⭕️ فوری ⭕️
📣 فراخوان جذب
🔳 میز عراق و شامات اندیشکده مرصاد به منظور انجام پروژه "جمع آوری و تحلیل سازو کار های کمّی حوزه علمیه نجف" در قالب طرح شهید احمدیروشن بنیاد ملی نخبگان بر اساس جدول بالا از میان دانشجویان و طلاب علاقمند به صورت پاره وقت ( 60 ساعت در ماه ) دعوت به همکاری میکند.
⚜️ مزایای طرح
🔹 دریافت کمک هزینه
🔹 دریافت تا ۱۰۰ امتیاز فعالیتهای نخبگانی در جوایز مختلف بنیاد ملی نخبگان (نظام وظیفه، جایزه تحصیلی، جایزه شهید احدی و ...)
📆 آخرین مهلت ارسال رزومه تا پایان جمعه 30 مهر ماه
📌 پژوهشگرانی که به طور مستقیم با حوزه علمیه نجف آشنایی داشته و یا به زبان عربی مسلط باشند در اولویت همکاری قرار دارند.
✅ علاقمندان برای دریافت طرحنامه پروژه ، رزومه خود را به آیدی @mersad_IRQ ارسال کنند.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
📣گزارش راهبردی “جمهوری اسلامی و جنبشهای اسلامگرای شیعی: ماهیت ضدسیستمی- نقشآفرینی سیستمی (تجربه ۱۷ ساله عراق)” منتشر شد.
🔹در این گزارش راهبردی که به قلم هادی معصومی زارع تالیف شده، نویسنده اقدام به طرح نظریه خود در باب آسیب شناسی کلان راهبرد ج.اا در سیاست منطقه ای و به ویژه کشور عراق پرداخته و نقش آفرینی ویترینی آن و همپیمانانش در ساختار سیاسی مسدود و مهندسی شده عراق پسابعث را منجر به خلق تناقض میان ماهیت ضدسیستمی و عملکرد سیستمی آن عنوان نموده است.
🔹وی در مقدمه ضمن اشاره به الگوی نظری ضدسیستمی انقلاب اسلامی، رویکرد نوسانی جمهوری اسلامی در قبال نظم های موجود منطقهای خلال دهه های هشتاد میلادی تاکنون را مورد بحث و بررسی قرار داده و سپس تجربه نقش آفرینی سیستمی جمهوری اسلامی و همپیمانان آن در عراق (شامل احزاب موسوم به اسلام گرا و برخی از فصائل مقاومت) را مورد تحلیل و بررسی قرار داد.
📌اهم فصول این گزارش را می توان به صورت ذیل فهرست کرد:
1️⃣ جایگاه و هویت ضدسیستمی؛ نقش آفرینی سیستمی: آوردگاه تضاد
2️⃣ گذار از مبارزه سخت به تعایش/مشارکت انتقادی
3️⃣ مطالعه موردی رفتار سیستمی در عراق
1.3. مقدمه
2.3. مختصات سیاسی و اجتماعی زمانه ورود به ساختار سیاسی پسابعث
3.3. مختصات سیاسی و اجتماعی جامعه عراق
4.3. مختصات منطقهای و بین المللی مؤثر بر عراق پسابعث
5.3. گزینههای فراروی ج اا و گروههای موسوم به اسلام گرا
6.3. واکنش امریکایی نسبت به حضور گروههای موسوم به اسلام گرا در ساختار قدرت عراق
1.6.3. گام نخست: محروم سازی کمّی و کیفی
2.6.3. گام دوم: خلق انسداد ساختاری و فرایند ادراک سازی (تله امریکایی)
4️⃣ اشکالات و راه حلها
در بخش نهایی این گزارش می خوانیم:
1. عدم ادراک و تصور پیشینی و البته تفصیلی در خصوص تضاد میان جایگاه-هویت ضدسیستمی و نقشآفرینی سیستمی و یا لااقل چگونگی جمع میان آن دو و ورود به چنین عرصهای بدون طراحی و تامل پیشینی را میبایست اصلیترین و اساسیترین اشکال وارده به گروههای اسلام گرای شیعی و تا اندازهای نیز جمهوری اسلامی عنوان کرد...
2. با توجه به رویکرد انسدادی ایالات متحده در عراق ، قبول نقش آفرینی ویترینی و علنی در چنان ساختار مسدودی دومین اشکال وارده بر ایشان به حساب میآید. واقعیت آن است که حتی اگر به دلایل متعددی امکان کناره گرفتن از ساختار سیاسی جدید وجود نمیداشت، لااقل ایشان میبایست نقشی نامرئی تر و نامحسوس تر ایفا میکردند. به ویژه آنکه تجربه نشان داده است محور اسلام گرا-مقاومت از حیث قدرت اقناع سازی رسانهای اساسا در ضعف شدیدی به سر میبرد و...
3. اشکال سوم وارده به شخصیت ها ، گروهها و احزاب موسوم به اسلام گرا همانا تحول رفتاری اکثریت ایشان و ورود به بازی قدرت و فسادهای مرسوم آن است. متاسفانه میبایست با صدای بلند اعتراف کرد که بخش معظم ایشان از سال های دهه نود میلادی و به طور ویژه در سالهای پس از اشغال به ویروس فساد ، زدوبند و لابی گری ، رابطه سالاری ، خوشاوندسالاری ، رفاه طلبی و راحت طلبی ، فاصلهگیری از مردم و... آلوده شده و بخش مهمی از سرمایه اجتماعی خود را به همین دلیل سوزاندند...
4. دو اشکال بعدی به اندازه زیادی به عملکرد جمهوری اسلامی بازگشت دارد:
اشکال نخست به بیتوجهی آن به دیپلماسی عمومی و اهمیت سرمایه اجتماعی و تلاش برای پیشبرد تمامی یا اکثر امورات خود از کانال احزاب ، گروهها و فصائل معین بازگشت دارد.
اشکال بعدی به فقدان توازن در مولفه های قدرت ج اا و به تبع آن همپیمانان عراقی آن بازگشت دارد: مزیت نسبی در حوزه های نظامی و امنیتی و ضعف آشکار و مزمنی در حوزه ادراک سازی ، اقناع سازی و جهت دهی به افکار عمومی
5. مخلّص کلام آنکه در سیستمهای سیاسی موجود به دلیل قوت طرفهای مقابل و دوپینگ سیاسی ایشان از سوی قدرتهای منطقه ای و فرامنطقهای از یک سو و ماهیت ضدسیستمی و ضعفهای مفرط ج اا و گروههای اسلام گرا در حوزههای مختلف رسانهای و سیاسی ، ایشان نمیتوانند بازیسازان جامع و موفقی باشند. بازیساز کسی است که یا رکنِ ساختار (همچون قدرتهای غربی ، روسیه و چین) یا تابعِ ساختار (همچون امارات متحده عربی و عربستان سعودی) است.
از همین روست که موفقترین تجارب ج اا و همپیمانان آن نه در برساختن و خلق بازیها که در برهم زدن بازی طرف مقابل و خلق «نظمآشوب»ها بوده است. این درست برآمده از منطق ماهیت ضدسیستمی این دست از بازیگران است.
📌این #گزارش_راهبردی از سوی اندیشکده مرصاد جهت استفادۀ کارشناسان و نهادهای مرتبط منتشر شده است.
#عراق #ایران
👈برای تهیۀ این گزارش می توانید با شمارۀ ۰۲۵۳۷۸۳۰۵۵۳ یا آی دی @Mers_ad تماس حاصل فرمایید.
🔗 لینک خبر
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
📣 گزارش راهبردی « از تقریب اقناعی تا تقریب ساختاری » منتشر گردید.
🖋 هادی معصومی زارع در این پژوهش ضمن آسیب شناسی تجربه کنونی تقریب به بررسی راهحل برون رفت از این آسیب ها و مشکلات می پردازد.
🔹اساسا تقریب در حوزه مذهبی، نتیجه و خروجی تقریب در حوزههای سیاسی است و تا این حل نشود، نمی توان توفیق چندانی برای پروژه تقریب متصور بود. تقریب در حوزه مذهبی بدون تقریب در حوزه سیاسی از تجارب موفقی در تاریخ برخوردار نبوده است. از این رو تقریب را میبایست پروژه حکومت ها دانست!
🔹از طرفی دیگر میبایست تقریب را نه به عنوان طرحی دستوری و نظری که پویشی تاسیسی و انضمامی دنبال کرد. برای تحقق امر تقریب میبایست ساختارهای سیاسی و اقتصادی همگرا در انداخته شوند و از فراخور آن تنشها در عرصه مذهبی کنترل شود.
🔹براساس یافتههای این پژوهش، نقطه عزیمت تمامی تلاشهای وحدتگرا میبایست متمرکز بر تشبیک معاش طرفین تقریب باشد. این نه شرط کافی، که شرط لازم توفیق در پویش تقریب است. چه آنکه فارغ از تمامی چالشهای تاریخی موجود، ریشه اصلی مشکلات فیمابین طرفین تقریب را میبایست در هیمنه حالت ذهنی و روانی خاصی به نام «استغناء» در میان طرفین دنبال کرد.
🔹استغناء یا احساس استغناء، عنصر بسیار مهمی است که در بحثهای مرتبط با تقریب معمولا از آن غفلت میشود. استغناء یا احساس آن درست همان چیزی است که می تواند (وعموما هم همین گونه است) به خلق «چرخه طغیان» در مناسبات فیمابین طرفین منجر شود.
📌سیر متن این گزارش در قالب فصول زیر تنظیم شده است:
خلاصه سیاستی
1- آسیب شناسی دکترین تقریب
آسیب نخست: ابهام مفهومی واژه تقریب
آسیب دوم: دنبال شدن تقریب از کانال مذهب
آسیب سوم: متولی تقریب
آسیب چهارم: تقریب؛ دستوری-نظری یا تاسیسی-انضمامی
آسیب پنجم: تقریب در ذیل الگوی دولت-ملت
آسیب ششم: تقریب از کدام لایه؟ سکولارها یا اسلام گرایان؟
2- تقریب و چالش اعتماد متقابل
3- استغناء به مثابه زمینه اصلی واگرایی
4- نیازمندی در حوزه سیاسات علیا یا سیاسات سفلی؟
5- تجانس ساختاری؛ پیش شرط توفیق کامل در همگرایی
👈این #گزارش_راهبردی جهت استفادۀ کارشناسان و نهادهای مرتبط آماده شده است. برای تهیۀ این اثر می توانید با شمارۀ ۰۲۵۳۷۸۳۰۵۵۳ و یا آی دی @Mers_ad تماس حاصل بفرمایید.
🔗 لینک خبر
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
💢 نشست نقد گزارش راهبردی
«از تقریب اقناعی تا تقریب ساختاری»
👤 با ارائه هادی معصومی زارع، مدیر روابط خارجی اندیشکده مرصاد
🔹 نقد و ارزیابی:
👤 دکتر مختار شيخ حسینی، مدیر گروه علوم سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
👤 دکتر رسول نوروزی، استادیار گروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🗓 شنبه 1 آبان ساعت 15
👈 پخش از کانال تلگرام اندیشکده مرصاد به آدرس
https://t.me/mersadcss
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
📣شماره مهرماه 1400 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد.
🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه» و با تلاش «میز نهادهای اندیشکده #مرصاد» گرد آمده است، در پی آن است که شکاف عمیق میان فضای رسانهای فارسی با حوزه مطالعات «#نهاد_دین» را اندکی پر کرده و با بازتاب اخبار و تحلیلهای روزآمد از منابع دست اول عربی و انگلیسی، دغدغهمندان این عرصه را از پویاییهای نهادهای گوناگون دینی، به ويژه در گستره جهان اسلام، آگاه سازد.
#دین_و_بینالملل #ماهنامه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
ماهنامه_دین_و_بینالملل_مهرماه_1400.pdf
3.55M
📣شماره مهرماه 1400 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد.
🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه» و با تلاش «میز نهادهای اندیشکده #مرصاد» گرد آمده است، در پی آن است که شکاف عمیق میان فضای رسانهای فارسی با حوزه مطالعات «#نهاد_دین» را اندکی پر کرده و با بازتاب اخبار و تحلیلهای روزآمد از منابع دست اول عربی و انگلیسی، دغدغهمندان این عرصه را از پویاییهای نهادهای گوناگون دینی، به ويژه در گستره جهان اسلام، آگاه سازد.
#دین_و_بینالملل #ماهنامه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
✍️مأرب در آستانه سقوط
👤 ایمان محمدی
🔹 نیروهای وفادار به دولت هادی در استان مأرب خود را از تمام جهات تنها میبینند و شرایط ادامه جنگ را بسیار دشوار ارزیابی میکنند. از لحاظ نظامی، عربستان در شرایط خوبی قرار ندارد و علاوه بر پشتیبانی ضعیف از نیروهای رزمی وفادار به خود، در پرداخت حقوق مزدوران یمنی نیز به تعهدات خود عمل نکرده است. از لحاظ سیاسی و دیپلماتیک نیز، آمریکا از دولت هادی حمایت نمیکند و سازمان ملل متحد و کشورهای غربی اهرم فشاری برای متوقف کردن انصارالله در اختیار ندارند. در میدان نبرد، نیروهای انصارالله دست برتر را داشته و توانستهاند مارب را در شرایط مشابه به محاصره قرار دهند. تمام شرایط مذکور باعث شده تا شیوخ و رهبران قبایل استان مارب، قبل از سقوط نظامی، از نظر روانی شهر را سقوط کرده ببینند ...
#یمن #مأرب
🔗 متن کامل این یادداشت را اینجا بخوانید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
⭕️ شیخ مشهور سلفی یمن: انصار الله ولی امر مسلمانان یمن است
🔹روز گذشته تعدادی از شیوخ #سلفی استانهای تعز و إب با #محمدعلی_الحوثی رئیس کمیته عالی انقلاب یمن و عضو شورای عالی سیاسی انصارالله دیدار کردند.
🔹در این دیدار که با حضور شیخ #محمد_المهدی از شیوخ مشهور سلفی یمنی و رئیس جمعیت #خیریة_الحکمة برگزار شد بر لزوم گفتگو بین مذاهب مختلف اسلامی تاکید شد.
🔹شیخ محمد المهدی در این دیدار با تاکید بر اینکه #انصارالله در حال حاضر #ولی_امر مسلمانان یمن است، گفت ما سلفیها خود را مکلف به #حبّ و #تسلیم و #اطاعت از شما میدانیم و این «دین» و اعتقاد ما است و مسأله «سیاست» نیست.
🔹وی افزود ما در بیانیهها، سخنرانیها و خطبههای نمازجمعه خود، مردم به خصوص جوانان را به مشاهده وضعیت آشفته و ناامنیهای عدن و دیگر مناطق تحت کنترل دولت هادی فرامیخوانیم و بابت امنیت موجود در مناطق زندگی خود از انصارالله سپاسگزاریم.
🔹نماینده شیوخ سلفی #تعز نیز در این دیدار با اشاره به حضور منظم سلفیهای استان تعز در مراسمات و راهپیماییهای انصارالله و حتی حضور برخی افراد با اعتقادات سلفی در مقابله با ائتلاف عربی درخواستهای خود از دولت صنعا را مطرح کرد.
✍️ شیخ محمد المهدی شیخ سلفی مشهور یمنی مستقر در استان #إب در مرکز #یمن است که از ابتدای دهه 90 میلادی جمعیت خیریه الحکمه را به همراه تعدادی دیگر از همفکران خود تاسیس کرد و تا کنون ریاست آن را بر عهده دارد.
🔸جمعیت خیریه الحکمه یکی از فعالترین خیریههای سلفی یمن است که فعالیتهای مذهبی و #خیریه زیادی در مناطق مختلف یمن انجام داده است. همزمان با انقلاب بهار عربی در سال 2011 حزب سلفی #رشاد به عنوان بازوی سیاسی این تشکیلات تاسیس شد. این حزب پس از حمله #عربستان به یمن مانند دیگر تشکیلات سیاسی یمنی به دو شاخه موافق و مخالف حمله عربستان به یمن تقسیم شد.
🔸المهدی از ابتدای انقلاب انصارالله با سیطره انصار بر استان إب مخالفت نکرده و تاکنون با دولت صنعا همراه بوده است.
@dolatedin
#دعوت_به_همکاری
با نام خدا و عرض سلام
اندیشکده مرصاد به منظور توسعۀ فعالیتهای مطالعاتی و میدانی خود از عموم علاقهمندان دعوت به همکاری مینماید.
حوزههای فعالیت اندیشکدهی مرصاد در میزهای منطقهای:
1- عراق و شامات 2- خلیج فارس 3- ترکیه و قفقاز 4- یمن
و میزهای موضوعی:
1- نهاد دین 2- نهضتهای اسلامی 3- اقتصاد سیاسی
از تمامی علاقهمندان به پژوهش و فعالیت بینالمللی دعوت میشود جهت مصاحبه و امکانسنجی همکاری، درخواست همکاری خود با تکمیل فرم ثبت نام در اینجا یا ارسال رزومه به آیدی @Mers_ad در پیامرسان تلگرام اعلام فرمایند.
شرایط عمومی:
👈تسلط به زبان عربی یا انگلیسی درحد فهم متون (ترجیحا هر دو)
👈سابقۀ تحصیلات دینی (حوزوی یا دانشگاهی یا آزاد)
👈تجربهٔ نگارش متون علمی یا ترویجی
👈برخورداری از ذهن تحلیلی و ایدهپرداز
👈روحیه کار تشکیلاتی و سیاسی
👈هفتهای یکبار حضور در محل کار (شهر مقدس قم)
🔹اندیشکده مرصاد
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
اندیشکده مرصاد
📣شماره مهرماه 1400 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد. 🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات
🔻 شماره آبانماه 1400 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد
دین و بینالملل - آبانماه ۱۴۰۰.pdf
4.5M
📣شماره آبانماه 1400 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد.
🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه» و با تلاش «میز نهادهای اندیشکده #مرصاد» گرد آمده است، در پی آن است که شکاف عمیق میان فضای رسانهای فارسی با حوزه مطالعات «#نهاد_دین» را اندکی پر کرده و با بازتاب اخبار و تحلیلهای روزآمد از منابع دست اول عربی و انگلیسی، دغدغهمندان این عرصه را از پویاییهای نهادهای گوناگون دینی، به ويژه در گستره جهان اسلام، آگاه سازد.
#دین_و_بینالملل #ماهنامه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
✍️ رسوایی فروش مدرک به دانشجویان عراقی؛ از تعلیق دانشگاه اسلامی لبنان تا زنگ خطر برای دانشگاه ادیان و مذاهب قم
👤 میز نهادها
🔹پس از رسوایی فروش هزاران مدرک تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکتری) توسط دانشگاههای لبنان به دانشجویان عراقی، شک و شبهه در مورد ۲۷۰۰۰ مدرک اعطاشده به عراقیها در دو سال گذشته شدت گرفته است. در این میان، نگاهها بیش از همه به الجامعة الإسلامیة لبنان، وابسته به مجلس اعلای شیعیان لبنان، و ایران، بزرگترین مقصد دانشجویان تحصیلات تکمیلی عراقی، دوخته شده است.
🔹قاضی فائق زیدان، مدرک کارشناسی ارشد و در ۲۰۲۰ دکتری خود را از دانشگاه اسلامی لبنان در حالی اخذ کرده است که در دادگاه عالی فدرال عراق سمت داشته و سپس ریاست مجلس عالی قضایی را بر عهده گرفته است. حمید الغزی، دبیر کل شورای وزیران نیز از همین دانشگاه و به همین شکل در سال ۲۰۲۱ دکترا گرفته است.
🔹نزدیک به ۶۰ هزار دانشجو (عراقی) در ایران مشغول به تحصیل هستند که بیشتر این دانشجویان در دو شهر قم و مشهد مشغول به تحصیل میباشند.
🔹دانشگاه ادیان و مذاهب قم در ترم جاری تحصیلی، نزدیک به ۶ هزار دانشجوی خارجی را پذیرش کرده است که از این میان، نزدیک به ۴ هزار نفر دانشجوی تحصیلات تکمیلی عراقی و ۲ هزار نفر دانشجوی کارشناسی افغانستانی هستند.
🔹جذب نزدیک به ۴ هزار دانشجوی عراقی برای سال تحصیلی جاری در حالی است که وزارت علوم عراق در مکاتبهای با دانشگاه ادیان و مذاهب در تاریخ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰، تصریح کرده است که سقف پذیرش برای این دانشگاه مطابق با رویه گذشته و همچون جامعة المصطفی(ص)، تنها ۷۰۰ نفر است. حازم باقر، مدیر بخش بورسیه وزارت علوم عراق، در این نامه زنگ خطر را برای دانشگاه ادیان به صدا درآورده و گوشزد میکند که دانشگاه باید برای پذیرش «اعضای هئیت علمی» اقدام کند و در صورت ادامه روند بهکارگیری «اساتید مدعو»، در به رسمیت شناختن دانشگاه ادیان و مذاهب تجدید نظر خواهد شد.
🔹یکی از مطالبی که در روزهای اخیر در گزارشهای خبرگزاریهای معاند با ایران پیرامون رسوایی اخیر بازخوانی شد، نقل قولی قدیمی از عبدالمجید الراوی، بازرس کل وزارت علوم عراق در بیش از ۱۰ سال پیش بود که در آن مدعی شده بود ۹۹ درصد مدارک دانشگاهی اخذشده از ایران، جعلی است.
🔹این همه هشداری است تا دانشگاههای ایرانی با توجه به رشد بیسابقه پذیرش دانشجویان عراقی، نسبت به رعایت آییننامههای پذیرش، تحصیل و فارغالتحصیلی دانشجویان خارجی بیش از پیش دقت نمایند. گذشته از آنکه رسوایی اخیر حساسیتها را نسبت به این موضوع افزایش داده است، ابعاد و پیامدهای سیاسی این مسئله نیز به راحتی میتواند آن را به دستاویزی برای بدخواهان ایران، عراق و لبنان بدل کند.
👈 متن کامل این یادداشت را در اینجا دنبال کنید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
✍️ گشایش فلسفی در تنگنای تکفیر
👤مرتضی ابراهیمپور خرمشهری
📌برشهایی از یادداشت:
🔹۸ تا ۱۰ دسامبر ۲۰۲۱ رياض میزبان همایش بینالمللی #فلسفه بود. برخی از سخنرانان و میهمانان همایش، از نظریهپردازان فلسفه در دانشگاههای مهم جهان از جمله دانشگاه پرتوریا، دانشگاه هاروارد، دانشگاه تورین، موسسه مطالعات دادههای شرق و آفریقایی در دانشگاه لندن، دانشگاه قاهره، دانشگاه ملک سعود و… بودند.
🔹مایکل سندل، فیلسوف برجسته و شناختهشده آمریکایی از جمله افراد دانشگاهی بود که در این رویداد سهروزه در ریاض شرکت کرد. سندل به یک داستان باستانی چینی در مورد گرفتاری حاکمی اشاره کرد که پدرش را قاتل یافت. مضمون این داستان واضح بود و به نوعی با نقل این داستان به جریان قتل #خاشقچی و نقش ولیعهد محمد #بن_سلمان در آن اشاره میکرد.
🔹پیش از همایش سعودیها، در نوامبر گذشته و مصادف با روز جهانی فلسفه، #امارات جمعی از فیلسوفان، سخنرانان و متخصصان عرب در حوزه فلسفه و علوم انسانی را با هدف «برجستهسازی تفکر فلسفی» در همایش بینالمللی فلسفه در فجیره گرد هم آورد.
🔹#عربستان سعودی سال گذشته تدریس برنامه درسی فلسفه را به منظور «نفی #تعصب و ترویج #کثرتگرایی در جامعه» تصویب کرد، اما در کمال تعجب درس «#تفکر_انتقادی»، که یک موضوع فلسفی است، به معلمانی غیرمتخصص از رشتههای معارف اسلامی، مطالعات اجتماعی و زبان عربی سپرده شد!
🔹همایش بینالمللی فلسفه در عربستان سعودی با هدف تشویق تفکر انتقادی، در کشوری برگزار شد که در آن شخصیتهای برجستهای همچون سلمان العوده، عوض القرنی، رائف بدوی و بسیاری دیگر به دلیل ابراز عقاید مخالف زندانی شدهاند و برخی همچون موسی القرنی در همان زندان جان دادهاند.
🔹دهههاست که عربستان بر اساس فتواها و تصمیمات مقامات دینی این کشور از جمله «اللجنة الدائمة للبحوث العلمية والإفتاء» وابسته به هیئت #کبار_العلماء عربستان، تدریس فلسفه در تمامی مراحل تحصیلی حتی دانشگاهها را ممنوع کرده است. از این گذشته، شیوخ سعودی همچون ابن عثیمین و صالح الفوزان هر گونه آموزش و تعلیم فلسفه را مذموم و فتوا به #حرمت آن دادهاند و عبدالمحسن الزامل ابن سینا و فارابی را #تکفیر کرده است.
👈 متن کامل این یادداشت را از اینجا دنبال کنید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
💢گزارش راهبردی «خوشه های خشم (1)» به قلم حمید عظیمی و سید هاشم رضوی منتشر شد.
🔺این گزارش که سری اول از مجموعه گزارشاتی با همین عنوان است، توسط میز عربستان اندیشکدۀ مرصاد و با استمداد از روش های تحلیل شبکه به بررسی یکی از چهار جریان اصلی معارض با سیاست های دولت عربستان میپردازد.
🔻پروندۀ تحلیل شبکۀ معارضۀ سعودی از اوایل سال 1400 و پس یک دورۀ طولانی مطالعات کتابخانهای و میدانی بر روی جریانهای معارض و اسلامگرای سعودی آغاز گردید. بر اساس مطالعات قبلی اندیشکده، و خصوصا گزارش «عبور از سازمان»، روشن گردیده بود کنشگری معارضه دیگر از الگوهای کلاسیک سازمانی و نهادی پیروی نمیکند. با این بینش پروژۀ بررسی شبکههای معارضه با استفاده از داده کاوی و الگوهای تحلیل گراف در دستور کار قرار گرفت.
⚜️ این #گزارش_راهبردی منحصرا جهت نهادها و مجموعههای تخصصی آماده شده است.
🔗 لینک خبر
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
✍️ سقوط دژ مستحکم اخوان در یمن
👤 احمد حاجیصادقیان
🔹انتصاب عوض بن محمد العولقی گزینه امارات برای استانداری شبوه و برخی خبرها در مورد اعطای همزمان دو بسته مالی برای حمایت از ریال یمنی به بانک مرکزی دولت هادی تنها پس از سقوط مهمترین سنگر اخوان در یمن در دو سال گذشته نشان دهنده هماهنگی جدی عربستان و امارات در تلاش برای کاهش نفوذ اخوان المسلمین در یمن است.
🔹 البته انتقال بخش قابل توجهی از نیروهای العمالقه به استان شبوه و فعال شدن مجدد محور بیحان ممکن است بخشی از توان انصارالله در جبهه مأرب را تحت الشعاع قرار دهد ولی به نظر نمیرسد امارات و متحدانش به دنبال نجات اخوان در مأرب باشند. در نهایت به نظر میرسد راهبرد عربستان و امارات در استان شبوه جلوگیری از سقوط مأرب باشد ولی مانع فشار انصارالله بر این جبهه نیز نخواهند شد تا از این طریق با ادامه شرایط فرسایشی فعلی در جبهه مأرب همزمان انصارالله و حزب اصلاح را درگیر کاهش توان میدانی کنند.
#یمن #اخوان
🔗 متن کامل این یادداشت را اینجا بخوانید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
دین و بین_الملل - آذرماه ۱۴۰۰.pdf
2.93M
📣 شماره آذرماه 1400 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد.
🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه» و با تلاش «میز نهادهای اندیشکده #مرصاد» گرد آمده است، در پی آن است که شکاف عمیق میان فضای رسانهای فارسی با حوزه مطالعات «#نهاد_دین» را اندکی پر کرده و با بازتاب اخبار و تحلیلهای روزآمد از منابع دست اول عربی و انگلیسی، دغدغهمندان این عرصه را از پویاییهای نهادهای گوناگون دینی، به ويژه در گستره جهان اسلام، آگاه سازد.
#دین_و_بینالملل #ماهنامه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
💢 نشست نقد گزارش راهبردی خوشههای خشم(1)
معارضه عربستان در چارچوب تحلیل شبکه
ارائه دهنده
👤 حمید عظیمی
ناقدان
👤 دکتر داریوش درویشی
کارشناس مسائل عربستان
👤 مهدی توحیدی نیا
مدرس اوسینت موسسه تترا
📆 زمان: سهشنبه 28 دیماه 1400 ساعت 15
📌مکان: تهران؛ خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ولیعصر (عج) و برادران مظفر؛ پلاک 907
🎙 نگاهی به وضعیت زنان در عربستان؛ از افراط وهابی تا تفریط سلمانی!
🔸 مصاحبه سایت شعوبا با سید هاشم رضوی مدیر میز عربستان اندیشکده مرصاد
✂️ برش هایی از متن
🔹 تفکر وهابیت اساسا نگاهی تحقیر آمیز به زن دارد و محروم کردن زنان از حقوق اجتماعی و سیاسی در قرن 21 ریشه در تفکری دارد که صدها سال پیش با صدور فتاوهای مضحک و گاها شرم آور در مورد زنان زمینه ساز نقض حقوق آنان در عصر حاضر شده است.
🔹 موضوع دیگری که می تواند مخاطب را متوجه عمق فاجعه وضعیت زنان در عربستان کند بحثی تحت عنوان سرپرستی است. اصولا قوانین و مقررات سعودی زن را به عنوان شخصیتی مستقل به رسمیت نمی شناخت و همواره وی ذیل یک مرد به عنوان سرپرست تعریف می کرد. این مرد می توانست پدر، همسر، پدر بزرگ، برادر، عمو یا حتی پسر یک زن باشد.
🔹اصلیترین و مهمترین مبحثی که در چشمانداز مطرح شده برابری جنسیتی میباشد! کشوری که تا ۴ سال پیش حق رانندگی به زنان نمیداد الان شعار برابری جنسیتی میدهد که این برابری جنسیتی همه چیز را شامل خواهد شد. لغو ممنوعیت رانندگی زنان، بازگشایی سینماها، برگزاری کنسرتها و لغو ممنوعیت مختلط بودن زن و مرد در اماکن عمومی، حذف مقررات مربوط به سرپرستی و قیمومیت مردان بر زنان به گونه ای که زنان اکنون نه تنها مجاز هستند تنهایی به سفر بروند بلکه می توانند با وجود داشتن خانواده در مسکن مستقل به همراه دخترانی دیگر یک زندگی به سبک غربی داشته باشند از جمله این آزادی هاست.
🔹 علاوه بر این، تحولات اخیر که با برچیدن پلیس مذهبی موسوم به کمیته های امربه معروف همراه بود زنان عربستان را با پدیده افزایش اذیت و آزار جنسی روبرو کرده و امنیت آنان را تحت الشعاع قرار داده است و هرچند که مورد استقبال جوانان قرار گرفته اما خانواده ها به آن به چشم مراسمهای مختلط نفرتانگیز همراه با آزار و اذیت نوامیس مردم می نگرند.
#عربستان #زنان #آلسعود
متن کامل مطاحبه را در اینجا ببینید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
🎙تنگتر شدن محاصره یمن توسط ائتلاف سعودی و تشدید فاجعه انسانی
🔸 مصاحبه پایگاه اطلاع رسانی شورای راهبردی روابط خارجی با احمد حاجیصادقیان مدیر میز یمن اندیشکده مرصاد
✂️ برش هایی از متن
🔹 از دو هفته پیش با هشدارهایی که سران انصارالله و دولت صنعا میدادند، مشخص بود آنها به سمتی میروند که امارات را هدف قرار دهند، افزود: سال 2020 امارات اعلام کرد بهطور رسمی از یمن خارج شده، هرچند این خبر با واقعیت همراه نبود، اما در عمل این کشور حضور مستقیم خود را تا حد زیادی کاهش داد و در عملیات علیه انصارالله حضور مستقیمی نداشت؛ اما در مناطقی مانند فرودگاه الریان مکلا، جزیره مَیون در دهانه باب المندب، تأسیسات بندر بلحاف و حتی جزایر حُنِیش در دریای سرخ حاضر بودند.
🔹 دو ماه پیش چهار تیپ از نیروهای العمالقه در ساحل غربی، بندر الحدیده را تا شهر «الحیس» در جنوب آن تخلیه کردند و به استان «شَبوَه» منتقل شدند. از اینجا به بعد، امارات به سمت از بین بردن موازنهای که در یمن شکل گرفته بود حرکت کرد.
🔹با توجه به مدل رفتاری که در چند سال گذشته از امارات شاهد بودیم، به نظر میرسد باید شاهد کاهش تنش و تکرار رفتار این کشور در خروج و کاهش نقش میدانی خود در یمن باشیم. این مسئله میتواند به اعمال سیاستهای انصارالله برای مقابله با تجاوز سعودی منجر شود. در این شرایط، همواره سعودیها بااحساس تنگ شدن فضا، به سمت فشار انسانی و بشردوستانه به مردم یمن میروند و مجدداً با تنگتر کردن محاصره، از پهلو گرفتن کشتیها و مواد غذایی و سوخت جلوگیری خواهد کرد.
#یمن #امارات #عربستان
متن کامل مطاحبه را در اینجا ببینید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
دین و بینالملل - دیماه ۱۴۰۰.pdf
2.82M
📣 شماره دیماه 1400 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد.
🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه» و با تلاش «میز نهادهای اندیشکده #مرصاد» گرد آمده است، در پی آن است که شکاف عمیق میان فضای رسانهای فارسی با حوزه مطالعات «#نهاد_دین» را اندکی پر کرده و با بازتاب اخبار و تحلیلهای روزآمد از منابع دست اول عربی و انگلیسی، دغدغهمندان این عرصه را از پویاییهای نهادهای گوناگون دینی، به ويژه در گستره جهان اسلام، آگاه سازد.
#دین_و_بینالملل #ماهنامه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
✍️ انتخابات 2021 عراق؛ درنگی بر پایگاه اجتماعی ائتلافهای بیت شیعی
👤 هادی معصومی زارع
🔹 کاهش بیش از 6% نسبت به انتخابات 2018 و بیش از40 درصدی نسبت به انتخابات پارلمان اول در سال 2005 را میتوان به معنای نارضایتی/بیتفاوتی 62% از مردم عراق از ساختار سیاسی موجود یا عملکرد آن تفسیر کرد. اگرچه بخشی از این کاهش، به دلایل متعددی طبیعی به نظر میرسد. بررسیها نشان میدهد بیشترین ریزش مشارکت در انتخابات اخیر با 67,11 % متعلق به مناطق سنی نشین عراق و پس از آن با 08,7 % در مناطق شیعی و پس از آن با 18,5 % متعلق به مناطق کردی است. تنها استانی که میزان مشارکت در آن کاهش نداشته و بلکه افزایش داشته، استان الانبار است.
🔹 در انتخابات 2021، ائتلاف فتح و گروههای منشعب از آن (گروههای همپیمان در انتخابات 2018)[5] 862796 رای به دست آورده اند اما مجموعا تنها موفق به کسب 26 کرسی انتخاباتی شدهاند. این بدان معناست که این گروهها در حالی که تنها 22523 رای (معادل 2.55 %) کمتر از جریان صدر به دست آورده اند اما 47 کرسی کمتر از جریان صدر به دست آوردهاند. نیز با لحاظ آرای مجموع افرادی که در مجلس چهارم به فراکسیون فتح پیوستند و در انتخابات اخیر نیز شرکت داشتند، مجموع آرای اعضای فراکسیون فتح در پارلمان چهارم (شامل 19جریان و 69کرسی در پارلمان قبلی) در انتخابات اخیر (که ذیل گروهها و ائتلافهای مختلف یا به صورت مستقل شرکت کردند) به 1114461 رای میرسد که در عین کاهش 18.5 % نسبت به انتخابات قبلی، اما همزمان برتری 25.88% چتر گفتمانی این جریان از سهم آرای رای دهندگان 2021 (1114461 رای به 885319 رای) بر جریان صدر است. با این حال سهم ایشان در انتخابات 2021 روی هم رفته 32 کرسی (43% کمتر از جریان صدر) بوده است.
🔹واقعیت آن است که تکثر نامزدهای فتحیها ( فراکسیون پارلمان چهارم) در حوزههای انتخابی و رقابت فیمابین ایشان و نیز عدم استفاده بهینه از ظرفیت کرسیهای خاص زنان از اصلیترین دلایل از دست رفتن بیش از 39 کرسی به سود دیگر جریانها (شامل جریان صدر، مستقلین، مدنیها، دولت قانون، کردها و اهل سنت) شده است. برای نمونه در حالی که جریان صدر صرفا با 95 نامزد در 66 حوزه انتخابی (از مجموع 83 حوزه) ورود داشته است، فتحیها (فراکسیون فتح مجلس چهارم) در قالب 16 جریان با 351 نامزد در 70 حوزه ورود داشتهاند. همان طور که روشن است فتحیها قریب به چهار برابر صدریها نامزد داشته اند و به طور متوسط در هر دایره انتخاباتی بیش از پنج کاندیدای ایشان بایکدیگر رقابت نزدیک داشته و در موارد متعددی منجر به شکست آرای یکدیگر شدهاند. در حقیقت در گام نخست، فتحیها از بی انضباطی و عدم تفاهم خود بر سر یکپارچگی فهرست ها، شکست خوردهاند. در گام دوم، بی توجهی به ظرفیت کرسی زنان و عدم معرفی نامزد زن در برخی از حوزه ها، منجر به از دست رفتن ظرفیت رای آوری این جریان در آن حوزهها شده است.
🔹 در هر صورت، این شکست بیش از هر چیز محصول عدم تدبیر و سوء تدبیر فتحیها در اتخاذ سیاست انتخاباتی صواب بوده است تا قدرت رقیبان یا دستکاری نتایج! و گرنه حسب آماری که ذکر شده وضعیت این جریانها نه تنها بدتر از گروههای پیروزی چون جریان صدر نبوده که علیرغم سالها تبلیغات سنگین رسانه ای، نسبت به رقیبانشان از پایگاه مردمی به مراتب بهتری در میان رای دهندگان عراقی برخوردار بودهاند. روشن است که این به معنای انکار کاهش محبوبیت این گروهها در افکار عمومی عراق (و نه صرفا رای دهندگان) خلال دو سال اخیر نیست؛ با این حال گذشت که این بحرانی است که متوجه همه جریانها است و نه صرفا گروههای نزدیک به ایران.
🔗 متن کامل این یادداشت را اینجا بخوانید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
🔹 جناب آقای دکتر هادی معصومی زارع
مدیریت محترم ارتباطات و مدیر میز عراق و شامات اندیشکده مرصاد
🔹 انتخاب شایسته اثر ارزشمند شما کتاب «روایت جذب: علل گرایش و جذب به جنبش های جهادگرای سلفی» به عنوان اثر برگزیده بیست و سومین همایش کتاب سال حوزه را به شما تبریک عرض نموده و توفیقات روز افزون شما را از خداوند منان خواستاریم.
🔹 همکاران شما در اندیشکده مرصاد
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
💢روسیه، یمن و جنگ اوکراین
#اختصاصی
🔺 در روزهای اخیر مسئله موافقت روسیه با تروریستی نامیده شدن انصارالله در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد موجب بروز جنجال رسانه ای شده است.
🔺 قطعنامه 2624 با هدف تمدید تحریم های تحمیلی بر انصارالله در قطعنامه 2216 صادر شده در سال 2015 در روز دوشنبه به رای گذاشته شد و با چهار رای ممتنع برزیل، ایرلند، مکزیک، نروژو و رای مثبت بقیه اعضای شورای امنیت از جمله روسیه و چین تصویب شد.
🔺در این بین مهمترین تغییری که در این قطعنامه صورت گرفته است نامیدن جنبش انصارالله به عنوان یک جنبش تروریستی است. اتفاقی که برای نخستین بار در طول بحران یمن صورت میگیرد. همین مسئله یکی از مهمترین دلایل رای ممتنع 4 عضو غیر دائم شورای امنیت به این قطعنامه بود که مخالفت این اقدام با روندهای حقوقی معمول در شورای امنیت و وخیم تر شدن وضعیت بشردوستانه به دلیل کاهش کمک های بشردوستانه از مهمترین دلایل آن ذکر شده است.
🔺برای فهم چرایی همراهی روس ها – که در طول سالهای گذشته سعی کرده اند مواضعی مستقل تر از غرب در شورای امنیت پیرامون بحران یمن اتخاذ کنند – باید روابط اعراب حاشیه خلیج فارس به خصوص حجم همکاری های اقتصادی این کشورها با شرق را بررسی کرد.
🔺در دو دهه اخیر شاهد یک چرخش آرام و مستمر اقتصادی از طرف کشورهای حاشیه خلیج فارس به خصوص عربستان و امارات از غرب به شرق بوده ایم. برای نمونه در حالی که در اواخر قرن بیستم آمریکا بزرگترین خریدار نفت عربستان سعودی بود هم اکنون چین این جایگاه را به خود اختصاص داده است و در حال حاضر مقصد بیشتر محموله های نفتی ابوظبی نیز اقتصادهای شرق آسیا هستند.
🔺با توجه به شکافهای به وجود آمده سیاسی بین کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و آمریکا در سالهای اخیر طبیعی است که این همکاری ها در سطح اقتصادی باقی نمانده و ابعاد سیاسی نیز به خود بگیرد که مهمترین بروز آن در سالهای اخیر توافق این کشورها با روسیه برای مدیریت بازار نفت در قالب اوپک پلاس بوده است.
🔺 جنگ اوکراین ثابت کرد که این همکاری ها از سطح سیاسی و اقتصادی فراتر رفته و جنبه های استراتژیک به خود گرفته و اکنون غرب در برابر مثلث روسیه، چین و اعراب خلیج فارس قرار گرفته است. ریاض و ابوظبی که تا پیش از این در بحران های جهانی عمق استراتژیک آمریکا برای حفاظت از بازار انرژی در راستای منافع غرب به حساب می آمدند در حال حاضر به عنوان هم پیمان پوتین و برگ برنده روسیه برای فشار بر غرب وارد میدان شده اند.
🔺 پاسخ منفی بن سلمان به درخواست التماس گونه مکرون برای مقابله با افزایش قیمت جهانی نفت و تاکید بن زاید به پایبندی به توافق اوپک پلاس در تماس تلفنی با پوتین را باید اصلی ترین عوامل سیاسی عبور قیمت جهانی نفت از 110 دلار که باعث شده است بحران انرژی در حال تبدیل شدن به پاشنه آشیل غرب در برابر پوتین باشد.
🔺 واضح است که این قبیل همراهی ها رایگان نخواهد بود و مسکو باید در مهمترین پرونده امنیتی فعال اعراب حاشیه خلیج فارس همراهی کرده؛ در برابر توصیف انصارالله به تروریسم در قطعنامه پیشنهادی امارات سکوت و به این قطعنامه رای مثبت بدهد.
🔺در این بین این شیطنت بزرگ امارات و منفعت طلبی روس ها تنها به ضرر مردم مظلوم یمن تمام خواهد شد و رنج مضاعفی را به این ملت رنج کشیده تحمیل خواهد کرد.
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir