🔰 تعریف تحلیلی «تفقه در دین»
🔸«#تفقه_در_دین» فرایند اندیشه و شناخت پژوهشگرانۀ روشمند و سیستماتیک کلیت تعالیم دین در همۀ ابعاد و حوزههای ادراکی است، به گونهای که به تربیت انسانی و مدیریت اجتماعی دست دهد و زمینهساز گرایش ارادی افراد جامعه و کلیت جامعه به پاسداری از کیان ایمانی باشد.
🔹«#تفقه_در_دین» با نظر به آموزههای قرآنی ـ حدیثی همان نظام جامع ادراکی رشدشناخت دین و دینشناخت رشد (فراگیر دو نظام گزارهای حقیقی و انشایی) است که با نظر به قابلیت معرفتشناختی و روششناختیاش قابلیت بسامانآوری پارادایمهای پیشرفت درونزای دینشناخت را دارد. از این رهگذر، #تفقه_در_دین ظرفیت جریانیابی در دو عرصۀ فردی (تربیت) و اجتماعی (مدیریت اجتماعی) و زمینهسازی گرایش حِکمی (حکمت شدن و بودگی انسانی) و رویکرد آحاد انسانی جامعۀ هدف را به پاسداری از کیان ایمانی خویش دارد. ///یک بهرۀ این تعریف آغازین آن است که یک نظریۀ دینی مدیریت تحول و تغییر انسانی یا اجتماعی بایستی ناظر به همۀ ابعاد تعالیم دین باشد و نهتنها جنبهای از آن.
🔸این تعریف را اندکی بازتحلیل کنیم.
«#تفقه_در_دین» کاوش و جریان اندیشهای و پژوهشی دینشناخت با اوصاف زیر است:
۱. رشدنگر و به تعبیری دیگر، فهم راهبر به تغییر اجتماعی و تحول و کنش تاریخی رشدیابنده است؛
۲. نظامواره در مجموعه و کلیت سیستماتیک گزارههای اخباری و انشایی دینی است؛
۳. ریشهدار در همۀ عرصههای ادراکی تا اوج جریان فهم و آگاهی و سطوح شناخت و تا گستردهترین و ژرفترین لایههای حیات انسانی است؛
۴. از منظر آموزههای نظاموارۀ دین عبارت است از شناخت موضوعات و فرایندهای در حرکت و پدیدار حیات و ارائۀ رهیافتهای راهبری رشد انسانی ـ اجتماعی که به انذار و اصلاح و تدبیر توسعهای (حرکت از وضع موجود به سوی وضعیت مطلوب) دست میدهد؛
۵. زمینهساز گرایش خودآگاهانه و ارادی و خودتوانمندانۀ جامعه و آحاد انسانی آن به بلوغ روانشناختی و جامعهشناختی خود است؛
۶. به عهدهداری و پاسداری خودتوانمندانۀ عدالتبنیاد جامعۀ انسانی مخاطب و هدف (لِیقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْط) از کیان ایمانی خویش میانجامد.
🔹خاستگاه فرایندهای #مهندسی_فکر_دینی «تفقه در دین» است. شناختی اینگونه میتواند بنیان معرفتی و اندیشهای مدیریت راهبردی نظام اجتماعی باشد و نظریۀ ولایت فقیه همان مدیریت توسعهای تفقه در دینمدار است.
🖋 احمد #آکوچکیان
▫️#گروه_پژهشی_فقه_و_حقوق
🌐https://roshdcsrd.ac.ir/
➺@markaz_strategic_roshd
🗞 بهرههای پارادایم هنر
📰 نشست علمی #گروه_پژوهش_گفتمان_و_هنر با موضوع «#بهرههای_پارادایم _هنر» برگزار شد. در این نشست، حجتالاسلاموالمسلمین احمد #آکوچکیان، استاد راهبر این گروه پژوهشی، حضور یافت و با جمعی از هماندیشان و همپژوهان به بحث و تبادلنظر دربارۀ موضوع نشست پرداخت.
آکوچکیان گفت: «#هنر» در افق مکتب برگزیدۀ معنا و زندگی در خاستگاه فلسفۀ دین ـ فلسفۀ هنر مجال حضور پارادایمی دارد.
وی در جمعبند مباحث خویش تصریح کرد: ....
💻 ادامه خبر...
🌐https://roshdcsrd.ac.ir/
➺@markaz_strategic_roshd
🏴 همواره در خط #امام_معیار
▪️وقت وداع زمینی از #امام_موسیبن_جعفر و سلام همواره به مرام اوست:
۱. در تداومبخشی نظام دانشی دین معیار در مثل باقر و صادق آل محمد (ع) و ازجمله بسط منبع حدیثی دینپژوهی؛
۲. در ترسیم عینی زیستمان و شخصیت معیار انسانی رشد در مثل عبادت، علم، بردباری و بخشندگی؛
۳. در تدبیر روشمند جهان دین و جهان دینداری در بحرانیترین دوران قدرت و خفقان حاکمیت عباسی با منصور، هادی، مهدی و هارون عباسی و ترسیم امامت و مشروعیت حاکمیت معیار دربرابر جریان سیاه حکومت عباسی؛
۴. در زمینهسازی جریان حضور تشیع در جهان ایرانی بهویژه از مجرای سازمان وکالت در ارتباط با شیعیان؛
۵. پس در ترجمان اوج روششناسی نسبتداری عقل و وحی.
▫️شاگردی مرام آن آموزگار جان خیرمان باشد.
🌐https://roshdcsrd.ac.ir/
➺@markaz_strategic_roshd
📖 معرفی:
هنر حکمی، زبانداری تجربۀ حضور در هستی و گشودگی به آن و آفریدگاری هستی در دو روی بههمپیوسته است؛ روی در تجربۀ معراجی نسبتداری با هستی و اصل بودگی مطلق (خداوند و امر قدسی) که زبان آشکارگر آن «خداینامه» و روی دیگر در تجربۀ اصل بودگی خویش و هستومندی خود که زبان نشانگر آن، «حکایت خودی» و «خودینامه» نام گرفته است. «هنر ـ شعر حکمی» و «هنر ـ شعر قدر» در این اثر معرفی میشود. اولین ویرایش از «نظریۀ هنر و شعر حکمی» در کتاب «تا انتها همیشه آفتاب» عرضه شد و اینک ویرایش دیگری از نظریۀ هنر و شعر حکمی پیش روست. فراز آغازین اثر، تصویری از «شعر طنین حکمت» است و فراز دیگر، برآیند تاریخیت سالک رشد را در زبان شعر به تصویر میکشد، زبانی که میخواهد طنینی از برهۀ حضور شاعر در زمان حال، حاضرانه زیستن و آفریدگاری آیندۀ او باشد.
📘 مشخصات:
عنوان کتاب: آخرین فصل پیش از آغاز
نام نویسنده: احمد #آکوچکیان
سال نشر: ۱۳۹۹
تیراژ: ۱۰۰۰
نوبت چاپ: اول
ناشر: بنیاد اندیشۀ دینی و مطالعات توسعه
تعداد صفحات: ۲۰۴
شابک: ۷-۹۵۳۲۶-۶۰۰-۹۷۸
📦 خرید از طریق سایت
🌐https://roshdcsrd.ac.ir/
➺@markaz_strategic_roshd
☀️ تو جادههای عشق و معنای زندگی را به انتها رساندهای!
خدا چگونه پساز تو پیامبری بیاورد؟
🔹 با سلام و پاسداشت حضور تاریخی محمد مصطفی (ص) در خط پایانی سلسلۀ نبوت
🔸#منابع_دین بهمثابۀ الگوی معیار زندگی و رشد «عقل» و «وحی» هستند و ضریب عقل، یعنی وحی، با سلسلۀ انبیا به میان آمد و اوج ممکن این ضریب با محمد امین در خط پایانی سلسلۀ نبوت رخ نمود. انسان معیار امروز انتخاب میشود و حاضر است. هستندگی خداوند در زمین با اسماء و صفات اوست و رسول و امام مصطفای ما ترجمان این هستندگی انسانی و تاریخی است.
او با حقیقت جانش، آموزگار تفسیر و تدبیر لایق اوج جنس معنای زندگی و تاریخ است!
🔹#دین_انبیایی بر رسم فلسفۀ دینْ «رسول» میخواهد و عینیت زیستی زندگی رسول را برای ترجمان عینی زیستمانی و راهبر عینی آیندهنگار.
🔸اینک حضور تاریخی محمد مصطفی (ص) در خط پایانی سلسلۀ نبوت است. #مبعث محمد نبی و امام مصطفی فرصت انگیختگی انسان معیار است. این فرصت برای ماست.
🌼 تبریک این حضور جان!
🌐https://roshdcsrd.ac.ir/
➺@markaz_strategic_roshd
🟢 ضرورت رهسپاری به #نظریۀ_دینشناخت_علوم_انسانی
🔸نظریههای پیشنهادی در #امکان_علم_دینی همچنان تا ارائۀ پاسخ بایستهای برای کارکرد اصلی این علوم یعنی الگوی تأمین اقتدار توسعهای جامعۀ معاصر ایرانی فاصلۀ قابلتأملی دارند. این امر بهناگزیر مستلزم و توجیهکنندۀ ضرورت عرضۀ مدلی جدید با شرایط لازم و کافی در عرصۀ علم دینی است. با نظر به تحلیل انتقادی این نظریهها، همچنین با توجه به مشکلات پیش پای نظریههای داعیهورز اصل علم دینی و کاربردی بودن آن با لحاظ دغدغههای برجستۀ چندی، رهسپاری به نظریهای تازه ضروری مینماید:
۱. در سطح #فلسفی ـ #پارادایمی: روشن است که شرط سنجش کامل یک مدل براساس شاخصهای معین و بایستهْ استخراج مبانی و اصول و عناصر کلان حاکم بر آن مدل است. بیشک برای استخراج چنین نکاتی از یک نظریه باید آن نظریه در حد یک مدل منضبط عرضه شده باشد؛ به این معنا که آن مدل در یک پارادایم خاص که از پیشفرضها، مبانی، منابع، اصول کلان و روشهای خاصی پیروی میکند مطرح شده باشد تا بتوان با استخراج امور یادشده آنها را به شاخصهای ثابت عرضه کرد و براساس آنها به سنجش گرفت؛
۲. در سطح #نظریهپردازی: دقت در نظریههای علم دینی نشان از آن دارد که اغلب صاحبنظران کوشش چندانی برای عرضۀ سیستماتیک، روشمند و منضبط نظریۀ خویش نکردهاند و به تعبیر ما، دیدگاه خویش را بهمثابۀ مدلی پارادایمیک ترسیم و تبيين ننمودهاند. همین امر باعث شده است تا موضع آنها در قبال بنیادیترین مسائل هر مدل، که شرط لازم مدل بودن یک مدل است، شفاف، و به طور دقیق معلوم نباشد که با مدل رقیب خویش در این مبانی، اصول، روشها و عناصر کلان، چه تمایزات و تشابهاتی دارد و چگونه مدعی برتری است. واقع آن است که بیشتر نظریههای مطرح در علم دینی مدلنما هستند و شرایط لازم عرضه بهمثابۀ یک مدل را ندارند؛
۳. از چشمانداز ورود به سطح #مدلوارگی_مفهومی: عرضه نشدن مدلواره و به تعبيری دیگر، پارادایمیک نبودن مدلهای مطرح درخصوص علم دینی عرصۀ سنجش این دیدگاهها را با دشواری بسیاری روبهرو ساخته است. این امر به خودی خود نقص عمدۀ بیشتر این مدلها به شمار میرود و باید در عرضۀ مدل تأسیسی مراقب بود تا این نقص در حد امکان برطرف شود؛
۴. توانمندی در #فراوری_اجتهادی از طریق تفسیر متن دین و جریان در ذیل دانش دینی: مدلهای عرضهشده در باب علم دینی به خودی خود ویژگیها و نکات مثبتی دارند، اما به نظر میرسد تاکنون توفیق لازم و کافی برای تولید دانش دینی نداشتهاند. علت آن در واقع به همان نقصهای درونی خود مدلها بازمیگردد که در کنار نقص یادشده موجب شده است تا نظریۀ عرضهشده توان تولید دانش دینی را چنانکه باید نداشته باشد؛ یعنی ظرفیت ورود مدل عرضهشده در باب علم دینی به تولید دانش دینی؛
۵. #سنجش_نظریههای مطرح در علم دینی این ضرورت را آشکار میسازد که برای تولید کارآمد دانش دینی باید به ساخت مدلی واقعی بر پایۀ شرطهای لازم و کافی مدلسازی همت گماشت و البته در این مسیر بایستی از همۀ محاسن و ویژگیهای مثبت مدلهای پیشین بهره برد.
احمد آکوچکیان
#گروه_پژوهشی_علوم_انسانی
🌐https://roshdcsrd.ac.ir/
➺@markaz_strategic_roshd