📣انتشار خلاصه سیاستی برکشیدن «اسلام علویِ دعوی» در برابر «اسلام امویِ غزوی»
👤 میز نهادها
🔹هفته گذشته آیتالله اعرافی، مدیر حوزههای علمیه، به همراه هیئتی حوزوی به واتیکان سفر کردند. از میان دیدارهای متعدد در این سفر، دیدار ایشان و هیئت همراه با پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، بازتاب رسانهای بیشتری داشت.
🔹اندیشکده مرصاد نیز در راستای مشارکت در تنظیم محتوای سفر، پیشنهادهای خود را در قالب یک خلاصه سیاستی تقدیم مدیریت محترم حوزه نمود.
🔹در این متن، با تاکید بر وجه ضداستعماری پاپ فرانسیس، پیشنهاد شده است در گفتگوهای بین الادیانی با دست گذاشتن بر دوگانه «اسلام دعوی/اسلام غزوی»، بر سرشت متفاوت و اصلاحگرانهٔ «اسلام دعوی علوی» تأکید شود.
🔹اگر «اسلام اموی غزوی» در طول تاریخ «فتوحات» را در دستور کار سیاست توسعهای خود قرار داده است، «اسلام دعوی علوی» چه آن هنگام که در حکومت امیرالمؤمنین(ع) مجسم شد و چه آن هنگام که نسخههای متشیع از اسلام در ایران مورد استقبال قرارگرفت، گرایش مؤمنان به خود را مدیون رویکرد اصلاحگرانه خود بوده است.
🔗 متن کامل اثر را از اینجا دریافت کنید.
©️@mersadcss🔷🔷🔷
📣 انتشار متن ارائه کارشناسان چهارمین دوره از سلسله نشستهای تخصصی امت اسلامی با موضوع بررسی حرکتهای اسلامی در سیاست و حکمرانی
👤 حمید عظیمی و هادی معصومی زارع
🔹 چهارمین دوره از سلسله نشستهای تخصصی امت اسلامی با موضوع بررسی حرکتهای اسلامی در سیاست و حکمرانی در فاصله زمانی 19 تا 21 ماه فوریه سال 2022 مصادف با 30 بهمن الی 2 اسفند 1400 در استانبول ترکیه برگزار شد.
🔹 در بخشی از این نشست آقایان حمید عظیمی و هادی معصومی زارع از کارشناسان اندیشکده مرصاد به ارائه بحث پرداختند.
🔗 گزیدهای از مباحث ارائه شده توسط کارشناسان اندیشکده در این نشست را می توانید در اینجا مطالعه کنید.
#میز_نهضت_ها #محور_مقاومت #اخوان_المسلمین
©️@mersadcss🔷🔷🔷
📣 جماعت اسماعیل آقا و پیچ بزرگ تاریخی آن
👤 مسعود صدرمحمدی
✂️برش هایی از متن
🔹اگر ادعا کنیم که با مرگ محمود افندی عملاً یک فصل مهم در تاریخ نقشبندیه در تاریخ معاصر ترکیه به پایان رسید و مرحله نوینی از تاریخ این جماعت در این کشور آغاز شد، ادعای گزافی نخواهد بود. اگرچه جماعت اسماعیل آقا تنها نماینده جریان نقشبندی تاریخی در جامعه ترکیه نیست و جماعتهایی مانند منزل و ارن کوی و اسکندرپاشا نیز هر کدام به عنوان جناحها و شاخههای مختلف از جریان نقشبندی در صحنه ترکیه حضور دارند اما جماعت اسماعیل آقا به دلایلی که در ادامه اشاره خواهد شد از اهمیتی فراوان برخوردار است و در مقایسه با دیگر طریقتها این طریقت به عنوان نماینده نقشبندیه در ترکیه شناخته میشود.
🔹اگر به استانبول سفر کرده باشید و خصوصا در حوالی مسجد فاتح قدم زده باشید قطعا با مردانی که با شلوارهایی خاص، جبه (مانند عبای روحانیون ایرانی) و کلاهی با عمامه ای پیچیده شده بر دور آن با ریشهایی طولانی تر از حد متعارف روبرو شدهاید. همچنین زنانی چادری که اگرچه از پوشیه استفاده نمیکنند اما صرفا قرص صورتشان نمایان است و بقیه بدن به طرز کاملا اسلامی با چادری سیاه پوشیده شده است. این سبک پوشش اختصاص به بزرگسالان ندارد و قطعا با کودکان و نوجوانانی که مانند پدر و یا مادر خود لباس پوشیدهاند نیز مواجه خواهید شد که همه اینها اصلیترین و نمایانترین نماد جماعت اسماعیل آقا است.
🔹مبارزه با وهابیت را یکی از ثمرههای تبلیغی این جماعت دانست. با توجه به زیربنای طریقتی این جریان، رهبران فکری آن مقاومت بالایی در برابر جریان وهابی از خود نشان داده و نقش عمده ای در عدم ترویج اندیشههای تکفیری و وهابی در جامعه ترکیه داشتهاند.
🔹نخستین ویژگی این جریان عدم تشکیلاتسازی در درون دولت است. در حالی که دیگر طریقتها و جماعات دینی مانند جریان گولن و یا اکنون جماعت منزل که به شدت در حال تشکیلاتسازی در درون حاکمیت است و شهوت بالایی در دسترسی به قدرت و ثروت حاکمیتی از خود نشان دادهاند و میدهند، اما این جماعت حداقل آنچنان که در ظاهر به چشم میآید هیچ تلاشی برای تشکیلاتسازی در درون حاکمیت نکرده و تلاش کرده است طیف طبقه متوسط و خصوصاً اصناف و کسبه را به عنوان اصلیترین پایگاه اجتماعی خود حفظ کند.
🔗متن کامل این یادداشت را اینجا بخوانید.
#ترکیه #صوفیه #نقشبندیه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
📣 طرح جدید سعودیها برای قرعهکشی حج مسلمانان غربی؛ از انگیزههای اقتصادی تا نگرانیهای سیاسی
👤 حامد دهقانی
✂️برشهایی از متن:
🔹کمتر از یک ماه مانده به آغاز مراسم حج امسال، مقامات عربستان سعودی اعلام کردند زائرانی که قصد دارند مناسک حج را در عربستان به جا بیاورند و از کشورهای غربی میآیند، امسال باید درخواست روادید خود را در پایگاه اینترنتی «مطوف» ثبت کنند. این تصمیم ناگهانی، باعث سردرگمی و نارضایتی بسیاری از زائران و آژانسهای مسافرتی شد.
🔹سعودیها با این اقدام جدید، آژانسهای مسافرتی سنتی را کنار زده و در عوض خود عهدهدار ثبتنام و قرعهکشی و برنامهریزی سفر زائران غربی شدهاند. این اقدام نارضایتی بسیاری را نیز در میان این آژانسها به همراه داشته است، چرا که یکشبه تمامی این کسبوکارها از دست رفته و همگی دچار بحران مالی شدهاند.
🔹برخی صاحبنظران این تئوری را مطرح میکنند که نقشه عربستان حذف واسطهها و کسب سود بیشتر بوده است.
🔹گذشته از مشکلات فنی متعددی که بسیاری از رسانهها را به واکنش واداشته، برخی پشتپردههای سیاسی تصمیم جدید سعودیها نیز جنجالآفرین شده است.
🔹تمرکز سازماندهی حج مسلمانان غربی در دستان سعودیها، بیشک توان آنها را برای مداخلات سیاسی و اقتصادی در برگزاری این مناسک دینی جهانی بیشتر میکند.
🔗متن کامل این یادداشت را اینجا بخوانید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
دین و بینالملل - خردادماه ۱۴۰۱.pdf
2.81M
📣 شماره خردادماه 1401 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد.
🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه» و با تلاش «میز نهادهای اندیشکده #مرصاد» گرد آمده است، در پی آن است که شکاف عمیق میان فضای رسانهای فارسی با حوزه مطالعات «#نهاد_دین» را اندکی پر کرده و با بازتاب اخبار و تحلیلهای روزآمد از منابع دست اول عربی و انگلیسی، دغدغهمندان این عرصه را از پویاییهای نهادهای گوناگون دینی، به ويژه در گستره جهان اسلام، آگاه سازد.
🔹🔹پروندههای این شماره:
✳️ سفر هیئت حوزوی به واتیکان
✳️ اسلامستیزی در هند
✳️ همجنسگرایی در کشورهای اسلامی
✳️ از سینمای دینی تا دین سینمایی
✳️ جوانههای اسلامگرایی در زمانه افول نسل گذشته
✳️ سیاستهای تساهل دینی و فرهنگی در عربستان
✳️ طالبان و سیاستِ توسعه مدارس دینی
✳️ رسواییهای جنسی در میان علمای یهودی و مسیحی
#دین_و_بینالملل #ماهنامه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
هدایت شده از دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
🔹 سه شنبه چهاردهم تیرماه 1401 خبر فوت عالم برجسته یمنی علامه عبدالسلام الوجیه منتشر شد. با توجه به جایگاه علمی و نقش موثر ایشان در فضای سیاسی و فرهنگی یمن، میز یمن اندیشکده مرصاد از جناب آقای سیدعلی موسوی نژاد عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب که از دیرباز با این شخصیت یمنی آشنا بوده اند دعوت کرد تا ابعاد شخصیت علمی و اجتماعی ایشان در یمن را برای ما بازگو کنند.
🔹 استاد موسوی نژاد در این مصاحبه ضمن اشاره به ابعاد مختلف شخصیتی و علمی ایشان ناگفته هایی از سفرهای ایشان به ایران را برای اولین بار رسانه ای کردند.
🔗متن کامل این مصاحبه را در اینجا ببینید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
📣حج با طعم عادی سازی؛ پیشقراول ارتباط با صهیونیستها، سخنران روز عرفه در مکه!
👤 سید هاشم رضوی
✂️ برش هایی از متن
🔹 حکومت سعودی سالهاست با شعار ممنوعیت سیاسی کردن حج، از برگزاری بسیاری از برنامه های فرهنگی و اجتماعی در موسم حج و در سرزمین وحی جلوگیری می کند و از همین رو بزرگترین اجتماع سالانه مسلمانان را عملا به یک تجمع عبادی و فردی صرف تبدیل کرده، و کارکرد سیاسی، فرهنگی و اجتماعی حج را به کمترین حد ممکن رسانده است.
🔹 العیسی پیش از روی کار آمدن ملک سلمان و در کابینه ملک عبدالله به پست وزیر دادگستری را در اختیار داشت، اما با قدرت گرفتن بن سلمان جوان و سرکوب بسیاری از متنفذین سیاسی و مذهبی در عربستان، برخی مانند العیسی به یکباره مورد توجه حاکمیت قرار گرفته و جایگاهی فراتر از حد انتظار پیدا کردند. محمد العیسی که دانش آموخته رشته علوم قضایی از دانشگاه اسلامی محمد بن سعود است فعالیت خود را به عنوان قاضی در سیستم قضایی سعودی آغاز کرد تا اینکه به عنوان پژوهشگر وارد دبیرخانه هیئت کبار علمای سعودی شد. نام وی اما زمانی بر سر زبان ها افتاد که در سال ۲۰۰۹ به عنوان وزیر دادگستری منصوب شد.
🔹 با روی کار آمدن بن سلمان و تصمیم بر ایجاد تغییرات اساسی در روند سیاسی و مذهبی سعودی، سازمان رابطه العالم الاسلامی نیز در دو حوزه اصلی ماموریت یافت. اولین ماموریت سازمان، ارائه چهرهای جدید از دین در عربستان بود که با آنچه تاکنون وهابیت ارائه داده متفاوت باشد. در همین راستا العیسی تلاش فراوانی به کار بست تا مفاهیمی چون بنیادگرایی، افراطیگری و ضد زن بودن را که از شاخصههای بارز تفکر وهابیت در طول سالهای اعمال حاکمیت دولت سعودی بوده از چهره آن بزداید و آئینی جدید بر مبنای پذیرش مصالح، اعتدال و همزیستی با پیروان ادیان دیگر و توجه جدی به زنان و رعایت حقوق و جایگاه آنان ارائه دهد.
🔗متن کامل این یادداشت را اینجا بخوانید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
دین و بینالملل - تیرماه ۱۴۰۱.pdf
2.58M
📣 شماره تیرماه 1401 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد.
🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه» و با تلاش «میز نهادهای اندیشکده #مرصاد» گرد آمده است، در پی آن است که شکاف عمیق میان فضای رسانهای فارسی با حوزه مطالعات «#نهاد_دین» را اندکی پر کرده و با بازتاب اخبار و تحلیلهای روزآمد از منابع دست اول عربی و انگلیسی، دغدغهمندان این عرصه را از پویاییهای نهادهای گوناگون دینی، بهويژه در گستره جهان اسلام، آگاه سازد.
🔹🔹پروندههای این شماره:
✳️ دین و انتخابات ترکیه
✳️ نشست بزرگ علمای دین در افغانستان
✳️ حج سیاسی سعودیها
✳️ پیوند دوباره کلیسا و دولت در آمریکا
✳️ سلفیت در تکاپوی سرزمینهای جدید
✳️ آینده جماعتهای صوفی در ترکیه
#دین_و_بینالملل #ماهنامه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
🎙 تزلزل آتشبس در یمن به دلیل عدم اجرای تعهدات عربستان
🔸 مصاحبه پایگاه اطلاع رسانی شورای راهبردی روابط خارجی با احمد حاجی صادقیان مدیر میز یمن اندیشکده مرصاد
✂️ برش هایی از متن
🔹 بعد از دوره رکود دو – سه ماهه همراه با آتشبس، مجددا شاهد اوج گرفتن تحولات و موضعگیریها در فضای سیاسی هستیم که بیشتر توسط سازمان ملل، آمریکا و غربیها با هداف تمدید آتشبس انجام میشود.
🔹 عربستان قول داده بود فرودگاه صنعا بازگشایی شود، اما این اتفاق نیفتاد و فرودگاه مجددا تعطیل شد. ورود کشتیهای سوخت هم با مشکل روبروست. به همین دلیل انصارالله با انتشار بیانیه شورای عالی سیاسی تاکید کرد در صورت ادامه وضع موجود این آتش را تمدید نخواهند کرد.
🔹 بازگشایی کامل فرودگاه صنعا و بندر الحدیده فشار محاصره را از دولت نجات ملی بر میدارد و درخصوص ادغام بانکهای مرکزی نیز با توجه به اینکه یکسری منابع مالی جدید در اختیار انصارالله و دولت نجات ملی قرار خواهد گرفت که موجب تغییر جدی در وضعیت سیاسی و میدانی بحران یمن میشود؛ از این رو عربستان در نهایت از اجرای آن ممانعت میکند. بنابراین به نظر میرسد مانند دو مرحله قبلی، تنها وعده فروشی از سوی سعودی و غربیها در حال انجام است.
🔗 متن کامل این مصاحبه را اینجا بخوانید.
#عربستان #انصارالله #یمن
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
📣 تلاش ائتلاف در یمن برای تضعیف اخوان المسلمین
👤 ایمان محمدی
✂️ برش هایی از متن
🔹 در حالی استان شبوه هفته گذشته (نیمه اول اوت ۲۰۲۲) را به درگیری بین نیروهای حزب اصلاح و وفاداران به امارات گذراند که با بررسی روند اتفاقات ماههای گذشته، خواهیم یافت که حذف گام به گام حزب اصلاح به عنوان یکی از بازیگران موثر عرصه سیاسی یمن در دستور کار ائتلاف عربستان-امارات قرار گرفته است.
🔹 پس از تثبیت سیاسی شورای ریاستی در راس حکومت و العولقی در جایگاه استانداری شبوه، گام بعدی برای حذف چهره های امنیتی و نظامی اصلاح در استان شبوه آغاز شد و طی دو هفته گذشته(نیمه اول اوت ۲۰۲۲)، العولقی در فرمانی دستور برکناری چهار فرمانده اصلاحی شبوه از جمله عبد ربه محمد لعکب، فرمانده نیروهای ویژه امنیتی را صادر کرد.
🔹 روند جاری در چند ماه گذشته نشان میدهد که بازیگران دیگر یمن در یک دوره چند ماهه توانستند، حزب اصلاح را تضعیف و دست برتر را از این حزب در استان شبوه بگیرند.
#یمن #عربستان #امارات #اخوان_المسلمین
🔗متن کامل این یادداشت را اینجا بخوانید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
💢 گزارش راهبردی " حرکت در سرزمین سفید ؛ چالش اهل سنت در دولت انصارالله" به قلم احمد حاجیصادقیان منتشر شد.
🔺 ایده انصارالله در مورد آینده قدرت در یمن و تصویر این گروه از حضور و سهم خود و رقبای مذهبی در قدرت سیاسی یکی از سوالات مهم و نقاط مبهم پیشِ روی ناظران داخلی و بیرونی تحولات یمن است. آنچه مسلم است ترکیب جمعیتی یمن که در آن زیدیها به عنوان متحدان طبیعی انصارالله در حدود 50 درصد جمعیت را در اختیار دارند موجب میشود انصارالله امکان تشکیل بلوک اکثریت جمعیتی در یک دولت فراگیر را در شرایط عادی نداشته باشد و برای ادامه حیات سیاسی در دوره پساجنگ نیازمند تاسیس بلوک جمعیتی بزرگتر باشد.
🔺 بر همین اساس نویسنده با بررسی سیاست مذهبی انصارالله در یمن علیرغم عدم تصریح به آن و واکنش گروه های مذهبی دیگر نسبت به حاکمیت و سیاست های مذهبی یک دولت زیدی، سعی کرده است ایدهای در جهت حل بلند مدت تضاد مذهبی در این کشور ارائه دهد.
⚜️این #گزارش_راهبردی در 51 صفحه جهت استفاده کارشناسان تهیه شده است. جهت تهیه می توانید با آی دی @mers_ad در پیامرسان های تلگرام و ایتا تماس حاصل کنید.
🔗 لینک خبر
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
دین و بینالملل - مردادماه ۱۴۰۱.pdf
6.2M
📣 شماره مردادماه 1401 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد
🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه» و با تلاش «میز نهادهای اندیشکده #مرصاد» گرد آمده است، در پی آن است که شکاف عمیق میان فضای رسانهای فارسی با حوزه مطالعات «#نهاد_دین» را اندکی پر کرده و با بازتاب اخبار و تحلیلهای روزآمد از منابع دست اول عربی و انگلیسی، دغدغهمندان این عرصه را از پویاییهای نهادهای گوناگون دینی، بهويژه در گستره جهان اسلام، آگاه سازد.
🔹🔹پروندههای این شماره:
✳️ عذرخواھی پاپ و دکترین اکتشاف
✳️ عاشورا در سیاست جھان اسلام
✳️ عاشورا در فرھنگ جھان اسلام
✳️ علمای پاکستان در جایگاه سفیران سیاسی
✳️ ترور ایمن الظواھری
✳️ سالروز استقلال پاکستان
✳️ حمله به سلمان رشدی
#دین_و_بینالملل #ماهنامه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷