هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹زمان تعلّق زکات به انگور و کشمش و خرما
🔹تعیین مقدار زکاتِ غلّات، متناسب با نوع آبياري
🔹چگونگی محاسبه زکات در صورت اختلاط محصول دیم و آبی
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه زکات":
http://mk6.ir/TlLtV
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸معناي «انتقام» و راه درمان آن؟
🔸آثار «كينه توزی» و «انتقام جویی»؟
🔸راهکار امام علی علیه السلام برای رهایی از «کینه»؟
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "کینه":
http://mk6.ir/EiNdD
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#تصویرسازی
#کاشف_الغطاء
📍 به مناسبت 18 ذی القعده؛ سالروز وفات آیت الله محمد حسین کاشف الغطاء:
علامه کاشف الغطاء، مدافع حریم تشیع
مرحوم كاشف الغطاء اين دانشمند و محقق بزرگ شيعه، با انتشار كتاب «اصل الشيعه» حقاً ديْن خود را به رئیس مذهب شیعه امام جعفر صادق علیه السلام ادا نمود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
http://mk6.ir/OaHnF
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
📚 کتاب اصل الشّیعه
مرحوم کاشف الغطا این دانشمند و محقق بزرگ شیعه حقاً دین خود را به ساحت مقدس حضرت جعفربن محمد(ع) با انتشار کتاب «اصل الشیعه» ادا نمود.
او با قلم توانا و موشکاف و پرمغز خود توانست بسیارى از پرده هاى اوهام را پاره کند و عقاید شیعه را آنچنان که هست به عموم مسلمانان معرفى نماید، تا بدانند شیعه نه بت پرست است و نه خارج از دین، نه على(ع) را خدا مى داند و نه او را از پیغمبر اسلام(ص) شایسته تر مى شناسد، نه در دین خدا بدعتى گذاشته و نه قرآن را ناقص و تحریف یافته مى داند.
بلکه عقیده شیعه در اصول و فروع مستقیماً از قرآن مجید و مکتب وحى و دودمان پیغمبر(ص) که نزدیکتر از همه به «قرآن» و آشناتر از همه به «سنّت پیغمبر اکرم (ص)» هستند، گرفته شده است.
آیت الله مکارم شیرازی
💠 مهمترین عناوین کتاب آیین ما (اصل الشیعه):
🔹بخش اول: پیدایش و گسترش تشیع
🔹بخش دوم: عقاید شیعه در اصول
🔹بخش سوم: عقاید شیعه در فروع
⬇️ دانلود کتاب:
https://cdn.makarem.ir//Publications/pdf/AeineMa.pdf
📖 مطالعه کتاب:
https://lib.makarem.ir/fa/Reader/Index/23#1
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(5)
- گفتیم رفتار حکومتی عثمان باعث شد مردم و صحابه زمانه اش بر علیه او بشورند و گفتیم که او در واکنش به نصایح صحابه دلسوز آنها را سرکوب و تبعید می کرد.
- اما کسانی از صحابه نیز بودند که در قدرت و یا ثروت حکومت طمع داشتند و از سوی خلافت مورد بی توجهی قرار گرفته بودند. اینان در پشت پرده و در محافل خصوصی فتنه به پا کرده و مردم را شواندند تا اینکه عثمان کشته شد.
- دقت در رفتار عثمان با صحابه ای چون ابن مسعود و ابوذر و دقت در رفتار تحریک کنندگان و سران شورش و قتل عثمان مثل طلحه و عایشه اعتبار عقیده عدالت همه صحابه را نیز روشن می کند.
- اعمال عثمان باعث شد اصحاب پیامبر(ص) به آن دسته که در مرزها پراکنده شده بودند نوشتند: دین محمّد(ص) پشت سر شما تباه شد. پس بشتابید و دین محمّد(ص) را به پا دارید. اصحاب از هر سو روى آوردند، تا آن که عثمان را کشتند.
- جبلة بن عمرو ساعدى، نخستین کسى بود که به عثمانْ جسارت و برخورد کرد و با وى با تندی سخن گفت. وی به عثمان گفت: یا خواص و نزدیکانت را رها کن یا تو را به جهنم می فرستم.
- علی(ع) در خطبه 30 نهج البلاغه مى فرمایند: «عثمان استبداد و خودکامگى پیشه کرد، و شما بى تابى کردید و از حدّ گذراندید، و خدا در خودکامگى، و در بى تابى و تندروى، حکمى دارد که تحقّق خواهد یافت».
💠 عایشه و نقش او در شورش و قتل عثمان
- عایشه که بعد از کشته شدن عثمان، مدام روضه مظلومیت او را می خواند و داعیه خون خواهی از او را داشت، اولین کسى بود که عثمان را سرزنش مى کرد و مردم را در کشتن او به طمع انداخت.
- میان عثمان و عایشه کشمکش و دشمنى بود و این از آن جهت بود که عثمان، سهمى را که عمر به عایشه مى داد، کم کرد و سهمش را مانند دیگر زنان پیامبر قرار داد.
- عایشه با تمام توان، اصرار بر کشتن عثمان داشت و مى گفت: «اى مردم! این پیراهن پیامبر خداست که کهنه نشده؛ ولى سنّتش کهنه شده است. پیر خِرِفت را بکشید، خدا او را بکشد».
- عثمان در محاصره بود که مروان نزد عایشه آمد و گفت: ام المومنین! امیر المؤمنین عثمان به تو سلام و رحمت خداوند را مى رساند و مى گوید: مردم را از من دور کن که هر چه بگویى، انجام مى دهم.
- عایشه در حالى که دستمالى در دستش بود و آن را اصلاح مى کرد، گفت: به خدا سوگند، دوست داشتم رفیقت عثمان، در این دستمال بود و درِ آن را مى بستم و در دریا مى انداختم.
- هنگامى که عثمان در محاصره و نزدیکِ کشته شدن بود، عایشه به قصد مکّه بیرون رفت و ابن عبّاس را دید و به او گفت: «اى ابن عبّاس! به تو عقل و زبان داده شده است. پس مبادا مردم را از کشتن این طغیانگر (عثمان)، باز دارى. من مى دانم که او بلاى خاندانش مى شود آن گونه که ابو سفیان در ماجراى بدر، گروهش را دچار بلا ساخت».
- عایشه در راه بازگشت از مکه، وقتی از عبد بن ام کلاب شنید که مردم عثمان را کشتند و بر على بن ابى طالب اتّفاق کردند.
- عایشه گفت: اگر کار براى سَرورت(علی) به انجام رسد، خدا کند که این آسمان بر این زمین فرود آید! مرا باز گردانید!، مرا باز گردانید.
- آن گاه به سوى مکّه باز گشت و گفت: به خدا سوگند، عثمان مظلومانه کشته شد! به خدا سوگند، به خونخواهى اش برمى خیزم!
- ابن ام کلاب گفت: براى چه؟ به خدا سوگند، تو نخستین کسى هستى که سخن خود را تغییر مى دهى و تو بودى که مى گفتى: «پیر خرفت را بکشید که کافر شده است»!
- عایشه امید داشت که خلافت بعد از عثمان به پسر خاله اش طلحه برسد.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
#عثمان #بنی_امیه #ام_المومنین #حکومت
#مدینه #کمیل #معاویه #شام #ابوذر #کوفه
#عبدالله_بن_مسعود #عمار #مقداد #ولید
#صحابه #عدالت_صحابه #طلحه #مکه
#مروان #عایشه #استبداد #خودکامگی
#ابن_مسعود #ابن_عباس #نفاق
__
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸عوامل بازدارنده از «گناه»؟
🔸راهکار بیداری از «خواب غفلت»؟
🔸رضایت به گناه مساوی با انجام آن؟!
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "گناه":
http://mk6.ir/NlYhT
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹مقدار زکات غلّات در صورت پرداخت آب بهای سدّ
🔹مقدار زکات غلّات در صورت پرداخت آب بهای رودخانه
🔹عدم وجوب تکرار زکات به مالی که زکات آن پرداخت شده
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه زکات":
http://mk6.ir/IlHgT
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(6)
- گفتیم که عثمان بن عفان با نوع رفتار حکومتی خویش و شیوه تقسیم قدرت و ثروت، همه را - جز بنی امیه - از خود ناراضی کرد. عده ای از در خیر خواهی و نصیحت برآمدند که سرکوب و تبعید و یا مورد بی اعتنایی قرار گرفتند و عده ای مردم را علیه او تحریک کردند، تا اینکه عثمان بر اثر کینه های متراکم و افراط شورشیان کشته شد.
- افرادی از صحابه مشهور در این تحریکات دست داشتند که بعضی از آنها در تاریخ شهرت زیادی دارند؛ مثل عایشه، طلحه، زبیر، عمرو بن عاص، محمد بن ابی حذیفه و... .
💠 دیدگاه طلحه نسبت به عثمان
او تندترین صحابى بر ضدّ عثمان بود و شک نداشت که به دلیل سابقه اش در اسلام، پسر عمو بودنش با ابوبکر و نیز گشاده دستى و سخاوتش، حکومت پس از عثمان به او مى رسد. او حتی در زمان ابوبکر، با عمر کشمکش داشت و دوست داشت که ابوبکر خلافت را پس از خود به او وا گذارد. او پیوسته چیزهایى درباره عثمان مى بافت و در همه جا مى پراکند و دل ها را با او دشمن و مردم را از او دل چرکین مى ساخت و اهالى مدینه و صحرانشین و شهرنشین را بر او مى شوراند.
💠 تحریک اهالی مصر توسط طلحه علیه عثمان!
در کتاب «الامة و السیاسة» آمده: طلحه ضمن نامه ای به اهالی مصر، آنها را به قتل عثمان تحریک نمود. او نوشت: «به سوى ما بیایید و جانشینى پیامبر خدا را به دست گیرید، پیش از آن که از سزاواران آن گرفته شود؛ چرا که کتاب خدا تبدیل و سنّت پیامبر خدا دگرگون و احکام دو خلیفه پیشین، دگرسان شده است. پس اگر به خدا و روز آخرت ایمان دارید، به سوى ما بیایید. بر حقّ ما چیره و بر سهم ما از بیت المال، مسلّط شده اند و خلافت پس از پیامبر(ص) اکنون، سلطنت ستم است که هر کس بر چیزى چیره شود، آن را مى خورد».
💠 نقش طلحه و زبیر در قتل عثمان در بیان ابن عباس
ابن عبّاس در نامه اى خطاب به معاویه، نقش طلحه و زبیر در قتل عثمان را بازگو کرده و می نویسد: «و امّا طلحه و زبیر پس آن دو علیه او سپاهى گرد آوردند و گلوى او را تنگ کردند سپس خارج شدند و بیعت را شکستند و خواهان پادشاهى شدند پس ما با آن دو به خاطر پیمان شکنى جنگیدیم چنانکه با تو به خاطر تجاوز جنگ کردیم».
💠 نقش عمرو عاص در قتل عثمان
عمرو بن عاص که کارگزار عثمان در مصر بود؛ وقتی عثمان او را برکنار کرد، کینه او را به دل گرفت. عمرو گاه على(ع) را بر ضدّ عثمان تحریک مى نمود و گاه زبیر و گاه طلحه را. او بر سر راه حاجیان مى ایستاد و خلافکارى هاى عثمان را به آنان مى گفت. او در فلسطین وقتی شنید عثمان کشته شده گفت: من ابو عبد الله هستم. وقتى دملى را بخراشم، بازش مى کنم! من آن قدر بر ضد او تحریک کردم که حتى چوپان گله بر سر کوه را بر او شوراندم.
💠 نقش محمد بن ابی حذیفه در قتل عثمان!
او که پسر دایى معاویه بود، پس از شهادت پدرش در دامان عثمان، نشو و نما کرد ولی به هنگام شورش مردم علیه عثمان، یکى از مخالفان سرسخت عثمان گشت و اهالى مصر را بر علیه او شورانید و ظاهراً در محاصره خانه عثمان و قتل او هم شرکت داشت.
💠 قاتلان عثمان در کلام امیرالمومنین(ع)
ایشان می فرماید: «به خدا سوگند طلحه در خونخواهى عثمان شتاب نکرد، مگر از ترس آن که از او بازخواست شود؛ زیرا کسى بر ریختن خون عثمان حریص تر از او نبود. به خدا سوگند، طلحه و زبیر و عایشه،... خونى را طلب مى کنند که خود بر زمین ریختند و خودشان عهده دار آن بودند، پیامد خون عثمان تنها بر گردن آنان است و آنان همان گروه ستمکارند».
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
#عثمان #بنی_امیه #ام_المومنین
#مدینه #معاویه #شام #مصر
#صحابه #عدالت_صحابه #طلحه
#مروان #عایشه #استبداد #ابوبکر
#پیراهن_عثمان #حکومت #مکه
#عمرو_بن_عاص #ابن_عباس
__
هدایت شده از پاسخ به شبهات
نگاهی کوتاه به حیات علمی و اخلاقی علّامه امینی
«عبدالحسین امینی»، به سال ۱۳۲۰هـ ق در شهر تبریز به دنیا آمد. او فرزند «میرزا احمد امینی»، امام جماعت یکی از مساجد تبریز و عالمی شناخته شده در این شهر بود. عبدالحسین که در تبریز مبارزات انقلابيون و مشروطه خواهانى همچون شيخ محمّد خيابانى، باقرخان و ستارخان را از نزديك ديده بود در همان شهر و در «مدرسه طالبیه»، علوم مقدمات را فرا گرفت و پس از یادگیری علوم مقدماتی، برای فراگیری فقه و اصول، نزد اساتیدی همچون سیدمحمد مولانا، و سید مرتضی خسروشاهی و شیخ حسین مؤلف هدایة الانام تلمذ کرد. پس از آن و هنگامی که به 22 سالگی رسید برای تکمیل تحصیلات خود راهی نجف شد و نزد اساتیدی چون سید محمد فیروزآبادی و سید ابوتراب خوانساری، به فراگیری دانش پرداخت...
🔷مباحث یادداشت:
🔹حیات علمی علامه امینی در یک نگاه
🔹تألیفات علامه امینی
🔹الغدیر و علامه امینی
🔹نگاهی اجمالی به فهرست کتاب الغدیر
🔹امتزاج الغدیر با آیات قرآن کریم
🔹امانت داری علامه امینی
🔹علامه امینی و رعایت ادب علمی
🔹اعتنای علامه به وحدت اسلامی
🔹علامه امینی و تأسیس کتابخانه امیرالمؤمنین(ع)
🔹نظر علامه امینی درباره کیفیت و کمیت چاپ کتب دینی
🔹نگاه اصلاح گرانه علامه امینی به منابر، آیین ها و مناسک مذهبی
🔹علامه امینی و تلاش برای غنی سازی مفهوم زیارت
🔹عبادت و اخلاق در سیره علامه امینی
🔹وفات علامه امینی
📖 مطالعه:
makarem.ir/maaref/l/0419677
#حديث_غدير #الغدیر
#امام_علی #حضرت_علی
#شیعه #علامه_امینی
#امیرالمؤمنین
______________
📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(7)
- عثمان تمام مناصب قدرت را در میان طایفه و بستگانش از بنی امیه تقسیم و بخش بزرگی از امکانات و ثروت حکومت را نیز در اختیار آنها قرار داده بود.
- این رویه او باعث نارضایتی در میان عامه مردم شد و همچنین باعث کینه توزی کسانی از صحابه شد که توقعات بالایی بواسطه عادت به بخشش های دو خلیفه اول و دوم، از عثمان داشتند و برخی از آنها نیز در بخشی از قدرت طمع داشتند.
- همانطور که اصل واگذاری قدرت و ثروت به بنی امیه زمینه تنش ها و شورش را بوجود آورد، اعمال این عاملان حکومتی و نیز سیاست ها و برنامه های شخصی آنها نیز در ایجاد زمینه شورش سهم بسزایی داشت.
💠 نقش مروان در شورش علیه عثمان
- مروان شخصی مرموز، فتنه گر و فرصت طلب بود، او از معارف اسلامى بهره اى نداشت؛ زیرا در کودکی به خارج مدینه تبعید شده بود.
- عثمان بعد از رسیدن به خلافت، مروان را به مدینه بازگرداند و اکرام کرده و گرداننده اصلی کار حکومت نمود؛ عثمان مروان را داماد و مشاور و معاون عالی خود قرار داد.
- نفوذ مروان به گونه اى بود که چنین به نظر مى رسید، عثمان فقط به اسم، خلیفه است و خلیفه واقعى مروان است.
- مروان پس از کشته شدن عثمان به مکّه گريخت و به یاران جمل پیوست و در جنگ صِفّین نیز نقش پر رنگی داشت.
- او کارگزار اصلی عثمان بود، لذا مدیریت او در ایجاد نارضایتی ها نقش مهمی داشت. ضمن اینکه در جریان شورش مردم با مشاوره های غلط عثمان را به مهلکه خشم مردم انداخت.
💠 محاصره اول خانه عثمان توسط مردم
- مردم و کسانی که از اقصی نقاط سرزمین های اسلامی مثل مصر آمده بودند، بعد از اینکه تذکرات صحابه را در عثمان بی اثر یافتند، خانه عثمان را به اشاره تحریک کنندگان محاصره کردند.
- عثمان وقتی دید مردم به کشتن وی رأی داده اند نزد على(ع) آمد و در خواست کمک کرد. امام(ع) فرمود: من بارها تو را نصیحت کردم ولی تو سخن خود مى گویى [و کار خود مى کنى]... و به سخن مروان بن حکم و سعید بن عاص گوش مى دهى.
- عثمان گفت: از این پس سخن تو را گوش مى دهم.
- علي(ع) به نمایندگی از مردم با عثمان گفتگو کرد و عثمان در جواب امام گفت: با مردم گفتگو کن و برايم مهلت بگير تا از ستمى که بر آنان رفته، به درآيم و هر يک از کارگزارانم را که مسلمانان نمى پسنديد، برکنار نمايم و ... .
- اما مروان بن حکم او را از تصميمش باز داشت و گفت: مردم بر تو گستاخ مى شوند. پس، هيچ يک از آنان را برکنار مکن.
- بعد از سخنرانی عثمان و اعلان توبه، مروان به او گفت: ماندن بر خطا، زیباتر از توبه اى است که از سر ترس باشد... .
- سپس مروان بیرون آمد و به مردم گفت: رویتان زشت باد به خانه هایتان باز گردید، اگر قصد ما کنید، کارى با شما خواهیم کرد که خرسندتان نمى کند. ما آنچه را در دست داریم، از دست نمى دهیم.
💠 شکستن توبه توسط عثان
- عثمان بعد از پراکنده شدن مردم و به تحریک مروان توبه خود را شکست.
- امام على(ع) پس از شنیدن خبر به عثمان فرمود: مروان از تو، جز به انحراف از دین راضى نشده؛ مروان نه در دین صاحب نظر است و نه در کار خودش. به خدا سوگند، او را مى بینم که تو را در ورطه هلاکت مى افکند.
- عثمان شبانه به خانه علی(ع) رفت و گفت: من به خطاهاى پیشین باز نمى گردم. امام(ع) به او گفت: بعد از توبه ات، مروان به سوى مردم، بیرون آمد و آنان را جلوى درِ خانه ات دشنام و آزار داد. تو سخن مروان را بر گفته من ترجیح مى دهى و او را در کار، دخالت مى دهى.
- بعد از نصیحت امام علی(ع) به عثمان و بی توجهی او، همسرش به وی گفت از مروانْ پیروى کردى، او تو را به هر سو که بخواهد مى کشانَد. مردمْ تو را به خاطر مروان وا نهاده اند. اصلاح کار را از علی(ع) بخواه.
💠 آخرین کار مروان که به قتل عثمان انجامید؟
- مروان کاتب عثمان بود و مُهر عثمان در نزد او بود. او به عثمان خیانت کرد و پس از عهد و پیمان عثمان با معترضین که با وساطت علی(ع) بسته شد، از جانب عثمان دستور قتل معترضین را برای والی مصر نوشت که معترضین از آن آگاه شدند و بر ضدّ عثمان گرد آمدند و او را به قتل رساندند.
- مصریانْ آمده بودند که نزد عثمان از بد رفتاری عبدالله بن سعد شکایت کنند و گفتند: ما از مصر آمدیم و جز خون تو را نمى خواستیم، امّا با وساطت على(ع) و محمدبن مسلمه بازگشتیم، تا آن که در بُوَیب، غلام تو را گرفتیم و نامه و مُهرت به عبد الله بن سعد را به دست آوردیم که در آن، به تازیانه زدن بر پشت هایمان و... فرمان داده بودى.
- عثمان نامه را انکارکرد و گفت نمی دانم آن را چه کسی نوشته.
- مصریان گفتند: تو شایستگى حکومت نداری، و او را در محاصره داشتند تا او را کشتند.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
#عثمان #بنی_امیه #مصر
#مدینه #صحابه #مروان
#شورش #امام_علی
__
#احکام_شرعی #احکام_زکات
🔹جواز کسر مخارج زراعت قبل از محاسبه زکات
🔹زکات درختى که در سال، دو بار ميوه مى دهد
🔹زکات در صورت خریداری باغ یا زراعت
🔹کسر مقدار بذری که زکاتش در سال قبل پرداخت شده
🔹معیار قیمت بذر در محاسبه زکات
🔹نصاب زکات گاو
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه زکات":
http://mk6.ir/EwPiC
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir