واحد معماری و شهرسازی مصاف
🔶 فردی شدن خانه
🔸 فضایی که در خانه طراحی میشود میبایست به گونهای باشد که در ساعاتی از شبانهروز تعاملاتی بین خانواده اتفاق بیفتد. این بدان معنا نیست که از خانواده بخواهیم دورهم جمع شوند و باهم تعامل فیزیکی داشته باشند بلکه باید طراحی فضا بهگونهای باشد که موجب افزایش تعامل روحی اعضای خانواده شود؛ بدین لحاظ که فضایی دربرگیرندهی فعالیتهای مشترک خانواده باشد و نیز امکان گرد هم آمدن افراد خانواده، برای مقاصد متعدد و متنوع را فراهم آورد.
🔸 اما طراحی آپارتمانها به گونهای است که سبب فردی شدن خانه و گسست اعضای خانواده از یکدیگر میگردد. به عبارت دیگر، آپارتمان و آپارتماننشینی یکی از عرصههای فردگرایی شده است.
🔸 برای اینکه یک فضای تعاملی را بتوانیم در خانه به وجود بیاوریم، به چند نکته اشاره میکنیم:
➖ فضای هال و پذیرائی باید در حد امکان بزرگ باشد یعنی فضایی باشد که همهی افراد خانواده راحت در آن بنشینند و همچنین جا برای مهمان هم داشته باشد.
➖ فرش کردن کل فضای پذیرائی است، کل فضای پذیرائی باید قابل نشستن باشد، نه مثل بعضی از خانههایی که امروزه طراحی میشود و فرش کاربرد تزئینی دارد و برای زیبایی است که یک حالت اداری به خانه داده میشود.
➖ همچنین استفاده از اِلِمانهایی مثل اکواریوم، گل و گیاه است به نحوی که همه اعضای خانواده در نگهداری آنها مشارکت داشته باشند.
#دکوراسیون_داخلی
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف در:
تلگرام | ایتا | توییتر | اینستاگرام
واحد معماری و شهرسازی مصاف
🔶 پیادهروی در طبیعت به کاهش استرس کمک میکند؟
🔸 همه ما میدانیم که یک پیادهروی خوب و طولانی در طبیعت میتواند آرامشبخش باشد، اما یک مطالعه جدید که توسط محققان موسسه «توسعه انسانی» مرکز تحقیقاتی «ماکس پلانک» انجان شده است، شواهدی را ارائه میدهد که نشان میدهد دقیقا چگونه یک ساعت پیادهروی در جنگل باعث کاهش استرس میشود - درحقیقت کاهش فعالیت نواحی از مغز میشود که مسئول پردازش حالت عصبی است.
🔸 برای چندین دهه، محققان تعداد بیشماری از تفاوتهای بهداشت روانی را بین افرادی که در محیطهای روستایی و شهری زندگی میکنند، گزارش کردهاند. واضح است که گذراندن وقت در طبیعت میتواند از نظر روانی مفید باشد. اما چندین سوال پیرامون ارتباط بین طبیعت و آرامش روانی بیپاسخ مانده است. «سونجا سودیماک» نویسنده اصلی مطالعه جدید مذکور گفت:
«مشخص نیست آیا محیطهای شهری واقعا استرس بیشتری تولید میکنند یا محیطهای طبیعی قادر هستند استرس را کاهش دهند؟»
🔸 محققان برای پاسخ به این سوال یک آزمایش منحصربهفرد ابداع کردند. حدود ۶۰ داوطلب برای این مطالعه انتخاب شدند و در ابتدا تحت یک اسکن MRI قرار گرفتند تا میزان فعالیت ناحیه «آمیگدال» مغز در حالت عادی اندازهگیری شده و درنهایت با نتایج آزمایشات مختلف سنجیده شود.
🔸 پس از آن هر فرد به صورت تصادفی به یک پیادهروی شهری ۶۰ دقیقهای یا یک پیادهروی ۶۰ دقیقهای در جنگل رفت. مسیر شهری در امتداد یک خیابان شلوغ در برلین بود، درحالیکه مسیر طبیعت از میان یک مسیر جنگلی سرسبز در اطراف شهر عبور میکرد. پس از اتمام پیادهروی یک ساعته شرکتکنندگان مجددا به آزمایشگاه بازگشتند تا مجددا MRI تکرار شود و میزان کاهش استرس سنجیده شود.
🔸 محققان هیچ تغییری در میزان فعالیت سطح آمیگدال مغز کسانی که در مسیر شهری قدم زدند، مشاهده نکردند. این درحالی است که فعالیت این بخش از مغز در کسانی که در طبیعت پیادهروی کردند، به شدت کاهش یافت. این بدان معناست که قرار گرفتن در شهر لزوما استرسهای فرد را افزایش نمیدهد اما از سوی دیگر، سپری کردن زمان در طبیعت فعالیتهای عصبی مغز را کاهش داد که با کاهش استرس همراه است.
🔸 یافتههای جدید به طور جالبی تائید کننده نتیجه تحقیقات قبلی است که نشان میدهد سلامت مغز میتواند با نزدیکی فرد به مناطق سرسبز مرتبط باشد. بنابراین مشخص شد ساکنین شهرها که نزدیکتر به جنگلها هستند، دارای ساختار فیزیولوژیکی آمیگدال سالمتری در مقایسه با سایرین هستند تا آن دسته افرادی که به فضاهای سبز و طبیعت دسترسی ندارند.
🔸 این تحقیق نشان میدهد برنامهریزان شهری باید فضاهای سبز را در طراحی شهر بگنجانند تا سلامت روان شهروندان را تامین کنند.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف در:
تلگرام | ایتا | توییتر | اینستاگرام
22.89M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⁉️ چرا برخلاف آسیا و آمریکای شمالی در اروپا آسمانخراش نمیسازند؟
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف در:
تلگرام | ایتا | توییتر | اینستاگرام
واحد معماری و شهرسازی مصاف
🔶 چرا فقط پولدارها میتوانند مینیمالیست باشند؟
✍️ چلسی فیگن | من از مینیمالیسم متنفرم
🔸 از مینیمالیسم متنفرم، نه صرفاً بدین خاطر که قطعهای فوقالعاده کسالتبار از نمایشِ اجرا محورِ شخصی و بابشده در جامعۀ ماست، بلکه حتی از زیباییشناسی مینیمالیسم هم متنفرم: یک زندگی «سفید روی سفید روی سفید».
🔸 اصول زیباییشناسی مینیمالیستی، دستکم در انتخاب سبک شخصی، واقعاً چیست؟ ادای سادهزیستی درآوردن و حتی تا حدی تظاهر به پرهیزکاری، بیآنکه واقعاً لازم باشد که نشانههای طبقاتی خوشایندمان را رها کنیم.
🔸 این شکل دیگری است از ولخرجی متظاهرانه؛ راهی است که تا به همۀ عالَم بگوییم:
«به من نگاه کنید! نگاه کنید به همۀ چیزهایی که حاضر نشدم بخرم، چون در عوض برای چیزهای خیلیخیلی گرانقیمت و کمیاب ارزش قائل بودم!».
🔸 حدوداً در ده سال اخیر، در جوابِ سرمایهداریِ شدیداً مصرفگرایِ متأخر ما، یکی از حالبههمزنترین پاسخهایی را به ما قالب کردهاند که بهطرزعجیبی منطقی است:
➖ مینیمالیسم بهمثابۀ دینی سکولار، بهمثابۀ افزونهای به فرهنگهای یوگا، آبمیوههای سبز، زندگی سالم با معجونی از اَعمال فرهنگی و معنوی، بی التزام کامل به هیچکدام.
🔸 تنها کسانی میتوانند به مینیمالیسم بهنحوی معنادار «عمل کنند» که فشار مالی و معیشتی بر دوششان نیست. نمیتوانید تصمیم بگیرید خانه را جمعوجور کنید وقتی اصلاً پولِ خریدِ اثاثی را ندارید. نمیتوانید تصمیم بگیرید که خورد و خوراکتان را «کم کنید» وقتی روزی فقط یک وعده غذای حسابی میتوانید سر سفره بگذارید.
🔸 این مینیمالیسم معنوی اساساً تبدیل شده است به میدان رقابت بر سر اینکه چه کسی در آنچه انتخاب کرده بهترین است، حتی اگر مصداق این «آنچه» «آتوآشغال کمترداشتن» باشد.
🔸 «سادگیِ» ثروتمندان چطور برای همه بت شده است: انباریِ مرتبشان، کمدهای کپسولیشان، رژیم غذایی کمکالریشان. این آدمها هنوز هم دارند بهطرز سرسامآوری مصرف میکنند، فقط آن را از منشور دمدست سادگی میگذرانند، و این کار باعث میشود که طرفداران «مینیمالیسم» آرزوی لباسهای چندمیلیوندلاری آنها را داشته باشند.
🔸 مسائل اصلی مینیمالیسم حقیقتاً نه معنوی است نه اجتماعی، اقتصادی. صرفاً سبک سطحیِ دیگری است مثل هرچیز دیگری در نمایش هفتۀ مُد که لایهای از نخوت و تفرعن روی آن کشیده باشند. در پایان، خودمان را گول نزنیم:
➖ این نوع «مینیمالیسم» هم صرفاً فرآوردۀ ملالآور دیگری است که فقط پولدارها توان خریدش را دارند.
❗️پی نوشت: واضح است که مینیمالیسم به معنای واقعی آن یعنی سادگی مورد پسند است و از تجمل گرایی جلوگیری میکند که البته هدف اصلی شکلگیری این جریان هم همین بود ولی متاسفانه امروزه تبدیل شده به نوع دیگری از تجمل و فخر فروشی که بعضا حتی قیمت های کالاهای مینیمال گرانتر از کالاهای کلاسیک و نئوکلاسیک است که این موضوع جریان مینیمال را دچار اشکال کرده و از هدف خود دور میکند.
📚 منبع
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف در:
تلگرام | ایتا | توییتر | اینستاگرام
🔶 تقابل یا تفاهم فرم و محتوا ؟؟!!
🔸 بحث اهمیت فرم و محتوا همیشه مورد توجه و البته مناقشه بوده است، این موضوع در اکثر مباحث و کارهای هنری قابل مشاهده است(موسیقی، فیلم و...) و البته معماری هم جزو این دسته بوده و هست.
🔸 به عنوان مثال: آب محتوای لازم برای انسان است و لیوان به عنوان فرم، آن محتوا را حفظ میکند، برخیها فقط روی فرم لیوان بحث میکنند، غافل از اینکه برایشان مهم نیست زهر در داخل آن است و یا آب گوارا و برخی دیگر محتوا را پر اهمیت میدانند، غافل از اینکه اگر فرمی نباشد پس نمیتوان آب را حفظ و استفاده کرد.
🔸 آیتالله جوادی آملی به عنوان یک عالِمِ برجسته دینی، بر این نکته هم اذعان دارد که محتوایِ بدون توجه به فُرم، نمی تواند مُثمر ثمر باشد:
«اگر محتوا غنی باشد؛ اما خط خوانا نباشد؛ کسی رغبت نمیکند به محتوا توجه کند؛ اما اگر خط زیبا بود انسان رغبت میکند تا محتوا را نیز بررسی کند.» (آیتالله جوادی آملی، ۱۳۹۵/۰۱/۲۹).
🔸 شاید این نکته بسیار مهم، یکی از مهمترین نکات مغفول مانده از دیدگاه هنرمندان متعهد امروزی است، آنجا که با توجه حداکثری به محتوا، از زیبایی فُرم غافل میشوند و زبان گیرا و غیر مستقیم هنر را به یک شعارگویی مستقیم فرو مینهند.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
49.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔶 نمازخانه در مسکن
🔸 امام صادق علیهالسلام در نامهای خطاب به یکی از شیعیان اینگونه مینویسد:
🔅«دوست دارم در خانهات یک اتاق را به عنوان نمازخانه برگیرى و آنگاه دو جامه کهنه و درشت و کرباسین بپوشى، سپس از خدا خواهش کنى که تو را از دوزخ آزاد کند و به بهشت در آورد و یک کلمه بیهوده و ناروا نگویى و نه یک کلمه ناحق» 🔅
📚 بحارالأنوار، جلد ۷۳ | ترجمه کمرهای، ج ۱، ص ۱۰۲
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 هنر اسلامی
🔸 هنر اسلامی هنریست که انسان را با حقایق عالم آشنا کند و حجابها را کنار بزند که انسان بتواند سیر الی الله کند تا توجه انسان را به خداوند معطوف کند. همچنین هنر اسلامی باید در جهت تحقق عدالت اجتماعی حرکت کند و کوبنده تجملات و تبرج باشد.
🔸 امام خمینی رحمة الله: «هنری زیبا و پاک است که کوبنده سرمایهداری مدرن و کمونیسم خون آشام و نابودکننده اسلام رفاه و تجمل، اسلام التقاط، اسلام سازش و فرومایگی، اسلام مرفهین بیدرد، و در یک کلمه اسلام آمریکایی باشد... هنر در مدرسه عشق، نشان دهنده نقاط کور و مبهم معضلات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، نظامی است... هنر در جایگاه واقعی خود تصویر زالوصفتانی است که از مکیدن خون فرهنگ اصیل اسلامی، فرهنگ عدالت و صفا، لذت میبرند.»
🔸 همانطور که در کلام امام خمینی مشخص است هنری زیباست که در خدمت جامعه و مردم برای رشد و آگاهی آنان باشد.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف در:
تلگرام | ایتا | توییتر | اینستاگرام
واحد معماری و شهرسازی مصاف
🔶 تأثیرات زمانی و مکانی رنگها بر انسان
🔸 یکی از مهمترین و ضروریترین ابعادی که در طراحی شهری و معماری باید به آن دقت شود؛ فرایند احساس ادراک شناخت محیطی است که تجربه مکان را برای انسان هموار میسازد، برای ساختن محیطهای سازگار و متناسب با نیازهای ادراکی رفتاری شهروندان باید شناخت صحیح و دقیق از رابطه بین انسان و محیط به دست آورد به عبارت دیگر در طراحی محیطی شناخت رابطه بین عناصر سر و شکل محیط و تأثیر آن بر سطوح مختلف رفتاری احساسی و ادراک استفاده کننده از محیط دارای اهمیت خاصی است. (رضازاده، ١٣٨۴: ٢-١٠)
🔸 با توجه به مفهوم حس مکان مجموعه عوامل متعددی در شکلگیری این حس دخیل میباشد این موارد عوامل ادراکی، شناختی و کالبدی را شامل میگردد. رنگ از عوامل کالبدی القای حس مکان به شمار میآید. دیگر عوامل تأثیرگذار کالبدی اندازه مکان، تضاد، فاصله، مقیاس انسانی، بو، صدا و تنوع بصری میباشد. رنگها نقش بسیار زیادی در حس تشخیص زمان و مکان از سوی فرد را دارند. استفاده از نور و فضای قرمز منجر به تخمین بیش از اندازه زمان و سبز یا آبی منجر به تخمین کمتری از اندازه زمان در شخص میگردد. توانایی انسان در کنترل زمان از عوامل اضطرابزا به شمار میآید، استفاده درست و مناسب از رنگ منجر به ایجاد احساس آرامش در فرد میگردد. (steele، ١٩٨١: ۵-١٠)
🔸 رنگآمیزی دیوارهای یک فضا به رنگهای روشن، آن مکان را در ظاهر بزرگتر نمایان میسازد؛ درحالی که رنگهای تاریک، پر رنگ و گرم فضا را در ظاهر کوچکتر نشان میدهد. به این ترتیب با رنگ آمیزی درست فضا میتوان از فشاری که ممکن است به دلیل کوچک بودن فضا و یا خسته کنندگی آن به دلیل طول زیاد و یکنواختی آن بر انسان وارد آورد، پیشگیری کرد. (franz، ٢٠٠٧: ٢١)
🔸 به طور کلی رنگها میتوانند با سردی و گرمی خود با تظاهر یا فروتنی خود، ایجاد تنش یا آرامی کرده و به هر حال در فضا وزن ایجاد نمایند. با وجود آن که رنگ پدیدهای است که در همه جا حضور دارد و نقش بازی میکند. تمام ارتباطات به کمک رنگها انجام میگیرد و تمام دریافتهای عینی به وسیله رنگها حاصل میشود.
🔸 در معماری سنتی استفاده از مصالح بومی چهره همگنی از نظر رنگ به شهر میداد و این خود تفاوت در مقیاس و عملکردها را از بین میبرد. در این شهرها بناهای شاخص شهری به ویژه بناهای مذهبی با تزئینات کاشی فیروزهای رنگ خود در در زمینه خاکی شهر میدرخشد و خود را متمایز میکردند.
در مقابل معماری سنتی در ساخت و سازهای جدید و امروزی استفاده از رنگ به معضلی برای محیط شهری بدل گردیده است که سازندگان معماران راهها و مردم عادی را به استفاده نادرست از رنگ کشانده است در برخی مناطق شهری حساسیت افراد نسبت به فضا از میان رفته و افراد فاقد نگرشی منتظم در مورد چگونگی فضاها هستند.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari