هدایت شده از makarem.ir
#ویژه_نامه
#امام_رضا_علیه_السلام
📌 ویژه نامه میلاد امام رضا(علیه السلام)
- فضایل حضرت امام رضا(علیه السلام)
- ولایت عهدی و سیاست امام رضا(علیه السلام)
- آثار زیارت و مودت امام رضا(علیه السلام)
http://mk6.ir/GbUwY
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#بازنشر
#یادداشت_روز
#امام_رضا_علیه_السلام
🔰 واکاوی سیرۀ علمی امام رضا علیه السلام از منظر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله
منشأ شکل گیری حکومت بنی عباس / مأمون و دشمنی با اهل بیت علیهم السلام با شعار علم گرایی / برپایی جلسات علمی با هدف تخریب امامت / تخریب و تحقیر امامت / تحریف امامت؛ ترویج اسلام سکولار / لاپوشانی نقاط ضعف حکومت / ...
http://mk6.ir/DtNyH
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#پند_تصویر
#امام_رضا_علیه_السلام
📌 مجموعه پند تصویرهای ولادت امام رضا علیه السلام
http://mk6.ir/GdAdK
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(1)
بررسی زمینه ها، عوامل و انگیزه های موجود در شورش مردم علیه عثمان از چندین جهت اهمیت دارد:
- اول اینکه چه چیزی باعث می شود که شهروندان یک جامعه بر علیه حاکم خویش شورش کنند؟ عثمان چگونه حکومت می کرد و چرا رویه او باعث نارضایتی شد؟
- دوم اینکه رهبران، تحریک کنندگان، عاملان اصلی شورش و قاتلان عثمان چه کسانی بودند؟
- سوم اینکه موضع و عملکرد امیرمومنان علی علیه السلام و یاران او در قبال خلیفه کشی، شورش و نیز برخورد مصداقی با دستگاه خلافت عثمان چه بوده است؟
- چهارم اینکه پاسخ بسیاری از شبهات و ادعاهای دروغین مثل نقش شخصیت ساختگی عبدالله بن سباء معلوم می شود.
- پنجم اینکه با شواهد واقعی و عینی تاریخی، عقیده «عدالت همه صحابه» در میزان قضاوت قرار می گیرد.
- در نهایت صحت و وزانت ادعای خون خواهی عثمان توسط شورشیان جمل و پیروان شتر سرخ موی فتنه سنجیده می شود.
💠 علت خشم عمومی مردم از «عثمان»؟
مهمترين عواملی كه موجب خشم عمومی مردم نسبت به «عثمان» شد عبارتند از:
1- او پستهاى حسّاس كشور اسلامى را در ميان اطرافيان و خويشاوندان خود كه بسيارى از آنان نالايق، فاسد و دور از تعاليم اسلام بودند تقسيم نمود.
2- شخصيت هاى بسيار بزرگوار و برجسته اى همچون «ابوذر»، «عمار یاسر»، «عبدالله بن مسعود» و ... را تبعید و یا مجازات كرد.
3- اموال بيت المال را بدون حساب و كتاب در ميان اقوام و بستگانش تقسيم كرد در حالى كه مستمندان با ايمان در آتش فقر مى سوختند.
4- مخالف دستورات کتاب الله عمل می کرد.
💠 بهره برداری عثمان از بیت المال در مصارف شخصی
در کتب تاریخی نوشته اند: عثمان پس از رسیدن به حکومت، از لباس های فاخر و خوراکی های لذیذ استفاده می کرد، او طلا و زیورآلات خزانه مسلمین را در بین زنان و دخترانش تقسیم می کرد. روزى که عثمان کشته شد، در خزانه او سى میلیون و پانصد هزار درهم و صد و پنجاه هزار دینار بود، او در ربذه هزار شتر داشت و زمین های او در برادیس، خیبر و وادى القرى، دویست هزار دینار ارزش داشت.
💠 بخشش های عثمان به خاندانش
کتب تاریخی پر است از بخشش های عثمان از بیت المال به خاندانش. اصولا او هدایا و بخشش های خود را از بیت المال مى پرداخت و در برابر مقاومت خزانه دار می گفت: تو خزانه دار ما هستى هر گاه به تو باز پس دادیم، بگیر والا ساکت بمان. او دخترش را به همسرى عبدالله بن خالد در آورد و به عبد الله بن عامر والی خود در بصره فرمان داد از بیت المال بصره ششصد هزار درهم به او بدهد.
💠 بخشش های بی حساب عثمان به بنی امیّه
یکی از کارهای عثمان که سبب تقویت جبهه نفاق، به ویژه بنى امیّه شد، بخشش هاى عجیب او به این گروه بود، مانند بخشش خمس مال آفریقا بالغ بر 500هزار دینار و یکصدهزار درهم، دویست هزار درهم به ابوسفیان، یکصد هزار دینار از غنایم آفریقا به برادر رضاعی اش، سیصدهزار دینار به حارث بن حکم، یکصد هزار دینار به س
💠 تعیین قُرقگاه توسط عثمان براى خود و خویشاوندان
در جاهلیّت، افراد سرشناس قطعه هایى از زمین را براى گاو و گوسفندان و شترهاى خود برمى گزیدند و هیچ کس در آن زمینها با آنها شریک نبود؛ از این رو پیامبر فرمودند: «هیچ قرقگاهى نیست مگر براى خدا و رسولش». این حکم در بین مسلمین مورد اتّفاق نظر بود تا اینکه عثمان، به خلافت رسید. او همه چراگاه هایى که پیرامون مدینه بود را از ورود چهار پایان مسلمین منع کرد مگر چهارپایان بنى اُمیّه.
💠 نارضایتی مردم از عثمان
علي(ع) به نمایندگی از مردم با عثمان گفتگو کرد و عثمان در جواب امام گفت: با مردم گفتگو کن و برايم مهلت بگير تا از ستمى که بر آنان رفته، به درآيم و هر يک از کارگزارانم را که مسلمانان نمى پسنديد، برکنار نمايم و ... اما مروان بن حکم او را از تصميمش باز داشت و گفت: مردم بر تو گستاخ مى شوند. پس، هيچ يک از آنان را برکنار مکن. لذا مردم نيز گناهان بزرگ عثمان را ناديده نگرفتند و بدترين دشنامها به او دادند و هيچ يک از صحابه نيز مانع دشنام نسبت به او نمى شدند.
💠 ماجرای شورش مردم بر ضد عثمان و علت آن؟
عثمان کارهایى کرد که در اسلام سابقه نداشت و باعث خشم مسلمانان گردید؛ مثل سپردن کارهاى مهم حکومت به افراد نااهل و فاسق و بخشیدن غنائم به آنان و آزار به شخصیتهاى بزرگ اسلامی.
سرانجام گروهى از اصحاب پیامبر(ص) ایرادهاى مهم را به عثمان رساندند. او به جاى سپاسگزارى، پاسخ اهانت آمیزى داد. روز به روز فریاد انتقاد بلندتر مى گشت. سرانجام مخالفین عثمان، تصمیم بر عزل او گرفته و بعد از این که چندین بار به او برای جبران گذشته مهلت داده شد و او پیمان شکنی کرد، مردم خشمگین او را کشتند.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
__
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸چگونگی قیام فخّ
🔸قیام فخّ مورد تائید ائمه طاهرین علیهم السلام
🔸شهادت یحیی بن عبدالله نواده امام حسن علیه السلام توسط هارون الرشید
عناوین بالا در شاخه "قیام فخّ":
http://mk6.ir/WoJqU
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(2)
- گفتیم که بررسی زمینه ها، عوامل و انگیزه های موجود در شورش مردم علیه عثمان اهمیت دارد؛ زمینه هایی که باعث نارضایتی و شورش مردم آن زمانه شد.
- همچنین گفتیم که یکی از زمینه های نارضایت عمومی این بود که عثمان اموال بيت المال و غنائم را بدون حساب و كتاب در ميان اقوام و بستگانش از باند بنی امیه تقسيم كرد در حالى كه مستمندان با ايمان در آتش فقر مى سوختند!
- و گفتیم او برای خود و خاندان خویش قرقگاه ویژه قرار داده بود؛ او طلا و زیورآلات خزانه مسلمین را در بین زنان و دخترانش تقسیم می کرد!
- و در ادامه مصادیقی دیگر از این سیاست حیف و میل بیت المال...
💠 بخشش هاى عثمان به مروان!
عثمان به مروان بن حکم بن ابى العاص پسر عمو و شوهر دخترش اُمّ ابان، صد و پنجاه هزار اوقیه عطا کرد و یک پنجم غنیمت هاى آفریقا که پانصد هزار دینار مى شد، را به او بخشید.
عثمان، فدک را به مروان بن حکم داد و پیوسته فدک در دست مروان و فرزندانش بود تا اینکه عمر بن عبدالعزیز آن را گرفت و به عنوان صدقه قرار داد .
اگر فدک غنیمت مسلمین بود، به چه دلیل به مروان اختصاص پیدا کرد؟ و اگر ارث خاندان رسول خدا(ص) بود، پس مروان در زمره این خاندان نبوده، و اگر بخششى از پیامبر(ص) به فاطمه زهرا(ع) بود، پس چرا بر آن دست اندازى کردند و آن را به یکدیگر بخشیدند و عثمان چه سلطه اى بر فدک داشت تا به کسى واگذار کند؟
💠 بخشش هاى عثمان به حکم بن ابى العاص
روزى که حکَم - طرد شده پیامبر(ص) - به مدینه آمد لباس پاره اى داشت و بُزى را مى راند و مردم به بدحالى او و همراهانش نگاه مى کردند، تا اینکه وارد دار الخلافه شد و پس از خروج، جامه ابریشمى پوشیده بود. عثمان صدقات قبیله اى در یمن را که بالغ بر سیصد هزار درهم بود به عمویش حَکَم بخشید.
💠 بخشش هاى عثمان به حارث بن حکم
عثمان به حارث ـ برادر مروان و داماد خلیفه ـ سیصد هزار درهم داد و شترانى که به عنوان زکات به عثمان رسید را به او بخشید و جایى از بازار مدینه که مهزون نامیده مى شد و یک دهم بازار مدینه بود و توسط پیامبر(ص) وقف مسلمین شده بود، به او واگذار کرد.
💠 بخشش هاى عثمان به ولید بن عقبه با وجود خیانت او به بیت المال!
بلاذرى در «الأنساب» نوشته: «چون ولید به کوفه آمد، از عبدالله بن مسعود، خزانه دار را گماشته شده بر بیت المال یافت، از او مالى قرض کرد، ابن مسعود نیز به وى قرض داد، سپس آن پول را از او طلب کرد، اما ولید در این زمینه با عثمان نامه نگارى کرد، و عثمان به عبدالله بن مسعود نوشت: «تو تنها خزانه دار ما هستى پس به خاطر مالى که ولید گرفته است متعرّض او نشو». ابن مسعود نیز کلیدها را انداخت و گفت: «من گمان مى کردم خزانه دار مسلمین هستم، و امّا اگر خزانه دار شما هستم احتیاجى به آن ندارم».
💠 واکنش صحابه به بخشش عثمان به سعید بن عاص
وقتی عثمان به سعید بن عاص صد هزار درهم بخشید مردم بر او عیب گرفتند، و على، زبیر، طلحه، سعد، عبدالرحمن بن عوف در این زمینه با او صحبت کردند. وى گفت: او با ما خویشاوندى و نزدیکى دارد. گفتند: آیا ابوبکر و عمر خویشاوند و نزدیک نداشتند؟ گفت: همانا ابوبکر و عمر کار درست را در محروم گذاشتن نزدیکان مى دیدند، و من کار درست را در بخشش به نزدیکان مى بینم.
💠 بخشش های عثمان به طلحه!
عثمان در دوران خلافتش دویست هزار دینار از بیت المال به طلحه بخشید. او کشتزار و جوى آب بزرگ و پُر درآمدى در کوفه را نیز به طلحة داد. او در آخر عمرش می گفت: واى بر طلحه! بارى گران از طلا به او بخشیدم و اینک او به دنبال ریختن خون من است.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
__________
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹چيزهايي که زکات به آن تعلق میگیرد
🔹تعلّق گرفتن خمس و زکات به عین
🔹قصد قربت در پرداخت زکات
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه زکات":
http://mk6.ir/WpGuU
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸حدیث تشبیه به نقل از ابوهریره
🔸حدیث تشبیه به نقل از ابن عباس
🔸حدیث تشبیه به نقل از عبدالله بن مسعود
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "فضائل امام علی علیه السلام در حديث تشبيه":
http://mk6.ir/NfDpL
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(3)
- گفتیم که بررسی زمینه ها، عوامل و انگیزه های موجود در شورش مردم علیه عثمان از چندین جهت اهمیت دارد.
- و گفتیم که یکی از مهمترين عوامل خشم عمومی مردم نسبت به «عثمان» عبارت بود از اینکه او پستهاى حسّاس خلافت اسلامى را در ميان اطرافيان و خويشاوندان خود كه بسيارى از آنان نالايق، فاسد و دور از تعاليم اسلام بودند تقسيم نمود.
💠 واکنش ابوسفیان بعد از به خلافت رسیدن عثمان چه بود
با انتخاب عثمان به خلافت، بنى امیّه که دشمنى آنان با اسلام و رسول خدا(ص) از همان آغاز آشکار بود، قدرت یافتند و زمینه هاى انتقام از آل رسول الله(ص) فراهم شد.
پس از قدرت یافتن عثمان، ابوسفیان روزى خطاب به عثمان گفت: این خلافت پس از قبیله تیم(ابوبکر) و عدى(عمر) به تو رسیده است؛ اکنون آن را همچون توپ میان قبیله خودت بگردان و پایه هاى آن را بنى امیّه قرار ده! و این نکته را بدان که فقط مسأله، فرمانروایى است. من که بهشت و دوزخى را نمى شناسم!
در کتاب تاریخ دمشق آمده: «ابوسفیان در حالی که نابینا بود، بر عثمان وارد شد و گفت: آیا جاسوسى در میان ما هست؟ عثمان به او گفت: نه. ابوسفیان گفت: اى عثمان! این همان پادشاهى جاهلى است. پس، بنى امیّه را از بزرگان زمین قرار بده».
هم چنین در شرح نهج البلاغة ابن ابی الحدید آمده: «در روزگار عثمان، ابو سفیان از کنار قبر حمزه گذشت و در حالى که با پایش به آن مى زد، گفت: آنچه به خاطرش با هم جنگیدیم، امروز، بازیچه دست ماست»!
💠 مناصب حکومت عثمان، در دستان بنی امیّه
عثمان با دادن پست هاى و اموال مختلف به بنی امیه، آنان را تقویت کرد؛ شام در اختیار معاویه، کوفه در اختیار برادر مادری عثمان و بعد از او سعید بن عاص که او هم اموی بود قرار داشت. او پسردایی 25 ساله اش را فرماندار بصره و برادر رضاعی خود را فرماندار مصر کرد. حکم بن عاص و پسرش مروان نیز در حکومت عثمان نقش پررنگی داشتند. عثمان مروان را داماد و مشاور و معاون عالی خود قرار داد. نفوذ مروان به گونه اى بود که چنین به نظر مى رسید، عثمان فقط به اسم، خلیفه است و خلیفه واقعى مروان است!
💠 منفورین پیامبر(ص) کارگزاران عثمان
عبد الله بن ابى سرح برای پیامبر(ص) قرآن می نوشت، ولی به جای الکافرین، الظالمین و به جای عزیز حکیم، علیم حکیم مى نوشت و مانند آن. سپس می گفت: من مانند آنچه محمّد مى آورد مى آورم. لذا آیه 93 سوره انعام در شان او نازل گردید و در حالی که مرتد شده بود، به مکّه گریخت و پیامبر(ص) به کشتنش فرمان داد.
لکن عثمان در زمان خلافتش او را حاکم مصر قرار داد. همچنین ولید بن عقبة بن ابى معیط را به ولایت کوفه گمارد، در حالی که پیامبر(ص) او را در زمره اهل آتش و قرآن او را فاسق خوانده بود!
💠 عثمان و بازگرداندن حکم بن ابی عاص (طرد شده پیامبر(ص)) به مدینه
حکم بن ابى عاص بن امیّه، عموى عثمان و یکی از موذى ترین و بدرفتارترین افراد نسبت به پیامبر(ص) بود که ایشان او را به همراه خانواده اش به طائف تبعید کردند. پس از وفات پیامبر(ص)، عثمان از ابوبکر و عمر خواست اقوام طرد شده اش را باز گردانند، امّا آنان خوددارى کردند. عثمان در زمان خلافتش، در اولین فرصت آنان را به مدینه بازگردانید، و در پاسخ به اعتراض مردم گفت: من تنها صله رحم کردم و خویشاوندم را به نزدم برگرداندم!
💠 خطبه على(ع) درباره خلافت خلفاى ثلاثه
على(ع) مي فرمايد: ابوبکر جامه خلافت را بر تن کرد در حالي که شايستگي هاي مرا براي خلافت مي دانست… مردم در حکومت دوّمى در ناراحتى و رنج مهمّى گرفتار آمده بودند و دچار دورويى ها و اعتراض ها شدند... تا اين که سومى به خلافت رسيد، کسى که دو پهلويش از پرخورى باد کرده و همواره بين دستشويى و آشپزخانه سرگردان بود و خويشاوندان پدرى او (بنى اُميّه) به پا خاستند و همراه او بيت المال را خوردند و بر باد دادند. اين خطبه موسوم به «شقشقيّه» است و ماهران فنّ از شيعه و سنّى آن را نقل کرده اند.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
#عثمان #بنی_امیه #ابوسفیان #حکومت
#خلافت #ولید #معاویه #مروان #سلطنت
______
هدایت شده از makarem.ir
🔸هدف از بررسى عدالت صحابه
🔸رفتار صحابه با یکدیگر، خلاف نظريه عدالت
🔸فرار صحابه در جنگ اُحد، و منافات آن با عدالت صحابه
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "کليات عدالت صحابه":
http://mk6.ir/NxAyV
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹مقدار نصابِ زکات غلّات أربع
🔹زمان تعلق زکات به گندم و جو
🔹محاسبه زکات بعد از کسر مخارج
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه زکات":
http://mk6.ir/UtBhD
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸دلالت حدیث «طیر»
🔸تصحیح سند حدیث «طیر»
🔸راویان حدیث «طیر» از علماى عامّه
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "فضائل امام علی علیه السلام در حديث طير":
http://mk6.ir/QwYyL
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹چگونگی محاسبه زکات در اموال مشترک
🔹تصرّف در مال زکات داده نشده
🔹شرایط واجب شدن زکات
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه زکات":
http://mk6.ir/BfCgF
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(4)
- گفتیم که بعضی از رفتار حکومتی عثمان زمینه ساز خشم عمومی مردم نسبت به دستگاه حکومت او شد. مثل اینکه او پستهاى حسّاس خلافت اسلامى را در ميان اطرافيان و خويشاوندان خود كه بسيارى از آنان افرادی نالايق، فاسد و دور از تعاليم اسلام بودند تقسيم نمود. نمونه هایی از این سیاست را در پست قبلی آوردیم.
- عثمان در کنار جلب منافقان و افراد فاسد در حکومت، صحابه دلسوز و معترض را نیز طرد و شخصيت هاى بسيار بزرگوار و برجسته اى همچون «ابوذر»، «عمار یاسر»، «عبدالله بن مسعود» و... را تبعید و یا مجازات كرد. در این پست نیز مثالهایی از سیاست طرد و سرکوب صحابه دلسوز و منتقد مطرح می کنیم.
💠 برخورد عثمان با ابوذر و تبعید او به شام و ربذه
- ابوذر، اسراف و تبذیر و بخشش هاى ناهنجار خلیفه سوم را برنتابید و علیه آن خروشید و تحریف هایى را که مى خواستند براى پشتوانه سازى این حاتم بخشى ها درست کنند، تحمل ننمود و بر خلیفه و توجیه گرى کعب الأحبار، طعن زد و لذا خلیفه، این فریادِ رساى عدالتخواهى را به شام که دیارى تازه مسلمان و نا آشنا به فرهنگ اسلام بود تبعید کرد.
- در شام نیز معاویه از فریادهاى ابوذر در امان نماند و با سخت ترین و رنج آمیزترین شکلی ابوذر را به مدینه بازگرداند.
- هنگامی که ابوذر از تبعید شام بازگشت عثمان سعی کرد او را به سخنان خلافی متهم نماید. اما ابوذر گفت از پیامبر(ص) شنیدم؛ هنگامى كه فرزندان ابى العاص به سى نفر برسند اموال بيت المال را در بین خود تقسيم مى كنند.
- سرانجام عثمان از انتقادهاى بى حساب ابوذر به تنگ آمد و او را به نقطه بد آب و هوايى به نام ربذه تبعيد كرد و در همان سرزمين جان سپرد.
💠 تحریف تاریخى علّت تبعید ابوذر!
- طبرى و ابن اثیر، در مورد تبعید ابوذر از این که از حقایق پرده بر گیرند و واقعیّت را صادقانه گزارش کنند ابا دارند.
- اما از آن سو گزارش هایى دروغین درباره ابوذر مى آورند و بدین سان در شکستن قداست آن «راستگوترین مرد روى زمین» مى کوشند.
- شگفتا که همه این گزارش ها را از سیف بن عمر آورده اند که قهرمان جعل و تندیسى از دروغ و تبلور عینى اشاعه کذب است!
💠 اعتراض عمّار به عثمان
- مقداد، عمّار، طلحه و... نامه اى به عثمان نوشتند و بدعت هاى عثمان را در آن برشمردند و او را از خدا بیم دادند و به او اعلام کردند که اگر از آنها دست نکشد، بر سرش مى ریزند. عمّار، نامه را نزد عثمان آورد و خواند.
- عثمان در پی اعتراض عمّار بن یاسر، به او فحاشی کرد و دستور داد آنقدر کتکش زدند؛ پس عثمان دستور داد که دست ها و پاهاى عمّار را از هم باز کنند. سپس با پاهایش که در چکمه بود چنان بر بیضه هاى عمّار کوفت که بیهوش شد.
- حتی عثمان خواست او را نیز مانند ابوذر تبعید کند ولی از شورش قبیله او (بنى مخزوم) ترسید و از وى دست کشید.
💠 برخورد شدید عثمان با عبدالله بن مسعود
- ولید به عثمان نوشت: عبدالله بن مسعود بر تو عیب مى گیرد و از تو بدگویى مى کند. عثمان نیز به ولید نوشت او را به مدینه روانه کند.
- ابن مسعود به مدینه آمد، در حالى که عثمان بر منبر پیامبر خدا(ص) خطبه مى خواند. چون ابن مسعود را دید، به او فحاشی کرد و سپس فرمان داد او را با زور و درشتى از مسجد بیرون کردند و غلام عثمان، او را بر دوش خود بلند کرد و در حالى که پا در هوا بود، او را بر زمین زد، چنان که دنده اش شکست.
- او نیز وصیّت کرد که عثمان بر او نماز نگزارَد.
💠 تبعید کمیل و مالک اشتر توسط عثمان
- سعيد بن عاص، والی كوفه به عثمان نوشت: «كُميل بن زياد و مالك اَشتر و...(که از دوستداران علی(ع) بودند) فتنه انگيزى مى كنند و بر عيب جويى از من و تو و طعنه زدن به دين ما گرد آمده اند و من مى ترسم كه اگر كارشان استوار گردد، فراوان شوند!».
- عثمان هم دستور تبعید آنان به شام را صادر کرد. در شام هم بین معاویه و اشتر سخنان تندی رد و بدل شد و معاویه به دستور عثمان او را به حمص از شهر های شام تبعید کرد.
💠 تبعید عامر بن عبد قیس توسط عثمان
- مسلمانان که از کارهاى عثمان ناراضی بودند تصمیم گرفتند کسى را به سوى او بفرستند تا با او سخن بگوید و او را از بدعت هایش آگاه کند.
- پس، عامر بن عبد الله تمیمى عنبرى را به سوى او فرستادند. عامر بر عثمان وارد شد و او را نصیحت کرد.
- عثمان، از گفته او ناراحت شد و عامر بن عبد قیس را از بصره به شام تبعید کرد.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
#عثمان #بنی_امیه #مالک_اشتر #حکومت
#مدینه #کمیل #معاویه #شام #ابوذر #کوفه
#عبدالله_بن_مسعود #عمار #مقداد #ولید
__
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹زمان تعلّق زکات به انگور و کشمش و خرما
🔹تعیین مقدار زکاتِ غلّات، متناسب با نوع آبياري
🔹چگونگی محاسبه زکات در صورت اختلاط محصول دیم و آبی
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه زکات":
http://mk6.ir/TlLtV
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸معناي «انتقام» و راه درمان آن؟
🔸آثار «كينه توزی» و «انتقام جویی»؟
🔸راهکار امام علی علیه السلام برای رهایی از «کینه»؟
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "کینه":
http://mk6.ir/EiNdD
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#تصویرسازی
#کاشف_الغطاء
📍 به مناسبت 18 ذی القعده؛ سالروز وفات آیت الله محمد حسین کاشف الغطاء:
علامه کاشف الغطاء، مدافع حریم تشیع
مرحوم كاشف الغطاء اين دانشمند و محقق بزرگ شيعه، با انتشار كتاب «اصل الشيعه» حقاً ديْن خود را به رئیس مذهب شیعه امام جعفر صادق علیه السلام ادا نمود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
http://mk6.ir/OaHnF
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
📚 کتاب اصل الشّیعه
مرحوم کاشف الغطا این دانشمند و محقق بزرگ شیعه حقاً دین خود را به ساحت مقدس حضرت جعفربن محمد(ع) با انتشار کتاب «اصل الشیعه» ادا نمود.
او با قلم توانا و موشکاف و پرمغز خود توانست بسیارى از پرده هاى اوهام را پاره کند و عقاید شیعه را آنچنان که هست به عموم مسلمانان معرفى نماید، تا بدانند شیعه نه بت پرست است و نه خارج از دین، نه على(ع) را خدا مى داند و نه او را از پیغمبر اسلام(ص) شایسته تر مى شناسد، نه در دین خدا بدعتى گذاشته و نه قرآن را ناقص و تحریف یافته مى داند.
بلکه عقیده شیعه در اصول و فروع مستقیماً از قرآن مجید و مکتب وحى و دودمان پیغمبر(ص) که نزدیکتر از همه به «قرآن» و آشناتر از همه به «سنّت پیغمبر اکرم (ص)» هستند، گرفته شده است.
آیت الله مکارم شیرازی
💠 مهمترین عناوین کتاب آیین ما (اصل الشیعه):
🔹بخش اول: پیدایش و گسترش تشیع
🔹بخش دوم: عقاید شیعه در اصول
🔹بخش سوم: عقاید شیعه در فروع
⬇️ دانلود کتاب:
https://cdn.makarem.ir//Publications/pdf/AeineMa.pdf
📖 مطالعه کتاب:
https://lib.makarem.ir/fa/Reader/Index/23#1
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(5)
- گفتیم رفتار حکومتی عثمان باعث شد مردم و صحابه زمانه اش بر علیه او بشورند و گفتیم که او در واکنش به نصایح صحابه دلسوز آنها را سرکوب و تبعید می کرد.
- اما کسانی از صحابه نیز بودند که در قدرت و یا ثروت حکومت طمع داشتند و از سوی خلافت مورد بی توجهی قرار گرفته بودند. اینان در پشت پرده و در محافل خصوصی فتنه به پا کرده و مردم را شواندند تا اینکه عثمان کشته شد.
- دقت در رفتار عثمان با صحابه ای چون ابن مسعود و ابوذر و دقت در رفتار تحریک کنندگان و سران شورش و قتل عثمان مثل طلحه و عایشه اعتبار عقیده عدالت همه صحابه را نیز روشن می کند.
- اعمال عثمان باعث شد اصحاب پیامبر(ص) به آن دسته که در مرزها پراکنده شده بودند نوشتند: دین محمّد(ص) پشت سر شما تباه شد. پس بشتابید و دین محمّد(ص) را به پا دارید. اصحاب از هر سو روى آوردند، تا آن که عثمان را کشتند.
- جبلة بن عمرو ساعدى، نخستین کسى بود که به عثمانْ جسارت و برخورد کرد و با وى با تندی سخن گفت. وی به عثمان گفت: یا خواص و نزدیکانت را رها کن یا تو را به جهنم می فرستم.
- علی(ع) در خطبه 30 نهج البلاغه مى فرمایند: «عثمان استبداد و خودکامگى پیشه کرد، و شما بى تابى کردید و از حدّ گذراندید، و خدا در خودکامگى، و در بى تابى و تندروى، حکمى دارد که تحقّق خواهد یافت».
💠 عایشه و نقش او در شورش و قتل عثمان
- عایشه که بعد از کشته شدن عثمان، مدام روضه مظلومیت او را می خواند و داعیه خون خواهی از او را داشت، اولین کسى بود که عثمان را سرزنش مى کرد و مردم را در کشتن او به طمع انداخت.
- میان عثمان و عایشه کشمکش و دشمنى بود و این از آن جهت بود که عثمان، سهمى را که عمر به عایشه مى داد، کم کرد و سهمش را مانند دیگر زنان پیامبر قرار داد.
- عایشه با تمام توان، اصرار بر کشتن عثمان داشت و مى گفت: «اى مردم! این پیراهن پیامبر خداست که کهنه نشده؛ ولى سنّتش کهنه شده است. پیر خِرِفت را بکشید، خدا او را بکشد».
- عثمان در محاصره بود که مروان نزد عایشه آمد و گفت: ام المومنین! امیر المؤمنین عثمان به تو سلام و رحمت خداوند را مى رساند و مى گوید: مردم را از من دور کن که هر چه بگویى، انجام مى دهم.
- عایشه در حالى که دستمالى در دستش بود و آن را اصلاح مى کرد، گفت: به خدا سوگند، دوست داشتم رفیقت عثمان، در این دستمال بود و درِ آن را مى بستم و در دریا مى انداختم.
- هنگامى که عثمان در محاصره و نزدیکِ کشته شدن بود، عایشه به قصد مکّه بیرون رفت و ابن عبّاس را دید و به او گفت: «اى ابن عبّاس! به تو عقل و زبان داده شده است. پس مبادا مردم را از کشتن این طغیانگر (عثمان)، باز دارى. من مى دانم که او بلاى خاندانش مى شود آن گونه که ابو سفیان در ماجراى بدر، گروهش را دچار بلا ساخت».
- عایشه در راه بازگشت از مکه، وقتی از عبد بن ام کلاب شنید که مردم عثمان را کشتند و بر على بن ابى طالب اتّفاق کردند.
- عایشه گفت: اگر کار براى سَرورت(علی) به انجام رسد، خدا کند که این آسمان بر این زمین فرود آید! مرا باز گردانید!، مرا باز گردانید.
- آن گاه به سوى مکّه باز گشت و گفت: به خدا سوگند، عثمان مظلومانه کشته شد! به خدا سوگند، به خونخواهى اش برمى خیزم!
- ابن ام کلاب گفت: براى چه؟ به خدا سوگند، تو نخستین کسى هستى که سخن خود را تغییر مى دهى و تو بودى که مى گفتى: «پیر خرفت را بکشید که کافر شده است»!
- عایشه امید داشت که خلافت بعد از عثمان به پسر خاله اش طلحه برسد.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
#عثمان #بنی_امیه #ام_المومنین #حکومت
#مدینه #کمیل #معاویه #شام #ابوذر #کوفه
#عبدالله_بن_مسعود #عمار #مقداد #ولید
#صحابه #عدالت_صحابه #طلحه #مکه
#مروان #عایشه #استبداد #خودکامگی
#ابن_مسعود #ابن_عباس #نفاق
__
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸عوامل بازدارنده از «گناه»؟
🔸راهکار بیداری از «خواب غفلت»؟
🔸رضایت به گناه مساوی با انجام آن؟!
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "گناه":
http://mk6.ir/NlYhT
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹مقدار زکات غلّات در صورت پرداخت آب بهای سدّ
🔹مقدار زکات غلّات در صورت پرداخت آب بهای رودخانه
🔹عدم وجوب تکرار زکات به مالی که زکات آن پرداخت شده
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه زکات":
http://mk6.ir/IlHgT
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(6)
- گفتیم که عثمان بن عفان با نوع رفتار حکومتی خویش و شیوه تقسیم قدرت و ثروت، همه را - جز بنی امیه - از خود ناراضی کرد. عده ای از در خیر خواهی و نصیحت برآمدند که سرکوب و تبعید و یا مورد بی اعتنایی قرار گرفتند و عده ای مردم را علیه او تحریک کردند، تا اینکه عثمان بر اثر کینه های متراکم و افراط شورشیان کشته شد.
- افرادی از صحابه مشهور در این تحریکات دست داشتند که بعضی از آنها در تاریخ شهرت زیادی دارند؛ مثل عایشه، طلحه، زبیر، عمرو بن عاص، محمد بن ابی حذیفه و... .
💠 دیدگاه طلحه نسبت به عثمان
او تندترین صحابى بر ضدّ عثمان بود و شک نداشت که به دلیل سابقه اش در اسلام، پسر عمو بودنش با ابوبکر و نیز گشاده دستى و سخاوتش، حکومت پس از عثمان به او مى رسد. او حتی در زمان ابوبکر، با عمر کشمکش داشت و دوست داشت که ابوبکر خلافت را پس از خود به او وا گذارد. او پیوسته چیزهایى درباره عثمان مى بافت و در همه جا مى پراکند و دل ها را با او دشمن و مردم را از او دل چرکین مى ساخت و اهالى مدینه و صحرانشین و شهرنشین را بر او مى شوراند.
💠 تحریک اهالی مصر توسط طلحه علیه عثمان!
در کتاب «الامة و السیاسة» آمده: طلحه ضمن نامه ای به اهالی مصر، آنها را به قتل عثمان تحریک نمود. او نوشت: «به سوى ما بیایید و جانشینى پیامبر خدا را به دست گیرید، پیش از آن که از سزاواران آن گرفته شود؛ چرا که کتاب خدا تبدیل و سنّت پیامبر خدا دگرگون و احکام دو خلیفه پیشین، دگرسان شده است. پس اگر به خدا و روز آخرت ایمان دارید، به سوى ما بیایید. بر حقّ ما چیره و بر سهم ما از بیت المال، مسلّط شده اند و خلافت پس از پیامبر(ص) اکنون، سلطنت ستم است که هر کس بر چیزى چیره شود، آن را مى خورد».
💠 نقش طلحه و زبیر در قتل عثمان در بیان ابن عباس
ابن عبّاس در نامه اى خطاب به معاویه، نقش طلحه و زبیر در قتل عثمان را بازگو کرده و می نویسد: «و امّا طلحه و زبیر پس آن دو علیه او سپاهى گرد آوردند و گلوى او را تنگ کردند سپس خارج شدند و بیعت را شکستند و خواهان پادشاهى شدند پس ما با آن دو به خاطر پیمان شکنى جنگیدیم چنانکه با تو به خاطر تجاوز جنگ کردیم».
💠 نقش عمرو عاص در قتل عثمان
عمرو بن عاص که کارگزار عثمان در مصر بود؛ وقتی عثمان او را برکنار کرد، کینه او را به دل گرفت. عمرو گاه على(ع) را بر ضدّ عثمان تحریک مى نمود و گاه زبیر و گاه طلحه را. او بر سر راه حاجیان مى ایستاد و خلافکارى هاى عثمان را به آنان مى گفت. او در فلسطین وقتی شنید عثمان کشته شده گفت: من ابو عبد الله هستم. وقتى دملى را بخراشم، بازش مى کنم! من آن قدر بر ضد او تحریک کردم که حتى چوپان گله بر سر کوه را بر او شوراندم.
💠 نقش محمد بن ابی حذیفه در قتل عثمان!
او که پسر دایى معاویه بود، پس از شهادت پدرش در دامان عثمان، نشو و نما کرد ولی به هنگام شورش مردم علیه عثمان، یکى از مخالفان سرسخت عثمان گشت و اهالى مصر را بر علیه او شورانید و ظاهراً در محاصره خانه عثمان و قتل او هم شرکت داشت.
💠 قاتلان عثمان در کلام امیرالمومنین(ع)
ایشان می فرماید: «به خدا سوگند طلحه در خونخواهى عثمان شتاب نکرد، مگر از ترس آن که از او بازخواست شود؛ زیرا کسى بر ریختن خون عثمان حریص تر از او نبود. به خدا سوگند، طلحه و زبیر و عایشه،... خونى را طلب مى کنند که خود بر زمین ریختند و خودشان عهده دار آن بودند، پیامد خون عثمان تنها بر گردن آنان است و آنان همان گروه ستمکارند».
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
#عثمان #بنی_امیه #ام_المومنین
#مدینه #معاویه #شام #مصر
#صحابه #عدالت_صحابه #طلحه
#مروان #عایشه #استبداد #ابوبکر
#پیراهن_عثمان #حکومت #مکه
#عمرو_بن_عاص #ابن_عباس
__
هدایت شده از پاسخ به شبهات
نگاهی کوتاه به حیات علمی و اخلاقی علّامه امینی
«عبدالحسین امینی»، به سال ۱۳۲۰هـ ق در شهر تبریز به دنیا آمد. او فرزند «میرزا احمد امینی»، امام جماعت یکی از مساجد تبریز و عالمی شناخته شده در این شهر بود. عبدالحسین که در تبریز مبارزات انقلابيون و مشروطه خواهانى همچون شيخ محمّد خيابانى، باقرخان و ستارخان را از نزديك ديده بود در همان شهر و در «مدرسه طالبیه»، علوم مقدمات را فرا گرفت و پس از یادگیری علوم مقدماتی، برای فراگیری فقه و اصول، نزد اساتیدی همچون سیدمحمد مولانا، و سید مرتضی خسروشاهی و شیخ حسین مؤلف هدایة الانام تلمذ کرد. پس از آن و هنگامی که به 22 سالگی رسید برای تکمیل تحصیلات خود راهی نجف شد و نزد اساتیدی چون سید محمد فیروزآبادی و سید ابوتراب خوانساری، به فراگیری دانش پرداخت...
🔷مباحث یادداشت:
🔹حیات علمی علامه امینی در یک نگاه
🔹تألیفات علامه امینی
🔹الغدیر و علامه امینی
🔹نگاهی اجمالی به فهرست کتاب الغدیر
🔹امتزاج الغدیر با آیات قرآن کریم
🔹امانت داری علامه امینی
🔹علامه امینی و رعایت ادب علمی
🔹اعتنای علامه به وحدت اسلامی
🔹علامه امینی و تأسیس کتابخانه امیرالمؤمنین(ع)
🔹نظر علامه امینی درباره کیفیت و کمیت چاپ کتب دینی
🔹نگاه اصلاح گرانه علامه امینی به منابر، آیین ها و مناسک مذهبی
🔹علامه امینی و تلاش برای غنی سازی مفهوم زیارت
🔹عبادت و اخلاق در سیره علامه امینی
🔹وفات علامه امینی
📖 مطالعه:
makarem.ir/maaref/l/0419677
#حديث_غدير #الغدیر
#امام_علی #حضرت_علی
#شیعه #علامه_امینی
#امیرالمؤمنین
______________
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(7)
- عثمان تمام مناصب قدرت را در میان طایفه و بستگانش از بنی امیه تقسیم و بخش بزرگی از امکانات و ثروت حکومت را نیز در اختیار آنها قرار داده بود.
- این رویه او باعث نارضایتی در میان عامه مردم شد و همچنین باعث کینه توزی کسانی از صحابه شد که توقعات بالایی بواسطه عادت به بخشش های دو خلیفه اول و دوم، از عثمان داشتند و برخی از آنها نیز در بخشی از قدرت طمع داشتند.
- همانطور که اصل واگذاری قدرت و ثروت به بنی امیه زمینه تنش ها و شورش را بوجود آورد، اعمال این عاملان حکومتی و نیز سیاست ها و برنامه های شخصی آنها نیز در ایجاد زمینه شورش سهم بسزایی داشت.
💠 نقش مروان در شورش علیه عثمان
- مروان شخصی مرموز، فتنه گر و فرصت طلب بود، او از معارف اسلامى بهره اى نداشت؛ زیرا در کودکی به خارج مدینه تبعید شده بود.
- عثمان بعد از رسیدن به خلافت، مروان را به مدینه بازگرداند و اکرام کرده و گرداننده اصلی کار حکومت نمود؛ عثمان مروان را داماد و مشاور و معاون عالی خود قرار داد.
- نفوذ مروان به گونه اى بود که چنین به نظر مى رسید، عثمان فقط به اسم، خلیفه است و خلیفه واقعى مروان است.
- مروان پس از کشته شدن عثمان به مکّه گريخت و به یاران جمل پیوست و در جنگ صِفّین نیز نقش پر رنگی داشت.
- او کارگزار اصلی عثمان بود، لذا مدیریت او در ایجاد نارضایتی ها نقش مهمی داشت. ضمن اینکه در جریان شورش مردم با مشاوره های غلط عثمان را به مهلکه خشم مردم انداخت.
💠 محاصره اول خانه عثمان توسط مردم
- مردم و کسانی که از اقصی نقاط سرزمین های اسلامی مثل مصر آمده بودند، بعد از اینکه تذکرات صحابه را در عثمان بی اثر یافتند، خانه عثمان را به اشاره تحریک کنندگان محاصره کردند.
- عثمان وقتی دید مردم به کشتن وی رأی داده اند نزد على(ع) آمد و در خواست کمک کرد. امام(ع) فرمود: من بارها تو را نصیحت کردم ولی تو سخن خود مى گویى [و کار خود مى کنى]... و به سخن مروان بن حکم و سعید بن عاص گوش مى دهى.
- عثمان گفت: از این پس سخن تو را گوش مى دهم.
- علي(ع) به نمایندگی از مردم با عثمان گفتگو کرد و عثمان در جواب امام گفت: با مردم گفتگو کن و برايم مهلت بگير تا از ستمى که بر آنان رفته، به درآيم و هر يک از کارگزارانم را که مسلمانان نمى پسنديد، برکنار نمايم و ... .
- اما مروان بن حکم او را از تصميمش باز داشت و گفت: مردم بر تو گستاخ مى شوند. پس، هيچ يک از آنان را برکنار مکن.
- بعد از سخنرانی عثمان و اعلان توبه، مروان به او گفت: ماندن بر خطا، زیباتر از توبه اى است که از سر ترس باشد... .
- سپس مروان بیرون آمد و به مردم گفت: رویتان زشت باد به خانه هایتان باز گردید، اگر قصد ما کنید، کارى با شما خواهیم کرد که خرسندتان نمى کند. ما آنچه را در دست داریم، از دست نمى دهیم.
💠 شکستن توبه توسط عثان
- عثمان بعد از پراکنده شدن مردم و به تحریک مروان توبه خود را شکست.
- امام على(ع) پس از شنیدن خبر به عثمان فرمود: مروان از تو، جز به انحراف از دین راضى نشده؛ مروان نه در دین صاحب نظر است و نه در کار خودش. به خدا سوگند، او را مى بینم که تو را در ورطه هلاکت مى افکند.
- عثمان شبانه به خانه علی(ع) رفت و گفت: من به خطاهاى پیشین باز نمى گردم. امام(ع) به او گفت: بعد از توبه ات، مروان به سوى مردم، بیرون آمد و آنان را جلوى درِ خانه ات دشنام و آزار داد. تو سخن مروان را بر گفته من ترجیح مى دهى و او را در کار، دخالت مى دهى.
- بعد از نصیحت امام علی(ع) به عثمان و بی توجهی او، همسرش به وی گفت از مروانْ پیروى کردى، او تو را به هر سو که بخواهد مى کشانَد. مردمْ تو را به خاطر مروان وا نهاده اند. اصلاح کار را از علی(ع) بخواه.
💠 آخرین کار مروان که به قتل عثمان انجامید؟
- مروان کاتب عثمان بود و مُهر عثمان در نزد او بود. او به عثمان خیانت کرد و پس از عهد و پیمان عثمان با معترضین که با وساطت علی(ع) بسته شد، از جانب عثمان دستور قتل معترضین را برای والی مصر نوشت که معترضین از آن آگاه شدند و بر ضدّ عثمان گرد آمدند و او را به قتل رساندند.
- مصریانْ آمده بودند که نزد عثمان از بد رفتاری عبدالله بن سعد شکایت کنند و گفتند: ما از مصر آمدیم و جز خون تو را نمى خواستیم، امّا با وساطت على(ع) و محمدبن مسلمه بازگشتیم، تا آن که در بُوَیب، غلام تو را گرفتیم و نامه و مُهرت به عبد الله بن سعد را به دست آوردیم که در آن، به تازیانه زدن بر پشت هایمان و... فرمان داده بودى.
- عثمان نامه را انکارکرد و گفت نمی دانم آن را چه کسی نوشته.
- مصریان گفتند: تو شایستگى حکومت نداری، و او را در محاصره داشتند تا او را کشتند.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
#عثمان #بنی_امیه #مصر
#مدینه #صحابه #مروان
#شورش #امام_علی
__
#احکام_شرعی #احکام_زکات
🔹جواز کسر مخارج زراعت قبل از محاسبه زکات
🔹زکات درختى که در سال، دو بار ميوه مى دهد
🔹زکات در صورت خریداری باغ یا زراعت
🔹کسر مقدار بذری که زکاتش در سال قبل پرداخت شده
🔹معیار قیمت بذر در محاسبه زکات
🔹نصاب زکات گاو
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه زکات":
http://mk6.ir/EwPiC
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
واجدین صلاحیّت «قانون گذاري»؟!
حکم «جریمه دیرکرد» و «مستثنیات دِین»؟
حدّ «مالکیّت شخصی» در مکتب اقتصادی اسلام؟
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "موضوعات متفرّقه":
http://mk6.ir/XgTnV
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
قیاس در احکام اسلام
قرآن و اعتبار رأى اکثریت
سخن صحابه از منابع تشریع!
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "منابع اجتهاد":
http://mk6.ir/DsFsV
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(8)
- چنانکه گفتیم سیاست انحصار و رانت قبیلگی و بخشش های بی حساب و کتاب عثمان به بنی امیه و گماشته شدن بسیاری از آنها به امارت استان های مختلف، سبب نارضایتی عمومی گردید.
- اعتراض به سیادت یافتن بنی امیه فقط به خاطر انحصار یا حسادت صحابه ای چون طلحه نبود، بلکه این تنفری عمومی بود که همه مردم و صحابه از آنها داشتند. این تنفر تاریخی با توجه به سابقه تقابل و عداوت آنها با رسول خدا(ص) و شکنجه اولین مسلمان توسط آنان و جنگ با حکومت نوپای مدینه قابل توضیح است.
- اعمال شخصی و حکومتی این کارگزاران اثر مهمی در فراهم آمدن آتش شورش عمومی داشت. به طور مثال «ولید بن عقبه» شراب خورد و نماز جماعت صبح را چهار رکعت خواند و در رکوع و سجودش مى گفت: «إشرب واسقنی»، سپس در محراب قى کرد. آنگاه نماز را سلام داد و گفت: برایتان زیادتر بخوانم؟ لکن عثمان بجای ولید، شهود را تازیانه زد! ولید همچنین اموالی را که از بیت المال کوفه گرفته بود باز پس نداد.
- مصریانی هم که با خشم و غضب به مدینه روی آورده بودند، آمده بودند تا نزد عثمان از بد رفتاری «عبدالله بن سعد» شکایت کنند.
- در کنار عملکرد منجر به فتنه و شورش دیگر کارگزران حکومتی، و در کنار دخالت ها و خیانت های «مروان»، سیاست جاه طلبی «معاویه» نیز قابل توجه است.
- مردم شام به لحاظ فکری در کنترل معاویه بودند و اسلام را با تبلیغ بنی امیه شناخته بودند و لذا درکی از خلاف های او نداشتند تا آتشی هم از شام روانه مدینه شود.
- معاویه با تعلل به تماشای آتش فتنه نشست تا بر خرابه ها و خاکستر آن حکومت خویش را بنا کند.
💠 یاری خواهی عثمان و ترک حمایت توسط معاویه
- هنگامی که معترضین از همه شهرهای اسلامی در مدینه جمع شدند، خلیفه نامه ای به معاویه نوشت و از او خواست با لشکری عظیم هر چه سریعتر خودش را به مدینه برساند.
- اما معاویه که از عمق تنفر مردم به خلیفه مطلّع بود و قتل عثمان را راهی برای نزدیک تر شدن خودش به منصب خلافت می دید از اجابت این خواسته سر باز زد.
- او منتظر شد تا خون عثمان ریخته شود، آنگاه پیراهن او را علم کرد و با ادعای خون خواهی قصد سرکوب بسیاری از مردم و صحابه و حکومت نوپای جدید علوی را داشت تا بر تخت خلافت جلوس کند.
💠 نقش معاویه در قتل عثمان از دیدگاه امیرالمؤمنین(ع)
امام علی(ع) در نامه ای به معاویه، نقش وی را در قتل عثمان، بازگو کرده و مى فرماید: «به خدا سوگند، کسى جز تو پسر عمویت را نکشت و من امید دارم که تو را با گناهى همچون او و خطایى بزرگ تر از خطاى او ، به وى ملحق کنم». هم چنین امام(ع) در ادامه نامه مى فرماید: «امّا پرگویى ات درباره عثمان و کشندگان وى: تو عثمان را هنگامى یارى کردى که به سود خودت بود و آن گاه که به سود او و نه تو بود، او را وا نهادى. و السلام».
💠 نقش معاویه در قتل عثمان از دیدگاه صحابه
- در نامه ابن عبّاس به معاویه آمده است: «...به خدا سوگند مى خورم، که تو دوستدار هلاکتش بودى و مردمت را از کمکش باز داشته بودى، با آن که فریاد کمک خواهى اش به تو رسیده بود و از تو یارى مى جست و تو اعتنایى نکردى تا همان گونه که مى خواستى، کشته شد. تو مى دانستى که مردم، ما را با تو برابر نمى نهند. از این رو مرگ عثمان را دستاویز خود قرار دادى و خونش را به گردن ما انداختى و پس از آن، پیوسته بالا و پایین کردى و با نابخردان، در حقّ ما ستیزه نمودى تا به آنچه خواستى رسیدى...».
- مسور بن مخرمه به سوى معاویه آمد و در حالى که شامیان نزدش بودند، بر او وارد شد. معاویه گفت: اى شامیان! این شخص، از کشندگان عثمان است. مسور گفت: به خدا سوگند، من عثمان را نکشتم بلکه سیره ابو بکر و عمر او را کشت و به تو نامه نوشت و از تو سپاه کمکى خواست؛ امّا تو سپاه را از او دریغ داشتى تا کشته شد، در حالى که آنان در زرقاء بودند.
- ابو ایّوب در نامه ای به معاویه می نویسد: ما را با کشندگان عثمان چه کار؟ کسى که عثمان را منتظر گذاشت و شامیان را از یارى او باز داشت، تو هستى. آنان که عثمان را کشتند، افرادى غیر از انصار بودند.
- ابو طفیل، عامر بن واثله صحابى بر معاویه وارد شد. معاویه به او گفت: چه چیز، تو را از یارى عثمان باز داشت؟ گفت: اى امیر مؤمنان! تو که مردم شام را با خود داشتى، چرا یارى اش نکردى؟ معاویه گفت: همین که به خونخواهى او برخاسته ام، یارى او نیست؟ ابو طفیل خندید و سپس گفت: تو و عثمان، مانند گفته آن شاعرید که گفت: تو را نبینم که پس از مرگ، برایم گریه مى کنى در حالى که در زندگى ام، توشه اى همراهم نکردى.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
#عثمان #بنی_امیه #شام #مروان
#مدینه #صحابه #معاویه #ولید
#شورش #امام_علی #ابن_عباس
#ابوطفیل #ابوایوب_انصاری
__
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹نصاب زکات گوسفند
🔹مصارف هشت گانه زکات
🔹شرط سنّی گوسفند پرداختی برای زکات
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه زکات":
http://mk6.ir/WtCeV
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir