جهاد با نفس (۱۹)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند حدیث نوزدهم که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام زین العابدین(ع) در ضمن حدیث مفصل رساله الحقوق فرمود:
«حقُّ السَّمعِ تَنزيهُهُ عن سَماعِ الغِيبَةِ، وسَماعِ ما لايَحِلُّ سَماعُهُ ».
حق گوش اين است كه آن را از شنيدن غيبت و شنيدن هر آنچه شنيدنش روا نيست، دور نگه دارى.(۱)
🔴شنیدن غیبت
پیامبر(ص)فرمود:«السَّامِعُ لِلْغِیبَةِ أَحَدُ الْمُغْتَابَیْنِ» . گوش کننده غیبت یکی از دو نفری است که غیبت می کند(۲)
➖دلیل اینکه شنونده غیبت در گناه مانند غیبت کننده میباشد؛ این است که هر دوی آنها با رضایت در غیبت مشارکت دارند، و ذهن آنها مشغول به تصورات ناروایی است که مورد نهی است.
👌البته آنچه در این مسئله قابل توجه و دقت است؛ این است که اگر کسی که در مجلس غیبت حضور داشته باشد و با میل و رغبت گوش کند، در گناه غیبت شریک است و آنکه غیبت به طور اتفاقی به گوشش خورده و امکان بازداشتن دیگران از غیبت برای او وجود نداشته است، مشمول این احادیث نیست.
♻️انگیزه های غیبت
۱.عقده حسادت؛ فردی که دچار عقده حسادت باشد نمی تواند برتری دیگران را ببیند. در نبود او سعی می کند تا عیب های او را به دیگران بیان کند تا از این طریق آن فرد را کوچک و حقیر کند.
۲:تکبر و خود برتربینی؛ فرد متکبر از روی تکبر، خواهان آن است تا همیشه بالاتر از دیگران باشد و از کوچک کردن افراد ابایی ندارد.
۳.خشم و کینه؛ از دیگر عوامل غیبت می تواند خشم و کینه و دشمنی باشد که فرد در صدد کینه توزی بخواهد به آن طرف ضربه بزند.
🔷آسیب های اجتماعی غیبت
➖از بین رفتن حس اعتماد در جامعه و بین افراد
➖ایجاد کینه ورزی و دشمنی
➖غیبت سبب اشاعه فحشا در جامعه و گسترش فساد می شود.
➖جسور شدن گناهکاران، زمانی که به وسیله غیبت گناه ها بازگو شود فرد گناهکار دیگر ابایی از پنهان کردن گناهش ندارد و آن را علنی انجام می دهد.
➖امنیت روانی و آبروی افراد به خطر می افتد.
➖از همه مهمتر، غیبت و پیامدهای اجتماعی ناگوار آن با روح جامعه اخلاقی و توحیدی در تعارض است.
✔️کفاره غیبت
در حدیثی از پیامبر(ص) در مورد کفاره غیبت سوال شده است، حضرت فرمودند: «تَسْتَغْفِرُ اللَّهَ لِمَنِ اغْتَبْتَهُ کُلَّمَا ذَکَرْتَهُ» برای کسی که از او غیبت کرده است استغفار کند.(۳)
🔷گوش ها و گوشی ها
امروزه جنگ، جنگ رسانه ای است .
گوش ها و گوشی ها، مورد بمباران گزارش هاى غلط رسانه هاى بین المللى است. افراد ساده لوح، هر چه از آنها دریافت مى کنند، دربست مى پذیرند و درست و معتبر مى دانند، و قهراً به نوعى دچار یأس و نومیدى مى شوند، باید بدانند که هدف این گزارش ها، تضعیف معنویات ملّت هاى ناتوان و صد درصد به عنوان سود دشمن پخش مى شود.
🔶موسیقی های حرام
در روايتي از امام رضا (ع) مي خوانيم:
«اِسْتِمَاعُ اَلْأَوْتَارِ مِنَ اَلْكَبَائِرِ.»گوش دادن به سازهای موسيقي از گناهان کبيره است.(۴)
گوش دادن به موسیقی های حرام از گناهان کبیره دانسته شده است و امام خمینی در کتاب شرح چهل حدیث گوش دادن به موسیقی را موجب آسیب دیدن عزم و اراده دانسته است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۳۲
۲.مستدرک الوسائل، ج ۹، ص۱۳۳.
۳. مجموعة ورّام،ج۲، ص۲۰۹.
۴.مستدرک الوسائل ،ج۱۳ ،ص۲۲۰.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۱۹)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️خصلت نوزدهم ؛کَثِیرَ الْعَطَاءِ
نوزدهمين صفت مؤمن «كثيرالعطاء» است يعنى مؤمن كسى است كه زياد بخشش مى كند. كثرت نسبى است، مثلا اگر براى ساختن بيمارستان مهمّى يك شخص ثروتمند صد هزار تومان بدهد اين مقدار نسبت به سرمايه او كم است ولى اگر يك مستخدم هزار تومان بدهد همه او را تشويق مى كنند پس بخشش نسبى است. در جنگ تبوك پيامبر(ص) براى تجهيز سپاه اسلام از مردم كمك خواست مردم خيلى كمك كردند در اين ميان كارگرى بود كه براى كمك كردن به لشكر اسلام شب را اضافه كارى كرده و دستمزد خود را خدمت پيامبر آورد. منافقين شروع به تمسخر كردند، آيه نازل شد:
«الَّذِينَ يَلْمِزُونَ الْمُطَّوِّعِينَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ فِي الصَّدَقَاتِ وَالَّذِينَ لَا يَجِدُونَ إِلَّا جُهْدَهُمْ فَيَسْخَرُونَ مِنْهُمْ ۙ سَخِرَ اللَّهُ مِنْهُمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ».
كسانى كه مسخره مى كنند مؤمنان پاكدل را كه به اندازه توانشان كمك كرده اند خدا آنها را مسخره مى كند. پيامبر فرمود ابوعقيل خرماهايت را روى اين خرماها بريز تا به واسطه خرماهاى تو اين خرماها بركت پيدا كند.
🔷سخاوت =سعادت
از امام صادق(ع) آمده است: «شَابٌّ سَخِىٌّ مَرْهَقٌ في الذُّنُوبِ اَحَبُّ اِلَى اللّهِ عَزّوجلّ مِنْ شَيخٍ عَابِدٍ بَخِيلٍ»؛ جوانِ سخاوتمندِ آلوده به گناه، نزد خدا محبوبتر از پيرمرد عابد بخيل است.
به يقين اين «سخاوت» سبب امدادهاى الهى مى شود و سرانجام آن جوان آلوده را نجات مى دهد، ولى آن پير عابد بخيل به خاطر بُخلش در گناه فرو خواهد رفت.(۲)
🔶تکلیف ویژه منتظران
امام صادق (ع) فرمود:
يَأتي علَى النّاسِ زَمانٌ مَن سَألَ النّاسَ عاشَ و مَن سَكَتَ ماتَ .
زمانى بر مردم مى آيد كه هر كس دست خواهش به سوى مردم دراز كند زنده مى ماند و هر كس خاموش ماند مى ميرد.
گفته شد اگر چنین زمانی را درک کردیم تکلیف ما چیست؟
امام فرمود:
«تُعينُهُم بما عِندَكَ، فإنْ لَم تَجِدْ فبِجاهِكَ.»مردم را با مال خود يارى رسان و اگر چيزى نداشتى، با استفاده از مقام و موقعيت خود كمكشان كن.
پس انفاق جاه و هزینه کردن آبرو برای دیگران هم از مصادیق مهم خیر رسانی به دیگران به شمار میرود.(۳)
🔶بخشش مهدوی
پیامبر(ص) فرمود: «ان فی امتی المهدی... فیجیء الیه رجل فیقول یا مهدی اعطنی اعطنی قال فیحثی له فی ثوبه ما استطاع ان یحمله»
مهدی از امت من است... مردی سوی او میآید و میگوید: یامهدی به من چیزی عطاءکن به من چیزی عطاء کن، بعد پیامبر (ص) فرمودند: «مهدی» تا آنجاکه آن مرد توان حمل مال را دارد در دامن او میریزد».
منتظر حضرت مهدی(عج) باید تلاش کند در رفتار و اخلاق خود را شبیه آن حضرت نماید.(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۰.
۲.الکافی،ج ۴، ص۱۴.
۳.الکافی،ج ۴، ص ۴۶.
۴.سنن الترمذی،ج ۴،ص ۴۳۹
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
ایمان و عوامل تقویت آن
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
✔️روش
➖این منبر با توجه به نحوه ورود به مطلب، با روش «ابهام در موضوع» و انتقال پیام با قصه آماده شده است.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
پیرمرد و پیرزنی که به سبب پیری روزه گرفتن برای آنان حرج و سختی فوقالعاده دارد لازم نیست روزه بگیرند و قضای آن هم واجب نیست ولی باید برای هرروز فدیه بدهند، و اگر روزه گرفتن برای آنان اصلاً ممکن نباشد فدیه هم لازم نیست بدهند.
💰 در سایت مقام معظم رهبری فدیه برای هر روز دوازده هزار تومان اعلام شده است از این لینک قابل پرداخت است
🔷تمثیل
یـــــــــــه روز ی قزوینی رفت خالکوبی بکنه و گفت که در بدنش عكس یك شیر را خالکوبی کنند. روی زمین دراز كشید اما وقتی اولین سوزن در بدنش فرو رفت از درد داد كشید و گفت: اوهوی! داری منو میکشی؟
خالکوبی کننده گفت: خودت خواستهای, باید تحمل كنی
قزوینی پرسید: کجاشو داری میکشی ؟ گفت: دُم شیر را دارم میکشم.
قزوینی گفت, نفسم از درد بند آمد دُم نمیخواد
یارو دوباره سوزن را فروبرد قزوینی فریاد زد, الان کدوم عضوش را میكشی؟
یارو گفت: این گوش شیر است.
قزوینی گفت: این شیر گوش لازم ندارد.
عضو دیگری را نقش بزن. باز یارو سوزن در شانه مرد قزوینی فرو كرد, قزوینی ناله کرد که: این دیگر كدام عضو شیر است؟
یارو گفت: شكم شیر است
قزوینی گفت: این شیر سیر است شكم لازم ندارد.
یارو عصبانی شد, و سوزن را بر زمین زد و گفت: در كجای جهان كسی شیر بی سر و دم و شكم دیده؟ خدا هرگز چنین شیری نیافریده است.
شیر بی یال و دم و إِشكم كه دید
این چنین شیری خدا خود نافرید
➲آنچـــــــــــه گفته شد تمثیلی است از مثنوی معنوی، ملای رومی این تمثیل را برای افرادی ذکر کرده که دین داری شان مثل خالکوبی مرد قزوینی است. خود را مسلمان میدانند اما وقتی پای برخی دستورات اجتماعی خداوند مانند حجاب به میان میاد یا برخی دستورات نهی آمیز مثل حرام بودن الکل و موسیقی و رابطه با نامحرم و نجسی سگ و روزه گرفتن و مراعات حقوق دیگران و رعایت بیت المال و....پیش میاد راه دیگری را پیش میگیرند.
🔷حقیقت ایمان
حقیقت ایمان،عبارت است از تسلیم در ظاهر و باطن در برابر حق؛ بنابراین اگر کسی به چیزی یقین دارد اما تسلیم آن نیست به آن ایمان ندارد، بلکه دارای کفر جحودی است.
➖الکسیس،کارل برنده جایزه نوبل پزشکی مینویسد:«بالاترین آرزوی من و مهم ترین هدفم در زندگی، معتقد بودن و ایمان ورزیدن است، به شکلی عمیق و تسلیم محض (بی چون و چرا)، بدون آن که هرگز حاضر باشم درباره ایمانم بحث کنم یا از آن به انتقاد بپردازم.»
➖اندیشمند معروف اروپایی کئر کگارد :در مورد ایمان و اطاعت بی چون و چرا از خداوند کتاب« ترس و لرز» را نوشته است و قهرمان کتاب او حضرت ابراهیم است او با اشاره به امتحان بزرگ «دستور خداوند به ذبح فرزند» ،در یک پاراگراف از این کتاب می نویسد:
«ابراهیم از نگاه من پدر ایمان است چرا؟در حقیقت نه تنها نمی توان از ابراهیم فراتر رفت بلکه حتی نمی توان به او رسید. باید ایمان را وصف کرد اما باید دانست که هر وصفی از ایمان نارسا است، زیرا نخستین چیزی که از ایمان دانسته ایم این است که ایمان رابطه ای خصوصی با خداست . ابراهیم ایمان داشت و شک نکرد، او به محال ایمان داشت . عظمت او در این بود که به خدا چنان عشق می ورزید که مایل بود بهترین چیز خود را برای او قربانی کند. من نمی توانم ابراهیم را درک کنم؛ به یک معنا تنها چیزی که می توانم از او بیاموزم حیرانی است» .
➖ علامه مصباح: اولین مرتبه ایمان براى خروج از كفر باطنى و یافتن استعداد حضور در بارگاه الهى، یا به تعبیر دیگر، نجات از جهنم و كسب اجازه ورود به بهشت، این است كه به «الله» و «جمیع ما انزل الله» ایمان بیاوریم
نمىتوان ادعاى مؤمن و مسلمان بودن كرد، در حالى كه فقط بعضى از احكام و معارف اسلام را پذیرفتهایم و از پذیرفتن بعض دیگر آن استنكاف داریم.
حتى اگر مثلاً از هزار حكمى كه خداى متعال نازل كرده، ۹۹۹حكم را بپذیریم و فقط یك حكم را انكار كنیم، باز هم فایده ندارد و هنوز وارد اولین و نازل ترین مراتب ایمان هم نشدهایم و هم چنان بر كفر باقى هستیم!
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷آیات قرآن
در مورد ایمان ، حقیقت و مراتب آن
➖ «إِنَّ الَّذِینَ یَكْفُرُونَ بِاللّهِ وَ رُسُلِهِ وَ یُرِیدُونَ أَنْ یُفَرِّقُوا بَیْنَ اللّهِ وَ رُسُلِهِ وَ یَقُولُونَ نُؤْمِنُ بِبَعْض وَ نَكْفُرُ بِبَعْض وَ یُرِیدُونَ أَنْ یَتَّخِذُوا بَیْنَ ذلِكَ سَبِیلاً. أُولئِكَ هُمُ الْكافِرُونَ حَقًّا» ؛ كسانى كه به خدا و پیامبرانش كفر مىورزند و مىخواهند میان خدا و پیامبران او جدایى بیندازند و مىگویند: «ما به بعضى ایمان داریم و بعضى را انكار مىكنیم» و مىخواهند میان این [دو]، راهى را براى خود اختیار كنند، آنان در حقیقت كافرند. ﴿نسا/۱۵۰﴾
➖« أَ فَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتابِ وَ تَكْفُرُونَ بِبَعْض فَما جَزاءُ مَنْ یَفْعَلُ ذلِكَ مِنْكُمْ إِلاّ خِزْیٌ فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ یَوْمَ الْقِیامَةِ یُرَدُّونَ إِلى أَشَدِّ الْعَذابِ»؛ آیا به پارهاى از كتاب ایمان مىآورید و به پارهاى كفر مىورزید؟ پس جزاى هر كس از شما كه چنین كند جز خوارى در زندگى دنیا چیزى نخواهد بود، و روز رستاخیز ایشان را به سخت ترین عذاب ها بازبرند.﴿بقره/۸۵﴾
➖«هُوَ الَّذی أَنزَلَ السَکینَةَ فی قُلُوبِ المؤمِنِینَ لِیَزدادُوا إیمَنًا مَعَ إیمَنِهِم وَلله جُنُودُ السَمَوتِ والأرضِ وَکانَ اللهُ علیمًا حَکیمًا »او کسی است که آرامش را در دلهای مؤمنان نازل کرد تا ایمانی بر ایمانشان بیفزایند؛ لشکریان آسمانها و زمین از آن خداست، و خداوند دانا و حکیم است. ﴿فتح/۴﴾
➖«قَالَتِ الْأَعْرَابُ آمَنَّا ۖ قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَلَٰكِنْ قُولُوا أَسْلَمْنَا وَلَمَّا يَدْخُلِ الْإِيمَانُ فِي قُلُوبِكُمْ ۖ وَإِنْ تُطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ لَا يَلِتْكُمْ مِنْ أَعْمَالِكُمْ شَيْئًا ۚ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ». عربهای بادیهنشین گفتند: «ایمان آوردهایم» بگو: «شما ایمان نیاوردهاید، ولی بگویید اسلام آوردهایم، امّا هنوز ایمان وارد قلب شما نشده است! و اگر از خدا و رسولش اطاعت کنید، چیزی از پاداش کارهای شما را فروگذار نمیکند، خداوند، آمرزنده مهربان است.» ﴿حجرات/۱۴﴾
➖«وَهُوَ الَّذِي أَنْشَأَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ فَمُسْتَقَرٌّ وَمُسْتَوْدَعٌ ۗ قَدْ فَصَّلْنَا الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَفْقَهُونَ» ﴿ انعام/٩٨﴾
او کسی است که شما را از یک نفس آفرید! و شما دو گروه هستید: بعضی پایدار (از نظر ایمان)، و بعضی ناپایدار؛ ما آیات خود را برای کسانی که میفهمند، تشریح نمودیم!
🔷احادیث
در مورد ایمان ، حقیقت و درجات
➖ پیامبر اکرم (ص) در وصیتش به علی (ع) فرمود:
«یا علی سَبعَةُ مَن کُنَّ فیهِ استَکمَلَ حَقِیقةَ الإیمانِ و أبوابُ الجَنّةِ مُفَتَّحَةُ لَهُ: مَن أَسبَغَ وُضُوءَهُ وَ أحسَنَ صَلاتَهُ وَ أدَّی زَکاةَ مالِهِ وَ کَفَّ غَضَبَهُ وَ سَجَنَ لِسانَهُ وَ استَغفَرَ لِذَنبِهِ وَ أدّی النَّصیحَةَ لأِهلِ بَیتِ نَبیهِ»؛ ای علی هفت خصلت است که در هر کس باشد حقیقت ایمان را به حدّ کمال رسانده و درهای بهشت برای او گشوده میشود: کسی که وضوی کامل بگیرد و نمازش را نیکو بجا آورد و زکات مالش را بپردازد و خشمش را نگه دارد و زبانش را زندانی کند و برای گناهش طلب آمرزش نماید و خیرخواه خاندان پیامبرش باشد».(۱)
➖پیامبر(ص) میفرمایند: «لا يُكْمِلُ عبدٌ الإيمانَ باللّه ِ حتّى يكونَ فيه خَمْسُ خِصالٍ :اَلتَّوَکُّلُ عَلَی اللهِ وَ التَّفویضُ اِلَی اللهِ و التسلیمُ لِأمرِ اللهِ و الرِّضا بِقَضَاءِ اللهِ وَ الصَّبرُ عَلی بَلاءِ اللهِ» ایمان بنده به خدا کامل نمیشود مگر اینکه در او پنج خصلت باشد توکل نمودن بر خدا، واگذار کردن کارها به خدا، تسلیم بودن در برابر فرمان خدا، راضی بودن به اراده خدا، و صبر کردن بر بلای خدا».(۲)
➖امام سجاد (ع) فرموده است: «عَلاماتُ المُوُمنِ خَمسُ: اَلوَرَعُ فِی الخَلوَةِ، وَ الصَّدَقَةُ فِی القِلَّةِ، وَ الصَّبرُ عِندَ المُصِیبةِ، وَ الحِلمُ عِندَ الغَضَبِ، و الصَّدقُ عِندَ الخَوفِ؛ مؤمن پنج نشانه دارد: پاکدامنی در خلوت و تنهایی، صدقه دادن در تنگدستی، شکیبایی در برابر مصیبت، بردباری در هنگام خشم و راستگویی با وجود بیم و ترس».(۳)
➖پيامبر خدا (ص) فرمود:
ثلاثٌ مِن الإيمانِ: الإنْفاقُ في الاقْتارِ، و بَذْلُ السَّلامِ للعالَمِ، و الإنْصافُ مِن نَفسِكَ
سه چيز از ايمان است: انفاق كردن در زمان تنگدستى، رواج دادن سلام در عالم، و انصاف داشتن.(۴)
➖پيامبر(ص) می فرماید:
لا يَحُقُّ العبدُ حقيقةَ الإيمانِ حتّى يَغْضَبَ للّه ِ و يَرضى للّه ، فإذا فَعلَ ذلكَ فَقَدِ اسْتَحَقَّ حقيقةَ الإيمانِ
بنده آنگاه به ايمان حقيقى دست مى يابد كه براى خدا به خشم آيد و براى خدا خشنود شود. پس ، هرگاه چنين باشد سزامند ايمان حقيقى گشته است.(۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔷تبیینعوامل تقویت ایمان
در پرتو یک حدیث نورانی
امام صادق (ع)میفرماید:
«وَجَدْتُ عِلْمَ اَلنَّاسِ كُلَّهُ فِي أَرْبَعٍ أَوَّلُهَا أَنْ تَعْرِفَ رَبَّكَ وَ اَلثَّانِي أَنْ تَعْرِفَ مَا صَنَعَ بِكَ وَ اَلثَّالِثُ أَنْ تَعْرِفَ مَا أَرَادَ مِنْكَ وَ اَلرَّابِعُ أَنْ تَعْرِفَ مَا يُخْرِجُكَ مِنْ دِينِكَ».همه علم مردم را در چهار چيز يافتم: اول اينكه پروردگار خود را بشناسي. دوم اينكه بداني با تو چه كرده(از خلقت زیبا، نعمت عقل و حواس و ارسال رسل و انزال كتب )سوم اينكه بداني او از تو چه خواسته است، چهارم اينكه بداني چه چيز ترا از دينت خارج كند.(۶)
🔻در حدیث فوق چهار عنوان مطرح شده است که به نظر می رسد همین چهار عنوان محورهای اصلی تقویت ایمان محسوب می شوند که توضیح مختصر این چهار عنوان می پردازیم؛🔺
۱.معرفت( شناخت)
برای معرفت خداوند، آثار زیادی مترتب است که ایمان انسان را به مراتب بالاتر ارتقا میدهد؛
➖یکی از آثاری که برای معرفت حقیقی خدا ذکر شده است «بینیازی از خلق خدا» است. اگر کسی واقعا خدا را بشناسد احساس میکند که هیچ نیازی به غیر خدا ندارد. از حضرت امیر(ع)نقل شده است: «مَنْ سَكَنَ قَلْبَهُ الْعِلْمُ بِاللَّهِ سَكَنَهُ الْغِنَى عَنْ خَلْقِ اللَّهِ در هر دلی که معرفت خدا جای گیرد، بینیازی از خلق خدا هم جای خواهد گرفت.»(۷)
➖ از آثار دیگر شناخت خدای متعال معطوف شدن بیشتر توجه انسان به حیات آخرت و کم اعتنا شدن او به زندگی دنیاست. از امیرالمؤمنین(ع) نقل شده است: «عَجِبْتُ لِمَنْ عَرَفَ رَبَّهُ كَیْفَ لَا یَسْعَى لِدَارِ الْبَقَاء؛تعجب میکنم از کسی که ادعای شناخت خدا را دارد، اما برای زندگی ابدی آخرت تلاشی نمیکند».(۸)
➖ تعظیم در برابر خداوند یکی دیگر از آثار معرفت است؛ امیرالمؤمنین(ع) میفرمایند: «لَا یَنْبَغِی لِمَنْ عَرَفَ عَظَمَةَ اللَّهِ أَنْ یَتَعَظَّمَ فَإِنَّ رِفْعَةَ الَّذِینَ یَعْلَمُونَ مَا عَظَمَتُهُ أَنْ یَتَوَاضَعُوا لَه؛ برای کسی که عظمت خداوند را شناخته است شایسته نیست که بزرگی نُماید. به درستی بلندمرتبگی کسانی که عظمت او را میدانند آن است که در برابر او فروتنی کنند.»(۹)
۲.تفکر در الطاف و نعم
یکی دیگر از راههای تقویت ایمان تفکر در الطاف و نعم الهی است.
اگر ما شب تا صبح بنشينيم و فکر کنيم که خدا چهقدر نعمت به ما عطا کرده برکات بسيار فراواني براي ما خواهد داشت؛
➖اولين آنها اين است که وقتي انسان به دادههاي خدا و ارزش آنها پي ميبرد، اگر کمبودهايي هم در زندگيش وجود داشته باشد توجه او را جلب نميکند و بهخاطر آنها غصهدار نميشود.
➖دومين اثر تفکر در نعمتهاي الهي جوشش محبت خدا در دل انسان است. اين امري طبيعي است که هر کس به انسان خدمت کند انسان به او علاقهمند خواهد شد و او را دوست خواهد داشت.
۳.شناخت دستورات خداوند
پیامبر(ص) فرموده است:
«ماعُبِدَالله ُتعالى بشيءٍ أفضَلَ مِن الفِقهِ في الدِّينِ»هیچ طاعتی و عبادتی نیست پس از ایمان بهتر از آنکه فقه و شریعت بدانستن.(۱۰)
پیامبر فرمود:«مَن تَفَقَّهَ فى دينِ اللّهِ ، كَفاهُ اللّهُ هَمَّهُ ، و رَزَقَهُ مِن حَيثُ لا يَحتَسِبُ» .هر كس در دين خداوند به ژرفكاوى بپردازد ، خداوند ، كار او را كفايت مى كند و از جايى كه گمان نمى بَرد ، روزى اش مى رساند .(۱۱)
امام باقر(ع) فرمود:«تَفَقَّهُوا فِی الْحَلَالِ وَ الْحَرَامِ وَ إِلَّا فَأَنْتُمْ أَعْرَاب».در مورد حلال حرام الهی تحقیق کنید و دنبال آموختن آنها باشید؛ وگرنه شما هم از نظر جهل و دوری از تمدن، نظیر اعراب خواهید بود.( که خداوند اعراب را در کفر ورزی شدید دانسته؛الْأَعْرابُ أَشَدُّ کُفْراً وَ نِفاقاً). (۱۲)
۴.شناخت موانع ایمان
انسان مؤمن باید در جهت پاسداری از ایمان خود تلاش کند و موانع ایمان و چیزهای که میتواند او را از ایمان و معنویت جدا کند را بشناسد که خداوند در قرآن به برخی از آن عوامل اشاره فرموده است که همنشین بد ، سخنان لغو و هواهای نفس، از آن جمله اند؛
➖همنشین بد؛ «وَقَيَّضْنا لَهُمْ قُرَنآءَ فَزَيَّنُوْا لَهُمْ ما بَيْنَ اَيْديهِمْ وَما خَلْفَهُمْ وَحَقَّ عَلَيْهِمُ الْقَوْلُ فى اُمَم قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِمْ مِنَ الْجِنِّ وَالاِْنْسِ اِنَّهُمْ كانُوا خاسِرينَ»؛ ما براى آنها همنشينانى قرار داديم كه زشتيها را از پيش رو و پشت سر آنها در نظرشان جلوه دادند؛ و فرمان الهى درباره آنان تحقّق يافت و به سرنوشت اقوام گمراهى از جنّ و انس كه قبل از آنها بودند گرفتار شدند؛ آنها مسلّماً زيانكار بودند!
➖ سخنان لغو ؛ وَ مِنَ النّاسِ مَنْ یَشْتَری لَهْوَ الْحَدیثِ لِیُضِلَّ عَنْ سَبیلِ اللّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ..
و برخی از مردم، سخنان بیهوده سرگرم کننده را می خرند تا مردم را از روی نادانی، از راه خدا گمراه سازند.
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
➖ هواهای نفس؛ قرآن،یکی دیگر از عوامل گمراهی و خروج از ایمان را هواهای نفسانی دانسته :
➖ «فَإِن لَّمْ یسْتَجِیبُوا لَکَ فَاعْلَمْ أَنَّمَا یتَّبِعُونَ أَهْوَاءَهُمْ وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنِ اتَّبَعَ هَوَاهُ بِغَیرِ هُدًى مِّنَ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ» پس اگر اجابتت نكردند، بدان كه از پى هواى نفس خويش مىروند و كيست گمراهتر از آن كس كه بىآنكه راهنمايى از خدا خواهد، از پى هواى نفس خويش رود؟ زيرا خدا مردم ستمكاره را هدايت نمىكند» (القصص/۵۰).
➖وَلاَ تَتَّبِعِ الْهَوَی فَیضِلَّکَ عَن سَبِیلِ اللَّهِ؛ و هوا را پیروی مکن که گمراه کند تو را از راه خدا". (ص، ۲۶)
💠داستان
[هواهای نفسانی از موانع ایمان]
روحانیون مسیحی نجران وقتی در مدینه به حضور پیامبر رسیدند و نظر آن حضرت را در مورد حضرت عیسی پرسیدند و از آن حضرت شنیدند که حضرت عیسی خدا نیست بلکه بنده و پیامبر خداست، پرسیدند: «اگر او بنده خداست، پس پدرش کیست؟!»
در همین حال به پیامبر (ص) وحی نازل شد که از آنها بپرس، درباره حضرت آدم چه می گویید؟ آیا او بنده خدا و مخلوق خدا نبود که مانند سایر بندگان می خورد و می نوشید و سخن می گفت؟!
وقتی پیامبر (ص)از آنان سؤال کرد، پاسخ دادند: آری او چنین بود . پیامبر (ص)پرسید: بسیار خوب! پدر آدم که بود؟ آنان در جواب عاجز شدند و با حالتی حیرت زده به همدیگر نگاه کردند .
در آن حال خداوند متعال این آیه را فرستاد: «ان مثل عیسی عندالله کمثل آدم خلقه من تراب ثم قال له کن فیکون » مثل عیسی در نزد خدا، همچون آدم است، که او را از خاک آفرید و سپس به او فرمود: موجود باش! او موجود شد .
بنابراین ، ولادت عیسی (ع) بدون پدر، هرگز نمی تواند دلیل الوهیت او باشد، وگرنه باید حضرت آدم را به خدا بودن شایسته تر دانست که نه پدر دارد و نه مادر .
وقتی آنان از جواب فروماندند، پیامبر(ص)بار دیگر آنان را به اسلام دعوت کرد و آنها برای رهایی خویش تظاهر به اسلام کرده و گفتند: «ما مسلمان شدیم .» پیامبر (ص) فرمود: نه! دروغ می گویید و شما را علاقه به صلیب موهوم عیسی (ع) و شراب خواری و خوردن گوشت خوک مانع می شود که قلبا دین حق را بپذیرید!
💠داستان
[رفیق بد از عوامل بی ایمانی]
در میان مشرکان، دو نفر با هم دوست بودند، نام این دو نفر، عقبه و ابی بود. عقبه، آدم سخی و بلند نظر بود، هر زمان از مسافرت برمی گشت، سفره مفصلی ترتیب می داد و دوستان و بستگان را به مهمانی دعوت می کرد، و در عین آنکه در صف مشرکان بود، دوست می داشت که پیامبر اسلام (ص) را نیز مهمان خود کند.
در مراجعت از یکی از مسافرت ها، سفره گسترده ای ترتیب داد و جمعی، از جمله پیامبر (ص) را دعوت کرد.
دعوت شدگان به خانه او آمدند، و کنار سفره غذا نشستند، پیامبر (ص) نیز وارد شد و کنار سفره نشست، ولی از غذا نخورد، و به عقبه فرمود: من از غذای تو نمی خورم مگر اینکه به یکتائی خداوند، و رسالت من گواهی دهی.
عقبه، به یکتائی خدا و رسالت پیامبر(ص) گواهی داد و به این ترتیب قبول اسلام کرد.
این خبر به گوش دوست عقبه یعنی ابی رسید، او نزد عقبه آمد و به وی اعتراض شدید کرد و حتی گفت: تو از جاده حق منحرف شده ای.
عقبه گفت: من منحرف نشده ام، ولی مردی بر من وارد شد و حاضر نبود از غذایم بخورد جز اینکه به یکتائی خدا و رسالت او گواهی بدهم، من از این، شرم داشتم که او سر سفره من بنشیند ولی غذا نخورده برخیزد.
ابی گفت من از تو خشنود نمی شوم مگر اینکه در برابر محمد(ص) بایستی و او را توهین کنی و...
عقبه فریب دوست ناباب خود را خورد، و از اسلام خارج شد و مرتد گردید و در جنگ بدر در صف کافران شرکت نمود و در همان جنگ به هلاکت رسید.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.الخصال،ج۲،ص۳۴۵
۲.بحار الأنوار ،ج۷۷،ص۱۷۷.
۳.بحار الأنوار ،ج۶۷،ص۲۹۳.
۴.كنز العمّال ،ص۸۸
۵.كنز العمّال،ص۹۹
۶.الکافي،ج۱،ص۵۰.
۷.غرر الحكم ،۸۸۹۶.
۸.غرر الحکم، ج۱، ص۴۶۰
۹.نهج البلاغة، خطبه ۱۴۷.
۱۰.كنز العمّال،۲۸۷۵۲.
۱۱.كنز العمّال ،۲۸۸۵۵.
۱۲. المحاسن، ج۱، ص۲۲۷.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
«فهرست مباحث ارائه شده»
ویژه رمضان ۱۴۰۲
👌با فشردن هر کدام از عنوان های زیر به مبحث مورد نظر هدایت می شوید⬇️
۱.بهار طبیعت و بهار قرآن
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۲.نکاتی از خطبه شعبانیه(۱)
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۳. نکاتی از خطبه شعبانیه(۲)
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۴.نکاتی از خطبه شعبانیه(۳)
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۵.رمضان و روزه
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۶.اخذ به قرآن و تمسک به آن
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۷.تقوا؛ ارمغان اصلی روزه
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۸.دعا؛ برنامه مؤکد ماه رمضان
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۹.برکت و بی برکتی
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۱۰.خوف الهی
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۱۱.انواع دوستی ها
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۱۲.حکمت و حکومت الهی
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۱۳.طاهره قریش
( بانوی بهشت حضرت خدیجه)
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۱۴. کمال بندگی
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۱۵.مواجهه با گنهکاران
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
۱۶. ایمان و عوامل تقویت آن
[ منبر ۲۰ دقیقه ای]
🔷فهرست منبر هایی که قبل از ماه مبارک ارائه شده بود
🙏🙇♂ کانال منبرطلاب باتوجه به ضرورت تأمین هزینههای تولید محتوا و رشد کانال، وعدم وجودبودجه حمایتی، ناچاربه درج برخی تبلیغات درساعات مختلف است، مدیریت کانال ضمن عذرخواهی، ازصبوری وهمراهی شما عزیزان کمال تشکر و قدردانی را دارد.
🤲 امید است که این تلاشها مفید فایده شما عزیزان و موجب جلب رضایت امام زمان (عج) و خداوند متعال قرار گیرد.
✅ جهت ارائه نظرات، انتقادات و پیشنهادات و تمایل به حمایت مالی مجموعه، به آیدی خادم کانال پیام دهید.
ملتمس دعا؛
هیئت تحریریه کانال منبر طلاب
👇
🆔 @talabe_admin
جهاد با نفس (۲۰)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند حدیث بیستم که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام زین العابدین(ع) در ضمن حدیث مفصل رساله الحقوق فرمود:
«وَ حَقُّ الْبَصَرِ اَنْ تَغْمِضَهُ عَمَّا لَا یَحِلُّ لَکَ وَ تَعْتَبِرَ بِالنَّظَرِ بِهِ».حق چشم این است که آن را از هر آنچه که دیدنش حلال نیست،بپوشانی و با آن به دیدۀ عبرت بنگری.
🔷 بیان کلی
در این حدیث دو وظیفه برای مؤمن در قبال چشم تعیین شده است ؛ غمض و عبرت .
❶ چشم پوشیدن
غمض و غض؛ در مورد چشم پوشیدن دو واژه وارد شده ؛ یکی «غضّ» به معنی نقصان و كم كردن از نگاه و صدا و مانند آن ، قرآن به زنان و مردان دستور غضّ بصر می دهد. دیگری «غمض» به معنی خوابى كه عارض و مستولى مى شود. بنابراین معنی این دو متفاوت است، اولى کاستن از نگاه و دوّمى چشم را برهم گذاردن است.
➖در مورد چشم پوشیدن و کم کردن نگاه ، در قرآن کریم با یک قاعده کلی نسبت به نگاه خیانت آمیز هشدار داده شده است؛«يَعْلَمُ خَائِنَةَ الْأَعْيُنِ وَمَا تُخْفِي الصُّدُورُ» . نگاه به نامحرم، نگاه تحقيرآميز به ديگران و نگاه براى تشويق به فساد، از نمونههاى خيانت چشم است.
❷چشم عبرت باز کردن
خداوند در قرآن دستور به عبرت بینی داده است «فَاعْتَبِرُوا يَا أُولِي الْأَبْصَارِ».
➖در بیش از ده آیه قرآن ترغیب و تشویق فراوان به «سیر در ارض»است، «سیر در ارض» در فرهنگ قرآن، به معنای جهان گردی بی هدف و احیاناً، با هدف اشباع غرائز حیوانی نیست، بلکه به معنای بررسی حوادث تاریخی و دیدن جغرافیای حوادث، جهت عبرت آموزی است.
➖ امام صادق(ع) :كانَ أكثرُ عِبادَةِ أبي ذَرٍّ رحمه الله التَّفكُّرَ و الاعتِبارَبیشترین عبادت ابو ذر تفکر و عبرت گرفتن بود.(۲)
👌موعظه کوتاه
هارون از امام موسی بن جعفر(ع) درخواست کرد که تو را با جمله ای کوتاه موعظه کند حضرت فرمود:
«مَامِنْ شَیْء تَرَاهُ عَیْنَکَ إِلاَّ وَ فِیهِ مَوْعِظَةٌ; هر چه را مى بینى موعظه و پیامى دارد».(۳)
آرى! زمین و آسمان، برگ هاى درختان و تمام جان داران، حوادث زندگى بشر، ناله بیماران، موى سپید پیران، قامت خمیده بزرگسالان، قبرستان هاى خاموش و کاخ هاى ویران شده شاهان، به هر کدام بنگرى مجموعه اى از عبرت ها و اندرزها را در دل خود نهفته است.
🔸شعر
هان! ای دلِ عبرت بین! از دیده عبر کن، هان!
ایوانِ مداین را آیینه ی عبرت دان.
دندانه ی هر قصری پندی دهدت، نونو؛
پند سر دندانه بشنو، ز بن دندان؛
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۳۲.
۲.الخصال،ج۱ ،ص۴۲.
۳.امالی صدوق، ص۵۰۹.