مکتبخانه
📕 کتاب «زَهرُ الربیع» یک «کشکولِ قصه» تألیف یکی از علمای بزرگ دوران صفویه است که مخاطبش عموم مردم هس
‼️ چه میشود که یک منوّرالفکر مثل یاسر میردامادی، بقول خودش «مجبور میشود» از شخصیتی مثل رائفیپور که هیچ قرابت فکری و سیاسی و گفتمانی با او ندارد «دفاع» کند؟! عجیب است، نه؟...
🔺 بنظر من، پاسخ را باید در همین «منشِ منوّرالفکری» جستجو کرد. یکی از اصول روشیِ الهیات منوّرالفکری، تقدّسزدایی از امور مقدّس است. لذا از هر سخنی که «با ادبیات دینی، امرِ مقدّس را سکولار کند»، حمایت میکند.
🔻 در این ماجرا، ما شیعیان از انتساب یک امرِ «دون شأن» به «امام معصوم» برآشفته شدهایم؛ یعنی دقیقاً همان چیزی که موجب «تقدّسزدایی از ائمه علیهمالسلام» میشود؛ لذا میتواند یک انگیزهی قوی بشود برای یک منوّالفکر که با تغییرجهتِ نرمِ محل بحث، ماهیِ خودش را از این آبِ گلآلود بگیرد.
@Maktabkhaaneh
هدایت شده از وحید یامین پور
💠
۱۲ بهمن ۵۷، زمینهی تشرّف جامعهی ایرانی را به مثابه انسان کبیر، از فطرت اول به فطرت ثانی مهیا کرد.
از همان روز این انسان کبیر در جدال و کشش بین طبع ناسوتی و روح متعالی قرار گرفته است. آیا این جدال پایانی خواهد داشت؟ با پیروزی کدام یک؟
آنچه روشن است اینکه این جدال با راحت و عافیت همخوان نیست. برای همین جامعهی ایرانی هر از گاهی با زبان تاریخی ابتلائات قوم موسی(ع) لب به سخن میگشاید که:
قالُوا أُوذينا مِنْ قَبْلِ أَنْ تَأْتِيَنا وَ مِنْ بَعْدِ ما جِئْتَنا قالَ عَسي رَبُّکُمْ أَنْ يُهْلِکَ عَدُوَّکُمْ وَ يَسْتَخْلِفَکُمْ فِي الْأَرْضِ فَيَنْظُرَ کَيْفَ تَعْمَلُونَ
قوم موسی به او گفتند : هم پیش از آن که نزد ما بیایی و هم بعد از آن که نزد ما آمدی در سختی و آزار بودیم. گفت: امید است پروردگارتان دشمن شما را نابود کند و شما را در این سرزمین جانشین گرداند تا شما را بیازماید و بنگرد که چگونه رفتار میکنید.
اعراف/۱۲۹
#یادگاری
🖋وحید یامینپور
🆔️ @yaminpour
هدایت شده از اندیشکده قصد
افزایش ارزش دلار تنها در هشت ماه در برابر سقوط پول همپیمانان آمریکا از اروپا ، بریتانیای کبییییرررر، کانادا ، استرالیا و ژاپن!
آمریکا همه همپیمانان خود را قربانی میکند تا آقای جهان بماند.
در بحران کرونا چندین بار نوشتم که کرونا قمار اقتصادی ترامپ بود و یکی از کارکردهای آن افزایش ارزش دلار است. حال دومینوی قدرت بخشی دلار در ماجرای جنگ اوکراین نیز ادامه دار شده است.
یکی از روش های شکست این هیمنه این است که کشورهای حاشیه خلیج فارس و نیز خود ایران، میلی به خرید دلار نداشته باشند و این ارز کثیف را از مبادلات شان حذف کنند.
اما چگونه؟
پاسخ ما نفت است.
@hamidrezamaghsoodi
🆔 @QasdWay
🔘 در باب مدیریتِ فکر
مولایمان امیرالمؤمنین علیهالسلام دربارۀ «تأثیر عجیب فکر در رفتار آدمی» فرمودند:
💠 «مَن کثُرَ فِکرُهُ فی المَعاصی دَعَتهُ إلَیها»
👈 وقتی آدم زیاد دربارۀ گناهان فکر کند، گناهان او را به سمت خود میکشند.
📖 غررالحکم، حدیث ۳۵۴۳
📌 پ.ن: همین قاعده جاری است وقتیکه آدم دربارۀ امور ملکوتی و معنوی زیاد فکر کند...
@Maktabkhaaneh
هدایت شده از اخبار سوریه
قصه تلخی است این روزگار با هر نقش و نگار...
چه کسی فکر میکرد این سرباز روزی تمام نقشه بزرگترین ابرقدرتها را نقش بر آب کند. به قول حافظ شیرین سخن: حجاب چهره جان میشود غبار تنم... اما تن ما در تمام سالهایی که گذشت انتظار یک لحظه با تو بودن را داشت. شبهای سرد زمستان در گذر است و چله کوچک به کوچه ما کوچ کرده و انگار همین دیروز بود که ده به ده دشتها را زیر پا می گذاشتی و ما چه سخت در پی جای پای تو هستیم و خاطراتی که دل خسته ما میخواهد روایت کند...
@syriankhabar
📸 این تصویر که ظاهراً برندۀ چالش «عکس شب امتحان» یکی از دانشگاهها بوده، این روزها دست به دست میشود با این عنوان که «مادری مانع پیشرفت نیست».
⛔️ من اما علیرغم تمام زیباییِ نهفته در این تصویر، معتقدم این جمله به غایت اشتباه است!
به دو دلیل: اولاً روایتی که این جمله از «مادری» ارائه میکند اصلاً واقعبینانه نیست و ثانیاً تقریری که از «پیشرفت» ارائه میکند تقلیلگرایانه و رهزن است.
🔖 توضیح بیشتر در این یادداشت
@Maktabkhaaneh
مکتبخانه
📸 این تصویر که ظاهراً برندۀ چالش «عکس شب امتحان» یکی از دانشگاهها بوده، این روزها دست به دست میشود
💢 آیا «مادری» مانع «پیشرفت» نیست؟
اگر پیشرفت را بمعنای «پیش رفتن در مقاطع تحصیلی یا شغلی» بدانیم،
🔹 اولاً تقلیلِ «پیشرفت» به این موارد خاص غلط بوده و بدینمعناست که «توقف تحصیلی و شغلی» را ذاتاً امری ضدّارزش قلمداد کنیم! درحالیکه مسلماً «پیشرفت شغلی و تحصیلی» فینفسه یک ارزش نیست که توقفش مساوی با ضدّارزش باشد! پیشرفت شغلی و تحصیلی در صورتی ارزش قلمداد میشود که باعث ارتقاء صفاتِ انسانی بشود و یا کمکی به ارتقاء فرهنگ جامعه بکند. اگر هیچیک از ایندو نباشد که بدتر تبدیل میشود به یک امر آسیبزا...! کافیست مادری را تصور کنید که علیرغم پیشرفت شغلی و تحصیلی، در تربیت فرزندانش کاملاً ناموفّق باشد و فرزندانی تحویل جامعه بدهد سرشار از انواع خلأهای عاطفی و تربیتی! نه عقل و نه دین و نه هیچ انسان عاقلی چنین پیشرفتی را «ارزش» قلمداد نمیکند.
🔹 ثانیاً اصلاً این تلقّی از مادرانگی واقعبینانه نیست! تجربه ثابت کرده که لااقل در اکثر مواقع مادری مانع پیشرفتِ شغلی و تحصیلی هست. لااقل اینکه گذرکردن از این مانع سخت است و بسی زحمت دارد. یعنی یک گزارهی صادق هم نیست و قدری فانتزی است.
👈 اما اگر بخواهیم گزاره را اصلاح کنیم میتوانیم بگوییم «مادری نهتنها مانعِ #رشد نیست؛ بلکه هموارترین مسیر برای رشد است»...
🔺 در این گزاره، «رشد» اعمّ از پیشرفتِ شغلی و تحصیلی است و تکیه و تأکید مفهومیاش بر ظرفیتهای درونی و انسانیِ مادر است.
مثلاً این گزاره شامل مادری میشود که حتی اگر پیشرفت شغلی و تحصیلی نداشته، اما در فرایند تربیت فرزند و «ایثار مادرانه»، ملکاتِ اخلاقیاش رشد میکند و از بسیاری از رذائل اخلاقی که آدمها معمولاً درگیرش هستند، با محوریّت «أنانیّت» که ریشهی همهی رذائل است رها میشود. چنین انسانی پس از چند سال چهبسا بسیاری از فضیلتهای اخلاقی که یک عارف سالها برای کسب آنها تلاش میکند را داراست و از نظر روحی ارتقاء یافته است.
همچنین یک مادر با تربیتِ فرزندانش با محوریت فضیلتهای اخلاقی، انسانهای بزرگی را تحویل جامعه میدهد و از طریق آنها تأثیر سرنوشتسازی بر حیات فرهنگی بشر میگذارد.
📍 اینها که گفتم فقط ناظر به کمترین ظرفیتهای مادرانگی بود و منافاتی با فعالیت تحصیلی و شغلیِ مادران ندارد.
✍ ملااحمدی
@Maktabkhaaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🖌 شش حاشیهی نغز بر این قطعه فیلمِ دلکش و پرشور:
1⃣ تکبیر و شعار سیخی چند؟! فقط دست و جیغ و هورا ... 😁
2⃣ فرشتهها پشتسرِ عزیزِ مصر، آرام، سنگین و با قدمهای کوتاه همراهیاش میکنند! پلان اوّل چه جلال و شکوهی دارد!
3⃣ اگر دوربین نمیچرخید و در لحظات آخر آن دخترکِ چادرزرد را نمیگرفت، چه حیف میشد!...
4⃣ رهبر، دخترکوچولوهای معلول ذهنی را هم فراموش نکرده بود!
5⃣ وقتی دختر کوچولو برایت شعر میخواند، مرجع تقلید هم که باشی، بر تو «واجبِ تعیینی» میشود که برایشان کف بزنی!... 😉
6⃣ اگر بجای دخترکوچولوها، پسرکوچولوها بودند هم، مجلس همینطور با نظم ویکدست برگزار میشد؟!!... 🤔
✍️ روحالله شمس کوشکی
@Maktabkhaaneh
زنِ تاریخساز.mp3
4.41M
💠 این زن دیگر ضعیفه نیست!...
🍃 این چهار دقیقهی طوفانی، تقدیم به همهی زنان و دختران سرزمینم...
⭕️ در زمانهای که جوامع بشری با بحران "ارزش زن" روبرو هستند و هنوز درگیر اینند که زن را بهمثابه یک "انسان" بپذیرند؛ نه یک جنسِ اروتیک! نه در این زمانه، بلکه ۱۴ قرن قبل، در فرهنگ ما، زنی هست که همهی بزرگمردان تاریخ را متحیّر خود کرده است...
🔺 بنویسید و به عالَمیان بگویید که این زن، برای همهی مردان بزرگ تاریخ، از ادیب و حکیم و عارف و غیره، یک اسطوره است که آرزو داریم فقط بتوانیم عظمت او را درک کنیم...
📌 پ.ن: سراغ ندارم کسی حضرت زینب (سلامالله علیها) را چنین باشکوه توصیف کرده باشد...
#اسطورهها
@Maktabkhaaneh
هدایت شده از مجله خردورزی
🖼 #عکس_نوشته
💠 «فلسفه به چهکار میآید؟»
فرایند امتداد فلسفه در علوم از منظر آیتالله جوادی آملی(مدّظلّه)
📝 علیرضا ملااحمدی، دانشجوی دکتری فلسفه تطبیقی
📥 جهت دریافت نسخه الکترونیکی مجله کلیک کنید.
📍کانال مجله خردورزی:
@kheradvarzi_ir
⛔️ در «عظمتِ محزونکردنِ مؤمن»
مولای ما حضرت رسولالله الأعظم (صلّیالله علیهوآله) فرمودند:
🍂 «وقتی مؤمنی را اندوهگین میکنی، دیگر پس از آن حتی اگر تمام دنیا را هم در مقابل به او ببخشی، کفّارهی این گناه نخواهد بود و بخاطر این بخشش اجری نخواهی داشت.»
📖مستدرک الوسائل ؛ حدیث ۱۰۳۳۶
📌 پ.ن: پرواضح است که این حدیث شریف مربوط به وقتی است که این اندوهگین کردن به ناحقّ باشد.
@Maktabkhaaneh