◻️در رثای یک روحانی راستین!
✍#علی_میرموسوی
پاپ فرانسیس برای بسیاری نماد یک روحانی به معنای واقعی کلمه در جهان کنونی بود؛ از آن دست روحانیانی که قرآن با نیکی از آنان یاد کرده و فروتنی را مهم ترین ویژگی شان دانسته است.«و بی گمان در میان آنان، کشیشان و راهبانانی هستند که تکبّر نمیورزند.» (مائده، ۸۲). در انجیل دلیل این اهمیت چنین بیان شده است: «اما بزرگترین شما باید خدمت گزار شما باشد، زیرا هر که خود را بزرگ سازد، خوار خواهد شد و هر که خود را فروتن سازد، سرافراز خواهد گردید.»(متی۱۱: ۲۳_۱۲)
خورخه ماریو برگولیو؛ اسقف آرژانتینی، هنگامی که در سال ۲۰۱۳، به مقام پاپی رسید، برای نخستین بار در تاریخ کلیسا عنوان فرانسیس را برگزید. او در توضیح این انتخاب گفت:
«وقتی روشن شد من انتخاب شده ام، دوست عزیزم کاردینال کلادیو مرا در آغوش گرفت و گفت: فراموش مکن فقرا را! و همان جا بود که نام فرانسیس در ذهنم جرقه زد.»
فرانسیس آسیزی (۱۲۲۶_۱۱۸۱) قدیسی ایتالیایی بود که زندگی اش نقطه عطفی در تاریخ مسیحیت شد، چرا که شیوه ای نو از پیروی مسیح را بنیان نهاد: فروتنی، فقر داوطلبانه، عشق به طبیعت و صلح جویی مطلق. او نه تنها دوست فقرا بود، بلکه به طبیعت، حیوانات و حتی دشمنان نیز عشق میورزید. انتخاب این نام، در واقع بیانیهای بود از جانب پاپ فرانسیس درباره اصول بنیادین خود و معنای روحانیت راستین از نگاه او.
از همان آغاز، او بهجای اقامت در کاخ رسمی واتیکان، زندگی در یک مهمانسرای ساده را برگزید. سوار خودروهای معمولی میشد و تجمل را کنار گذاشت. همواره بر عدالت اجتماعی، حمایت از مهاجران، فقرا و بیخانمانها تأکید میکرد و بارها سرمایهداری افراطی و نابرابری اجتماعی را به نقد کشید.
در مراسم پنجشنبه مقدس، که در آن پاپ پای دوازده نفر را میشوید، او این سنت را با رویکردی انقلابی اجرا کرد: پای مهاجران، مسلمانان، زندانیان، زنان و حتی بیدینان را شست و گاهی بوسید.
پاپ فرانسیس رسم دستبوسی را نیز وارونه کرد؛ برخلاف سنت قدرتگرایانهای که انتظار دست بوسی دیگران را دارد، او پیشقدم میشد و دست کشیشان سالمند و راهبان وفادار را میبوسید. در سال ۲۰۱۹، برای ایجاد صلح، پای رهبران متخاصم سودان جنوبی را بوسید تا آنها را به صلح و آشتی تشویق کند.
او بهجای داوری و طرد گناهکاران، همواره بر «رحمت الهی» و امکان بازگشت تأکید داشت. به باور او، «کلیسا باید همچون بیمارستانی صحرایی باشد؛ پناهگاهی برای مجروحان جسمی و روحی.»
پاپ فرانسیس دین را نه صرفاً مجموعهای از مناسک، بلکه راهی برای زندگی انسانی، اخلاقی و همراه با عشق میدانست. او مردم را دعوت میکرد که بهجای داوری، همراه و همدل باشند.
در حوزه گفتوگوی بینادیان، تلاشهای بیسابقهای انجام داد؛ از دیدار تاریخی با شیخ الازهر گرفته تا گفتوگو با آیتالله سیستانی در نجف. این اقدامات، روحیه همگرایی و صلحطلبی او را نشان میداد.
در نگاه او، صلح فقط مسئلهای سیاسی یا دیپلماتیک نبود، بلکه ریشه در ایمان، کرامت انسانی و محبت الهی داشت. او بارها گفته بود که بدون گفتوگو میان ادیان، صلح پایدار ممکن نیست.
در سالهای پایانی عمرش، دغدغه صلح و نگرانی از جنگ، به اصلیترین محور سخنانش تبدیل شد. بارها از جنگهای مدرن و صنعت سودآور اسلحه انتقاد کرد و گفت: «نمیتوان صلح را بر پایهی ترس و زرادخانههای مرگ ساخت. تجارت اسلحه، تجارت خون است.» او حمله روسیه به اوکراین و کشتار مردم بیگناه در غزه را بهشدت محکوم کرد و حملات اسرائیل به غزه را «بیرحمی»، «فراتر از جنگ» و نوعی «تروریسم» نامید.
با درگذشت او، جهان یکی از الهامبخشترین رهبران روحانی خود را از دست داد. رهبری که تجسم زنده آموزههای دینی و اخلاقی بود و نام و یادش برای همیشه در دل اهل ایمان خواهد ماند. او با نیکنامی از دنیا رفت و الگویی ماندگار برای رهبران مذهبی و مؤمنان سراسر جهان بهجا گذاشت.
روحش شاد و یادش جاودان باد.
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
🔻🔻🔻تمامیت خواهان رقیب را بر نمی تابند
📝📝📝#رضا_احمدی
🖊شاه عباس کبیر در سال 30 دی1007 ش در عباس آباد مازندران درگذشت. چون پسری نداشت، نوه او سام میرزا فرزند صفی میرزا که به فرمان شاه عباس کشته شده بود، از ناچاری به قدرت رسید، امپرتوری قدرتمند صفوی دچار بحران شد.
🖊 امام قلی خان
شاه صفی در شرایط سخت و ترسناک در حرمسرا بزرگ شده بود و از او شخصی متوهم، خشن و کینه توز ساخت. شاه صفی که پدرش قربانی خشم شاه عباس اول شده بود، همه کسانی که نشانی از شاه عباس داشتند، مورد خشم و بی مهریی شاه صفی بودند.
یکی از خاندان های مهم عصر شاه عباس خاندان امام قلی خان بود، او فرزند الله وردیخان سپهسالار بزرگ ارتش نوین ایران بود. پس از درگذشت او پسرش امامقلی خان سپهسالاری سپاه و استاندار فارس، جنوب کشور و کهکیلویه شد. برادر امام قلی خان، داوودخان نیز امیرالامرایی قراباغ و ریاست ایل قاجار بود.
قدرت و حشمت امام قلی خان در نزد شاه عباس کبیر هر روز بالاتر می رفت. چون او با تمام قدرت در انقیاد شاه قرار داشت.
🖊 شاه متوهم
در حکومت های تمامیت خواه هیچ قدرتی اصالت ندارد و باید از میان برود. تمامیت خواهان قدرتی غیر از خود به رسمیت نمی شناسند، شاه صفی نمی توانست نیروی هرچند مطیعی چون امام قلی خان را تحمل کند. مادر شاه، تیم جدیدی که به دربار راه یافته بودند، نسبت به نیروهای شاه قبل بدبین و اطمینان نداشتند. یکی از خاندانهای که شاه صفی نسبت به آن ها بدبین بود، خاندان امام قلی خان حاکم خطه جنوب است ولی بخاطر موقعیت و پیشینه آنها با احتیاط برخورد می کرد. شاه از قدرت و اسراری که او در سینه داشت، می ترسید.
شاه ابتدا به تصفیه شاهزادگان و خاندان سلطنتی پرداخت، نوادگان پسری، دختری، دامادها و عموی شاه را از میان برداشتند. پس از فراغ از کشتار شاهزادگان به سراغ متنفذین رفت.
🖊 عوامل بدبینی
1.ترس شاه صفی از موقعیت اما مقلی خان
2. نگرانی شاه صفی از حضور صفی قلی خان نزد امام قلی. با علاقه ای که شاه عباس اول به امام قلی خان داشت، روزی یکی از زنان حرمسرا را طلاق و به او بخشید. آن زن هنگامی که به خانهٔ امامقلی خان رفت آبستن بود و او پس از چند ماه وضع حمل کرد. آن فرزند متعلق به شاه بود، امام قلی این موضوع را با شاه در میان نگذشت، ولی اخبار آن در بعضی محافل منتشر شد. مادر شاه صفی از این موضوع آگاهی داشت و نگران بود. حضور این شاهزاده در خانه امام قلی خان تهدیدی بر علیه شاه صفی بود.
3. شورش داوود خان امیر الامرای قرباغ و برادرامام قلی خان موجب حساسیت بیشتر شاه و تحرکات گردید.
4. جناح ها جدید دربار امام قلی را رقیب خود می دانستند، بدین خاطر شاه صفی راتحریک می کردند.
حرمسرا و خواجگان مشاور شاه صفی بودند. مادرشاه نقش مهمی به عهده داشت. پس از حذف بزرگان عصر شاه عباس اول، نیروهای ضعیف و ناکارآمد جذب قدرت شدند تا جایگزین نیروهای قبلی شوند.
پس از میان بردن نیروهای کارآمد و نخبگان، کارها به افراد ضعیف و خواجگان سپرد شد که ناکارآمدی آن ها حکومت را تهدید می کرد.
شاه و اطرافیانش امام قلی خان را خطر بالقوه بریا خود می دانستند، که می خواهد صفی قلی میرزا را به قدرت برساند.
🖊کشتار خاندانی
پس از وفات شاه عباس اول دولت عثمانی از این فرصت استفاده کرد و به مرزهای ایران تاختند، در زمانی که شاه صفی مشغول دفع شورش های داخلی و خارجی بود، امام قلی خان را فراخواند، او پسرانش به همراه نیروهای کمکی به نزد شاه فرستاد، در ادامه امام قلی خان هم با نیروهای خود به قزوین آمد. شاه صفی از فرصت استفاده کرد و ابتدا پسران امام قلی به همراه صفی قلی میرزا کشت و سر آن ها را نزد مادرش فرستاد تا نگرانی او از جانب صفی قلی میرزا بر طرف شود.
امام قلی خان منتظر چنین روزهای بود، مأموران سرهای پسرانش را به منزل او بردند، او در حال نماز بود، نمازش را تمام کرد. سپس از نماز فاتح هرمز را درسال 1011 ش کشتند. برافتادن خاندان ا لله وردیخان از حوادث مهم زمامداری شاه صفی بود.
حذف نخبگان و نیروهای کارآمد از بدنه امپراتوری صفویه موجب ناکارآمدی دولت گردید. شورش ها در سراسر کشور فراگرفت. تجارت و بازرگانی دچار بحران گرید.
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
⚡️توافق پايدار پاياني بر ايران هراسي و اسلام هراسي خواهد بود
🟣منافع و آينده ایران با تحقق توافق پايدار
✍#محمدرضا_يوسفي
🏷 دو هفته است كه مذاکره ایران و آمریکا آغاز شده، روز چهارشنبه نيز گفتگوهاي كارشناسي طرفين انجام مي شود كه خود نشان از توافقي كلي ميان طرفين است. اينكه ايران مذاكره با امريكا و به ويژه امريكا در دوره ترامپ كه در سال 1397 از برجام خارج شده بود را پذيرفته است، حكايت از تغييري مهم در عرصه سیاست خارجی ماست.
🏷طبيعي است مذاكره يك معامله طرفيني است كه هر كدام براي به دست آوردن امتياز بايد امتيازي تقديم كنند. در اين راستا بايد ديد طرفين خواهان چه چيزي بوده و چه هدف يا اهدافي را دنبال كرده و چه كارتهايي براي بازي دارند.
🏷 برخي تصور مي كنند كه ايران به دليل تغيير شرايط منطقه اي از هفت اكتير تاكنون، در موضع ضعف نسبت به مذاكرات برجام قرار داشته و مجبور به اعطاي امتيازات بيشتري است. از اين رو با اين تلقي، نظر مساعدي نسبت به مذاكرات ندارند. اينان به اين نكته توجه ندارند كه موقعيت امريكا نيز نسبت به آن زمان تغییر کرده و از اين رو، همان ترامپي كه از برجام خارج شد، خواهان مذاكره با ايران است و با نگاه به بسترسازي براي يك شراكت بلندمدت با ايران تلاش مي كند.
🏷 اين توافق براي ايران، منطقه، جهان و قدرت هاي سياسي و اقتصادي مانند امريكا، چين، روسيه، هند سودمند و اثرگذار است. به همين دليل طرفين اين بار در تلاش براي حصول به دستيابي به يك توافق پايدار و برد ـ برد هستند و فضاي جهاني نيز براي اين توافق مساعدتر است.
🏷ايران فرصت هاي زيادي را تاكنون از دست داده و در نتيجه، امروز با انواع مشكلات دست و پنجه نرم كرده، انواع ناترازي ها و نااطميناني ها بر كشور حاكم بوده، سطح رفاه جامعه به شدت كاهش يافته، صنايع فرسوده و زيرساختها آسيب ديده، امكان سرمايه گذاري و رشد اقتصادي پايين آمده، سرمايه اجتماعي نيز افول كرده و اقتصاد ايران در انزوا به سر مي برد. از اين رو ادامه مسير گذشته ديگر امكان پذير و عقلايي نيست. توافق موفق و پايدار مي تواند به رفع تحريم منجر شده، تجارت خارجي را توسعه داده، سرمايه گذاري خارجي را ممكن ساخته و ظرفيت هاي كشور را فعال كند.
🏷 به نظر مي رسد طرف مذاكره، خواستار سطحي معين از غني سازي، عدم اقدامات منطقه اي به گونه سابق و امكان شراكت اقتصادي با ايران است. البته ايران نيز مخالفت با تجاوزگري هاي اسرائيل را در قالب ديپلماتيك پيگير خواهد بود. امري كه مورد قبول نهادهاي بين المللي است.
🏷 ايران با توجه به ظرفيت منابع خدادادي، سرمايه انساني، گردشگري، داشتن بازاري بزرگ و موقعيت ژئوپلتيك خود با ورود به اقتصاد جهاني مي تواند به سرعت به مركز ثقل منطقه تبديل شده و در جايگاه نخست منطقه قرار گيرد. در پرتو اين توافق، امكان گستره تجارت با دو قطب شرق و غرب فراهم شده، سرمايه گذاري هاي چين، امريكا و اروپا مي تواند رخ دهد. تامين نيازهاي اروپا، چين و هند و برخورداري از تنوع خريداران، قدرت چانه زني كشور را افزايش مي دهد. آخرين سخن اينكه توافق پايدار پاياني به ايران هراسي و اسلام هراسي خواهد بود.
🏷براي دستيابي به اين افق ها، نياز به تغيير رويكرد حاكميت است. با توجه به تجربه گذشته و شرايط كنوني كشور، تيم مذاكره كننده بايد خواسته هاي خود را بر اساس توسعه و افزايش سطح رفاه كشور تعريف كند. نگاه هاي كوتاه مدت جهت خروج از بحران و بازگشت به همان سازوكار سابق پيامد مثبتي نداشته و نخواهد داشت. همراه با دستيابي به توافق، انجام اصلاحات داخلي در جهت سلامت و كارايي نظام ضروري است.
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
🍁سالکان فروتن و مدرنیتهٔ چموش
👤#علیاشرف_فتحی
🔅«کسی که در میان شما از همه بزرگتر است، باید خدمتگزار شما باشد. کسی که خودش را بزرگ جلوه دهد، حقیر خواهد شد و کسی که خودش را فروتن کند، سربلند خواهد شد» (انجیل متی، باب 23 (هشدار به روحانیون)، آیات 11 و 12).
🔅«بدانید که آن مرد مالیاتگیر [ولی معترف به گناه] که از معبد به خانه رفت، از نگاه خدا بهتر از آن فَریسی درستکار [ولی ریاکار و زهدفروش] شمرده شد، چون هر کس که خودش را بزرگ جلوه دهد، حقیر خواهد شد و هر کسی که متواضع و فروتن باشد، سربلند خواهد شد» (انجیل لوقا، باب 18، آیه 14).
این آیات انجیل را دو هزار سال است که بخش زیادی از انسانها خوانده و کوشیدهاند که طبق آنها سلوک کنند. اما بیتردید نام پاپ فرانسیس با این آیهها گره خورده و ماندگار خواهد شد.
🔅او پاپِ اولینها بود: اولین پاپ از قاره آمریکا، اولین پاپ از آمریکای لاتین، اولین پاپ از فرقه یسوعی، اولین پاپ از نیمکره جنوبی زمین، اولین پاپ بزرگشده در خارج اروپا پس از 13 قرن و اولین پاپ دیدارکننده از کلیسای ارتدوکس روسیه پس از هزار سال. برای شیعیان نیز پاپ فرانسیس اولین پاپی بود که به مقدسترین سرزمین مخصوص شیعیان یعنی نجف رفت و با مهمترین مرجع تقلید شیعیان دوازده امامی دیدار کرد و متواضعانه به او ادای احترام نمود.
🔅پس از جنگ جهانی دوم و رواج کمونیسم و بیدینی در جهان مسیحیت بود که رهبران واتیکان تغییر رویه دادند و رسم سفر به مناطق مختلف جهان را برای ترویج دینداری بنا نهادند. پاپ پل ششم از همین رو به عنوان «پاپ زائر» شهرت یافت، چون اولین پاپی بود که پس از یک و نیم قرن، پایش را از ایتالیا بیرون گذاشت و به همه قارهها رفت و بیش از همه پاپهای پیش از خود سفر کرد. او اولین پاپی بود به زیارت بیتالمقدس رفت و تنها پاپی است که به ایران سفر کرده است. او 5 آذر 1349 ساعاتی به تهران آمد و با محمدرضا پهلوی دیدار کرد.
🔅پاپ پل ششم اهمیت بنیادین در دنیای معاصر دارد. او شورای دوم واتیکان را که سال 1962 به دستور پاپ ژان بیست و سوم تشکیل شده بود، در دو سال اول رهبری خود بر واتیکان مدیریت کرد و در سال 1965 با اعلام مصوبات جدید از جمله پذیرش مدارای دینی، تعامل با دیگر ادیان و گشادهرویی به ارزشهای سکولار و عدالت اجتماعی، عصر جدید واتیکان را آغاز کرد. پاپ ژان بیست و سوم در آغاز شورای دوم واتیکان گفته بود باید پنجرههای کلیسا را برای ورود هوای تازه باز کنیم. مصوبات شورای دوم واتیکان بر خلاف مصوبات شورای اول در سال 1870 بود که در ستیز با سکولاریسم و مدارای دینی شکل گرفت.
🔅پاپ ژان بیست و سوم که پنجرههای کلیسا را به روی هوای تازه گشود، جانشین پاپ پیوس دوازدهم بود که رهبری مسیحیان کاتولیک را در کشاکش قدرتنمایی نازیها، فاشیستها، کمونیستها و لیبرالها در جنگ جهانی دوم به عهده گرفته بود و با همه تلاشهایی که برای کمک به یهودیان انجام داد، به دلیل آنکه صریحا یهودیکشی و یهودیستیزی نازیها و فاشیستها را محکوم نکرد، مورد نفرت یهودیان و سپس اسرائیل قرار گرفت. او میگفت چون نازیها در حال مبارزه با کمونیستها هستند و کمونیسم خطر بزرگی علیه کلیسا محسوب میشود، نمیتواند علیه یهودیکشی نازیها موضع بگیرد.
🔅شورای دوم واتیکان با بررسی دیدگاههای بیش از دو هزار روحانی ارشد کاتولیک از جمله پنج پاپ، درصدد نجات نهاد کلیسای کاتولیک از موج سرکش بحرانهای مدرن برآمده بود. اکنون با گذشت شصت سال از تصمیمات شورای دوم، آمار نشان میدهد که پیروان واتیکان در اروپا و حتی آمریکای لاتین با کاهش محسوس مواجه شده است. انتخاب فرانسیس برای جلوگیری از کاهش جمعیت کاتولیکهای آمریکای لاتین بود. فرانسیس در ابتدای دوران پاپی خود گفته بود بدرفتاری و دوری گزیدن کشیشها باعث دور شدن مردم از کلیسا شده است. او کوشید با سفرها و رفتارهای فروتنانه، این بحران را مدیریت کند. اکنون جمعیت کاتولیکهای اروپا از حدود چهل درصد در زمان تشکیل شورای دوم واتیکان به حدود بیست درصد رسیده، ولی با سیاستهای اجتماعی شورای دوم، جمعیت کاتولیکها در آفریقا و تا حدی در آمریکای لاتین و آسیا افزایش محسوس یافته است. احتمال دارد که واتیکان در استمرار راهبرد شورای دوم و در تکمیل انتخاب فرانسیس فروتن، یک کاردینال سیاهپوست را به عنوان پاپ انتخاب کند تا حمایت سیاهپوستان قارههای مختلف را جلب کرده و بحران اروپایی خود را بپوشاند.
اما راهبرد شورای دوم واتیکان برای مهار بیدینی در اروپا شکست خورده و کلیسا نیاز به راهبرد بهتری دارد. شاید بهتر است جانشین پاپ فرانسیس به این سخن او بیشتر فکر کند:
«رشد کلیسا منوط به جذابیت آن است و نه تلاش برای تبلیغ دین مسیحیت».
@taqriraat
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
🔻🔻🔻 وزیر آموزش و پرورش چه میکند؟
📝📝📝 #محمدتقی_فاضل_میبدی
🖊خدا رحمت کند ناصر خسرو را. هزار سال پیش به امثال وزیر آموزش و پرورش کنونی ایران چنین خطاب کرد: جهان را به آهن نشایدش بستن/ به زنجیر حکمت ببند این جهان را.
🖊در خبرها صحبت از توافق میان نیروی انتظامی و آموزش و پرورش برای حفظ حجاب در مدارس است. تا مردم” روی زن بی نقاب” نبینند. با این توافق میمون و مبارک!، اگر صحت داشته باشد، پلیس حق ورود در مدارس دخترانه پیدا می کند تا ارزشهای دینی! را میان دانش آموزان پیاده نماید. آیا چنین توافقی با اطلاع رییس جمهور محترم بوده ویا تعصب دینی، جناب وزیر را وا داشته تا برای حفظ کیان اسلام!به نیروی انتظامی متوسل شود و خود را سرباز آقای رادان بداند؟ در نظامهای نوین آموزشی هر گونه عامل جبر و ترس و اضطراب، حتی نمره درس، را از مدارس برداشته تا روح و فکر دانش آموز شاد و آزاد باشد.ودر فضای آزاد رشد نماید؛ ولی جناب وزیر ما به جای دانش وپژوهش گستری دنبال حجاب گستری در مدارس با نیروی پلیس است.
🖊آقای وزیر! نیک میدانید روزی که حجاب با نیروی پلیس و قوانین حکومتی پیوند خورد، نتیجه معکوس داشت و عصیان دختران در برابر حجاب اجباری بیشتر شد. شما برای چندمین بار می خواهید، این ندامت را تجربه و نصیب خودکنی؟ آقای وزیر! به جای دغدغه حجاب با شیوه پلیسی، دغدغه معیشت معلمان و گسترش معلم ومدارس در مناطق محروم را داشته باشید. آقای کاظمی! میدانی هر سال چه تعداد دانش آموز، یا به خاطر فقر و یا به خاطر بی انگیزگی ترک تحصیل می کنند؟
🖊آقای وزیر! میدانی سن سیگار کشیدن در مدارس میان دختران و پسران چقدر پایین آمده؟ آقای وزیر! میدانی روش آموزش و پرورش در کشور ایران از روشهای عقب مانده دنیاست. ممکن است با این روشها و نگاهها چوب و فلک در مدارس برگردد و دوران پیش از حسن رشدیه احیا شود.
🖊آقای وزیر محترم! آیا میدانید تفاوت طبقاتی که در نظام آموزش و پرورش و مدارس ما پیش آمده در دنیا کم سابقه و یا بی سابقه است؟ مدارس مفید وبا کیفیت جای آقازادهها و بچه پولدارهاست و مدارس دولتی و بی کیفیت جای بچه های فقیر و نادار است. مجانی بودن آموزش و پرورش فقط در قانون اساسی جا خوش کرده ولی در نظام آموزش و پرورش شما پول و ثروت حرف اول را می زند؟ و در نتیجه، چه استعدادهای درخشانی خفته می ماند.
🖊آقای وزیر! مسئولیت چند میلیون جوان و نوجوان را به شما سپردند. دغدغه اصلی شما اصلاح نظام آموزشی، معیشت معلمان و مبارزه با آسیبهای اخلاقی جوانان باشد و اینها با عهد و پیمان میان شما و نیروی محترم انتظامی درست نمی شود. نظام آموزشی جوانان کارشناس لازم دارد. مشکلات را با روش علمی و کارشناسی از ریشه چاره نمایید.
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
🔻دشمنان تقریب!
📝📝#احمد_زیدآبادی
◽️آن دسته از رهبران مذهبی شیعه و سنی که جنبش تقریب مذاهب را تأسیس و ترویج کردند، نگاهی صرفاً از سر مصلحتاندیشی به معنای منفعتجویانهٔ آن به این موضوع نداشتند و نوعی گفتمان کلامی را پشتبند آن میدانستند.
◽️بدون پشتیبانی گفتمان کلامی تازه، تقریب به موضوعی گذرا و چه بسا ریاکارانه و نفاقآلود تبدیل میشود و در آن صورت، در هر مقطع و بزنگاهی، پردهٔ ریا کنار میرود و واقعیت عقاید تقریبستیز ریاکاران دریده میشود و مشکل به بار میآورد.
◽️فردی که در مافیالضمیر خود دشمن عقیدهای باشد، تاب مستوری آن را تا ابد ندارد و به محض یافتن فرصت مناسب عقیدهٔ پنهان خود را آشکار میکند.
◽️این همان اتفاقی است که در صدا و سیما رخ داده است. برخورد قضایی هم راهحل آن نیست. راهحلش تنقیح گفتمان کلامی از روی صدق و راستی و ندادن پست و تریبون رسمی به اهل ریا و دورویی است!
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
🔻🔻🔻پویائی و نگاه جدید به دین و شرایط اجتماعی پاپ فرانسیس، شگفت انگیز بود.
🎙🎙🎙#آیتالله_سید_محمدعلی_ایازی
🖊 پاپ فرانسیس در میان پاپها، شخصیتی متفاوت بود و نقاط قوتی داشت که به کار نسل جدید جامعه ایرانی میآید. نخستین پاپی بود که نام فرانسیس را با الهام از نام قدیس فرانسیس آسیزی که نماد همدردی با محرومان بود، انتخاب کرد و بهجای کاخ مجلل واتیکان، زندگی ساده در اقامتگاه سانتا مارتا را برگزید.
🖊پویائی و نگاه جدید به دین و شرایط اجتماعی او شگفت انگیز و در مجموع در جهان مسیحیت کاتولیک ساختارشکنانه بود. پاپ فرانسیس در مقایسه با رهبران پیشین کلیسا، دیدگاههای جدید و متفاوتی در زمینه حقوق همجنسگرایان و اقلیتهای جنسی اتخاذ کرده است.
🖊پاپ فرانسیس، رهبر کلیسای کاتولیک و رییس کشور واتیکان، که به دلیل دیدگاههایش در مورد حقوق بشر و تعامل با دیگر ادیان شناخته میشود. او هواخواه صلح بود . او بهعنوان یک پیشوای مذهبی، همواره در صحنه مرجعیت دینی حضور فعال داشته باشد و به مسائل مهمی از جهان تکیه کند، مثلا بارها نسبت به جنایات ظالمانه رژیم صهیونیستی نسبت به فلسطینیان با شدیدترین لحنی واکنش نشان داد.
🖊 برای نخستینبار به بانوان اجازه داد که جزء خادمان محراب در مراسم عشای ربانی قرار گیرند و به این ترتیب، جایگاه زنان در سلسله مراتب کلیسا را ارتقا بخشید.
🖊 یکی از ویژگیهای پاپ حضور فعال در مسائل چالشی ادیان با تحولات صنعتی و نظام سرمایه داری بود. وی همچنین بهطور مداوم بر ضرورت حفاظت از محیط زیست و احترام به حقوق بشر، بهویژه حقوق پناهندگان و مهاجران، تأکید دارد.
🖊 دیدار تاریخی ایشان با مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیتالله العظمی سیستانی (حفظهالله تعالی) نمونه ای از رویکرد و نگاه حمایت از صلح و رواداری مذهبی و حمایت از اندیشه رواداری و موضع اندیشمندانه مرجعیت تشیع بود.
🖊 در اقدامی بیسابقه، با شیخ احمد الطیب امام اهل سنت الازهر دیدار کرد و با الطیب، سند برادری انسانها را بهعنوان نخستین تفاهمنامه اسلام و مسیحیت برای برقراری صلح جهانی امضا نمود .....
📍پیوند به متن کامل
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
🍁آینده روحانیت
👤#عباس_عبدی
🔅بیتردید روحانیت نه تنها یکی از مهمترین نهادهای مدنی ایران است، بلکه باید گفت مهمترین نهاد مدنی دو قرن اخیر و پیش از آن هم بوده و به همین علت نیز نقش جدی در رویدادهای مشروطیت تا کنون بازی کرده است. نقشی که قابل مقایسه با دیگران نیست. پررنگترین این نقش در ۱۳۵۷ رخ داد که منجر به کسب قدرت از سوی روحانیت و از طریق قانون اساسی تثبیت و نهادینه شد. نظرسنجیهایی که طی این نیم قرن انجام شده نشان میدهد که نفوذ و مرجعیت روحانیت تا دهه گذشته به نسبت بالا بود ولی طی دو دهه اخیر به عللی کاهش یافته است.
🔅روحانیون با صنوف دیگر چون آموزگاران، استادان، کارگران، پزشکان و… تفاوت دارند. از جمله، فرض نانوشتهای هست که افراد نامناسب نباید درون روحانیت باشند. این فرق میکند با اصناف دیگر. ما تعجب نمیکنیم، که افراد خوب یا بد در این صنوف حرفهای دیده شوند و عملکرد هیچ کدام را به جمع آنان تعمیم نمیدهیم، ولی این نوع داوری در باره روحانیت صادق نیست. پس باید نظارت درون نهادی بر آنها بیشتر باشد. از سوی دیگر آنان گروهی هستند که با دین، معنویت و اخلاق گره خوردهاند، و هر گونه اعمالی خارج از این چارچوب، تصور و انتظارات مردم را نسبت به آنان تغییر میدهد. بنابر این قرار نیست که روحانیون همچون گروههای صنفی دیگر باشند و یا منافع خود را نمایندگی کنند. در واقع نباید منافع صنفی داشته باشند، و الا میشوند مثل سایر صنوف.
🔅این ویژگیها پیش از انقلاب کمابیش بر کارکرد و انتظاراتی منطبق بود که از آنان وجود داشت. ولی پس از انقلاب این کارکردها کمکم تغییر کرد. اول از همه حضور در قدرت چند تأثیر مهم بر روحانیت گذاشت. این وضع ظرفیت آن را داشت که آنان را اگر نگوییم در برابر مردم قرار دهد، حداقل از کنارشان دور کرد. البته این وضعیت به مرور رخ داد. همچنین برقراری امتیازات ویژه رسمی یا غیر رسمی برای این قشر، موجب شد که زمینه تخلفات یا سوء استفاده فراهم شود. دادگاه ویژه روحانیت نیز که برای تشدید برخورد با تخلفات آنان بود، در عمل کارکرد معکوسی پیدا کرد. همین که برای یک قشر دادگاه ویژهای تشکیل دادند، به معنای پذیرش واقعیت تلخ قدرت غیر رسمی آنان در جامعه بود. شاید بتوان گفت که بجای آن که روحانیت برای نظام باشد، نظام در خدمت روحانیت شد.
🔅از سوی دیگر به علت ماهیت قدرت، شکاف زیادی میان آنان و جامعه رخ داد و روحانیت را از کارویژه اصلی خود خارج نمود. بهرهمندی از منابع و عهدهدار شدن بسیاری از کارهای دولتی و عمومی، کمکم موجب افزایش تجربیات منفی مردم از روحانیون شد. این اتفاق در طول چند دهه متراکم شد و به جاهای باریکی رسید.
🔅یکی از بدیهیترین عوارض حضور در قدرت، تبدیل جایگاه قدسی به سیاسی بود. به طور کلی از نظر مردم امر سیاسی قابل نقد و تخطئه و نسبی است، در حالی که امر قدسی چنین نیست. روحانیت با ادعای قدسی به میدان آمد ولی با منطق سیاسی حکومت میکند، این ترکیب سرانجام مطلوبی ندارد. امر سیاسی را نمیتوان قدسی کرد، بلکه اتفاق معکوسی رخ میدهد، و امر قدسی را سیاسی نموده و ریشههای نفوذ و قدرت معنوی خود را خشک کردند. هنوز عوارض بدتر در راه بود. تعداد زیادی از طلاب و روحانیون جوان به میدان آمدند که به این لباس بیش از هر چیز حرفهای نگاه میکنند و برخلاف پیش از انقلاب، چندان التزامی به اصول بنیادین آن ندارند، و این یکی از عوارض مهم این گروه است.
🔅عارضه دیگر ناکارآمدی روحانیت در ارتباط فکری و اخلاقی با جامعه است، که به دلایل پیشگفته رخ داد، پس به نظرشان رسید که باید به روز باشند و با ادبیات و فرهنگ جوانان همگام شوند. اقدام به خوشپوشی و آنکارد کردن ریش، ورود به ورزش و هنر و حتی استفاده از اصطلاحات جوانان و بالاخره حضور آنان در اینستاگرام و توییتر و… و بعضاً ویدیوهایی که سراسر خرافات و جعلیات و حرفهایی غیر معتبر بود تولید، و اعتبار این نهاد را با سوال مواجه کردند. حضور در استادیومهای فوتبال به عنوان لیدر، اجرای برنامههای شو برای کودکان و در آوردن صدای حیوانات، بیان داستانهای سراسر غیر عقلی، تولید کلیپهای دور از شأن و… تصویر آنان را چنان نمود که تصور نمیکنم به سادگی قابل بازسازی باشد. به همین علت است که استقبال جوانان از نامنویسی در حوزههای علمیه بسیار کم شده است، زیرا احساس میکنند که آینده مطلوبی برای آنان نزد مردم قابل تصور نیست.
🔅حجابِ قدرت، مانع از دیدن حقایق برای این قشر شد، بویژه پس از اعتراضات ۱۴۰۱ پردههای اخلاقی میان مردم و روحانیت دریده شده است. اگر نتوانند خود را بازسازی کنند آینده روشنی در برابرشان نیست. بویژه آن که روحانیون سنتی هم کمکم در حال پیر شدن و ترک حیات جمعی هستند.
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
⚖️⚖️ خشونت، غیرت یا خریّت
✍️#محسن_برهانی
⚖️ وقتی یک مطالبه جاهلانه و لو در حد یک خردهفرهنگ برای نمایش «غیرت» وجود داشته باشد و بعضاً قضاوتی همراه با تحسین، و از سوی دیگر مجازات پدر، برادر، فرزند و یا هر مرتکب قتل ناموسی در بیشتر موارد تنها ۱۰-۳ سال حبس باشد -که آن هم به احتمال زیاد با تحمّل یک سوم مدت زندان، با آزادی مشروط آزاد میگردد- دیگر چه مانعی برای سلّاخیها و ذبحها و کشتنها در خیابان و منزل وجود خواهد داشت؟ و اخباری روزانه از قتلهای فجیع در اقصی نقاط کشور! و سکوت قانونگذاران و مسؤولان امر! گویا این کشتهشدگان استحقاق مرگ دارند و قاتلان استحقاق تحسین!! و در این وضعیت غمبار، انسان نمیداند بر خونهای بهناحق ریختهشده تأسف خورد یا بر این فرهنگ مردسالار و جاهلانه بگرید:
شرح این هجران و این خون جگر
این زمان بگذار تا وقت دگر
⚖️ آن فرهنگ غلط بهمثابه «مقتضی» عمل میکند و مجازات سبک و غیرمتناسب بهمثابه «عدم المانع» بنابراین برای برخورد با این جنایات سفّاکانه و خونبار هم باید با پیشگیری اجتماعی به جنگ «مقتضی» رفت و هم با پیشگیری کیفری به جنگ «عدم المانع».
⚖️ در پیشگیری اجتماعی باید روانشناسان و جامعهشناسان و افرادی که دارای تریبون در فضای اجتماعی هستند اقدام به تبیین نمایند و به جامعه بفهماند که مرز میان «غیرت» و «خریّت» نزدیک است و شرعاً و اخلاقاً و منطقاً پدر و شوهر و برادر هیچ حقی برای هیچگونه اقدام خشونتآمیزی علیه زنان ندارند؛ مطلقاً خشونت علیه زنان امری است ممنوع و غیراخلاقی و غیرشرعی و غیرانسانی. انصافاً تفهیم این موضوع روشن و مسلّم به جامعهای گرفتار جهل و حماقت و تعصّب، کاری است بس صعب و سنگین و آنانی که به وادی جنگ با تعصّب کورکورانه وارد میشوند باید خود را آماده پرداخت هزینههای سنگین و برچسبهایی چون «بیغیرتی» و «بیناموسی» نمایند.
⚖️ در پیشگیری کیفری باید هزینه جنایت را تا حد ممکن افزایش داد و مجازات را بنحوی تشدید کرد که برخی مرتکبان در زمان تصمیمگیری و یا تصمیمات جمعیِ خانوادگی، دست و دلشان بلرزد و دست به جنایت نزنند و از این طریق بتوان جلوی برخی جنایات را گرفت و شخص را مهار کرد. قتل در همه نظامهای کیفری سنگینترین جرم محسوب میشود و طبیعتاً باید سنگینترین مجازات را در پی داشته باشد.
⚖️ ریشهکن کردن این خونریزیها باید به مطالبهای اجتماعی بدل شود؛ مطالبهای از سوی نخبگان و دلسوزان جامعه در برابر جهلی فراگیر و فرهنگ قساوتآمیزی استقراریافته.
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
🔳محنت دیگران
✍#رضا_بابایی
◽️بقا و خوشبختی بشر، در گرو زندگی جمعی است، و زندگی جمعی بدون «همذاتپنداری»، اردوگاه مرگ جمعی و تدریجی است. همذاتپنداری (identification)، یعنی درک ما از رنج یا لذت دیگران، آنسان که آن رنج یا لذت، گویی در وجود ما رخ داده است. بدون همذاتپنداری، زمینهای برای اخلاق اجتماعی و زیست اخلاقی باقی نمیماند، جز تازیانۀ قانون که آن نیز در برابر خودخواهیها و منفعتطلبیهای انسان، چندان کارایی ندارد. آدمیان تا از درد و رنج یکدیگر رنجور نشوند، مهربانی با دیگری و گرهگشایی از کار دیگران را پیشۀ خود نمیکنند و از آن لذت نمیبرند. آنچه ستم را بر دیگری آسان میکند، ناتوانی ستمگر از درک رنجی است که ستمدیده میبرد. جامعهای که اعضا و اجزای آن، همدیگر را نمیبینند و بر دردهای یکدیگر نمیگریند، مجموعهای فاسد و رو به فنا و اضمحلال است. چنین جامعهای، نه جایی برای زیستن و بالیدن، که زندانی برای رنج کشیدن و افسردن است.
◽️قانون طلایی اخلاق نیز بر همین پایه استوار است. این قانون مقدس و کارساز میگوید: آنچه برای خود میخواهی برای دیگری نیز بخواه و آنچه برای خود نمیخواهی، برای دیگری هم نخواه. «انصاف» هم که سختترین و فاضلترین و انسانیترین فضیلت اخلاقی است، بدون همذاتپنداری و درک محنت دیگری ممکن نیست.
بنیآدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بیغمی
نشاید که نامت نهند آدمی
◽️خانم هانا آرنت در کتاب «آیشمن در اورشلیم» بهخوبی نشان میدهد که میان ستم به دیگری و توانایی در همذاتپنداری، رابطهای معکوس و بسیار دقیق وجود دارد؛ یعنی هر قدر که فردی یا جامعهای در همذاتپنداری ناتوانتر باشد، در ظلم و بزهکاری و کشتار، توانمندتر و جسورتر است؛ زیرا رنج دیگری در او هیچ احساسی برنمیانگیزد تا مانع او شود. بر پایۀ تحقیقات خانم هانا آرنت، آدلوف آیشمن، افسر ارتش نازی آلمان و از متهمان هولوکاست، انسانی خانوادهدوست، مؤدب، برخوردار از همۀ پرنسیبهای اجتماعی و حتی افکار مثبت بود؛ اما ذرهای قدرت همذاتپنداری نداشت. به همین دلیل کشتن انسانها برای او آسان بود و معنایی جز عمل به وظیفۀ سازمانی نداشت.
◻️همذاتپنداری، بیشوکم در طبیعت همۀ انسانها هست؛ اما راههایی وجود دارد که آن را تقویت میکند یا به سطح لازم برای زیست جمعی میرساند. موسیقی، قصه، رمان و سینما، بیشترین توفیق را در تقویت و تشدید همذاتپنداری در میان انسانها دارند. سینما غم و شادی دیگران را غم و شادی ما میکند؛ به ما میآموزد که دیگران نیز وجود دارند، رنج میبرند و همچون ما درد میکشند. این یادآوریها برای جوامع بشری از نان شب نیز واجبتر است. اخلاقیترین کارکرد سینما و رمان و تئاتر همین است که رنج و درد دیگران را رنج و درد ما میکند و ما همپای «دیگری» میترسیم، اشک میریزیم، غصه میخوریم یا شاد میشویم و میخندیم. سینما، بینندهاش را از غم «دیگران» میگریاند و شادی دیگران را شادی او میکند. این بزرگترین ارمغان اخلاقی سینما و تئاتر برای انسان مدرن است. قصه برای کودکان، و رمان برای بزرگسالان نیز همین کارکرد را دارد. اگر رمان «کلبۀ عموتام» نوشتۀ خانم استو، آن اثر شگرف را در تاریخ اجتماعی آمریکا گذاشت و همچون تیغ بر رشتۀ بردهداری در قرن نوزدهم فرود آمد، هیچ دلیلی نداشت جز اینکه توانست همذاتپنداری خوانندۀ سفیدپوست را برانگیزد.
◽️سینما و رمان و موسیقی فاخر، سلولهای جامعه را به هم میپیوندد و از آنها عضوی زنده میسازد؛ اما در پند و اندرز، «دیگری» همچنان «دیگری» است. سینما «دیگری» را همذات و همزاد ما میکند و به همین دلیل، از چگالی خودخواهی و خودبینی و خودپرستی ما میکاهد. موسیقی، جانها را لطیف میکند و سپس آنها را به مدرسۀ داستان و سینما میفرستد تا در آنجا تجربههای دیگران را «حس» کنند و لختی برای «دیگران» بگریند یا بخندند. در سینما هیچ کس برای دردهای خودش نمیگرید؛ بلکه رنجها و دردهای خود را فراموش میکند و گوش به داستان زندگی دیگران میسپارد. پس سینما و هر هنر یا فن یا برنامهای که بتواند انسان را لختی از خویش بیرون بیاورد و او را از درد و رنج دیگری، متأثر کند، اخلاقیترین کار ممکن را کرده است.
ای دل مباش یک دم خالی ز عشق و مستی
وان گه برو که رستی از نیستی و هستی
گر جان به تن ببینی مشغول کار او شو
هر قبلهای که بینی بهتر ز خودپرستی
تا فضل و عقل بینی بیمعرفت نشینی
یک نکتهات بگویم خود را مبین که رستی
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
#تسلیت به خانوادههای داغدار حادثه تلخ بندر شهید رجائی و مردم عزیز ایران 🖤💔
🌐https://eitaa.com/majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم بهمناسبت حادثه دلخراش بندر شهید رجایی
بسمه تعالی
حادثه جانسوز و مصیبتبار انفجار در بندر شهید رجایی بندرعباس، که منجر به جانباختن، جراحت و مفقود شدن جمعی از هموطنان عزیزمان شد، موجی از اندوه و تأسف عمیق در دلهای مردم نجیب ایران برانگیخت.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم، ضمن ابراز همدردی با خانوادههای داغدار و مردم شریف بندرعباس، این فاجعه دلخراش را به عموم ملت سرافراز ایران، بهویژه بازماندگان درگذشتگان، تسلیت و تعزیت میگوید.
از درگاه حضرت احدیت، برای جانباختگان این حادثه اندوهناک، غفران و رحمت واسعه الهی، و برای مجروحان و آسیبدیدگان، شفای عاجل و کامل مسألت داریم.
انتظار میرود مسئولین ذیربط با بررسی دقیق ابعاد این حادثه، نتایج را به آگاهی مردم عزیز ایران رسانده، و بدین وسیله در بازسازی اعتماد عمومی گامهای مؤثری بردارند.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه
۱۴۰۴/۲/۷
🌐 https://eitaa.com/majmaqomh