ابعاد معنویت فاطمه زهرا(س)
[#منبر_ده_دقیقه_ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
✅مقدمه
➖امروز بشر دچار بحران معنویت است. دوری از معارف معنوی دین، بشر را سردرگم کرده است. رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام (ره) در نامه به گورباچف رهبر شوروی مشکل اساسی آنان را همین دانستند؛ ایشان نوشتند: «مشکل شما عدم اعتقاد واقعی به خداست، همان مشکلی که غرب را هم به ابتذال و بنبست کشیده و یا خواهد کشید، مشکل شما مبارزه طولانی و بیهوده با خدا و مبدأ هستی و آفرینش است.»
➖معنویت یعنی منسوب بودن به معنا؛ یعنی جنبه روحی و درونی انسان. معنویت دینی با هدفمندی و غایتگرایی همراه است. حقیقت معنویت در دین، همان روح عبودیت است.
حضرت زهرا (س) مظهر معنویت و بندگی خداست ، به منظور الگو گیری از آن بانو که الگوی حضرت مهدی هستند ، که امام مهدی (ع،)فرمود: «إنَّ لِي في إبنَةِ رَسولِ اللّه ِ اُسوَةٌ حَسَنةٌ ».*
مواردی از ابعاد معنویت سرور زنان عالم تقدیم میشود:
✔️عابدتر از همه
در مورد حضرت زهرا (س) می نویسند: «مَا کَانَ فِی هَذِهِ الْأُمَّةِ أَعْبَدَ مِنْ فَاطِمَةَ کَانَتْ تَقُومُ حَتَّى تَوَرَّمَ قَدَمَاهَا؛ در بین امت اسلام، کسی عابدتر از فاطمه (س) نبود، آنقدر برای عبادت ایستاد که پاهایش ورم کرد.»
➖حضور بینظیر در حال نماز
رسول خدا (ص) فرمود: هنگامی که دخترم فاطمه (س) به نماز میایستد خدا به فرشتگان میفرماید:
«انْظُرُوا إِلَى أَمَتِی فَاطِمَةَ سَیِّدَةِ إِمَائِی قَائِمَةً بَیْنَ یَدَیَّ تَرْتَعِدُ فَرَائِصُهَا مِنْ خِیفَتِی وَ قَدْ أَقْبَلَتْ بِقَلْبِهَا عَلَى عِبَادَتِی أُشْهِدُکُمْ أَنِّی قَدْ آمَنْتُ شِیعَتَهَا مِنَ النَّار؛ به بندهام و سرور بندگانم فاطمه نگاه کنید چگونه در برابر من ایستاده است و از خوف من بدنش میلرزد و با تمام وجودش به پرستش من ایستاده است، شما را گواه میگیرم که شیعیان و پیروانش را از آتش جهنم در امان قرار دادم.»(۱)
✔️عبادت در لحظات حساس زندگی
انسان های الهی در حساس ترین و مهم ترین لحظات زندگی عبادت خدا مشغول می شوند.
هنگامی که وارد خانه امیرالمؤمنین (ع) شد، در شب زفاف به آن حضرت عرض کرد: «فشبهت دخولی فی فراشی بمنزلی کدخولی إلی لحدی و قبری فانشدک الله إن قمت إلی الصلاة فنعبد الله تعالی هذه اللیلة؛ امروز از خانه پدر به خانه همتای گرانقدرم آمدم و فردا نیز از این جا به منزلگاه دیگری و به جوار رحمت حق خواهم رفت. از این رو، علی جان! به خدای سوگندت میدهم که بیا تا در آغازین لحظات زندگی مشترک به نماز بایستیم و هر دو با هم این شب جاودانه را به پرستش خدا سپری کنیم».(۲)
✔️انس با قرآن در حالات مختلف
افراد مختلفی حضرت را در حین کار، مشغول تلاوت قرآن دیده بودند. در روایتی سلمان گوید: بر حضرت وارد شدم در حالیکه آن حضرت قرآن میخواند و آسیاب خود میچرخید. سلمان گوید: نزد رسول خدا (ص) آمدم و موضوع را عرض کردم، رسول خدا (ص) تبسمی نمود و فرمود: «یَا سَلْمَانُ إِنَّ اِبْنَتِی فَاطِمَةَ مَلَأَ اللَّهُ قَلْبَهَا وَ جَوَارِحَهَا إِیمَاناً إِلَى مُشَاشِهَا تَفَرَّغَتْ لِطَاعَةِ اللَّهِ؛ همانا خداوند قلب و اعضاء دخترم فاطمه را از ایمان سرشار نموده و ایمان تا درون استخوانهای او نفوذ کرده او برای بندگی خدا فارغ شده است.»(۳)
➖ حضرت زهرا(ع)فرمود: «حُبِّبَ إلَىَّ من دُنیاکُم ثَلاثٌ: تِلاوَةُ کِتابِ اللّهِ و النَّظَرُ فی وَجهِ رَسولِ اللّهِ و الإنفاقُ فی سَبیلِ اللّهِ؛ از دنیاى شما محبّت سه چیز در دل من نهاده شد: تلاوت قرآن، نگاه به چهره پیامبر خدا و انفاق در راه خدا.»(۴)
➖به امیرالمؤمنین (ع) سفارش کرد وقتی مرا به خاک میسپاری «فَأَکْثِرْ مِنْ تِلاَوَةِ الْقُرْآنِ؛ زیاد برایم قرآن بخوان.»(۵)
#فاطمیه #ایام_فاطمیه
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️تسبیحات حضرت زهرا
یکی از ابعاد معنویت حضرت زهرا ذکر ویژه تسبیحاتی است که پیامبر اکرم (ص) آن را به حضرت زهرا (ع) آموختند.
💠داستان
مطابق با حدیثی که علامه مجلسی در بحارالانوار به نقل از «علل الشرایع» شیخ صدوق آورده است، این تسبیحات را پیامبر اکرم (ص) به حضرت فاطمه و حضرت علی (ع) در پاسخ به درخواست آنان برای در نظر گرفتن خادمی برای فاطمه(ع) داد، در حالی که کارهای سنگین روزانه بر جسم آن حضرت اثر نموده بود. پیامبر (ص)فرمودند: آیا بهتر نیست چیزى به شما تعلیم نمایم که از خادم براى شما بهتر باشد، پس هر گاه خواستید بخوابید سى و سه مرتبه سبحان اللَّه، و سى و سه مرتبه الحمد للَّه، و سى و چهار مرتبه اللَّه اکبر بگویید.
➖روایات متعددی در بیان فضیلت و آثار تسبیحات حضرت زهرا در کتب معتبر حدیثی وجود دارد.
امام صادق (ع) نیز به فضیلت تسبیح بعد از نمازهای واجب چنین اشاره کرد: «من سبح تسبیح فاطمه الزهراء (ع) قبل ان یثنی رجلیه من صلاة الفریضه، غفر الله له. هر کس بعد از نماز واجب تسبیح فاطمه زهرا(ع) را به جا آورد، قبل از این که پای راست را از بالای پای چپ بردارد، جمیع گناهانش آمرزیده میشود.(۶)
➖در اسرار تسبیح فاطمی سلام الله علیها، گفته اند؛ انسان با گفتن «الله اکبر» به نهایت عجز خود اعتراف میکند و به ناتوانیش به درگاه الهی بارها اقرار میکند.
پس از آن که انسان به عجز و ناتوانی خویش در شناخت خالق اعتراف کرد، با گفتن «الحمدلله» ، وارد مرحله بعدی میشود.
و سبحان الله اوج گرفتن در تقدیس خداوند متعال است .
✔️دعا و نیایش در زندگی
مجموعهای از ادعیه از آن حضرت نقل شده ، تا لحظات آخر این برنامه دوام داشت است ؛
➖سوید بن غفله نقل میکند فشار اقتصادی و فقر بر امیرالمؤمنین (ع) عارض شد، حضرت فاطمه (س) نزد پدر آمد تا کمکی از او دریافت کند. پیامبر اکرم (ص) که چیزی نزدشان نبود، فرمود: دخترم! پنج کلمه به تو میآموزم که جبرئیل به من آموخته است. حضرت زهرا (س) پرسید: آن کلمات چیست؟ رسول خدا (ص) فرمود:
«یَا رَبَّ الْأَوَّلِینَ وَ الآخِرِین َو یا خَیْرَ الْأَوَّلِینَ وَ الآخِرِین و یَا ذَا الْقُوَّةِ الْمَتِینَ وَ یَا رَاحِمَ الْمَسَاکِینِ وَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین».(۷)
➖اسماء بنت عمیس گوید: در لحظههای پایانی عمر حضرت فاطمه (س) دیدم آن حضرت غسل کرد، لباس عوض کرد، رو به قبله نشست و چنین دعا کرد:
«إلهی وَ سَیِّدی، أسْئَلُکَ بِالَّذینَ اصْطَفَیْتَهُمْ، وَ بِبُکاءِ وَلَدَیَّ فی مُفارِقَتی أَنْ تَغْفِرَ لِعُصاةِ شیعَتی وَ شیعَةِ ذُرِّیَّتِی؛ پروردگارا به حق پیامبرانی که برگزیدی و به گریههای دو فرزندم در فراق من از تو میخواهم از گناهکاران پیروان من و پیروان فرزندان من درگذری.»(۸)
➖ در آخرین لحظات، در بستر شهادت چنین دعا کرد:
«بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ، یَا حَیُّ یَا قَیُّوْمُ، بِرَحْمَتِکَ أَسْتَغِیثُ، فَأَغِثْنِی وَ لَا تَکِلْنِی إِلى نَفْسِی طَرْفَةَ عَیْنٍ أَبَداً، وَ أَصْلِحْ لِی شَأْنِی کُلَّهُ».(۹)
⚫️ روضه
اشک بر زهرا حیاتم می دهد
از غم دوزخ نجاتم می دهد
اشک بر زهرا، دهد بوی بهشت
می کند ترسیم خط سرنوشت
اشک بر زهرا برد دل را بقیع
می کشاند رشته ام را تا بقیع
آن قدر مصیبت ها سنگین اند که تعبیر امیرالمومنین(ع) این است: «یَا رَسُولَ اللَّهِ عَنْ صَفِیَّتِک صَبْرِی وَ عَفَا عَنْ سَیِّدَةِ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ تَجَلُّدِی»؛دیگه صبر علی تمام شده، کم شده توانش تمام شده اما «حُزْنِی فَسَرْمَدٌ وَ أَمَّا لَیْلِی فَمُسَهَّدٌ» دیگه خواب به چشم امیرالمومنین بعد از این صحنه ها راه ندارد دیگه غصه های امیرالمومنین(ع) بعد از فاطمة زهرا(س) تمام شدنی نیست. می فرمود: فاطمه جان! نگرانی من این است
لَا خَیْرَ بَعْدَک فِی الْحَیَاةِ وَ إِنَّمَا
أَبْکی مَخَافَةَ أَنْ تَطُولَ حَیَاتِی
علی آمد کنار بستر زهرای مرضیه نشست. این آخرین ملاقات علی با زهراست. اولین مطلبی که عرضه داشت سئوال کرد: علی جان بگو از من راضی هستی یا نه؟ اشک در چشمان امیرالمومنین حلقه زد، فرمود: فاطمه، مگر تو چقدر با من زندگی کردی؟ تو غضب مرا برانگیختی؟ تو کی با من مخالفت کردی؟ به خدا قسم، تو در هیچ امری با من مخالفت نکردی؛
ای صفای خانۀ من، الوداع
گرمی کاشانۀ من، الوداع
الوداع، ای همدم و هم ناله ام
الوداع، ای یار هجده ساله ام
خواهشی دارم ز تو ریحانه ام
یک شب دیگر بمان در خانه ام
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
* الغيبه ، طوسى ، ص۲۸۶.
۱.أمالي الصدوق ،ص۱۰۰
۲. ارشاد شیخ مفید، ج۱، ص۲۷۰.
۳.دلائل الامامه،ص۱۳۹.
۴.نهج الحياة ، ح ۱۶۴
۵.بحار،ج۷۹،ص۲۷.
۶.کافی،ج۳،ص۳۴۳.
۷.بحار الأنوار ؛ ج۴۳ , ص۱۵۲.
۸.کوکب الدّری، ج۱،ص۲۵۴.
۹.مفاتیح الجنان
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
دوست داشتنی های فاطمه(ع)
#منبر_پنج_دقیقه_ای
بسم الله الرحمن الرحیم
اللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَةَ وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بنیها بِعَدَدِ ما اَحاطَ بِه عِلْمُکَ.
حضرت زهرا(ع)فرمود: «حُبِّبَ إلَىَّ من دُنیاکُم ثَلاثٌ: تِلاوَةُ کِتابِ اللّهِ و النَّظَرُ فی وَجهِ رَسولِ اللّهِ و الإنفاقُ فی سَبیلِ اللّهِ»؛ از دنیاى شما محبّت سه چیز در دل من نهاده شد: تلاوت قرآن، نگاه به چهره پیامبر خدا و انفاق در راه خدا.».(۱)
✅دوست داشتنی فاطمه(ع)
تلاوت قرآن
معصومين(ع) بر تلاوت قرآن بسيار تاكيد كرده اند؛ قرآن عهدنامه الهي بر خلق خداست، شايسته است كه انسان به عهدنامه خدا نگاه كند و شبانه روز ـ لااقل ـ پنجاه آيه بخواند؛
➖امام صادق(ع) فرمود: «الْقُرْآنُ عَهْدُ اللَّهِ إِلَى خَلْقِهِ فَقَدْ يَنْبَغِي لِلْمَرْءِ الْمُسْلِمِ أَنْ يَنْظُرَ فِي عَهْدِهِ وَ أَنْ يَقْرَأَ مِنْهُ فِي كُلِّ يَوْمٍ خَمْسِينَ آيَة»قرآن عهدنامه الهي بر خلق خداست، شايسته است كه انسان به عهدنامه خدا نگاه كند و شبانه روز ـ لااقل ـ پنجاه آيه بخواند.(۲)
🔵آثار تلاوت
✔️جلا یافتن دل: پیامبر خدا (ص)فرمودند: «جِلاءُ هذِهِ القُلوبِ ذِکرُ اللّهِ وتِلاوَةُ القُرآنِ»؛ جلاى این دل ها ذکر خدا و تلاوت قرآن است.(۳)
✔️شکوفایی ایمان: امام علی علیه السلام می فرمایند: «لِقاحُ الإیمانِ تِلاوَةُ القرآنِ»بارور شدن ایمان به تلاوت قرآن است.(۴)
✔️استجابت دعا: رسول خدا(ص)فرمودند: «إنَّ لِصاحِبِ القُرآنِ عِندَ کلِّ خَتمَةٍ دَعوَةً مُستَجابَةً»؛ براى کسى که قرآن تلاوت مى کند، در هنگام هر ختمى یک دعاىِ مستجاب شونده است.(۵)
✅ دوست داشتی فاطمه(ع)
(انفاق فی سبیل الله)
یکی دیگر از محبوب های فاطمه انفاق و کمک مالی به دیگران است.
➖«إِنَّ الَّذینَ یتْلُونَ کتابَ اللَّهِ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ أَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلانِیةً یرْجُونَ تِجارَةً لَنْ تَبُورَ»کسانى که کتاب الهى را تلاوت مى کنند و نماز را برپا مى دارند و از آن چه به آنان روزى داده ایم پنهان و آشکار انفاق مى کنند، تجارتى بى زیان و خالى از کساد را امید دارند.(۶)
➖خداوند سوره انسان را به خاطر تکریم انفاق و احسان فاطمه زهرا و شوهر و فرزندان او نازل فرموده که در حد ایثار و فداکاری سه روز پشت سرهم افطاری خود را به نیازمندان بخشیدند.
➖ آلوسي از مفسرين اهل سنت در تفسير خودش با اشاره به این مطلب نکته لطیفی نوشته است؛
« خداوند در اين سوره وقتی به لذت های بهشتی اشاره فرمود از حور العين نام نبرده است به خاطر رعایت احترام حضرت زهراي بتول(ع) و نور ديده حضرت رسول(ص).
«أنه سبحانه لم يذكر فيها الحور العين.... رعاية لحرمة البتول و قرة عين الرسول...».(۷)
✅دوست داشتی فاطمه(ع)
نگاه به حضرت پیامبر
مقام پیامبر(ص) خیلی با عظمت است و « قدر زر زرگر شناسد قدر گوهر گوهری» آری وجود مقدسی مثل سرور زنان بهشت فاطمه زهرا میخواهد که این عظمت را درک کند.
💠 داستان
امام صادق (ع): وقتی آیه مبارکه «لاتجعلوا دعاء الرسول بینکم کدعاء بعضکم » پیامبر را به صورتی که همدیگر را می خوانید، مورد خطاب قرار ندهید . نازل شد و بدین وسیله امر شد که مسلمانان پیغمبر را همانند افراد دیگر به اسم نخوانند و «یا محمد!» نگویند بلکه او را با احترام و با القابی چون «یا رسول الله (ص)» ، «یا ایهاالنبی » و امثال آن صدا بزنند من جرات نکردم به ایشان «پدرجان » بگویم و هرگاه خدمت ایشان می رسیدم می گفتم: یا رسول الله! پیامبر یکی دو بار از من رو گرداند و بار سوم به من فرمود: ای فاطمه! این آیه درباره تو و خاندان و نسل تو نازل نشده; زیرا تو از من هستی و من از توام، این آیه درباره ستم پیشگان و خشونت طلبان متکبر و فخرفروش قریش نازل شده است . تو مرا «پدر» صدا بزن که این کلمه دل را زنده تر و پروردگار را خشنودتر می سازد ...
⚫️مقدمه روضه
عایشه نقل می کند: رسول خدا (ص) دخترش را طلبید، وقتی او آمد، آهسته با وی سخن گفت: فاطمه (س) گریست، سپس برای بار دوم به آهستگی با او صحبت کرد و این بار فاطمه (س) خندان شد .
من از فاطمه پرسیدم: رسول خدا آهسته به تو چه گفت که نخست گریه کردی و سپس خندیدی؟
فاطمه گفت: او بار اول خبر مرگ خود را به من داد که گریستم اما بار دوم خندیدم چون به من خبر داد که نخستین کسی که از این خاندان به او ملحق خواهد شد من هستم .
#فاطمیه #ایام_فاطمیه
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. نهج الحياة ، ح ۱۶۴.
۲.جامع الاخبار ، ج۱، ص ۳۳۵.
۳.مجموعة ورام، ج۲، ص: ۱۲۳
۴.تصنیف غرر الحکم، ص: ۱۱۳
۵. کنزالعمّال، ج ۲ ص ۱۰۲
۶.سوره فاطر آیه ۲۹
۷.آلوسي، محمود، روح المعاني في تفسير القرآن العظيم، انتشارات دار الكتب العلميه، ج۱۵، ص۱۷۴
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
کمال عبادات
[با اشاره ای به مقام عبودیت فاطمه زهرا(ع)]
#منبر_پانزده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
الحمدلله رب العالمین الصلوه و السلام علی خیر عباده محمد و آله الطاهرین
اللّهُمَّ صَلِّ عَلَی فاطِمَه بنتِ نَبیِّکَ وَ زَوجةِ وَلِیِّک وَ امِّ السِّبطَین اَلحَسنِ وَالحُسَین الطُّهرَةِ الطاهِرَةِ المُطَهَّرَة التَّقیَةِ النَّقيَة الزَّکیَة سَیِدَةِ نِساءِ اَهلِ الجَّنة صَلاةً لا یَقوَی عَلَی اِحصائِها غَیرُک
✅بیان موضوع
زندگى فاطمه زهرا عليهاالسلام سراسر نور و پر از معنويت بود. او توانست در خانه كوچك و با تمام مشكلات به عرفان كامل برسد و به جايى رسيد كه جبرئيل بر او نازل مى شد.
فاطمه عاشق عبادت بود، او در تسليم و اطاعت و در استقبال در عبادت چنان به پيش رفت ، كه حتى بدن و سلامت خود را فراموش كرد.
➖در شان عبادتشان نقل شده: «كانَت تَقومُ حتى تَوَرَّمَ قَدَماها». در عبادت چنان قيام و ايستادگى كرد كه پاهايش ورم كرده بود.
➖و نقل شده ؛«سمیت فاطمة بالبتول لانقطاعها الی عبادة الله تعالی»
حضرت فاطمه(س) به این جهت «بتول » نامیده شد که از همه بریده و دل به عبادت خدا بسته بود.(۱)
➖روزى رسول خدا به او فرمود: دخترم از خدا چيزى بخواه كه جبرئيل از جانب خدا وعده اجابت داده است .
فاطمه عليهاالسلام عرض كرد: حاجتى جز توفيق در بندگى خدا ندارم و آرزويم اين است كه ناظر جمال او باشم و به وجه كريمش نظاره كنم . و خود در مناجاتش مى فرمود: اسالك لذة النظر الى وجهك .
برای رسیدن به حقیقتِ عبادات و عباداتِ حقیقی شرایط و ویژگیهایی به عنوان شرایط قبول و کمال عبادات بیان شده است در این مبحث به این شرایط پرداخته میشود؛
✔️شناخت
گام اول در عبادت، شناخت خدا است؛ یعنی از معبودی که می خواهیم بپرستیم، شناخت صحیح داشته باشیم؛
➖حضرت امیر(ع):«اَلْمُتَعَبِّدُ عَلی غَیْرِ فِقْهٍ کَحِمارِ الطّاحُونَةِ یَدُورُ وَ لا یَبْرَحُ وَ رَکْعَتانِ مِنْ عالِمٍ خَیْرٌ مِنْ سَبْعینَ رَکْعَةً مِنْ جاهِلٍ لاَِنَّ الْعالِمَ تَأْتیهِ الْفِتْنَةُ فَیَخْرُجُ مِنْها بِعِلْمِهِ وَ تَأْتِی الْجاهِلَ فَتَنْسِفُهُ نَسْفا وَ قَلیلُ الْعَمَلِ مَعَ کَثیرِ الْعِلْمِ خَیْرٌ مِنْ کَثیر الْعَمَلِ مَعَ قَلیلِ العِلْمِ وَ الشَّکِّ وَ الشُّبْهَةِ» پرستشگر نادان همچون خرِ آسیاب است که به گرد خود می گردد و گامی به پیش نمی رود. و دو رکعت از شخص عالم برتر از هفتاد رکعت نماز نادان است؛ زیرا عالم وقتی گرفتار فتنه شود، با علم خود از آن بیرون می آید، ولی جاهل وقتی دچار فتنه گردد، غرق شود. و عمل اندک با علم زیاد بهتر از عمل بسیار با علم اندک همراه با شک و تردید می باشد.».(۲)
➖امام رضا (ع) نیز فرمود:«أَوَّلُ عِبادَةِ اللّهِ مَعرِفَتُهُ»نخستين گام در خداپرستى ، شناخت اوست.(۳)
✔️اخلاص
بی شک از مهمترین آداب عبادت اخلاص و دوری از شرک و ریا در عبادت است. خداوند ، در تمام اديان آسمانى انسان ها را به بندگى خالصانه و به دور از انحراف ، فرمان داده است.
➖قرآن کریم می فرماید: «وَ ما أُمِرُوا إِلاَّ لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفاءَ وَ يُقيمُوا الصَّلاةَ وَ يُؤْتُوا الزَّكاةَ وَ ذلِكَ دينُ الْقَيِّمَةِ»؛ و به آنها دستورى داده نشده بود جز اينكه خدا را بپرستند در حالى كه دين خود را براى او خالص كنند و از شرك به توحيد بازگردند، نماز را برپا دارند و زكات را بپردازند؛ و اين است آيين مستقيم و پايدار.(۴)
➖ امام على(ع) در این باره می فرمایند: «الإخْلاصُ مِلاكُ العِبادَةِ» اخلاص اساس عبادت است.(۵)
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
در بنياسرائيل، گروهي درختي را عبادت ميكردند. عابدي كه در آن نزديكي منزل داشت، روزي از اين مطلب آگاه شد. پس تبري برداشت و به سوي درخت رفت تا آن را ببرد كه شيطان سر راهش را گرفت و پيوسته او را وسوسه ميكرد تا عابد را از اين كار باز دارد. سرانجام كار به جدال كشيد با اندك فعاليتي، شيطان شكست خورد و بر زمين افتاد. عابد بر روي سينه او نشست. شيطان براي رها شدن، پيشنهاد كرد كه روزي دو دينار به عابد بدهد تا هم خود استفاده كند و هم باقي آن را به مستمندان بدهد. عابد پذيرفت. روز اول و دوم دو دينار را زير بالش خود يافت، ولي روز سوم هر چه جستوجو كرد، چيزي پيدا نشد. عابد دوباره تبر را برداشت تا درخت را ببرد كه شيطان مانع او شد، ولي اين بار عابد شكست خورد. عابد از شيطان خواست كه او را رها كند و نكشد. آنگاه عابد دليل شكست و پيروزياش را از شيطان پرسيد. پس شيطان گفت: چون بار نخست براي خدا و با نيتي پاك آمدي، مرا شكست دادي، ولي بار دوم به خاطر تأخير دينارها آمدي، نه براي رضاي خدا، پس شكست خوردي.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️خشوع
اساس عبادت فروتنی و خشوع در مقابل معبود است. قرآن کریم در وصف اهل ایمان می فرماید: «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ • الَّذِینَ هُمْ فِی صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ» مؤمنان رستگار شدند آنها که در نمازشان خشوع دارند.» عبادت، هنگامی ارزشمند است که با توجّه کامل و خشوع انجام پذیرد و گرنه، عبادت سرسری و بدون توجّه، تنها رفع تکلیف است و خاصیّتی ندارد.
➖پيامبر خدا (ص)می فرمایند: «لا صَلاةَ لِمَن لا يَتَخَشَّعُ في صَلاتِهِ»كسى كه در نماز خود خشوع ندارد نمازش نماز نيست.(۷)
➖حضرت امیر(ع) به کمیل چنین سفارش نمود: «یا کُمیْلُ لَیْسَ الشَّأْنُ اَنْ تُصَلِّیَ وَ تَصُومَ وَ تَتَصَدَّقَ اِنَّمَا الشَّأْنُ أَنْ تَکُونَ الصَّلاةُ فُعِلَتْ بِقَلْبٍ نَقِیٍّ وَ عَمَلٍ عِنْدَ اللّهِ مَرْضِیٍّ وَ خُشُوعٍ سَوِیٍّ، وَ اِبْقاءٍ لِلْجِدِّ فیها» ای کمیل! مقام این نیست که نماز گذاری و روزه بگیری و صدقه دهی، مقام آن است که نماز همراه قلب پاک انجام شود و مورد پسند الهی بوده، همراه با خشوع متعادل، و دوام جدیت باشد.»(۸)
✔️عشق
در روایت دیگری، عبادت را به سه گونه تقسیم نموده: عبادت بردگان که ناشی از ترس است، و عبادت تاجران که برای رسیدن به بهشت است، و عبادت آزادمردان، و آن گاه می فرماید: «وَ قَوْمٌ عَبَدْوا اللّهَ حُبّا لَهُ فَتِلْکَ عِبادَةُ الاَْحْرارِ وَ هِیَ اَفْضَلُ الْعِبادَةِ» و گروهی خدا را به خاطر دوستی (و عشق) او می پرستند، پس این گونه عبادت، عبادت آزادمردان است و برترین عبادت هم همین است.» (۹)
و در جای دیگر فرمود: «لَوْ لَمْ یَتَوَعَّدِ اللّهُ علی مَعْصِیَتِهِ لَکانَ یَجِبُ اَنْ لا یُعْصی شُکْرا لِنِعْمَتِهِ» اگر [فرضا] خداوند کیفری برای معصیت خود معیّن نکرده بود، سپاس گزاری از نعمتش ایجاب می کرد که از فرمانش سرپیچی نشود.»(۱۰)
✔️استمرار
علی( ع)می فرماید: «دَوامُ الْعِبادَةِ بُرْهانُ الظَّفَرِ وَ السَّعادَةِ وَ دَوامُ الشُّکْرِ عُنْوانُ دَرْکِ الزِّیادَةِ» عبادت دائمی دلیل پیروزی و نیک بختی است و سپاس گذاری همیشگی، نشانه دریافت فزونی [نعمت [می باشد.»(۱۱)
➖و فرمود: «قَلیلٌ تَدُومُ عَلَیْهِ اَرْجی مِنْ کَثیرٍ مَمْلُولٍ مِنْه» [عمل[ اندکی که به آن ادامه می دهی، امید [سُود دهی] به آن بیشتر از کار بسیاری است که ملال آور [و غیر دائمی] است.»(۱۲)
➖«اِنّ الْعَمَلَ الدائم الْقَليل عَلى الْيَقينِ، اَفْضَلُ عِنْدَاللّهِ مِنّ العَمَل الكَثير عَلى غَيْرِ يَقينٍ» عمل اندك ولى هميشگى بر اساس يقين ، برتر است نزد خداوند، از كار بسيار بدون يقين و بصيرت .(۱۳)
✔️سبقت
در عبادات و كارهاى نيك ، سابقه ارزش دارد و پيشتازى به اينگونه امور، ملاك كمال است . قرآن ، بطور مكرّر، فرمانِ سارعوا و سابقوا دارد. در جايى مى فرمايد: «لاَ يَسْتَوِى مِنكُم مَّنْ أنفَقَ مِن قَبْلِ الْفَتْحِ وَقَتَلَ أوْلََّئِكَ أعْظَمُ دَرَجَه مِّنَ الَّذِينَ أنفَقُواْ مِن بَعْدُ وَقَتَلُواْ وَكُلاًّ وَعَدَ اللّهُ الْحُسْنَى»؛ مسلمانانى كه پيش از فتح مكه ، انفاق و جهاد كردند، پاداش بيشترى دارند از آنانكه پس از فتح مكه انفاق و مبارزه كردند. گرچه خداوند به هر دو گروه ، وعده پاداش داده است .(۱۴)
✔️رعایت اخلاقیات
یکی دیگر از ویژگی های که کمال عبادات انسان را رقم میزند رعایت اخلاقیات است.
خداوند در معراج به پیامبر فرمود:
«یا أَحْمَدُ! هَلْ تَدْرِی مَتى یَکُونُ لِیَ الْعَبْدُ عابِداً؟قالَ: لا یا رَبِّ!قالَ: إذَا اجْتَمَعَ فِیهِ سَبْعُ خِصال.
وَرَعٌ یَحْجُزُهُ عَنِ الَْمحارِمِ، وَصَمْتٌ یَکُفُّهُ عَمّا لا یَعْنِیهِ، وَخَوْفٌ یَزْدادُ کُلَّ یَوْم مِنْ بُکائِهِ، وَحَیاءٌ یَسْتَحْیِی مِنِّی فِی الْخَلاءِ، وَأَکْلُ ما لا بُدَّ مِنْهُ، وَیُبْغِضُ الدُّنْیا لِبُغْضِی لَها، وَیُحِبُّ الاْخْیارَ لِحُبِّی لَهُم.»
اى احمد! آیا مى دانى که چه هنگام بنده من، بنده واقعى و عابد راستین محسوب مى شود؟
عرض کرد: خیر اى پروردگار من.
فرمود: وقتى که هفت خصلت در او جمع گردد، شایسته این نام خواهد شد:
۱- تقوایى که او را از محرّمات حفظ کند.
۲- سکوتى که او را از حرف بیهوده مهار کند.
۳- ترسى که هر روز به واسطه آن گریهاش افزون گردد.
۴- حیایى که در خلوت از من شرم بنماید.
۵- خوردن به اندازهاى که رفع نیاز او شود.
۶- کینه نسبت به دنیا به جهت آن که من نسبت به آن کینه دارم.
۷- عشق به خوبان به دلیل آن که من به آنها عشق مى ورزم.(۱۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️ولایت
همچنین امام باقر(ع) در حدیث دبگری مى فرماید: «لَوْ انَّ رَجُلًا قامَ لَیْلُهُ وَ صامَ نَهارُهُ وَ تَصَدَّقَ بِجَمیعِ مالِهِ وَ حَجَّ جَمیعَ دَهْرِهِ وَ لَمْ یَعْرِفْ وِلایَةَ وَلِىِّ اللَّهِ فَیُوالیهِ وَ یَکُونَ جَمیعُ اعْمالِهِ بِدِلالَتِهِ الَیْهِ ما کانَ لَهُ عَلَى اللَّهِ حَقٌّ فى ثَوابِهِ ابَداً» اگر مسلمانى تمام شبها شب زنده دارى کند و تمام روزها روزهدارى نماید و تنها به پرداخت وجوه شرعیّه واجب اکتفا نکند.بلکه تمام اموال و سرمایهاش را در راه خدا صدقه بدهد، و در تمام طول عمرش هر ساله به حج برود، ولى اهل ولایت نباشد و «ولىُّ الله» را نشناسد تا ولایتش را به گردن نهد، و اعمالش را طبق دستور او انجام دهد، چنین مسلمانى هرگز انتظار ثواب و پاداش الهى را نداشته باشد.(۱۶)
🔴آفات؛ آسیب شناسی عبادت
آفات و آسیب های توفیق عبادت و کسب کمال عبادات را از انسان سلب میکند که فقط سه مورد اشاره میشود؛
📛سستی و تنبلی
یکی از موانع بهره گیری از آثار مثبت عبادت و لذت بردن از آن سستی و تنبلی است.
➖رسول خدا (ص) فرمودند: «آفَةُ الْعِبَادَةِ الْفَتْرَة»؛ آفت عبادت، سستى است.(۱۷)
➖از این روست که على (ع) فرموده است : «اَفْضَلُ الاعمالِ ما اَكْرَهْتَ نَفْسَكَ عَلَيْهِ» برترين كارها آنست كه خود را بر انجام آن وادار كنى.(۱۸)
📛ریا خودنمایی
یکی دیگر از موانع جدی عبادت ریا و خودنمایی است که نیت عبادت را فاسد کرده و نه تنها آثار مثبت آن را محو می کند خودش گناه است و آثار نامطلوبی را در پی دارد. امام علی علیه السلام فرمودند: «آفةُ الِعبادةِ الرِّياءُ»؛آفت عبادت، رياست.(۱۹)
📛خود پسندی
از آفات بزرگ عبادت خودپسندی و بزرگ پنداشتن عبادت است که از آن با عنوان «عجب» یاد می شود. کسی که دچار عجب شده خود را بابت عبادتی که انجام داده طلبکار خداوند می داند و این با روح عبادت که تواضع است میانه ای ندارد. در حدیث است که: «كَم مِن عابِدٍ أَفسَدَتُه العُجبُ»بسا عابدى كه خودپسندى تباهش ساخت.(۲۰)
به همین جهت است که امام سجاد علیه السلام از خودپسندی و غرور به خداوند پناه برده و اینگونه دعا می فرماید:«لَا تُفْسِدْ عِبَادَتِي بِالْعُجْب» و عبادتم را به عجب و غرور تباه مكن.
💠داستان
روزی حضرت عیسی (ع) از صحرایی میگذشت.
در راه به عبادت گاهی رسید که عابدی در آن جا زندگی می کرد. حضرت با او مشغول سخن گفتن شد.در این هنگام جوانی که به کارهای زشت و ناروا مشهور بود از آن جا گذشت.وقتی چشمش به حضرت عیسی (ع) و مرد عابد افتاد،پایش سست شد و از رفتن باز ماند و همان جا ایستاد و گفت:خدایا من از کردار زشت خویش شرمندهام.اکنون اگر پیامبرت مرا ببیند و سرزنش کند،چه کنم؟خدایا! عذرم را بپذیر و آبرویم را مبر.
مرد عابد تا آن جوان را دید سر به آسمان بلند کرد و گفت:خدایا! مرا در قیامت با این جوان گناه کار محشور مکن.در این هنگام خداوند به پیامبرش وحی فرمود که به این عابد بگو:ما دعایت را مستجاب کردیم و تو را با این جوان محشور نمیکنیم،چرا که او به دلیل توبه و پشیمانی،اهل بهشت است و تو به دلیل غرور و خودبینی،اهل دوزخ.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مستدرک عوالم، ج۱،ص۸۰
۲.بحار الأنوار ،ج۱۰،ص۲۰۸
۳.تحف العقول، ص۶۱
۴.بینه/۵.
۵.تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص۱۹۷.
۶.مستطرف، ج ۲، ص ۱۵۴
۷.الفردوس،ج۵،ص۱۹۵.
۸.بشارة المصطفى ،ص۲۸.
۹.الكافی، ج۲،ص۸۴
۱۰.نهج البلاغه، حکمت ۲۸۲.
۱۱.غرر الحكم /۵۱۴۷.
۱۲.نهج البلاغه، حکمت ۲۷۰.
۱۳.الكافي ، ج۲، ص۵۷ .
۱۴.حدید/۱۰.
۱۵.إرشاد القلوب ،ص۲۰۵
۱۶.بحارالأنوار، ج۲۳، ص ۲۹۴
۱۷.تحف العقول ،ص۶.
۱۸.نهج البلاغه، حکمت۲۴۹.
۱۹.غرر الحكم /۳۹۲۱.
۲۰.بحار الأنوار ،ج۷۲،ص۳۲۲.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
زهد؛ فضیلت فراموش شده
#منبر_پانزده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
💠داستان فاطمی
[ایجاد انگیزه]
سید بن طاووس در کتاب الدروع الواقیه می نویسد؛
وقتی آیه «وَ إِنَّ جَهَنَّمَ لَمَوْعِدُهُمْ أَجْمَعِینَ لَها سَبْعَةُ أَبْوابٍ لِکُلِّ بابٍ مِنْهُمْ جُزْءٌ مَقْسُومٌ» بر پیامبر نازل شد پیامبر گریه شدیدی کرد که اصحاب هم از گریه آن حضرت به گریه در آمدند.
اصحاب علت گریه پیامبر را نمی دانستند و در آن حالت هیچ کدام قدرت سخن گفتن با پیامبر را نداشتند .گفتند یکی برود فاطمه را خبر کند که او موجب سرور و بهجت قلب پیامبر است.
یکی از اصحاب به در منزل فاطمه(ع)آمد و متوجه شد که بانو با دستاس به آرد کردن جو مشغول است و در آن حال این آیه را میخواند؛«وَ ما عِنْدَ اللهِ خَیْرٌ وَ أَبْقی»
آن مرد صحابی به فاطمه (ع) سلام کرد و خبر گریستن پیامبر (ص) را به ایشان داد. فاطمه (س) برخاست و با چادر کهنهای که داشت و دوازده جای آن با لیفخرما وصله شده بود، خود را پوشاند. چون از خانه بیرون آمد.
«لَمّاشاهَدَ سلمانُ ألْبِسَةَ فاطمةَ (س),بَدَأ بالْبُكاءِ » وقتي سلمان لباسهاي فاطمه (س) را ديد; شروع به گريه كرد و گفت:
«واحُزْناه! إنَّ بَناتِ قيصرَ و كِسْرَي لَفـﻰ السُّنْدُسِ والْحريرِ و لباسُ ابْنةِ محمّدٍ هكذا!!»
وای از اندوه و غم! دختران قیصر و کسری، دیبا و حریر بر تن دارند و دختر محمّد (ص) این چنین است.
فَلَمَّا دَخَلَتْ فَاطِمَةُ عَلَيْهَا السَّلَامُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ قَالَتْ: «يَا رَسُولَ اللَّهِ، إِنَّ سَلْمَانَ تَعَجَّبَ مِنْ لِبَاسِي، فَوَ الَّذِي بَعَثَكَ بِالْحَقِّ نَبِيّاً مَا لِي وَ لِعَلِيٍّ مُنْذُ خَمْسِ سِنِينَ إِلَّا (مَسْكُ) كَبْشٍ، تُعْلَفُ عَلَيْهِ بِالنَّهَارِ بَعِيرُنَا، فَإِذَا كَانَ اللَّيْلُ افْتَرَشْنَاهُ، وَ إِنَّ مِرْفَقَتَنَا لَمِنْ أَدَمٍ حَشْوُهَا لِيفُ النَّخْلِ».
وقتی فاطمه (ع) به محضر پيامبر (ص) آمد و گفت: يا رسول اللّه! سلمان از لباس ساده من تعجب مى كند! قسم به خدايى كه تو را به پيامبرى برانگيخته است، مدت پنج سال است كه زيرانداز شبانه من و على پوست گوسفندى است كه روزها علوفه شترمان را بر روى آن مى ريزيم و بالش ما نيز قطعه پوستى است كه درون آن از ليف درخت خرماست.
پیامبر رو به سلمان کرد و فرمود:«یَا سَلْمَانُ ! إِنَّ ابْنَتِی لَفِی الْخَیْلِ السَّوَابِقِ» ای سلمان !دختر من [در ترک دنیا و توجّه به خدا] جزو پیشتازان است.
سپس فاطمه(ع) گفت:«یَا أَبَتِ فَدَیْتُکَ مَا الَّذِی أَبْکَاکَ» پدر جان! فدایت شوم چه چیزی شما را به گریه درآورده؟
پیامبر آیه را برای فاطمه(ع) تلاوت کرد فاطمه(ع)با صورت به زمین افتاد درحالیکه میگفت:« الْوَیْلُ ثُمَّ الْوَیْلُ لِمَنْ دَخَلَ النَّارَ» «وای! وای بر کسی که داخل دوزخ شود»(۱)
💠بیان موضوع
یکی از ویژگی ها که شخصیت های مقدس مثل فاطمه زهرا(ع) آن را برای خود انتخاب کرده بودند زهد بود.
«زهد» در لغت به معانی «بی رغبت شدن، روی بازگردانیدن از چیزی، پارسایی و ترک دنیا می باشد».
و در اصطلاح به معنی «بی رغبتی و دل نبستن به ظاهر دنیا به خاطر بدست آوردن آخرت و خشنودی و رضوان خداوند می باشد».
➖«در فرهنگ اسلام زهد به این معنا نیست که انسان از مال و منال دنیوی برخوردار نباشد، بلکه رکن اساسی و حقیقت زهد آن است که آدمی اسیر دنیا و مظاهر آن نگشته و در عین بهره مندی از آن، امیر و حاکم بر آن باشد؛ زهد دل کندن از دنیا و پرهیز از آمال و آرزوهایی است که تعلق به آنها انسان را زمین گیر می سازد»
➖حضرت امیر(ع) زهد اسلامی را اینگونه معنا فرمودند:
«الزُّهْدُ كُلُّهُ بَيْنَ كَلِمَتَيْنِ مِنَ الْقُرْآنِ، قالَ اللهُ سُبْحَانَهُ: لِكَيْلَا تَاْسَوْا عَلَي مَا فَاتَكُمْ وَ لَا تَفرَحُوا بِمَا آتَيكُمْ وَ مَنْ لَمْ تَأسَ عَلَي الْمَاضِي وَ لَمْ يَفرَحَ بِالْآتِي فَقَدْ اَخَذَ الزُّهْدَ بِطَرَفَيْهِ.»
همه زهد در دو جمله از قرآن آمده است. خداوند می فرماید: بر آنچه از دستتان می رود اندوهگین نشوید و به آنچه دستتان می آید شادمانی نکنید. بنابراین کسی که بر گذشته اندوه نخورد و برای آنچه به دستش می رسد شاد نشود، زاهد است»(۲)
👈 آثار زهد و علت های توصیه های عرفان اسلامی به این خصوصیت در ادامه مورد بررسی قرار می گیرد
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️همدردی
در زهد اسلامی، زاهدزهد می ورزد که همدردی کرده باشد.
➖ حضرت امیر(ع) می فرماید:«وَ لَوْ شِئْتُ لَاهْتَدَيْتُ الطَّرِيقَ إِلَى مُصَفَّى هَذَا الْعَسَلِ وَ لُبَابِ هَذَا الْقَمْحِ وَ نَسَائِجِ هَذَا الْقَزِّ وَ لَكِنْ هَيْهَاتَ...أَ أَقْنَعُ مِنْ نَفْسِي بِأَنْ يُقَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ وَ لَا أُشَارِكَهُمْ فِي مَكَارِهِ الدَّهْرِ أَوْ أَكُونَ أُسْوَةً لَهُمْ فِي جُشُوبَةِ الْعَيْشِ»
اگربخواهم می توانم به ناب ترین عسل راه یابم و به نانی که از مغز گندم درست شده و لباس های ابريشم... ولى چگونه خود را راضی کنم كه به من امیر مؤمنين گفته شود در حاليكه به سختيهاى روزگار با مؤمنان همدرد نبوده يا در تلخكامى جلو ايشان نباشم.(۳)
✔️درک لذت های معنوی
فلسفه ی دیگر زهد این است که اگر انسان غرق در لذات مادی- حتی لذات حلال- شود، از لذت های اخروی محروم می شود و مصداق این آیه خواهد شد؛«يَعْلَمُونَ ظَاهِرًا مِنَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ عَنِ الْآخِرَةِ هُمْ غَافِلُونَ»
آنها فقط ظاهری از زندگی دنیا را میدانند، و از آخرت ( و حیات اخروی) غافلند!(۴)
👈برخی مفسران و علما اخلاق در تفسیر اشاره کرده اند که این آیه که محرومیت از درک حیات اخروی سخن فرموده نه این است که حیات اخروی فقط مال قیامت و پس از مرگ باشد بلکه مؤمنان در این دنیا از حیاتی اخروی و معنوی برخوردارند.
🌸شعر
اگر لذت ترک لذت بدانی
دگر لذت نفس، لذت نخوانی
➖پیامبر(ص) فرمود:«طُوبی لِمَن تَرَکَ شَهوَةً حاضِرةً لِمَوعودٍ لَم یرَهُ»
خوشا به حال کسی که لذت آمادهای را وا نهد برای موعودی که ندیده است.(۵)
✔️داشتن زندگی آسان
یکی دیگر از آثار ساده زیستی، داشتن زندگی آسان است. در زندگی آسان، فرد ساده زیست به حداقل امکانات مورد نیازش اکتفا می کند و نسبت به داشتن امکانات زاید دنیوی سخت گیری نمی کند. بنابراین، نه تنها زندگی اش آسان و آسوده خاطر، بلکه مرگش نیز چنین است. چنانچه حضرت علی علیه السلام می فرمایند: «تَخَفَّفُوا تَلْحَقُوا» یعنی زندگی ساده داشته باشید و سبک بار باشید که به راحتی به مقصد برسید.(۶)
✔️ تلاش برای درک فضیلت خفیف المؤونه
پیامبر یکی از نشانه های فضیلت را کم هزینه و پر فایده بودن دانسته اند؛
« قَليلُ الْمَؤُونَةِ، كَثيرُ المَعُونَةِ»
➖حضرت علی علیه السلام :
«وَ إِنَّ إِمَامَکُمْ قَدِ اکْتَفَى مِنْ دُنْیَاهُ بِطِمْرَیْهِ وَ مِنْ طُعْمِهِ بِقُرْصَیْهِ أَلَا وَ إِنَّکُمْ لَا تَقْدِرُونَ عَلَى ذَلِکَ وَ لَکِنْ أَعِینُونِی بِوَرَعٍ وَ اجْتِهَادٍ وَ عِفَّه وَ سَدَادٍ»
آگاه باش! امام شما از دنیای خود به دو جامۀ فرسوده و دو قرص نان رضایت داده است، بدانید که شما توانایی چنین کاری را ندارید، اما با پرهیزکاری و تلاش فراوان و پاکدامنی و راستی، مرا یاری دهید.
👌این سخن حضرت علی علیه السلام به نوعی امیدواری برای کسانی است که نمی توانند ساده زیستی علی گونه را رعایت کنند و هشدار برای کسانی است که به بهانه نسبی بودن ساده زیستی و شأن و جایگاه، به تجملات روی می آورند. بنابراین، باید در حد توان برای زهد و درک فضیلت آن تلاش کرد .
✔️پاکی در زندگی
فطرت آدمی بر طهارت و دین باوری بنیان نهاده شده است و میل به ناپاکی ندارد. علّامه طباطبائی ذیل آیۀ «قُلْ لا یَسْتَوِی الْخَبیثُ وَ الطَّیِّبُ وَ لَوْ أَعْجَبَکَ کَثْرَه الْخَبیثِ فَاتَّقُوا اللَّهَ یا أُولِی الْأَلْبابِ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُون » می نویسد: دین از احکام فطرت و نوامیس خلقت است، و چیزى را که دین دعوت به آن مىکند، همان زندگى طیب و پاکیزه است، و چیزى را که از آن نهى مىکند همان زندگى آلوده و ناپاک است.
بنابراین، روشن است که چون رفاه طلبی، زیاده روی در تجملات و دنیاپرستی زمینۀ ارتکاب به گناه و ناپاکی را فراهم می کند نقطه مقابل آن یعنی زهد و ساده زیستی و قانع بودن به حداقلی ها پاک و با حلال زندگی کردن را به دنبال دارد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
[بازهم زهد فاطمه(ع) ]
روزی امیرالمومنین علی (ع) در یکی از جنگ ها، غنیمتی به دست آورد و گردنبندی برای همسرش فاطمه (ع) خریداری کرد و به عنوان هدیه تحویل او داد و حضرت آن را به گردن آویخت.
روز بعد، پیامبر (ص) به منزل ایشان آمد و گردنبند را در گردن دخترش دید. فرمود: دخترم! مردم و دنیا، تو را نفریبند، تو دختر رسول خدایی، مبادا به تجملات دنیا و زر و زیور آن دل خوش کنی.
حضرت زهرا (علیها السلام) با شنیدن این سخن، گردنبند را از گردن خود در آورد و پس از فروش، با پولش غلامی خرید و او را آزاد کرد.
پیامبر خدا (ص) از این کار فاطمه (س) بسیار خوشحال و شادمان شد
💠داستان
[همدلی با فقرا]
آیت الله بهبهانی روزی دید عروسش لباس های فاخر و گران قیمتی پوشیده است. به پسرش اعتراض کرد که چرا برای همسرت این نوع لباس ها را می خری؟
پسر در جواب می گوید: قُلْ مَنْ حَرَّمَ زینَهَ اللّه الَّتی أَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّیِّباتِ مِنَ الرِّزْقِ» بگو چه کسی زینت های خداوند را که در اختیار بندگانش قرار داد و نیز روزی های پاکیزه را حرام کرد.
مگر اینها حرام است؟ لباس فاخر و زیبا را چه کسی حرام کرده است؟
ایشان در جواب می فرماید: فرزندم! نمی گویم که اینها حرام است، البته که حلال است؛ ولی در میان مردم، کسانی هستند که فقیر و غیرمتمکن هستند و نمی توانند این طور لباس ها را تهیه کنند.
ما که نمی توانیم این لباس ها را برای مردم فقیر بخریم و وارد زندگی آنها کنیم، ولی یک کار از ما ساخته است و آن، قناعت و همدردی کردن با آنهاست. طوری بپوشیم که اگر بر تن ما که خانواده مورد اعتماد آنها هستیم، لباسی دیدند، ناراحت نشوند.
💠داستان
[زهد عجیب سلمان]
با این که سلمان فارسی استاندار شهر مدائن بود ولی در آنجا منزل شخصی نداشت و تنها پس از اصرار یکی از دوستان خود، آن هم به این شرط که خانه ای بسازد که سر او به سقف خانه بخورد و در هنگام خواب نیز پایش به دیوار برخورد کند، راضی به این مسئله شد!
لوازم منزل او نیز بسیار ناچیز بود تا آنجا که وقتی در مدائن آتش سوزی و حریقی روی داد، سلمان قرآن و شمشیرش را برداشت و از خانه خارج شد و گفت: این چنین سبک باران می رهند.
گویند هنگامی که سلمان در بستر بیماری بود اشک می ریخت. سعد بن ابی وقاص به عیادتش رفت و علت گریه اش را جویا شد.
سلمان پاسخ داد: گریه ام برای ترس از مرگ و یا علاقه به دنیا نیست بلکه از این جهت است که رسول خدا (ص) با ما عهد کرد وسایل زندگی ما به اندازه توشه یک مسافر باشد، اما اکنون می بینی اطراف مرا اسباب و اثاثیه زیادی فرا گرفته است.
مورخین اثاثیه منزل سلمان را چنین نوشته اند: یک قلم، یک دوات، شمشیر، قرآن، عصا، طشت لباسشویی و یک کاسه و آفتابه ای سفالی.رختخواب سلمان عبایی بود که نصفش را زیر و نصف دیگر را بر روی خود می انداخت.
💠 داستان
[درک لذات معنوی]
شیخ مرتضی انصاری در دوران تحصیل که با طلبه ای هم حجره بودند پول مختصری داشت قرار شد آن طلبه با آن پول نانی بخرد که دو نفری رفع گرسنگی کنند .
وقتی برگشت شیخ دید حلوا هم گرفته و روی نان گذاشته. به او گفت: پول حلوا را از کجا آوردی؟ گفت قرض گرفتم. شیخ فقط آنچه از نان که حلوایی نبود برداشت سپس فرمود: من یقین ندارم برای ادای این قرض زنده باشم.
سالها گذشت و شیخ انصاری در نتیجه این توجه ها و رعایت امور اخلاق اسلامی به مقام اعلی مرجعیت شیعه رسیده بود .
روزی همان طلبه که پس از چندین سال به نجف آمده بود به شیخ عرض کرد: چه عملی انجام دادید که به این مقام رسیدید و مرجع شیعیان جهان شدید؟
شیخ پاسخ داد: چون من جرات نکردم حتی نان زیر حلوا را بخورم ولی تو با کمال جرات نان و حلوا را خوردی!
💠داستان
[زهد علوی]
➖روزی حضرت علی (ع) از جلوی دکان قصابی می گذشت. قصاب به حضرت عرض کرد: ای امیر مومنان! گوشت های بسیار خوبی آورده ام. اگر می خواهید ببرید.
حضرت فرمود: الآن پول ندارم که بخرم. عرض کرد: من صبر می کنم پول آن را بعدا بدهید.
حضرت فرمود: من به شکم خود می گویم که صبر کند. اگر نمی توانستم، از تو می خواستم که صبر کنی؛ ولی حالا که می توانم به شکم خود می گویم که صبر کند.
➖ابورافع میگوید:در یکی از عید ها خدمت امیرالمومنین (ع) رسیدم. کیسه نانی که بر آن مهر زده شده بود، پیش کشیدم و دیدم در آن نان خشک جو است، آن گاه شروع کردند به خوردن.
عرض کردم: مولای من! چرا کیسه را مهر میزنی و سرش را چنین می بندی؟!
فرمود: می ترسم دو فرزندم نان ها را به روغن آغشته کنند.(۶)
مبحث مرتبط 👈 لینک
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.الدروع الواقية، ص۲۷۵.
۲.نهج البلاغه ، حکمت۴۳۹.
۳.همان، نامه ۴۵.
۴.روم/۷
۵. بحارالانوار، ج۷۴، ص۱۵۳.
۶.پند تاریخ، ج ۵ ،ص ۲۴۵
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
مهربان به همسر و فرزندان
[نوریه سماویه حانیه]
#منبر_ده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
✅مقدمه فاطمی
➖ابن شهر آشوب در کتاب شریف مناقب، اسامی و القاب حضرت فاطمه زهرا را نقل میکند و می نویسد « و یُقَالُ لَهَا فِی السَّمَاءِ النُّورِیَّةُ، السَّمَاوِیَّةُ، الْحَانِیَةُ». آن حضرت در آسمان، با این اسامی خوانده میشود که عبارت از "نوریه"، "سماویه" و "حانیه" میباشند. (۱)
➖علامه مجلسی در معنای حانیه میفرماید: «الحانیةُ أی المشفقةُ على زوجِها و أولادِها؛ یعنی زنی که نسبت به شوهر و فرزندانش مهربان است.» (۲)
➖«… وَ اِذاً بَوَلَدِیَ الْحَسِن قَد اَقْبَلَ وَ قالَ السَّلامُ عَلَیْکَ یا اُمّاهُ فَقُلْتُ وَ عَلَیْکَ السَّلامُ یا قُرَّه عَیْنی وَ ثَمَرَه فُوادی…»
ناگاه فرزندم حسن وارد شد و گفت: ای مادر، سلام بر شما. گفتم: سلام بر تو ای روشنی چشم من و میوه دل من.
👈چنانچه مشاهده می شود محبت و احترام در گفتار خانواده فاطمه (ع) موج می زند. استفاده از کلمات محبت آمیز و مودبانه همراه با احترام به کودک، « میوه دلم» ،« نور چشمم» سبب ایجاد محبت و صفای بیشتر در خانواده می شود.
🟢بیان موضوع
یکی از معضلات زیست امروزی،سست بودن کانون خانواده، ازهم پاشیدن خانواده ها و عمیق نبودن محبت در کانون خانواده هاست تا جایی که بعضی خانواده ها، تحت تاثیر فرهنگ غربی، برای اشباع حس محبت ورزی، به نگهداری حیوانات خانگی و محبت و ابراز محبت به آنها رو آورده اند.
➖ یکی از آسیب های اجتماعی ، عبارت است از اینکه دختران و پسران نوجوان و جوان است که به خاطر محرومیت از عاطفه و رابطه صمیمانه پدر و مادر، با حرکات هنجارشکنانه در جامعه خودنمایی میکنند
➖یکی از بهترین شیوه های تقویت عواطف انسانی ابراز مهر و محبّت و گفتگوی صمیمانه بین اعضا خانواده است .
به ویژه فرزندان از بوسیدن، بوییدن، در آغوش پدر و مادر رفتن، خشنود و مسرور میگردد و لذّت میبرد.
🔶 دستور پیامبر در مورد فرزندان
پیامبر(ص) امور مختلف برای کمال عاطفی و معنوی فرزندان را بیان می فرماید؛«حَقُّ الْوَلَدِ عَلَى وَالِدِهِ إِذَا كَانَ ذَكَراً أَنْ يَسْتَفْرِهَ أُمَّهُ وَ يَسْتَحْسِنَ اسْمَهُ وَ يُعَلِّمَهُ كِتَابَ اللَّهِ وَ يُطَهِّرَهُ وَ يُعَلِّمَهُ السِّبَاحَةَ وَ إِذَا كَانَتْ أُنْثَى أَنْ يَسْتَفْرِهَ أُمَّهَا وَ يَسْتَحْسِنَ اسْمَهَا وَ يُعَلِّمَهَا سُورَةَ النُّورِ وَ لَا يُعَلِّمَهَا سُورَةَ يُوسُفَ وَ لَا يُنْزِلَهَا الْغُرَفَ وَ يُعَجِّلَ سَرَاحَهَا إِلَى بَيْتِ زَوْجِهَا»
از حقوقى كه فرزند، بر عهده پدر دارد این است که اگر پسر باشد مادر وى را احترام كند، براى كودك نام خوب انتخاب نمايد، به كودك قرآن بياموزد، و او را بپاكى و پاكدلى پرورش دهد واوراشنا بیاموزد ، ودختر بر پدر آن است که مادر وی را احترام کند ، نام خوب انتخاب نماید وسورۀ نور به اوبیاموزد،سورۀ یوسف یاد ندهد وبرخانه های بلند ننشاند ودر ازدواج او تعجیل نماید .(۳)
👌نکته جالب در این دستور پیامبر عبارت است از اینکه پیامبر احترام به همسر را در کنار سایر عوامل رشد عاطفی کودکان مورد تاکید قرار داده است.
🔹نگاه عاشقانه والدین
طبق یک فرمایش از پیامبر(ص) نگاه عاشقانه همسران رحمت و برکت الهی را به دنبال خواهد داشت و قطعا آثار این رحمت و برکت، فرزندان را نیز شامل خواهد شد؛
«إِنَّ الرَّجُلَ إِذا نَظَرَ إِلى اِمرَأَتَهُ وَ نَظَرَت إِلَيهِ نَظَرَ اللَّهُ تَعالى إِلَيهُما نَظَرَ الرَّحمَةً» وقتى مرد بزن خود نگرد و زنش بدو نگرد خداوند بديده رحمت بر آنها مىنگرد.(۴)
🔻به مناسبت اسم حانیه ی حضرت زهرا که محبت ویژه به فرزندان از آن فهمیده می شود احادیثی در موضوع محبت به فرزندان تقدیم می شود؛🔺
🟢فضیلت مهر ورزی به فرزندان
➖امام صادق علیه السلام فرمود:
«قال موسی: یا رَبِّ: اَیُّ الاَعمالِ اَفضل عِندَکَ؟ قال: حُبُّ الاَطفال؛ فَاِنّی فَطرَتَهُم عَلی توحیدی،فَاِن اَمَتُّهُم اَدخَلتُهُم بِرَحمَتی جَنَّتی»
موسی بن عمران عرض کرد:پرودگارا ! کدام عمل نزد تو برتر است؟ فرمود: دوست داشتن کودکان، زیرا فطرت آنان را بر توحید و یگانگی خود آفریدم و آگر آنان را بمیرانم با رحمتم داخل بهشت می گردانم.(۵)
➖ امام صادق(ع):«اِنَّ اللّهَ لَيَرحَمُ العَبدَ لِشِدَّةِ حُبِّهِ لِوَلَدِهِ» ؛بدون ترديد ، خداوند بر بنده خود به خاطر شدّت محبّت به فرزندش ، رحم مىكند.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅انواع محبت به فرزندان
🔹بوسیدن
پیامبر(ص) فرمود:«مَن قَبَّلَ وَلَدَهُ کَتَبَ اللهُ (عَزَّوَجَلَّ) لَهُ حَسَنَةً وَ مَن فَرَّحَهُ فَرَّحَهُ اللهُ یَومَ القِیامَةِ».هر كه فرزند خود را ببوسد، خداوند عزّ و جلّ براى او يك ثواب مى نويسد و هر كه فرزندش را شاد كند، خداوند در روز قيامت او را شاد مى سازد.(۷)
🔹کودکی کردن
کودکی کردن به شکل های مختلف مثل بازی کردن، سخن گفتن با ادبیات و لحن کودکانه می تواند در تکامل عاطفی فرزندان نقش ایفا کند که البته این رفتار در تکامل عاطفی والدین نیز موثر است.
پیامبرمیفرماید: «مَن کَانَ عِندَهُ صَبِیٌ فَلیَتَصَابَ لَهُ»هر کس که کودکی نزد اوست برای او کودک شود.(۸)
🔹هدیه دادن
امام صادق عليه السلام : «تَهادَوا تَحابُّوا ؛ فإنّ الهَدِيَّةَ تَذهَبُ بِالضَّغائنِ» .هديه ردّ و بدل كنيد تا به همديگر با محبّت شويد؛ زيرا هديه كينه ها را از بين مى برد.(۹)
➖امام صادق(ع) در این زمینه می فرمایند: «إِذَا سَافَرَ أَحَدُکمْ فَقَدِمَ مِنْ سَفَرِهِ فَلْیأْتِ أَهْلَهُ بِمَا تَیسَّرَ وَ لَوْ بِحَجَر» هرگاه مردی به سفر می رود، هنگامی که نزد خانواده اش برمی گردد، باید چیز تازه ای بخرد، اگر چه چیزی کم ارزش همچون سنگ باشد.»(۱۰)
➖ در سیره علما و عرفا نقل شده است که هر گاه بیرون می رفتند موقع بازگشت به منزل حتما میوه ای یا خوراکی برای خانواده تهیه می کردند.
💠داستان
روزی پیامبر با مردم نماز می خواند،امام حسین (ع) که کودکی خردسال بود،نزد آن حضرت نشسته بود و هرگاه پیامبر به سجده می رفت وی بر پشت پیامبر می نشست و دو پای خود را تکان می داد و می گفت: «حَل حَل» و هرگاه پیامبر می خواست سر از سجده بر دارد او را می گرفت و در کنار خود می نشاند،اما همین که به سجده می رفت بار دیگر امام حسین علیه السلام بر پشت آن حضرت قرار می گرفت و کلمات: حل حل را تکرار می کرد. تا اینکه آن حضرت از نماز فارغ شد یک یهودی که نظاره گر مهربانی پیامبر (ص) به حسین (ع) بود به سخن درآمد و گفت:«یا محمّد، اِنَکُّم لَتَفعَلوُنَ بالصِبّیانِ شَیئاً ما نَفعَلُهُ نَحنُ» ای محمد!شما با فرزندان خود رفتاری میکنید که هرگز ما چنین نمیکنیم! پیامبر فرمود: «اَمّا لوکنتم تؤمنون باللهِ وَ رَسُولِهِ لَرَحمتُم الصِبّیانَ »
اگر شما به خدا و رسول او ایمان داشتید بی تردید نسبت به فرزندان خود مهربان بودید.مرد یهودی گفت: پس من به خدا و رسول او ایمان می آورم، و اسلام آورد، زیرا مشاهده کرد که پیامبر با آن عظمت چگونه بزرگوارنه با کودکان رفتار می کند
💠داستان
روزی پیامبر (ص)همراه اصحاب از کوچه های مدینه عبور می کردند، در یکی از کوچه ها چند کودک مشغول بازی بودند و در کنار آنها کودکی خود را روی زمین می کشید و گریه می کرد.حضرت متوجه آن کودک شده، پهلوی او روی زمین نشستند،سپس آن طفل را از زمین بلند کرده و علت گریه او را جویا شدند،کودک گفت: من پسر رفاعه انصاری هستم،پدرم در جنگ احد کشته شد.خواهری داشتم که ازدواج کرد و مادرم نیز شوهر کرد و مرا از خود راند.اکنون بی کس و تنها مانده ام.بچه ها مرا سرزنش می کنند و به بازی نمی گیرند.حضرت بسیار ناراحت شده و اشک از چشمانش جاری گردید و سپس او را روی زانوی خود نشانید و فرمود: ناراحت مباش،من از امروز پدر تو و دخترم فاطمه خواهر توست. کودک شادمان شد و برخاست و فریاد زد: ای بچه ها، دیگر مرا سرزنش نکنید که پدرم از پدرهای شما بهتر است. آنگاه پیامبر (ص)دست او را گرفت و به خانه دخترشان فاطمه(ع) بردند و گفتند: دخترم! این کودک فرزند ما و برادر توست. از او نگهداری کن. فاطمه نیز جامه ای پاکیزه بر او نشاند.سرش را روغن زد و ظرف خرمایی پیش روی او گذاشت و فرمود:حسن و حسینم بیایید و با هم غذا بخورید.بعد از رحلت حضرت رسول اکرم (ص) او بر سر خود خاک می ریخت و فریاد میزد: وا ابتاه امروز من یتیم شدم و همۀ مردم از سوز او می گریستند.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مناقب آل أبي طالب ،ج۳ ،ص۱۳۳
۲.بحارالانوار،ج۴۳،ص۱۷.
۳.کافی ، ج۶،ص۴۹.
۴.تحکیم خانواده از نگاه قرآن و حدیث، ری شهری، ص ۱۹۲
۵.مستدرک الوسائل- ج۱۵
۶.كافى ، ج۶، ص۵۰
۷.الكافي ،ج۶،ص۴۹.
۸. من لايحضره الفقيه ، ج۳ ،ص۴۸۲
۹.بحار الأنوار ،ج۷۵،ص۴۴
۱۰.تفسیر العیاشی،ج۱،ص۲۷۷
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جلوه های مهربانی فاطمه زهرا(ع)
[منبر ۱۵ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَة وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بَنیها وَ سِرِّ الْمُسْتَوْدَعِ فیها بِعَدَدِ ما اَحَاطَ بِهِ عِلْمُکَ
🌸شعر
گر نگاهی به ما كند زهرا
دردها را دوا كند زهرا
بر دل و جان ما صفا بخشد
گر نگاهی به ما كند زهرا
كم مخواه از عطای بسیارش
كآنچه خواهی، عطا كند زهرا
بضعۀ مصطفی بُوَد زآنرو
جلوه چون مصطفی كند زهرا
خانۀ وحی را، ز رخسارش،
رشكِ غار حَرا كند زهرا
نه عجب گر به شأن او گویند،
خاك را كیمیا كند زهرا
این مقام كنیز او باشد
تا دگر خود، چهها كند زهرا!
چهره پوشد ز مرد نابینا
تا بدین حد، حیا كند زهرا
در طرفداری از خدا و رسول
به علی اقتدا كند زهرا
روز محشر -كه از شفاعت خویش
حشر دیگر به پا كند زهرا-
همچو مرغی كه دانه بر چیند،
دوستان را جدا كند زهرا
چه شود گر زِ رحمت بسیار
حاجت ما روا كند زهرا؟
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
روزي حسن و حسين (ع) به حضور پيامبر (ص) آمدند، حسين گفت: اي جد بزرگوار، من با برادرم حسن (ع) كشتي گرفتم، هيچ يك از ما نتوانستيم بر ديگري پيروز گرديم ، اكنون آمده ايم از شما بپرسيم كه كدام يك از ما بر ديگري افزونتر است؟
پيامبر (ص) فرمودند: مسابقه كشتي گرفتن شايسته شأن شما نيست، برويد هر كدام چند سطر بنويسيد، خط خد را نزد من بياوريد تا بگويم خط كدام يك از شما زيباتر است ، چرا كه هر كس خطش نيكوتر است، نيروي او بيشتر مي باشد.
آنها رفتند و هر كدام جداگانه خطي نوشتند و به محضر رسول الله (ص) آوردند، پيامبر (ص) ساعتي بر آن خط ها نگاه كرد و نخواست دل هيچ كدام از آنها را شكسته شود، به آنها فرمود: «نزد پدرتان برويد تا او قضاوت كند كه خط كدام يك از شما زيباتر است.»
آنها به سوي پدر روانه شدند،
علي (ع) خط آنهارا ديد و ساعتي فكر كرد و ديد اگر بگويد : خط حسن زيباتر است، حسين (ع) غمگين مي گردد ، و اگر بگويد خط حسين (ع) زيباتر است ، حسن (ع) غمگين مي گردد، فرمودند: نزد مادرتان برويد تا او قضاوت كند ، نزد مادرشان رفتند و صفحه نوشته شده را به او نشان دادند و جريان را بازگو كردند.
حضرت زهرا (ص) که در اوج مهربانی قرار دارد که خداوند او را «نوريه سماويه و حانيه» قرار داده است. با خود فكر كرد كه جد و پدر آنها نخواست دل آنها را بشكند، من چگونه قضاوت كنم، به آنها فرمودند:
«یا قرتی عینی انی اقطع قلادتی علی راسکما و انشر بینکما جواهر هذه القلادة فمن اخذ منها اکثر فخطه احسن و تکون قوته اکثر ».
ای نور دیدگانم! من دانه های این گردنبند را با پاره کردن رشته آن بر سر شما می ریزم و میان شما دانه های گردنبند را پخش می نمایم . هر کدام از شما دانه های بیشتری بگیرد، خط او بهتر و قدرت او بیشتر است .
در آن گردنبند هفت دانه مرواريد بود ، فاطمه (ص) برخاست و بندگردنبند را بالاي سر آنها بريد و حسن و حسين (ع) براي چيدن دانه ها به تكاپو افتادند ، سه عدد را حسن (ع) و سه عدد را حسين (ع) بر چيدند. يك دانه مانده بود، همان هنگام خداوند به جبرئيل فرمان داد به زمين برو وبا پر خود آن يك عدد مرواريد را به دو نيم كن.
جبرئيل اين مأموريت را بي درنگ انجام داد ، حسن (ع) نيمه آن و حسين (ع) نيمه ديگر آنرا برداشت.(۱)
✅تبیین موضوع
"مهربان" بودن مهمترین قسمت انسان بودن است و این قلب انسان است که او را "سعادتمند" و "ثروتمند" می کند.
از محبت تلخها شیرین شود
از محبت مسها زرین شود
از محبت دردها صافی شود
از محبت دردها شافی شود
از محبت مرده زنده می کنند
از محبت شاه بنده می کنند
در احادیث مهربانی کردن بسیار توصیه شده است.
➖از زبان امام صادق (ع) می خوانیم: «قالَ اللّهُ- عَزَّ وَ جَلَّ-: ألْخَلْقُ عِیالی فَأحَبُّهُم الَی ألْطَفُهُمْ بِهِمْ وَ أسْعاهُمْ فی حَوائِجِهِم».خدای عزیز و جلیل فرموده است: مردم، خانواده من هستند. پس محبوب ترین آنها نزد من کسی است که با آنان .(۲)
👈زندگی فاطمه سلام الله علیها چنان سرشار از مهربانی و عطوفت بود که ذکر تمامی مصادیق آن، مجالی دیگر می طلبد؛ اما می توان به برخی موارد آن تا حدی اشاره کرد.
#فاطمیه
#ایام_فاطمیه
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️مهربانی با پدر و مادر
محبت و مهربانی بین پدر و مادر با فرزندان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. اگر به هر دلیل این مهربانی و محبت به طور لازم صورت نگیرد آسیب زا خواهد بود.
➖فاطمه زهرا در همان کودکی غمگسار مادرش بود ، هنگامی که نگرانی و اضطراب مادر را مشاهده کرد که از توطئه های کافران برای پیامبر نگران شده بود او را دلداری میداد و می گفت: «یَا اُمَّاهْ! لَا تَحْزَنِى وَ لَا تَرْهَبِى فَاِنَّ اللَّهَ مَعَ اَبِى» مادر جان! اندوهگین و مضطرب نباش؛ زیرا خداوند متعال یار و یاور پدرم می باشد.»(۳)
او آن چنان با مادر گرامی اش ارتباط قلبى و عاطفى داشت که وقتی پس از وفات حضرت خدیجه(ع) به پدر بزرگوارش می گفت: «یَا اَبَتِ اَیْنَ اُمِّى؛ پدر جان! مادرم کجاست؟» جبرئیل نازل شد و عرضه داشت: «یا رسول الله! خداوند می فرماید: سلام ما را به فاطمه برسان و به او اطلاع بده که مادرش خدیجه در خانه هاى بهشتى با آسیه و مریم زندگى می کند.»(۴)
➖ در خصوص مهربانی فاطمه زهرا نسبت به پدر مقدس شان در روایات داریم«کانَتْ فاطِمَةُ تُکَنّى اُمُّ اَبیها» فاطمه امّ ابیها نامیده می شد یعنی مادر پدرش.
این معنا در کتاب «استیعاب» از امام صادق(ع) نیز نقل شده است.
این تعبیر عجیب که نظیر آن درباره هیچ یک از زنان اسلام دیده نشده، نشان مى دهد که این دختر با وفا آنچنان نسبت به پدرش محبّت مى کرد که گویى «یک مادر» براى او بود.
➖ حضرت فاطمه(ع) چنان به پیامبر دل بسته بود که جدایى از آن حضرت برایش غیر قابل تحمل بود. به همین جهت، بعد از رسول خدا(ص) دیگر کسى شادى و لبخند فاطمه(ع) را مشاهده نکرد. آخرین لبخند آن گرامى قبل از وفات پدرش زمانى بود که پیامبر(ص) در حال احتضار افتاده بود؛
در آستانهٔ رحلت پیامبر(ص)، زهرا(ع) به کنار بسترش آمد، و گریه نمود. پیامبر(ص) به صورت خصوصى با او صحبت کرد سپس دوباره با دخترش نجوا کرد و چهرهٔ فاطمه(ع) باز و خندان شد.بعد از وفات رسول الله(ص) از فاطمه(ع) علت گریه و خنده اش را پرسیدم و او گفت: پدرم بار اول فرمود: فاطمه جان! من از میان شما خواهم رفت. و من گریه کردم. سپس به من فرمود: دخترم! ناراحت نباش! تو اولین کسى از خاندانم هستى که به من خواهد پیوست؛ لذا خوشحال شدم.»
✔️مهربانی به فقرا
یکی از جلوه های مهربانی غمگساری نسبت به فقرا و نیازمندان است.
حضرت فاطمه (ع) توجه ویژهای به فقرا داشتند و هیچ مستمند و نیازمندی از در خانه اش دست خالی باز نمیگشت؛ نمونه بارز انفاق و ایثار آن بزرگوار، بخشش «لباس عروسی» به زن فقیر، آن هم در شب عروسی است. نقل شده که پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلّم در عروسی فاطمه زهرا سلاماللهعلیهم یک دست پیراهن نو به دخترش داده بود تا در شب عروسی بپوشد. هنگامی که موکب عروس رهسپار خانه حضرت علی علیهالسّلام بود، زن سائلی پیش آمد، و در برابر عروس اظهار احتیاج نمود. فاطمه(ع) که در آن وقت دو پیراهن داشت: یکی کهنه و دیگری نو، به مصداق آیه «لن تنالوا البر حتی تنفقوا مما تحبون» هرگز به نیکی دست نمییابید و از نیکان نمیشوید، مگر اینکه از آنچه دوست میدارید، انفاق کنید. پیراهن نو را به فقیر بخشید. فاطمه علیهاالسلام مظهر تقوا و ایثار، همراهان را به دور خود جمع کرد، و بی درنگ «لباس عروسی» را از تن در آورد و به آن زن فقیر بخشید. حضرت با این عمل، دیگری را برخود مقدم داشت. این عمل وی به قدری جالب و این فداکاری، به اندازهای بزرگ است که تاکنون تاریخ نتوانسته نمونهای از آن را در خاطره خود ثبت نماید. آری، زهرای اطهر با همان لباس معمولی به خانه شوهر رفت و سند ایثار در چهره درخشان زندگی اش ثبت گردید.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️مهربانی به شیعیان
یکی دیگر از جلوه های مهربانی حضرت زهرا(ع) عنایت آن گرامى به امت اسلام، به ویژه شیعیان امیرالمؤمنین على(ع) و شفاعت از آنهاست.
➖در هنگام ازدواج حضرت فاطمه(ع) وقتى مقدار مهریّه معین شد و آن بزرگوار از مبلغ مورد نظر آگاهى یافت، خطاب به پیامبر(ص) عرض کرد: «یَا رَسُولَ اللَّهِ! اِنَّ بَنَاتَ النَّاسِ یَتَزَوَّجْنَ بِالدَّرَاهِمِ فَمَا الْفَرْقُ بَیْنِى وَ بَیْنَهُنَّ؟ اَسْألُکَ اَنْ تَرُدَّهَا وَ تَدْعُوا اللَّهَ اَنْ یَجْعَلَ مَهْرِى الشَّفَاعَةَ فِى عُصَاةِ اُمَّتِکَ» اى رسول خدا! دختران مردم با درهمها ازدواج می کنند، پس چه فرقى بین من و آنها خواهد بود؟ تقاضا دارم مهریهٔ مرا باز گردانى و از خداوند [متعال] بخواهى که مهریهٔ مرا «شفاعتِ» گناهکاران امت تو قرار دهد.»
در آن لحظه جبرئیل نازل شد، در حالى که در دستش پارچه اى لطیف ابریشمین قرار داشت و روى آن نوشته شده بود: «جَعَلَ اللَّهُ مَهْرَ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاء شَفَاعَةَ الْمُذْنِبینَ مِنْ اُمَّةِ اَبِیهَا؛ خداوند متعال مهریه فاطمه زهرا را شفاعت از گناهکاران امت پدرش قرار داد.»
هنگامى که فاطمه(ع) به حال احتضار رسید، وصیت کرد که آن پارچه را روى سینه و زیر کفنش قرار دهند و فرمود: آن گاه که در روز قیامت محشور شدم، این نوشته را با دستم بلند کرده، در مورد گناهکاران امت پدرم شفاعت می کنم.
➖«اسماء بنت عمیس» می گوید: در آخرین لحظات زندگى حضرت فاطمه(ع) حضور داشتم. آن سرور بانوان عالم غسل کرده، لباسهایش را عوض کرد و در گوشهٔ منزل به راز و نیاز مشغول شد. پیش رفتم تا از نجواهاى آن بزرگوار با حضرت حق آگاه باشم. فاطمه(ع) را دیدم که رو به قبله نشسته و دستها را به سوى آسمان برده و با کمال خلوص زمزمه می کند: «إِلَهِى وَ سَیِّدِى! اَسْئَلُکَ بِالَّذینَ اصْطَفَیْتَهُمْ وَ بِبُکاءِ وَلَدَىَّ فى مُفارِقَتى اَنْ تَغْفِرَ لِعُصاةِ شیعَتى وَ شِیعَةِ ذُرِّیَتِى»خداوندا! اى آقاى من! تو را قسم می دهم به حق انسانهایى که برگزیده اى و به ناله هاى دو فرزندم (حسن و حسین) در فراق من! از تو درخواست می کنم که از گناه شیعیان من و پیروان فرزندانم درگذرى [و آنان را مورد عفو و رحمت خود قرار دهى]!»
آن حضرت نه تنها در لحظات حساس و سرنوشت ساز زندگى خویش همچون هنگام ازدواج و در آستانهٔ رحلت به فکر مردم مسلمان و شیعیان بود؛ بلکه در قیامت نیز به پیروان خود عنایت خاصى خواهد داشت.
➖جابر بن عبد الله انصارى» از رسول خدا(ص) نقل می کند که: «در روز قیامت، دخترم فاطمه(ع) با تمام جلال و شکوه و عزت و احترام در میان خیل عظیم فرشتگان آسمان وارد عرصات محشر می شود. در آن لحظه، منادى خداوند با صداى رسایى ندا می دهد که: اى اهل محشر! چشمان خود را ببندید که فاطمه(ع) دختر محمد(ص) می خواهد عبور کند. در آن روز پیامبران، اولیای الهى، صدّیقان، شهیدان و تمام خلایق چشمان خود را می بندند تا اینکه دخترم فاطمه(ع) در میانهاله اى از نور از صفوف محشر رد می شود و به مقابل عرش الهى می رسد. در آنجا عرضه می دارد: «إِلَهِى وَ سَیِّدِى ذُرِّیَّتِى وَ شِیعَتِى وَ شِیعَةُ ذُرِّیَّتِى وَ مُحِبِّىَّ وَ مُحِبِّى ذُرِّیَّتِى؛ بارالها! اى آقاى من! فرزندانم و شیعیانم و پیروان فرزندانم و دوستانم و دوستان فرزندانم [را نجات بده]!» در آن لحظه، خداوند فرمان می دهد: کجایند فرزندان، شیعیان و دوستان فاطمه(ع) و دوستان فرزندان فاطمه(ع)؟
آنان به پیش می آیند، در حالى که فرشتگان الهى و ملائکهٔ رحمت گرداگردشان را گرفته اند. فاطمه(ع) تمام آنان را داخل بهشت می برد.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.آمال الواعظین،ج۲،ص۲۳۲.
۲.بحار الأنوار ،ج۳۸،ص۱۶۰.
۳.فرهنگ سخنان حضرت فاطمه(س)، ص۱۶۴
۴.امالی شیخ طوسی، ص ۱۷۵.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
آیات فاطمی
[ #منبر_پانزده_دقیقه_ای ]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَةَ وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بنیها بِعَدَدِ ما اَحاطَ بِه عِلْمُکَ
در این مبحث فضایل فاطمه زهرا سلام الله علیها از منظر قرآن کریم مورد توجه قرار داده می شود .
مفسرین شیعه و سنی سبب نزول آیات زیادی را فاطمه زهرا(ع) دانسته اند که به مقامات الهی آن بانوی مقدس دلالت دارد. همین طور مفسرین در ذیل آیاتی نکاتی از زندگی فاطمه زهرا را ذکر کرده اند.
که به برخی از آنها اشاره می شود؛
✅ دو دریای عمیق
«مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقيانِ بَيْنَهُما بَرزَخُ لايَبْغيانِ فَبِاَىّ آلاِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ يَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجانُ» خداوند دو دريا را در كنار هم قرار داد، در حالى كه با هم تماس دارند و در ميان آن دو، مانعى است كه يكى بر ديگرى غلبه نمى كند ، پس كدامين نعمتهاى پروردگارتان را انكار مى كنيد؟! از آن دو، لؤلؤ و مرجان خارج مى شود.
➖يحيي بن سعيد قطان گويد: شنيدم امام صادق(ع)در تفسير آيه شريفه: مرج البحرين يلتقيان بينهما برزخ لا يبغيان ميفرمود:
« عَلِيٌّ وَ فَاطِمَةُ ع بَحْرَانِ مِنَ اَلْعِلْمِ عَمِيقَانِ لاَ يَبْغِي أَحَدُهُمَا عَلَى صَاحِبِهِ يَخْرُجُ مِنْهُمَا اَللُّؤْلُؤُ وَ اَلْمَرْجانُ اَلْحَسَنُ وَ اَلْحُسَيْنُ ع ».
علي و فاطمه دو درياي ژرف اند كه هيچ كدام بر ديگري ستم نكند و لولو و مرجان يعني حسن و حسين كه از اين دو دريا بيرون مي آيند.(۱)
➖از مفسرین اهل سنت حسکانی در «شواهد التنزيل» و سیوطی در درالمنثور این تفسیر را ذکر کرده اند.
آلوسی هم این تفسیر را به عنوان تأویل پذیرفته است
✅ مقام ابرار
«إِنَّ الْأَبْرَارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كَانَ مِزَاجُهَا كَافُورًا ...وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا»
به يقين ابرار و نيكان از جامى مى نوشند كه با عطر خوشى آميخته است و غذای (خود) را با اینکه به آن علاقه (و نیاز) دارند، به «مسکین» و «یتیم» و «اسیر» میدهند!
➖خداوند سوره انسان را به خاطر تکریم انفاق و احسان فاطمه زهرا و شوهر و فرزندان او نازل فرموده که در حد ایثار و فداکاری سه روز پشت سرهم افطاری خود را به نیازمندان بخشیدند.
➖ آلوسي از مفسرين اهل سنت در تفسير خودش با اشاره به این مطلب نکته لطیفی نوشته است؛
« خداوند در اين سوره وقتی به لذت های بهشتی اشاره فرمود از حور العين نام نبرده است به خاطر رعایت احترام حضرت زهراي بتول(ع) و نور ديده حضرت رسول(ص).
«أنه سبحانه لم يذكر فيها الحور العين.... رعاية لحرمة البتول و قرة عين الرسول...».(۲)
✅ نزول طعام بهشتی
«كُلَّمَا دَخَلَ عَلَيْهَا زَكَرِيَّا الْمِحْرَابَ وَجَدَ عِنْدَهَا رِزْقًا ۖ قَالَ يَا مَرْيَمُ أَنَّىٰ لَكِ هَٰذَا ۖ قَالَتْ هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ ۖ إِنَّ اللَّهَ يَرْزُقُ مَنْ يَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ»
هر زمان زکریا وارد محراب او میشد، غذای مخصوصی در آن جا میدید. از او پرسید: «ای مریم! این را از کجا آوردهای؟!» گفت: «این از سوی خداست. خداوند به هر کس بخواهد، بی حساب روزی میدهد.»
👈مفسرین شیعه و سنی در ذیل است آیه نوشته اند فاطمه زهرا علیهاالسلام نیز در موارد متعددی غذاهای بهشتی دریافت نمود.
زمانى قحطى مدينه را فراگرفت، روزى حضرت فاطمه عليها السلام مقدارى نان وگوشت خدمت پيامبر آورد. پيامبر صلى الله عليه و آله پرسيد: در زمان قحطى اين غذا كجا بوده است؟ حضرت فرمود: «هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ» پيامبر فرمود: خدا را شكر كه تورا مانند مريم قرارداد.
آنگاه پيامبر، حضرت على وامامحسن وامام حسين عليهم السلام را جمع كرد و همگى از آن غذا خوردند وبه همسايگان نيز دادند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅مقام عصمت
«إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا» خداوند فقط میخواهد پلیدی و گناه را از شما اهل بیت دور کند و کاملاً شما را پاک سازد.
➖بر اساس روایات بسیار از فریقین، که از صحابه و تابعین به حد تواتر رسیده است، آیه تطهیر در شأن اصحاب کساء نازل شده است. بررسی روایات فریقین نشان می دهد که فاطمه(س) سبب نزول این آیه است. این آیه بر طهارت و عصمت اصحاب کساء دلالت تام دارد.
➖حاکم نیشابوری عالم اهل سنت می نویسند:عبدالله بن جعفر می گوید: رسول خدا به رحمت الهی که از آسمان می آمد نظر کرد و سپس دستور داد اهلبیت(ع)، یعنی علی، فاطمه، حسن و حسین را جمع کردند. سپس کسای خویش را بر آنان افکند و دعا کرد و سپس آیه تطهیر نازل شد. حاکم نیشابوری سپس می گوید: «هذا حدیث صحیح الاسناد؛این حدیث صحیح السند است.»
✅مقام شفاعت
«وَلَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضَىٰ»
و پروردگارت به زودی عطایی می کند که راضی شوی.
➖ در روایات زیادی آمده است که خداوند به فاطمه(س) این اختیار را داد که در فردای قیامت از گنهکاران امت پدرش شفاعت کند و این روایات از طریق فریقین نقل شده است.
مفسران اهل سنت در ذیل این آیه روایاتی آورده اند. از جمله این که جابر بن عبدالله روایت کرده است که رسول خدا روزی فاطمه(س) را در منزل مشغول آرد کردن گندم دید که حله شتر بر خود افکنده بود. فرمود: یا فاطمه! بشتاب و تلخی دنیا را به خاطر نعمتهای بهشتی بچش. به دنبال این جریان بود که آیه «و لسوف یعطیک ربک فترضی» نازل شد.
✅مقام عبودیت
«الَّذینَ یَذْکُرُونَ اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِهِمْ وَ یَتَفَکَّرُونَ فی خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَکَ فَقِنا عَذابَ النَّار» آنان که خدا را ایستاده و نشسته و به پهلو خفته، یاد مىکنند و در آفرینش آسمانها و زمین مىاندیشند: اى پروردگار ما، این جهان را به بیهوده نیافریدهاى، تو منزهى، ما را از عذاب آتش بازدار.
➖امام صادق(ع) فرمودند: «پیامبر اسلام (ص) درباره ده موضوع نگران بودند. یکی از آن نگرانیها، نگرانی درباره هجرت حضرت فاطمه (ع) از مکه به مدینه بود. حضرت رسول اکرم(ص) نگران بودند که آیا حضرت فاطمه زهرا(ع) و امیرالمومنین(ع) و همراهان ایشان سالم به مقصد میرسند یا نه؟ و خداوند توانا او را آسوده خاطر ساخته و به اموری بشارت داد، که خداوند پیامبرش را در خصوص سلامت آن بانو مطئمن نموده و این آیه شریفه نازل شد و فرمود: «الَّذینَ یَذْکُرُونَ اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً....» چرا که حضرت فاطمه(ع) در مسیر هجرت به مدینه همواره در حال دعا و عبادت و ذکر و تسبیح بوده است.
➖به خاطر همین خداوند کریم به رسول گرامی اطمینان میدهد کسانی که دائم در حال ذکر خدا و در حال تسبیح او هستند خداوند خود حافظ آنهاست. و چون حضرت فاطمه(ع) هم دائم در حال ذکر و یاد خداوند بوده است، پس وی هم در حفظ و حصار خداوند خواهد بود و لذا پیامبرش را بشارت میدهد که غمگین نباشد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅خداوند وکیل فاطمه (ع)
«رَبُّ الْمَشْرِقِ وَ الْمَغْرِبِ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ فَاتَّخِذْهُ وَکیلا» پروردگار مشرق و مغرب. هیچ خدایى جز او نیست. او را کارساز خویش برگزین»
➖ در کتاب مناقب روایت شده است:زمانی که امیرالمومنین(ع) به جنگ میرفت، حضرت فاطمه(ع) از او میخواست که برای تصدی وظایفش در خارج خانه و تأمین نیازمندیهای فرزندان، وکیلی تعیین نماید که در این خصوص آیه فوق نازل شد.
آین آیه در شان حضرت زهرا(ع) وارد شد و به فاطمه زهرا(ع) سفارش کرد، بهترین وکیلی که انسان میتواند داشته باشد وکلات خداوند عالم است که در کارها به او توکل کند.
این آیه و این روایت شریف هم میرساند که در سختیها و مشکلات انسان مؤمن بهترین تکیهگاه و بهترین وکیلی که میتواند داشته باشد خداوندی است که پروردگار شرق و غرب عالم است. چه و کیلی از این بهتر که کسی باشد که تمام عالم تحت سیطره و ید قدرت اوست.
✅ بهشت فاطمه(ع)
«لا یَسْمَعُونَ حَسیسَها وَ هُمْ فی مَا اشْتَهَتْ أَنْفُسُهُمْ خالِدُونَ لا یَحْزُنُهُمُ الْفَزَعُ الْأَکْبَرُ وَ تَتَلَقَّاهُمُ الْمَلائِکَةُ هذا یَوْمُکُمُ الَّذی کُنْتُمْ تُوعَدُون» اینان صداى دوزخ را نمىشنوند و در بهشت که هر چه خواهند مهیاست، جاودانهاند، آن وحشت بزرگ غمگینشان نکند و فرشتگان به دیدارشان آیند که این همان روزى است که به شما وعده داده بودند».
➖ این آیه شریفه هم در شان حضرت زهرا(ع) و شیعیان ایشان نازل شده است. به این معنی که حضرت فاطمه زهرا(ع) و شیعیان ایشان طبق این آیه از عذاب جهنم دور هستند و بدون سختی وارد بهشت میشوند. این معنا در روایتی که ذیل بیان میشود به دست میآید:
رسول خدا(ص) میفرماید:
إذَا کَانَ یَوْمُ الْقِیَامَةِ تَقْبَلُ ابْنَتِی فَاطِمَةُ عَلَی نَاقَةٍ مِنْ نُوقِ الْجَنَّةِ مُدَبَّجَةَ الْجَنْبَیْنِ، خِطَامُهَا مِنْ لُؤْلُؤٍ رَطْبٍ، قَوَائِمُهَا مِنَ الزُّمُرُّدِ الْأَخْضَرِ ذَنَبُهَا مِنَ الْمِسْکِ الْأَذْفَرِ، عَیْنَاهَا یَاقُوتَتَانِ حَمْرَاوَانِ.
عَلَیْهَا قُبَّةٌ مِنْ نُورٍ، یُرَی ظَاهِرُهَا مِنْ بَاطِنِهَا وَ بَاطِنُهَا مِنْ ظَاهِرِهَا، دَاخِلُهَا عَفْوُ اللَّهِ وَ خَارِجُهَا رَحْمَةُ اللَّهِ، عَلَی رَأْسِهَا تَاجٌ مِنْ نُورٍ، لِلتَّاجِ سَبْعُونَ رُکْناً کُلُّ رُکْنٍ مُرَصَّعٌ بِالدُّرِّ وَ الْیَاقُوتِ، یُضِیءُ کَمَا الْکَوْکَبُ الدُّرِّیُّ فِی أُفُقِ السَّمَاءِ وَ عَنْ یَمِینِهَا سَبْعُونَ أَلْفَ مَلَکٍ وَ عَنْ شِمَالِهَا سَبْعُونَ أَلْفَ مَلَکٍ وَ جَبْرَئِیلُ آخِذٌ بِخِطَامِ النَّاقَةِ یُنَادِی بِأَعْلَی صَوْتِهِ:
غُضُّوا أَبْصَارَکُمْ حَتَّی تَجُوزَ فَاطِمَةُ بِنْتُ مُحَمَّدٍ، فَلا یَبْقَی یَوْمَئِذٍ نَبِیٌّ وَ لا رَسُولٌ وَ لا صِدِّیقٌ وَ لا شَهِیدٌ إِلا غَضُّوا أَبْصَارَهُمْ حَتَّی تَجُوزَ فَاطِمَةُ، ...»
هنگامیکه روز قیامت فرامیرسد منادی از عرش ندا میدهد: «ای خلایق چشمان خود را ببندید تا دختر حبیب خدا به قصر خود برود». سپس زهرا(ع) در حالیکه دو چادر سبز بر سرکرده و هفتاد هزار فرشته او را همراهی میکنند عبور میکند و هنگامیکه بر در قصر میرسد مشاهده میکند که پسرش امام حسن ایستاده و امام حسین در حالیکه سر ندارد خوابیده است. حضرت زهرا(ع) به امام حسن(ع) میفرماید: این کیست که خوابیده؟ امام حسن میگوید: برادرم امام حسین است که به دست امت پدرت کشته و سرش را بریدهاند. در همین موقع از طرف خدا خطاب میرسد: ای دختر حبیب من! من این ظلم و ستمی را که امت پدرت مرتکب شدهاند از آن جهت به تو نشان دادم تا آن تسلیت را که برای تو ذخیره کردهام نشانت دهم و تسلیت تو این است که امروز به حساب احدی رسیدگی نخواهم کرد، مگر آنکه تو، فرزندت، شیعیانت و آنکسانی که شیعه نبودهاند، ولی به شما خدمتی کردهاند داخل بهشت شوید. پیامبر(ع) ادامه دادند: و در همین موقع آن اشخاص داخل بهشت میشوند و این همان معنای کلام خداست که فرمود: «در روز جزعوفزع اکبر، هیچچیز آنها را محزون نخواهد کرد» و منظور از «یوم الفزع الاکبر» روز قیامت است و هول و هراسی که در این روز وجود دارد. در آن روز فاطمه، فرزندانش، شیعیانش و دوستدارانش از کسانی هستند که در همان جایی که دوست دارند داخل میشوند و اقامت میکنند».
ـــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.روضه الواعظین،ج۱ص۱۴۸
۲.آلوسي، محمود، روح المعاني في تفسير القرآن العظيم، انتشارات دار الكتب العلميه، ج۱۵، ص۱۷۴
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d