📝 حقوق متقابل بین والی و رعیت
✅ آیتالله علی اکبر سیفی مازندرانی در درس خارج «مسائل مستحدثه»:
🔹 امیرالمومنین(ع) میفرمایند «وَتَوْفِيرُ فَيْئِكُمْ عَلَيْكُمْ» یعنی از سهم شما کم نگذارم و آنچه از بیتالمال که سهم شما است به شما بپردازم نه اینکه بعضی از کارگزاران چندین برابر شما از این بیت المال بهره ببرند.
🔹 اینکه مجلس بیاید حقوق 10 برابری کارکنان و کارگزاران نظام را تصویب کند به عنوان اولی، خلاف شرع مسلّم و مخالف حکومت عدل امیرالمومنین(ع) است.
🔹 اینکه شورای نگهبان بیاید به عنوان مصلحت و عنوان ثانوی، حقوق چندبرابری را تصویب کند، این بحث دیگری است که معذور عند الله هستند. یا اینکه توجیه کنند که کسی عهده دار تصدی امور نمیشود یا اینکه توجیه شود اگر این متصدیان امور بی نیاز نشوند دست به دزدی، رشوه و اختلاس میزنند.
🔹 درباره قاضی نص داریم و قاضی در حال اجرای حکم خداست و حق ندارد در قبال کار واجب، پول بگیرد لذا از بیت المال به اندازه غنی شدن سهم میبرد. اما اینکه گفته شود که بقیه عمال هم مثل قاضی هستند با کلام امیرالمومنین(ع) منافات دارد زیرا ایشان میفرماید ای عمال حق ندارید از فیء بیشتر از بقیه بردارید.
📙 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23114
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📚 استفاده از ظرفیت رمز ارزها برای دور زدن تحریمها
📝 آیتالله محمدرضا مدرسی در درس خارج «فقه ارز مجازی» مطرح کرد؛
📕 در حال حاضر برای رمزارزها و بیتکوین تعریف پول به صورت مطلق صدق نمیکند، بلکه مشروط است. بیتکوین بالفعل در زمان حاضر پول نیست چون فصل پول را ندارد ولی مال است.
📕 ممکن است زمانی رمز ارزها یا برخی از آنها همانند پولهای اعتباری پول رایج یک کشوری شوند. اگر این موضوع رخ دهد، رمز ارزها پول محسوب میشوند.
📕 در حال حاضر با توجه به اینکه هیچ مرکز کنترلی نسبت به بیتکوین و برخی از رمز ارزها وجود ندارد و دولتهای ستمگر نمیتوانند خواستههای خودشان را علیالاطلاق بر این سیستم تحمیل کنند و تراکنشهای آن معمولا قابل پیگیری نیست، برای شکستن تحریمها از بهترین راههاست.
📕 این کار هیچ مشکلی ندارد و کاملا کار عقلایست. احتیاط فعلاً در این است که در رابطه با دشمن به قدر توان از اینها استفاده کرد. بسیاری از کشورها بیتکوین را به عنوان مال پذیرفتهاند به همین دلیل میتوان به وسیله آن خرید و فروش کرد.
📕 دولت و بانک مرکزی باید از این روشها(خرید و فروش به وسیله رمز ارزها و بیتکوین) استفاده کند. البته این کار نیازمند برنامهریزی دقیق و راستی آزمایی(برای کسب اعتماد) است.
📘 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23032
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📖 تبیین اجتهاد ابتدائى و اجتهاد دفاعى با تطبیق بر مسائل فقه فضاى مجازى
🔰 استاد محمدحسین ملکزاده در گفتوگویی تبیین کرد؛
💢 در نگاه بَدْوی، ممکن است برخی گمان کنند چیزی به نام مسائل فضای مجازی و یا به تعبیر دقیقتر، مسائل اختصاصیِ فضای مجازی وجود ندارد که فقیهی بخواهد وقت علی حده برای استنباط احکام آنها بگذارد و مبتنی بر تعبیر مذکور، به اجتهاد دفاعی در این ساحت بپردازد؛ زیرا به طور مثال همانگونه که کذب، غیبت، تهمت، اشاعه فساد و فحشا، نمیمه و غیره در فضای بیرونی حرام هستند، در فضای مجازی و با استفاده از ابزارها و قابلیتهای این فضا هم حکمشان حرمت است.
💢 روشن است که اگر مسائل فضای مجازی در این حد باشند، نیازمند یک فقه مجزّا، مضاف و تخصصی به نام «فقه فضای مجازی» نیستیم و بیان چنین احکامی، به اجتهاد و کوشش فِقاهیِ خاصی نیاز ندارد.
💢 فقه و فقها موظف هستند که علیالاقل برای پاسخگویی به مسائلی که در حوزه فضای مجازی مطرح میباشند، مانند هر موضوع یا مسأله شرعیِ دیگری که برای بشر مطرح است ورود نمایند و به این مسائل جواب دهند. پاسخگو بودن فقه به پرسشهای شرعیِ مطرح برای انسان و جوامع انسانی، پایینترین سطح انتظاری است که میتوان و باید از فقه داشت. اما انتظارات سطح بالاتری نیز از فقه و دستگاه فقاهت وجود دارد.
📝 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23308
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#گفتگو
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📕 واکنش آیتالله محسن اراکی به طرح قانون جامع بانکداری جمهوری اسلامی ایران
📘 ظرفیتهای مختلف کشور به جای اینکه معطوف به طراحی نهاد پولی متناسب با نظام اقتصادی اسلام عمل نماید، در صدد توجیه و تثبیت وضعیت فعلی بانکداری بوده که طرح قانون جامع بانکداری جمهوری اسلامی ایران که چند سالی است در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی قرار دارد و کلیات آن یکبار در مجلس دهم و به گونه دیگری در مجلس کنونی به تصویب رسید از این قبیل است.
📘 اگر چه طراحان این قانون تلاش نمودهاند برخی از آسیبها مانند ضعف قدرت نظارتی بانک مرکزی و میزان استقلال آن از دولت و برخی مناشئ فساد در بانکداری را اصلاح نمایند اما متأسفانه نگاه تحولی نداشته و هیچ نشانهای از حرکت در جهت طراحی نهاد پولی بر اساس نظام اقتصادی اسلام در آن دیده نمیشود.
📘 حوزههای علمیه رسالت بزرگی بر عهده داشته و لازم است ضمن ورود به حل مشکلات اساسی مورد نیاز نظام اسلامی، پیشگام در ارائه راه کارهایی جهت طراحی نهادهای مورد نیاز بر اساس مطلوب اسلامی و تحول در وضعیت موجود و حرکت به سمت مطلوب باشد.
📒 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23304
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#بیانیه
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📝 انتخابات، هم حق است و هم وظیفه شرعی
🔻 آیتالله محمدجواد فاضل لنکرانی در نخستین نشست تخصصی «فقه انتخابات» تأکید کرد؛
🔹 تعیین حاکم یا تعیین رئیس جمهور یا نمایندگان مجلس، یا شوراهای شهری یا محلی، خبرگان و تمام اینها از اموری است که قوام جامعه به آن است، جعل الله لکم فیها قیاماً، قوام جامعه به این است. پس این امر مشروعی است و بالاتر از مشروع یک امر لازمی است.
🔹 برای تعیین سرنوشت اگر جامعه بخواهد یک راه مطمئنی را اختیار کند راه انتخابات است، با انتخابات میتواند سرنوشت خودش را رقم بزند، یعنی ما وقتی به انتخابات از این دید نگاه کنیم که انتخابات تأثیر در سرنوشت اجتماعی دارد، علاوه بر اینکه در سرنوشت اشخاص هم دخالت دارد، خیلی عنوان بزرگی میشود.
🔹 اینکه گفته شود حفظ نظام واجب است و انتخابات از لوازم و مقدمات حفظ نظام است و سپس مبتنی بر وجوب مقدمع واجب، به اثبات وجود انتخابات استدلال شود، گرچه امر درستی است، اما نتیجه آن وجوب ارشادی و نه مولوی انتخابات است. در حالی که ما برای اثبات اینکه شرکت در انتخابات وظیفه شرعی است نیازمند اثبات مولوی بودن آن هستیم.
✅ متن کامل: http://meftaah.com/?p=23296
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
✅ نقش خواست و رای مردم در عصر غیبت
🔻 آیتالله محمدجواد فاضل لنکرانی در دومین نشست تخصصی «فقه انتخابات» مطرح کرد؛
📝 از مذاق شریعت استفاده میشود که مردم یک جایگاه والایی در حکومت دینی و در نظام اسلامی دارند، هم حقّ انتخاب حاکم امری ارتکازی عقلایی است و هم شارع این را صحه گذاشته و بالاتر از آن اگر از تعبیر «لِيَقومَ النّاسُ بِالقِسطِ» لعلّ بشود استفاده کرد که اگر مردم در میدان نباشند قیام به قسط محال است و نمیشود، باید مردم حضور داشته باشند تا قیام به قسط شکل بگیرد.
📝 مردم و خواست آنها ارتباطی به ولایت تکوینیه و تشریعیه معصومین(ع) ندارد. در مورد ولایت ظاهریه نیز در مقام ثبوت خواست و رأی مردم تأثیری ندارد، اما در مقام اثبات و فعلیت، اگر مردم نباشند و نخواهند امکان اعمال ولایت وجود ندارد.
📝 از نظر دینی ما میگوئیم مردم حق دارند انتخاب کنند، چون این حق پشتوانهاش یک حکم تکلیفی است باید یک افراد واجد شرایط را انتخاب کنند، یعنی نه عقل، نه دین، نمیگوید هر آنچه را که مردم انتخاب کردند قطعاً حق، صحیح و مشروع است، بلکه در صورتی مشروع و صحیح است که در چارچوب احکام و طبق ضوابط باشد.
📝 در نظام جمهوری اسلامی هر مسئولی اگر بخواهد روی هوا و هوس خودش اعمال قدرت کند، مجلس باشد یا رئیس جمهور باشد یا رئیس قوه قضائیه باشد، اینها از صلاحیت برای مسئولیت خارج میشوند و میگوییم صلاحیت ندارند.
📚 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23300
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
✅ امتحانات سطوح عالی حوزه در دو نوبت خرداد و تیر برگزار میشود
📌 حوزههای علمیه و مراکز دینی در هفتهی گذشته شاهد رویدادها و حوادث مختلف علمی، فرهنگی، سیاسی، دینی و... بودند؛ در گزارشی به مهمترین این مسائل پرداخته شده است که برخی از عناوین آن به قرار ذیل است:
📝 تکذیب نظر حضرت آیتالله نوری همدانی درباره فروش کلیه برای مخارج ازدواج
📝 حیات و رشد حوزههای علمیّه در گرو بالندگی و پویایی پژوهشهای علمی است
📝 تبلیغ، روح و جانمایه همه نظامهای حوزه است
📝 قوانین ما باید منشاء الهی و فقهی داشته باشد
📝 امتحانات سطوح عالی حوزه در دو نوبت خرداد و تیر برگزار میشود
📝 آغاز ثبتنام دومین دوره آموزشی طرح نظام جامع اندیشه اسلامی
📝 ارائه ۱۵ هزار و ۸۲۱ اثر پژوهشی از سوی طلاب به دوازدهمین دوره جشنواره علامه حلّی
📝 آزمون ورودی جامعةالزهرا(س) سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ برگزار شد
📝 تحصیل حدود ۹۰۰۰ طلبه در سطح ۳ حوزههای علمیه خواهران
📝 کتاب «نظریه دولت اسلامی» منتشر شد
📕 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23319
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#گزارش
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 تحلیل ماهیت انتخابات
✅ حجتالاسلام والمسلمین علی رضائیان در درس گفتار «فقه انتخابات» مطرح کرد؛
📚 واژه انتخاب در میان فقها عنوانی است که بر اساس اقتضائات زمان دارای ابعاد مختلف شده است. از اینرو برخی از فقها آن را ذیل عناوین فقهی، عدهای ذیل عناوین بیعت و برخی دیگر بر این باور هستند که انتخابات صرفاً راهکار است.
📚 نزدیکترین کلمه از جهت معنا به کلمه انتخاب، واژه بیعت است. لکن اختلاف آنها در بُعد مفهومی است. بدین معنا که در بیعت رویدادی به نام انتخاب رخ نمیدهد بلکه میان بیعت کننده و بیعت شونده رابطهای یک طرفه در جریان است. همچنین بر خلاف انتخاب، مصداق بیعت منحصر در یک نفر است و افراد بر اساس دلایلی مانند وراثت، دیکتاتوری یا دلیل مشروع، در مقام بیعت قرار میگیرند.
📚 در تحلیل ماهیت انتخابات جدای از اینکه ذیل کدام یک از مقولات فقهی باشد در زمان کنونی دارای أثر و مسائل جدید شده است که در گذشته فاقد آن بود. عامل ایجاد چنین أثر جدید، متعلق انتخاب است.
📕 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23287
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#درس_گفتار
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
هدایت شده از مبانی رشد و تربیت اسلامی
🔰 ترم چهارم دوره مطالعاتی آثار شهید مطهری(ره) ...
💠 دوره مطالعاتی آثار شهید مطهری(ره) از سوی دبیرخانه علوم انسانی اسلامی مفتاح برگزار میشود.
📚 این دوره تحت نظارت حجتالاسلام و المسلمین محسن عباسی ولدی خواهد بود.
📆 زمان ثبتنام از 1 الی 14 خردادماه
✅ آغاز سیر همزمان با ثبتنام
🔻 لینک ثبت نام
💻 https://b2n.ir/k82160
#شهید_مطهری
#عباسی_ولدی
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔸
🔳در ترویج معارف اهل بیت سهیم باشید.
🆔 https://eitaa.com/joinchat/1215692838C2dd8e172f2
📙 از اصلیترین عواملی که برای نقشه تربیت، ضمانت اجرایی میآورد، علم به اندازهها است
✅ حجتالاسلام والمسلمین عباسی ولدی در درس گفتار «مبانی رشد و تربیت اسلامی»:
🔹 کسی میتواند ادعا نماید که نقشه تربیت را برای انسانها طراحی میکند که در همه ابعاد علم به اندازهها داشته باشد.
🔹 علم به قدر و اندازهها به دست جاعل آن است، خداوند قدر و اندازه اشیاء را جعل نموده و هیچ کسی به غیر از وی علم به تقدیر و اندازهها ندارد؛ چرا که جاعل آن خداوند است. علم به اندازهها از طریق وحی به انسان منتقل شده است.
🔹 یکی از اصلیترین عواملی که برای نقشه تربیت، ضمانت اجرایی میآورد، علم به اندازهها میباشد و کسی که علم به اندازهها نداشته باشد نمیتواند اجرای نقشه تربیتیاش را ضمانت کند.
💢 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23101
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فرهنگ
#درس_گفتار
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
✅ اتکای گفتمان انقلاب اسلامی بر آراء مردم
🔻 حجتالاسلام والمسلمین سید حسن وحدتی شبیری در نشستی عنوان کرد؛
📖 شرکت پرشور و حداکثری ملت ایران در انتخابات به خصوص انتخابات ریاست جمهوری موجب ایجاد قدرت و اقتدار برای نظام جمهوری اسلامی ایران، حفاظت از کیان مقدس این نظام و ناامیدی و ناکامی استکبار جهانی و همپیمانان آن میشود.
📖 جوانان نسل چهارم انقلاب، گفتمان انقلاب اسلامی را پذیرفتهاند به نوعی پایبندی آنها نسبت به نظام و ولایت از نسلی که انقلاب کردهاند مستحکمتر و قوی تر است که گواه این ادعا حضور جوانان در جبهه مقاومت و دفاع از حرم و مبارزه با داعش است.
📖 گفتمان انقلاب اسلامی اتکاء بر آراء مردمی دارد. در اصل ششم قانون اساسی، قانونگذار بر اداره کشور توسط مردم تاکید دارد، از همین رو حکومت اسلامی امروزه با الگوی دموکراسی پیشرفته اداره میشود. از همین جهت حضور مردم در انتخابات برای تعیین سرنوشت کشور واجب الهی و شرعی است.
📗 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23366
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#نشست_علمی
#مشهد
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
« #گروه_فقه_اقتصاد »
مدرسه عالی فقه های تخصصی برگزار می کند:
نشست علمی با موضوع ماهیت سهام به صورت حضوری و مجازی برگزار می گردد.
ارائه دهنده: دانش پژوه ارجمند حجت الاسلام منصور شریفی
ناقدین علمی:
حجت الاسلام و المسلمین معصومی نیا
جناب آقای دکتر سیدمحمد امین زاده
دبیر علمی: آیت الله سیدمحمدعلی مدرسی طباطبایی«دامت توفیقاته»
زمان: سه شنبه 140۰۰/۰3/۰4
ساعت : 17:30
آدرس اینترنتی وبینار: https://class.mfos.ir/neshaste-elmi/
این نشست به صورت حضوری با تعداد محدود و رعایت پروتکلهای بهداشتی و مجازی برگزار میشود.
🆔 @mfos_ir
🌐 www.mfos.ir
☎️ 02532401545