✅ فضای مجازی، بستری برای توسعه شبهات و ایجاد چالشهای اعتقادی و در عين حال فرصتی بی نظیر برای دفاع از عقاید دینی است.
به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام دکتر سید حسن هاشمی جزی، مدرس حوزه و دانشگاه ، در حاشیه همایش ملی «ایمان و چالشهای عصر جدید» افزود: فضای مجازی فرصت مناسبی را برای نشر و توسعه شبهات ایجاد نموده است.
در چنین وضعیتی نه تنها بر حکومت اسلامی، بلکه بر تمام مسلمانان واجب است تا میدان دار پاسخ به شبهات در فضای مجازی و حقیقی بوده و با بهره گیری از ابزارهای ارتباطی نوین به نشر پاسخ ها و معارف بپردازند.
با توجه به گستره وسیع مخاطب رسانه مجازی، شبهه افکنان در این فضا با بهره گیری از گفتمان حمایتی از جنسیت( در شبهات فمنیستی) ، قومیت( شبهات باستانگرایی افراطی)، خودمحوری انسان( اومانیستی) و... با ابزار تخریبی مانند حذف و اضافه به متون دینی، ترجمه نامطلوب و ... به ایجاد چالش اعتقادی و تخریب دین می پردازند.
ادامه گزارش👇
https://b2n.ir/h60307
موسسه علمی فرهنگی امام هادی علیه السلام برگزار می کند:
همایش تخصصی
محرم و فرصت های بی بدیل آگاهی بخشی
🎙اساتید:
آیات و حجج اسلام: طبسی،نظری منفرد، علیدوست،علوی تهرانی، حسینی قمی، طباطبائی، هاشمی جزی، مختاری،طارمی و دکتر مهدی دوائی
🕰زمان:
یکشنبه و دوشنبه ۲ و ۳ مرداد ۱۴۰۱ مقارن با ۲۴ و ۲۵ ذی الحجه
از ساعت ۸ صبح
مهلت ثبت نام تا سه شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۱
لینک ثبت نام:
https://survey.porsline.ir/s/OPsYdAs/
راه های ارتباطی:
۰۲۵-۳۷۷۲۵۲۲۵-۷
@emamhadi_qom
هدایت شده از مرزبان اندیشه-مرابطون
✅ کوچ شبهات و پرسشها(2) حجاب
1️⃣ چند سال پیش نمایشگاه کتاب تهران دو خواهر مراجعه کننده برای پرسشهای دینی داشتم؛ خواهر بزرگتر حدود25سال و خواهرکوچکتر حدود9سال، با مانتو شلوار رنگی و موهایی ... خلاصه، پوشش مرسوم برخی خانمهای تهرانی.
2️⃣ بدم نمیآمد بحث به سمت حجاب کشیده بشه و همینطور هم شد، رفتم آیۀ 31 نور را بخوانم؛ « وَ قُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ یغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَ یحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَ لَایبْدِینَ زِینَتَهُنَّ... و به زنان با ایمان بگو: «دیدگان خود را [از هر نامحرمی] فرو بندند و پاكدامنی ورزند و زیورهای خود را آشكار نگردانند...»
که دیدم خواهر بزرگتر از بعد از شنیدن کلمۀ اول آیه شروع کرد از حفظ به خواندن آیه!!! به خودم گفتم عجیبه و لی شاید بصورت تصادفی شنیده و و الآن خواند.
3️⃣ در ادامه هنوز کلمه اول آیه59 احزاب را نخوانده بودم؛«یا أَیهَا النَّبِی قُل لِّأَزْوَاجِكَ وَ بَنَاتِكَ وَ نِسَاءِ الْمُؤْمِنِینَ یدْنِینَ عَلَیهِنَّ مِن جَلَابِیبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَی أَن یعْرَفْنَ... ای پیامبر، به زنان و دخترانت و به زنان مؤمنان بگو: پوششهای خود را بر خود فروتر گیرند. این بهتر است تا آنكه شناخته شوند ...»
که مثل دفعۀ قبل، بدون غلط آیه را از حفظ تا آخر خواند.
4️⃣ تعجبم زیادتر شده بود وقتی برای سومین بار خواستم آیه ای بخوانم و او از حفظ خواند، مثل کسی که خلع سلاح شده، فهمیدم خواندن آیات بعدی اثری نداره و گفتم، الحمدلله بر آیات مسلّط هستید، و آنچه شنیدم باعث تعجب بیشترم شد!!! بله او حافظ کل قرآن بود و خواهر کوچکتر حدود ده جزء قرآن را از بَر داشت.
5️⃣ متوجه ناهمخوانی حجاب و حافظ قرآن بودن و تعجّب من شده بود. گفت حاج آقا اینجا تهرانه، اگه سر و وضعت اینجوی نباشه، مسخرت میکنند، با هزار کلمه رکیک، مثل؛ بُنجُل، کلاغ سیاه، و... تحقیر میشی، خواستگار پیدا نمی کنی و...
6️⃣ مشکل دانستن و ندانستن آیات و روایات نبود، مشکل جامعهی بود که خواستههای خودش را یک سر و گردن بالاتر از حکم خدا به دینداران تحمیل میکرد. قوانین زمینی به زور جایگزین احکام آسمانی می شد و با پرسشگرانی مواجه خواهی شد که بیشتر از تو می دانند، ولی به دلایلی نمیخواهند رفتاری متناسب با دانستهها و عقاید خود داشته باشند.
باید دید چه عاملی باعث سنگینی کفه ترازوی خواسته های اجتماعی بر باورهایی دینی شده است ؟ اصول و روش تربیت خانواده ها، تغییر رفتار اعتقادی جامعه، بی پناه شدن باورهای دینی که هر کس به بهانه و دلیلی به آن می تازد و ... هرچه هست موضوع دانستن و ندانستن نکاتی درباره حجاب و دیگر عقاید نیست، دلیل را در جایی دیگر باید جستجو کرد.
7️⃣ این چند سال پاسخگویی، با چند دختر خانم تازه به سن تکلیف رسیده صحبت کردم که گریه میکردند و میگفتند: مادرم نمی گذاره روزه بگیرم، با این که خودش چادر به سر است، نمیذاره حجاب را رعایت کنم و لباسهای آنچنانی برام میخره، برای مجالس میهمانی و عروسی باید آرایش کنم و... و یا از تعدادی خانواده های مذهبی شنیدم که میگفتند: پسر یا برادرمان شرط گذاشته، دختری که برای من پیدا میکنید؛ مثل خودتون چادری نباشه!!!.
✅ فأَيْنَ تَذْهَبُونَ(26 تکویر)، آهای؛ کجا میروید؟ واقعا به کجا می رویم؟
#شبههشناسی
#آسیبشناسیپاسخگوییدینی
✍️ سیدحسن هاشمی جزی 🌺
https://eitaa.com/marzbanandishe🌸
🔹شبهه، شایعه و حرف مفت😔
1️⃣ برخی معتقدند دنبال شبهه را مثل شایعه و حرف مفت را نباید گرفت و پاسخ داد تا اینکه خود به خود فراموش شود و بمیرد. این دسته استناد میکنند به: «الباطِلُ يَموتُ بِتَركِ ذِكرِهِ». و در همین راستا معتقدند؛ شبهه افکنان این سخنان را می سازند تا وقت فعالان دینی را بگیرند و انرژی آنانرا صرف امور بیهوده سازند و از اندیشیدن به امور مهم تر بازدارند. اینها براین باورند که در مواردی پاسخ دادن به این شبهات باعث دامن زدن به مباحث مرتبط به آن بوده است و عامل رساندن شبهات به گوش کسانی که تا حالا نشنیده اند. و این یعنی، پیاده نظام مفت و رایگان شبهه افکنان شدن. این گروه در مواردی حتی پا را از این هم بالاتر گذاشته و می گویند؛ پرداختن به شبهات و شایعات اعتقادی، موجب اشاعه فحشاء و امور مستهجن در جامعه می شود( اشاره به آیه19 سوره نور).
2️⃣ در مقابل دسته اول، عدهای دیگر معتقدند؛ پاسخگویی به شبهات همانند فعالیت رسولان الهی در هر دوره ای است و تبیین مرزهای حق و باطل لازم در هر عصری ضروری است. چنانکه قرآن میفرماید: رُّسُلاً مُّبَشِّرِينَ وَمُنذِرِينَ لِئَلاَّ يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَى اللّهِ حُجَّةٌ بَعْدَ الرُّسُلِ؛[نساء، 165.] لِّيَهْلِكَ مَنْ هَلَكَ عَن بَيِّنَةٍ وَيَحْيَى مَنْ حَيَّ عَن بَيِّنَةٍ؛[انفال، 42] انبیا آمدهاند تا حجت را بر مردم تمام کنند، تا کسانی که به دنبال راه صحیح هستند و میخواهند به حیات حقیقی و مطلوب برسند از آن استفاده کنند و حجت برایشان تمام شود. آنهایی هم که نمیخواهند و هلاکت را انتخاب میکنند، دیگر حجت برایشان تمام شده و میفهمند که راه خطا می روند و آن شبهه ای که شنیده یا دیده اند، سخنی خطا بوده که قابلیت استناد برای تردید و دودلی ایشان را ندارد و دست آویزی برای نفهمیدم و ندانستم ندارند. و البته دلیل دیگری هم می آورند که در قرآن و سنت پیشوایان دینی( علیه السلام) به پاسخگویی به شبهات و افکار معارض با دین توجه شده و چه دلیلی برای ضرورت آن از این بهتر.
❇️ پاسخگو بودن یا نبودن، مسئله این است.نظر شما چیست؟. خوشحال می شوم نظر خود را برایم ارسال کنید.
#شبههشناسی
#آسیبشناسیپاسخگوییدینی
✍️ سیدحسن هاشمی جزی 🌺
https://eitaa.com/marzbanandishe🌸
❇️ آشنایی با کتاب «قرآنُ المؤرخین».
🔹در پایان سال 2019 میلادی کتابی در فرانسه تحت عنوان « قرآن المؤرخين- قرآن تاریخنگاران » منتشر شد که هدف اصلی آن شکآفرینی در اصالت قرآن است. روش این دایره المعارف بدین گونه است که با تمرکز بر یک سوره و تعریف فضای واژگانی حاکم بر آن، به ناسازگاری برخی آیات دیگر موجود در همین سوره پرداخته و این تعداد آیات را محصول افزودن شدن به قرآن در مسیر تاریخ اسلام میداند. کتابی که بیشتر از آنکه دلیل و گواهی برای ادعای خود اقامه کند بیشتر به تکرار ادعای خویش بسنده میکند.
🔹این کتاب سه جلدی که مجلد اول آن به هزار صفحه میرسد( و مجموع آن بالای 3400 صفحه است)، حاصل پژوهش جهتدار بیش از سی پژوهشگر در حوزه استشراق میباشد. تا کنون بخشی از این کتاب( بررسی سوره های قمر، طارق و...) از فرانسوی به عربی ترجمه شده و دستاندرکاران آن در تدارک ترجمه این کتاب به دیگر زبانهای کشورهای اسلامی از جمله فارسی میباشند. برخی معتقدند این پژوهش در راستای تحقق پروژه «اسلام فرانسوی-Un Islam de France» است که برای انحراف ایجاد انحراف در عقاید مسلمین و بهدستگیری مرجعیت فکری مسلمانان و کنار زدن حوزههایعلمیه اسلامی و علمایدینی است.
✅ به راحتی میتوان پیش بینی کرد که با ترجمه آن به فارسی و دیگر زبانهای کشورهای اسلامی، بخشی از شبهات و سؤالات قرآنی و کلامی ما در سالهای آینده چه خواهد بود.
#شبههشناسی
#آیندهپژوهیشبهات
✍️ سیدحسن هاشمی جزی 🌺
https://eitaa.com/marzbanandishe🌸
معاونت پژوهشی دانشکده الهیات دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران به مناسبت ایام سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) نشستهای علمی *عاشوراپژوهی* برگزار می کند:
نشست چهاردهم:
*دستگاه تبلیغاتی اموی و وارونه نمایی حقایق عاشورا؛ اهداف و روشها*
ارائه دهنده:
✒️ *حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر سید حسن هاشمی جزی؛ استادیار دانشگاه ادیان و مذاهب و مدرس سطوح عالی حوزه علمیه قم*
زمان:
*شنبه ۱۴۰۱/۶/۱۲*
*ساعت ۲۱:۳۰*
حضور در این جلسه به صورت آنلاین و از طریق لینک زیر امکانپذیر خواهد بود:
*https://vroom.ut.ac.ir/farabi1*
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
کانال مجموعه سلسله نشستهای علمی دانشکده الهیات دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران 👇👇👇👇
*https://eitaa.com/joinchat/795017398Cbcd481dee7*
صوت کامل 👆نشست «دستگاه تبلیغاتی اموی و وارونه نمایی حقایق عاشورا؛ اهداف و روش ها» با ارائه حجتالاسلام والمسلمین دکتر هاشمی جزی
هدایت شده از هاشمی
⏹ تاریخچه ارشاد و نظارت بر رفتار دینی جامعه
1️⃣مباحث مرتبط با "گشتارشاد" و اتفاق تلخی که برای یکی از دختران این سرزمین اتفاقافتاد، باعث شد که گفتگوهای مرتبط با آن بین افراد جامعه بالا گرفته و بد نیست نگاهی هم به ریشهها و تاریخچه شکلگیری نهاد ارشاد در فقه اسلامی داشته باشیم.
2️⃣ گشت یا نهاد ارشاد، معادل(دائره حِسْبَه یا نهاد حِسْبَه ) در فقه است. حِسْبَه عبارت است از تشکیلات اداری و دینی در حکومتهای اسلامی که ناظر بر امور اقتصادی، اجتماعی، مذهبی و بهداشتی. جامعه است. این تشکیلات در فقه اسلامی ارتباط مستقیم با امر به معروف و نهی از دارد.
3️⃣ برخی نهاد حِسْبَه را برگرفته از سازمانهای مشابه رومی و ایران عهد ساسانی و عدهای آن را دارای اصل اسلامی میدانند که نشان از یک ضرورت در اداره جامعه براساس قوانین یکسان دارد. از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) و حضرت علی( علیه السلام) کنترل و نظارت بر رفتار افراد جامعه و گماشتن مدیرانی برای گزارشهایی موجود است.
4️⃣ احکام و مسائل مرتبط با تشکیلات حِسْبَه در فقه شیعی از زمان آل بویه (٣٢٢ – ۴۴٨ ق) در مغرب اسلامی و نیز مصر و شام و در میان خاندانهای حکومتگر با گرایشهای شیعی، چون ادریسیان (۱۷۲-۳۷۵ق) و فاطمیان (۲۹۷-۵۶۷ق) و عهد صفویان (۹۰۷ -۱۱۳۵ ق) مورد بحث قرار گرفته است. پس از دوران صفویه که نهاد حسبه رو به ضعف نهاد و بهتدریج ماهیت دینی خود را از دست داد و وظایف اداری آن به دیگر نهادهای دولتی واگذار شد آن دسته از وظایف شرعی و مذهبی که از نظر فقهی، بر عهده و در محدوده اختیارات فقها بود، با عنوان «امور حِسبیّه» استمرار یافت.
5️⃣ در میان منابعی که از دیدگاه فقهی و حقوقی اهل سنت که به تبیین جایگاه حسبه پرداختهاند، کهنترین و مهمترینِ آنها الاحکام السلطانیة ماوردی (متوفی 450) است که پس از حدود دو سده از شکلگیری نهاد حسبه، تدوین شده است. ماوردی هویت دینی حسبه را بر پایه فریضه امر به معروف و نهی از منکر موجه ساخت و آن را وظیفهای حکومتی شناساند. مقارن و پس از آن، ماوردی (متوفی 450) و سپس غزالی (متوفی 505) و.... به این بحث پرداختهاند.
✅ این نوشته صرفا بدنبال تبیین تاریخچه و ریشهدار بودن نهاد و گشت ارشاد میباشد. امّا تعمیم ارشادگری به دیگر احکام دینی و منحصر نکردن به حجاب، ضرورت وجود نهاد ارشادگری برای مدیران و مسئولان حکومت دینی، چگونگی عملکرد عاملان و مدیران ارشادگر و... میتواند موضوع نوشته دیگری باشد.
#یادداشت
✍️ سید حسن هاشمی جزی🌺
https://eitaa.com/marzbanandishe 🍎
هدایت شده از مرزبان اندیشه-مرابطون
✅ بررسی تحولات آیینهای امامیه: پرداختی تاریخی، روایی، فقهی بر آیین نهم ربیع.
🔹قدیمیترین گزارش مراسمی با نام عمرکشان، به قرن چهارم برمیگردد. محمد بناحمد مَلطی (متولد ۳۷۷) که یک سنی متعصب و اهل مالاتیای ترکیه است در کتابش«التنبیه و الرّد علی اهل الاهواء و البدع»، که کتاب کلامی و به شناخت فرقههای مهم شیعی اختصاص دارد، مینويسد: فرقه چهاردهم از شیعیان، اهل قم هستند و ویژگی آنها این است که به سلف و صحابه طعنه میزنند. او در این کتاب به توصیف چگونگی برگزاری این مراسم پرداخته و آورده: ...
دیگر عناوین بحث:
ابعاد تاریخی وحدیثی «نهم ربیع»؛
قدیمی ترین سند مربوط به «نهم ربیع»؛
«نهم ربیع» در کتاب «مسار الشیعه» شیخ مفید؛
«نهم ربیع» از دیدگاه فقها؛
«نهم ربیع» در آثار سید بن طاووس.
ادامه مصاحبه حجه الاسلام دکتر سید حسن هاشمی را در این آدرس دنبال کنید👇
https://mobahesat.ir/17051
https://eitaa.com/marzbanandishe 🍎