آموزه های از حضرت فاطمه(ع) برای زیست امروزی
#منبر_پانزده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
✔️آموزه اول
عفاف و حجاب
«عفاف» آن قوه معنوی و تقوای باطنی است که مردان و زنان را از ازهرگونه هرزگی، چشم چرانی و خود نمایی که موجب تحریک شهوت و غریزه جنس مخالف و نامحرم می شود بازمی دارد، از همین رو راغب در المفردات می نویسد: عفت به معنى پديد آمدن حالتى در نفس است كه آدمى را از غلبه شهوت باز مى دارد و «عفيف» به كسى گفته مى شود كه داراى اين وصف و حالت باشد.
و خداوند بانوان با ایمان را به «حجاب» دستور داد؛
➖ خداوند در آیه ۳۱ سوره نور میفرماید: «وَ قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ وَ يَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَ لا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا ما ظَهَرَ مِنْها وَ لْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلى جُيُوبِهِنَّ» و به زنان با ایمان بگو دیدگان خود را (از هر نامحرمی) فرو بندند و پاکدامنی ورزند و زیورهای خود را آشکار نگردانند مگر آنچه که طبعا از آن پیداست و باید روسری خود را بر سینه خویش(فرو) اندازند.
➖و در آیه ۵۹ سوره احزاب می فرماید: «يا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْواجِكَ وَ بَناتِكَ وَ نِساءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ ذلِكَ أَدْنى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلا يُؤْذَيْنَ وَ كانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحِيماً» اى پيامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: روسرىهاى بلند بر خود بيفكنند، اين (عمل) مناسبتر است، تا (به عفّت و پاكدامنى) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگيرند، و خداوند آمرزنده مهربان است.
👈پس در این دو آیه دو واژه « خمار» و « جلباب» به عنوان پوشش بانوان توصیه شده است.
خمار در اصل به معنای پوشش است ولی معمولا به چیزی گفته می شود که زنان با آن سر خود را می پوشانند مانند روسری و مقنعه.
درمعنای جلباب علامه طباطبایی درالمیزان می نویسد: «جلابیب" جمع جلباب است، و آن جامهاى است سرتاسرى که تمامى بدن را مىپوشاند، و یا روسرى مخصوصى است که صورت و سر را ساتر مىشود، و منظور از جمله" پیش بکشند مقدارى از جلباب خود را"، این است که آن را طورى بپوشند که زیر گلو و سینههایشان در انظار ناظرین پیدا نباشد».(۱)
👈زنان مسلمان در حفظ و رعایت «عفاف وحجاب» و عمل به این فریضه و تکلیف به سه تقسیم می شوند:
دسته اول؛ زنانی هستند که از عفت باطنی و درونی تهی وخالی هستند از همین رو نه تنها باطن خودشان را دربی قیدی نسبت به پوشش اسلامی نشان می دهند، بلکه با صد قلم آرایش و گریم کردن خودشان را درمعرض نگاه نامحرمان قرار می دهند، شان ومنزلت خود را پایین می اورند.
دسته دوم؛ زنانی هستند که علاوه برعفت باطنی و درونی ازحجاب وپوشش اسلامی چون مانتو بلند استفاده می کنند.
دسته سوم؛ زنانی هستند نه تنها ازعفت باطنی برخوردارند وازحجاب اسلامی استفاده می کنند بلکه از حجاب و پوشش برتر که چادر است استفاده می کنند.
✅آموزه ها
حضرت زهرا (ع)فرمودند: «خَيْرُ لِلْنِّساءِ اَنْ لا يَرَيْنَ الرِّجالَ وَ لا يَراهُنَّ الرِّجالُ :چه نیکو است برای زنان که مردان [نامحرم] را نبینند و مردان [نامحرم] هم آنان را نبینند.(۲)
💠داستان
روزي جابر بن عبداالله انصاري همراه رسول خدا(ص) به سوي خانه فاطمه(س) رهسپار شدند. وقتی که به در خانه رسیدند، پیامبر(ص) اجازه ورود طلبید. فاطمه(س) اجازه داد، پیامبر(ص) فرمود: شخصی همراه من است، آیا اجازه هست با او وارد خانه شویم؟ فاطمه(س) عرض کرد: «اي رسول خدا مقنعه و روسري ندارم.» پیامبر(ص) فرمود: ی اي فاطمه! زیادي لباس بلند روپوش خود را بگیر و سرت را با آن بپوشان.))
حضرت فاطمه(س) همین کار را کرد، آن گاه پیامبر(ص) و جابر، با کسب اجازه وارد خانه شدند. (۳)
💠داستان
اسماء بنت عمیس داستان عجیبی به این شرح نقل شده است: روزی فاطمه (ع) به من فرمود: من از کار مردم مدینه که زنان خود را بعد از وفات به صورت ناخوشایندی برای دفن میبرند، و تنها پارچهای بر او میافکنند که حجم بدن از پشت آن نمایان است ناخرسندم.
اسماء گفت: من در سرزمین حبشه چیزی دیدهام که با آن جنازه مردگان را حمل میکردند، سپس شاخههایی از درخت نخل را برداشت و به صورت تابوت مخصوصی درآورد که پارچهای را روی چوبهای آن میافکندند، و بدن را درون آن میگذاردند، به گونهای که بدن پیدا نبود. هنگامی که فاطمه بانوی بزرگ اسلام (ع) آن را مشاهده کرد فرمود: بسیار خوب و عالی است و هنگامی که من از دنیا رفتم مرا با آن بردارید.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️آموزه دوم
قناعت، ساده زیستی
➖بسنده کردن به اندک خویش بهویژه در مصارف اقتصادی، در فرهنگ اصطلاحات اقتصادی اسلام به نام قناعت تعبیر شده است. رضایت به داشتهها به دور از هرگونه طمع و حرص، از مهمترین فضایل اخلاقی در حوزه مصرف اقتصادی است.
➖«قناعت» نقطه مقابل «حرص و ولع» است كه مفهوم آن را به قرينه مقابلش مي توان شناخت. «حرص» يك نوع تضادّ ميان روح و جسم از نظر اشباع نيازهاى مادّى است و «حريص» به كسى مي گويند كه به قدر كافى جسم او در برابر نيازهاى مادّى اشباع شده؛ ولى روح او همچنان فقير و گرسنه است. بنابراين بدون دليل در پى ثروت اندوزى بيشتر، در پى انحصارطلبى احمقانه تر و حتّى در پى غصب سهم و حقّ ديگران است. حريص گاهى چنان به مراحل بحرانى حرص مي رسد كه در اين راه، تمام خواب و استراحت و حتّى اخلاق و ايمان خود را از دست مي دهد تا درآمد مادّى بيشترى از هر طريق كه ميسّر شود، فراهم سازد و سرانجام به موجودى ناتوان و بي اراده - كه همه چيز خود را از دست داده - تبديل مي گردد.
➖بر اساس آیات و روایات، کسی که بخواهد سبک زندگی خویش را بر اساس اصول و مقررات اسلامی ساماندهی کند و حیات طیب داشته باشد، میبایست در زندگی قناعت کند.
زیرا از پيامبر(ص) درباره آیه: فلنحييّنه حيوهًْ طيّبهًْ پرسش شد، حضرت فرمود: آن قناعت و رضايت به تقسيم روزى از جانب خداوند است.(۴)
👈تاثیرپذیری از الگوهایی موفق و همیشه زنده تاریخ در کسب فضیلت قناعت بسیار کمک میکند.
یک زن مسلمان در پرتو آموزه های زندگی فاطمی و زیّ سادگی و ساده زیستی ایشان به سوی کمال حرکت میکند.
چرا حضرت زهرا علیهاالسلام جلوه ای کامل از تمام کمالاتی است که یک زن در طول حیات خود ممکن است به آن نائل شود مانع رشد و ترقی معنوی و کمال انسانی است. زنی که فقط به دنبال تشریفات، دنیاگرایی و زندگی شاهانه و اشرافی و لباسهای آن چنانی باشد، نمی تواند به اهداف والای زندگی پاک معنوی دست یابد.
💠داستان
روزی حضرت فاطمه علیهاالسلام را دیدم که چادری ساده بر سر داشت. با تعجب عرضه داشتم: عجبا! دختران پادشاهان ایران و قیصر روم بر کرسیهای طلایی می نشینند و پارچه های زربافت و اشرافی به تن می کنند؛ امّا دختر رسول خدا صلی الله علیه و آله که عظمت و جلالتش از همه آنها بالاتر و بیشتر است، نه چادرهای گران قیمت بر سر دارد و نه لباسهای فاخر و زیبا! حضرت زهرا علیهاالسلام فرمود: یَا سَلْمَانُ اِنَّ اللَّهَ ذَخَّرَ لَنَا الثِّیَابَ وَ الْکَرَاسِیَّ لِیَوْمٍ آخِرٍ؛ ای سلمان! خداوند [بزرگ] لباسهای [زینتی] و تختهای [طلایی] را برای ما در روز قیامت ذخیره کرده است.»
حضرت فاطمه علیهاالسلام آن گاه به محضر رسول خدا صلی الله علیه و آله آمد و عرض کرد: «یا رسول الله! سلمان از لباس ساده من تعجب کرد. قسم به خدایی که تو را به رسالت در راه حق بر انگیخت! من و همسرم علی علیه السلام همواره زندگی ساده را پیشه خود کرده ایم. فرش خانه ما پوست گوسفندی است که روزها شترمان بر روی آن علف می خورد و شبها بر روی آن می خوابیم و بالش ما چرمی است که از لیف خرما پر شده است.»
💠داستان
روزی رسول خدا صلی الله علیه و آله وارد منزل حضرت زهرا علیهاالسلام شد و دخترش را مشاهده کرد که روی زمین نشسته، با یک دست فرزندش را در آغوش گرفته، شیر می دهد و با دست دیگر با آسیاب دستی گندمها را آرد می کند. از دیدن زندگی ساده، امّا گرم و پرعاطفه حضرت فاطمه علیهاالسلام اشک در چشمان رسول خدا صلی الله علیه و آله حلقه زد و فرمود: یَا بِنْتَاهْ تَعَجَّلِی مَرَارَةَ الدنیا بِحَلاوَةِ الْآخِرَةِ؛ دخترم! مشکلات دنیا را به یاد شیرینی [و حلاوت زندگی در] جهان آخرت بر خود هموار ساز و تحمل کن!»
حضرت فاطمه علیهاالسلام نیز عرضه داشت: «یَا رَسُولَ اللَّهِ الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَی نَعْمَائِهِ وَ الشُّکْرُ لِلَّهِ عَلَی آلَائِهِ؛ ای رسول خدا! حمد و سپاس خداوند را در مقابل این همه نعمتی که به ما داده است.»
البته ساده زیستی یک بانوی مسلمان به این معنی نیست که ژولیده و آلوده و بد لباس زندگی کند؛ بلکه سادگی او باید توأم با پاکی و تمیزی باشد
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️آموزه سوم
همسرداری و خانه داری
برای زن بزرگترین موفقیت و ارزش این است که در شئون گوناگون زندگی، خشنودی همسرش را به دست آورد و از هر گونه عملی که موجب ناراحتی شوهر می گردد پرهیز نماید. حضرت علی(ع) می فرمایند: «جهاد المرأة حسن التبعل» جهاد ِ زن، خوب شوهرداری است
شخصیت فاطمه زهرا(س) الگویی کامل برای انسانها و مخصوصا خانمها است. کرامت و سجایای اخلاقی ایشان در همسرداری و تربیت فرزندان و موارد بسیار دیگر به اندازه ای مثال زدنی است که مسلمانان ایشان را به عنوان اسوه و الگویی کامل می دانند.
➖ حضرت امیر(ع) اوج رضایتمندی خود از رفتار حضرت زهرا را اینگونه بیان فرمودند:
«ولا أغضَبَتني ولا عَصَت لي أمراً، ولَقَد کنتُ أنظُرُ إلَيها فَتَنکشِفُ عَنِّي الهُمومُ وَالأَحزانُ».
او، مرا عصبانى نساخت و در کارى، از من نافرمانى نکرد. هنگامى که به او مى نگريستم، غم ها و اندوه ها از من برطرف مى شدند.
💠داستان
حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه (ع) برای همدلی بیشتر در نظام خانواده به حضور رسول خدا رفتند تا رهنمودی بگیرند. رسول خدا (ص) حضرت فاطمه را به کارهای درون خانه گماشت و کارهای بیرون را به علی واگذار کرد. بعد از این رهنمود شایسته، حضرت زهرا با خوشحالی اظهار داشت: «فَلَا یَعْلَمُ مَا دَاخَلَنِی مِنَ السُّرُورِ إِلَّا اللَّهُ بِإِکْفَائِی رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله تَحَمُّلَ رِقَابِ الرِّجَالِ؛ جز خداوند متعال کسی نمی داند که از این تقسیم کار چقدر خوشحال شدم؛ زیرا رسول خدا صلی الله علیه و آله مرا از انجام کارهایی که مربوط به مردان است، بازداشت.»
➖امام صادق(ع) به نقل از حضرت فاطمه(ع) دراین باره فرمود: «أَنَّ أَدْنَی مَا تَکُونُ مِنْ رَبِّهَا أَنْ تَلْزَمَ قَعْرَ بَیْتِهَا» نزدیکترین حالات یک زن به خداوند متعال زمانی است که در منزل میماند [و به امور خانهداری و تربیت فرزند میپردازد].»(۵)
💠داستان
صبح یکی از روزهایی که علی(ع) و فاطمه(س) در کنار هم بودند، علی(ع) برای رفع گرسنگی شدید خود، غذایی را از همسرش طلب کرد.
زهرا(س) گفت: خود دو روز است که چیزی نخورده ام و هرچه در خانه بود برای شما و فرزندان آوردم.
علی(ع) فرمود:چرا مرا از این امر آگاه نساختی تا برای تهیه غذا اندیشه ای کنم.
زهرا(س) پاسخ داد: از خدای خود شرم کردم که چیزی از تو بخواهم که انجام آن برایت دشوار باشد.
امام علی(ع)فرمود:چرا به من اطلاع ندادی؟
حضرت زهرا(س)پاسخ داد:کَانَ رَسُولُ اللَّهِ(ص) نَهَانِی أَنْ أَسْأَلَکَ شَیْئاً فَقَالَ:لَا تَسْأَلِی ابْنَ عَمِّکِ شَیْئاً إِنْ جَاءَکِ بِشَیْءٍ عَفْواً وَ إِلَّا فَلَا تَسْأَلِیهِ؛
رسول خدا(ص) مرا نهی فرموده است که از تو چیزی بخواهم و به من سفارش کرده است که:از پسر عمویت چیزی درخواست نکن اگر خودش چیزی آورد، بپذیر؛ وگرنه خودت درخواست نکن.(۶)
🖤روضه
لحظات بسیار سخت فرا رسید، فاطمه ۱۸ ساله داره وصیت میکنه؛
«یا اَبَاالْحَسَنِ لَمْ یبْقَ لِی اِلاّ رَمَقٌ مِنَ اَلْحَیاةِ وَ حَانَ زَمانُ الرَّحِیلِ وَالْوِداعِ فَاسْتَمِعْ کَلامِی فَاِنَّکَ لا تَسْمَعُ بَْعدَ ذلِکَ صَوْتَ فاطِمَةَ أبَداً »
نفسا آخرمو دارم میزنم،بشین صحبتامو گوش بده،دیگه صدای فاطمه رو نخواهی شنید
«اوُصیکَ یا اَبَاالْحَسَنِ اَنْ لا تَنْسَانِی وَ تَزُورَنی بَعدَ مَمَاتِی»
علی جان من که مردم من رو از یاد نبریا !!به زیارت قبر من بیاییا !!
«اِذا اَنَا مِتُّ» علی جان! وقتی من مُردم
«فَتَوَلَّ اَنْتَ غُسْلِی»خودت مُتکفل غسل من بشو
« وَ جَهِّزْنِی » خودت منو کفن کن،
«وَ صَلِّ عَلَیَّ» خودت بر من نماز بخوان
«وَ اَنْزِلْنِی قَبْرِی»خودت با دست خودت منو تو قبر بذار،
«وَ ألْحِدْنِی»علی جان خودت لحد روم بچین،
«وَ سَوِّ التُّرابَ عَلَیَّ»خودت خاک روم بریز علی جان،علی جان منو که دفن کردی
«وَ اجْلِسْ عِنْدَ رَأسِی قَبالَةَ وَجْهِی»بشین بالا سرم مقابل صورتم
«فَاَکْثِرْ مِنْ تِلاوَةِ وَالدُّعَاءِ» بشین برام قرآن بخوان،دعا بخون
«فَاِنَّها ساعَةٌ یحْتاجُ الْمیتُ فیها اِلی اُنْسِ الاَحْیاء"» علی جان تنهام نذاریا…
«وَ اَنَا اَسْتَوْدِعُکَ اللهَ تَعَالی»علی جان تو را به خدا سپردم
« وَ اُوصیکَ فِی وُلدی خَیراً» هوا بچه هامو داشته باش …
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۶ ص۵۱۹
۲.بحارالانوار، ج۱۰۰، ص۲۳۸.
۳.بحارالانوار ج۶۸، ص۲۴.
۴.مجمع البيان، ج۵_۶ص ۵۹۳
۵.نوادر راوندی، ص۱۴
۶.بحارالانوار، ج ۴۳، ص۶۰
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فهرست مباحث فاطمی
🏴 ضمن عرض تسلیت به مناسبت فرا رسیدن ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها،
مباحث فاطمی تقدیم شما سخنوران و روضه خوانان ارجمند:
✅ تراث علمی فاطمه
🔻 https://eitaa.com/menbare_tollab/18271
✅ دغدغه های مقدس
🔻 https://eitaa.com/menbare_tollab/18337
✅ زنانه های مقدس
🔻 https://eitaa.com/menbare_tollab/18307
✅ رازها پیام های اسماء فاطمه(س)
🔻 https://eitaa.com/menbare_tollab/18835
✅ فدک و فدکیه
🔻 https://eitaa.com/menbare_tollab/23252
✅ابعاد معنویت فاطمه زهرا
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23273
دوست داشتنی های فاطمه زهرا
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23287
✅کمال عبادت در نگاه به سیره فاطمی
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23300
✅فضیلت زهد در نگاه به سیره فاطمی
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23310
✅حانیه ؛ مهربانی به فرزندان
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23322
✅جلوه های مهربانی فاطمه زهرا
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23332
✅آیات و مقامات
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23345
✅بالاترین مصلحت( شرح حدیث فاطمی)
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23366
✅آموزه های فاطمی برای زیست امروزی
🔻
https://eitaa.com/menbare_tollab/23373
فاطمه زهرا(ع)
الگوی اسطوره ای حیا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
💠داستان
[ایجاد انگیره]
روزی امیر(ع) به بانوی بهشت فرمود: فاطمه جان! غذایی داری تا بیاوری و از رنج گرسنگی خلاصی یابم؟ فاطمه(ع) پاسخ داد: به خدا قسم علی جان، دو روز است که در خانه غذای کافی نداریم، آنچه هم که بوده ایثار کرده ام و به شما و حسن و حسین داده ام و خودم چیزی نخورده ام. حضرت فرمود: چرا نگفتی تا چیزی تهیه کنم؟
فاطمه(ع) پاسخ داد:« یا اَبا الحَسَن! اِنّی لَأستَحیی مِن اِلهی اَن اُکَلِّف نَفسَکَ ما لا تَقدِرُ عَلَیه»؛
یا علی! من از پروردگارم شرم می کنم که از تو چیزی بخواهم که بر آن قادر نیستی.
آن گاه امام برای تهیه غذا از خانه بیرون رفت. یک دینار قرض گرفت و...(۱)
✅تبیین موضوع
➖در مورد فضیلت حیا،حوزههای مختلفی مطرح است که «از جمله حیای زنان در «اخلاق جنسی» حیا در خانواده در «اخلاق خانواده» و حیا از دیگران در «اخلاق معاشرت»، مورد بررسی قرار میگیرد.»
آنچه در داستان بالا گذشت حیا در معاشرت خانوادگی بود.
در این نوع از حیا خداوند در قرآن کریم از حیا پیامبر(ص) سخن به میان آورده است؛
خداوند به اصحاب پیامبر (ص) حکم می فرماید: «وَلَٰكِنْ إِذَا دُعِيتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذَا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا وَلَا مُسْتَأْنِسِينَ لِحَدِيثٍ ۚ إِنَّ ذَٰلِكُمْ كَانَ يُؤْذِي النَّبِيَّ فَيَسْتَحْيِي مِنْكُمْ ۖ وَاللَّهُ لَا يَسْتَحْيِي مِنَ الْحَقِّ ۚ»
چون به خانه پیامبر فرا خوانده شدید، زودتر از زمان متداول نروید و بعد از خوردن غذا متفرق شوید و در حضور رسول خدا (ص) به سرگرمی و گفتگو روی نیاورید؛ زیرا این امور، پیامبر (ص) را آزار می دهد ولی او از روی شرم و حیا سخنی نمی گوید. و خداوند از این که حقیقتی را برایتان بیان کند شرمی ندارد».(۲)
➖حیاء از ریشه «ح ی و» یا «ح ی ی»، به معنای شرم داشتن و آزَرم از ارتکاب زشتیها که در مقابل آن وقاحت و بیشرمی قرار دارد.
در اصطلاح علم اخلاق، به نوعی حالت روانی یا انفعال و انقباض نفسانی گفته میشود، که موجب متانت و وقار در رفتار، حرکات و سکنات انسان شده و همچنین موجب خودداری از انجام امور ناپسند در انسان میگردد و منشأ آن ترس از سرزنش دیگران است.
➖حیا دارای سه رکن اصلی است: فاعل، ناظر و فعل.
فاعل، در حیا شخصی است برخوردارِ از کرامت و بزرگواری نفسانی.
ناظر در حیا شخصی است که مقام و منزلت او در چشم فاعل عظیم و شایسته احترام باشد، و فعلی که رکن سوم برای تحقق حیا است، فعل ناپسند و زشت است.
➖نقطه مقابل حیا صفاتی چون «وَقاحَت»است که از ریشه «وقح» که حقیقت آن اصرار بر انجام دادن زشتیهاست.
✅شاخص مهم بی حیایی
قرآن کریم شاخص مهم بی حیایی را قانون گریزی و تجاوز گری بیان فرموده است؛
«وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ...فَمَنِ ابْتَغَىٰ وَرَاءَ ذَٰلِكَ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْعَادُونَ»
و آنها که دامان خود را (از آلودهشدن به بیعفتی) حفظ میکنند؛...و کسانی که غیر از این طریق را طلب کنند، تجاوزگرند.(۳)
🔴حیا غلط
البته مواردی وجود دارد حیا کردن در آن ها فضیلت نیست بلکه حماقت دانسته شده است.
👈پیامبر(ص) فرمود:
اَلْحَيَاءُ حَيَاءَانِ حَيَاءُ عَقْلٍ وَ حَيَاءُ حُمْقٍ فَحَيَاءُ اَلْعَقْلِ هُوَ اَلْعِلْمُ وَ حَيَاءُ اَلْحُمْقِ هُوَ اَلْجَهْلُ.
حيا دو گونه است حياء عقل و حياء حماقت، حياء عقل که از دانایی است و و حیا حمق که از جهل و نادانی است.(۴)
✔️مصادیقی برای حیا غلط :
➖ خجالت کشیدن در عمل به تکالیف شرعی ، چنانچه افرادی با این شعار که «خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو»، از عمل به تکلیف الهی حجاب و ترک آرایش خود داری میکند.
➖رودربايستي، حيايي است که از ضعف فرد نشأت مي گيرد، چرا که فرد از روي ضعف شخصيتي خود دست به رفتاري مي زند که مورد رضايت و خواسته دروني او نيست چنين فردي چنان چه از قوت و ثبات شخصيت برخوردار بود هيچ گاه دچار رودربايستي نمي شد.
➖ در سيرة اهل بيت و ائمه معصومين ـ عليهم السلام ـ که مراجعه شود مي بينيم که در صراحت کلام خيلي مشهور بوده اند به اصطلاح امروزی قدرت نه گفتن داشتند. و از گفتن «نه» خجالت نمی کشیدند .
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴عوامل بی حیای
➖یکی از مشکلات بزرگ زیست امروزی شیوه های اغواگرانه مراکز و اشخاص تاثیر گذار جهانی در جهت
ترویج بیحیایی از طریق رسانه های جدید است که با تابو شکنی، برنامه هایی مثل برخی بازی ها از قبیل جرأت و حقیقت این شگرد شیطانی دنبال می شود.
➖اموری مثل پر حرفی و اظهار نیاز به مردم از عوامل حیا زدایی دانسته شده است.
➖یکی دیگر از عوامل از بین رفتن حیا شراب است؛
به امام رضا (ع) منسوب است که در شرح علت تحریم خمر فرمود:
«إِنَّ اَللَّهَ تَعَالَى حَرَّمَ اَلْخَمْرَ لِمَا فِيهَا مِنَ اَلْفَسَادِ وَ بُطْلاَنِ اَلْعُقُولِ فِي اَلْحَقَائِقِ وَ ذَهَابِ اَلْحَيَاءِ مِنَ اَلْوَجْهِ وَ إِنَّ اَلرَّجُلَ إِذَا سَكِرَ فَرُبَّمَا وَقَعَ عَلَى أُمِّهِ أَوْ قَتَلَ اَلنَّفْسَ اَلَّتِي حَرَّمَ اَللَّهُ وَ يُفْسِدُ أَمْوَالَهُ وَ يَذْهَبُ بِالدِّينِ وَ يُسِيءُ اَلْمُعَاشَرَةَ وَ ...»
خداوند تعالی شراب را حرام فرمود؛ زیرا شرابْ تباهی میآورد، عقلها را در شناخت حقایق باطل میکند و شرم و حیا را از چهره فرد میزداید.
همانا مرد وقتی مست شد ای بسا با مادرش مواقعه کند و مرتکب قتل شود مالش را نابود کند دینش برود و اخلاق معاشرتش خراب شود و...(۵)
✔️سخن آخر
فاطمه زهرا الگوی حیا درست
در اینکه فاطمه زهرا(ع) برترین الگوی رفتاری حیاست هیچ تردیدی نیست. در حیا اجتماعی و معاشرتی ایشان قصه های مختلفی نقل شده است
➖مثلا بارها با حضرت امیر(ع) تصمیم گرفتند مشکلات زندگی را با پیامبر(ص) در میان بگذارند اما حیا مانع شد؛ «فَوَجَدَتْ عِنْدَهُ حُدَّاثاً فَاسْتَحْیَتْ فَانْصَرَفَتْ»
➖در حیا مربوط به امور جنسیتی نیز قصه های زیادی از آن حضرت نقل شده است؛
پوشاندن خود از مرد نابینا، وصیت ساخت تابوت ویژه برای پوشیده بودن جنازه، وصیت به شبانه بودن دفن و... جلوه هایی از حیا عجیب فاطمه زهرا است.
💠داستان
اسماء ميگويد: حضرت زهرا در روزهاي آخر عمرش به من فرمود: «إِنِّي قَدِ اسْتَقْبَحْتُ مَا يُصْنَعُ بِالنِّسَاءِ إِنَّهُ يُطْرَحُ عَلَى الْمَرْأَةِ الثَّوْبُ فَيَصِفُهَا لِمَنْ رَأَى فَلَا تَحْمِلْنِي عَلَي سَرِيرٍ ظَاهِرٍ اسْتُرِينِي سَتَرَكِ اللَّهُ مِنَ النَّارِ؛ من بسيار زشت ميدانم كه جنازة زنان را پس از مرگ روي تابوت سر باز ميگذارند و روي آن پارچههايي ميافكنند كه حجم بدن را براي بينندگان نمايش ميدهد. مرا بر روي تابوت آن چناني نگذار و بدن مرا بپوشان كه خدا تو را از آتش جهنم باز دارد.»
اسماء گفت: در سرزمين حبشه تابوتي براي جنازه ميسازند كه بدن آنان را ميپوشاند آنگاه با چوب و شاخة درخت، آن را ساخت. حضرت فاطمه زهرا با خوشحالي فرمود: اي اسماء! براي تابوتي مثل اين تهيه كن تا مرا بپوشاند كه خداوند تو را از آتش دوزخ بپوشاند.
حضرت زهرا به حضرت علي عرض كرد: «أُوصِيكَ يَا ابْنَ عَمِّ! أَنْ تَتَّخِذَ لِي نَعْشاً فَقَدْ رَأَيْتُ الْمَلَائِكَةَ صَوَّرُوا صُورَتَه؛ اي پسر عمو! وصيت ميكنم كه تابوتي براي من درست كني، همانگونه كه ملائكه، شكل آن را به من نشان دادند.»(۶)
👌از امام صادق(ع) نقل است كه فرمود: نخستين كسي كه در اسلام براي او تابوت قرار داده شد، حضرت فاطمه(ع) بود.
بدون ترديد، وجود مقدس حضرت فاطمه زهرا و سيره، رفتار و گفتار آن گرامي براي تمام زنان مسلمان، مايه مباهات و اسوه كامل است؛ بانوي بزرگواري كه حضرت خاتم الانبيا(ص)در ستايش او فرمود: دخترم فاطمه سرور بانوان بهشتي است. آري، حضرت فاطمه زهرا(ع) جلوهاي كامل از تمام كمالات است كه يك زن در طول حيات خود ممكن است به آن مايل شود.
🌸شعر
گر نگاهي به ما كند زهرا
دردها را دوا كند زهرا
بر دل و جان ما صفا بخشد
گر نگاهي به ما كند زهرا
كم مخواه از عطاي بسيارش
كانچه خواهي عطا كند زهرا
خانه ي وحي را ز رخسارش
رشك غار حرا كند زهرا
بضعه ي مصطفي بُوَد آري
جلوه چون مصطفي كند زهرا
نه عجب گر به شأن او گويند
خاك را كيميا كند زهرا
اين مقام كنيز او باشد
تا دگر خود چه ها كند زهرا
چهره پوشد ز مرد نابينا
تا بدين حد حيا كند زهرا
در طرفداري از خدا و رسول
به علي اقتدا كند زهرا
جان خود را و محسن خود را
در ره دين فدا كند زهرا
تا سه شب قوت خانه ي خود
بر مساكين عطا كند زهرا
روز محشر كه از شفاعت خويش
حشر ديگر به پا كند زهرا
همچو مرغي كه دانه بر چيند
دوستان را جدا كند زهرا
چه شود گر ز رحمت بسيار
حاجت ما روا كند زهرا
قبلا در موضوع حیا بحثی تقدیم شده است👈 لینک
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مناقب، ج ۲، ص ۷۷
۲.احزاب/۵۳.
۳.مؤمنون/۵.
۴.بحارالأنوار، ج۷۷، ص۱۴۹.
۵.الفقه الرضا، ج۱ ، ص۲۸۲.
۶.بحار الانوار،ج۴۳،ص۱۹۲.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
نگاهی به ابعاد زندگانی حضرت فاطمه(ع)
[#منبر_۲۰_دقیقه_ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
در این مبحث ابعاد زندگانی فاطمه زهرا(ع) در سه محور مورد بررسی قرار میگیرد؛
✅عبادت و معنویت
➖صدوق به سندش از ابن عباس نقل كرده است كه رسول خدا فرمود: «فَأَمَّا ابْنَتِي فَاطِمَةُ فَهِيَ سَيِّدَةُ نِسَاءِ الْعَالَمِينَ مِنَ الْأَوَّلِينَ وَ الْآخِرِينَ وَ إِنَّهَا لَتَقُومُ فِي مِحْرَابِهَا فَيُسَلِّمُ عَلَيْهَا سَبْعُونَ أَلْفَ مَلَكٍ مِنَ الْمَلَائِكَةِ الْمُقَرَّبِينَ وَ يُنَادُونَهَا بِمَا نَادَتْ بِهِ الْمَلَائِكَةُ مَرْيَمَ فَيَقُولُونَ: يَا فَاطِمَةُ ! إِنَّ اللَّهَ اصْطَفاكِ وَ طَهَّرَكِ وَ اصْطَفاكِ عَلى نِساءِ الْعالَمِينَ...؛ و اما دخترم فاطمه؛ او بهترين زنان عالم از اولين و آخرين است. او هنگامي كه در محراب عبادت ميايستاد هفتاد هزار ملك از ملائكة مقرب براو درود ميفرستادند و به آنچه مريم را خطاب ميكردند ندا ميدادند و ميگفتند: اي فاطمه! همانا خداوند تو را برگزيده و پاك كرده و تو را بر زنان عالم برتري داده است.»(۱)
➖نوشته اند « ما كانَ في هذِهِ الاُمَّةِ أعبَدُ مِن فاطِمَةَ ، كانَت تَقومُ حَتّى تَوَرَّمَت قَدَماها » در ميان اين امّت، عابدتر از فاطمه نبوده است، او آن قدر [ براى عبادت ] مى ايستاد كه دو پايش ورم مى كرد.
هنگامی که وارد خانه امیرالمؤمنین (ع) شد، در شب زفاف به آن حضرت عرض کرد: «فشبهت دخولی فی فراشی بمنزلی کدخولی إلی لحدی و قبری فانشدک الله إن قمت إلی الصلاة فنعبد الله تعالی هذه اللیلة؛ امروز از خانه پدر به خانه همتای گرانقدرم آمدم و فردا نیز از این جا به منزلگاه دیگری و به جوار رحمت حق خواهم رفت. از این رو، علی جان! به خدای سوگندت میدهم که بیا تا در آغازین لحظات زندگی مشترک به نماز بایستیم و هر دو با هم این شب جاودانه را به پرستش خدا سپری کنیم».(۲)
➖امام حسن(ع) میفرماید: شب جمعه مادرم را دیدم از بستر برخاست و به نماز ایستاد و همچنان به نماز ادامه داد تا سپیدهی سحر دمید، به دعاهای او گوش کردم، نام مردان و زنان با ایمان را به زبان میآورد و برای آنها بسیار دعا کرد، ولی یکبار برای خود دعا نکرد، عرض کردم «مادر! چرا برای خودت هیچ دعا نکردی آنگونه که برای دیگران دعا کردی؟»، فرمود:
«یا بُنَیَّ اَلْجارُ ثُمَّ الدّارُ:پسرم! اوّل همسایه، بعد خانه!». (۳)
➖او به قدری عشق به عبادت و ذکر خدا داشت، که هنگامی که رسول خدا(ص) به جای دادن کنیز، تسبیحات صدگانه (۳۴ بار تکبیر، ۳۳ بار تسبیح و ۳۳ بار تحمید) را به او آموخت، سه بار از روی شادی و نشاط روحی گفت:«رَضِیتُ عَنِ اللهِ وَ رَسُولِهِ:از خدا و رسولش خشنود شدم».
➖تلاوت قرآن محبوب فاطمه زهرا بود می فرمود:« حُبِّبَ إلَىَّ من دُنياكُم ثَلاثٌ : تِلاوَةُ كِتابِ اللّه ِ و النَّظَرُ في وَجهِ رَسولِ اللّه ِ و الإنفاقُ في سَبيلِ اللّه ِ » از دنياى شما محبّت سه چيز در دل من نهاده شد : تلاوت قرآن ، نگاه به چهره پيامبر خدا و انفاق در راه خدا .(۴)
➖در روایتی سلمان گوید: بر حضرت وارد شدم در حالیکه آن حضرت قرآن میخواند و آسیاب خود میچرخید. سلمان گوید: نزد رسول خدا (ص) آمدم و موضوع را عرض کردم، رسول خدا (ص) تبسمی نمود و فرمود: «یَا سَلْمَانُ إِنَّ اِبْنَتِی فَاطِمَةَ مَلَأَ اللَّهُ قَلْبَهَا وَ جَوَارِحَهَا إِیمَاناً إِلَى مُشَاشِهَا تَفَرَّغَتْ لِطَاعَةِ اللَّهِ؛ همانا خداوند قلب و اعضاء دخترم فاطمه را از ایمان سرشار نموده و ایمان تا درون استخوانهای او نفوذ کرده او برای بندگی خدا فارغ شده است.»
به امیرالمؤمنین (ع) سفارش کرد وقتی مرا به خاک میسپاری «فَأَکْثِرْ مِنْ تِلاَوَةِ الْقُرْآنِ؛ زیاد برایم قرآن بخوان.»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅ اخلاق و سبک زندگی
حضرت زهرا(ع) مصداق بارز انسان كامل بود؛ در این بخش به بخش های از سبک زندگی آن حضرت اشاره می شود:
🔹ايثار و فداکاری
دهها روايت درباره ايثار فداکاری آن بانو وجود دارد كه برخي را به اختصار بيان ميكنيم:
➖تازهمسلماني در مسجد مدينه از مردم كمك خواست. پيامبر به اصحاب خود نگريست. سلمان فارسي برخاست تا نياز آن بيچاره را برطرف سازد، هر جا رفت با دست خالی برگشت. با اميدي به طرف مسجد ميآمد كه چشمش به منزل حضرت فاطمه زهرا افتاد. با خود گفت: فاطمه سرچشمة نيكوكاري است. درب خانه را كوبيد و داستان عرب مستمند را شرح داد.
حضرت فاطمه زهرا فرمود: «يَا سَلْمَانُ وَ الَّذِي بَعَثَ مُحَمَّداً بِالْحَقِّ نَبِيّاً إِنَّ لَنَا ثَلَاثاً مَا طَعِمْنَا وَ إِنَّ الْحَسَنَ وَ الْحُسَيْنَ قَدْ اضْطَرَبَا عَلَيَّ مِنْ شِدَّةِ الْجُوعِ ثُمَّ رَقَدَا كَأَنَّهُمَا فَرْخَانِ مَنْتُوفَانِ وَ لَكِنْ لَا أَرُدُّ الْخَيْرَ إِذَا نَزَلَ الْخَيْرُ بِبَابِي» اي سلمان! سوگند به خداوندي كه حضرت محمد را به پيامبري برگزيد، سه روز است كه غذا نخورديم و فرزندانم حسن و حسين از شدت گرسنگي بيقراري ميكنند و خسته و مانده به خواب رفتهاند. اما من، نيكي و نيكوكاري را كه در خانه مرا كوبيده است، ردّ نميكنم.»
آنگاه پيراهن خود را به سلمان داد تا در مغازه شمعون يهودي گرو بگذارد و مقداري خرما و جو قرض بگيرد. سلمان فارسي ميگويد: پس از دريافت جو و خرما به طرف منزل فاطمه آمدم و گفتم: دختر رسول خدا! مقداري از اين غذاها را براي فرزندان گرسنهات بردار.
حضرت پاسخ داد: «يَا سَلْمَانُ هَذَا شَيْءٌ أَمْضَيْنَاهُ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ لَسْنَا نَأْخُذُ مِنْهُ شَيْئا؛ اي سلمان! اين كار را فقط براي خداي بزرگ انجام داديم و هرگز از آن چيزي برنميداريم.»
حضرت زهرا جو را آرد كرد و با آن نان پخت و به سلمان فرمود: «خُذْهُ وَ امْضِ بِهِ إِلَى النَّبِيِّ قَالَ: فَقَالَ لَهَا سَلْمَانُ: يَا فَاطِمَةُ خُذِي مِنْهُ قُرْصاً تُعَلِّلِينَ بِهِ الْحَسَنَ وَ الْحُسَيْنَ. فَقَالَتْ: يَا سَلْمَانُ! هَذَا شَيْءٌ أَمْضَيْنَاهُ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ لَسْنَا نَأْخُذُ مِنْهُ شَيْئا...؛ اين را بگير و نزد پيامبر ببر. سلمان گفت: اي فاطمه! يكي از اين نانها را بردار تا حسن و حسين را سير كني. حضرت فرمود: اي سلمان! اين كاري است كه با خداي عزّ و جلّ معامله كردهايم و ما هيچ چيز از آن را برنميداريم... .»(۵)
فاطمة زهرا مظهر ايثار و از خود گذشتگي بود. وقتي سه روز پشت سر هم فقير و مسكين و يتيم به درب خانة او آمد و تقاضاي كمك كرد، حضرت از جمله كساني بود كه قرص نان خود را به آنان ايثار كرد و به همين سبب، خداوند متعال در شأن ايشان، آيهاي نازل كرد: «وَ يُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْكيناً وَ يَتيماً وَ أَسيراً * إِنَّما نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لا نُريدُ مِنْكُمْ جَزاءً وَ لا شُكُوراً» و غذاي (خود) را با اينكه به آن علاقه و (نياز) دارند، به مسكين و يتيم و اسير ميدهند (و ميگويند) ما شما را براي خدا اطعام ميكنيم و هيچ پاداش و سپاسي از شما نميخواهيم.
🔹شوهرداری ؛
از سيرة حضرت زهرا استفاده ميشود كه زن بايد طوري با شوهرش رفتار كند كه همّ و غم را از دل شوهرش بزدايد؛ از اين رو نقل شده است كه حضرت علي فرمود: «وَ لَقَدْ كُنت انظر اليها فتكشف عنّي الغموم والاحزان بنظري إليها؛ من به او نگاه ميكردم و با اين نگاه، غمها و حزنها از من دور ميشد.»(۶)
➖روزي امام علي فرمود: فاطمه جان! آيا غذايي موجود است تا بياوري؟ حضرت فاطمه زهرا پاسخ داد: «وَ الَّذِي عَظَّمَ حَقَّكَ مَا كَانَ عِنْدَنَا مُنْذُ ثَلَاثٍ إِلَّا شَيْءٌ آثَرْتُكَ بِه؛ سوگند به خداوندي كه حق و قدر تو را بزرگ شمرد! سه روز است كه غذاي كافي در منزل نداريم و همان مقدار ناچيز خوراكي را به شما بخشيدم و خود گرسنگي را تحمل كردم.»
امام علي فرمود: چرا اطلاع ندادي؟ پاسخ داد: «كَانَ رَسُولُ اللَّهِ نَهَانِي أَنْ أَسْأَلَكَ شَيْئاً فَقَالَ لَا تَسْأَلِي ابْنَ عَمِّكِ شَيْئاً إِنْ جَاءَكِ بِشَيْءٍ عَفْواً وَ إِلَّا فَلَا تَسْأَلِيهِ؛ رسول خدا مرا نهي فرمود كه چيزي از تو در خواست كنم و به من فرمود: چيزي از پسر عمويت درخواست مكن، اگر چيزي براي تو آورد، بپذير، وگرنه تو چيزي را درخواست مكن.»
امام علي پس از شنيدن سخنان و مشاهده ايثارگري فاطمه به منظور تهیه غذا از منزل خارج شد....
فقط به دو عنوان بسنده شد ، قبلا در سبک زندگی حضرت صدیقه علیها السلام، در موضوعاتی بحث شده است؛
👈 زهد
👈 مهربانی با فرزندان
👈 امور زنانه
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅علم و عرفان
علم و دانش انسانهاي معمولي و غير معصوم، اكتسابي است كه بر اثر تعلّم و رفتن به مكتب، مدرسه، دانشگاه و يا حوزه به دست ميآيد؛ ولي علم انبيا، امامان و اولياي الهي برگرفته از علم الهي و به اصطلاح «علم لدنّي» است.
قرآن درباره حضرت آدم ميفرمايد: «وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا» و علم اسما را همگي به آدم آموخت.
آري علم آدم، علم مكتبي و مدرسه اي نبود؛ بلكه برگرفته از علم خداوند و تعليم داده شده توسط ذات الهي بود.
قرآن كريم در مورد حضرت خضر ميفرمايد:«وَعَلَّمْناهُ مِنْ لَدُنَّا عِلْماً»؛علم فراواني از نزد خود به او آموخته بوديم.» اصطلاح «علم لَدُنّي» نيز برگرفته از همين آيه مباركه است.
یکی از ابعاد زندگانی نورانی و پربرکت فاطمه زهرا علم و عرفان ایشان است
➖سلمان میگوید: «روزی عمار به من گفت: آیا خبر عجیبی به تو بدهم؟ گفتم: آری! عمار گفت: علی بن ابی طالب را دیدم كه بر فاطمه وارد شد؛ چون چشم فاطمه بر او افتاد، گفت: اجازه میدهی از گذشته و حال و آینده تا روز قیامت خبر دهم.
عمار میگوید: سپس دیدم كه امیرمؤمنان به عقب برگشت و به مسجد رفت و خدمت پیامبر رسید. پیامبر ه فرمود: نزدیك بیا یا ابا الحسن! چون نزدیك پیغمبر رسید فرمود: تو میگویی یا من بگویم؟ حضرت امیر عرض كرد: حدیث شما و كلام شما بهتر است و آن گاه پیامبر جریان را بیان نمود... عمار میگوید: امیرمؤمنان بعد از آن، از مسجد خارج شد و من هم با او بیرون رفتم و بر فاطمه وارد شد و حضرت فاطمه از آنچه علی به پیامبر گفته بود، خبر داد.
➖و نیز در روایتی از امام كاظم نقل شده كه فرمود: «فاطمه از تمام صحابه داناتر بود، جز از شوهرش.
و مكرر میشد كه پیامبر مردم را به فاطمه زهرا ارجاع میداد و او به مردم پاسخ كافی میداد، چرا كه آنچه را كه دیگران نمیدانستند میدانست.
➖روزی رسول خدا با عدهای از اصحاب خود نشسته بودند، رو به اصحاب كرده، فرمودند: «برای زنان چه چیزی بهتر است؟ آنها نتوانستند جوابی بگویند. حضرت علی این خبر را به فاطمه رسانید و آن حضرت پاسخ داد كه: شما نگفتید بهترین چیز برای زن آن است كه نه مردی او را ببیند و نه او مردی را ببیند؟»
علی علیه السلام این جواب را به رسول خدا صلی الله علیه و آله عرض كرد. حضرت فرمودند: «چه كسی این جواب را به تو گفت؟» عرض كرد: فاطمه .
حضرت فرمودند: «راستی كه او پاره تن من است.
➖یکی از شاگردان فاطمه زهرا فضه است نوشته اند او دختر یکی از حکمرانان بود که در هند یا مصر حکومت می کرده است او برخی دانش های تجربی مثل کیمیا را فرا گرفته بود اما این علوم عطش او را برطرف نمی کرد او طبق نقلی در یکی از جنگ ها در حبشه اسیر شد و نجاشی او را توسط جناب جعفر طیار با پیامبر فرستاد و پیامبر او را به خدمت و شاگردی فاطمه زهرا ارجاع دادند.
🌸شعر
آیت الله غروی اصفهانی چه زیبا سروده است:
ناطقه مرا مگر روح قدس كند مدد
تا كه ثناى حضرت، سيدة نساء كند
فيض نخست و خاتمه نور جمال فاطمه
چشم دل از نظاره در مبدأ و منتها كند
صورت شاهد ازل معنى حسن لم يزل
وهم چگونه وصف آن، آية حق نما كند
دامن كبرياى او دسترس خيال نى
پاية قدر او بسى پايه به زير پا كند
مفتقرا متاب رو، از در او به هيچ سو
زآنكه مس وجود را، فضة او طلا كند
➖فضه درسهای زیادی گرفت و در عبادات و اطاعت خدای متعال، همچون سیده زنان عالم، اهتمام زیاد داشت و همه جا در شدت محنت و مصیبت آن خانواده سهیم بود.
➖در روایتی از امام صادق، حضرت «فضّه» خدمتگذار را در کنار خانوادة حضرت علی و جزء «یُوفُونَ بالنَذر» که در قرآن آمده است، معرفی میکند
دارای فضیلتهای اخلاقی، فصاحت کلام، دانا در علم فقه، تفسیر قرآن و... بود. احاطه او بر قرآن کریم آنقدر زیاد بود که به اعتراف مورخان، سالهای طولانی از آخر عمرش را فقط با آیات قرآن سخن گفت.
➖امیرالمؤمنین برای او دعای ویژه نمود: «أللّهُمَّ بَارِکْ لَنَا فِی فِضَّتِنَا؛ خداوندا! به فضة ما برکت عنایت فرما.»
🏴مقدمه روضه
➖فضه در سخت ترین لحظات کنار فاطمه زهرا بود هنگامی ستمگران آن جنایت را مرتکب شدند و در خانه را آتش زدند و با فشار دادن به درب نیمه سوخته بانو را بین در و دیوار گذاشتند این فضه بود که فاطمه زهرا او را به یاری طلبید ؛
«آهِ يَا فِضَّةُ إِلَيْكِ فَخُذِينِي! فَقَدْ وَ اللَّهِ قُتِلَ مَا فِي أَحْشَائِي مِنْ حَمْل»
➖فضه کسی بود که در کنار حضرت علی برای غسل دادن و کفن کردن حضرت فاطمه حاضر بود و حضرت علی یاری میکرد و هنگامی که حضرت خواست بندهای کفن را ببندد، صدا زد: ای زینب، ام کلثوم، حسن، حسین، فضه! بیایید و بار دیگر از مادرتان توشه بردارید که این آخرین ملاقات است؛ یعنی حضرت علی در این خطاب او را در صف فرزندان حضرت زهرا قرار داده است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🏴روضه
علامه مجلسی در بحار الانوار در قسمت مربوط به تاریخ زندگانی حضرت زهرا(ع) روایتی را از ورقةبن عبدالله ازدی به این مضمون نقل میکند:
ورقةبن عبداللّه ازدى میگوید: من براى رضاى خدا به مکه معظمه مشرف شدم، در آن حینى که مشغول طواف بودم با کنیزکى مواجه شدم که با فصاحت صحبت میکرد و میگفت: "اى گروه حجاج! آگاه باشید که آقایان من خوبترین خوبان و برگزیدگان نیکان هستند؛ افرادى که قدر و قابلیت آنان از دیگران بالاتر است".
ورقه میگوید از او پرسیدم "از کدام دوستان ایشان هستى؟"، گفت: "من فضه کنیز فاطمه زهراء دختر پیامبر هستم". به او گفتم: "مرا از بانوى خودت فاطمه اطهر آگاه کن و آنچه را وى بعد از فوت پدرش دید برایم شرح بده". فضه پس از شرح مفصل این جریان، در ادامه گفت:
در موقع رحلت فاطمه(ع)، امیرالمؤمنین(ع) نماز ظهر را خوانده و بهسوی منزل میآمد. ناگاه کنیزان را دید در حالى بهاستقبال آن حضرت آمدند که گریان و محزون بودند. امام به ایشان فرمود: «چهخبر شده، چرا شما را ناراحت و مضطرب میبینم؟!».
گفتند: «یا امیرالمؤمنین، دختر عموى خود؛ فاطمه اطهر را دریاب، گرچه گمان نمیکنیم وى را دریابى».
امیرالمؤمنین بهسرعت متوجه فاطمه(ع) شد و بر آن بانو وارد شد، ناگاه دید فاطمه اطهر میان بسترش که از پارچه کتان سفید مصرى بود افتاده و بهطرف راست و چپ میغلطد.
على (ع) ردا را از دوش خود و عمامه را از سر مبارک انداخت و لباس خود را در آورد، سپس آمد و سر مبارک حضرت زهراء را بهدامن گرفت و فرمود: «یا زهراء»؛ اما فاطمه(ع) سخنى نگفت.
براى دومین بار فرمود: «یا بنت محمد المصطفى!"، فاطمه اطهر جوابى نداد.
براى سومین بار صدا زد: «اى دختر آن کسى که زکات را در دامن عباى خود براى فقرا میبرد.»، جوابى نشنید.
بار دیگر فرمود «اى دختر آن کسى که با ملائکه نماز خواند»، حضرت زهراء(ع) جوابى نداد.
سپس صدا زد: «یا فاطمة کَلِّمِینى! یعنى اى فاطمه! با من تکلم کن، من پسرعموى تو: علىبن ابىطالب هستم».
حضرت فاطمه زهراء چشمان خود را بهروى امیرالمؤمنین باز کرد. سپس آن بانو گریه کرد و على(ع) هم گریان شد و با بغضی در گلو به زهراء(ع) فرمود: «مگر تو را چه شده؟ من پسرعمویت على هستم».
فاطمه اطهر در حالی که درد میکشید فرمود: «ای پسرعمو، من اکنون آن مرگی را مشاهده میکنم که نمیتوان از دست آن گریخت.
... یا على، هنگامى که دیدى من سوره یس را قرائت کردم، بدان که اجلم فرا رسیده است؛ مرا غسل بده، ولى بدنم را برهنه نکن، زیرا من پاک و مطهر هستم. فَإِذَا أَنْتَ قَرَأْتَ یس فَاعْلَمْ أَنِّی قَدْ قَضَیْتُ نَحْبِی فَغَسِّلْنِی وَ لَاتَکْشِفْ عَنِّی فَإِنِّی طَاهِرَةٌ مُطَهَّرَة.
یا على! خودت و اهل خانهام که به من نزدیک هستند بر جنازهام نماز بخوانید.
یا على! مرا شبانه به خاک بسپار، این خبر را پدرم پیغمبر خدا به من داده است».
امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: «بهخدا قسم من متصدى امر آن بانو شدم و بدن وى را از زیر پیراهن غسل دادم، بهخدا قسم که بدن فاطمه زهراء مبارک و پاک و مطهر بود، آنگاه بدن مقدس او را از باقیمانده حنوط پیامبر اسلام صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم حنوط کردم، سپس جسد مبارکش را میان کفنهایش جاى دادم و موقعى که تصمیم گرفتم کفن او را گره بزنم صدا زدم:
اى امکلثوم، زینب، سکینه، فضه، حسن، حسین، بیایید از مادر خود زاد و توشه برگیرید، روز فراق آمد و ملاقات شما در بهشت خواهد بود؛ هَلُمُّوا تَزَوَّدُوا مِنْ أُمِّکُمْ فَهَذَا الْفِرَاقُ وَ اللِّقَاءُ فِی الْجَنَّةِ.
حضرت حسنین علیهما السلام در حالى آمدند که فریاد میزدند: آه از این حسرتى که هیچ وقت بهعلت از دست دادن جدمان پیامبر خدا و مادرمان فاطمه زهراء از بین نخواهد رفت. اى مادر حسن و حسین، هنگامى که جدّ ما محمّد مصطفى را ملاقات کردی سلام ما را به آن حضرت برسان و به آن بزرگوار بگو: ما بعد از تو در دار دنیا یتیم ماندیم».
امیرالمؤمنین(ع) میفرماید:
«من خدا را شاهد میگیرم که فاطمه زهراء آه و ناله کرد، دستهاى خود را دراز کرد و حسنین را چند لحظهاى به سینه خود چسبانید. ناگاه هاتفى از آسمان ندا در داد: یا اباالحسن! حسنین را از روى سینه فاطمه بردار، بهخدا قسم که ملائکه آسمانها را گریان کردند؛ زیرا دوست مشتاق لقاى دوست است».
امیرالمؤمنین(ع) فرمود: من حسنین را از روى سینه زهراء برداشتم.(۷)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.الأمالي للصدوق ،ص۱۷۵
۲.الحياة فرهنگ سخنان فاطمه(ع)، ص۳۵
۳.علل الشرائع ، ج۱ ، ص۱۸۳.
۴.نهج الحياة ، ح ۱۶۴.
۵.مناقب خوارزمی،ص۷۳.
۶.همان،ص۳۵۳.
۷.بحار الأنوار، ج۴۳، ص۱۷۹.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
آثار روابط خویشاوندی (صله رحم)
به مناسبت شب یلدا
[#منبر_پانزده_دقیقه_ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
[چند مسأله مبتلی به در ارتباط با دید و بازدید ها و ارتباط با فامیل تقدیم می شود که به مبلغ ارجمند طبق تشخیص و انتخاب استفاده بفرمایند]
❓ بر سر یک سفره نشستن بانامحرم چه حکمی دارد؟
✔️درصورتیکه جهات شرعیِ را رعایت کنند مانعی ندارد، ولی در صورت امکان اگر زنها و مردها از هم جدا باشند بهتر است.
❓در بعض از اقوام یا شهرها برای ادای احترام با جنس مخالف دست میدهند، این کار چه حکمی دارد؟
✔️دست دادن با زن یا مرد نامحرم جایز نیست و چنانچه طرف مقابل که حرام بودن این کار را نمیداند بافرهنگ اسلام آشنا شود مشکل حل خواهد شد.
❓ دست دادن و بغل کردن دختربچه غیر بالغ چه حکمی دارد؟
✔️اگر بیش از شش سال داشته باشد اشکال دارد ولی نگاه به وی حرام نیست.
❓ برخی مناطق، اقوام نامحرم نزدیک را جزء محارم میدانند و حجاب را رعایت نمیکنند و کارهایی مانند دست دادن و شوخی کردن را انجام میدهند، این کار چه حکمی دارد؟
✔️در فرض سؤال صحبتهای عادی و معمولی مانعی ندارد ولی شوخی بانام حرم اشکال دارد و باید تمام این امور که برخلاف شرع است ترک شود و با زبان خوب امربهمعروف و نهی از منکر کنند.
❓رفتن به منزل فامیلی که شراب خوار هستند و غذا خوردن در منزل آنها چه حکمی دارد؟
✔️ به لحاظ فقهی در دو صورت نباید در چنین مهمانیها شرکت داشت و یا در صورت حضور، باید آنجا را ترک کرد:
الف: اگر در این مهمانیها علناً شراب سرو شود.
ب: اگر حضور شما در آنجا موجب تأیید یا تشویق فرد شرابخوار بر انجام عملش شود.
پس در غیر این صورت، رفتن به این مهمانی حرام نیست و خوردن غذاهایی که اطمینان به نجاست آن ندارید نیز مجاز است.
❓خوردن غذا در منزل فردی که در آمد شبهه ناک دارد یا مثلا اهل خمس دادن نیستند چه حکمی دارد؟
✔️اگر مهمان يقين صد در صد دارد که عين غذاي تهيه شده، از حرام است (مثلا يقين کند برنجي که دزديده شده ،پخته شده و در سفره است) نمي تواند از آن بخورد .
اگر چنين يقيني ندارد، خوردن از آن غذا اشکال ندارد، گرچه بداند صاحب خانه اهل رعايت حرام و حلال نيست.
❓نظر حضرتعالی در مورد برگزاری سنّت ایرانی شب یلدا چیست؟
✔️پاسخ آیت الله مکارم شیرازی :سنّت ایرانی شب یلدا، در صورتی که برای صله رحم بوده و گناهی در آن صورت نگیرد اشکالی ندارد.
✅تبیین موضوع
حفظ روابط خویشاوندی و تحکیم آن، آثار بسیاری بر زندگی انسان در دنیا و همچنین بر زندگی پس از مرگ دارد که در متون دینی به آن اشاره شده است؛ از جمله: طولانیشدن عمر، دفع بلا، جلوگیری از مرگ ناخوشایند، سلامتی بدن، رفع فقر، فزونی روزی، آبادی شهرها، اصلاح اخلاق، آرامش و شادکامی، آسانی حساب قیامت، فرونشاندن خشم خداوند، قُرب الهی، عبور آسان از پُل صراط، صیانت از گناهان و ... که حصول هر یک از آنها عامل مهمی در رفع مشکلات خانوادهها و دفع ناهنجاریهای جامعه خواهد بود.
صله رحم و ارتباط با فامیل همیشه ثواب دارد به ویژه در مناسبت های ملی و مذهبی که توقع و انتظارات وجود دارد این امر از فضیلت و اهمیت بیشتری برخوردار است.
🔶اهمیت خویشاوندان در قرآن
➖خداوند در آیه ۹۰ سوره مبارکه نحل، میفرماید: «إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإحْسَانِ وَإِیتَاءِ ذِی الْقُرْبَى وَ یَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْکَرِ وَالْبَغْیِ یَعِظُکُمْ لَعَلَّکُمْ تَذَکَّرُونَ» خداوند به عدل و احسان و بخشش به نزدیکان فرمان میدهد؛ و از فحشا و منکر و ستم، نهی میکند؛ خداوند به شما اندرز میدهد، شاید متذکّر شوید!
👈 خداوند در این آیه صله رحم را در کنار رعایت عدالت و احسان قرار میدهد که نشان دهنده جایگاه و اهمیت صله ارحام و رسیدگی به ذی القربی است.
➖خداوند در آیه ۲۷ سوره مبارکه بقره نسبت به مسئله صله رحم هشدار میدهد و میفرماید: «الَّذِینَ یَنْقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ مِیثَاقِهِ وَ یَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یُوصَلَ وَیُفْسِدُونَ فِی الأرْضِ أُولَئِکَ هُمُ الْخَاسِرُونَ».فاسقان کسانی هستند که پیمان خدا را، پس از محکم ساختن آن، میشکنند؛ و پیوندهایی را که خدا دستور داده برقرار سازند، قطع نموده، و در روی زمین فساد میکنند؛ اینها زیانکارانند.
👈 «وَ یَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یُوصَلَ»؛ برخی افراد جایی را که خدا فرموده ارتباط برقرار کنید نادیده میگیرند که از مصادیق بارز آن صله رحم است. پس وقتی صله رحم را قطع میکنند، دچار خسران میشوند. البته این خسارت اعم از خسارت مادی، معنوی، روحی و... است
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
در ادامه به دو مورد از آثار ارتباط با خویشاوندان اشاره میشود
🔵🟢سلامتی و نشاط
تحقیقات نشان میدهد که بین سلامت خانواده با روابط خویشاوندی، رابطه معناداری وجود دارد.
👌نکته روانش شناسی؛ از منظر روانشناسی ، انس با دوستان، آشنایان و خویشان، از جمله عوامل دستیابی به سلامت روانی و شادکامی اعضای خانواده است. شادکامی به این معنا است که سه چیز در زندگی انسان وجود داشته باشد: شادی ، رضایت از زندگی و فقدان عواطف منفی، که بخش مهمی از این موارد در ارتباط افراد با دوستان و خویشاوندان به دست میآید.
➖ آنها که پُررفت و آمد بوده و در روابط اجتماعی خود، گرمتر و صمیمی ترند، احساس شادی بیشتری دارند و علت برخی افسردگیها، تنهایی و دوری از برقراری روابط اجتماعی است.
➖ امام علی(ع) فرمود: «صُحْبَةُ الْوَلِيِّ اللَّبِيبِ حَيَاةُ الرُّوح» همراهی و ارتباط با دوستان خردمند و همنشینان صالح، روح انسان را زنده میکند و به جان آدمی طراوت میبخشد.(۱)
👈 آن کس که جانش تازه و زنده و باطراوت باشد، حتی اگر پیکری ضعیف و جسمی معلول داشته و از کمترین امکانات زندگی برخوردار باشد، در زندگی سعادتمند بوده و به کامیابی رسیده است.
➖ پیامبر اکرم(ص) فرمود:
«أَسْعَدُ النَّاسِ مَنْ خَالَطَ كِرَامَ النَّاس؛ خوشبختترینِ مردم کسی است که با مردمان بزرگ و بزرگوار بجوشد.»(۲)
➖ حضرت پیامبر(ص)میفرماید:
«ثَلَاثٌ فَرَحَاتٌ لِلْمُؤْمِنِ فِي الدُّنْيَا: لِقَاءُ الْإِخْوَانِ وَ تَفْطِيرُ الصَّائِمِ وَ التَّهَجُّدُ مِنْ آخِرِ اللَّيْل؛ برای مؤمن، سه شادی در دنیا وجود دارد: دیدار برادران، افطاردادن به روزهدار و شب زندهداری در پایان شب.»(۳)
➖ پیامبر اکرم(ص) میفرماید: «إِنَّ صِلَةَ الرَّحِمِ مَثْرَاةٌ فِي الْمَالِ وَ مَحَبَّةٌ فِي الْأَهْلِ وَ مَنْسَأَةٌ فِي الْأَجَل؛ برقراری رابطة خویشاوندی، افزایش مال و محبت در میان خانوادهها را به دنبال داشته، مرگ را به تأخیر انداخته و موجب طول عمر میگردد.»(۴)
➖ امام صادق(ع) و امام رضا(ع) فرمودند:
«إِنَّ الرَّجُلَ يَكُونُ أَجَلُهُ ثَلَاثَ سِنِينَ فَيَكُونُ وَصُولًا لِلرَّحِمِ فَيَزِيدُ اللَّهُ فِي عُمُرِهِ ثَلَاثِينَ سَنَةً فَيَجْعَلُهَا ثَلَاثاً وَ ثَلَاثِينَ سَنَةً وَ يَكُونُ أَجَلُهُ ثَلَاثاً وَ ثَلَاثِينَ سَنَة ...؛ کسی كه سه سال از عمرش باقى مانده صلة رحم ميكند، خدا عمرش را ۳۰ سال قرار ميدهد در نتیجه عمر او به ۳۳ سال افزایش مییابد.» (۵)
🔵🟢حمایت اجتماعی
شبکه خویشاوندی، منشأ سرمایة اجتماعی برای خانواده است که میتواند در حل مشکلات خانواده مؤثر باشد.
امام علی(ع) میفرماید:
«أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّهُ لَا يَسْتَغْنِي الرَّجُلُ وَ إِنْ كَانَ ذَا مَالٍ عَنْ [عَشِيرَتِهِ] عِتْرَتِهِ وَ دِفَاعِهِمْ عَنْهُ بِأَيْدِيهِمْ وَ أَلْسِنَتِهِمْ وَ هُمْ أَعْظَمُ النَّاسِ حَيْطَةً مِنْ وَرَائِهِ وَ أَلَمُّهُمْ لِشَعَثِهِ وَ أَعْطَفُهُمْ عَلَيْهِ عِنْدَ نَازِلَةٍ إِذَا نَزَلَتْ بِهِ وَ لِسَانُ الصِّدْقِ يَجْعَلُهُ اللَّهُ لِلْمَرْءِ فِي النَّاسِ خَيْرٌ لَهُ مِنَ الْمَالِ يَرِثُهُ غَيْرُهُ. أَلَا لَايَعْدِلَنَّ أَحَدُكُمْ عَنِ الْقَرَابَةِ يَرَى بِهَا الْخَصَاصَةَ أَنْ يَسُدَّهَا بِالَّذِي لَا يَزِيدُهُ إِنْ أَمْسَكَهُ وَ لَا يَنْقُصُهُ إِنْ أَهْلَكَهُ وَ مَنْ يَقْبِضْ يَدَهُ عَنْ عَشِيرَتِهِ فَإِنَّمَا تُقْبَضُ مِنْهُ عَنْهُمْ يَدٌ وَاحِدَةٌ وَ تُقْبَضُ مِنْهُمْ عَنْهُ أَيْدٍ كَثِيرَةٌ وَ مَنْ تَلِنْ حَاشِيَتُهُ يَسْتَدِمْ مِنْ قَوْمِهِ الْمَوَدَّة؛ اى مردم، انسان هر مقدار كه ثروتمند باشد، باز از خويشاوندان خود بىنياز نيست كه از او با زبان و دست دفاع كنند. خويشاوندان انسان، بزرگترين گروهى هستند كه از او حمايت مىكنند و اضطراب و ناراحتى او را مىزدايند و در هنگام مصيبتها نسبت به او، پُرعاطفهترين مردم مىباشند. آگاه باشيد، مبادا از بستگان تهيدست خود رو برگردانيد و از آنان چيزى را دريغ داريد، كه نگاه داشتن مال دنيا، زيادى نياورد و از بين رفتنش كمبودى ايجاد نكند. آن كس كه دست دهنده خود را از بستگانش باز دارد، تنها يك دست را از آنها گرفته امّا دستهاى فراوانى را از خويش دور كرده است و كسى كه پر و بال محبّت را بگستراند، دوستى خويشاوندانش تداوم خواهد داشت.»(۶)
همچنین در جای دیگر در خطاب به امام حسن مجتبی(ع) فرمود:
«أَكْرِمْ عَشِيرَتَكَ فَإِنَّهُمْ جَنَاحُكَ الَّذِي بِهِ تَطِيرُ وَ أَصْلُكَ الَّذِي إِلَيْهِ تَصِيرُ وَ يَدُكَ الَّتِي بِهَا تَصُول؛ خويشاوندانت را گرامى دار، زيرا آنها پر و بال تو مىباشند، كه با آن پرواز مىكنى، و ريشة تو هستند كه به آنها باز مىگردى، و دست نيرومند تو مىباشند كه با آن حمله مىكنى.»(۷)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
صله رحم،در کنار آثار مثبت فراوان ممکن است آثار منفی هم داشته باشد که به دو مورد اشاره می شود؛
⚫️🔴مجالس گناه آلود
ممکن است، روابط فامیل، زمینهای برای نافرمانی خدا و از بین بردن حقوق مردم و آبروی آنها شود. مسخرهکردن، عیبجویی، غیبت، سخنچینی، تحقیرنمودن و غیره از جملة این آسیبها است.
باید طوری تدبیر کرد که زمینه امر به معروف و نهی از منکر، مشورت، برگزاری مجالس دینی و استفاده از تجارب بزرگان فامیل فراهم گردد تا فرصتی برای گناهان یادشده، پیش نیاید.
خداوندمیفرماید:
«إِذا سَمِعْتُمْ آياتِ اللَّهِ يُكْفَرُ بِها وَ يُسْتَهْزَأُ بِها فَلا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتَّى يَخُوضُوا في حَديثٍ غَيْرِهِ إِنَّكُمْ إِذاً مِثْلُهُم؛ هر گاه بشنويد افرادى آيات خدا را انكار و استهزا مىكنند، با آنها ننشينيد تا به سخن ديگرى بپردازند! و گر نه، شما هم مثل آنان خواهيد بود.»
همچنین فرمود:
«وَ إِذا رَأَيْتَ الَّذينَ يَخُوضُونَ في آياتِنا فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ حَتَّى يَخُوضُوا في حَديثٍ غَيْرِهِ وَ إِمَّا يُنْسِيَنَّكَ الشَّيْطانُ فَلا تَقْعُدْ بَعْدَ الذِّكْرى مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمين؛ هر گاه كسانى را ديدى كه آيات ما را استهزا مىكنند، از آنها روى بگردان تا به سخن ديگرى بپردازند! و اگر شيطان از ياد تو ببرد، هرگز پس از ياد آمدن با اين جمعيّت ستمگر منشين!»
⚫️🔴رقابت در تجمّلات
از آفتهای دیگر روابط خویشاوندان، رقابت و چشم و همچشمی در تجمّلات و امور دنیوی است که به نظر میرسد میتواند زمینة بسیاری از رذایل اخلاقی را فراهم سازد. در این مورد، توجّه به توصیههای اسلام در دوری از تجمّلگرایی و تشویق به مسابقه در کارهای خیر و معنوی میتواند تا اندازهای این آفت را کاهش دهد. با این حال در این مورد، باید به ناروایی«چشم و همچشمی» توجّه ویژه کنیم.
کلمه ای که «چشم دوختن» را میرساند، واژة «مَدّ عین» است که خداوند به پیامبر اسلام سفارش میکند:
« وَ لا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ إِلى ما مَتَّعْنا بِهِ أَزْواجاً مِنْهُمْ» و هرگز چشمان خود را به آنچه گروههايى از آنان (کافران) را بدان برخوردار ساختیم، مدوز!
علامه طباطبایی در تفسیر آیه فوق میفرماید: "مَدّ عَين" به معناى مَدّ ديد، يعنى نگاه را طولانى كردن. در اين تعبير، مجاز عقلى به كار رفته و نگاه طولانى به هر چيز كنايه از شدّت علاقه و محبّت به آن است.
نتیجه اینکه «چشم دوختن»، یک نوع شیفتگی به دنبال می آورد که «مقایسه» را در پی خواهد داشت، چون انسان برای شناسایی تفاوتها، نقصها و کمبودهای خود مایل است خود را ارزیابی کند. اینجاست که دست به مقایسة اجتماعی میزند و خود را با همنوعان خود مقایسه میکند.
👈 ره آورد این مقایسه، و «ناچیز شماری داشته ها » پیامدهای ویرانگری را به دنبال میآورد که عبارتند از: اندوه، افسردگی، حسرت، حسادت، ناسپاسی، بیتابی، ناامیدی، ناتوانی و نیز محرومیت از چشیدن حلاوت ایمان و در یک عبارت نارضایتی از زندگی و احساس ناکامی است قرآن کریم به این مطلب اشاره دارد :
«فَخَرَجَ عَلى قَوْمِهِ في زينَتِهِ قالَ الَّذينَ يُريدُونَ الْحَياةَ الدُّنْيا يا لَيْتَ لَنا مِثْلَ ما أُوتِيَ قارُونُ إِنَّهُ لَذُو حَظٍّ عَظيمٍ» [روزى قارون] با تمام زينت خود در برابر قومش ظاهر شد، آنها كه خواهان زندگى دنيا بودند گفتند: «اى كاش همانند آنچه به قارون داده شده است ما نيز داشتيم! به راستى كه او بهره عظيمى دارد!»
💠داستان
حضرت سلیمان (ع) در مسیرش که با لشکریانش طی طریق میکرد به سرزمین مورچه ها رسید؛
حَتَّى إِذَا أَتَوْا عَلَى وَادِی النَّمْلِ قَالَتْ نَمْلَةٌ یَا أَیُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاكِنَكُمْ لَا یَحْطِمَنَّكُمْ سُلَیْمَانُ وَجُنُودُهُ وَهُمْ لَا یَشْعُرُونَ; تا آنگاه كه به وادى مورچگان رسیدند مورچه اى [به زبان خویش] گفت اى مورچگان به خانه هایتان داخل شوید مبادا سلیمان و سپاهیانش ندیده و ندانسته شما را پایمال كنند.
از حضرت رضا نقل شده كه فرمودند: سلیمان (ع) به آن مورچه فرمود: آیا نمى دانى كه من پیامبر خدا هستم و به هیچكس ظلم نمى كنم؟
مورچه عرض كرد: آرى، این را مى دانم.
سلیمان (ع) فرمود: پس چرا مورچگان را از ظلم من هشدار دادى؟
مورچه عرض كرد: ترسیدم مورچگان حشمت و شكوه تو را بنگرند و مرعوب و شیفته زرق و برق دنیا شوند و در نتیجه از خداوند دور گردند، خواستم آنها به لانه هایشان بروند و شكوه تو را مشاهده نكنند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. الكافي،ج۳، ص۱۵۲
۲.من لا يحضره الفقيه،ج۴، ص۳۹۵.
۳.همان، باب النوادر، ص۳۶۰.
۴.الزهد،ص۴۱
۵.الكافي، ج۲،ص۱۵۲
۶.نهجالبلاغه، خطبه ۲۳
۷.همان، نامه ۳۱
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
ترس از مرگ
مناسب #مجالس_ترحیم
[ #منبر_ده_دقیقه_ای ]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
قال الله الحکیم:
«قُلْ إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلَاقِيكُمْ ۖ ثُمَّ تُرَدُّونَ إِلَىٰ عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ»
✅ مقدمه
➖اصل پدید آمدن اضطراب از مرگ به عنوان مرحله انتقالی مهمی که در آن همه پیوندهای انسان با جهانی که با آن خو گرفته از هم می گسلد و آدمی قدم در جهانی اسرارآمیز و تجربه ناشده می گذارد امری طبیعی است. اما طبق احادیث برخی عوامل باعث تشدید ترس از مرگ خواهد شد که در این مبحث اشاره خواهد شد.
➖«حقیقت مرگ امری محسوس نیست که بتوان آن را با حس درک و لمس کرد، چون مرگ انتقال از عالم طبع و حش است به عالم ما فوق حس که آن را برزخ و مثال گویند.
ابن سینا مینویسد:
«کسی که مردن را جاهل است و نمی داند که حقیقتش ،چیست من برای او بیان میکنم و روشن میسازم که مرگ بیشتر از آن نیست که روح انسانی آلات خود را که از آنها استفاده میکرد ترک میکند و آن آلات همان اعضای او هستند که مجموعه آنها را بدن می نامند - همچنان که شخص صنعتگر آلات خود را ترک میکند.(۱)
در ادامه به سه مورد از عوامل اصلی ترس شدید از مرگ اشاره می شود؛
🔴نا آگاهی از ماهیت مرگ
یکی از علل ترس از مرگ نا آگاهی نسبت به ماهیت مرگ و عدم پنداری مرگ است.
کسی که از مرگ می ترسد به خاطر آن است که نمیداند، بازگشت او به سوی کجاست. یا اینکه گمان میکند چون اجزاء بدن او از هم جدا شده و از بین برود، ذات او نابود شده و نفس و حقیقت او باطل میگردد این گونه افراد به بقای نفس خود جاهل هستند و کیفیت معاد را نمیدانند بنابراین در واقع از مرگ نمی ترسد بلکه نسبت به امری که باید در مورد آن آگاهی داشته باشد، غافل و نادان است.
بنابر این علت ترس او همان آگاهی نداشتن اوست.
اما اگر انسان با تمام وجودش باور کند که دنیا زندان مؤمن و بهشت کافر است اگر باور کند که این جسم خاکی قفسی است برای مرغ روح او که وقتی این قفس شکست آزاد میشود و به هوای کوی دوست پر و بال می زند، هرگز از مرگ وحشت نمی کند. یکی دیگر از عوامل ترس از مرگ شاید .
«الدُّنْيا سِجْنُ الْمُؤْمِنِ وَ جَنَّةُ الْكَافِرِ»
🔴گناهان
این باشد که انسان پرونده اعمال خود را چنان تاریک و سیاه میبیند که از حضور در آن دادگاه بزرگ سخت بیمناک است.
خداوند متعال در قرآن به همین موضوع اشاره کرده می فرماید:« وَلَا يَتَمَنَّوْنَهُ أَبَداً بِمَا قَدَّمَتْ اَیدیهِم» هرگز آرزوی مرگ نمی کنند به خاطر اعمالی که از پیش فرستاده اند.(۲)
➖از حضرت امیر مؤمنان روایتی داریم که می فرماید: «جاءَ رَجُلٌ إِلى رَسُولِ اللهِ ﷺ فَقَالَ ما لي يا رَسُولَ اللَّهِ لَا أُحِبُّ الْمَوْتَ؟ فَقَالَ لَهُ: أَلَكَ مال ، قَالَ : نَعَمْ، قَالَ: فَقَدَّمْتَهُ؟ قَالَ: لا، قال: فَمِنْ ثُمَّ لَا تُحِبُّ الْمَوْتَ لِأَنَّ قَلْبَ الرَّجُلِ عِنْدَ مَتاعه».
مردی خدمت رسول خدا آمد و عرض کرد: یا رسول الله! چرا من مرگ را دوست ندارم؟ حضرت فرمود: مگر دارای مال هستی؟ عرض کرد: آری، فرمود: چیزی برای آخرت خویش فرستاده ای؟ عرض کرد: خیر. حضرت فرمود: از این جهت است که مرگ را دوست نمی داری؛ زیرا دل مرد پیش کالایی که دارد می باشد.(۳)
➖عبدالله بن سنان از امام صادق نقل میکند که حضرت فرمود: مردی نزد ابوذر آمد و گفت: ای ابوذر چرا ما از مرگ متنفریم و بدمان می آید؟
فرمود: «لِأَنَّكُمْ عَمَّرْتُمُ الدُّنيا وَاخْرَبْتُمُ الْآخِرَةَ فَتَكْرَهُونَ أَنْ تَنْتَقِلُوا مِنْ عُمْرَانٍ إِلَى خراب برای این که شما دنیا را آباد کرده اید و آخرتتان را ویران طبیعی است که دوست ندارید از نقطه آبادی به نقطه ویرانی منتقل شوید. آن مرد از ابوذر سؤال کرد: ورود ما را به درگاه خداوند چگونه میبینی؟ در جواب فرمود: آنها که از شما نیکوکارند مانند مسافری است که به سوی خاندان خود باز می گردد و اما آنها که از شما بدکار و اعمال خوبی ندارند مثل بنده گریز پایی است که او را نزد مولایش برگردانند.
گفت: ای ابوذر! حال ما را نزد خدا چگونه می بینی؟ فرمود: اعمال خودتان را به قرآن عرضه کنید و با آن بسنجید که خداوند متعال می فرماید: «إِنَّ الْاَبْرَارَ لَفِي نَعِيمٍ، وَإِنَّ الْفُجَارَ لَفِي جَحِيمِ» نیکو کاران در نعمتند و بدکاران در دوزخند.
امام صادق فرمود: آن مرد گفت: «فَأَيْنَ رَحْمَةُ اللهِ» پس رحمت خدا کجا است؟ ابوذر گفت: «رَحْمَةُ اللهِ قَرِيبٌ مِنَ الْمُحْسِنِينَ» رحمت خدا نزدیک است به نیکو کاران.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴عدم آمادگی
یکی دیگر از عوامل شدت گرفتن ترس از مرگ نداشتن آمادگی برای عالم آخرت است که احادیث زیادی لزوم کسب آمادگی را متذکر شده اند.
➖ از حضرت علی(ع) نقل کرده است :« تَجَهَّزُوا رَحِمَكُمُ اللهُ فَقَدْ نُودِيَ فِيكُمْ بِالرَّحيلِ، وَأَقِلُّوا الْعُرْجَةَ عَلَى الدُّنْيا وَانْقَلِبُوا بِصَالِحِ مَا بِحَضْرَ تِكُمْ مِنَ الزَّادِ، فَإِنَّ أَمَامَكُمْ عَقَبَةٌ كَؤُوداً وَ مَنَازِلَ مَخُوفَةٌ مَهُولَةٌ لا بُدَّ مِنَ الوُرودِ عَلَيْهَا، وَالْوُقُوفِ عِنْدَهَا، وَاعْلَمُوا أَنَّ مَلاحِظَ الْمَنِيَّةِ نَحْوَكُمْ دَائِيَةٌ، وَ كَأَنَّكُمْ بِمَخالِبِها وَقَدْ نَشِبَتْ فِيكُمْ وَقَدْ دَهِمَتْكُمْ فِيهَا مُفْضِعاتُ الأُمُورِ، وَمُعْقِلاتُ الْمَحْذُورِ، فَقَطَّعُوا عَلَائِقَ الدُّنْيَا، وَاسْتَظْهِرُوا بِرَادِ التَّقْوى».
خدا شما را بیامرزد وسایل سفر (آخرت) را آماده نمایید که ندای کوچیدن در میان شما داده شده خداوند در قرآن کریم میفرماید: أَيْنَمَا تَكُونوا يُدْرِكُكُمْ الْمَوْتُ ... و ماندن در دنیا را کم پندارید و دل به آن نبندید و به سوی خدا) با توشه شایسته باز گردید که به آن دسترسی دارید زیرا جلو شما گردنه ناهموار و منزلهای ترس آور هولناک است سختیهای مرگ و گرفتاری قبر و عالم برزخ و مواقف باز پرس روز قیامت را در پیش دارید که از وارد شدن و توقف در آنها ناگزیرید. و بدانید که نگریستن های مرگ به گوشه چشم به جانب شما است و مانند آن است که به چنگالهای آن که در شما فرو برده است گرفتارید و از آن رهایی نداری و کارهای زشت و بسیار دشوار و سخت شما را از آن پنهان داشته، پس علاقه های دنیا را از خود دور کنید و با توشه پرهیزکاری خویش را توانا سازید. محبت دارایی و فرزند و کارهای دنیا را از دل برانید و پارسایی و پرهیز کاری را پیشه خود گردانید.(۵)
➖از امیر مؤمنان علیه نقل شده که حضرت فرمود: كَمْ مِنْ غَافِلٍ يَنْسِجُ تَوْبَا لِيَلْبَسَهُ وَإِنَّمَا هُوَ كَفَنَهُ وَ يَبْنِي بَيْتاً لِيَسْكُنَهُ وَإِنَّمَا هُوَ مَوْضِعُ قَبْرِهِ وَ قَبلَ الأمير الْمُؤْمِنِينَ : ما الاسْتِعْدادُ لِلْمَوْتِ ؟ قَالَ : أَداءُ الْفَرائِضِ وَ اجْتِنَابُ الْمَحَارِمِ وَالْإِسْتِمَالُ عَلَى الْمَكَارِمِ ثُمَّ لَا يُبالي أَوْقَعَ عَلَى الْمَوْتِ أَمْ وَقَعَ الْمَوْتُ عَلَيْهِ وَاللَّهِ مَا يُبَالِي ابْنُ أَبِي طَالِبٍ أَوْقَعَ عَلَى الْمَوْتِ أَمْ وَقَعَ الْمَوتُ عَلَيْهِ».
بسیار غافلی که لباس می بافد تا بپوشد راستی آن لباس کفن اوست و خانه می سازد تا ساکن آن شود، همانا آنجا قبر اوست. به حضرت عرض شد: آمادگی برای مرگ چیست؟ فرمود: ادای واجبات و ترک محرمات و بدست آوردن خوبی ها و کرامت ها سپس ترسی ندارد که مرگ به سوی او آید یا او به مرگ ملحق شود.
به خدا سوگند باک ندارد پسر ابی طالب که مرگ به سوی او آید یا او به مرگ گراید.(۶)
✅بشارت الهی برای مومن
حدیثی زیبا و آرامش بخش از امام صادق (ع) در زیبایی مرگ مومن را در آخر بحث تقدیم می شود؛
«لمّا سُئلَ : هل يُكرَهُ المؤمنُ على قَبضِ رُوحِهِ ؟ ـ : لا و اللّه ِ ، إنّهُ إذا أتاهُ ملَكُ المَوتِ لقَبضِ رُوحهِ جَزِعَ عِندَ ذلكَ ، فيَقولُ لَهُ ملَكُ المَوتِ : يا وَليَّ اللّه ِ لا تَجزَعْ ، فوالّذي بَعَثَ محمّدا صلى الله عليه و آله لَأنا أبَرُّ بِكَ و أشفَقُ علَيكَ من والِدٍ رَحيمٍ لو حَضَرَكَ ، افتَحْ عَينَكَ فانظُرْ . قالَ : و يُمَثَّلُ لَهُ رسولُ اللّه ِ(ص) و أميرُ المؤمنينَ و فاطمةُ و الحسنُ و الحسينُ و الأئمةُ من ذُرِّيتِهِم فيقالُ لَهُ : هذا رسولُ اللّه ِ و ··· رُفَقاؤكَ ··· فما شيءٌ أحَبَّ إلَيهِ مِنِ استِلالِ رُوحِهِ و اللُّحوقِ بالمُنادي» .
امام صادق (ع)در پاسخ به اين پرسش كه آيا مؤمن از جان كندن خود ناراحت مى شود؟ ـ فرمود : نه، به خدا، زمانى كه ملك الموت براى ستاندن جانش مى آيد، او بى تابى مى كند. امّا ملك الموت به او مى گويد : اى دوست خدا! بى تابى مكن؛ زيرا سوگند به آنكه محمّد (ص) را برانگيخت، من از پدر مهربانى كه به بالينت بيايد، با تو خوش رفتارتر و مهربانترم. چشمت را باز كن و بنگر. رسول خدا (ص) و امير مؤمنان و فاطمه و حسن و حسين و امامان از نسل آنها، عليهم السلام ، در برابرش نمايان مى شوند و به او گفته مى شود : اين رسول خدا و··· رفيقان و همرهان تو هستند··· در اين هنگام، چيزى براى او خوشتر از اين نيست كه جانش ستانده شود و به منادى بپيوندد.(۷)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱ رسائل شيخ الرئيس، ص ۳۳۹
۲.جمعه/۷.
۳.مستدرک الوسایل،ج۱،ص۸۶.
۴.اصول کافی،ج۴،ص۲۱۳.
۵.نهج البلاغه،خ۱۹۵.
۶.امالی صدوق، مجلس ۲۳،ح۸.
۷.فروع کافی،ج۳،ص۱۲۷.
👈این منبر از کتاب شریف آمال الواعظین،ج اول،ص۵۵۶ استفاده شده است.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
قابل توجه سخنرانان ارجمند
تاکنون مباحثی مناسب مجالس ترحیم تقدیم شده است؛
یاد آوری مرگ
https://eitaa.com/menbare_tollab/19131
صبر در امتحانات ومصایب
https://eitaa.com/menbare_tollab/19665
ترس از مرگ
https://eitaa.com/menbare_tollab/23501
🔴تلنگر
✍اگر دیدی فرزند کسی منحرف شده است،پیش داوری مکن،خانوادهاش را مسخره و متهم به بد تربيت کردن فرزندانشان مکن!!
چراکه نوح علیهالسلام با مشکل فرزند و همسرش مواجه بود درحالیکه مشهور به#صفی_الله بود..
❌ کسی راکه از قومش اخراج کردهاند مسخره مکن و نگو بیارزش وبیجایگاه است!!
چراکه ابراهیم علیهالسلام را راندند درحالیکه مشهور به#خلیل_الله بود..
❌ زندان رفته و زندانی را مسخره مکن!!چراکه يوسف علیهالسلام سالها زندان بود درحالیکه مشهور به#صدیق_الله بود..
❌ ثروتمند ورشکسته و بی پول را مسخره مکن!!
چراکه ايوب علیهالسلام بعد ازغنا،مفلس و بی چیز گرديد در حالیکه مشهور به#نبی_الله بود..
❌ شغل و حرفه دیگران راتمسخر مکن!!چراکه لقمان علیهالسلام نجار،خیاط و چوپان بود درحالیکه خداوند درقرآن مجید به#حکيم بودن او اذعان دارد..
❌ کسی را که همه به او ناسزا میگویند و ازاو به بدی یاد میکنند مسخره مکن و مگو که وضعيت شبهه برانگیزی دارد!!
✅ چراکه به حضرت محمد(ص) ساحر، مجنون و دیوانه میگفتند درحالیکه#حبیب خدا بود..
👌حسن ظن به دیگران داشته باشیم.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
بزرگداشت مقام مادران و همسران شهدا
[ #منبر_ده_دقیقه_ای ]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
قبلا مبحثی به عنوان خیرات حسان در بزرگداشت حضرت ام النبین و مادران شهید تقدیم شده است 👈لینک
💠حکایت تاریخی
[ایجاد انگیزه]
مورخان مي نويسند: پس از واقعه کربلا بشير در مدينه ام البنين را ملاقات مي کند تا خبر شهادت فرزندانش را به او بدهد.
ام البنين پس از ديدن وي که فرستاده امام سجاد(ع) بود مي گويد:«اي بشير! از حسين(ع) چه خبر داري؟
بشير گفت: خدا به تو صبر دهد که عباس تو کشته گرديد.
ام البنين فرمود: از حسين (ع) مرا خبر ده!» بشير خبر شهادت بقيه فرزندان او را هم اعلام کرد، ولي ام البنين پيوسته از امام حسين (ع) خبر مي گرفت و با صبر و بصيرتي بي نظير مي گويد:
«يا بشير اخبرني عن ابي عبدالله الحسين(ع). اولادي و من تحت الخضراء کلهم فداء لابي عبدالله الحسين»
اي بشير! از اباعبدالله الحسين به من خبر بده .فرزندان من و همه آنچه زير اين آسمان مينايي است فداي اباعبدالله(ع) باد.
چون بشير خبر شهادت امام حسين (ع) را به آن حضرت داد، صيحه اي کشيد و گفت: قد قَطّعتَ نياطَ قلبي: اي بشير! رگ قلبم را پاره کردي و سپس صدا به ناله و شيون بلند کرد.
آری نخست به فرزندان فاطمه زهرا(ع) عزاداری کرد سپس برای فرزندان شهید خود مرثیه سرود .
چنانکه وقتي حضرت زينب(س) سپرخونين حضرت عباس را به عنوان يادگاري به ام البنين نشان داد، وي تا آن راديد چنان دلش سوخت که نتوانست تحمل کند و بي هوش بر زمين افتاد.
✅تبیین موضوع
در تقویم رسمی کشور، روز ۱۳ جمادی الثانی، روز تکریم مادران و همسران شهدا نام گرفته و علت این نام گذاری این است که این روز به عنوان یادبود وفات حضرت «ام البنین» همسر حضرت امیرالمومنین(ع) و مادر حضرت ابوالفضل العباس(ع)تعیین شده است .
🔶تکریم الهی
نخستین تکریم کننده خانواده شهدا خداوند است؛ پیامبر اکرم (ص):
«فَإِذَا أُزِیلَ الشَّهِیدُ عَنْ فَرَسِهِ بِطَعْنَةٍ أَوْ بِضَرْبَةٍ، لَمْ یَصِلْ إِلَی الْأَرْضِ، حَتَّی یَبْعَثَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ زَوْجَتَهُ مِنَ الْحُورِ الْعِین... وَ یَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَنَا خَلِیفَتُهُ فِی أَهْلِهِ وَ مَنْ أَرْضَاهُمْ فَقَدْ أَرْضَانِی وَ مَنْ أَسْخَطَهُمْ فَقَدْ أَسْخَطَنِی».
هنگامی که شهید بر اثر ضربه شمشیر یا نیزهای از اسب خود به زمین میافتد، به زمین نمیرسد مگر اینکه خدای بلندمرتبه حورالعین را به همسری او به سوی او میفرستد… و خدا میگوید: من جانشین شهید در خانواده او هستم، هر کس رضایت آنها را به دست آورد، رضایت من را به دست آورده و هر کس آنها را به خشم آورد، من را به خشم آورده است.(۱)
➖صبری که پدر شهید و مادر شهید و همسر شهید برای شهادت فرزندشان کردهاند... این صبر بالاترین صبرها است. خدای متعال در مورد افراد صابر از قبیل این عزیزان میفرماید: اُولٰئِکَ عَلَیهِم صَلَواتٌ مِن رَبِّهِم وَ رَحمَة» شما بر پیامبر و آل پیامبر صلوات فرستادید، خدا برای شما صلوات میفرستد. از این مهمتر چه چیزی میشود فرض کرد که خدای متعال، خالق هستی، مالک دنیا و آخرت، به بندگان خودش صلوات بفرستد؟ این خیلی چیز مهمّی است.
🔶تکریم معصومان
➖تکریم رسول خدا(ص) از خانواده شهدا از چند جهت بود:
۱. گریه وهمدردی
۲. تسلی و دلداری و ملاطفت به فرزندان
۳. بیان فضائل شهید در جمع مردم با درخواست همسر شهید
۴. دعا در حق همسر شهید
۵. دستور غذا دادن و پذیرائی از خانواده شهید.
➖ حضرت امیر(ع) در عهدنامه مالک اشتر توجه ویژه به رزمندگان و خانواده آنها مورد تاکید قرار داده است؛«... وَ اَفْضَلَ عَلَیهِمْ مِنْ جِدَتِهِ بِما یسَعُهُمْ وَ یسَعُ مَنْ وَراءَهُمْ مِنْ خُلُوفِ اَهْلیهِمْ» ... [ عالی رتبه ترین فرماندهان ] از توانگری خود به رزمندگان احسان کنند به اندازه ای که بتواند سپاهیان و خانواده های آنان را که از خود به جای نهاده اند اداره نماید.
🔶 نکته اقناعی
فرهنگ ملل مختلف از آمریکا و اروپا و سایر ملل، تکریم خانواده سربازان وطن و خانواده های آنان وجود دارد؛
به عنوان مثال در آلمان ارائه خدمات رفاهی و اجتماعی به سه هزار نفر از خانواده قربانیان جنگ به صورت اختصاصی وجود دارد.دولت آلمان تسهیلات ویژهای به خصوص برای فرزندان قربانیان و مفقودان جنگی قائل در نظر گرفته است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d