💢درس خارج «فقه سیاسی»/18؛
📌دستمان در ادبیات فقهیِ سیاست چندان پُر نیست/ حکومت شرعی نباشد حق خدا، امام و مردم پایمال میشود
💠آیتالله ابوالقاسم علیدوست در درس خارج فقه سیاسی، گفت:
🔹مرحوم نائینی میگوید سلطنت مطلقه را باید به مشروطه تبدیل کرد. چون در سلطنت مطلقه سه غصب وجود دارد؛ غصب حق خدا، غصب حق امام زمان(عج) و غصب حقوق مردم. چون اولاً، حاکم، امر و نهی و قانونگذاری میکند در حالی که این کار خداست. دوماً، بدون اذن امام زمان(عج) به جای ایشان مینشیند. در حالی که سیاست نوعیه را باید امام زمان(عج) اداره کند یا مأذون از ایشان. سوماً، در حق مردم ظلم میکند.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/eECecG
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#حوزه_رشته_سیاست
#آیتالله_علیدوست
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/zhavDr
💢تربیت ولایتمدارانه راهکار حل مشکلات است/ برای فرزندانمان برنامهریزی نکنیم، دیگران برنامهریزی میکنند
📌استاد سید علیرضا تراشیون، کارشناس مسائل خانواده در دوره تربیت کودک که از سوی دبیرخانه مفتاح در دانشگاه الزهرا(س) برگزار شد، گفت: وقتی ولایتمداری در تربیت، اصل و شاخص باشد فرد به حرف ولیّ خود گوش داده و به آن عمل میکند. امروزه یکی از مهمترین مشکلات جامعه این است که متأسفانه تربیت بسیاری از افراد، ولایتمدارانه نیست به همین دلیل حرف ولیفقیه روی زمین میماند.
🔹وقتی تربیت انسان، معنوی یا توحیدی باشد هم دنیای او و هم آخرتش آباد میشود. چرا که چنین فردی دنیا را گذرگاهی برای دستیابی به حیات طیبه تلقی میکند. اما در مقابل در تربیت مادی، ایدئولوژی انسان مادی تنها لذتخواهی است. حتی ممکن است کار خیر و خوبی نیز انجام دهد ولی با نیّت لذتجویی آن را انجام میدهد.
🔹فضای مجازی نیازمند افسران جنگ نرم است تا بتوانند در این عرصه جریانساز باشند. متأسفانه ما برنامه مناسبی برای جریانسازی در هیچ حوزهای نداریم ولی دیگران که برنامه دارند موفق هستند.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/24mJ7H
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_علوم_تربیتی
#استاد_تراشیون
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/9ft7xv
💢آینده حوزه علمیه نیازمند شناخت دستاوردها و برطرف کردن کاستیهاست
📌آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور در سومین اجلاسیه کمیسیونهای تخصصی شورای عالی حوزه علمیه خراسان، با بیان اینکه حوزه علمیه در عین این که دستاوردهای عظیمی را رقم زده است، دارای خلأهایی است که ما را به حرکت فرا میخواند، گفت: ما در آینده حوزه نیازمند این هستیم که داشتهها را شناخته، تحلیل دقیق داشته باشیم و با دقت کامل به کاستیها و پارامترهایی که در تحول حوزه تأثیر دارد، آگاه باشیم.
🔹ما در نظام سنتی حوزه علمیه آزادیهایی داشتهایم که در پرتو آن انسانهای بزرگ تربیت شدند البته آزادی به معنای بدون هدایت و نظارت نیست بلکه اگر تنوع و انتخاب را با شیوههای نو و هوشمندانه توسعه دهیم به نیازها جواب دادهایم حال آن که امروز مراکز علمی دنیا به سمت روش سنتی ما گرایش پیدا کرده و ما به سمت روش قبلی این مراکز سوق یافتهایم.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/h3Pnoo
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#آیتالله_اعرافی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/yG2iyj
💢افقگشایی برای آینده در علوم انسانی اسلامی/ حرکت کُند تولید علم با تقلید از گذشتگان در دروس خارج
📌حجتالاسلام والمسلمین علی عباسی، رئیس جامعةالمصطفی(ص) العالمیة با بیان اینکه نزاع بر سر چرایی علوم انسانی اسلامی بیهوده است، اظهار کرد: علوم انسانی موجود حتی گاهی میتواند افقگشایی برای آینده داشته باشد؛ زیرا علوم انسانی تمدنی است و تمدنها هم مبتنی بر فرهنگها هستند و ما هم باید مبتنی بر فرهنگ اسلامی خودمان، این تمدن را بسازیم.
🔹با توجه به محدودیتهایی که در گذشته در قلمرو دروس خارج وجود داشته است، امروز هم تا اندازهای با تقلید از گذشتگان در تولید علم در دروس خارج حرکت میکنیم. البته نسل جدیدی که در حوزه در حال تربیت شدن هستند به تدریج وارد این عرصهها شده و میشوند گرچه سرعت آن کند است، ولی ظرفیت بزرگ دروس خارج حوزه از مهمترین ظرفیتهای حوزه برای پرداختن به این عرصه است.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/h9zTf3
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#حجتالاسلام_عباسی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/pECdwP
💢مهمترین رخدادهای حوزه در هفتهای که گذشت؛
📌حوزههای علمیه در هفتهی گذشته شاهد رویدادها و حوادث مختلف علمی، پژوهشی، سیاسی، دینی و... بودند؛ با مروری کوتاه به مهمترین این مسائل پرداخته شده است که برخی از عناوین آن به قرار ذیل است:
📝 عالمی به درد کشور میخورد که معتقد به انقلاب باشد
📝 اجتماع عظیم علما، اساتید و طلاب حوزه علمیه قم در فیضیه برگزار شد
📝 توهین به شورای عالی حوزه، توهین به مراجع و رهبری است
📝 مجلس نمیتواند به موضوع دیه زن و مرد ورود کند
📝 واکنش مثبت مراجع به بیانیه گام دوم بدین معناست که دشمن جدایی حوزه از ولایت را به گور خواهد برد
📝 نظام تربیتی، مبتنی بر ادیان ابراهیمی پایهریزی شود
📝 سازمان اوقاف برای تقویت حوزههای علمیه به میدان بیاید
📝 آموزش نظامسازی در حوزههای علمیه جدّی گرفته شود
📝 شعار «هر طلبه یک اثر» محقق نشده است
📝 هشتمین دوره مسابقات قرآن و حدیث حوزههای علمیه برگزار میشود
و ....
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/fNNqmG
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/cfWzBx
💢تشخیص مصحلت، به دست ولی امر است/ تقدم مصلحت بر احکام اولیه
📌آیتالله محمدحسین ملکزاده در نشست علمی با موضوع «روششناسی اجتهادی آیتاللهالعظمی خامنهای در فقه الجهاد» گفت:
🔹مبنای حکم ولایی، تشخیص مصلحت است؛ یعنی مصلحت امت و مصالح نوعیه اقتضا دارد که چنین حکمی صادر شود.
🔹در مقام تزاحم میان احکام اولیه و مصالح نوعیه و جلوگیری از هرجومرج، قطعاً مصلحت بر احکام اولیه مقدم است. چون مصلحت، اقوی ملاکاً است و در مقام تزاحم نیز به اقوی ملاکاً اخذ میشود و لذا مقام معظم رهبری فتوا دادند که مصلحت نوعیه مقدم بر حکم اولی است.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/ppfYEc
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#آیتالله_ملکزاده
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/Eznf6m
💢پیشرفت علم اصول در زمان امام هادی(ع)/ تبیین ولایت در زیارت غدیریه
📌علیرغم اینکه امام هادی(ع) در هشت سالگی به امامت رسیدند اما علوم مختلف از جمله علم اصول استنباط احکام شرعی در زمان این امام معصوم ترقی پیدا کردند.
🔹رویکرد امام هادی(ع) در مقابله با جریانات انحرافی به چهار روش صورت میگرفت. اول ادعیه، زیارات و مکاتبات که آنها را از این طریق راهنمایی میکردند، دوم مباحث مهدویت که در رد واقفیه مطرح میشد. سوم تقابل جدی امام در مقابل برخی انحرافات مانند غلات صورت میگرفت و چهارم ایجاد سازمان وکالت؛ بود.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/NKthcz
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#شهادت_امام_هادی_علیهالسلام
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/TNDrZc
💢گزارش اجمالی؛
📌درسگفتار نظامهای اسلامی
💠موضوع: روشی نو در پاسخگویی دینی به مسائل فرهنگی و اجتماعی
🔻استاد «علی فرحانی»، در درسگفتار نظامهای اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار گردید، مطرح کرد:
📝اشاره به بحث اجماع و شهرت
🔹بحث اجماع و شهرت در فقه ما بسیار پرکاربرد و نافع است.
🔹این دو بحث عرصههای جدیدی را در ابواب فقهی از طهارت تا دیات(خصوصا مباحث معاملاتی) حل میکند و نتایج محسوسی در فقه دارد. یکی از بهترین بیانها در مورد این دو بحث در کتب رسایل و مکاسب شیخ انصاری(ره) آمده است.
🔹شاید تصور ما این است که اگر در یک مسألهای آیه و روایت وجود نداشت باید به اصول عملیه مراجعه کنیم؛ حال آنکه جناب شیخ انصاری(ره) در موارد بسیاری از کتاب مکاسب، بدون استفاده از آیه و روایت، حکم یک مسأله را با کمک اجماع و شهرت روشن میکند به نحوی که آدرسهای مورد استناد آن مسأله، فقط کتب فقهاست. ایشان از مجموع این ادله، حجتی را به دست میآورد که مبتنی بر آن، حکم شرعی تازهای بیان میکند. در مسأله «کیفیت ارث»، «التلف فی زمن الخیار ممن لا خیار له» و... میتوان این موارد را مشاهده کرد.
📝ادامه مباحث عقل؛ محدودیتهای عقل
🔸عقل به تنهایی نمیتواند به تمام سؤالات عقیدتی پاسخ دهد چرا که مبادی حل بسیاری از آنها را ندارد. مباحثی مثل توحید اسمائی و صفاتی، معاد و... از این مصادیق میباشند.
🔸شهود و تجربه نیز توانایی حل همه سؤالات را ندارد زیرا جنس بحث از امور تجربی نیست و شهود غیر معصوم نیز در بهترین شرایط برای خود شخص شهود کننده، حجت است. رهآورد شهود برای خود شهود کننده نیز گاهی مشهود نیست و برای توضیح آن محتاج عقل است؛ لذا به طور قطع باید در حل برخی سؤالات از وحی کمک بگیریم که تجسد آن قرآن و عترت(نقل) است.
📝نیازمندی آیات و روایات معارفی، به دستگاه استنباطی مخصوص خود
🔹یکی از مباحث مهم علم اصول فقه رعایت قاعده «قبح تأخیر بیان از وقت حاجت» است؛ یعنی مولی باید قبل از وقت نیاز عبد، خبر و دستور را صادر کند و به عبد برساند. لذا دستورات زیادی برای حفظ روایات در قالبهای مختلف مثل «ثواب نوشتن چهل حدیث» وجود دارد تا از این طریق روایاتی که از جنس «باید و نباید»اند به دست مکلفین برسند.
🔹در طرف مقابل روایات معارفی میباشند که از جنس «هست»ها میباشند، در این دسته روایات گاهی مولا دستور داده است که این معارف نباید به دست هر کسی برسد؛ لذا عقل میفهمد که منطق روایات «باید و نبایدی » با منطق روایات «هست و نیست» متفاوت است و دستگاه استنباطی خاص خود را لازم دارد.
📝ادراکات عقلی(فلسفی) مقدمه فهم معانی قرآنی
🔸ادله معارفی با یکدیگر پیوستگی و ارتباط دارند. ادراکات حقیقی در ذات خودشان ذومراتب و دارای درجاتی هستند، مثلا برای فهم برخی مسائل ریاضی دبیرستان باید مقدماتی از علم ریاضی را طی کرده باشیم زیرا ذهن ما باید در مدار واقع قرار گیرد و آن مقدمات را بداند تا بتواند مسأله اصلی ریاضی را فهم کند.
🔸آیات زیادی بیانگر معارف هستند اما فهم صحیح و کامل این آیات معارفی در گرو فهم مطالب مقدماتی است که بدون آنها نمیتوان معارف قرآنی را فهمید. ممکن است در مورد معارفی که قرآن نقل کرده است، مقدماتی باشد که تا وقتی مخاطب آنها را نداند، معرفت مد نظر قرآن برای او قابل ادراک نباشد. این معارف را امروزه علم فلسفه به ما میدهد و بعد از این است که با کمک علم اصول و زبانشناسی وارد مرحله فهم ظاهر برخی آیات و روایات میشویم و بدون هیچگونه تحمیل و پیش فرضی، ظاهر آیه و روایت را معنا میکنیم.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢تحقق اسلام حداکثری در زمانه بسط ید فقیه
📌حجتالاسلام والمسلمین سید سجاد ایزدهی:
🔹حکومت یکی از شئون روحانیت است. به این دلیل که حکومت ابزار رسیدن به غایات دین است.
🔹نشانه ماندگاری روحانیت این است که در هر زمانی متناسب با اوضاع و شرایط همان زمانه زندگی میکند. یک وقت، زمان قبض ید فقیه جامعالشرایط است؛ یعنی قدرت ندارد و مجبور است با سلطان تعامل کند و تقیه کند. در اینجا وظیفه روحانیت رسیدگی به زندگی مؤمنانه افراد است و بس.
🔹اما در زمان اقتضائات حداکثری و منع حداقلی دشمن، طبیعی است که عالم دین بر اساس جامعیت و خاتمیت و فرازمانی و فرامکانی بودن دین، رویکرد حداکثری خواهد داشت؛ نه دین حداقلی است و نه عالمان دین.
🔹دینی که خاتم است و برای تحقق مهدویت آمده است. دینی که میخواهد حاکمیت خدا را پیاده کند. صورت دین حداقلی در زمان اقتضاء حداکثری و بسط ید فقیه عبادت است اما ماهیتش الحاد است. مثل معنویتهای بدلی که سازگار با اومانیسم و حتی کفر است.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/KMDQF7
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حجتالاسلام_ایزدهی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/yDrTSk
💢تشکیک در ولایت فقیه، خطری بزرگ برای حوزه است/ لازم است طلاب به مسائل روز مجهز شوند
📌آیتالله محمدمهدی شب زندهدار، در دیدار نمایندگان طلاب و فضلای استان فارس:
🔹یکی از وظایف فضلای حوزه این است که در باب ولایت فقیه مطالعه عمیق و دقیق داشته و آن را برای طلاب و غیرطلاب بیان کنند؛ ما امروز این خطر را در حوزه میبینیم و اگر این تشکیک در حوزه جای بیفتد، خطر بزرگی است.
🔹نظام حوزه طلاب را بر اساس مباحث فقهی و اصولی تربیت میکند که درست بوده و فقه و اصول ستون فقرات حوزه است؛ اما طلاب احتیاج به معلومات فراتر از این مباحث در تعامل با جامعه دارند؛ جامعه امروز غیر از جامعه 40 یا 50 سال پیش است و اطلاعات گوناگونی در آن وجود دارد که روحانی نباید از این اطلاعات غافل باشد.
🔹خوب است که در جلسات طلاب و فضلا، اطلاعات روز در موضوعات مختلف به آنان ارائه شود و باید از فرصتهایی که در حوزه درس برقرار نیست، استفاده کرد تا طلاب مسلح به مباحث روز شوند.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/iPUjyZ
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#آیتالله_شبزندهدار
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/v9pPYX
💢جریانات انحرافی در راستای تقویت تشیع انگلیسی و برخلاف وحدت اسلامی در حال شکلگیری است
📌آیتالله عباس کعبی در نشست «آشنایی با تشیع انگلیسی و رابطه آن با صهیونیسم»:
🔹اگر دشمنان اسلام را نشناسیم، بیشک ضربه میخوریم؛ ممکن است نماز بخوانیم، روزه بگیریم، حج بگزاریم، برای مصائب اهلبیت(علیهمالسلام) سینه هم بزنیم، ولی همه در مسیر خلاف باشد.
🔹اینکه جریانی جدا از مسیر عمومی امت اسلام شکل بگیرد، بیتردید برخلاف مصلحت مسلمانان و امت واحده اسلام است و بیشک با شکست روبهرو میشود.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/c2Lkgk
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#آیتالله_کعبی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/b56Zn5
💢درس خارج فقه روابط اجتماعی/29؛
📌سوء ظن در محرمات، حرام و در مکروهات و امور مذمومه عرفی مکروه است
💠آیتالله علیرضا اعرافی در درس خارج فقه روابط اجتماعی، گفت:
🔹سوء ظن نسبت به محرمات حرام است و نسبت به مکروهات و امور مذمومه عرفی هم مکروه است یعنی مرجوح است این قانون در روایات اجرا میشود و لذا قائل هستیم سوء ظن دو حکم دارد. نخست، حکم تحریمی در آنجایی که سوء ظن به یک محرمی باشد. دوم، حکم تنزیهی و کراهت دارد نسبت به مکروهات و امور مادون محرم.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/7WiuWh
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#حوزه_رشته_جامعه_و_فرهنگ
#آیتالله_اعرافی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/uSoUoY
💢کلیشهای اندیشی، مهمترین آفت پیشِ روی نظریهپردازی علوم انسانی است
📌آیتالله علی اکبر رشاد در سومین کنگره کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره گفت:
🔹مهمترین مانع پیشِ روی نظریهپردازی علوم انسانی، کلیشهای اندیشی است و تا زمانی که گرفتار کلیشهای اندیشی هستیم، نظریهپردازی اتفاق نمیافتد.
🔹از میان ۴۶ مانع و آفت در دانشگاه در زمینه نظریهپردازی مهمترین آن اسیر کلیشهای اندیشی شدن است و در حوزه هم اگر گرفتار اجتهاد تقلیدی شویم، این مسئله بزرگترین مانع پیشِ روی نظریهپردازی خواهد بود. در اجتهاد تقلیدی، شاگرد در قالب افکار استاد خود گیر میکند.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/UTJWNs
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#آیتالله_رشاد
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/ACNd4i
💢توجه امام خمینی(ره) به فقه حکومتی زمینه ابداع نظریه خطابات قانونیه بود
📌آیتالله محمدحسین ملکزاده در نشست ترویجی «بررسی کاربست خطابات قانونیه در فقه حکومتی» گفت:
🔹ابداع نظریه خطابات قانونیه به وسیله امام راحل با عنایت، آشنایی و عطف توجه ایشان به عرف و عادت قانونگذاری عقلای مشرّع در دنیا به ویژه در عصر حاضر بوده است. به عبارت دیگر مرحوم امام به یک امر حکومتی توجه نموده و این سبب شده که این نظریه به ذهن شریف ایشان خطور کند.
🔹تمام بحث مرحوم امام در خطابات قانونیه بر سر کیفیت خطاب و نوع مخاطب در خطابات شرعیه است که آیا شخصی هستند و یا کلّی.
🔹توجه به فضای قانونگذاری مدرن نباید منشاء اشکال عدهای از بزرگان مبنی بر اختلاف زمانی فضای صدور خطاب شود.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/RXRpu1
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#آیتالله_ملکزاده
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/ePb9Hi
💢باطن نهر رجب، حقیقت توحید و ولایت است/ رحمت رحیمیه خدا در ماه رجب
📌آیتالله محمدمهدی میرباقری در گفتاری درباره ماه رجب بیان کرد:
🔹رجب نهری است، از عالم بالا جاری میشود. این نهر، باطنش حقیقت به ولایت و حقیقت معرفت و حقیقت توحید است. ماه رجب، باطنش جریان توحید و معرفت است. اگر کسی در معرض رجب قرار گرفت، از آن جام رجب سیراب میشود؛ اگر بخورد، باید به معرفت برسد.
🔹رحمت رحیمیه خدا در ماه رجب جاری است. برای اینکه در معرض این رحمت قرار گیریم باید زیاد استغفار کنیم.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/v6UzUm
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#آیتالله_میرباقری
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/j3LKqz
💢پایگاه جامع اطلاعرسانی اخبار حوزوی و رویدادهای عرصه تحوّل در علوم انسانی در حوزههای:
🔹مبانی علوم انسانی اسلامی؛
🔹اقتصاد؛
🔹جامعه و فرهنگ؛
🔹زنان و خانواده؛
🔹علوم تربیتی؛
🔹سیاست؛
🔹تاریخ؛
🔹مدیریت؛
🔹روانشناسی؛
🔹علوم تمدن اسلامی.
🌐 وبسایت:
http://meftaah.com
💠 کانال مفتاح در پیامرسانها:
🔸تلگرام:
🆔 https://telegram.me/meftaah_com
🔸ایتا:
🆔 https://eitaa.com/meftaah_com
🔸سروش:
🆔 https://sapp.ir/meftaah_com
🔸بله:
🆔 https://ble.im/meftaah_com
🔸گپ:
🆔 https://gap.im/meftaah_com
🔳 ارتباط با ادمین:
👤 @MeftaahCourse
💢جایگاه فلسفه و کلام در تحول علوم انسانی
📌حجت الاسلام والمسلمین محمدجواد اصغری، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع):
🔹گاهی برای فرار از سکولاریسم، در دام ظاهرگرایی میافتیم و گاه برای بر حذر بودن از ظاهرگرایی، در تلهی سکولاریسم؛ باید به یک ساز و کار منطقی و درست برسیم.
🔹ما باید با یافتههای جدید علوم آشنا باشیم کما اینکه فلاسفه سلف ما چنین بودند. امروزه فلسفه با علوم غریبه است و این یکی از عوامل رکود فلسفه است. آشنایی فلسفه با علوم باعث طرح مسائل جدید در برابر آن میشود و زمینه تحول در آن را فراهم میکند.
📖 متن کامل در:
🌐 https://goo.gl/iwLf78
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#حجتالاسلام_اصغری
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📷 goo.gl/vKN6Ak
💢گزارش اجمالی؛
📌درسگفتار نظامهای اسلامی
💠موضوع: بررسی اجتهادی مسائل تعلیم و تربیت
🔻استاد «سید نقی موسوی»، در درسگفتار نظامهای اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار گردید، در ادامه استدلالات بحث وجوب یا عدم وجوب تعلیم استدلالی عقاید، مطرح کرد:
📝 استدلال هفتم) امر به خردپروری؛
🔹ادلهای داریم مبنی بر اینکه امر میشود بر خردپروری، که معادل همان آموزش استدلالی است.
1⃣ «ادع الی سبیل ربک بالحکمه و الموعظه الحسنه»(نحل/125)
🔸با توجه به اینکه در زبان دین دعوت، معنای مثبتی دارد. تعلیم جزئی از دعوت است یا اینکه مقدمه دعوت است. ممکن است کسی بگوید دعوت همان تعلیم است و یا کسی بگوید خیر دعوت عمیقتر است و زمانیکه نبی اکرم(ص) دعوت به راه خداوند میکند تنها آموزش را شامل نمیشود.
☑️ نکته در مورد «بالحکمه»: قرآن میفرماید دعوت به راه خداوند کنید که همان تعلیم استدلالی است و آیه شریفه به کیفیت دعوت اشاره میکند که حکمی باشد، موعظه باشد و یا جدلی باشد. مدعی در اینجا میگوید تعلیم هم حکمی باشد و تعلیم حکمی را مساوی با تعلیم استدلالی میداند. که مفصلا در جلسه گذشته بیان شد.
🔸براساس این آیه تعلیم استدلالی، واجب تعیینی است و یا اینکه واجب تخییری.
2⃣ روایاتی که معصومین به مقوله خردپروری اشاره میکنند.
🔻شیخ مفید روایاتی را جمع نموده است که به شرح ذیل است:
🔹قال ابوالحسن موسی بن جعفر (ع): «کلم الناس و بیّن لهم الحق الذی انت علیه و بیّن لهم الضلاله التی هم علیها» حد وسط استدلال واژه «بیّن» یا همان تبیین است، حال آیا «بیّن» به معنای تعلیم استدلالی است؟ تعلیم در لغت به معنای ایضاح است و در اینجا مراد از تبیین اعم از تعلیم استدلال است؛ فلذا دلیل اعم از مدعاست. به عبارتی دقیقتر تعلیم تبیینی اعم از تعلیم استدلالی و اعتقادی است.
☑️این روایت از لحاظ سندی معتبر نیست.
🔹امام صادق(ع): «حاجوا الناس بکلامی فان حجوکم فانا المحجوج» با سخنان من مبتنی بر کلام من با مردم محاجه کنید؛ زیرا با این کار کلام من مورد احتجاج قرار گرفته است.
🔹در اینجا واژه احتجاج بکار رفته است که از ماده حجت است و حجت به معنای دلیل و استدلال و برهان است؛ بنابراین از این جهت به ما نحن فیه مرتبط است.
🔹اجمالا اینکه آیه شریفه محکمتر است و با استناد به آن میتوان گفت آموزش استدلالی مستحب است. اما در مورد روایات به دلیل اینکه سندیت ندارند، نمیتوان به آنها استناد نمود.
📝 استدلال هشتم) تمسک به سیره؛
🔸این دلیل میگوید روش استدلالی و آموزش استدلالی هم در سیره معصومین و هم در قرآن بکار رفته است.
☑️ قرآن کریم؛
🔸استدلال میآورد «لو کان فیهما آله الا الله لفسدتا»(انبیا/22)
🔸تشبیه میکند و تمثیل میزند «و من آیاته انک تری خاشعه فان انزلنا اهتزت و ربت ان الذی احیاها لمحی الموتی»(فصلت/39)
🔸از قیاس اولویت استفاده میکند «... بقادر علی ان یخلق مثلهم بلی و هوالخلاق العظیم»(یس/81)
🔹اینکه در قرآن از استدلال استفاده شده و در جایی دیگر استفاده نشده است، نشان دهنده استحباب نیست بلکه نیازمند مقدماتی است تا بر اساس آن بتوان حکم به استحباب از استدلال در بیان نکات داد.
🔹در کتاب الاحتجاج شیخ صدوق، روایات متعدده از معصومین آمده که در آن معصومین استدلال نمودهاند. فلذا طبق این دلیل، آموزش استدلالی استحباب دارد.
🔹نکته اصولی وجود دارد که سیره لسان ندارد و اگر فعلی انجام نشود نمیتوان گفت آن عملی که انجام نشده مستحب است، ممکن است کار مباحی بوده باشد. بنابراین سیره بیش از جواز، حکمی ندارد و مراد از جواز عدمالحرمه است و نمیتوان حکم دیگری داد و تنها نشان میدهد فعل، عمل حرامی نبوده و ممکن است مباح یا مستحب یا مکروه باشد و اگر قائل باشیم معصوم کار مکروهی انجام نمیدهد، همچنین نشان دهنده این است که عمل مکروه نبوده است. فی الجمله سیره، دلیل بر جواز آموزش استدلالی دارد و جواز اعم از واجب، مستحب و مباح است و کمکی به ما نمیکند. پس استدلالگری را مطلوب مولا میدانیم اما اینکه کی و کجا باید استدلال کرد را نمیدانیم چرا که سیره لسان ندارد. بطور کلی فقط به جواز آموزش استدلال و استدلالگری میتوانیم حکم دهیم.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢بعضیها به دنبال تخریب علم اصول در حوزه هستند
📌حجتالاسلام والمسلمین محمدی، رئیس انجمن اصول فقه حوزه علمیه در دیدار با حضرت آیتالله نوری همدانی گفت:
🔹علم اصول، علم پایه در حوزه است و بدون آن نمیتوان احکام را استنباط کرد.
🔹علم اصول میتواند در علوم دیگر؛ مانند کلام، تفسیر و ... نقش آفرین باشد، اما متأسفانه به نام و عناوین مختلف از جمله اینکه تدریس علم اصول طولانی شده و یا علم اصول نمیتواند نیاز روز را پاسخگو باشد، کتاب اصول مرحوم آخوند را مورد هجمه قرار میدهند و این هجمهها در حالی است که کتاب درسی که جایگزین مناسبی برای کفایه باشد، معرفی نشده و وجود ندارد و این هجمه تنها خسارت به حوزه و باعث بی انگیزگی طلاب است.
🔹هجمه دیگر بیثمره نشان دادن کتاب اصول است. این مسئله نیز باعث بی انگیزگی طلاب میشود.
🔹انجمن اصول فقه حوزه به دنبال این است روزی را به عنوان مهمترین علم حوزوی در تقویم جمهوری اسلامی مشخص کند. این امر هم نیازمند حمایت مراجع تقلید و بزرگان است.
🔹هم اکنون 96 درصد اساتید حوزه با این مسئله که روزی برای علم اصول در تقویم در نظر گرفته شود، موافقت خود را اعلام کردهاند.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢تنها ۵۷ درصد بودجه حوزه خواهران در سال ۹۷ وصول شد/ گفتمان انقلاب، خط قرمز حوزه بالنده است
📌حجتالاسلام والمسلمین بهجتپور در نشست فصلی مدیران حوزههای خواهران سراسر کشور در قم گفت:
🔹در سال ۹۷ تنها حدود ۵۷ درصد از بودجه حوزههای علمیه خواهران در اختیار ما قرار گرفت.
🔹وظیفه ما حفظ استقلال حوزه از بودجه دولتی است گرچه به علت برخی مشکلات، بودجه میگیریم، ولی سیاست راهبردی ما کم شدن اتکا به دولت است.
🔹باید مدیریت مدارس در اختیار افراد توانمند باشد و استانداردها را حفظ کنیم و برای تحقق این مسئله هم طرح بورسیههای تحصیلی مطرح شده است.
🔹یکی از مهمترین اسباب بالندگی حوزه، مهذب بودن حوزویان است؛ لذا تمام روابطی که در نهاد ما صورت میگیرد باید اخلاقی باشد.
🔹گفتمان انقلاب، خط قرمز حوزه بالنده است زیرا حوزه بدون گفتمان انقلاب خنثی و مورد طمع دشمنان است البته حوزه قطعا در این مسیر نباید به باشگاه جریانات سیاسی تبدیل شود.
🔹ارتباط مردمی در عین حمایت از نظام، اندیشهورزی و دانش محوری برای رسیدن به مرجعیت علمی حوزه خواهران در زمینه مطالعات زن و خانواده از جمله رسالتهای مهم حوزه علمیه خواهران است که با جدیت دنبال خواهد شد.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢برگزار میشود؛
📌نشست علمی «نقش علوم انسانی اسلامی در گام دوم انقلاب»
👤ارائه دهنده: حجتالاسلام والمسلمین قاسم ترخان
🕗زمان برگزاری: چهارشنبه ۲۲ اسفندماه ۹۷، ساعت ۱۹:۱۵
💠مکان برگزاری: قم، دور شهر، کوچه ۲۸، پلاک ۶، ساختمان اندیشکده مهدویت مسجد جمکران
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com