِمَنِّكَ وَاَياديكَ يا مُنْتَهى رَغْبَةِ الرّاغِبينَ.
🔮بار خدایا! در این ماه بخاطر نافرمانیت خوارم مگردان،
و با تازیانه عذابت مجازاتم مکن،
و از آنچه خشمت را بر میانگیزد دورم گردان،
به احسان و نعمتبخشیت ای منتهای اشتیاق مشتاقان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام هفتم: تذکر (یادآوری)
«وَارْزُقْنِی فِیهِ ذِکْرَکَ وَ شُکْرَکَ بِدَوَامِهِ»، «بار خدایا، در این روز تداوم ذکرت را روزیم فرما».
مداومت در ذکر و همواره به یاد خدا بودن، از گامهای دیگر تکامل و از مراحل مهمّ خودسازی است. خداوند متعال در قرآن میفرماید: «إِنَّ الَّذینَ اتَّقَوْا إِذا مَسَّهُمْ طائِفٌ مِنَ الشَّیْطانِ تَذَکَّرُوا فَإِذا هُمْ مُبْصِرُونَ»، «پرهیزگاران چون وسوسههای شیطانی به سراغشان آید متذکر میشوند و بینا میگردند». (اعراف:۲۰۱)
از امام صادق(ع) روایت است که فرمود: «شخصی تصمیم به گناه میگیرد اما هنگامی که به یاد خدا میافتد از گناه صرفنظر میکند».
تذکر دارای انواع و اقسامی است:
۱. یادآوری خداوند به هنگام روبهرو شدن با گناهان
۲. یادآوری خداوند به هنگام برخوردار شدن از نعمتها
۳. یادآوری خداوند به هنگام خشم و شهوت
۴. یادآوری خداوند پس از ارتکاب گناه برای انجام توبه
۵. یادآوری خداوند به هنگام مواجه شدن با دنیاداران و ...
انسان باید همواره واعظی در درون داشته باشد:
هرکه را خوابگه آخر به دو مشتی خاک است
گو چه حاجت که به افلاک کشی ایوان را.
خواجه عبدالله فرماید: «تذکر فوق تفکر است، زیرا این طلب محبوب است و آن حصول مطلوب.» تا انسان به دنبال جستجو است، از مطلوب محجوب است و با وصول مطلوب، از تعب تحصیل فارغ آید. و قوت و کمال تذکر بسته به قوت و کمال تفکر است و آن تفکر که نتیجهاش تذکّر نام معبود است، در میزان سایر اعمال نیاید و با آنها در فضیلت مقایسه نشود؛ چنانچه در روایات شریفه از عبادت یک سال و شصت سال و هفتاد سال، تفکر یک ساعت را بهتر شمردهاند و چون ثمرهی مهم عبادات حصول تذکر از معبود حق است و این خاصیت از تفکر صحیح بهتر حاصل میشود. پس اگر طالب کمالات صوریّه و معنویه و سالک طریق آخرت و مهاجر الی الله هستی، قلب را عادت بده به تذکّر محبوب و دل را عجین کن با یاد حق تعالی».
در باره تذکر روایاتی است که برخی را یادآور میشویم:
۱. در کافی به سند صحیح از فضیل بن یسار از امام صادق(ع) روایت شده است که فرمود: «مَا مِنْ مَجْلِسٍ یَجْتَمِعُ فِیهِ أَبْرَارٌ وَفُجَّارٌ فَیَقُومُونَ عَلَی غَیْرِ ذِکْرِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ إِلَّا کَانَ حَسْرَةً عَلَیْهِمْ یَوْمَ الْقِیَامَه»، «هیچ مجلسی نیست که در آن نیکان و بدانی گرد هم آیند، آنگاه بدون ذکر خدا برخیزند مگر آنکه برای آنها در روز قیامت مایهی حسرت گردد».
۲. باز در کافی به سند خود از امام صادق(ع) روایت است که فرمود: «إنّ اللَّه عزوجلّ یقول: من شغل بذکری عن مسألتی أعطیته أفضل ما اعطی من سألنی»، «هر کس به خاطر ذکر من از درخواست از من باز بماند، او را بیشتر از آنچه کسی از من درخواست کرده عطا خواهم کرد».
۳. در کتاب عدةالداعی از پیامبر خدا(ص) روایت است که فرمود: «وَاعْلَمُوا أَنَّ خَیْرَ أَعْمَالِکُمْ وَأَزْکَاهَا وَأَرْفَعَهَا فِی دَرَجَاتِکُمْ وَخَیْرَ مَا طَلَعَتْ عَلَیْهِ الشَّمْسُ ذِکْرُ اللَّهِ سُبْحَانَهُ فَإِنَّهُ أَخْبَرَ عَنْ نَفْسِهِ فَقَالَ أَنَا جَلِیسُ مَنْ ذَکَرَنِی...»، «بدانید که بهترین اعمال شما نزد پروردگارتان و پاکیزهترین و رفیعترین آنها و بهترین چیزی که بر آن آفتاب تابیده، یاد خداوند سبحان است چراکه وی از خودش خبر داده و فرموده: من همنشین کسی هستم که یادم باشد».
پیر هرات گوید:
مردم را نور امید در دل تابد و عارف را نور عیان در جان!
امروز همه با جهان مشغولند،
و او با آن یکی
و فردا همه غرق نعیمند
و او همچنان با آن یکی!
[ذکر این روز «اللهمّ ارزقنی فيه ذکرک بدوامه» است.]
دعای روز هفتم
🔵اللَّهُمَّ أَعِنِّي فِيهِ عَلَى صِيَامِهِ وَ قِيَامِهِ، وَاجْنُبْنِي فِيهِ مِنْ هَفَوَاتِهِ وَآثَامِهِ، وَارْزُقْنِي فِيهِ ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ بِدَوَامِهِ، بِتَوْفِيقِكَ يَا هادی المضلَّین.
🔮بار خدایا! در این ماه بر روزه و نماز یاریم فرما،
و از خطاها و گناهان دورم نما،
ومداومت یادت را روزیم فرما،
به توفیق و عنایتت ای راهنمای گمراهان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام هشتم: تعهد (مسئولیتپذیری)
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ رَحْمَةَ الْأَیْتَامِ وَإِطْعَامَ الطَّعَامِ»، «بار خدایا در این روز مهرورزی به یتیمان و خوراک دادن به دیگران را روزیم فرما».
گام دیگر از پلّههای صعود در مراتب خودسازی، فراتر رفتن از منافع شخص خود و خیر رساندن به دیگران است و پایینترین مرتبه آن این است که دیگران از دست و زبان انسان در امان باشند؛ «المسلم من سلم المسلمون من یده ولسانه»، «مسلمان کسی است که دیگر مسلمانان از دست و زبان وی در امان باشند» و این که وظایف خود را خود انجام دهد و بار زندگی خویش را بر دیگری نیندازد؛ «مَلْعُونٌ مَنْ أَلْقَی کَلَّهُ عَلَی النَّاس»، «مطرود خداوند است کسی که بار خود را بر دیگران تحمیل کند.» مراتب بالاتر تعهد، خیر رساندن به دیگران و مهرورزی به این و آن است تا عالیترین مراتب آن که ایثار و فداکاری با جان و مال برای رفاه و آسایش و سربلندی و سعادتمندی جامعه است که شهیدان و صالحان از این جملهاند.
در دعای روز هشتم به دو مورد از این موارد به عنوان نمونه اشاره شده است: مهرورزی به یتیمان و خوراک خوراندن به دیگران.
در روایتی از پیامبر خدا(ص) آمده است که فرمود:
«خیر بیوتکم بیت فیه یتیم یحسن إلیه وشرّ بیوتکم بیت فیه یتیم یساء إلیه»، «بهترین خانههای شما خانهای است که در آن یتیمی مورد احسان و مهربانی قرار گیرد و بدترین خانههای شما خانهای است که در آن با یتیمی بدرفتاری شود».
در قرآن نیز آیاتی در این مورد آمده است: «فامّا الیتیم فلا تقهر و اما السائل فلا تنهر و اما بنعمة ربک فحدث» (ضحی:۱۱)، «پس یتیم را میازارش و سائل را مران از خویش و از نعمت پروردگارت فراوان گوی.» در جای دیگر فرماید «وفی اموالهم حق معلوم للسائل والمحروم» (معارج:۲۵)، «در اموالشان حقی است معلوم برای افراد نیازمند و محروم». اما مرتبهی والای ایثار آنجاست که در شأن اهلبیت فرمود: «وَیُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلی حُبِّهِ مِسْکیناً وَیَتیماً وَأَسیراً، إِنَّما نُطْعِمُکُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لا نُریدُ مِنْکُمْ جَزاءً وَلا شُکُوراً» (انسان:۸)، «و طعام را، با آنکه دوستش دارند، به بینوا و یتیم و اسیر خورانند و گویند ما شما را برای خدا اطعام کردهایم و از شما سپاسگزاری و پاداشی نمیخواهیم».
خواجه عبدالله مسؤلیتپذیری و از جان خود مایه گذاشتن برای آسایش دیگران را شاخهای از جوانمردی میداند و گوید:
خداوند کرامت بینهایت بر اصحابکهف نهاد، که آنان را جوانمرد خواند، همانگونه که ابراهیمخلیل و یوسف صدیق را جوانمرد خواند.
الهی!
نصیب من بیچاره از این کار، همه درد است،
مبارک باد که این درد مرا سخت درد است!
بیچاره آن کس که از این درد فرد است،
هر که بدین درد ننازد، حقأ که ناجوانمرد است!
[ذکر این روز «اللهمّ ارزقنی فیه رحمت الایتام » است.]
دعای روز هشتم
🔵اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي فِيهِ رَحْمَةَ الْأَيْتَامِ، وَإِطْعَامَ الطَّعَامِ، وَإِفْشَاءَ السَّلَامِ، وَمُجَانَبَةَ اللِّئَامِ، وَصُحْبَةَ الْكِرَامِ، بِطَوْلِكَ يَا مَلْجَأَ الْآمِلِينَ.
🔮بار خدایا! در این ماه، مهرورزی بر یتیمان،
طعام دادن به گرسنگان،
آشکار کردن سلام، و همنشینی با بزرگواران گرام را روزیم فرما،
به گشاده دستیت ای پناه آرزومندان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام نهم: تفویض (به خدا واگذاری)
«وَخُذْ بِنَاصِیَتِی إِلَی مَرْضَاتِکَ الْجَامِعَه»، «بار خدایا در این روز مرا به کارهایی که از هر سو مورد خرسندی توست وادار».
به رضای الهی رضایت دادن، به خرسندی او خرسند بودن و کارها را به وی سپردن، از عالیترین مراتب پرهیزگاری است. خداوند متعال در قرآن کریم به نقل از همسر فرعون میفرماید: «وَأُفَوِّضُ أَمْری إِلَی اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصیرٌ بِالْعِبادِ»، «کارهایم را به خدا میسپارم که خداوند همواره به کار بندگان بیناست». (غافر:۴۴)
خواجه عبدالله در بیان معنی تفویض فرماید:
«تفویض را اشارتی است لطیفتر از توکل و معنایی است وسیعتر از آن، چرا که توکل پس از وقوع سبب است و تفویض پیش از وقوع سبب و پس از آن، و آن عین تسلیم به پیشگاه خدای متعال است و توکل شعبهای از آن است.
تفویض دارای سه درجه است:
درجه نخست، آنکه بدانی بنده در برابر عمل خویش توانایی ندارد، پس از مکر در امان نباشد و از دستیاری ناامید نشود و از نیت دلخوش نگردد.
درجه دوم آنکه نیازمندی خود را همواره در برابر دیدگانت بنگری. پس عملی را نجاتبخش خود ندانی و گناهی را تباه کننده خود مشماری و سببی را به انجام رسانندهی کارهای خود مپنداری.
درجهی سوم آنکه در هر کار خدا را به تنهایی بینی. که حرکت و سکون به فرمان اوست و پراکندگی و ناپراکندگی تنها در اختیار اوست».
[ذکر این روز «افوض امری الی الله» است.]
دعای روز نهم
🔵اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِي فِيهِ نَصِيباً مِنْ رَحْمَتِكَ الْوَاسِعَةِ، وَاهْدِنِي فِيهِ لِبَرَاهِينِكَ السَّاطِعَةِ، وَخُذْ بِنَاصِيَتِي إِلَى مَرْضَاتِكَ الْجَامِعَةِ، بِمَحَبَّتِكَ يَا أَمَلَ الْمُشْتَاقِينَ.
🔮بار خدایا! در این ماه از رحمت گستردهات بهره مندم فرما،
و با دلایل روشنگرت هدایتم نما،
و به خرسندی همه جانبهات راهی برایم بگشا،
به حق محبتت ای امید مشتاقان.
🆔@majmaqomh
🌳🌹دعای تحویل سال 🌺
یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر اللیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حول حالنا الی احسن الحال.
ای تغییر دهنده دلها و دیده ها،
ای تدبیر کننده شب ها و روز ها،
ای دگرگون کننده حال ها و سال ها،
حال ما را دگرگون ساز به نیکو ترین حال ها.🌹🌺
🌿محمود صلواتی: 🌹🌺دعای عید نوروز 🌹
امام صادق علیه السلام به معلی بن خنیس فرمود:چون نوروز شود غسل کن و پاکیزه ترین جامه هایت را بپوش و خود را خوشبو گردان.... و این دعا را بخوان :
بارخدایا، بر محمد و خاندان محمد درود فرست آن اوصیای پسندیده،
و بر همه پیامبران و فرستادگانت به نیکو ترین درودهای شایسته،
وبدیشان به بهترین برکت ها برکت ده،
و درود فرست بر آن جان ها و پیکرهای نیالوده.
بارخدایا، بر محمد و خاندان محمد برکت ده، و برکت ده به ما در این روز فرخنده،
روزی که گرامی اش داشتی و شرافتش دادی و جایگاهش را بزرگ شمردی.
بارخدایا، برکت ده به من در آنچه بر من تفضل فرمودی، بدانسان که هیچکس را جز تو سپاس نگذارم،
وَ روزیم را گسترده گردان ای شکوهمندی و بزرگواری را خدایگان.
بارخدایا، هر چه از کفم رفته مبادا همیاری و نگهداریت از کفم برود، وَ هر چه را گم کرده ام مبادا یاریت را از دست بدهم، تا درباره آنچه بدان نیازمند نیستم خود را به زحمت نیفکنم،
ای صاحب شکوه و بزرگواری.
(مفتاح البیان /اعمال عید نوروز.)🌺🌹🌿🌱🌳 عید فرخنده نوروز بر همه فرهیختگان مبارک 🌺🌹🌿🌱🌳
ضرورت اصلاح قانون کار بر اساس دو مولفه عدالت و تولید محوری
محمدرضا یوسفی
🔹 از زمان طرح و تصویب قانون کار تاکنون, اختلاف نظرهای اقتصادی و فقهی در باره آن وجود داشته و دارد.
🔹 اما از زاویه عدالت محوری و تولید گرایی نیز این قانون قابل بررسی است. این قانون فاقد نگاه عدالت خواهانه بوده و بر یک فرض غلط و در فضایی شعاری بنا نهاده شده است. فرض غلط نگاه استثمارگر به کارفرما و نگاه استثمار شده به نیروی کار است نگاهی که در پیش و اوایل انقلاب شایع بود. در حالی که 92 درصد بنگاه های کشور را بنگاه های کوچک تشکیل داده که فاقد ویژگی یادشده است.
🔹 توضیح اینکه پرداخت دستمزدها باید بر اساس بهره وری نیروی کار صورت گیرد تا عدالت مبادله ای شکل گیرد. در حالی که ماده 41 قانون کار صراحتا این رابطه را نفی می کند. بر اساس این ماده, بر مبنای تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی و بدون توجه به مشخصات جسمی و روحی کارگران و ویژگی های کار محوله, مزد به گونه ای باید تعیین شود که زندگی کارگر را تامین کند.
🔹 در این ماده حداقل از دو جهت عدالت زیر پا گذارده شده است. اول اینکه روشن است که بخش مهمی از تورم تحمیل شده, به دلیل عوامل سیاسی و سباستی حاکمیت است. حال پرسش این است که چرا باید زیان وارده ناشی از عملکرد حاکمیت را کارفرما پرداخت کند؟ طبیعی است که دولت به عنوان نماد حاکمیت, مسئول کاهش قدرت خرید کارگران است و این استناد در نظر کارشناسان موجه است لذا دولت ضامن خواهد بود و باید جبران کند. در حالی که بر اساس قانون کار دولت تنها نقش میانجی و ناظر را بر عهده داشته, بار مالی را بر کارفرما تحمیل می کند.
🔹 دومین جنبه بی عدالتی, عدم تناسب بهره وری نیروی کار و مزد است. هر مبادله باید عادلانه باشد. این نکته در بازار کار نیز جاری باید باشد. اگر در شرایط آزادی کامل قراردادها خطر استثمار نیروی کار جدی بوده و دولت باید ورود می کرد اما الان دولت در این قراردادها نیز معیارهای عادلانه را برای تعیین دستمزد تعیین نکرده است.
🔹نتیجه این وضعیت, تعدیل نیروی کار از سوی کارفرمایان و حدود 8 تا 10 میلیون نیروی کار غیر رسمی در کشور است.
🔹 از نشانه های آشکار ضعف این قانون, شرایط رکود تورمی است که اکنون با آن درگیر هستیم. در شرایطی که بنگاه ها در حال ورشکستگی بوده و یا با ظرفیت پایین کار می کنند این قانون هزینه های آنان را بالا برده, شرایط را سخت تر می کند.
🔹از منظر تولید محوری, تدوین کنندگان این قانون فاقد نگاه تولیدمحور و تشویق کننده اقتصاد مولد بوده اند. ساختار اقتصاد ایران, نفتی, رانتی و دلالی است. در این فضا قانون باید به گونه ای طراحی میشد که پس از گذشت چند دهه, بهبود اقتصاد تولید محور درک میشد اما الان اقتصاد ما بیش از گذشته رانتی و دلالی شده است و دولت نیز در این امر نقش مهمی داشته است.
🔹 این شرایط ادامه حیات بنگاه ها را سخت کرده است. به واقع فعالیت در عرصه تولید یک جهاد است. اما این جهادگران به اندازه کافی حمایت نمی شوند. مالیات ماخوذه از واحدهای تولیدی را با مالیات از فعالان دلالی مانند بورس با هم مقایسه کنید. سهم کارفرمایان در پرداخت بیمه های نیروی کار به همراه هزینه های تولید و... را با شرایط بورس بازان مقایسه شود تا معلوم شود تولید یک جهاد است و باید در قانون ملاحظات اقتصاد رانتی دلالی ما میشد.
🔹 از سوی دیگر بر اساس قوانین بین المللی کار, برخی از حقوق برای کارگران به رسمیت شناخته شده که در ایران نادیده گرفته شده است حقوقی مانند حق اعتصاب کارگری, حق نفع کارگران از ابتکارات و نوآوری هایی که منجر به افزایش بهره وری بنگاه میشوند. حق برگزاری آزاد انتخابات نمایندگان کارگری.
🔹نهایت اینکه این قانون نه عادلانه و نه تولیدمحور است. لذا باید این قانون. به دور از هر گونه فضاسازی ها و جو شعاری با توجه به دو مولفه عدالت و تولید محوری اصلاح گردد.
نکته: یادداشت فوق، از مجموعه یادداشتهای اینجانب در مورد مکانیزم تعیین دستمزد در ایران است که دو سال قبل منتشر شده است و به دلیل اهمیت آن، مجدد بازنشر می شود.
@majmaqomh
@yousefimohamadreza
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام دهم: توکّل (با خدا دل آرامی)
«اَللّهُمَّ اجْعَلْنی فیهِ مِنَ الْمُتَوَکِّلینَ عَلَیْکَ»، «بار خدایا در این روز مرا از توکل کنندگان بر خود قرار ده».
توکل به دنبال کار رفتن با تکیه بر خداوند متعال است. توکل لازمهی توحید افعالی است و ذکر آن «لا حول و لا قوة الا بالله» است و طبق برخی روایات کلید در بهشت است.
توکل در سه چیز حاصل میشود: توکل در بینش، توکل در پویش و توکل در کوشش. خداوند متعال فرماید: «انّه لیس له سلطان علی الذین آمنوا وعلی ربهم یتوکلون»، «برای شیطان بر ایمانباورانی که به خدا گرویده و بر پروردگارشان توکل کنند راهی نیست».
خواجه عبدالله انصاری در کتاب منازل السائرین می-نویسد:
خدای عزوجل میفرماید: «وَعَلَی اللَّهِ فَتَوَکَّلُوا إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ» (مائده:۲۳)، «بر خدا توکل کنید اگر ایمان دارید».
توکل سپردن همه کارهاست به دارندهی آن و دل آرام داشتن است بر وکالت وی و این از دشوارترین کارهاست نزد عوام و از ابتداییترین کارهاست نزد خواص. چرا که خدای متعال همهی امور را خود به دست گرفته و چیزی از آن را به مردم واگذار نکرده است.
توکل بر سه وجه است:
در درجهی نخست در پی کار رفتن و از اسباب استفاده کردن است؛ با نیتی که انسان را به کار مشغول سازد، خلق را بهره دهد و درخواستهای نابهجا را واگذارد.
درجهی دوم توکل، کنار گذاردن طلب، چشمپوشی از سبب، و فارغ ساختن اوقات خود برای انجام واجبات است.
درجه سوم، درک حقیقت توکل است که انسان را از علت توکل رها سازد و آن این که بداند مالکیت حق تعالی بر اشیاء مالکیت عزت است؛ هیچ چیز را در مالکیت وی انبازی نیست تا وی را شریک خود سازد و کارهایش را به وی واگذارد. هر چه هست از اوست، به اوست و برای اوست».
الهی!
دانی چرا شادم، چون به خواست خود به دام تو افتادم!
الهی!
تو خواستی، نه اینکه من خواستم،
دوست بر بالین دیدم چو برخاستم!
[ذکر این روز «لاحول ولاقوة الا بالله» است.]
دعای روز دهم
🔵للّهُمَّ اجْعَلْنى فيهِ مِنَ الْمُتَوَكِّلينَ عَلَيْكَ، وَاجْعَلْنى فيهِ مِنَ الْفاَّئِزينَ لَدَيْكَ، وَاجْعَلْنى فيهِ مِنَ الْمُقَرَّبينَ اِلَيْك، بِاِحْسانِكَ يا غايَةَ الطّالِبينَ.
🔮بار خدایا! در این ماه از توکلکنندگان بر خودت
، از سعادتمندان پیشگاهت،
و از مقربان درگاهت قرارم ده،
به گشاده دستیت ای منتهای درخواستِ درخواستکنندگان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔴🔵🔴گام یازدهم: تبتّل (پلیدی گریزی)
«اللَّهُمَّ حَبِّبْ إِلَیَّ فِیهِ الْإِحْسَانَ وَکَرِّهْ إِلَیَّ فِیهِ الفسوق الْعِصْیَانَ»، «بار خدایا در این روز نیکیها را نزدم محبوب گردان و گناه و نافرمانی را برایم ناپسند دان».
از گامهای دیگر برای رسیدن به تکامل و خودسازی انسان، دوری از گناهان و به طور کلی پلیدی گریزی است. گناهان به دو دسته تقسیم میشوند: گناهان بدنی و گناهان قلبی. گناه بدنی گناهی است که با اعضاء و جوارح انجام میشود مانند دزدی، غیبت و دروغگویی. گناه قلبی، گناهی است که در دل انجام میشود و اثرات آن در ظاهر بروز میکند؛ مانند حسد، ریا، تکبّر، دشمنی با نیکیها و دوستداشتن بدیها. در دعای امروز، رهایی از این گناهان را از خدا میطلبیم، چرا که خداوند متعال فرمود: «إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤادَ کُلُّ أُولئِکَ کانَ عَنْهُ مَسْؤُلا»، «بیگمان گوش و چشم و دلها در پیشگاه خدای متعال مسئولند».
در روایتی از امیر مؤمنان علی(ع) آمده است که فرمود:
«مَنْ أَرَادَ مِنْکُمْ أَنْ یَعْلَمَ کَیْفَ مَنْزِلَتُهُ عِنْدَ اللَّهِ فَلْیَنْظُرْ کَیْفَ مَنْزِلَةُ
اللَّهِ مِنْهُ عِنْدَ الذُّنُوبِ»، «اگر کسی میخواهد بداند جایگاهش در پیشگاه خدا چگونه است، باید ببیند جایگاه خدا نزد وی به هنگام گناه چگونه است».
و در جای دیگر فرماید:
«مَا أَعْظَمَ وِزْرَ مَنْ طَلَبَ رِضَی الْمَخْلُوقِینَ بِسَخَطِ الْخَالِقِ»، «هیچ گناهی بزرگتر از این نیست که بندهای رضایت آفریدگان را با خشم آفریدگاربه دست آرد».
در فرهنگ قرآن به گناهگریزی و پلیدیستیزی «تبتّل» گفته میشود. تبتّل بریدن از بهرهها و چشمداشتهای جهان است؛ در قرآن کریم آمده است: «واذکر اسْمَ رَبِّکَ وَتَبَتَّلْ إِلَیْهِ تَبْتِیلًا»، «خدای خویش را یاد کن و از کارهای بازگسستنی به سوی او باز گسل». (مزمل:۸)
تبتّل ـ از همه چیز جز یاد دوست بریدن-از مقامات روندگان است که در سلوک الیالله به آن میرسند و تا آنجا پیش میروند که بهشت با همهی نهرها و درختان، در جمال خیال آنان نیاید. دوزخ با همهی غلها و زنجیرها از سوز سینهی آنان بلرزد و افعی حرص دنیا، هرگز زیان به روزگار خوش آنان نرساند و خاری از بیشهی حسد و کبر، دامن آنان را نگیرد. گردی از بیابان نفس اماره بر گوشهی ردای آنان ننشیند و دودی از هاویهی هوا به دیدهی دل آنان نرسد. به چشم عبرت به مردم نگرند، به زبان شفقت با دیگران سخن گویند و از سر الفت مهر آنان را به دل گیرند.
در کتاب صد میدان درباره «تبتّل» آمده است:
«میدان بیست و ششم تبتّل است؛ از میدان اخلاص میدان تبتّل زاید؛ قوله تعالی: «وتبتل الیه تبتیلاً». تبتّل [بریدن و] بازگشتن است و آن از سه چیز است به سه چیز: از دوزخ به بهشت، از دنیا به آخرت و از خود به حق.
از دوزخ به بهشت رسیدن سه چیز است: از حرام به حلال پیوستن، از کینه و عداوت به نصیحت بازگشتن و از دلیری به پرهیزگاری گشتن.
از دنیا به آخرت آمدن سه چیز است: از حرص به قناعت آمدن، از علایق به فراغت آمدن و از اشتغال به انابت آمدن.
از خود به حق گشتن سه چیز است: از ادّعا به نیاز آمدن، از لجاج به تسلیم آمدن و از اختیار به تفویض آمدن».
[ذکر این روز «اَللهُمَّ کره الی الفسوق والععصیان "است .]
دعای روز یازدهم
🔵اللّهُمَّ حَبِّبْ اِلَىَّ فيهِ الاِْحْسانَ، وَكَرِّهْ اِلَىَّ فيهِ الْفُسُوقَ وَالْعِصْيانَ، وَحَرِّمْ عَلَىَّ فيهِ السَّخَطَ وَالنّيرانَ، بِعَوْنِكَ يا غِياثَ الْمُسْتَغيثينَ.
🔮بارخدایا! در این ماه به گشادهدستی علاقمندم ساز،
و تبهکاری و نافرمانی را از نظرم انداز،
و خشم و آتشت را بر من چیره مساز،
به یاریت ای فریادرسِ فریادرس خواهان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔴🔵🔴گام دوازدهم: تزیّن (آراستگی)
«اللّهمّ زَیّنّی فیه بالسَّترِ والعَفافِ»، « خدایا در این روز مرا به زیور پیرایش از گناه و پاکدامنی بیارای».
پس از آنکه انسان خود را از زنگار گناه پاک کرد و دامن از آلودگیها و پلیدیها شست، نوبت آراسته شدن به زیور و زینتهای رفتار و کردار پسندیده است. به گفته مولانا:
اول ای جان دفع شرّ موش کن
وانگهی در جمع گندم کوش کن
اکنون که موشهای دزد و ویرانگر را از انبار غلّهی خود دور کردهایم، باید در فضایی سالم، به جمعآوری دانههای پاکدامنی و پرهیزگاری، و کردار و رفتار شایسته و پسندیده بپردازیم. پس از استحمام و دور کردن کثیفیها، خود را به انواع آرایشها بیاراییم؛ آراسته شدن به پوشش عفاف و پاکدامنی.
خواجه نصیرالدین طوسی در معنای عفت گوید: «عفت آن است که قوت شهوت، مطیع نفس ناطقه باشد، تا نصرت او به اقتضای رأی او بود و اثر خیریّت در او ظاهر شود و از تعبّد هوای
نفس و استخدام لذّات فارغ گردد».
از امام باقر(ع) نیز روایت است که فرمود: «مَا عُبِدَ اللَّهُ بشَیْءٌ أَفْضَلُ مِنْ عِفَّة بَطْنٍ وَفَرْجٍ»، «خداوند به چیزی بهتر از پاکداشت شکم و فرج عبادت نشده است».
و این همه فرع بر این است که انسان خود بخواهد و بر پیشرفت خویش استقامت ورزد و تسلیم دستورات خداوند باشد.
پیر هرات گوید:
هر که از در تسلیم در آید بدو سه چیز دهند:
1. شربتی که دل وی از معرفت زنده گردد.
2. شرنگی که نفس اماره را بکشد.
3. شرابی که جانش سرمست شود.
با یکی حلاوت طاعت یابد.
با دیگری از معصیت بگریزد.
با سومی به روح مناجات رسد.
آنگاه در گرفتاریای افتد که از آن رهایی نتوان،
و همه زندگی را نهد بر سر آن!
[ذکر این روز «اللهمّ زيّنی بالستر والعفاف» است.]
دعای روز دوازدهم
🔵اللّهُمَّ زَيِّنّى فيهِ بِالسَّتْرِ وَالْعَفافِ، وَاسْتُرْنى فيهِ بِلِباسِ الْقُنُوعِ وَالْكِفافِ، وَاحْمِلْنى فيهِ عَلَى الْعَدْلِ وَالاِْنْصافِ، وَامِنّى فيهِ مِنْ كُلِّ ما اَخافُ، بِعِصْمَتِكَ يا عِصْمَةَ الْخاَّئِفينَ.
🔮بارخدایا! در این ماه به حیا و پاکدامنی بیارایم،
و به لباس قناعت و کفاف بپوشانم،
و به دادگری و انصاف بکشانم،
و از آنچه میترسم ایمن سازم،
به نگهداریت ای نگهدارِ خدا ترسان.
🆔 @majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵🔴گام سیزدهم: صبر (شکیبایی)
«وَصَبِّرْنِی فِیهِ عَلَی کَائِنَاتِ الْأَقْدَارِ»، «و شکیبایم کن بر مقدراتی که خواهد شد».
صبر؛ شکیبایی در اقامهی فرمان خداوند است. صبر دارای انواعی است: صبر بر مصیبت، صبر در طاعت و صبر بر معصیت.
پیر هرات [خواجه عبدالله انصاری] در تفسیر آیه «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصابِرُوا وَرابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ» (آلعمران: ۲۰۰)، گوید:
«ای کسانی که گرویدید، شکیبایی کنید در راه انجام احکام شرع و شکیبایی کنید در راه جنگ با مشرکان. لشکر سواره مسلمانان را آماده در مرزها نگهدارید، تا آزار کافران را بازدارید و از خشم خداوند بپرهیزید، تا رستگاری یابید».
وی در بیان عرفانی آیه مینویسد:
«یا ایها الذین آمنوا اصبروا ....» یکی خطاب به نفس است، دیگری خطاب به دل و سومی خطاب به جان.
نفس را گوید: به طاعت و خدمت صبر کن.
دل را گوید: بر بلا و سختی شکیبا باش.
سومی را گوید: با سوز و شوق درد بساز.
گفتهاند: صبر عابدان در مقام خدمت بر امید ثواب است.
صبر عارفان در مقام حرمت بر آرزوی وصال است.
صبر دوستداران و عاشقان در حال مشاهدت در وقت تجلی است».
و در کتاب صد میدان گوید:
«میدان هفتم صبر است قوله تعالی «وان تصبروا خیر لکم».
صبر را سه رکن است:
یکی بر بلا که «اصبروا» آن است.
دیگری از معصیت که «صابروا» آن است. سیم بر طاعت که «ورابطوا» آن است.
صبر بر بلا، با «دوستداری» توان و از آن سه چیز زاید:
یکتایی دل، باریکی علم و نور فراست.
صبر بر معصیت به «ترس» توان و از آن سه چیز زاید:
الهام دل، قبولی دعا و نور عصمت.
و صبر بر طاعت با «امید» توان
و از آن سه چیز زاید: بازداشت بلا، روزی ناپیدا و گراییدن به نیکیها».
[ذکر این روز «ربنا افرغ علينا صبرا» است.]
دعای روز سیزدهم
🔵اللَّهُمَّ طَهِّرْنِي فِيهِ مِنَ الدَّنَسِ وَالْأَقْذَارِ، وَصَبِّرْنِي فِيهِ عَلَى كَائِنَاتِ الْأَقْدَارِ، وَوَفِّقْنِي فِيهِ عَلَى الْتُّقَى وَصُحْبَةِ الْأَبْرَارِ، بِعِزَّتِكَ يَا قُرَّةَ عَيْنِ الْمَسَاكِينِ.
🔮بار خدایا! در این ماه از پلیدی و آلودگیپاکیزهام دار،
و برای آنچه برایم مقدر فرمودهای بر من شکیبایی فروبار،
و به پرهیزگاری و همنشینی با نیکان مرا وادار،
به یاریت ای روشنی دیده بینوایان.
🆔@majmaqomh
🔸آموزههای اخلاقی از امام حسن مجتبی(ع)
محمدجعفرسعیدیان فر
الف) اخلاق گفتاری
۱. قالَ عليه السلام: إنَّ مَنْ خَوَفَّکَ حَتّي تَبْلُغَ الاْ مْنَ، خَيْرٌ مِمَّنْ يُؤْمِنْکَ حَتّي تَلْتَقِیی اَلخُوف(احقاق الحق، ج11 ص242)؛ امام حسن مجتبی (ع) فرمود: همانا کسي تو را - در برابر عيب ها و کم بودها - هشدار دهد تا آگاه و بيدار شوي، بهتر است از آن کسي که فقط تو را تعريف و تمجيد کند تا بر عيب هايت افزوده گردد.
۲. قالَ(ع): حُسْنُ السُّؤالِ نِصْفُ الْعِلْمِ (کلمة الامام حسن، ج7ص129)؛ امام حسن مجتبی(ع) فرمود: کسي که [به هنگام پرسشگری] زیبا سئوال میکند مثل آن است که نصف علمها را فرا گرفته باشد
ب) پرهیز از تملق وچاپلوسی
۳. وَ سَأَلَهُ رَجُلٌ أَنْ یَعِظَهُ قَالَ ع إِيَّاكَ أَنْ تَمْدَحَنِي فَأَنَا أَعْلَمُ بِنَفْسِي مِنْكَ أَوْ تَكْذِبَنِي فَإِنَّهُ لَا رَأْيَ لِمَكْذُوبٍ أَوْ تَغْتَابَ عِنْدِي أَحَداً فَقَالَ لَهُ الرَّجُلُ ائْذَنْ لِي فِي الِانْصِرَافِ فَقَالَ ع نَعَمْ إِذَا شِئْتَ. (تحف العقول ؛ ص236)
مردى ازامام حسن (ع) تقاضاى نصيحت كرد، امام فرمود: مبادا مرا بستائى كه من خود را بهتر مىشناسم، يا تكذيبم كنى كه متهم به دروغ، رأيى ندارد (و اظهار نظر نبايد بكند) يا در حضور من از كسى غيبت كنى. گفت: مرخصم؟ فرمود: آرى اگر خواهى برو
ج) شیوه رفتار با مردم
۴. قَالَ( ع) صاحِبِ النّاسَ مِثلَ ما تُحِبُّ أن یُصاحِبوکَ بِه (أعلام الدّین، ص297 حسن ابن ابی الحسن دیلمی)؛ امام حسن (ع) مجتبی فرمود: با مردم به گونه اى رفتار کن که دوست دارى با تو آن گونه رفتار کنند
د) تجربه صبر و بردباری
۵. قالَ عليه السلام: جَرَّبْنا وَ جَرَّبَ الْمُجَرِّبُونَ فَلَمْ نَرَ شَیئا اَنْفَعُ وِجْدانا وَ لا اَضَرُّ ففِقْدانا مِنَ الصَّبْرِ تُداوی بِهِا ا لامُور(تنبیه الخواطر و نزهة النواظر، ج 1، ص48 شرح نهج البلاغه،ابی الحدید ج1، ص320)؛ امام حسن مجتبی(ع) می فرماید: تجربه ما و دیگران نشان می دهد که چیزی نافعتر از داشتن صبر و زیان بارتر از نداشتن بردباری دیده نشده است، صبری که بهوسیله آن تمام امور درمان میشود
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵🔴گام چهاردهم: مراقبه (خود نگهبانی)
«وَاَقِلْنی فیهِ مِنَ الْخَطایا وَالْهَفَواتِ»، «بار خدایا در این روز در مورد خطاها و لغزشهایم عذرم را پذیرا باش».
یکی دیگر از گامهای خودسازی، مراقبت از خویش در مورد خطاها و گناهان است؛ مراقبت از خویش برای آلوده نشدن به گناه و مراقبت برای استغفار و پوزشخواهی از خداوند در صورت آلوده شدن بدان.
نفس انسان سرکش و خودسر است و اگر به حال خویش رها شود، همانند حیوان تربیت نایافته به هر سو میرود و از هر علوفهای که سر راه اوست میخورد. این آدمی است که باید با مراقبه، همواره عنان نفس را در اختیار داشته باشد و به آن راهی که میخواهد برود، هدایتش کند و آنچه را میتواند و مجاز است مصرف کند، در اختیار او بگذارد. مراقبه عمل همیشگی مؤمن است که نمیتواند در هیچ مرحله از زندگی و در هر مقامی، از آن غفلت کند:
نفس، اژدرهاست او کی مرده است
از غم بی آلتی افسرده است
مراقبت از نفس این است که اگر حیوان سرکش نفس به راه خطا رفت و یا ناخواسته خطایی از او سر زد، با استغفار و پوزشخواهی وی را به راه راست و صراط مستقیم بازگرداند؛ «رَبَّنا لاتُؤاخِذْنا إِنْ نَسینا أَوْ أَخْطَأْنا»، «پروردگارا، اگر از روی خطا یا به اشتباه خطایی مرتکب شدیم مگیر بر ما».
پیر هرات گوید:
مراقبه دوام ملاحظه است مقصود را و آن بر سه درجه است:
درجه نخستین، مراقبهی حق است در راه نوردیدنی پیوسته به سویش؛ میان بزرگداشتی که دلبستهات کند، نزدیکیای که بر گیردت، و شادمانیای که برانگیزدت.
درجه دوم، توجه به این نکته است که حق مراقب توست، با فروگذاشتن معارضه و دوری جستن از اعتراض و شکستن حریم گناه.
درجه سوم، مراقبه ازل است، با مطالعه پیشگامی در برافراشتن پرچم یکتایی؛ مراقبه ظهور اشارات تنهائی و نفخههای جاودانی، و مراقبه رهایی از بندهای دیدهبانی.
و در کتاب صد میدان گوید:
«میدان پنجاه و سیم مراقبت است. از میدان طمأنینه میدان مراقبت زاید. مراقبت به کوشیدن است و آن سه چیز است:
مراقبت خدمت، مراقبت زمان و مراقبت سِرّ.
مراقبت خدمت به سه چیز توان یافت: بزرگ آمدن فرمان، آگاهی از سنتِ [پروردگار جهانیان] و شناختن ریا [عمل کردن برای این و آن].
مراقبت زبان به سه چیز توان: بر فنای شهوات، صفای خطرات و غلبه محبت.
مراقبت سِرّ به سه چیز توان: به گم شدن از گیتی، رها شدن از خودپرستی و دل بریدن از وابستگی».
[ذکر این روز «اللهمّ لا تجعلنا غرضا للبلايا والافات» است.]
دعای روز چهاردهم
🔵اَللّهُمَّ لا تُؤ اخِذْنى فيهِ بِالْعَثَراتِ، وَاَقِلْنى فيهِ مِنَ الْخَطايا وَالْهَفَواتِ، وَلا تَجْعَلْنى فيهِ غَرَضاً لِلْبَلايا وَالاْفاتِ، بِعِزَّتِكَ يا عِزَّ الْمُسْلِمينَ.
🔮بارخدایا! مرا به لغزشهایم مگیر
، و از خطاها و گناهانم دیده برگیر، و مرا به تیر بلاها و آفتها نشانه مگیر،
به عزتت ای عزتبخش مسلمانان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام پانزدهم: شرح صدر (سینه گشودگی)
«وَاشْرَحْ فیهِ صَدْری بِاِنابَةِ الْمُخْبِتینَ»، «بار خدایا سینهام را به توبهی فروتنان فراخی بخش».
راندن تیرگیها از دل و گشودگی سینه به انوار الهی، رها شدن از تنگ نظریها، سطحینگریها، خودخواهیها، دنیا بینیها و دنیاطلبیها، از آثار گشودگی سینه است؛ تا انسان در بند خود و اسیر دل است، به جایی نخواهد رسید.
حضرت موسی از خدا گشودگی سینه میخواهد: «ربّ اشرح لی صدری ویسرّلی امری»، «پروردگارا سینهام را گشایش بخش و کارم را برایم آسان فرما».
خواجه عبدالله انصاری گوید:
«موسی شرح صدر خواست نه شرح قلب، از آن جهت که حرج و تنگی به سینه رسد نه به دل؛ صدر دیگر است و قلب دیگر. صدر در خبر است و قلب در نظر.
در کریمه شریفه نیز به پیامبر اسلام شرح صدر نوید داده شده است: «الم نشرح لک صدرک ووضعنا عنک وزرک». «آیا به سینهات گشودگی عطا نکردیم و بار سنگینت را از تو باز ننهادیم؟».
و این گشودگی سینه بود که پیامبر را دریادل کرد و رحمةللعالمین و صاحب اخلاق پسندیده شد که فرمود: «وَإِنَّکَ لَعَلی خُلُقٍ عَظیمٍ».
پیر طریقت را از انفاس نیک بختان و بدبختان پرسیدند، گفت:
نَفس بدبخت، دود چراغی است کشته،
در خانهای تنگ و در بسته،
و نفس نیک بخت، چشمهای است روان
آراسته به گلهایی الوان.
الهی!
به بهشت و حور چه نیازم؟
اگر مرا سینهای گشوده دهی، از آن سینه بهشتی سازم.
[ذکر این روز «رب اشرح لی صدری» است.]
دعای روز پانزدهم
🔵اَللّهُمَّ ارْزُقْنى فيهِ طاعَةَ الْخاشِعينَ، وَاشْرَحْ فيهِ صَدْرى بِاِنابَةِ الْمُخْبِتينَ، بِاَمانِكَ يا اَمانَ الْخاَّئِفينَ.
🔮بارخدایا! در این ماه طاعت بندگان فروتنت را بهرهام فرما،
و سینهام را به بازگشت توبهکنندگان گشودگی عطا نما،
به امان بخشیت ای امانبخش دلهای ترسناکان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔴🔵گام شانزدهم: مرافقه (همراه نیک گزینی)
«اَللّهُمَّ وَفِّقْنی فیهِ لِمُوافَقَةِ الاْبْرار»، «بار خدایا در این روز به همراهی با نیکان موفقم گردان».
از گامهای دیگر خودسازی، دوستی با افراد صالح و شایسته و همراهی با نیکان است که برگزیدن همراه نیک در سعادت دنیا و آخرت انسان بسیار مؤثر است؛ گفتهاند:
همنشین تو از تو به باید تا تو را عقل و دین بیفزاید
در قرآن کریم آمده است که مؤمنان عاقبت به خیری و مرگ با نیکان را از خداوند میخواهند؛ «وتوفََََنا مع الابرار»، «ما را با نیکان بمیران.» این نتیجهی زندگی و عاقبت کار است؛ در حقیقت، تا انسان در طول زندگی با نیکان زندگی نکند، نمیتواند با آنان بمیرد. در روایتی آمده است: «هر کس آن گونه میمیرد که زندگی میکند و آن گونه برانگیخته میشود که میمیرد».
از امام صادق(ع) روایت است که فرمود: «استکثروا من الاخوان فانَََ لکلََ ََمؤمن شفاعة»، «با برادران دینی خود زیاد ارتباط برقرار کنید، چرا که هر مؤمنی را نزد خدا شفاعت پذیرفتهای است».
از ابن عباس نیز روایت است که گفت: «قیل یا رسول الله: ایّ الجلساء خیر؟ قال: من تذکرکم الله رؤیته، ویزید فی علمکم منطقه، ویرغبکم فی الاخرة عمله»، «به پیامبر خدا(ص) گفته شد کدامیک از دوستان بهتریناند؟ فرمود: کسی که دیدارش شما را به یاد خدا بیندازد، گفتارش دانش شما را بیفزاید و کردارش شما را به آخرت تشویق کند».
در قرآن کریم خداوند متعال پیامبرش را از اینکه با دیگر مردم با مهر و محبت رفتار میکند و با آنان مشورت میکند، مورد تقدیر قرار میدهد و میفرماید: «فبما رحمة من الله لنت لهم ولو کنت فظّاً غلیظ القلب لا نفضََوا من حولک فاعف عنهم واستغفر لهم وشاورهم فی الامر»، «به لطف خدا با آنان نرمخو شدی و اگر درشتخو و سختدل بودی از پیرامونت پراکنده میشدند. پس آنان را ببخشای و برایشان آمرزش بخواه و در کار با آنان مشورت نما».
و بهترین رفیق و زیباترین دوست برای انسان رفاقت و دوستی با خداوند است. پیر عارفان در تفسیر عرفانی آیه 31 سوره یوسف «فلما سمعت بمکرهن ارسلت الهنّ...» گوید:
چون عزیز مصر در کار یوسف برفت، و داستان عشق او همهی ولایات را گرفت، زبان طاعنان بر او دراز شد، زنان مصر تیر ملامت بر او میانداختند، و او خود را تسلی میداد که معشوق خوب روی به ملامت میارزد. که گفتهاند: آن کس که بار ملامت نکشد عاشق کی بود؟!
زلیخا که این سخنان شنید آنان را فرا خواند تا معشوقش را بدانان بنمایاند، تا بدانند!
و زنان چون جمال یوسف را دیدند، همه از دهشت فرو افتادند و به جای ترنج دستانشان را بریدند، و همگی گفتند: این بشر نیست، این فرشته است!
الهی!
تو دوستان را به لطف آشکار گشتی،
قومی را به شراب انس، مستان کردی،
قومی را به دریای دهشت غرقه ساختی،
ندا از نزدیک شنواندی و دور را نشان دادی!
رهی را باز خواندی و خود نهان گشتی!
برایشان به عظمت جلوهگری کردی و خود را در پرده نهان کردی!
تا آن جوانمردان را در وادی دهشت و بیطاقتی سرگردان کردی!
به راستی این چیست که با آن بیچارگان کردی؟!
دلیل آن گمشدگان تویی!
دست گیر آن غرق شدگان تویی!
دیت آن کشتگان تویی!
[ذکر این روز «اللهمّ وفقنی لمرافقة الابرار» است.]
دعای روز شانزدهم
🔵َاللّهُمَّ وَفِّقْنى فيهِ لِمُوافَقَةِ الاْبْرارِ، وَجَنِّبْنى فيهِ مُرافَقَةَ الاْشْرارِ، وَآوِنى فيهِ بِرَحْمَتِكَ اِلى دارِ الْقَرار،ِ بِاِلهِيَّتِكَ يا اِلهَ الْعالَمينَ.
🔮بارخدایا! در این ماه مرا به همنشینی با نیکان موفق ساز
، و از رفاقت با بدان بدارم باز،
و در سرای جاویدان به رحمتت با بهشتیان نما دمساز،
به حق خداییت ای معبود جهانیان.
🆔@majmaqomh