▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه بهمناسبت درگذشت خواهر گرامی حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای کمری
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله وانا الیه راجعون
حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای ربیعالله کمری
درگذشت خواهر گرامیتان را خدمت حضرتعالی و دیگر بستگان تسلیت میگوئیم. از خداوند متعال برای آن مرحوم حشر با فاطمه زهرا سلام الله علیها و برای بازماندگان صبر و اجر مسالت داریم. عزت و سربلندی شما را آرزومندیم.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۲/۱۲/۲۱
🆔@majmaqomh
♦️هیچ عالمی تایید نمیکند که ما برای مقابله با بیحجابی، از حوزه خصوصی افراد عکس بگیریم
آیتالله ایازی: عکس، حریم شخصی افراد است. چرا به معضلات اقتصاد، رانتخواری، فقر، بدبختی و ناکارآمدی اعتراض نمیکنید؟عالمان زیادی، این برخوردها به نام دین را محکوم میکنند. یک خوانندهای محکوم میشود و جریمه او را خواندن کتاب بسیار خوب و عالمانه استدلالی از استاد مطهری را قرار میدهند! این کار غلطی است. کتاب برای خواندن است و باید دو عنصر خواستن و انتخاب کردن در میان باشد نه اجبار و مجبور کردنِ شخصِ احیاناً مجرم تا چنین کاری انجام دهد.
پایگاه خبری جماران: عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به حادثه در یکی از درمانگاههای قم گفت: نکته اساسی برای کسانی که دغدغه مسأله حجاب دارند این است که شیوههایی که اینها انجام دادهاند، نتیجه معکوس دارد و حتی برای کسانی که به حجاب رغبت داشته باشند این کارها ایجاد تنفر میکند؛ چه برسد به کسانی که اساساً با فلسفه حجاب آشنایی ندارند. لذا این روشها منجر به حجاب نمیشود مگر اینکه بنای کسانی که داعیه حجاب را دارند، خراب کردن دین باشد و میخواهند حجاب، موجب تنفر مردم در جامعه از اسلام باشد. من خبر ندارم که آنها چنین انگیزهای در پشت پرده کارشان دارند ولی بدون شک این روشها و کارها باعث علاقهمندی زنان به حجاب نمیشود.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔴🔵گام دوّم: تقرّب (خداجویی)
«وقَرّبنی الی مرضاتک»، «بار خدایا مرا به آنچه مورد خشنودی توست نزدیک گردان».
پس از بیداری از خواب غفلت، ضروریترین کار مشخص کردن هدف است؛ تا انسان بداند به کدامین سو میخواهد حرکت کند و به دنبال چه میگردد.
باید ابتدا نیت کرد و برای تحوّل و خودسازی تصمیم گرفت؛ باید جایگاه را مشخص و زوایهی دید را روشن کرد که هدف رسیدن به دنیاست یا آخرت؟ چرا که تعیین هدف در جهتگیری انسان و در نهایت در تکتک اعمال و رفتار وی مؤثر است. شمسالدین محمد لاهیجی گوید:
نیت دارای سه درجه است:
درجهی نخست، نیّتی است که انسان را به سوی اطاعت خدا برانگیزد، از تردید خلاصی بخشد و به کنار گذاشتن موانع دعوت کند.
درجهی دوم نیّتی است که با موانع مبارزه کند، ریشههای مشکلات را بخشکاند و تحمل دشواریها را در راه هدف ممکن کند.
اما درجهی عالی نیت، درجهی تسلیم است که بنده خود را تسلیم حق کند، بر خاک افتد تا امر حق بر گردهاش فرود آید و خویش را در دریای فنا غوطهور سازد.
در معنای قُرب گفتهاند: قُرب عبارتست از سِیر قطره به جانب دریا و وصول به مقصد حقیقی و اتصاف به صفات الهی.
برخی نیز گفتهاند: قُرب عبارتست از انقطاع از ماسوی الله (بریدن از آنچه غیر از خداست). قُرب بر دو قسم است: یکی قُرب نوافل، که زوال صفت بشریت است و ظهور صفات الوهیت بر بشر و دیگر قرب فرایض که فنای عبد است از تعلق به همهی موجودات حتی نفس خود و نماند او را مگر وجود حق.
در قرآن کریم درباره حضرت موسی(ع) آمده است: «وَ نادَیْناهُ مِنْ جانِبِ الطُّورِ الْأَیْمَنِ وَقَرَّبْناهُ نَجِیًّا» «ما او را از وادی طور فراخواندیم و به مقام قرب خود برای شنیدن کلام خویش برگزیدیم.» (مریم:۵۲) و در اینجا بود که مقام ربوبی به حضرت موسی فرمود: «فَاخْلَعْ نَعْلَیْکَ إِنَّکَ بِالْوادِ الْمُقَدَّسِ طُویً»، «کفشهایت را، که رمز وابستگی به دنیاست بکن که تو به جایگاهی مقدس درآمدهای» (طه: ۱۲).
قرب به خدا دارای مراتبی است همانگونه که مولانا میگوید:
قرب نه بالا و پستی جستن است
قرب حق از حبس هستی رستن است
کارگاه قرب حق در نیستی است
غرّة هستی، چه دانی نیست چیست؟
جان به تو نزدیک و تو دوری از او
قرب حق را چون بدانی ای عمو
دان که حق است اقرب از حبلالورید
تو فکندی تیر فکرت را بعید
[ذکر این روز «اللَّهُمَّ قَرّبنی فيه الی مرضاتک» است.]
دعای روز دوم
🔵اللهُمَّ قَرّبْنیِِ فِیهِ اِلی مَرْضاتِکَ، وَ جَنِّبْنِی فِیهِ مِنْ سَخَطِکَ وَ نَقِماتِکَ، وَ وَفِّقْنِی فِیهِ لِقَرائَةِ آیاتِکَ، بِِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ.
🔮بارخدایا! در این ماه به خشنودیت نزدیکم کن، و مرا از خشم و انتقامت وارهان، و بر تلاوت آیاتت موفقم گردان، به رحمتت ای مهربانترین مهربانان.
🆔@majmaqomh
هدایت شده از نسیم تاریخ
☘️ مار کو پولوی ایرانی(قسمت سوم)
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
✍️رضا احمدی
🔵 سیاحت در غرب
در این قسمت به موضوعاتی که حاج سیاح در ده ها کشور و صدها شهر دیده بود و در نوشته هایش به آن اشازه دارد، می توان بدین گونه دسته بندی کرد. ایرانیان در مواجهه با این وضع جدید در حیرت، حسرت و شرمندانه، کنجکاوانه می نگریستند.
🟢 نظم و آبادی
سیاح از نظم حاکم بر نظام شهری و حکومتی در تعجب است . به رفیق خود گفتم برادر فایده نظم که ملک بدین درجه ترقی و آبادی حاصل می کند. گفت: فی الحقیقت در کتاب های ما که وصف بهشت را نوشته اند از این بهتر نخواهد بود.
(سفرنامه حاج سیاح، همان، ص 158)
🟣 فاید نظم
از بلوار استراگ و ایتالیا ( شهر پاریس) گذشته آن شب به هرکجا که رفتم جز نور چراغ به خط مستقیم ندیدم. خانه ها جمیع منور به چراغ گاز تا طبقه هفتم. ...الحق گویا یک پارچه جواهر بود. به رفیق خود گفتم برادر فایده نظم این است که ملک بدین درجه ترقی و آبادی حاصل می کند.( هما، ص 159)
🟢شهرسازی
سیاح از تمیزی و نظم کوچه های شهر که براساس مهندسی است می آورد.
در تمام شهر آنچه از تماشای خانه ها و غیره سیاحت نمودم، جمیع از سنگ فرش کرده اند و دیوار آن از آجرها، تراشیده کمتر ناتراشیده دیدم. خانه ها اغلب چهار طبقه کمتر و بیشتر کم دیده شد. کوچه ها، جمله به یک نسق برای عبور انسان، هر دو طرف سنگ تخته فرش شده که پیاده بر آن برود.
🟡 شهرداری
آشنایی با مدیریت شهری و شهرداری که امور آن را به عهد دارد. هر شب شهر را جاروب نموده، صبح آب می پاشند که روز غبار نشود و شب تاصبح چراغ ها روشن است که هر کس هر جا می خواهد برود، روز و شب تفاوتی نیست.
چراغ ها به چراغ پایه چدن نصب و روشنی آنها از چراغ گاز و بدان خیابان و دیوار، کرسی ها نهاده جهت عموم مردم، که چون شخصی بخواهد شهر ئ دشت را سیاحت کند ممکن باشد و مردمان بیکار، روزنامه ها به دست گرفته ، فراز کرسی ها، در سایه درختان نشسته روزنامه می خوانند. و آب جاری به تدبیر بالای دیوار آورده اند. ( تاریخ اندیشه، ص 521-519 )
🟢 لوله کشی
آب به تمام شهر به قدر لوله سماور بزرگ از چدن برده اند و به پیچ باز می شده آب می آید و برای فواره به هر اندازه که بخواهد می جهد و نیز لوله پیچ دیگری را بدان وصل می کنند. (سفرنامه، ص 149)
🔵مریضخانه
حاج سیاح در اثر پیاده روی زیادی پاهایش زخمی شده بود در شهر لایباخ در بیمارستانی بستری شد تا هم استراحت کند و هم مداوا. از پلیس نوشته گرفتم دو روزی به مریضخانه بروم.چون وارد مریخانه شدم پاهایم را شستند. راهبه آمد گفت شستن پا کافی نیست باید حمام برود. مرا به حمام بردند، حمام بسیار خوبی بسیار بود. در آنجا دوشیر داشت و یک حوض کوچک حلبی که هر طور خواست آب سرد و گرم کند. صابون به من دانند. دیدم چند تخت در آنجا نهاده اند و بر بالای آن اسم صاحبش را نوشته اند. یه مرتبه طعام می دهند و هر که فقیر باشد خرجش از شهر داده می شود و چون می خواهد بیرون برود بر حسب تصدیق طبیب است. روز دوبار طبیب به بالین هر مریض می آید. (همان، ص100.)
کشتی
در پاریس شرکت های بسیار است که تذکره راه آهن و کشتی آتشی می فروشند به هر جای معروف دنیا که کشتی فرنگیان یا اهل ن نی روند. تجارت بسیار معتبر معرف که اکثر از شهرهای مشهور دنیا مراسلات و معاملات دارند. ( تاریخ اندیشه، ص547.)
🟡 راه آهن
اکثر شهرها اروپا و حتی روسیه و آمریکای شمالی در راه آهن مجهز است و مهمترین وسیله حمل و نقل بار و مسافر است در بین راه یکی از حاج سیاح می پرسد وضع راه آهن شما چطور است با شرمندگی پاسخ می دهد، در ایران راه آهن نیست. اولین بار در عصر امیر کبیر در پی آن بود تا از تبریز تا بندر گواتر در دریای عمان قطار بکشد. پس از میرزا حسین سپهسالار بدنبال آن بود. در ایران هنوز بحث در جوازو عدم جواز آن مانده بودند.
در مرکز پاریس پیاده شدیم. مرکز بی مانندی در نهایت خوبی، پوشیده از شیشه، گردشگاه بسیار نیکو حجرات مختلفه برای نشستن و انتظار وقت، قهوه خانه خیلی خوب. دفتر راه آهن و تلگرافخانه و پولیس هریک جداگانه مکانی دارند و منور است آنجا چراغ گاز و کالسکه ها بر در منتظر از هر هتل به کرایه اختیاری که هر جا بخواهند بروند. (همان، ص 156.)
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام سوم: تدبّر (هوشیاری و اندیشه ورزی)
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِّهْنَ وَالتَّنْبِیهَ وَأَبْعِدْنِی فِیهِ عَنِ السَّفَاهَةِ وَالتَّمْوِیهِ» «بار خدایا در این روز هوشیاری و بیداری را بهرهام فرما و از سفاهت و نادانی دورم گردان».
سومین گام در راه خودسازی، هوشیاری و اندیشه ورزی است. پس از بیدار شدن از خواب غفلت و تصمیم گرفتن برای اصلاح خویشتن، باید اندیشیدن و رهایی از جهالت و نادانی را از خدا طلب کرد. خداوند متعال میفرماید: «وَأَنْزَلْنا إِلَیْکَ الذِّکْرَ لِتُبَیِّنَ لِلنَّاسِ ما نُزِّلَ إِلَیْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ یَتَفَکَّرُونَ»، «ما این قرآن را بر تو فرود آوردیم تا برای مردم آنچه را برایشان فرود آمده آشکار سازی؛ شاید بیندیشند».
از پیامبر اکرم(ص) نیز روایت است که فرمود: «ألا أنبّئکم بأکیس الکیّسین و احمق الحمقاء؟ قالوا: بلی یا رسول اللَّه! قال: أکیس الکیّسین من حاسب نفسه، و عمل لما بعد الموت، وأحمق الحمقاء من أتبع نفسه هواه، و تمنی علی اللَّه»، «آیا شما را آگاه نسازم از زیرکترینِ زیرکها و کودنترینِ کودنها؟ گفتند: آری، ای فرستادهی خدا. فرمود: زیرکترینِ زیرکها کسی است که نفس خود را حسابرسی کند و برای پس از مرگش کارهای نیک انجام دهد و کودنترینِ کودنها کسی است که از هوای نفسش پیروی کرده و برای انجام نافرمانی خدا آرزوی امنیت کند».
در نزد عارفان کمال هوشیاری، هوشیاری دل است و ندیدن چیزی جز محبوب، خواجه عبدالله در تفسیر آیه شریفه «وابیضّت عیناه» گوید:
خداوند فرمود: چشمان یعقوب در فراق یوسف، سفید شد و نفرمود: کور شد؛ زیرا کوری در حقیقت نابینایی است که دلها را کور میکند نه دیدهها را، که در عالم عشق، چشم عاشق از دیدن جز معشوق در حجاب باید، که در مذهب دوستی دیگری را دیدن عین شرک است و نفاق. که گفتهاند: «رسم عاشق نیست با یک دل دو دل برداشتن»
خدایا در سر گریستنی دارم دراز،
ندانم از حسرت گریم یا از ناز،
گریستن از حسرت نصیب یتیم است
و گریستن شمع بهر ناز!
از ناز گزیستن چون بود؟
این قصهای است دراز!
[ذکر این روز «ربّ زدنی علما» است.]
دعای روز سوم
🔵اللهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِهْنَ وَ التَنْبِیهَ، وَ باعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفاهَةِ وَ التَمْویهِ، وَاجْعَلْ لِی نَصِیباً مِنْ کُلِّ خَیْرٍ تُنْزِلُ فِیهِ، بِجُودِکَ یا اَجْوَدَ الْاَجْوَدِینَ.
🔮بار خدایا! در این ماه تیزهوشی و بیداری بهرهام ساز.
و از نادانی و گمراهی بدارم باز.
و از هر نیکی که در آن میفرستی بهرهمندم ساز،
به بخششت ای بخشندهترین بخشندگان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔴🔵🔴گام چهارم: استمداد (یاریخواهی)
«اللَّهُمَّ قَوِّنِی فِیهِ عَلَی إِقَامَةِ أَمْرِک»، «بار خدایا در این روز مرا بر انجام فرمانت یاری بخش».
سالک الی الله بدون یاری خدا و استمداد از او راه به جایی نمیبرد:
راه سخت است مگر یار شود لطف اله
ورنه آدم نبرد صرفه ز شیطان رجیم
در دعای کمیل میخوانیم: «قوّ علی خدمتک جوارحی واشدد علی العزیمة جوانحی»، «بار خدایا اعضایم را برای خدمتت نیرو بخش و بالهای تصمیمم را برای پرواز به کویت استواری ده».
هر کار باید به نام خدا و با استعانت از خدا آغاز شود (بسم الله الرحمن الرحیم) و برای خدا و به سوی خدا ادامه یابد (انّا الیه راجعون)؛ و این غرور و خودبزرگبینی است که کسی فکر کند خودش کسی است و به یاری خود میتواند کاری انجام دهد.
«لا حول ولا قوة الّا بالله»،هیچ نیرو و قوتی نیست مگر با قوت و نیروی الهی. صفات خدا محکمات وجودند و قدرت خدا منشاء همه قدرتهاست. هیچ سنگی از جای خود حرکت نمیکند مگر به اراده و خواست او. این چنین نیست که انسان فکر کند بدون استمداد از او میتواند کاری انجام دهد و بدون یاری او میتواند در جهت خودسازی و برطرف کردن خصلتهای ناپسند و آراسته شدن به اخلاق پسندیده حرکت کند. بنابراین باید توفیق خوب شدن را نیز از خدا خواست و توفیق استمرار خوبیها را نیز از او انتظار داشت. همواره باید این دعا را زیر لب زمزمه کرد که: خدایا هیچگاه ما را به خودمان وامگذار و نظر لطف و رحمتت را از ما بر مگیر.
برای استمداد از خدا باید به ریسمان محکم الهی چنگ زد که فرمود: «وَاعْتَصِمُوا بحبلِ اللَّهِ جَمِیعاً» (آلعمران: ۱۰۳)، «به ریسمان محکم الهی چنگ زنید» و نیز فرمود: «وَاعْتَصِمُوا بِاللَّهِ هُوَ مَوْلاکُمْ» (حج: ۷۸)، «به خدا متوسل شوید که او سرور شماست».
پیر هرات گوید:
پناه جستن، چنگ زدن به ریسمان خدا و پایداری در فرمانبرداری است.
پناه جستن بر سه وجه است: پناه جستن عوام، پناه جستن خواص و پناه جستن خواصِ خواص.
پناه جستن عوام؛ تصدیق وعده و وعید، تعظیم امر و نهی و معامله کردن با دیگران بر اساس یقین و انصاف است.
پناه جستن خواص؛ اراده را در اختیار گرفتن، کار خلق به خلق واگذاشتن و تعلقات را فروگذاردن است
و پناه جستن خواصِ خواص؛ تنها خدا را دیدن، به خاطر بزرگی خدا به امر او گردن نهادن و برای نزدیک شدن به او با وی دمساز شدن است.
[ذکر این روز «اللهمَّ قوّ علی خدمتک جوارحی» است.]
دعای روز چهارم
🔵اللَّهُمَّ قَوِّنِي فِيهِ عَلَى إِقَامَةِ أَمْرِكَ، وَارْزُقْنِي فِيهِ حَلَاوَةَ ذِكْرِكَ، وَأَوْزِعْنِي فِيهِ أَدَاءَ شُكْرِكَ بكرمك، واحفظني فیه بحفظك و سترك يا أبصر الناظرين.
🔮بار خدایا! در این ماه برای برپا داشتن فرمانت یاریم رسان،
و شیرینی یادت را به من چشان، بر به جای آوردن سپاست به کرمت آمادهام فرما،
و به نگهداری و پردهپوشیت نگهداریم نما،
ای بیناترین بینایان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام پنجم: استغفار(آمرزش خواهی)
«اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِينَ»، «بار خدایا در این روز مرا از آمرزش خواهان قرار ده».
گام دیگر در جهت اصلاح نفس و جبران خطاهای گذشته، استغفار است؛
استغفار انتقاد از خود وپوزش خواهی از اشتباهات و خطا های گذشته است
آنگاه که انسان به عواقب و پیامد گناهش پی میبرد و درصدد اصلاح و علاج برمیآید، به درگاه الهی رو میکند و آمرزش گناهاش را از او میخواهد.
«اللهم لا أجد لذنوبی غافرا ولا لقبائحی ساترا ولا لشیء من عملی القبیح بالحسن مبّدلا غیرک»، «بار خدایا، برای گناهانم آمرزندهای جز تو نمییابم، برای زشتیهایم پوشانندهای جز تو نمیشناسم و برای کردار زشتم دگرگونکنندهای جز تو نمیدانم».
پیامبر خدا(ص) فرمود: «برای هر دردی درمانی است و درمان گناهان، آمرزشخواهی است».
استفغار امری درونی و قلبی است و استغفارکننده باید با تمام وجود از گناهان خود پشیمان باشد و از خداوند طلب آمرزش و غفران کند. اما علاوه بر آن باید آنرا به زیان نیز بیاورد. از امام صادق(ع) روایت است که فرمود: «هر کس کار ناشایستی انجام دهد، خدای متعال تا هفت ساعت به وی مهلت میدهد. پس اگر سه مرتبه گفت: «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَیُّ الْقَیُّومُ و اتوبُ اِلَیه»، بر وی چیزی نوشته نمیشود».
غزالی در کیمیای سعادت ذکر استغفار را برای مبتدیان و ذکر سبحان الله را برای منتهیان مناسب دانسته است.
خواجه عبدالله در صد میدان نخستین میدان را توبه و استغفار و آخرین آن را میدان بقاء دانسته است و این همه را جز به عنایت و یاری خدا میسر نمیداند، او در تفسیر سورهی قیامت گوید:
دانی که من نه به خود بدین روزم،
و نه به هدایت خود شمع هدایت میافروزم.
از من چه آید؟
و کردار من چه گشاید؟
طاعت من، به توفیق تو!
خدمت من، به هدایت تو!
توبهی من، به رعایت تو!
شکر من، به انعام تو!
ذکر من، به الهام تو!
همه تویی!
من کیم؟!
اگر فضل تو نباشد، من بر چهام؟!
[ذکر این روز «استغفرالله ربّی و اتوب اليه» است.]
دعای روز پنجم
🔵اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِينَ، وَاجْعَلْنِي فِيهِ مِنْ عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ الْقَانِتِينَ، وَاجْعَلْنِي فِيهِ مِنْ أَوْلِيَائِكَ الْمُتَّقِينَ، بِرَأْفَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ.
🔮بارخدایا! در این ماه از آمرزشخواهان قرارم ده،
و از بندگان شایستهات که سر به فرمانبرداریت فرود آورده،
و مرا از مقربان درگاهت گردان، به مهربانیت ای مهربانترین مهربانان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام ششم: تنزَّه (معصیت گریزی)
«اَللّهُمَّ لا تَخْذُلنی فیهِ لِتَعَرُّضِ مَعْصِیَتِکَ»، «بار خدایا در این روز مرا با ارتکاب نافرمانیت خوار مگردان».
پزشکان قدیم با دیدن زبان بیمار، بیماریهای جسمی وی را تشخیص میدادند و علمای اخلاق و عرفان، با دقت در گفتار افراد، بیماریهای روحی آنان را تشخیص میدهند. همانگونه که جسم به انواع بیماریها مبتلا میشود، روح انسان نیز به انواع بیماریها از قبیل حرص، حسد، طمع (آز)، خودبزرگبینی (استکبار)، عُجبْ (خود شیفتگی)، یأس از رحمت خدا (خود کمبینی و احساس حقارت)، کسالت و تنبلی از انجام وظیفه و عبادت، بد زبانی (از قبیل دروغ، غیبت، تهمت، فحاشی و ...) مبتلا میشود. آلوده شدن به هر یک از این بیماریها، باعث خفت و خواری انسان در دنیا و آخرت میشود. عیب یابی و کشف بیماریها، خود کار دشواری است و برنامهریزی برای درمان آن، کاری است دشوارتر. هرکس برای سلامت روح و روان خود باید برنامهریزی کند و از پرتگاههایی که انسان را به گرداب گناه میاندازد، دوری گزیند.
«اللهم لا تخذلنی...»؛ «خذلان» از دیدگاه عارفان، دوران بدبختی سالک است که گاهی به خاطر گناه یا ترک اولایی، از سیر و سلوک باز میماند. زمینههای این گناهان به خود انسان بازمیگردد و به طور طبیعی محرومیت از رحمت خدا را به دنبال دارد. خدای متعال میفرماید: «اِنْ یَنْصُرْکُمُ اللَّهُ فَلا غالِبَ لَکُمْ وَإِنْ یَخْذُلْکُمْ فَمَنْ ذَا الَّذی یَنْصُرُکُمْ مِنْ دونه وَعَلَی اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ».، «اگر به یاری خدا بشتابید، کسی بر شما غالب نمیشود. و اگر خدا شما را به خواری واگذارد، چه کسی است که بتواند شما را یاری رساند و مؤمنان باید بر خدا توکل کنند». و در جای دیگر شیطان مایهی خواری و گمراهی انسان معرفی شده است: «وکان الشیطان للانسان خذولاً»، «شیطان مایهی خواری و بدبختی انسان است».
بدترین حالت برای انسان این است که به خاطر آلوده شدن به گناه، خدای متعال او را به حال خود واگذارد. البته گاه این به خود واگذاردنها زمینهای برای توبه و تحول و تکامل انسان فراهم میآورد. و این خود یکی از ابزارهای آزمایش الهی و زمینهای برای بازگشت و توبه و توجه به اوست ـ که فرمود: انین المذنبین احبّ الیّ من تسبیح المسبحین.
خواجه عبدالله گوید:
چون موسی از خواست خود که «ارنی» بود دست کشید و به مقام توبه رسید، خدا او را به رسالت مبعوث گردانید و فرمود:
من تو را از یک چیز منع کردم که دیدار بود
و به شرف پیامبری بیاراستم که بر تو هموار بود
پس این نعمت را شکر کن و قدر آن را بدان.
[ذکر این روز «اللهمّ لاتخذلنی لتعّرض معصيتک» است.]
دعای روز ششم
🔵اَللّهُمَّ لا تَخْذُلْنى فيهِ لِتَعَرُّضِ مَعْصِيَتِكَ، وَلاتَضْرِبْنى بِسِياطِ نَقِمَتِكَ، وَزَحْزِحْنى فيهِ مِنْ مُوجِباتِ سَخَطِكَ، بِمَنِّكَ وَاَياديكَ يا مُنْتَهى رَغْبَةِ الرّاغِبينَ.
🔮بار خدایا! در این ماه بخاطر نافرمانیت خوارم مگردان،
و با تازیانه عذابت مجازاتم مکن،
و از آنچه خشمت را بر میانگیزد دورم گردان،
به احسان و نعمتبخشیت ای منتهای اشتیاق مشتاقان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام هفتم: تذکر (یادآوری)
«وَارْزُقْنِی فِیهِ ذِکْرَکَ وَ شُکْرَکَ بِدَوَامِهِ»، «بار خدایا، در این روز تداوم ذکرت را روزیم فرما».
مداومت در ذکر و همواره به یاد خدا بودن، از گامهای دیگر تکامل و از مراحل مهمّ خودسازی است. خداوند متعال در قرآن میفرماید: «إِنَّ الَّذینَ اتَّقَوْا إِذا مَسَّهُمْ طائِفٌ مِنَ الشَّیْطانِ تَذَکَّرُوا فَإِذا هُمْ مُبْصِرُونَ»، «پرهیزگاران چون وسوسههای شیطانی به سراغشان آید متذکر میشوند و بینا میگردند». (اعراف:۲۰۱)
از امام صادق(ع) روایت است که فرمود: «شخصی تصمیم به گناه میگیرد اما هنگامی که به یاد خدا میافتد از گناه صرفنظر میکند».
تذکر دارای انواع و اقسامی است:
۱. یادآوری خداوند به هنگام روبهرو شدن با گناهان
۲. یادآوری خداوند به هنگام برخوردار شدن از نعمتها
۳. یادآوری خداوند به هنگام خشم و شهوت
۴. یادآوری خداوند پس از ارتکاب گناه برای انجام توبه
۵. یادآوری خداوند به هنگام مواجه شدن با دنیاداران و ...
انسان باید همواره واعظی در درون داشته باشد:
هرکه را خوابگه آخر به دو مشتی خاک است
گو چه حاجت که به افلاک کشی ایوان را.
خواجه عبدالله فرماید: «تذکر فوق تفکر است، زیرا این طلب محبوب است و آن حصول مطلوب.» تا انسان به دنبال جستجو است، از مطلوب محجوب است و با وصول مطلوب، از تعب تحصیل فارغ آید. و قوت و کمال تذکر بسته به قوت و کمال تفکر است و آن تفکر که نتیجهاش تذکّر نام معبود است، در میزان سایر اعمال نیاید و با آنها در فضیلت مقایسه نشود؛ چنانچه در روایات شریفه از عبادت یک سال و شصت سال و هفتاد سال، تفکر یک ساعت را بهتر شمردهاند و چون ثمرهی مهم عبادات حصول تذکر از معبود حق است و این خاصیت از تفکر صحیح بهتر حاصل میشود. پس اگر طالب کمالات صوریّه و معنویه و سالک طریق آخرت و مهاجر الی الله هستی، قلب را عادت بده به تذکّر محبوب و دل را عجین کن با یاد حق تعالی».
در باره تذکر روایاتی است که برخی را یادآور میشویم:
۱. در کافی به سند صحیح از فضیل بن یسار از امام صادق(ع) روایت شده است که فرمود: «مَا مِنْ مَجْلِسٍ یَجْتَمِعُ فِیهِ أَبْرَارٌ وَفُجَّارٌ فَیَقُومُونَ عَلَی غَیْرِ ذِکْرِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ إِلَّا کَانَ حَسْرَةً عَلَیْهِمْ یَوْمَ الْقِیَامَه»، «هیچ مجلسی نیست که در آن نیکان و بدانی گرد هم آیند، آنگاه بدون ذکر خدا برخیزند مگر آنکه برای آنها در روز قیامت مایهی حسرت گردد».
۲. باز در کافی به سند خود از امام صادق(ع) روایت است که فرمود: «إنّ اللَّه عزوجلّ یقول: من شغل بذکری عن مسألتی أعطیته أفضل ما اعطی من سألنی»، «هر کس به خاطر ذکر من از درخواست از من باز بماند، او را بیشتر از آنچه کسی از من درخواست کرده عطا خواهم کرد».
۳. در کتاب عدةالداعی از پیامبر خدا(ص) روایت است که فرمود: «وَاعْلَمُوا أَنَّ خَیْرَ أَعْمَالِکُمْ وَأَزْکَاهَا وَأَرْفَعَهَا فِی دَرَجَاتِکُمْ وَخَیْرَ مَا طَلَعَتْ عَلَیْهِ الشَّمْسُ ذِکْرُ اللَّهِ سُبْحَانَهُ فَإِنَّهُ أَخْبَرَ عَنْ نَفْسِهِ فَقَالَ أَنَا جَلِیسُ مَنْ ذَکَرَنِی...»، «بدانید که بهترین اعمال شما نزد پروردگارتان و پاکیزهترین و رفیعترین آنها و بهترین چیزی که بر آن آفتاب تابیده، یاد خداوند سبحان است چراکه وی از خودش خبر داده و فرموده: من همنشین کسی هستم که یادم باشد».
پیر هرات گوید:
مردم را نور امید در دل تابد و عارف را نور عیان در جان!
امروز همه با جهان مشغولند،
و او با آن یکی
و فردا همه غرق نعیمند
و او همچنان با آن یکی!
[ذکر این روز «اللهمّ ارزقنی فيه ذکرک بدوامه» است.]
دعای روز هفتم
🔵اللَّهُمَّ أَعِنِّي فِيهِ عَلَى صِيَامِهِ وَ قِيَامِهِ، وَاجْنُبْنِي فِيهِ مِنْ هَفَوَاتِهِ وَآثَامِهِ، وَارْزُقْنِي فِيهِ ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ بِدَوَامِهِ، بِتَوْفِيقِكَ يَا هادی المضلَّین.
🔮بار خدایا! در این ماه بر روزه و نماز یاریم فرما،
و از خطاها و گناهان دورم نما،
ومداومت یادت را روزیم فرما،
به توفیق و عنایتت ای راهنمای گمراهان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام هشتم: تعهد (مسئولیتپذیری)
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ رَحْمَةَ الْأَیْتَامِ وَإِطْعَامَ الطَّعَامِ»، «بار خدایا در این روز مهرورزی به یتیمان و خوراک دادن به دیگران را روزیم فرما».
گام دیگر از پلّههای صعود در مراتب خودسازی، فراتر رفتن از منافع شخص خود و خیر رساندن به دیگران است و پایینترین مرتبه آن این است که دیگران از دست و زبان انسان در امان باشند؛ «المسلم من سلم المسلمون من یده ولسانه»، «مسلمان کسی است که دیگر مسلمانان از دست و زبان وی در امان باشند» و این که وظایف خود را خود انجام دهد و بار زندگی خویش را بر دیگری نیندازد؛ «مَلْعُونٌ مَنْ أَلْقَی کَلَّهُ عَلَی النَّاس»، «مطرود خداوند است کسی که بار خود را بر دیگران تحمیل کند.» مراتب بالاتر تعهد، خیر رساندن به دیگران و مهرورزی به این و آن است تا عالیترین مراتب آن که ایثار و فداکاری با جان و مال برای رفاه و آسایش و سربلندی و سعادتمندی جامعه است که شهیدان و صالحان از این جملهاند.
در دعای روز هشتم به دو مورد از این موارد به عنوان نمونه اشاره شده است: مهرورزی به یتیمان و خوراک خوراندن به دیگران.
در روایتی از پیامبر خدا(ص) آمده است که فرمود:
«خیر بیوتکم بیت فیه یتیم یحسن إلیه وشرّ بیوتکم بیت فیه یتیم یساء إلیه»، «بهترین خانههای شما خانهای است که در آن یتیمی مورد احسان و مهربانی قرار گیرد و بدترین خانههای شما خانهای است که در آن با یتیمی بدرفتاری شود».
در قرآن نیز آیاتی در این مورد آمده است: «فامّا الیتیم فلا تقهر و اما السائل فلا تنهر و اما بنعمة ربک فحدث» (ضحی:۱۱)، «پس یتیم را میازارش و سائل را مران از خویش و از نعمت پروردگارت فراوان گوی.» در جای دیگر فرماید «وفی اموالهم حق معلوم للسائل والمحروم» (معارج:۲۵)، «در اموالشان حقی است معلوم برای افراد نیازمند و محروم». اما مرتبهی والای ایثار آنجاست که در شأن اهلبیت فرمود: «وَیُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلی حُبِّهِ مِسْکیناً وَیَتیماً وَأَسیراً، إِنَّما نُطْعِمُکُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لا نُریدُ مِنْکُمْ جَزاءً وَلا شُکُوراً» (انسان:۸)، «و طعام را، با آنکه دوستش دارند، به بینوا و یتیم و اسیر خورانند و گویند ما شما را برای خدا اطعام کردهایم و از شما سپاسگزاری و پاداشی نمیخواهیم».
خواجه عبدالله مسؤلیتپذیری و از جان خود مایه گذاشتن برای آسایش دیگران را شاخهای از جوانمردی میداند و گوید:
خداوند کرامت بینهایت بر اصحابکهف نهاد، که آنان را جوانمرد خواند، همانگونه که ابراهیمخلیل و یوسف صدیق را جوانمرد خواند.
الهی!
نصیب من بیچاره از این کار، همه درد است،
مبارک باد که این درد مرا سخت درد است!
بیچاره آن کس که از این درد فرد است،
هر که بدین درد ننازد، حقأ که ناجوانمرد است!
[ذکر این روز «اللهمّ ارزقنی فیه رحمت الایتام » است.]
دعای روز هشتم
🔵اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي فِيهِ رَحْمَةَ الْأَيْتَامِ، وَإِطْعَامَ الطَّعَامِ، وَإِفْشَاءَ السَّلَامِ، وَمُجَانَبَةَ اللِّئَامِ، وَصُحْبَةَ الْكِرَامِ، بِطَوْلِكَ يَا مَلْجَأَ الْآمِلِينَ.
🔮بار خدایا! در این ماه، مهرورزی بر یتیمان،
طعام دادن به گرسنگان،
آشکار کردن سلام، و همنشینی با بزرگواران گرام را روزیم فرما،
به گشاده دستیت ای پناه آرزومندان.
🆔@majmaqomh
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati
🔵گام نهم: تفویض (به خدا واگذاری)
«وَخُذْ بِنَاصِیَتِی إِلَی مَرْضَاتِکَ الْجَامِعَه»، «بار خدایا در این روز مرا به کارهایی که از هر سو مورد خرسندی توست وادار».
به رضای الهی رضایت دادن، به خرسندی او خرسند بودن و کارها را به وی سپردن، از عالیترین مراتب پرهیزگاری است. خداوند متعال در قرآن کریم به نقل از همسر فرعون میفرماید: «وَأُفَوِّضُ أَمْری إِلَی اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصیرٌ بِالْعِبادِ»، «کارهایم را به خدا میسپارم که خداوند همواره به کار بندگان بیناست». (غافر:۴۴)
خواجه عبدالله در بیان معنی تفویض فرماید:
«تفویض را اشارتی است لطیفتر از توکل و معنایی است وسیعتر از آن، چرا که توکل پس از وقوع سبب است و تفویض پیش از وقوع سبب و پس از آن، و آن عین تسلیم به پیشگاه خدای متعال است و توکل شعبهای از آن است.
تفویض دارای سه درجه است:
درجه نخست، آنکه بدانی بنده در برابر عمل خویش توانایی ندارد، پس از مکر در امان نباشد و از دستیاری ناامید نشود و از نیت دلخوش نگردد.
درجه دوم آنکه نیازمندی خود را همواره در برابر دیدگانت بنگری. پس عملی را نجاتبخش خود ندانی و گناهی را تباه کننده خود مشماری و سببی را به انجام رسانندهی کارهای خود مپنداری.
درجهی سوم آنکه در هر کار خدا را به تنهایی بینی. که حرکت و سکون به فرمان اوست و پراکندگی و ناپراکندگی تنها در اختیار اوست».
[ذکر این روز «افوض امری الی الله» است.]
دعای روز نهم
🔵اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِي فِيهِ نَصِيباً مِنْ رَحْمَتِكَ الْوَاسِعَةِ، وَاهْدِنِي فِيهِ لِبَرَاهِينِكَ السَّاطِعَةِ، وَخُذْ بِنَاصِيَتِي إِلَى مَرْضَاتِكَ الْجَامِعَةِ، بِمَحَبَّتِكَ يَا أَمَلَ الْمُشْتَاقِينَ.
🔮بار خدایا! در این ماه از رحمت گستردهات بهره مندم فرما،
و با دلایل روشنگرت هدایتم نما،
و به خرسندی همه جانبهات راهی برایم بگشا،
به حق محبتت ای امید مشتاقان.
🆔@majmaqomh
🌳🌹دعای تحویل سال 🌺
یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر اللیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حول حالنا الی احسن الحال.
ای تغییر دهنده دلها و دیده ها،
ای تدبیر کننده شب ها و روز ها،
ای دگرگون کننده حال ها و سال ها،
حال ما را دگرگون ساز به نیکو ترین حال ها.🌹🌺
🌿محمود صلواتی: 🌹🌺دعای عید نوروز 🌹
امام صادق علیه السلام به معلی بن خنیس فرمود:چون نوروز شود غسل کن و پاکیزه ترین جامه هایت را بپوش و خود را خوشبو گردان.... و این دعا را بخوان :
بارخدایا، بر محمد و خاندان محمد درود فرست آن اوصیای پسندیده،
و بر همه پیامبران و فرستادگانت به نیکو ترین درودهای شایسته،
وبدیشان به بهترین برکت ها برکت ده،
و درود فرست بر آن جان ها و پیکرهای نیالوده.
بارخدایا، بر محمد و خاندان محمد برکت ده، و برکت ده به ما در این روز فرخنده،
روزی که گرامی اش داشتی و شرافتش دادی و جایگاهش را بزرگ شمردی.
بارخدایا، برکت ده به من در آنچه بر من تفضل فرمودی، بدانسان که هیچکس را جز تو سپاس نگذارم،
وَ روزیم را گسترده گردان ای شکوهمندی و بزرگواری را خدایگان.
بارخدایا، هر چه از کفم رفته مبادا همیاری و نگهداریت از کفم برود، وَ هر چه را گم کرده ام مبادا یاریت را از دست بدهم، تا درباره آنچه بدان نیازمند نیستم خود را به زحمت نیفکنم،
ای صاحب شکوه و بزرگواری.
(مفتاح البیان /اعمال عید نوروز.)🌺🌹🌿🌱🌳 عید فرخنده نوروز بر همه فرهیختگان مبارک 🌺🌹🌿🌱🌳