🏴 انا لله و انا الیه راجعون
🔰 مکایران با تأثر فراوان شهادت رئیسجمهور اسلامی ایران جناب حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رییسی و همراهان ایشان را محضر مقام معظم رهبری و مردم بزرگوار ایران تسلیت عرض می نماید.
امید است اجر مجاهدتهای خالصانه ایشان و همراهان شهیدشان توشهی آخرتشان گردد.
به لطف خداوند کریم و تلاش بیش از پیش مسئولان کشور، مسیر خدمت، توسعه و پیشرفت ایران عزیز بسته نشده و نخواهد شد و عزت و تعالی ملت ایران ثمرهی این تلاش خواهد بود. انشاءالله.
🌅 توضیح عکس: دیدار رییس جمهور شهید با مردم بلوچ جنوب استان کرمان
🆔 @MakoIran_ir
💔 برید من هوای همهتون رو دارم.
🔰دشتیاری که سیل آمده بود، همین دو سیل اخیر، انتقادها از دولت زیاد شده بود. هنوز هم هست.
بخشی میراث سالیان طولانی بی توجهی به جنوب شرق ایران بود.
بخشی هم مشخصا کم کاری هایی بود که بدنه دولت در خدمت رسانی به مردم منطقه داشت.
مواردی از اشتباهات مدیریت منابع آب و بحران ۲ سیل اخیر را در مکایران نوشته ایم.
اما یک کار بسیار نیکو و پسندیده #شهید_جمهور بازدید شخص ایشان از منطقه بود.
بازدیدی که نشان از توجه و پیگیری راس دولت از مشکلات عامه مردم داشت و صد حیف که امکان ادامه این روند و اصلاح مسیر دولت میسور نشد.
امشب پیکر سید ابراهیم رییسی هشتمین رییس جمهور اسلامی ایران در گوشه ای از حرم امام رضا علیه السلام آرام گرفت.
مکایران آرزو می نماید که دولت آینده و دولتمردانی که با رای مردم انتخاب خواهند شد، روحیه پیگیری نزدیک و بلاواسطه مشکلات مردم را علی الخصوص در بحران ها حفظ نمایند و این میراث گرانقدر به ویژه در مناطق محروم جنوب شرق ایران بیش از پیش در راستای توسعه و پیشرفت کشور فراگیر گردد.
🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
📌 شرق کشور عزادار پیری فرزانه شد
#بازنشر
معالاسف پیرمحمد ملازهی پس از تحمل یک دورۀ سخت بیماری، چشم از جهان فروبست.
«نوشتن از پیرمحمد ملازهی به عنوان شخصیت فرهنگی، رسانهای و تحلیلگر سیاسی سهل و ممتنع است. چه او از معدود ستارگان شرق کشور در سپهر سیاست ملی بود که شخصیت عمیق و تحلیلهای کمنظیر و دقیقش از خاورمیانه و بهویژه شبهقاره چراغ راه مسائلی بود که کمتر مورد توجه قرار گرفته یا علاقمندی کمتری را برانگیخته بودند.
مسائلی که اینک با چرخش سیاست به سمت شرق اهمیتی دوچندان یافتهاند؛ اما معالاسف با عدم شناخت همهجانبه گاه دچار غفلت و ایجاد عوارض بلندمدت و گاه دچار تندروی و انجام اقدامات شتابزده میشوند. ملازهی که خود زاده سراوان بهعنوان شرقیترین نقطه کشور بود با دانش روزآمد و ارتباطات وسیع با دانشوران و نخبگان منطقه، درک درست و منطقی از مسائل پیچیده قومی، فرهنگی و مذهبی در ایران، پاکستان، افغانستان و هندوستان داشت. او سیاستورزی باهوش، کنشگری دیرآشنا، دانشمندی عمیق و شهروندی دغدغهمند بود.
او قامتی برکشیده از شرق محروم در حساسترین حوزه حاکمیت ایران در عصر پرتنش انتهای قرن بیستم بود و اگرچه در ویترین وزرات خارجه جایی نداشت، اما قطعاً دانش سرشار و صداقت و صراحتش از او چهرهای قابل اعتماد ساخته بود که بسیاری از تصمیمات درست ملی بهویژه در حوزه شرق مرهون نظرات ارزشمند ایشان بود.»
مَکُایران با کمال تأسف این ضایعه را به همۀ اندیشمندان و نخبگان بلوچ و مردم نجیب آن دیار تسلیت عرض میکند.
----------------------------------------
منبع: B2n.ir/h84105
🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
📌 انتصاب محمد جلالمآب و ذکر چند نکته
✍️ #یادداشت به قلم امیر امیریفر
🆔 @MakoIran_ir
مَکُایران | MakoIran
▪️▫️▪️ 📌 انتصاب محمد جلالمآب و ذکر چند نکته ✍️ #یادداشت به قلم امیر امیریفر 🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
📌 انتصاب محمد جلالمآب و ذکر چند نکته
✍️ #یادداشت به قلم امیر امیریفر
1️⃣ دوم خرداد ۱۴۰۳ در حالی که پیکر رئیسجمهور شهید بر دوش مردم تهران تشییع میشد و ۵۰ روز تا انتخاب رئیسجمهور جدید باقی مانده بود، پس از ۸ ماه بلاتکلیفی مکران، محمد مخبر (سرپرست ریاست جمهوری) در حکمی محمد جلالمآب را به سمت دبیر شورای توسعه سواحل مکران منصوب کرد.
2️⃣ آقای جلالمآب سابقه اجرایی و عملیاتی همچون عضویت در لشگر ۴۱ ثارالله، شهردار اسبق شهر کرمان، مسئول اجرایی ستاد عتبات عالیات با حکم سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، ریاست هیئتمدیره شرکت معدنی گوهرزمین و ریاست هیئتمدیره شرکت مدیریت و توسعه سرزمین مکران را در کارنامه دارد.
3️⃣ شرکت مدیریت و توسعه سرزمین مکران با مدیرعاملی میرعلی یاری، کنسرسیومی از شرکتهای بزرگ فولادی و معدنی کشور (فولاد مبارکه اصفهان، گلگهر سیرجان، چادرملو یزد و گوهر زمین) است که در سال ۱۴۰۱ تأسیس و با تمرکز فعالیت بر پروژههای منطقه مکران به فعالیت خود ادامه داد.
4️⃣ شرکت مذکور در بهار سال ۱۴۰۲ طی امضای تفاهم قراردادی با دبیرخانه شورای توسعه سواحل مکران متعهد به سرمایهگذاری ۲.۷ میلیارد دلاری در منطقه مکران طی ۳ سال در پروژههای مشخص (۲۴ پروژه در ۷ طرح) شد که این تفاهم در حضور معاون اول رئیسجمهور به امضای طرفین رسید.
5️⃣ با وجود گذشت ۲ سال از تأسیس شرکت مذکور و همچنین امضای تفاهمنامه سال گذشته، هنوز خبر دقیقی از پیشرفت این حجم سرمایهگذاری وعده داده شده منتشر نشده است که البته با توجه به وضعیت اسفناک ۸ ماه گذشتۀ دبیرخانه توسعه سواحل مکران در بلاتکلیفی، دور از انتظار نیست.
6️⃣ نفس حضور هولدینگهای بزرگ کشور جهت سرمایهگذاری در توسعه مناطق مختلف و ایجاد زیرساختها، ارزشمند و قابل تقدیر است؛ اما همچنان این ابهام در انتصاب صورت گرفته توسط آقای مخبر وجود خواهد داشت که چگونه رئیس هیئتمدیره شرکت بزرگ خصوصی در منطقه میتواند در جایگاه بالاترین تصمیمگیر حاکمیتی برای منطقه مکران بنشیند؟
آیا دولت تمهیدات تعارض منافع احتمالی آینده را اندیشیده است؟
7️⃣ در ۸ماه پس از انتقال آقای حسین دهقان به بنیاد مستضعفان، به جرئت میتوان گفت رشتۀ فعالیت در دبیرخانه مکران و مدیریت برای مکران از هم گسسته شده بود.
این گسست همزمان بود با کانون توجه قرار گرفتن منطقه مکران از سوی زمین و آسمان!
زمستان ۱۴۰۲ پس از حمله تروریستی کرمان، موشکپراکنی و افزایش تنشها میان ایران و پاکستان، مسئله رابطه با همسایه اصلی مکران را تحت شعاع قرار داد.
اسفند ۱۴۰۲ و فروردین ۱۴۰۳ آسمان تاب مستوری نیاورد و بیسابقهترین سیل ۵۰ سال اخیر در جنوبشرقی ایران بهخصوص مناطق ساحلی مکران جاری شد.
سیلی که علاوه بر همه خسارات به مردم منطقه، طبق برآوردها حجمی معادل ۵ میلیارد مترمکعب آب را روانۀ دریای عمان کرد.
هنوز تب سیل نخوابیده بود که گروهکی بدنام پس از قریب به ۱۴ سال به مدت ۱۲ ساعت فضای شهر چابهار را ملتهب کرد و علاوه بر شهادت چند تن از نیروهای امنیتی و انتظامی، توسعه سواحل مکران را هدف حمله و ناامنسازی خود قرار داد.
تب تند تحولات در اردیبهشت به دو اتفاق واگذاری پر از ابهام بندر شهید بهشتی چابهار به طرف هندی به مدت ۱۰ سال و همچنین اعلام وصول درخواست اصل ۸۵ اساسنامه سازمان توسعه سواحل مکران در مجلس یازدهم ختم شد.
اتفاقاتی که در شفاف نبودن رویکرد دولت و ذینفعان از دو واقعه یاد شده، بیش از پیش بر ابهامات افزود و مکران را تبدیل به جعبه سیاه اقدامات سیاسی-اقتصادی نمود.
8️⃣ آقای جلالمآب آنطور که از سابقه فعالیت و اقداماتش میتوان برداشت کرد، فردی با توانمندی اجرایی بالا و ارتباطات فراوان است.
این مزیتها برای توسعه در منطقه بسیار حیاتی هستند.
اما وی در شرایطی مدیریت مکران را تحویل میگیرد که اتفاقات ذکر شده اخیر، زخمهای کهنه سوءمدیریت، بیتدبیریهای پیاپی برای توسعه و همچنین بیتوجهی به یک منطقه دوردست، مکران را آزردهخاطر ساخته است.
از دیگر سو، ۴۰ روز بیشتر تا انتخاب رئیسجمهور جدید نمانده است و باید دید در این ۴۰ روز آیا میتوان «ثبات مدیریت» وی بر مکران را تضمین کرد یا باز هم توسعه در کشور دچار عارضه دستبهدست شدنهای پیاپی خواهد شد.
امید است با اقدام به موقع و بدون فوت وقت در همین بازه زمانی کوتاه، وی بتواند اقدامات مؤثری جهت توسعه منطقه مکران رقم بزند.
🔗 ایتا | تلگرام | توییتر | بله
🆔 @MakoIran_ir
هدایت شده از خط انرژی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺فرصت تمدنسازی ایران در سواحل مکران
🔹ایران در چهارراه ترانزیت جهانی قرار دارد که میتواند غرب دنیا را به شرق و شمال دنیا را به جنوب متصل کند اما تاکنون از این مزیت جغرافیایی استفاده نکرده.
🔹در این بین، سواحل مکران یکی از برگ برندههای ایران در رقابت بین چین و آمریکا محسوب میشود که بازی درست با آن میتواند منجر به رونق سواحل جنوب شرقی کشور شود.
🔹اما تصمیمات اشتباه دولتمردان باعث شده که ایران با واگذاری بندر چابهار به هند، عملا در پازل قدرت گرفتن آمریکا بازی کند. امیر امیریفر کارشناس توسعه مکران به سوالات پاسخ میدهد.
فایل اصلی گفتوگو را در یوتیوب خط انرژی ببینید
🌐https://youtu.be/sywqalpYCUQ
@khate_energy
▪️▫️▪️
📌 نامزدهای انتخابات ۱۴۰۳ و توسعه مکران
🔰 با اعلام نامزدهای نهایی انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان، مَکُایران در روزهای آتی به صورت تفصیلی به سابقه و فعالیت احتمالی هر کدام از نامزدها دربارۀ توسعه سواحل مکران خواهد پرداخت.
همچنین در تلاش هستیم سؤالاتی صریح از برنامه و رویکرد هر یک از آنها در نسبت با توسعه جنوب شرق ایران به همراه پاسخ خود یا نمایندگانشان در معرض دید #جمهور ایران قرار دهیم.
🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
📌 انتخابات چهاردهم و حلقه مفقوده توسعه مکران:
نمیدانیم از ایران چه میخواهیم!
#مصاحبه
🔹 «با آغاز ماراتن چهاردهمین دوره ریاست جمهوری توجه افکار عمومی به برنامهها و سخنان نامزدهای انتخاباتی است تا ببینید اولویت های کشور از نظر آن ها چیست و چه برنامه ای برای توجه به این اولویت ها دارند. خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) نیز با هدف آگاهی بخشی در سلسله پرونده های مجزایی به اولویتها و مسائل ایران می پردازد تا توجه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، هوادارانشان و مردم را به اهمیت این مسائل و راهکارهای حل آن جلب کند:
🔸 تصمیمگیران کشور چه کسانی که قانون را تصویب میکنند و چه مجریان قانون باید تصمیم بگیرند که از ایران چه میخواهند. یکی از نکات مهمی که برای مکران سرنوشتساز است تعیین تکلیف و پاسخ به این پرسش است. کلیت منطقه جنوب شرق ایران و بلوچستان و به طور خاص منطقه مکران از دیرباز در عصر رقابتهای استعماری قرن هجدهم، زمین سوخته رقابتهای استعماری بریتانیا و روسیه بود. الان هم یکی از عرصههای رقابت قدرتهای بزرگ یعنی آمریکا و چین است. به صورت اساسی مکران در حوزه کریدوری و اتصالات راهها به همدیگر میتواند بازیگر جدی باشد. این مسئله که بدانیم از ایران چه میخواهیم میتواند کمک کند بدانیم که ما مکران را چگونه باید توسعه دهیم.
🔹 مسئله بعدی این است که تصمیم جدی گرفته شود که یک فرد یا یک سازمان یا نهاد مستقلی متولی توسعه مکران باشد. این ارادهای از سوی دولت را طلب میکند. رئیسجمهور باید تصمیم بگیرد که کار مکران یک کار تخصصی توسعه و یکی از بارگذاریهای جدی برای آینده کشور است. از این رو، آن را به تیم یا فردی بسپارد که فهم دقیقی از توسعه داشته باشد و بتواند توسعه آنجا را خارج از بوروکراسیهای دستوپاگیر فعلی کشور انجام دهد. با توجه به این موارد ما نمره غیرقابلقبولی در توسعه مکران میگیریم. چون با نگاهی به وضعیت امروز مکران متوجه تفاوت جدی با ده سال پیش نمیشویم. ما به غیر از برخی کارهای کوچک و دم دستی اقدام جدی در این باره صورت ندادیم. حتی به کارنامه دولتها در مباحث توسعه از ۲۰ باید نمره زیر ۱۰ داد.»
--------------------------------------------------
🎤 بخشی از مصاحبه خبرگزاری ایسنا با امیر امیریفر، مدیر رسانه مَکُایران
برای خواندن متن کامل این گفتوگو از طریق لینک زیر اقدام فرمایید:
📎 B2n.ir/j18049
🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
صریح با رئیسجمهور پزشکیان درباره مکران و جنوب شرق ایران
✍#یادداشت به قلم امیر امیریفر
با نهایی شدن ماراتن نابهنگام ۱۴۰۳ و گذر از دور تند تحولات ۲ ماه اخیر، شاید کمی راحتتر بتوان درباره توسعه سخن گفت. مکران، بلوچستان و جنوب شرق ایران در کنار مسئله پراهمیت دریا، هر چند که در بیان رئیسجمهور منتخب در تبلیغات انتخاباتی کمرنگ بود، اما میتواند یکی از نقاط مؤثر و پیشرانهای اساسی توسعه در دولت ایشان باشد.
در این یادداشت خطاب به آقای دکتر پزشکیان و به افرادی که میتوانند در دولت ایشان مؤثر واقع شوند، چند نکته را نه از حیث شناخت و بیان اهمیت منطقه مکران که از باب اقدامات فوری و حیاتی شخص رئیسجمهور جهت به حرکت درآمدن قطار توسعه در آن منطقه ذکر مینمایم:
🆔 @MakoIran_ir
۱- به سرگردانی توسعه پایان دهید!
قریب به ۱۵ سال است که توسعه سواحل مکران در بیان مسئولان نظام، رسمیت یافته و وعده توسعه موکول به آینده میشود. دولت شما پنجمین دولتی است که مخاطب مستقیم و متولی توسعه مکران خواهد شد. عبرتآموزترین تجربه از چهار دولت گذشته و دولتهای پیشین و اقدامات پیش از انقلاب برای توسعه مکران، «سرگردانی» جهت توسعه در جغرافیای جنوب شرقی ایران است.
به نظر میرسد مهمترین تصمیم شما باید جاری ساختن اراده نفر اول اجرایی کشور برای رفع این سرگردانی باشد. این اراده را در سطح رئیسجمهور نگاه دارید و خودتان بالای سر کار بایستید!
واگذاری تصمیمگیری به غیر و کمتوجهی به مدیریت و اداره توسعه در کارنامه اسلافتان (آقایان احمدینژاد، روحانی و شهید رئیسی) پیش روی شماست. برخلاف وعدههای داده شده، هیچ یک از آن عزیزان کارنامه قابل قبولی در توجه متمرکز به توسعه جنوب شرق و ایجاد انتفاع و عایدی جدی برای ایران از آن سامان نداشتهاند. شما این مسیر را عوض کنید.
همچنان آخرین پیشنهاد ارائه شده به شهید رئیسی که البته به صورت کامل جامه عمل نپوشید، میتواند راهگشای این مسیر باشد. در نظام اداره موجود در کشور تا پیش از تصویب سازمان توسعه مکران در مجلس و حتی پس از آن، از ظرفیت قانونی اصل ۱۲۷ قانون اساسی استفاده نمایید و نماینده ویژهای در تراز معاون رئیسجمهور در بالاترین سطح هماهنگی با خودتان برای این کار منصوب کنید.
۲- تصمیم بگیرید!
جنوب شرق ایران بکرترین جغرافیای ایران، دورترین نقطه از تصمیمات حاکمیت و دولت و در عین حال محرومترین نقطه از حیث زیرساختهای نرم و سخت توسعه در کشور است.
اینها اما همۀ ویژگیهای این جغرافیا نیست. این نقطه تنها نقطه اتصال بیواسطه به آبهای آزاد و ایجاد پارادایم جدید توسعه بر مبنای دریا است، با انباشتی از ظرفیتهای بکر انسانی، جغرافیایی و طبیعی.
مهمترین عامل بالفعل نشدن این ظرفیتها و بزرگ شدن این مسئلهها، همان سردرگمی ذکر شده و علتالعلل آن بیتصمیمی در ادوار مختلف بوده است.
شما اینگونه نباشید!
اکنون دو پیشنهاد بسیار خوب «سیاستهای کلی توسعه دریامحور» و «قانون تشکیل سازمان توسعه سواحل مکران» روی میز شماست.
این دو پیشنهاد با وجود تناقضهای ظاهری، در باطن برای شما فرصتهای خوبی فراهم میآورد.
شما وعده رجوع به کارشناسان را دادهاید. با کمک آنها جایابی ایران در آینده متلاطم دنیا و نقش دارایی دریا و مکران و انتفاع از این دارایی را به درستی طراحی کنید.
موازیکاری نهادهای پاییندستی و بوروکراتهای بخشینگر، شما را ملول میسازد. تلهای که دولت شهید رئیسی در آن گرفتار شد. تصمیم بگیرید که خودتان متولی این موضوع هستید و با حفظ نگاه کلان از بالا به مسئله ایران، مانع از تکرار این موازیکاریها شوید.
🆔 @MakoIran_ir
۳- دولتمرد باشید!
در توضیح دو فرصت بالا دولتمردی شخص شما راهگشایی فراوان خواهد داشت.
هماکنون دستگاههای متعدد زیرمجموعه شما در سرگردانی شدیدی برای تقسیم کار ملی مسئله دریا هستند. مصوبه دولت در امتداد ابلاغیه مقام معظم رهبری نتوانسته راه چارهای برای تعارضات نهادی پیدا کند.
بوروکراسی پیچیده نهاد ریاست جمهوری، کمیسیونهای تخصصی دولت، کارشناسان بخشی و بوروکراتهای وزارتخانهها و سازمانهای منتفع و ذینفع از ظرفیت دریا، هر یک گیسوان مسئله دریا را به سمتی میکشند. دولتمردی شخص شما میتواند این اهمیت راهبردی را از گزند زد و خوردهای نهادی حفظ کند. اجازه ندهید با غفلت، این فرصت تاریخی برای آینده ایران تبدیل به تهدید گردد. خودتان را متولی دریا بدانید و دستگاهها را به تبعیت و تمکین از خود در راهبری مسئله وادار نمایید.
از سوی دیگر سال گذشته لایحهای به سمت مجلس شورای اسلامی گسیل شده که در کلیات میخواهد وفق قانون به مسئله مکران قواره و سازمان دهد.
احتمال قریب به یقین به دلیل سابقه نمایندگیتان در مجلس شورای اسلامی در جریان جزئیات اتفاقات ۷ سال اخیر هستید. حتماً تصویب ماده ۶۸ احکام دائمی در مجلس دهم، تصویب یک فوریتی لایحه اساسنامه سازمان مکران در مجلس یازدهم پس از ۷ سال و درخواست استفاده از اصل ۸۵ برای این لایحه که در صف انتظار مجلس دوازدهم است را به خوبی در خاطر دارید.
دولتمردی شخص شما در تعامل با مجلس شورای اسلامی و رئیس آن و همچنین رئیس کمیسیون اقتصادی آن میتواند مانع ۲ خطر حول این اساسنامه گردد.
ابتدا از مینگذاریهایی که در ماده ۲۵ و ۲۶ آن اساسنامه منجر به تعارضهای شدید نهادی و بیندستگاهی شده است، ممانعت به عمل آورید و در مقام بعدی به صراحت در برابر درخواستهای درون دولت مبنی بر استرداد این لایحه بایستید.
مزیت دولت شهید رئیسی اهتمام به ارسال این لایحه پس از ۷ سال به صحن مجلس بود و عیب بزرگش نگارش ماده ۲۵ و ۲۶ آن اساسنامه در قفل کردن فعالیت دستگاهها. با هنرمندی در مدیریت دولت و تعامل با مجلس، آن مزیت را حفظ و آن عیب را برطرف نمایید.
۴- پای مکران را در سیاست خارجی دولتتان باز کنید!
مسئله مکران و ایران در وهله اول سیاست خارجی است. این را جغرافیای این سرزمین به ما حکم میکند.
مکران اما در تعاملات سیاست خارجی دولتهای آقایان روحانی و شهید رئیسی جایگاه فعالانهای نداشته است. شما میراثدار قرارداد چابهار ۲۰۱۶ میان روسای جمهور ایران-هند-افغانستان هستید. همچنین شما میراثدار قرارداد دو ماه پیش واگذاری بندر شهید بهشتی به طرف هندی هستید.
در مقام رئیس شورای عالی امنیت ملی خوب است یک بار طبق وعده خودتان سخن «کارشناسان» در باب انتفاع واقعی کشور از این دو قرارداد را بشنوید و سطح نقشآفرینی فعالانه یا منفعلانه کارگزار سیاست خارجی برای مکران را دریابید.
در میانه رقابتهای آیمک و سیپک، چین و آمریکا، چین و روسیه، هند و پاکستان و... و همچنین انتفاعهای بی واسطه افغانستان و آسیای میانه و...، مکران میتواند یک کارت بینالمللی برای تعاملات دولت شما جهت بهرهبرداری حداکثری از منافع ملی باشد.
گذر از این انفعال و نقشآفرینی فعالانه در این عرصه، اراده شخص شما را طلب میکند.
🆔 @MakoIran_ir