مهربان به همسر و فرزندان
[نوریه سماویه حانیه]
#منبر_ده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
✅مقدمه فاطمی
➖ابن شهر آشوب در کتاب شریف مناقب، اسامی و القاب حضرت فاطمه زهرا را نقل میکند و می نویسد « و یُقَالُ لَهَا فِی السَّمَاءِ النُّورِیَّةُ، السَّمَاوِیَّةُ، الْحَانِیَةُ». آن حضرت در آسمان، با این اسامی خوانده میشود که عبارت از "نوریه"، "سماویه" و "حانیه" میباشند. (۱)
➖علامه مجلسی در معنای حانیه میفرماید: «الحانیةُ أی المشفقةُ على زوجِها و أولادِها؛ یعنی زنی که نسبت به شوهر و فرزندانش مهربان است.» (۲)
➖«… وَ اِذاً بَوَلَدِیَ الْحَسِن قَد اَقْبَلَ وَ قالَ السَّلامُ عَلَیْکَ یا اُمّاهُ فَقُلْتُ وَ عَلَیْکَ السَّلامُ یا قُرَّه عَیْنی وَ ثَمَرَه فُوادی…»
ناگاه فرزندم حسن وارد شد و گفت: ای مادر، سلام بر شما. گفتم: سلام بر تو ای روشنی چشم من و میوه دل من.
👈چنانچه مشاهده می شود محبت و احترام در گفتار خانواده فاطمه (ع) موج می زند. استفاده از کلمات محبت آمیز و مودبانه همراه با احترام به کودک، « میوه دلم» ،« نور چشمم» سبب ایجاد محبت و صفای بیشتر در خانواده می شود.
🟢بیان موضوع
یکی از معضلات زیست امروزی،سست بودن کانون خانواده، ازهم پاشیدن خانواده ها و عمیق نبودن محبت در کانون خانواده هاست تا جایی که بعضی خانواده ها، تحت تاثیر فرهنگ غربی، برای اشباع حس محبت ورزی، به نگهداری حیوانات خانگی و محبت و ابراز محبت به آنها رو آورده اند.
➖ یکی از آسیب های اجتماعی ، عبارت است از اینکه دختران و پسران نوجوان و جوان است که به خاطر محرومیت از عاطفه و رابطه صمیمانه پدر و مادر، با حرکات هنجارشکنانه در جامعه خودنمایی میکنند
➖یکی از بهترین شیوه های تقویت عواطف انسانی ابراز مهر و محبّت و گفتگوی صمیمانه بین اعضا خانواده است .
به ویژه فرزندان از بوسیدن، بوییدن، در آغوش پدر و مادر رفتن، خشنود و مسرور میگردد و لذّت میبرد.
🔶 دستور پیامبر در مورد فرزندان
پیامبر(ص) امور مختلف برای کمال عاطفی و معنوی فرزندان را بیان می فرماید؛«حَقُّ الْوَلَدِ عَلَى وَالِدِهِ إِذَا كَانَ ذَكَراً أَنْ يَسْتَفْرِهَ أُمَّهُ وَ يَسْتَحْسِنَ اسْمَهُ وَ يُعَلِّمَهُ كِتَابَ اللَّهِ وَ يُطَهِّرَهُ وَ يُعَلِّمَهُ السِّبَاحَةَ وَ إِذَا كَانَتْ أُنْثَى أَنْ يَسْتَفْرِهَ أُمَّهَا وَ يَسْتَحْسِنَ اسْمَهَا وَ يُعَلِّمَهَا سُورَةَ النُّورِ وَ لَا يُعَلِّمَهَا سُورَةَ يُوسُفَ وَ لَا يُنْزِلَهَا الْغُرَفَ وَ يُعَجِّلَ سَرَاحَهَا إِلَى بَيْتِ زَوْجِهَا»
از حقوقى كه فرزند، بر عهده پدر دارد این است که اگر پسر باشد مادر وى را احترام كند، براى كودك نام خوب انتخاب نمايد، به كودك قرآن بياموزد، و او را بپاكى و پاكدلى پرورش دهد واوراشنا بیاموزد ، ودختر بر پدر آن است که مادر وی را احترام کند ، نام خوب انتخاب نماید وسورۀ نور به اوبیاموزد،سورۀ یوسف یاد ندهد وبرخانه های بلند ننشاند ودر ازدواج او تعجیل نماید .(۳)
👌نکته جالب در این دستور پیامبر عبارت است از اینکه پیامبر احترام به همسر را در کنار سایر عوامل رشد عاطفی کودکان مورد تاکید قرار داده است.
🔹نگاه عاشقانه والدین
طبق یک فرمایش از پیامبر(ص) نگاه عاشقانه همسران رحمت و برکت الهی را به دنبال خواهد داشت و قطعا آثار این رحمت و برکت، فرزندان را نیز شامل خواهد شد؛
«إِنَّ الرَّجُلَ إِذا نَظَرَ إِلى اِمرَأَتَهُ وَ نَظَرَت إِلَيهِ نَظَرَ اللَّهُ تَعالى إِلَيهُما نَظَرَ الرَّحمَةً» وقتى مرد بزن خود نگرد و زنش بدو نگرد خداوند بديده رحمت بر آنها مىنگرد.(۴)
🔻به مناسبت اسم حانیه ی حضرت زهرا که محبت ویژه به فرزندان از آن فهمیده می شود احادیثی در موضوع محبت به فرزندان تقدیم می شود؛🔺
🟢فضیلت مهر ورزی به فرزندان
➖امام صادق علیه السلام فرمود:
«قال موسی: یا رَبِّ: اَیُّ الاَعمالِ اَفضل عِندَکَ؟ قال: حُبُّ الاَطفال؛ فَاِنّی فَطرَتَهُم عَلی توحیدی،فَاِن اَمَتُّهُم اَدخَلتُهُم بِرَحمَتی جَنَّتی»
موسی بن عمران عرض کرد:پرودگارا ! کدام عمل نزد تو برتر است؟ فرمود: دوست داشتن کودکان، زیرا فطرت آنان را بر توحید و یگانگی خود آفریدم و آگر آنان را بمیرانم با رحمتم داخل بهشت می گردانم.(۵)
➖ امام صادق(ع):«اِنَّ اللّهَ لَيَرحَمُ العَبدَ لِشِدَّةِ حُبِّهِ لِوَلَدِهِ» ؛بدون ترديد ، خداوند بر بنده خود به خاطر شدّت محبّت به فرزندش ، رحم مىكند.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅انواع محبت به فرزندان
🔹بوسیدن
پیامبر(ص) فرمود:«مَن قَبَّلَ وَلَدَهُ کَتَبَ اللهُ (عَزَّوَجَلَّ) لَهُ حَسَنَةً وَ مَن فَرَّحَهُ فَرَّحَهُ اللهُ یَومَ القِیامَةِ».هر كه فرزند خود را ببوسد، خداوند عزّ و جلّ براى او يك ثواب مى نويسد و هر كه فرزندش را شاد كند، خداوند در روز قيامت او را شاد مى سازد.(۷)
🔹کودکی کردن
کودکی کردن به شکل های مختلف مثل بازی کردن، سخن گفتن با ادبیات و لحن کودکانه می تواند در تکامل عاطفی فرزندان نقش ایفا کند که البته این رفتار در تکامل عاطفی والدین نیز موثر است.
پیامبرمیفرماید: «مَن کَانَ عِندَهُ صَبِیٌ فَلیَتَصَابَ لَهُ»هر کس که کودکی نزد اوست برای او کودک شود.(۸)
🔹هدیه دادن
امام صادق عليه السلام : «تَهادَوا تَحابُّوا ؛ فإنّ الهَدِيَّةَ تَذهَبُ بِالضَّغائنِ» .هديه ردّ و بدل كنيد تا به همديگر با محبّت شويد؛ زيرا هديه كينه ها را از بين مى برد.(۹)
➖امام صادق(ع) در این زمینه می فرمایند: «إِذَا سَافَرَ أَحَدُکمْ فَقَدِمَ مِنْ سَفَرِهِ فَلْیأْتِ أَهْلَهُ بِمَا تَیسَّرَ وَ لَوْ بِحَجَر» هرگاه مردی به سفر می رود، هنگامی که نزد خانواده اش برمی گردد، باید چیز تازه ای بخرد، اگر چه چیزی کم ارزش همچون سنگ باشد.»(۱۰)
➖ در سیره علما و عرفا نقل شده است که هر گاه بیرون می رفتند موقع بازگشت به منزل حتما میوه ای یا خوراکی برای خانواده تهیه می کردند.
💠داستان
روزی پیامبر با مردم نماز می خواند،امام حسین (ع) که کودکی خردسال بود،نزد آن حضرت نشسته بود و هرگاه پیامبر به سجده می رفت وی بر پشت پیامبر می نشست و دو پای خود را تکان می داد و می گفت: «حَل حَل» و هرگاه پیامبر می خواست سر از سجده بر دارد او را می گرفت و در کنار خود می نشاند،اما همین که به سجده می رفت بار دیگر امام حسین علیه السلام بر پشت آن حضرت قرار می گرفت و کلمات: حل حل را تکرار می کرد. تا اینکه آن حضرت از نماز فارغ شد یک یهودی که نظاره گر مهربانی پیامبر (ص) به حسین (ع) بود به سخن درآمد و گفت:«یا محمّد، اِنَکُّم لَتَفعَلوُنَ بالصِبّیانِ شَیئاً ما نَفعَلُهُ نَحنُ» ای محمد!شما با فرزندان خود رفتاری میکنید که هرگز ما چنین نمیکنیم! پیامبر فرمود: «اَمّا لوکنتم تؤمنون باللهِ وَ رَسُولِهِ لَرَحمتُم الصِبّیانَ »
اگر شما به خدا و رسول او ایمان داشتید بی تردید نسبت به فرزندان خود مهربان بودید.مرد یهودی گفت: پس من به خدا و رسول او ایمان می آورم، و اسلام آورد، زیرا مشاهده کرد که پیامبر با آن عظمت چگونه بزرگوارنه با کودکان رفتار می کند
💠داستان
روزی پیامبر (ص)همراه اصحاب از کوچه های مدینه عبور می کردند، در یکی از کوچه ها چند کودک مشغول بازی بودند و در کنار آنها کودکی خود را روی زمین می کشید و گریه می کرد.حضرت متوجه آن کودک شده، پهلوی او روی زمین نشستند،سپس آن طفل را از زمین بلند کرده و علت گریه او را جویا شدند،کودک گفت: من پسر رفاعه انصاری هستم،پدرم در جنگ احد کشته شد.خواهری داشتم که ازدواج کرد و مادرم نیز شوهر کرد و مرا از خود راند.اکنون بی کس و تنها مانده ام.بچه ها مرا سرزنش می کنند و به بازی نمی گیرند.حضرت بسیار ناراحت شده و اشک از چشمانش جاری گردید و سپس او را روی زانوی خود نشانید و فرمود: ناراحت مباش،من از امروز پدر تو و دخترم فاطمه خواهر توست. کودک شادمان شد و برخاست و فریاد زد: ای بچه ها، دیگر مرا سرزنش نکنید که پدرم از پدرهای شما بهتر است. آنگاه پیامبر (ص)دست او را گرفت و به خانه دخترشان فاطمه(ع) بردند و گفتند: دخترم! این کودک فرزند ما و برادر توست. از او نگهداری کن. فاطمه نیز جامه ای پاکیزه بر او نشاند.سرش را روغن زد و ظرف خرمایی پیش روی او گذاشت و فرمود:حسن و حسینم بیایید و با هم غذا بخورید.بعد از رحلت حضرت رسول اکرم (ص) او بر سر خود خاک می ریخت و فریاد میزد: وا ابتاه امروز من یتیم شدم و همۀ مردم از سوز او می گریستند.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مناقب آل أبي طالب ،ج۳ ،ص۱۳۳
۲.بحارالانوار،ج۴۳،ص۱۷.
۳.کافی ، ج۶،ص۴۹.
۴.تحکیم خانواده از نگاه قرآن و حدیث، ری شهری، ص ۱۹۲
۵.مستدرک الوسائل- ج۱۵
۶.كافى ، ج۶، ص۵۰
۷.الكافي ،ج۶،ص۴۹.
۸. من لايحضره الفقيه ، ج۳ ،ص۴۸۲
۹.بحار الأنوار ،ج۷۵،ص۴۴
۱۰.تفسیر العیاشی،ج۱،ص۲۷۷
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جلوه های مهربانی فاطمه زهرا(ع)
[منبر ۱۵ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَة وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بَنیها وَ سِرِّ الْمُسْتَوْدَعِ فیها بِعَدَدِ ما اَحَاطَ بِهِ عِلْمُکَ
🌸شعر
گر نگاهی به ما كند زهرا
دردها را دوا كند زهرا
بر دل و جان ما صفا بخشد
گر نگاهی به ما كند زهرا
كم مخواه از عطای بسیارش
كآنچه خواهی، عطا كند زهرا
بضعۀ مصطفی بُوَد زآنرو
جلوه چون مصطفی كند زهرا
خانۀ وحی را، ز رخسارش،
رشكِ غار حَرا كند زهرا
نه عجب گر به شأن او گویند،
خاك را كیمیا كند زهرا
این مقام كنیز او باشد
تا دگر خود، چهها كند زهرا!
چهره پوشد ز مرد نابینا
تا بدین حد، حیا كند زهرا
در طرفداری از خدا و رسول
به علی اقتدا كند زهرا
روز محشر -كه از شفاعت خویش
حشر دیگر به پا كند زهرا-
همچو مرغی كه دانه بر چیند،
دوستان را جدا كند زهرا
چه شود گر زِ رحمت بسیار
حاجت ما روا كند زهرا؟
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
روزي حسن و حسين (ع) به حضور پيامبر (ص) آمدند، حسين گفت: اي جد بزرگوار، من با برادرم حسن (ع) كشتي گرفتم، هيچ يك از ما نتوانستيم بر ديگري پيروز گرديم ، اكنون آمده ايم از شما بپرسيم كه كدام يك از ما بر ديگري افزونتر است؟
پيامبر (ص) فرمودند: مسابقه كشتي گرفتن شايسته شأن شما نيست، برويد هر كدام چند سطر بنويسيد، خط خد را نزد من بياوريد تا بگويم خط كدام يك از شما زيباتر است ، چرا كه هر كس خطش نيكوتر است، نيروي او بيشتر مي باشد.
آنها رفتند و هر كدام جداگانه خطي نوشتند و به محضر رسول الله (ص) آوردند، پيامبر (ص) ساعتي بر آن خط ها نگاه كرد و نخواست دل هيچ كدام از آنها را شكسته شود، به آنها فرمود: «نزد پدرتان برويد تا او قضاوت كند كه خط كدام يك از شما زيباتر است.»
آنها به سوي پدر روانه شدند،
علي (ع) خط آنهارا ديد و ساعتي فكر كرد و ديد اگر بگويد : خط حسن زيباتر است، حسين (ع) غمگين مي گردد ، و اگر بگويد خط حسين (ع) زيباتر است ، حسن (ع) غمگين مي گردد، فرمودند: نزد مادرتان برويد تا او قضاوت كند ، نزد مادرشان رفتند و صفحه نوشته شده را به او نشان دادند و جريان را بازگو كردند.
حضرت زهرا (ص) که در اوج مهربانی قرار دارد که خداوند او را «نوريه سماويه و حانيه» قرار داده است. با خود فكر كرد كه جد و پدر آنها نخواست دل آنها را بشكند، من چگونه قضاوت كنم، به آنها فرمودند:
«یا قرتی عینی انی اقطع قلادتی علی راسکما و انشر بینکما جواهر هذه القلادة فمن اخذ منها اکثر فخطه احسن و تکون قوته اکثر ».
ای نور دیدگانم! من دانه های این گردنبند را با پاره کردن رشته آن بر سر شما می ریزم و میان شما دانه های گردنبند را پخش می نمایم . هر کدام از شما دانه های بیشتری بگیرد، خط او بهتر و قدرت او بیشتر است .
در آن گردنبند هفت دانه مرواريد بود ، فاطمه (ص) برخاست و بندگردنبند را بالاي سر آنها بريد و حسن و حسين (ع) براي چيدن دانه ها به تكاپو افتادند ، سه عدد را حسن (ع) و سه عدد را حسين (ع) بر چيدند. يك دانه مانده بود، همان هنگام خداوند به جبرئيل فرمان داد به زمين برو وبا پر خود آن يك عدد مرواريد را به دو نيم كن.
جبرئيل اين مأموريت را بي درنگ انجام داد ، حسن (ع) نيمه آن و حسين (ع) نيمه ديگر آنرا برداشت.(۱)
✅تبیین موضوع
"مهربان" بودن مهمترین قسمت انسان بودن است و این قلب انسان است که او را "سعادتمند" و "ثروتمند" می کند.
از محبت تلخها شیرین شود
از محبت مسها زرین شود
از محبت دردها صافی شود
از محبت دردها شافی شود
از محبت مرده زنده می کنند
از محبت شاه بنده می کنند
در احادیث مهربانی کردن بسیار توصیه شده است.
➖از زبان امام صادق (ع) می خوانیم: «قالَ اللّهُ- عَزَّ وَ جَلَّ-: ألْخَلْقُ عِیالی فَأحَبُّهُم الَی ألْطَفُهُمْ بِهِمْ وَ أسْعاهُمْ فی حَوائِجِهِم».خدای عزیز و جلیل فرموده است: مردم، خانواده من هستند. پس محبوب ترین آنها نزد من کسی است که با آنان .(۲)
👈زندگی فاطمه سلام الله علیها چنان سرشار از مهربانی و عطوفت بود که ذکر تمامی مصادیق آن، مجالی دیگر می طلبد؛ اما می توان به برخی موارد آن تا حدی اشاره کرد.
#فاطمیه
#ایام_فاطمیه
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️مهربانی با پدر و مادر
محبت و مهربانی بین پدر و مادر با فرزندان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. اگر به هر دلیل این مهربانی و محبت به طور لازم صورت نگیرد آسیب زا خواهد بود.
➖فاطمه زهرا در همان کودکی غمگسار مادرش بود ، هنگامی که نگرانی و اضطراب مادر را مشاهده کرد که از توطئه های کافران برای پیامبر نگران شده بود او را دلداری میداد و می گفت: «یَا اُمَّاهْ! لَا تَحْزَنِى وَ لَا تَرْهَبِى فَاِنَّ اللَّهَ مَعَ اَبِى» مادر جان! اندوهگین و مضطرب نباش؛ زیرا خداوند متعال یار و یاور پدرم می باشد.»(۳)
او آن چنان با مادر گرامی اش ارتباط قلبى و عاطفى داشت که وقتی پس از وفات حضرت خدیجه(ع) به پدر بزرگوارش می گفت: «یَا اَبَتِ اَیْنَ اُمِّى؛ پدر جان! مادرم کجاست؟» جبرئیل نازل شد و عرضه داشت: «یا رسول الله! خداوند می فرماید: سلام ما را به فاطمه برسان و به او اطلاع بده که مادرش خدیجه در خانه هاى بهشتى با آسیه و مریم زندگى می کند.»(۴)
➖ در خصوص مهربانی فاطمه زهرا نسبت به پدر مقدس شان در روایات داریم«کانَتْ فاطِمَةُ تُکَنّى اُمُّ اَبیها» فاطمه امّ ابیها نامیده می شد یعنی مادر پدرش.
این معنا در کتاب «استیعاب» از امام صادق(ع) نیز نقل شده است.
این تعبیر عجیب که نظیر آن درباره هیچ یک از زنان اسلام دیده نشده، نشان مى دهد که این دختر با وفا آنچنان نسبت به پدرش محبّت مى کرد که گویى «یک مادر» براى او بود.
➖ حضرت فاطمه(ع) چنان به پیامبر دل بسته بود که جدایى از آن حضرت برایش غیر قابل تحمل بود. به همین جهت، بعد از رسول خدا(ص) دیگر کسى شادى و لبخند فاطمه(ع) را مشاهده نکرد. آخرین لبخند آن گرامى قبل از وفات پدرش زمانى بود که پیامبر(ص) در حال احتضار افتاده بود؛
در آستانهٔ رحلت پیامبر(ص)، زهرا(ع) به کنار بسترش آمد، و گریه نمود. پیامبر(ص) به صورت خصوصى با او صحبت کرد سپس دوباره با دخترش نجوا کرد و چهرهٔ فاطمه(ع) باز و خندان شد.بعد از وفات رسول الله(ص) از فاطمه(ع) علت گریه و خنده اش را پرسیدم و او گفت: پدرم بار اول فرمود: فاطمه جان! من از میان شما خواهم رفت. و من گریه کردم. سپس به من فرمود: دخترم! ناراحت نباش! تو اولین کسى از خاندانم هستى که به من خواهد پیوست؛ لذا خوشحال شدم.»
✔️مهربانی به فقرا
یکی از جلوه های مهربانی غمگساری نسبت به فقرا و نیازمندان است.
حضرت فاطمه (ع) توجه ویژهای به فقرا داشتند و هیچ مستمند و نیازمندی از در خانه اش دست خالی باز نمیگشت؛ نمونه بارز انفاق و ایثار آن بزرگوار، بخشش «لباس عروسی» به زن فقیر، آن هم در شب عروسی است. نقل شده که پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلّم در عروسی فاطمه زهرا سلاماللهعلیهم یک دست پیراهن نو به دخترش داده بود تا در شب عروسی بپوشد. هنگامی که موکب عروس رهسپار خانه حضرت علی علیهالسّلام بود، زن سائلی پیش آمد، و در برابر عروس اظهار احتیاج نمود. فاطمه(ع) که در آن وقت دو پیراهن داشت: یکی کهنه و دیگری نو، به مصداق آیه «لن تنالوا البر حتی تنفقوا مما تحبون» هرگز به نیکی دست نمییابید و از نیکان نمیشوید، مگر اینکه از آنچه دوست میدارید، انفاق کنید. پیراهن نو را به فقیر بخشید. فاطمه علیهاالسلام مظهر تقوا و ایثار، همراهان را به دور خود جمع کرد، و بی درنگ «لباس عروسی» را از تن در آورد و به آن زن فقیر بخشید. حضرت با این عمل، دیگری را برخود مقدم داشت. این عمل وی به قدری جالب و این فداکاری، به اندازهای بزرگ است که تاکنون تاریخ نتوانسته نمونهای از آن را در خاطره خود ثبت نماید. آری، زهرای اطهر با همان لباس معمولی به خانه شوهر رفت و سند ایثار در چهره درخشان زندگی اش ثبت گردید.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️مهربانی به شیعیان
یکی دیگر از جلوه های مهربانی حضرت زهرا(ع) عنایت آن گرامى به امت اسلام، به ویژه شیعیان امیرالمؤمنین على(ع) و شفاعت از آنهاست.
➖در هنگام ازدواج حضرت فاطمه(ع) وقتى مقدار مهریّه معین شد و آن بزرگوار از مبلغ مورد نظر آگاهى یافت، خطاب به پیامبر(ص) عرض کرد: «یَا رَسُولَ اللَّهِ! اِنَّ بَنَاتَ النَّاسِ یَتَزَوَّجْنَ بِالدَّرَاهِمِ فَمَا الْفَرْقُ بَیْنِى وَ بَیْنَهُنَّ؟ اَسْألُکَ اَنْ تَرُدَّهَا وَ تَدْعُوا اللَّهَ اَنْ یَجْعَلَ مَهْرِى الشَّفَاعَةَ فِى عُصَاةِ اُمَّتِکَ» اى رسول خدا! دختران مردم با درهمها ازدواج می کنند، پس چه فرقى بین من و آنها خواهد بود؟ تقاضا دارم مهریهٔ مرا باز گردانى و از خداوند [متعال] بخواهى که مهریهٔ مرا «شفاعتِ» گناهکاران امت تو قرار دهد.»
در آن لحظه جبرئیل نازل شد، در حالى که در دستش پارچه اى لطیف ابریشمین قرار داشت و روى آن نوشته شده بود: «جَعَلَ اللَّهُ مَهْرَ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاء شَفَاعَةَ الْمُذْنِبینَ مِنْ اُمَّةِ اَبِیهَا؛ خداوند متعال مهریه فاطمه زهرا را شفاعت از گناهکاران امت پدرش قرار داد.»
هنگامى که فاطمه(ع) به حال احتضار رسید، وصیت کرد که آن پارچه را روى سینه و زیر کفنش قرار دهند و فرمود: آن گاه که در روز قیامت محشور شدم، این نوشته را با دستم بلند کرده، در مورد گناهکاران امت پدرم شفاعت می کنم.
➖«اسماء بنت عمیس» می گوید: در آخرین لحظات زندگى حضرت فاطمه(ع) حضور داشتم. آن سرور بانوان عالم غسل کرده، لباسهایش را عوض کرد و در گوشهٔ منزل به راز و نیاز مشغول شد. پیش رفتم تا از نجواهاى آن بزرگوار با حضرت حق آگاه باشم. فاطمه(ع) را دیدم که رو به قبله نشسته و دستها را به سوى آسمان برده و با کمال خلوص زمزمه می کند: «إِلَهِى وَ سَیِّدِى! اَسْئَلُکَ بِالَّذینَ اصْطَفَیْتَهُمْ وَ بِبُکاءِ وَلَدَىَّ فى مُفارِقَتى اَنْ تَغْفِرَ لِعُصاةِ شیعَتى وَ شِیعَةِ ذُرِّیَتِى»خداوندا! اى آقاى من! تو را قسم می دهم به حق انسانهایى که برگزیده اى و به ناله هاى دو فرزندم (حسن و حسین) در فراق من! از تو درخواست می کنم که از گناه شیعیان من و پیروان فرزندانم درگذرى [و آنان را مورد عفو و رحمت خود قرار دهى]!»
آن حضرت نه تنها در لحظات حساس و سرنوشت ساز زندگى خویش همچون هنگام ازدواج و در آستانهٔ رحلت به فکر مردم مسلمان و شیعیان بود؛ بلکه در قیامت نیز به پیروان خود عنایت خاصى خواهد داشت.
➖جابر بن عبد الله انصارى» از رسول خدا(ص) نقل می کند که: «در روز قیامت، دخترم فاطمه(ع) با تمام جلال و شکوه و عزت و احترام در میان خیل عظیم فرشتگان آسمان وارد عرصات محشر می شود. در آن لحظه، منادى خداوند با صداى رسایى ندا می دهد که: اى اهل محشر! چشمان خود را ببندید که فاطمه(ع) دختر محمد(ص) می خواهد عبور کند. در آن روز پیامبران، اولیای الهى، صدّیقان، شهیدان و تمام خلایق چشمان خود را می بندند تا اینکه دخترم فاطمه(ع) در میانهاله اى از نور از صفوف محشر رد می شود و به مقابل عرش الهى می رسد. در آنجا عرضه می دارد: «إِلَهِى وَ سَیِّدِى ذُرِّیَّتِى وَ شِیعَتِى وَ شِیعَةُ ذُرِّیَّتِى وَ مُحِبِّىَّ وَ مُحِبِّى ذُرِّیَّتِى؛ بارالها! اى آقاى من! فرزندانم و شیعیانم و پیروان فرزندانم و دوستانم و دوستان فرزندانم [را نجات بده]!» در آن لحظه، خداوند فرمان می دهد: کجایند فرزندان، شیعیان و دوستان فاطمه(ع) و دوستان فرزندان فاطمه(ع)؟
آنان به پیش می آیند، در حالى که فرشتگان الهى و ملائکهٔ رحمت گرداگردشان را گرفته اند. فاطمه(ع) تمام آنان را داخل بهشت می برد.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.آمال الواعظین،ج۲،ص۲۳۲.
۲.بحار الأنوار ،ج۳۸،ص۱۶۰.
۳.فرهنگ سخنان حضرت فاطمه(س)، ص۱۶۴
۴.امالی شیخ طوسی، ص ۱۷۵.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
آیات فاطمی
[ #منبر_پانزده_دقیقه_ای ]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَةَ وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بنیها بِعَدَدِ ما اَحاطَ بِه عِلْمُکَ
در این مبحث فضایل فاطمه زهرا سلام الله علیها از منظر قرآن کریم مورد توجه قرار داده می شود .
مفسرین شیعه و سنی سبب نزول آیات زیادی را فاطمه زهرا(ع) دانسته اند که به مقامات الهی آن بانوی مقدس دلالت دارد. همین طور مفسرین در ذیل آیاتی نکاتی از زندگی فاطمه زهرا را ذکر کرده اند.
که به برخی از آنها اشاره می شود؛
✅ دو دریای عمیق
«مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقيانِ بَيْنَهُما بَرزَخُ لايَبْغيانِ فَبِاَىّ آلاِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ يَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجانُ» خداوند دو دريا را در كنار هم قرار داد، در حالى كه با هم تماس دارند و در ميان آن دو، مانعى است كه يكى بر ديگرى غلبه نمى كند ، پس كدامين نعمتهاى پروردگارتان را انكار مى كنيد؟! از آن دو، لؤلؤ و مرجان خارج مى شود.
➖يحيي بن سعيد قطان گويد: شنيدم امام صادق(ع)در تفسير آيه شريفه: مرج البحرين يلتقيان بينهما برزخ لا يبغيان ميفرمود:
« عَلِيٌّ وَ فَاطِمَةُ ع بَحْرَانِ مِنَ اَلْعِلْمِ عَمِيقَانِ لاَ يَبْغِي أَحَدُهُمَا عَلَى صَاحِبِهِ يَخْرُجُ مِنْهُمَا اَللُّؤْلُؤُ وَ اَلْمَرْجانُ اَلْحَسَنُ وَ اَلْحُسَيْنُ ع ».
علي و فاطمه دو درياي ژرف اند كه هيچ كدام بر ديگري ستم نكند و لولو و مرجان يعني حسن و حسين كه از اين دو دريا بيرون مي آيند.(۱)
➖از مفسرین اهل سنت حسکانی در «شواهد التنزيل» و سیوطی در درالمنثور این تفسیر را ذکر کرده اند.
آلوسی هم این تفسیر را به عنوان تأویل پذیرفته است
✅ مقام ابرار
«إِنَّ الْأَبْرَارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كَانَ مِزَاجُهَا كَافُورًا ...وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا»
به يقين ابرار و نيكان از جامى مى نوشند كه با عطر خوشى آميخته است و غذای (خود) را با اینکه به آن علاقه (و نیاز) دارند، به «مسکین» و «یتیم» و «اسیر» میدهند!
➖خداوند سوره انسان را به خاطر تکریم انفاق و احسان فاطمه زهرا و شوهر و فرزندان او نازل فرموده که در حد ایثار و فداکاری سه روز پشت سرهم افطاری خود را به نیازمندان بخشیدند.
➖ آلوسي از مفسرين اهل سنت در تفسير خودش با اشاره به این مطلب نکته لطیفی نوشته است؛
« خداوند در اين سوره وقتی به لذت های بهشتی اشاره فرمود از حور العين نام نبرده است به خاطر رعایت احترام حضرت زهراي بتول(ع) و نور ديده حضرت رسول(ص).
«أنه سبحانه لم يذكر فيها الحور العين.... رعاية لحرمة البتول و قرة عين الرسول...».(۲)
✅ نزول طعام بهشتی
«كُلَّمَا دَخَلَ عَلَيْهَا زَكَرِيَّا الْمِحْرَابَ وَجَدَ عِنْدَهَا رِزْقًا ۖ قَالَ يَا مَرْيَمُ أَنَّىٰ لَكِ هَٰذَا ۖ قَالَتْ هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ ۖ إِنَّ اللَّهَ يَرْزُقُ مَنْ يَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ»
هر زمان زکریا وارد محراب او میشد، غذای مخصوصی در آن جا میدید. از او پرسید: «ای مریم! این را از کجا آوردهای؟!» گفت: «این از سوی خداست. خداوند به هر کس بخواهد، بی حساب روزی میدهد.»
👈مفسرین شیعه و سنی در ذیل است آیه نوشته اند فاطمه زهرا علیهاالسلام نیز در موارد متعددی غذاهای بهشتی دریافت نمود.
زمانى قحطى مدينه را فراگرفت، روزى حضرت فاطمه عليها السلام مقدارى نان وگوشت خدمت پيامبر آورد. پيامبر صلى الله عليه و آله پرسيد: در زمان قحطى اين غذا كجا بوده است؟ حضرت فرمود: «هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ» پيامبر فرمود: خدا را شكر كه تورا مانند مريم قرارداد.
آنگاه پيامبر، حضرت على وامامحسن وامام حسين عليهم السلام را جمع كرد و همگى از آن غذا خوردند وبه همسايگان نيز دادند.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅مقام عصمت
«إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا» خداوند فقط میخواهد پلیدی و گناه را از شما اهل بیت دور کند و کاملاً شما را پاک سازد.
➖بر اساس روایات بسیار از فریقین، که از صحابه و تابعین به حد تواتر رسیده است، آیه تطهیر در شأن اصحاب کساء نازل شده است. بررسی روایات فریقین نشان می دهد که فاطمه(س) سبب نزول این آیه است. این آیه بر طهارت و عصمت اصحاب کساء دلالت تام دارد.
➖حاکم نیشابوری عالم اهل سنت می نویسند:عبدالله بن جعفر می گوید: رسول خدا به رحمت الهی که از آسمان می آمد نظر کرد و سپس دستور داد اهلبیت(ع)، یعنی علی، فاطمه، حسن و حسین را جمع کردند. سپس کسای خویش را بر آنان افکند و دعا کرد و سپس آیه تطهیر نازل شد. حاکم نیشابوری سپس می گوید: «هذا حدیث صحیح الاسناد؛این حدیث صحیح السند است.»
✅مقام شفاعت
«وَلَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضَىٰ»
و پروردگارت به زودی عطایی می کند که راضی شوی.
➖ در روایات زیادی آمده است که خداوند به فاطمه(س) این اختیار را داد که در فردای قیامت از گنهکاران امت پدرش شفاعت کند و این روایات از طریق فریقین نقل شده است.
مفسران اهل سنت در ذیل این آیه روایاتی آورده اند. از جمله این که جابر بن عبدالله روایت کرده است که رسول خدا روزی فاطمه(س) را در منزل مشغول آرد کردن گندم دید که حله شتر بر خود افکنده بود. فرمود: یا فاطمه! بشتاب و تلخی دنیا را به خاطر نعمتهای بهشتی بچش. به دنبال این جریان بود که آیه «و لسوف یعطیک ربک فترضی» نازل شد.
✅مقام عبودیت
«الَّذینَ یَذْکُرُونَ اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِهِمْ وَ یَتَفَکَّرُونَ فی خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَکَ فَقِنا عَذابَ النَّار» آنان که خدا را ایستاده و نشسته و به پهلو خفته، یاد مىکنند و در آفرینش آسمانها و زمین مىاندیشند: اى پروردگار ما، این جهان را به بیهوده نیافریدهاى، تو منزهى، ما را از عذاب آتش بازدار.
➖امام صادق(ع) فرمودند: «پیامبر اسلام (ص) درباره ده موضوع نگران بودند. یکی از آن نگرانیها، نگرانی درباره هجرت حضرت فاطمه (ع) از مکه به مدینه بود. حضرت رسول اکرم(ص) نگران بودند که آیا حضرت فاطمه زهرا(ع) و امیرالمومنین(ع) و همراهان ایشان سالم به مقصد میرسند یا نه؟ و خداوند توانا او را آسوده خاطر ساخته و به اموری بشارت داد، که خداوند پیامبرش را در خصوص سلامت آن بانو مطئمن نموده و این آیه شریفه نازل شد و فرمود: «الَّذینَ یَذْکُرُونَ اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً....» چرا که حضرت فاطمه(ع) در مسیر هجرت به مدینه همواره در حال دعا و عبادت و ذکر و تسبیح بوده است.
➖به خاطر همین خداوند کریم به رسول گرامی اطمینان میدهد کسانی که دائم در حال ذکر خدا و در حال تسبیح او هستند خداوند خود حافظ آنهاست. و چون حضرت فاطمه(ع) هم دائم در حال ذکر و یاد خداوند بوده است، پس وی هم در حفظ و حصار خداوند خواهد بود و لذا پیامبرش را بشارت میدهد که غمگین نباشد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅خداوند وکیل فاطمه (ع)
«رَبُّ الْمَشْرِقِ وَ الْمَغْرِبِ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ فَاتَّخِذْهُ وَکیلا» پروردگار مشرق و مغرب. هیچ خدایى جز او نیست. او را کارساز خویش برگزین»
➖ در کتاب مناقب روایت شده است:زمانی که امیرالمومنین(ع) به جنگ میرفت، حضرت فاطمه(ع) از او میخواست که برای تصدی وظایفش در خارج خانه و تأمین نیازمندیهای فرزندان، وکیلی تعیین نماید که در این خصوص آیه فوق نازل شد.
آین آیه در شان حضرت زهرا(ع) وارد شد و به فاطمه زهرا(ع) سفارش کرد، بهترین وکیلی که انسان میتواند داشته باشد وکلات خداوند عالم است که در کارها به او توکل کند.
این آیه و این روایت شریف هم میرساند که در سختیها و مشکلات انسان مؤمن بهترین تکیهگاه و بهترین وکیلی که میتواند داشته باشد خداوندی است که پروردگار شرق و غرب عالم است. چه و کیلی از این بهتر که کسی باشد که تمام عالم تحت سیطره و ید قدرت اوست.
✅ بهشت فاطمه(ع)
«لا یَسْمَعُونَ حَسیسَها وَ هُمْ فی مَا اشْتَهَتْ أَنْفُسُهُمْ خالِدُونَ لا یَحْزُنُهُمُ الْفَزَعُ الْأَکْبَرُ وَ تَتَلَقَّاهُمُ الْمَلائِکَةُ هذا یَوْمُکُمُ الَّذی کُنْتُمْ تُوعَدُون» اینان صداى دوزخ را نمىشنوند و در بهشت که هر چه خواهند مهیاست، جاودانهاند، آن وحشت بزرگ غمگینشان نکند و فرشتگان به دیدارشان آیند که این همان روزى است که به شما وعده داده بودند».
➖ این آیه شریفه هم در شان حضرت زهرا(ع) و شیعیان ایشان نازل شده است. به این معنی که حضرت فاطمه زهرا(ع) و شیعیان ایشان طبق این آیه از عذاب جهنم دور هستند و بدون سختی وارد بهشت میشوند. این معنا در روایتی که ذیل بیان میشود به دست میآید:
رسول خدا(ص) میفرماید:
إذَا کَانَ یَوْمُ الْقِیَامَةِ تَقْبَلُ ابْنَتِی فَاطِمَةُ عَلَی نَاقَةٍ مِنْ نُوقِ الْجَنَّةِ مُدَبَّجَةَ الْجَنْبَیْنِ، خِطَامُهَا مِنْ لُؤْلُؤٍ رَطْبٍ، قَوَائِمُهَا مِنَ الزُّمُرُّدِ الْأَخْضَرِ ذَنَبُهَا مِنَ الْمِسْکِ الْأَذْفَرِ، عَیْنَاهَا یَاقُوتَتَانِ حَمْرَاوَانِ.
عَلَیْهَا قُبَّةٌ مِنْ نُورٍ، یُرَی ظَاهِرُهَا مِنْ بَاطِنِهَا وَ بَاطِنُهَا مِنْ ظَاهِرِهَا، دَاخِلُهَا عَفْوُ اللَّهِ وَ خَارِجُهَا رَحْمَةُ اللَّهِ، عَلَی رَأْسِهَا تَاجٌ مِنْ نُورٍ، لِلتَّاجِ سَبْعُونَ رُکْناً کُلُّ رُکْنٍ مُرَصَّعٌ بِالدُّرِّ وَ الْیَاقُوتِ، یُضِیءُ کَمَا الْکَوْکَبُ الدُّرِّیُّ فِی أُفُقِ السَّمَاءِ وَ عَنْ یَمِینِهَا سَبْعُونَ أَلْفَ مَلَکٍ وَ عَنْ شِمَالِهَا سَبْعُونَ أَلْفَ مَلَکٍ وَ جَبْرَئِیلُ آخِذٌ بِخِطَامِ النَّاقَةِ یُنَادِی بِأَعْلَی صَوْتِهِ:
غُضُّوا أَبْصَارَکُمْ حَتَّی تَجُوزَ فَاطِمَةُ بِنْتُ مُحَمَّدٍ، فَلا یَبْقَی یَوْمَئِذٍ نَبِیٌّ وَ لا رَسُولٌ وَ لا صِدِّیقٌ وَ لا شَهِیدٌ إِلا غَضُّوا أَبْصَارَهُمْ حَتَّی تَجُوزَ فَاطِمَةُ، ...»
هنگامیکه روز قیامت فرامیرسد منادی از عرش ندا میدهد: «ای خلایق چشمان خود را ببندید تا دختر حبیب خدا به قصر خود برود». سپس زهرا(ع) در حالیکه دو چادر سبز بر سرکرده و هفتاد هزار فرشته او را همراهی میکنند عبور میکند و هنگامیکه بر در قصر میرسد مشاهده میکند که پسرش امام حسن ایستاده و امام حسین در حالیکه سر ندارد خوابیده است. حضرت زهرا(ع) به امام حسن(ع) میفرماید: این کیست که خوابیده؟ امام حسن میگوید: برادرم امام حسین است که به دست امت پدرت کشته و سرش را بریدهاند. در همین موقع از طرف خدا خطاب میرسد: ای دختر حبیب من! من این ظلم و ستمی را که امت پدرت مرتکب شدهاند از آن جهت به تو نشان دادم تا آن تسلیت را که برای تو ذخیره کردهام نشانت دهم و تسلیت تو این است که امروز به حساب احدی رسیدگی نخواهم کرد، مگر آنکه تو، فرزندت، شیعیانت و آنکسانی که شیعه نبودهاند، ولی به شما خدمتی کردهاند داخل بهشت شوید. پیامبر(ع) ادامه دادند: و در همین موقع آن اشخاص داخل بهشت میشوند و این همان معنای کلام خداست که فرمود: «در روز جزعوفزع اکبر، هیچچیز آنها را محزون نخواهد کرد» و منظور از «یوم الفزع الاکبر» روز قیامت است و هول و هراسی که در این روز وجود دارد. در آن روز فاطمه، فرزندانش، شیعیانش و دوستدارانش از کسانی هستند که در همان جایی که دوست دارند داخل میشوند و اقامت میکنند».
ـــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.روضه الواعظین،ج۱ص۱۴۸
۲.آلوسي، محمود، روح المعاني في تفسير القرآن العظيم، انتشارات دار الكتب العلميه، ج۱۵، ص۱۷۴
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
بالاترین مصلحت
شرح حدیثی از فاطمه زهرا(ع)
#منبر_پنج_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَةَ وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بنیها بِعَدَدِ ما اَحاطَ بِه عِلْمُکَ.
قالت سیدتنا و مولاتنا فاطمه الزهرا سلام الله علیها:
«مَنْ أَصْعَدَ إِلَي اللَّهِ خَالِصَ عِبَادَتِهِ أَهْبَطَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ أَفْضَلَ مَصْلَحَتِه».
کسی که عبادت پاک و خالص خود را به بالا بفرستد، خداوند عزیز و جلیل، بهترین مصالحش را بر او نازل می گرداند.(۱)
✔️افضل مصلحت انسان کدام است؟
👈 اگر به این نکته توجه کنیم که افضل مصلحتِ انسان ابدی، آن چیزی است که حیات ابدی او را تأمین کند.
از این رو آیه زیر را می توان نظیره ای بر حدیث فوق دانست؛
«یا اَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا هَلْ اَدُلُّکُمْ عَلَى تِجارَة تُنْجیکُمْ مِنْ عَذاب اَلیم تُؤْمِنُونَ بِاللهِ وَ رَسُولِه وَتُجاهِدُونَ فى سَبیلِ اللهِ بِاَمْوالِکُمْ وَ اَنْفُسِکُمْ ذلِکُمْ خَیْرٌ لَکُمْ اِنْ کُنْتُمْ تَعْلَمُونَ یَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ وَ یُدْخِلْکُمْ جَنّات تَجْرى مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ وَ مَساکِنَ طَیِّبَة فى جَنّاتِ عَدْن ذلِکَ الْفَوزُ الْعَظیمُ وَ اُخْرَى تُحِبُّونَها نَصْرٌ مِنَ اللهِ وَ فَتْحٌ قَریبٌ وَ بَشِّرِ الْمُؤْمِنینَ»
اى کسانى که ایمان آورده اید! آیا شما را به تجارتى راهنمایى کنم که شما را از عذاب دردناک رهایى مى بخشد؟! به خدا و رسولش ایمان بیاورید و با اموال و جان هایتان در راه خدا جهاد کنید; این براى شما (از هر چیز) بهتر است اگر بدانید! (اگر چنین کنید) گناهانتان را مى بخشد و شما را در باغ هایى از بهشت داخل مى کند که نهرها از زیر درختانش جارى است و در مسکن هاى پاکیزه در بهشت جاویدان جاى مى دهد; و این پیروزى عظیم است! و (نعمت) دیگرى که آن را دوست دارید به شما مى بخشد، و آن یارىِ خداوند و پیروزى نزدیک است; و مؤمنان را (به این پیروزى بزرگ) بشارت ده!(۲)
✔️بهشت بهای انسان
👈و حضرت امیر(ع) می فرماید:«إنّهُ لَيسَ لأنفُسِكُم ثَمَنٌ إلاّ الجنّةَ فلا تَبِيعُوها إلاَّ بِها» .بدانيد كه جانهاى شما را بهايى جز بهشت نيست، پس آنها را جز به اين بها مفروشيد.(۳)
✔️مصلحت واقعی
👈خداوند وقتی بنده های خود را به جهاد و شهادت تشویق میکند ، شهادت را و گزینش مصلحت حیات اخروی را خیر و صلاح انسان معرفی فرمود:«كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَهُوَ كُرْهٌ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَن تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَن تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ»
جهاد در راه خدا، بر شما مقرّر شده; در حالى که برایتان ناخوشایند است. چه بسا چیزى را خوش نداشته باشید، حال آن که خیر شما در آن است;و یا چیزى را دوست داشته باشید، حال آن که شرّ شما در آن است. و خدا مى داند، و شما نمى دانید.(۴)
✅حرف آخر
ملاك خير وشر، آسانى و سختى و يا تمايلات شخصى و امور دلبخواه نيست، بلكه مصالح واقعى انسان اطاعت از دستورات خدواند،جلب رضایت الهی و تأمین مصالح زندگی اخروی است.
از این روست که فاطمه زهرا سلام الله علیها عبادت خالصانه را را مساوی با افضل مصلحت دانسته اند.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار ، ج۷۰ ، ص ۲۴۹.
۲.صف/۱۰.
۳. نهج البلاغة، حکمت ۴۵۶.
۴.بقره ۲۱۶
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
آموزه های از حضرت فاطمه(ع) برای زیست امروزی
#منبر_پانزده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
✔️آموزه اول
عفاف و حجاب
«عفاف» آن قوه معنوی و تقوای باطنی است که مردان و زنان را از ازهرگونه هرزگی، چشم چرانی و خود نمایی که موجب تحریک شهوت و غریزه جنس مخالف و نامحرم می شود بازمی دارد، از همین رو راغب در المفردات می نویسد: عفت به معنى پديد آمدن حالتى در نفس است كه آدمى را از غلبه شهوت باز مى دارد و «عفيف» به كسى گفته مى شود كه داراى اين وصف و حالت باشد.
و خداوند بانوان با ایمان را به «حجاب» دستور داد؛
➖ خداوند در آیه ۳۱ سوره نور میفرماید: «وَ قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ وَ يَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَ لا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا ما ظَهَرَ مِنْها وَ لْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلى جُيُوبِهِنَّ» و به زنان با ایمان بگو دیدگان خود را (از هر نامحرمی) فرو بندند و پاکدامنی ورزند و زیورهای خود را آشکار نگردانند مگر آنچه که طبعا از آن پیداست و باید روسری خود را بر سینه خویش(فرو) اندازند.
➖و در آیه ۵۹ سوره احزاب می فرماید: «يا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْواجِكَ وَ بَناتِكَ وَ نِساءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ ذلِكَ أَدْنى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلا يُؤْذَيْنَ وَ كانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحِيماً» اى پيامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: روسرىهاى بلند بر خود بيفكنند، اين (عمل) مناسبتر است، تا (به عفّت و پاكدامنى) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگيرند، و خداوند آمرزنده مهربان است.
👈پس در این دو آیه دو واژه « خمار» و « جلباب» به عنوان پوشش بانوان توصیه شده است.
خمار در اصل به معنای پوشش است ولی معمولا به چیزی گفته می شود که زنان با آن سر خود را می پوشانند مانند روسری و مقنعه.
درمعنای جلباب علامه طباطبایی درالمیزان می نویسد: «جلابیب" جمع جلباب است، و آن جامهاى است سرتاسرى که تمامى بدن را مىپوشاند، و یا روسرى مخصوصى است که صورت و سر را ساتر مىشود، و منظور از جمله" پیش بکشند مقدارى از جلباب خود را"، این است که آن را طورى بپوشند که زیر گلو و سینههایشان در انظار ناظرین پیدا نباشد».(۱)
👈زنان مسلمان در حفظ و رعایت «عفاف وحجاب» و عمل به این فریضه و تکلیف به سه تقسیم می شوند:
دسته اول؛ زنانی هستند که از عفت باطنی و درونی تهی وخالی هستند از همین رو نه تنها باطن خودشان را دربی قیدی نسبت به پوشش اسلامی نشان می دهند، بلکه با صد قلم آرایش و گریم کردن خودشان را درمعرض نگاه نامحرمان قرار می دهند، شان ومنزلت خود را پایین می اورند.
دسته دوم؛ زنانی هستند که علاوه برعفت باطنی و درونی ازحجاب وپوشش اسلامی چون مانتو بلند استفاده می کنند.
دسته سوم؛ زنانی هستند نه تنها ازعفت باطنی برخوردارند وازحجاب اسلامی استفاده می کنند بلکه از حجاب و پوشش برتر که چادر است استفاده می کنند.
✅آموزه ها
حضرت زهرا (ع)فرمودند: «خَيْرُ لِلْنِّساءِ اَنْ لا يَرَيْنَ الرِّجالَ وَ لا يَراهُنَّ الرِّجالُ :چه نیکو است برای زنان که مردان [نامحرم] را نبینند و مردان [نامحرم] هم آنان را نبینند.(۲)
💠داستان
روزي جابر بن عبداالله انصاري همراه رسول خدا(ص) به سوي خانه فاطمه(س) رهسپار شدند. وقتی که به در خانه رسیدند، پیامبر(ص) اجازه ورود طلبید. فاطمه(س) اجازه داد، پیامبر(ص) فرمود: شخصی همراه من است، آیا اجازه هست با او وارد خانه شویم؟ فاطمه(س) عرض کرد: «اي رسول خدا مقنعه و روسري ندارم.» پیامبر(ص) فرمود: ی اي فاطمه! زیادي لباس بلند روپوش خود را بگیر و سرت را با آن بپوشان.))
حضرت فاطمه(س) همین کار را کرد، آن گاه پیامبر(ص) و جابر، با کسب اجازه وارد خانه شدند. (۳)
💠داستان
اسماء بنت عمیس داستان عجیبی به این شرح نقل شده است: روزی فاطمه (ع) به من فرمود: من از کار مردم مدینه که زنان خود را بعد از وفات به صورت ناخوشایندی برای دفن میبرند، و تنها پارچهای بر او میافکنند که حجم بدن از پشت آن نمایان است ناخرسندم.
اسماء گفت: من در سرزمین حبشه چیزی دیدهام که با آن جنازه مردگان را حمل میکردند، سپس شاخههایی از درخت نخل را برداشت و به صورت تابوت مخصوصی درآورد که پارچهای را روی چوبهای آن میافکندند، و بدن را درون آن میگذاردند، به گونهای که بدن پیدا نبود. هنگامی که فاطمه بانوی بزرگ اسلام (ع) آن را مشاهده کرد فرمود: بسیار خوب و عالی است و هنگامی که من از دنیا رفتم مرا با آن بردارید.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️آموزه دوم
قناعت، ساده زیستی
➖بسنده کردن به اندک خویش بهویژه در مصارف اقتصادی، در فرهنگ اصطلاحات اقتصادی اسلام به نام قناعت تعبیر شده است. رضایت به داشتهها به دور از هرگونه طمع و حرص، از مهمترین فضایل اخلاقی در حوزه مصرف اقتصادی است.
➖«قناعت» نقطه مقابل «حرص و ولع» است كه مفهوم آن را به قرينه مقابلش مي توان شناخت. «حرص» يك نوع تضادّ ميان روح و جسم از نظر اشباع نيازهاى مادّى است و «حريص» به كسى مي گويند كه به قدر كافى جسم او در برابر نيازهاى مادّى اشباع شده؛ ولى روح او همچنان فقير و گرسنه است. بنابراين بدون دليل در پى ثروت اندوزى بيشتر، در پى انحصارطلبى احمقانه تر و حتّى در پى غصب سهم و حقّ ديگران است. حريص گاهى چنان به مراحل بحرانى حرص مي رسد كه در اين راه، تمام خواب و استراحت و حتّى اخلاق و ايمان خود را از دست مي دهد تا درآمد مادّى بيشترى از هر طريق كه ميسّر شود، فراهم سازد و سرانجام به موجودى ناتوان و بي اراده - كه همه چيز خود را از دست داده - تبديل مي گردد.
➖بر اساس آیات و روایات، کسی که بخواهد سبک زندگی خویش را بر اساس اصول و مقررات اسلامی ساماندهی کند و حیات طیب داشته باشد، میبایست در زندگی قناعت کند.
زیرا از پيامبر(ص) درباره آیه: فلنحييّنه حيوهًْ طيّبهًْ پرسش شد، حضرت فرمود: آن قناعت و رضايت به تقسيم روزى از جانب خداوند است.(۴)
👈تاثیرپذیری از الگوهایی موفق و همیشه زنده تاریخ در کسب فضیلت قناعت بسیار کمک میکند.
یک زن مسلمان در پرتو آموزه های زندگی فاطمی و زیّ سادگی و ساده زیستی ایشان به سوی کمال حرکت میکند.
چرا حضرت زهرا علیهاالسلام جلوه ای کامل از تمام کمالاتی است که یک زن در طول حیات خود ممکن است به آن نائل شود مانع رشد و ترقی معنوی و کمال انسانی است. زنی که فقط به دنبال تشریفات، دنیاگرایی و زندگی شاهانه و اشرافی و لباسهای آن چنانی باشد، نمی تواند به اهداف والای زندگی پاک معنوی دست یابد.
💠داستان
روزی حضرت فاطمه علیهاالسلام را دیدم که چادری ساده بر سر داشت. با تعجب عرضه داشتم: عجبا! دختران پادشاهان ایران و قیصر روم بر کرسیهای طلایی می نشینند و پارچه های زربافت و اشرافی به تن می کنند؛ امّا دختر رسول خدا صلی الله علیه و آله که عظمت و جلالتش از همه آنها بالاتر و بیشتر است، نه چادرهای گران قیمت بر سر دارد و نه لباسهای فاخر و زیبا! حضرت زهرا علیهاالسلام فرمود: یَا سَلْمَانُ اِنَّ اللَّهَ ذَخَّرَ لَنَا الثِّیَابَ وَ الْکَرَاسِیَّ لِیَوْمٍ آخِرٍ؛ ای سلمان! خداوند [بزرگ] لباسهای [زینتی] و تختهای [طلایی] را برای ما در روز قیامت ذخیره کرده است.»
حضرت فاطمه علیهاالسلام آن گاه به محضر رسول خدا صلی الله علیه و آله آمد و عرض کرد: «یا رسول الله! سلمان از لباس ساده من تعجب کرد. قسم به خدایی که تو را به رسالت در راه حق بر انگیخت! من و همسرم علی علیه السلام همواره زندگی ساده را پیشه خود کرده ایم. فرش خانه ما پوست گوسفندی است که روزها شترمان بر روی آن علف می خورد و شبها بر روی آن می خوابیم و بالش ما چرمی است که از لیف خرما پر شده است.»
💠داستان
روزی رسول خدا صلی الله علیه و آله وارد منزل حضرت زهرا علیهاالسلام شد و دخترش را مشاهده کرد که روی زمین نشسته، با یک دست فرزندش را در آغوش گرفته، شیر می دهد و با دست دیگر با آسیاب دستی گندمها را آرد می کند. از دیدن زندگی ساده، امّا گرم و پرعاطفه حضرت فاطمه علیهاالسلام اشک در چشمان رسول خدا صلی الله علیه و آله حلقه زد و فرمود: یَا بِنْتَاهْ تَعَجَّلِی مَرَارَةَ الدنیا بِحَلاوَةِ الْآخِرَةِ؛ دخترم! مشکلات دنیا را به یاد شیرینی [و حلاوت زندگی در] جهان آخرت بر خود هموار ساز و تحمل کن!»
حضرت فاطمه علیهاالسلام نیز عرضه داشت: «یَا رَسُولَ اللَّهِ الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَی نَعْمَائِهِ وَ الشُّکْرُ لِلَّهِ عَلَی آلَائِهِ؛ ای رسول خدا! حمد و سپاس خداوند را در مقابل این همه نعمتی که به ما داده است.»
البته ساده زیستی یک بانوی مسلمان به این معنی نیست که ژولیده و آلوده و بد لباس زندگی کند؛ بلکه سادگی او باید توأم با پاکی و تمیزی باشد
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️آموزه سوم
همسرداری و خانه داری
برای زن بزرگترین موفقیت و ارزش این است که در شئون گوناگون زندگی، خشنودی همسرش را به دست آورد و از هر گونه عملی که موجب ناراحتی شوهر می گردد پرهیز نماید. حضرت علی(ع) می فرمایند: «جهاد المرأة حسن التبعل» جهاد ِ زن، خوب شوهرداری است
شخصیت فاطمه زهرا(س) الگویی کامل برای انسانها و مخصوصا خانمها است. کرامت و سجایای اخلاقی ایشان در همسرداری و تربیت فرزندان و موارد بسیار دیگر به اندازه ای مثال زدنی است که مسلمانان ایشان را به عنوان اسوه و الگویی کامل می دانند.
➖ حضرت امیر(ع) اوج رضایتمندی خود از رفتار حضرت زهرا را اینگونه بیان فرمودند:
«ولا أغضَبَتني ولا عَصَت لي أمراً، ولَقَد کنتُ أنظُرُ إلَيها فَتَنکشِفُ عَنِّي الهُمومُ وَالأَحزانُ».
او، مرا عصبانى نساخت و در کارى، از من نافرمانى نکرد. هنگامى که به او مى نگريستم، غم ها و اندوه ها از من برطرف مى شدند.
💠داستان
حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه (ع) برای همدلی بیشتر در نظام خانواده به حضور رسول خدا رفتند تا رهنمودی بگیرند. رسول خدا (ص) حضرت فاطمه را به کارهای درون خانه گماشت و کارهای بیرون را به علی واگذار کرد. بعد از این رهنمود شایسته، حضرت زهرا با خوشحالی اظهار داشت: «فَلَا یَعْلَمُ مَا دَاخَلَنِی مِنَ السُّرُورِ إِلَّا اللَّهُ بِإِکْفَائِی رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله تَحَمُّلَ رِقَابِ الرِّجَالِ؛ جز خداوند متعال کسی نمی داند که از این تقسیم کار چقدر خوشحال شدم؛ زیرا رسول خدا صلی الله علیه و آله مرا از انجام کارهایی که مربوط به مردان است، بازداشت.»
➖امام صادق(ع) به نقل از حضرت فاطمه(ع) دراین باره فرمود: «أَنَّ أَدْنَی مَا تَکُونُ مِنْ رَبِّهَا أَنْ تَلْزَمَ قَعْرَ بَیْتِهَا» نزدیکترین حالات یک زن به خداوند متعال زمانی است که در منزل میماند [و به امور خانهداری و تربیت فرزند میپردازد].»(۵)
💠داستان
صبح یکی از روزهایی که علی(ع) و فاطمه(س) در کنار هم بودند، علی(ع) برای رفع گرسنگی شدید خود، غذایی را از همسرش طلب کرد.
زهرا(س) گفت: خود دو روز است که چیزی نخورده ام و هرچه در خانه بود برای شما و فرزندان آوردم.
علی(ع) فرمود:چرا مرا از این امر آگاه نساختی تا برای تهیه غذا اندیشه ای کنم.
زهرا(س) پاسخ داد: از خدای خود شرم کردم که چیزی از تو بخواهم که انجام آن برایت دشوار باشد.
امام علی(ع)فرمود:چرا به من اطلاع ندادی؟
حضرت زهرا(س)پاسخ داد:کَانَ رَسُولُ اللَّهِ(ص) نَهَانِی أَنْ أَسْأَلَکَ شَیْئاً فَقَالَ:لَا تَسْأَلِی ابْنَ عَمِّکِ شَیْئاً إِنْ جَاءَکِ بِشَیْءٍ عَفْواً وَ إِلَّا فَلَا تَسْأَلِیهِ؛
رسول خدا(ص) مرا نهی فرموده است که از تو چیزی بخواهم و به من سفارش کرده است که:از پسر عمویت چیزی درخواست نکن اگر خودش چیزی آورد، بپذیر؛ وگرنه خودت درخواست نکن.(۶)
🖤روضه
لحظات بسیار سخت فرا رسید، فاطمه ۱۸ ساله داره وصیت میکنه؛
«یا اَبَاالْحَسَنِ لَمْ یبْقَ لِی اِلاّ رَمَقٌ مِنَ اَلْحَیاةِ وَ حَانَ زَمانُ الرَّحِیلِ وَالْوِداعِ فَاسْتَمِعْ کَلامِی فَاِنَّکَ لا تَسْمَعُ بَْعدَ ذلِکَ صَوْتَ فاطِمَةَ أبَداً »
نفسا آخرمو دارم میزنم،بشین صحبتامو گوش بده،دیگه صدای فاطمه رو نخواهی شنید
«اوُصیکَ یا اَبَاالْحَسَنِ اَنْ لا تَنْسَانِی وَ تَزُورَنی بَعدَ مَمَاتِی»
علی جان من که مردم من رو از یاد نبریا !!به زیارت قبر من بیاییا !!
«اِذا اَنَا مِتُّ» علی جان! وقتی من مُردم
«فَتَوَلَّ اَنْتَ غُسْلِی»خودت مُتکفل غسل من بشو
« وَ جَهِّزْنِی » خودت منو کفن کن،
«وَ صَلِّ عَلَیَّ» خودت بر من نماز بخوان
«وَ اَنْزِلْنِی قَبْرِی»خودت با دست خودت منو تو قبر بذار،
«وَ ألْحِدْنِی»علی جان خودت لحد روم بچین،
«وَ سَوِّ التُّرابَ عَلَیَّ»خودت خاک روم بریز علی جان،علی جان منو که دفن کردی
«وَ اجْلِسْ عِنْدَ رَأسِی قَبالَةَ وَجْهِی»بشین بالا سرم مقابل صورتم
«فَاَکْثِرْ مِنْ تِلاوَةِ وَالدُّعَاءِ» بشین برام قرآن بخوان،دعا بخون
«فَاِنَّها ساعَةٌ یحْتاجُ الْمیتُ فیها اِلی اُنْسِ الاَحْیاء"» علی جان تنهام نذاریا…
«وَ اَنَا اَسْتَوْدِعُکَ اللهَ تَعَالی»علی جان تو را به خدا سپردم
« وَ اُوصیکَ فِی وُلدی خَیراً» هوا بچه هامو داشته باش …
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۶ ص۵۱۹
۲.بحارالانوار، ج۱۰۰، ص۲۳۸.
۳.بحارالانوار ج۶۸، ص۲۴.
۴.مجمع البيان، ج۵_۶ص ۵۹۳
۵.نوادر راوندی، ص۱۴
۶.بحارالانوار، ج ۴۳، ص۶۰
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فهرست مباحث فاطمی
🏴 ضمن عرض تسلیت به مناسبت فرا رسیدن ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها،
مباحث فاطمی تقدیم شما سخنوران و روضه خوانان ارجمند:
✅ تراث علمی فاطمه
🔻 https://eitaa.com/menbare_tollab/18271
✅ دغدغه های مقدس
🔻 https://eitaa.com/menbare_tollab/18337
✅ زنانه های مقدس
🔻 https://eitaa.com/menbare_tollab/18307
✅ رازها پیام های اسماء فاطمه(س)
🔻 https://eitaa.com/menbare_tollab/18835
✅ فدک و فدکیه
🔻 https://eitaa.com/menbare_tollab/23252
✅ابعاد معنویت فاطمه زهرا
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23273
دوست داشتنی های فاطمه زهرا
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23287
✅کمال عبادت در نگاه به سیره فاطمی
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23300
✅فضیلت زهد در نگاه به سیره فاطمی
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23310
✅حانیه ؛ مهربانی به فرزندان
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23322
✅جلوه های مهربانی فاطمه زهرا
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23332
✅آیات و مقامات
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23345
✅بالاترین مصلحت( شرح حدیث فاطمی)
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23366
✅آموزه های فاطمی برای زیست امروزی
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23373
فاطمه زهرا(ع)
الگوی اسطوره ای حیا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
💠داستان
[ایجاد انگیره]
روزی امیر(ع) به بانوی بهشت فرمود: فاطمه جان! غذایی داری تا بیاوری و از رنج گرسنگی خلاصی یابم؟ فاطمه(ع) پاسخ داد: به خدا قسم علی جان، دو روز است که در خانه غذای کافی نداریم، آنچه هم که بوده ایثار کرده ام و به شما و حسن و حسین داده ام و خودم چیزی نخورده ام. حضرت فرمود: چرا نگفتی تا چیزی تهیه کنم؟
فاطمه(ع) پاسخ داد:« یا اَبا الحَسَن! اِنّی لَأستَحیی مِن اِلهی اَن اُکَلِّف نَفسَکَ ما لا تَقدِرُ عَلَیه»؛
یا علی! من از پروردگارم شرم می کنم که از تو چیزی بخواهم که بر آن قادر نیستی.
آن گاه امام برای تهیه غذا از خانه بیرون رفت. یک دینار قرض گرفت و...(۱)
✅تبیین موضوع
➖در مورد فضیلت حیا،حوزههای مختلفی مطرح است که «از جمله حیای زنان در «اخلاق جنسی» حیا در خانواده در «اخلاق خانواده» و حیا از دیگران در «اخلاق معاشرت»، مورد بررسی قرار میگیرد.»
آنچه در داستان بالا گذشت حیا در معاشرت خانوادگی بود.
در این نوع از حیا خداوند در قرآن کریم از حیا پیامبر(ص) سخن به میان آورده است؛
خداوند به اصحاب پیامبر (ص) حکم می فرماید: «وَلَٰكِنْ إِذَا دُعِيتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذَا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا وَلَا مُسْتَأْنِسِينَ لِحَدِيثٍ ۚ إِنَّ ذَٰلِكُمْ كَانَ يُؤْذِي النَّبِيَّ فَيَسْتَحْيِي مِنْكُمْ ۖ وَاللَّهُ لَا يَسْتَحْيِي مِنَ الْحَقِّ ۚ»
چون به خانه پیامبر فرا خوانده شدید، زودتر از زمان متداول نروید و بعد از خوردن غذا متفرق شوید و در حضور رسول خدا (ص) به سرگرمی و گفتگو روی نیاورید؛ زیرا این امور، پیامبر (ص) را آزار می دهد ولی او از روی شرم و حیا سخنی نمی گوید. و خداوند از این که حقیقتی را برایتان بیان کند شرمی ندارد».(۲)
➖حیاء از ریشه «ح ی و» یا «ح ی ی»، به معنای شرم داشتن و آزَرم از ارتکاب زشتیها که در مقابل آن وقاحت و بیشرمی قرار دارد.
در اصطلاح علم اخلاق، به نوعی حالت روانی یا انفعال و انقباض نفسانی گفته میشود، که موجب متانت و وقار در رفتار، حرکات و سکنات انسان شده و همچنین موجب خودداری از انجام امور ناپسند در انسان میگردد و منشأ آن ترس از سرزنش دیگران است.
➖حیا دارای سه رکن اصلی است: فاعل، ناظر و فعل.
فاعل، در حیا شخصی است برخوردارِ از کرامت و بزرگواری نفسانی.
ناظر در حیا شخصی است که مقام و منزلت او در چشم فاعل عظیم و شایسته احترام باشد، و فعلی که رکن سوم برای تحقق حیا است، فعل ناپسند و زشت است.
➖نقطه مقابل حیا صفاتی چون «وَقاحَت»است که از ریشه «وقح» که حقیقت آن اصرار بر انجام دادن زشتیهاست.
✅شاخص مهم بی حیایی
قرآن کریم شاخص مهم بی حیایی را قانون گریزی و تجاوز گری بیان فرموده است؛
«وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ...فَمَنِ ابْتَغَىٰ وَرَاءَ ذَٰلِكَ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْعَادُونَ»
و آنها که دامان خود را (از آلودهشدن به بیعفتی) حفظ میکنند؛...و کسانی که غیر از این طریق را طلب کنند، تجاوزگرند.(۳)
🔴حیا غلط
البته مواردی وجود دارد حیا کردن در آن ها فضیلت نیست بلکه حماقت دانسته شده است.
👈پیامبر(ص) فرمود:
اَلْحَيَاءُ حَيَاءَانِ حَيَاءُ عَقْلٍ وَ حَيَاءُ حُمْقٍ فَحَيَاءُ اَلْعَقْلِ هُوَ اَلْعِلْمُ وَ حَيَاءُ اَلْحُمْقِ هُوَ اَلْجَهْلُ.
حيا دو گونه است حياء عقل و حياء حماقت، حياء عقل که از دانایی است و و حیا حمق که از جهل و نادانی است.(۴)
✔️مصادیقی برای حیا غلط :
➖ خجالت کشیدن در عمل به تکالیف شرعی ، چنانچه افرادی با این شعار که «خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو»، از عمل به تکلیف الهی حجاب و ترک آرایش خود داری میکند.
➖رودربايستي، حيايي است که از ضعف فرد نشأت مي گيرد، چرا که فرد از روي ضعف شخصيتي خود دست به رفتاري مي زند که مورد رضايت و خواسته دروني او نيست چنين فردي چنان چه از قوت و ثبات شخصيت برخوردار بود هيچ گاه دچار رودربايستي نمي شد.
➖ در سيرة اهل بيت و ائمه معصومين ـ عليهم السلام ـ که مراجعه شود مي بينيم که در صراحت کلام خيلي مشهور بوده اند به اصطلاح امروزی قدرت نه گفتن داشتند. و از گفتن «نه» خجالت نمی کشیدند .
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴عوامل بی حیای
➖یکی از مشکلات بزرگ زیست امروزی شیوه های اغواگرانه مراکز و اشخاص تاثیر گذار جهانی در جهت
ترویج بیحیایی از طریق رسانه های جدید است که با تابو شکنی، برنامه هایی مثل برخی بازی ها از قبیل جرأت و حقیقت این شگرد شیطانی دنبال می شود.
➖اموری مثل پر حرفی و اظهار نیاز به مردم از عوامل حیا زدایی دانسته شده است.
➖یکی دیگر از عوامل از بین رفتن حیا شراب است؛
به امام رضا (ع) منسوب است که در شرح علت تحریم خمر فرمود:
«إِنَّ اَللَّهَ تَعَالَى حَرَّمَ اَلْخَمْرَ لِمَا فِيهَا مِنَ اَلْفَسَادِ وَ بُطْلاَنِ اَلْعُقُولِ فِي اَلْحَقَائِقِ وَ ذَهَابِ اَلْحَيَاءِ مِنَ اَلْوَجْهِ وَ إِنَّ اَلرَّجُلَ إِذَا سَكِرَ فَرُبَّمَا وَقَعَ عَلَى أُمِّهِ أَوْ قَتَلَ اَلنَّفْسَ اَلَّتِي حَرَّمَ اَللَّهُ وَ يُفْسِدُ أَمْوَالَهُ وَ يَذْهَبُ بِالدِّينِ وَ يُسِيءُ اَلْمُعَاشَرَةَ وَ ...»
خداوند تعالی شراب را حرام فرمود؛ زیرا شرابْ تباهی میآورد، عقلها را در شناخت حقایق باطل میکند و شرم و حیا را از چهره فرد میزداید.
همانا مرد وقتی مست شد ای بسا با مادرش مواقعه کند و مرتکب قتل شود مالش را نابود کند دینش برود و اخلاق معاشرتش خراب شود و...(۵)
✔️سخن آخر
فاطمه زهرا الگوی حیا درست
در اینکه فاطمه زهرا(ع) برترین الگوی رفتاری حیاست هیچ تردیدی نیست. در حیا اجتماعی و معاشرتی ایشان قصه های مختلفی نقل شده است
➖مثلا بارها با حضرت امیر(ع) تصمیم گرفتند مشکلات زندگی را با پیامبر(ص) در میان بگذارند اما حیا مانع شد؛ «فَوَجَدَتْ عِنْدَهُ حُدَّاثاً فَاسْتَحْیَتْ فَانْصَرَفَتْ»
➖در حیا مربوط به امور جنسیتی نیز قصه های زیادی از آن حضرت نقل شده است؛
پوشاندن خود از مرد نابینا، وصیت ساخت تابوت ویژه برای پوشیده بودن جنازه، وصیت به شبانه بودن دفن و... جلوه هایی از حیا عجیب فاطمه زهرا است.
💠داستان
اسماء ميگويد: حضرت زهرا در روزهاي آخر عمرش به من فرمود: «إِنِّي قَدِ اسْتَقْبَحْتُ مَا يُصْنَعُ بِالنِّسَاءِ إِنَّهُ يُطْرَحُ عَلَى الْمَرْأَةِ الثَّوْبُ فَيَصِفُهَا لِمَنْ رَأَى فَلَا تَحْمِلْنِي عَلَي سَرِيرٍ ظَاهِرٍ اسْتُرِينِي سَتَرَكِ اللَّهُ مِنَ النَّارِ؛ من بسيار زشت ميدانم كه جنازة زنان را پس از مرگ روي تابوت سر باز ميگذارند و روي آن پارچههايي ميافكنند كه حجم بدن را براي بينندگان نمايش ميدهد. مرا بر روي تابوت آن چناني نگذار و بدن مرا بپوشان كه خدا تو را از آتش جهنم باز دارد.»
اسماء گفت: در سرزمين حبشه تابوتي براي جنازه ميسازند كه بدن آنان را ميپوشاند آنگاه با چوب و شاخة درخت، آن را ساخت. حضرت فاطمه زهرا با خوشحالي فرمود: اي اسماء! براي تابوتي مثل اين تهيه كن تا مرا بپوشاند كه خداوند تو را از آتش دوزخ بپوشاند.
حضرت زهرا به حضرت علي عرض كرد: «أُوصِيكَ يَا ابْنَ عَمِّ! أَنْ تَتَّخِذَ لِي نَعْشاً فَقَدْ رَأَيْتُ الْمَلَائِكَةَ صَوَّرُوا صُورَتَه؛ اي پسر عمو! وصيت ميكنم كه تابوتي براي من درست كني، همانگونه كه ملائكه، شكل آن را به من نشان دادند.»(۶)
👌از امام صادق(ع) نقل است كه فرمود: نخستين كسي كه در اسلام براي او تابوت قرار داده شد، حضرت فاطمه(ع) بود.
بدون ترديد، وجود مقدس حضرت فاطمه زهرا و سيره، رفتار و گفتار آن گرامي براي تمام زنان مسلمان، مايه مباهات و اسوه كامل است؛ بانوي بزرگواري كه حضرت خاتم الانبيا(ص)در ستايش او فرمود: دخترم فاطمه سرور بانوان بهشتي است. آري، حضرت فاطمه زهرا(ع) جلوهاي كامل از تمام كمالات است كه يك زن در طول حيات خود ممكن است به آن مايل شود.
🌸شعر
گر نگاهي به ما كند زهرا
دردها را دوا كند زهرا
بر دل و جان ما صفا بخشد
گر نگاهي به ما كند زهرا
كم مخواه از عطاي بسيارش
كانچه خواهي عطا كند زهرا
خانه ي وحي را ز رخسارش
رشك غار حرا كند زهرا
بضعه ي مصطفي بُوَد آري
جلوه چون مصطفي كند زهرا
نه عجب گر به شأن او گويند
خاك را كيميا كند زهرا
اين مقام كنيز او باشد
تا دگر خود چه ها كند زهرا
چهره پوشد ز مرد نابينا
تا بدين حد حيا كند زهرا
در طرفداري از خدا و رسول
به علي اقتدا كند زهرا
جان خود را و محسن خود را
در ره دين فدا كند زهرا
تا سه شب قوت خانه ي خود
بر مساكين عطا كند زهرا
روز محشر كه از شفاعت خويش
حشر ديگر به پا كند زهرا
همچو مرغي كه دانه بر چيند
دوستان را جدا كند زهرا
چه شود گر ز رحمت بسيار
حاجت ما روا كند زهرا
قبلا در موضوع حیا بحثی تقدیم شده است👈 لینک
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مناقب، ج ۲، ص ۷۷
۲.احزاب/۵۳.
۳.مؤمنون/۵.
۴.بحارالأنوار، ج۷۷، ص۱۴۹.
۵.الفقه الرضا، ج۱ ، ص۲۸۲.
۶.بحار الانوار،ج۴۳،ص۱۹۲.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
نگاهی به ابعاد زندگانی حضرت فاطمه(ع)
[#منبر_۲۰_دقیقه_ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
در این مبحث ابعاد زندگانی فاطمه زهرا(ع) در سه محور مورد بررسی قرار میگیرد؛
✅عبادت و معنویت
➖صدوق به سندش از ابن عباس نقل كرده است كه رسول خدا فرمود: «فَأَمَّا ابْنَتِي فَاطِمَةُ فَهِيَ سَيِّدَةُ نِسَاءِ الْعَالَمِينَ مِنَ الْأَوَّلِينَ وَ الْآخِرِينَ وَ إِنَّهَا لَتَقُومُ فِي مِحْرَابِهَا فَيُسَلِّمُ عَلَيْهَا سَبْعُونَ أَلْفَ مَلَكٍ مِنَ الْمَلَائِكَةِ الْمُقَرَّبِينَ وَ يُنَادُونَهَا بِمَا نَادَتْ بِهِ الْمَلَائِكَةُ مَرْيَمَ فَيَقُولُونَ: يَا فَاطِمَةُ ! إِنَّ اللَّهَ اصْطَفاكِ وَ طَهَّرَكِ وَ اصْطَفاكِ عَلى نِساءِ الْعالَمِينَ...؛ و اما دخترم فاطمه؛ او بهترين زنان عالم از اولين و آخرين است. او هنگامي كه در محراب عبادت ميايستاد هفتاد هزار ملك از ملائكة مقرب براو درود ميفرستادند و به آنچه مريم را خطاب ميكردند ندا ميدادند و ميگفتند: اي فاطمه! همانا خداوند تو را برگزيده و پاك كرده و تو را بر زنان عالم برتري داده است.»(۱)
➖نوشته اند « ما كانَ في هذِهِ الاُمَّةِ أعبَدُ مِن فاطِمَةَ ، كانَت تَقومُ حَتّى تَوَرَّمَت قَدَماها » در ميان اين امّت، عابدتر از فاطمه نبوده است، او آن قدر [ براى عبادت ] مى ايستاد كه دو پايش ورم مى كرد.
هنگامی که وارد خانه امیرالمؤمنین (ع) شد، در شب زفاف به آن حضرت عرض کرد: «فشبهت دخولی فی فراشی بمنزلی کدخولی إلی لحدی و قبری فانشدک الله إن قمت إلی الصلاة فنعبد الله تعالی هذه اللیلة؛ امروز از خانه پدر به خانه همتای گرانقدرم آمدم و فردا نیز از این جا به منزلگاه دیگری و به جوار رحمت حق خواهم رفت. از این رو، علی جان! به خدای سوگندت میدهم که بیا تا در آغازین لحظات زندگی مشترک به نماز بایستیم و هر دو با هم این شب جاودانه را به پرستش خدا سپری کنیم».(۲)
➖امام حسن(ع) میفرماید: شب جمعه مادرم را دیدم از بستر برخاست و به نماز ایستاد و همچنان به نماز ادامه داد تا سپیدهی سحر دمید، به دعاهای او گوش کردم، نام مردان و زنان با ایمان را به زبان میآورد و برای آنها بسیار دعا کرد، ولی یکبار برای خود دعا نکرد، عرض کردم «مادر! چرا برای خودت هیچ دعا نکردی آنگونه که برای دیگران دعا کردی؟»، فرمود:
«یا بُنَیَّ اَلْجارُ ثُمَّ الدّارُ:پسرم! اوّل همسایه، بعد خانه!». (۳)
➖او به قدری عشق به عبادت و ذکر خدا داشت، که هنگامی که رسول خدا(ص) به جای دادن کنیز، تسبیحات صدگانه (۳۴ بار تکبیر، ۳۳ بار تسبیح و ۳۳ بار تحمید) را به او آموخت، سه بار از روی شادی و نشاط روحی گفت:«رَضِیتُ عَنِ اللهِ وَ رَسُولِهِ:از خدا و رسولش خشنود شدم».
➖تلاوت قرآن محبوب فاطمه زهرا بود می فرمود:« حُبِّبَ إلَىَّ من دُنياكُم ثَلاثٌ : تِلاوَةُ كِتابِ اللّه ِ و النَّظَرُ في وَجهِ رَسولِ اللّه ِ و الإنفاقُ في سَبيلِ اللّه ِ » از دنياى شما محبّت سه چيز در دل من نهاده شد : تلاوت قرآن ، نگاه به چهره پيامبر خدا و انفاق در راه خدا .(۴)
➖در روایتی سلمان گوید: بر حضرت وارد شدم در حالیکه آن حضرت قرآن میخواند و آسیاب خود میچرخید. سلمان گوید: نزد رسول خدا (ص) آمدم و موضوع را عرض کردم، رسول خدا (ص) تبسمی نمود و فرمود: «یَا سَلْمَانُ إِنَّ اِبْنَتِی فَاطِمَةَ مَلَأَ اللَّهُ قَلْبَهَا وَ جَوَارِحَهَا إِیمَاناً إِلَى مُشَاشِهَا تَفَرَّغَتْ لِطَاعَةِ اللَّهِ؛ همانا خداوند قلب و اعضاء دخترم فاطمه را از ایمان سرشار نموده و ایمان تا درون استخوانهای او نفوذ کرده او برای بندگی خدا فارغ شده است.»
به امیرالمؤمنین (ع) سفارش کرد وقتی مرا به خاک میسپاری «فَأَکْثِرْ مِنْ تِلاَوَةِ الْقُرْآنِ؛ زیاد برایم قرآن بخوان.»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅ اخلاق و سبک زندگی
حضرت زهرا(ع) مصداق بارز انسان كامل بود؛ در این بخش به بخش های از سبک زندگی آن حضرت اشاره می شود:
🔹ايثار و فداکاری
دهها روايت درباره ايثار فداکاری آن بانو وجود دارد كه برخي را به اختصار بيان ميكنيم:
➖تازهمسلماني در مسجد مدينه از مردم كمك خواست. پيامبر به اصحاب خود نگريست. سلمان فارسي برخاست تا نياز آن بيچاره را برطرف سازد، هر جا رفت با دست خالی برگشت. با اميدي به طرف مسجد ميآمد كه چشمش به منزل حضرت فاطمه زهرا افتاد. با خود گفت: فاطمه سرچشمة نيكوكاري است. درب خانه را كوبيد و داستان عرب مستمند را شرح داد.
حضرت فاطمه زهرا فرمود: «يَا سَلْمَانُ وَ الَّذِي بَعَثَ مُحَمَّداً بِالْحَقِّ نَبِيّاً إِنَّ لَنَا ثَلَاثاً مَا طَعِمْنَا وَ إِنَّ الْحَسَنَ وَ الْحُسَيْنَ قَدْ اضْطَرَبَا عَلَيَّ مِنْ شِدَّةِ الْجُوعِ ثُمَّ رَقَدَا كَأَنَّهُمَا فَرْخَانِ مَنْتُوفَانِ وَ لَكِنْ لَا أَرُدُّ الْخَيْرَ إِذَا نَزَلَ الْخَيْرُ بِبَابِي» اي سلمان! سوگند به خداوندي كه حضرت محمد را به پيامبري برگزيد، سه روز است كه غذا نخورديم و فرزندانم حسن و حسين از شدت گرسنگي بيقراري ميكنند و خسته و مانده به خواب رفتهاند. اما من، نيكي و نيكوكاري را كه در خانه مرا كوبيده است، ردّ نميكنم.»
آنگاه پيراهن خود را به سلمان داد تا در مغازه شمعون يهودي گرو بگذارد و مقداري خرما و جو قرض بگيرد. سلمان فارسي ميگويد: پس از دريافت جو و خرما به طرف منزل فاطمه آمدم و گفتم: دختر رسول خدا! مقداري از اين غذاها را براي فرزندان گرسنهات بردار.
حضرت پاسخ داد: «يَا سَلْمَانُ هَذَا شَيْءٌ أَمْضَيْنَاهُ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ لَسْنَا نَأْخُذُ مِنْهُ شَيْئا؛ اي سلمان! اين كار را فقط براي خداي بزرگ انجام داديم و هرگز از آن چيزي برنميداريم.»
حضرت زهرا جو را آرد كرد و با آن نان پخت و به سلمان فرمود: «خُذْهُ وَ امْضِ بِهِ إِلَى النَّبِيِّ قَالَ: فَقَالَ لَهَا سَلْمَانُ: يَا فَاطِمَةُ خُذِي مِنْهُ قُرْصاً تُعَلِّلِينَ بِهِ الْحَسَنَ وَ الْحُسَيْنَ. فَقَالَتْ: يَا سَلْمَانُ! هَذَا شَيْءٌ أَمْضَيْنَاهُ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ لَسْنَا نَأْخُذُ مِنْهُ شَيْئا...؛ اين را بگير و نزد پيامبر ببر. سلمان گفت: اي فاطمه! يكي از اين نانها را بردار تا حسن و حسين را سير كني. حضرت فرمود: اي سلمان! اين كاري است كه با خداي عزّ و جلّ معامله كردهايم و ما هيچ چيز از آن را برنميداريم... .»(۵)
فاطمة زهرا مظهر ايثار و از خود گذشتگي بود. وقتي سه روز پشت سر هم فقير و مسكين و يتيم به درب خانة او آمد و تقاضاي كمك كرد، حضرت از جمله كساني بود كه قرص نان خود را به آنان ايثار كرد و به همين سبب، خداوند متعال در شأن ايشان، آيهاي نازل كرد: «وَ يُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْكيناً وَ يَتيماً وَ أَسيراً * إِنَّما نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لا نُريدُ مِنْكُمْ جَزاءً وَ لا شُكُوراً» و غذاي (خود) را با اينكه به آن علاقه و (نياز) دارند، به مسكين و يتيم و اسير ميدهند (و ميگويند) ما شما را براي خدا اطعام ميكنيم و هيچ پاداش و سپاسي از شما نميخواهيم.
🔹شوهرداری ؛
از سيرة حضرت زهرا استفاده ميشود كه زن بايد طوري با شوهرش رفتار كند كه همّ و غم را از دل شوهرش بزدايد؛ از اين رو نقل شده است كه حضرت علي فرمود: «وَ لَقَدْ كُنت انظر اليها فتكشف عنّي الغموم والاحزان بنظري إليها؛ من به او نگاه ميكردم و با اين نگاه، غمها و حزنها از من دور ميشد.»(۶)
➖روزي امام علي فرمود: فاطمه جان! آيا غذايي موجود است تا بياوري؟ حضرت فاطمه زهرا پاسخ داد: «وَ الَّذِي عَظَّمَ حَقَّكَ مَا كَانَ عِنْدَنَا مُنْذُ ثَلَاثٍ إِلَّا شَيْءٌ آثَرْتُكَ بِه؛ سوگند به خداوندي كه حق و قدر تو را بزرگ شمرد! سه روز است كه غذاي كافي در منزل نداريم و همان مقدار ناچيز خوراكي را به شما بخشيدم و خود گرسنگي را تحمل كردم.»
امام علي فرمود: چرا اطلاع ندادي؟ پاسخ داد: «كَانَ رَسُولُ اللَّهِ نَهَانِي أَنْ أَسْأَلَكَ شَيْئاً فَقَالَ لَا تَسْأَلِي ابْنَ عَمِّكِ شَيْئاً إِنْ جَاءَكِ بِشَيْءٍ عَفْواً وَ إِلَّا فَلَا تَسْأَلِيهِ؛ رسول خدا مرا نهي فرمود كه چيزي از تو در خواست كنم و به من فرمود: چيزي از پسر عمويت درخواست مكن، اگر چيزي براي تو آورد، بپذير، وگرنه تو چيزي را درخواست مكن.»
امام علي پس از شنيدن سخنان و مشاهده ايثارگري فاطمه به منظور تهیه غذا از منزل خارج شد....
فقط به دو عنوان بسنده شد ، قبلا در سبک زندگی حضرت صدیقه علیها السلام، در موضوعاتی بحث شده است؛
👈 زهد
👈 مهربانی با فرزندان
👈 امور زنانه
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d