واحد معماری و شهرسازی مصاف
📌 دروس خارج فقه آیت الله اراکی
📝 عدم مطلوبیت ساختمان بیش از حد نیاز - بخش اول
🔸 از روایات فراوانی که از معصومین علیهالسلام وارد شده استفاده میشود، ساختمانسازی باید برای رفع نیاز و در حد نیاز باشد و ساختمانسازی بیش از حد نیاز مورد نهی و منع قرار گرفته است:
۱. کلینی در کافی و صدوق در کتاب التوحید به سند صحیح از امام باقر علیهالسلام روایت میکنند، فرمود:
در اثنای یکی از سفرهای پیامبر (صلی الله علیه و آله) جمعی به آن حضرت رسیدند و گفتند: سلام بر تو ای رسول خدا، حضرت فرمود: شما چه کسانید؟ گفتند: مؤمنانیم، حضرت فرمود: حقیقت ایمان شما چیست؟ گفتند: راضی به قضای الهی و تسلیم در برابر امر خدا و واگذاری امور به او، رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: ...اگر در آنچه گفتید راستگویید «فَلَا تَبْنُوا مَا لا تَسْكُنُونَ» پس آنچه را در آن سکونت نمیکنید نسازید، و آنچه را نمیخورید جمع نکنید و از خدایی که به سوی او باز خواهید گشت پروا کنید (کافی، ج ۲، ص ۵۲ و ۵۳؛ التوحید، ص ۳۷۱).
🔸 شاهد در این روایت جملهی «فَلَا تَبْنُوا مَا لا تَسْكُنُونَ»؛ آنچه را در آن سکونت نمیکنید، نسازید، است که در این روایت علامت صدق ایمان به شمار آمده است.
۲. کلینی به سندش از امام صادق علیهالسلام روایت میکند:
هر ساختمانی که بیش از مورد نیاز باشد، روز قیامت باری سنگین بر دوش صاحبش خواهد بود. (وسائل الشیعه، ج۵، ص۳۳۷).
🔸 وبال بودن ساختمان مازاد بر نیاز، دلالت بر نهی دارد.
📚 درس خارج فقه نظام عمران شهری | جلد ۱ | ص ۱۲۵-۱۲۶
#شهرسازی_اسلامی_ایرانی
#معماری_اسلامی_ایرانی
#فقه_شهرسازی
#فقه_معماری
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف در:
تلگرام | ایتا | توییتر | اینستاگرام
🌸 ولادت امام حسن مجتبی عليهالسلام مبارک باد🌸
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
باز کن پنجره را
در بگشا
که بهاران آمد!
که شکفته گل سرخ
به گلستان آمد!
✍️ حمید مصدق
#رد_پای_شعر_در_معماری
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
واحد معماری و شهرسازی مصاف
📌 صنعتیسازی ساختمان
📝 مفهوم صنعتی سازی ساختمان
🔸 صنعتیسازی ساختمان در مفهوم عام خود در مقابل دستساز بودن به معنی کمکردن دخالت انسان و ماشینیکردن است. صنعت در طول تاریخ، بهرهوری از منابع را افزایش داده و کیفیت را بهبود بخشیده است. بر این اساس، برای توسعهی ساختمانسازی و تسریع در تأمین نیازهای مسکن، صنعتیسازی ساختمان در اولویت قرار میگیرد.
🔸 ساخت و ساز در دو حوزهی جداگانه انبوهسازی و غیر انبوهسازی تقسیمبندی میشود. انبوهسازی تعدادی از تکرار را گویند که استفاده از روشهای ویژهی طرح را برای پروژه اقتصادی میکند. غیر انبوهسازی در مقابل انبوهسازی، تعدادی از تکرار است که استفاده از روشهای ویژهی طرح را برای پروژه غیر اقتصادی میکند.
🔸 لازمهی انبوهسازی صنعتی، تکرارپذیری در عملیات، امکان ابداع روش، یکپارچگی در کل چرخهی حیات ساخت و ساز و استفادهی حداکثری از روشهای مکانیزه است. در حالی که در ”غیر انبوهسازی صنعتی“ مدولار بودن و استفاده از قطعات مدولار ضروری است. از دیگر الزامات آن، ”استانداردسازی قطعات، تجهیزات، مصالح و فرآوردههای ساختمانی“ است.
🔸 با توجه به اینکه غیر انبوهسازی حدود ۹۰% ساخت و ساز کشور را شامل میشود. با صنعتیسازی کامل آن میتوان حدود ۳۰% در منابع صرفهجویی کرد. اگر موفق شویم، این حوزه را تنها ۱۰% بهبود دهیم، ۹% بهبود را در کل ساخت و ساز به همراه دارد که رقم بسیار قابل توجهی است.
🔸 برای صنعتیسازی زیرساختهایی لازم است. یکی از این زیرساختها، رشدیافتگی صنعتی جامعه است که عامل اصلی تأثیرگذار در ”غیر انبوهسازی صنعتی“ است. زیر ساخت دیگر به سازنده باز میگردد؛ سازنده باید از صلاحیتها و امکانات لازم برای صنعتیسازی برخوردار باشد. این مورد، بیشتر در انبوهسازی صنعتی تأثیرگذار است تا در ”غیر انبوهسازی صنعتی“.
بنابراین؛
🔸 عدم وجود زیرساختهای لازم، یکی از موانع اجرای صنعتیسازی در کشور است. مانع دیگری که در کندسازی روند صنعتیسازی ساختمان اثر قابل توجهی دارد، وابستگی به عادت در روشهای متعارف و مقاومت دربرابر روشهای نو میباشد. عدم حساسیت سود مسکن به روشهای ساخت و ناآشنایی حرفه به روشهای صنعتی نیز، موجب هدر رفت سرمایههای ملی میشود. نبود استاندارد قطعات و مصالح و نداشتن مدیریت یکپارچه در انبوهسازی از دیگر موانع در این زمینه است.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔘 آچاری کاربردی با دو زاویه حرکتی
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 قلعهی برج معاذ - فهرج
🔸 این قلعه در ۸ کیلومتری شهر فهرج و از جاذبههای گردشگری استان کرمان در دورهی صفویه بنا شده است. پس از اصلاحات ارضی سال ۱۳۴۲، از سکنه خالی و تبدیل به بنای متروکه شده است.
🔸 این قلعه دارای ۶ برج است، یک آب انبار ۲ طبقه در وسط قلعه وجود دارد که ساکنان قلعه، آب قنات را از بیرون برج، در مرکز قلعه ذخیره میکردند.
#ایران_نگین_زمین
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔻 آیا میدانید؟!
▪️ارائهی نام فولادهای ساختمانی مطابق جدول ۱۰-۱-۴-۱ مبحث ۱۰ مقررات ملی ساختمان در کنار نام معادل آنها در نقشههای اجرایی باید صرفاً با انطباق همه خواص و ویژگیهای فولاد از جمله چقرمگی* حاصل از آزمایش ضربه فولاد باشد.
▪️بنابراین طراح سازه باید در نقشههای سازه فولادی حتماً نام و مشخصات فنی فولاد را دقیقاً از جدول ۱۰-۱-۴-۱ مبحث ۱۰ مقررات ملی ساختمان و با رعایت الزامات بند ۱۰-۳-۳-۲ این مبحث (مشخصات مصالح جوش به کار رفته در اتصالات) مشخص و درج نماید و مهندس ناظر ساختمان باید نسبت به کنترل و انطباق دقیق مشخصات فولاد تهیه شده با نقشهها و مشخصات فنی درج شده در بندهای فوقالذکر اقدام نماید.
* چقرمگی به قابلیت یک فلز به جذب انرژی بدون آن كه بشكند، گفته میشود.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔶 ۱۰ میلیون مسکن جدید در کشور نیاز داریم.
👤 رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی:
🔸 آمار ثبتنام کنندگان در نهضت مسکن بیش از ۵ میلیون نفر است که عمده این افراد یا مستأجر هستند یا در پشتبامها زندگی میکنند.
🔸 آمارها نشان میدهد حدود ۲٫۵ میلیون خانه خالی در کشور وجود دارد.
#خبر
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari