منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۴)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۴؛ کَثِیرَ الْحَذْرِ
یکی دیگر از صفات مؤمن منتظر «كثير الحذر» است يعنى مؤمن حواسش را در مقابل خطرات جمع مى كند و در مقابل هواى نفس از درون و شيطان، از بيرون از خود مواظبت مى كند. قرآن در موارد متعدّدى مى فرمايد وقتى هواى نفس و شيطان مى خواهند انسان را به كار بدى وادار كنند آن را در مقابل انسان زينت مى دهند.
🟢حدیث
امام صادق عليه السلام :
إنّما الاُمورُ ثلاثةٌ : أمرٌ بَيِّنٌ رُشدُهُ فَيُتَّبَعُ ، و أمرٌ بَيِّنٌ غَيُّهُ فَيُجتَنَبُ ، و أمرٌ مُشكِلٌ يُرَدُّ عِلمُهُ إلى اللّه ِ و إلى رسولِهِ ، قالَ رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله : حَلالٌ بَيِّنٌ ، و حَرامٌ بَيِّنٌ ، و شُبُهاتٌ بَينَ ذلكَ ، فَمَن تَرَكَ الشُّبُهاتِ نَجا مِنَ المُحَرَّماتِ ، و مَن أخَذَ بِالشُّبُهاتِ ارتَكَبَ المُحَرَّماتِ و هَلَكَ مِن حيثُ لا يَعلَمُ».
امور سه گونه اند : امرى كه درستى آن روشن است ، پس بايد آن را دنبال كرد، امرى كه نادرستى اش آشكار است ، پس بايد از آن دورى نمود ، و امرى مبهم است ، پس بايد علم آن را به خدا و رسولش ارجاع داد . رسول خدا (ص)فرمود : حلالى روشن وجود دارد و حرامى روشن و در اين ميان امورى است مشتبه و مبهم ؛ پس هر كه شبهات را رها كند ، از حرامها نجات يابد و هر كه شبهات را پى گيرد مرتكب حرامها شود و ندانسته به هلاكت در افتد .
🔶ایمان بازدارنده است
علامه طباطبایی درباره اثر تربیتی ایمان به خدا در بازداشتن آدمی از گناه می فرماید: تنها دژ محکمی که بشر را از هر گونه خطا و لغزش می تواند نگهداری کند، دژ توحید است. لازمه اعتقاد به مبدأ و معاد این است که انسان در هر جا و در هر زمان خود را به نیکوکاری ملزم دانسته و از بدی ها بپرهیزد؛ خواه کسی بفهمد یا نه و خواه کسی او را ستایش کند یا نه و خواه کسی باشد که او را به عمل خیر وادار نموده یا اینکه از بدی ها نهیش کند یا نباشد. چه اینکه او عقیده دارد که روزی را در پیش دارد که هر کس در آن روز به پاداش عمل خوب و بد خواهد رسید.
همین ایمان راسخ به خدا یوسف (ع) را در آن شرایط سخت و بحرانی که همه عوامل و زمینه های آلوده شدن دامانش به گناه مهیا بود، حفظ کرد و او را از تسلیم شدن در برابر خواسته نامشروع همسر عزیز مصر بازداشت.
🔵حذر مریم مقدس
قرآن کریم در صحنه ای دیگر از پاکدامنی و عفت یکی دیگر از بندگان برگزیده خدا یعنی مریم (ع) یاد کرده است و آن هنگامی بود که وی در خلوتگاه خود، مشغول راز و نیاز با پروردگارش بود؛ ناگاه مرد بیگانه ای را که بسیار زیبا و خوش قیافه بود در برابر خویش حاضر دید. لرزه ای سراسر وجود مریم را فراگرفت و به خدا توسل جست و گفت: إِنِّی أَعُوذُ بِالرَّحْمنِ مِنْکَ إِنْ کُنْتَ تَقِیًّا؛ من به خدای رحمان از تو پناه می برم، اگر پرهیزگار هستی.(۳)
آن مرد زیبا گفت که فرشته خداست و برای مأموریتی مهم نازل شده است.
👈به راستی افراد پاکدامن حتی با احساس احتمال گناه نیز به خود می لرزند و به خدا پناه می برند و این ترس از خدا و ایمان به حضور او در هر خلوت و جلوتی، ایشان را به پرهیزگاری و عفت فرا می خواند.
🟠منتظر به سختی دینش را حفظ میکند
امام صادق علیه السلام :
إنَّ لِصاحِبِ هذَا الأَمرِ غَيبَةً ، المُتَمَسِّكُ فيها بِدينِهِ كَالخارِطِ لِلقَتادِ ...فَأَيُّكُم يُمسِكُ شَوكَ القَتادِ بِيَدِهِ ؟...إنَّ لِصاحِبِ هذَا الأَمرِ غَيبَةً ، فَليَتَّقِ اللَّهَ عَبدٌ وَليَتَمَسَّك بدينِهِ ؛
«صاحب اين امر، غيبتى دارد كه در آن روزگار، كسى كه به دين خود چنگ مىزند، مانند كسى است كه شاخه پُر از خار و تيغ را با دستش صاف و تهى از خار مىكند»...«كدام يك از شما چنين مىكند؟»... «صاحب اين امر، غيبتى دارد . بنده بايد از خدا پروا كند و به دينش چنگ بزند» .(۴)
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.الكافي ،ج۱،ص۶۸.
۳. مریم/۱۸.
۴.دانشنامه امام مهدی (ع): ج ۵، ص ۳۸۱
جهاد با نفس (۴۴)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۴ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع) فرمود:
«إِنَّكُمْ لاَ تَكُونُونَ صَالِحِينَ حَتَّى تَعْرِفُوا وَ لاَ تَعْرِفُونَ حَتَّى تُصَدِّقُوا وَ لاَ تُصَدِّقُونَ حَتَّى تُسَلِّمُوا أَبْوَاباً أَرْبَعَةً لاَ يَصْلُحُ أَوَّلُهَا إِلاَّ بِآخِرِهَا...»
شما صالح نمی شوید تا اینکه معرفت پیدا کنید و معرفت پیدا نخواهید کرد تا اینکه [ باورهای دینی]را تصدیق کنید و تصدیق نمی کنید تا اینکه چهار در را تمسک کنید آن چهار تایی که اصلاح اولشان به آخرشان وابسته است.
🟢بیان حدیث
امام چهار مفهوم «صلاح» ، «معرفت»، «باورمندی» و «عمل به دستورات شرعی» را چهار عنوان وابسته به یکدیگر دانسته اند که انسان کمال یافته باید در هر چهار بعد خود را تکامل داده باشد.
🔶ایمان و اسلام
«قالَتِ الْأَعْرابُ آمَنّا قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَ لكِنْ قُولُوا أَسْلَمْنا وَ لَمّا یَدْخُلِ الْإِیمانُ فِی قُلُوبِكُمْ»
(گروهى از) اعراب (بیابانى به پیامبر اكرم) گفتند: ما ایمان آوردیم. بگو: شما ایمان ندارید ولى بگویید اسلام آوردیم، و هنوز ایمان در دلهایتان وارد نشده است.
➖طبق این آیه، تفاوت «اسلام» و «ایمان»، در این است که «اسلام» شکل ظاهرى قانونى دارد و هر کس شهادتین را بر زبان جارى کند در سلک مسلمانان وارد مى شود و احکام اسلام بر او جارى مى گردد.
ولى «ایمان» یک امر واقعى و باطنى است و جایگاه آن قلب آدمى است نه زبان و ظاهر او.
اسلام» ممکن است انگیزه هاى مختلفى داشته باشد حتى انگیزه هاى مادى و منافع شخصى، ولى «ایمان» حتماً از انگیزه هاى معنوى، از علم و آگاهى سرچشمه مى گیرد و همان است که میوه حیات بخش تقوا بر شاخسارش ظاهر مى شود.
چنانچه پیامبر فرمود:«الاِسْلامُ عَلانِیَةٌ، وَ الاِیْمانُ فِى الْقَلْبِ»اسلام امر آشکارى است، ولى جاى ایمان دل است.
🔷 ازمعرفت تا تسلیم
در روایتی به نقل از رسول اکرم(ص) آمده است: «أوّلُ العلم مَعرفةُ الجَبّار و آخرُ العلم تَفویضُ الأمر الیه» سر آغاز علم، شناخت خداوند جبّار و سرانجام آن، واگذارى امور به او است.(۳)
➖تا زمانی که انسان به معرفت و شناخت خدای تعالی نایل نشود به دروازه علم - که نوری است و خداوند در دل کسی که قابلیت آنرا داشته باشد، میتاباند - نرسیده است.
➖پس نخستین قدم برای توفیق در مسیر درست و الهی عبارت است از اینکه خداوند را با صفات جمال و جلال ش بشناسیم به قدرت و مهربانی او ایمان داشته باشیم در این صورت وارد مرحله بعدی از کمال خواهیم شد که همان اطمینان به خداوند و واگذار کردن امور به اراده اوست.
🟢ارزش و آثار تسلیم شدن
«فَلَا وَرَبِّكَ لَا يُؤْمِنُونَ حَتَّى يُحَكِّمُوكَ فِيما شَجَرَ بَينَهُمْ ثُمَّ لا يَجِدُوا فِي أنْفُسِهِم حَرَجا مِمّا قَضَيتَ ويُسَلِّمُوا تَسْلِيما»
چنين نيست سوگند به پروردگارت كه ايمان نياورند ، مگر آن كه در نزاعى كه ميان آنهاست تو را داور كنند و از حكمى كه تو مى دهى هيچ ناخشنود نشوند و يكسره تسليم آن گردند» .
➖ أوحَى اللّه ُ تعالى إلى داوودَ عليه السلام :تُرِيدُ واُرِيدُ، وإنّما يَكونُ ما اُرِيدُ ، فإن سَلَّمتَ لِما اُريدُ كَفَيتُكَ ما تُرِيدُ ، وإن لَم تُسَلِّم لِما اُرِيدُ أتعَبتُكَ فيما تُرِيدُ ، ثُمّ لا يَكونُ إلّا ما اُرِيدُ »
خداوند متعال به داوود عليه السلام وحى فرمود :تو مى خواهى و من مى خواهم و فقط آن مى شودكه من مى خواهم ؛ پس، اگر تسليم خواست من شوى ، خواست تو را هم تأمين كنم ، اما اگر تسليم خواست من نشوى،تو را در راه خواسته ات به رنج افكنم و آن گاه همان شود كه من مى خواهم.(۴)
🟢صبر بر اراده الهی
در فرازی از زیارت قبر حضرت فاطمه زهرا(س) در بقیع آمده است، هنگامی که بر سر مزار آنحضرت قرار گرفتی اینگونه خطاب کن: «السَّلَامُ عَلَیْکِ یَا مُمْتَحَنَةُ امْتَحَنَکِ الَّذِی خَلَقَکِ قَبْلَ أَنْ یَخْلُقَکِ فَوَجَدَکِ لِمَا امْتَحَنَکِ بِهِ صَابِرَة» ای امتحان شده! آن کسی که تو را آفرید، تو را امتحان کرد قبل از اینکه تو را بیافریند. پس تو را در مقابل آنچه که به آن امتحان کرد، صبور یافت.
➖صبر در برابر اراده تکوینی( مقدرات الهی) و ارادت تشریعی ( دستورات شرعی) باعث کمال و درجات الهی است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۲.
۲.مجمع البيان، ج۹،ص۱۳۸.
۳.کیمیاى سعادت، ج۲، ص۴۰۴.
۴.بحار الأنوار ،ج۸۲،ص۱۳۶
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۵)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۵؛ قَلِیلَ الزَّلَلِ
یکی دیگر از صفات مؤمن منتظر «قليل الزلل» است يعنى لغرش او كم است و اگر لغزش و گمراهی داشته باشد زود پشيمان مى شود چون چهره واقعى كارها را مى بيند.
🔷عوامل گمراهی
مومن منتظر باید عوامل لغزش و گمراهی را بشناسد تا در ورطه سقوط و گمراهی دچار نشود برخی از عوامل را بر میشمریم
🔹توجیه کردن
فرد آلوده گناه میشود و برای این عمل زشت و بدش، دلایل بیهوده میآورد تا کار خود را توجیه کند. کتاب گناهشناسی اثر ارزشمند حجةالاسلام قرائتی، چند قسم توجیه در این زمینه ذکر کرده است. برای مثال وقتی از مشرکین علت پرستش بت را میپرسیدند، در جواب میگفتند: «لَوْ شاءَ اللَّهُ ما أَشْرَكْنا: اگر خدا میخواست ما بتپرست نمیشدیم». یا در مثال دیگری وقتی به شیطان خطاب شد چرا از سجده به آدم(علیه السّلام) سر باز زد؟ گفت: «رَبِّ بِما أَغْوَيْتَني: خدایا، تو مرا گمراه کردی».
🔹مقایسه کردن
برای مثال فردی دچار خطا و گناهی میشود، وقتی به او اعتراض میشود؛ گناه خودش را با گناه بزرگ دیگری مقایسه میکند. این مقایسه کردن، همان کوچک شمردن گناه است.
امیرالمؤمنین(علیه السّلام) فرموده است: «أَشَدُّ الذُّنُوبِ مَا اسْتَهَانَ بِهِ صَاحِبُهُ [صَاحِبُهَا]؛ بدترین گناه، این است که صاحبش آن را سست و کوچک بشمارد». (۲)
🔹دوستان گمراه و ناباب
عامل دیگر که سبب گمراهی انسان میشود؛ دوستان و رفیقهای گمراه و ناباب است؛ به خصوص در عصر حاضر، یکی از عوامل عمده گمراهی افراد، به خصوص نسل جوان، دوستهای بد و گمراه هستند که نقش بسیار اساسی در گمراهی جوانها دارند.
حکیم خواجه نصیرالدین طوسی در آداب المتعلمین، با این شعر خطر دوستهای ناباب را گوشزد کرده و گفته است:
تا توانی میگریز از یار بد
یار بد، بدتر بود از مار بد
مار بد تنها ترا بر جان زند
یار بد بر جان و بر ایمان زند
🔹جو آخرالزمان
روانشناسان همواره از سه عامل مهم در زندگی بشر سخن گفتهاند که عبارتند از وراثت و محیط و زمان، زیرا نقش آنها را در زندگی بشر بیش از هر چیز دیگری ارزیابی میکنند.
و در احادیث فراوان آخرالزمان به عنوان ظرف زمانی برای گمراهی افراد زیاد معرفی شده است.
منتظر امام زمان باید حواسش را خیلی جمع کند چرا که پیش از ظهور امامزمان (عج) جوّ حاکم بر جهان، جوّ ستم، گناه و فساد خواهد بود، «اِقتَربَ لِلنَّاسِ حِسابُهُم وهُم فِی غَفلَة مُعرِضون» در این آیه، مردم آخرالزمان، به غفلت و اعراض از خداوند ، متّصف شدهاند،در روایات نیز منظور ازاشراط الساعة که در آیه ۱۸ سوره محمد /۴۷ بهآن اشاره شده، رواج بیش از حدّ کفر، فسقوظلم دانسته و موارد متعدّدی از آن برشمرده شده است.
➖در مورد ملاحم یعنی شرایط گناه آلود آخرالزمان مباحثی تقدیم کرده ایم 👈 لینک
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.نهج البلاغه، حکمت ۳۴۰
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۴۵)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۵ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع)فرمود:
يَنْبَغِي لِلْمُؤْمِنِ أَنْ يَكُونَ فِيهِ ثَمَانُ خِصَالٍ وَقُورٌ عِنْدَ اَلْهَزَاهِزِ صَبُورٌ عِنْدَ اَلْبَلاَءِ شَكُورٌ عِنْدَ اَلرَّخَاءِ قَانِعٌ بِمَا رَزَقَهُ اَللَّهُ لاَ يَظْلِمُ اَلْأَعْدَاءَ وَ لاَ يَتَحَامَلُ لِلْأَصْدِقَاءِ بَدَنُهُ مِنْهُ فِي تَعَبٍ وَ اَلنَّاسُ مِنْهُ فِي رَاحَةٍ إِنَّ اَلْعِلْمَ خَلِيلُ اَلْمُؤْمِنِ وَ اَلْحِلْمَ وَزِيرُهُ وَ اَلصَّبْرَ أَمِيرُ جُنُودِهِ وَ اَلرِّفْقَ أَخُوهُ وَ اَللِّينَ وَالِدُهُ .
در مؤمن هشت خوى شايسته است:هنگام گرفتارىها سخت سنگين باشد،درگاه گرفتارى شكيبا باشد. درگاه بهرهمندى سپاسگزار خدا باشد،آنچه خدا داده بدان خرسند باشد،به دشمنان ستم مكند،سربار دوستان مگردد دوستان و دشمنان از او آسوده اند اما از هر دو در رنج، دانش دوست مومن،صبر امير لشكر ويست،نرمى برادر اوست،خوش برخوردى پدر اوست.
🔷تبیین کلی
در حدیث فوق مواردی از اخلاق بندگی ، اخلاق فردی و اخلاق اجتماعی مورد اشاره قرار گرفته که کسی که در مسیر کمال قدم بر می دارد باید سعی و جهاد کند این امور را به دست آورد که میتوان در چهار عنوان امور مورد اشاره در حدیث را تبیین کرد؛
🔸صبر در بلا ها و امتحان ها
امام باقر(ع) می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی لَیَتَعَاهَدُ الْمُؤْمِنَ بِالْبَلَاءِ إِمَّا بِمَرَضٍ فِی جَسَدِهِ أَوْ بِمُصِیبَةٍ فِی أَهْلٍ أَوْ مَالٍ أَوْ مُصِیبَةٍ مِنْ مَصَائِبِ الدُّنْیَا لِیَأْجُرَهُ عَلَیْهَا»خداوند تبارک و تعالی، با گرفتاریها به مؤمن توجه می کند؛ یا تن او را بیمار می کند، یا او را در سوگ یکی از اهل [خانه اش] می نشاند و یا یکی از سختیها و رنجهای دنیا را بر او چیره می کند. تا او را بر آنها پاداش دهد.»(۲)
از این رو مومن باید« وَقُورٌ عِنْدَ اَلْهَزَاهِزِ صَبُورٌ عِنْدَ اَلْبَلاَ»ّ باشد
🔸سپاسگزاری از خداوند
در حدیث مورد بحث گفته شد؛«شَكُورٌ عِنْدَ اَلرَّخَاءِ قَانِعٌ بِمَا رَزَقَهُ اَللَّهُ لاَ»
مومن قانع، راضی و شاکر خداوند است.
حضرت رسول خدا (ص) فرمودند: «هر که صبح کند و چهار نعمت خدا را یاد نکند می ترسم که نعمت خدا از او زائل گردد»
➖ اَلحَمدُ للهِ الَّذِی عَرَّفَنِی نَفسَهُ وَلَم یَترُکنِی عُمیانَ القَلبِ
ستایش خدا را که خود را به من شناساند ومرا کوردل نگذاشت.
➖ اَلحَمدُ للهِ الَّذِی جَعَلَنِی مِن أُمَّةِ مُحَمَّدٍ صَلی اللهُ عَلَیهِ وَآلِه
ستایش خدا را که مرا از امت حضرت محمّد صلی الله علیه و آله قرار داد.
➖ اَلحَمدُ للهِ الُّذِی جَعَلَ رِزقِی فِی یَدَیهِ وَ لَم یَجعَل رِزقِی [وَ لَم یَجعَله] فِی أَیدِی النَّاسِ
ستایش خدا را که روزیم را در دست خودش قرار داد و آن را در دست مردم ننهاد.
➖ اَلحَمدُ للهِ الَّذِی سَتَرَ ذُنُوبِی وَ عُیُوبِی [سَتَر ذَنبی] وَ لَم یَفضَحنِی بَینَ الخَلائِقِ
ستایش خدا را که گناهانم وعیوبم را پوشاند ومرا در میان مردم رسوا نکرد.(۳)
🔸تحمل بدیهای دیگران و اجتناب از بدی به دیگران
فرمود« لاَ يَظْلِمُ اَلْأَعْدَاءَ وَ لاَ يَتَحَامَلُ لِلْأَصْدِقَاءِ بَدَنُهُ مِنْهُ فِي تَعَبٍ وَ اَلنَّاسُ مِنْهُ فِي رَاحَةٍ»
به دشمنان ستم مكند،سربار دوستان مگردد، دوستان و دشمنان از او آسوده اند اما از هر دو در رنج
🌸به قول حافظ
آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است
با دوستان مروت، با دشمنان مدارا
🔸یاوران و بستگان
در تشبیه جالبی از برخی ویژگی های اخلاقی به عنوان دوست و فامیل انسان تعبیر شده است؛
إِنَّ اَلْعِلْمَ خَلِيلُ اَلْمُؤْمِنِ وَ اَلْحِلْمَ وَزِيرُهُ وَ اَلصَّبْرَ أَمِيرُ جُنُودِهِ وَ اَلرِّفْقَ أَخُوهُ وَ اَللِّينَ وَالِدُهُ .
دانش دوست مومن،صبر امير لشكر او،نرمى برادر او،خوش برخوردى پدر اوست.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۲.
۲. الکافي ،ج۲ ، صفحه۲۵۵
۳. آمال الواعظین،ج۱، موضوع حمد
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
تحکیم خانواده
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین سیما علی امیر المؤمنین
🌙بیان احکام
نماز قضا از چند جهت تابع نماز اداست:
➖ نماز قضا، از نظر آداب همچون نماز ادا است. مثلا مستحب بودن اذان و اقامه در نمازهای یومیه هم در نماز ادا مستحب است هم در نماز قضا. در غیر از نماز یومیه اذان و اقامه نباید گفته شود و به جای آن سه مرتبه «الصلاه» گفته می شود. پس در نماز آیات هم در ادای نماز آیات هم در قضای آن گفتن «الصلاه» به جای اذان و اقامه مستحب است.
➖نماز قضا از جهت شكسته و كامل بودن تابع نماز اداست. اگر نمازى چهار ركعتى قضا شد، قضاى آن نيز چهار ركعتى است و اگر در سفر قضا شد، قضاى آن هم دو ركعتى است.
➖در جهر و اخفات ؛اگر نمازى قضا شد و از نمازهايى بود كه بايد بلند خوانده شود، قضاى آن نيز بايد بلند خواند شود و اگر از نمازهايى بود كه بايد آهسته خوانده شود، قضاى آن نيز بايد آهسته خوانده شود.
💠داستان
ایجاد انگیزه
امام صادق (ع)مى فرمايد: گروهى نزد پيامبر خدا آمدند و او را به مرگ سعد بن معاذ خبر دادند، پيامبر با اصحاب براى تجهيز سعد حركت كردند، و در حالى كه بر چهارچوب در غسّال خانه قرار داشتند به غسل دادن بدن سعد فرمان دادند. هنگامى كه او را حنوط و كفن كردند و بر تخته اى براى حمل به سوى بقيع قرار دادند، حضرت با پاى برهنه و بدون عبا دنبال جنازه حركت كردند، سپس گاهى طرف راست جنازه را بر دوش مى گرفتند و گاهى طرف چپ را تا به قبر رسيدند. پيامبر وارد قبر شد و با دست مباركش لحد چيد و از اصحاب مى خواست كه سنگ و خاك به حضرت دهند تا روزنه هاى بين لحد را بگيرد؛ چون فارغ شدند و خاك روى لحد ريخته شد و قبر به طور كامل بسته شد،
فرمود:«إنّی لَأَعلَمُ أنَّهُ سَیبلی و یصِلُ إلَیهِ البِلی، ولکنَّ اللّهَ تَعالی یحِبُّ عَبدا إذا عَمِلَ عَمَلًا فَأَحکمَهُ». من مى دانم به زودى جنازه مى پوسد ولى خدا بنده اى را دوست دارد كه هرگاه كارى مى كند محكم و استوار انجام مى دهد، به اين خاطر در چينش لحد و بستن روزنه هاى آن با سنگ و خاك دقت كردم.
در آن لحظه مادر داغديده ى سعد از گوشه اى فرياد برداشت:« هَنیئا لَک الجَنَّةُ!» اى سعد! بهشت بر تو گوارا باد.
پيامبر فرمودند:«یا امَّ سَعدٍ، مَه! لا تَجزِمی عَلی رَبِّک، فَإِنَّ سَعدا قَد أصابَتهُ ضَمَّةٌ». اى مادر سعد! آرام باش! مطلبى را بر پروردگارت در مورد فرزندت اين گونه قاطع و يقينى نسبت مده؛ زيرا فشاری [در قبر] به سعد وارد شد!!
چون پيامبر و مردم از دفن سعد برگشتند، گفتند: اى پيامبر خدا! كارى را از شما در مورد سعد ديديم كه بر كسى نديديم،« إنَّک تَبِعتَ جَنازَتَهُ بِلا رِداءٍ و لا حِذاءٍ!»با پاى برهنه و بدون عبا تشييع جنازه آمديد.
فرمودند: « إنَّ المَلائِکةَ کانَت بِلا حِذاءٍ و لا رِداءٍ فَتَأَسَّیتُ بِها».در اين حالت به فرشتگانى كه به تشييع آمده بودند اقتدا كردم.
گفتند: «و کنتَ تَأخُذُ یمنَةَ السَّریرِ مَرَّةً و یسرَةَ السَّریرِ مَرَّةً!»گاهى جانب راست و گاهى جانب چپ جنازه را بر دوش گرفتيد.
فرمود:«کانَت یدی فی یدِ جَبرَئیلَ آخُذُ حَیثُ ما أخَذَ.» در تشييع جنازه دستم در دست جبرئيل بود، آنچه او انجام داد من انجام دادم.
گفتند:« أمَرتَ بِغُسلِهِ و صَلَّیتَ عَلی جَنازَتِهِ و لَحَدتَهُ، ثُمَّ قُلتَ: إنَّ سَعدا أصابَتهُ ضَمَّةٌ!»شما براى غسلش اجازه دادى و بر او نماز گزاردى و لحدش را چيدى آن گاه گفتى: فشارى سخت بر او وارد شد!
فرمود: «نَعَم، إنَّهُ کانَ فی خُلُقِهِ مَعَ أهلِهِ سوءٌ». آرى، زيرا با خانواده اش بداخلاق بود!(۱)
🔹نکته
➖فشار قبر در اثر تندخویی و سردی در خانه، مختص مرد نیست؛ بلکه زن هم اگر در خانه کجخلق باشد و محیط خانه را با نقزدن و توقعات بیجا سرد کند و آرامش اهل خانه را با دیدن نواقص و کاستیها و ندیدن فضایل و نعمتها، به ناراحتی و ناآرامی مبدل سازد، باید منتظر فشار قبر باشد.
➖اسلام، رسم زندگی را برای بشریت به خوبی ترسیم فرموده است، اما متأسفانه بسیاری از افراد از دستورات روحبخش خدا و پیامبر فاصله گرفتهاند و رسم و شیوه زندگی غربی را برگزیدهاند که حاصلی جز رواج نا مهربانی، خشونت، بی وفایی و... ندارد.
شیوه زندگی غربی به نظام خانواده ضربات مهلکی وارد میسازد و زندگی را دشوار و بیمعنا میکند.
خانواده سالم و نمونه، از منظر قرآن کریم، خانوادهای است که افراد آن از سکونت و آرامش کافی برخوردار باشند و در کنار همدیگر با خوشبختی و همراه با مهر و محبت زندگی کنند: «و من آیاته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجاً لتسکنوا إلیها و جعل بینکم مودةً و رحمةً»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔶سه سرفصل از
راه و رسم اسلام برای خانواده
🔸❶ تقسیم وظایف بین زن و شوهر
امام باقر(ع) فرمود : «تَقاضی عَلِی وَفاطِمَةَ (ع) الی رَسُولِ اللَّه(ص) فِی الْخِدْمَةِ فَقَضی عَلی فاطِمَةَ بِخِدْمَتِها مادُونَ الْبابِ وَقَضی عَلی عَلِی بِما خَلْفَهُ. قالَ: فَقالَتْ فاطِمَةُ: فَلا یعْلَمُ ما دَخَلَنی مِنَ السُّرُورِ الّااللَّهَ بِاکفائی رَسُولُ اللَّهِ (ص) تَحْمِلُ ارْقابَ الرِّجالِ
حضرت امیر(ع) و حضرت زهرا(ع)پیامبر خدا را به قضاوت برای تقسیم کارهای منزل خواندند، حضرت فرمودند: فاطمه(ع) کارهای قبل از درگاه بیت را انجام دهد و علی کارهای بیرون از درگاه بیت را، حضرت زهرا می فرماید: هیچ کس جز خدا نمی داند که من چقدر خوشحال شدم از اینکه رسول خدا (ص) و سلم بار مردان را از دوش من به زمین انداخت.(۲)
🔸❷احساس مسؤولیت
از مهمترین سبک زندگی خانوادگی از منظر قرآن و سنّت، احساس مسئولیّت اعضای خانواده نسبت به سعادت و کمال یکدیگر است که یکی از مهمترین وظایف و مسئولیّتهای یک فرد مسلمان، مراقبت و مواظبت بر ایمان یکایک اعضای خانواده است: « یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَکُمْ وَأَهْلِیکُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَیْهَا مَلَائِکَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا یَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَیَفْعَلُونَ مَا یُؤْمَرُونَ: اى کسانى که ایمان آوردهاید! خود و خانوادَ خویش را از آتشى که هیزم آن انسانها و سنگهاست، نگه دارید؛ آتشى که فرشتگانى بر آن گمارده شده که خشن و سختگیرند و هرگز فرمان خدا را مخالفت نمىکنند و آنچه را فرمان داده شدهاند، (به طور کامل) اجرا مىنمایند» (۳)
این آیه براى انسان مؤمن خطوط مسئولیّت او را ترسیم مىکند تا او را از چارچوب فردیّت خارج کند و به سوى خواستههاى انسانى و دینى گسترده سوق دهد.
در آیه دیگری نیز مسئولیّت نسبت به نماز اعضای خانواده مورد تأکید قرار گرفته است، آنجا که میفرماید: «وَأْمُرْ أَهْلَکَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَیْهَا» خانوادة خود را به نماز فرمان ده و بر انجام آن شکیبا باش...»(۴)
➖پیامبر (ص) والدینی که کودکان خود را به اعمال خوب و عبادت تشویق نمیکنند، شدیداً سرزنش میکنند. روزی پیامبر (ص) به بعضی از کودکان نگاه میکردند. رفتار آنها حکایت از عدم آشنایی به آداب و احکام دینی بود. به همین دلیل، برای توجّه دادن اولیای کودکان فرمود: «وای بر فرزندان آخر الزّمان از دست پدرانشان». یکی از اصحاب گفت: ای رسول خدا! از دست پدران مشرکشان؟ پیامبر فرمود: «نه، از دست پدران مؤمنشان که؛ لَا يُعَلِّمُونَهُمْ شَيْئاً مِنَ الْفَرَائِضِ، هیچ چیز از فرایض و احکام الهی را به آنها نمیآموزند و حتّی ممکن است کودکان، خودشان یاد بگیرند، ولی والدین مانع آنها شوند! این والدین به اندک کارهای دنیوی از ناحیة کودکان راضی میشوند و هیچ توجّهی به اخلاق و معنویّت آنها نمیکنند. من از اینها بیزارم و آنها از من بیزار.(۵)
🔸❸ مهربانی
یکی دیگر از برنامه های اسلام برای تحکیم خانواده ، توجه به مهربانی است.
♻️آثار مهربانی در خانواده
محبت در خانه به ویژه محبت بین همسران آثار فراوانی دارد که از آن جمله است؛
الف ) انگيزه و اميد به زندگي در آنان بالا مي رود.
ب ) از انحرافات اخلاقي به دور مي مانند.
ج ) احساس رضايت دروني دارند.
د ) به محبت کننده علاقه پيدا مي کنند.
هـ ) کساني که محبت مي کنند افراد خيرخواه، خوش قلب و مهربان هستند.
و ) زن و مرد که به هم محبت مي کنند، حس اعتماد به نفسشان زياد مي گردد.
🟢اهمیت ابراز محبت
افرادی که از محبت محروم اند دچار اضطراب، افسردگي و سرخوردگي هستند به ویژه زنان و دختران بیشتر از مردها و پسرها به محبت نیاز دارند.
و در بعضي از موارد ديده شده که زن براي پيدا کردن اين محبت از طريق تماس تلفني به گناه هم افتاده است. انسان ها تشنه ي محبت اند. برخي از روان شناسان مي گويند: درست است که ارضاي جنسي و علاقه به بقاي نسل در زندگي مشترک مؤثر است، ولي نبايد غفلت کرد که گاه فردي ازدواج مي کند تا مهر و محبتي را جايگزين محبت ديگري نمايد. اين عده معتقدند که عطش مهر و عطوفت انسان ها را به ازدواج وادارمي سازد.
در بررسي جوامع روستايي، آمارها حاکي از آن است که ميزان طلاق در روستاها به مراتب کمتر از شهرهاست. زيرا در محيط روستايي بين اعضا خانواده به ویژه بین زن و مرد محبت وجود دارد و آنها با صفا و صميميت با هم زندگي مي کنند. آنچه به زندگي خانوادگي حيات و جان مي دهد تجليات مهر و محبت است والا اثاث خانه از قبيل پرده و مبل و. . . هرگز نمي تواند در خانه شادي و لذت را به وجود بياورد، بلکه اين انسان ها هستند که با ابزار مهر و محبت به ديگران در آنان تحرک و فعاليت مي آفرينند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💚شیوه های برای ابراز محبت
به سه روش در ابراز محبت می پردازیم؛
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💚 ابرازمحبت بصري
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
يکي از راه هاي محبت به همسر، محبت از ناحيه ي چشم است.
بعضي از روان کاوان اعتقاد دارند چشم داراي امواج مثبت و منفي است. وقتي شما به چشمان همسرخود نگاه مي کنيد مي توانيد عشق، علاقه، محبت، تنفر، اعتراض و انتقاد را از آن ها بخوانيد. لذا در روايت داريم که نگاه به پدر و مادرتان محبت آميز باشد.
پیامبر فرمود:« إذا نَظَرَ العَبدُ إلی وَجهِ زَوجِهِ و نَظَرَت إلَیهِ، نَظَرَ اللّهُ إلَیهِما نَظَرَ رَحمَةٍ، فَإذا أخَذَ بِکَفِّها وأخَذَت بِکَفِّهِ، تَساقَطَت ذُنوبُهُما مِن خِلالِ أصابِعِهِما».(۶)
هرگاه بنده به چهره همسرش و همسرش به چهره او بنگرد، خداوند به آن دو با نگاه مهرآمیز مینگرد و هرگاه دست یکدیگر را بگیرند، گناهان آن دو از لای انگشتانشان فرو میریزد.
➖زاويه ي انحراف از مسير مطلوب حيات نيز با نخستين نگاه هاي پرمعناي نامحرمان آغاز مي گردد. به همين دليل است که خالق زيبايي ها و جاذبه هاي حيات در قرآن مي فرمايد:« قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ »به مؤمنان بگو چشمان خود را از نگاه به نامحرمان فرو گيريد. همسران برتر به روشني مي دانند که شريک زندگيشان هميشه به محبت نياز دارد و خريدار نگاه هاي پر محبت است، از اين رو همواره با چشمان پر مهر و نگاه هاي پرجاذبه، امواجي از محبت را به دل و جان او روانه مي سازند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💚 ابرازمحبت ابزاري
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
باید توجه کنیم که گاهی نشستن در کنار خانواده نوعی ابراز محبت است که پيامبر (ص) فرمود،:
جُلُوسُ المَرءِ عِندَ عِيالِهِ أحَبُّ إلَى اللّه ِ مِنِ اعْتِكافٍ في مَسجِدي هذا».
نشستن مرد پيش زن و فرزندنش نزد خداوند محبوب تر است از اعتكاف در اين مسجد من .
اما استفاده از ابزار، راهي براي بيان محبت ابزاري است. دادن يک شاخه گل، بوسيدن، دست دادن، هديه خريدن و نوازش کردن، نامه نوشتن از راه هاي انتقال محبت ابزاري است.
➕هدیه دادن
علي (ع) مي فرمايند:
« تهادوا تحابوا» هديه بدهيد، محبت زياد کنيد.
پيامبر (ص)فرمودند:
«هِبَةُ الرَّجُلِ لِزَوجَتِهِ تَزِیدُ فِی عِفَّتِهَا». هدیه مرد به همسرش، موجب افزایش پاکدامنی او میشود.(۷)
➕بوسیدن
پيامبر فرمودند:
« اگر مردي همسر مومن خود را ببوسد دو ملک او را در بر مي گيرند و او[نزد خدا]مانند کسي است که براي جهاد شمشير به دست گرفته است.
اَکثِرُوا مِنْ قُبْلَةِ اَوْلادِکُمْ فَاِنَّ لَکُمْ بِکُلِّ قُبْلَةٍ دَرَجَةً. فرزندان خود را بسیار ببوسید زیرا برای شما در هر بوسیدن درجهای است.
➕ خوشبو کردن
استعمال عطر از طرف خانم و يا اين که خانم وضع ظاهر جذابي براي همسر دارد در واقع يک نوع محبت ابزاري است
➕تهیه غذای مطلوب
تهیه لوازم برای غذای باب میل همسر توسط مرد و طبخ غذاي باب ميل مرد توسط زن، يا چيدن ميز غذا با فرم و شکل خاص، تغيير دکوراسيون و نظم در امور خانه همه و همه يک نوع ابزار محبت ابزاري است.
پيامبر(ص)
«المُؤْمِنُ يَأْكُلُ بشَهْوَةِ أهْلِهِ ، والمُنَافِقُ يَأْكُلُ أهْلُهُ بِشَهْوَتِهِ» . مؤمن به ميل خانواده خود غذا مى خورد و منافق، خانواده اش به ميل او چيز مى خورند(۸)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💚ابراز محبت کلامی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
يکي از توانايي هاي روحي و جاذبه هاي شخصي آدمي، ابراز محبت او نسبت به همسر و شريک زندگي اش است.
زنان به عشق و علاقه، مهر و محبت زمزمه ي عاشقانه و عشق ورزي، بيش از امور جنسي و عشق بازي علاقمندند.
ابراز محبت کلامی به دو صورت قولی و کتبی انجام میشود؛
➕ ابزار محبت کلامی شفاهی
پیامبر (ص)فرمود:«قَولُ الرَّجُلِ للمرأةِ : «إنّي اُحِبُّكِ» لا يَذهَبُ مِن قَلبِها أبدا» اين سخن مرد به زن كه «دوستت دارم» هرگز از دل زن بيرون نرود .(۹)
➕ابزار محبت کلامی کتبی
حضرت امام قدس سره در مسافرت مکه، با استخدام کلمات زيبا نامه اي محبت آميز به همسرشان مي نويسند؛
بسم الله الرحمن الرحيم، تصدقت شوم، قربانت بروم، در اين مدت که مبتلا به جدايي از آن نور چشم و قوت قلبم گرديدم، متذکر شما هستم. و صورت زيبايت در آيينه ي قلبم منقوش است. عزيزم اميدوارم خداوند شما را به سلامت داشته و خوش در پناه خودش حفظ کند. صد حيف که محبوب من در کنارم نيست...
اگر چه نامه نگاری به سبک سنتی دیگر مرسوم نیست اما میتوان به با استفاده از پیام رسان ها محبت خود را به اعضا خانواده به ویژه همسر ابراز کرد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠حکایت
امام صادق(ع) فرمود:
قالَ موسَى بنُ عِمرانَ عليه السلام : يا ربِّ؛ أيُّ الأعمال أفضَلُ عِندَكَ ؟ فقالَ : حُبُّ الأطفالِ ؛ فإنَّ فِطرَتَهُم على تَوحيدي ، فإن اُمِتُّهُم اُدخِلْهُم برَحمَتي جَنَّتي .
موسی بن عمران(ع) گفت ای پروردگارمن! کدام یک از اعمال نزد تو بهتر است؟ فرمود: محبت به کودکان، زیرا آنان را بر فطرت یگانه پرستی آفریدم و اگر آنها را بمیرانم به رحمت خود، به بهشت می برم.(۱۰)
💠حکایت
زنى به نام «لينه»، نزد پيامبر(ص) آمد و گفت : اى پيامبر خدا ! من به نمايندگى از زنان، نزد شما آمده ام . هيچ زنى ، تا روز قيامت ، سخن مرا نمى شنود، مگر اين كه از آن، خوش حال خواهد شد : خداى يگانه، هم پروردگار مردان است و هم زنان . آدم(ع) ، هم پدرِ مردان است و هم پدرِ زنان . حوّا، هم مادرِ مردان است و هم مادرِ زنان . خداوند، جهاد را بر مردان، مقرّر داشته است . اگر شهيد شدند، نزد پروردگارشان زنده اند و روزى مى خورند ، و اگر [ در راهِ رفتن به جهاد ]مُردند ، باز نزد خداوند ، پاداش دارند ، و اگر [ زنده ] بر گشتند ، خداوند به آنان پاداش داده است . ما زنان ، از بيمارانْ پرستارى مى كنيم و مجروحان را مداوا مى نماييم . پس ما چه پاداشى داريم ؟
پيامبر (ص) فرمود : «یا وافِدَةَ النِّساءِ، أبلِغی مَن لَقیتِ مِنَ النِّساءِ، أنّ طاعَةَ الزَّوجِ وَالاعتِرافَ بِحَقِّهِ تَعدِلُ ذلِکَ کُلَّهُ».
اى نماينده زنان ! به هر يك از زنان كه ملاقاتش كردى ، ابلاغ كن كه اطاعت از شوهر و پذيرفتن حق و حقوق او ، با همه اينها [ كه گفتى ] ، برابرى مى كند» .(۱۱)
💠داستان
روزی رسول اکرم حسن و حسین را می بوسید شخصی به نام عبینه یااقرع بن حابس گفت: من ده فرزند دارم و هرگز هیچ یک از آن ها را نبوسیدم. آن حضرت فرمود: «مَن لا يَرحَم لا يُرحَمُ».هر کس رحم نکند بر او رحم نمی شود. (۱۲)
بر پایه روایتی دیگر آن حضرت به قدری از این گفتار وی خشمگین شد که چهره اش بر افروخت و به او فرمود: اگر خدا عاطفه را از دلت کنده با تو چه کنم؟ هر کس بر خردسالان مهر نورزد و بزرگان ما را احترام نکند از ما [مسلمانان] نیست.
💠داستان
از عارفی پرسیدند:این مقام ارزشمند را چگونه یافتی؟ گفت:شبی مادر از من آب خواست. نگریستم، آب در خانه نبود. کوزه برداشتم و به جوی رفتم که آب بیاورم. چون باز آمدم، مادر خوابش برده بود. پس با خویش گفتم:«اگر بیدارش کنم، خطاکار خواهم بود.» آن گاه ایستادم تا مگر بیدار شود. هنگام بامداد، او از خواب برخاست، سر بر کرد و پرسید:چرا ایستاده ای؟! قصه را برایش گفتم. او به نماز ایستاد و پس از به جای آوردن فریضه، دست به دعا برداشت و گفت:«خدایا! چنان که این پسر را بزرگ و عزیز داشتی، اندر میان خلق نیز او را عزیز و بزرگ گردان».
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.علل الشرایع ص ۳۱۰ ح ۴، دانشنامه قرآن و حدیث ج ۳ ص۳۶۰.
۲.وسايل الشيعه، حديث۲۵۳۴۱.
۳.التّحریم/۶.
۴.طه/۱۳۴.
۵.جامع الأخبار، ص۱۰۶.
۶.تحکیم خانواده از نگاه قرآن و حدیث، ری شهری، ص ۱۹۲
۷.من لا یحضره الفقیه، ج ۴، ص۳۸۱.
۸.بحار الأنوار ،ج۶۲،ص۲۹۱.
۹.الكافي ،ج۵،ص۵۶۹.
۱۰.بحار الأنوار ،ج۱۰۴،ص۱۰۵
۱۱.کنز العمّال، ج ۱۶، ص ۶۰۹.
۱۲. مسند ابن حنبل : ج۳ ص۹۶
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۶)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۶؛ حَرَکَاتُهُ أَدَبٌ
یکی دیگر از صفات مومن منتظر ادب است.
در برخوردها چیزی به زیبایی و جذابیت ادب نمی رسد. باید آن را آموخت، به کار بست تا روابطی سالم و احترام آمیز و پایدار میان افراد، حاکم شود.
🔵اهمیت ادب
شعری زیبا منسوب به حضرت علی(ع) اهمیت ادب را به زیبابی بیان میکند:
لَيسَ اليَتيمُ الَّذي قَد ماتَ والِدُهُ
إِنَّ اليَتيمَ يَتيمُ العِلمِ وَالأَدَبِ
یتیم کسی نیست که پدرش را از دست داده یتیم آنست که از دانش و ادب بی بهره است
🔶معیار ادب
معیار ادب به فرموده حضرت امیر(ع) عبارت است از اینکه: انسان خودش را معیار قرار دهد به این معنی که ها چه را خودش خوش ندارد در باره دیگران از آن اجتتاب کند
«کفاک اَدبا لِنَفْسِکَ اِجتنابُ ما تَکْرَهُهُ مِنْ غیرِکَ»در ادب تو نسبت به خویشتن، همین تو را بس که آنچه را از دیگری ناپسند می بینی از آن پرهیز کنی.(۲)
🟠انگیزه منتظران
یکی از اموری که میتواند انگیزه قوی برای ادب منتظران باشد عبارت است از اینکه ایمان داشته باشد به اینکه امام زمان رفتار ما را می بیند ؛
«قُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَي اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ»بگو: «عمل کنید! خداوند و فرستاده او و مؤمنان، اعمال شما را میبینند! (۳)
🌸شعر
حافظا علم و ادب ورز که در مجلس شاه
هر که را نیست ادب، لایق صحبت نبود.
💠داستان
رفته گر شهردای که کوچه و خیابان را جارو و تمیز می کرد بیشتر از اندازه در کارش دقت می کرد روزی ازش پرسیدند چرا این همه خودت را خسته می کنی و بیشتر از وظیفه در تمیزی خیابان عرق می ریزی؟
گفت: شنیده ام اما زمان در همه شهرها رفت و آمد دارد می خواهم اگر گذرش از این خیابان افتاد مبادا گرد و خاکی بر لباسش بشیند.
🌺شعر
ادب، تاجی است از نور الهی
بِنِه بر سر برو هرجا که خواهی
که او خضر ره اقبال و جاه است
بر او رنگ سعادت، پادشاه است
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.نهج البلاغه، حکمت ۴۰۴.
۳.توبه/۱۰۵.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۴۶)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۶ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
حضرت امیر(ع)فرمود:«الإيمانُ لَهُ أركانٌ أربعَةٌ : التَّوكُّلُ علَى اللّه ِ ، و تَفويضُ الأمرِ إلَى اللّه ِ ، و الرِّضا بِقَضاء اللّه ِ ، و التِّسليمُ لأمرِ اللّه ِ عَزَّ و جلَّ» .
ايمان چهار ركن دارد: توكّل بر خدا، وا گذارى كار به خدا، راضى بودن به قضاى خدا و تسليم بودن در برابر فرمان خداوند عزّ و جلّ.
🔷مقام رضایت و تسلیم
در حدیث فوق به مقام رضایت و تسلیم در برابر اراده الهی اشاره شده است.
مقام رضایت مقامی است که با مجاهدت و تلاش برای انسان حاصل میشود .
کسی که راضی به رضا و قضای خدا باشد صاحب مقام بسیار بلندی شده است که دنیا و آخرت او را تحت تأثیر قرار می دهد و در میان مردم شاخص می گردد.
🔷آثار رضایت
امام صادق(ع) میفرماید: «الرُّوحُ وَالرَّاحَةُ فِي الرِّضَا وَالْيَقِينِ، وَالْهَمُّ وَالْحَزَنُ فِي الشَّكِّ وَالسَّخَطِ»آرامش و راحت زندگی کردن در باور محکم و رضایت به برنامههای خداوند است. و در مقابل، حزن و اندوه در حالت ترديد و دو دلى و راضی نبودن بهقضا و قدر الهى است.(۲)
🟢مقام اهل رضایت در قیامت
وقتی قیامت میشود، خداوند متعال به طائفهای از امّت من، دو بال عطا ميفرمايد و بهوسیلۀ آن دو بال، به سرعت، از قبرهای خود به سوی بهشت پرواز میکنند. در بهشت جای میگیرند و هر نعمتي که بخواهند، برخوردار میگردند.
ملائکه از آنها سؤال میکنند که شما محاسبۀ اعمال و صراط و جهنّم را ديديد؟ يعني مواقف قيامت را چگونه گذراندید که به بهشت رسیدید؟ آنان پاسخ میدهند: ما چيزي نديديم. منظور اينکه، از ما حسابي نخواستند و بدون بازجويي آمديم.
ملائكه ميگويند: شما چه طايفهاي هستيد؟ از امت كدام پيغمبريد؟ آنها پاسخ ميدهند: ما از امت محمد(ص)هستيم. ملائکه میپرسند: در دنیا چه کردید که به این مقام رسیدید؟
آنها میگويند:«خَصْلَتَانِ كَانَتَا فِينَا فَبَلَّغَنَا اللَّهُ هَذِهِ الدَّرَجَةَ بِفَضْلِ رَحْمَتِهِ فَيَقُولُونَ وَ مَا هُمَا فَيَقُولُونَ كُنَّا إِذَا خَلَوْنَا نَسْتَحِي أَنْ نَعْصِيَهُ وَ نَرْضَى بِالْيَسِيرِ مِمَّا قُسِمَ لَنَا»
ما دو خصلت داشتيم و خداوند به فضل و رحمت خود، ما را به اين مرتبه رسانيد. خصلت اوّل اینکه: ما در خلوت، مرتکب گناه نمیشدیم، یعنی خلوت و جلوت برای ما تفاوت نداشت و همانطور که در بین مردم مراقب بودیم معصیت نکنیم، در خلوت و در نهان نیز گناه نمیکردیم.
دوم: توانسته بودیم مقام تسلیم و رضا به دست آوریم؛ یعنی به آنچه قسمت ما شده بود، راضی بودیم.
فَتَقُولُ الْمَلَائِكَةُ حَقٌّ لَكُمْ هَذَا ملائکه به آنها میگویند: حق شماست که به چنین مقامی دست یافتهاید.(۳)
🌸شعر
یکی درد و یکی درمان پسندد
یکی وصل و یکی هجران پسندد
من از درمان و درد و وصل و هجران
پسندم آنچه را جانان پسندد
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۲.
۲. بحار الأنوار، ج۶۸، ص۱۵۹.
۳.. بحارالأنوار، ج۱۰۰ ص۱۸.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
هدایت شده از ن والقلم(حسینی لیلابی)
💠داستان جالب
حتما بخوان
مرحوم علامه سید محسن امین عاملی (ره) در کتاب کشف الارتیاب راجع به جایز بودن بوسیدن قبر این روایت را نقل می کند.
مردی آمد محضر حضرت رسول اکرم عرض کرد:«يا رسول الله إني حلفت أن أقبل عتبة باب الجنة وجبهة حور العين». یا رسول الله! قسم خوردم که عتبه درب بهشت را و صورت حورالعین را ببوسم (چه کنم که این کار را انجام داده باشم)
«فأمره أن يقبل رجل الأم وجبهة الأب» حضرت به او امر کرد که پای مادر و پیشانی پدرش را ببوسد .
عرض کرد:«يا رسول الله إن لم يكن أبواي حيين »
اگر پدر و مادرم زنده نبودند چکار کنم؟
حضرت فرمود:«قبل قبرهما» قبر آنها را ببوس.
عرض کردم:«فإن لم أعرف قبرهما؟»
اگر قبر آنان را بلد نباشم ؟
حضرت فرمود:
«خط خطين انو أحدهما قبر الأم والآخر قبر الأب فقبلهما فلا تحنث في يمينك»
( بزمین) دو خط بکش یکی را قبر مادر منظور بدار و دیگری را قبر پدر خود و پس آن دو را ببوس اگر چنین رفتار کنی حنث قسم نکردی.
🔶نکته تاریخی
با وجود احادیث مختلف مثل حدیث فوق که در مورد زیارت قبور وارد شده است وهابی ها که با قبر و بارگاه و زیارت قبور مخالفند و هر کس که اندیشه انحرافی آنها را نداشته باشد را کافر بلکه واجب القتل می دانستند دو بار به مدینه و به قصد تخریب قبور مدینه حمله برده اند.
در حمله نخست وهابیان به سالهای ۱۲۱۸-۱۲۲۱ق نیروهای وهابی پس از یک سال و نیم محاصره و ایجاد قحطی در مدینه وارد شهر شدند و جز مرقد نبوی دیگر بارگاهها را از میان بردند.
در این حمله، بارگاه امامان بقیع و بیت الاحزان حضرت زهرا (س) نابود شد و دیگر مکانهای مقدس نیز از تعرض بینصیب نماندند.
این جنایت و بی احترامی به عقاید مسلمانان، سلطان عثمانی محمدعلی پاشا را بر آن داشت که علیه وهابی ها اقدام کند او با اعزام لشکر و کشتار وهابی ها مدینه را از دست آنها آزاد کرد و دستور داد اماکن مقدس اسلامی را مجدد بازسازی کردند .
اما وهابی ها چند سال بعد مجدد به مدینه مسلط شدند در حمله دوم وهابیان به فرماندهی عبدالله بن سعود در هشتم شوال ۱۳۴۴ق. به مدینه، دانشوران وهابی، به ویرانی گنبدها و بارگاههای شهر فتوا دادند.و بار دیگر بنا های موجود در بقیع از جمله گنبدهای که توسط هنرمندان اصفهانی بر قبر امامان بقیع ساخته شده بود را از بین بردند.
درباره زیارت قبور مبحثی تقدیم کرده ایم اینجا ببینید👈 لینک
📅 امروز ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ هشت شوال ۱۴۴۴ یکصدسال از تخریب قبور مطهر ائمه بقیه گذشت 🖤 تسلیت به عموم شیعیان بقیه الله آجرک الله
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
⚜ هنوز عضو نشده ای⚜
👈 درکانال ن و القلم؛ عضو شوید
@hosseinililab
عوامل فروپاشی خانواده
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین سیما علی امیر المؤمنین
🌙بیان احکام
۱. پوشیدن لباس زربفت برای مردان حرام و نماز با آن باطل است، ولی برای زنان در همه حال بی اشکال است.
۲. آویختن زنجیر طلا و به دست کردن انگشتر طلا و بستن ساعت مچی طلا برای مردان حرام است و بنا بر احتیاط واجب نماز با آن باطل است.
💠داستان
ایجاد انگیزه
در زمان علامه شیخ جعفر كاشف الغطاء، از علمای بزرگ نجف اشرف، قحطی عجیبی آمد و مردم محتاج باران شدند؛ اما هرچه دعا کردند، اثری نداشت. تا اینکه به حضور شیخ آمده و از او خواستند دعا كند. شیخ جعفر در حرم امیر مؤمنان-علیه السلام- دست به دعا برداشت و عرض نمود: ای مولای من! مردم محتاج باران می باشند؛ با این همه نماز و دعا، مردم اثری ندیده اند. از خداوند بخواهید عنایتی بفرماید.
در عالم رؤیا، شیخ به محضر حضرت مشرف شد و امام-علیه السلام- فرمود: شیخ جعفر! مردی قهوه چی در بین راه كوفه و نجف است. بگو او در مراسم دعا شركت كند. شیخ بیدار شد و از اینکه از بین این همه عالم و عارف در حوزه علمیه نجف ، امام-علیه السلام- یک قهوه چی را انتخاب کرد، شگفت زده شد .
طبق فرمایش امیر مؤمنان-علیه السلام- در بین راه كوفه و نجف ، مرد قهوه چی را پیدا نمود. شب را در قهوه خانه گذراند. شیخ دید این مرد، فردی عادی است و نماز معمولی می خواند؛ نه دائم الذكر است و نه اعمال ویژه ای انجام می دهد. مثل مردم عادی هم دعا می كند. به همین جهت، از مقام معنوی او با آن زندگی معمولی متحیر شد . نزد قهوه چی آمد و گفت: ای مرد! تو چه ارزشی پیش خداوند داری که مولایمان امیر مؤمنان تو را وسیله استجابت دعا قرار داده است؟ علت جایگاه بلندت را بگو. چگونه به چنين مقامي دست يافته اي؟
قهوه چی گفت: در دوران جوانی شاگرد قهوه خانه بودم. مادرم گفت: آرزو دارم تو را داماد كنم. پولی جمع كردم و به مادرم دادم. او دختری برایم خواستگاری كرد. مقدمات عروسی من مهیا شد؛ اما شب زفاف، عروس را خیلی مضطرب و متوحش یافتم. گفتم: چرا ناراحت و مضطرب هستی؟ گفت: واقعیت این است که سرمایه عفت را از دست داده ام و این راز را هیچ كس جز خدا نمی داند. حال خود دانی!
از این آزمون به خداوند عالم پناه برده و استمداد طلبیدم و گفتم: خداوندا! الآن بهترین وقت است كه برای رضای تو رازداری کرده و از افشای این موضوع صرف نظر كنم و آبروی این زن مسلمان را حفظ کنم . هیچ نگفتم و به همسرم قول دادم كه چنانكه تا به حال كسی ندانسته، از حالا به بعد هم كسی نخواهد دانست.
سال ها از آن آزمون سخت می گذرد و تا به حال با آن زن زندگی می كنم. احدی جز خدا ماجرا را نمی داند تا اینکه الآن شما اصرار کردید و من امر شما را اطاعت کردم .
علامه شیخ جعفر كاشف الغطاء با تحسین رازداری وی، گفت: ای مرد! به خدا در آزمون مهمی برنده شده و عمل بزرگی را تسلیم خدا كرده ای! حالا بیا دعا كن! قهوه چی به میان جمعیت آمد و دست به آسمان بلند كرد و گفت: خدایا! مردم محتاج رحمت تو هستند. علی-علیه السلام- پیغام داده که من دعا كنم. از پیشگاه تو برای خود و مردم طلب عفو می كنم. باران رحمت خویش را نازل فرما! دست های مردم بلند بود كه ابرها در آسمان ظاهر گردید و باران رحمت الهی آغاز شد .(۱)
✅بیان موضوع
➖حفظ کانون خانواده و مراقبت از فروپاشی آن همت مؤمنانه و تدبیر عاقلانه را می طلبد که زن و مرد باید مراقبت کنند که بنای خانواده به بهانه های مختلف فرو نریزد و ما بنا داریم در این مبحث برخی از عوامل سستی کانون خانواده را مورد بررسی قرار دهیم.
➖تزلزل بنیان نظام خانواده، از عوامل بسيار خطرناكى است كه به طور معمول، از عدم هماهنگى زن و شوهر نشئت می گیرد و آسيب هاى آن، نه تنها زن و شوهر و فرزندان، بلكه جامعه و نسل هاى بعدى را نيز تهدید مي کند. ازاین رو، اسلام برای استحکام نظام خانواده، راهکارهای مناسبی را پیش بینی کرده که شناخت زمینه ها و عوامل فروپاشی آن، بخشی از این راهکار هاست.
🔺برخی در عوامل فروپاشی خانواده ها را بر میشمریم🔻
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴نادرستی هدف
یکی از عوامل اصلی سستی نهاد خانواده نادرستی هدف است
باید توجه داشت که نخستين ادب از آداب تشكيل خانواده ، درستی انگيزه آن است . از اين رو ، ازدواج كردن با هدف : تقويت طايفه، خودنمايی ، شهرت طلبی ، و بهره گيری از ثروت يا موقعيت خانوادگی همسر ، ضدّ ارزش و نكوهيده شمرده شده است .
موضوع قابل توجّه، اين است كه رعايت نكردن اين ادب ، آفت نهاد خانواده و زمينه ساز فروپاشی آن است .
از پيامبر خدا (ص) روايت شده كه می فرمايد:«لا تُزَوِّجُوا النِّساءَ عَلی قَراباتِهِنَّ ، فَإنَّهُ يَكونُ مِن ذلِكَ القَطيعَةُ»زنان را [به خاطر تقويت روابط خويشاوندی] با خويشاوندانشان تزويج نكنيد ؛ زيرا اين كار ، به بريده شدن روابط خويشی می انجامد .(۲)
و نيز روايت شده است كه فرمود:
«مَن تَزَوَّجَ امرَأَةً لِعِزِّها لَم يَزِدهُ اللّهُ إلّا ذُلّاً ، وَ مَن تَزَوَّجَها لِمالِها لَم يَزِدهُ اللّهُ إلّا فَقرا ، وَ مَن تَزَوَّجَها لِحَسَبِها لَم يَزِدهُ اللّهُ إلّا دَناءَةً ، وَ مَن تَزَوَّجَ امرَأَةً لَم يَتَزَوَّجها إلّا لِيَغُضَّ بَصَرَهُ ، أو لِيُحصِنَ فَرجَهُ ، أو يَصِلَ رَحِمَهُ ، بارَكَ اللّهُ لَهُ فيها وَ بارَكَ لَها فيهِ ».هر كس با زنی ، به خاطر قدرتش ازدواج كند ، خداوند ، جز بر خواری او نمی افزايد ، و هر كس با زنی ، به خاطر دارايی اش ازدواج كند ، خداوند ، جز بر ناداری او نمی افزايد ، و هر كس با زنی ، به خاطر بزرگ زادگی اش ازدواج كند ، خداوند ، جز بر پستی او نمی افزايد ، و هر كس با زنی ، فقط برای اين ازدواج كند كه چشمش را [ از حرام و نامحرم ] فرو بپوشانَد ، يا دامنش را پاك نگه دارد ، يا پيوند خويشاوندی اش را برقرار بدارد ، خداوند ، در آن مرد و زن برای يكديگر بركت می دهد(۳)
و در حديثی از امام صادق (ع) آمده است كه :«إذا تَزَوَّجَ الرَّجُلُ المَرأَةَ لِجَمالِها أو مالِها وُكِلَ إلی ذلِكَ ، وَ إذا تَزَوَّجَها لِدينِها رَزَقَهُ اللّهُ الجَمالَ وَ المالَ»هر گاه مردی با زنی ، به خاطر زيبايی يا دارايی اش ازدواج كند ، به همان [ زيبايی يا دارايی ] واگذار می شود ، و هر گاه به خاطر دينش با او ازدواج كند ، خداوند ، زيبايی و دارايی نيز روزی اش می كند .(۴)
انگيزه های غير ارزشی در ازدواج ، چه از سوی زوجين و چه خانواده هايشان ، آفت اصلی ترين اركان تحكيم خانواده ـ يعنی محبّت و قداست ـ است. از اين رو، خانواده هايی كه دچار اين آفت اند، بيشتر در معرض فروپاشی قرار می گيرند.
🔴هم کفو نبودن
یکی از اصلی ترین عوامل فروپاشی خانواده ها کفو نبودن زن و شوهر است.
اگر ازدواج از سر شناخت باشد و زن و شوهر مناسب هم باشند اختلافات به حداقل می رسد . ازدواج های قدیمی که بیشتر از فامیل صورت میگرفت از این مزیت مهم برخوردار بود اما متأسفانه از قبل از انقلاب حرکتی اشتباه با اغراض نادرست به بهانه برداشت های نادرست از علم ژنتیک تبلیغات بر علیه ازدواج فامیلی را دامن زدند و یکی از آسیب های ازدواج های غیر فامیل نداشتن شناخت و نبود اشتراکات و تناسب است.
قرآن کریم بر هم كفوبودن زن و شوهر تأكيد نموده و مي فرمايد: «الْخَبيثاتُ لِلْخَبيثينَ وَالْخَبيثُونَ لِلْخَبيثاتِ وَالطَّيِّباتُ لِلطَّيِّبينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّباتِ» زنان پليد، سزاوار مردان پليدند و مردان پليد، سزاوار زنان پليد. زنان پاك، شایسته مردان پاك اند و مردان پاك، شایسته زنان پاك. مولوی در توضیح این آیه می سراید :
🌺شعر
خوب خوبی را کند جذب این بدان
طیبات و طیبین بر وی بخوان
در جهان هر چیز چیزی جذب کرد
گرم گرمی را کشید و سرد سرد
ناریان مر ناریان را جاذب اند
نوریان مر نوریان را طالب اند
🔴بد اخلاقی
➖آمار فعلی دادگاه های خانواده ، بدخويی مرد را از علّت های قابل توجّه متلاشی شدن خانواده بر می شمرند . بر همين اساس، با وجود ترغيب به تزويج جوانان از سوی اسلام ، امام رضا (ع)در راه نمايی به حسين بن بشّار كه خويشاوند بدخويَش به خواستگاری دخترش آمده است ، می فرمايد:«لا تُزَوِّجهُ إن كانَ سَيِّئَ الخُلُقِ». اگر بدخُلق است، دخترت را به همسری وی در نياور.(۵)
➖قرآن میفرماید: «وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ». یعنی با خانمها به صورت معروف معاشرت کنید یعنی با اخلاق و رفتار خوب. حتی بعدش میفرماید: «إِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا؛ و اگر از آنان خوشتان نيامد پس چه بسا چيزى را خوش نمىداريد و خدا در آن مصلحت فراوان قرار مىدهد». اگر کسی خانمی دارد که از او خوشش نمیآید شاید مصلحتش همان باشد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴بی تدبیری در امور معیشتی
اگر مرد ، فاقد مديريت لازم باشد ، خانواده، در گردابی از مشكلات حل نشدنی و گره های كور، فرو می رود و امام علی (ع) در باره اين آفت خطرناك خانواده می فرمايد :«آفَةُ المَعاشِ سوءُ التَّدبيرِ»آفت زندگی ، بی تدبيری (سوء مديريّت) است .(۶)
و در حديث ديگری از ايشان ـ كه به فراتر از خانواده اشاره دارد ـ آمده است :«سَبَبُ التَّدمير سوءُ التَّدبيرِ».علّت ويرانی ، بی تدبيری (سوء مديريّت) است .(۷)
➖بی تدبیری در امور معیشتی گاهی محدودیت های مالی و بخل ورزی از ناحیه شوهر است.
مرد با بخل ورزی ، فشار سختی را به خانواده وارد می آورد ؛ سختی ای كه با توجّه به وضعيت مالی اش ، برای همسر و خانواده ، توجيهی ندارد و تنها علّت آن ، خوی زشت بخل است . در اين وضعيت ، كمتر زنی تاب می آورد و در نتيجه ، يا به دزدی پنهان از شوهر ، روی می آورد و يا حدّ اقل در علاقه او به خود، ترديد می كند و متقابلاً علاقه اش به همسر كاهش می يابد؛ زيرا خود را از دارايی و مال همسرش، كم ارزش تر می بيند .
از پيامبر خدا (ص) روايت شده كه می فرمايد :«أبغَضُ العِبادِ إلَی اللّهِ عز و جل مَن ضَنَّ عَلی عِيالِهِ». منفورترينِ بندگان ، نزد خداوند عز و جل ، كسی است كه به خانواده اش بخل بورزد(۸)
امام رضا(ع) فرمود:« يَنْبَغِي لِلرَّجُلِ أنْ يُوَسِّعَ عَلَى عِيَالِهِ كَيْلَا يَتَمَنَّوْا مَوْتَه» شايسته است که انسان بر اهل و عيال خود وسعت و گشايش دهد تا مرگ او را آرزو نكنند.(۹)
➖بی تدبیری گاهی در ناحیه خانم خانه است یعنی به خاطر چشم و هم چشمی و تشریفات و تجملات غیر لازم هزینه های اضافی به خانواده تحمیل میکند.
از اين رو ، احاديث اسلامی، زن را از وادار كردن شوهر به آنچه در توان او نيست، به شدّت نهی كرده اند :
«أيُّمَا امرَأةٍ أدخَلَت عَلی زَوجِها فی أمرِ النَّفَقَةِ وَ كَلَّفَتهُ ما لا يُطيقُ ، لا يَقبَلُ اللّهُ مِنها صَرفا وَ لا عَدلاً ، إلّا أن تَتوبَ وَ تَرجِعَ وَ تَطلُبَ مِنهُ طاقَتَهُ». هر زنی كه در درخواست نفقه ، بر شوهرش فشار آوَرَد و خارج از توان او چيزی بر او تحميل كند ، خداوند ، از آن زن ، نه استغاثه ای را می پذيرد و نه كَفّاره ای را ، مگر آن كه توبه كند و بر گردد و در حدّ توانش ، از او چيز بخواهد.(۱۰)
🔴خودآرايی برای غير همسر
خودآرايی زن برای غير همسر ، يكی از خطرناك ترين آفت هايی است كه كانون خانواده ها را تهديد می كند. در حديثی از پيامبر(ص) آمده است :
«لا يَحِلُّ لِامرَأةٍ أن تُظهِرَ مِعصَمَها وَ قَدَمَها لِرَجُلٍ غَيرِ بَعلِها ، وَ إذا فَعَلَت ذلِكَ لَم تَزَل فی لَعنَةِ اللّهِ وَ سَخَطِهِ ، وَ غَضِبَ اللّهُ عَلَيها ، وَ لَعَنَتها مَلائِكَةُ اللّهِ ، وَ أعَدَّ لَها عَذابا أليما»
برای هيچ زنی ، حلال نيست كه مُچ و پای خويش را برای مردی جز شوهرش آشكار سازد . هر گاه چنين كند ، پيوسته مورد لعنت و ناخشنودی خدا قرار می گيرد و خداوند ، بر او خشم می گيرد و فرشتگان خدا لعنتش می كنند و برايش عذابی دردناك ، آماده می سازد .(۱۱)
اين آفت خطرناك، زمينه ساز آلودگی زن و فروپاشی خانواده است . از اين رو، مرد بايد به عنوان مدير خانواده، با همه توان از آن پيشگيری كند .
در حديثی از پيامبر(ص) آمده است :
«المَرأةُ إذا خَرَجَت مِن بابِ دارِها مُتَزَيِّنَةً مُتَعَطِّرَةً وَ الزَّوجُ بِذاكَ راضٍ ، بُنِی لِزَوجِها بِكُلِّ قَدَمٍ بَيتٌ فِی النّارِ».هر گاه زن ، خود را بيارايد و خوش بو كند و از درِ خانه اش بيرون برود و شوهر[ش] به اين ، راضی باشد ، به ازای هر قدمی [كه زن بر می دارد] ، برای شوهرش يك خانه در آتش ساخته می شود .(۱۲)
🔴بی غیرت و غیرت بی جا
➖غیرت، یعنی تلاش در نگهداری آنچه كه حفظش ضروری است، این صفت در قالب مطلوبش از شجاعت، و قوت نفس انسان سرچشمه میگیرد و یكی از ملكههای نفسانی انسان و سبب مردانگی است و مرد بیغیرت از زمره مردان خارج است.
با غیرت ورزی درست مردان در خصوص زنان و دختران، زمینههای ناامنی ناموسی محو شده، جای خود را به امنیت و عفت بدهد.
امام صادق (ع) فرمود: «اِنَّ اللهَ غَیوُرٌ یُحِبُّ كُلَّ غَیورٍ؛ خداوند، غیور است و هر غیرتمندی را دوست دارد.»(۱۳)
➖جالب توجّه، آن كه ابراز ترديدها و پرس و جوهای بی دليل ، همسر امين را نيز به سوی خيانت، سوق می دهد و او را در معرض خيانت به شوهر قرار می دهد. روايت تكان دهنده نهج البلاغه در اين باره، بسيار صريح است .
امام علی(ع) می فرمايد :
«إيّاكَ وَ التَّغايُرَ فی غَيرِ مَوضِعِ غَيرَةٍ ؛ فَإِنَّ ذلِكَ يَدعُو الصَّحيحَةَ إلَی السُّقمِ ، وَ البَريئَةَ إلَی الرَّيبِ». از غيرت ورزيدن بی جا [ نسبت به زنان ] بپرهيز كه زن سالم را به بيماری [ و نادرستی ] می كشانَد و پاك دامن را به گناه .(۱۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴خيانت
زن و شوهر مسلمان در يك خانواده، همرنگ و همدل و هم مرام اند. پنهان كارى و خیانت، در روابط آنان راه ندارد و كاملاً به یکديگر اعتماد دارند و اين رفتار آنان، درس زندگى براى فرزندانشان مى باشد.
اگر خدای ناکرده زن یا شوهر بخواهد از اعتماد همسر خویش سوء استفاده کرده و خیانت نماید، قطعاً زندگی خود و همسر و فرزندانش را در معرض نابودی قرار خواهد داد و از خیانت خود بهره ای نخواهد برد؛ چراکه عاقبت خیانت، بیچارگی فرد خیانتکار است.
قرآن می فرماید: «أَنَّ اللَّهَ لَا يهَدِى كَيْدَ الخْائنِين». همانا خداوند نيرنگ خیانت پیشگان را به جايى نمى رساند.
خیانت مرد به زن، انواعی دارد که از جمله آنها می توان به: آزار همسر، چشم چرانی، روابط نامشروع با دیگری، خودداری از پرداخت حقوق زن و یا نسبت دادن های ناروا به او، اشاره کرد.
خيانت زن به مرد هم صورت هاي مختلفي مي تواند داشته باشد؛ مانند:
➖ خيانت مالي : يعني زن در غياب مرد، بي اذن او در اموال شوهر تصرف کند.
➖ خيانت آبرويي: يعني زن اسرار شوهر را افشا نمايد و او را نزد ديگران بي آبرو کند و یا اینکه با مرد اجنبي رابطة نامشروع داشته باشد.
خيانت، از منظر قرآن در شمار صفات كفار و منافقان است که لعنت خداوند شامل همه اینهاست.
« إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ مَن كاَنَ خَوَّانًا أثِيمًا» همانا خداوند خيانت پيشگان گنهكار را دوست ندارد.
➖ ارتباطات با نامحرم در فضای مجازی که جا داره مفصل به آن پرداخته شود در مواردی با عنوان خیانت و در مواردی با عنوان های دیگر مثل خلوت با نا محرم تطابق دارد که این قبیل ارتباطات نوعا مفسده انگیز است و در موارد زیادی موجب بی اعتمادی و فرو پاشی خانواده هاست.
🔴بد بینی و سو ظن
قرآن كريم مؤمنان را از سوء ظن نسبت به افراد برحذر داشته، مى فرمايد: «يَأيهُّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ اجْتَنِبُواْ كَثِيرًا مِّنَ الظَّنّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنّ إِثْمٌ وَلا تجَسَّسُوا». اى كسانى كه ايمان آورده ايد! از بسيارى از گمانه زنى ها پرهيز كنيد؛ چرا كه بعضى از گمان ها، گناه است و هرگز در كار ديگران تجسس نكنيد.
➖هر مرد یا زن که بدین بیماری خانمان سوز مبتلا شود، زندگی را بر خود و خانواده اش تلخ می کند. چنین شخصی، بهانه جویی می کند، نسبت به اعمال و حرکات همسرش بدبین است و مانند سایه او را تعقیب می نماید و چون سوء ظن دارد، از در و دیوار شاهد و نشانه پیدا می کند و چیزهایی را که اصلًا دلیل خیانت نیستند، به منزله دلایل قطعی می شمارد.
💠داستان
امام باقر (ع) فرمود:
در زمان حضرت هود (ع) عدّه اى گرفتار قحطى شدند، آنان نزد هود رفتند تا دعا كند خداوند باران رحمتش را نازل كند، در اين هنگام پير زنى بد زبان و فحّاش از منزل هود خارج شد و گفت: چرا هود براى خودش چنين دعايى نمىكند؟
مردم گفتند: ما را به نزد او ببر، گفت: او اكنون در ميان مزرعه مشغول آبيارى است، به آنجا برويد، ما نزد او رفتيم، هود هر قسمتى را كه زراعت مىكرد مى ايستاد و دو ركعت نماز مىخواند، در اين هنگام هود متوجه آنان گشت و گفت: حاجت شما چيست؟
گفتند: ما براى حاجتى آمديم ولى چيزى شگفت انگيزتر از حاجت خود مشاهده كرديم.
گفت: چه ديديد؟ گفتند: پير زن بد زبان و فحّاشى را ديديم كه از منزلت خارج شد و بر سر ما فرياد كشيد.
فرمود: او همسر من است و من دوست دارم كه سالها زنده بماند.
گفتند: اى پيامبر خدا! چرا خواهان طول عمر او هستى؟
گفت: زيرا هيچ مؤمنى نيست، جز آنكه كسى را دارد كه اذيّتش كند، من هم خدا را شكر مىكنم كه اذيّت كننده ام را زير دستم قرار داده، و اگر چنين نبود كسى بدتر از او بر من مسلّط مىشد.(۱۵)
💠داستان
یک نفر خدمت امام صادق(ع) آمد و گفت من منزل اسماعیل بودم تب شدیدی داشت. لذا حضرت یک نفر را فرستادند ببیند چه اتفاقی افتاده که او مریض شده است. راوی میگوید وقتی به منزل اسماعیل رفتم پرسیدم چه اتفاقی افتاد؟ اطرافیان گفتند چند دقیقه قبل عصبانی شد و از شدت عصبانیت همسر خود را هل داد و صورت او خدشه برداشت. وقتی حضرت این را فهمیدند آن خانم را خواستند، به او هدایا دادند و از ایشان عذرخواهی کردند و فرمودند: اسماعیل را حلال کن. وقتی آن خانم حلال کرد خبر دادند اسماعیل خوب شده است(۱۶)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.قاسم ميرخلف زاده، ، قصص الدعاء، ص۱۳۷.
۲.حكيم خانواده از نگاه قرآن و حديث ج۱،ص۴۶۰.
۳.تهذيب الأحکام،ج۷،ص۳۹۹ .
۴.جواهر الکلام،ج ۲۹،ص ۳۹.
۵.مكارم الأخلاق ،ج۱،ص۴۴۳.
۶.غرر الحكم ،۳۹۶۵.
۷.غرر الحكم،۵۵۷۱.
۸.دانشنامه قرآن و حدیث،ص ۱۲۲ ح ۶۳۵ .
۹.الکافي،ج۴،ص۱۱.
۱۰.مکارم الأخلاق ،ج۱،ص۲۰۲.
۱۱.مستدرک بحار، ج۱۴، ص۲۴۲.
۱۲.بحارالانوار، ج۱۰۳، ص۲۴۹.
۱۳. مشكاة الأنوار ،ص۲۳۶.
۱۴.نهج البلاغه، نامه ۳۱.
۱۵.مشكاة الأنوار،ص۲۸۷
۱۶.نقل از حجت الاسلام فرح زاد
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۷)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۷؛ کَلَامُهُ عَجِیبٌ
یکی دیگر از صفات مومن منتظر سخن بدیع و زیبا است.
نکته: کلمه عجیب در استعمال عربی به معنی زیبای فوق العاده به کار میرود
🔷زیباترین و زشت ترین
و سُئِل أيُّ شيْ ءٍ مِمّا خلق اللّهُ أحْسنُ فقال ع الْكلامُ فقِيل أيُّ شيْ ءٍ مِمّا خلق اللّهُ أقْبحُ قال الْكلامُ ثُمّ قال بِالْكلامِ اِبْيضّتِ الْوُجُوهُ و بِالْكلامِ اِسْودّتِ الْوُجُوهُ.
از اميرمؤمنان علي(ع) پرسيدند: "از آفريدههاي خداوند كدام زيباتر است؟ " فرمود: "سخن. " پرسيدند: "كدام زشتتر است؟ " فرمود: "سخن. " سپس فرمود: "به وسيله سخن روسپيد ميشوند و به وسيله سخن روسياه ميگردند.(۲)
🟢 آداب سخن گفتن در قرآن
در این گفتار در صدد آنیم که از دید قرآن کریم برخی خصوصیات گفتار را برشمریم ؛
➖ محکم و مستدل حرف بزنید
»یا ایهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللّهَ وَ قُولُوا قَوْلاً سَدیدًا»(۳)
🌸شعر
سخندانِ پرورده، پیر کهن
بیندیشد، آن گه بگوید سخن
مزن بی تأمل به گفتار دَم
نکو گو و گر دیرگویی چه غم؟
بیندیش و آن گه برآور نَفَس
و زان پیش بس کن که گویند بس
به نطق، آدمی بهتر است از دواب
دواب از تو بِه، گر نگویی صواب
➖ سخن پاکیزه
«وَ هُدُوا إِلَی الطَّیبِ مِنَ الْقَوْلِ ...»
نکند از کلمات زشت استفاده کنیم(۴)
حضرت امیر(ع):«إيّاكَ و ما يُستَهجَنُ مِن الكلامِ ؛ فإنّهُ يَحبِسُ علَيكَ اللِّئامَ و يُنَفِّرُ عنكَ الكِرامَ»از سخنان زشت پرهیز کن؛ زیرا فرومایگان را به گِردت نگه می دارد و گرانپایگان را از گِردت می راند.»(۵)
🌺شعر
سخن، خوب است ز اول، خاطر کَس را نرنجاند
که بعد از گفت و گو، سودی ندارد لب گَزیدن ها
➖با مردم به زیبایی سخن بگویید
»... وَ قُولُوا لِلنّاسِ حُسْنًا ...(۶)
➖سخن نرم
فَقُولا لَهُ قَوْلاً لَینًا لَعَلَّهُ یتَذَکَّرُ أَوْ یخْشی
اما بنرمی با او سخن بگویید؛ شاید متذکّر شود، یا (از خدا) بترسد!(۷)
➖گفتار کریمانه
«قُلْ لَهُما قَوْلاً کَریمًا»
به آنها با گفتار کریمانه سخن کن(۸)
➖سخن صادقانه
وَ مَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللّهِ حَدیثًا
و کیست که از خداوند، راستگوتر باشد؟(۹)
🟢دعای امام زمان
امام زمان(عج) در دعای شریف «اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِيقَ الطَّاعَةِ» به خدای متعال عرضه می دارند: «وَسَدِّدْ اَلْسِنَتَنا بِالصَّوابِ وَالْحِكْمَةِ؛ و زبان ما را در درستگويي و گفتار حكيمانه استوار ساز».
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.تحف العقول،ص۲۱۶.
۳.احزاب/۷۰
۴.حج/۲۴
۵.غرر الحكم ،۲۷۲۲.
۶.بقره/۸۳.
۷. طه/۴۴.
۸.اسراء/۲۳.
۹.نساء/۸۷.
جهاد با نفس (۴۷)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۴۷ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
حضرت امیر(ع):
الجِهادِ على أرْبَعِ شُعَبٍ : على الأمرِ بالمَعروفِ والنَّهيِ عنِ المُنكَرِ والصِّدْقِ في المَواطِنِ وشَنَآنِ الفاسقِينَ». جهاد چهار شاخه دارد: امر به معروف، نهى از منكر، پايدارى در جبهه هاى جنگ و دشمنى با تبهكاران.
🔻سخن در مورد یکیاز مصادیق مهم جهاد،( امر به معروف و نهی از منکر) است نکاتی تقدیم میشود🔺
🟢توجه دادن به کرامت انسان
امر به معروف توجه دادن به کرامت انسان است.
خیلی ها از روی غفلت به جایگاه ارزشی انسان نزد خدا و در عالم خلقت، به مفاسد روی می آورند و از نظر «سیمای انسانی» مسخ می شوند.
اگر انسان به مقام و شأنش و اینکه اگر بخواهد می تواند از فرشتگان هم برتر شود و به مقام اولیاء الهی برسد، و اگر توجه داشته باشد به این موضوع پی خواهد برد که حیف است انسانِ مسجود ملائک و هم سخن با خدا و برترینِ مخلوقات، خود را به انحطاط اخلاقی بکشاند.
🟠شرط مهم
وجوب امر به معروف و نهی از منکر موکول به شرایطی است:
➖آگاهی نهیکننده و تشخیص او درباره معروف و منکر
👈و باید تأکید کنیم که فقها با طرح شعار «التَّعَلُّم ثُمَّ الأَمر» به اولین شرط برای امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرده اند که عبارت است از اینکه آمِر به معروف و ناهی از منکر خود با احکام شرعی آشنا بوده، حلال، حرام، واجبات و غیر واجبات را تشخیص دهد.
➖احتمال تأثیر در نهیشونده
➖استمرار و اصرار مخاطب بر ترک معروف یا ارتکاب منکر
➖بر اصل نهی مفسدهای مترتب نباشد؛ یعنی اگر در صورت نهی، ضرری متوجه نهیکننده یا شخصی دیگر شود، واجب نیست.
🟢رعایت ادب و متانت
یکی از عوامل تأثیر گذاری در امر به معروف رعایت ادب است
نوع گفتار و عمل شخص باید چنان باشد که دل طرف مقابل را تسخیر کند، این زمان است که تذکرها و امر و نهی ها اثر می گذارد. بدزبانی، هتاکی، گفتارهای نیشدار و تندخویانه، عامل دفع است و اثر سخن را خنثی می کند.
➖شقرانی، فرزند یکی از آزادشدگان پیامبر (ص) بود. او زمان امام صادق (ع) را نیز درک کرده بود و یکی از یاران آن حضرت بود. روزی وی مرتکب خطایی شد.[ انگار شرب خمر کرده بود]
امام صادق (ع) به او فرمود:
«انَّ الحَسَن مِن کلّ احَد حَسَن و انَّه مِنک احسن و انَّ القَبیح مِن کلِّ احَد قَبیح و انَّه مِنک اقبَح لِمکانک منّا»
کار نیک از هر کسی شایسته است و از تو شایسته تر و کار زشت نیز از هرکسی ناپسند است و از تو ناپسندتر، چون انتصاب به ما داری(۲)
🔷ترتیب در مخاطبان امر به معروف
قرآن در چند آیه خطاب به پیامبر اسلام ترتیب در امر و نهی را مطرح کرده است به این صورت که امر و نهی از خانواده و فامیل شروع شود؛
➖«وَ أْمُرْ أَهْلَک بِالصَّلاةِ وَ اصْطَبِرْ»،ّخانواده خود را به نماز دعوت نموده و مقاومت نما.(۳)
➖«وَأَنذِرْ عَشِیرَتَک الْأَقْرَبِینَ»نزدیکان خود را انذار کن.(۴)
➖«یا أَیهَا النَّبِی قُلْ لِأَزْواجِک وَ بَناتِک وَ نِساءِ الْمُؤْمِنِینَ یدْنِینَ عَلَیهِنَّ مِنْ جَلَابِیبِهِنَّ ذلِک أَدْنی أَنْ یعْرَفْنَ فَلا یؤْذَینَ»ای پیامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: «جلبابها [روسری های بلند] خود را بر خویش فروافکنند، این کار برای اینکه شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند بهتر است.(۵)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۴.
۲. بحار، جلد۱۱، صفحه۲۰۹.
۳.طه/۱۳۲
۴.شعرا/۲۱۴.
۵.احزاب/۵۹.
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴۸)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۴۸؛ مُقِیلَ الْعَثْرَةِ
یکی دیگر از صفات مومن منتظر اقاله کردن و روحیه و گذشت از خطاها و لغزش های دیگران است . چنانچه در صفات الهی یکی از جذاب ترین و زیباترین صفات «مُقِیلَ الْعَثَرَات» است. «مُقِیل» اسم فاعل باب «إقاله» است. برای اینکه معنی این اسم نورانی را بفهمیم، لازم است توضیحی دربارۀ واژۀ اقاله بدهیم.
اگر بعد از خرید و فروش، خریدار از خریدش پشیمان شود و بخواهد معامله را به هم بزند، درصورتی که فروشنده به این کار راضی شود و حاضر به فسخ معامله شود، به این کار فروشنده «إقاله» گفته میشود.
به خداوند متعال هم «مُقِیلَ الْعَثَرَات» گفته شده به خاطر اینکه نسبت به لغزشها و گناهان بندگانش نرمش نشان میدهد، عذر آنان را میپذیرد و توبۀ آنان را قبول مینماید.
➖ چنانچه حدیث داریم: «مَنْ أقالَ اَخاهُ مُؤمِناً أقالَهُ اللّهُ عز و جل عَثْرتَهُ یَومَ القیامةِ»؛ هر کس با برادر دینیاش بیع را اقاله کند خداوند هم در روز قیامت، نادیده میگیرد و انگار اصلاً او گناه نکرده است.(۲)
🟢ارزشمندی عفو در قرآن
در موارد متعددی از قرآن مجید دستور داده شده که مردم این روش پسندیده (عفو) را برای خود انتخاب کنند و اگر از برادر دینی خویش لغزش و اشتباهی دیدند از خطای او درگذرند. قرآن در یک جا می فرماید:
«خُذِ الْعَفْوَ وَ أْمُرْ بِالْعُرْفِ وَ أَعْرِضْ عَنِ الْجاهِلِینَ». عفو و گذشت را شیوه خود قرارده، و به نیکی ها دعوت، و از جاهلان روی گردان [و با آنها ستیزه مکن]
و نیز می فرماید:«... وَ لْیعْفُوا وَ لْیصْفَحُوا أَ لا تُحِبُّونَ أَنْ یغْفِرَ اللَّهُ لَکمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ»باید عفو کنید و لغزشهای دیگران را نادیده بگیرید. آیا دوست ندارید خداوند شما را ببخشد؟ و خداوند غفور و رحیم است.
🟢عفو در سیره امام زمان
منتظر امام زمان (ع) باید توجه داشته باشد هر چه عفو و گذشت در روحیه او زیاد شود به حضرت مهدی شباهت بیشتری خواهد داشت که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف در عصر ظهور با عفو و رحمت كامل با مردم رفتار خواهند كرد، آن سان كه پیامبر صلى الله علیه وآله در برابر دشمنان قریشى خود عمل كرد و آن گونه كه امیرمومنان علیه السلام با سپاه جمل رفتار نمود.
که در باره حضرات معصوم عرضه میداریم؛
فِعْلُکُمُ الْخَیْرُ وَ عَادَتُکُمُ الْإِحْسَانُ وَ سَجِیَّتُکُمُ الْکَرَمُ…
♻️آثار عفو و گذاشت
➖عفو و گذشت گاه دشمنان سرسخت را به دوستان صميمى مبدل مى سازد
➖عفو و گذشت گاه دشمنان سرسخت را به دوستان صميمى مبدل مى سازد.
پیامبر فرمود«عليكم بالعفو فَاِنَّ الْعَفْوَ لا يَزيدُ اِلاّ عِزّاً»بر شما باد به عفو و گذشت، چرا كه عفو چيزى جز عزت بر انسان نمى افزايد.(۳)
➖عفو سبب سلامت روح و آرامش جان و در نتيجه سبب طول عمر است، همان گونه كه در حديث ديگرى از رسول اللّه(ص) مى خوانيم كه فرمود: «مَنْ كَثُرَ عَفْوُهُ مُدَّ فى عُمْرِهِ»كسى كه عفوش افزون گردد، عمرش طولانى مى شود.(۴)
➖ نظر رحمت الهی ؛ امام صادق (ع) می فرماید :«أربَعةٌ يَنْظُرُ اللّه ُ عزّ و جلّ إلَيهِم يَومَ القيامةِ : مَن أقالَ نادِما ، أو أغاثَ لَهْفانَ ، أو أعْتَقَ نَسَمةً ، أو زَوّجَ عَزَبا ».
چهار نفرند كه خداوند در روز رستاخيز به آنان توجّه مى كند: كسى كه تقاضاى فسخ معامله را از آن كه پشيمان شده بپذيرد، يا اندوه غمزده اى را بزدايد، يا بنده اى را آزاد كند، يا بى همسرى را همسر دهد.
➖عفو و گذشت جلو تسلسل ناهنجارى ها و كينه ورزى ها و خشونت و جنايت را مى گيرد، و در واقع نقطه پايانى بر آنها مى گذارد
در حدیثی از رسول خدا(ص) آمده است:«تَعافَوا تَسـقُطِ الضَّغائنُ بَينَكُم» یکدیگر را عفو کنید که دشمنی ها و کینه ها را از میان می برد».(۵)
📺کلیپ یک دقیقه ای اینجا تقدیم کرده ایم حتما ببینید👈 لینک
.ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص۳۱۱.
۲.وسائل الشيعة ،ج۱۲،ص۲۸۴.
۳.الکافی،ج۲،ص۱۰۸.
۴.بحار الانوار،ج۷۲،ص۳۵۹.
۵.الخصال ،ص۲۲۴.
۶.کنز العمال، ج۳، ص۳۷۳