آخرین وصیت های حضرت امیر(ع)
مناسب شب ۲۱ شب قدر و شب شهادت حضرت امیر(ع)
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي لَا يَبْلُغُ مِدْحَتَهُ الْقَائِلُونَ وَ لَا يُحْصِي نَعْمَاءَهُ الْعَادُّونَ وَ لَا يُؤَدِّي حَقَّهُ الْمُجْتَهِدُونَ الَّذِي لَا يُدْرِكُهُ بُعْدُ الْهِمَمِه وَ لَا يَنَالُهُ غَوْصُ الْفِطَنِ الَّذِي لَيْسَ لِصِفَتِهِ حَدٌّ مَحْدُودٌ وَ لَا نَعْتٌ مَوْجُودٌ وَ لَا وَقْتٌ مَعْدُودٌ وَ لَا أَجَلٌ مَمْدُودٌ فَطَرَ الْخَلَائِقَ بِقُدْرَتِهِ وَ نَشَرَ الرِّيَاحَ بِرَحْمَتِهِ وَ وَتَّدَ بِالصُّخُورِ مَيَدَانَ أَرْضِهِ.
وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین سیما علی امیر المؤمنین
🌙بیان اعمال شب قدر
➖غسل کردن که بهتر است مقارن غروب آفتاب غسل کرده و نماز عشا با غسل خوانده شود.(طبق نظر مراجعی که با غسل های مستحبی میتوان نماز خواند)
➖خواندن ۲ رکعت نماز که در هر رکعت بعد از حمد، هفت مرتبه سورهی توحید را خوانده و بعد از نماز هفتاد مرتبه گفته شود: اَستَغفُرِاللهَ وَ اَتوبُ اِلَیهِ.
➖ زیارت امام حسین(ع)
➖ صد رکعت نماز. (پنجاه نماز دورکعتی)
🌺شعر
چشم لطفی سوی ما بهر خدا کن یاعلی
درد ما را ظاهر و باطن دوا کن یاعلی
دل به جان آمد زوسواس اندر این دار مجاز
جان ما را با حقیقت آشنا کن یاعلی
چون رضای حق رضای توست ای مجلای حق
با رضای خویشتن ما را رضا کن یاعلی
ای رهین لطف عامت اولین و آخرین
لطف خاصی شامل این بینوا کن یا علی
هر دوا از خاک درگاه تو میگرد اثر
درد بی درمان این مسکین دوا کن یاعلی
عرض حاجت بنده گانرا با ولی نعمت است
حاجت این بنده ی دیرین دوا کن یاعلی
💠داستان واقعی [ایجاد انگیـزه]
👌جالبــــــه / ذکرعلی در اروپا
علامه محمد تقی جعفری مي گفتند:
برخي از جامعه شناسان برتر دنيا در دانمارک جمع شده بودند تا پيرامون موضوع مهمي به بحث و تبادل نظر بپردازند. موضوع اين بود: «ارزش واقعي انسان به چيست؟».
برای سنجش ارزش بسياري از موجودات، معيار خاصي داريم. مثلا معيار ارزش طلا به وزن و عيار آن است. معيار ارزش بنزين به مقدار و کيفيت آن است. معيار ارزش پول پشتوانه آن است؛ اما معيار ارزش انسانها در چيست.
هر کدام از جامعهشناسان، سخناني گفته و معيارهاي خاصي ارايه دادند.
هنگامي که نوبت به بنده رسيد، گفتم: اگر ميخواهيد بدانيد يک انسان چقدر ارزش دارد، ببينيد به چه چيزي علاقه دارد و به چه چيزي عشق میورزد.
کسي که عشقش يک آپارتمان دو طبقه است، در واقع ارزشش به مقدار همان آپارتمان است. کسي که عشقش ماشينش است، ارزشش به همان ميزان است. اما کسي که عشقش خدای متعال است، ارزشش به اندازه خداست.
علامه فرمودند: من اين مطلب را گفتم و پايين آمدم. وقتي جامعه شناسان سخنان من را شنيدند، براي چند دقيقه روی پای خود ايستادند و کف زدند.
هنگامي که تشويق آنها تمام شد، من دوباره بلند شدم و گفتم: عزيزان، اين کلام از من نبود، بلکه از شخصي به نام علی (ع) است.
آن حضرت در نهجالبلاغه مي فرمايند: «قِيمَةُ کُلِّ امْرِئٍ مَا يُحْسِنُهُ»؛ «ارزش هر انساني به اندازه چيزی است که دوست میدارد (آن را خوب میداند)».
وقتي اين کلام را گفتم، دوباره به نشانه احترام به وجود مقدس علي (ع) از جا بلند شدند.(۱)
🔷شب ۲۱ شب نزول و صعود قرآن
شب بیست و یکم، یکی از شبهای احیا است، یکی از شبهای که شب زنده داری به امید درک شب قدر در آن بسیار توصیه شده است.
➖شبی است که قرآنی از آسمان نازل میشود و قرآنی به آسمان عروج میکند . کلیپی کوتاه در این باره تقدیم شده است.اینجا ببینید👈لینک
➖یکی از امتیازات شب بیست و یکم عبارت است از اینکه شیعیان این شب را با ذکر فضائل حضرت امیر(ع) نورانی می کنند .
پیامبر(ص)فرمود: «ذِكْرُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ عِبَادَةٌ وَ ذِكْرِي عِبَادَةٌ وَ ذِكْرُ عَلِيٍ عِبَادَةٌ وَ ذِكْرُ الْأَئِمَّةِ مِنْ وُلْدِهِ عِبَادَةٌ»
ذكر خداوند عز و جل عبادت است و ذكر من عبادت است و ذكر علي(ع) عبادت است و ذكر امامان (ع) از فرزندان او عبادت است.(۲)
🟢ذکر علی یعنی ذکر فضایل اخلاقی
علی (ع) انسان کامل و مظهر حق، و تجسم عدالت، مروّت، انصاف، پارسایی، ایثار، شجاعت، پاکی، صفا، عصمت، تقوا، نورانیت بوده و دارای کمالات برتر انسانی و الهی مانند: گذشت، جوانمردی، سخاوت، همت، شب زندهداری، غیرت، فداکاری، رحمت، رأفت، معرفت، حکمت، و هزاران وصف و کمال دیگر بوده است، لذا یاد و ذکر او ثواب و پاداش ارزشمندی اخروی داشته و در واقع یاد حق و ذکر کمالات برای الگوگیری و سرمشق زندگی قرار دادن است لذا در حدیث شریف از «ذکر علی» به عبادت تعبیر شده است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔻با نیت «ذکر علی» که یک عبادت پر فضیلت است موضوع سخنرانی را به آن حضرت اختصاص میدهیم و بنا داریم نگاهی بیاندازیم به آخرین وصیت های آن امام همام.🔺
♻️وصیت نامه های امام علی(ع)
علامه حسن زاده آملی در تکمله شرح نهج البلاغه میرزا حبیب الله خوئی در مورد وصایا آن حضرت مینویسد: «تمامی وصیتهای آن حضرت برای اولادش و در مورد داراییهایش مطابق با استقصاء ما بعد از بازگشت آن حضرت از صفین بوده است و این به خاطر این بود که میدانست شهادتش نزدیک است».
و وصیت نامه های مکتوب که به دستور آن حضرت یا با دستخط مبارک شان تحریر شد سه مورد می باشد؛
۱.وصیت در مورد دارائی خود
۲.وصیت به امام حسن(ع) به هنگام بازگشت از صفین
۳.وصیت خطاب به امام حسن امام حسین و مردم پس از ضربت خوردن
۴.وصيت درباره كيفيت غسل و كفن و دفن.
نگاهی می اندازیم به آخرین وصیت امام المتقین حضرت امیرمؤمنان(ع) و در چند بخش نکاتی تقدیم میکنم
🟢 بخشاول
«أُوصِيكُمَا بِتَقْوَى اللَّهِ وَ أَلَّا تَبْغِيَا الدُّنْيَا وَ إِنْ بَغَتْكُمَا وَ لَا تَأْسَفَا عَلَى شَيْءٍ مِنْهَا زُوِيَ عَنْكُمَا وَ قُولَا بِالْحَقِّ وَ اعْمَلَا لِلْأَجْرِ وَ كُونَا لِلظَّالِمِ خَصْماً وَ لِلْمَظْلُومِ عَوْناً أُوصِيكُمَا وَ جَمِيعَ وَلَدِي وَ أَهْلِي وَ مَنْ بَلَغَهُ كِتَابِي بِتَقْوَى اللَّهِ وَ نَظْمِ أَمْرِكُمْ وَ صَلَاحِ ذَاتِ بَيْنِكُمْ فَإِنِّي سَمِعْتُ جَدَّكُمَا (ص) يَقُولُ صَلَاحُ ذَاتِ الْبَيْنِ أَفْضَلُ مِنْ عَامَّةِ الصَّلَاةِ وَ الصِّيَامِ».
شما را به ترس از خدا سفارش مى كنم، به دنيا پرستى روى نياوريد، گر چه به سراغ شما آيد، و بر آنچه از دنيا از دست مى دهيد اندوهناك مباشيد، حق را بگوييد، و براى پاداش الهى عمل كنيد و دشمن ستمگر و ياور ستمديده باشيد. شما را، و تمام فرزندان و خاندانم را، و كسانى را كه اين وصيّت به آنها مى رسد، به ترس از خدا، و نظم در امور زندگى، و ايجاد صلح و آشتى در ميانتان سفارش مى كنم، زيرا من از جدّ شما پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم شنيدم كه مى فرمود: «اصلاح دادن بين مردم از نماز و روزه يك سال برتر است.
🔶محورهای مورد اشاره
➖این بخش، بیشتر متوجه وظایف فردی بوده، در قالب دستورالعملی کوتاه موارد زیر را وصیت فرمودند؛
🔸تقوا
أُوصِيكُمَا بِتَقْوَى اللَّهِ
تقوا و خدا محوری در اندیشه و عمل یعنی حرکت به سوی کمال مطلق و جلب رضایت آفریدگار جهان هست و اطاعت و اجرای قوانین و مقررات او و عدم تبعیت از تمایلات حیوانی و همچنین پیروی نکردن از شیاطین بیرون.
در موضوع تقوا و ترس از خداوند قبلا دو مبحث تقدیم شده است👈 تقوا لینک ترس لینک
🔸ترک دنیا پرستی
وَ أَلَّا تَبْغِيَا الدُّنْيَا وَ إِنْ بَغَتْكُمَا
ترک دنیاپرستی و دنیاگرایی و کار و تلاش برای آخرت و جهان جاوید که کاشت بذرهای نیکو و عمل صالح را به دنبال خواهد داشت.
🧷در این موضوع مفصل بحث کرده ایم اینجا👈لینک
🔸 غصه دنیا را نخورید
وَ لَا تَأْسَفَا عَلَى شَيْءٍ مِنْهَا زُوِيَ عَنْكُمَا
اندوه و افسوس از دست رفتهها را نخوردن چرا که گذشتهها گذشته و غم آنها ثمری ندارد، جز آنکه توان حال و آینده انسان را زیان میرساند و آرامش روح و اعصاب آدمی را در هم میریزد.
🔸حق گویی
وَ قُولَا بِالْحَقِّ
حق گو، حق جو و حق خواه شدن و از هرگونه باطلی، تهمت، توهین، غیبت، تحقیر و انواع گناهان زیان دوری جستن.
🔸تلاش برای پاداش اخروی
وَ اعْمَلَا لِلْأَجْرِ
کار و تلاش نمودن با انگیزه پاداشی متناسب با شأن انسان، یعنی با انگیزه و نیت خدایی عمل صالح و شایسته انجام دادن.
نه کار برای رسیدن به دنیای گذرا و مزد محدود و مادی و فانی بلکه برای پاداش ماندگار.
چرا که «ما عندکم ینفد وما عند اللَّه باقٍ» آنچه نزد شماست از بین خواهد رفت و آنچه به قصد خدا و نزد او قرار دهید ماندگار است.
سبک زندگی حضرت امیر(ع) عمل برای پاداش الهی موج می زند چنانچه در آیات سوره انسان که در شان خانواده حضرت امیر(ع) نازل شده است به این مطلب اشاره شده است.«إنّما نطعمکم لوجه اللَّه لا نرید منکم جزآءً ولا شکوراً»
🔸دشمنی با ستمگر و حمایت از ستمدیده
وَ كُونَا لِلظَّالِمِ خَصْماً وَ لِلْمَظْلُومِ عَوْناً
در هر جا و هر زمینه ای ظلم به خود یا دیگری یا در حدود و احکام خدا یا حقوق انسانها در اسلام محکوم است و با متجاوز و ستمگر در هر شکل و شعاری باید در ستیز و مخالف بود.
یاور مظلوم و ستمدیده بودن، فرد یا جامعه و ملت مظلوم را در هر جا و در حدّ توان، یاری دادن و حمایت متناسب نمودن تکلیف است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔸تقوا، نظم امر،صله ارحام
أُوصِيكُمَا وَ جَمِيعَ وَلَدِي وَ أَهْلِي وَ مَنْ بَلَغَهُ كِتَابِي بِتَقْوَى اللَّهِ وَ نَظْمِ أَمْرِكُمْ وَ صَلَاحِ ذَاتِ بَيْنِكُمْ فَإِنِّي سَمِعْتُ جَدَّكُمَا (ص) يَقُولُ صَلَاحُ ذَاتِ الْبَيْنِ أَفْضَلُ مِنْ عَامَّةِ الصَّلَاةِ وَ الصِّيَامِ».
➖امیر(ع) با توصیه مکرر به تقوا نسبت به «نظم امر» و « اصلاح ذات البین» نیز وصیت کردند. شارحان نهج البلاغه «نظم امر» را به معنی اتحاد و به هم پیوستگی معنی کرده اند، پس تقوا ، نظم امر و اصلاح ذات البین هر سه در کنار هم یعنی اینکه از خدا بترسید در اختلاف و دو دستگی و قهر از همدیگر و سعی در آشتی و اتحاد داشته باشید .
➖خوب است تذکر دهیم که نقشه امروزی شیطان برای جامعه ایران چند قطبی سازی است ؛ با حجاب _ بی حجاب، مذهبی _غیر مذهبی، فارس و غیر فارس، خلاصه اینکه همه گسل های اختلاف را به حرکت آورده اند پس لازم است برای حفظ ایران یکپارچه، عزیز و مقتدر از هر گونه اختلاف و رویارویی اجتناب کنیم.
🔻بخش دوم وصیت در دوازده محور و با کلمه «الله الله» بیان شده است که سید رضی در نامه ۴۷ شش مورد را آورده است که عبارتند از؛🔺
🔹اللَّهَ اللَّهَ فِي الْأَيْتَامِ
فَلَا تُغِبُّوا أَفْوَاهَهُمْ وَ لَا يَضِيعُوا بِحَضْرَتِكُمْ.
خدا را، خدا را، در باره يتيمان. مباد آنها را روزى سير نگه داريد و ديگر روز گرسنه و مباد كه در نزد شما تباه شوند.
جالب اینکه پدر مهربان امت نخستین وصیت شان، در مورد یتیمان است و این دغدغه مندی آن حضرت در مورد این عزیزان است.
قبلا در ضمن یک منبر کوتاه نکاتی تقدیم شده است 👈 لینک
🔹 اللَّهَ اللَّهَ فِي جِيرَانِكُمْ
فَإِنَّهُمْ وَصِيَّةُ نَبِيِّكُمْ مَا زَالَ يُوصِي بِهِمْ حَتَّى ظَنَنَّا أَنَّهُ سَيُوَرِّثُهُمْ.
خدا را، خدا را، در باره همسايگان، همسايگان، سفارش شده پيامبرتان (ص) هستند. رسول الله (ص) همواره در باره آنان سفارش مى كرد، به گونه اى كه گمان برديم كه برايشان ميراث معين خواهد كرد.
➖پیامبر اسلام شیوه رفتار همسایگان با یکدیگر را در تأمین سعادت و آسایش انسان ها مؤثر می دانست و به یارانش سفارش می کرد در جایی مسکن گزینند که بتوانند از نعمت وجود همسایگان شایسته تری بهره مند شوند. وقتی یکی از اصحاب از ایشان پرسید: ای رسول ! تصمیم دارم خانه ای بخرم، به نظر شما کدام محله را انتخاب کنم؟ حضرت بدون آنکه محله خاصی را به او پیشنهاد کند، فرمود:«اَلْجَارُ ثُمَّ الدّارُ، اَلرَّفیقُ ثُمَّ السَّفَرُ».اول همسایه [را بنگر] سپس خانه [بخر]، ابتدا رفیق [برگزین] سپس سفر [کن].
🔹 اللَّهَ اللَّهَ فِي الْقُرْآنِ
لَا يَسْبِقُكُمْ بِالْعَمَلِ بِهِ غَيْرُكُمْ.
خدا را، خدا را، در باره قرآن، مباد كه ديگران در عمل كردن به آن بر شما پيشى گيرند.
دو مبحث مستقل در مورد قرآن تقدیم شده است:
بهار قرآن
اخذ به قرآن
🔹 اللَّهَ اللَّهَ فِي الصَّلَاةِ
فَإِنَّهَا عَمُودُ دِينِكُمْ.
خدا را، خدا را، در باره نماز، كه نماز ستون دين شماست.
در چند مبحث زیر قبلاحرف زده ایم؛
فلسفه و آثار نماز
شوق عبادت
حق نماز
🔹اللَّهَ اللَّهَ فِي بَيْتِ رَبِّكُمْ
لَا تُخَلُّوهُ مَا بَقِيتُمْ، فَإِنَّهُ إِنْ تُرِكَ لَمْ تُنَاظَرُوا.
خدا را، خدا را، در باره خانه پروردگارتان. مباد تا هستيد آن را خالى بگذاريد كه اگر زيارت خانه خدا ترك شود، شما را در عذاب مهلت ندهند.
مساجد به ویژه مسجد الحرام، خانه خدا هستند ،اما به نظر می رسد منظور حضرت امیر(ع) از خلوت نکردن خانه خدا ترک نکردن حج باشد.
➖نکته؛ اگر واقعا افراد دلشان به فقرا می سوزد نه تنها نباید علیه حج و زیارت تبلیغ کنند بلکه باید به برنامه های معنویت آفرین تشویق کنند که انگیزه های معنویت مهم ترین عامل در انجام کارهای نیک و نیکوکاری است .
🔹 اللَّهَ اللَّهَ فِي الْجِهَادِ
بِأَمْوَالِكُمْ وَ أَنْفُسِكُمْ وَ أَلْسِنَتِكُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ.
خدا را، خدا را، در باره جهاد به مال و جان و زبان خود در راه خدا.
در موضوع جهاد بحث مستقلی تقدیم شده است 👈 لینک
🔹وَ عَلَيْكُمْ بِالتَّوَاصُلِ وَ التَّبَاذُلِ
وَ إِيَّاكُمْ وَ التَّدَابُرَ وَ التَّقَاطُعَ. لَا تَتْرُكُوا الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْيَ عَنِ الْمُنْكَرِ، فَيُوَلَّى عَلَيْكُمْ [أَشْرَارُكُمْ] شِرَارُكُمْ، ثُمَّ تَدْعُونَ فَلَا يُسْتَجَابُ لَكُمْ.
بر شما باد پيوند با يكديگر و بخشش به يكديگر و زنهار از پشت كردن به يكديگر و بريدن از يكديگر. امر به معروف و نهى از منكر را فرو مگذاريد، كه بدترين كسانتان بر شما سرورى يابند و از آن پس، هر چه دعا كنيد به اجابت نرسد.
➖جالب اینکه طبق توضیحی که تقدیم شد آن حضرت اول و آخر وصیت شان عبارت بود از؛ دعوت به وحدت و هشدار در خصوص عواقب شوم چند دستگی
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢 وصیتی در مورد قاتل
وقتی وصیت ها را طبق آنچه تقدیم شد بیان فرمودند در مورد قاتل خود نیز اینگونه سخن فرمود؛
يَا بَنِي عَبْدِ الْمُطَّلِبِ لَا أُلْفِيَنَّكُمْ تَخُوضُونَ دِمَاءَ الْمُسْلِمِينَ خَوْضاً تَقُولُونَ قُتِلَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ أَلَا لَا تَقْتُلُنَّ بِي إِلَّا قَاتِلِي انْظُرُوا إِذَا أَنَا مِتُّ مِنْ ضَرْبَتِهِ هَذِهِ فَاضْرِبُوهُ ضَرْبَةً بِضَرْبَةٍ وَ لَا تُمَثِّلُوا بِالرَّجُلِ فَإِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ (ص) يَقُولُ إِيَّاكُمْ وَ الْمُثْلَةَ وَ لَوْ بِالْكَلْبِ الْعَقُورِ
اى فرزندان عبد المطلّب: مبادا پس از من دست به خون مسلمين فرو بريد و بگوييد، امير مؤمنان كشته شد، بدانيد جز كشنده من كسى ديگر نبايد كشته شود. درست بنگريد اگر من از ضربت او مردم، او را تنها يك ضربت بزنيد، و دست و پا و ديگر اعضاى او را مبريد، من از رسول خدا(ص) شنيدم كه فرمود: «بپرهيزيد از بريدن اعضاى مرده، هر چند سگ ديوانه باشد».
🔷 روضه شب و روز بیست و یکم
برويم خانه علي(ع). برويم آنجايي كه همه چيزمان را از آنجا داريم. در علي(ع) امشب در بستر بود. اطراف بستر فرزندانش بودند. حضرت ابتدا رو كرد به پسر بزرگترشان امام حسن(ع) و با او شروع كرد صحبت كردن و وصيت هايي به فرزندش كرد؛ بعد خطاب كرد به همه فرزندانش؛ يعني امام حسن، امام حسين، ابوالفضل؛ همه نشسته اند؛ حتّي دخترها از جمله زينب (س) هم نشسته اند. به آن ها فرمود: بعد از من فتنه ها از هر طرف به سمت شما مي آيد. اينجا شخص خاصي را جدا نكرد؛ همه بچه ها را گفت. يعني يا حسن، يا حسين، يا ابالفضل، يا زينب اين را بدانيد كه فتنه ها از هر طرف به سوي شما مي آيد و منافقين كينه ديرينه خود را از شما طلب مي كنند و مي خواهند انتقام بكشند؛ بر شما باد به صبر!
يك وقت ديدند علي(ع) صورتش را كرد سمت حسين(ع) و گفت: در خصوص شما، اي حسين، فتنه ها از هر سو و از هر جانب به سمت تو مي آيد؛ بر شما باد به صبر! تا اينجا باز هم كلّي فرمود؛ امّا در روايت دارد حضرت دو مرتبه رويش را كرد به حسين(ع) و گفت: يا اباعبدالله، اين امّت تو را شهيد مي كنند؛ بر شما باد به تقوا و صبر!
وقتي علي (ع) اين جمله را گفت بي هوش شد. چه شد كه علي (ع) بي هوش شد؟ من مي گويم صحنه روز عاشورا نزد علي(ع) تمثّل پيدا كرده بود؛ امّا كدام صحنه از عاشورا؟ صحنه شهادت حسين(ع). آن صحنه چه موقعي بود؟«و الشِّمْرُ جَالِسٌ عَلَي صَدْرِه»؛ آن موقعي كه شمر روي سينه حسين(ع) نشسته بود... ولي آن موقع شهادت حاصل نشد؛ مي دانيد شهادت در چه موقعي حاصل شد؟ مي نويسند آن خبيث يك جسارتي كرد؛ حسين(ع) را برگرداند... صورت حسين(ع) به زمين آمد....
در روايت دارد علي(ع) به هوش آمد؛ نگاهي به فرزندانش كرد و شروع كرد اين جملات را گفتن: «اينك رسول خدا آمده است؛ عمويم حمزه آمده است؛ برادرم جعفر آمده است؛ به من مي گويند علي بشتاب! ما منتظر تو هستيم». علي (ع) چهره اش را برگرداند به طرف تمام فرزندانش و گفت شما را به خدا مي سپارم؛«السَّلَامُ عَلَيْكُم يَا مَلَائِكَۀَ اللهِ؛ لِمِثْلِ هذا فَلْيَعْمَلِ الْعامِلُونَ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا وَ الَّذِينَ هُمْ مُحْسِنُون». در روايت دارد عرق به چهره علي(عليه السلام) نشست؛ ديدگانش را روي هم گذاشت؛ پاها را به سوي قبله كشيد؛ اين جملات را مي گفت:«أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّه وَحْدَهُ... »(۳)
⚫️شعر روضه
دور شمع پیکرت،گردیده ام خاکسترت
ای به قربان تو و این رنگ زرد پیکرت
از نفس های بلندت میل رفتن می چکد
حق بده امشب بمیرم در کنار بسترت
تا نگیرد خون تازه گوشه ی تابوت را
مهلتی تا که ببندم دستمالی برسرت
حیف شد، از آنهمه دلواپسی کودکان
کاسه های شیر مانده روی دست دخترت
کاش میمردم نمیدیدم به خاک افتاده است
هیبت طوفانی دلدل سوار خیبرت
خلوت شبهای سوت و کور نخلستان شکست
با صدای وا علی و وای حیدر حیدرت
شهر کوفه تا نگیرد انتقام بدر را
دست خود را بر نمی دارد پدر جان از سرت
با شمایی که امیر کوفه اید اینگونه کرد
الامان از کاروان دختر بی معجرت
می روی اما برای صد هزاران سال بعد
میل احسان می نماید غیرت انگشترت
اشعار بیشتر فارسی و ترکی اینجا👈 لینک
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.پایگاه نشر معارف اهل بیت لینک
۲.بحارالانوار،ج۳۶، ص۳۷۰.
۳.روضه از آيت الله آقا مجتبي تهراني است.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۲۶)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️خصلت۲۶؛ أَحْلَى مِنَ الشَّهْدِ
صفت مؤمن «احلى من الشهد» است يعنى مؤمن شيرين تر از عسل و برخوردش خوب است. در حالات ائمه(ع) مخصوصاً على(ع) معروف است كه مجالس و برخوردشان شيرين بوده و اهل مزاح و سخنان لطيف بودند. بعضى گمان مى كنند كه انسان هر چه مقدّس تر باشد بايد عبوس و اخموتر باشد در حالى كه از چيزهايى كه در پيشرفت انسان در جنبه هاى مختلف سياسى، اجتماعى، فرهنگى،... مؤثر است برخورد خوب است. گاهى سخت ترين مشكلات را مى توان با برخورد خوب و سخنان محبّت آميز و چهره گشاده حل كرد، عقده ها را باز، كدورت ها را پاك، آتش خشم را خاموش و منازعات و كشمكش ها را آرام كرد.
❇️ محدوده شیرینی و جذابیت
شیرین بودن و جذاب بودن تا حدی که امکان دارد یک تکلیف برای منتظران محسوب میشود که «لیس الانسان الا ما سعی » اما روشن است در مواردی افرادی ذائقه شان به قدری تغییر کرده که امکان جذب شان وجود ندارد.
جذب و دفع بر اساس سنخيت و يا ضدّيّت پىريزى شده است، اينكه دو نفر دوست دارند با هم باشند به خاطر سنخيت بين آنهاست و اگر بينشان مشابهتى نباشد همديگر را جذب نمىكنند؛ و جذب و دفع دو ركن اساس زندگى بشر است.
🌺شعر
ناریان مر ناریان را جاذباند
نوریان مر نوریان را طالباند
🟢 حدیث
➖پيامبر(ص) مى فرمايد:
«أَكْثَرُ مَا تَلِجُ بِهِ أُمَّتِيَ اَلْجَنَّةَ تَقْوَى اَللَّهِ وَ حُسْنُ اَلْخُلُقِ».بيشترين چيزى كه امّت من به وسيله آن وارد بهشت مى شوند دو چيز است: تقوى و حسن خلق(۲)
➖پیامبر(ص)فرمود: اَ لْمُؤمِنُ دَعِبٌ لَعِبٌ، وَالْمُنافِقُ قَطِبٌ غَضِبٌ؛
مؤمن شوخ و شنگ است، و منافق اخمو و عصبانى. (۳)
🔷خوش رویی صدقه است
در فرهنگ و ادبیات اسلامی، صدقات انواع مختلفی دارد که شامل صدقات مالی، امر به معروف و نهی از منکر، ارشاد و هدایتگری، برداشتن مانع از سر راه مردم، کمک به دیگران و مانند آنها میشود؛ اما در این میان از نظر اسلام، روی خوش و گشاده، مهمترین و زیباترین و اساسیترین صدقهای است که کسی به دیگری میبخشد. از همین رو پیامبر(ص) میفرماید: تَبَسُّمُكَ في وَجهِ أخيكَ صَدَقه؛ لبخند زدن تو به روى برادرت صدقه است.(۴)
🔶نتیجه خوش خلقی منتظر امام زمان
امام صادق(ع)فرمود: من سَرَّهُ اَن یَکونَ مِن اصحابِ القائِمِ فَلیَنتظِر و لیَعمَل بالوَرَعِ و مَحاسِنِ الاَخلاقِ و هُوَ منتَظِرٌ فاِن ماتَ و قامَ القائمُ بعدَهُ کانَ لَهُ مِن الاَجرِ مثلُ اَجرِ مَن اَدرَکَهُ فجَدّوا و انتظِروُا هنیئاً لکُم ایّتها العصابةُ المَرحومَة» هر کس در دل دارد که از اصحاب حضرت قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف باشد پس باید در انتظار بسر برد و می باید به ورع و محاسن اخلاق عامل باشد در حالی که او منتظر است.پس اگر بمیرد و امام زمان علیه السلام بعد از او قیام کند همانند کسی که آن حضرت را درک کرده، برای او نیز اجر و ثواب می باشد پس تلاش کنید و منتظر باشید گوارایتان باد ای گروه مورد رحمت الهی واقع شده.(۵)
💠داستانی از شوخی
زني خدمت رسول اکرم(ص) آمد و نام شوهرش را برد. حضرت فرمود: شوهرت همان است که در چشمانش سفيدي است؟ گفت: نه در چشمانش سفيدي نيست. آن زن به خانه آمد و جريان را براي شوهرش تعريف کرد. مرد گفت: آيا نميبيني که سفيدي چشم من از سياهي آن بيشتر است(۶)
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۰.
۲.الکافي ،جلد۲ ،صفحه۱۰۰
۳.تحف العقول، ص۴۹.
۴.كنز العمّال،۱۶۳۰۵
۵.بحارالأنوار، ج ۵۲، ص۱۴۰.
۶.بحارالانوار، ج ۱۶، ص ۲۹۴
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۲۶)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۲۶ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام زین العابدین(ع) در ضمن حدیث مفصل رساله الحقوق فرمود:
«وَ حَقُّ الْحَجِّ أَنْ تَعْلَمَ أَنَّهُ وِفَادَةٌ إِلَى رَبِّكَ وَ فِرَارٌ إِلَيْهِ مِنْ ذُنُوبِكَ وَ فِيهِ قَبُولُ تَوْبَتِكَ وَ قَضَاءُ الْفَرْضِ الَّذِي أَوْجَبَهُ اللَّهُ تَعَالَى عَلَيْكَ»و حقّ حجّ اين است كه بدانى حج وارد شدن بر پروردگار و گريختن از گناهانت به سوى خدايت است و در حجّ توبهات پذيرفته است و انجام تکلیفی است که خداوند برای تو واجب فرموده است.
🔶فلسفه و اسرار حج
برای حج ظاهر و باطنی معرفی شده است. ظاهر حج را مجموعهای از اعمال دانستهاند که «مناسک حج» نامیده میشود؛ اما در ورای این ظاهر، باطنی نیز تبیین شده که اسرار بسیاری در آن نهفته و برخی معتقدند حقیقت حج را باید با توجه به اسرارش تحلیل و بررسی کرد.
طبق حدیث فوق امام سجاد(ع) مهم ترین فلسفه حج را فرار کردن از غیر خدا به خداوند است که همان توحید است.
🔷حج یا فقرا
همیشه وقتی ایام حج فرا میرسد فضای مجازی پر میشود از القا شبهه علیه حج که چرا پول خود را میبریم خارج کمک کنیم به فقرا، و همین طور برخی افراد نادان اخباری منتشر میکنند که فلانی از حج صرفنظر کرد و پولش را داد به فقرا
اولا از نظر فقهی اگر حج بر کسی واجب شد او حق ندارد از حج به هر بهانه ای صرف نظر کند
ثانیا: اینکه گفته میشود کمک به فقرا ثوایش بیشتر است ؛ «صحبت ثواب نیست. صحبت بالاتر از ثواب است. میگوید برو مکه و زنده شو. برو زیارت قبر پیامبر صلی الله علیه و آله، نیرو بگیر! محبت پیدا کن! برو با حسین بن علی علیهالسلام معاشقه کن و روحت را زنده کن! برو با علی بن ابیطالب علیهالسلام معاشقه کن و روحت را زنده کن! آن وقت با روح زنده بیا ایران و وقتی با روح زنده آمدی، آن وقت بیمارستان هم میسازی؛ ۱۰۰ تا بیمارستان هم میسازی، حسینیه هم میسازی، پل هم میسازی، مدرسه هم میسازی، هزار کار خیر هم میکنی».(۲)
ثالثا اگر واقعا افراد دلشان به فقرا می سوزد نه تنها نباید علیه حج و زیارت تبلیغ کنند بلکه باید به برنامه های معنویت آفرین تشویق کنند که انگیزه های معنویت مهم ترین عامل در انجام کارهای نیک و نیکوکاری است .
🟢وصیت مکتوب امام علی(ع)
علی(ع) در لحظات آخر عمرشان دستور دادند وصیت نامه ای برایشان نوشته شود در ضمن آن وصیت فرمود:
«اللَّهَ اللَّهَ فِي بَيْتِ رَبِّكُمْ لَا تُخَلُّوهُ مَا بَقِيتُمْ فَإِنَّهُ إِنْ تُرِكَ لَمْ تُنَاظَرُوا»
خدا را! درباره خانه پروردگارتان در نظر داشته باشید تا هستید، آن را خالی نگذارید. زیرا اگر حج متروک شود نظر رحمت خدا از شما قطع خواهد شد(۳)
💠داستان
امام صادق عليه السّلام : چون رسول خدا صلّى الله عليه و آله « از منى » كوچ كرد ، باديه نشينى در «ابطح» به آن حضرت برخورد و گفت : يا رسول الله ! من به قصد حج خارج شدم ، ولى مانعى مرا از حج بازداشت ومن مردى ثروتمند و پولدارم . دستور بده با مالم كارى كنم كه به پاداش حاجيان نايل شوم .پس رسول خدا صلّى الله عليه وآله رو به كوه ابوقبيس كرده ، فرمود : «لَوْ أَنَّ أَبَا قُبَيْسٍ لَكَ زِنَةَ ذَهَبَةٍ حَمْرَاءَ أَنْفَقْتَهُ فِي سَبِيلِ اَللَّهِ مَا بَلَغْتَ مَا بَلَغَ اَلْحَاجُّ» .
اگر به اندازه كوه ابوقبيس طلاى سرخ داشتى و آن را در راه خدا انفاق مى كردى ، هرگز به پاداشى نمى رسيدى كه حج گزار مى رسد .(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۳۲.
۲.سخنرانی استاد شهید مطهری.
۳.نهج البلاغه، نامه ۴۷
۴.ثواب الأعمال ج۲، ص۴۸
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
رحمت الهی؛ انواع_شرایط
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین سیما علی امیر المؤمنین
🌙بیان احکام
وجوب بلند خواندن در نمازهای مغرب و عشا و صبح، و وجوب آهسته خواندن در نماز ظهر و عصر، مختص به قرائت حمد و سوره است، همانگونه که وجوب آهسته خواندن در غیر از دو رکعت اول نماز مغرب و عشا، فقط مخصوص قرائت حمد یا تسبیحات در رکعت سوم یا چهارم است، ولی در ذکر رکوع و سجده و تشهد و سلام و دیگر ذکرهای واجب در نمازهای پنجگانه، مکلف بین آهسته یا بلند خواندن مخیّر است.
💠داستان واقعی [ایجاد انگیـزه]
روزی حضرت سلیمان(ع) در کنار دریا نشسته بود، نگاهش به مورچه ای افتاد
که دانه گندمی را باخود به طرف دریا حمل می کرد. سلیمان(ع) همچنان به او نگاه می کرد
که دید او نزدیک آب رسید. در همان لحظه قورباغه ای سرش را از آب دریا بیرون آورد
و دهانش را گشود، مورچه به داخل دهان او وارد شد، و قورباغه به درون آب رفت.
سلیمان(ع) مدتی در این مورد به فکر فرو رفت و شگفت زده فکر می کرد،
ناگاه دید آن قورباغه سرش را از آب بیرون آورد و دهانش را گشود،
آن مورچه از دهان او بیرون آمد، ولی دانه ی گندم را همراه خود نداشت.
سلیمان(ع) آن مورچه را طلبید و سرگذشت او را پرسید.
مورچه گفت: "ای پیامبر خدا در قعر این دریا سنگی تو خالی وجود دارد
و کرمی در درون آن زندگی می کند. خداوند آن را در آنجا آفرید او
نمی تواند ار آنجا خارج شود و من روزی او را حمل می کنم.
خداوند این قورباغه را مامور کرده مرا درون آب دریا به سوی آن کرم حمل کرده و ببرد.
این قورباغه مرا به کنار سوراخی که در آن سنگ است می برد و
دهانش را به درگاه آن سوراخ می گذارد من از دهان او بیرون آمده و
خود را به آن کرم می رسانم و دانه گندم را نزد او می گذارم و سپس باز می گردم
وبه دهان همان قورباغه که در انتظار من است وارد می شود او در میان
آب شناوری کرده مرا به بیرون آب دریا می آورد و دهانش را باز می کند
ومن از دهان او خارج میشوم."
سلیمان به مورچه گفت: وقتی که دانه گندم را برای آن کرم میبری آیا سخنی از او شنیده ای؟
مورچه گفت آری او می گوید:
ای خدایی که رزق و روزی مرا درون این سنگ در قعر این دریا فراموش
نمی کنی رحمتت را نسبت به بندگان با ایمانت فراموش نکن(۱)
🔷 بیان موضوع
یکی از موضوعات آرامش بخش و انگیزه آفرین شناخت جلوه های رحمت الهی است.
از این روست که خداوند در آیات مختلف توجه به این معنا را متذکر شده است؛
«فَانْظُرْ إِلیٰ آثٰارِ رَحْمَتِ اللّٰهِ»
پس با تأمل به آثار رحمت خدا بنگر.
◾️انواع رحمت الهی
علامه طباطبایی می نویسند؛رحمت الهی در دو نوع می باشد؛
➖رحمت گسترده ؛ كه مۆمن و كافر، نیكوكار و بدکار و انسان و غیر انسان همه از آغاز خلقتشان تا مادامى كه وجود دارند در پرتو آن به وجود آمده و با آن روزى مى خورند.
➖رحمت ویژه؛ كه خود عطیه اى است كه خداوند آن را تنها به كسانى مى دهد كه داراى ایمان و عبودیت باشند؛ مانند حیات طیّب و زندگى نورانى در دنیا و بهشت و رضوان در آخرت كه كفار و تبهکاران به دلیل كفر و جرمشان از آن بی بهره اند. آنچه نصیب ایشان می شود چیزى است در مقابل این رحمت؛ مانند زندگى نكبت بار و عذاب بنیان کَن در دنیا و آتش و رنج های آن در آخرت.
در ادامه به شرح و تبیین این دو عنوان خواهیم پرداخت.
🟢رحمت گسترده الهی
آیات و احادیث زیادی به رحمت گسترده الهی پرداخته اند که به یک آیه و یک حدیث زیبا بسنده میکنیم؛
➖«وَ مٰا مِنْ دَابَّةٍ فِی الْأَرْضِ إِلاّٰ عَلَی اللّٰهِ رِزْقُهٰا» هیچ جنبده ای در زمین نیست مگر اینکه روزیِ او بر خداست[هود/۶]
گستره رحمت الهیه و مهر ربانیه، به گونه ای است که همه مخلوقات و موجودات در گستردگی و سعه آن قرار دارند و از همین باب است که هیچ مخلوقی را بی نصیب از راه رشد و تکامل مخصوص به خود رها نکرده است و در این زمینه به انسان عنایت ویژه شده است.
میلیاردها چرخ در جهان هستی با نظم و حسابی دقیق میچرخد و انواع نعمتها را به همه موجودات فراهم می آورد تا زمینه رشد و تعالی و تکامل همه موجودات فراهم آید.
🔹 مصادیق قرآنی رحمت گسترده
➖تمام نعمتهایی که در سوره الرحمن ذکر می شود و همگان از آن بهره می برند بی آنکه ایمان در آن شرط باشد؛ مانند خلقت انسان همگی مصداق رحمت عام الهی اند.
➖ باران هاى مفید و نافع، جلوه اى از رحمت عام و گسترده خداوند در عرصه هستى: «وَهُوَ الَّذِی یُنَزِّلُ الْغَیْثَ مِن بَعْدِ مَا قَنَطُوا وَیَنشُرُ رَحْمَتَهُ :
و اوست كه باران نافع را پس از آنكه (مردم) مأیوس شدند فرو مىفرستد و رحمت خود را مىگسترد»[شوری/۲۸]
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🌺شعر
سعدی در چند شعر معروف به مهر گسترده و رحمت واسعه خداوند اشاره کرده است؛
ای کریمی که از خزانه غیب
گبر و ترسا وظیفه خور داری
دوستان را کجا کنی محروم
تو که با دشمنان نظر داری
ابر و باد و مه و خورشید و فلک درکارند
تا تو نانی به کف آری و به غفلت نخوری
همه از بحر تو سرگشته و فرمانبردار
شرط انصاف نباشد که تو فرمان نبری
🟢 رحمت ویژه الهی
رحمت ویژه الهی، که همان برخورداری از رضایت و ورود به روضه رضوان خداوند است در آیات و احادیث فراوان بیان شده است
قرآن مجید بیان کننده این حقیقت است که افق طلوع رحمت خاص و فضل و احسان ویژه حق و محل ظهور این واقعیت، ایمان و عمل صالح و اخلاق و توبه است، که همه آنها محصول پربرکت اطاعت از خدا و پیامبر اوست.
انسانی که دلش از ایمان خالی است و عملش عمل غیر صالح است و از اخلاق حسنه و حالات انسانی فقیر و تهیدست است و نمی خواهد به خدا بازگشت کند و به توبه آراسته گردد و گذشته فاسد خود را جبران نماید، هرگز رحمت رحیمیه و فضل و احسان الهیه در او طلوع نخواهد کرد و راهی به رضایت حق و بهشت عنبرسرشت نخواهد یافت.
توقع دریافت رحمت خاص حق هنگامی توقعی صحیح و انتظاری بجاست که وجود انسان به ایمان و عمل صالح و اخلاق حسنه آراسته باشد، یا سالکی جدّی و راهروی عارف و عاشق در راه توبه برای رسیدن به مقامات معنوی گردد.
🔹 آیات
آیاتی از قرآن کریم، ایمان و عمل صالح و اخلاق و نیز توبه را موجب رسیدن به رحمت ویژه الهی دانسته است؛
➖«وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِنٰاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیٰاءُ بَعْضٍ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ یُقِیمُونَ الصَّلاٰةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکٰاةَ وَ یُطِیعُونَ اللّٰهَ وَ رَسُولَهُ أُولٰئِکَ سَیَرْحَمُهُمُ اللّٰهُ إِنَّ اللّٰهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ»
مردان و زنان با ایمان دوست و یار یکدیگرند ؛ همواره به کارهای نیک و شایسته فرمان میدهند و از کارهای زشت و ناپسند بازمی دارند و نماز را برپا میکنند و زکات میپردازند و از خدا و پیامبرش اطاعت مینمایند ؛ به زودی خدا آنان را مورد رحمت قرار میدهد ؛ زیرا خدا توانای شکست ناپذیر و حکیم است.[ توبه/۷۱]
➖«إِلاَّ الَّذِینَ تٰابُوا وَ أَصْلَحُوا وَ بَیَّنُوا فَأُولٰئِکَ أَتُوبُ عَلَیْهِمْ وَ أَنَا التَّوّٰابُ الرَّحِیمُ»
مگر کسانی که توبه کردند و مفاسد خود را اصلاح نمودند و آنچه را پنهان کرده بودند برای مردم روشن ساختند، پس توبه آنان را میپذیرم ؛ زیرا من بسیار توبه پذیر و مهربانم.[ بقره/۱۶۰]
➖وَ رَحْمَتِی وَسِعَتْ کلَّ شَی ءٍ، فَسَأَکتُبُها لِلَّذِینَ یتَّقُونَ وَ یؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ الَّذِینَ هُمْ بِآیاتِنا یؤْمِنُونَ.
رحمتم همه چیز را فرا گرفته و آن را برای پرهیزکاران، اعطا کنندگان زکات و مؤمنین به آیات خود، نگه خواهم داشت.[ اعراف/۱۵۶]
🔹احادیث
➖در حدیثى از امیرمؤمنان على(ع) بعد از اشاره به رحمت گسترده الهی رحمت ویژه الهی به زیبای به تصویر کشیده شده است: «اَللهُ رَحیْمٌ بِعِبادِهِ، وَ مِنْ رَحْمَتِهِ اَنَّهُ خَلَقَ مِأَة رَحْمَة جَعَلَ مِنْها رَحْمَةً واحِدَةً فى الْخَلْقِ کُلِّهِمْ فَبِها تَتَراحَمُ النّاسُ، وَ تَرْحَمُ الْوالِدَةُ وَلَدَها... فَاِذا کانَ یَوْمُ الْقِیامَةِ اَضافَ هذِهِ الرَحْمَةَ الْواحِدَةَ اِلى تِسْع وَ تِسعینَ رَحْمَةً، فَیَرْحَمُ بِها امَّةَ مُحَمَّد(ص)»: «خداوند نسبت به بندگاناش رحیم است و از رحمت او این است که یکصد شاخه رحمت آفریده، یکى از آن را بین تمام بندگان تقسیم کرده، و به واسطه آن، مردم نسبت به یکدیگر مهربان اند، و مادر نسبت به فرزند خود مهر مىورزد... در روز قیامت این رحمت را به نود و نه قسمت دیگر اضافه مى کند، و با همه آنها امت پیغمبر اسلام(ص) را مشمول رحمتاش قرار مى دهد!»(۲)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
♻️شرایط و راهکارهای رسیدن به رحمت ویژه الهی
گفتیم که رحمت عام الهی عطیه ای از جانب خداوند به تمام مخلوقاتش است که مۆمن و کافر، انسان و حیوان از آن بهره مندند؛ آنچه ارزش برتر و ویژه ای دارد برخورداری از رحمت خاص الهی است که به بندگان ویژه عنایت می شود. در قرآن کریم مواردی یافت می شود که به نوعی راهکار دریافت این نوع رحمت است:
🔹ایمان آوردن
ایمان آوردن به خدای متعال، نخستین و برترین سبب دریافت رحمت خاص حضرت حق است. خداوند متعال در سوره مبارکه احزاب به صراحت میفرماید: «وَ كانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَحِيماً» و خداوند همواره نسبت به مؤمنان مهربان بوده است».
در این آیه شریفه، با کلمه رحیم، اشاره به رحمت خاص الهی به مؤمنان شده است
نشانه های ایمان عبارت است از؛
الف) تمسک به قرآن: «فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ اعْتَصَمُوا بِهِ فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِنْهُ وَ فَضْل وَيَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِرَاطاً مُسْتَقِيماً؛ اما کسانى که به خدا ایمان آوردند و به آن [قرآن] تمسّک جستند، به زودى آنان را در رحمت و فضلى از سوى خود درمیآورد و به راهى راست به سوى خود راهنمایى مىکند».[نسا/۱۷۵]
ب) اطاعت از رسول: «وَ أَقيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ وَ أَطيعُوا الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ»؛و نماز را برپا دارید، و زکات را بدهید و رسول [خدا] را اطاعت کنید تا مشمول رحمت [او] شوید.[ نور/۵۶]
ج) محبت به امیرمؤمنان(ع): در روایتی که ابنشاذان از رسولخدا ص نقل کرده، چنین آمده است: «أَلَا وَ مَنْ أَحَبَّ عَلِيّاً أَثْبَتَ اللَّهُ الْحِكْمَةَ فِي قَلْبِهِ وَ أَجْرَى عَلَى لِسَانِهِ الصَّوَابَ وَ فَتَحَ اللَّهُ لَهُ أَبْوَابَ الرَّحْمَةِ»آگاه باشید کسی که علی را دوست بدارد، خداوند حکمت را در قلب او ثابت میگرداند و بر زبانش جاری میسازد و درهای رحمت را برای او باز میکند».(۳)
البته محبت به حضرت نیز به تبعیت از آن ایشان کشیده میشود و اطاعت از قرآن و پیامبر ص را در پی دارد.
🔹صالح بودن
صالح بودن سبب برخوردارى از رحمت خاصّ الهى: « وَأَدْخَلْنَاهُمْ فِی رَحْمَتِنَا إِنَّهُم مِّنَ الصَّالِحِینَ»و همه آنان را در رحمت خویش (منصب نبوت، كمالات نفسانى، كتاب آسمانى و تربیت جامعه) درآوردیم، زیرا كه به حق از نیكان و شایستگان بودند.[انبیا/۸۶]
صالح در فرهنگ قرآن کسی است که در عقیده و عمل بر طبق آیین بر حق عصر خود باور داشته باشد و عمل کند
🔹صبر کردن
در سوره مبارکه بقره، پس از آنکه آزمایش همه انسانها به انواع مشکلات حتمی اعلام شده، آن دسته از آنان را که اهل شکیبایی هستند مشمول بشارت الهی دانسته، آنگاه به تبیین آن بشارت پرداخته است: «أُولئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَواتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ» اینها [صابران]، همانها هستند که الطاف و رحمت خدا شامل حالشان شده و آنها هستند هدایتیافتگان».[ بقره/۱۵۷]
🔹توبه کردن
« أوَّلْ ما خَلَقَ اللّٰه القَلَم، أوَّل ما کَتَب القَلَم أنا التَّوّابُ أتُوبُ علیٰ مَنْ تابَ ».
اولین چیزی که خداوند آفرید قلم بود و اولین چیزی که قلم نوشت؛ من تواب هستم و هر کس با توبه به من برگردد من هم به او( با رحمت خاص) بر می گردم .(۴)
توّابی او که به معنای قبول کردن توبه اهل توبه است عین رحمت و مهر او به تائبین است و این گنهکارانند که باید فرصت عظیم توبه را که از مظاهر رحمت و مهر حضرت محبوب است غنیمت بشمارند و خود را در معرض این نسیم ویژه ملکوتیّه قرار دهند.
خداوند در قرآن می فرماید:
«قُلْ يا عِبادِيَ الَّذينَ أَسْرَفُوا عَلى أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَميعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحيمُ»بگو اى بندگان من كه بر خود اسراف و ستم كردهايد! از رحمت خداوند نوميد نشويد كه خدا همه گناهان را مىآمرزد، زيرا او بسيار آمرزنده و مهربان است».[زمر/۵۳]
🔹جبران کردن گناهان
«و اَقِم الصَّلوةَ طَرَفَى النَّهار و زُلَفاً مِنَ الليل اِنَّ الحَسَنات يُذهِبْن السَّيّئات» نماز را در دو طرف روز و اوايل شب برپا دار، چرا كه نيكىها، بدىها را بر طرف مىسازد.[ هود/۱۱۴]
جبران کردن گناه، به صورتهاى گوناگون مانند قضای عبادات ترک شده، کسب حلالیت از افراد، كمكهاى مالى و... می باشد.
🔹خیرخواهی برای دیگران
یکی دیگر از شرایط و راهکارهای جلب رحمت خاص خداوند دانسته شده دلسوزی و ترحم به مخلوقات الهی است. از همین رو، در حدیثی کوتاه از امیرمؤمنان(ع) چنین آمده است: «بِبَذْلِ الرَّحْمَةِ تُسْتَنْزَلُ الرَّحْمَةُ؛ با رحمت نسبت به دیگران، رحمت الهی نازل میشود».(۵)
و پیامبر فرمود: «مَن لَم يَرحَمْ لا يُرحَمْ» كسى كه رحم نكند، به او رحم نشود .(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
بني اسرائيل جوان فاسقي بود كه اهل شهر ، از فسق و فجور او به تنگ آمده و از دست او به پروردگار خويش شكايت كردند . خطاب الهي به موسي رسيد كه آن جوان را از شهر بيرون كن كه به واسطه ي او آتش قهر الهي بر اهل شهر نازل آيد . موسي (ع) آن جوان را به روستاي اطراف تبعيد كرد . خطاب آمد كه او را از آن قريه نيز بيرون كن .
حضرت موسي (ع) هم به فرمان حضرت حق او را از آن قريه خارج كرد . آن جوان رفت به مغاره ي كوهي كه در آن نه انسان ، نه حيوان و نه زراعتي بود . بعد از مدتي در آن مغاره مريض شد . نزد او كسي نبود كه از او پرستاري كند . دل شكسته شد و صورت روي خاك گذارد و عرض كرد :
پروردگارا ! اگر الان مادرم به بالين من حاضر بود ، بر غربت و تنهايي من گريه مي كرد و اندوهگين مي شد و اگر الان پدرم بر بالين من حاضر بود ، بعد از فوتم مرا غسل مي داد و كفن مي كرد و به خاك مي سپرد. خدايا ! اگر زن و بچه ام در كنار من بودند ، برايم نوحه سرايي مي كردند و مي گفتند :
بارالها! ببخش اين فرزند غريب و تنهاي ما را ، اين بنده ي بي چاره ي گنهكار خودت را كه از شهر تبعيد شده و از دياري به ديار ديگر و از قريه به مغاره ي كوهي آواره گشته .
بعد عرض كرد : پروردگارا ! حال كه بين من و ايشان جدايي افكندي ، مرا از لطف و رحمت خود محروم مفرما ؛ حال كه قلب مرا از دوري خاندانم سوزاندي ، مرا به خاطر گناهانم به آتش قهر و غضب خود مسوزان .
در اين لحظه درياي رحمت بي كران حضرت حق به جوش و خروش در آمد و خداي رئوف ملكي به صورت پدر و حوريه اي به شكل مادرش و حوريه اي ديگر به صورت همسرش و غلاماني به شكل فرزندان او فرستاد تا در كنارش نشسته ، براي او گريه و ماتم سرايي كنند .
جوان به گمان اينكه آنها خاندان او مي باشند ، مسرور شد و با دلي خوش و قلبي اميدوار چشم از جهان فروبست و به عالم باقي شتافت . آنگاه به حضرت موسي (ع) خطاب شد كه اي موسي ! شخصي از دوستان ما در فلان منطقه از دنيا رفته است ، برو او را خودت غسل بده ، كفن نما ، بر جنازه اش نماز بخوان و او را دفن كن.
موسي (ع) به آن مكان آمد ، ديد همان جواني است كه او را از شهر و روستا بيرون كرده بود . از جانب حق تعالي خطاب آمد :
اي موسي ! من به ناله هاي جانسوز او و جدايي از خاندانش ترحم كرده و به خاطر ذلت و خواري اش حوريه هايي به صورت خاندانش فرستادم تا براي او نوحه سرايي كنند.
اي موسي ! زماني كه غريبي از دنيا مي رود ، ملائكه ي آسمان بر حال او مي گريند ، پس چگونه من بر حال او ترحم نكنم و حال آن كه من ارحم الراحمين هستم.
💠داستان
گروهى از یمن براى بحث و جدال خدمت پیامبر(ص) آمدند و در میان آنها مردى بود که از همه بیشتر سخن مىگفت و خشونت و لجاجت خاصى در برابر پیامبرمىنمود.
پیامبر(ص) آنچنان عصبانى شد که آثار غضب در چهره مبارکش آشکار گردید. ناگهان جبرئیل آمد و عرض کرد:
« پروردگارت سلام میرساند و میگوید: این مرد، سخاوتمند است و اهل اطعام به دیگران میباشد».
خشم پیامبر(ص) با شنیدن این سخن فروکش کرد و به آن مرد فرمود: پروردگار به من چنین پیامى داده است و اگر به سبب آن نبود، آنچنان بر تو سخت مىگرفتم که عبرت دیگران گردى.
آن مرد پرسید: آیا پروردگارت سخاوت را دوست دارد. حضرت فرمود: بله. گفت: من شهادت مىدهم که معبودى جز خدا نیست و تو رسول و فرستاده او هستى.(۷)
💠داستان
ملااحمد نراقی، داستانی را در قالب شعر نقل کرده که حضرت موسی(ع) عازم کوه طور بود، گَبری جلوی او را گرفت و درخواست کرد پیغامش را به خداوند برساند: «من از خداوندى تو عار و ننگ دارم. اگر روزى مرا تو مىدهى، هرگز نده؛ من نمیخواهم منت روزى تو را بکشم. نه تو خداى منى و نه من بنده تو هستم!».
حضرت موسى(ع) که از سخنان آن گبر بىادب خشمگین شده بود، با خود گفت: سزاوار نیست که این مطالب را به خداوند بگویم. به کوه طور رفت و پس از اتمام مناجات، بدون آنکه پیغام آن شخص را بگوید، قصد خروج از طور را کرد که ناگهان اعتراض الهی را شنید: تو واسطه میان من و مردمی، چرا پیام بندهام را به من نگفتی!. موسی ع عرض کرد: از گفتنش شرم دارم، خودت بینا و آگاهى که آن کافر چه گفت. خطاب رسید: از جانب من به او سلام برسان و بگو:
گر نمىخواهى تو ما را، گو مخــواه
ما تو را خواهيم با صد عزّوجاه
روزيم را گــر نخواهى، من دهــم
روزيت از سفره فضل و كـــرم
گــر نــدارى مــنّت روزى ز مـن
من تو را روزى رسانــم بىمنن
فيضمن عام است وفضلمنعميم
لطف من بىانتها، جودم قديم
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج۱۴ ،ص۹۷.
۲.مستدرك سفينة البحار ج۴،ص۱۳۵.
۳.فضائل الشّیعة، حدیث۱.
۴. أقوال الأئمه: ۲۳۲/۵.
۵.غرر الحكم،۴۳۴۳.
۶.كنز العمّال،۵۹۷۱.
۷.الکافی، ج ۴،ص۳۹
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۲۷)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️خصلت۲۷؛ أَصْلَدَ مِنَ الصَّلْدِ
بيست و هفتمین صفت مؤمن «اصلد من الصلد» است يعنى مؤمن از سنگ خارا هم محكم تر است.
از آن جا كه گاهى بعضى افراط كرده و خيال مى كنند خوش مشرب بودن به اين است كه انسان در مقابل دشمنان صلابت نداشته باشد، پيامبر در ادامه مى فرمايد در عين اين كه مؤمن شيرين تر از عسل است ولى شل نيست بلكه در مقابل دشمنان سخت تر از كوه است.
🔶قرآن و حدیث
➖در قرآن داريم كه مؤمن در مقابل دوستان «رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ» و در مقابل، «أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ» است از آهن هم محكم تر است.
➖ در روایات داریم «المؤمن كالجبل الرّاسخ لا تحرّكه العواصف»، فرد با ايمان همچون كوه پا بر جاست كه طوفانها و تندبادها آن را تكان نمىدهد»!(۲)
➖ امام باقر(ع) فرمودند:
«اَلْمُوْمِنُ اَصلَبُ مِنَ الْجَبَلِ یسْتَقَلُّ مِنْهُ وَ الْمُوْمِنُ لَا یسْتَقَلُّ مِن دِینِهِ شَیءٌ».
مومن از کوه سختتر و محکمتر است؛ از کوه کاسته میشود ولی از دین مومن هیچ کاسته نمیشود.(۳)
🟢سیره امامت
عدّه اى بهانه مى آوردند كه چون علی(ع) شوخ طبع است نمى تواند رهبر جامعه باشد در حالی که آن حضرت در عین شوخ طبعی و شیرین رفتاری محكم و با صلابت بود.
در جايى كه مقرّرات اجازه مى دهد نبايد خشك و سخت گير بود و كسانى كه در دنيا سخت گير باشند در آخرت، خدا هم بر آنها سخت مى گيرد.
🔷یاران نیرومند
امام صادق علیه السّلام فرمود: «مایَخرُجُ إِلّا فِی أَوَّلِهِ قَومٌ وَ ما یَکُونُ أُولُوا القُوَّةِ أَقَلَّ مِن عَشَرَةَ آلافٍ ؛ امام زمان علیه السّلام خروج و ظهور نمی کند مگر همراه یاران نیرومند و رشید، و این یاران کمتر از ده هزار نفر نیستند».
لطفا به عدد ده هزار توجه کنید این افراد غیر از ۳۱۳ نفر حکمرانان در حکومت مهدوی هستند.
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۰.
۲.بحارالأنوار ،ج۳۹ ، ص۳۵۱
۳.الکافی، ج ۲، ص۲۴۱
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۲۷)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۲۷ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام زین العابدین(ع) در ضمن حدیث مفصل رساله الحقوق فرمود:
«وَ أَمَّا حَقُّ اَلصَّوْمِ فَأَنْ تَعْلَمَ أَنَّهُ حِجَابٌ ضَرَبَهُ اَللَّهُ عَلَى لِسَانِكَ وَ سَمْعِكَ وَ بَصَرِكَ وَ فَرْجِكَ وَ بَطْنِكَ يَسْتُرَكَ بِهِ مِنَ اَلنَّارِ فان تركت الصوم خرقت ستر الله عليك».
امّا حقّ روزه اين است كه بدانى روزه حائلى است كه خداى بر زبان و گوش و چشم و عورت و شكمت نهاده تا تو را از آتش دوزخ در امان دارد پس اگر روزه را ترک کنی خداوند آن را برای تو پاره میکند .
🔶 سپر بودن روزه
روزه ایجاد یک سپر حفاظتی برای کلّ اعضاء در برابر آتش است. اساساً چیزی که ما به عنوان آتش و جهنّم در فرهنگ قرآنی و اسلامی میشناسیم، از دنیا تهیّه میشود. بنابراین روزه یک سِتر، حجاب، فاصله، عایق یا طبق بیان زیبای پیامبر اعظم، یک سپر حفاظتی درست میکند و بین تکتک اعضاء و جوارح ما با آتش دوزخ که مظهر خشم الهی است، حائل میشود. خروج از مسیر بندگی و مبتلا شدن به انواع و اقسام گناهان، ما را جهنّمی میکند. نقش روزه این است که برای ما فاصلهی ایمن ایجاد میکند و سپر حفاظتی بین ما و گناهان میشود. یعنی بین اعضاء و جوارح ما با معاصی آنها ـ به عبارت دیگر، بین ما و آتش خشم الهی ـ فاصله میاندازد. این بیان نخست امام (ع) در «حَقْ الصُّوم» است.
🟢درجات روزه
➖روزه عام، امساک و خودداری از خوردن و آشامیدن و دوری کردن از غریزه جنسی و رعایت آداب ظاهری روزه است.
➖روزه خاص، حفظ گوش، چشم، زبان، دست و پا و سایر جوارح و اعضای بدن از گناهان است.
➖روزه خاص الخاص، بدین معناست که انسان از دغدغهها و اهداف دنیوی فاصله گیرد، مگر دنیایی که مقدمه دین باشد.
♻️برخی دیگر از آثار روزه
بهگفته عبدالله جوادی آملی، مفسر قرآن و فیلسوف، در تفسیر تسنیم، روزه روحیه نظم، قناعت و صبر در برابر گناهان و مشکلات زندگی را نیز در فرد و جامعه تقویت میکند.(۲)
بنابر آمارهای منتشر شده در رسانهها، آمار تخلفات اجتماعی در ایران، در ماه رمضان کاهش پیدا میکند.همچنین بر اساس بررسیهای پزشکی، روزه در تندرستی و سلامتی جسم و روان مفید است. تأثیر مثبت در سیستم ایمنی، کاهش اضطراب و افسردگی، سلامت روان، افزایش عزت نفس و پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، از جمله آثار روزه در سلامت جسم و روان دانسته شده است.
💠حکایت
رسول خدا(ص) شنیدند زنى روزهدار، كنیز خود را دشنام مىدهد، حضرت رسول(ص) غذایى خواستند، و به آن زن فرمودند: بخور، عرض كرد: یا رسول اللَّه، من روزه دارم، فرمودند:
كَیْفَ تَكُونِینَ صَائِمَةً وَ قَدْ سَبَبْتِ جَارِیَتَكِ إِنَّ الصَّوْمَ لَیْسَ مِنَ الطَّعَامِ وَ الشَّرَابِ وَ إِنَّمَا جَعَلَ اللَّهُ ذَلِكِ حِجَاباً عَنْ سوَاهُمَا منَ الْفوَاحِشِ مِنَ الْفِعْلِ وَ الْقَوْلِ یُفَطِّرُ الصائِمَ ما أَقلَّ الصُّوَّامَ وَ أَكْثَرَ الْجُوَّاعَ
چگونه روزهدار هستى و حال آنكه كنیزت را دشنام مىدهى؟ روزه [تنها امساک كردن از خوردن] غذا و نوشیدنى نیست، درواقع، خداى تبارک و تعالى آن را مانعى از غیر از آن دو از رفتار و گفتار زشت قرار داد كه روزهدار روزهاش را افطار مىكند، چه اندكاند روزه داران و چه زیادند گرسنهها.(۳)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۳۲.
۲.تفسیر تسنیم ،ح۹،ص۲۸۸.
۳.بحار الانوار، ج۹۳، ص۲۹۳
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۲۸)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخرَجَهُ وَ أَوسِعْ مَنهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️خصلت۲۸؛ لَا یکْشِفُ سِرّاً
بيست و هشتمین صفت مؤمن که یک منتظر امام زمان باید آن را رعایت کند «لا يكشف سراً» است يعنى مؤمن كشف سر نمى كند.
رازداری و محافظت از اسرار خویش و همچنین اسرار دیگران که به عنوان امانت در اختیار انسان قرار دارد، یکی از مهمترین و کلیدیترین فضائل اخلاقی در بُعد فردی و اجتماعی به حساب میآید. این خصلت از صفات الهی نشات گرفته، و نماد رشد و شخصیت محسوب میشود. این حکم، تمامی مسائل از اسرار شخصی و خانوادگی گرفته تا اسرار عقیدتی و حکومتی را شامل میشود که ضامن سعادت، ایمان، امنیت و آزادی انسان در انتخاب سرنوشت است.
در ضمن برای یاران حضرت مهدی تمرین رازداری برای حفظ اسرار در دوران حکومت آن حضرت نیز ضرورت دارد.
🟢رازداری صفت الهی است
خداوند متعال در آیه در رابطه با رازداری فرموده است: «عَالِمُ الغَیبِ فَلَا یُظهِرُ عَلى غَیبِهِ أَحَدًا»؛ داناى نهان است و کسى را بر غیب خود آگاه نمى کند»(۲)
➖امام رضا(ع) فرمود مومن باید رازداری را از خداوند فرا بگیرد«فَأَمَّا السُّنَّةُ مِن رَبِّهِ فَکِتمانُ سِرِّهِ» اما سنّتی که مومن باید از پروردگارش فرا بگیرد، پوشاندن راز است .(۳)
🟢احادیث
➖حدیثی از امیر مومنان (ع) آمده است که: «جَمعُ خَیرِ الدُّنیا وَ الآخِرَةِ فی کتمانِ السِّرِّ وَ مُصادَقَةِ الاَخیارِ؛ همۀ خیر دنیا و آخرت در رازداری و همنشینی با نیکان است»(۴)
➖امیرمؤمنان (ع) : «اَلظَّفَرُ بِالحَزمِ وَالْحَزمُ بِاِجالَةِ الرَّایِ وَالرَّایُ بِتَحصینِ الاَسرارِ» پیروزی و نیکبختی به محکمکاری وابسته است و آن هم بهاندیشه بستگی دارد واندیشه نیز به نگهداری رازهاست.(۵)
➖امام علی (ع) : «سِرُّکَ اَسیِرُکَ، فَاِن اَفشَیتَهُ صِرْتَ اَسیِرَهُ؛ راز تو، مادامی که آن را برمَلا نکردی، اسیر تو است، ولی اگر آن را فاش کردی، تو اسیرش میشوی».(۶)
➖ امام صادق (ع): «لا تُطلِعْ صَدیقَکَ مِن سِرِّکَ اِلاَّ عَلَی ما لَوِ اطَّلَعَ عَلَیهِ عَدُوُّکَ لَمْ یَضُرَّکَ فَاِنَّ الصَّدِیقَ قَد یَکونُ عَدُوَّکَ یَوماً ما» اسرارت را حتی به دوستت مگو، مگر در آنجا که اگر دشمن تو بر آن سرّ آگاه شود، ضرری به تو نمیرساند؛ زیرا دوست ممکن است روزی به صورت دشمن درآید.(۷)
🌺شعر
به دوست گرچه عزیز است راز دل مگشای
که دوست نیز بگوید به دوستان عزیز
💠داستان
بازرگانی در معاملهای هزار دینار خسارت دید. از پسر خود خواست تا در اینباره به کسی چیزی نگوید. پسر بازرگان دلیل این کار را از پدر پرسید. پدر گفت: چون در آن صورت، گرفتاری ما دو چندان میشود؛ یکی خسارتی که دیدهایم و دیگری سرزنشی که بر اثر اطلاع از شکستمان به ما خواهند کرد.
🔶اولین قدم در سلوک عرفانی
اولین قدم در رازداری حفظ اسرار خویشتن است.
حضرت امیرالمومنین می فرماید: «مَن ضَعُفَ عَن حِفظِ سِرِّهِ لَم یَقوَ لِسِّرِ غَیرهِ». کسی که نتواند رازدار اسرار خود باشد، نمی تواند اسرار دیگران را نیز حفظ کند.(۸)
«کتمان سرّ» در کتب اخلاقی و عرفانی و به عنوان یکی از مراحل اولیه سیر و سلوک محسوب شده است؛ بدین معنا که شخص سالک اگر در مسیر سیر و سلوک الی الله قرار گرفت، باید آن را از دیگران مخفی نگه دارد تا اینکه در معرض طعنهها و سرزنشهای دیگران قرار نگیرد.
🌺شعر
هر که را اسرار کار آموختند
مهر کردند و دهانش دوختند
♻️استثناها
در مواردی از جانب شرع مقدس ، افشا اسرار، مجاز شمرده شده است؛
➖در مقام دادخواهی
➖ مشورت
➖ حدود و تعزیر
➖ استعانت
➖ خوف و خطر
♻️راهکارها
راهکارهایی برای تقویت رازداری توصیه شده است که از آن جمله است؛
➖سکوت و کمحرفی
➖تسلط بر اعصاب
➖ پرهیز از حسد و کینه
➖ پرهیزاز خودنمائی و چاپلوسی
.ـــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۰.
۲.جن/۲۶.
۳.الخصال،ج۱،ص۸۲.
۴.بحار الأنوار، ح۷۴،ص۱۷۸.
۵.نهج البلاغه، حکمت ۴۸.
۶.غرر الحکم،ج۱، ص۴۲۹.
۷.مشكاة الأنوار،ص۵۵۷.
۸.غرر الحكم،۸۹۴۱.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢 شبــــــــــ قــــــــــدر
[ویژه شب بیست و سوم]
➖[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین سیما علی امیر المؤمنین
🌙بیان احکام
مواردی هست که افراد تصور میکنند آنها روزه را باطل میکند ، اگر چه مکروه هستند اما روزه را باطل نمیکنند به عنوان نمونه چند مورد را ذکر میکنیم؛
➖دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد
➖انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود.
➖ بو کردن گیاه های معطر
➖نشستن زن در آب
➖ استعمال شیاف
➖ کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید.
➖ مسواک کردن به چوب تر
♻️وجه تسمیه شب قدر
دربارهٔ اینکه چرا این شب را «شب قدر» نامیدهاند، دلایلی ذکر شده است که برخی از آنها عبارتند از:
➖از نظر عدهای همچون علامه طباطبایی، چون مقدرات انسانها و اندازه و تقدیر رویدادهای یک سال، در این شب تعیین میشود، آن را شب قدر مینامند.
➖اگر کسی این شب را احیا بدارد، صاحب قدر و منزلت میشود.
➖علت نامگذاری، قدر و شرافت والای این شب است.
➖قدر به معنای تنگی است در این شب آن قدر فرشتگان به زمین می آیند که زمین بر آنان تنگ میشود.
➖ در این شب کتابی واقع در بر پیامبری با قطر برای امتی صاحب قدر به دست فرشته دارای قدر نازل شده است.
🟢 فضیلت شب قدر
لطفی برای امت پیامبر(ص)
نقل است كه پیامبر (ص) نام چهار تن از عابدان (یحیى ، زكریا، حزقیل و یوشع ) را بر زبان جارى كرد و فرمود: «اینان هشتاد سال خدا را پرستیدند و لحظه اى هم از یاد او غافل نشدند و مرتكب گناه نگردیدند».حضار تعجب كردند.
پیامبر به حالش شمسون مجاهد بنی اسرائیل غبطه نمود که هزار ماه شمشیر به دوش در راه خدا جهاد می نمود حضرت به شدت شگفت زده شده بود و آرزو میکرد ای کاش این چنین مردانی در امت او نیز وجود می داشتند عرض کرد ؛
«يَا رَبِّ جَعَلْتَ أُمَّتِي أَقْصَرَ اَلنَّاسِ أَعْمَاراً وَ أَقَلَّهَا أَعْمَالاً»
پروردگارا عمر امت مرا کوتاه و اعمال شایسته شان را قلیل و کم قرارداده ای به چنین اعمالی موفق نخواهند شد. از این رو خداوند جهت تسلی خاطر پیامبر«فَأَعْطَاهُ اَللَّهُ لَيْلَةَ اَلْقَدْرِ»
شب قدر را به او مرحمت کرد و فرمود:
«لَيْلَةُ اَلْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ اَلَّذِي حَمَلَ اَلْإِسْرَائِيلِيُّ اَلسِّلاَحَ فِي سَبِيلِ اَللَّهِ لَكَ وَ لِأُمَّتِكَ مِنْ بَعْدِكَ إِلَى يَوْمِ اَلْقِيَامَةِ فِي كُلِّ رَمَضَانَ».
عبادت در شب قدر برتر از هزار ماه که «شمسون» مرد بنی اسرائیل در این مدت سلاح به دوش و در راه خدا می جنگید برای تو و مت تو تا قیامت در هر رمضان مقرر نمودم.(۱)
🟢 تکرار نزول فرشتگان
فرشته ها در شب قدر بر حجت الهی بر روی زمین، که شامل امامان معصوم(ع) هم می شود، نازل می شوند.
این شب تمام حوادث سال آینده به امام هر زمان ارائه می شود و وی از سرنوشت خود و دیگران با خبر می گردد
در روایتی ابن عباس از امام علی(ع) نقل می کند: «إِنَّ لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي كُلِّ سَنَةٍ وَ إِنَّهُ يَنْزِلُ فِي تِلْكَ اللَّيْلَةِ أَمْرُ السَّنَةِ وَ إِنَّ لِذَلِكَ الْأَمْرِ وُلَاةً بَعْدَ رَسُولِ اللَّهِ(ص) فَقُلْتَ مَنْ هُمْ فَقَالَ أَنَا وَ أَحَدَ عَشَرَ مِنْ صُلْبِي أَئِمَّةٌ مُحَدَّثُونَ»در هر سال شب قدری هست که در آن شب امر یک سال نازل می شود. برای آن والیانی است بعد از رسول خدا. پرسیدم: آنان چه کسانی هستند؟ گفت: من و یازده تن از پشت من که همگی امام و محدَّث اند.(۲)
علما و اهل سلوک در مورد شب قدر تعابیر جالبی دارند:« در شب قدر ولی الله اعظم، به حقیقت قرآن میرسد و پس از رسیدن به حقیقت نوری قرآن، [برکات الهی را از ناحیه قرآن ]و به وسیله ملائکه -که همه تابع او هستندمتنزل میکند». (۳)
🔷شب قدر کدام شب است؟
مخفی بودن شب قدر میان شبهای سال یا در میان شبهای ماه مبارک رمضان برای این است که مردم به همه این شبها اهمیت دهند، همانگونه که خداوند رضای خود را در میان انواع طاعات پنهان کرده، تا مردم به همه طاعات روی آورند و غضبش را میان معاصی پنهان کرده، تا از همه بپرهیزند. دوستانش را میان مردم مخفی کرده، تا همه را احترام کنند.
مرحوم شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان، در این باب تصریح نموده که اگر شب قدر به طور دقیق از سوی ائمه معین نشده، برای این است که مؤمنان حداکثر استفاده را از چند شب ماه مبارک رمضان ببرند. در سه شب احیا و شب زنده داری داشته باشند.
➖ البته قرائنی وجود دارد که شب۲۳ شب قدر است کلیپ و متن را ببینید 👈 لینک
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
اعمالی برای شب قدر
در حدیثی جالب چند عمل برای شب قدر توصیه شده است با بیان فقرات این حدیث،در پنج محور نکاتی تقدیم میکنیم؛(۴)
🔹شب زنده داری
قال موسي (ع): « اِلَهي أُرِيدُ قُربَكَ قالَ: قُرْبِي لِمَنِ اسْتَيقَظَ لَيلَةَ القَدرِ،
حضرت موسی(ع) عرض کرد خدایا! قرب تو را میخواهم خداوند فرمود قرب من برای کسی است که در شب قدر ،شب زنده داری کند.
➖ در روایات داریم شبزندهداران، شیران روز و راهبان شباند که خداوند به وسیلهی آنان عذاب را از امت بر می دارد و این خود بزرگترین خدمت اجتماعی آنان است.
➖ ائمه هدی(ع) ،علما و عرفا بر بیداری در آخر شب را با قطع نظر از عبادت اهمیت میدادند.
➖آخوند ملاحسینقلی همدانی (ره) میگوید: از طالبان آخرت، احدی به مقامی از مقامات دینی نرسید مگر آنانکه اهل تهجد و شب زندهداری بودند.
➖علامه طباطبایی (ره) امر شانزدهم از امور ضروری برای سالک را شبزندهداری میداند
🔹مهربانی به فقرا
قالَ: اِلَهي أُريدُ رَحمَتَكَ، قالَ: رَحْمَتي لِمَنْ رَحِمَ المَسَاكِينَ لَيلَةَ الْقَدْرِ.
گفت: خداوندا! رحمتت را می خواهم، فرمود: رحمتم از آن کسی است که در شب قدر به مسکینان رحمت کند.
مهربانی به اقشار ضعیف صرفا کمک مالی نیست نظر به اینکه این قشر نوعا مورد بی توجهی و گاهی تحقیر قرار میگیرند محبت و مهربانی به آنها در جبران این کمبودهای عاطفی بسیار اثر گذار است.
🔹کمک به فقرا
قالَ: اِلَهي أُريدُ الْجَوازَ عَلَي الصِّراطِ، قالَ: ذلِكَ لِمَنْ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ فِي لَيلَةِ الْقَدْرِ»
گفت: خداوندا! جواز گذشتن از صراط را از تو می خواهم فرمود: آن، از آن کسی است که در شب قدر صدقه ای بدهد.
در مورد فلسفه صدقه شهید مطهری نکته جالبی دارند؛ « تنها فلسفه صدقه دادن و کمک به فقرا، پر شدن خلاءهاي اجتماعي نيست تا برخي اين را وظيفه دولت بدانند، بلکه صدقه و کمک به نیازمندان رابطه اي با ساخته شدن دارد، اين که انسان چيزي داشته باشد و از خود جدا کند و مظهر رحمانيت پروردگار واقع شود، نقش بزرگي در ساختن انسان دارد».
🔹ذکر و تسبیح
قالَ: اِلَهي أُريدُ مِنْ أشْجارِ الْجَنَّةِ وَ ثَمَرِها، قالَ: ذلِكَ لِمَنْ سَبَّحَ تَسْبيحاً فِي لَيلَةِ القَدر».
گفت خداوندا! از درختان بهشت و از میوه هایش می خواهم، فرمود: آنها از آن کسی است که در شب قدر تسبیحش را انجام دهد.
➖یاد خدا و ذکر او، همواره آرامش دهنده قلوب انسانها است. قرآن کریم ذکر و یادآوری خداوند را در تمام مراحل زندگی گوشزد کرده و بر آن تاکید فرموده است. ذکر خداوند متعال در همه حال و در مراحل و امور مختلف زندگی بشر مفید و مؤثر میباشد.
🔹استغفار
«قالَ: اِلَهي أُريدُ النَّجاةَ مِنَ النَّارِ، قالَ: ذَلِكَ لِمَنِ اسْتَغْفَرَ فِي لَيلَةِ القَدْرِ»
گفت: خدايا! رهائي از آتش جهنم را مي خواهم. فرمود: آن براي كسي است كه [از گناهانش] در شب قدر استغفار كند.
استغفار در شب قدر یعنی از خالق هستی درخواست کنیم. چه برای خودمان و چه برای آحاد جامعه، اقوام، خویشان، نسل و فرزندان خودمان که از راههای اشتباه برگردیم و در مسیر نورانی قرار بگیریم.
🌺شعر
باز آ باز آ هر آنچه هستی باز آ
گر کافر و گبر و بتپرستی باز آ
این درگه ما درگه نومیدی نیست
صد بار اگر توبه شکستی باز آ.
🔹نماز
قال: اِلَهي أُريدُ رِضاكَ، قالَ: رِضاي لِمَن صَلَّي رَكعَتينِ فِي لَيلَةِ القَدر
گفت: خدايا! خشنودي تو را مي خواهم. فرمود: خشنودي من از آنِ كسي است كه در شب قدر دو ركعت نماز بخواند.
نماز به رود تشبیه شده است که انسان مؤمن با شستشو ی در آن از گناهان پاک می شود . و نماز های مستحبی جبران کننده کمبود ها و کوتاهی های نمازهای واجب است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴 محرومان از فضیلت شب قدر
پیامبر(ص) فرمود:
«اذا كانت ليلة القدر يأمر الله تبارك و تعالى جبرئيل عليه السلام فيهبط في كبكبة من الملائكة و معهم لواء أخضر، فيركن اللواء على ظهر الكعبة و له ستمائة جناح، منها جناحان لا ينشرهما الا في ليلة القدر فيجاوزان المشرق و المغرب و يثبت جبرئيل الملائكة في هذه الامة فيسلمون علی كل قاعد و قائم و مصل و ذاكر و يصافحونهم و يؤمنون علی دعائهم حتى يطلع الفجر، فاذا طلع الفجر نادی جبرئيل: معشر الملائكة الرحيل الرحيل فيقولون: يا جبرئيل ما صنع الله تعالى في حوائج المؤمنين من امّة محمد صلی الله عليه و آله، فيقول: ان الله عز و جل نظر إليهم هذه الليلة فعفا عنهم و غفر لهم الا أربعة،
فقيل لرسول الله صلی الله عليه و آله: من هذه الاربعة؟
قال: رجل مات مدمن خمر، و عاق لوالديه، و قاطع رحم، و الساحر.»
ترجمه
و چون شب قدر می شود، حق تعالي امر مي كند جبرئيل را كه به زمين مي آيد با لشكر عظيمي از ملائكه و با خود عَلَم سبزي مي آورد و بر بالاي كعبه نصب مي كند و او ششصد بال دارد و دو بالش را نمي گشايد مگر در شب قدر و چون شب قدر آن دو بال را مي گشايد از مشرق تا مغرب مي گذرد و در اين شب جبرئيل ملائكه را در اطراف زمين پخش مي كند، پس سلام مي كند بر هر نشسته و ايستاده كه مشغول ذكر و نماز و ياد خدا باشد و با ايشان مصافحه مي كنند و چون ايشان دعا مي كنند ملائكه آمين مي گويند و پيوسته مشغول اين كارند تا طلوع صبح، چون صبح شود، جبرئيل ندا مي كند كه اي گروه ملائكه روانه شويد، مي گويند: اي جبرئيل، خدا در حوائج مومنان از امت محمد(ص) چه كرد؟
جبرئيل مي گويد: خدوند متعال به ايشان نظر بنمود و گناهان همه را آمرزيد مگر چهار كس را، گفته مي شود يا رسول الله: اين چهار نفر چه كساني هستند؟
فرمود: دائم الخمر، عاق والدين، قاطع رحم، ساحر.»(۵)
🔴 چهار گناه مانع بخشش
اولا: خوب است این نکته را تذکر بدهیم افراد صاحب گناهان مورد اشاره هم اگر توبه کنند قطعا در شب قدر مورد رحمت و بخشش خواهند بود اما احتمالی که به نظر می رسد عبارت است از اینکه برخی گناهان مثل چهار گناه مورد اشاره ممکن است موجب سلب توفیق شود و شخص از درک فضیلت شب قدر و توبه محروم شود.
ثانیا: این گناهان چهارگانه یعنی اعتیاد به مواد تخدیری مثل شراب که موجب از هم پاشیدن خانواده هاست ، عاق والدین ، قطع کننده صله ارحام و سحر کننده که به تعبیر قرآن جدا کننده زن و شوهر از یکدیگر است؛ «فَيَتَعَلَّمُونَ مِنْهُمَا مَا يُفَرِّقُونَ بِهِ بَيْنَ الْمَرْءِ وَزَوْجِهِ»
اگر بخواهیم وجه مشترک بین شان پیدا کنیم میتوان آن را «بی رحمی» بدانیم.
❌مراقب باشیم
➖بی رحمی هایی که با اعتیاد ها و هوس هاشروع می شود
ممکن است در ابتدا راه جاذبه داشته باشد اما نتیجه ش قطعا نا خوشایند است.
به ویژه در مورد شراب آیات قرآن و احادیث به طور جدی هشدار داده اند قرآن آن را «رجس و عمل شیطانی» دانسته و پیامبر ده نفر را در مورد شراب لعنت کرده از کسی که درخت انگور را به عنوان تولید شراب می کارد تا ساقی و شارب همه را لعنت فرستاد. حضرت علی(ع) نفرت خود از شراب را با ادبیاتی جالب بیان فرمود: «اگر قطرهای شراب در چاهی بیفتد و از آب آن چاه سبزهزاری را آب دهند و از سبزههای آن حیوانی بخورد، من از گوشت آن حیوان نخواهم خورد»(۶)
و امام صادق (ع) آن را ام المعاصی دانستند.(۷)
➖ بی رحمی در حق والدین
دنیا و آخرت فرزند را می سوزاند.
امام صادق(ع) فرمود :«عُقُـوقُ الْـوالِدَيْنِ مِنْ الْـكَبائِرِ لاَِنَّ اللّهَ (عَزَوَجَلَّ) جَـعَلَ الْــعاقَّ عَـصِيّا شَـقِيّا» عاق والدین شدن، از گناهان بزرگ است؛ زيرا خداوند «عاق» را ستمگر و بدبخت قرار داده است .(۸)
[ در مبحث مستقل در مورد والدین بحث کرده ایم 👈 لینک]
➖ بی رحمی در حق فامیل
مانند خواهر، برادر، عمو، دایی ، عمه، خاله و... نیز از مسائلی است که خداوند در خصوص آن هشدار داده است و آن را به منزله شکستن عهده و پیمان دانسته .
امام باقر (ع) می فرماید: در کتاب علی علیه السلام آمده است:
«ثَلاثُ خِصالٍ لا یمُوتُ صاحِبُهُنَّ ابَداً حَتَّی یری وَبالَهُنَّ، الْبَغْی وَ قَطیعَةُ الرَّحِمِ وَ الَیمینُ الْکاذِبَةُ»
سه خصلت است که صاحبانش نمی میرند مگر اینکه مکافات عمل خود را ببینند و آن سه عبارتند از: ظلم، قطع رحم و قسم دروغ.(۹)
➖بی رحمی های خاص ؛ هم در جامعه وجود دارد که یکی از آنها که به عنوان مصداق بیان شده است ساحر است که موجب اختلاف و مشکل در خانواده ها می شود. مصداق های دیگری مثل افراد معروف که به خاطر منافع مالی با استفاده برخی امکانات ارتباطی جدید فرهنگ ایرانی اسلامی را هدف گرفته و کانون خانواده را به نابودی می کشانند نقش منفی شان به مراتب بدتر و گسترده تر از ساحر می باشد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
چند داستان در ارتباط با عناوین مطرح شده تقدیم می شود؛
💠داستان
پيامبر صلّي الله عليه و آله فرمود:
يكي از پادشاهان بني اسرائيل، مردي را ناگزير كرد كه به انتخاب و اختيار خويش بايد يكي از اين اعمال: شرابخواري قتل، زنا، يا خوردن گوشت خوك را انجام دهد وگرنه او را خواهد كشت.
آن مرد، شرابخواري را برگزيد و چون مست شد، همه ي كارهاي ديگر را نيز انجام داد.(۱۰)
💠داستان
شعیب عقر قوقی گوید: امام موسی بن جعفر فرمود: فردا مردی از اهل مغرب به نام یعقوب ترا ملاقات میکند و از احوال من میپرسد او را به خانهام راهنمائی کن.
من او را در طواف یافتم و حال احوال کردم، دیدم مرا میشناسد.
گفتم: از کجا مرا شناختی؟ گفت: در خواب کسی مرا گفت: که شعیب را ملاقات کن و آنچه خواهی از او بپرس. چون بیدار شدم نام ترا پرسیدم ترا به من نشان دادند.
او را مردی عاقل یافتم و به در خواستش او را به خانه امام بردم و اجازه طلبیدم و امام اجازه دادند.
چون نگاه امام به او افتاد فرمود: ای یعقوب دیروز اینجا (مکه) وارد شدی، ما بین تو و برادرت فلان جا انزاعی واقع شد و کار به جائی رسید که همدیگر را دشنام دادید و این طریقه ما و دین پدران ما نیست، ما کسی را به این کارها امر نمیکنیم، از خدای یگانه و بی شریک بپرهیز.
به این زودی مرگ ما بین تو و برادرت جدائی خواهد افکند و این بخاطر آن شد که شما قطع رحم کردید. او پرسید: فدایت شوم، مرگ من کی خواهد رسید؟ فرمود: همانا اجل تو نیز نزدیک بوده لکن چون تو در فلان منزل با عمهات صله کردی و رحم خود را وصل کردی بیست سال به عمرت افزوده شد.
شعیب گوید: بعد از یکسال یعقوب را در حج دیدم و احوال او را پرسیدم، گفت: برادرم در آن سفر به وطن نرسیده وفات یافت و در بین راه به خاک سپرده شد.
💠داستان
روزی حضرت علی علیهالسلام با امام حسین علیهالسلام به طواف خانهی خدا رفته بودند صدای نالهای را شنیدند که فردی در درگاه خدا از گناهان گذشتهی خود در حال توبه کردن بود. حضرت علی علیهالسلام جوانی زیبا و خوش اندام با لباسهای گرانبها را مشاهده کرد.
از او پرسید ناله و سوز و گدازت برای چیست؟ گفت: نافرمانی و نفرین پدرم اساس زندگیم را از هم گسست و سلامتی را از من ربود. جوان ادامه داد : پدر پیرم خیلی مهربان بود ولی من به کارهای زشت و بیهوده میگذشت و هر چه او مرا نصیحت مینمود نمیپذیرفتم و گاهی او را آزار و اذیت میکردم و دشنام میدادم.
روزی من به سراغ صندوق رفتم تا پولی که پدرم دارد بردارم، او جلوگیری کرد، من دستش را فشردم و او را بر زمین انداختم، خواست از جا برخیزد ولی از شدت کوفتگی و درد یا رای حرکت نداشت. او گفت: من به خانهی خدا میروم و تو را نفرین میکنم.
پدرم چند روز روزه گرفت و نمازها خواند پس از آن به خانهی خدا سفر کرد، من مشاهده کردم پدرم پردهی کعبه را گرفته است و با آهی سوزان مرا نفرین کرد. به خدا قسم هنوز نفرینش تمام نشده بود که بیچاره شدم و تندرستی از من سلب شد. در این موقع پیراهن خود را بالا زد دیدم یک طرف بدنش خشک شده و حسی و حرکتی ندارد.
بعد از این پیشامد پشیمان شدم و نزد او رفته و عذرخواهی کردم. اما او نپذیرفت. سه سال از او پوزش میطلبیدم اما او رد میکرد. سال سوم ایام حج که فرا رسید. گفتم پدر جان برو همانجایی که مرا نفرین کردی دعا کن. شاید خدا بر برکت دعای تو سلامتی را بر من بازگرداند. قبول کرد وقتی بر وادی اراک رسیدیم شب تاریکی بود ناگاه مرغی از کنار جاده پرواز کرد و بر اثر بال و تیرزدن او شتر پدرم رمید. و او بر زمین افتاد پدرم میان دو سنگ قرار گرفت و فوت کرد او را همانجا دفن کردم و من هنوز گرفتار نفرین اویم.
امیرالمؤمنین دعایی از پیامبر به او تعلیم داد که بیچارگی، اندوه، درد و مرض فقر و تنگدستی از او برطرف شد و گناهانش آمرزیده میشود.(۱۱)
این دعا همان دعای مشلول معروف است که محدت قمی در مفاتیح الجنان آورده است.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.تفسير نور الثقلين،ج۵،ص۶۱۵.
۲.الکافی، ج۱، ص۲۴۷.
۳.برداشتی از؛ صحیفه امام خمینی،ج۱۹ ،ص۲۸۵
۴.وسائلالشيعة، ج۸،ص۲۰.
۵.مستدرك،ج۷،ص۴۵۹.
۶.آمال الواعظین،ج۱،ص۲۱۳.
۷.همان
۸.بحارالأنوار، ج۷۴، ص۷۴.
۹.بحارالانوار،ج۷۴، ص۹۹.
۱۰.الغدير ج۶ ،ص۲۵۷.
۱۱.مهج الدعوات و منهج العبادات،ص۱۵۱.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d