مواجهه نظریه رویای رسولانه با آیات مخالف [نقدی بر وحیشناسی دکتر سروش (۴)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر عبدالرحیم سلیمانی (جلسه ۴۰)
⏱زمان: دوشنبه ۳ مهرماه ۱۴۰۲ ساعت ۱۷
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹، مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
با سلام
به دلیل کسالت استاد گرامی جناب آقای دکتر سلیمانی، جلسه امروز دینداری قرآنی -برهانی برگزار نمیشود.
@majmaqomh
🔸گفتارهایی در اسلام رحمانی _ عقلانی
بسمه تعالی
به اطلاع علاقمندان به مباحث اندیشهای میرساند، یک دوره کلاس گفتگومحور درباره شناخت اسلام با حضور استاد ارجمند جناب آقای دکتر عبدالرحیم سلیمانی در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم برگزار میگردد.
📍جلسه بیستم و یکم: اشعریگری، بیماری مزمن فقه سنتی
⏰ زمان: شنبه ۸ مهرماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۷
🏛مکان: خیابان صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹.
🆔@majmaqomh
🔸حفظ کرامت انسانی را نباید محدود به مسلمانان کرد
استاد موسویان: انسان دارای مقام خلیفة اللهی است و به همین دلیل باید کرامت او را حفظ کرد/ بسیاری از مباحث فقهی در زمینه کرامت انسان باید بازنگری شود/ باید با همه انسان ها ارتباط داشته باشیم و با گفت وگو عقاید صحیح را ترویج دهیم/ پیامبر (ص) فرماندهی که فتح مکه را «ملحمه» خوانده بود، عزل کرد/ پیامبر اکرم (ص) رسالت خود را ترویج مکارم اخلاق عنوان کردند و در تمام دوران حاکمیت خود به خوبی آن را نشان دادند؛ نمونه بارز توجه به کرامت انسانی را در جریان فتح مکه می توان مشاهده کرد.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالفضل موسویان در گفت وگو با شفقنا با اشاره به آیه «وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُمْ مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَىٰ كَثِيرٍ مِمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلًا» اظهار داشت: خداوند در این آیه شریفه، نوع بشر را گرامی داشته است و بر دیگر موجودات برتری داده است.
وی افزود: برخی با استناد به این آیه شریفه، قائل به کرامت ذاتی انسان هستند و در مقابل آن، کرامت نسبی قرار می گیرد که در آیه «ان اکرمکم عندالله اتقاکم» مورد اشاره است. البته در این آیه هم چون تقوا قابل تشخیص ظاهری نیستگ بنابراین این برتری هم در پیشگاه الهی است و ما انسان ها نمی توانیم خود را برتر از دیگران بدانیم چه بسا فردی به ظاهر وضعیت مناسبی نداشته باشد اما در باطن بهتر باشد فلذا در دستورات دینی داریم که باید همه را از خود برتر و بالاتر ببینید.
⬅️ادامه گفتگو در لینک زیر
🍀http://majmaqom.ir/%DA%AF%D9%81%D8%AA%D8%A7%D8%B1/%D8%AD%D9%81%D8%B8-%DA%A9%D8%B1%D8%A7%D9%85%D8%AA-%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B1%D8%A7-%D9%86%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D9%85%D8%AD%D8%AF%D9%88%D8%AF-%D8%A8%D9%87-%D9%85%D8%B3%D9%84%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D8%B1%D8%AF
🆔@majmaqomh
#بازنشر
بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در رابطه با حصر مهندس میر حسین موسوی و حجت الاسلام و المسلمین مهدی کروبی
بسم الله الرحمن الرحیم
یا ایها الذین آمنوا کونوا قوّامین بالقسط شهداء لله و لو علی انفسکم او الوالدین و الاقربین
ملت مسلمان و آزاده ی ایران در حالی که چهارمین دهه از حیات سیاسی خود در دوران نظام جمهوری اسلامی را تجربه می کند،ندای استقلال طلبی و آزادی خواهی و استبداد ستیزی و اسلام گرایی سراسر منطقه را فراگرفته است.
خوشبختانه ملت بزرگ ایران چه در جریان مقابله با قراردادهای استعماری دوره ی قاجار و به رهبری زعمای عالیقدر شیعه و چه در جریان انقلاب مشروطه،با همراهی اقشار مختلف و پیشتازی روحانیت و چه در نهضت ملی شدن نفت با همراهی نیروهای مذهبی و ملیّون و چه در جریان انقلاب شکوهمند اسلامی با خیزش همه جانبه ی همۀ اقشار و طبقات ملت و راهبری هوشمندانه امام امت (قده)،پیشتاز و الگوی ملت های مسلمان بوده است و ثمره ی این پیشتازی این بوده است که ایران از اولین کشورهای منطقه است که حکومت مشروطه و قانونمدار در آن اعلام شده و از اولین کشورهای منطقه است که با سلطه و نفوذ استثمارگران مقابله نموده است.مستقل ترین کشور منطقه است که توانسته با ترکیب مبارک مردم سالاری با ارزش ها و اصول دین راهی برای زیست امروز انسان مسلمان ارائه دهد.
امید این بوده و هست که جمهوری اسلامی بزرگ راه رهایی همه کشورهای اسلامی از استعمار و استبداد و عقب ماندگی تلقی شده و الگوی حکومتی پیشرو، مردمی، مستقل، با ثبات و مقتدر در جهان اسلام باشد؛ و معنی صدور انقلاب از طریق ارائه ی فرهنگی متعالی که مورد اشاره ی بنیانگذار فقید انقلاب بود همین است.
آنچه این آرمان را تهدید و سینه های مشتاقان به آزادی و کرامت انسانی در فضای حکومت مردم سالار اسلامی را تنگ و تلاشگران و دلسوختگان سال ها مبارزه با حکومت طاغوت و مقابله با تجاوز خارجی را با غمی مضاعف مواجه می کند،رفتارها و رویه ها و حوادثی است که متأسفانه این روزها در کشور ما در حال وقوع است.
در کدام باور می گنجد که در جمهوری مزیّن به نام مبارک اسلام و در مجلسی که تحت نام اسلام برای شورا گرد آمده اند،نمایندگانی که مشروعیت خود را از رأی ملت می گیرند و سوگند خورده اند تا حافظ قانون باشند،در مقابل چشم جهانیان در مقام قاضی نشسته و بدون هیچ توجهی به شرع و اخلاق و قانون حکم مرگ صادر کنند؟!آن هم نه در مذاکره ای روشمند بلکه در ضمن هیاهو در صحن علنی مجلس.
در کدام باور می گنجد که خطیبانی که لباس روحانیت بر تن و شعار اسلام بر لب دارند،در مقامی که باید دعوت به تقوا و نزاهت و خدا ترسی باشد،تهمت و بهتان و ناسزاگویی را درآمیزند و حکم غیر حق دهند و رفتار غیر مرضی خداوند مرتکب شوند؟
چگونه است که همه ی اموال عمومی که از آن همه ی ملت است در اختیار یک فکر و یک جناح است؟رسانه ای که باید صادقانه و خیرخواهانه افکار و اخبار ملتی را منعکس کند، برنامه هایش را روی اتهام و تهدید و توبیخ کسانی متمرکز کرده است که نه تنها امکان دفاع از خود را ندارند بلکه همواره برای دفاع از آرمان های انقلاب کوشیده اند؟چگونه تربیتی در جامعه و فضای سیاسی ما رواج دارد که بانویی محترم را در جوار حرمی مقدس با زشت ترین و وقیحانه ترین ناسزاها دوره می کنند و هیچ دادرسی داد او را نمی ستاند؟
کدام تحلیلگر هوشمند سیاسی کشف کرده است که همه ی مسئولان طراز اول انقلاب،اکثر اعضای شورای انقلاب،سران دولت های سه دهه نخست انقلاب،یاران نزدیک بنیانگذار انقلاب و... همه خائن وطن فروش،خود باخته و یا فاسد بوده اند؟
شخصیت های گرانقدری چون آقای مهندس میر حسین موسوی،نخست وزیر سال های پر درد و رنج جنگ تحمیلی و مؤیّد به حمایت های مکرر امام راحل و مشاور عالی مسئولان عالی رتبه ی نظام که از سوی رهبر نظام در موارد مختلف منصوب و مورد تأیید بوده است؛ و حضرت حجة الاسلام و المسلمین کروبی که یار وفادار و مورد اعتماد امام راحل و منصوب آن حضرت در امور مختلف و هشت سال رئیس قوه ی مقننه بوده است و سال های متمادی از عمر شریف خویش را در خدمت ایثارگران و خانواده های شهدای انقلاب و جنگ تحمیلی سپری نموده است؛ و سرکار خانم دکتر رهنورد دانشمند قرآن پژوه و هنرمند معنوی و اندیشمند تعالی جویی که از مفاخر جامعه ی اسلامی ماست؛ و سرکار خانم کروبی،مدیر لایق و فداکار و خدومی که مرهم گذار زخم های دردمندان و ایثارگران بوده است،چرا و به چه جرمی محدود و محصور و از همه ی حقوق شرعی و قانونی خود محروم و از دسترس علاقه مندان و خویشان و فرزندان خود دور شده اند و هر کس از قدرتمندان به هر زبان که می تواند با طعن و توهین به آنان به اقطاب قدرت تقرب می جوید.نکند نامحرمان و نااهلان به حریم انقلاب راه یافته اند!و همانگونه که امام راحلمان فرمودند انتقام او را از یاران و اطرافیان او می گیرند.
برادرانه و خاضعانه از همه اولیاء امور در هر مرتبه و حدی که بسط ید دارند می خواهیم تا دیر نشده است به راه نورانی آرمان های انقلاب باز گردند،حقوق شرعی و قانونی ملت را به رسمیت بشناسند،قانون اساسی را به عنوان عالی ترین مرجع داوری ملی به موقع عمل درآورند،با آزادی زندانیان سیاسی و شخصیت های دلسوز و با سابقه ی نظام روح برادری و رأفت را در جامعه زنده کنند و راه را بر طعنه زنی دشمنان این دین و ملت و کشور و نفوذ ایادی استعمار ببندند و عرصه ی رسانه ای را از رفتار های خلاف اخلاق پاک سازی کنند.به همه ی ملت و خصوصاً منتقدان مسالمت جوی،اجازه ی ابراز عقیده دهند.پویش مسالمت آمیز در مسیر حرکت سیاسی را تأمین و تضمین کنند،متجاوزان به حقوق و حریم مردم را تأدیب کنند و رضایت خدای قادر مهربان را بجویند و از هیچ چیز و هیچ کس جز خداود نترسند که والله یعصمک من الناس
امید است بار دیگر غبار ها از چهره ی نورانی جمهوری اسلامی زدوده شود تا مردم منطقه هم دلگرم تر الگوی آرمانی خود را در حکومت مردم سالاری پیدا کنند که بر محور اسلام استوار است.
جمهوری اسلامی ایران میراث مبارک همه ی این ملت است.مردم حق خواه ایران آن را به مشتی انحصارگر وا نخواهند گذاشت و همواره از اسلامیت و جمهوریت نظام دفاع خواهند کرد.
مباد که فردا در برابر تاریخ و در روز فرجام در پیشگاه عدل الهی با این خطاب مواجه شویم :
الم تر الی الذّین بدّلوا نعمت الله کفراً و احلّوا قومهم دار البوار
مجمع مدرسین و محققین حوزه ی علمیه قم
۱۳۹۸/۱۲/۱۱
🆔@majmaqomh
#بازنشر
♦️نامه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم به رییس محترم جمهوری اسلامی ایران در مورد رفع حصر از آقایان کروبی و موسوی و خانم رهنورد و تذکر به اجرای قانون اساسی
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر حسن روحانی، رییس جمهور محترم دامت توفیقاته
با سلام و احترام و تشکر از حضرت عالی و همکاران محترمتان که با تدبیر امور، امید را در جامعه ایجاد کرده و حرکت حماسی ملت ایران در 22 خرداد 92 را به حادثه ای مبارک و ماندگار تبدیل کرده اید.
آقای رئیس جمهور، همانطور که استحضار دارید، اقبال مردم و تمایل دل ها به جنابعالی در انتخابات گذشته، علاوه بر ویژگی های شخصیتی و سوابق ارزنده خودتان و حمایت و همراهی چهره های مقبول و مورد اعتماد ملت از شما، مرهون ادبیات، پیام و وعده هایی بود که مطرح کردید. ملت شریف ایران شما را به عنوان کسی که با تکیه به حق و قانون با رفتارهای عنان گسیخته و خود سرانه مقابله می کند و کارها را در مجاری قانونی قرار می دهد، انتخاب کرده اند. اینک شما علاوه بر ریاست قوه مجریه، طبق اصل 113 قانون اساسی مسئول اجرای اصول قانون اساسی هستید و بر همین اساس برای پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سوگند خورده اید.
آقای رئیس جمهور، شما در دوران مبارزه با حکومت استبدادی ستم شاهی مبارزه کرده و در شکل گیری نظام جمهوری اسلامی کوشیده اید، در علم حقوق صاحب نظرید و در حوزه علمیه تربیت یافته و دانش آموخته اید. شما به خوبی واقفید که ارزشمندترین و درخشان ترین بخش قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصولی است که بیان می کند که پایه های استوار این جمهوری بر حق، عدالت، اصول عالی اسلام و حقوق ملت بنا نهاده شده است؛ ولی سوگمندانه باید گفت این اصول در مقام عمل و اجرا چنانکه شایسته این نظام است تحقق نیافته است: از جمله اصل سی و دوم که هرگونه بازداشت را با ترتیب قانونی، ابلاغ فوری و کتبی مورد اتهام، تشکیل پرونده و معرفی به دادگاه ظرف 24 ساعت لازم می داند؛ اصل سی و سوم که اقامت اجباری افراد در یک مکان را به جز از طریق قانون ممنوع می شمارد؛ اصل سی و ششم که حکم به مجازات را صرفا از طریق دادگاه و بر طبق قانون می داند؛ اصل سی و هفتم که اعلام می کند اصل بر برائت است و مجرم شناخته شدن افراد متوقف بر حکم دادگاه است؛ و اصل سی و نهم که هتک حرمت و حیثیت متهمان و حتی محکومان قانونی را ممنوع و موجب مجازات می داند. صرف نظر از تخلفاتی از این اصول که به طور پراکنده در گوشه و کنار اتفاق می افتد، ملت شریف ایران، رای دهندگان به جناب¬عالی و چشم جهانیان ناظر است که تمامی این اصول آشکارا و علنی در مورد حضرات آقایان کروبی، موسوی و سرکار خانم دکتر زهرا رهنورد و جمعی دیگر از عزیزان انقلاب و ملت اجرا شود؛ و از شما به عنوان مجری قانون اساسی توقع چاره جویی می رود. هر چند بر اساس اصول مذکور هرگونه حبس، حصر، مجازات و محدودیت موکول به قانون و حکم دادگاه است، گفته می شود حصر این حضرات با نظر شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته است؛ با قطع نظر از روایی یا ناروایی چنین اقدامی و علل و انگیزه های آن، امروز از شما که ریاست شورای عالی امنیت ملی را بر عهده دارید امید اقدام داریم.
جنابعالی نیک می دانید که علاوه بر نقض قانون و تضییع حق این عزیزان، مصالح عالی نظام نیز با این حصر و محدودیت نادیده انگاشته می شود. چگونه می توان پذیرفت عناصری خدوم و با سابقه درخشان در تاسیس و استمرار این نظام، امروز از حقوق اولیه خود محروم باشند؟ ماجراهای تلخ قبل، مقارن و پس از انتخابات سال 88 هرچه بود امروز پایان یافته است و باید از آن گذشت و به آینده اندیشید، یا اگر بازکاوی و تامل در آن لازم است، تمام ماجرا باید واکاوی شود و همه اطراف باید مسئولیت های خود را به عهده بگیرند.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم که در انتخابات سال 92 برحسب وظیفه از حضرتعالی حمایت کرده، خرسند است که انتخاب شما امید و حرکت سازنده را به جامعه بازگردانده است؛ و در این راستا از هیچ تلاشی برای موفقیت شما که موفقیت جمهوری اسلامی و ملت شریف ایران است کوتاهی نمی کند؛ و مانند اقشار گوناگون ملت انتظار دارد ثمر بخشی اقدامات شما در خصوص اجرای قانون اساسی و احقاق حقوق همگان را مشاهده نماید.
والسلام علیکم
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۳۹۷/۷/۲۰
🆔@majmaqomh
#بازنشر
♦️بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم پیرامون برخورد های خلاف قانون با دکتر علی مطهری در مجلس شورای اسلامی در مورد حصر آقایان کروبی، موسوی وخانم رهنورد
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
بسمه تعالی
ادْعُ إِلى سَبيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجادِلْهُمْ بِالَّتي هِيَ أَحْسَن... (سوره نحل:125).
بعضی از نمایندگان مجلس در خلال سخنان صادقانه، مسئولانه و دلسوزانه جناب آقای دکتر علی مطهری در نطق پیش از دستور (در 21 دی)، واکنشی نشان دادند که در شأن مجلس شورای اسلامی نبود. عکس العمل اینان با استقلال و آزادی نماینده مجلس که برای حفظ حقوق همه ملت درچارچوب قانون اساسی و پایبندی به اصول اخلاقی که هر نماینده ای برای آن سوگند یاد کرده است منافات داشت. آقای دکتر مطهری که (در جهت منافع ملی و حفظ و اعتلای نظام جمهوری اسلامی)، شجاعانه مواضع سیاسی خود را، در مصاحبه ها و مکاتبه هایی که با مقام های مسئول دارد، بیان می کند، شایسته تقدیر و تحسین است. طبیعی است مواضع ایشان برای برخی قابل نقد و مناقشه باشد و هر نماینده ای آزاد است مواضع نماینده دیگر را نقد کند. اما عدم تحمل نطق هفت دقیقه ای نماینده محترم تهران، برخورد فیزیکی با ایشان و اعلام تنفس مجلس (به جای آرام کردن نمایندگان متخلف)، نه تنها استقلال و آزادی نمایندگی را در این مورد از بین برد، بلکه اصول اخلاقی را در مجلس زیر پا گذاشت. چرا یک نماینده مجلس نباید بتواند اعتقادش را در مورد حصر غیر قانونی حضرات آقایان مهدی کروبی، میرحسین موسوی و خانم رهنورد بیان کند و مخالفت آن را با قانون اساسی اعلام دارد؟ بدون شک، اگر نماینده ای در مجلس در برابر بی قانونی نایستد و عقیده خود را اظهار نکند در انجام وظیفه نمایندگی اش کوتاهی کرده است و باید به ملت پاسخ گو باشد. ملت، نمایندگان را به مجلس فرستاده است تا از منافع ملی دفاع کنند، جلوی بی قانونی ها را بگیرند و از حقوق مردم دفاع کنند؛ نه این که قانون بشکنند و حریم زیبای ادب بدرند؛ به جای دعوت حکیمانه، پرخاش گستاخانه کنند و به جای دعوت به هدایت، فریاد مرگ برآورند. مگر حضرت امام (ره) نفرمود و در قانون نیامده است کسی که در مجلس مورد بدگویی دیگران قرار می گیرد باید از همان تریبون فرصت دفاع داشته باشد؟ سخن امثال دکتر مطهری این است که اگر کسانی متهم به تخلف اند چرا قبل از محاکمه عادلانه در دادگاه، سال¬هاست سخت مجازات می شوند؟ آیا نمایندگان محترم مجلس نمی دانند طبق قانون اساسی تنها نهاد قانونی برای إعمال مجازات، قوه قضائیه است؟ آیا نمی دانند با این قانون شکنی بهانه به دست دشمنان می دهند و نظام جمهوری اسلامی را ضد حقوق بشر و مردمسالاری معرفی می کنند.
امروز دولت و ملت ایران با بحران های بزرگی روبروست. امروزه، از یک طرف مسله حل نشده هسته ای و بقای تحریم ها و فشار آن بر زندگی مردم؛ و از طرف دیگر سقوط بهای نفت و نیز انبوه مشکلاتی که از دولت قبل به جا مانده، نظام را با خطرهایی مواجه ساخته است. با وجود این، چرا عده ای نماینده افراطی، در واکنش به یک نطق پیش از دستور، با حرکات ناشایست خود چهره مجلس و اصل نظام را لکه دار می کنند؟ آیا اینان می خواهند حرّیت نماینده را بشکنند تا مردم هم جرأت اظهار نظر نداشته باشند؟ آیا اینان می خواهند عده ای را تحریک کنند و بحران بیافرینند؟
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم از فرزند صالح شهید بزرگوار آیت الله مطهری تقدیر می کند و ایشان و هر نماینده ای را که تخلف های قانونی مقام های کشوری را شجاعانه تذکر می دهد و جایگاه مجلس را در استقلال، آزادی بیان و حفظ حقوق ملت پاس می دارد تحسین می کند. علاوه بر این، نوع برخورد با این نماینده محترم را محکوم می کند و امید دارد چنین حرکات ضد اخلاقی در مجلس تکرار نشود.
انتظار می رود مسئولین بالای نظام جمهوری اسلامی با همدلی و وحدت نظر برای رفع حصرغیرقانونی اقدامی شجاعانه که صلاح ملک و ملت در آن است، انجام دهند و مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم معتقد است پس از رفع حصر از طرف محصورین هرگز اقدامی که خلاف منافع اسلام ، مردم و نظام باشد، انجام نخواهد گرفت.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۳۹۳/۱۰/۲۳
🆔@majmaqomh
🔸مواجهه نظریه رویای رسولانه با آیات مخالف [نقدی بر وحیشناسی دکتر سروش (۴)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر عبدالرحیم سلیمانی (جلسه ۴۰)
⏱زمان: دوشنبه ۱۰ مهرماه ۱۴۰۲ ساعت ۱۷
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
🔸مواردی از حقوق اجتماعی در یک خطبه از پیامبر رحمت و مهربانی
✍️محمدجعفر سعیدیانفر:
مُحَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحَكَمِ عَنِ الْحَكَمِ بْنِ مِسْكِينٍ عَنْ رَجُلٍ مِنْ قُرَيْشٍ مِنْ أَهْلِ مَكَّةَ قَالَ قَالَ سُفْيَانُ الثَّوْرِيُّ اذْهَبْ بِنَا إِلَى جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ قَالَ فَذَهَبْتُ مَعَهُ إِلَيْهِ فَوَجَدْنَاهُ قَدْ رَكِبَ دَابَّتَهُ فَقَالَ لَهُ سُفْيَانُ يَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ حَدِّثْنَا بِحَدِيثِ خُطْبَةِ رَسُولِ اللَّهِ ص فِي مَسْجِدِ الْخَيْفِ قَالَ دَعْنِي حَتَّى أَذْهَبَ فِي حَاجَتِي فَإِنِّي قَدْ رَكِبْتُ فَإِذَا جِئْتُ حَدَّثْتُكَ فَقَالَ أَسْأَلُكَ بِقَرَابَتِكَ مِنْ رَسُولِ اللَّهِ ص لَمَّا حَدَّثْتَنِي قَالَ فَنَزَلَ فَقَالَ لَهُ سُفْيَانُ مُرْ لِي بِدَوَاةٍ وَ قِرْطَاسٍ حَتَّى أُثْبِتَهُ فَدَعَا بِهِ ثُمَّ قَالَ اكْتُبْ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ خُطْبَةُ رَسُولِ اللَّهِ ص فِي مَسْجِدِ الْخَيْفِ نَضَّرَ اللَّهُ عَبْداً سَمِعَ مَقَالَتِي فَوَعَاهَا وَ بَلَّغَهَا مَنْ لَمْ تَبْلُغْهُ يَا أَيُّهَا النَّاسُ لِيُبَلِّغِ الشَّاهِدُالْغَائِبَ فَرُبَّ حَامِلِ فِقْهٍ لَيْسَ بِفَقِيهٍ وَ رُبَّ حَامِلِ فِقْهٍ إِلَى مَنْ هُوَ أَفْقَهُ مِنْهُ« ثَلَاثٌ لَا يُغِلُّ عَلَيْهِنَّ قَلْبُ امْرِئٍ مُسْلِمٍ إِخْلَاصُ الْعَمَلِ لِلَّهِ وَ النَّصِيحَةُ لِأَئِمَّةِ الْمُسْلِمِينَ وَ اللُّزُومُ لِجَمَاعَتِهِمْ» فَإِنَّ دَعْوَتَهُمْ مُحِيطَةٌ مِنْ وَرَائِهِمْ الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ تَتَكَافَأُ دِمَاؤُهُمْ وَ هُمْ يَدٌ عَلَى مَنْ سِوَاهُمْ يَسْعَى بِذِمَّتِهِمْ أَدْنَاهُمْ (الكافی، ج۱، ص۴۰۴)
پیامبر(ص) در این خطبه که در مسجد خیف منا ایراد شده، پنج مورد از حقوق اجتماعی را مورد تاکید قرار داده است
۱) نصیحت (نقد) خيرانديشانه به زمامداران و حق هر کسی برای نصیحت و نقد به حاکمان و ارباب قدرت «وَ النَّصِيحَةُ لِأَئِمَّةِ الْمُسْلِمِينَ»
۲) التزام به کیان اجتماعی(همبستگی) «وَ اللُّزُومُ لِجَمَاعَتِهِمْ فَإِنَّ دَعْوَتَهُمْ مُحِيطَةٌ مِنْ وَرَائِهِمْ»
۳) حقوق برادری و برابری«الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ»
۴) برابری خونها وجانها «تَتَكَافَأُ دِمَاؤُهُمْ»
۵) حق مشارکت برای همه در پناه دادن به دیگران حتی افراد غیر جامعه اسلامی و لزوم عمل و وفای به این تعهد و اماننامه و محترم شمردن آن «يَسْعَى بِذِمَّتِهِمْ أَدْنَاهُمْ»
🆔@majmaqomh
هدایت شده از نسیم تاریخ
🔰 شاه اسماعیل، مهار سرداران قزلباش
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
✍️رضا احمدی
🟣 تلاش دویست ساله
نهضت صفویه پس از 200 سال فعالیت و تلاش در طریقت شیخ صفی الدین اردبیلی، توانستند پایگاه اجتماعی مستحکمی بدست آورند و در سال 907 ق به بوسیله شاه اسماعیل در تبریز دولت صفویه را نیز پایه گذاری کنند. شاه اسماعیل جوان توانست در یک بازده زمانی کوتاه ایران تکه پاره شده، که در دست 20 ملوک الطوایف بود، طی سیزده سال یکپارچه سازد. شاه اسماعیل پس از شکست در جنگ چالدران، دچار بحرانی روحی شدید گردید و برای همیشه عزادار شهدای چالدران شد و لباس سیاه خود را از تن در نیاورد و پس از 23 سال، سلطنت در سن 38 سالگی درگذشت. شاه اسماعیل پایهگذار دولت صفویه بود که توانست پس از.9 قرن، و بعد از فروپاشی دولت ساسانی، دولت ملی را در ایران بنیان گذارد.
🟢 وحدت ملی و مذهبی
آنگاه که شاه جوان به قدرت رسید، به جز ایالت آذربایجان، بقیه ایران در دست ملوک الطوایف قرار داشت و آنها هم مشغول جنگ و نزاع با یکدیگر بودند. شاه اسماعیل و مریدانش پس از اعلام دولت صفویه، مذهب شیعه را هم مذهب رسمی ایران اعلام کردند. شاه جوان با شمشیر قزلباش توانست امیرنشینان متعدد را از پای در آورد و همه را در سیطره حکومت مرکزی قرار دهد، مرزهای ایران را به عصر ایران باستان برساند.
🟣 پیوند ایرانیان و قزلباش
در آن زمان اکثر جمعیت ایران، اقوام بومی بودند، در کنار آنها قبایل ترک و ترکمن که به قزلباش شهرت داشتند، هم حضور داشتند که این قبایل موتور نظامی جنبش صفویان بودند. قزلباش ایران را ملک خود تصور می کرد. برخلاف نگاه ملی شاه اسماعیل و مرشد کامل. شاه اسماعیل ایرانیان یا تاجیکهای غیر نظامی را هم در ساختار قدرت قرار داد.
سراداران ترکمن معمولاً از ایلات چادر نشین و گله دار بودند. عنصر ایرانی نیز معمولاً از روستائیان، طبقات بازرگانان شهری و پیشه وران، دبیران و اشراف تشکیل می شدند. شاه اسماعیل سرداران قزلباش و ایرانیان را به هم پیوند زد
🟢 حمایت از.ایرانیان
ترکمنان قزلباش نقش اصلی در تأسیس دولت صفوی داشتند. آنها نهضت صفویه را از آن خود می دانستند. این ناسازگاری ها و تناقضات موجب رقابت های زیادی در حکومت صفویه شده بود. ولی شاه اسماعیل برای ایجاد تعادل در قدرت از اشراف ایرانی در مناصب دیوانی و اجتماعی و مذهبی استفاده می کرد.
جنگجویان قزلباش داعیهِ پایه گذاری حکومت را داشتند، توقع داشتند همه امور در دست تان آنها باشد. اشراف ایرانی در سازماندهی و شکل گیری تشکیلات دیوانی حکومت، نقش آفرین بودند. شاه اسماعیل مناصب نظامی را به رؤسای قبایل ترک داده و مناصب دیوانی و نظارت عالیه بر اوقاف و مقام صدر، وکیل و وزارت را به اشراف ایرانی واگذاشت. برخی از ایرانیان هم مناصب نظامی، دیوانی را توأماً داشتند. به عنوان نمونه: می¬توان به یار احمد اصفهانی معروف به نجم الدین ثانی، اشاره نمود. او مقام عالی نظامی، وکالت را به عهده داشت.
🟣 ایرانیان و نیابت سلطنت
در عصر شاه اسماعیل منصبی بنام «وکیل نفس نفیس همایون» بوجود آمد. این مقام ، برای سازگار سازی، سازمان صوفیه با سازمان اداری تأسیس شد، وکیل، قائم مقام شاه در قدرت دنیوی و روحانی است. وکیل، همراه و همراز شاه بود. اولین فردی که به این مقام رسید، حسین بیک شاملو بود. از سال 914 ق، به بعد ، مقام وکالت از طرف شاه به ایرانیان اخنصاص یافت. پس از برکناری حسین خان شاملو، امیر نجم الدین مسعود گیلانی به این منصب منصوب شد. سپس امیر یار احمد خوزانی، یا نجم الدین ثانی، به مقام وکالت رسید که در نبرد با ازبکان کشته شد. سپس امیر عبدالباقی به وکالت گماشته شد. مقام وکالت و نائب السلطنگی به اقوام ایرانی اختصاص یافته بود.
🟡 روابط پر کشاکش
رقابت شدید بین عنصر ایرانی و سرداران قزلباش در درون حکومت، در سراسر قرن دهم وجود داشت.سرداران قزلباش خواهان حق ویژه برای خود بودند و با ایرانیان در کشا کش و نزاع درآمدند و از اینکه مناصب مهمی چون وکالت ، وزارت و صدری در اختیار غیر آنها بود بسیار خشمگین بودند.
🟢 دعوت از علمای لبنانت
محقّق کَرَکیِ جبل عاملی، که در حوزهء نجف مشغول بود، ازسوی شاه اسماعیل به ایران دعوت شد. در بین ایرانیان بومی، علمای با فضل و دانش، کمتر یافت می شد. با توجه به رسمیت شیعه در ایران، نیاز به علمای فاضل بود و نیز با چرخشی غیررسمی که از تصوف به مذهب تشیع صورت گرفته بود، اتکا به علما بیش از خلفای صوفیه رواج یافت. حضور علمای لبنانی کمک زیادی به ترویج مذهب تشیع بود.
پس از شکست چالداران و تغییر روحیهء شاه اسماعیل، محقّق کَرکی ایران را را ترک کرد.